Thais nieuws 23-30 juni

De berichten op deze pagina zijn doorgaans ontleend aan Bangkok Post en een enkele keer aan The Nation. Voor berichten uit 2017 klik hier, uit 2016 klik hier, 2015 klik hier, 2014 klik hier, 2013 klik hier, 2012 klik hier, 2011 klik hier, 2010 klik hier.
Op de pagina Dossiers geef ik een toelichting op begrippen, organisaties enzovoort die regelmatig in berichten voorkomen.
De paginaverwijzingen hebben betrekking op de pagina’s Round Up, evenals Dossiers te vinden op de Leeswijzer. Klik voor de leeswijzer hier.

Voor het nieuws van 1-15 juni klik hier en 16-22 juni hier. Voor de betekenis van de gebruikte afkortingen, klik hier. Het handigst is deze pagina in een nieuw tabblad te openen, zodat je gemakkelijk kunt terugkeren naar het nieuwsoverzicht.

 

#Death by plastic

Death by plastic

29 juni – Even de ogen sluiten, niet stiekem kijken en de volgende vraag beantwoorden: Behoort Thailand bij de vijf grootste vervuilers van de oceaan met plastic? Wie regelmatig boodschappen doet bij 7-Eleven of een van de hypermarkten zoals Tesco Lotus of Big C hoeft er niet lang over na te denken, want je wordt er dood gegooid met plastic in de vorm van tasjes, zakjes, rietjes, lepeltjes, verpakkingen en nog meer.

Thailand is een van de vijf grootste maritieme smeerlappen, die samen verantwoordelijk zijn voor 60 procent van het plastic in zee. De andere zijn China, Vietnam, de Filipijnen en Indonesië. Ze vervuilen niet alleen maar ze zijn ook verantwoordelijk voor de dood van waterdieren die het plastic aanzien voor voedsel.

De rubriek Spotlight van Bangkok Post besteedde gisteren aandacht aan de actie #Deathbyplastic, een initiatief van fotograaf Ben Zander in samenwerking met de liefdadigheids crowdfunding site Weeboon. Het doel is 400.000 baht in te zamelen om tien fotoshoots te financieren met beroemdheden die toegezegd hebben gratis aan de actie te zullen meewerken. De producten van deze shoots worden tentoongesteld en verkocht. Met dat geld worden papieren tassen gekocht ter vervanging van het plastic in enkele 7-Elevens rond Bangkok.

Voor de campagne worden korte documentaire clips gemaakt op verschillende locaties waarvan Zander zegt dat ze ‘het grotere verhaal van de verspilling van plastic’ in Thailand vertellen. De eerste clip is al te zien op de website benzander.com en drie van de tien shoots zijn inmiddels klaar.

Tot nu toe heeft de campagne 3.500 baht opgeleverd, dus er is nog een lange weg te gaan. (Bron: Bangkok Post, 28 juni)

Ministerie vindt TIP-rapport onterecht

29 juni – Je kon er vergif op innemen. Het prolongeren van de Tier 2 Watchlist status in het Amerikaanse Trafficking in Persons rapport 2017 is niet in goede aarde gevallen. Het ministerie van Buitenlandse Zaken reageert verongelijkt. Het rapport doet geen recht aan Thailand’s pogingen het afgelopen jaar om de mensenhandel te stoppen, zegt het ministerie in een verklaring, die dinsdagavond werd uitgegegeven kort nadat het rapport was vrijgegeven.

Volgens BuZa heeft het land ‘significant en tastbaar’ vorderingen geboekt. Het noemt beleidsinitiatieven, vervolging van mensenhandelaren en medeplichtige functionarissen, preventie van potentiële slachtoffers, getuigen en getuigenbescherming en partnerschappen met verschillende groepen betrokkenen, zowel in het binnen- als buitenland.

De Thaise regering is vastbesloten om serieus en met alle inspanning mensenhandel aan te pakken. Het land versterkt en breidt de samenwerking intussen uit met waarlijk betrokken partners, met het oog op verbetering van ’s lands capaciteit om het probleem beter te voorkomen en te onderdrukken. (Bron: website Bangkok Post, 28 juni) (Zie verder het bericht van gisteren: TIP-rapport handhaaft Thailand op Tier 2 Watchlist)

Boom Mosby verkozen tot TIP Report Hero

29 juni – Ik stipte het gisteren al aan: het TIP-rapport bevat ook een lichtpuntje, want anti-mensenhandel activiste Boom Mosby uit Chiang Mai is verkozen tot TIP Report Hero. Dinsdag ontving ze uit handen van Trumps dochter Ivanka het bijbehorende certificaat (klik hier voor de foto).

Het rapport zegt: De oprichter en directeur van het HUG project is een gepassioneerd verdediger van kinderen die het slachtoffer zijn van seksueel misbruik. Ze zorgt bij Thailand’s anti-mensenhandel pogingen voor bevordering van een benadering die op het slachtoffer is gericht. Haar Advocacy Centre for Children Thailand (ACT House) heeft al meer dan 81 onderzoeken ondersteund, waarbij twintig personen wegens mensenhandel zijn aangehouden.

Boom sloot zich in 2016 aan bij de Thailand Internet Crimes Against Children Task Force. Op internet doet ze onderzoek naar (potentiële) mensenhandel. Omdat  het gebruik van internet om kinderen te lokken , toeneemt, zet ze technologie tegen technologie in, aldus het TIP-rapport. Behalve Boom zijn nog zeven andere personen als held geëerd. (Bron: website Bangkok Post, 28 juni)

Update krant: Geen gevolgen voor de exportgroei

29 juni – Het ministerie van Handel verwacht dat de export geen ernstige gevolgen zal ondervinden van het Amerikaanse besluit, alhoewel permanent secretaris Wiboonlasana wel meent dat het de reputatie en het image van Thaise producten kan verzwakken. Het ministerie handhaaft zijn prognose van 5 procent exportgroei.

Wiboonlasana betreurt het dat de VS geen oog heeft voor de ‘great effort’ van het land de mensenhandel problemen op te lossen. ‘Zowel de regering als de particuliere sector hebben een zekere vooruitgang geboekt. Helaas beseft de VS dat niet.’

Alhoewel de Tier 2 Watchlist niet tot handelssancties leidt, beïnvloedt die positie wel het image van Thaise producten, met name in de ogen van kopers in ontwikkelde landen, zoals de VS en Europa, die zich zorgen maken over mensenrechten, meent de hoogste ambtenaar van het ministerie. Maar dat wordt weer gecompenseerd door de stijgende vraag naar Thaise producten in Thailand’s handelspartners, waarvan de economieën zich herstellen. Dat geldt met name voor agrarische producten,

Premier Prayut stelt vast dat de pogingen van de regering om de mensenhandel te bestrijden erkenning hebben gekregen, hetgeen hij concludeert uit het feit dat Thailand na twee jaar op Tier 3 te hebben gestaan, vorig jaar een plaats is opgeschoven. Maar veel werk moet nog gedaan worden, erkent hij.

Tijdens het kabinetsberaad van dinsdag heeft hij benadrukt dat strenge juridische actie is geboden tegen bedrijven en functionarissen die verdacht worden van betrokkenheid bij mensenhandel.

Bouw uitkijktoren roept kritiek op

29 juni – De geplande uitkijktoren van 459 meter aan de oever van de Chao Phraya komt alleen maar de particuliere sector ten goede. Docent Panit Pujinda van de Chulalongkorn universiteit, faculteit architectuur, schrijft op Facebook dat door de bouw ‘substantiële’ kansen verloren gaan voor de grond, eigendom van het Treasury Department, waarop de toren komt te staan.

Weliswaar wordt het project gefinancierd door de particuliere sector, maar dit hoeft de regering er niet van te weerhouden om het project in toom te houden. Panit vindt dat het gebied beter kan worden bestemd voor openbaar gebruik, waar Thai en buitenlanders kunnen genieten van traditionele activiteiten op ooghoogte zonder dat ze toegangsgeld hoeven te betalen. Dadelijk zullen ze flink in de buidel moeten tasten vanwege de hoge bouwkosten.

Initiatiefnemer Bangkok Observation Tower Foundation werd in 2014 gevormd. De eerste voorzitter was directeur Visit van Magnolia Quality Development Corporation Co, de vastgoedtak van Charoen Pokphand (CP). Die functie werd later overgenomen door voormalig minister Panas (Financiën). De leiding van de stichting bestaat uit vertegenwoordigers van Siam Piwat Co, de exploitant van Siam Center en Siam Discovery. Magnolia, Siam Piwat en de CP-groep ontwikkelen gezamenlijk een mixed-use project naast de geplande toren.

De torenstichting wordt financieel gesteund door vijftig instellingen. Van de bouwkosten van 4,6 miljard baht kan 2 miljard baht uit eigen middelen worden opgebracht, de rest moet geleend worden.

Premier Prayut benadrukt dat het project de overheid niets kost. ‘Dit is geen zaak van business. De regering beseft dat het project als symbool van Bangkok gaat dienen. Er komt ook een museum in over de Thaise geschiedenis en monarchie. (Zie verder het bericht van gisteren: Plan voor  uitkijktoren van 459 meter)

Stationschef verdedigt torenhoge overwerkvergoeding

29 juni – Stationschef Amnart Phuket van het spoorwegstation Pattani moet bovennatuurlijke krachten bezitten of hij belazert de kluit, want hij heeft in mei 102.271 baht aan overwerkvergoeding ontvangen, wat erop neerkomt dat hij rond de klok heeft gewerkt.

Onmogelijk zeggen internetgebruikers die dit ontdekt hebben omdat het loonstrookje op internet is gezet. Het vermeldt 401 uur aan overwerk oftewel gemiddeld 13 uur per dag. Op 21 achtereenvolgende dagen werkte hij 15,5 uur boven zijn normale aanstelling, waarvoor hij 61.210 baht per maand ontvangt.

Het overwerk had te maken met reparatiewerkzaamheden aan het spoor tussen Hat Yai en Sungai Kolok die ’s nachts werden uitgevoerd. Amnart hield daarop toezicht. Het Zuiden kampt met een tekort aan stationschefs, waardoor hij aanbood OT-werk te doen. De SRT had hem gevraagd in mei over te werken om het werk te versnellen. Amnart is het enige staflid op het station. Hij erkent 24 uur per dag gewerkt te hebben: ‘Dat is waar. Maar de trein komt niet de hele tijd naar het station dus kon ik tussendoor rusten.’

Minister Arkhom (Transport) heeft eerder opdracht gegeven voor een onderzoek. Staatssecretaris Pichit (Transport) noemt de betaling buitensporig, vooral nu de Spoorwegen hun schuldenlast proberen terug te dringen door onnodige kosten te schrappen. (Zie verder de pagina Spoorwegen 2 (2017))

Weer een technisch probleem. Zie voor het vervolg van de rubriek de pagina Kort nieuws donderdag 29 juni.


 

TIP-rapport handhaaft Thailand op Tier 2 Watchlist

28 juni – Alhoewel Thailand vorig jaar het aantal onderzoeken naar mensenhandel heeft opgeschroefd, zijn er minder resultaten geboekt en hebben minder vervolgingen plaatsgevonden, stelt het gisteren vrijgegeven Trafficking in Persons Report 2017 vast. Ergo: Thailand staat voor het tweede achtereenvolgende jaar op de Tier 2 Watch List van landen die het nodige doen maar nog niet genoeg om een eind te maken aan de mensenhandel.

Ik ontleen dit nieuws aan de website, want de krant besteedt er vandaag geen enkele aandacht aan. Die vindt Prayut’s verweer tegen de kritiek op het nationaal strategieplan (opening krant) en de wijzigingen van de National Health Security Act belangrijker om twee onderwerpen te noemen waarvoor de krant veel ruimte heeft uitgetrokken.

Boon MosbyHet besluit van het Amerikaanse State Department moet als een teleurstelling komen, zeker nu, want over enkele weken brengt Prayut op uitnodiging van Trump een bezoek aan de VS. Dus vandaag moeten we het nog doen zonder (overigens voorspelbare) reacties van Thaise gezagsdragers en experts.

Het is niet allemaal kommer en kwel wat het rapport biedt, want het heeft lof voor Boom Mosby, oprichter en directeur van het HUG project in Chiang Mai. Zij wordt een ‘TIP Report Hero’ genoemd voor haar inzet tegen kinder- en sekshandel in het Noorden.

Haar Advocacy Centre for Children Thailand (ACT House) heeft meer dan 81 onderzoeken ondersteund, die hebben geleid tot de aanhouding van meer dan twintig personen,

Samengevat motiveert het rapport Thailand’s plaats als volgt: ‘The government of Thailand does not fully meet the minimum standards for the elimination of trafficking; however, it is making significant efforts to do so.’ Dat wordt als volgt toegelicht:

The regime
• did not demonstrate increasing efforts compared with the previous reporting period
• did not aggressively prosecute and convict officials complicit in trafficking crimes
• identified fewer victims compared with the previous reporting period
• conducted a low number of labour trafficking investigations compared with the scale of the problem
• increased the number of inspection centres at fishing ports but identified relatively few victims and conducted few criminal investigations
• allowed officials involved in trafficking to impede anti-trafficking efforts

 

Bouwplaats van een condominium in BKK

Prasarn waarschuwt voor financiële crisis

28 juni – Prasarn Trairatvorakul, voormalig gouverneur van de Bank of Thailand, waarschuwt dat coöperaties en een vastgoedsector, die uit balans is, een nieuwe financiële crisis kunnen ontketenen wanneer de centrale bank de regels niet verscherpt als voorzorgsmaatregel om de problemen niet uit de hand te laten lopen.

Tijdens het seminar ’20-Year Tom Yum Kung Crisis: Back to the Future’ wees hij erop dat een groot aantal spaar- en kredietcoöperaties niet zijn aangesloten bij het National Credit Bureau waardoor ze de kredietrisico’s van hun potentiële leners niet kunnen controleren. Deze niet-leden reserveren geen gelden als buffer tegen verzuurde leningen.

Voorts hebben credit-unions de afgelopen jaren onverantwoord geld uitgeleend en er zijn gevallen bekend geworden van verduistering, zoals bij de Klonchan Credit Union Cooperative (13 miljard baht), de Khehasathan Noppakao Ruamjai Cooperative (5,5 miljard baht) en de Chulalongkorn University Savings Cooperative (1,4 miljoen baht).

Nu de rente laag is parkeren inleggers die hoge winst nastreven, hun geld het liefst in credit unions en coöperaties, alhoewel hun deposito’s niet zijn beschermd door het ministerie van Financiën en het Deposit Protection Agency. Coöperaties worden alleen gereguleerd door het ministerie van Landbouw.

Over de vastgoedsector zei Prasarn dat op sommige plaatsen sprake is van overaanbod. Hij denkt dat de nieuwe crisis afwijkt van die van 1997. ‘Dezelfde problemen als in het verleden worden niet herhaald.’ Tijdens die crisis gingen veel bedrijven met dollarschulden over de kop toen de baht werd gedevalueerd.

Alhoewel de crisis nog moet komen, dienen alle betrokken partijen voorzichtig te zijn en proactief een crisis voor te zijn, aldus Prasarn. ‘We mogen niet roekeloos zijn en dienen de problemen in een vroeg stadium op te lossen.’

In bijgaande kaders wat cijfermateriaal: aantal coöperaties plus hun vermogen en verleende leningen sinds 2010.

Huishoudschulden derde hoogste in Azië-Pacific

28 juni – Thailand’s huishoudschulden waren in het derde kwartaal van 2016 de derde hoogste van de regio Azië-Pacific, voornamelijk veroorzaakt door het groot aantal leningen dat mensen met een eerste baan hebben afgesloten. De schuld-GDP verhouding bedroeg 71,2 procent achter Australië (123 pct) en Zuid-Korea (91,6). Ze lag op hetzelfde niveau als dat van ontwikkelde landen, alhoewel het vermogen de schuld in te lossen niet overeenkomt. De Bank of Thailand berekende de verhouding eind 2016 op 79,9 procent.

Volgens een studie heeft slechts eenderde van de bevolking toegang tot leningen. De studie is gebaseerd op gegevens van het National Credit Bureau van negentien kredietverleners die gezamenlijk 9,8 biljoen baht aan leningen hebben uitstaan (87 procent van alle leningen).

Volgens Sommarat Chantarat, hoofd van de sectie financiële systemen van het Puey Ungphakorn Institute for Economic Research (PIER), heeft slechts 4 procent van de Thaise bevolking een hypotheek en slechts 10 procent van de 40-jarigen wat erg weinig is vergeleken met de 40 procent in de VS. Slechts 9 procent heeft een creditcard schuld, ook aanzienlijk minder dan in de VS, waar 63 procent van de bevolking in het krijt staat.

Sommarat noemt beleid om de toegang tot leningen voor investeringen of woningen te vergroten cruciaal, maar het dient gericht te zijn op mensen die hun schuld kunnen afbetalen.

In tegenstelling tot de hypotheek en creditcard leningen hebben Thai een betere toegang tot persoonlijke leningen, zegt Atchana Lamsam, ook van PIER, maar ze neigen er meer toe te in gebreke te blijven bij het aflossen, vooral jongeren.

17 procent van de Thaise bevolking sluit een persoonlijke lening af, waarvan 30 procent first-jobbers van 25 tot 35 jaar. Daarvan blijft 20 procent in gebreke, meer dan de 15 procent van alle leners. De wanbetalers zijn vooral te vinden in het Noordoosten, Noorden en Zuiden. In bijgaand kader nog wat cijfers. (Bron: Bangkok Post, 27 juni)

Rouwende studenten

CPF-manager aangeklaagd voor nalatigheid

28 juni – De manager van de sectie met het afvalwaterbassin, waarin vrijdag vijf personen om het leven kwamen, is aangeklaagd wegens nalatigheid. Hij is maandagavond enkele uren verhoord op het politiebureau van Bang Na. Indien schuldig bevonden riskeert hij een gevangenisstraf van 10 jaar en/of een boete van 200.000 baht. Na het verhoor is hij vrijgelaten op borgtocht.

Voor nalatigheid zijn twee aanwijzingen. Het deksel van het mangat ontbrak en lag op de bodem van het 2,5 meter diepe bassin. Bovendien: wat deed de studente die in het water viel, in dat gebied, want het is een restricted zone.

De vijfdejaars studente veterinaire wetenschappen en een tweede student werden door een werknemer rondgeleid in de fabriek van Charoen Pokphand Foods Plc, waarin [kiest u maar] kippen worden verwerkt of kippenvoer wordt gemaakt volgens de eerdere berichten.

Volgens dit bericht werden ze ook begeleid door drie werknemers, maar eerdere berichten zeggen dat de andere student die te hulp riep toen de studente was gevallen en de begeleidster als eerste probeerde haar te redden.

Verder meldt het bericht dat het bassin 3 bij 4 meter meet en per dag 5.500 kubieke meter afvalwater verwerkt. De deksel weegt 30 kilo en heeft twee hendels. Het Industrial Works Department heeft de fabriek 30 dagen gesloten en het bedrijf de opdracht gegeven de veiligheidsmaatregelen te verbeteren. (Bron: website Bangkok Post, 27 juni)

Voorgaande berichten:
27 juni: Twijfels over veiligheidsmaatregelen rampfabriek
25 juni: Rampfabriek tijdelijk gesloten
24 juni: Vijf doden bij reddingspoging student

Importheffing op auto’s op de helling

28 juni – Eindelijk begint het inzicht door te dringen dat de invoerrechten van 328 procent op auto’s zo extreem hoog zijn dat ze importeurs verleiden om bij het inklaren te sjoemelen met de waarde. De douane heeft daarom besloten de methode ter bepaling van de waarde van geïmporteerde wagens, te veranderen om ze meer acceptabel te maken voor importeurs. Woordvoerder Kreechai heeft dat dinsdag bekend gemaakt, maar hij gaf geen details over de wijziging(en).

De importeurs van luxe wagens klagen al langer over de hoge belastingdruk, die is opgebouwd uit de importheffing, accijns en BTW. In de huidige GATT methode worden de door de importeurs opgegeven kosten, verzekering en vrachtprijzen gebruikt als basis voor de berekening van de belasting. Het bericht doet uitgebreid uit de doeken hoe die methode werkt, maar dat voert te ver om hier te melden. Omdat douane-ambtenaren ‘discretie’ mogen gebruiken bij de waardebepaling opent de methode de deur naar steekpenningen en corruptie.

Donderdag veilt de douane 315 voertuigen die van belastingontduikers in beslag zijn genomen. Het gaat om dure jongens als Ferrari, Aston Martin, Rolls-Royce, Bentley, Porsche, Mercedes-Benz en BMW. De duurste wagen, een 2015 California T. Ferrari, heeft een startprijs van 20,6 miljoen baht. De douane verwacht een opbrengst van 315 miljoen baht. Bij voorgaande veilingen werd 80 tot 90 procent verkocht voor prijzen 30 procent boven de startprijs. Vijf wagens zijn uit de veiling teruggetrokken omdat ze in Engeland waren gestolen en ze aan de rechtmatige eigenaar worden teruggegeven.

In een apart bericht wordt gemeld dat de DSI vijftien partijen gaat aanklagen wegens ontduiking van de importheffing. Dinsdag moeten ze op het matje komen bij de DSI. Ze kunnen dan bewijs overleggen dat ze niet geknoeid hebben. Onder de vijftien zijn leidinggevenden van Niche Cars Group en STT Autocar.

Intarasak ‘Boy Unity’ Techaterasiri, directeur van STT Autocar, was eerder in het nieuws omdat hij de DSI heeft aangeklaagd. Sinds die vorige maand beslag heeft gelegd op de wagens in zijn showroom, is de handel stilgevallen en hebben kopers hun bestelling geannuleerd. (Bron: website Bangkok Post, 27 juni) (Zie voor alle voorgaande berichten de pagina Inbeslagname statusblik)

Tempel in aanbouw Lampang

Nog meer fraude met fonds bij 476 tempels

28 juni – De politie blijft speuren naar tempels die zijn betrokken bij verduistering van gelden uit het onderhouds- en renovatiefonds dat ze ontvangen van het National Office of Buddhism (NOB). Inmiddels is het aantal verdachte tempels opgelopen tot 476. Ook zijn nieuwe verdachten in beeld gekomen, waaronder personeelsleden van het NOB en leken in tempels.

Commandant Kamol van de Counter Corruption Division (CCD) van de politie heeft dit dinsdag bekend gemaakt na een vergadering van de CCD met onder andere de NACC, Amlo en de Rekenkamer. Kamol zegt dat de CCD haar onderzoek voortzet en wanneer ze onregelmatigheden constateert deze aan de NACC zal melden.

De NACC doet momenteel onderzoek naar de eerste twaalf tempels, waar onregelmatigheden zijn geconstateerd, en naar 60 tempels in het Zuiden. Negen personen zijn tot nu toe aangeklaagd, waaronder huidige en voormalige personeelsleden van het NOB. Ze gaan vervolgd worden voor verduistering en plichtsverzuim. (Bron: website Bangkok Post, 27 juni) (Zie verder de pagina Corruptie 2)

Update krant: Een juridisch adviseur van Wat Phananchoeng in Ayutthaya, een van de twaalf tempels, zegt dat de abt is misleid door een hoge medewerker van het NOB om geld af te romen. De abt heeft volgens hem niets verkeerds gedaan. Hij dacht dat de man geld aan andere tempels gaf die in financiële nood verkeerden. Dat had de inmiddels geschorste functionaris hem verteld. Eind 2014 gebeurde nog een keer hetzelfde. De tempel heeft tegen de man aangifte gedaan wegens fraude.

Rayong: Stortplaats industrieel afval stinkt als de hel

28 juni – Het Rayong Industrial Office heeft de politie gevraagd onderzoek te doen naar een verlaten stortplaats voor industrieel afval bij het Dok Krai reservoir in Pluak Daeng (Rayong). Kantoormedewerker Pitinan Aksorn vermoedt dat er 200.000 ton industrieel afval is begraven, dat vorig jaar april verdween bij een afvalverwerkingsbedrijf.

De stortplaats van 400 rai, waar verontreinigd water is ontdekt, verspreidt een onaangename geur, veroorzaakt door zwavelwaterstof. [Een stank die ik me herinner van een proefje tijdens een van mijn eerste scheikundelessen] Op sommige plaatsen komt het afval boven de aarde uit. Het eigendom van de stortplaats is al drie keer veranderd. De politie zal nu op zoek moeten gaan naar de huidige eigenaar.

Het Industrial Office deed vorig jaar aangifte toen de vermissing aan het licht kwam. Het Eastern Pollution Control Centre doet onderzoek op de stortplaats. Als verontreiniging wordt gevonden, gaan de verantwoordelijken vervolgd worden en moeten ze de stortplaats schoonmaken.

In een andere ontwikkeling, een formulering die de krant altijd gebruikt om over te springen op een ander gerelateerd onderwerp, werkt het Pollution Control Department samen met Brunei, Indonesië, Laos, Maleisië, Singapore en Vietnam aan het beheer van elektronisch afval. Alleen Cambodja heeft een managementwet voor elektronisch afval. De landen hebben afgesproken hun afval te inventariseren, het toezicht te verbeteren en samen te werken bij het vervoer over de grens.

Plan voor  uitkijktoren van 459 meter

28 juni – De 36 meter hoge piramide van Austerlitz, in 1804 gebouwd door napoleontische soldaten op de Utrechtse Heuvelrug, valt erbij in het niet, maar ze hebben wel dezelfde functie: uitzicht bieden op de omgeving, hoewel het uitzicht in Utrecht me aantrekkelijker lijkt dan het uitzicht dat de nieuwste toeristische attractie gaat bieden: een uitkijktoren van 459 meter in Bangkok.

Bangkok observation towerIn december besloot het kabinet al de toren uit de grond te stampen en dinsdag besloot het kabinet op voorstel van het Treasury Department de bouw onderhands te gunnen. Regeringswoordvoerder Athisit geeft als verklaring dat het project bij een aanbestedingsprocedure te veel vertraging zou oplopen en dat slechts weinig bouwbedrijven belangstelling zouden hebben.

De toren komt te staan op een perceel, eigendom van het Treasury Department, bij de Chao Phraya rivier in het district Khlong San. De bouwkosten ad 4,6 miljard baht worden opgehoest door de Bangkok Observation Tower Foundation, leningen en donaties. De regering draagt een steentje bij met het equivalent van 30 jaar grondhuur.

Het bedrijf dat de toren gaat bouwen, moet een blueprint overleggen van de verkeersmaatregelen,  milieubehoud en community development [dat in Nederland opbouwwerk heet]. De opbrengst uit toegangsgelden wordt geschat op 1,1 miljard baht. Het toegangsgeld bedraagt 750 baht, Thai betalen de helft. (Bron: website Bangkok Post, 27 juni)

Kort nieuws woensdag 28 juni

– Zoals al vermeld in de opening van Nieuws uit Thailand, opent Bangkok Post vandaag met het verweer van premier Prayut tegen de kritiek op het nationaal 20-jaren strategieplan, een blauwdruk voor de komende twintig jaar. Hij reageert op een petitie van advocaat Ruangkrai van voormalig regeringspartij Pheu Thai. Die heeft de Ombudsman gevraagd om onderzoek te doen naar het plan. Volgens hem is het in strijd met de grondwet en de wet op plannen en procedures voor nationale hervorming. Ruangkrai vraagt ook de zaak voor te leggen aan het Constitutionele Hof.

Prayut bestrijdt Ruangkrai’s bezwaren die voornamelijk van procedurele aard zijn. Hij zegt met zijn juridische adviseurs te hebben overlegd en wijst erop dat de nationale hervormingsraad, die het initiatief voor de twee wetten heeft genomen, forums heeft gehouden om feedback te verzamelen. Bovendien heeft het parlement dat de wetten op 22 juni goedkeurde, meningen verzameld via websites en andere media. ‘Er zijn politici die problemen veroorzaken. Is dat omdat ze tegen verandering zijn? Houd toch op met het politiseren van dingen en laat ze eerst hun taak afmaken. (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2)

– Zoals eveneens vermeld in de opening van NuT besteedt de krant veel aandacht aan de veelbesproken National Health Security Act. President Udom Kachintorn van de Mahidol universiteit zegt dat de voorgestelde wijzigingen niet de medische zorg voor patiënten verminderen, die verzekerd zijn via de Universal Health Care Coverage (UHC) verzekering. Ze hebben daarentegen tot doel het management van de UHC te verbeteren, want sommige ziekenhuizen, sanatoriums en medische scholen kampen met tekorten. ‘Het is evident dat de financiën van overheidsziekenhuizen een groot probleem vormen.’ (Zie voor voorgaande berichten de pagina Gezondheidszorg)

– De ‘popcorn schutter’ is door het Hof van Beroep vrijgesproken, nadat de rechtbank hem in eerste aanleg had veroordeeld wegens zijn gewapend protest in februari 2014 op de Laksi kruising (Bangkok) tegen de verkiezingen. Het Hof acht het bewijs onvoldoende. Maar Vivat Yodprasit is nog geen vrij man, want het OM is in beroep gegaan.

Vivat heeft zijn bijnaam te danken aan de maïszak waarin hij zijn geweer had verborgen. Daarmee vuurde hij op tegenstanders van de door de regering Yingluck uitgeschreven verkiezingen toen ze slaags raakten. Een van de vier gewonden stierf zeven maanden later.

Resultaat van negen drugsvangsten– De Narcotics Control Board (ONCB) heeft tijdens een intensief onderzoek naar een drugsnetwerk in het Noorden vier personen aangehouden en 1,7 miljoen methamphetamine pillen en 300 kilo crystal ice in beslag genomen. De ONCB was getipt dat een man ze in een winkelcentrum in Bang Yai (Nonthaburi) zou ophalen.

De arrestaties hielden verband met een drugsvangst in april in Chiang Saen (Chiang Rai). Die leidde vorige maand tot de arrestatie van drie personen in Trang. De maandag onderschepte drugs waren bestemd voor gebruikers in Bangkok en enkele zuidelijke provincies. De ice was bestemd voor de export. De ONCB blijft speuren naar de financiers van de bende.

Foto: Persconferentie van het Narcotics Suppression Bureau. Getoond wordt het resultaat van negen drugsvangsten.

– Twee commissies gaan zich storten op hervormingen bij de politie. Een is al gevormd door de Royal Thai Police, de andere is in de maak. Premier Prayut heeft al de namen van de commissieleden die de komende negen maanden aan het werk gaan, zei hij gisteren na afloop van het kabinetsberaad, maar hij wilde niet zeggen wie het zijn, omdat een juridisch team de lijst controleert.

Prayut zegt dat de regering haar best doet de geloofwaardigheid van het politiekorps te herstellen. Steekpenningen en corruptie dienen te worden voorkomen. Volgens regeringswoordvoerder Sansern heeft Prayut richtlijnen voor de hervormingen opgesteld. Ze hebben betrekking op de organisatiestructuur, het rechtssysteem en wetten met betrekking tot de politie, en het personeelsbeleid (promoties, welzijnsvoorzieningen).

– Een vrouw (51) in Kalasin heeft drie maanden in angst geleefd dat een phayung boom haar huis zou vermorzelen. Ze durfde hem niet te laten kappen omdat de boom beschermd is. De boom was getroffen door de bliksem en hing al tegen het dak aan. De provinciale autoriteiten wilden haar niet helpen.

RTP adjunct-hoofdcommissaris Srivara heeft de politie opgedragen de vrouw te helpen. ‘Als de phayung op natuurlijke wijze valt, kan hij gekapt worden.’ Gisteren gebeurde dat, dus kon het gezin zijn woning weer betrekken.

– De hoofdverdachte van de karaoke-moord en twee medeplichtigen blijven in voorlopige hechtenis. De provinciale rechtbank van Khon Kaen gaf daar gisteren toestemming voor. De politie heeft meer tijd nodig getuigen te horen en de zaak rond te breien voor het OM, maar dat kan niet lang meer duren. Hoofdverdachte Preeyanuch en één vrouw hebben alle beschuldigingen bekend, de andere vrouw ontkent.

– De Civil Aviation Authority of Thailand (CAAT) versoepelt de eisen voor militaire piloten die naar een commerciële luchtvaartmaatschappij willen overstappen. De piloten en degenen die voor overheidsdiensten vliegen, moeten nu 1.500 vlieguren maken ter verkrijging van een vergunning, dat wordt 200 uur. Elk jaar stappen tientallen piloten over, maar de bestaande regels bezorgen hen hoofdpijn.

Grote commerciële luchtvaartmaatschappijen hebben thans geen ernstig tekort aan piloten, zodat voor een brain drain niet gevreesd hoeft te worden. Maar kleine maatschappijen kunnen in de problemen komen omdat ze geen piloten van andere maatschappijen kunnen afsnoepen.

Overigens staat aan het eind van het bericht dat Thailand een tekort heeft aan commerciële piloten omdat het land een populaire bestemming is geworden voor internationale maatschappijen.

– Op 10 juli worden de eerste palen geslagen voor de Orange metrolijn (Thailand Cultural Centre-Min Buri). Die datum is gekozen omdat dan een vakantie van drie dagen begint en het verkeer er minder hinder door ondervindt. De metrolijn (22,57 kilometer, 17 stations) wordt deels onder de grond en verhoogd aangelegd. De lijn passeert de Ramkhamhaeng universiteit en veel regeringskantoren.

– Het Hof van Beroep heeft een gevangenisstraf van twee jaar gehandhaafd voor een vrouwelijke automobilist (24), die in mei 2015 in Chiang Mai onder invloed op een groep fietsers inreed, waardoor drie om het leven kwamen en twee gewond raakten. Ze moet wel meer compensatie betalen dan eerder bepaald. De vrouw is op borgtocht vrijgelaten.

– Het Office of Transport and Traffic Policy and Planning wil een tol gaan heffen op buitenlandse vrachtwagens die Thaise snelwegen gebruiken voor transnationaal transport. Sinds de AEC van kracht is geworden, is het vrachtvervoer aanzienlijk toegenomen. Adjunct-directeur Wilairat maakte het melkkoetje maandag op een seminar bekend. Het geld wordt gebruikt voor reparaties aan de snelwegen die nu meer te lijden hebben van vrachtvervoer.

– In Kanchanaburi zijn vijftien personen uit Myanmar aangehouden die op zoek waren naar een baan. Ze hadden valse visumstempels in hun paspoort. De werkzoekenden werden aangetroffen in een huis in tambon Pak Phraek. Ze hadden 12.000 baht per persoon aan een tussenpersoon in Myanmar betaald. De eigenaar van het huis is ook aangehouden. (Zie ook de pagina Migranten 2 (2017)


 

Guru Rabeang Pasak Treehouse Resort

Hotel? Doe ’t toch eens anders (3, slot)

27 juni – Natuurlijk kun je overnachten in een ‘gewoon’ hotel met alle voorzieningen bij de hand. Daar is niets verkeerds mee, schrijft Guru, het vrijdagmagazine van Bangkok Post, maar waarom zou je niet eens met de sleur breken en een accommodatie opzoeken die afwijkend is? Guru vond er vijf, waarvan ik er in een mini-serie drie laat zien.

Na Baan Suan Noi Resort (Nakhon Ratchasima) en Theerama Cottage Resort (Ratchaburi) vandaag Rabeang Pasak Treehouse Resort in Chiang Mai. De naam zegt het al: de kamers van dit hotel hebben de vorm van een boomhut, dus je hebt wel sterke benen en knieën nodig om je kamer te bereiken.

Het hotel is begonnen als hobby van een gepensioneerde architect. Hij bouwde zelf in 2010 de eerste drie hutten als vakantieverblijf voor zijn familie. Vijf jaar geleden gingen ze open voor gasten en nu zijn er tien.

Elke kamer ziet er anders uit. Voor het Tamarind Tree House moet je een spiltrap beklimmen die om een boomstam is geconstrueerd. Voor gasten met hoogtevrees zijn er kamers lager bij de grond. Drie kamers zijn groot genoeg voor een gezin.

De kamers zijn uitgerust met een ventilator, elektrische muggenverdelger, toilet en douche met warm water. Maaltijden kunnen gebruikt wordt in de dining area en vanwege de geïsoleerde ligging kan vervoer naar en van de stad tegen betaling geregeld worden. Een overnachting kost 3.000 baht voor 2 personen en 5.000 voor een gezin. (Bron: Guru, Bangkok Post, 23 juni)


 

Kritiek op Thailand vanwege martelingen

27 juni – Amnesty International (AI) en de International Commission of Jurists (ICJ) hebben een beroep gedaan op Thailand om een vervolg te geven aan zijn belofte marteling en mishandeling te voorkomen. Het land heeft weliswaar 10 jaar geleden de Convention against Torture geratificeerd, maar de belofte bestaat alleen op papier en is nog niet in actie omgezet, aldus een maandag gezamenlijk uitgegeven verklaring.

Over detineringen zegt AI: ‘Wetten en bestuursverordeningen die toestaan dat individuen door het leger worden vastgehouden op onofficiële plaatsen, zonder juridische toestemming of toegang tot advocaten, familieleden en medisch personeel voor de duur van een week, scheppen condities die marteling en andere vormen van mishandeling in de hand werken.’

Beide organisaties roepen de regering op deze wetten en verordeningen te wijzigen of in te trekken. Maandag twitterde AI Thailand enkele tweets waarin ze de regering opriep actie te ondernemen om de Convention against Torture te volgen.

AI en ICJ zeggen zich ook zorgen te maken over de vertraging die de Prevention and Suppression of Torture and Enforced Disappearance Bill heeft opgelopen. ‘De Thaise regering dient haar verplichting na te komen marteling uit te bannen door tekortkomingen in de wet te corrigeren en de wet snel in werking te stellen.’

Volgens de VN zijn 82 personen in Thailand het slachtoffer (geweest) van marteling of gedwongen verdwijning. Minister Suwaphan (Jusitie) zegt dat een klachtencommissie de huidige en eerdere zaken gaat onderzoeken. (Bron: website Bangkok Post, 26 juni)

Thaise suikerbommen

De taaie strijd tegen suiker

27 juni – Op 16 september gaat de accijns omhoog op suikerhoudende dranken. En dat is hard nodig, want in 2014 telde Thailand 16 miljoen obese personen, het op een na hoogste aantal in Asean na Indonesië, en er waren 670.000 nieuwe gevallen, het derde hoogste in Asean.

Om het wat concreter te maken: In 2007 consumeerden Thai gemiddeld 20 theelepeltjes suiker per dag, in 2010 23 en en nu 28. En dat is ruim vier keer zo veel als wereldgezondheidsorganisatie WHO adviseert, namelijk zes theelepels.

Nog een paar cijfers: 1 op de 5 Thaise schoolkinderen drinkt elke dag koolzuurhoudende dranken. ‘Alhoewel Thailand ondervoeding heeft uitgebannen, is obesitas een doorgaand probleem. Een op de drie Thaise kinderen wordt mogelijk een dikke tiener en twee op de drie eindigen als een dikke volwassene’, zegt dokter Napaphan, directeur van het Bureau of Nutrition.

Excessief suikergebruik wordt al lange tijd beschouwd als belangrijkste volksgezondheidszorg van het land, zo niet van de wereld. Ondanks maatregelen van de overheid en particuliere sector lukt het niet de uitdijende taille van Thai te bedwingen, wat dientengevolge leidt tot niet-overdraagbare ziekten (NCD’s).

De accijnsverhoging moet de suikerinname van Thai terugdringen. Op dranken met weinig suiker wordt een lagere accijns geheven dan op dranken met veel suiker. De bedrijven krijgen twee jaar de tijd hun producten aan te passen. De nieuwe accijns zal niet alleen consumenten ertoe brengen hun suikerconsumptie te verminderen, maar is vooral gericht op bedrijven. Die profiteren van de nieuwe accijns, want minder suiker betekent minder belasting.

Directeur Natthakorn van het Tax Planning Bureau van het Excise Department zegt: ‘Voor een betere gezondheid is het onmogelijk om alleen het gedrag van consumenten te veranderen zonder ook het gedrag van producenten te veranderen. Rijke mensen zullen zich altijd ondanks prijsverhogingen suikerhoudende dranken kunnen veroorloven. Dus moeten de bedrijven hun producten aanpassen.’

Healthier LogoHet idee voor een suikerbelasting is geen nieuw concept, er wordt al drie jaar door overheid en bedrijfsleven over gepraat. De grote vraag is: Zal de belasting effect hebben op het verlangen van mensen naar suiker en hen gezonder maken? Natthakorn: ‘Belasting is slechts een richtlijn van de regering. Niet-belasting maatregelen zijn ook nodig om de suikerinname van mensen te verminderen. Ze moeten beide gelijk opgaan.’

Thailand telt thans 3,5 miljoen diabetes patiënten en nog eens 25,5 miljoen lopen risico vanwege het hoge cholesterol gehalte in hun bloed. ‘Het is duidelijk dat we niet genoeg preventieve acties voeren’, zegt directeur Tipvon van de FDA. Een van de maatregelen die de FDA heeft genomen is de introductie van het Healthier Logo op producten. Er zijn thans 276 producten met het logo, waarvan 216 dranken. (Bron: Bangkok Post, 26 juni) (Zie verder de pagina Gezondheidszorg. In bijgaand kader maatregelen die andere landen hebben genomen)

Twijfels over veiligheidsmaatregelen rampfabriek

27 juni – De website van Bangkok Post noemt het een death pond, het afvalwaterbassin van CPF waarin vrijdag vijf personen om het leven kwamen. Bij een eerste onderzoek zijn twijfels gerezen over de veiligheidsmaatregelen.

De deksel van het mangat ontbrak en lag op de bodem van het 2,5 meter diepe bassin [niet 4 meter zoals eerder gemeld] en het bassin had ontoegankelijk moeten zijn voor onbevoegde personen. De vrouw die de twee bezoekende studenten rondleidde, was pas een half jaar in dienst van het bedrijf. (Bron: website Bangkok Post, 26 juni)

Voorgaande berichten:
25 juni: Rampfabriek tijdelijk gesloten
24 juni: Vijf doden bij reddingspoging student

Prayut neemt verlanglijstje voor wapens mee naar VS

27 juni – Bangkok Post schurkt in zijn nieuwsselectie vaak aan tegen de overheid – ik heb soms de indruk dat de krant het liefst het land wil regeren – en vandaag biedt de voorpagina daar weer een fraai staaltje van. Opening: Premier neemt wensenlijstje voor wapens mee naar de VS; tweede verhaal: Voorzitter grondwetcommissie heeft twijfels over primaries. Het bericht over martelingen, waarmee ik open, heeft in de krant een uiterst bescheiden plaatsje gekregen onderaan pagina 2.

De strijdkrachten hebben van minister Prawit (Defensie) de opdracht gekregen deze maand hun wensen op papier te zetten, zodat premier Prayut het lijstje kan meenemen, wanneer hij volgende maand op uitnodiging van Trump de VS bezoekt. Het gaat om militair materieel dat in de VS te koop is. Ook dient rekening te worden gehouden met de militaire kracht van buurlanden en hervormingen, aldus defensiewoordvoerder Kongcheep.

Het artikel gaat in detail in op alle ontwikkelingen op defensiegebied, maar dat moet u zelf maar lezen (zie PM to take arms wish list to US). Over de relatie met China en de VS zegt directeur Prapat van het Asean studiecentrum van de Chulalongkorn universiteit dat Thailand nu een goede kans heeft de lange relatie met de VS nieuw leven in te blazen, die na de coup onder druk is komen te staan. Maar hij betwijfelt of dat zal werken. ‘Het is niet zeker of het land kan teruggaan naar de nauwe relatie met de VS, want dat kan de relatie beïnvloeden die Thaise leider met China proberen op te bouwen.’

Voor het artikel over Meechai, klik hier: Meechai expresses doubts over primaries. Zie ook de pagina Verkiezingsnieuws 2.

NACN: Schaf quotasysteem bij toelating scholen af

27 juni – Het National Anti-Corruption Network (NACN) vindt dat het systeem waarbij scholen discretionair plaatsen kunnen toewijzen aan bepaalde leerlingen, moet worden afgeschaft. Ouders en ambtenaren hebben geklaagd dat dit quotasysteem corruptie bevordert, zegt secretaris-generaal Mongkolkit van de NACN. Leerlingen dienen op basis van examenresultaten te worden toegelaten. Het netwerk heeft premier Prayut gevraagd actie te ondernemen.

De oproep van de NACN is een reactie op het vermeende omkoopschandaal waarin de directeur van de Saemsenwittayalai school is verwikkeld. Directeur Viroj is er van beschuldigd aan een ouderpaar 400.000 baht tea money (steekpenningen) te hebben gevraagd. Maar hij zegt het slachtoffer te zijn van een wraakactie van alumni, wier kinderen niet zijn toegelaten. Obec doet onderzoek naar de zaak, de directeur is tijdelijk overgeplaatst.

Naar aanleiding van het pleidooi alle schooldirecteuren te verplichten hun boekhouding te openen, zegt minister Teerakiat (Onderwijs) dat de NACC gevraagd gaat worden of ze in staat is die te controleren. (Zie verder de pagina Onderwijs 2)

Kort nieuws dinsdag 27 juni

– De Royal Thai Navy jaagt samen met de autoriteiten van Maleisië en Singapore op een piratenschip dat een tanker, die onder Thaise vlag vaart, vrijdagavond gekaapt heeft en er met 1,5 miljoen liter diesel vandoor is gegaan. Nadat de kaping was geëindigd, zag het schip kans op eigen kracht Nu Islet bij Cape Samila aan de kust van Songkhla te bereiken. Tankers en vrachtschepen die dezelfde route volgen als het gekaapte schip, is geadviseerd hun positie constant door te geven, zodat in het geval van weer een kaping snel hulp kan worden geboden.

De olietanker CP41 die onderweg was van Singapore naar Songkhla, werd geënterd door zes tot zeven gewapende mannen. Ze bonden de zeventien bemanningsleden vast, stalen hun bezittingen en pompten de helft van de olie over. Ze probeerden ook de navigatie-apparatuur, het communicatie radiosysteem en het SSAS (ship security alert system) te vernielen, maar de kapitein lukte het niettemin het SSAS te activeren. Het Thailand Maritime Enforcement Coordination Centre stuurde een patrouillevaartuig, maar het bericht vermeldt niet of het de tanker heeft gevonden.

– Etnische bergstammen dringen er bij de regering op aan op de rem te trappen bij wijziging van de National Health Security Act, waarover de laatste tijd zoveel te doen is. Ze zeggen dat die hun toegang tot de medische zorg beperkt.

Gisteren hielden ze een rally voor het kantoor van de VN in Bangkok. Ze vroegen premier Prayut de wijziging te schorsen en opnieuw te beginnen met openbare hoorzittingen. De tot nu gehouden hoorzittingen hebben volgens hen te weinig inspraak geboden.

Het hooglander netwerk in Chiang Mai vreest dat patiënten moeten gaan betalen voor voorheen gratis zorg. ’Niemand zal voor behandeling naar de stad willen reizen, omdat ze het buskaartje en de medische rekening niet kunnen betalen’, zegt een van de leden. Hooglanders, inclusief degenen wier nationaliteit is geverifieerd, ontvangen via de UHC-verzekering gratis medische zorg.

Het netwerk bestaat uit 37 organisaties. Eerder liepen patiënten- en burgergroepen al te hoop tegen de wijzigingen. Vorige week zei voorzitter Varakorn van de commissie die de wet heeft herzien, dat de veranderingen ondanks de protesten doorgaan. (Zie verder de pagina Gezondheidszorg)

– Follow-up op het bericht over de aanleg van de spoorlijn Jira Junction-Khon Kaen dwars door Nakhon Ratchasima (Kort Nieuws maandag). De Spoorwegen (SRT) ontkennen dat die de verkeersstroom hindert. Bewoners hebben gevraagd een deel verhoogd aan te leggen, want de lijn isoleert woonwijken van elkaar, maar de SRT ziet er geen brood in.

SRT-gouverneur Anon heeft drie bezwaren: de aanleg is te duur, er blijft niet voldoende ruimte over voor de aanleg van de geplande HSL en treinen kunnen het onderhoudsdepot niet bereiken. Hij zegt dat er voldoende mogelijkheden zijn de lijn te passeren via fly-overs en tunnels.

De loco-burgemeester van NR vreest dat een lijn op maaiveldniveau winkels dupeert. De detailhandel ondervond bij de aanleg van een andere spoorlijn in de provincie al nadeel van de fly-overs. De Kamer van Koophandel vindt het onlogisch dat in Khon Kaen wel delen van de spoorlijn verhoogd kunnen worden aangelegd en niet in NR. (Zie verder de pagina Spoorwegen)

– Thai Airways International (THAI) wil haar vloot de komende vijf jaar moderniseren door dertig oude toestellen te vervangen. THAI lonkt naar een nieuwe generatie toestellen met meer comfort en zuiniger brandstofverbruik. Onderhandeld wordt met zowel Airbus als Boeing.

In de afgelopen vier jaar heeft THAI drie jaar verlies geleden. Gisteren zakte het aandeel THAI met 6,1 procent. Dat lijkt te maken te hebben met de zorg over THAI’s financiële gezondheid. Phillip Securies (Thailand) Co in Bangkok zegt dat de financiële status van de maatschappij na jaren van sukkelen is verbeterd, maar het aankoopplan kan prematuur zijn en leiden tot een flinke toename van de schulden.

– Follow-up op het bericht van 26 juni: Student-actievoerder Rangsiman aangehouden. De militaire rechtbank heeft hem gisteren voor twee zaken vrijgelaten op borgtocht. Rangsiman, lid van de anti-junta studentengroep New Democracy Movement, negeerde in 2015 een bevel om geen anti-coup activiteiten uit te voeren voor het Bangkok Art and Culture Centre en hij werd vorig jaar gearresteerd toen hij met zijn kompanen in Samut Prakan flyers uitdeelde met het advies in het referendum tegen de nieuwe grondwet te stemmen.

Rangsiman werd zondag gearresteerd toen hij op weg was naar het October 14 Memorial voor een geldinzamelingsactie voor politieke gevangenen of een politiek forum [eerdere berichten] of volgens dit bericht om deel te nemen aan een politieke talkshow.

Yingluck in tranen– De tranen van oud-premier Yingluck toen ze woensdag in Wat Saket met de media sprak, hebben geen indruk gemaakt op vice-premier Prawit. Hij zegt dat iedereen zich aan de wet moet houden. Gevraagd naar Yingluck’s recente activiteiten via Facebook Live zei Prawit daar geen mening over te hebben.

Yingluck vierde in de tempel haar 50e verjaardag met een merit-making ceremonie. Ze nam de gelegenheid te baat de rechtbank om sympathie en billijkheid te vragen bij de vervolging wegens plichtsverzuim door de afdeling politieke gezagsdragers van het hooggerechtshof. Ze zou geen acht hebben geslagen op waarschuwingen over de corruptie in het hypotheeksysteem voor rijst. De zaak komt binnenkort tot een einde. (Zie verder het bericht van 22 juni: Yingluck viert 50e verjaardag)

– Het hoofd van nationaal park Phu Rua in Loei, Ronnaphop Khatmar, krijgt een stevig disciplinair onderzoek aan zijn broek wegens onregelmatigheden bij de aanleg van weirs (kleine dammen) die de provincie een schade hebben opgeleverd van 20 miljoen baht.

Het project dat zich uitstrekte over drie jaar, had tot doel waterscheidingsgebieden in de noordelijke provincie te behouden, maar Ronnaphop heeft het voor persoonlijk gewin gebruikt. De DNP heeft een onderzoekscommissie gevormd en de Public Sector Anti-Corruption Commission om assistentie gevraagd.

Het park krijgt jaarlijks 10 miljoen baht voor conserveringsprojecten. In 2014 begon de aanleg van 1.300 weirs en een 110 km lange brandgang. Een deel van het budget was bestemd voor trainingen van lokale vrijwilligers.

– In de provincie Trang is het hoofd van nationaal maritiem park Hat Chao Mai overgeplaatst. Hij wordt ervan beschuldigd tal van managementfouten te hebben gemaakt. Lokale vissers hebben daarover geklaagd. Hij verwaarloosde ook het onderhoud van boten die door het personeel worden gebruikt.

– Het onderzoek naar het kopen van posities in het politiekorps gaat langer duren dan gepland. Vandaag had het afgerond moeten zijn, maar het onderzoekspanel heeft nog eens 30 dagen nodig om 40 getuigen te horen. Eerder werd al gesproken met 80 getuigen. (Zie verder de pagina Corruptie 2 en het bericht van 18 juni: Commentaar: Politiehervorming in armzalige staat)

– Twintig slachtoffers van oplichting bij de handel in goud door het bedrijf YLG hebben gisteren de adjunct permanent secretaris van het ministerie van Justitie gevraagd de DSI te gelasten een uitleg te geven waarom ze het beslag op dertien bankrekeningen na twee dagen heeft ingetrokken.

Volgens de slachtoffers heeft YLG hen geld afhandig gemaakt en heeft het bedrijf geen vergunning voor de handel in goud. Naar schatting zijn 200 personen opgelicht voor een totaalbedrag van 2 miljard baht.

– De regering gaat de regelgeving uit 2011 voor het werven van fondsen door overheidsinstellingen aanscherpen. De nieuwe regels gelden ook voor scholen en tempels die erom bekend staan dat ze geld vragen om hun projecten te financieren.

De regering wil de transparantie vergroten en het vertrouwen van de bevolking herstellen na enkele schokkende schandalen waarbij ook tempels waren betrokken. Tempels zijn voor een groot deel afhankelijk van donaties. De gulle gevers maken zich zorgen over mogelijk misbruik sinds de verduistering van gelden uit het onderhoudsfonds van het NOB is bekend geworden.


 

Guru Logs and stumps

Hotel? Doe ’t toch eens anders (2)

26 juni – Natuurlijk kun je overnachten in een ‘gewoon’ hotel met alle voorzieningen bij de hand. Daar is niets verkeerds mee, schrijft Guru, het vrijdagmagazine van Bangkok Post, maar waarom zou je niet eens met de sleur breken en een accommodatie opzoeken die afwijkend is? Guru vond er vijf, waarvan ik er in een mini-serie drie laat zien.

Gisteren Baan Suan Noi Resort in Nakhon Ratchasima, vandaag een al even merkwaardige: Theerama Cottage Resort in Ratchaburi. Gasten hebben er de keuze uit een blokhut, waarvan er twee zijn, en een grote (boom)stam, waarvan er zeven zijn. De foto’s zijn duidelijk, de tekst minder, want die zegt dat lopen in de blokhut de indruk wekt alsof je in een uitgeholde boomstam loopt. De wanden en het plafond hebben de nervatuur van bomen, de vloer niet. Het dak van de boomstamkamers biedt een mooi uitzicht op de bergen.

Het district Suan Phuang, waar het hotel staat, heeft vele attracties, waaronder watervallen, heetwaterbronnen en boerderijen, dus niemand hoeft zich te vervelen. De kamers zijn wel iets duurder dan die van gisteren: 2.160 baht op weekdagen. Ik neem aan zonder ontbijt, want daar zegt het bericht niets over. (Bron: Guru, Bangkok Post, 23 juni)


 

Gezondheidswet: Regering zit in haar maag met protest

26 juni – Het conflict over de geplande wijzigingen van de National Health Security Act dreigt tot een ‘oorlog’ te escaleren tussen voorstanders in het regeringskamp en actievoerders die bang zijn dat patiënten de dupe worden van de veranderingen. Dat constateert Bangkok Post vandaag in een analyse van de controverse die al dagen lang het nieuws beheerst.

Varakorn Samakoses, voorzitter van de commissie belast met de revisie van de wet, zei vorige week dat de veranderingen ondanks de protesten doorgaan. Die uitspraak schoot in het verkeerde keelgat van de Foundation for Consumers, die de actievoerders van verschillende patiënten- en burgergroepen steunt. Secretaris-generaal Saree dringt er bij hen op aan ‘te vechten en tot het einde te blijven vechten totdat recht is gedaan’. Ze wil dat de wet gelijke toegang tot medische zorg garandeert voor verzekerden van de Universal Health Care verzekering (UHC), ook wel genoemd gold card scheme (het Thaise ziekenfonds). De veranderingen, zegt Saree, hollen dat recht uit.

Het conflict wordt nog verergerd omdat premier Prayut art 44 [van de interim-grondwet] ingezet heeft om de impasse te doorbreken, wat neerkomt op it giet oan om eens een klassiek geworden uitspraak over de Elfstedentocht te citeren. De impasse ontstond toen de Rekenkamer staatsziekenhuizen verbood overheadkosten door te berekenen in de vergoeding van 3.100 baht per UHC-verzekerde.

Er is verder nog gedoe over de samenstelling van de National Health Security Board, het gevaar van een eigen bijdrage voor medische handelingen en de relatie met de registratie van lage-inkomens verdieners voor het bijstandsprogramma van de overheid, maar het voert te ver om dat allemaal uit te leggen [als ik het al zou begrijpen].  (Zie verder de pagina Gezondheidszorg)

Nong Than

Nong Than zet zich in voor veiligheidscampagne

26 juni – Ze volgt momenteel een cursus Engels aan de University of British Columbia in Vancouver, maar zodra ze in augustus terug is, gaat Nitcharee ‘Nong Than’ Peneakchanasak (21) een campagne leiden voor de plaatsing van schermen tussen perron en rails op alle stations van de ARL en BTS. .

‘Mijn dochter was zwaar geschokt door het ongeluk’, zegt vader Kittanesh over de dood van een zwangere vrouw die vorige week op ARL-station Ban Thap Chang op de rails viel en door een trein werd overreden.

Zelf verloor het meisje in april 2011 in Singapore beide benen toen ze van een metroperron op de rails viel. Die zaak is daar voor de rechter geweest, maar het hooggerechtshof achtte de Singapore Mass Rapid Transit and Land Transport Authority niet aansprakelijk.

Nitcharee, nu tweedejaars student massacommunicatie aan de Thammasat universiteit, is eerder door het Medical World Hospital in Nonthaburi uit duizend kandidaten gekozen om samen met elf anderen als surveyor in het ziekenhuis te werken in een programma ter bevordering van het moreel van patiënten.

De anderen hebben verschillende achtergronden, zoals psychiatrie, verpleging, journalistiek en zang. Ze krijgen zes maanden een maandelijks budget van 1 miljoen baht, geld dat gebruikt kan worden om kunstledematen te laten aanmeten. Nitcharee werd gekozen, zegt ziekenhuisdirecteur Adison, om haar doorzettingsvermogen en ‘lachend gezicht’.

Bruidegom ging er vandoor maar kwam weer terug

26 juni – Je hebt een runaway bride en een runaway train – beide films – en je hebt in Thailand veel runaway politici en dissidenten en nu was er eventjes ook een runaway bridegroom, maar inmiddels zijn de plooien al weer glad gestreken.

Phimai runaway bridegroomAdirek Chadachan was de boosdoener. Samen met zijn familie ging hij er vandoor na een ruzie over de bruidsschat. Die zou 100.000 baht plus goud bedragen, maar ze hadden slechts 50.000 baht en het goud bij zich toen ze in Phimai (Nakhon Ratchasima) arriveerden bij het huis van de bruid (foto), waar in Thailand altijd de huwelijksceremonie wordt gehouden en de bruidsschat op de grond wordt uitgespreid.

Dus: geen huwelijk en een bruid in tranen die een klacht indiende bij de politie om de kosten van de trouwpartij op de bruidegom te verhalen. De vader van de bruid zegt dat de twee families inmiddels een stevig gesprek hebben gehad, waarbij overeenstemming is bereikt over het conflict. De bruidegom betaalt de kosten van het huwelijk, de bruidsschat was niet langer van belang omdat het huwelijk was geannuleerd. Voorts spraken ze af later als de gemoederen wat zijn bedaard, een nieuwe ceremonie te houden, maar kleiner.

Bruid en bruidegom zeggen nog steeds van elkaar te houden. De bruidegom heeft zijn excuses aan de gasten en kennissen gemaakt voor het onverwachte incident. ‘Vergeef het ons alsjeblieft.’ (Bron: website Bangkok Post, 25 juni)

De affaire doet me trouwens denken aan nog een andere film: Four weddings and a funeral. Daar trekt bruidegom Hugh Grant zich voor het altaar terug en bekoopt dat met een blauw oog. Een van de hoogtepunten in de film vind ik de volkomen onnavolgbare monoloog die hij tegen zijn geliefde, gespeeld door Andy MacDowell, op straat afsteekt. Heerlijke stuntelaar, die Grant! Prachtig acteerwerk.

Student-actievoerder Rangsiman aangehouden

26 juni – De snelheid waarmee sommige verdachten worden aangehouden, staat in schril contrast met de arrestatie van Rangsiman Rome, want hij werd zondag in Bangkok aangehouden terwijl het ‘delict’ van augustus vorig jaar dateert. Rangsiman deelde toen samen met andere studenten van de New Democracy Movement in Samut Prakan flyers uit met het advies in het referendum over de nieuwe grondwet tegen te stemmen.

Hij werd bij het Oct 14 Memorial (Bangkok) aangehouden toen hij op weg was naar een  geldinzamelingsactie voor politieke gevangenen. Na een verblijf op het politiebureau van Chana Songkhram werd hij naar politiebureau Bang Soa Thong in Samut Prakan gebracht voor verder verhoor.

De studentenbeweging was van plan vandaag de regering een petitie aan te bieden met de eis alle details over de aanleg van de Thai-Sino HSL lijn bekend te maken. (Bron: website Bangkok Post, 25 juni)

Diefstal karpers en tilapia

Brutale diefstal van vissen uit visbassin

26 juni – Zouden ze al in de wok liggen te sissen, de karpers en tilapia die zondagnacht werden gestolen uit het visbassin bij het huis van Rawadee Kiatkamchonpattana aan Soi Lat Phrao 101 (Bangkok), vertegenwoordigster van een verzekeringsmaatschappij?  Maar erg lang zullen de dieven, twee mannen en een vrouw, niet kunnen genieten van de diefstal want die is haarfijn op CCTV beelden vastgelegd.

Rawadee ontdekte de diefstal toen ze ’s ochtends de vissen wilde voeren. Van de 20 karpers en tilapia resteerden nog 2. ‘Het gaat niet alleen om het geld’, schrijft ze op haar Facebook pagina. ‘Ze hebben een grote sentimentele waarde voor me, want ik verzorg ze al tien jaar.’

Huis en visvijver worden niet beschermd door een hek omdat ze het huis zowel als woning en kantoor voor haar klanten gebruikt. [’t Is een verklaring maar niet erg overtuigend] (Bron: website Bangkok Post, 25 juni)

74 gokkers met Chinees kaartspel aangehouden

26 juni – Vette oogst, zaterdagavond in Samut Prakan, waar een team van agenten en soldaten een inval deed in een huis in tambon Thai Ban Mai. Ze troffen er 74 gokkers aan die een Chinees kaartspel speelden. De inval volgde op klachten van omwonenden over de illegale gokgelegenheid, die volgens de eigenaar al een jaar bestond.

In beslag genomen werden drie televisiesets, drie computers, 17 CCTV-camera’s, 1.440 sets kaarten, twee kaartdispensers, 377.910 baht aan contant geld en andere gokspullen. (Bron: website Bangkok Post, 25 juni)

Hart onder de riem van directeur Viroj

Nog een keer het euvel van tea money

26 juni – Uw redacteur heeft vandaag een makkie want de krant bevat twee interviews en een special report, journalistieke genres die ik doorgaans oversla omdat ze zelden nieuws bevatten.

Maar voor het achtergrondverhaal maak ik een uitzondering omdat het aansluit op een onderwerp, waarover ik al enkele keren heb geschreven: de beschuldiging tegen directeur Viroj van de Samsenwittayalai school in Bangkok dat hij tea money (steekpenningen) zou hebben ontvangen in ruil voor plaatsing van een leerling op zijn school. De directeur zegt dat hij het slachtoffer is van een wraakactie van alumni, wier kinderen geweigerd zijn.

Volgens het artikel is het betalen van tea money ‘rampant’ (welig tierend), maar ik ken mijn pappenheimers, want die hebben vaak de neiging te overdrijven om het nieuws aantrekkelijker te maken. Verder lees ik dat de particuliere Anti-Corruption Organisation of Thailand (ACT) de regering heeft gevraagd schooldirecteuren te verplichten hun boekhouding te openen, een verzoek dat gisteren werd toegeschreven aan de voorzitter van de alumnivereniging. Maar misschien hebben ze het alle twee wel gedaan.

Het theegeld wordt vaak gegeven onder het mom van een donatie aan de school. ACT-directeur Mana heeft daar geen moeite mee, mits het geen wederdienst is voor plaatsing van een kind. Alle donaties, zegt hij, dienen transparant te zijn. (Zie verder de pagina Onderwijs 2)

Op de foto steken leerlingen en oud-leerlingen directeur Viroj een hart onder de riem met rozen. Niet alleen bloemen houden van mensen, maar ook deze leerlingen.

De twee interviews die ik oversla, zijn met voormalig secretaris-generaal Surin van Asean en Varawut Silpa-archa, de zoon van de in april overleden leider van de Chartthaipattana partij, Thailand’s derde grootste partij. Surin zegt in te zijn voor het gouverneurschap van Bangkok, en Varawut wordt getipt als de nieuwe leider van de partij. Maar hij wil niet in de schaduw van zijn charismatische vader staan.

Kort nieuws maandag 26 juni

– Follow-up op het bericht van zaterdag over een nieuwe spoorverbinding tussen de Golf van Thailand en de Andaman zee. Het Office of Transport and Traffic Policy and Planning (OTP) studeert op nog een tweede lijn tussen Chumphon aan de oostkust van Thailand en de diepzeehaven van Ranong in de Andaman zee. De andere lijn is gepland voor een oost-west verbinding tussen Surat Thani en Phangnga. En nu hoop ik maar dat BP de lijnen niet verwart – je weet het nooit met de krant you can trust aldus het motto van BP – want misschien gaat het wel over dezelfde lijn.

Consultatie van de bevolking en gesprekken met stakeholders (betrokkenen) maken deel uit van de studie. Volgens OTP inspecteur-generaal Chirut is de verbinding in overeenstemming met het 20-jaren nationaal transportplan, dat eerder dit jaar werd bekend gemaakt. [Dus we hebben een 20-jaren strategieplan en een dito transportplan. Beetje verwarrend]

De verbinding is ook in overeenstemming met het twaalfde National Economic and Social Development Plan dat vanaf dit jaar tot 2021 van kracht is. [Kunnen we het nog volgen?] (Zie verder de pagina Spoorwegen)

– Nog meer Spoorwegen. De geplande dubbelspoorlijn Jira Junction-Nakhon Ratchasima (187 km) snijdt woonkernen in tweeën, zeggen diensten [?] in Nakhon Ratchasima. Ze gaan de transportautoriteiten vragen het ontwerp te herzien. De route is nu voor 20 procent gereed en komt in 2019 klaar.

Waarnemers [ook al zo’n vage term] zeggen dat de spoorlijn door het hart van de stad Nakhon Ratchasima komt te lopen. Passeren kan alleen via een omweg, want er komen hekken om te staan. Er zullen U-turn viaducten moeten komen of het spoor wordt verhoogd aangelegd.

De burgemeester van NR is blij met het spoorproject, maar niet met de doorsnijding van de stad. Dat geldt ook voor de provinciale Kamer van Koophandel, de lokale afdeling van de Federation of Thai Industries, die gevraagd hebben om verhoogde aanleg. Ze gaan deze week aan het OTP en de Spoorwegen een petitie aanbieden. Behalve het ongemak voor bewoners levert de lijn ook problemen op voor het rioolstelsel.

– Follow-up op het bericht in Kort Nieuws van zaterdag over de introductie van primaries, een systeem dat de VS ook kent bij de presidentsverkiezingen. De grondwetcommissie (CDC) gaat zich nog eens over het systeem buigen dat is opgenomen in de organieke wet op politieke partijen. Het systeem is voorgesteld door een parlementscommissie en overgenomen door de CDC. Volgens de commissie is het nodig om politieke partijen te versterken, maar het probleem is hoe het in praktijk te brengen.

Partijleider Abhisit (Democraten) heeft de CDC een open brief gestuurd , waarin hij schrijft dat het systeem beperkingen kent.

Adjunct-deken Suriyasai van het College of Social Innovation (universiteit van Rangsit) steunt het systeem: het geeft de bevolking de mogelijkheid invloed uit te oefenen op partijen en bevrijdt partijen van beïnvloeding door ‘gevestigde belangen’. Sommige politici zijn tegen uit angst macht te verliezen. (Meer op de pagina Verkiezingsnieuws 2)

– De commissie politieke hervormingen van de nationale hervormingsraad (NRSA) wil dat het mes gaat in fondsen voor buitenlandse reisjes van leden van parlementscommissies en het secretariaat van Huis van Afgevaardigden en Senaat. De commissie is bang dat ze misbruikt worden voor persoonlijke vakanties. Morgen wordt het voorstel voorgelegd aan de plenaire vergadering.

Voorzitter Seri zegt dat in het verleden aanzienlijke budgetten zijn uitgetrokken voor deze snoepreisjes, waarvan het nut nooit is vastgesteld. Hij vindt dat de leden de reisjes maar uit eigen zak moeten betalen. Het voorstel geldt niet voor leden die bilaterale of internationale bijeenkomsten moeten bijwonen. De commissie pleit ook voor stopzetting van de verstrekking van computeraccessoires. Seri zegt dat de meeste parlementariërs een smart phone hebben, waarmee ze hetzelfde kunnen doen.


 

Baan Suan Noi Resort

Hotel? Doe ’t toch eens anders

25 juni – Natuurlijk kun je overnachten in een ‘gewoon’ hotel met alle voorzieningen bij de hand. Daar is niets verkeerds mee, schrijft Guru, het vrijdagmagazine van Bangkok Post, maar waarom zou je niet eens met de sleur breken en een accommodatie opzoeken die afwijkend is? Guru vond er vijf, waarvan ik er in een mini-serie drie laat zien.

Allereerst Baan Suan Noi Resort in Nakhon Ratchasima. Model voor de hotelkamers stond de Shire regio in The Lord of the Rings, een boek dat ik nooit heb gelezen.  Er zijn 15 verschillende kamers: kamers die uit de Middeleeuwen lijken te komen en kamers die eruit zien als een grot. Lange mensen [heb je die in Thailand?] hoeven niet bang te zijn hun hoofd te stoten tegen het plafond, want ze zijn hoog genoeg.

De kamers hebben een bescheiden maat, de grootste meet 24 vierkante meter. Ze zijn voorzien van air-conditioning, tv, minibar en badkamer. Maar een Jacuzzi  en espressomachine zul er niet tegenkomen, en het hotel heeft ook geen zwembad of spa. Huisdieren zijn toegestaan. De kamers zijn vriendelijk geprijsd. Een overnachting met ontbijt kost 800 tot 1.500 baht voor twee personen. (Bron: Guru, Bangkok Post, 23 juni)


 

Rampfabriek tijdelijk gesloten

25 juni – De fabriek van CP waar vrijdag vijf personen om het leven zijn gekomen, is tijdelijk gesloten voor een onderzoek naar de tragische val van een studente in het afvalwater bassin en de even tragische reddingspoging van vier werknemers. Een team van het ministerie van Industrie en een fact-finding panel van CP doen onderzoek.

Het is nog onduidelijk of de fabriek voldeed aan alle veiligheidsvoorschriften. De politie vermoedt dat de studente en redders om het leven kwamen door het inademen van een giftig gas. Morgen maken het Industrial Works Department van het ministerie en de Environmental Engineering Association of Thailand de eerste resultaten van hun onderzoek bekend.

De studente Veterinaire Wetenschappen aan de Chulalongkorn universiteit, Panthika Taswan (23),  maakte samen met een andere student een begeleide tour door de fabriek waar kippenvoer wordt gemaakt. Het bassin bevindt zich op een plaats, gemarkeerd als ‘danger zone’. Volgens dit bericht is het een ‘closed area’. De begeleidster was de eerste die Panthika probeerde te redden. Drie werknemers probeerden de twee vrouwen uit het bassin te trekken, maar ook zij werden bedwelmd.

CPF heeft de nabestaanden financiële hulp toegezegd; ook de universiteit heeft de nabestaanden van de studente beloofd te helpen. De vier werknemers hebben recht op een bijdrage uit het Workmen Compensation Fund en het Social Security Fund.

Zie verder het bericht op de home-pagina over de brand in het Ramathibodi ziekenhuis. Nota bene in een gebouw waar afvalwater wordt verwerkt. Maar die brand was van korte duur en eiste geen slachtoffers.

Phu Thap Boek berg Phetchabun

Phu Thap Boek: En de strijd gaat door

25 juni – De provinciale commissie in Phetchabun, belast met de strijd tegen illegaal grondgebruik op de Phu Thap Boek berg, is vastbesloten een eind te maken aan nog eens 13 vakantieparken op de bij toeristen populaire berg. Vijftig vakantieparken, eigendom van etnische Hmong, zullen er ook aan moeten geloven als het kabinet besluit het verzoek van het ministerie van Sociale Zaken af te wijzen om ze te sparen.

Eerder zijn al vakantiehuizen c.q. –parken gesloopt, maar de eigenaren van deze dertien resorts verzetten zich met hand en tand tegen de sloop. Geleid door een voormalig parlementslid voor Phetchabun van de Democraten hebben ze de provincie gevraagd de sloop uit te stellen. Ze zeggen dat die in strijd is met de wet omdat Phu Thap Boek geen beschermd bosgebied is. Het Royal Forestry Department bestrijdt dit. De eigenaren hebben ook de hulp gezocht van de Democratische partij, waarna districtshoofd Somluk van het district Lom Kao het allemaal nog eens heeft uitgelegd.

De vijftig vakantieparken van de Hmong zijn ook illegaal, want het land waarop ze staan, is bestemd voor herhuisvesting van Hmong uit diverse provincies in het land. In 1966 gaf het ministerie van Sociale Zaken toestemming om het land, circa 47.000 rai, voor dat doel te bestemmen. Phu Thap Boek is de hoogste berg van Phetchabun en een van de grootste gebieden in het land waar kool wordt verbouwd. (Bron: website Bangkok Post, 24 juni) (Zie ook de pagina Krakers op overheidsland)

Taxibestuurders gewaarschuwd: Speel geen eigen rechter

25 juni – Taxichauffeurs zijn door het Land Transport Department (LTD) gewaarschuwd om bestuurders van de ride-sharing diensten Uber en Grab met rust te laten en niet het recht in eigen hand te nemen. Ze dienen contact op te nemen met de autoriteiten als ze de nog steeds illegale taxidiensten tegenkomen, die volgens de chauffeurs het brood uit hun mond stoten.

Dinsdag was het raak in Chiang Mai. Een groep bestuurders omsingelde een wagen, bestuurd door een vrouw, van wie ze dachten dat die voor Uber of Grab reed. Ze vroegen ook de politie de vrouw te ondervragen en daaruit bleek dat ze op de luchthaven een buitenlandse collega ophaalde. De vrouw heeft niets te maken met Uber of Grab, zegt DSI-hoofd Sanit.

Woensdag vergaderden vertegenwoordigers van het LTD Chiang Mai, de luchthaven, politie, het leger en de taxibestuurders. Daarop is de chauffeurs gevraagd hun ‘illegale’ collega’s niet te intimideren. Sanit zegt dat cabbies die in de toekomst hetzelfde flikken, en de organisaties waarvoor ze werken, bestraft worden.

Sanit zegt dat een ride-sharing dienst, waarbij de klanten via een app een wagen bestellen, uitsluitend gebruikt kan worden bij legaal geregistreerde taxi’s, wat volgens mijn observaties alleen geldt voor Grab. Ik kom die wagens regelmatig tegen op een standplaats bij metrostation Sam Yan. Het ministerie van Transport is bezig een panel op te zetten dat richtlijnen gaat opstellen.

Sanit zegt dat het LTD werkt aan verbetering van de dienstverlening van reguliere taxi’s waarvan de bestuurders soms passagiers weigeren of de taximeter niet willen aanzetten. Er zijn twee projecten, Taxi OK en Taxi VIP, in werking, waarbij taxi’s worden uitgerust met GPS en andere apparatuur [camera’s?] om het vertrouwen van de bevolking in hun veiligheid te vergroten.

Herdenking van de Siam revolutie op Thammasat

Politie krijgt de bibbers van herdenking Siam Revolution

25 juni – Gisteren was het 85 jaar geleden dat de absolute monarchie werd ingeruild voor de constitutionele monarchie. Op de Thammasat universiteit werd de zogeheten Siam Revolution herdacht met bloemlegging op een plaquette herinnerend aan de plaquette op de Royal Plaza die op mysterieuze wijze is vervangen door een met een andere tekst, waarin niet wordt gerefereerd aan de constitutionele monarchie, uitgeroepen door de People’s Party.

De autoriteiten lijken zenuwachtig te zijn geworden, want de bewaking op plaatsen die een relatie hebben met de ‘revolutie’ is versterkt. Ze zeggen informatie te hebben dat vijf politieke groepen van plan waren activiteiten te organiseren, zoals het maken van muziek en het leggen van bloemen. Maar politieke activiteiten en samenscholingen van meer dan 5 personen zijn door de NCPO (junta) verboden.

Replica van plaquette op ThammasatAnont Nampa van de anti-regeringsgroep Resisting Citizens schrijft op zijn Facebook pagina dat soldaten een groepslid hebben meegenomen. Ze wilden niet dat de groep zich manifesteerde op de Royal Plaza. Eerder schreef hij een nieuwe plaquette te willen aanbrengen in het wegdek op de plaats waar de People’s Party op 24 juni 1932 de constitutionele grondwet uitriep.

Behalve op de Thammasat universiteit werd in Wat Prasri Mahadhat in Bang Khen (Bangkok) door studenten de revolutie herdacht met een merit-making ceremonie. Ze gaven een verklaring uit waarin ze het regime ervan beschuldigde de vrijheid van meningsuiting te beperken en critici hardhandig aan te pakken. De bevolking dient het recht te hebben haar politieke denkbeelden vrijelijk te uiten, aldus de verklaring van Seree Kasetsart (Liberal Kasetsart), en de regering dient het recht te beschermen in plaats van het te vertrappen.

De politie maakte foto’s van de bijeenkomst. Enkele leden zeggen bezoek te hebben gehad van de politie en opgebeld te zijn. Die wilde weten of er toestemming voor de activiteiten zou worden gevraagd. Ze zeggen dit te beschouwen als intimidatie. Hetzelfde is gebeurd met sprekers op het seminar op Thammasat. De politie wilde zich ervan vergewissen dat het seminar geen politieke conflicten zou oproepen.

Ten slotte meldt het bericht nog een discussieforum in het Pridi Banomyong Intsitute in Thong Lor (Bangkok). Pridi was destijds een prominent lid van de People’s Party.

Strategieplan zit Democraten niet lekker

25 juni – ‘Hinderlijk’ en ‘op een ongemakkelijk pad’: zo noemt de Democratische partij de donderdag door de NLA (benoemd parlement) aangenomen wet op het nationale strategieplan. De partij stapt naar het Constitutionele Hof voor een uitspraak. Ze heeft twijfels over de rechtsgeldigheid omdat toekomstige regeringen die van het plan afwijken, strenge straffen tegemoet kunnen zien.

Het strategieplan gaat ook voorbij aan de publieke opinie. Zo schrijft de nieuwe grondwet voor dat wetten eerst de inspraak in moeten, maar dat is niet gebeurd, aldus Wirat Kalayasiri, hoofd van het juridisch team van de Democraten. Partijleider Abhisit uitte eerder zijn zorgen dat de bevolking weinig kans heeft gekregen een bijdrage te leveren aan de strategie, die een periode van 20 jaar bestrijkt.

Voormalig regeringspartij Pheu Thai kijkt ook met argusogen naar het plan, dat over een halfjaar van kracht wordt onder leiding van een strategiecommissie met premier Prayut als voorzitter. Noppadon Patama, juridisch adviseur van PT, zegt niet zeker te weten of een adequate hoorzitting is gehouden, voordat de NLA de wet in behandeling nam. Hij vraagt de regering dit toe te lichten.

Noppadon is het eens met Wirat dat de strenge straffen ongehoord zijn. Die straffen werden vrijdag door vice-premier Wissanu genoemd. Ze behelzen gevangenisstraf of impeachment. Wanneer de nationale strategiecommissie die 5 jaar in functie blijft, overtredingen van het plan constateert, kan ze de zaak verwijzen naar de Anti-Corruption Commission en het Constitutionele Hof. (Meer op de pagina Verkiezingsnieuws 2)

Vier tempels in Chumphon verdacht van gesjoemel

25 juni – De zoektocht van de Counter Corruption Division (CCD) van de politie naar corruptie bij de besteding van gelden uit het onderhoudsfonds voor tempels is nog niet voorbij. Gisteren deed de CCD onderzoek in vier tempels in Chumpon. In die provincie hebben 26 tempels geld ontvangen, maar alleen bij vier zijn onregelmatigheden geconstateerd.

De CCD heeft al twaalf tempels aan de schandpaal genageld die betrokken waren bij de verduistering van 60 miljoen baht uit het fonds dat ter beschikking wordt gesteld door het National Office of Buddhism (NOB). Jaarlijks keert het NOB 400 à 500 miljoen baht uit voor onderhoud, renovatie, boeddhistisch onderwijs en promotie van het boeddhisme. (Zie verder de pagina Corruptie 2)

Tea-money schandaal krijgt staartje

25 juni – Het vermeende omkopingsschandaal op de Samsenwittayalai school krijgt nog een staartje want Chana Wonmusik, voormalig voorzitter van de alumnivereniging van de school, vraagt de regering alle schooldirecteuren in het land te verplichten hun boekhouding te openen. Hij wil dat de directeuren het vermogen opgeven, waarover de school beschikt, zodat er een eind komt aan het vragen van tea-money, steekpenningen die ouders betalen om hun kind geplaatst te krijgen.

Wanneer scholen geld ontvangen voor plaatsing, dienen ze een kwitantie uit te schrijven, zegt Chana. Volgens hem zijn op Samsenwittayalai honderd leerlingen in klas 1 en 4 ingeschreven, waar de ouders om hadden gevraagd, maar kwitanties ontbreken.

Chana, tevens voormalig lid van Provinciale Staten van Nakhon Si Thammarat,  roept openbare scholen op leerlingen alleen toe te laten op basis van examenresultaten, zodat kinderen uit arme gezinnen ook een kans maken. Er dient een eind te komen aan het systeem waarbij ouders dankzij connecties of geld hun kind geplaatst krijgen. Dit kan ook functionarissen tegenhouden om op directeursposities in prestigieuze scholen te jagen. (Zie voor de voorgeschiedenis de pagina Onderwijs 2)


 

Omgekomen in mangat

Vijf doden bij reddingspoging student

24 juni – Vier werknemers van CPF Food Products Co in Bang Na (Bangkok) zijn om het leven gekomen toen ze maandagochtend probeerden een student te redden die in een 4 meter diep afvalwater bassin was gevallen. De student bracht samen met een andere student een bezoek aan de fabriek, waar kippen worden verwerkt. Hij overleefde zijn onfortuinlijke val niet.

Nadat de jongen was gevallen probeerden de werknemers, waaronder een veearts, hem te redden, hetgeen ze met de dood moesten bekopen, vermoedelijk door zuurstofgebrek toen ze in het mangat van het bassin afdaalden. (Bron: website Bangkok Post, 23 juni)

Update krant: De student die in het bassin was gevallen, was een studente van 23 jaar. De vier werknemers waren drie mannen en een vrouw. De vrouw leidde de twee studenten rond in de fabriek. Zij sprong al eerste in het bassin nadat de studente erin was gevallen. De andere student riep de hulp van de werknemers in. Onduidelijk is hoe de studente in het bassin viel, want het gebied is gemarkeerd als danger zone. Er hangen geen camera’s.

De politie vermoedt dat de slachtoffers zijn overleden door het inademen van giftige gassen. Rond het bassin hing een zware gaslucht. Tegen de rand van het bassin stond een ladder. De reddingswerkers, voorzien van gasmaskers, hadden 30 minuten nodig om de slachtoffers te bergen. De lichamen zijn voor een post-mortem onderzoek naar het Chulalongkorn ziekenhuis gebracht. Het bedrijf heeft de nabestaanden beloofd te helpen. In de fabriek worden geen kippen verwerkt, maar er wordt kippenvoer gemaakt.

Somkid tegen investeerders: It giet oan

24 juni – Het is allemaal niet mis wat de regering aan plannen heeft voor dit en volgend jaar: 56 grote infrastructurele projecten ter waarde van 2,4 biljoen baht. Het is een hele waslijst met als bekendste de Thai-Sino HSL Bangkok- Nakhon Ratchasima, waarvan de aanleg voor september moet beginnen.

Op een seminar van de Stock Exchange of Thailand, bijgewoond door zevenhonderd internationale fondsmanagers, zei vice-premier Somkid donderdag dat de regering twee jaar geleden heeft besloten diverse beleidsmaatregelen op infrastructureel gebied te nemen. Hij noemde het een belangrijk keerpunt na een stagnatie van twintig jaar [20?]. Thailand dient te veranderen van een economie gebaseerd op lage loonkosten en exportgroei naar een value-based economie, aldus Somkid.

Hij verzekerde zijn gehoor dat de aanleg van alle grote infrastructurele werken voor de verkiezingen gepland in 2018 van start gaan. Het gaat onder andere om snelwegen, metrolijnen, dubbelspoorlijnen en de ontwikkeling van de Eastern Economic Corridor met een investering in infrastructuur van 400 miljard als magneet voor tien beoogde industrieën.

Somkid garandeerde de fondsmanagers dat volgende regeringen juridisch gebonden zijn om met de projecten door te gaan. Dat is vastgelegd in de nieuwe grondwet middels een artikel dat verwijst naar het 20-jaren nationaal strategisch ontwikkelingsplan.

En dat is nog niet alles: de komende vijf jaar komen daar nog eens nieuwe luchthavens, zeehavens en logistieke knooppunten bij. In bijgaand kader At full throttle wordt het allemaal opgesomd. (Bron: Bangkok Post, 23 juni)

Protest taxichauffeurs tegen Uber en Grab

Mager protest tegen Uber en Grab

24 juni – Zo’n dertig taxibestuurders hebben gisteren bij het parlementsgebouw geprotesteerd tegen de ride-sharing diensten Uber en Grab. Ze kwamen in actie naar aanleiding van vragen van parlementslid Wallop Tungkananurak aan staatssecretaris Pichit (Transport). Hij wil weten of het ministerie van plan is beide diensten te legaliseren om een eind te maken aan de conflicten met ‘gewone’ taxichauffeurs, zoals onlangs nog in Pattaya.

Zoals bekend betichten de chauffeurs de ride-sharing bedrijven van broodroof. Zelf zijn ze aan de strenge regels van de Land Traffic Act van 1979 gebonden. Ze stelen banen van ons, zegt Vorapol Kaewkhunthod, voorzitter van de Professional Association of Public Taxi Motorists. Ze vernielen een Thaise bedrijfstak en zijn illegaal omdat hun wagens niet geregistreerd zijn als taxi. Bovendien hebben de bestuurders geen speciaal rijbewijs. Ook de mogelijkheid om met een creditcard te betalen, zit Vorapol niet lekker, want in gewone taxi’s kan dat niet.

Maar tal van passagiers geven  de voorkeur aan het gemak van Uber en Grab. De wagens zijn in betere conditie, je bestelt ze via een app en ze worden via de GPS door de centrale gevolgd. Veel passagiers hebben genoeg van chauffeurs die weigeren hen op te pikken, met name tijdens de spits of op bepaalde locaties, of de meter niet willen aanzetten. Het enige nadeel is dat ze niet verzekerd zijn bij de twee diensten.

Staatssecretaris Pichit laat weten dat het ministerie op twee opties studeert: de diensten legaliseren of een nieuwe wet maken. ‘Beide hebben hun voor- en nadelen. Ze dienen zorgvuldig te worden overwogen om van voordeel te zijn voor alle betrokkenen, met name de gebruikers en zo’n 12.000 taxibestuurders. Ook moeten we rekening houden met het image van het land.’

Persoonlijke noot: Ik passeer regelmatig een standplaats van Grab taxi’s. Jawel taxi’s en geen particuliere wagens waarvan Uber gebruik maakt. Ik begrijp daarom niet waarom die twee bedrijven op één hoop worden gegooid. Overigens wordt in de krant in één alinea alleen Uber genoemd, maar verderop gaat het weer over beide. Voor de term ride-sharing die wordt gebruikt om de dienst aan te duiden, moet ik nog eens een goede vertaling bedenken.

Na een avondje stappen houd ik op de Rama IV Road vaak een taxi aan. Soms moet ik twee à drie wagens voorbij laten gaan die de rit weigeren of een vaste, te hoge prijs vragen. Maar over het algemeen valt het mee.

Gebruik creditcards zakt iets in

24 juni – Visa verwacht dat het gebruik van creditcards dit jaar iets afneemt. Consumenten schromen geld uit te geven nu het land een jaar lang in rouw is. Maar een stimulans wordt verwacht wanneer meer EDC’s (electronic data capture terminal) zijn geïnstalleerd in het kader van het nationaal e-payment plan. Er worden tot maart 560.000 bijgeplaatst.

Tussen oktober en maart is het creditcard gebruik met 6,7 procent toegenomen, minder dan de 7 procent groei die in dezelfde periode een jaar eerder werd geboekt, zegt Suripong Tantiyanon, landenmanager van Visa. Vooral de laatste drie maanden van 2016 nam het gebruik af toen banken en de detailhandel stopten met promotionele campagnes.

Voor het hele jaar verwacht Suripong dat de groei hooguit 2 tot 3 procentpunten uitkomt boven de 6,7 procent van het eerste half jaar van het begrotingsjaar 2017. [Het Thaise begrotingsjaar loopt van 1 oktober tot 30 september van het volgend jaar]

De Visa Debit Card doet het daarentegen beter. In het eerste halfjaar van het begrotingsjaar 2017 nam de winst [het gebruik?] met 13,7 procent toe. E-commerce uitgaven namen toe met 22 procent, maar inbound payments [?] met slechts 4 procent omdat veel trips tijdens de rouwperiode werden geannuleerd.

Volgens cijfers van de Bank of Thailand zijn in het land 70 miljoen credit- en debitcards in gebruik. 50 miljoen dragen het logo van Visa. (Bron: Bangkok Post, 23 juni)

model van de Yellow Line

Profijtbelasting komt dichterbij

24 juni – Binnen enkele weken buigt het kabinet zich over een wetsvoorstel voor de heffing van een windfall tax (profijtbelasting) op gronden langs metrolijnen, waarvan de waarde is gestegen. De belasting bedraagt 5 procent van de gestegen waarde tussen het voorlopig contract van een infrastructureel project tot de datum waarop het project wordt opgeleverd. Ze wordt geheven wanneer de grond van eigenaar wisselt. Het percentage komt overeen met wat in veel landen wordt toegepast.

Minister Apisak (Financiën) zegt dat de kopers vervolgens kunnen besluiten het vastgoed al dan niet te kopen en de belasting te betalen. Maar hij verwacht niet dat de belasting huiseigenaren dupeert, want het is gebruikelijk voor vastgoedbedrijven land te kopen voordat een infrastructureel project begint.

Wie land bezit met een woon- of agrarische bestemming wordt nadat het project is afgerond, niet aangeslagen. Maar eigenaren van land met een commerciële bestemming en land getaxeerd op meer dan 50 miljoen baht, krijgen wel een aanslag, wanneer het land na voltooiing van eigenaar wisselt. Het gebied waarvoor de belasting geldt, meet 2 tot 3 kilometer vanaf een infrastructureel project zoals stations.

Over de belasting wordt volgende maand een openbare hoorzitting gehouden. Nadat het kabinet het groene licht heeft gegeven, wordt het wetsvoorstel behandeld door de NLA (National Legislative Assembly, benoemd parlement) en daarna kan begonnen worden de belasting te heffen. (Bron: Bangkok Post, 23 juni)

Strategieplan Zwaard van Damocles boven volgende regeringen

24 juni – Critici waren er al bang voor: het nieuwe nationale strategieplan bindt toekomstige regeringen aan handen en voeten, maar het is nog erger. Als ze zich niet aan het plan houden, krijgen ze te maken met de National Anti-Corruption Commission en daarna het Constitutionele Hof, en dat geldt ook voor functionarissen.

Vice-premier Wissanu wees er gisteren op dat het plan ‘erg belangrijk’ is. Van het plan afwijken kan leiden tot gevangenisstraf en impeachment (afzetten uit een politieke functie). De wet die voorziet in het plan, is donderdag door het parlement aangenomen en wordt van kracht, zodra die is gepubliceerd in de Royal Gazette.

Over de inhoud van het strategieplan/wet is alleen bekend dat een nationale strategiecommissie wordt gevormd [een soort Opperste Sovjet noem ik het] en enkele commissies die specifieke actieplannen gaan maken. De commissie gaat de toepassing van het plan 5 jaar in de gaten houden.

Premier Prayut zei gisteren dat het plan noodzakelijk is om Thailand te behoeden voor de middle-income trap, een situatie waarbij de economie stagneert. Thailand moet tegen 2036 een ontwikkeld land zijn dankzij het zogeheten economisch model Thailand 4.0, waarin de nadruk ligt op technologie en innovatie.

Pheu Thai partijlid Surapong vreest dat de strategiewet en een tweede wet op plannen en procedures voor nationale hervorming, die donderdag ook is goedgekeurd, in strijd zijn met de grondwet. De strijdigheid die hij meent te constateren, heeft geen betrekking op de inhoud maar op procedurele overtredingen. Maar dat wordt ontkend door de voorzitter van het parlement.

Persoonlijke noot: Mij is niet duidelijk wat dat 20-jaren strategieplan nou precies regelt, maar zeker is wel dat het nog tot veel gedoe zal leiden. (Meer op de pagina Verkiezingsnieuws 2)

Watana Pumret

Selfies en interviews met verdachten taboe

24 juni – Voor de tweede keer heeft premier Prayut het paraderen van verdachten op persconferenties van de politie verboden. Ook interviews met de verdachten en selfies van agenten met verdachten zijn uit den boze. RTP-commissaris Chakthip heeft dat donderdag in een brief aan het korps bevestigd.

De maatregel is een reactie op de selfies die ambtenaren van het Immigration Bureau in Mae Sai hebben genomen met de verdachten van de karaoke-moord. En eerder deze week kreeg Watana Pumret, verdacht van de bomaanslag in legerziekenhuis Phramongkutklao, alle gelegenheid om zijn daad toe te lichten. Hij zei uit frustratie met de junta te hebben gehandeld. Op een foto is ook te zien hoe hij iets in het oor fluistert van Chakthip [Je gulp staat open?], wat de indruk wekt dat hij hem persoonlijk kent.

Prayut vindt het niet nodig dat verdachten van een misdrijf elke keer aan de pers worden getoond. ‘Foto’s zijn voldoende. Ze hebben niet het recht met de pers te praten. Als ze iets willen zeggen, kan dat in de rechtbank. De media dienen verdachten ook niet te interviewen. Dat heeft negatieve gevolgen.’

Adjunct permanent secretaris Tawatchai van het ministerie van Justitie wijst erop dat het ministerie al in augustus 2016 regels heeft gepubliceerd over de rechten van verdachten en schending van hun vrijheid. Interviews met verdachten komen volgens hem neer op schending van hun mensenrechten. ‘Als een verdachte onschuldig blijkt te zijn of zelfs wanneer hij veroordeeld is, kan dat na vrijlating de reïntegratie in de samenleving bemoeilijken.’

De DSI, politie, ONCB en mediavertegenwoordigers kwamen in september overeen de richtlijnen van het ministerie te volgen, nadat Prayut de touwtjes had aangetrokken. Maar daar lijkt de klad te zijn ingekomen, reden voor Prayut om weer in te grijpen. In veel gevallen kan volstaan worden met een schets van verdachten.

Sommige verdachten gebruiken de social media om aandacht voor zichzelf te vragen. Hoofdverdachte Preeyanuch van de karaoke-moord heeft posts geplaatst die de media betiteld hebben als Preaw Fever. Alhoewel ze nu achter de tralies zit, zorgt haar zuster voor online updates. Ze zond ook beelden op Facebook Live uit van een bezoek dat ze aan haar zuster bracht, maar die waren niet opgenomen in de bezoekerssectie, alleen toen ze de gevangenis inging. Directeur-generaal Kobkiat van het Corrections Department noemt haar gedrag ‘onbehoorlijk’.

Zeven autodieven/vervalsers aangehouden

24 juni – Follow-up op het bericht over de autodiefstallen, zoals gemeld in Kort Nieuws van vrijdag. De politie heeft zeven verdachten aangehouden en 39 wagens in beslag genomen.

De verdachten lokten kopers door hen leningen aan te bieden met de auto’s als onderpand, die ze vervolgens stalen. Sommige waren door de eigenaren gekocht op een huur-koop basis. Enkele wagens zouden gebruikt zijn om misdrijven te plegen. De bende gebruikte een Facebook-pagina voor haar handeltje. Ze deed zich voor als micro-financieringsbedrijf.

Behalve de 39 wagens heeft de politie 56 motorfietsen, 12 geweren, 120 munitiepatronen, vijf computers, 13 kentekenplaten en tal van documenten in beslag genomen.

Bangkok Post maakt er weer eens een potje van want in het vorige bericht waren de wagens bestemd voor de export naar Cambodja en maakten ontslagen politieagenten deel uit van de bende, die ook vervalste documenten leverde, maar daarover zegt dit bericht niets.

Wel wordt gemeld dat de arrestatie deel uitmaakte van een breder onderzoek naar bendes die via Facebook opereren en documenten vervalsen. De afgelopen twee weken zijn 24 verdachten aangehouden. Tijdens invallen op 27 plaatsen zijn in Khon Kaen en Ubon Ratchathani twee agenten aangehouden.

Loods met in beslag genomen drugs

Kort nieuws zaterdag 24 juni

– De opslagplaats voor in beslag genomen drugs is zo vol dat over drie maanden een nieuwe opslagloods nodig is, verwacht de Food and Drug Administration. In de nieuwe loods kan 110 ton worden opgeslagen tegen de helft in de huidige loods. Het ruimtegebrek is het gevolg van de verhevigde jacht op drugs.

De voorraad is inmiddels uitgedijd tot 9.100 kilo drugs, voornamelijk methamphetamine pillen. Ze worden maandag op de UN International Day Against Drug Abuse and Illicit Trafficking in brand gestoken op het Bang Pa-In Industrial Estate in Ayutthaya.

Premier Prayut heeft de bevolking opgeroepen behulpzaam te zijn bij de strijd tegen drugs, want de overheid kan het niet alleen. Hij heeft tijdens een ceremonie 216 personen, waaronder monniken, onderscheiden voor hun bijdrage aan die strijd.

– Follow-up op het bericht over WealthEver en hoofdverdachte Sin Sea Shogun (bijnaam), die 757 personen hebben opgelicht. Ze investeerden in het bedrijf van voedingssupplementen, daarbij gelokt door een bonus van een gratis trip naar Japan. De laatste trip eindigde volgens dit bericht voor 470 deelnemers in de vertrekhal van Suvarnabhumi, maar eerdere berichten noemden ook een aantal van duizend.

Het kantoor van de procureur-generaal denkt na over de vervolging van Shogun en acht andere verdachten. WealthEver werkte volgens het principe van de piramideconstructie. Deelnemers betaalden 9.700 baht voor een pakket met de supplementen. De totale schade wordt geschat op 51 miljoen baht.

De vervolging wordt nog een flinke kluif want de politie heeft 41 dossiers over de zaak aan het OM overgedragen. De verdachten zitten in voorlopige hechtenis. Amlo confisqueerde onlangs1 miljoen baht aan vermogen en bezittingen van het bedrijf waaronder contant geld, goud en een condo. (Zie verder het bericht van 22 juni: Onderzoek naar Shogun fraude met ponzi-constructie is rond)

– Twaalf jaar zag hij kans uit handen van Justitie te blijven, maar nu is daar een eind aan gekomen voor de apotheker die in 2005 in Chiang Rai zijn schoonfamilie dood stak, nadat zijn vrouw gezegd had hem na 2 jaar te verlaten. Hij zou haar vaak hebben mishandeld.

Donderdag werd de 51-jarige Kritsanachai aangehouden in Don Muang (Bangkok), waar hij sinds 2011 woonde Ook zijn voormalige werknemer is aangehouden op verdenking van medeplichtigheid. Ze ging destijds met haar baas mee naar het huis van de slachtoffers, maar hun wegen scheidden na de moorden. Een dochter, destijds 15, was getuige van de moorden. Ze gebruikt sindsdien medicijnen.

Die Kritsanachai is niet helemaal goed snik want hij dreigde het dorp van de schoonfamilie met een bomaanslag als ze de crematie zouden bijwonen.

Nieuwe spoorlijn tussen attrcties– Over een spoorverbinding tussen zee-attracties in de Golf van Thailand en de Andaman zee is gisteren in Surat Thani een hoorzitting gehouden. Het enkelspoor van 77 km is een combinatie van bestaand spoor en een nieuwe lijn. Hoe de 100 aanwezigen erover dachten, meldt het bericht niet en wat die attracties zijn evenmin.

Het Office of Transport and Traffic Policy and Planning doet momenteel onderzoek naar de spoorlijn. (Zie verder de pagina Spoorwegen)

– De veilingen van Amlo zijn voorbij. Woensdag vond de laatste van 12 veilingen plaats. Daarop zijn 62 van de 74 lots van de hand gedaan, resulterend in een opbrengst van 2,2 miljoen baht.

Sinds oktober hebben de anti-witwassers 686 bezittingen geveild die onder andere tijdens drugsoperaties in beslag zijn genomen, zoals diamanten, goud, sieraden, luxe polshorloges, luxe auto’s en vaartuigen. Die brachten 48,9 miljoen baht op. Sinds Amlo is begonnen met het veilen van in beslag genomen goederen is 639,7 miljoen baht verdiend.

– Een muziekleraar (46) in Kalasin wordt verdacht van de verkrachting en ontvoering van een 11-jarige leerling. Hij heeft zich woensdag bij de politie aangegeven, die hem heeft aangehouden. Het meisje is medisch onderzocht, maar de resultaten zijn nog niet bekend.

De man, tevens haar klasseleraar, lokte het meisje vorige maand ’s avonds naar de school voor muziekles. Hij stompte haar in haar maag, deed de deur van het lokaal op slot en vergreep zich aan haar.

Op 15 juni liet hij haar weer komen, zogenaamd om huiswerk te maken. Maar de ouders, wantrouwend geworden door het gedrag van hun dochter, volgden haar. Toen de leraar de ouders in de gaten kreeg, vluchtte hij naar een cassaveplantage naast de school. De ouders deden daarop aangifte. (Zie verder de pagina Onderwijs 2)

– Partijleider Abhisit (Democraten) is bereid met vice-premier Wissanu in de clinch te gaan over het nut van primaries (voorverkiezing door partijleden van de kandidaten voor de verkiezingen). De Democraten die er in 2013 mee experimenteerden, hebben er slechte ervaringen mee.

In de onlangs aangenomen organieke wet op politieke partijen wordt het systeem geïntroduceerd, maar volgens Wissanu die een voorstander is, kan dat nog gewijzigd worden. Er wordt een gezamenlijk panel van parlementsleden, leden van de grondwetcommissie en de Kiesraadvoorzitter gevormd om de zaak nader te bestuderen. Als ze er niet uitkomen, kan de zaak worden voorgelegd aan het Constitutionele Hof. Parlementslid Somchai verwacht dat het voorgestelde systeem in tact blijft. (Meer op de pagina Verkiezingsnieuws 2)

– De gedupeerden van de verduistering van 12 miljard baht uit de kas van de Klonchan Credit Union Cooperative moeten nog even op hun tanden bijten, want de commissie die de terugbetaling van de door de leden ingelegde gelden regelt, ziet geen kans hen voor het eind van het jaar, zoals beloofd, schadeloos te stellen.

Een rechtszaak bij de Central Bankruptcy Court gooit roet in het eten. Het gaat om de verkoop van twee voormalige golfbanen, die volgens de rechtbank geveild dienen te worden, maar dat kan even duren. Een tweede probleem is dat het vermogen van de voormalige KCUC-voorzitter, die 16 jaar gevangen zit wegens de verduistering, in beslag is genomen door de DSI en niet beschikbaar is.


 

Klong Toey containers

Mei: Export schiet omhoog

23 juni – De minister van Handel  kan de champagnefles open trekken, want de export nam in mei met 13,2 procent toe, een percentage dat in 52 maanden niet is vertoond. Vooral de export van landbouw- en agro-industriële producten steeg aanzienlijk. Het record is te danken aan het herstel van de wereldeconomie. De import nam vorige maand toe met 18,2 procent wat resulteerde in een handelsoverschot van US$ 944 miljoen.

Directeur-generaal Pimchanok Vonkorpon van het Trade Policy and Strategy Office van het ministerie van Handel verwacht dat dit jaar eindigt met een groei van 5 procent. Voor de rest van het jaar is hij positief omdat de economieën van Thailand’s handelspartners zich aan het herstellen zijn, de prijs van ruwe olie hoger is dan vorig jaar, hetgeen ook geldt voor de prijs van de belangrijkste agrarische producten en van aan olie gerelateerde producten. (Bron: website Bangkok Post, 22 juni)

In bijgaand kader de top 10 exportproducten in mei.

Schulden bij geldwoekeraars met 20 mld baht gezakt

23 juni – Nog een reden om de champagnefles open te trekken: de schulden bij geldwoekeraars zijn in 1 jaar teruggelopen met 20 miljard baht. Het Fiscal Policy Office heeft dat vastgesteld aan de hand van de aanmeldingen voor een welzijnsprogramma van de overheid.

De 14,1 miljoen mensen die zich dit jaar hebben geregistreerd, zeggen een gezamenlijke schuld te hebben van 70 miljard baht. Vorig jaar meldden 8,27 miljoen mensen dat ze voor 90 miljard in het krijt stonden bij de leenhaaien, zoals Google Translate ze noemt, wat een letterlijke vertaling is van loan sharks. De 90 miljard baht bestond uit 50 miljard baht hoofdsom en de rest rente, geschat op 30 procent.

Het ministerie van Financiën gaat met geldwoekeraars en schuldenaren overleggen over herfinanciering. De staatsbanken GSB en BAAC verlenen daarvoor de gelden wanneer de gesprekken succesvol zijn. Ze zijn bereid 10 miljard baht te fourneren, 3 miljard baht is al opgenomen.

Omdat de lage inkomens verdieners door de banken worden geweigerd, heeft de regering twee programma’s ontwikkeld, genaamd nano- en picofinanciering. Nanofinanciering heeft weinig zoden aan de dijk gezet, omdat het bedoeld is voor commerciële doeleinden.

Voor picofinanciering geldt dat niet. De kredietverleners moeten beschikken over een gestort kapitaal van 5 miljoen baht en zijn beperkt tot één provincie. Ze mogen leningen verstrekken tot  50.000 baht per lener met een maximale rente van 35 procent. 155 bedrijven hebben een aanvraag gedaan voor een vergunning, aan 13 instellingen zijn die al verstrekt. (Bron: Bangkok Post, 22 juni)

Thai-Sino HSL: Geen bewijs voor haalbaarheid

23 juni – Het gezeur over de Thai-Sino HSL Bangkok-Nakhon Ratchasima gaat maar door. Gisteren vroegen twee organisaties om een onderhoudscentrum, vandaag zeggen academici dat er geen bewijs is voor de haalbaarheid van het project anders dan wat de media hebben bericht.

Op een discussiebijeenkomst gisteren in de Chulalongkorn universiteit zei docent Sompong Sirisoponsilp, voormalig directeur van het Transportation Institute van Chula, dat hij het project ziet als onbedaarlijk en wankel.

Aanvankelijk was een route gepland van Bangkok naar Nong Khai om een verbinding te vormen met Laos. Daarna kwam een andere route in beeld: van Kaeng Khoi (Saraburi) naar Map Ta Phut (Rayong) en nu is de route ingekort tot Bangkok-Nakhon Ratchasima (525,5 km, kosten 179 miljard baht).

De HSL kwam voor het eerst aan de orde tijdens de regering Abhisit, werd nieuw leven ingeblazen door de regering Yingluck en wordt nu door de regering Prayut als prioriteit beschouwd. Om het project te versnellen heeft hij art 44 [van de interim grondwet] van stal gehaald.

Sompong zegt: ‘Waar ik me zorgen over maak, is dat art 44 wordt gebruikt om het project door te drukken. Zo’n grote investering laat Thailand er bij andere ontwikkelde landen goed uitzien, maar het kan een grote flop worden als het project niet eerst zorgvuldig wordt bestudeerd. We dienen ons af te vragen: Hebben we echt een HSL op deze route nodig? Wat gaat het project feitelijk opleveren? En wie profiteert ervan?’

Sompong wijst er verder op dat het project ook controversieel is omdat de route door drie verschillende vervoerssystemen wordt bediend: de HSL, een geplande snelweg en de gewone spoorlijn, die dubbelspoors wordt gemaakt.

Directeur Nuannoi van het Institute of Asian Studies van Chula valt Sompong bij. ‘De regering dient de economische en sociale gevolgen van het project te bestuderen alvorens een besluit te nemen. Er zijn veel voorbeelden van mislukking, zoals de Airport Rail Link en de Purple Line. De regering dient er zeker van te zijn dat er geen belastinggeld over de balk wordt gesmeten. De regering wil ontwikkeling rond de stations, maar daar zorgt de HSL niet voor, want die stopt op minder plaatsen dan een trein.’

Sompong is bang dat het project niet duurzaam is. ‘Wij worden de Verenigde Naties van spoorsystemen omdat we te veel steunen op andere landen om die voor ons op te zetten: Japan, China, Canada, Duitsland en Zuid-Korea. We moeten onze eigen hulpbronnen ontwikkelen, we dienen in staat te zijn spoorlijnen te ontwikkelen, treinen te bouwen en ze aan andere landen te gaan verkopen. Dat is duurzame ontwikkeling.’ (Zie verder de pagina Spoorwegen)

Brandveiligheids inspectie, links BKK gouverneur Aswin Kwanmuang

Gemeente BKK begint brandveiligheidscampagne

23 juni – Gelukkig is het kalf nog niet verdronken maar dat risico bestaat wel want vijf- van de tienduizend hoge gebouwen in Bangkok voldoen niet aan de brandveiligheidsvoorschriften (zie het bericht van 21 juni Hoofdstad telt 5.000 potentiële Grenfell towers). Gisteren is de gemeente (BMA) een bewustwordingscampagne begonnen om de brandveiligheid te vergroten.

Gouverneur Aswin zegt dat City Hall tien instructies heeft opgesteld wat in het geval van een brand te doen. Hij wil dat ze in alle hoge gebouwen worden opgehangen en aan de bewoners/gebruikers verstrekt. Gemeentewerken, het Department of Disaster Prevention and Mitigation en alle vijfig districtskantoren hebben hun inspecties geïntensiveerd, zegt hij.

Gisteren bezocht Aswin samen met ambtenaren en experts van het Engineering Institute of Thailand het 43 verdiepingen tellende Bai Yok 1 gebouw in Ratchathewi. Hij stelde het ten voorbeeld omdat de beheerder sinds de bouw in 1984 zich keurig aan de regels heeft gehouden, waaronder een jaarlijkse inspectie.

Ultimatum voor Facebook, Netflix en YouTube

23 juni – De NBTC heeft de zogeheten OTT’s (Over The Top, bedrijven die vanuit het buitenland opereren en geen bedrijfsbelasting betalen) gemaand zich binnen 30 dagen te registreren. Wanneer ze in gebreke blijven, worden maatregelen genomen die hun inkomsten belemmeren, dreigt de telecommunicatiewaakhond. Gedacht wordt onder andere aan een ban op reclame. Boetes of sluiting worden niet overwogen.

Tijdens een vergadering gisteren zegden 24 digitale buitenlandse tv-kanalen en 11 OTT-operators toe dat te doen, maar die vergadering werd niet bijgewoond door vertegenwoordigers van Facebook, Netflix en YouTube. ‘We willen niet de term “illegaal” gebruiken voor de OTT’s die zich niet registreren, maar hun diensten voldoen niet aan de Thaise wet’, zegt NBTC vice-voorzitter Natee Sukolrat.

Behalve de registratie verplicht de NBTC de OTT’s ook een kantoor in Thailand te vestigen, geregistreerd als rechtspersoon met bestuurders die bevoegd zijn opdrachten te geven met betrekking tot de diensten en problemen toe te lichten.

De OTT-diensten bestaan uit twee ‘scholen’: gratis platforms zoals Line, YouTube en enkele digitale tv-kanalen (Channel 3, 7, 8 en Workpoint), en betaalde zoals Netflix, Iflix, Hollywood HDTV, PrimeTime, AIS Play en True Visions Anywhere.

Juristen uitten eerder deze week hun zorgen over de eis een rechtspersoon te vormen, daar er geen wettelijke voorschriften voor zijn. Geen enkel land heeft regels gesteld aan OTT-diensten; Thailand zou het eerste zijn als de NBTC haar plan doorzet, zegt oprichter Paiboon van P&P Law Firm.

Legercommandant: Noordoosten steunt Prayut

23 juni – In het Noordoosten bestaat ruime steun voor het aan de macht blijven van premier Prayut, beweert commandant Wichai van de 2nd Army Region. En dat is uiterst vreemd, want het Noordoosten is een bolwerk van Pheu Thai en de roodhemden, beide fervente tegenstanders van de junta.

Wichai zei dit na het bezoek dat Prayut woensdag aan Khon Kaen bracht, waar hij op de universiteit een speech hield over Thailand 4.0. ‘Ze zeggen dat Uncle Tu [zoals zijn koosnaampje luidt] moet blijven. En ze menen het, dat kan ik bevestigen’

Wichai zei over de bevolking van de Isan dat ze gemakkelijk anderen geloven en loyaal zijn aan degenen van wie ze houden. Ze zijn ook dankbaar. De politieke conflicten van voor de coup schreef hij toe aan felle concurrentie tussen groepen met verschillende politieke ideologieën met als doel steun te verwerven.

‘Ik heb hen bij veel gelegenheden moeten helpen de waarheid te begrijpen en niet de verdraaide informatie te geloven die op sommige plaatsen wordt verspreid’, zei hij, refererend aan beledigingen van de monarchie en pogingen om het regime en de NCPO zwart te maken.

Voormalig Pheu Thai parlementslid Surawit bestrijdt Wichai’s visie. ‘De mensen in Isan willen alleen maar dat zo snel mogelijk verkiezingen worden gehouden, daar ze financiële problemen hebben, en ze willen dat het land naar de normale situatie terugkeert.’

Voort meldt het bericht dat de premier evenals voorgaande regeringen mobiele kabinetsvergaderingen wil houden.

Wuthipong Kotee Kochathamakun

Kotee gevlucht naar Lao-Cambodjaanse grens

23 juni – Wuthipong ‘Kotee’ Kochathamakun houdt zich volgens commandant Wichai van het Tweede Legerkorps verscholen aan de grens van Laos en Cambodja. Hij zou de grens hebben overgestoken naar Cambodja, nadat de Thaise autoriteiten Laos hadden gevraagd hem op te sporen en uit te wijzen. Kotee en zijn groep worden ervan beschuldigd via YouTube en een radiostation in Laos programma’s uit te zenden die beschouwd worden als majesteitsschennis.

Kotee vluchtte in april 2014 naar Laos nadat tegen hem wegens majesteitsschennis een arrestatiebevel was uitgevaardigd. Hij wordt ook in verband gebracht met een wapenvondst in maart in zijn voormalige woning in Pathum Thani. En hij is genoemd als dader van de ziekenhuisbomaanslag maar die bewering is inmiddels ontzenuwd.

Het bericht meldt verder dat het leger een anti-regeringsgroep in het Noordoosten in de gaten houdt met de naam Sahaphantharat (Thai federal state) en woensdag een inval heeft gedaan in het huis van student Jatupat ‘Pai Dao Din’ Boonpattaranaksa in Khon Kaen. Hij werd in december gevangen gezet omdat hij op zijn Facebook pagina een link had geplaatst naar een kritisch BBC artikel over de nieuwe koning. De inval hield verband met het bezoek van Prayut aan KK. Voor de inval was geen huiszoekingsbevel uitgevaardigd.

Kort nieuws vrijdag 23 juni

– De NLA (benoemd parlement) heeft gisteren de nationale strategiewet goedgekeurd, die voorziet in een 20-jaren nationaal strategieplan. Tevens wordt een nationale strategiecommissie gevormd onder voorzitterschap van premier Prayut, geholpen door drie vice-voorzitters, en een panel van experts. Omdat ik nu al begin te gapen – want de commissie kan ook sub-commissies vormen –,  verwijs ik mijn lezers naar het artikel Assembly passes national strategy bill.

Nou ja, nog één flintertje nieuws. Partijleider Abhisit (Democraten) kritiseerde gisteren de wet omdat de bevolking bij het opstellen van de strategie geen inbreng heeft. ‘Dat is tegen de geest van de nieuwe grondwet.’ Hij zei ook dat het plan toekomstige regeringen aan handen en voeten bindt. Dat vinden ook andere critici en politieke partijen.

Het parlement besloot gisteren ook een eind te maken aan de nationale hervormingsraad en die te vervangen door elf commissies. Zij gaan plannen opstellen voor onder andere politiek, openbaar bestuur, wetgeving, rechtssysteem enzovoort.

– Nakhon Ratchasima, ook wel Korat genoemd, krijgt vermoedelijk vanaf 2023 een light-rail netwerk. Het Office of Transport and Traffic Policy and Planning heeft de Saranaree University of Technology opdracht gegeven een haalbaarheidsstudie te doen, een ontwerp voor de stations te maken en voorstellen te doen voor commerciële ontwikkeling rond de stations en investeringsmodellen.

Gedacht wordt aan drie routes van in totaal 54,4 kilometer. De kosten worden geschat op 15 miljard baht. De werkzaamheden beginnen in 2020. Over het project zijn al enkele hoorzittingen gehouden met de laatste volgende maand.

– Rocker Toon Body Slam, zoals zijn bijnaam luidt, wil weer een marathon van het Zuiden naar het Noorden lopen om geld in te zamelen voor medische uitrusting voor ziekenhuizen. De zanger nodigt anderen uit om zich aan te sluiten bij de tocht van 400 km. Met een marathon in december haalde hij 63 miljoen baht op voor het Bang Saphan ziekenhuis in Prachuap Khiri Khan. (Zie het bericht van 16 december: Toon (van Bodyslam) loopt 63 mln baht bij elkaar)

– De alumni van de Samsenwittayalai school zijn verdeeld in twee kampen: de ene groep steunt directeur Viroj, die ervan is beschuldigd 400.000 baht aan tea money aan een ouderpaar te hebben gevraagd in ruil voor plaatsing van hun zoon op de school; de andere groep verzet zich tegen hem. De Obec-commissie die onderzoek doet, heeft besloten hem niet over te plaatsen, maar hem wel op non-actief gezet. ‘De directeur werkt volledig met de onderzoekers mee’, motiveert secretaris-generaal Karun dat besluit. Volgens de directeur is het smeergeld nooit betaald en wordt hij gechanteerd door alumni die kwaad zijn omdat hun kinderen niet geplaatst zijn. (Zie voor alle voorgaande berichten de pagina Onderwijs 2)

– De Thai Health Promotion Foundation, het StopDrink Network en het Mental Health Department gaan gezamenlijk een campagne voeren om het alcoholgebruik tijdens de boeddhistische vastentijd die op 9 juli begint, terug te dringen. Dat hebben ze gisteren op een seminar besloten.

De campagne behelst het instellen in elke provincie van één alcoholvrije zone per district, uitbreiding van de targetgroepen tot alcoholisten en na afloop van de drie maanden mensen aansporen drinken op te geven. Het is de bedoeling in elk provinciaal district 500 mensen te rekruteren om de campagne te ondersteunen.

– De voormalige municipal councillor (gemeenteraadslid) Chonsawat van Samut Prakan wordt door de NACC verdacht van onregelmatigheden bij het afsluiten van een contract met twee bedrijven voor het ophalen van huisvuil en reinigen van wegen. De contracten ad 128 miljoen baht bestreken een periode van 5 jaar, hetgeen voor niet-onroerend goed niet is toegestaan. De NACC vermoedt dat Chonsawat twee artikelen in de strafwet overtrad, de toenmalige gemeentesecretaris die ook tekende, kan een disciplinair onderzoek tegemoet zien.

– Onderwijsinstellingen mogen voorlopig geen studenten voor werk naar het buitenland sturen. Het verbod van het Employment Department is een reactie op de klacht van acht studenten van het Chiang Rai Agriculture and Technology College die zeggen door hun werkgever in Zuid-Korea te zijn uitgebuit. Hij dwong hen elke dag van 7 tot 19.30 te werken. De werkplek sloot ook niet aan bij hun opleiding. Een van de vrouwelijk studenten zou seksueel zijn lastig gevallen.

Volgens het ministerie van Werkgelegenheid nemen dit jaar 16.000 studenten deel aan een werk-studieprogramma in het buitenland voor een periode van drie maanden tot een jaar. Een aantal studenten zegt problemen te hebben gehad met de betaling en welzijnsvoorzieningen. In sommige gevallen hebben de ouders het contact met hun kinderen verloren.

Directeur-generaal Varanon van het ED zegt dat met de betrokken diensten overgelegd is over maatregelen om de studenten beter te beschermen [Hoe?]. Volgens een bron hebben enkele leidende universiteiten zich teruggetrokken uit het programma. Arbeidsbemiddelaars zeggen dat het programma niet verschilt van het exporteren van Thai als goedkope arbeidskrachten. (Zie verder de pagina Onderwijs 2)

– De Provincial Police Region 4 heeft zestien auto’s ter waarde van 7,5 miljoen baht in beslag genomen, die door een bende van onslagen politieagenten op verschillende plaatsen in het Noorden en Oosten waren gestolen. Ze waren opgeslagen in Mukhadan om later naar Laos te worden gesmokkeld. De bende leverde ook vervalste documenten. Enkele eigenaren hebben zich al gemeld.

– Een tiener van 18 jaar mocht gisteren laten zien hoe hij een week geleden in Chumpon een steen naar een pickup had gegooid, waardoor de bestuurder aan zijn oog werd verwond. Voor zijn arrestatie op woensdag was de jongen samen met zijn eveneens stenen gooiende vriend naar een tempel gegaan om zijn misdrijf te bekennen. De vriend is nog niet aangehouden.

Volgens de knaap reden hij en zijn vriend na een spelletje snooker op de motorfiets naar huis en werden ze gesneden door een pickup truck. Ze bekogelden daarna zes willekeurige pickup trucks. Van een brak de voorruit. In de wagen heeft de politie twee stenen van 25 cm in diameter gevonden.

– Een Maleisische man is bij een grenspost in Songkhla aangehouden toen hij probeerde twee baby orang-oetans, 51 schildpadden (Indian star tortoises) en zes raccoons in zijn wagen het land binnen te smokkelen. De dieren werden vervoerd in plastic dozen en koffers.

– Het OM heeft de politie in Khon Kaen gevraagd voormalig Pheu Thai parlementslid Nawat te bewegen om de beschuldiging in ontvangst te nemen dat hij vier jaar geleden opdracht heeft gegeven voor de moord op een voormalig hoofd van de PAO (Provinciale Staten). Maar de man werkt niet erg mee. Als hij dwars blijft liggen, wordt er een arrestatiebevel voor hem aangevraagd. Voor de moord zijn al vijf verdachten veroordeeld. Nawat kwam pas later in beeld.

Reacties niet mogelijk