Thais nieuws 16-28 februari

De berichten op deze pagina zijn doorgaans ontleend aan Bangkok Post en een enkele keer aan The Nation. Voor berichten uit 2017 klik hier, uit 2016 klik hier, 2015 klik hier, 2014 klik hier, 2013 klik hier, 2012 klik hier, 2011 klik hier, 2010 klik hier.
Op de pagina Dossiers geef ik een toelichting op begrippen, organisaties enzovoort die regelmatig in berichten voorkomen.
De paginaverwijzingen hebben betrekking op de pagina’s Round Up, evenals Dossiers te vinden op de Leeswijzer. Klik voor de leeswijzer hier.

Voor het nieuws van 1-15 februari, klik hier. Voor de betekenis van de gebruikte afkortingen, klik hier. Het handigst is deze pagina in een nieuw tabblad te openen, zodat je gemakkelijk kunt terugkeren naar het nieuwsoverzicht.

 

Wat Phra Dhammakaya novieten 2

Opinie: Wat doet een spa in een tempel?

28 februari – De zoektocht naar abt Dhammachayo met meer dan vierduizend DSI-agenten, politieagenten en soldaten is nu meer dan 10 dagen aan de gang. Ze hebben tot nu toe twee zones uitgekamd, die een fractie vormen van het 2.300 rai tellende tempelterrein.

De speurders hebben een spa ontdekt, zwembad, cosmetica, een fitness kamer [zaal?] – dingen die niet bepaald thuis horen in een tempel en ook niet gebruikt worden door monniken, gewijd om een nederig en eenvoudig leven te leiden, schrijft Veera Prateepchaikul in zijn wekelijkse rubriek op de opiniepagina van Bangkok Post.

logo Veera PrateepchaikulTot nu toe geen spoor van de abt. Het is niet bekend of hij zich ergens in de tempel verborgen houdt of buiten de tempel. Of in het buitenland is. Legercommandant Chalermchai denkt dat hij nog in de tempel is; waarom anders zouden zijn trouwe monniken en volgelingen in groten getale zijn gekomen om hem te beschermen? Dus, de zoektocht gaat door – twee weken, drie weken, een maand of meer?

Te oordelen aan de huidige situatie ziet het ernaar uit dat de volgelingen een lange adem hebben. De tempel heeft voldoende geld om haar volgelingen te mobiliseren ervan uitgaande dat er geen uitgebreide viering komt van de verjaardag van de abt op 22 april. Het verjaardagsfeestje is een van de grootste gebeurtenissen van het jaar, waarnaar monniken in het hele land reikhalzend uit zien.

Er gaan uitnodigingen uit naar 30.000 tempels in het land. De monniken en novieten die het feest bijwonen, gaan niet met lege handen terug. Ze krijgen geldbedragen, contant of in cheques, variërend van 500 tot 1 miljoen baht, afhankelijk van de rang: tambon, districts, regionaal hoofdmonnik tot leden van de Supreme Sangha Council.

Dus het hoeft geen verbazing te wekken dat de Sangha Council niet staat te trappelen om actie tegen de abt te ondernemen. En waarom veel monniken hem blijven steunen en alle criminele aanklachten tegen hem wegwuiven.

Veera maakt een belangrijke opmerking in deze historie, die ik maar zelden tegenkom. Hij mist compassie voor de tienduizenden leden van de Klongchan Credit Union Cooperative die hun moeizaam verdiende centjes hebben ingelegd – inkomen en spaargelden die door de coöperatieleiding gestolen of afgeroomd zijn om te doneren aan de tempel en de abt.

Hoe lang kan de DSI haar belegering volhouden met haar stap-voor-stap strategie van lichte naar zwaardere maatregelen nu iemand zich heeft opgehangen (zie het bericht van gisteren: Dhammakaya: Man pleegt suïcide vanwege art. 44)? Het gezonde verstand zegt dat dit niet de laatste suïcide hoeft te zijn. Er zijn altijd fanatici die bereid zijn alles te doen om hun geliefde leider te beschermen.

Het schrappen van artikel 44 en het terugtrekken van de troepen zou een enorm gezichtsverlies zijn voor de DSI en de regering. Beter is, zoals gesuggereerd door een vriend van Veera, om de kwestie middels kloosterprocedures aan te pakken, leidend tot de uitzetting van de abt uit de monnikenorde. Die vriend was voorheen verbonden aan het Religious Affairs Department en volgde deze lijn met succes tegen enkele schurkachtige monniken.

Het lijkt erop dat de regering deze benadering serieus wil volgen, hetgeen Veera concludeert uit de instructie van de nieuwe Supreme Patriarch aan zijn secretariaat een vergadering uit te schrijven van de hoofdmonnik van Pathum Thani en andere monniken om de kwestie te bespreken.

De recente overplaatsing van de directeur van het National Office of Buddhism, die sympathisant is van de Dhammakaya sekte, wijst ook op de tweede weg die de regering wil volgen. (Bron: Bangkok Post, 27 februari) (Zie voor alle voorgaande berichten de pagina KCUC Wat Phra Dhammakaya)

Bangkok Airways heeft als eerste nieuwe AOC

28 februari – Feest bij Bangkok Airways: het nieuwe Air Operator Certificate (AOC) is binnen en dat niet alleen: ze is de eerste van negen grote in Thailand geregistreerde  luchtvaartmaatschappijen die voldoet aan alle veiligheidseisen. Volgende maand krijgen Thai AirAsia en Thai Airways International (THAI) hun nieuwe AOC en in juni volgen Nok Air, Orient Thai Airlines. K-Mile Air, NokScoot, AirAsia X en Thai Smile, een dochter van THAI.

De Civil Aviation Authoriy of Thailand (CAAT) is in september vorig jaar begonnen met het herbeoordelen van de maatschappijen om te voldoen aan de eisen van de International Civil Aviation Organisation van de VN (ICAO). Midden 2015 kreeg Thailand een rode kaart omdat het niet voldeed aan alle internationale veiligheidseisen op luchtvaartgebied.

Minister Arkhom (Transport) verwacht daarvan in het derde of vierde kwartaal van dit jaar verlost te zijn. (Bron: website Bangkok Post, 27 februari) (Zie voor alle perikelen op luchtvaartgebied de pagina Luchtvaartdienst onder vuur)

Update krant: 22 maatschappijen, waaronder de in het websitebericht genoemde maatschappijen, wachten nog op een nieuwe AOC van de CAAT. De minister zegt er zeker van te zijn dat de rode kaart in het derde of vierde kwartaal wordt ingetrokken. De Raad van State beoordeelt momenteel wetgeving op het gebied van de civiele luchtvaart die voldoet aan de ICAO-eisen.

Banier wekt ergernis van autoriteiten

Wat Phra Dhammakaya toren met oproep28 februari – De banier met de noodkreet ‘We need food’ die aan een toren op het terrein van Wat Phra Dhammakaya hangt, heeft de ergernis gewekt van de autoriteiten. Want in tegenstelling tot wat de tekst suggereert, kan voedsel vrijelijk naar binnen.

NCPO-woordvoerder Piyapong Klinphan noemt de banier een grove vertekening. Voedsel wordt niet tegengehouden: bereid voedsel mag naar binnen; rauw voedsel niet. Aan de ingang wordt het eten gecontroleerd. Piyapong zegt dat geprobeerd wordt om weerstand van de bevolking tegen de autoriteiten uit te lokken door op de social media valse informatie te verspreiden.

Minister Suwaphan (Justitie) zei maandag dat er geen noodzaak is om de leiding van de zoektocht naar de abt te wisselen. Alhoewel de abt na 10 dagen [de krant schrijft 12 dagen) nog steeds niet is gevonden, blijft DSI-hoofd Pasit Wongmuang de leiding houden. Pasit gaat een vergadering beleggen van de betrokken diensten om de voortgang te evalueren en de zoekoperatie desgewenst aan te passen.

Intussen laten de sekteleiders zich niet onbetuigd. Ze hebben verschillende inzamelingen gehouden en novieten ingezet (foto boven) om aandacht te vragen voor het tegenhouden van sommige voorraden en afsnijden van de elektriciteit. (Bron: website Bangkok Post, 27 februari)

Geen doodstraffen in RR-corruptiezaak

28 februari – De aanklagers zijn bereid om in de Rolls-Royce corruptiezaak niet de doodstraf te eisen. Ze hopen het onderzoek dat momenteel stagneert, daarmee een handje te helpen. Maar of deze toezegging indruk maak op het Britse Serious Fraud Office (SFO) valt nog te bezien, want het SFO is ook bang dat informatie uitlekt wat de rechtsgang in Engeland tegen RR zou benadelen.

Gisteren vergaderde een nieuw panel dat gevormd is om grensoverschrijdende corruptiezaken aan te pakken. Het panel krijgt 20 zaken van transnationale corruptie op zijn bordje, waarvan de bekendste de RR-zaak zijn (steekpenningen betaald aan Thai Airways International en anderen bij de aanschaf van vliegtuigmotoren) en de General Cable Corp-zaak (steekpenningen betaald bij de aanschaf van kabels en leidingen aan drie staatsbedrijven).

Het panel heeft besloten dat de Rekenkamer verantwoordelijk is voor de aanvraag van documenten en informatie van het SFO. De NACC, die zich ook over de zaak buigt, gaat ‘onofficieel’ informatie coördineren, maar wat daarmee bedoeld wordt, wordt niet toegelicht in het bericht. De Rekenkamer zal de Britten de verzekering geven dat de doodstraf niet geëist zal worden tegen degenen die bij de RR-corruptie betrokken waren.

‘De zaak is opgelost. Er zijn geen problemen meer als het gaat om het zoeken naar informatie’, zegt panelvoorzitter, tevens NACC-voorzitter Watcharapol. Het feit dat Thailand geen gekozen regering heeft, speelt volgens hem geen rol bij de schroom van het SFO om informatie verstrekken.

Volgens Watcharapol weet de NACC welke personen van RR steekpenningen hebben ontvangen in 1991-1992 en 1992-1997, maar ze wil eerst zekerheid alvorens iemand in staat van beschuldiging te stellen. Naar de derde periode, waarin steekpenningen zijn betaald (2004-2005) wordt nog onderzoek gedaan. De NACC houdt zich, aldus Watcharapol, met twaalf transnationale corruptiezaken bezig. (Zie verder de pagina RR Vliegtuigmotoren voor alle voorgaande berichten en de pagina Corruptie 2)

LNG terminal van PTT in Map Tha Phut

PTT overweegt bouw LNG terminal in Zuiden

28 februari – Wie de berichtgeving over de protesten tegen de omstreden kolencentrale in Krabi heeft gevolgd, zal onmiddellijk dezelfde conclusie als ik trekken bij het bericht dat staatsolie- en gasbedrijf PTT Plc overweegt een nieuwe liquefied natural gas terminal (LNG) in het Zuiden te bouwen. Jawel, beste mensen, op verzoek van de regering, hetgeen betekent dat de regering er serieus rekening mee houdt het Krabi-plan te moeten laten varen.

Vice-president Pitak zegt dat de beleidsmakers overwegen een gasgestookte energiecentrale te bouwen om aan de toenemende energiehonger in het Zuiden te voldoen. De afgelopen 10 jaar is het energieverbruik er gemiddeld met 4,2 procent per jaar toegenomen. Vorig jaar bedroeg de vraag 2.901 MW en voor dit jaar wordt 3.000 MW verwacht.

De gestaag groeiende vraag kan volgens de regering leiden tot stroomuitval en mogelijk hogere energierekeningen. De dreiging van stroomuitval wordt bestreden door Wasant Techawongtham (zie het bericht van 25 februari: Van zulke journalistiek kan ik genieten), want volgens hem is er thans een overcapaciteit van 25 procent.

Twee locaties komen in aanmerking voor de bouw van de LNG terminal: Thepha en Chana in Songkhla. Thepha lijkt het meest geschikt omdat het district dichter bij de Golf van Thailand ligt, zodat minder geïnvesteerd hoeft te worden in een pijpleiding. In mei komt naar verwachting de haalbaarheidsstudie naar beide locaties klaar. Daarna mag de regering de knoop doorhakken.

Pitak kan niet zeggen hoeveel geld nodig is en wat de gewenste capaciteit moet worden. ‘We weten niet eens of de kolencentrale wordt geschrapt.’

Wanneer de regering akkoord gaat met een nieuwe terminal in het Zuiden, moet extra investeringskapitaal worden gevonden, want nu heeft PTT 40 miljard baht gereserveerd voor de uitbreiding van de terminal in Map Ta Phut (foto) en in Nong Fab is een terminal gepland. (Bron: Bangkok Post, 27 februari)

Update: Oude EHIA voor kolencentrale Krabi geschrapt

28 februari – Premier Prayut heeft een wijs besluit genomen door opdracht te geven de oude milieu- en gezondheidseffect rapportage (EHIA) te schrappen. Na het protest bij het Government House door tegenstanders van de kolencentrale in Krabi leek het erop dat die gehandhaafd zou worden en slechts zou worden aangevuld met inbreng van de bevolking en een driepartijen commissie.

Het Save the Andaman from Coal Netwerk voelde zich bedrogen, want Prayut had een geheel nieuwe EHIA toegezegd en eiste onder dreiging van nieuwe acties dat uiterlijk maandag klare wijn geschonken zou worden.

Regeringswoordvoerder Sansern maakte gisteren Prayut’s besluit bekend. Hij nam het besluit uit bezorgdheid dat er problemen zouden ontstaan bij de publieke participatie wanneer de vraag aan de orde komt welke energiebron het best geschikt is voor het omstreden project. (Zie voor alle voorgaande berichten de pagina Kolencentrales)

Update: – De succesvolle switch van de Thaise air conditioner industrie naar de eco-vriendelijke R-32 [zegt me niets] kan de energievraag met 10 procent verminderen, zegt de Wereldbank, hetgeen equivalent is aan de hoeveelheid elektriciteit die een kolencentrale per jaar opwekt. Tevens wordt de hoeveelheid broeikasgas in stedelijke gebieden teruggebracht met een derde.

Een milieuspecialist van de Wereldbank zei dit op een recent seminar over klimaatverandering en het verband met luchtkoeling en koelkasten. Volgens fabrikant Saijo Denki International is Thailand het enige land waar de ac-industrie is overgestapt op R-32, wat de industrie de kans biedt haar export naar ontwikkelingslanden te vergroten. Thailand heeft na China ’s werelds grootste ac-industrie.

Medium Muang Kaew Princess aangehouden

28 februari – De Crime Suppression Division (recherche) gaat jacht maken op personen die zich voordoen als medium en misbruik maken van de goedgelovigheid van mensen met geen ander doel dan hen geld te ontfutselen. De eerste is al tegen de lamp gelopen: een 34-jarige transgender vrouw in Kanchanaburi die zei een medium voor geesten te zijn. Volgens haar slachtoffers heeft ze als Muang Kaew Princess een fortuin van 60 miljoen baht vergaard.

Muang Kaew PrincessCSD-hoofd Suthin zegt dat ze rijke mensen uitnodigde voor een Line application groep die ze kennis over dhamma praktijken bijbracht. De meeste slachoffers waren Thai uit de VS. De slachtoffers werd gevraagd in Thailand dhamma te praktiseren en grote sommen geld aan haar te doneren. Het maakte volgens haar niet uit of het geld legaal was verkregen. Familieleden mochten niets te horen krijgen.

De vrouw, Atitaya Sanyathamkot, hield ook sessies, waarbij ze in de stemmen van een vrouw, man en  kind sprak. Ze vertelde haar gehoor dat de geest die bezit van haar had genomen, wilde dat ze geld aan haar gaven. Hoe meer ze gaven, hoe groter hun zegeningen. Wanneer ze 18 miljoen baht betaalden, zouden ze enlightened worden.

De vrouw is zich van geen kwaad bewust. Ze zegt dat zij en anderen samenwerken om een voorziening [geen details] op te bouwen waar dhamma kan worden beoefend. Tot de bankrekening van de voorziening had ze volgens haar geen toegang. Volgens de politie is de voorziening gebouwd op openbare grond en beschikt die niet over een grondakte.

Persoonlijke noot van uw redacteur: Ik heb een dergelijke sessie ooit zelf meegemaakt. Fascinerend, vooral het spreken in stemmen. Ook dit medium was een vrouw. De toehoorders kwamen een voor een bij haar, maar wat hen verteld werd, kon ik uiteraard niet volgen.

Laithongrien Meepan, owner of the Ayutthaya Elephant Palace

Kort nieuws dinsdag 28 februari

– Laithongrien Meepan, eigenaar van het Ayutthaya Elephant Palace, dreigt met honderd olifanten het Government House te zullen belegeren wanneer hij vervolgd wordt omdat hij enkele dieren illegaal zou hebben verworven. Hij zegt door de DNP valselijk beschuldigd te zijn.

Gisteren vergaderden eigenaren van twintig olifantenkralen uit het hele land. Ze hebben besloten zich te verzetten tegen de oneerlijke behandeling door de autoriteiten, waaronder het hoofd van een wildlife beschermingsteam van de DNP. Bij de regering wordt een klacht ingediend en gevraagd om de overplaatsing van enkele ambtenaren.

Vrijdag zei het teamhoofd dat DNA-testen onregelmatigheden hebben aangetoond bij de herkomst van enkele olifanten van het Ayutthaya Elephant Palace. Drie olifanten zijn in beslag genomen. Gebleken is dat de DNA monsters die vorig jaar werden genomen, niet overeen kwamen met die uit 2014. Maar de eigenaar (foto) houdt vol dat alle drie in zijn kraal zijn geboren.

– Hoe vaak ik dat al niet heb gelezen: ze worden gesloopt en nu weer maakt de gemeente Bangkok bekend dat op 6 maart wordt begonnen met de sloop van de resterende 37 originele huizen vijf andere die later zijn herbouwd, in het wijkje bij het Mahakan Fort. Adjunct gemeentesecretaris Jaroon heeft dat gisteren gezegd na een vergadering op het Department of Environment.

Over de toekomst van het wijkje dat teruggaat naar de Rattanakosin periode (1782-1932), wordt al tijden geruzied. De gemeente wil er een park aanleggen en de bewoners, gesteund door academici en pleitbezorgers van historisch erfgoed, pleiten voor handhaving. Ze willen van de wijk een ‘levend museum’ maken. Naar verwachting duurt de sloopoperatie tot eind april. (Zie verder de pagina Mahakan Fort)

– De Defence Council heeft gisteren een tienjarenplan voor modernisering van de strijdkrachten goedgekeurd. Doel is de slagkracht van de strijdkrachten te verbeteren om potentiële gevaren waaraan het land blootstaat, het hoofd te bieden.

Het plan komt overeen met andere grote masterplannen, waaronder het nationaal strategisch defensieplan dat 20 jaar bestrijkt. Dat plan beoogt verbetering van het management en de organisatiestructuur van het ministerie van Defensie alsmede van defensie-gerelateerde industrieën .

– Adjunct commissaris Pongdech van de Provincial Police Region 5 is ontslagen. Tegen hem is een disciplinair onderzoek gestart. Pongdech is een van de drie personen, waaronder voormalig adjunct hoofdcommissaris Jumpol, die verdacht worden van encroachment van een stuk grond van 13 rai in een bosreservaat in Wang Nam Khieo (Nakhon Ratchasima). Daarop zijn zes vakantiebungalows gebouwd. Dat land zou nu in het bezit zijn van Jumpol. Uit andere bron weet ik dat de familie zich zorgen over hem maakt omdat ze geen contact met hem kan krijgen [U mag zelf uw conclusies trekken].

Prachin Buri 1.000 rai en eigendommen van kamnan geconfisqueerdEen ander gevalletje van encroachment speelt zich af in nationaal Park Thap Lan in Prachin Buri. Gisteren werd het park afgegrendeld voor onderzoek door een team van honderd agenten, soldaten en boswachters. Het team heeft drie huizen gevonden, die gebouwd zouden zijn door een Thung Po kamnan (sub-districtshoofd) (foto). Ook zijn cassave en eucalyptus bomen aangetroffen die er geplant waren. Daar waren de echtgenote en vijf migranten aan het werk. De migranten hadden een werkvergunning met de kamnan aangegeven als werkgever. (Zie ook de pagina Krakers op overheidsland)

– De Amerikaanse ambassadeur Glyn Davies heeft een ‘diepgaand’ gesprek gehad met vice-premier en Defensieminister Prawit over het verzoeningsproces en de routekaart naar democratie. De zogeheten roadmap to democracy voorziet in verkiezingen eind dit jaar, maar waarvan al duidelijk is dat die pas midden 2018 zijn te verwachten.

Davies zegt dezelfde punten te hebben aangesneden die admiraal Harris tijdens zijn bezoek aan Thailand midden deze maand heeft genoemd. Harris benadrukte toen het belang van herstel van de democratie. Davies hoopt dat de bevolking wordt betrokken bij het verzoeningsproces en dat er meer politieke ruimte komt voor gesprekken over kwesties die alle Thai aangaan.

De vraag wat het standpunt van de VS is, wanneer de verkiezingen worden uitgesteld, wist hij kundig te omzeilen: ‘Het is aan Thailand om de datum vast te stellen. Ik hoop alleen dat Thailand terugkeert op het pad naar democratie.’

Behalve over verzoening spraken Davies en Prawit ook over samenwerking tussen beide landen op het gebied van de gezondheidszorg, wetshandhaving, inter-menselijke banden en over economische samenwerking.

– Waarnemend gouverneur Anon van de Spoorwegen (SRT) verklaart de vertraging die de aanleg van vijf dubbelspoorlijnen heeft opgelopen, uit een ‘grondige controle’ van het aanbestedingsproces, die heeft plaatsgevonden. Daardoor konden de namen van de bedrijven die in aanmerking komen voor de aanleg niet, zoals aangekondigd, op 20 februari worden bekend gemaakt.

De vertraging en vermeende onregelmatigheden bij de aanbesteding waren voor premier Prayut aanleiding de raad van bestuur te ontslaan en de gouverneur over te plaatsen, gebruik makend van artikel 44 van de interim-grondwet. Anon heeft geluk: hij was lid van de RvB en staat nu aan het hoofd van de SRT [overigens geen te benijden functie].

Premier Prayut pakt de zaken rigoreus aan, want hij heeft ook de vorming van een superboard bevolen, een panel dat de aanbestedingsprocedures van projecten die meer dan 5 miljard baht kosten, tegen het licht moet houden. Dat geldt voor alle vijf dubbelspoorlijnen plus twee andere spoorprojecten. (Zie verder de pagina Spoorwegen)

– Niet waar, zegt commandant Piyawat van het Vierde Legerkorps, over het bericht op de Patani Peace Facebookpagina dat de overgave van een vermeende separatist, vorige week vrijdag in Raman (Yala), een publiciteitsstunt was. Volgens het bericht is de man sinds 2007 lid van de 41st Ranger Task Force.

Het leger ontkent dat; de man is een verdachte tegen wie vijf arrestatiebevelen liepen; hij gaf zichzelf aan. De overgave paste mooi in het Bring People Home project, dat doel heeft verzetsstrijders over te halen om hun wapens neer te leggen.

Volgens Piyawat bevindt het verzet zich in verwarring na het overlijden van verzetsleider Sapae-ing Baso, leider van de Barisan Revolusi Nasional Coordinate, op 10 januari. Het zou ook geld tekort komen. Piyawat zegt dat de beweging niet gesteund wordt door de Organisation of Islamic Co-operation. Ze verliest ook steun en sympathie van de lokale bevolking.

– De mediaraad wordt uitgebreid met twee extra plaatsen die worden toegewezen aan journalisten. Maandag buigt de nationale hervormingsraad zich over het wetsvoorstel dat de commissie mediahervormingen heeft gebrouwen en veel verzet heeft opgeroepen van de media. De media  hebben met name kritiek op een te vormen mediaraad die vergunningen gaat verlenen en die ook kan intrekken, wanneer media de gedragsregels overtreden. De overheid zou in de mediaraad oververtegenwoordigd zijn en zo invloed kunnen uitoefenen op de berichtgeving.

Eerder besloot de commissie onder druk van de protesten het aantal regeringsvertegenwoordigers terug te brengen van 4 naar 2 en die plaatsen te geven aan de NHRC en de Consumer Protection Board. De raad telt nu 15 leden. Bijna de helft bestaat uit journalisten. De Confederation of Thai Journalists blijft zich verzetten; ze is bang voor de persvrijheid en publieke toegang tot informatie.

– Het ministerie van Volksgezondheid begint volgende week met een bezorgdienst van medicijnen. De dienst heeft tot doel het verkeer rond ziekenhuizen terug te dringen en de medicijnvoorraad te verkleinen. Het ministerie heeft met Thailand Post daarover gisteren een Memorandum of Understanding afgesloten. Als proef wordt begonnen in 19 ziekenhuizen.

Bijkomend voordeel is dat patiënten geen reiskosten meer hoeven te maken. Ze moeten wel 100 baht per levering betalen. De dienst kan ook de hoeveelheid ongebruikte medicijnen terugbrengen, omdat de medicijnen voor een maand worden voorgeschreven en niet meer zoals thans voor vier maanden. (Zie verder de pagina Gezondheidszorg)

– De bewoners van de zeven zuidelijke provincies zijn door het Meteorological Department gewaarschuwd voor zware regens die tot donderdag duren, harde wind en een hoge golfslag in de Golf van Thailand. Boosdoener is de noordoostelijke moesson boven de Golf en het Zuiden, die aan kracht wint.

Diensthoofd Chatchai zegt dat rapid deployment emergency eenheden, burgerdefensie vrijwiligers en reddingseenheden stand-by staan om hulp te verlenen.

Het beneden-Noorden, de Central Region en het Oosten krijgen mogelijk te maken met heet weer als gevolg van een hogedrukgebied dat zich uitstrekt boven het boven-Noorden en de Zuidchinese Zee. Maar er wordt ook wisselvallig weer verwacht met donderbuien, geïsoleerd winderig weer en een temperatuur die zakt naar 1 tot 3 graden.

Zaterdagavond werd de provincie Chai Nat getroffen door zomerstormen, waarbij 20 huizen werden beschadigd. Het provinciaal meteorologisch kantoor verwacht er meer.


 

Dhammakaya: Man pleegt suïcide vanwege art. 44

27 februari – De eerste dode is gevallen in de Slag om Dhammakaya, de tempel die wordt doorzocht om de abt te vinden. Een oudere man pleegde zaterdagavond suïcide door zich in een telefoonmast op te hangen. Hij protesteerde tegen het gebruik van artikel 44, dat premier Prayut van stal heeft gehaald om de zoektocht te vergemakkelijken.

De regering betreurt het incident en noemt het ‘force majeur’. Ze heeft haar medeleven betuigd met de familie. Regeringswoordvoerder Sansern zegt dat het incident als een aansporing moet dienen aan de samenleving en in het bijzonder de volgelingen van de tempel, zowel monniken als discipelen, dat ze het nooit hadden mogen laten gebeuren. ‘Ze moeten niet het geloof van onschuldige mensen gebruiken om een handjevol foute mensen te beschermen.’

Sansern vindt dat het bevel op basis van artikel 44 niet gebruikt mag worden als oorzaak van de dood van de man. ‘Wat met de tempel gebeurt, gaat over een man die iets verkeerds heeft gedaan en weigert de wettelijke consequenties te aanvaarden. Hij maakt ook misbruik van andere mensen en gebruikt herrieschoppers om te wet te ontlopen.’

Volgens getuigen klom de man ’s middags in de toren bij de Khlong Luang markt en toonde na 30 meter op een stuk karton zijn eis. Monniken en reddingswerkers van de Ruam Katanyu en Por Teck Tung stichting praatten tevergeefs op hem in. Na 5 uur bond hij een touw om zijn nek en liet zich 5 meter vallen. Toen de reddingswerkers de man bevrijdden, bleek hij al te zijn overleden. (Bron: website Bangkok Post, 26 februari)

Wat Dhammakaya 300 monniken voor Gate 7

Update: Bewaking versterkt, tempel komt voedsel tekort

27 februari – Als reactie op de suïcide is de bewaking om de tempel versterkt en wordt meer gepatrouilleerd. Aan een toren op het tempelterrein is een spandoek gehangen met de tekst ‘We need food’ en voor Gate 7 zit een groep monniken die van elders komen en naar binnen willen (foto), maar dat verzoek is geweigerd.

Wat Phra Dhammakaya toren met oproepDe echtgenote en zoon van de man (64) die een eind aan zijn leven maakte, zeggen niet zeker te zijn over het motief van zijn daad. Ze hebben gisteren op het politiebureau van Khlong Luang een verklaring afgelegd.

De vrouw zegt dat haar echtgenoot, die gedroogd fruit verkoopt, een schuld heeft van ettelijke honderdduizenden baht en aan stress leed, waarvoor het ziekenhuis hem een kalmerende middel had voorgeschreven.

In het Police General Hospital vindt een post-mortem onderzoek plaats. De autoriteiten gaan na of de man een volgeling was van de tempel. De tempel heeft een verklaring uitgegeven dat dit niet het geval is. Volgens de echtgenote heeft hij 10 jaar geleden een keer de tempel bezocht voor merit-making. De politie onderzoekt ook hoe hij kans heeft gezien zich toegang te verschaffen tot de toren. (Zie voor alle voorgaande berichten de pagina KCUC Wat Phra Dhammakaya)

Onderzoek naar Rolls-Royce corruptie stagneert

27 februari – In het onderzoek naar de betaling van steekpenningen door Rolls-Royce aan ‘agents of the Thai state and employees of Thai Airways International’ zijn nog geen vorderingen geboekt, geeft de National Anti-Corruption Commission (NACC) toe. Ze speelt de zwartepiet naar het Britse Serious Fraud Office (SFO), dat nog niet heeft gereageerd op het verzoek om nadere gegevens.

Volgens NACC secretaris-generaal Sansern zijn de Britten bezorgd over de vertrouwelijkheid van de informatie, die essentieel is wanneer de zaak in Engeland voor de rechter komt. Het SFO heeft dat de NACC vorige week in een email geschreven. Bekend is ook dat de Britten moeite hebben met de doodstraf, die ambtenaren bij grootscheepse corruptie riskeren.

Ook het Amerikaanse Department of Justice heeft nog niet gereageerd op een verzoek om documenten in een andere corruptiezaak: de betaling van steekpenningen door General Cable Corp aan drie staatsbedrijven bij de levering van kabels en leidingen.

Vandaag wordt de eerste vergadering gehouden van een nieuwe anti-corruptie commissie die zich gaat bezighouden met grote corruptiezaken. [In Thailand lijkt het motto te zijn: Heeft u een probleem, dan vormen we een commissie.] Het nieuwe panel krijgt 20 zaken van transnationale corruptie op zijn bordje.

In de RR-zaak gaat het om steekpenningen die zijn betaald tussen 1991 en 2005 bij de aankoop van vliegtuigmotoren door Thai Airways International. RR heeft de betalingen ad 1,28 miljard baht toegegeven.

Ook staatsoliebedrijf PTT Plc is betrokken bij de corruptie. President Tevin liet eerder weten dat bij het intern onderzoek ook geen vorderingen zijn gemaakt. (Zie verder de pagina RR Vliegtuigmotoren voor alle voorgaande berichten en de pagina Corruptie 2)

33 pct van de vrouwen in bussen wordt betast

27 februari – 33 procent van de vrouwelijke passagiers in openbare bussen wordt seksueel lastig gevallen, blijkt uit de laatste Super Poll [nooit van gehoord]. 84 procent zegt dat te hard wordt gereden, 78 procent dat ramen, deuren, hendels en stoelen zich in slechte staat bevinden, 76 procent dat bestuurders abrupt remmen, 71 procent dat ze haltes voorbij rijden en 70 procent dat ze bumperkleven.

Andere klachten zijn: schimmelstank (66 pct), te weinig bussen op een route (62 pct), bussen die een wedstrijdje om passagiers houden (60 pct), stoppen op willekeurige plaatsen (60 pct) en humeurige bestuurders (60 pct). De klachten hebben betrekking op de afgelopen dertig dagen.

De 1.417 mannelijke en vrouwelijke respondenten zijn ook ondervraagd over het gedrag van de conducteurs, graffity en zakkenrollers, maar daarover geeft het bericht geen cijfers. Al met al kreeg het openbaar vervoer per bus het rapportcijfer 5,75 wat op een Nederlandse rapport neerkomt op een 6-.

Een ander deel van de peiling had betrekking op de tevredenheid over staatsziekenhuizen in de afgelopen 12 maanden. Enkele klachten: lange wachttijden (51 pct), onbeleefd personeel (34 pct), vieze toiletten (29 pct) en desinteresse van artsen (28 pct). Het eindcijfer kwam uit op 6,38 op een schaal van 1 tot 10.

Luchtvaartindustrie wordt in de watten gelegd

27 februari – Het ministerie van Transport wil buitenlandse investeerders toestaan een meerderheidsaandeel te verwerven in bedrijven op het gebied van de luchtvaart. Het wil ook de procedure versnellen bij het verlenen van een nieuwe aandeelhouders status. Dat zou per Koninklijk Besluit geregeld moeten worden.

De versoepeling [thans mogen buitenlanders niet meer dan 49 procent van de aandelen bezitten] heeft tot doel de vestiging van bedrijven die vliegtuigonderdelen produceren en onderhoud aan vliegtuigen plegen op de Eastern Economic Corridor te vergemakkelijk. Veel buitenlandse investeerders hebben daar om gevraagd. De betrokken bedrijven investeren enorme bedragen en zijn gebonden aan strenge regels op het gebied van intellectueel eigendom.

Wanneer Thais een meerderheidsaandeel bezitten, wordt de investering als ‘onzeker’ beschouwd, waardoor investeerders wegblijven, zegt directeur Chula van de Civil Aviation Authority of Thailand. Zoals bekend willen de regering en de Board of Investment (BoI) van Thailand een spil op luchtvaartgebied in Zuidoost-Azië maken en een centrum met high-tech industrie in de regio die bekend staat als Eastern Economic Corridor (EEC).

Het eigendomsrecht zou ook wettelijk veranderd kunnen worden, maar het ministerie geeft de voorkeur aan een KB, zodat het sneller geregeld kan worden. In de tussentijd kan dan rustig gewerkt worden aan herziening van de Civil Aviation Act van 1954.

Chula noemt het KB een legaal middel om snel geld te genereren van buitenlandse investeerders, zoals gewenst door de BoI. Op de precieze aandelenverhouding die in de wet wordt vastgelegd, wordt nog gestudeerd. De Raad van State is gevraagd een advies uit te brengen over de KB-procedure. Als alles goed loopt, kan het KB dit jaar van kracht worden.

In het EEC-plan worden de provincies Chachoengsao, Chon Buri en Rayong aangewezen als locatie voor de gewenste high-tech industrie. Thailand produceert thans jaarlijks vliegtuigonderdelen ter waarde van 80 miljard baht. Naar verwachting blijft de luchtvaartindustrie groeien omdat het aantal vliegtuigen de komende tien jaar toeneemt van 20.000 naar 40.000. Veertig procent bedient passagiers uit de regio Azië-Pacific.

Windmolenpark met boer in de voorgrond

Kort nieuws maandag 27 februari

– Follow-up op de berichtgeving over de vestiging van windmolenparken op Sor Por Kor land in de provincies Nakhon Ratchasima en Chaiyaphum. Daar hebben 20 bedrijven van het Agricultural Land Reform Office (Alro) toestemming gekregen voor een windmolenpark. In één geval heeft de rechter er een stokje voor gestoken nadat boeren geklaagd hadden. Oorspronkelijk is het land bestemd voor landloze boeren om er landbouw op te bedrijven.

De Rekenkamer (OAG) verdiept zich nu in de zaak en gaat na of er sprake is van een belangenconflict tussen de particuliere sector en de overheid. Het OAG onderzoekt het gedrag van voormalige functionarissen van Alro en regeringsleden die destijds de verhuur van de gronden goedkeurden. Het  onderzoek wordt deze week afgerond, waarna de resultaten naar de minister van Landbouw gaan, zodat hij maatregelen kan nemen om gedupeerde boeren te helpen.

Het initiatief om SPK-gronden aan particuliere bedrijven uit te geven is in 2009 door de National Energy Policy Council genomen toen de regering Abhisit aan de macht was. De raad meende destijds dat de windmolenparken ten goede kwamen aan de boeren.

Minister Chatchai (Landbouw) heeft twee weken geleden Alro opgedragen een onderzoek in te stellen. Dat neemt 45 dagen in beslag.

– De smog in de noordelijke provincie Mae Hong Son heeft voor de eerste keer dit jaar de veiligheidslimiet overschreden. In het district Muang (de stad Mae Hong Son?) is gistermiddag 166 microgram PM 10 (deeltjes kleiner dan 10 micron) per kubieke meter gemeten, veertig microgram boven de limiet.

De autoriteiten hebben een waarschuwing uitgebracht, twee vluchten van Bangkok Airways zijn geannuleerd, maar vluchten met kleinere toestellen blijven wel mogelijk. De provinciaal gouverneur heeft districtshoofden en lokale leiders gevraagd bewoners te waarschuwen dat ze geen afval en droog gras in brand moeten steken.

– Tijdens een forum van de grondwetcommissie (CDC) voor bewoners van de Central Region, dit weekend in Cha-Am, kreeg het voorstel om parlementsleden en senatoren middels een lucky draw (loterij) te selecteren, grote steun. Volgens de deelnemers is dat de meest effectieve manier om transparantie te verzekeren en een stemmenblok voor elke kandidaat te voorkomen. De kandidaten worden geacht gekwalificeerd te zijn voor de functie, omdat ze al een strenge selectieprocedure hebben doorlopen.

Enkele deelnemers vonden het echter geen goed idee. De stemming over de kandidaatstelling dient volgens hen gebaseerd te zijn op de presentatie die kandidaten geven over hun visie en missie. Ook op twee andere forums in het Noorden en Noordoosten werd het voorstel afgewezen. Daar vonden de deelnemers de methode ongevoelig voor de kandidaten en hen onwaardig.

De 250 leden van de Senaat worden, zo is geregeld in de nieuwe grondwet, in eerste instantie benoemd door de NCPO (junta). Na een overgangsperiode van 5 jaar worden 200 senatoren gekozen uit beroeps en sociale groepen op districts, provinciaal en nationaal niveau, zodat de Senaat een afspiegeling is van de bevolking. Opvallend voorstel in Cha-Am: maak van het senatorschap een onbetaalde functie. (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2)

– Voormalig minister van Handel Watana, kernlid van Pheu Thai, moet vandaag op het matje komen bij het Eerste Legerkorps. Vermoedelijk krijgt hij daar op zijn kop voor zijn uitgesproken commentaren. Watana is een fervent tegenstander van het militair regime en daar maakt hij geen geheim van. Op zijn Facebook pagina gaat hij regelmatig tekeer tegen de regering, recentelijk nog vanwege het gebruik van artikel 44 om het beheer van Wat Phra Dhammakaya over te nemen. Dat leidt tot geweld, voorspelde hij.


 

Politie arresteert voortvluchtige Nederlander

26 februari – ’t Is een bescheiden tweekoloms bericht op pagina 3, maar als chauvinistische Nederlander ben ik genetisch gepredestineerd om het extra aandacht te geven. Een Nederlander die tien jaar geleden naar Thailand is gevlucht en door Interpol werd gezocht, is gisteren op luchthaven Suvarnabhumi aangehouden. De man, die in een Nederlandse krant naamloos zou zijn maar in BP met voor- en achternaam wordt aangeduid, werd gezocht voor oplichting van investeerders.

Johannes Baartmans (oei, nu noem ik zijn naam toch) werd aangehouden toen hij op de luchthaven zijn vriend opwachtte. Hij had zijn paspoort niet bij zich, toen hij staande werd gehouden door agenten van de Crime Suppression Division (recherche), de Thaise tak van Interpol en agenten van het Immigration Police Bureau.

Interpol Thailand werd twee jaar geleden door Interpol Nederland getipt over onze landgenoot. Hij zou aan het hoofd staan van een transnationaal crimineel syndicaat dat mensen in Nederland en andere Europese landen verlokte om in Turkije in onroerend goed te investeren. Hen werd voorgespiegeld dat ze een aardige winst zouden maken, maar dat viel vies tegen. Baartmans vluchtte in 2007 uit Nederland met medeneming van het vergaarde investeringsfonds.

Hoofdcommissaris Chakthip zegt dat zijn aanhouding een bewijs is dat Thailand serieus werk maakt van het uitbannen van grensoverschrijvende misdaad en Thailand geen veilige schuilplaats is voor buitenlandse criminelen. Laten we dat maar voor kennisgeving aannemen, heeft Chakthip ook een goede dag.

Wat Phra Dhammakaya novieten

Wat Dhammakaya: En de strijd gaat door

26 februari  – Zouden deze kinderen, novieten in Wat Phra Dhammakaya, begrijpen wat er aan de hand is? Wat is hen wijs gemaakt over de confrontatie tussen de autoriteiten en de tempel? In ieder geval vormen ze een sterk actiewapen van de tempel, die stopzetting van de zoektocht naar de abt eist en intrekking van het draconische artikel 44 van de interim-grondwet, door premier Prayut gebruikt om politie en soldaten de vrije hand te geven.

Premier Prayut heeft de directeur van het National Office of Buddhism (NOB) vervangen door een functionartis van het Department of Special Investigation (DSI,de Thaise FBI), dat de leiding heeft over de zoektocht. Naar verluidt zou Prayut ontevreden zijn dat het kantoor geen medewerking verleent.

Na de commandowisseling heeft het NOB zijn kantoren in het land gevraagd de monniken en novieten in hun gebied tegen te houden om naar Pathum Thani te komen. Ze kunnen juridische actie verwachten wanneer ze de DSI bij de zoektocht tegenwerken. Tevens heeft het drie senior monniken de opdracht gegeven om tempelbesturen te laten samenwerken met vertegenwoordigers van Justitie teneinde de kwestie op te lossen.

De nieuwe man, Pongporn Pramsaneh, voormalig hoofd van de Tax Cases Division van de DSI, vervangt Panom Sornsilp, die is overgeplaatst naar een inactieve post op het PM’s Office. In de Royal Gazette heet het: ‘De hervormingen moeten snel worden ingevoerd dus kunnen de normale procedure niet volgen.’

De zoektocht naar de abt, die wordt verdacht van heling en het witwassen van geld dat is verduisterd uit de kas van de Klongchan Credit Union Cooperative, is sinds donderdag aan de gang. De honderden DSI-agenten, agenten en soldaten die zijn ingezet, stuiten op tegenstand van monniken en volgelingen. De DSI opereert behoedzaam om gewonden te voorkomen.

De telefoon- en internetverbindingen in en om het terrein zijn geblokkeerd, maar zaterdag zagen slimmeriken kans met behulp van Bluetooth de blokkade te omzeilen, maar dat systeem werkt alleen op korte afstanden. (Bron: website Bngkok Post, 25 februari) (Zie voor alle voorgaande berichten de pagina KCUC Wat Phra Dhammakaya)

Update: NOB-hoofd was te passief; mysterieus telefoontje

26 februari – De krant schrijft vandaag in haar openingsverhaal dat de NOB-directeur op een zijspoor is gerangeerd omdat hij te traag heeft gereageerd op het Dhammakaya schandaal. Premier Prayut maakte voor zijn overplaatsing gebruik van artikel 44 van de interim-grondwet, waardoor hij niets te maken heeft met bestaande procedures. Niet voor niets is het artikel wel ‘dictator artikel’ genoemd, maar die term kom ik in de krant niet meer tegen.

De DSI die vrijdag [?] de mobiele telefoon- en internetverbindingen in en om het tempelterrein heeft laten afsluiten, doet onderzoek naar een telefoontje dat ’s nachts op 18 februari is gepleegd door iemand in zone A van het tempelterrein naar een ziekenhuis in Rama IX (Bangkok). Niet bekend is wie telefoneerde. Vermoed wordt dat het persoonlijk nummer van de abt werd gebruikt.

Volgens hoofd communicatie Sanitwong heeft de abt echter geen mobieltje. Hij is ook nooit behandeld in een ziekenhuis in Rama IX. Volgens eerdere berichten zou hij behandeld zijn geweest in een ziekenhuis in Ratchaburi, maar het ziekenhuis ontkende dat later. De vaste telefoonlijnen functioneren nog en ook is radioverkeer mogelijk met de buitenwereld.

Volgens een bron bij de DSI wordt onderzoek verricht naar personen die nauwe banden hebben met de tempel, zoals de arts van de abt, tandarts en een monnik die fysiotherapie verrichtte voor de abt en enkele monniken. In de kamer in het Daowadueng gebouw, waar de abt werd verpleegd, is medische apparatuur in beslag genomen. Het gebouw is verzegeld.

De autoriteiten zijn er volgens de bron van overtuigd dat het artsenteam van de abt nog in de tempel is. Dat zou gebleken zijn uit recente telefoontjes vanuit de tempel. Omdat de abt afhankelijk van hen is, zou die dus ook nog in de tempel moeten zijn, in tegenspraak met wat een monnik heeft beweerd dat hij per auto was vertrokken op de dag van de eerste inval. De DSI die nog niet het gehele immens grote terrein heeft doorzocht, blijft zoeken.

Man beschermt banyan boom

Man verdedigt banyan boom tegen de gemeente

26 februari – Zo, probeer me maar eens weg te krijgen, dat zal je niet lukken, ik lig hier goed. De 71-jarige Jadej Manopas uit Rongkram (Thon Buri) is vast van plan zich met hand en tand te verzetten tegen de kap van de laatste van drie banyan bomen door de gemeente Bangkok.

‘Dit is de laatste overgebleven banyan boom in de wijk. Mijn vrienden en ik hebben beloofd hem te bewaken. De bomen stonden op een populaire hang-out plek, al meer dan 20 jaar. Ze zorgden voor schaduw en bescherming tegen het hete zonlicht.’

Twee weken geleden protesteerden de bewoners in een brief aan het districtskantoor tegen de voorgenomen kap, nodig voor de aanleg van waterleidingen. Maar toen Jadej terugkwam van een reisje, bleken twee banyan bomen en een tamarinde al gekapt te zijn. De laatste was voor de helft gekapt. Jadej heeft een foto van de boom op de social media geplaatst. Zijn actie krijgt veel aandacht en steun.

Straatrovers onthullen de kneepjes van het vak in politievideo

26 februari – Dit zijn ze, de kneepjes van het vak van gauwdief: een schoudertas die losjes over de schouder hangt, weggraaien; een mobieltje afpakken van iemand die nietsvermoedend loopt te chatten en van de tafel van een straatverkoper in een drukke straat spullen stelen, die klanten tijdens het eten hebben neergelegd.

Het gebeurt allemaal in een split second (de schoudertas wordt vanaf een passerende motorfiets gepakt) en het geeft veel ongemak voor de slachtoffers die soms ook nog eens gewond raken als ze zich verzetten en in een recent geval werd dood gestoken.

De politie van Thong Lor heeft er een videoclip van 3,5 minuut van gemaakt, waarvan het script is geschreven door twee aangehouden verdachten van deze straatroven. Het filmpje heet Change If You Don’t Want to Fall Prey. Het vertelt dat drie elementen bij een beroving doorslaggevend zijn: een duidelijk slachtoffer, gelegenheid en een snelle ontsnappingsroute.

In de clip vertelt één verdachte zich voornamelijk te richten op vrouwen met schoudertassen. ‘Als ik eraan trek, glijden ze gemakkelijk langs de arm en kan ik daarna eenvoudig vluchten.’  Een ander zegt soms op het voetpad te rijden om de diefstal te vergemakkelijke. ‘Rijden op voetpaden is normaal, iedereen doet het.’ De man die van tafeltjes spullen jat, werkt met een tweede man die klaar staat met een motorfiets.

Rohingya mensenhandel: Rechtszaak nadert einde

26 februari – Het zal politieman Paween Pongsirin deugd doen dat er schot komt in de berechting van de 103 verdachten, die betrokken waren bij de smokkel van Rohingya vluchtelingen. Op 24 februari werden de laatsten van de 209 getuigen (98 à charge, 111 à decharge) gehoord, op 19 juli vonnist de strafrechtbank. De zaak is sinds maart vorig jaar in behandeling door de nieuwe rechtbankkamer voor mensenhandel.

Om even het geheugen op te frissen. De smokkel kwam aan het licht toen in 2015 in Songkhla aan de grens met Maleisië 32 graven van Rohingya uit Myanmar en Bangladesh en (inmiddels verlaten) opvangkampen werden gevonden. De politieman die destijds het onderzoek leidde, vluchtte in december 2015 naar Australië om er asiel aan te vragen. Hij zou naar het Zuiden worden overgeplaatst, waar hij veel vijanden had gemaakt, en zei met de dood te zijn bedreigd.

Een van de verdachten is een voormalig hooggeplaatste legerofficier. Andere verdachten zijn de burgemeester van Padang Besar en het voormalig hoofd van de provincie Satun.

Vrouw aangehouden voor oplichting met nummerborden

26 februari – De politie in Lop Buri heeft een vrouw gearresteerd die betrokken was bij een netwerk dat valse kentekenplaten leverde. Ze werd vrijdag in een garage aangehouden, die reparatiewerkzaamheden verrichtte en assemblages verzorgde.

De politie confisqueerde vier Mini’s en een motorfiets met kentekenplaten uit Uttaradit, Bangkok en Lop Buri en twee zonder nummerbord. De voertuigen hadden geen van alle een serienummer op hun chassis. Verder vond de politie apparatuur om nummerborden te maken en documenten met het logo van het Land Transport Department. De kentekenplaten en andere documenten werden verkocht voor 20.000 baht.

Hoofdcommissaris Sanit [die weer van de gemeentepolitie Bangkok] zegt dat al enkele jaren geassembleerde voertuigen niet worden geregistreerd, dus die moeten met een vals kenteken rond rijden. Hij adviseert kopers van tweedehands wagens het chassisnummer te controleren.

De garage is eigendom van de echtgenoot van de aangehouden vrouw, maar die is voortvluchtig. Uit onderzoek is gebleken dat hij nummerborden van sloopwagens op klassieke voertuigen overzette om belasting te ontlopen. Het bericht zegt niets over het netwerk

Kort nieuws zondag 26 februari

– Follow-up op het bericht van gisteren over de drugsvangst in het politiebureau van Borwornmongkol (Bangkok) en de schorsing van zes agenten die worden verdacht van drugshandel (Kort Nieuws zaterdag, eerste bericht). De gemeentepolitie (MPB) gaat de kastjes op alle 88 politiebureaus controleren. [Handig, zo’n aankondiging, kunnen verboden waren tijdig worden weggehaald]

De zoektocht heeft tot doel, aldus MPB hoofdcommissaris Sanit in een vrij overbodige toelichting, er zeker van te zijn dat er geen illegale spullen liggen inclusief in beslag genomen bewijsmateriaal dat er er niet bewaard dient te worden.

Volgens het vorige bericht waren de drugs in een rugzak gevonden, dit bericht maakt er een kastje van. Ze waren in beslag genomen bij een inval twee weken geleden in een condominium. Het kastje was van een van de agenten. De drugs zouden later verkocht worden. Van de zes agenten moet één nog gevonden worden.

Behalve van drugshandel worden ze beschuldigd van het aannemen van steekpenningen en een ambtsmisdrijf. Sanit zegt niet te geloven dat het de eerste keer was, zoals ze hebben beweerd. (Zie verder de pagina Corruptie 2)

– Het provinciaal waterleidingbedrijf (PWA) verwacht dat er dit jaar voldoende water is in het droge seizoen. Gouverneur Seree zei gisteren dat de drinkwaterproductie in het hele land niet in gevaar komt, daar tot nu toe slechts 3 procent van de voorraden is aangesproken.

Maar ondanks dit goede nieuws vraagt Seree de bevolking zuinig met water om te springen om water te sparen voor het droge seizoen van volgend jaar. De PWA werkt ook aan maatregelen [geen details].

Van de 234 waterleidingbedrijven lopen slechts drie het risico van tekorten: Phan (Chiang Rai), Loeng Nok Tha (Yasothon) en Ban Bung (Chon Buri). Wanneer de nood aan de man komt, worden ze bevoorraad met water uit nabijgelegen bedrijven en tankwagens zullen water in afgelegen gebieden distribueren.

In Wat Khok (Chai Nat) hebben boeren noodgedwongen water moeten pompen uit artesische bronnen omdat het Wat Khok kanaal is drooggevallen vanwege het lage waterpeil van de Chao Phraya. Het water dient ter bevloeiing van 4.000 rai aan rijstvelden. Veel boeren zijn er overgestapt op gewassen die minder dorstig zijn, zoals gluay namwa (suikerbananen). Ze hebben een hoge opbrengst en gebruiken weinig water. Als ze de banen zelf verkopen, verdienen de boeren 9.000 baht per maand per rai.

– Het Anti-Money Laundering Office heeft 63 eigendommen en een stadswoning in vier provincies waaronder Bangkok in de verhuur gezet. Ze waren in beslag genomen van verdachten van witwaspraktijken. De eigendommen bestaan uit braakliggend land in Nonthaburi, Ayutthaya en Nakhon Phanom dat gebruikt kan worden voor landbouw. In Bangkok gaat het om een huis van twee verdiepingen. Belangstellenden hebben tot 13 maart de tijd om een bod te doen.

– De autoriteiten hebben hun pogingen hervat om een eind te maken aan de handel in nagemaakte producten op de Rong Kluea grensmarkt in Aranyaprathet. Soldaten, agenten en lokale functionarissen zijn gisteren met hun inspecties begonnen; ze gaan ermee door totdat de handel geheel is gezuiverd.

De Rong Kluea markt is de grootste markt in Thailand waar nagemaakte artikelen kunnen worden gekocht. Over de grenshandel is onlangs overleg gepleegd door Thaise en Cambodjaanse functionarissen. Vice-premier brengt de kwestie ter sprake wanneer hij volgende maand Cambodja bezoekt. In februari deed de DSI al een keer een inval. Daarbij werden twaalf agenten gewond.


 

Van zulke journalistiek kan ik genieten

25 februari – Lof voor voormalig redacteur Wasant Techawongtham van Bangkok Post. Op de opiniepagina stelt hij de kernvraag van het journalistiek metier (en beantwoordt die): Daar wil ik het mijne van weten. Deze uitspraak doet Kuifje in het allereerste album ‘Kuifje in het land van de Sovjets’, het enige album waarin hij herkenbaar als journalist van de Petit Vingtième actief is. Maar dit terzijde.

Kuifje in het land van de SovjetsIn de discussie over de kolencentrale in Krabi heeft vice-premier Prawit gezegd dat de centrale broodnodig is om stroomuitval in het Zuiden te voorkomen, met name in toeristische gebieden zoals Koh Samui en Phuket (om niet te noemen Krabi).

Om deze misinformatie direct maar te bestrijden, schrijft  Wasant: Op dit moment is er geen tekort aan energie in het Zuiden, er is zelfs een overaanbod van 25 procent. Wasant haalt de cijfers van Egat zelf erbij om dit te onderbouwen.

De vraag naar elektriciteit bedroeg in 2016 2.697 MW en wordt voor 2017 geschat op 2.809 MW. In 2016 bedroeg de capaciteit voor de regio 3.393,5 MW en voor dit jaar wordt 3.531,5 MW verwacht.

Van zulke journalistiek kan ik genieten. In tegenstelling tot de meesten van zijn collega’s noteert Wasant niet slaafs wat de autoriteiten beweren, maar controleert hun gebabbel.

De rest van Wasant’s betoog kan ik achterwege laten, want de argumenten pro en contra zijn inmiddels wel bekend. Kolen moet net als turf in de geschiedenisboeken worden bijgeschreven. Op naar de toekomst van zonne-energie, wind, bio-massa, getijdestroom en wat er verder nog mogelijk is op het gebied van duurzame energie en misschien op de lange termijn kernfusie.

Het is misschien wel aardig in dit verband een ingezonden brief aan te halen waarin enkele feiten worden genoemd over moderne energieopwekking. Wind en zonne-energie zijn qua prijs al concurrerend met elektriciteit opgewekt door kolen, en de prijs blijft dalen. Ze creëren meer banen per MW en stoten zo goed als geen broeikasgas uit. Het zijn inderdaad aantrekkelijke attributen, aldus briefschrijver Samanea Saman. (Bron: Bangkok Post, 24 februari) (Zie voor alle voorgaande berichten de pagina Kolencentrales)

BP vliegt uit de bocht met commentaar

25 februari – Justice system put on trial kopt Bangkok Post boven haar hoofdredactioneel commentaar van vrijdag, doelend op de recent bekend geworden gerechtelijke dwalingen. De krant noemt de zaak Jomsap (hit-and-run), de zaak Kanokphrom (beroving met geweld), en noemt een zaak die niet eerder in de nieuwskolommen voorkwam, waarbij vier personen uit Myanmar worden vervolgd voor het dood steken van een 18-jarige student. De vier onderwijzeressen die wegens het afleggen van een ’valse’ getuigenis, vast hebben gezeten, worden niet genoemd.

Maar rechtvaardigt dit beperkte aantal de conclusie van de krant dat ze aantonen hoe zeer er geknoeid wordt door de magistratuur en hoe onzorgvuldig politieonderzoeken en onderzoek van het bewijsmateriaal zijn? Als BP de krant wil zijn die je volgens haar motto kunt vertrouwen, moet ze haar toon matigen of met meer voorbeelden komen, meen ik. Waar gewerkt wordt, worden fouten gemaakt: dat geldt voor elk beroep. Wat ergerlijk is, is wanneer fouten niet ruiterlijk worden toegegeven en onder het tapijt worden geveegd, bijvoorbeeld uit angst voor gezichtsverlies. Het commentaar zou aan kracht winnen, wanneer daarop de nadruk ligt.

Dit gezegd hebbende terug naar BP. De krant maakt melding van een online petitie op change.org waarin de DSI (de Thaise FBI) wordt opgeroepen de zaak tegen de vier Myanmarezen opnieuw te onderzoeken. De petitie heeft inmiddels de steun gekregen van tienduizend personen.

Volgens de familie van de verdachten, vertegenwoordigers van mensenrechtengroepen en advocaten zijn de vier door de politie gemarteld om een bekentenis af te dwingen. De online petitie noemt enkele volgens de krant overtuigende redenen waarom delen van het bewijsmateriaal van de politie dubieus zijn.

De krant koppelt voorgaande zaken aan die van student rechten Jatupat, gevangen gezet op beschuldiging van majesteitsschennis, wiens zevende verzoek om vrijlating op borgtocht door de rechtbank in Khon Kaen is afgewezen. De verhoging van de borgtochtsom en steunverklaringen van gerespecteerde personen dat Jatupat geen vluchtrisico vormt, wisten de rechtbank niet te vermurwen.

Opnieuw moet ik BP op de vingers tikken, want in zijn geval is geen sprake van slordig politiewerk of een gerechtelijke dwaling, alleen een overdreven poging iemand te vervolgen voor iets wat 2.800 anderen ook deden: een link plaatsen naar een ‘kritisch’ BBC-artikel over de nieuwe koning. Maar Jatupat heeft een geschiedenis van protest tegen de junta; dat zal wel de reden zijn waarom hij er als enige is uitgepikt.

De krant besluit: Slordig onderzoekswerk door de politie is niet nieuw. Er zijn veel [?] voorgaande zaken waardoor onschuldigen jaren gevangen hebben gezeten. De krant verwijt dit niet alleen de politie maar ook het OM en de zittende magistratuur. Machtige en rijke mensen hebben er geen last van, alleen arme mensen die zich geen advocaat kunnen veroorloven en hun vertrouwen stellen in het rechtssysteem. En met deze vaststelling slaat de krant wel de spijker op de kop. (Bron: Bangkok Post, 24 februari)

Wat Phra Dhammakaya Non wil naar binnen

De Slag om Dhammakaya wordt grimmiger

25 februari – De berichtgeving over de Slag om Dhammakaya (laat ik het zo maar noemen) is in de krant verhuisd naar pagina 3 onder de vrij neutrale kop dat de DSI internet- en telefoonverkeer rond de tempel heeft afgesloten. Maar het websitebericht heeft een fellere kop met Temple siege heightens, both sides strengthen positions.

Het websitebericht, voorzien van de foto waarop een non bij de ingang van de tempel wordt tegenhouden, meldt dat soldaten bij Gate 4 zijn uitgerust met schilden, helmen en knuppels, ‘but were not suited up’, wat me niet gelukt is adequaat te vertalen. De krant schrijft er niets over.

De krant meldt ook niet dat volgelingen op het tempelterrein vijf rijen barricades hebben opgeworpen van betonnen pijpen, blokken, containers en hekken. Daarachter zitten vijfhonderd monniken en volgelingen te bidden.

Wat schrijft de krant dan wel? Meer over de radiostilte waarvan nog niet bekend is hoe lang die gaat duren. De providers hebben hun klanten tekstberichten gestuurd met een excuus voor het ongemak. De DSI heeft de maatregel genomen omdat volgelingen onjuiste berichten verstuurden om de zoektocht van de DSI naar de abt te ontregelen.

Van de veertien monniken die door de DSI zijn opgeroepen voor verhoor, is slechts één komen opdagen. Hij is ondervraagd en vrijgelaten. Monniken die bij de tempel horen, mogen naar buiten via Gate 7 voor hun ochtendronde om voedsel en giften te verzamelen. Discipelen mogen hun giften ook bij deze ingang afgeven.

De boeddhistische monnik en anti-moslim leider Wirathu uit Myanmar heeft op zijn Facebookpagina een bericht geplaatst met steun voor de tempel. Zijn supporters hielden een rally bij de Thaise ambassade in Yangon en overhandigden een petitie. (Zie voor alle voorgaande berichten de pagina KCUC Wat Phra Dhammakaya)

Op deze propaganda video wordt de vreedzame tempel Wat Phra Dhammakaya afgezet tegen de gewelddadige en corrupte militairen en politie met een scheutje anti-moslim. Het commentaar is in het Thai, maar dat hoeft u niet te kennen. De beelden spreken voor zich. God en de Satan strijden met elkaar. (Met dank aan Tino Kuis)
Klik hier: https://www.facebook.com/protectpapa/videos/1161818767261659/

Leerlingen klas 6 kunnen geen behoorlijk opstel schrijven

25 februari – Leerlingen van klas 6 Prathom (onze groep 8) zijn niet in staat een behoorlijk opstel te schrijven.  Spelfouten en het gebruik van straattaal en regionale dialecten komen vrij algemeen voor. Dit is gebleken bij het recent gehouden O-Net examen dat dit jaar voor het eerst het onderdeel essay writing bevatte.

Directeur Sampan van het National Institute of Education Testing Service (Niets), dat het O-Net examen samenstelt, noemt dialect geen slecht Thai. Hij zegt dat het gelijkwaardig is aan ABT (algemeen beschaafd Thai) maar het past niet in academic writing. ‘Het is belangrijk voor leerlingen dat ze in staat zijn standaard Thaise taal te gebruiken.’

Leerlingen makan O-Net examenHet onderdeel is toegevoegd om te beoordelen of leerlingen analytisch kunnen denken en om het analfabetisme te bestrijden. Het cijfer voor het opstel is goed voor 20 procent van het eindcijfer. Niets gaat de nu geconstateerde tekortkomingen rapporteren aan het ministerie van Onderwijs en Obec, zodat ze de problemen in de examens van volgende jaren kunnen oplossen.

MinisterTeerakiat (Onderwijs) is niet verbaasd over de matige resultaten. De leerlingen hebben niet eerder het examenonderdeel gemaakt en ze worden beïnvloed door het taalgebruik op internet. ‘Als we het van de positieve kant bekijken, laat het examen zien waar de problemen zijn. Dus weten we nu hoe ze te repareren.’

Volgens cijfers van Obec is de alfabetiseringsgraad van leerlingen van klas 1 tot 6 Prathom op alle niveaus toegenomen met 1 tot  2 procent. Het percentage leerlingen in klas 1 dat in staat is te lezen en te schrijven is vergeleken met vorig jaar toegenomen van 88,4 procent naar 94,3 procent. Dat geldt ook voor de klassen 2 tot 6.

Het O-Net examen wordt jaarlijks afgenomen in klas 6 Prathom en de klassen 3 en 6 van de middelbare school. Vijf vakken worden getest: Engels, Thai, wiskunde (rekenen), maatschappijleer en algemene wetenschappen.  (Zie verder de pagina Onderwijs)

Oud-directeur BoT wacht zware taak

25 februari – Bangkok Post opent vandaag met een bericht over vingerafdrukken (daarover later meer), maar de meeste ruimte wordt ingenomen door een kader met daarop aangegeven alle zeven geplande dubbelspoorlijnen (klik hier).

Het bijbehorende bericht meldt dat Prasarn Trairatvorakul, voormalig gouverneur van de Bank of Thailand BoT), getipt is om een nieuw panel te leiden dat toezicht gaat houden op overheidsprojecten van meer dan 5 miljard baht en dat geldt voor alle op het kaartje aangegeven tracés. De namen van de overige leden zijn ook al gelekt. Ze worden benoemd door premier Prayut die hiervoor artikel 44 van de interim-grondwet gebruikt.

Het panel mag zich als eerste buigen over de aanleg van de dubbelspoorlijnen, in totaal ter waarde van 129,8 miljard baht. De regering wil tempo maken met de aanleg en heeft daarom de huidige gouverneur van de Spoorwegen (SRT) overgeplaatst naar het PM’s Office en de gehele Raad van Bestuur naar huis gestuurd.

De regering maakt zich zorgen over het management systeem van de SRT, dat niet in staat lijkt zoveel en zulke complexe projecten te behappen. Het nieuwe panel is bevoegd de projecten in te trekken ongeacht of de aanbesteding al dan niet voltooid is, zegt minister Pichit (Transport). Mogelijk worden sommige projecten vertraagd, omdat het nieuwe panel ze moet bestuderen, maar Pichit zegt dat het de moeite waard is projecten te hebben die ‘transparant’ zijn. (Zie verder de pagina Spoorwegen)

Vingerafdruk verplicht voor telefoongebruik in Zuiden

25 februari – Telefoonwaakhond NBTC gaat een verplicht online systeem met vingerafdrukken invoeren voor nieuwe gebruikers van prepaid en postpaid SIM-kaarten in het Zuiden. Ze wil zo de veiligheid vergroten, aldus een ‘hooggeplaatste’ bron, schrijft de krant er voor alle zekerheid bij. Het door het Royal Thai Army bevolen systeem wordt in juni gelanceerd. Het wordt ook toegepast voor alle telefoonnummers in de drie zuidelijke provincies die nog niet zijn geregistreerd.

Het telefoonsignaal van gebruikers van mobieltjes die naar het Zuiden reizen en niet vooraf via een sms-je hun provider hebben geïnformeerd, wordt automatisch geblokkeerd wanneer ze het gebied binnen gaan. Zowel in- als uitgaande gesprekken en datadiensten zijn dan niet beschikbaar. De maatregel beoogt, maar dat hoeft geen betoog, het gebruik van mobieltjes voor het activeren van bommen tegen te gaan. Maar daar zullen de opstandelingen wel weer een oplossing voor weten te vinden, vermoed ik zo.

De Royal Thai Army en de NBTC hebben maanden overlegd over het vingerafdruk systeem. Op 21 februari werden ze het eens. Volgens de eerder geciteerde bron is de huidige papieren registratie inefficiënt en onvolmaakt. De vingerafdrukken worden opgeslagen op een beveiligde database van de NBTC. Een application wordt ontwikkeld om ze te verifiëren.

De NBTC schat dat van de gebruikers van de 103 miljoen mobieltjes 30 procent hun SIM-kaart onjuist hebben geregistreerd door bijvoorbeeld gebruik te maken van een valse ID-kaart of door een ander de SIM te laten registreren.

De providers hebben van de NBTC 30 dagen de tijd gekregen om het precieze aantal ongeregistreerde SIM-kaarten die in het Zuiden worden gebruikt, te melden. Daarna moeten ze hun gebruikers een berichtje sturen dat ze binnen 60 dagen hun vingerafdruk moeten afstaan [hoe eigenlijk?] op straffe van afsluiting. Degenen die mobiel bankieren, wordt  gewezen op de risico’s wanneer ze dat nalaten.

Kolencentrale: Overleg over impasse rond EHIA

25 februari – Wat wordt het: Een geheel nieuwe milieu- en gezondheidseffect rapportage voor de omstreden kolencentrale in Krabi of aanpassing van de vorige met inbreng van bewoners en een driepartijen commissie? Het ministerie van Milieu wil de onduidelijkheid die daarover is ontstaan, wegnemen en gaat alle betrokken partijen uitnodigen voor overleg. Volgens minister Surasak (Milieu) gebeurt dat begin volgende maand.

Het bericht noemt een nieuwe term die ik niet ken: Strategic Environmental Assessment (Sea). De minister zegt die als richtlijn te willen gebruiken om te bepalen of het project de investering waard is nadat de milieugevolgen zijn vastgesteld. Hij kan niet zeggen of het Krabi-project zich daarvoor leent, maar het zou wel een goede stap zijn om conflicten te vermijden.

Het Save Andaman from Coal Network heeft geëist dat de oude EHIA uiterlijk maandag wordt ingetrokken. Wanneer dat niet gebeurt, dreigt het weer de barricaden op te gaan. (Zie voor alle voorgaande berichten de pagina Kolencentrales)

Bangkok police chief Sanit Mahathavorn

Kort nieuws zaterdag 25 februari

– Zes agenten, waaronder drie onderofficieren, zijn geschorst omdat ze verdacht worden van betrokkenheid bij drugshandel. Ze zijn verbonden aan het politiebureau Bowon Mongkol in het district Bang Phlat (Bangkok).

Vier zijn gearresteerd, naar de overige twee wordt nog gezocht. Hoe ze precies tegen de lamp liepen, voert te ver om te melden. In een rugzak in het politiebureau zijn 13.000 ya ba pillen, 100 gram ice en ketamine gevonden, die bij een recente arrestatie in beslag waren genomen. De agenten wilden ze later verkopen.

Op de foto geeft hoofdcommissaris Sanit van de gemeentepolitie een toelichting. Hij zegt dat agenten driemaal zo streng worden bestraft als burgers. Het zou de eerste keer zijn dat de zes de fout ingingen. Hoofdcommissaris Chakthip van de landelijke politie zegt de opdracht te hebben gegeven dat agenten die zich schuldig maken aan drugsvergrijpen, ontslagen moeten worden.  (Zie verder de pagina Corruptie 2)

– Vier leden van de National Legislative Assembly (benoemd noodparlement) zijn onvoldoende aanwezig geweest bij stemmingen in het parlement, maar ze worden niettemin gehandhaafd omdat ze hun afwezigheid tijdig hebben gemeld. Volgens het reglement van orde dienen parlementsleden tenminste bij een derde van de stemmingen aanwezig te zijn. Over het absenteïsme van zeven leden was eerder geklaagd door de Internet Dialogue on Law reform. Over de andere drie meldt het bericht niets.

– De smogoverlast in het Noorden is dit jaar waarschijnlijk minder ernstig dan voorgaande jaren dankzij ‘neutraal’ weer dat niet te droog en mistig is. Daardoor zal naar verwachting het aantal hotspots in Chiang Rai deze zomer 20 procent minder bedragen, aldus minister Surasak (Milieu). Tot nu toe is het al afgenomen met de helft. Volgens de minister is het aantal bosbranden verminderd dankzij betere samenwerking tussen overheidsdiensten. Surasak woonde gisteren de zesde vergadering bij van ministers van de jaarlijks door smog getroffen landen.

Volgens het Asean Specialised Meteorological Centre is het aantal tot nu toe gesignaleerde hotspots het laagste sinds 2010 wat volgens de weersverwachting tot midden dit jaar zal voortduren. Niettemin kunnen Thailand, Cambodja en Myanmar in maart en april weer te maken krijgen met grensoverschrijdende luchtverontreiniging. Evenals voorgaande jaren wordt er bij boeren op aangedrongen af te zien van slash-and-burning, het gebruik om oogstresten in brand te steken.

Prayut bezoekt school in Si Sa Ket– Weer zo’n briljant idee van premier Prayut: Onderwijzers en ouders moeten leerlingen aanmoedigen één dag per week Engels te praten. Hij zei dat tijdens zijn bezoek aan een school in Si Sa Ket. De premier drong er ook bij de leerlingen op aan wiskunde, science [natuur- en scheikunde?] en Engels te leren om aan de groeiende vraag naar personeel op diverse terreinen te voldoen.

Prayut zei: ‘Het land komt wetenschappers en ingenieurs tekort. Kies niet, net als je vrienden, gemakkelijke vakken, want dan zul je moeilijk een baan kunnen vinden. Werk hard, leer hoe constructief te denken en bepaal je carrièredoelen.’ (Zie verder de pagina Onderwijs)

– De gemeente Bangkok gaat vijf projecten versnellen om de verkeerscongestie rond de stad te verminderen. Adjunct-gouverneur Chakkaphan wil dat de Mahai Sawan Underpass, de langste onderdoorgang van de stad, 1 april klaar komt. Het werk is al drie jaar vertraagd en de opleverdatum is vijfmaal verlengd. Een andere onderdoorgang is voor 62 procent gereed. Het werk is tot augustus stilgelegd in verband met de aanleg van een metrolijnverlenging. Maandag vindt daarover overleg plaats. Volgende week komen twee fly-overs gereed. Andere projecten laat ik maar onvermeld, anders gaat het u duizelen. Mij duizelt het al; ik tel er trouwens meer dan vijf.

– Follow-up op het bericht over het toegangsgeld voor buitenlanders van nationaal park Hat Nopparat Thara-Mu Ko Phi Phi in Krabi (zie Kort nieuws van donderdag). De DNP wil niet aan verlaging maar het Protected Area Committee pleit nu voor halvering en gaat proberen de DNP op andere gedachten te brengen. Volgens de toerismebedrijven in Krabi, Phuket en Phangnga schrikt het tarief van 400 baht voor buitenlandse volwassenen en 200 baht voor kinderen bezoekers af. Maar regeringswoordvoerder Sansern zegt dat het bezoek juist is toegenomen, zoals blijkt uit gegevens van de DNP.

– De SRT Electrified Train Co, exploitant van de Airport Rail Link, wil het aantal treinstellen met 15 uitbreiden om aan de groeiende vraag van passagiers op de light rail verbinding tussen Suvarnabhumi en het centrum van Bangkok, te voldoen.

Dagelijks maken 70.000 passagiers gebruik van de ARL met een piek op vrijdag en in het weekend 50.000. Met de extra treinstellen erbij kunnen nog eens 40.000 personen extra vervoerd worden. Leverancier Siemens is advies gevraagd over het koppelen van meer treinstellen aan elke trein.

Het bedrijf, een dochter van de Spoorwegen, gaat alvast vier vrachtcompartimenten voor passagiers geschikt maken. Die operatie moet in september klaar zijn. De aanschaf van de vijftien nieuwe treinstellen is thans in onderzoek.


 

Wat Phra Dhammakaya Talat Klang Klong Luang

Wat Dhammakaya; We zullen doorgaan, zegt Prawit

24 februari – We zullen doorgaan, lijkt het motto van zowel regering als de tempel in het conflict rond Wat Phra Dhammakaya. De zoektocht gaat door, desnoods voor een jaar, en artikel 44 blijft van kracht, totdat abt Phra Dhammachayo is gevonden, zegt vice-premier Prawit.

Ook de tempel geeft haar verzet niet op. Donderdagochtend hielden honderden monniken en volgelingen bij Gate 1 (foto homepagina) soldaten tegen die het Boon Raksa Building en de grote zaal van de tempel wilden doorzoeken. Na enig duw- en trekwerk dropen de soldaten met de staart tussen de benen af, met als officiële verklaring dat ze de opdracht hebben geweld te voorkomen.

Maar helemaal passief bleef de regeringskant niet, want zes monniken en 22 leken werden door de politie bij het Boon Raksa Building aangehouden en meegenomen voor verhoor. De leken werden later vrijgelaten, nadat ze beloofd hadden niet terug te gaan naar de tempel, die op grond van artikel 44 de status van ‘restricted zone’ heeft.

Van de zes monniken behoorden drie bij de tempel en drie kwamen van elders. De politie riep functionarissen van het Office of National Buddhism te hulp om hen tot rede te brengen en te bewegen hun verzet tegen de zoektocht op te geven. Na hun verhoor mochten ze terugkeren naar respectievelijk de tempel en hun verblijfplaats in het land.

Volgens Phra Sanitwong Wuthiwangso, directeur communicatie van de tempel, werden bij het treffen ’s ochtends enkele volgelingen gewond. Hij zegt dat de volgelingen bewijs verzamelen om bij de VN een klacht in te dienen over artikel 44 [dat bestaande juridische procedures terzijde schuift en de autoriteiten vrij spel geeft]. Aanleiding is de schermutseling op maandag bij Gate 5, waarbij volgelingen werden gewond.

Een groep volgelingen, die zich Araya 072 noemt, protesteerde gisteren op de Talat (markt) Klang Klong Luang buiten Gate 5 en 6 tegen artikel 44 (foto). Volgens hun vertegenwoordiger heeft het een negatief effect op het image van het land. Hij zei dat leidende figuren van de geel- en roodhemd beweging naar de tempel waren gekomen, maar ‘alleen om het boeddhisme te beschermen’.

De DSI doorzoekt sinds 16 februari het 2.300 rai tellende tempelterrein met als doel de abt te vinden die verdacht wordt van heling en het witwassen van geld, ontvreemd uit de kas van de Klongchan Credit Union Cooperative door de inmiddels veroordeelde voormalige bestuursvoorzitter. Tegen de abt lopen vier arrestatiebevelen: een vanwege de donatie en drie omdat meditatiecentra van de tempel in het land illegaal grond in gebruik hebben genomen. Van de zeven monniken die een hongerstaking waren begonnen, zijn twee gestopt. De anderen gaan door. (Zie voor alle voorgaande berichten de pagina KCUC Wat Phra Dhammakaya)

SRT gouverneur en RvB krijgen schop onder hun kont

24 februari – De gouverneur en gehele raad van bestuur van de Spoorwegen (SRT) hebben een enkele reis huis gekregen. Ook voor dit besluit heeft premier gebruik gemaakt van artikel 44 van de interim-grondwet om snel te kunnen handelen. De heren worden verdacht van onregelmatigheden [een eufemisme voor corruptie] bij de dubbelspoor projecten. Een nieuwe raad van directeuren is gevormd.

Premier Prayut is ontevreden over het management van het bedrijf, dat onder aanzienlijke schulden gebukt gaat. Het bedrijf moet efficiënter worden, wat volgens hem een gunstig effect heeft op nationale hervormingen. Volgens een bron bij de SRT is het besluit genomen naar aanleiding van klachten over de aanbestedingsprocedure. De stoelendans moet een onderzoek vergemakkelijken. Wanneer alles koek en ei blijkt, mag de oude gouverneur, die naar het Prime Minister’s Office is overgeplaatst, terugkeren.

De nieuwe voorzitter van de raad van bestuur is Voravidh Champeeratana, voorzitter van de beurscommissie. Verder zijn in de RvB onder anderen benoemd de adjunct directeur-generaal van het Highways Department, het hoofd van de afdeling groothandels bankieren van de TMB Bank en de adjunct permanent secretaris van het ministerie van Financiën. Waarnemend gouverneur is de Highways man.

Een bron bij de NCPO zegt dat de laatste strohalm een conflict was tussen de SRT gouverneur en vice-premier Somkid, de ‘economische tsaar’ van het kabinet. De gouverneur geeft voor de aanleg van de spoorlijnen de voorkeur aan grote bedrijven, Somkid vindt dat ook andere bedrijven ervoor in aanmerking moeten kunnen komen.

Minister Arkhom (Transport) vindt dat de de RvB moet bestaan uit personen met verschillende expertise omdat dit jaar negen spoorprojecten op stapel staan, waaronder vijf dubbelspoor lijnen die nu in aanbesteding zijn. Al enkele maanden kampen ze met vertragingen. ‘Het is tijd dat ze worden uitgevoerd.’

De namen van de bedrijven die gekwalificeerd zijn, zouden maandag bekend worden gemaakt, maar dat is voor onbepaalde tijd uitgesteld. Over het tracé Jira-Khon Kaen, dat in aanleg is, is door bewoners van Nakhon Ratchsima geklaagd omdat de lijn hun woongebied in tweeën verdeelt. (Zie verder de pagina Spoorwegen)

Hogesnelheidslijn BKK-Hua Hin diverse modellen

Commentaar: Schrap hogesnelheidslijn naar Hua Hin

24 februari – Het State Enterprise Policy Office heeft de juiste beslissing genomen om het plan voor de aanleg van de hogesnelheidslijn Bangkok-Hua Hin uit te stellen, schrijft Bangkok Post in haar hoofdredactioneel commentaar van donderdag, maar nog beter zou zijn de lijn te schrappen gegeven ernstige vragen over haar kosten effectiviteit.

De lijn, evenals de lijn naar Rayong, wordt via de PPP-formule gefinancierd (Public-Private Partnership), hetgeen wil zeggen dat de kosten worden gedeeld door de overheid en een particuliere partij. Nieuwsberichten suggereren dat TCC Land, eigendom van alcoholbaron Charoen, een oogje heeft op de aanlag van de 211 kilometer lange lijn. Behalve de lijn wil het vastgoedbedrijf ook langs de lijn hotels, een botanische tuin, gezondheidszorg faciliteiten, filmstudio’s, een tentoonstellings- en conferentiecentrum en zelfs een themapark ontwikkelen op duizend rai.

Over de hogesnelheidslijn, evenals de Rayonglijn die de belangstelling heeft getrokken van agrogigant Charoen Pokphand, bestaan al sinds de dag dat ze bedacht zijn samen met de twee zakenimperiums vraagtekens. Interessant is, wat de meeste mensen niet weten, dat TCC Land 13.000 rai grond in Cha-Am heeft gekocht [Cha-Am ligt op de route naar Hua Hin] en het gebied voor een bedrag van 60 miljard baht wil ontwikkelen.

Alhoewel de meeste mensen geen moeite hebben met de hogesnelheidsplannen vragen velen vragen zich af of de regering wel alles in het werk heeft gesteld alvorens het project te gunnen aan de particuliere sector. De krant wijst er bovendien op dat de regering het honderd jaar oude spoorwegnetwerk wil  upgraden.

Bovendien is de weg Bangkok-Hua Hin vele malen verbeterd en er zijn ook plannen om een expressway aan te leggen. Slechts één deel van de Bangkok-Hua Hin route heeft te maken met verkeersopstoppingen, op de rest is de verkeersstroom heel goed, behalve wanneer er een ongeluk is gebeurd.

De krant stelt de volgende vragen: Waarom streeft de staat naar de aanleg van de hogesnelheidslijn en niet naar de verbetering van het bestaand net en waarom krijgen wegen geen upgrade? Een andere vraag is: Hoeveel Thais gaan gebruik maken van de lijn naar deze badplaats? Een gezin zal toch liever met kleding, voedsel, snacks, strandmatten en speelgoed voor de kinderen in de achterbak op zijn gemak naar Hua Hin rijden.

Alleen een hogesnelheidslijn naar een mogelijke zakenbestemming en een grote plaats zoals Pattaya of Rayong heeft zin en niet naar een plaats met hooguit 100.000 inwoners. Bovendien, gegeven het feit dat de maatschappij een grootgrondbezitter is, is de vraag of ze invloed krijgt op de plaats van de stations.

En we moeten ook kijken naar de lange termijn, besluit BP, want over 30 jaar wordt de lijn overgeheveld naar de staat en drukt die op de staatsbegroting. De krant adviseert: We moeten de optie kiezen, die het best past bij de levensstijl van Thaise mensen. (Bron: Bangkok Post, 23  februari) (Zie verder de pagina Spoorwegen)

Kolencentrale Krabi: Nieuw protest dreigt

24 februari – Het Save the Andaman from Coal Network dreigt met een groot protest wanneer de regering niet uiterlijk maandag de (oude) milieu- en gezondheidseffect rapportage (EHIA) intrekt, zodat teruggegaan kan worden naar ‘square one’.

Coördinator Prasitthichai zegt dat de groep zekerheid wil hebben dat de autoriteiten zich houden aan de toezegging van premier Prayut bij het beëindigen van hun protest bij het Government House. Hij beloofde toen een nieuwe EHIA, maar daar lijkt het niet van te komen.

Prayut zegt dat er geen verschil is tussen herziening van de oude EHIA en en een herstart van het proces. ‘Waar gaat het om? Het punt is dat de rapportage wordt uitgevoerd.’

Maar het netwerk laat zich niet voor de gek houden. Het eist terug naar ‘point one’. ‘We wachten nog steeds op helderheid van Egat’, zegt Prasittichai. Egat is het landelijk elektriciteitsbedrijf dat in Krabi een kolencentrale wil bouwen (en ook twee in Songkhla). Procedureel betekent dit dat Egat het Office of Natural Resources and Environmental Policy and Planning moet laten weten dat de oude rapportage wordt ingetrokken, maar uit navraag van het netwerk blijkt dit nog niet te zijn gebeurd.

Prasitthichai: ‘Als de rapportage niet wordt ingetrokken, betekent dit dat de toezegging van de premier onwaarachtig is en neerkomt op poppenkast en misleiding. Als dat het geval is, moet ik tot de conclusie komen dat die van meet af aan was gepland door de betrokken partijen. Wanneer de regering zich niet aan haar woord houdt, gaan we terug naar Bangkok en houden een groter protest dan zaterdag.’ (Zie voor alle voorgaande berichten de pagina Kolencentrales)

Somyot Prueksakasemsuk

Kort nieuwe vrijdag 24 februari

– De vlag kan uit bij de roodhemden want de gevangenisstraf van Somyot Prueksakasemsuk (56), voormalig redacteur van het roodhemd magazine Voice of Taksin is door het hooggerechtshof teruggebracht van tien naar zes jaar, maar dat wil niet zeggen dat hij nu al vrij man is. Hij heeft er vijf jaar opzitten maar moet ook nog een extra jaar zweten wegens smaad.

Somyot zit gevangen op beschuldiging van majesteitsschennis vanwege de publicatie in 2010 van twee artikelen in het tijdschrift. De auteur van de artikelen, een van de oprichters van de roodhemd beweging UDD,  is nog steeds voortvluchtig. Het hooggerechtshof motiveerde zijn besluit door te wijzen op Somyot’s gedrag, leeftijd en opleiding. (Zie voor voorgaande berichten de pagina Majesteitsschennis)

– Omdat Thai meer geld verdienen, kopen ze meer auto’s en omdat er meer auto’s worden verkocht,  wordt het verkeer steeds drukker en dat is de reden waarom Bangkok van de dertigste naar de twaalfde plaats is gestegen van ’s werelds drukte steden op de INRIX Global Traffice Scorecard van 2016. Geen speld tussen te krijgen, deze verhelderende analyse van het verkeersinfarct Bangkok volgens vice-premier Prawit, tevens minister van Defensie.

Pwawit is voorzitter van de regeringscommissie die verkeersproblemen moet oplossen. Hij noemt nog een andere reden. Wegens werkzaamheden aan metro- en spoorlijnen zijn minder wegen beschikbaar, dus neemt de drukte toe, nog zo’n ijzersterkte conclusie van de minister.

Maar de problemen worden opgelost, belooft hij want er komen nieuwe verkeersregels en die gaan worden gehandhaafd. Ja, beste mensen, de wonderen zijn de wereld nog niet uit.

– De National Anti-Corruption Commission heeft gisteren een stuurgroep gevormd, die gevallen van grensoverschrijdende corruptie te lijf gaat. De groep krijgt het toezicht op transnationale corruptiezaken en dient de behandeling ervan te versnellen. Het gaat ook de coördinatie van diensten die aan die zaken werken, verbeteren, zegt NACC secretaris-generaal Sansern Poljeak.

Een van de meest in het oog springende zaken is de Rolls-Royce affaire. Een andere die nog weinig in het nieuws is geweest, is de betaling van steekpenningen door een grote Britse alcoholfabrikant (Guinness, Smirnoff, Johnnie Walker) aan Thaise functionarissen. Voormalig NACC-commissaris Medhi vroeg zich vorige week af waarom het onderzoek zo traag verloopt.

Verder meldt het bericht dat de NACC zich thans bezig houdt met een onderzoek naar vermeende betalingen van steekpenningen door Bio-Rad Laboratories aan overheidsfunctionarissen. Die zijn geschoven om een contract te verwerven voor de koop en verkoop van diagnostische gezondheidsproducten ten behoeve van enkele staatsdiensten. Het ministerie van Volksgezondheid stelt een eigen onderzoek in. (Zie verder de pagina Corruptie 2)

– Zo’n driehonderd zeezigeuners hebben gisteren de sloop van twee van hun huizen op het Rawai strand in Phuket tegengehouden. De sloop is in december 2015 al bevolen door het hooggerechtshof. De eigenaren van de grond waarop de huizen staan, willen het land verkopen, maar het bericht zegt ook dat ze de huizen willen slopen omdat die niet aan sanitaire eisen voldoen.

– De parlementscommissie religieuze zaken heeft een werkgroep gevormd die gaat studeren op wijzigingen van de Sangha Act, voorgesteld door een rechter van het Constitutionele Hof. De belangrijkste veranderingen zijn het regelen van erfenissen en het management van het vermogen van tempels. Monniken zouden geen vermogen en eigendommen meer mogen erven van familie en geen grote sommen geld meer mogen ontvangen van anderen.

Volgens commissievoorzitter Pichit hebben de voorstellen niets te maken met Wat Pra Dhammakaya en zijn voormalige abt, inmiddels ere-abt, Phra Dhammachayo die geld heeft ontvangen dat was verduisterd uit de kas van de Klonchan Credit Union Cooperative, een affaire die ruim in het nieuws is (geweest).

– De Britse BBC correspondent voor Zuidoost-Azië, Jonathan Head, staat in een rechtbank in Phuket terecht wegens een smaadaanklacht van een advocaat tegen hem. De advocaat wordt genoemd in een artikel van Head over fraude met onroerend goed, waarvan twee buitenlandse gepensioneerden het slachtoffer waren.

Het bericht vermeldt overigens slechts één geval, waarbij de buitenlander, die ook wordt beschuldigd van smaad, zijn huis/huizen ter waarde van US$ 1,2 miljoen kwijt raakte nadat zijn vriendin zijn handtekening had vervalst. De vriendin kreeg daarvoor 4 jaar gevangenisstraf. De advocaat heeft toegegeven de handtekening gelegaliseerd te hebben zonder dat de buitenlander aanwezig was.

Gisteren was de eerste zitting. De getuigenverhoren beginnen in augustus. Head heeft zijn paspoort moeten inleveren, waardoor hij niet in Azië kan werken.


 

Wat Phra Dhammakaya hongerstaking van monniken

Wat Dhammakaya: Overleg faalt, 7 monniken in hongerstaking

23 februari – De spanning stijgt rond de belegerde tempel Wat Phra Dhammakaya, waarvan de abt maar niet gevonden kan worden. Zeven monniken zijn in hongerstaking gegaan (foto). Ze eisen dat artikel 44 van de interim-grondwet wordt ingetrokken. Dat artikel  geeft de politie de vrije hand in het tot ‘restricted zone’ verklaarde tempelterrein.

De hongerende monniken komen uit de noordelijke provincie Mae Hong Son. Ze zeggen tot het Dhammakaya netwerk te behoren. Een van hen, Phra  Isaraphab Ajarasampanno, zegt strijdlustig dat hij bereid is zijn leven te offeren voor het goede doel.

De opmerkelijke actie volgde op een gesprek van vijf uur gisteren van de DSI en de adjunct-abt van de tempel over een nieuwe zoektocht in de zones A en B van de tempel, maar ze konden het niet eens worden. Het gesprek werd ook bijgewoond door de hoofdmonnik van Pathum Thani, de provincie waarin de tempel ligt, en vertegenwoordigers van het National Office of Buddhism. Na het gesprek zei de DSI dat de adjunct-abt weigerde medewerking te verlenen aan de zoektocht, waarvoor vierduizend man zijn opgetrommeld.

DSI adjunct directeur-generaal Suriya roept de nog aanwezige outsiders in de tempel op om zich te verzamelen bij Gate 7 waar ze door de autoriteiten worden opgevangen en naar huis worden gestuurd. Hij zegt dat er niet verder onderhandeld wordt. Wanneer de nieuwe zoekploeg op tegenstand stuit, wordt eerst gepraat en wanneer dat geen effect heeft, worden degenen die dwars liggen, verwijderd; ze lopen het risico van vervolging. Het maken van gewonden wordt zoveel mogelijk voorkomen.

Gistermiddag nam Suriya een kijkje op de Klong Luang markt tegenover Gate 5, waar zeshonderd volgelingen gebeden reciteerden. Ze maakten er bezwaar tegen geobserveerd te worden, wat het leger noopte tussenbeide te komen om de rust te bewaren [geen details]. Bij Gate 8 en 9 zijn containers geplaatst om volgelingen tegen te houden die het tempelterrein willen opgaan. Bij Gate 7 en 8 zijn controleposten opgezet.

Om 5 uur cirkelde een drone boven Gate 7. De DSI heeft het signaal van de drone geblokkeerd en het ding naar beneden gehaald. Nagegaan wordt wie de eigenaar is.

Volgelingen hebben een verklaring uitgegeven waarin ze de DSI beschuldigen van machtsmisbruik. Ze beweren dat de DSI, die vanaf donderdag drie dagen heeft gezocht naar de abt, al weet dat de gezochte abt niet in de tempel is. (Zie voor alle voorgaande berichten de pagina KCUC Wat Phra Dhammakaya)

Kolencentrale gaat door

Commentaar: Kolen zijn niet langer een optie

23 februari  – Hoe vaak moet Bangkok Post het nog schrijven: ‘Kolen zijn vuil. Wat in de negentiende en een deel van de twintigste eeuw werkte, is verouderd. Het is smerig en onacceptabel voor een meerderheid van het land. Zelfs als het efficiënt is – wat het niet is – zijn kolen geen bevredigende optie. En dit is waar premier Prayut, Egat en de NEPC afschuwelijke besluiten hebben genomen.’

BP trekt in haar hoofdredactioneel commentaar van woensdag fel van leer tegen de regering en het landelijke elektriciteitsbedrijf Egat, die voorstander zijn van kolencentrales, en tegen het National Energy Policy Committee (NEPC) dat onder voorzitterschap van Prayut het groene licht heeft gegeven voor de bouw van een kolencentrale in Krabi.

De krant heeft lof en hoon voor de regering. Toen het geschil over de Krabi-centrale uit de hand dreigde te lopen, kregen koelere hoofden de overhand. De commandant van het Eerste Legerkorps kwam tussenbeide om de protestleiders die waren gedetineerd in de 11th Military Circle, te bevrijden en premier Prayut beloofde zondag de demonstranten bij het Government House dat een nieuwe milieu-effect rapportage (EHIA) zal worden gehouden. Prayut en de commandant namen een wijs besluit, schrijft de krant.

Maar veranderd is er niets. Regering en tegenstanders hebben niets geregeld. Ze hebben alleen hun krachtmeting, die onvermijdelijk is, uitgesteld tenzij de buitengewoon fantasieloze en doctrinaire pro-kolen regering en Egat hun plannen wijzigen. De regering, hekelt de krant, kiest de verkeerde weg en heeft dat al vanaf het begin gedaan.

Prayut kan zijn regime gemakkelijk helpen om het land te dienen en kan medewerking verkrijgen in plaats van de confrontatie met de anti-kolen beweging. Alles wat hij hoeft te doen is de nieuwe EHIA te koppelen aan een nieuwe en serieuze campagne om alternatieve energie te bestuderen en toe te passen.

Het is onacceptabel, besluit BP, dat een 21ste eeuwse regering – zelf een eigenwijze militaire regering – zo gefixeerd blijft op zo’n oude, vuile technologie. De regering die het land in de geavanceerde fase van Thailand 4.0 wil brengen, kan dat niet geloofwaardig doen door Electricy 1.0 te produceren. Het verhitte debat over de centrale biedt een uitstekende gelegenheid om de hele energiediscussie te voeren waar die hoort: in de 21ste eeuw. (Bron: Bangkok Post, 22 februari) (Zie voor alle voorgaande berichten de pagina Kolencentrales)

Kolencentrale Krabi: Tegenstanders eisen terug naar Af

23 februari – Over de toezegging van premier Prayut dat er voor de geplande kolencentrale in Krabi een nieuwe milieu- en gezondheidseffect rapportage (EHIA) wordt gedaan, is nu al al weer onenigheid uitgebroken.

De tegenstanders eisen dat teruggegaan wordt gegaan naar ‘square one’, maar de autoriteiten willen de oude EHIA uit 2013 handhaven en aanvullen met gegevens uit hoorzittingen en commentaar van een driepartijen commissie. De regering komt niet terug op haar belofte, zegt Prayut, maar heeft het proces alleen maar vertraagd.

Het Save the Andaman from Coal netwerk heeft gisteren een verklaring met de eis terug naar Af uitgegeven. Het wijst erop dat de vernieuwing van het proces moet voldoen aan de Environment Act van 1992, die stipuleert dat andere alternatieven die voor een bepaald gebied geschikt zijn, aan bod komen.

Het netwerk eist dat een onafhankelijk panel wordt gevormd om toezicht te houden op het proces. De nieuwe rapportage dient gedaan te worden door een neutrale rechtspersoon in plaats van een bedrijf dat door Egat wordt ingehuurd. De rapportage dient net zulke gedetailleerde informatie over alternatieven te bevatten als over kolen.

Ook moet de studie ingaan op de gevolgen voor de wetlands die worden doorsneden door de verbinding tussen centrale en haven buitengaats waar de kolen worden gelost. Dit kwetsbare gebied wordt beschermd door de Ramsar Convention. De wetlands bevinden zich in Muang en Nua Khlong, de beoogde locatie van de centrale.

Over de publieke participatie die is toegezegd, zegt de groep dat de overheid daarbij niet haar gezag mag misbruiken om steun van de bevolking voor het project te mobiliseren [tegen betaling?].

Wanneer de studie voldoet aan strenge academische procedures, stelt het netwerk, zal het onmogelijk zijn in Krabi en waar ook ter wereld een kolencentrale te bouwen, omdat er geen technologie is die de schadelijke gevolgen van een kolencentrale kan reduceren.

Jatupat: De aanhouder wint (nog) niet

23 februari – Het gezegde ‘De aanhouder wint’ gaat niet op voor student rechten Jatupat, want ook zijn zevende verzoek om vrijlating op borgtocht is door de provinciale rechtbank van Khon Kaen afgewezen. Zijn advocaten geven echter niet op en blijven de rechtbank bestoken met verzoeken totdat hij na inmiddels twee maanden voorarrest de gevangenispoort achter zich kan dichtrekken.

De advocaten hadden er deze keer alles aan gedaan om de rechtbank op andere gedachten te brengen. Ze hadden de borgsom verhoogd van 400.000 naar 700.000 baht en ‘prominent social critic’ Sulak Sivaraksa was toegevoegd als tweede borgsteller. Verder ging de aanvraag vergezeld van verklaringen van academici en anderen, die bevestigen dat Jatupat geen vluchtrisico vormt of iets zal doen wat niet door de beugel kan.

Jatupat zit gevangen op beschuldiging van majesteitsschennis, omdat hij op zijn Facebook pagina een link had geplaatst naar een ‘kritisch’ BBC artikel over de nieuwe koning, waaraan hij eigen commentaar had toegevoegd. Alhoewel tweeduizend anderen dat ook hebben gedaan, is hij als enige daarvoor aangehouden. De zaak komt op 21 maart voor. (Zie voor voorgaande berichten de pagina Majesteitsschennis)

SIM kaart voor toeristen gaat niet door

23 februari – De speciale SIM kaart voor toeristen gaat niet door. Telefoonwaakhond NBTC heeft het plan onder druk van de regering ingetrokken. Volgens de regering doet de kaart meer kwaad dan goed.

Toerist met mobieltjeDe kaart werd ook tijdens de eerste hoorzitting overstelpt met kritiek. Deelnemers zeiden dat de kaart een potentieel gevaar vormde voor de privacy van reizigers, want met behulp van de SIM kaart konden hun gangen worden nagegaan. Big Brother is watching you.

En dat was ook precies de bedoeling want de NBTC wilde kunnen beschikken over de telefoongegevens van lieden die iets kwaads in de zin hebben door bijvoorbeeld hun mobieltje te gebruiken om een bom tot ontploffing te brengen, wat de standaardmethode in het Zuiden is.

Het idee voor de spion werd vorig jaar in Phuket tijdens een vergadering van de telecom regelgevers van de tien Aseanlanden geopperd. Van de tien landen kent alleen Maleisië zo’n kaart. De NBTC heeft nu alle voorbereidingen gestopt, waaronder een hoorzitting die was gepland voor vertegenwoordigers van ambassades, wier land voor grote aantallen toeristen zorgt, zoals China, de VS, Engeland en enkele Europese landen.

Het ministerie van Toerisme verzette zich met name tegen de kaart; het vreesde dat die het toerisme zou kunnen schaden, dat een belangrijk aandeel aan de economie levert: 17 procent van het bruto binnenlands product. (Bron: Bangkok Post, 22 februari)

Universiteit en familie ruziën over lichaam monnik

23 februari – De universiteit van Khon Kaen weigert het lichaam van de vereerde monnik Luang Phor Khoon over te dragen aan zijn familie die hem willen cremeren in de tempel in Nakhon Ratchasima waar hij voor zijn overlijden als abt de leiding had.

De faculteit Medicijnen zegt gebonden te zijn aan de wilsbeschikking van de monnik, die wilde dat de faculteit zijn crematie regelt nadat zijn lichaam is gebruikt voor anatomische studies. Hij wilde een zo eenvoudig mogelijke crematie en hij wilde ook niet dat iemand om royal sponsoring zou vragen. De monnik wilde, zegt deken Charnchai van de faculteit dat zijn lichaam op dezelfde manier wordt gecremeerd als andere lichamen die voor anatomische studies worden gebruikt. Zijn as en relieken dient te worden verstrooid in de Mekong.

Charnchai zegt de gevoelens van de familie te begrijpen maar de universiteit is gehouden aan het testament. Wanneer ze dat niet doet, riskeert ze een strafrechtelijke vervolging.

De 91-jarige zuster zegt het lichaam op te willen eisen om hem de laatste eer te bewijzen, nadat in mei volgend jaar de anatomische studies zijn geëindigd. De familie heeft niet eens de kans gehad een merit-making ceremonie voor hem te houden.

Een kamnan in Nakhon Ratchasima zegt dat veel mensen in zijn district zich lange tijd verbonden voelden met Luang Phor Khoon. Wanneer de crematie in Khon Kaen wordt gehouden, kunnen velen die vanwege de lange trip niet bijwonen.

Maya Bay Phi Phi Marine National Park

Kort nieuws donderdag 23 februari

– De krant bevat vandaag veel nieuws, dus houd u vast. Ik zal proberen de rubriek op het gebruikelijke tijdstip klaar te hebben.

– De DNP wil niet aan halvering van het toegangsgeld voor buitenlanders van nationaal park Hat Noppharat Thara-Mu Kho Phi Phi in Krabi. Toerismebedrijven hebben daar om gevraagd, maar de DNP zegt dat het tarief gebaseerd is op de onderhouds- en managementkosten.

Vijfhonderd exploitanten uit Krabi, Phangnga en Phuket deden gisteren voor het hoofdkantoor van het park een vergeefs beroep op de DNP. Buitenlanders betalen 400 baht per persoon, buitenlandse kinderen 200 baht. De exploitanten zeggen dat het hoge tarief bezoekers afschrikt. Volgens DNP directeur-generaal Thanya hebben buitenlandse toeristen geen moeite met het toegangsgeld.

– De douane is begonnen de importeur van de 489 NGV-bussen (aardgas) voor het openbaarvervoerbedrijf van Bangkok in staat van beschuldiging te stellen voor een valse aangifte bij de import. Het bedrijf claimde dat ze in Maleisië waren geproduceerd, zodat het geen importheffing hoefde te betalen op grond van een Asean vrijhandelsovereenkomst. Maar de douane zegt over bewijs te beschikken dat ze in China zijn geproduceerd en geïmporteerd via Maleisië. De bussen zijn in vijf tranches geïmporteerd, voor de eerste is al een indictment verstrekt. Ik zal de hele voorgeschiedenis niet herkauwen, zie hiervoor Super Zara indicted over NGV buses. (Zie ook de pagina Corruptie 2)

– De Naresuan University heeft een alarmerend niveau aan mangaan gevonden in een kreek en een dorp in de regio Tanintharyi in Myanmar. De verontreiniging is afkomstig van een Thaise mijn die afvalwater in de kreek loost.

Gisteren is de subcommissie gemeenschapsrechten en natuurlijke hulpbronnen van de NHRC afgereisd naar het gebied, waar ze een openbaar forum zal bijwonen en meer informatie zal verzamelen.

In maart 2015 heeft de Dawei Development Association al een petitie bij de NHCR ingediend over de mogelijke inbreuk op gemeenschapsrechten en in augustus is de kreek bemonsterd. Niet alleen de kreek maar ook grondwater is verontreinigd. Behalve mangaan is ook lood en arseen gevonden.

De mijn is al 100 jaar op kleine schaal in bedrijf, maar is in 1999 uitgebreid toen de exploitant de exclusieve rechten verwierf om de mijn te exploiteren.

Defensieminister Ngo Xuan Lich van Vietnam en Prayut– De minister van Defensie van Vietnam heeft de regering bedankt voor haar inzet om de lichamen te vinden van Vietnamezen die tijdens de Vietnamoorlog naar Thailand zijn gevlucht en gestorven.

De minister was gisteren op bezoek bij zijn Thaise counterpart Prawit. Hij zei de repatriëring van de stoffelijke resten te zullen regelen. Om hoeveel personen het gaat, is niet bekend gemaakt.

Tijdens de ontmoeting is ook gesproken over samenwerking op veiligheidsgebied, research en de illegale visserij. Ngo Xuan Lich mocht ook de hand schudden van premier Prayut in het Government House.

– Het lokale bestuur van Mae Sai (Chiang Rai) en rijstboeren hebben een ruzie beëindigd tussen hen en hun counterparts in Myanmar over een tijdelijke dam die recent was aangelegd in de Mae Sai rivier aan de Thaise kant. De dam is direct na het overleg tussen de ruziënde partijen ontmanteld; een nieuwe dam wordt samen door beide aangelegd. De dam dient om de gevolgen van de droogte te verzachten. In Mae Sai kampen 900 boeren op 12.000 rai met een gebrek aan water.

– De regering ontkent dat ze een eind wil maken aan de zogeheten gold card volksverzekering vanwege de financiële last. De berichten daarover op de social media zijn niet waar, zegt regeringswoordvoerder Sansern. Hij wijst erop dat de NHSO, die belast is met de uitvoering, extra diensten aan de verzekerden gaat bieden en dat het budget is verhoogd, evenals in de afgelopen twee of drie jaar. (Zie verder de pagina Gezondheidszorg)

– Amnesty International roept de regering in haar jaarverslag 2016/2017 op de mensenrechten beter te beschermen want die worden nog op verschillende manieren aan banden gelegd. De regering is te gespitst op het onderdrukken van haar critici, stelt AI. Woordvoerder Sek van het ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat het de regering niet lukt de ontwikkeling van de mensenrechtensituatie volledig te beheersen, maar de regering volgt haar roadmap to democracy en van die koers wijkt ze niet af.

‘Thailand erkent het belang van vrijheid van meningsuiting en respect voor mensenrechten in overeenstemming met internationale principes. Maar er moet ook rekening worden gehouden met de wet en openbare orde en het voorkomen van scheidslijnen in de maatschappij.’

– Amnestie is een taboe onderwerp in de gespreksronde over nationale verzoening en hervormingen. Vice-premier Prawit zegt dit nog maar eens omdat Pheu Thai partijlid Chusak dinsdag suggereerde dat deelnemers aan het verzoeningsforum over alles moeten kunnen praten, dus ook over amnestie.’Ik heb al eens een keer gezegd dat verzoening niets te maken heeft met amnestie.’

Het ministerie van Defensie kon gisteren niet bevestigen dat de verzoeningscommissie, die de leiding heeft over de gesprekken, op 8 maart met Pheu Thai praat, zoals PT heeft gezegd. Eerder heeft PT laten weten aan de gesprekken te zullen deelnemen.

UDD-voorzitter Jatuporn heeft van Defensie woordvoerder Kongcheep het advies gekregen zijn ideeën over het streven naar eenheid te ventileren via de bestaande kanalen. Volgens mediaberichten zou Jatuporn dat willen doen in een een-tweetje met Prawit, die voorzitter is van de verzoeningscommissie. Kongcheep zei nog veel meer maar dat mag u zelf lezen, zie Prawit insists amnesty not in unity plan. [Link nog niet beschikbaar]

– De politie heeft acteur Rattapoom ‘Film’ Tokongsup voor verhoor opgeroepen nadat de Bank of Thailand (BoT) had geklaagd dat zijn PayAll Group Co Ltd illegale e-gelddiensten via mobieltjes verleent. Rattapoom is directeur en grootaandeelhouder van het bedrijf. Hij erkent op zijn Facebook enkele juridische procedures te veronachtzamen. Hij en zijn mede-leidinggevenden nemen de kwestie serieus en zijn bezig de fout te herstellen. ‘Ik geef de fout toe; accepteer alsjeblieft mijn excuses.’

Volgens de BoT heeft het bedrijf geen vergunning voor de verleende diensten conform de Electronic Transactions Act. De zaak is in onderzoek bij het CIB. De firma is in 2012 opgericht en geregistreerd als verkoper van cosmetische producten en voedingssupplementen. In het financiële jaarverslag van 2014 werd een verlies van 7,9 miljoen baht gemeld. Het bedrijf heeft beloofd kopers te compenseren die de door hen bestelde producten niet hebben ontvangen [en blijkbaar al betaald].

– Vandaag krijgen de zes personen die 20 miljard baht moeten betalen voor frauduleuze rijstdeals in het hypotheeksysteem voor rijst, een mooie brief van het Legal Execution Department met de bestuursmaatregel op basis waarvan ze moeten dokken. Een van hen is de voormalige minister van Handel Boonsong in het kabinet Yingluck. Het gebruik van bestuursdwang in dit geval en niet een civielrechtelijke procedure is niet onomstreden.

Vice-premier Wissanu zei gisteren een vergadering uit te zullen schrijven van een commissie [blijkbaar recent gevormd?] die 900 zaken gaat onderzoeken van vermeend gesjoemel met G-to-G rijstdeals (government to government) en de opslag van destijds van de boeren gekocht rijst. (Zie verder de pagina Rijst 3 en de pagina Corruptie 2)

– De 100 etnische Mon vluchtelingen die vorige week naar Kanchanburi zijn gevlucht, worden teruggestuurd wanneer naar verwachting het leger van Myanmar en gewapende Mon rebellen niet meer slaags raken. Zestig vluchtelingen zijn al op eigen initiatief teruggekeerd. De bewaking van de grens met Myanmar is versterkt, maar het buurland is nog steeds bereikbaar via de Three Pagoda grenspost.

– Airports of Thailand wil op luchthaven Don Mueang een intern railsysteem aanleggen om de capaciteit te vergroten nu het aantal passagiers maar blijft toenemen. De aanleg van het systeem, dat bekend staat als Automatic People Mover (APM), kost 1 miljard baht. De APM moet de drukte verminderen waardoor ook buiten het vliegveld verkeersopstoppingen ontstaan. Het AoT-bestuur heeft opdracht gegeven voor een haalbaarheidsstudie.

De APM komt te lopen van het noorden naar het zuiden van de luchthaven en passeert daarbij de terminals 1 en 2 en de parkeergarage. Ze sluit aan op de Red Line, een metroverbinding in aanleg tussen Bang Sue en Rangsit. Naar verwachting duurt de aanleg drie jaar. Een EHIA is niet nodig omdat de aanleg geen onderdeel is van de lange termijn ontwikkelingsplannen voor de luchthaven.

– De ontslagvergoeding voor werknemers die meer dan 20 jaar bij een bedrijf hebben gewerkt, wordt aanzienlijk verhoogd bij de herziening van de Labour Protection Act van 1998. Ze krijgen een vergoeding gelijk aan het salaris over 400 dagen. Thans krijgen werknemers die minimaal 10 jaar bij het bedrijf hebben gewerkt 300 dagen.

De meeste werkgevers zijn tegen de verhoging want de bedrijfskosten nemen daartoe toe. Zij stellen voor de premie aan het Social Security Fund te verhogen zodat de pensioenuitkering omhoog kan. Met name kleine bedrijven zijn de dupe van de verhoging, zegt de president van de Security Services Association of Thailand. Naar verwachting wordt de gewijzigde wet in mei door het parlement behandeld.


 

Aan de kusten van Phuket
Vind je stranden zonder bed
Overdag is het slecht
En dat vindt de Navy echt
Een toerist hoort alleen in huis op een bed
(Ingezonden; meer limericks op de pagina Limericks)

 

Familie van Kanokphrom op bezoek bij Dusadee

Justitie helpt ten onrechte veroordeelde man

22 februari – Weer een mogelijk geval van een gerechtelijke dwaling waardoor een motortaxibestuurder is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 23 jaar, waarvan hij er inmiddels 7 jaar op heeft zitten. Zijn familie kreeg gisteren de toezegging van adjunct permanent secretaris Dusadee (links op de foto) van Justitie dat het ministerie haar helpt bij een herziening van het vonnis.

De bestuurder, Kanokphrom Khanritthi, werd veroordeeld voor een beroving met lichamelijk geweld in augustus 2008. In eerste instantie had de politie daarvoor een ander aangehouden, de echte dader dus, maar de motorfiets die bij de beroving was gebruikt, inmiddels driemaal doorverkocht, stond nog op naam van een oom van Kanokphrom. Volgens het slachtoffer was de motorfiets, een dag voor de beroving, gestolen door een tiener en aan dat signalement voldeed Kanokphrom.

Justitie heeft de DSI opdracht gegeven de zaak te onderzoeken. Het was de tweede keer dat de familie een aanvraag deed voor herziening. Vorig jaar klaagde ze bij het centrum van het ministerie dat klachten behandelt van mensen die zeggen zondebok te zijn in strafrechtzaken.

Dusadee kwam eerder in het nieuws omdat hij zich inzet voor onderwijzeres Jomsap die is veroordeeld voor een hit-and-run ongeluk. In die zaak is het wachten op een uitspraak van de rechtbank. (Zie de pagina De zaak Jomsap)

Opinie: EHIA kolencentrale Krabi doekje voor het bloeden

22 februari – ’t Lijkt me een retorische vraag die Atiya Achakulwisut stelt op de opiniepagina van Bangkok Post: Wat is het nut van een EHIA als de beslissing dat het project doorgaat al is genomen? De vraag stellen is haar beantwoorden, dunkt me. [EHIA: Environment and Health Impact Assessment, in Nederland milieu-effectrapportage geheten]

Atiya werpt de vraag op naar aanleiding van de uitspraak van vice-premier Prawit, maandag gedaan, dat ongeacht de toezegging van de regering voor een nieuwe EHIA de kolencentrale in Krabi, waartegen bij het Government House is gedemonstreerd, er komt.

Het gaat trouwens niet alleen om een 800 MW centrale, het gaat ook om de aanleg van een haven buitengaats en een brug die door beschermd wetlands naar het vasteland loopt. Per dag gaat daarover 8.000 ton kolen vervoerd worden om de centrale op te stoken.

Beide partijen, regering en tegenstanders, lijken het eens te zijn over de toenemende energiehonger van het Zuiden van 100 MW per jaar. Prawit heeft de bevolking gesmeekt de regering te vertrouwen, die verplicht is [beter gezegd: zou moeten zijn] voor de mensen te zorgen en energieveiligheid in de toekomst veilig te stellen.

Volgens Prawit zijn er verschillende gradaties steenkool en sommige produceren geen vervuiling, een bewering Pinokkio waardig. Dat vertrouwen lijkt me ook een knauw te krijgen omdat aldus onbevestigde mediaberichten de bouw van de centrale van 32 miljoen baht al gegund zou zijn aan een consortium van Power Construction of China en Italian-Thai Development.

De tegenstanders betogen dat meer duurzame energie alternatieven in ogenschouw moeten worden genomen. Ze zijn al vaak genoemd, zoals palmolie, in ruime mate voorhanden in het Zuiden.

Aiya legt nog eens uit wat het doel is van een EHIA, waarover internationaal overeenstemming bestaat. Een EHIA is een essentieel proces dat bepaalt of een project al dan niet kan doorgaan. Als de [schadelijke] gevolgen groter zijn dan de voordelen en niet kunnen worden beheerst of wanneer er betere en/of goedkopere alternatieven zijn, dient een project te worden geschorst of geschrapt. Maar in het geval van Krabi lijkt het alleen gebruikt te worden om de bouw door te drukken.

De vorige nooit goedgekeurde EHIA zou trouwens twee jaar geleden zijn teruggetrokken door Egat, het landelijk elektriciteitsbedrijf dat de lof van de centrale zingt. Maar zelfs als de rapportage nog bij de beoordelende instantie ligt, gaat het niet aan om het groene licht te geven, zoals de National Energy Policy Commission onder voorzitterschap van premier Prayut heeft gedaan en waardoor de bewoners de hoogste boom werden ingejaagd.

Atiya besluit: Nu de militaire junta bezig is aan haar laatste jaar wordt de belofte dat ze het ‘publieke belang’ nastreeft in toenemende mate op de proef gesteld. (Bron: Bangkok Post, 21 februari) (Zie voor alle voorgaande berichten de pagina Kolencentrales)

Persoonlijke noot: Wat mij opvalt in de berichtgeving over de energieproblemen in het Zuiden is dat de toename van de vraag als vaststaand feit wordt aangenomen. Ik mis een pleidooi plus suggesties voor energiebesparing, waarbij het mes aan twee kanten snijdt want daardoor nemen de productiekosten van bedrijven ook nog eens af.

‘De hele keten van steenkool deugt niet, van winning tot gebruik. Er zijn slechte arbeidsomstandigheden, mensenrechtenschendingen en negatieve gevolgen voor mens en klimaat.’ Sylvia Borren, bij haar vertrek als directeur van Greenpeace. (Bron: Trouw, 26 juli 2016)

Plan B voor elektra in ’t Zuiden

22 februari – Het ministerie van Energie verwacht dat vanaf midden 2019 het Zuiden te maken krijgt met een tekort aan elektriciteit. Om dat te voorkomen gaat het landelijk elektriciteitsbedrijf Egat nog dit jaar een hoogspanningsleiding (HVTL) aanleggen die stroom betrekt uit Ratchaburi.

De noodzaak van dit door de krant genoemde Plan B is het gevolg van het regeringsbesluit de vereiste milieu- en gezondheidseffect rapportage (EHIA) voor de Krabi-centrale over te doen, wat tot een onbekende vertraging zal leiden. Intussen neemt de energiehonger in het Zuiden toe, dus actie is geboden.

Andere maatregelen zijn een 500 kV HVTL van Prachuap Khiri Khan via Phuket naar Bang Saphan (Surat Thani). De aanbesteding daarvoor begint in het tweede kwartaal. En in maart vraagt het ministerie aan het kabinet toestemming voor nog een HVTL van Surat Thani naar Thung Son en Songkhla. Het ontwerp en de terms of reference voor de veiling zijn in 2019 klaar.

Volgens directeur-generaal Twarath van het Energy Policy and Planning Office is de energievraag in het Zuiden de laatste tien jaar jaarliijks met 4,2 procent toegenomen. Ter vergelijking: in de Central Region bedraagt de toename 2 à 3 procent.

‘De Andaman zeeprovincies lopen het risico van black outs omdat de regio slechts beschikt over één reserve centrale in Krabi die een maximum capaciteit van 315 MW heeft, aanzienlijk minder dan de huidige vraag van 800 MW.

Gepland was dat de Krabi centrale midden 2019 in bedrijf zou komen, maar dat wordt nu eind 2021, aangenomen dat de centrale wordt gebouwd, hetgeen nog allerminst zeker is. Egat heeft drie oplossingen voor de lange termijn bedacht, wanneer de centrale niet doorgaat:
– de ontwikkeling van een drijvende opslag en regasification unit in de Andaman Zee,
– vervanging van de brandstof van de huidige centrales in Krabi van bunkerolie door aardgas alsmede uitbreiding van hun capaciteit
– en als derde de bouw van nog een aardgascentrale. Maar in alle opties wordt gebruik gemaakt van aardgas, wat tot aanzienlijke kosten zal leiden omdat het moet worden ingevoerd. (Bron: Bangkok Post, 21 februari)

Plan voor kolencentrale Krabi gaat niet terug naar Af

22 februari – In tegenstelling tot de indruk die voorgaande berichten wekten, komt er geen compleet nieuwe milieu- en gezondheidseffect rapportage voor de bouw van de controversiële kolencentrale in Krabi. De oude rapportage uit 2013 blijft van kracht en wordt aangevuld met de inbreng van de bevolking.

Volgens premier Prayut betekent dit niet dat de regering op haar belofte terugkomt. Het project wordt alleen maar vertraagd, waarbij een driepartijen commissie, die in december vorig jaar werd gevormd, helpt om het probleem op te lossen.

Regeringswoordvoerder Sansern geeft er de volgende draai aan: De regering wil dat procedures die niet helder zijn, duidelijker worden aan de hand van vierhonderd beslissingen en aanbevelingen van een panel van specialisten, de tripartite commissie en opinies van het maatschappelijk middenveld. Wanneer daar een afwijzing van de centrale uit volgt, zullen nieuwe energiebronnen gevonden moeten worden.

Premier Prayut benadrukte gisteren na het kabinetsberaad maar weer eens de noodzaak voor de regering om te zoeken naar energiebronnen voor het land. Wanneer de kolencentrale niet in 2023 of 2024 in bedrijf kan komen, kunnen de mensen hogere elektriciteitsrekeningen verwachten omdat de productiekosten stijgen, dreigt hij.

‘ Als je voorbarige conclusies trekt, heb je het verkeerd. Het is niet mijn zorg om iets al dan niet te bouwen. Ik heb er geen voordeel van. Het is het land dat ervan profiteert. Ik doe het voor de Thaise bevolking, niet voor mijn eigen voordeel’, aldus Prayut’s geheimtaal.

De krant schrijft [op eigen gezag] dat de tegenstanders in Krabi tevreden lijken over het kabinetsbesluit. Somnuek Klodsua, een van de protestleiders van de demonstratie bij het Government House, meent dat het besluit tot een vertraging van tenminste één jaar leidt. Maar de groep houdt scherp in de gaten of het proces van publieke participatie transparant is.

Voorstanders van de kolencentrale zijn ook tevreden, aldus vertegenwoordiger Damras Prateep, omdat het project niet terug naar af gaat ondanks het feit dat de EHIA moet worden herstart. ‘De hoop dat de centrale er komt, blijft daar de regering het project niet heeft geschrapt.’

Wat Phra Dhammakaya Bewaking bij Gate 5

Sangha steunt nieuwe zoektocht in tempel

22 februari – Het lijkt een beetje op de posters Gezocht, het kader vandaag bij het bericht waarin gemeld wordt dat de Supreme Sangha Council (SSC) akkoord gaat met een ‘verse’ zoektocht naar de abt van Wat Phra Dhammakaya. Het kader toont zeven portretjes plus twee tekstblokjes zonder foto van de Trusted Coterie van de tempel. Geen misdadigers dus [hoewel misschien toch als ze de abt beschermen] en ze worden ook niet gezocht.

Minister Suwaphan (Justitie) maakte gisteren de medewerking van de SSC bekend en premier Prayut zei dat artikel 44 van de interim-grondwet, die de speurders naar de abt vrij spel geven, van kracht blijft totdat de abt is gevonden.  Zolang ook blijft het tempelterrein een ‘restricted’ gebied.

Het Department of Special Investigation (DSI, de Thaise FBI), dat de leiding heeft over de operatie, treft momenteel voorbereidingen voor de ‘herstart’. De minister belooft dat afgezien wordt van geweld. Hij drong er bij monniken en volgelingen op aan zich niet te laten misleiden door valse informatie.

Sinds 16 februari wordt naar abt Dhammachayo gezocht, die verdacht wordt van heling en het witwassen van geld dat is verduisterd uit de kas van de Klongchan Credit Union Cooperative, alsmede illlegaal grondgebruik van meditatiecentra van de tempel in drie provincies. De tempel zou ook deels illegaal grond in gebruik hebben.

Volgens de autoriteiten heeft een leek, genaamd Alongkorn Sathapitanont, beter bekend als Coke, de abt geholpen om te vluchten. Zijn huis is gisteren door de DSI doorzocht, maar zowel hij als de abt waren er niet.

Directeur Phanom van het National Office of Buddhism zegt dat de SSC de commissies die de leiding hebben in de tempel, gevraagd heeft om te vergaderen, onder andere met vertegenwoordigers van Justitie, om een oplossing te zoeken. Alle tempelcommissies in het land zijn geïnformeerd dat Wat Phra Dhammakaya verboden gebied is. De nieuwe Supreme Patriarch heeft zich nog niet gemengd in de tempelaffaire. (Zie voor alle voorgaande berichten de pagina KCUC Wat Phra Dhammakaya)

Slower mode Q4 2016

Economische groei vertraagd

22 februari – De economische groei is in het vierde kwartaal van 2016 vertraagd naar 3,2 procent op jaarbasis en na seizoenscorrectie naar 0,4 procent vergeleken met het derde kwartaal. De NESDB zegt dat de belangrijkste bijdragen aan de groei werden geleverd door de export, die zich herstelt, de verbeterende wereldeconomie, versnelde regeringsuitgaven die de binnenlandse bestedingen stimuleerden en het toerisme dat hard getroffen is door de jacht op de Chinese zero-dollar tours.

Gerekend over het hele jaar stegen de particuliere bestedingen en de publieke en particuliere investeringen respectievelijk met 3,1, 9,9 en 0,4 procent. De exportwaarde bleef gelijk, de inflatie steeg marginaal met 0,2 procent, vergeleken met een jaar eerder. De betalingsbalans boekte een winst van 11,1 procent van het bruto binnenlands product.

Voor dit jaar handhaaft de NESDB haar groeiprognose uit november van 3 tot 4 procent, gemiddeld 3,5 procent. Verwacht wordt dat de export toeneemt, waardoor de industrie en particuliere investeringen zich herstellen, de agrarische productie en het inkomen van boeren toenemen, de gezinsconsumptie toeneemt, publieke investeringen sneller worden gedaan en het toerisme omhoog schiet. (Bron: Bangkok Post, 21 februari)

Kort nieuws woensdag 22 februari

– De commissie mediahervormingen van de nationale hervormingsraad (NRSA) denkt de angel uit het omstreden voorstel voor een mediaraad te hebben gehaald. Ze heeft besloten het aantal regeringsvertegenwoordigers terug te brengen van vier naar twee. De vervallen plaatsen worden ingenomen door een lid van de NHRC en de Consumer Protection Board.

De raad van dertien leden krijgt verregaande bevoegdheden om de pers te reguleren middels een vergunningenstelsel. De raad geeft vergunningen uit aan mediawerkers en mag die ook intrekken. De media verzetten zich tegen het voorstel, dat ze in strijd noemen met de persvrijheid. De raad zou door de regering gebruikt kunnen worden om de berichtgeving te manipuleren.

Op 27 februari buigt de commissie zich nog eenmaal over haar voorstel, waarna de plenaire vergadering van de NRSA het op een na laatste woord heeft, want daarna gaat het naar het parlement.

– Om het kopen van posities bij de politie te bestrijden, worden commissies gevormd die de benoemingen van hoge politiefunctionarissen in de gaten gaan houden en het anti-corruptie centrum van Justitie in staat stelt bij vermoedens van onregelmatigheden actie te ondernemen. De maatregel is genomen op grond van artikel 44 van de interim-grondwet.

De maatregel bestaat uit twee elementen: de screening door een commissie waarna de hoofdcommissaris of iemand die hij daarvoor aanwijst, een besluit neemt. Bij het anti-corruptie centrum mag ook geklaagd worden over benoemingen.

Woordvoerder Krissana van de Royal Thai Police (RTP) zegt dat de RTP akkoord gaat met de maatregel want er komt nu duidelijkheid over promoties en de rol van de commissaris, waardoor hervormingen bij de politie worden vergemakkelijkt.

Adjunct-hoofdcommissaris Rungroj zegt dat de tijd het zal leren of de maatregel effect heeft. Voormalig adviseur Wirut van de commissie politiehervormingen van de NRC (de voorloper van de nationale hervormingsraad) denkt dat dit tot op zeker hoogte het geval zal zijn. (Zie verder de pagina Corruptie 2)

– Voormalig regeringspartij Pheu Thai stuurt volgende maand tien zwaargewichten naar de commissie nationale verzoening, die de leiding heeft over het verzoeningsforum van drie maanden. PT heeft de leden van haar delegatie al gekozen, maar denkt nog na over de kwesties die ze aan de orde wil stellen.

Het verzoeningsforum is op Valentijnsdag begonnen. Als eerste komen politieke partijen aan de beurt om hun mening te geven over de tien gespreksonderwerpen die de commissie heeft vastgesteld. Chusak Sirinil, een van de zwaargewichten, vindt dat de forumleden over alles moeten kunnen praten, ook over controversiële kwesties zoals amnestie.

– Het Royal Forest Department (RFD) gaat een zinkmijn in de provincie Tak, waarvan binnenkort de vergunning verloopt, inrichten als botanisch centrum. Het centrum gaat planten verzamelen die inheems zijn in het Western Forest Complex. Daar groeien naar schatting 50 plantenfamilies en 15.000 soorten.

80 rai wordt ingericht als botanische greenhouse garden en andere delen als museum over de zinkmijnbouw, tuinen en onderwijs- en trainingscentra. De Pha Daeng mijn is de laatste zinkmijn in het land, die nog in bedrijf is. De mijn ligt in het nationale bosreservaat van Mae Sot. De exploitant liet vorig jaar al weten haar vergunning voor de einddatum te willen teruggeven, omdat de mijn uitgeput is.

– Het ministerie van Werkgelegenheid wil meer Vietnamese werkers naar Thailand lokken en de huidige Vietnamezen die hier illegaal werken, beter reguleren. Adjunct-permanent secretaris Varanon is momenteel in Vietnam voor overleg over de zogeheten formal import of Vietnamese labour.

Naar schatting werken 50.000 Vietnamezen, die zijn binnengekomen op een toeristenvisum, illegaal in Thailand. Ze mijden de industrie en zetten het liefst bedrijfjes op, werken in de horeca of online, waardoor de arbeidsmarkt voor de industrie snel opdroogt.

Hotels in toeristengebieden geven de voorkeur aan Vietnamezen omdat ze buitenlandse talen spreken. De provinciale kantoren van het Department of Employment krijgen veel aanvragen voor het in dienst nemen van Vietnamezen.

– Het Education Bureau in Hong Kong heeft een beurzenprogramma aangekondigd voor Thaise undergraduate studenten om in de voormalige Britse kolonie te studeren. Thailand is het derde land, na Indonesië en Maleisië, waarvan studenten gebruik mogen maken van de beurzen voor ‘Belt and Road’ studenten. Dat is een ontwikkelingsinitiatief voorgesteld door de Chinese leider Xi Jingpin, gericht op samenwerking tussen China en de rest van Eurazië. Verwacht wordt dat de Thaise studenten in september in de collegebanken plaatsnemen.

In 2015/2016 studeerden 38 Thaise studenten in Hong Kong, aanzienlijk minder dan de 309 uit Indonesië en 327 uit Maleisië. Elk jaar ontvangen 10 door Thailand genomineerde studenten een beurs om vier jaar in Hong Kong te studeren.

Later kunnen studenten uit Hong Kong in Thailand studeren, zegt de Education Secretary van Hong Kong, Eddie Ngi Hak-kim. Andere beoogde samenwerkingsvormen zijn het vormen van zusterscholen en uitwisselingsprogramma’s op het gebied van wetenschap, technologie, werktuigbouw en wiskunde.

– De inschrijving op de aanleg van de hogesnelheidslijn Bangkok-Hua Hin is vertraagd. Het State Enterprise Policy Office (Sepo) heeft de Spoorwegen (SRT) opgedragen beter de belangstelling te peilen van investeerders voor het project. SRT heeft alleen een brief gestuurd naar investeerders, maar nagelaten een open forum te houden wat Sepo onacceptabel vindt. De aanleg wordt gefinancierd middels de PPP-formule (Public-Private Partnership). Volgens een bron heeft de SRT twee maanden nodig om het beter te doen. (Zie verder de pagina Spoorwegen)

– Het ministerie van Cultuur vindt dat meer overheidsdiensten een steentje moeten bijdragen aan bevordering van pelgrimstochten naar India en Nepal, waarvoor een toenemende belangstelling bestaat. Reisdoel zijn een boeddhistische locatie in Nepal en acht in India. Het ministerie heeft al centra [?] opgezet om Thaise bezoekers te helpen.

Minister Vira, terug van bezoeken aan beide landen, suggereert dat het ministerie van Transport helpt meer vluchten door Thai Airways International naar Bodhgaya en Varanasi in India te stimuleren. Vooral boeddhistische feestdagen, zoals Visakha Bucha en Asarnha Bucha zijn populaire reisdata. Vorig jaar maakten 80.000 Thais een pelgrimstocht, 10.000 meer dan een jaar eerder. India is het vierde meest bezocht land.

– De politie heeft gisteren met de twee verdachten van een beroving van een Canadese man (68) en zijn Thaise vriendin (49) vorige week woensdag in Chumphon een reconstructie gehouden. De verdachten, vorig jaar uit de gevangenis vrijgelaten waar ze voor diefstal hadden gezeten, werden maandag aangehouden.

De Canadees liep bij de beroving steekwonden op en de Thaise zware kneuzingen. De boeven stalen 2.000 baht en een mobieltje. Op 30 januari en twee dagen voor de beroving van het echtpaar hadden ze zich ook al schuldig gemaakt aan een beroving.

– De vereniging van kamnans en dorpshoofden is tegen het voorstel van de nationale hervormingsraad om de zittingsduur van een kamnan (districtshoofd) terug te brengen naar één periode van 5 jaar en elke 5 jaar een nieuwe te laten kiezen door dorpshoofden. Volgens de voorzitter leiden de veranderingen tot verdeeldheid en onderbrekingen van het lokale bestuurswerk. Dorpshoofden worden gekozen door de dorpelingen en hun werk wordt elke vier jaar geëvalueerd totdat ze op hun zestigste met pensioen gaan.


 

Kolencentrale gaat door

Vice-premier: Die centrale gaat er komen

21 februari – Amper hadden de demonstranten tegen de kolencentrale in Krabi hun hielen gelicht of de regering komt al weer met een domper. Vice-premier Prawit ze gisteren: Die centrale komt er, waarbij hij het bekende, uitgekauwde argument van een dreigend energietekort gebruikte. ‘Het gebruik van alternatieve brandstoffen, zoals palmolie, is een andere kwestie.’

Je vraagt je af wat de toezegging van de regering waard is, die een eind maakte aan het protest met de belofte dat een nieuwe milieu- en gezondheidseffect rapportage wordt gehouden. Die toezegging deed premier Prayut, maar dit bericht lijkt de indruk te wekken dat het niet om een nieuwe rapportage gaat, maar de bestaande die trouwens al is afgerond en ter beoordeling bij de National Environment Board ligt.

Prawit vroeg de bevolking de regering te vertrouwen, want die beschikt over ‘experts’ die de zaak bekeken hebben. Ze hebben het projecrt bestudeerd en zijn het erover eens dat een kolencentrale noodzakelijk is.

Volgens Prawit begrijpen de mensen nog steeds het nut van het project niet. ‘De mensen dienen te beseffen dat de regering verschillende maatregelen neemt om ervoor te zorgen dat het Zuiden voldoende energie heeft. De stroom zal niet meer uitvallen op Koh Samui en Phuket. Daarvoor moeten nu voorbereidingen worden getroffen.’

‘Maar dat betekent niet dat de regering naar willekeur kan handelen. We hebben veel capabele mensen en experts om ideeën te leveren die het land vooruit helpen.’ (Alle berichten van dit jaar over de kolencentrale in Krabi zijn gebundeld op de nieuwe pagina Kolencentrales)

Opinie: Onkruid wieden in het boeddhisme

21 februari – Het echte doel van de operatie in Wat Phra Dhammakaya is een eind te maken aan de tempel en de Dhammakaya cultus te wurgen totdat ze niet langer actief is en met haar verdraaide boeddhistische leer geen dreiging meer vormt voor het boeddhisme, schrijft Veera Prateepchaikul in zijn wekelijkse beschouwing op de opiniepagina van Bangkok Post.

logo Veera PrateepchaikulWant om 4.000 man van de DSI, politie en leger in te zetten, plus het gebruik van artikel 44 van de interim-grondwet [waardoor ze vrij spel hadden] is overkill. Premier Prayut had er ook al op gehint dat het hem niks kon schelen of de abt wordt gevonden.

‘Als hij nog in de tempel is, wordt hij gearresteerd. Als hij er niet is, wordt hij niet gearresteerd. Belangrijker in dit drama is niet de arrestatie van Phra Dhammachayo, maar hoe slechte elementen uit de monnikenorde te verwijderen.’

Zo’n element is deze tempel die zich op een zelfde wijze uitbreidt als waarop bedrijven hun marktaandeel vergroten. Het doel is meer volgelingen te trekken en haar overspelig boeddhistische evangelie te verspreiden met als slogan: hoe grote je donaties, hoe hoger het vliegtuig voor de donoren naar de hemel vliegt. Wat de predikers hun lichtgelovige volgelingen niet vertellen is dat voor sommigen van hen dit leven een hel is, alvorens ze in hun volgend leven al dan niet naar de hemel gaan.

Veera besluit: Phra Dhammachayo is op de vlucht. Zijn rijk verbrokkelt en kan ineen storten. Maar dat betekent niet dat de clerus beter af is. Of misschien krijgen ze meer vertrouwen en respect van leken wanneer er een echte hervorming is bij monniken, te beginnen bij de top. Tenslotte zijn de tempel en de abt slechts één belangrijk probleem dat het boeddhisme in dit land bedreigt. (Bron: Bangkok Post, 20 februari) (Meer op de pagina KCUC Wat Phra Dhammakaya.

Wat Phra Dhammakaya maandag scuffle

Wat Dhammakaya: Abt nog steeds niet gevonden

21 februari – De zoektocht naar abt Dhammachayo gaat door, want ‘geen enkele plaats staat buiten de wet’, aldus regeringswoordvoerder Sansern. Maar van een leien dakje gaat het niet (meer), want gisteren brak een treffen uit tussen tientallen monniken met mondkapje en agenten. Ze probeerden de autoriteiten tegen te houden om via Gate 5 en 6 het terrein van Wat Phra Dhammakaya op te trekken. Enkele personen werden daarbij licht gewond. De vechtersbazen werden na de schermutseling van elkaar gescheiden door een barricade.

Gisteren was de vijfde dag waarop het terrein werd uitgekamd, een operatie die is mogelijk gemaakt doordat premier Prayut artikel 44 van de interim-grondwet heeft gebruikt om politie en soldaten vrij spel te geven. De order verbiedt outsiders het terrein te betreden, maar dat verbod lijkt weinig indruk te maken.

Sansern zei gisteren dat de autoriteiten zich ervan bewust zijn dat de kwestie gevoelig is. Ze verrichten hun taak met uiterste voorzichtigheid. ‘Maar het is geen eenvoudige taak.’ Sansern riep de media op zich niet te laten misleiden door lieden die proberen de feiten te verdraaien en het gezag ondermijnen. Sommigen halen het boeddhisme erbij, maar daar gaat het niet om. De autoriteiten proberen alleen maar de abt aan te houden, tegen wie arrestatiebevelen zijn uitgevaardigd.

De minister van Justitie ontkent geruchten dat de regering de tempel zou willen overnemen, alle monniken uit de orde zou willen stoten en monniken zou willen tegenhouden vandaag en morgen een examen in Pali af te leggen.

‘Het is allright als de zoektocht mislukt. Maar ik wil de Supreme Sangha Council, de tempelleiding en regeringsfunctionarissen vragen de handen ineen te slaan om het probleem op te lossen en in dezelfde richting te bewegen om sociale onrust te voorkomen.’

De DSI, die de leiding heeft van de zoektocht, ondervraagt momenteel de monnik die heeft beweerd dat de abt donderdag per auto vertrokken is naar een schuilplaats in de buurt. De politie die de DSI assisteert, heeft gisteren 26 extra compagnieën ingezet.

Belastingvoordeel in aantocht voor meer kinderen

21 februari – Belastingbetalers mogen met ingang van het nieuwe belastingjaar 2017 voor een onbeperkt aantal kinderen een aftrekpost opvoeren of voor maximaal drie pleegkinderen. De Belastingdienst wil zo ook een steentje bijdragen aan het regeringsbeleid gericht op de vergrijzende samenleving, die een grote financiële last dreigt te worden. Volgens de huidige regels mogen ouders voor maximaal drie eigen of pleegkinderen een aftrekpost opvoeren. Ook wordt de kinderbijslag verdubbeld naar 30.000 baht.

Voor vice-president Thanavath van de UTCC gaan de maatregelen nog niet ver genoeg. Hij pleit voor een hogere aftrekpost voor het tweede kind. Ambtenaren zouden onderwijskosten voor een onbeperkt aantal kinderen moeten kunnen aftrekken en ouderen met kinderen dienen een hogere living allowance [AOW?] te krijgen.

Volgens cijfers van het Fiscal Policy Office stijgt het percentage 60-plussers van 14 procent nu naar 25,2 procent in 2030. Thailand is volgens de definitie van de VN al een ageing society en vanaf 2025 een aged society.

Het bericht gaat ook nog uitgebreid in op de andere wijzigingen in de belastingheffing, maar na ze al getypt te hebben, heb ik ze toch maar geschrapt. Weinig relevant voor mijn lezers. Ik mis gegevens over het geboortecijfer en gemiddeld aantal kinderen per gezin. (Bron: Bangkok Post, 20 februari)

Opinie: Vergeet kolen en omarm Energy 3.0

21 februari – Anchalee Kongrut , redacteur ontwikkelingszaken, had vorige week een déjà vu. Het protest bij het Government House tegen de bouw van een kolencentrale in Krabi zette hem terug in de jaren negentig toen milieuprotesten aan de orde van de dag waren.

Maar de tijden zijn veranderd, schrijft hij en het Land van de Glimlach wordt geregeerd door een junta, wat voor hem een 1.0 versie is van politiek bestuur. De demonstranten kwamen naar Bangkok om te protesteren tegen een technologie, geaccepteerd gedurende de Industriële Revolutie versie 2.0. Ze willen 3.0: biomassa, zonne-energie en wind. De regering betoogde zaterdag op de televisie hoe goed en vitaal kolen als brandstof voor Thailand zijn.

Anchalee: ‘Dus er wordt van ons verwacht dat we geen andere keus hebben dan de overheid een middelgrote kolencentrale te laten bouwen op de toeristische kust van Krabi, zodat black-outs worden voorkomen die het GPD kunnen reduceren.’

Anchalee KongrutHij schrijft verrast te zijn door de reactie van Democratisch partijleider Abhisit en Democratisch machtspoliticus Korn. Korn, een kapitalist pur sang, stelde zelfs het gebruik van duurzame energie voor. ‘Ik hoop dat ze zich hun woorden herinneren als ze weer worden verkozen. Abhisit heeft in één opzicht gelijk: de wereld verschuift naar lage koolstofuitstoot en duurzame energie. De regering mist helaas een kans om de toekomst in te marcheren.’

Anchelee schetst een toekomstige wereld waar energie en elektriciteit worden geleverd door verschillende bronnen, zoals waterkracht, aardgas, zelfs kolen, zonne-energie, wind en biomassa, die van de ene naar de andere regio worden gestuurd.

’Onze huizen hebben daken met zonnepanelen en elektriciteit wordt geleverd door drijvende windturbines in oceanen of veilige en schone kernfusie reactoren. Misschien lachen jullie en denken dat ik dronken ben of droom, maar dat ben ik niet. Sommige versies hiervan zijn al in de maak of in gebruik.’

Vooral kernfusie, ooit beschouwd als een brug te ver, lijkt steed dichter bij commerciële toepassing te komen, aldus Anchalee die besluit met de opmerking dat het niet alleen om innovatie gaat, maar om leiderschap, nieuwsgierigheid en moed om outside the box te denken en om te proberen de grenzen te verleggen en naar de sterren te reiken. (Bron: Bangkok Post, 20 februari) (Alle berichten van dit jaar over de kolencentrale in Krabi zijn gebundeld op de nieuwe pagina Kolencentrales)

Duikboot

Commentaar: ‘Speelgoed’ voor de marine niet te verdedigen

21 februari – De junta zorgt goed voor haar schaapjes, want eindelijk gaat een lang gekoesterde wens van de marine in vervulling, de aanschaf van onderzeeërs. Voor de eerste is al toestemming verleend en voor de twee andere geldt een principebesluit. De boten worden in China gekocht, hoe kan het ook anders, want China is het nieuwe vriendje van de junta.

Bangkok Post noemt in haar hoofdredactioneel commentaar van maandag de aanschaf ‘niet te verdedigen’. Defensie voert als enige reden aan dat de buurlanden ook onderzeeërs hebben. Een merkwaardige redenering vindt de krant, want andere landen hebben hun eigen redenen om oorlogsmaterieel voor hun verdediging aan te schaffen.

BP wijst erop dat er geen wapenrace in de regio is en geen tastbare oorlogsdreiging – niets om een uitgave van 40 miljard baht uit de schatkist te halen en een nieuwe legereenheid te beginnen. Een blik in het recente verleden is leerzaam. Het commentaar noemt:

– Het vliegdekschip Chakri Naruebet, tweedehands gekocht in Spanje en opgeknapt (kosten 8,4 miljard baht), ligt werkeloos aan de kade in Sattahip. Het heeft alleen nog nut als toeristische attractie en wordt soms na aanpassingen gebruikt voor hulpoperaties.

– Het luchtschip Aeros 40D Sky Dragon (kosten 350 miljoen baht) was ook al een miskoop. Defensie zei dat het absoluut noodzakelijk was voor verkenningen boven het Zuiden. Eerste lekte het op de naden en later crashte het tijdens een proefvlucht. Het heeft geen enkele missie uitgevoerd.

– De hoofdprijs gaat naar de bomdedectoren uit Engeland, waarvoor de makers wegens oplichting gevangen zijn gezet. Een wichelroede werkt net zo goed, zeiden critici destijds. Het leger doet er het zwijgen toe, maar schattingen gaan uit van 500 miljoen baht.

De redenering van de defensieplanners om onderzeeërs te kopen snijdt nog minder hout, vindt BP. Ze kosten een lieve duit, de Golf van Thailand is te ondiep en het gebrek aan een vijand zijn enkele voor de hand liggende problemen voor het gebruik van deze dieselduikboten.

Het wordt steeds moeilijker, besluit de krant, om de gedachte kwijt te raken dat de coup van mei 2014 meer over de coupplegers ging dan over de natie. De junta, premier en elk ministerie hebben geweigerd bij elke beslissing – politiek, sociaal en economisch – de bevolking te betrekken.

De aankoop van deze dure boten voor de marine wordt vaak bespot als ‘toys for boys’. Het ontbreken van een geloofwaardige rechtvaardiging voor de aankoop maakt het moeilijk dit te ontkennen. (Bron: Bangkok Post, 20 februari) (Zie ook het voorgaande bericht in Kort Nieuws van zaterdag)

Prawit waarschuwt Jatuporn: Hou je gedeisd

21 februari – UDD-voorzitter Jatuporn, vrij op borgtocht, is door vice-premier Prawit gewaarschuwd zich gedeisd te houden. Aanleiding is Jatuporn’s voorstel eigen eenheidsgesprekken te houden, wanneer het verzoeningsforum van de regering, dat drie maanden in beslag neemt, mislukt. Prawit wijst erop dat die in strijd zouden zijn met het samenscholingsverbod van de junta.

Prawit doet een beroep op hem aan het regeringsforum deel te nemen. ‘De regering is niet van plan alleen door te gaan met haar verzoeningsplan. Alle betrokken moeten meedoen en een bijdrage leveren om verzoening tot stand te brengen. Als hij vragen heeft, kan hij met mij praten. Probeer geen dingen te doen die in strijd met de wet zijn.’

Maar Jatuporn ontkent concurrerende gesprekken te willen organiseren. Hij heeft geen idee waar Prawit die informatie vandaan heeft. De roodhemdleider zegt zijn volle medewerking toe aan het regeringsforum. Jatuporn’s vermeende voorstel doet sommigen denken aan de controlecentra die het UDD had willen opzetten in de aanloop naar het referendum. Met dat initiatief maakte de regering snel korte metten.

Drie drugsvangsten van de afgelopen week

Kort nieuws dinsdag 21 februari

– De politie kraait de victorie over haar strijd tegen de drugshandel. De afgelopen week werd bij twee operaties in Bangkok en een in het Noorden een gigantische hoeveelheid drugs onderschept met een straatwaarde van 3 miljard baht. Tevens werden verdachten aangehouden die banden zouden hebben met het drugsnetwerk van drugsbaron Xaysana uit Laos.

Dat leverde natuurlijk weer een fraaie photo-op op, zoals dat in de communicatieleer heet. Gratis PR voor een korps dat zwaar onder vuur ligt, begrijpt u wel. De drugsvangsten worden in extenso beschreven in het bericht, maar laat ik mijn lezers niet overvoeren.

De arrestaties werden uitgevoerd door agenten van de NSB [enge afkorting, maar betekent hier Narcotics Suppression Bureau] en soldaten. Xaysana werd vorige maand aangehouden. Hij wordt ervan verdacht zijn vermogen te hebben ondergebracht bij hi-so en celebs in Bangkok, waaronder de man met de Lamborghini van 20 miljoen baht. (Zie verder de pagina De zaak Akarakit Worarojchroendet)

Verkeer In a jam– Thailand heeft een toppositie in de wereld verworven, maar of je daar nu trots op moet zijn, is een ander chapiter. Volgens een studie van het Amerikaanse bureau INRIX Inc is Thailand qua  verkeer het drukste land ter wereld. Bestuurders zitten gemiddeld 60 uur per jaar vast in het verkeer.

Columbia en Indonesië staan op de tweede en derde plaats van het Global Traffic Scorecard Report 2016. De ranglijst is gebaseerd op gegevens van 1.064 steden in 38 landen.

In Bangkok zijn automobilisten gemiddeld 64,1 uur per jaar kwijt, waarvan 33 procent in het spitsuur, waardoor veel benzine wordt verspild. Na Bangkok volgen Caracas en Mexico City, twee beruchte steden die in 2015 aan top stonden. Los Angeles spant de kroon met 104,1 uur vertraging in de spits. Bangkok stond in 2015 op de 30ste plaats en nu op de twaalfde.

– Minister Piyasakol (Volksgezondheid) vindt dat studenten medicijnen beter getraind moeten worden in het verlenen van medische zorg op het platteland, een beleid dat bekend staat als Primary Care Cluster. Langere trainingsperiodes in provinciale ziekenhuizen kunnen hen voorbereiden op het werken in afgelegen gebieden.

De minister uitte gisteren zijn zorgen over het afnemend aantal artsen op het platteland. Volgens directeur Rajin van een medisch onderwijsprogramma kunnen artsen die in de grote stad zijn opgegroeid, zich moeilijk aanpassen aan de omstandigheden op het platteland. Wanneer studenten in landelijke ziekenhuizen stage moeten lopen, zijn ze daarop beter voorbereid, zegt hij.

Het ministerie wil ook dat het aantal artsen, gespecialiseerd in gezinszorg, toeneemt. In 2020 zou elk team artsen moeten zorgen voor 10.000 gezinnen. Het ministerie rekent op 6.500 teams. Een team bestaat uit een arts, verpleegster, tandarts, tandartsassistente, apotheker, volksgezondheids ambtenaar, een arts gespecialiseerd in traditionele Thaise geneeskunde en een fysiotherapeut. Het voordeel is dat patiënten niet meer naar grote stadsziekenhuizen hoeven te reizen. (Zie verder de pagina Gezondheidszorg)

Charamporn Jotikasthira– De vakbond van Thai Airways International zet vraagtekens achter de benoeming van ex-president Charamporn (foto) als lid van de commissie strategie en hervormingen. Voorzitter Damrong begrijpt niet waarom hij is benoemd omdat hij als president buitenlandse bedrijven heeft gehuurd ter advisering over strategie en hervormingen. Sommige werknemers hebben twijfels over de door Charamporn destijds ingevoerde hervormingen.

De luchtvaartmaatschappij is twee jaar geleden begonnen het zwaar verliesgevende staatsbedrijf te stroomlijnen. Zo is onder andere het ticketsysteem verbeterd. In de huidige derde fase ligt de nadruk op versterking van de groei. De commissie moet ook een advies uitbrengen over de aanschaf van 63 toestellen.

– De voormalige directeur van het Alcohol Control Committee Office, die is overplaatst, krijgt steun van een jongeren gezondheidspromotie netwerk. Leider Metchanon vermoedt, zoals al eerder is gesuggereerd, dat hij is overgeplaatst onder druk van alcoholbedrijven. De groep pleit voor zijn terugkeer.

Samarn Futrakul staat bekend als een fervent voorstander van strikte toepassing van de alcoholwet. Hij heeft het aantal bars en winkels die alcohol verkopen in verboden gebieden rond onderwijsinstellingen sterk weten te beperken. In zijn nieuwe baan gaat hij zich onder andere bezighouden met HIV/Aids preventie. Hij heeft de jongerengroep gezegd dat hij zich moet houden aan de overplaatsing.

Samarn pleitte eerder voor een verbod op reclame en marketing voor alcoholische dranken. (Zie verder Kort nieuws van 10 en 12 februari)

– In Nakon Ratchasima is een jongen van 12 overleden en zijn vriendje in het ziekenhuis opgenomen nadat ze gas hadden ingeademd met een hallucinerend effect. De twee jongens die op dezelfde kostschool zitten, hadden in een kruidenierswinkel een klein blik met kookgas gekocht, de inhoud in een plastic zak gedaan en die zak over hun hoofd geplaatst.

Volgens de politie slipten ze vaak uit school om drugs te gebruiken. Nadat het vriendje in het ziekenhuis tot bewustzijn was gekomen en hoorde dat de ander was overleden, beloofde hij nimmer meer gas in te ademen.

– Middelbare-schoolleerlingen mogen vanaf volgend jaar aan vijf rondes meedoen om een plaats te bemachigen op een universiteit. Het nieuwe toelatingssysteem, dat tot doel heeft gelijke kansen te scheppen, werd gisteren bekend gemaakt door de Council of University Presidents of Thailand.

Wanneer leerlingen in de eerste ronde zijn toegelaten tot een universiteit, mogen ze pas aan de tweede ronde deelnemen [om een betere plaats te verkrijgen] nadat ze hebben afgezien van hun plaats in de eerste ronde. Op die manier wordt voorkomen dat ze plaatsen blokkeren.

Het nieuwe centrale toelatingssysteem wordt in het academisch jaar 2018 van kracht. Het vervangt het oude waarbij universiteiten eigen toelatingsexamens hielden, wat in het voordeel zou zijn van kinderen uit rijke gezinnen. Het nieuwe systeem is knap ingewikkeld dus dat vermeld ik maar niet.

– De particuliere sector dient digitale kennis en internetgebruik van mensen met een laag inkomen en weinig onderwijs te bevorderen om de economie naar een volgende fase te leiden. Dit bepleitte Yohan Totting van Google Asia-Pacific op een seminar met een erg lange naam.

‘Boeren en anderen vertrouwd maken met smartphones en apps, die kennis leveren, is een belangrijke stap’, zei hij. ‘Werkers in basis industrieën als de landbouw moeten kennismaken met het digitale tijdperk.’

In een white paper van de Asia Foundation in Bangkok wordt ervoor gepleit basis online vaardigheden op te nemen in schoolcurriculums. Arme mensen dienen te worden voorgelicht hoe internet hun dagelijks leven kan verbeteren.

Het pleidooi doet overigens enigszins vreemd aan want meer dan de helft van de Thaise bevolking  heeft toegang tot het internet en Thailand heeft de op een na hoogste internetsnelheid in Zuidoost-Azië na Singapore.


 

Wat Phra Dammakaya Hulptroepen in aantocht

Kolenprotest afgeblazen; situatie in tempel grimmig

20 februari – De demonstratie bij het Government House tegen de bouw van een kolencentrale in Krabi is zondagmiddag afgeblazen nadat de regering had toegestemd in een nieuwe milieu- en gezondheidseffect rapportage. De vijf aangehouden leiders zijn vrijgelaten. Daarmee komt tijdig een eind aan een heikele situatie voor de regering, die het protest had verboden omdat het in strijd was met het samenscholingsverbod van de junta.

Maar dat kan niet gezegd worden van de zoektocht naar de abt van Wat Dhammakaya, die donderdag is begonnen. De sfeer op het tempelterrein is grimmig nadat duizenden monniken en volgelingen door de politiebarricades van twee ingangen zijn gebroken en het terrein zijn opgetrokken.

Dat gebeurde voor de deadline van drie uur, die de DSI had gesteld aan degenen die al op het terrein waren en er niet hoorden, om te vertrekken. De ‘steuntroepen’ waren op de Facebook pagina Thai Monks opgeroepen naar Pathum Thani te komen. Volgens die pagina zouden 500.000 personen uit de Central region willen komen.

Wat Phra Dammakaya Monniken protesteren tegen politie-operatie.Na de sloop van de barricades kwamen monniken en volgelingen, allen getooid met mondkapjes uit de tempel naar Gate 5 en vormden een menselijk schild. Zo’n 20 minuten vonden schermutselingen met de politie plaats, waarna beide partijen zich terugtrokken, maar later laaiden ze weer op. Daarna zetten monniken tenten op buiten Gate 5 en 6 voor de nieuwkomers.

Ook de politie liet steuntroepen aanrukken (foto). Ze heeft foto’s gemaakt van volgelingen die door de barricades zijn gebroken om ze later te kunnen vervolgen. DSI directeur-generaal Paisit heeft veertien senior monniken opgeroepen om zich om 18 uur te melden, maar die negeerden het bevel.

De politie kamt sinds donderdag het terrein van 2.300 rai uit op zoek naar de abt die zich al bijna een jaar aan justitie onttrekt. Tegen hem lopen arrestatiebevelen wegens heling en het witwassen van geld, dat is ontvreemd uit de kas van de Klongchan Credit Union Cooperative, en illegaal grondgebruik door meditatiecentra van de tempel in drie provincies.

Premier Prayut heeft artikel 44 van de interim-grondwet ingezet om de politie de vrije hand te geven. De tegenpartij wil dat de zoektocht wordt beëindigd en het gebruik van het artikel wordt ingetrokken.

Volgens een monnik, die zegt al 30 jaar aan de tempel te zijn verbonden, is de ziekelijke abt donderdag op de eerste dag van de zoektocht per auto naar een schuilplaats in de buurt vervoerd. Hij zei dit bekend te maken omdat de tempelleiding zaterdagavond in een vergadering heeft besloten een gewelddadige confrontatie niet uit de weg te gaan tussen de politie en monniken en volgelingen.

‘De monniken hebben nog steeds bewondering voor de abt en zijn bereid hun leven voor hem op te offeren. Ze willen de DSI verantwoordelijk houden voor eventuele gewonden of doden.’  Volgens hem weet de leiding dat de abt niet in de tempel is, maar ze hield zich van de domme toen de politie aan het zoeken sloeg.

Hoofd communicatie Phra Sanitwong heeft de autoriteiten gevraagd water en elektra niet af te sluiten.

Zie voor alle voorgaande berichten de pagina KCUC Wat Phra Dhammakaya. Alle berichten van dit jaar over de kolencentrale in Krabi zijn gebundeld op de nieuwe pagina Kolencentrales.

Update: Twee agenten, drie monniken en een oude vrouw zijn vanochtend licht gewond geraakt bij een treffen aan het begin van de weg die naar Gate 5 en 6 leidt. Een groep van twintig monniken stuitte er op politie die in rijen was opgesteld.

Update: Nieuwe MER stelt demonstranten gerust

28 februari – De regering is als een blad aan een boom omgekeerd. Eerder had premier Prayut geen goed woord over voor het protest tegen de kolencentrale in Krabi, maar nu zegt hij dat de regering begrip heeft voor de liefde van de demonstranten voor hun provincie Krabi en het land, evenals de regering die heeft. De zalvende woorden werden gisteren op verzoek van Prayut overgebracht door regeringswoordvoerder Sansern.

De regering heeft ingezien dat de bewoners zich zorgen maken over het EHIA proces (Environmental and Health Impact Assessment). Daarom heeft ze het ministerie van Energie de opdracht gegeven het landelijk elektriciteitsbedrijf Egat [groot voorstander van kolencentrales] het proces over te laten doen. ‘De verbeteringen zullen zich concentreren op publieke participatie. Ik denk dat de uitkomst door alle partijen zal worden geaccepteerd.’

De nieuwe EHIA betekent dat ook nieuwe openbare hoorzittingen moeten worden gehouden. Protestleider Prasitthichai: ‘De nieuwe hoorzittingen moeten voldoen aan de wet en zonder een gehoor van voorstanders worden gehouden dat geronseld is, zoals in het verleden is gebeurd.’

NHRC commissaris Angkana dringt er bij de regering op aan de dorpelingen toegang te geven tot alle informatie, wanneer de EHIA wordt uitgevoerd. Prayut zegt dat hoewel de centrale is goedgekeurd door het National Energy Policy Committee (NEPC), dit niet betekent dat de bouw direct begint.

Government House Protest tegen kolencentrale

Commentaar: Smerige streken bij anti-kolen protest

20 februari – ‘Dit zijn geen staatsvijanden; de regering moet ze niet als zodanig behandelen. Ze willen alleen maar hun zorgen uiten over een project dat hun bestaan en het milieu schaadt.’ De regering en politie krijgen onderuit de zak in het hoofdredactioneel commentaar van zondag over het anti-kolenprotest van het Network for Saving the Andaman bij het Government House, want daar zijn enkele smerige streken uitgehaald door de politie.

Mobiele toiletten zijn weggehaald, het gebied is afgegrendeld waardoor de demonstranten verstoken bleven van voedsel en medicijnen (‘Blatantly inhumane’) en ze geen contact meer konden maken met de buitenwereld omdat de accu’s van hun mobieltjes uitgeput raakten.

Later werden drie protestleiders aangehouden [volgens het berich van gisteren vijf] en in een legerkamp gedetineerd om de demonstranten te verzwakken. De politie ondervroeg ook enkele kernleden van het netwerk en noteerde hun personalia wat op zijn minst pesterij was zo niet intimidatie.

De demonstranten hebben alle reden om bezorgd te zijn over de geplande kolencentrale in Krabi, waarvoor de NEPC vrijdag toestemming verleende . Ze willen dat de regering serieus kijkt naar hun green power development plan. Dat plan toont klip en klaar aan dat er haalbare alternatieven zijn voor de elektriciteitsproductie in hun provincie. Het plan is via een driepartijen commissie aan de regering aangeboden, maar die heeft er geen enkele aandacht aan besteed.

Vanwaar de haast, vraagt het netwerk zich af. Want de prognoses voor de toekomstige energiebehoefte zijn op drijfzand gebaseerd, zeggen academici. Er wordt ook gebruik gemaakt van oude informatie over duurzame energiebronnen. En de energieplanners negeren het feit dat ze goedkoper en betrouwbaarder zijn wanneer nieuwe technologie wordt toegepast.

Het blijft een mysterie, schrijft BP, waarom het project is goedgekeurd terwijl de vereiste milieu-effect en gezondheidsrapportage nog in behandeling is. Dat stelt de regering in een slecht daglicht.

De regering dient te beseffen dat het gebruik van kolen een mondiale kwestie is. De fossiele brandstof wordt verantwoordelijk gehouden voor de opwarming van de aarde en klimaatverandering. Sommige ontwikkelde landen nemen afscheid van deze energiebron. Premier Prayut mag niet vergeten wat hij in Parijs heeft beloofd over de inspanningen van Thailand om de opwarming te bestrijden.

BP besluit: Gegeven de vele vragen en in het belang van de bevolking dient de regering alle informatie openbaar te maken en de anti-kolen groep toe te staan haar opties naar voren te brengen. Er is nog steeds tijd voor de regering om op haar schreden terug te keren en de juiste beslissing te nemen over deze cruciale kwestie. (Bron: Bangkok Post, 19 februari) (Zie voor alle voorgaande berichten de pagina Kolencentrales)

‘De hele keten van steenkool deugt niet, van winning tot gebruik. Er zijn slechte arbeidsomstandigheden, mensenrechtenschendingen en negatieve gevolgen voor mens en klimaat.’ Sylvia Borren, bij haar vertrek als directeur van Greenpeace. (Bron: Trouw, 26 juli 2016)

Nieuwe aanpak in war on drugs: methadon

20 februari – Dringt eindelijk het besef door bij de overheid dat straffen geen eind maken aan problemen als gevolg van drugsgebruik? Tien jaar geleden is de ‘war on drugs’ begonnen en sindsdien is het aantal drugsgebruikers die gevangen zijn gezet, alleen maar toegenomen. Thans zit 70 procent van de gevangenisbevolking gevangen wegens drugsvergrijpen. Wie een pilletje in zijn bezit heeft, loopt al de kans achter de tralies te verdwijnen.

Het Department of Narcotics Litigation wil de problemen op een andere manier aanpakken. Het heeft haar hoop gevestigd op een harm reduction programme, waarbij drugsgebruikers mogen blijven gebruiken maar op een lager niveau. Het programma wordt uitgevoerd in in drie noordelijke provincies: Chiang Mai, Mae Hong Son en Tak. Gebruikers krijgen er methadon als vervanger, een methode die we al lang kennen in Nederland.

Tussen 2013 en 2015 namen 7.423 opiumverslaafden deel aan het programma en vorig jaar 9.573. Sinds 2012 wordt heroïne en opiaten verslaving met methadon behandeld onder begeleiding van artsen. Stap voor stap wordt zo het drugsgebruik teruggebracht. Sommigen kicken helemaal af.

Directeur-generaal Jitnara wuift de kritiek op de aanpak weg. Critici menen dat de methode drugsgebruik bevordert. Maar Jitnara wijst op de voordelen: Ze helpt gebruikers gezond en veilig te leven, helpt het probleem van overbevolkte gevangenissen op te lossen, reduceert het gebruik van opiaten en het aantal drugs-gerelateerde misdrijven, en bestrijdt HIV risicogedrag. Jitnara zegt dat veel deelnemers aan het programma gestopt zijn met zowel methadon als opiaten. (Zie verder de pagina Gezondheidszorg)

Chaturon: Eenheidsgesprekken komen 3 jaar te laat

20 februari – Chaturon Chaisaeng, door de krant omschreven als een key figure van voormalig regeringspartij Pheu Thai, vindt dat de door de regering gelanceerde gespreksronde over nationale verzoening en hervormingen drie jaar te laat komt.

De ronde, waarvoor drie maanden is uitgetrokken, is op Valentijnsdag begonnen. Onder leiding van de commissie nationale verzoening mogen politieke partijen, politieke groepen, academici en het maatschappelijk middenveld hun ideeën spuien aan de hand van tien gespreksonderwerpen die door de commissie zijn vastgesteld.

Chaturon meent dat het nu te laat is om opinies te verzamelen over hervormingen, energie en natuurlijke hulpbronnen. Dat had drie jaar geleden, toen de junta de macht greep, al moeten gebeuren. Chaturon maakt zich ook zorgen dat toekomstige regeringen te veel aan banden worden gelegd door de hervormingsmaatregelen van de huidige regering, waardoor ze niet zouden kunnen reageren op veranderde omstandigheden. Dat kan gevolgen hebben voor de concurrentiepositie van Thailand, orakelt hij.

‘Als de regering de oorzaken van het politiek conflict niet kan wegnemen, wordt het land onaantrekkelijk voor investeerders en dat schaadt de economie op de lange termijn.’

Mekong met eilandjes voor Chiang Saen

Kort nieuws maandag 20 februari

– Het Chinese bedrijf CCCC Second Harbour Consultants heeft een maand geleden bij het Marine Department zijn plan ingeleverd voor een onderzoek naar verbetering van de bevaarbaarheid van de Mekong tussen Thailand en Laos. De studie vloeit voort uit het Development Plan for International Navigation on the Lancang-Mekong River (2015-2025), dat in december door het kabinet is goedgekeurd.

Zoals eerder gemeld dringt met name China aan op verbetering van de bevaarbaarheid voor grote vrachtschepen. Daarvoor zouden rotseilandjes in stroomversnellingen moeten worden opgeblazen. Milieuactievoerders en bewoners zijn mordicus tegen vanwege schade aan de ecologie en visserij. (Zie voor alle berichten over de Mekong de pagina Mekong: Brood uit het water)

– De Spoorwegen (SRT, State Railway of Thailand) is door het Office of Transport and Traffic Policy and Planning gevraagd onderzoek te doen naar een spoorverbinding tussen Hat Yai en Padang Besar aan de grens met Maleisië.

Het gaat om een dubbelspoorverbinding van 48 kilometer met een spoorbreedte van 1 meter, waarvan de aanleg op 7,9 miljard baht wordt geschat. [Alle spoorlijnen in Thailand hebben een spoorbreedte van 1 meter in afwijking van de internationaal gebruikelijke breedte van 1,435 meter] Wanneer de SRT akkoord gaat, gaat het voorstel via het ministerie van Transport in mei naar het kabinet.

Er staat nog meer te gebeuren in dit deel van het land, want de SRT heeft Japan gevraagd een haalbaarheidsstudie te doen naar een hogesnelheidslijn tussen Bangkok en Kuala Lumpur. Volgende week praat minister Arkhom (Transport) daarover met zijn Maleisische counterpart. Als ze het eens worden en Japan wil helpen, kan de haalbaarheidsstudie nog dit jaar van start gaan. (Zie verder de pagina Spoorwegen)

– Laatste bericht van vandaag. De Beurscommissie (SEC) gaat met de particuliere Anti-Corruption Organisation of Thailand (ACT) samenwerken om een beter beeld te krijgen van de verslagen en boekhouding van beursgenoteerde bedrijven.

ACT secretaris-generaal Mana vindt dat belangrijk want het gaat om grote bedrijven die in staat zijn in te schrijven op grote overheidsprojecten en projecten van particuliere bedrijven.

SEC secretaris-generaal benadrukt dat de SEC zich strikt beperkt tot de transparantie van de bedrijven om een belangenconflict met aandeelhouders en bedrijfsleiding te voorkomen.

President Somkiat van de TDRI stelt Singapore ten voorbeeld. Het is er snel in gelukt corruptie van overheidsdienaren de kop in te drukken. Een wet vereist dat ze de bron van hun vermogen moeten aangeven. Wanneer ze niet kunnen aantonen bezittingen legaal te hebben verworven, worden die door de staat geconfisqueerd. (Zie verder de pagina Corruptie 2)


 

Arrestatie leiders kolenprotest

Politie arresteert leiders kolenprotest

19 februari – ’t Is godgeklaagd om dit bericht met een persoonlijke noot te beginnen. De politie doet bijna een jaar niets om de abt van Wat Dhammakaya, tegen wie nota bene arrestatiebevelen zijn uitgevaardigd, aan te houden.

Maar met een vreedzaam protest tegen de geplande bouw van een [uiterst milieuvervuilende ] kolencentrale in Krabi worden korte metten gemaakt door vijf leiders te arresteren. Hopelijk verdwijnen ze niet spoorloos of worden vermoord, zoals met actievoerders in het verleden is gebeurd. Denk aan Karen actievoerder Porlajee, die sinds april 2014 wordt vermist.

Dat moet me toch even van het hart, alhoewel ik weet dat wel meer mensen in Thailand onschuldig vastzitten, onder andere omdat ze beschuldigd zijn van majesteitsschennis of arrestatie ontlopen omdat ze geld hebben om de politie een oogje te laten dichtknijpen. In Thailand is Vrouwe Justitia niet geblinddoekt, de voorbeelden liggen voor het oprapen.

Zo, en nu wilt u natuurlijk weten wat er gebeurd is gisteren bij het Government House waar zo’n honderd bewoners van Krabi protesteerden tegen het besluit van het National Energy Policy Committee (NEPC) om de bouw van de kolencentrale in Krabi goed te keuren. Naar verwachting zal het aantal nog sterk stijgen.

De politie arresteerde vijf leiders, waaronder Prasitthichai Nunual (in voorgaande berichten Nunuan) die we al in eerdere berichten zijn tegengekomen. Zijn echtgenote liet weten niet te zullen vertrekken totdat ze hem en de anderen heeft gesproken. Twaalf anderen werden na een schermutseling  in een busje opgesloten, maar na korte tijd vrijgelaten. Zonder beschuldiging, maar hun personalia zijn wel genoteerd en ze zijn vermanend toegesproken [bedreigd?].

NCPO woordvoerder Winthai zegt dat de vijf leiders zijn afgevoerd voor een gesprek om een oplossing te vinden voor de kwestie. Regeringswoordvoerder Sansern geeft als toelichting dat de demonstranten weigerden hun biezen te pakken en het protest in strijd was met het samenscholingsverbod van de junta (2015 Public Assembly Act). Maandag dient de politie een petitie in bij de civiele rechtbank met het verzoek een eind te maken aan de demonstratie.

NHRC commissaris Angkana kondigt een verklaring aan van haar mensenrechtencommissie waarin de regering eraan zal worden herinnerd dat ze de rechten van mensen dient te respecteren en de vrijheid om een vreedzaam protest te houden.

Sansern deed een oproep aan de bevolking ‘naar het hele plaatje te kijken’ en de toekomst van de mensen in het Zuiden en niet alleen naar het protest. Hij houdt vol dat veel zuiderlingen voorstander zijn van de kolencentrale die nodig is om te voldoen aan de stijgende vraag naar elektriciteit [van wie?] en om stroomstoringen te voorkomen.

Reagerend op een suggestie van partijleider Abhisit (Democraten) om de centrale te stoken op palmolie in plaats van kolen, zei hij dat dit veel duurder is: 8,42 baht per eenheid tegen 3,78 baht. De elektriciteitskosten zouden, zo rekende hij voor, met elf miljard baht per jaar stijgen.

Het landelijk elektriciteitsbedrijf Egat, de grote boosdoener van het project, zegt door te gaan nu het NEPC het groene licht heeft gegeven. Adjunct-gouverneur Saharath sprak zalvende woorden: we houden ons aan de wet en bevorderen publieke participatie en input alvorens het project doorgaat. Hij zei: ‘De centrale wordt milieuvriendelijk en zal zorgdragen voor de levenskwaliteit van de omwonenden.’ Een bron bij Egat zegt dat de Krabi centrale topprioriteit is bij Egat. Wanneer het project niet mag doorgaan, zullen andere kolencentrales ook sneuvelen.

De vereiste milieu-effect en gezondheidsrapportage wordt thans beoordeeld door de National Environment Board. Indien goedgekeurd wordt het project voorgelegd aan het kabinet. (Zie verder het bericht van gisteren Kolencentrale Krabi: De kogel is door de kerk en de update)

Wat Dhammakaya: Gezochte abt nog steeds spoorloos

19 februari – Abt Dhammachao is nog steeds spoorloos. Na met een overmacht aan agenten gezocht te hebben, zit de politie met lege handen. Ze concentreert zich nu op de medische apparatuur en hyperbaric chamber (decompressietank) die vrijdag zijn ontdekt (foto).

Decompressietank in Wat Phra DhammakayaDaar moet de abt zijn behandeld aan zijn kwalen, die een excuus vormden om de oproepen van de politie zich te melden naast zich neer te leggen. Zoals bekend wordt de abt verdacht van heling en het witwassen van geld, maar dat hoef ik allemaal niet te herhalen.

Vrijdag is gezocht door twee teams. Eén team nam een kijkje in het Ban Suantawantham condominium bij Gate 8 waar de abt zich verborgen zou hebben gehouden, maar de vogel was al gevlogen. Slechts drie monniken uit Myanmar waren aanwezig. Het Immigration Bureau controleert hun entry documenten.

Vrijdagavond stuitte de politie achter de tempel op zeven grote opslagtanks van diesel met een capaciteit van 140.000 liter. Er zat nog 65.000 liter in. Volgens functionarissen is de opslag van diesel aan strenge wettelijke eisen gebonden. Hamsteren is niet toegestaan. De DSI heeft de politie van Khlong Luang gevraagd de zaak te onderzoeken.

Hoofd Charnthep van de Provincial Police Regin 1 zei gisteren dat de politiemacht die naar de abt zoekt, wordt teruggebracht naar 1.200 man. Artikel 44 van de interim-grondwet blijft van kracht waardoor de politie vrij spel heeft. (Zie voor alle voorgaande berichten de pagina KCUC Wat Phra Dhammakaya)

Commentaar: Politie moet haar fouten erkennen

19 februari – Er is weinig voordeel voor het politiekorps te behalen uit de aanklacht wegens smaad tegen sprekers op het seminar What Do We Have the Police For? behalve dat het zich verder vervreemdt van de samenleving. De meeste mensen zullen de actie beschouwen als een poging van de politie om haar critici de mond te snoeren, wat tot meer scepsis zal leiden.

Bangkok Post besteedt in haar hoofdredactioneel commentaar van zaterdag aandacht aan een zaak die ik niet ben tegengekomen in de nieuwskolommen, namelijk de aangifte die hoofdcommissaris Sanit van de gemeentepolitie Bangkok heeft gedaan tegen twee sprekers op het vorige maand gehouden seminar van de particuliere Anti-Corruption Organisation of Thailand vanwege hun kritiek op de politie.

Op welke opmerkingen hij precies doelt, heeft hij niet gezegd, maar hij beschouwt ze als laster. Delen van het seminar zouden bij de bevolking tot misverstand over de politie kunnen leiden en minachting en haat kunnen oproepen, zei hij woensdag tijdens een mediabriefing. Hij zei ook dat ze het image van de nationale politiecommissie hadden geschaad, wat voor hem voldoende reden was om aangifte te doen.

Het besluit van Sanit is onterecht, oordeelt BP. De actie kan mensen er ook toe brengen de politiecommissie te zien als een wereldvreemde instelling die handelt alsof ze boven de wet staat. Alhoewel de titel van het seminar de politie kan hebben geërgerd, is de vraag niettemin gerechtvaardigd omdat ze een publieke dienst is die door belastingbetalers wordt betaald. Het kan pijnlijk zijn, maar de politie kan beter aan de hand van gegevens en prestaties laten zien dat ze niet zo nutteloos is als wordt beweerd.

Bezie het grote plaatje. Volgens de PACC stond de nationale politiecommissie vorig jaar op de tweede plaats van diensten waarover is geklaagd wegens nalatigheid, machtsmisbruik of corruptie. Een peiling van de NACC onder 6.000 huishoudens onthulde in 2014 dat 30 procent van de respondenten het meest genegen was de politie steekpenningen te betalen wat eveneens een tweede plaats opleverde na het land department.

De politie heeft in de loop der tijd het vertrouwen van de bevolking verloren, stelt BP, dankzij affaires als fraude bij toelatingsexamens en het kopen van posities. De recente berichten daarover hebben het wantrouwen alleen maar vergroot. De politiecommissie dient te beseffen dat ze geen plaats in de harten van de mensen heeft verworven als de meest eerlijke en betrouwbare organisatie. Het seminar is daarvan een reflectie.

De krant besluit met de vaststelling dat de aangifte het vertrouwen in de politie niet zal herstellen. Het enige wat ze moet doen is er rekening mee houden en de feedback gebruiken om haar prestaties te verbeteren. Dat is de manier om critici tot zwijgen te brengen. (Bron: Bangkok Post, 18 februari)

Bus Rapid Transit system

Bus Rapid Transit (snelbus) zit op de wip

19 februari – Het getuigt van weinig daadkracht of moet ik schrijven: Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald, want de gouverneur van Bangkok besloot de Bus Rapid Transit, een snelbus op een vrije baan, eind april op te heffen, maar vice-premier Prawit heeft er een stokje voor gestoken.

Dus heeft het openbaarvervoerbedrijf van Bangkok (BMTA) de Pasem Pundit University te hulp geroepen. Die gaat drieduizend BRT-reizigers, automobilisten en agenten enquêteren. Eind deze maand moet het resultaat bekend zijn.

De financiële noodzaak van opheffing is duidelijk: de verbinding van 15,9 kilometer tussen Sathon en Ratchapruek met twaalf haltes is verliesgevend en bedient ‘slechts’ 25.000 passagiers per dag, van wie de meesten ouderen en leerlingen. De busdienst is in 2010 begonnen als feeder voor reizigers met de BTS, maar ouderen en leerlingen gebruiken de skytrain niet. De dienst roept ook kritiek op van automobilisten die in de file staan naast een maagdelijk lege rijstrook. Er is wel een lichtpuntje: het autogebruik is met 6 tot 10 procent afgenomen, waardoor 12 miljoen baht per jaar aan auto-uitgaven wordt bespaard en 44 miljoen baht aan reistijd.

De gemeente is vastbesloten een eind te maken aan de dienst. Ze is de investering [aanleg busbaan] en de verliezen van de afgelopen zeven jaar niet waard, vindt adjunct-gouverneur Amnoy van Bangkok. De baan moet worden opengesteld ter vermindering van de verkeerscongestie.

Bus Rapid TransitDat vinden ook andere forenzen die sinds de snelbus werd gelanceerd, hebben geklaagd dat de bussen voor verkeersproblemen zorgen. Nogal wat bestuurders hebben lak aan de verkeersregels en gebruiken in de spits de busbaan.

Voormalig adjunct-gouverneur Samart, wiens geesteskind het project was, vindt dat het buskaartje van 5 baht verhoogd moet worden naar een tarief gebaseerd op de gereisde afstand. Hij vergelijkt de busdienst met de nieuwe Purple (metro) Line, die een verlies maakt van 3,5 miljoen baht per dag en dagelijks 20.000 forenzen bedient terwijl de snelbus 500.000 baht per dag verdient.

Voormalig minister Chadchart (Transport) vindt de dienst een van de beste oplossingen om Bangkok’s verkeersinfarct tegen te gaan. Hij pleit voor uitbreiding van het netwerk en verbetering van de punctualiteit. De dienst zou ook beter moeten aansluiten op de BMTA bussen en veerdiensten om meer gebruikers te trekken. Hij zegt: ‘Het verlies van 200 miljoen baht per jaar mag niet de enige factor zijn. Anders zouden andere openbaarvervoer diensten als de Airport Rail Link, de Purple Line en de BMTA bussen opgeheven moeten worden.’ (Bron: Bangkok Post, 18 februari)

Gewijzigde ontwerp-grondwet terug naar de koning

19 februari – De ontwerp-grondwet ligt weer bij de koning op tafel om er zijn zwierige [?] handtekening onder te zetten. De wet vond eerder geen genade in de ogen van de monarch (alhoewel dat niet hardop mocht worden gezegd). Dus heeft een commissie de tekst op zijn aanwijzingen aangepast. De koning heeft negentig dagen de tijd om te tekenen, dus dat moet wel lukken.

Thans werkt de grondwetcommissie aan tien organieke wetten waarvan vier vereist zijn om de verkiezingen te kunnen laten doorgaan. Het bericht noemt ook wetten over nationale hervorming en nationale strategie, wat nieuw voor mij is, want ik heb tot nu alleen nog gelezen over panels die zich over deze onderwerpen buigen.

De organieke wetten moeten binnen zes maanden klaar zijn, de andere binnen vier maanden. De verkiezingsdatum is nog niet vastgesteld. Premier Prayut kan er niets over zeggen, maar eerdere berichten spreken over uitstel tot volgend jaar.

De ontwerp-grondwet kreeg in augustus in een referendum de goedkeuring van de meeste kiezers. In januari stuurde de koning het ontwerp terug. Volgens de junta hebben de veranderingen geen betrekking op de rechten en vrijheden van de bevolking, maar alleen op het pregoratief van de koning.

Ondertussen, een uitdrukking die BP altijd gebruikt om een compleet ander onderwerp in hetzelfde bericht te introduceren, zegt vice-parlementsvoorzitter Peerasak dat de commissie ethiek bereid is de klacht te behandelen over de zeven leden die te weinig aanwezig zijn. De Association for the Protection of the Constitution heeft daarover een klacht ingediend. Hun presentie zou niet voldoen aan de eisen die in het reglement van orde worden gesteld.

NLA-voorzitter Pornpetch nam de zeven eerder in bescherming nadat de Internet Dialogue on Law Reform (iLaw) daarover al had geklaagd. Volgens het senaatssecretariaat hebben de zeven zich, zoals voorgeschreven, keurig afgemeld. Een van hen is de jongere broer van premier Prayut, die behalve parlementslid ook permanent secretaris van het ministerie van Defensie is.  (Zie verder de pagina Grondwetwijziging 2 en Verkiezingsnieuws 2)

Kort nieuws zondag 19 februari

– Het wordt telkens braaf gemeld in de krant wanneer de politie drugs onderschept. Gratis publiciteit voor het korps dat wel enige positieve berichtgeving kan gebruiken [Vergelijk het commentaar hierboven]. In de noordelijke provincie Lampang heeft de politie 7,4 miljoen methamphetamine pillen en 20 kilo crystal meth ter waarde van 2 miljard baht in beslag genomen.

De drugs werden gevonden in 29 zakken die in een pickup truck waren vervoerd. De wagen was doorgereden bij een controlepost, maar de drugs waren later gevonden in een bos. Misschien slecht verstopt of de drugsbende, waarvan sprake is, kreeg berouw. You never know.

In related news, ook al zo’n uitdrukking van BP om er ander bericht aan vast te plakken, vond een NSB-team 3,3 miljoen methamphetamine pillen en 20 kilo crystal meth in een pickup truck. De politie was getipt over het vervoer door Hmong leden. Ook de bestuurder van deze wagen negeerde een stopteken. De politie zette de achtervolging in en schoot de banden aan flarden. Maar toen ze bij de wagen kwamen, waren de vogels gevlogen.

– Da’s nog eens wat anders dan een straat die je naam draagt. Astronoom Singto († 2007),voormalig president van de Thai Astronomical Society (TAS), valt de eer te beurt dat een planeet, zij het een kleintje, naar hem is vernoemd. De International Astronomical Union besloot een week geleden op verzoek van de TAS om de 1989 CN (6125) naar hem te vernoemen.

Singto was een vooraanstaand astronoom, leraar, auteur van Star Tales, en oprichter en directeur van het Bangkok Planetarium. Volgens Wimut Wasalai van de TAS wachten nog zo’n 100.000 kleine planeten op een naam. Tien zijn naar Thaise studenten vernoemd die projecten hebben gewonnen. Eén planeet heet Mongkut naar koning Rama IV.

– Vijf mannen die in november in een bar in Chang Puak (Chiang Mai) de zoon van een generaal hebben mishandeld, zijn in staat van beschuldiging gesteld. Een van hen is een zakenman, die opdracht zou hebben gegeven het slachtoffer een pak rammel te geven. Alleen de bewaker van de bar heeft bekend, de anderen ontkennen. De bar op het dak van een bedrijfsgebouw is op last van de gemeente gesloten, want is in strijd met de bouwverordening. Wat de aanleiding was van de mishandeling, moeten we maar raden.

– Twee onderwijsbobo’s hebben gisteren de Rittanawanalai school in Bangkok bezocht om te zien welke voorbereidingen zijn getroffen voor het O-Net examen. De school is een van de examenlocaties in Bangkok. De heren waren tevreden. Quote: ‘Thailand is een van de landen in Asean die kwaliteits examenvoorzieningen treffen.’

Gisteren zijn de examens in het hele land begonnen met 394.343 Mathayom 6 leerlingen. Vandaag is de laatste dag. Het National Institute of Educational Testing Service (Niets), dat het examen heeft samengesteld, heeft strenge maatregelen genomen om fraude te voorkomen. Niets blunderde vorig jaar door verkeerde antwoorden bekend te maken. Dit jaar zijn examen voorbeelden en correctiesleutels verspreid.

Obec heeft opdracht gekregen een website te maken met 10.000 voorbeeldvragen. Het ministerie levert gratis online programma’s als examentraining. Wanneer de uitslagen bekend worden gemaakt, meldt het bericht niet. (Zie verder de pagina Onderwijs)

– Geen goed idee vindt de Council for Thai Private Education het plan van het ministerie van Onderwijs om leerlingen van het basis en middelbaar onderwijs voortaan lesboeken te laten lenen en ze niet meer gratis uit te delen. De raad zegt dat leerlingen niet willen leren uit boeken die zich in slechte staat bevinden omdat ze al een jaar eerder zijn gebruikt.

Voorzitter Jirapan vreest dat de ouders op kosten worden gejaagd omdat hun kroost nieuwe boeken wil hebben. Leerlingen, vooral in het basisonderwijs, maken vaak tekeningen in hun lesmateriaal. ‘Niemand kan ze tegenhouden, want het zit in hun natuur.’ Jirapan wijst erop dat het ministerie het al eens eerder heeft geprobeerd, ‘maar het werkte niet’.

Volgens cijfers van Obec kost de aanschaf van nieuwe boeken voor 8 miljoen leerlingen in het basis en voortgezet onderwijs elk jaar 5 miljard baht, per persoon 200 tot 1.300 baht. Volgens minister Teerakiat (Onderwijs) levert het leenprogramma een besparing op van 1 miljard baht per jaar. (Zie verder de pagina Onderwijs)

– 149 etnische Mon dorpelingen die naar Kanchanaburi waren gevlucht uit angst voor nieuwe gevechten tussen het leger van Myanmar en Mon guerrilla’s, bevinden zich nog op Thais grondgebied. Woensdag waren het er 160. Ze hadden bescherming gezocht in een tempel in Sangkhla Buri. Alhoewel enkelen zijn teruggekeerd, arriveerden later weer nieuwe vluchtelingen. De Thaise autoriteiten hebben voorbereidingen getroffen voor opvang voor het geval de situatie escaleert.


 

Enkele gedachten bij het nieuws

18 februari – Toen ik gisteren mijn nieuwsoverzicht maakte, viel het me ineens weer op dat Thai gek zijn op seminars en forums. Je kunt het zo raar niet bedenken of een kwestie wordt ter discussie gesteld. Ik durf wel te stellen dat die bijeenkomsten geen enkel effect hebben. Het zijn papieren tijgers die na een tijdje in de prullenbak verdwijnen. Hoe waar is het gezegde Zij dronken een glas, deden een plas en alles bleef zoals het was.

wjsneusWat ook opvalt: Thai protesteren veel. Ik zeg niet onterecht, zoals het protest tegen de kolencentrale in Krabi. Maar ik vrees dat de bewoners bakzeil halen want ze moeten opboksen tegen machtige krachten, zoals het landelijk elektriciteitsbedrijf en de regering. Economische groei is heilig en daar moet alles voor wijken.

In een democratie zou dat niet nodig zijn. Een dergelijk controversieel project zou allang afgeschoten zijn in het parlement. Helaas bestaat het huidige parlement, dat die naam niet eens verdient omdat het benoemd is en niet gekozen, uit een stelletje ja-knikkers.

Sommige gebeurtenissen volg ik met verbazing en een lichte glimlach. Thaise politiek is soms beter dan het beste politieke cabaret. Neem de Wat Dhammakaya affaire. Een jaar lang ziet de DSI (Thaise FBI) geen kans een arrestatiebevel tot uitvoer te brengen en pas deze keer deed het leger wat het eerder had moeten doen: de tempel ontoegankelijk maken voor de hulptroepen van monniken en volgelingen, die in de sprookjes van de gezochte abt/oprichter geloven. Humor, beste mensen, als je het wilt zien.

Verder wil ik er nog eens op wijzen dat Nieuws uit Thailand wordt samengesteld op basis van Bangkok Post. Een enkele wijsneus tikt mij soms op de vingers dat zaken toch anders in elkaar steken dan ik schrijf, maar dan zeg ik: U bent aan het verkeerde adres. Stuur een ingezonden brief naar de krant als u het allemaal beter denkt te weten.

 

Government House Protest tegen kolencentrale

Kolencentrale Krabi: De kogel is door de kerk

18 februari – Eén ding is duidelijk in de discussie over de geplande bouw van een kolencentrale in Krabi en twee in Songkhla: je hebt voor- en tegenstanders en hun standpunten zijn onverenigbaar.

Het merkwaardige is wel dat beide onder andere het toerisme als argument gebruiken. De Federation of Thai Industries (FTI), voorstander van de bouw, wijst op de toenemende vraag naar elektriciteit. Verder uitstel betekent energietekorten, waardoor de industrie en het toerisme worden geschaad.

De tegenstanders, verenigd in het Network of Saving the Andaman, wijzen erop dat de centrale toeristen afschrikt plus uiteraard schadelijk is voor het milieu en de gezondheid van omwonenden. Ze verwijten premier Prayut dat hij zich doof houdt voor hun argumenten. Zijn opmerking, eerder deze week, dat het protest niet in de wind is geslagen, wordt door het netwerk niet geloofd. Prayut heeft weinig gedaan, zeggen ze, ‘om ons te overtuigen dat de regering ons een eerlijk gehoor geeft’.

Inmiddels is de kogel door de kerk: het Energy Policy and Planning Committee besloot gisteren, zoals gevreesd, de bouw goed te keuren. Dus probeerde het Netwerk het terrein van het Government House op te trekken, maar ze werden door een grote politiemacht tegengehouden. Het Netwerk had de actie eerder aangekondigd en gedreigd bij het Government House te zullen blijven totdat het project van de baan is, alhoewel Prayut heeft gezegd dat het protest in strijd met de wet is.

De tegenstanders zijn gefrustreerd, stelt redacteur Ploenpote in een analyse op de opiniepagina van BP vast. Volgens hen kan duurzame energie, met name biomassa, voldoende stroom leveren; een kolencentrale is niet nodig. Vorig jaar presenteerden ze hun ideeën in een green power development plan. Maar de regering wil er niet aan; nog erger: ‘We hebben geen idee wat er met ons voorstel is gebeurd’, zegt Prasitchai Nunuan, die verschillende anti-kolen protesten heeft geleid in Bangkok en zijn thuisstad. Een driepartijencommissie is al weer opgeheven.

Over het standpunt van de FTI kan ik kort zijn. De regio stevent af op een energietekort, want jaarlijks groeit de energievraag met 5 procent. Andere alternatieven zijn duurder. Het project in Krabi is al twee jaar vertraagd, verder uitstel leidt tot een vermindering van het bruto regionaal product in het Zuiden met minstens 1 procent. (Bronnen: Bangkok Post 16 en 17 februari. website 17 februari)

Update: En de strijd gaat door

18 februari – Het groene licht mag dan gegeven zijn voor de kolencentrale, in dit bericht door het National Energy Policy Committee (NEPC), maar dit betekent niet dat de omwonenden en actievoerders het moede hoofd in de schoot leggen. We gaan door tot het project geschrapt wordt, beloven ze.

Premier Prayut, die de NEPC-vergadering voorzat, verdedigde het besluit: Het is gebaseerd op verschillende redenen, zoals energieveiligheid, kosten effectiviteit, volksgezondheid en milieu veiligheid. Hij dringt er bij de tegenstanders op aan het geschil niet te laten escaleren.

De centrale helpt de energie aanvoer veilig te stellen want het Zuiden gebruikt meer energie maar heeft minder centrales dan andere regio’s. Prayut wees erop dat de regio blackouts heeft meegemaakt, de langste van drie uur. De distributie is ook verstoord geweest door de overstromingen; de nieuwe centrale kan deze tekortkoming voorkomen.

Protest tegen kolencentralaPrasitthichai Nunuan, coördinator van het Network for Saving the Andaman, voorspelt een lange protestperiode. Hij haalt zijn schouders op over de juridische actie, waarmee Prayut heeft gedreigd, en mogelijk geweld om de demonstratie te breken.

‘De regering moet wel rekening houden met de gevolgen. De politie en troepen kunnen geweld tegen ons gebruiken. Als ze juridische actie nemen, kunnen ze afkeuring verwachten. Wanneer de regering wil dat we ons verspreiden: kom en arresteer ons allemaal.’

Permatamas, een milieu en bewonersgroep in het Zuiden, kondigt in een verklaring een protest in Pattani aan, binnen een week. De verklaring zegt dat de bouw van kolencentrales in Krabi en Songkhla strijdig is met duurzame ontwikkeling en de eisen van de lokale mensen. Het is gebaseerd op beleid om het land naar een op industrie gebaseerde economie te leiden. Het is voorstelbaar dat dit tot belangenconflicten en onregelmatigheden leidt.

De groep waarschuwt ook dat de plannen de pogingen van de regering vrede tot stand te brengen kunnen ondermijnen. Voorts doet de groep een beroep op overheidsfunctionarissen de macht van de zuiderlingen niet te onderschatten.

Voormalig oppositieleider Abhisit (Democraten) deed ook een duit in het zakje. Hij noemt het ongelukkig dat de regering gefaald heeft om andere opties te overwegen, die duurzaam zijn en tegemoet komen aan de behoeftes van de lokale bevolking.

Volgens minister Anantaporn (Energie) is meer dan de helft van de lokale bevolking voorstander van het project, maar die man heeft een grote duim getuige zijn eerdere uitspraak over schone technologie en kolen.

Wat Dhammakaya: Na 2 dagen nog geen spoor van de abt

18 februari – Ook op de tweede dag van de zoektocht naar abt Dhammachao, die zich al een jaar verborgen houdt, is het niet gelukt hem te vinden. Zestien teams trokken om 8 uur het immens grote terrein van Wat Phra Dhammakaya in Pathum Thani op en kamden het uit met honden.

Wat Phra Dhammakaya zoektocht in het Master Nun Chandra Centennial BuildingDe politie stuitte op een grote kelder onder een fontein die gebruikt wordt voor de behandeling van afvalwater en in het Daowadung gebouw op medische uitrusting en een hyperbaric (decompressie) kamer waar de abt behandeld moet zijn aan zijn kwalen, die als reden worden genoemd waarom hij niet mocht reizen en oproepen van de politie om zich te melden, negeerde. Het gebouw is verzegeld.

Voor aanvang van de operatie zei DSI woordvoerder Woranan dat de informatie erop wijst dat de abt nog steeds in de tempel is. Als hij niet gevonden kan worden, worden meer onderzoeken gedaan om hem te arresteren [?].

Phra Sanitwong Wutthiwangso, directeur public relations van de tempel, herhaalde gisteren dat hij de abt al lange tijd niet heeft gezien. ‘De abt heeft zijn eigen bezigheden.’

Vice-premier Wissanu betwijfelt of de abt nog in het land is. Het moet niet moeilijk voor hem zijn geweest via natuurlijke grenzen uit het land te slippen. Minister Suwaphan (Justitie) deelt zijn mening indien de abt niet wordt gevonden.

De zoektocht begon eergisteren op het niet-openbare deel van het 2.300 rai tellende tempelterrein en werd gisteren voortgezet op het openbare deel waarop de beeldbepalende gebouwen van de tempel staan, zoals een gebouw met de bijnaam ‘Vliegende schotel’.

Buiten de tempel hielden soldaten bezoekers tegen, op het terrein zelf bevinden zich 1.000 volgelingen. Enkele kleine schermutselingen vonden plaats tussen monniken en agenten. De inval is mogelijk gemaakt doordat premier Prayut artikel 44 van de interim-grondwet in werking heeft gesteld, dat hem absolute bevoegdheid geeft. (Zie voor alle voorgaande berichten de pagina KCUC Wat Phra Dhammakaya)

Ministerie wil 1,6 mln rai met illegale resorts vorderen

18 februari – Ambitieuze doelstelling: 1,6 miljoen rai op 936 eilanden vorderen aan gronden die illegaal in gebruik zijn genomen met vakantiehuizen en -parken. Het ministerie van Natural Resources and Environment heeft zich dat voorgenomen na sinds 2014 435.731 rai in beslag te hebben genomen. Van de 1,6 miljoen rai bestaat 800.000 rai uit bossen.

Directeur Athapol  van het Forest Protection and Fire Control Bureau maakte de cijfers gisteren bekend tijdens een persconferentie waarop hij terug- en vooruitblikte. Bij inspecties van het ministerie vorig jaar zijn 1.939 resorts gevonden die illegaal gebouwd zijn en geëxploiteerd worden op land in beschermd bosgebied. Recent is dat aantal toegenomen naar 2.212, waarvan 761 al zijn onderzocht, 1.266 zijn geïnspecteerd en 185 nog geïnspecteerd moeten worden.

Het ministerie heeft ook ontdekt dat degenen die bosgrond inpikken, bomen kappen voor de bouw van hun bungalows. Ze profiteren van het groeiend toerisme op enkele grote eilanden. Die bevinden zich in Ranong, Phangnga, Phuket, Krabi en Nakhon Si Thammarat. Het bosbeschermings team van het Royal Forest Department concentreert zich op de meest ernstige overtredingen.

Een gebied dat al ettelijke malen in het nieuws is geweest, is de Phu Thap Boek berg in Phetchabun, bebouwd met een groot aantal illegale resorts. De eerste zijn al met toestemming van de rechter gesneuveld onder de sloophamer.

Een volgende target is een bosreservaat in Rayong met 400 grote vakantieparken en meer van zulke parken in Chanthaburi, Phayao, Satun, Phatthalung en Trang, vooral de parken op de Ban That bergketen. Het team beschouwt de provincie Loei als de ergste qua encroachment, zoals de onvertaalbare Engelse term luidt. Loei had 1 miljoen rai aan bossen. Daarvan is nog 200.000 à 300.000 rai over. (Zie verder de pagina Krakers op overheidsland)

Abhisit arriveert bij verzoeningscommissie

Eenheidspact: Abhisit gooit roet in het eten

18 februari – Da’s nou flauw van Democratisch partijleider Abhisit: Heeft de regering een mooi plannetje bedacht om nationale eenheid en verzoening te bevorderen, noemt hij het beoogde eenheidspact ‘nutteloos’. Vervelende spelbreker die man, het is ook nooit goed wat de regering doet.

Abhisit hecht geen waarde aan het eenheidspact dat tot doel heeft de gemaakte afspraken na een gespreksronde van drie maanden, eenheidsforum genoemd, vast te leggen. Op Valentijnsdag is daarmee een begin gemaakt door de verzoeningscommissie. Thans wordt gesproken met politieke partijen. Abhisit zegt: ‘Het is nutteloos want niemand kan iets garanderen.’ Hij trekt de vergelijking met het leger dat zegt geen coup te zullen plegen, maar dat wel doet wanneer ‘bepaalde behoeftes en omstandigheden’ dit noodzakelijk maken.

De Democraten kwamen gisteren aan de beurt. Ze moesten reageren op de tien gespreksonderwerpen die de commissie heeft vastgesteld. Zeventig politieke partijen zijn uitgenodigd om hun visie daarop te geven. Ze komen in alfabetische volgorde aan de beurt.

Na het gesprek met de commissie zei Abhisit dat handhaving van de wet cruciaal is voor democratie. Wie de fout in gaat, met name degenen die betrokken zijn bij corruptie, dienen berecht te worden. Over de kans op succes zei hij: ‘Als de regering kans ziet groepen met verschillende politieke opvattingen te verzoenen en hen ervan te overtuigen dat eenheid conflicten vermindert, zullen ze waarschijnlijk wel hun steun verlenen.’

Tot nu toe heeft de commissie gesproken met Thai Ruam Palang, Prachakorn Thai en de Chartthaipattana partij, partijen waarover ik nooit iets lees in de krant. Na de politieke partijen komen politieke groepen en andere groepen aan bod.

Kort nieuws zaterdag 18 februari

– Oud-minister van Buitenlandse Zaken in het kabinet Yingluck Surapong Tovichakchaikul loopt het risico van impeachment (afzetting) met terugwerkende kracht. Parlements vice-voorzitter Surachai maakte gisteren bekend dat het parlement daarover op 5 maart een besluit neemt. De NACC die de zaak heeft aangezwengeld, en Surapong voeren beide het woord.

De NACC meent dat Surapong zich in 2011 schuldig heeft gemaakt aan plichtsverzuim door Thaksin zijn paspoorten terug te geven, die na de coup van 2006 waren ingetrokken vanwege enkele strafzaken tegen hem. Thaksin had een diplomatiek en een ‘gewoon’ paspoort.

In 2015 werden zijn paspoorten opnieuw ingetrokken na uitspraken van Thaksin over het militair bewind. Hij klaagde vervolgens het Department of Consular Affairs en de permanent secretaris van BuZa aan, maar die zaak sneuvelde in de Central Administrative Court.

– Het Narcotics Suppression Bureau (NSB) vraagt Maleisië om samenwerking bij het onderzoek naar drugsbaron Xaysana uit Laos, die vorige maand op Suvarnabhumi is aangehouden. NSB-commissaris Sommai zei gisteren te verwachten dat hierdoor meer verdachten kunnen worden aangehouden, omdat het netwerk van Xaysana uitlopers heeft in Maleisië.

Het voornaamste doel van de samenwerking is de uitwijzing van drugshandelaar Maroning Jako, die door de Maleisische politie in Kelantan is aangehouden, en met zijn handeltje actief was in het Zuiden van Thailand. Xaysana wordt ervan verdacht banden te hebben met een drugsnetwerk in Kelantan en mogelijk meer bendes in Kuala Lumpur.

De grote man achter dit drugsnetwerk is iemand met de Thai-Maleisische nationaliteit , die betrokken is bij geweld in het Zuiden en heen en weer over de grens reist. Het netwerk van Xaysana heeft banden met drie bendes in Thailand en vier in Laos. De Thaise politie heeft de Thaise bendeleden al geïdentificeerd. (Zie verder de pagina De zaak Akarakit Worarojchroendet)

Dawei masterplan

– Nou dacht ik toch dat Thailand zich in alle bochten moet wringen om de eigen infrastructurele werken te financieren, maar blijkbaar weerhoudt dat de regering er niet van om Myanmar een lening te geven van 4,5 miljard baht voor de aanleg van een 132 kn lange weg tussen de Thai-Myanmar grens in Kanchanaburi en de Dawei special economic zone. Maar de lening is geen liefdadigheid van Thailand, want Dawei is een gezamenlijk project.

Hoever het met de aanleg van het megagrote industrietterrein staat, kom ik niet te weten uit het bericht. Wel meldt het dat de Thaise regering aannemer Italian-Thai Development Plc heeft gevraagd de aanleg van een kleine (werk)haven en de bouw van een energiecentrale te versnellen, daar de regering overtollige energie van de centrale wil kopen. In maart vergadert de Dawei raad over de lening en het tijdschema voor haven en centrale.

– Een agent in Phitsanulok heeft zich aangegeven na zijn vriendin donderdagnacht op korte afstand met elf kogels te hebben gedood. Dat gebeurde voor een legerkamp in Wang Thong in het zicht van soldaten die op wacht stonden. De agent nam daarna de benen, maar hij meldde zich gisterochtend bij de politie. Het motief is niet zo moeilijk te raden: de vriendin had hun relatie verbroken. De vrouw was met haar auto gestopt bij het legerkamp om hulp te vragen, omdat ze door de verdachte met zijn auto werd achtervolgd.

– Het Four Regions Slum Network heeft het ministerie van Transport gevraagd de uitbreiding van een weg in Bangkok Noi langs een spoorbaan te schrappen omdat hierdoor 150 gezinnen worden gedupeerd. Die wonen daar tijdelijk vanwege een renovatie langs het tracé Taling Chan-Siriraj van de Red Line (metro). De bewoners hebben een huurcontract met de Spoorwegen in het Baan Makong Scheme, een huisvestingsprogramma voor de minima. Voor de uitbreiding zouden ze moeten verhuizen naar een terrein in Taling Chan, drie kilometer verder.

– Het Anti-Money Laundering Office (Amlo) heeft tijdelijk beslag gelegd op het vermogen ad 384 miljoen baht van een voormalige gouverneur van Ubon Ratchathani, zijn medeplichtigen en particuliere bedrijven die gefraudeerd zouden hebben bij een aanbestedingsprocedure voor de aanschaf van pesticide. Dit is ontdekt door de Rekenkamer.

De pesticide was bestemd voor boeren in Ubon Ratchathani, Maha Sarakham en Amnat Charoen, die last hadden van een plaag op hun rijstvelden. In beslag genomen zijn bankrekeningen, meubilair, voertuigen, agrarische machines, percelen, condominiums en gebouwen.

– De eerste onderzeeër van de drie die de marine in China koopt, wordt dit jaar aangeschaft, zegt vice-premier en minister van Defensie Prawit. Het gaat om een duikboot uit de Yuan Class 26T. Zodra het kabinet toestemming heeft gegeven voor de aanschaf, worden de terms of reference vastgesteld. Naar verwachting komt de onderzeeër over zes jaar in bedrijf en de overige twee binnen 11 jaar. De boot kost 13,5 miljard baht, inclusief bijkomende kosten zoals een trainingsprogramma.


 

Wat Phra Dhammakaya Monnik en volgeling proberen politie tegen te houden bij gate 1

Wat Dhammakaya: Zoektocht naar abt mislukt

17 februari – De DSI is het gisteren niet gelukt de abt van Wat Phra Dhammakaya te vinden. Na drie uur werd de zoektocht van 4.240 soldaten, agenten en DSI-agenten afgeblazen, nadat 15 procent van het onmetelijk grote terrein was uitgekamd. Vandaag wordt verder gezocht naar de abt die zich al ruim een jaar verborgen houdt voor Justitie.

DSI woordvoerder Woranan zei gisteravond tijdens een mediabriefing dat de abt niet is gevonden op het niet openbare deel van het terrein (196 rai), waarop het Daowadung gebouw staat, de residentie van de abt. Tijdens de jacht vonden enkele kleine schermutselingen plaats met monniken en volgelingen.

Vandaag wordt om 8 uur begonnen aan de rest van het terrein, 2000 rai groot, met de beeldbepalende gebouwen van de secte waaronder de hal die de bijnaam Vliiegende Schotel heeft.

Wat Phra Dhammakaya monniken in gesprek met DSI agentenDe autoriteiten gaan ervan uit dat de abt zich nog steeds op het tempelterrein bevindt, alhoewel de tempelwoordvoerder tegen wie ook een arrestatiebevel is uitgevaardigd, volgens eerdere berichten in Frankrijk is gesignaleerd.

Het was gisteren de eerste keer dat het agenten lukte het tempelterrein op te gaan. In juni voorkwam een menselijk schild van gelovigen dat en ook in december stond de politie voor een gesloten deur. Volgens dit bericht tweemaal, maar ik heb alleen maar over één poging gelezen, toen enkele barrières zijn weggehaald waarmee toegangen waren gebarricadeerd. Maar deze keer had  het leger woensdagnacht al stelling genomen bij het terrein en werden bezoekers tegengehouden.

Abt Phra Dhammachayo (72), oprichter van de populaire secte, wordt gezocht wegens heling en het witwassen van geld dat is ontvreemd uit de kas van de Klongchan Credit Union Cooperative. Daarvoor is de voormalige bestuursvoorzitter veroordeeld en gevangen gezet. Tegen anderen lopen nog procedures.

De abt weigerde zich te melden bij de politie, zogenaamd omdat hij te ziek zou zijn om te reizen. Verder lopen tegen hem arrestatiebevelen omdat meditatiecentra van de tempel in drie provincies zich schuldig hebben gemaakt aan encroachment van overheidsland. Ook de tempel zelf zou illegaal grond in gebruik hebben genomen. (Bron: website Bangkok Post, 16 februari) (Zie voor alle voorgaande berichten de pagina KCUC Wat Phra Dhammakaya)

Voorpagina BP geheel gewijd aan tempelinval

17 februari – De gehele voorpagina van BP is vandaag uitgetrokken voor de gebeurtenissen van gisteren en meer valt over het openingsverhaal eigenlijk niet te melden. Het verhaal bevat geen nieuwe informatie, wel meer details die keurig zijn samengevat in twee informatieve kaders: een kader met een chronologisch overzicht van de operatie (Searching here) en een kader met de belangrijkste punten uit het bevel van premier Prayut dat hij heeft genomen op grond van artikel 44 van de interim-grondwet (Sweeping powers).

Opnieuw lees ik dat in december twee pogingen zijn gedaan de tempel binnen te vallen: op 13-16 en 27 december. Leuk om te weten, maar geen wereldschokkend nieuws. Ik heb een nieuwe foto toegevoegd van een schermutseling tussen monniken en agenten, maar meer dan enig duw- en trekwerk lijkt het niet te zijn. Brengt vandaag de victorie? Zodra ik dat lees, meld ik het.

Wat Phra Dhammakaya inval 16-2

Commentaar: Ondoordacht gebruik van artikel 44

17 februari – ‘Verkeerd gebruik van artikel 44’ kopt BP vandaag boven haar hoofdredactioneel commentaar, dat gewijd is aan de tempelinval. De krant schrijft: ‘Het gebruik van deze draconische wet roept serieuze vragen op over de toepassing van de wet in onze samenleving. Het is voor de staat niet nodig deze specifieke wet te gebruiken voor een persoon die van iets eenvoudigs wordt beschuldigd of zelfs een criminele daad zou hebben verricht.’

‘Het feit dat de zaak zich zo lang heeft voortgesleept maakt de betrokkenen het voorwerp van kritiek en oefent tegelijkertijd meer druk uit op de regering. Het gebruik van artikel 44 komt erop neer dat we ons neerleggen bij het feit dat er iets heel verkeerds is in ons rechtssysteem. De populariteit van de tempel en het vermijden van een gewelddadige confrontatie zijn geen excuus. Iedereen dient voor de wet gelijk te zijn. Als de abt de wet heeft overtreden: stel hem in staat van beschuldiging en berecht hem.

’Waarom moeten we ons druk maken over waar hij is en de zoektocht? Wanneer hij niet gevonden kan worden, zoals nu het geval is, kunnen we hem altijd nog in absentia berechten, en wanneer hij schuldig wordt bevonden, kan hij zich niet aan de wet onttrekken.’

De krant verwijst hierbij naar de vervolging van oud-premier Thaksin die dankzij zijn borgtocht het land kon ontvluchten, maar in 2008 wel veroordeeld werd tot 2 jaar gevangenisstraf wegens machtsmisbruik.

BP besluit: De regering moet zich aan de reguliere wet en legale middelen houden, wat haar daden meer gerechtvaardigd maakt. In dit geval heeft de regering alle recht om de normale wetten te gebruiken en dat behoort ze ook te doen.

Update: Wat Dhammakaya: Zoek me dan als je kan

Wat Phra Dhammakaya zoektocht in het Master Nun Chandra Centennial Building17 februari – Nog steeds is de abt niet gevonden. Vandaag werd onder andere gezocht in het Master Nun Chandra Centennial Building (foto), waar de abt volgens critici van de tempel zich zou ophouden, maar hij is niet gevonden. Zo’n honderd discipelen waren er aan het mediteren.

Ook is gezocht in een 2 kilometer lange tunnel, die in het midden een ingang heeft en twee vleugels heeft die doodlopen. Ook hier geen spoor van de abt. Voorlopig gaat de zoektocht door.

Engeland verzet zich tegen doodstraf

17 februari – De Britse zaakgelastigde maakt bezwaar tegen de voorgenomen doodstraf als uiterste strafmaatregel voor functionarissen die zich schuldig hebben gemaakt aan corruptie.’Dat is geen oplossing voor het corruptieprobleem waarmee het land al lang wordt geconfronteerd.’

Margaret Tongue zegt dat de UK bereid is Thailand te steunen bij zijn verschillende pogingen corruptie aan te pakken, maar introductie van de doodstraf behoort daar niet bij. Ze voegde daaraan toe dat de Britse regering niettemin recht en veiligheid in de hele wereld wil steunen.

Tongue sprak gisteren op een seminar [wat zijn ze toch in Thailand gek op seminars] van de particuliere Anti-Corruption Organisation of Thailand over maatregelen om een eind te maken aan corruptie en de lessen die kunnen wordt geleerd uit de Rolls Royce-affaire.

Tongue riep de regering op om opener en transparanter te zijn daar de death row corruptie niet voorkomt. Overlappende verantwoordelijkheden van instellingen die tegen corruptie strijden, dienen vermeden te worden. Engeland vormt (nog) een slecht voorbeeld want daar houden negen overheidsdiensten zich met corruptie bezig. De regering heeft in 2014 een plan gelanceerd om die complexe situatie aan te pakken.

Volgens Tongue is Thailand op het goede pad met het Pracharat model, een beleid dat erop gericht is overheid, regering, de particiliere sector en burgers te laten samenwerken bij de bevordering van duurzame ontwikkeling.

Vicha Mahakhun, voormalig lid van de NACC, zei op het seminar niet te verwachten dat corrupte functionarissen ooit de doodstraf zullen krijgen. ‘Zelfs inbeslagname van het vermogen bij ernstige corruptievergrijpen is zeldzaam.’ Hij pleitte ervoor de gevers en ontvangers van steekpenningen dezelfde straf te geven.

De secretaris-generaal van de beurscommissie zei het geen goed idee te vinden om bedrijven, die steekpenningen hebben betaald, van de beursvloer te schoppen, want duizenden onschuldige aandeelhouders zouden daarvan de dupe zijn. (Zie verder de pagina RR Vliegtuigmotoren en Corruptie 2)

Akarakit toont ‘bewijs’: Aankoop Lamborghini was legaal

17 februari – Na eergisteren verstek te hebben laten gaan, heeft speed racer Akarakit zich gisteren gemeld bij het Narcotics Suppression Bureau (NSB) in gezelschap van zijn advocaat en moeder, hetgeen mij doet denken aan de ooit gebruikte slogan van de Nederlandse marine ‘Kom bij de marine en breng desnoods je moeder mee’.

Akarakit overhandigde documenten waaruit zou moeten blijken dat hij de rechtmatige eigenaar is van de Lamborghini Gallardo van 20 miljoen baht, een KTM 1290 Super Duke en niet drugsbaron Xaysana uit Laos, die op deze manier zijn met de drugshandel verdiende geld zou maskeren.

De politie betwijfelt dat, want Akarakit verdient niet genoeg met zijn race carrière en winkel om zich zo’n dure wagen en motorfiets te kunnen veroorloven. Volgens de Belastingdienst zou de winkel trouwens al drie jaar gesloten zijn en zwaar verliesgevend zijn geweest.

De volgende stap van het NSB is het verhoor van drugssmokkelaar Natthapol uit het netwerk van Xaysana, bij wie Akarakit 6 miljoen baht zou hebben geleend als aanbetaling op de Lambo, zoals de krant de wagen in de kop noemt. Volgende week moet Akarakit weer op het matje komen bij het NSB.

Volgens Akarakit’s advocaat heeft hij nooit Xaysana en Natthapol ontmoet, maar die man moet uit zijn nek lullen. De advocaat wil een rechtsgeding aanhangig maken, ik neem aan tegen het NSB. (Voor alle voorgaande berichten zie de pagina De zaak Akarakit Worarojchroendet)

Strijd tegen controversiële kolencentrale Krabi laait op

17 februari – De strijd tegen de controversiële in Krabi geplande kolencentrale laait vandaag op met een protest bij het Government House indien het Energy Policy and Planning Committee, dat vandaag vergadert, akkkoord gaat met de bouw. Het Network for Saving the Andaman heeft aangekondigd bij het regeringscentrum te blijven zolang het plan niet van de baan is.

Maar bijna gelijktijdig hebben voorstanders van de bouw een petitie aan de regering overhandigd, waarin ‘pressing needs’ worden benadrukt om meer kolencentrales te bouwen. Het districtshoofd van Klong Thom (Krabi) reed deze week een scheve schaats met een brief, die is uitgelekt, waarin hij dorpshoofden en kamnan oproept twintig personen te ronselen voor een protest bij het Provinciehuis voor steun aan de centrale. De man is overgeplaatst.

De regering heeft bij monde van minister Anantaporn (Energie) recent nog eens benadrukt dat de bouw van kolencentrales in het Zuiden moet doorgaan om te voldoen aan de stijgende vraag naar energie.

Een man (geen functie) van het Department of Mining and Petroleum Engineering van de Chulalongkorn universiteit, lid van een werkgroep die het project herbeoordeelt, zegt kolencentrales in het buitenland te hebben bezocht die met schone energie technologie werken. Er zouden geen berichten zijn over schade aan milieu en gezondheid. Ja, Pinokkio spreekt, want de literatuur over kolencentrales schetst een ander beeld. Schone kolen bestaan niet. Knoopt u het in uw oren?

LCT neemt verzoek om rechtshulp van de familie Somwang in ontvangst

Kort nieuws vrijdag 17 februari

– De Lawyers Council of Thailand (LCT) gaat de familie Somwang bijstaan die enkele overheidsdiensten verantwoordelijk wil houden voor de verdrinking van haar 5-jarig dochtertje Nong Tonmai in de zuidelijke overstromingen. De familie gaat het Royal Irrigation Department en onder andere het provinciaal RID-kantoor voor de rechter slepen.

Nong Tonmai verdronk nadat het busje waarin de familie zat, op 9 januari in Bang Saphan (Prachuap Khiri Khan) door het water werd meegesleept. De aangeklaagde partijen zouden hebben nagelaten tijdig voor de overstromingen te waarschuwen, waardoor bewoners en zij zich niet hebben kunnen voorbereiden.

LCT-president Athawai meent dat ze vervolgd kunnen worden op grond van de Liability For Wrongful Acts by Officials Act en/of de wetgeving over het gedrag van overheidsdienaren.

Op de foto neemt de LCT het verzoek om rechtshulp van de familie in ontvangst.

– De politie heeft een man uit de Oekraïne gearresteerd die betrokken is bij een internationaal opererend netwerk dat in Thailand met valse creditcards aanvallen op ATM’s wilde uitvoeren. Hij werd betrapt toen hij in een winkel in Pratunam met zijn valse creditcard wilde betalen.

In zijn kamer heeft de politie een laptop gevonden met daarop een plan voor een grootscheepse elektronische aanval op ATM’s. Dat zou gebeuren met malware, waardoor de ATM zo vriendelijk is geld te geven. Verder zijn 56 plastic kaarten gevonden met een magnetische strook en apparatuur om kaarten te produceren. Het visum van de man was op 25 maart vorig jaar verlopen.

Eind vorig jaar zag een Russische bende kans om met malware de Government Savings Bank 10 miljoen baht lichter te maken.

Jungle cat– In het Omkoi Wildlife Sanctuary in Chiang Mai zijn twee junglecats gesignaleerd. Het is de eerste keer sinds 40 jaar dat de dieren in Thailand zijn gezien, zegt directeur-generaal Thanya van het Department of National Parks, Wildlife and Plant Conservation (DNP). Het gaat om een mannetje en een vrouwtje.

Waar ze precies zijn gezien wil hij om begrijpelijke redenen niet zeggen. Door een freelance fotograaf, die bij het team was dat de katten heeft opgemerkt, zijn ze op de gevoelige plaat vastgelegd.

Thanya is verrukt over de vondst. De aanwezigheid van de katten wijst erop dat het bos gezond is. De katten staan ook bekend als ‘swamp cats’ omdat ze op plaatsen voorkomen met veel water en dichte vegetatie.

– De immigratiepolitie van Chon Buri heeft een Oostenrijker aangehouden die samen met Chinese drugshandelaren Thailand als basis wilde gebruiken voor de smokkel van 98 kilo marihuana van Zwitserland naar Oostenrijk. Hij zou de leiding hebben van een transnationale bende van drugshandelaren. De man werd gezocht door Interpol. De politie was getipt door de Oostenrijkse ambassade. Ook zijn visum was verlopen.

Eveneens vorige maand is een Chinese zakenman aangehouden, die wordt verdacht van fraude bij de aanbesteding van een energiecentrale in China ter waarde van 150 miljoen baht. Zijn visum was ook al verlopen.

– Een loffelijk streven, maar wel uitvoeren hè Department of Agriculture. Directeur-generaal Suwi zei gisteren dat de dienst het gebruik van chemicaliën in de landbouw beter wil controleren en met name het gebruik van de stoffen die op de Watchlist staan. Dat kan op basis van de Hazards Act die regels stelt aan hoeveelheid en import. Maar de dienst dient voorzichtig te opereren.

‘Het is een gevoelige kwestie, die veel betrokkenen omvat, waaronder importeurs.’ Het juridisch team van de dienst studeert op de kwestie, want volgens mij betekent dat er geen moer gebeurt indachtig het Thaise motto Geen daden, maar woorden. Op de Watchlist staan elf chemicaliën, waaronder Oxamyl dat in de VS is verboden.

Uit gegevens van de dienst blijkt dat de import van herbicides en insecticides is afgenomen. Maandelijks worden door particuliere bedrijven negentig verzoeken gedaan voor registratie van de import van chemicaliën. 4.300 verzoeken zijn in behandeling. Sinds 2011 zijn 9.534 aanvragen gedaan, waarvan veel betrekking hebben op substituut producten. 98 chemicaliën zijn verboden.

– Premier Prayut heeft, gebruikmakend van artikel 44 van de interim-grondwet, adjunct-burgemeester Anan Charoenchasri van Pattaya benoemd tot burgemeester. De politieman met de rang van generaal blijft in functie totdat verkiezingen worden gehouden of zijn benoeming wordt ingetrokken.

Anan was eerder adjunct-hoofd van de Provincial Police Region 2, waar hij het toezicht had over acht oostelijke provincies. In juni 2016 eindigde de termijn van de vorige burgemeester. In datzelfde jaar werd een nieuwe gemeenteraad van voormalige overheidsfunctionarissen benoemd. Zij kozen een voormalige advocaat van het Office of the Chon Buri State Attorney als interim-burgemeester en Anan als tweede man.

– Familieleden van degenen die zijn gedood tijdens politieke conflicten maken bezwaar tegen de rol van het leger in het verzoeningsproces. Het leger is deel van het probleem, zeggen ze. Een man, wiens zoon in mei 2010 werd gedood toen het leger een eind maakte aan de bezetting van het centrum van Bangkok door roodhemden, leverde gisteren namens hen een petitie in bij de verzoeningscommissie [die de leiding heeft over het verzoeningsforum van drie maanden, waarover ik eerder berichtte].

De moeder van een vrouw die in Wat Pathum Wanaram werd gedood, heeft geen vertrouwen in het verzoeningsproces. Ze vraagt de autoriteiten eerst de feiten vast te stellen alvorens door te gaan.

Deze week is het forum begonnen met gesprekken met politieke partijen. De moeder vindt dat begonnen had moeten worden met mensen die getroffen zijn door de politieke conflicten.


 

Botsing in Chiang Rai tussen busje en een cementwagen

Twaalf doden bij twee verkeersongelukken

16 februari – Bij twee verkeersongelukken in Chiang Rai en Krabi zijn gistermiddag twaalf personen om het leven gekomen, waaronder twee Franse toeristen, en drie personen gewond geraakt.

In Chiang Rai (foto boven) waren een cementwagen, een minibusje, een personenauto en een pickup truck betrokken bij de botsing. Volgens getuigen week de cementwagen uit voor een motorrijder die een zijstraat insloeg, waardoor de wagen over de middenberm schoot en tegen het busje botste, dat vervolgens tegen de personenauto botste.

Zeven passagiers en de bestuurder waren op slag dood. Twee passagiers, waaronder een 13-jarig meisje, en de inzittenden van de personenauto werden naar het ziekenhuis gebracht. Daar overleed de volwassen passagier, zodat het meisje als enige de ramp overleefde. De pickup truck wordt verder niet genoemd in het bericht.

In Krabi (foto onder) kwamen twee Franse toeristen (vrouwen van 21 en 55) en de bestuurder om het leven toen hun Toyota Fortuner door een vrachtwagen werd geraakt, die ook door de middenberm was geschoten. De twee mannelijke inzittenden overleefden de aanrijding [geen details]. De toeristen waren van Koh Lanta op weg naar Krabi International Airport. (Bron: website Bangkok Post, 15 februari)

Botsing in Krabi tussen personenauto en vrachtwagen

Commentaar: Trump’s IP actie is oneerlijk

16 februari – De nieuwe man in het Witte Huis heeft nieuwe en strenge actie bevolen tegen corruptie, cybercrime en diefstal van intellectueel eigendomsrecht. De maatregel komt niet geheel onverwacht, schrijft Bangkok Post in haar hoofdredactioneel commentaar van woensdag, want de afgelopen 15 jaar hebben de VS de Special 301 lijst gehanteerd van landen die het niet zo nauw nemen met eigendomsrechten. En de laatste 10 jaar staat Thailand op de laagste plaats van de Special Watch List van de US Trade Representitive (USTR). Wanneer de nieuwe lijst in april uitkomt, zal dat niet anders zijn.

De krant noemt de plaats zowel terecht als oneerlijk. Terecht want winkelcentra en straatverkopers verkopen openlijk piratenversies van films en muziek. Vervalste kleding van bekende merken en accessoires (tassen!) zijn eenvoudig te koop. Thailand verdient de kwalificatie notorious markets op de USTR Watchlist.

Maar de krant noemt de vermelding ook oneerlijk omdat ze het gevolg is van een actie van het Amerikaanse farmaceutisch bedrijf Big Pharma. Het maakte er in 2006 bezwaar tegen dat Thailand ‘compulsory licensing’ toepaste om drie generieke medicijnen, waaronder een anti-aids medicijn, te produceren tegen een betaalbare prijs.

Volgens de VS is dit een maas in de internationale wetgeving over patenten. Big Pharma, dat een grote invloed heeft op de Amerikaanse politiek, noemt het patent busting. Sinds 2007 staat Thailand elk jaar op de Watchlist omdat het land in gebreke blijft actie te ondernemen op het gebied van patenten op medicijnen.

Er was een milde hoop vorig jaar, schrijft BP, dat de VS de door Big Pharma veroorzaakte obsessie zou overwinnen. Er is genoeg te doen in Thailand om belangrijke IP-overtredingen te bestrijden. Nagemaakte en gesmokkelde producten vormen vaak een gezondheidsrisico. Nagemaakte medicijnen, auto-onderdelen en producten met valse etiketten komen uit ongecontroleerde en ongereguleerde sweatshops en thuisbedrijfjes.

Zes weken geleden kwam er een eind aan de hoop op een realistische 301-beoordeling en betere samenwerking door de benoeming van Robert Lighthizer als US Trade commissaris. Die man zet in april zijn handtekening onder het piraterij rapport. De krant noemt hem een zeer ervaren en zeer protectionistische handelsman, met name wanneer hij China kritiseert.

BP besluit: Het is moeilijk een lijst te erkennen die op basis van duidelijk vooroordeel is samengesteld en wordt gehandhaafd. Een gemiste kans. (Bron: Bangkok Post, 15 februari)

Wat Phra Dhammakaya art 44 ingezet

Aanval op Wat Dhammakaya is ‘imminent’

16 februari – Wat Phra Dhammakaya, de protserige en puissant rijke tempel in Pathum Thani die een grote schare trouwe volgelingen heeft, kan een aanval verwachten. Premier Prayut heeft artikel 44 van de interim-grondwet in werking gesteld, waardoor politie en leger de vrije hand hebben.

Woensdag vergaderden de DSI en Provincial Police Region 1 achter gesloten deuren. Volgens een bron is gesproken over een aanval binnen 12 uur voor zonsopgang.

Of de aanval gericht is op arrestatie van de abt, die al sinds vorig jaar wordt gezocht voor heling, het witwassen van geld en encroachment door meditatiecentra van de tempel in drie provincies, wordt niet met zoveel woorden bevestigd. Volgens een bron is de juridische grond waarop gehandeld wordt, de bouw van een bouwwerk over een openbare waterweg.

Wat Phra Dhammakaya Blokkade soldaten en agentenDe bron zegt dat de autoriteiten het risico van een gewelddadige confrontatie met discipelen die een menselijk schild vormen, trachten vast te stellen. Vice-premier en minister van Defensie Prawit ontkende voor de vergadering van woensdag dat een aanval wordt overwogen, maar de website van de krant kopt dat een aanval ‘imminent’ is.

Bij een aanval zouden soldaten buiten de tempel volgelingen moeten tegenhouden en op het tempelterrein zelf zou de politie discipelen naar buiten begeleiden. De politie heeft al tweemaal bakzeil gehaald om de arrestatiebevelen tegen de abt uit te voeren: in juni en december.

De illustratie boven toont het bevel van Prayut. Zie voor alle voorgaande berichten de pagina KCUC Wat Phra Dhammakaya

Update 1: Soldaten en agenten hebben vannacht stelling betrokken bij de tempel (foto rechts). Voertuigen mogen er niet in. Morgenochtend vroeg wordt een inval verwacht en komt een eind aan het kat-en-muis spel van tempel en politie.

Update 2: De DSI heeft drie uur naar de abt gezocht, maar hem niet kunnen vinden. Vrijdag wordt een tweede poging gedaan. Het kat- en-muis spel is dus bepaald nog niet voorbij.

Lamborghini: Waar betaalt Akarakit ’t van?

16 februari – Speed racer Akarakit verdient met zijn racing carrière en winkel in auto-accessoires niet voldoende om zich een Lamborghini van 20 miljoen te kunnen veroorloven. Voor de politie is dat een duidelijke aanwijzing dat de wagen niet van hem is, maar van drugsbaron Xaysana die zo zijn vermogen verborgen houdt voor Justitie.

Akarakit had zich gistermiddag voor zijn tweede verhoor moeten melden bij de Narcotics Suppression Division (NSB) om uit te leggen hoe hij aan de Lamborghini is gekomen alsmede zijn KTM 1290 Super Duke motorfiets. Maar hij kwam niet opdagen. NSB-commissaris Sommai zegt dat hij nog steeds verplicht is een verklaring af te leggen over zijn gehele vermogen en inkomstenbronnen omdat hij eerder door de politie is gedagvaard.

Uit een onderzoek van Akarakit’s boekhouding is gebleken dat hij maandelijks 250.000 baht moet afbetalen op de Lamborghini. Maandelijks wordt op zijn rekening 300.000 baht gestort door drugssmokkelaar Natthapol uit het netwerk van Xaysana. De 50.000 baht extra zou een douceurtje zijn omdat hij net doet alsof de wagen van hem is, maar volgens dit bericht eigendom is van Natthapol.

De Belastingdienst zegt dat Akarakit’s winkel Area 51 al drie jaar gesloten is. Volgens de politie maakte de winkel enorme verliezen, toen die nog open was. De advocaat van Ratchthani Leasing Plc, de kredietmaatschappij via welke Akarakit de wagen had gekocht, overhandigde gisteren documenten met betrekking tot de koop aan de NSB. Hij zei dat de wagen nog moet worden afbetaald. (Voor alle voorgaande berichten zie de pagina De zaak Akarakit Worarojchroendet)

Automarkt zit weer in de lift

16 februari – Kasikorn Leasing (KLeasing), een kredietmaatschappij voor autofinancieringen, verwacht dat de automarkt dit jaar met 2 tot 7 procent groeit na vijf jaar stagnatie. Ze schrijft de verbetering toe aan het economisch herstel van Thailand (de Bank of Thailand voorspelt een groei van 2,3 procent) en het eind van het programma voor de aankoop van een eerste auto (zie de pagina Autoplan).

Verwacht wordt dat vooral kleine auto’s het goed doen, alsmede Europese luxe wagens, trucks en doublecab pickups met in totaal een verkoop van 448.00 à 470.000 voertuigen.

Personenwagens op motorshow (geen details)KLeasing leende vorig jaar 79 miljard baht uit, 9,7 procent meer dan in 2015. Ze maakte een winst van 820 miljoen baht, 25 procent meer dan een jaar eerder. In totaal heeft het bedrijf 90,7 miljard baht aan leningen uitstaan, op jaarbasis een toename van 2,3 procent.

Voor dit jaar zijn de vooruitzichten veelbelovend met een groei van twee cijfers en lagere NPL’s (non-performing loans). De verkoop van zware motoren neemt naar verwachting toe met 17 procent dankzij nieuwe modellen en een betere aansluting bij de wensen van klanten. De financieringsmarkt kan toenemen met 2 tot 4 procent. (Bron: Bangkok Post, 15 februari)

Financiën wil reserves gebruiken voor leningen

16 februari – De regering lijkt zenuwachtig te worden van financiële reserves, want niet alleen heeft ze die scherp laten verminderen (zie de heldere analyse d.d. 10 februari van Decharut Sukkumnoed), maar nu stelt het ministerie van Financiën voor om de ‘overtollige’ reserves te gebruiken voor het verlenen van zachte leningen met als doel het land te ontwikkelen.

Theeraj Athavanich, adviseur van het Public Debt Management Office, zegt dat dit het ministerie in staat stelt sectoren te helpen die financiële steun nodig hebben.

Thans leveren de surplus schatkistreserves geen rente op, want ze moeten worden ondergebracht bij de Bank of Thailand. De huidige wet verbiedt de regering de reserves voor andere doeleinden te gebruiken dan die genoemd worden in de Annual Expenditure Budget Act. Het plan van het ministerie vereist derhalve een wetswijziging.

Wanneer de geamendeerde wet van kracht is, kan de regering een aparte credit line openen voor tekorten op de begroting. De hoeveelheid contant geld is afhankelijk van de geschiktheid van de jaarlijkse begrotingsuitgaven. [Van de laatste alinea begrijp ik niets.] (Bron: Bangkok Post, 15 februari)

Januari: MKB registraties omhoog geschoten

16 februari – Met 6.279 nieuwe bedrijven die zich in januari hebben ingeschreven bij het Business Development Department is een record geboekt, het was het hoogste aantal in vier jaar. Maar het gestort kapitaal zakte met 42 procent op jaarbasis naar 16,49 miljard baht, daar de meeste registraties middelgrote en kleine bedrijven waren met relatief lage investeringen.

696 waren goudwinkels, aangetrokken door de maatregelen van het ministerie van Financiën ter stimulering van de registratie als rechtspersoon zodat ze worden opgenomen in het formele belastingsysteem. Het ministerie wil de belastinginkomsten verhogen ter financiering van de geplande infrastructurele projecten en verhoging van de uitgaven voor het vangnet voor ouderen [?].

Om de MKB’s te verleiden zich als rechtspersoon te registreren, heeft het kabinet vorig jaar belastingvoordelen goedgekeurd, onder andere aftrek van de registratiekosten. Het aantal geregistreerde goudwinkels bedraagt nu 5.146 oftewel 69 procent van alle 7.500 goudwinkels. Naar verwachting stijgt het aantal nieuwe registraties dit jaar naar 66.000 met investeringen van 240 miljard baht. (Bron: Bangkok Post, 15 februari)

Hypotheeksysteem: Yingluck is kwaad op Wissanu

16 februari – Vice-premier Wissanu zegt dat niet gewacht hoeft te worden op een bevel van de Central Administrative Court om beslag te leggen op het vermogen van Yingluck. De oud-premier moet 35,7 miljard baht betalen als compensatie voor de in het hypotheeksysteem voor rijst geleden verliezen. De regering gebruikt daarvoor een administrative order (bestuursdwang) en niet een civiele procedure.

Wissanu reageert op kritiek van Yingluck op haar Facebook pagina. Ze hekelt een uitspraak die Wissanu dinsdag deed, dat al begonnen kan worden met de inbeslagname. Yingluck stapte vorige maand naar de Central Administrative Court en vroeg de bestuursrechter om de bestuursdwang ongedaan te maken. Ze vindt dat op de uitspraak moet worden gewacht.

Volgens Yingluck maakte Wissanu het nog bonter want hij heeft verslaggevers verteld dat in het geval de bestuursrechter Yingluck in het gelijk stelt, al in beslag genomen vermogen niet wordt teruggegeven.

Yingluck schrijft: ‘U houdt geen rekening met rechtsprincipes. Ik begrijp niet waarom een “grote” juridisch expert die door de regering wordt vertrouwd zijn eigen oordeel gebruikt bij het inbeslagname proces en de rechtsgang niet afwacht.’

Wie Yingluck bedoelt met ‘expert’ wordt niet duidelijk uit het bericht, wellicht Wissanu, want die is als vice-premier belast met de juridische zaken van de regering. (Zie verder de pagina Rijst 3)

Verdachten van wapendiefstal op weg naar CSD

Kort nieuws donderdag 16 februari

– De zeven verdachten van een vuurwapen diefstal 5 jaar geleden uit een politiekamp die onlangs zijn aangehouden, zijn vermoedelijk niet betrokken geweest bij het zogeheten Khon Kaen model, een groep die destijds is gevormd om premier Yingluck te beschermen gedurende de straatprotesten tegen haar regering in 2013 en 2014. Vice-premier en minister van Defensie Prawit drong gisteren aan op voorzichtigheid en geen voorbarige conclusies te trekken.

Over de identiteit van de verdachten en hun arrestatie zijn geen mededelingen gedaan. Ze zijn gedetineerd in de 11th Military Circle in Bangkok. Gisteren werden ze door de Crime Suppression Division verhoord. Op de foto zijn ze onderweg naar het politiebureau.

Bij de diefstal in 2012 werden 885 vuurwapens van de Border Patrol Sub-Division 24 in Udon Thani buitgemaakt. Wegens betrokkenheid bij het Khon Kaen model zijn eerder enkele verdachten aangehouden. Ze worden vervolgd voor majesteitsschennis en overtreding van de Computer Crime Act.

– Het lukt Thai Airways International (THAI) niet om kopers te vinden voor de Airbus 340 toestellen waar ze vanaf wil omdat ze qua exploitatie te duur zijn. Het toestel is dan ook niet erg populair op de tweedehands markt.

THAI bevestigt in een verklaring de moeizame zoektocht naar kopers. De nationale luchtvaartmaatschappij reageert op een actie van honderd stafleden die premier Prayut hebben gevraagd artikel 44 van de interim-grondwet in te zetten en onderzoek te laten doen naar de aanschaf in 2002 en 2003 van de tien toestellen, die nu staan te ‘rotten’ op Don Mueang en U-tapao. Destijds zorgden ze voor een jaarlijks verlies van 3 tot 5 miljard baht omdat ze een hoog kerosinegebruik hadden.

– De Public Sector Anti-Corruption Commission (PACC) adviseert het ontslag van negen overheidsfunctionarissen die betrokken waren bij de uitgifte van illegale grondaktes in het district Pak Chong (Nakhon Ratchasima). Het gaat om 130 rai aan Sor Por Kor land, gronden die bestemd zijn voor agrarische doeleinden.De grond zou voor 10 miljoen baht per perceel aan overheidsfunctionarissen [dezelfde of andere?] verkocht zijn. Een landmeter wordt verdacht van de uitgifte van nog eens 155 percelen bij nationaal park Khao Yai aan haar echtgenoot. De zaak is momenteel in behandeling bij de rechtbank.

Van de negen beschuldigden zijn drie werkzaam bij het Agricultural Reform Land Office (Alro) in Nakhon Ratchasima, vijf zijn land officials en een is een dorpshoofd. Het Anti-Money Laundering Office heeft beslag gelegd op hun bezittingen. Naar verluidt zouden de landmeter en haar medeplichtigen 100 miljoen baht hebben verdiend met de grondverkopen. (Zie verder de pagina Corruptie 2 en de pagina Krakers op overheidsland)

– Het openbaarvervoerbedrijf van Bangkok (BMTA) vraagt twee regeringsdiensten om advies hoe het contract voor de levering van 489 NGV-bussen (aardgas) te annuleren. Alhoewel de BMTA al heeft besloten het contract te annuleren, is de importeur nog niet geïnformeerd ter voorkoming van juridisch gedoe. Advies is gevraagd aan het kantoor van de procureur-generaal en van de thesaurier.

Van de bussen zijn 390 al geleverd, maar daarbij is de contractueel vastgelegde leveringsdatum overschreden. Ze zijn nog niet in gebruik genomen. Op de kade van Laem Chabang staan de overige bussen waarop de douane beslag heeft gelegd wegens ontduiking van de importheffing.

Somdet Phra Maha Muniwong– Boeddhisten en moslims vormen één familie; verdeeldheid kan worden voorkomen door hun eigen leer in ere te houden. Een groep moslim vertegenwoordigers kreeg deze wijze raad gisteren van de nieuwe Supreme Patriarch. Hij pleitte voor eenheid en zei dat verdeeldheid kan worden vermeden omdat alle religies en geloven naar vreedzame co-existentie streven.

Gisteren trokken duizenden gelovigen naar Wat Rajabopit, de tempel van de patriarch, om hem geluk te wensen met zijn benoeming en eer te bewijzen. Na zijn wijze raad maakte hij een wandeling bij de tempel zodat ook anderen de gelegenheid voor een eerbetoon kregen. Zondag werd de abt in de tempel van de Emerald Buddha bevestigd in zijn nieuwe functie. (Zie verder de pagina Benoeming nieuwe Supreme Patriarch)

– De DSI geeft toe dat weinig vorderingen worden gemaakt in het onderzoek naar Panthongtae, een zoon van oud-premier Thaksin, wegens zijn betrokkenheid bij een schandaal met leningen van de Krungthai Bank. Het onderzoek sleept zich al acht jaar voort. Over een jaar verloopt de verjaringstermijn.

Omdat de tijd begint te dringen is de directeur van het Bureau of Financial and and Banking Crime op het onderzoek gezet. De zaak heeft betrekking op leningen van 9,9 miljard baht aan dochterbedrijven van een vastgoedbedrijf tijdens de regeringsperiode van Thaksin. Behalve Panthongtae worden twee anderen verdacht die banden hadden met de Shinawatra’s.

– De Democratische partij heeft tien leden aangewezen die het standpunt van de partij over eenheid en nationale verzoening gaan vertolken. De tien gaan alle panels die zijn gevormd, voeden met hun ideeën. Het team wordt geleid door partijleider Abhisit, die zal spreken over politieke kwesties en manieren om conflicten op vreedzame wijze op te lossen.

Morgen maakt de partij haar opwachting bij de commissie die de leiding heeft over het eenheidsforum, een gespreksronde van drie maanden met politieke partijen, politieke groepen, academici en het maatschappelijke middenveld. Met enkele politieke partijen is al gesproken. (Zie verder het bericht van 15 februari Eenheidsgesprekken: Amnestie is taboe.)

– Follow-up op de berichtgeving over windmolenparken op Sor Por Kor land in Nakhon Ratchasima en Chaiyaphum, waar de bestuursrechter in één geval een stokje voor heeft gestoken. Omdat hiermede een precedent is geschapen voor de andere parken doet het Agricultural Land Reform Office (Alro) onderzoek. Alro is belast met de uitgifte van de gronden die een agrarische bestemming hebben. Het gaat om vijftien bedrijven met windmolenparken, waarvan vijf al in bedrijf zijn. Kernvragen zijn: Leveren de parken voordeel op voor boeren, en zijn de bedrijven bezig met agrarische activiteiten? Het onderzoek neemt 45 dagen in beslag.

Reacties niet mogelijk