Thais nieuws woensdag 13 september

De berichten op deze pagina zijn doorgaans ontleend aan Bangkok Post en een enkele keer aan The Nation.
Op de pagina Dossiers geef ik een toelichting op begrippen, organisaties enzovoort die regelmatig in berichten voorkomen.
De paginaverwijzingen hebben betrekking op de pagina’s Round Up, evenals Dossiers te vinden op de Leeswijzer. Klik voor de leeswijzer hier.
Voor de betekenis van de gebruikte afkortingen, klik hier. Het handigst is deze pagina in een nieuw tabblad te openen, zodat je gemakkelijk kunt terugkeren naar het nieuwsoverzicht.

Voor het nieuws van 16-31 augustus en begin september zie de zwarte menubalk bovenaan de pagina onder het kopje Thailand.

 

Japanse investeerders optimistisch over Thailand

13 september – De relatie met Japan blijft Bangkok Post intrigeren, want evenals gisteren besteedt de krant vandaag veel aandacht aan het driedaags bezoek dat de Japanse minister van Handel, Economie en Industrie Heroshige Seko in het gezelschap van 570 Japanse investeerders aan het land brengt. Maar het gaat dan ook om een ‘exclusief interview’ dat Seko aan BP heeft gegeven en het is altijd leuk om daarmee de concurrent de ogen uit te steken.

Volgens Seko hebben de meeste investeerders ‘grote belangstelling’ voor investeringen in Thailand. ‘Ze zijn heel optimisch over Thailand en zijn potentieel. Morgen bezoeken ze de Japanse fabrieken bij de Eastern Economic Corridor [Moet dat niet zijn: in?] en dat zal verder hun geloof in Thailand’s potentieel versterken. De Japanse delegatie heeft veel vertrouwen door het bezoek verworven daar het toekomstige investeerders laat zien hoe vastbesloten het land is Japanse investeringen te verwelkomen.’

Zie verder: Thai trip stokes interest of investors, says Japan minister.

Red Bull verwikkeld in conflict over 31 rai bos

13 september – Opening krant is vandaag het bericht dat een dochterbedrijf van Red Bull verwikkeld is in een conflict over communaal bos in Khon Kaen. In Kort Nieuws van gisteren schreef ik er al over. Minister Anupong (Binnenlandse Zaken) heeft opdracht gegeven voor een onderzoek naar de gang van zaken bij de toestemming die aan het bedrijf is verleend. De gebruiksvergunning wordt ingetrokken wanneer de aanvraag in strijd was met de regelgeving.

Anupong is zelf betrokken bij de zaak omdat hij zijn handtekening heeft gezet onder een document waarin het verzoek van het bedrijf om 31 rai in gebruik te mogen nemen wordt goedgekeurd. Dat document is online uitgelekt. [Wat zou de krant toch zonder lekken zijn?] Anupong verweert zich met: ‘Niemand maakte destijds bezwaar. Als één het er niet mee eens was geweest, had ik niet getekend.’

Zoals gebruikelijk doet BP de zaak in alle details uit de doeken en herkauwt het voorgaande nieuws. Een benadering die leidt tot oersaaie artikelen waar geen doorkomen aan is. Lees het zelf maar (of niet) in Red Bull firm caught in land row (Gerelateerde berichten op de pagina Krakers op overheidsland)

Red Notice Vorayudh

Interpol: Red Notice voor Vorayudh nu online

13 september – Interpol heeft de zogeheten Red Notice voor Red Bull erfgenaam Vorayudh openbaar gemaakt op haar website. Sinds vorige maand hadden de politiekorpsen van de 190 ledenlanden al toegang tot het internationaal arrestatiebevel.

Vorayudh wordt gezocht wegens een hit-and-run aanrijding in 2012. De Red Notice is de enige kans om hem te pakken te krijgen. In april werd in Thailand tegen hem een arrestatiebevel uitgevaardigd. Hij nam de benen naar Singapore en vandaar naar Taiwan, waar hij het laatst begin mei is gesignaleerd. Volgens een eerder bericht is Taiwan niet aangesloten bij Interpol.

Vorayudh’s familie is voor 50 procent eigenaar van het bedrijf dat zijn grootvader oprichtte. Sinds de crash leidt hij het leven van een playboy. Uit postings op de social media blijkt dat hij formule 1 races bezocht, aan snowboarding in Japan deed en een bezoek bracht aan Venetië. Vorayudh heeft een privéjet, maar die heeft hij achtergelaten in Singapore, aldus de laatste berichten. (Zie verder de pagina De zaak Vorayudh e.a.)

Kort nieuws woensdag 13 september

– De voorpagina van BP bevat vandaag twee berichten die ik verban naar de rubriek Kort Nieuws. In een kader meldt de krant dat premier Prayut gebruikmakend van artikel 44 [van de interim-grondwet, dat nog steeds van kracht is] de vertrek- en aankomstkaart voor Thai heeft afgeschaft. Die kaart wordt gedeeltelijk verantwoordelijk gehouden voor de lange rijen bij Immigration [Wat flauwekul is: Immigration kan de toenemende stroom toeristen niet aan] Buitenlandse toeristen moeten de kaarten wel blijven invullen.

– Het tweede bericht gaat over het voorstel voor een regering van nationale eenheid, dat is gedaan door ex-Democratisch leider Bichai. Voorzitter Meechai van de grondwetcommissie (CDC) zegt dat de nieuwe grondwet geen beletsel vormt. Zo’n regering is feitelijk een coalitieregering waarin de grote politieke partijen hun verschillen even op sterk water zetten totdat een dreigende crisis is opgelost.

NLA-voorzitter Pornpetch vindt het geen goed idee. De grondwet schrijft voor dat de partij met de meeste parlementszetels het initiatief neemt voor de vorming van een nieuwe regering. (Zie verder het bericht van gisteren Voorstel voor nationale regering krijgt koude douche op de pagina Verkiezingsnieuws 2)

– De bestuurder van de dierenambulance, die de dwergkeeshond van student Phattarapong van Bangkok naar diens thuisprovincie Nakhon Ratchasima heeft gebracht, is gisteren gehoord door de politie. De bestuurder zegt geen klacht te zullen indienen tegen de student omdat hij zijn eis voor compensatie heeft ingetrokken. Het geld voor het vervoer ad 2.500 baht heeft hij al ontvangen.

De bestuurder heeft verklaard dat Phattarapong heeft gezegd het dier pillen tegen wagenziekte te hebben gegeven. Tijdens een stop bij een benzinestation bleef hij 20 minuten met de hond weg. Phattararong had het dier voor 50.000 baht tegen ongevallen verzekerd. Hij eiste dit bedrag van het bedrijf, maar dat weigerde omdat de dood van het dier niet door de polis werd gedekt.

Voorgaande berichten: |
12 september: Student geschorst vanwege vergiftiging puppy
11 september: Hondenbaasje moet op ’t matje komen

Ouders runaway bride– Nog een follow-up, nu over de runaway bride. De ouders ontkennen iets met de oplichting van hun dochter te maken hebben en dat zal niemand verbazen.

Gisteren meldden ze zich bij de CSD. Ze verklaarden slechts vier van de huwelijken te hebben bijgewoond en de bruidsschatten niet geïncasseerd te hebben. De vader zegt: ‘Sinds het schandaal bekend werd, wijzen velen naar ons. Gedacht wordt dat de gehele familie bij de nephuwelijken betrokken was.’

De ‘bruid’ is in voorlopige hechtenis genomen, maar ze is nog niet in staat van beschuldiging gesteld. In onderzoek is nog de rol van de vrouw op wier naam de bankrekening staat waarop de dertien gedupeerde mannen de bruidsschat c.q. een investeringsbedrag voor het fruitbedrijf van de bruid stortten. [Of zou dat bedrijf gefantaseerd zijn?]

Voorgaande berichten:
10 september: Runaway bride vastgezet voor klein misdrijf
9 september: Runaway bride bekent oplichting
8 september: Vrouw ontkent banden met runaway bride
7 september: Kort nieuws
6 september: Runaway bride licht zeven mannen op

– De Civil Aviation Authority of Thailand (CAAT) heeft toestemming gekregen internationale vluchten van twaalf luchtvaartmaatschappijen van 1 september tot 31 januari te schorsen. Deze maatschappijen hebben nog geen nieuw Air Operator Certificate (AOC), een eis die is gesteld door de ICAO in verband met de rode kaart die Thailand heeft gekregen omdat niet voldaan wordt aan alle internationale veiligheidsregels.

Het gaat om de volgende maatschappijen: Orient Thai Airlines, K-Mile Air (cargo), Siam Land Flying Co Ltd (private aircraft), HS Aviation (emergency medical flight service), Jet Asia Airways, AC Aviation Co Ltd (business air charter), Advance Aviation Co Ltd (VIP helicopter charter), Skyview Airways or R Airlines (charter), Asia Atlantic Airlines (charter). VE Jets, Siam Air en Thai VietJet Air. Ze verzorgen slechts 2 procent van het internationaal luchtvaartverkeer. (Zie verder de pagina Luchtvaartdienst onder vuur)

– Als het gaat om gevaarlijke chemische bestrijdingsmiddelen, die in de landbouw worden gebruikt en vaak door andere landen zijn verboden, zijn de autoriteiten altijd huiverig harde maatregelen te nemen.

Zo reageren ze nu weer op het voorstel van het ministerie van Volksgezondheid om Paraquat en Chlorpyrifos, twee middelen om gras te bestrijden, uiterlijk in 2019 te verbieden. Hoofd Suwit van het Department of Agriculture vindt het tijdpad ‘onrealistisch kort’. Meer informatie is nodig over de gezondheidsrisico’s, zegt hij.

Suwit wijst erop dat wereldgezondheidsorganisatie WHO de middelen in de categorie gematigd plaatst. Het Thai-Pesticide Alert Network en verwante organisaties zeiden maandag dat ze de regering gaan vragen het voorstel te steunen. De chemicaliën zijn volgens hen schadelijk voor de gezondheid van mensen, dieren en het milieu. Vijftig landen die het gebruik verboden hebben, vinden dat ook.

Suwit zegt dat de dienst de zorgen niet negeert. Ze gaat een studie doen naar de toxicologie en gezondheidseffecten, kijken naar studies in andere landen, conventies en internationale wetten en  hoorzittingen houden.

– Twee misdaadberichtjes. In Nonthaburi is gisteren het vermeende brein van een grote drugsbende aangehouden. In beslag genomen zijn een geldbedrag van 2 miljoen baht, bankrekeningen die erop wijzen dat 50 miljoen baht in circulatie is en twee voertuigen. De verdachte staat te boek als motortaxibestuurder.

De bende gebruikte mobiele telefoons die in het buitenland waren geregistreerd. Na elke transactie werd de SIM-kaart verwisseld. De drugs kwamen uit het Noorden en waren bestemd voor gebruikers in groot-Bangkok en het Zuiden.

Tweede bericht: Een kamnan die 21 jaar geleden in Japan twee Thaise werkers vermoordde en vorig jaar na zijn arrestatie in Chiang Mai was vrijgelaten op borgtocht, is gisteren opnieuw gearresteerd. De kamnan was destijds door drie mannen gehuurd om de Thai te vermoorden. Deze drie zijn door de Japanse politie aangehouden. Ze beweerden dat de werkers hun geld hadden gestolen uit verkoopautomaten.

– Oud-premier Yingluck heeft naar de grensprovincie Sa Kaeo twee vluchtauto’s gebruikt. In Min Buri verwisselde ze van wagen. Camerabeelden wijzen op een vrouw als passagier maar of dit Yingluck was, kan niet bevestigd worden. De vluchtroute met de twee wagens is gisteren bekend gemaakt door RTP adjunct-hoofdcommissaris Srivara die het onderzoek naar The Great Escape leidt.

Voor zover bekend nam Yingluck twee dagen voor de zitting van het hooggerechtshof, waarop ze niet verscheen, de benen. Degenen die haar voor die datum hebben geholpen, kunnen alleen vervolgd worden voor overtreding van de immigratiewet omdat het arrestatiebevel nog niet van kracht was. (Zie verder de pagina The Great Escape)

– Een wanhopige moeder in Chatuchak (Bangkok) heeft haar 15-jarige autistische dochter gedood. Ze zegt dat ze sinds de dood van haar echtgenoot niet meer voor het kind kan zorgen. Een politieonderzoeker van het bureau Thung Song Hong bezocht het appartement maandagnacht en trof de moeder huilend bij het lichaam van het dode meisje aan. Hij vond dertig Diazepam tabletten en een ketting van een meter, gebruikt om het meisje vast te ketenen als ze uitging.

Het kind werd al sinds 2006 behandeld voor haar autisme. Drie jaar geleden stierf de echtgenoot, maar nu werd het de moeder te veel. De laatste tijd had ze elke avond twee slaappillen ingenomen. Maandag nam ze ontslag bij haar werk en wurgde ’s avonds het meisje met een doek. De vrouw meent dat dit de beste manier was om haar verder lijden te besparen. Ze belde zelf de politie.

Abhisit speecht, studenten protesteren– Tijdens een speech over zijn politieke opvattingen werd oud-premier Abhisit gisteren op de Thammasat universiteit geconfronteerd met een protest van vier studenten tegen de gewelddadige beëindiging van de roodhemdprotesten in 2010 door zijn toenmalige regering. Ze hielden plakkaten omhoog met teksten en toonden foto’s van slachtoffers.

Abhsit trok zich er weinig van aan en ging rustig door met zijn speech, waarin hij het optreden van destijds verdedigde. Het protest noemde hij een vorm van meningsuiting. Het hooggerechtshof sprak Abhisit en toenmalig vice-premier Suthep in augustus vrij van moord. Beiden handelden uit hoofd van hun functie. De gevechten tussen leger en roodhemden kostten destijds aan 91 mensen het leven, waaronder ook soldaten.

– Het busbedrijf en de vijf andere bedrijven die betrokken zijn bij de zogeheten zero-dollar tours zeggen zelf slachtoffer te zijn van deze praktijk. Bij een inval vorig jaar september werden duizenden [?] bussen en een grote hoeveelheid geld in beslag genomen. Dertien leidinggevenden werden aangeklaagd.

Vorige maand sprak de Criminal Court de verdachten wegens gebrek aan bewijs vrij, maar het OM bereidt een beroep voor. De bedrijven die duizend werknemers tellen, zeggen een schade van ettelijke miljoenen baht te hebben geleden.

Het bericht gaat gedetailleerd in op de affaire en legt uit waarom de verdachten menen onbillijk te zijn behandeld door politie en OM, maar dat is dermate ingewikkeld dat ik vermelding achterwege laat.

– De populaire tv-presentator en interviewer Sorrayuth, veroordeeld voor fraude met reclamegelden, is vrij gelaten op een borgtocht van 5 miljoen baht, zodat hij zijn beroep bij het hooggerechtshof kan voorbereiden. En dat is alles wat ik erover wil zeggen, want ik heb er al vaak over geschreven en als u dat vergeten bent: tant pis.

Reacties niet mogelijk