Thais nieuws vrijdag 15 september

De berichten op deze pagina zijn doorgaans ontleend aan Bangkok Post en een enkele keer aan The Nation.
Op de pagina Dossiers geef ik een toelichting op begrippen, organisaties enzovoort die regelmatig in berichten voorkomen.
De paginaverwijzingen hebben betrekking op de pagina’s Round Up, evenals Dossiers te vinden op de Leeswijzer. Klik voor de leeswijzer hier.
Voor de betekenis van de gebruikte afkortingen, klik hier. Het handigst is deze pagina in een nieuw tabblad te openen, zodat je gemakkelijk kunt terugkeren naar het nieuwsoverzicht.

Voor het nieuws van 1-14 september zie de zwarte menubalk bovenaan de pagina onder het kopje Thailand.

 

Luchtschip ups but mostly downs

Leger dumpt Sky Dragon; betrokkenen heten Haas

15 september – Hilarisch openingsverhaal in Bangkok Post vandaag, waarin vele mannen met de naam Haas niets willen zeggen over een van de grootste miskopen van het leger: de aanschaf van het luchtschip Aeros 40D S/N 21 (bijnaam Sky Dragon), een zeppelin 8 jaar geleden gekocht voor het lieve bedrag van 350 miljoen baht.

Legercommandant Chalermchai, op de nek gezeten door verslaggevers die er toevallig achter waren gekomen, moet toegeven dat het luchtschip uit bedrijf is genomen (decommisioned), een term die niet erg passend is, want het schip heeft zelden dienst gedaan. De laatste keer was in 2012 toen het beschadigd raakte bij de landing.

Premier Prayut, vice-premier en minister van Defensie Prawit en minister Anupong (Binnenlandse Zaken), tot zeven jaar geleden legercommandant, hielden gisteren hun lippen stijf op elkaar toen verslaggevers wilden weten of het schip het aan aankoop en onderhoud bestede geld waard was. Klein pluspuntje: de camera’s waarmee het schip is uitgerust, zijn nog in goede staat, dus die kunnen misschien nog door een ander toestel gebruikt worden.

Geen spoor van Yingluck in Cambodja

15 september – Als we alle ontkenningen van hulp aan Yingluck’s vlucht bij elkaar optellen, is maar één conclusie mogelijk: Yingluck is opgepikt door een ruimtevaartschip en neergestreken op de maan waar ze een vakantiebungalow heeft.

Want ook Cambodja houdt zich van de domme. Cambodjaanse regeringsfunctionarissen ontkennen (weer) dat ze Thailand via Cambodja is ontvlucht [en volgens het meest waarschijnlijke scenario naar Singapore is gereisd en vandaar naar Dubai].

Woordvoerder Khieu Sopheak van het Cambodjaanse ministerie van Binnenlandse Zaken zegt in de Khmer Times dat ze de grens niet is overgestoken. Hij dringt er bij de Thaise politie op aan CCTV-beelden te bestuderen. Als Yingluck in Cambodja was opgedoken, zou ze onmiddellijk zijn teruggestuurd.

Sopheak: ‘Ze is aan de Thaise politie ontsnapt en nu vragen ze de Cambodjaanse politie waar ze is. Hoe kunnen wij dat weten? Die vraag moet gesteld worden aan de Thaise politie, niet aan ons.’

Het bericht herhaalt verder wat RTP adjunct-hoofdcommissaris Srivara heeft gezegd over Yingluck’s vluchtauto’s, maar dat meldde de krant al eerder.

De Cambodjaanse premier Hun Sen vertelde vorige maand op een bijeenkomst van fabrieksarbeiders in Phom Penh dat er geen gegevens waren over Yingluck’s passage door Cambodja. ‘Alle luchtvaartmaatschappijen hebben dat gecontroleerd’, zei hij. (Bron: website Bangkok Post, 14 september) (Zie voor alle voorgaande berichten de pagina The Great Escape)

Gerelateerd bericht: Het ministerie van Buitenlandse Zaken kan pas Yingluck’s paspoort intrekken wanneer de politie of het OM daar om vragen. Woordvoerder Makawadee zegt dat het ministerie geen informatie heeft over Yingluck’s verblijfplaats. Ze heeft ook geen verzoek voor intrekking ontvangen.

De politie is nog steeds bezig Yingluck’s vlucht te reconstrueren. De Burapha Task Force, die verantwoordelijk is voor de grensbewaking, heeft van legercommandant Chalermchai opdracht gekregen beeldmateriaal van alle camera’s langs de grens te onderzoeken.

Yala: 3 bommen, 1 dode, 18 gewonden

Yaha (Yala) Auto beschadigd door bomscherven15 september – Drie bomaanslagen woensdagnacht en donderdagochtend in Yala hebben het leven gekost aan 1 persoon en 18 anderen verwond, waaronder EOD-ers, rangers en burgers.

De eerste bom van 15 kilo ontplofte woensdagnacht en beschadigde een elektriciteitspaal. De tweede ontplofte ’s ochtends toen een team van de EOD op weg was voor onderzoek. Twee rangers werden verwond en twee voertuigen werden beschadigd.

De politie wisselde vuur uit met de opstandeling die in een hinderlaag lagen, maar die trokken zich snel terug. Terwijl het onderzoek aan de gang was, ontplofte een derde bom, die de slachtoffers maakte. Eén slachtoffer overleed later in het ziekenhuis. (Bron: website Bangkok Post, 14 september)

Update krant: De krant meldt dat twee rangers om het leven zijn gekomen en veertien anderen gewond zijn geraakt: rangers, EOD-ers en burgers. De twee rangers overleden in het ziekenhuis. Voorafgaand aan de derde explosie had de EOD telefoon- en radiosignalen geblokkeerd; niettemin werd de derde bom door een radiosignaal tot ontploffing gebracht. [Geen verklaring]

De politie was eerder getipt over een verdacht voorwerp bij een brug, waarna het gebied voor onderzoek werd afgezet. In de stad Yala werd de beveiliging versterkt na een tip over een mogelijke autobom. Vier pickup trucks zonder kentekenplaat wekten wantrouwen. In één wagen lagen twee bommen en jerrycans met benzine.

Ministeries pakken hamsteren alcohol/sigaretten aan

15 september – Morgen worden sigaretten en alcohol duurder, omdat de accijns omhoog gaat. De ministeries van Handel en Financiën proberen hamsteren te voorkomen. Alhoewel de nieuwe prijzen niet bekend zijn gemaakt, wordt aangenomen dat de verhogingen niet mals zijn. Sommige verkopers zouden om die reden weigeren de producten te verkopen.

De accijns, bijgenaamd sin tax, wordt nu volgens een nieuwe methode berekend en die geldt ook voor suikerhoudende dranken, thee en koffie. Voor sigaretten wordt die gebaseerd op de winkelprijs tegen voorheen de ex-fabrieksprijs. Naar verluidt gaat de prijs van een pakje sigaretten met 24 baht omhoog.

Uit de sin tax worden drie organisaties gesubsidieerd: de Thai Health Promotion Foundation, televisiezender PBS en het National Sports Development Fund.

Functionarissen van het Internal Trade Department voeren controles uit op markten. Op hamsteren staat een straf van maximaal zeven jaar en/of een boete van 140.000 baht. (Bron: website Bangkok Post, 14 september)

Brand plastic fabriek

Thawi Watthana: Plastic fabriek in de as gelegd

15 september – Magnetic Co, een fabriek in plastic artikelen in Thawi Watthana (Bangkok), is woensdagnacht in de as gelegd. Vermoedelijk is de brand aangestoken. Het kostte de brandweer meer dan een uur om met tien wagens en ploegen het vuur onder controle te krijgen.

Een neef van de eigenaresse zegt dat hij met een werknemer in de fabriek was toen hij twee luide knallen hoorde aan de voorkant van de fabriek. Ze namen een kijkje en zagen dat brand was uitgebroken. Nadat ze tevergeefs geprobeerd hadden de brand te blussen, belden ze de politie.

Brandstichting wordt vermoed omdat de fabriekseigenaresse met enkele lieden een conflict heeft. Zij overleefde als eens een moordaanslag. Twee weken geleden werd in haar huis tegenover het fabriekspand ingebroken en schade aangericht.  (Bron: website Bangkok Post, 14 september)

Politiehervormingen: Woede over uitnodiging aan Suthep

15 september – Pheu Thai en het UDD (roodhemden) zijn in hun wiek geschoten door de uitnodiging van een commissie aan Suthep Thaugsuban om zijn mening te geven over de gewenste hervormingen van de politie.

Voormalig UDD-voorzitter Tida Tawornseth vraagt zich af: Waarom mag een bekende demonstrant, die de verkiezingen in 2014 verstoorde, zo’n belangrijk regeringsbeleid beïnvloeden? Ze wijst ook op zijn vermeende bedenkelijke rol bij de aanbestedingsprocedure voor de bouw van 396 politiebureaus, toen hij vice-premier was.

Adjunct secretaris-generaal Chavalit van Pheu Thai noemt de uitnodiging een fout gezien het feit dat Suthep’s reputatie bij het project is beschadigd. De commissie dient mensen uit een brede range van sectoren te vragen om input te leveren. Bovendien, zegt Chavalit, is Suthep een voorstander van het aanblijven van Prayut als premier na de verkiezingen.

Woensdag maakte de commissie bekend wie ze allemaal gaat uitnodigen en dat is een hele waslijst van bobo’s. De commisie is in principe voorstander van decentralisatie van het politiewerk. De commissie is een van de elf commissies die zijn gevormd om de bezem door het politiekorps te halen. Daarvoor hebben ze tot april de tijd.

Ook in Phuket oplichting met zero-dollar tours

15 september – Niet alleen in Bangkok zijn [waren?] bedrijven betrokken bij de Chinese zero-dollar tours, maar ook in Phuket worden nu bedrijven ervan verdacht zich verrijkt te hebben aan Chinese toeristen door hen te duur geprijsde artikelen aan te smeren en te veel in rekening te brengen voor (bus)diensten.

Vandaag krijgen de tourbedrijven bezoek van de Toeristenpolitie. Nagegaan wordt of ze belastingbetaling hebben ontdoken. De inspectie is een follow-up op een operatie dinsdag bij zeven bedrijven in het hele land. De betrokken bedrijven verkopen edelstenen, sieraden, leren en rubber producten en verzorgen vervoer. De politie heeft beslag gelegd op elf bussen met een rode kentekenplaat die illegaal opereerden. Sommige bedrijven opereren ook in Phuket. Onderzoek naar nog eens zeventig bussen met een rood kenteken volgt.

De politie gaat in beroep tegen de vrijspraak voor de leiding van OA Transport Co in Bangkok door de Criminal Court vorige maand, die de Chinezen vervoerde. Ze zijn vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs. RTP adjunct hoofdcommissaris Srivara heeft de leiding van het onderzoek. Adjunct-hoofd Surachet van het Tourist Police Bureau zegt dat de politie op volle capaciteit strijd voert tegen de tours. ‘Serieus actie ondernemen versterkt een positief image van Thailand bij toeristen.’

Locatie bouwproject Ratchadamri Road

Kort nieuws vrijdag 15 september

– De Central Administrative Court heeft gisteren de milieu-effect rapportage voor de bouw van een 41 verdiepingen tellende flat met 516 eenheden aan de Ratchadamri Road (Bangkok) ongeldig verklaard. De rapportage voldoet niet aan de bouwvoorschriften. Volgens de rechter is de soi om het perceel van 1,3 rai (foto) te smal voor de bouwwerkzaamheden. Omwonenden verzetten zich tegen het project dat wordt ontwikkeld door de Thai Factory Development Plc.

– Waarom Bangkok Post berichten in de krant zet die oud nieuws zijn, ontgaat me. Luiheid, incompetentie? Vandaag meldt de krant op de voorpagina dat Thaise passagiers vanaf morgen niet meer de aankomst- en vertrekkaart TM6 hoeven in te vullen. Maar dat meldde de krant al eerder. Adjunct-commandant Choengron van de Immigration Division 2 looft het besluit en dat is dan ook het enige nieuws in dit bericht.

– Thailand steunt de humanitaire hulp van Asean voor de Rohingya moslims in de deelstaat Rakhine in Myanmar, zegt woordvoerder Makawadee van het ministerie van Buitenlandse Zaken. En dat is hard nodig: ruim 380.000 Rohingya zijn gevlucht over de grens met Bangladesh nadat gevechten waren uitgebroken tussen het leger van Myanmar en een opstandelingengroep die bekend staat als Arakan Rohingya Salvation Army, en velen zijn gestrand in Rakhine.

Tijdens de algemene vergadering van de VN in New York, 17 tot 24 september, vergaderen de ministers van buitenlandse zaken van Asean over de humanitaire crisis. Thailand laat geen vluchtende Rohingya toe, zei gisteren de commandant van het infanterieregiment in Ranong. Maar het leger zorgt wel voor voldoende voedsel voor 15 tot 20 dagen en stuurt ze daarna door naar andere landen. Elk jaar komen tussen november en februari vele Rohingya per boot naar Thailand op weg naar hun bestemming.

– De gevangenisstraf voor voormalig voorzitter Supachai van de Klongchan Credit Union Cooperative, die een greep in de kas heeft gedaan, is door het Hof van Beroep naar zeven jaar teruggebracht. Eerder verlaagde het Hof de straf van 16 naar 14 jaar. Nu is die gehalveerd omdat hij bekend heeft. Het Hof weigerde de straf te schorsen omdat het om een ernstig misdrijf gaat, waarvan de leden de dupe zijn geworden.

Supachai werd in 2016 door de lagere rechtbank veroordeeld tot 32 jaar wegens de diefstal van 22,13 miljoen baht. De rechtbank maakte er 16 jaar van omdat hij bekend had na aanvankelijk bij het verhoor door de politie ontkend te hebben. Supachai zit sinds april 2016 gevangen. Vrijlating op borgtocht is hem geweigerd. De DSI heeft zeven zaken tegen hem aanhangig gemaakt. (Zie verder de pagina KCUC Wat Phra Dhammakaya 2)

– Thailand krijgt van 20 tot 27 september bezoek van de ICAO, die zal nagaan of het land nu wel voldoet aan alle internationale regels voor de luchtvaartveiligheid. In juni 2015 kreeg het land een rode kaart. De CAAT heeft er vertrouwen in dat die status snel wordt ingetrokken.

Negen van de 21 Thaise luchtvaartmaatschappijen hebben nu een nieuw Air Operator Certificate. De overige twaalf krijgen die in januari. Zij mogen tot die tijd geen internationale vluchten uitvoeren. (Zie verder de pagina Luchtvaartdienst onder vuur)

– Een groep van 351 displaced persons die sinds 1972 in Tak leven, dienen hun Thaise nationaliteit terug te krijgen. De Central Administrative Court heeft die opdracht gegeven aan het ministerie van Binnenlandse Zaken. Het besluit is gebaseerd op bewijs dat ze alle stadia van het verkrijgen van het Thaise burgerschap hebben doorlopen, aldus hun advocaat. De advocaat hoopt dat het ministerie niet in beroep gaat, want dan wordt de zaak nog eens jaren gerekt.

– De bomaanslag met C-4 op een ATM, woensdag in Saphan Sung, is voor het leger aanleiding pogingen te doen om alle explosieven en oorlogswapens in Bangkok te zoeken en te verwijderen. Legercommandant Chalermchai zei gisteren dat het leger een speciale eenheid heeft die zich daarmee bezighoudt.

Enkele wapens van invloedrijke netwerken zijn na een tip van de inlichtingendiensten al geconfisqueerd. In het onderzoek naar de ATM-beroving zijn nog geen vorderingen geboekt.

– Het UDD (roodhemden) gaat door met haar pogingen toenmalig premier Abhisit en zijn rechterhand Suthep verantwoordelijk te stellen voor de gewelddadige beëindiging van de roodhemdprotesten in 2010. Volgende week dient het een petitie in bij de NACC met nieuw bewijs. Bij de protesten kwamen 91 personen om het leven en werden velen gewond.

Het hooggerechtshof nam onlangs de zaak niet in behandeling omdat het UDD aan het verkeerde adres was. De zaak gaat nu naar de NACC die de afdeling voor politieke gezagsdragers van het hooggerechtshof kan inschakelen.

Het UDD beschuldigt Abhisit en Suthep van een ambtsmisdrijf. Ze beschuldigt de NACC van meten met twee maten bij de beoordeling van zaken waarbij geelhemden en roodhemden zijn betrokken.

– Amlo praat volgende week met de DSI over de zaak Panthongtae Shinawatra, de zoon van Thaksin, die evenals drie anderen verdacht wordt van betrokkenheid bij fraude met een lening van de Krungthai Bank. Een openbare aanklager, die onderzoek doet, zegt dat het enige tijd kan duren alvorens een besluit over zijn eventuele vervolging kan worden genomen. Volgend jaar juni verloopt de verjaringstermijn van de zaak.

– Pech voor de zes huidige commissarissen van de National Human Rights Commission (NHRC). Ze moeten het veld ruimen zodra de organieke wet op de NHRC van kracht wordt. Totdat een nieuwe commissie is benoemd, mogen ze wel aanblijven als waarnemer.

Het parlement heeft gisteren die wet goedgekeurd, waarin het aftreden wordt geregeld. Aan de nieuwe commissarissen worden hogere eisen gesteld. Ze moeten ook uit een breed middenveld komen.

Het National Human Rights Institution in Genève verlaagde eerder de status van de Thaise commissie naar B, omdat ze politiek bevooroordeeld is en traag werkt.

– De ministeries van Justitie en Volksgezondheid gaan in Thailands 143 gevangenissen een campagne tegen tuberculose voeren. 300.000 gedetineerden worden doorgelicht om een vroege detectie en behandeling te verzekeren. De campagne is een reactie op de ontdekking van tweeduizend nieuwe gevallen in juli en augustus. Volksgezondheid wil de ziekte uiterlijk in 2035 uitbannen.

Thailand is een van de veertien landen waarin de ziekte zich volgens de WHO snel verspreidt. Elk jaar worden 120.000 nieuwe gevallen ontdekt en overlijden 13.800 patiënten. Resistentie is een probleem. Elk jaar zijn 4.500 patiënten resistent waardoor de behandelkosten oplopen naar 1,2 miljoen baht per patiënt. (Zie verder TB scare as 2,000 inmates test positive en de pagina Gezondheidszorg)

Reacties niet mogelijk