Thais nieuws maandag 11 september

De berichten op deze pagina zijn doorgaans ontleend aan Bangkok Post en een enkele keer aan The Nation.
Op de pagina Dossiers geef ik een toelichting op begrippen, organisaties enzovoort die regelmatig in berichten voorkomen.
De paginaverwijzingen hebben betrekking op de pagina’s Round Up, evenals Dossiers te vinden op de Leeswijzer. Klik voor de leeswijzer hier.
Voor de betekenis van de gebruikte afkortingen, klik hier. Het handigst is deze pagina in een nieuw tabblad te openen, zodat je gemakkelijk kunt terugkeren naar het nieuwsoverzicht.

Voor het nieuws van 16-31 augustus en begin september zie de zwarte menubalk bovenaan de pagina onder het kopje Thailand.

 

Wildplasser gedood door landmijn

11 september – De chauffeur van een songthaew (pickup truck met passagiersverblijf) die hoge nood had en in de berm een plasje deed, is zondag door een explosie om het het leven gekomen. Hij werd door scherven dodelijk getroffen toen hij stond te plassen.

Twee vrouwelijke toeristen raakten gewond. De wagen was met hen op weg naar een resort op de Phu Thap Boek berg, een befaamde toeristische trekpleister in de provincie Phetchabun. De gewonde vrouwen zijn naar het Kao Hospital gebracht.

Het hoofd van Ban Thap Boek vermoedt dat hij op een landmijn is gestapt, een restant van de communistische opstand in de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw. De communisten hielden zich toen schuil in het bergachtige gebied van Phetchabun. Alhoewel het gebied geruimd is, kunnen landmijnen zijn achtergebleven. Hij sluit de mogelijkheid uit dat de explosie te maken had met een persoonlijk of zakelijk conflict.

Het gebied waar de mijn ontplofte is door het leger en politie afgebakend, maar toeristen mogen nog steeds naar de berg reizen om er te genieten van de natuurlijke schoonheid van valleien die in de mist liggen. (Bron: website Bangkok Post, 10 september)

Dierenarts met vergiftigde hond

Hondenbaasje moet op ’t matje komen

11 september – De student medicijnen die zijn dwergkeeshond heeft vergiftigd om geld te kunnen afpersen van de dierenambulance die het dier naar een klniek in Nakhon Ratchasima had gebracht, wordt door de politie van Pho Klang (Nakhon Ratchasima) opgeroepen voor verhoor.

Het dier bleek bij aankomst te zijn overleden, wat het wantrouwen van de bestuurder wekte omdat het kerngezond was toen hij het oppikte. De student had zijn hondje voor onderzoek naar de kliniek gestuurd.

Door het Nakhon Ratchasima Livestock Office is aangifte gedaan omdat bij een autopsie in de maag van het dier twaalf pillen, vermoedelijk tegen hoge bloeddruk bij mensen, zijn gevonden, maar laboratoriumonderzoek moet dat nog bevestigen. De student zegt dat het om vitaminepillen gaat.

De vergiftiging is in strijd met de Cruelty Prevention and Welfare of Animals Act van 2014. De kliniek heeft de vondst bekend gemaakt op Facebook, wat al tot de nodige commotie heeft geleid. (Bron: website Bangkok Post, 10 september)

Update krant: Het krantenartikel is een stuk ingewikkelder en uitgebreider. De student zou mogelijk twee puppy’s hebben vergiftigd, tegen hem is aangifte gedaan door Watchdog Thailand en de dierenambulance, de politie zegt dat een arrestatiebevel kan worden aangevraagd wegens fraude, in juli vond een zelfde akkefietje plaats, waarbij hij 40.000 baht als compensatie vroeg en later verzocht hij bij een andere bedrijf een verzekeringsdekking van 5.000 baht per dier voor het vervoer van tien konijnen.

Geen akkoord over RCEP voor jaarwisseling

11 september – Het Regional Comprehensive Economic Partnership (RCEP) wordt dit jaar niet van kracht. Daarover zijn de zestien ministers van de Azië-Pacific landen het donderdag in Manila eens geworden tijdens de 49th Asean Economic Ministers Meeting and Related Meetings.

Het was de vijfde keer sinds de oprichting in 2013 dat over de Aziatische tegenhanger van het Trans-Pacific Partnership werd gesproken. Het TPP werd destijds sterk gepromoot door Obama, maar Trump heeft zich uit het vrijhandelsakkoord teruggetrokken. Het lijkt nu stukgelopen te zijn.

Geen overeenkomst dus dit jaar, maar de ministers hopen wel volgende maand in Zuid-Korea en in november [geen locatie] een ‘substantial conclusion’ of een ‘significant breakthrough’ te kunnen bereiken, aldus de Filipijnse staatssecretaris van Handel Ceferine Rodolfo. Verschil van mening bestaat nog over tariefsreducties, targets en te openen diensten.

De RCEP bestaat uit China, Japan, India, Zuid-Korea, Australië en Nieuw Zeeland, en de tien ledenlanden van Asean. (Zie verder de pagina Trans-Pacific Partnership)

Braziliaan met 1,3 kilo heroïne in z’n maag aangehouden

X-ray maag smokkelaar11 september – Een 17-jarige Braziliaan die zwaar getafeld had met 1,3 kilo heroïne, is woensdagavond op Suvarnabhumi tegen de lamp gelopen. Hij werd aangehouden toen hij zijn koffer van de bagageband haalde. Een röntgenopname van zijn maag onthulde 100 capsules (foto). De politie was getipt.

De man was via Addis Ababa uit Brazilië gekomen met een toestel van Ethiopian Airlines. Hij heeft verklaard dat hij de pillen in een hotel in Sukhumvit aan een man moest leveren. Hij besloot met de politie mee te werken en dat ook te doen. Vrijdag werd de andere man in zijn hotelkamer aangehouden, toen hij de drugs in ontvangst nam. (Bron: website Bangkok Post, 10 september)

Grootste plannen voor toerisme

11 september – Bangkok Post opent vandaag met de plannen van de regering voor het toerisme. Ze wil volgend jaar de revenuen met 10 procent laten groeien naar of met 3 biljoen baht [Dat is me niet duidelijk]. Dit jaar namen de inkomsten al met 8 procent toe, voorgaande jaren gemiddeld met 3 tot 5 procent. De groei moet bereikt worden door ‘various tourism packages’ gericht op zowel Thaise als buitenlandse toeristen.

Premier Prayut zegt dat de focus op kwaliteitstoerisme ligt en verlenging van de verblijfsduur in het land, aldus regeringswoordvoerder Sansern. Groei moet volgens hem haalbaar zijn want uit internationale onderzoeken blijkt dat Thailand en met name Bangkok een gewilde bestemming is voor een lang verblijf.

Op 1 november begint de campagne Amazing Thailand Tourism Year 2018. Die duurt tot 1 januari 2019. Evenementen zijn onder andere een vlootschouw in Pattaya en de Air Race 1 Thailand op luchthaven U-tapao. De premier heeft elke provincie gevraagd na te denken over kenmerkende karakteristieken op het gebied van geschiedenis, lokale wijsheid en cultuur en ze als selling point te gebruiken om toeristen te trekken. ’s Lands grote warenhuizen en luchtvaartmaatschappijen haken bij de campagne aan door hetzelfde logo te gebruiken.

Om de 10 procent groei te realiseren worden zeven toerismesectoren gestimuleerd: sport, voedsel, watertoerisme, bruiloften en wittebroodsweken, medisch en gezondheidstoerisme, vrijetijdstoerisme en community-based [?] toerisme. Grote luchtvaartmaatschappijen bieden speciale tarieven voor reizigers in groepsverband. De Thai Tourism Promotion Association biedt een 50 procent korting op tourpakketten wanneer de deelnemers gekleed gaan in traditionele dracht.

Kort nieuws maandag 11 september

– Srisaket Sor Rungvisai (30) heeft gisteren in Californië zijn WBC titel in de super-vlieggewicht klasse herwonnen door zijn rivaal, de Nicaraguaanse Roman ‘Chocollatito’ Gonzalez (eveneens 30), in de vierde ronde knock-out te slaan. Schijnt een belangrijk wapenfeit te zijn, want Bangkok Post besteedt er een 4,5 koloms foto aan op de voorpagina van de krant. De foto zal ik niet overnemen, want a: Er rust het copyright van persbureau AFP op, en b: Ik vind boksen een gelegaliseerde vorm van mishandeling.

Myanmar fortune teller E Thi– De doofstomme en gehandicapte waarzegster Swe Swe Win, beter bekend als E Thi, is gisteren op 58-jarige leeftijd overleden in haar huis bij Yangon (Myanmar). E Thi had belangrijke klanten waaronder enkele Thaise generaals en machtige politici uit Zuidoost-Azië. Naar verluidt raadpleegde Thaksin haar voordat hij in de coup van 2006 aan de kant werd geschoven. Ze zou ook zijn opkomst naar de macht hebben voorspeld.

Haar voorspellingen werden door haar zuster vertaald. Bekend is dat ze het serienummer van een bankbiljet kon raden voordat ze het gezien had. De necrologie noemt nog meer kunststukjes, maar deze ongelovige Thomas vindt het wel best zo.

– Vandaag vonnist het hooggerechtshof in een langslepende juridische strijd tussen bewoners van de met lood verontreinigde Klity Creek in Kanchanaburi en het inmiddels failliete bedrijf Lead Concentrate dat de verontreiniging heeft veroorzaakt. Directeur Surapong van het Karen Studies and Development Centre zegt dat de uitspraak een precedent kan scheppen over bewonersrechten bij schoonmaakoperaties en herstelwerkzaamheden.

Het Hof van Beroep kende de bewoners eerder een schadevergoeding van 36 miljoen baht toe, maar wees het verzoek van de bewoners af om het bedrijf te bevelen de kreek te reinigen. Het Pollution Control Department diende het bedrijf die opdracht te geven.

De loodvergiftiging werd in 1998 bekend. Over de zaak zijn drie rechtszaken zijn gevoerd. Het bericht somt ze allemaal op. Zie: Landmark ruling set for Karen villagers.

– Kinderrechten organisaties hebben gisteren tijdens het seminar The Rise of Rape and Violence: Wake Up Thailand! de regering opgeroepen met meer effectieve mechanismen te komen om de slachtoffers van verkrachting te ondersteunen en de daders te berechten.

Volgens Ticha Na Nakorn van het Kanjanapisek Juvenile Vocational Training Centre ontlopen veel daders berechting omdat ze de slachtoffers bedreigen. ‘Slachtoffers worden niet alleen getraumatiseerd door wat gebeurd is, maar als ze vertellen wat gebeurd staan ze ook nog eens onder druk van mensen om hen heen en de autoriteiten. Soms verergert het proces hun trauma.’

Aanleiding voor het seminar was de verkrachting van een 14-jarig meisje vorig jaar door volgens eigen zeggen 40 personen in Phangnga, een zaak die onlangs in het nieuws is gekomen na een klacht van de moeder over de trage voortgang van het onderzoek. De verkrachtingen hebben in het dorp waar ze plaatsvonden geleid tot felle debatten. Moeder en dochter zijn naar een safe house gebracht.

Voorgaande berichten:
5, 6, 7, 8 en 10 september: Kort nieuws

– De Thaise variant van de Nederlandse OV-kaart [de vergelijking gaat niet helemaal op] oftewel de Mangmoom (spin) kaart wordt op proef in gebruik genomen. Het OTTP heeft er 200.000 laten maken. Het e-ticket kan vanaf 1 oktober gebruikt worden in 800 stadsbussen, begin volgend jaar in 2.600 bussen, en vanaf juli op drie metrolijnen en de Airport Rail Link (ARL).

Aan de gratis bus- en treindiensten komt op 1 oktober een einde. Minima die zich geregistreerd hebben bij het ministerie van Financiën, krijgen een e-card met een maandelijks tegoed van 1.500 baht [eerder schreef de krant 500 baht] met driemaal 500 baht voor bus, trein en minibusje, mogelijk ook de ARL. De kaart wordt verstrekt aan mensen die minder dan 100.000 baht per jaar verdienen.

– De Thai Journalists Association (TJA) gaat een panel vormen voor onderzoek naar een beschuldiging wegens seksuele intimidatie door een functionaris van een mediabedrijf. TJA secretaris-generaal Mongkol zegt dat de beschuldiging twijfel zaait aan de geloofwaardigheid en het ethisch gedrag van de media.

De zaak is bekend geworden door een Facebook post van voorzitter Sumeth van de National Union of Journalists, waarin hij een overzicht geeft van gevallen van seksuele intimidatie, gebaseerd op gegevens van enkele mediabedrijven.

De desbetreffende werkneemster heeft ontslag genomen. De posting van de beschuldiging heeft zware kritiek opgeroepen. Sumeth vindt dat werkneemsters die zijn lastig gevallen, hun verhaal moeten vertellen.

Reacties niet mogelijk