Thais nieuws donderdag 14 september

De berichten op deze pagina zijn doorgaans ontleend aan Bangkok Post en een enkele keer aan The Nation.
Op de pagina Dossiers geef ik een toelichting op begrippen, organisaties enzovoort die regelmatig in berichten voorkomen.
De paginaverwijzingen hebben betrekking op de pagina’s Round Up, evenals Dossiers te vinden op de Leeswijzer. Klik voor de leeswijzer hier.
Voor de betekenis van de gebruikte afkortingen, klik hier. Het handigst is deze pagina in een nieuw tabblad te openen, zodat je gemakkelijk kunt terugkeren naar het nieuwsoverzicht.

Voor het nieuws van 16-31 augustus en begin september zie de zwarte menubalk bovenaan de pagina onder het kopje Thailand.

 

Klity Creek: Twijfel of vervuiler betaalt

14 september – De overwinning die de bewoners van de Klity Creek hebben behaald in hun strijd tegen Lead Concentrates Co zou wel eens een pyrrusoverwinning kunnen blijken. De advocaat van de Karen-bewoners betwijfelt of het bedrijf met de schadevergoeding van 36 miljoen baht over de brug komt, die door het hooggerechtshof aan de bewoners is toegekend. Hij is bereid verdere juridische stappen te zetten.

‘Ik ben er niet zeker van dat ze betalen’, zegt Surapong Kongchantuk. ‘Ze hebben niet met ons samengewerkt en kwamen niet eens naar de rechtbank.’

Overigens verschilt het websitebericht, waaraan ik dit ontleen, van het krantenbericht van dinsdag. Volgens dat bericht heeft het hooggerechtshof het bedrijf bevolen de met lood verontreinigde kreek te reinigen.

Maar het websitebericht, geschreven door persbureau AP, zegt dat het Pollution Control Department (PCD) van het ministerie van Milieu in 2013 de opdracht heeft gekregen de kreek binnen drie maanden te saneren. Surapong: ‘Vier jaar zijn verstreken en de PCD is niet eens begonnen met het rehabilitatieproces.’

Een functionaris van de PCD zegt dat de dienst later deze maand het dorp bezoekt om de bewoners te informeren hoe het rehabilitatieproces wordt uitgevoerd. Volgens hem is het vertraagd vanwege budgettaire redenen. (Bron: website Bangkok Post, 13 september)

Rectificatie: Op 12 september schreef ik dat de rechtsstrijd 19 jaar heeft geduurd. Dit moet zijn 10 jaar.

Yingluck bezoekt overstromingsslachtoffers in 2011 in Ayutthaya

NACC: Yingluck niet nalatig bij watersnood van 2011

14 september – Toenmalig premier Yingluck heeft in 2011 toen grote delen van het land zijn overstroomd niet haar taak verzaakt. De National Anti-Corruption Commissie (NACC) heeft haar vrijgepleit van plichtsverzuim.

Dat is een mooie opsteker voor Yingluck die het erg moeilijk heeft zich te verweren tegen de beschuldiging van plichtsverzuim in het hypotheeksysteem voor rijst. Die zaak komt op 25 augustus ten einde wanneer het hooggerechtshof zijn vonnis bekendmaakt.

De watersnood van 2011 veroorzaakte een schade van ruim 350 miljard baht. De NACC schrijft die toe aan een natuurramp. Yingluck nam de correcte bestuurlijke maatregelen, maar natuurrampen zijn nu eenmaal onvoorspelbaar, zegt NACC-voorzitter Watcharapol in een toelichting op de conclusie van de NACC. Er is volgens de commissie te weing bewijs voor de conclusie dat ze nalatig is geweest. Niemand kan voor de overstromingen verantwoordelijk worden gesteld.

Watcharapol zegt: ‘Er waren diverse stormen. De NACC meent dat het niet nodig is uit te zoeken wie verantwoordelijk is. Uit het bewijs blijkt dat niemand dat was.’

Behalve voor haar rol in het hypotheeksysteem wordt Yingluck ook de maat genomen in een zaak die betrekking heeft op het kabinetsbesluit om 1,9 miljard baht uit te keren aan slachtoffers van politiek geweld tussen 2005 en 2010. Yingluck en 34 kabinetsleden zouden dat geld alleen naar politieke verwanten hebben gesluisd. En dat is in strijd met de wetgeving over de begroting uit 1957. (Bron: website Bangkok Post, 13 september)

Foto: Yingluck op bezoek bij overstromingsslachtoffers in Ayutthaya.

Nonthaburi: Badmintonhal ingestort

14 september – Slopen luidt het advies van het Engineering Institute of Thailand (EIT) voor de badmintonhal die dinsdag in Nonthaburi is ingestort. De structuur van de NP Court is dermate zwaar beschadigd dat herstel te duur zou zijn. Maar EIT president Thanes Weerasiri zegt dat de beslissing een zaak is van de eigenaar van de hal.

Het sportcomplex van twee verdiepingen was niet bestand tegen de sterke wind. Gelukkig was niemand binnen toen het gebouw instortte. Wel werden zes huizen in de buurt beschadigd door rondvliegende brokstukken. Daarbij raakten drie bewoners gewond. Ook werden tien voertuigen beschadigd.

De eigenaar zegt zich achter de conclusie van de EIT te scharen, aldus Matichon Online. (Bron: website Bangkok Post, 13 september)

Waarschuwing: Neem geen Yahom mee naar Nederland

Five Pagodas yahom14 september – Thaise toeristen zijn gewaarschuwd geen yahom (kruidenpoeder) naar Nederland mee te nemen, daar dit Aquilaria agallocha Roxb bevat, een ingrediënt gemaakt van agarwood, een plant die de bescherming geniet van  de Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora (Cites).

De Nederlandse douane is streng op het gebied van importregels. Overtreders kunnen vervolgd worden, aldus een verklaring van de Protection of Thai Nationals Abroad Division van het ministerie van Buitenlandse Zaken dinsdag op Facebook. Ze schrijjft dat het merk Five Pagodas verboden is.

Yahom wordt gebruikt tegen duizeligheid en maagproblemen. Het bruine poeder kan gemengd worden met water of worden gebruikt als vlugzout. (Bron: website Bangkok Post, 13 september)

ATM opgeblazen; buit 481.700 baht

14 september – Een ATM van de Bangkok Bank buiten hypermarkt Tesco Lotus in Prawet (Bangkok) is dinsdagnacht met een bom opgeblazen. De dief ging er vandoor met het mooie bedrag van 481.700 baht. De bom vernielde de geldautomaat en verspreidde de brokstukken over een straal van 30 meter.

De bewaker van een bedrijf aan de overkant die de explosie had gehoord, zegt dat de ATM in brand is gevlogen. Hij heeft gezien dat de dief er op een motorfiets vandoor ging. Een bewoner van een appartement naast de hypermarkt heeft gezien dat de man er met de geldcassette vandoor ging. Hij schrok wakker van de explosie.

De bewakers van Tesco Lotus hebben de vlammen gedoofd en alarmeerden de politie. (Bron: website Bangkok Post, 13 september)

Beschadigde ATM

Update krant: Bewoners schrikken van bomexplosie

14 september – Bewoners in oost-Bangkok zijn zich rot geschrokken van de explosie waarbij een ‘krachtige’ C-4 bom tot ontploffing is gebracht, schrijft Bangkok Post vandaag in haar vrij uitgebreide openingsverhaal.

De politie zegt dat de beroving de eerste in haar soort was in Thailand. Niet eerder is een geldautomaat op deze manier beroofd, aldus hoofdcommissaris Sanit van de gemeentepolitie Bangkok. Eerdere berovingen vonden plaats met een gasbrander en een truck om de automaat los te wrikken. Sanit denkt dat de verdachte geen professionele dief is gezien de amateuristische wijze waarop hij te werk is gegaan.

De plaats delict is afgesloten voor het publiek. Politie, EOD-ers en forensisch personeel doen onderzoek, reddingswerkers verlenen hulp. Bewakers, personeel van een nabijgelegen bank en omwonenden worden opgeroepen om gehoord te worden.

Uit een eerste onderzoek is gebleken dat de bom 200 gram woog en gemaakt was van C-4. De bom was verbonden met een timer en had een actieradius van 25 meter. Hoofd Kamthorn van het EOD-team zegt dat de bom vrij gemakkelijk te maken is. Hij verschilt van de bommen die gebruikt zijn bij recente aanslagen in de hoofdstad. Die aanslagen waren politiek gemotiveerd, maar er zijn aanwijzingen dat dit deze keer niet het geval was of dat de verdachte banden heeft met het zuidelijk verzet, aldus Kamthorn.

10 pct van verkeerspolitie zakt voor verkeersexamen

14 september – 370 agenten van de verkeerspolitie van Bangkok mogen geen boetes meer uitschrijven. Ze zijn als een baksteen gezakt voor een verkeersexamen en mogen pas hun bonnenboekje weer tevoorschijn halen als ze geslaagd zijn voor een her.

De gezakten vormen 10 procent van de 3.719 agenten tellende verkeersdienst. Lichtpuntje is dat velen (geen aantal) alle 50 vragen goed hadden. Hoofd Jirapat van de verkeersdienst noemt de resultaten ‘bevredigend’ omdat veel agenten hoge scores haalden bij de vragen over de Land Transport Act en de Motor Vehicle Act. Hun kennis van de nieuwe verkeersregels viel echter tegen.

Asean bundelt krachten tegen illegale wildhandel

14 september – De autoriteiten van de tien Asean-landen en China hebben afgesproken hun krachten te bundelen bij de strijd tegen de illegale wildlife handel. [De handel van dieren die in het wild leven, luidt de Nederlande term voor wildlife. Engels is vaak een veel efficiëntere taal.]

Die afspraak is gemaakt tijdens de driedaagse 4th Regional Dialogue on Combating Trafficking of Wild Fauna and Flora. De conferentie die morgen eindigt, wordt bijgewoond door honderd vertegenwoordigers van Asean, China en internationale organisaties. Ze hebben een rapport gepresenteerd over de vorderingen [geen details].

Een vertegenwoordiger van China zegt dat Beijing zich ernstig zorgen maakt over de handel en strenge straffen uitdeelt. Vooral tegen functionarissen op sleutel luchthavens wordt opgetreden. Volgens haar is de vraag naar illegale wildlife producten met 80 procent afgenomen; 6,1 ton in beslag genomen ivoor is al vernietigd. De laatste 10 jaar heeft de Chinese douane onderzoek gedaan naar 11.000 gevallen van smokkel van flora en fauna. 12.000 personen zijn aangehouden en 240 ton aan bedreigde soorten en producten zijn geconfisqueerd.

Laos werkt samen met NGO’s aan de sluiting van tijgerdierentuinen. De regering heeft ook de binnenlandse ivoorhandel beëindigd en werkt met Cites samen om de handel in de regio te bestrijden.

Minister Surasak (Milieu) zegt dat Thailand positieve feedback krijgt voor zijn strijd tegen illegaal hout, met name het beschermde Siamese rosewood (palissander). Ook zijn successen geboekt tegen de smokkel van ivoor uit Afrikaanse landen, voor Cites aanleiding Thailand van primary concern naar secondary concern te promoveren.

‘We willen onze pogingen ook naar andere dieren en producten uitbreiden behalve ivoor’, zegt Surasak. ‘We willen een sterkere greep krijgen over het transport in Thailand en de route naar andere markten. We kunnen het probleem niet alleen oplossen. Asean moet de krachten bundelen.’

chao guay

Kort nieuws donderdag 14 september

Chao guay, een populair grass jelly dessert, kan veilig worden gegeten met één uitzondering dat te veel conserveringsmiddelen bevat. Dat heeft de Foundation for Consumers vastgesteld in een test van dertig merken. De stichting testte het dessert op benzoëzuur en sorbinezuur. Veertien bevatten geen enkele verontreiniging, vijftien veilige concentraties, maar bij sommige staat op het etiket dat ze geen conserveringsmiddelen bevatten. De stichting zal de FDA inlichten over de resultaten van haar onderzoek. De wet schrijft voor dat het gecombineerde niveau in jelly, jam en marmelade niet meer dan 1000 mg per 1 kilo voedsel mag bedragen.

– De autoriteiten hebben gisteren zeventien resorts in Ranong geïnspecteerd die ervan verdacht worden beschermd bosland of delen van mangrove bossen in gebruik te hebben genomen. Met behulp van GPS en meetlinten probeerden 35 boswachters, agenten en soldaten bewijs daarvoor te vinden. De inspectie wordt vandaag voortgezet.

Uit een eerste onderzoek is gebleken dat sommige vakantieparken het gebied dat ze oorspronkelijk bezaten, hebben uitgebreid. Enkele eigenaren hebben toegezegd de uitbreiding ongedaan te maken.

Directeur Supachai van het Southern Encroachment Prevention and Suppression Office zegt dat vorige maand elf foute resorts zijn ontdekt. De eigenaren worden juridisch aangepakt. (Zie verder de pagina Krakers op overheidsland)

Watana Pumret– Watana Pumret, die in mei een bom tot ontploffing heeft gebracht in een wachtkamer van het legerziekenhuis Phramongkutklao is veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf en een boete van 975 [?] baht. De boete kreeg hij voor het illegaal bezit van munitie. Watana heeft bekend zodat zijn aanvankelijk straf van 4 jaar en boete van 1.950 baht werden gehalveerd.

In oktober staat de man (62) terecht voor poging tot moord. Dan worden getuigen à charge gehoord. Watana plaatste de zelfgemaakte pijpbom in een bloemenvaas in de wachtruimte. De bom verwondde 21 personen. Watana zegt de aanslag uit frustratie met het militaire gezag te hebben gepleegd. Hij wordt verdacht van zes bomaanslagen tussen 2007 en 2017.

– Honderd vrouwelijke paramilitaire officieren van het Royal Thai Marine Corps gaan volgend jaar gestationeerd worden in het Zuiden om de veiligheidsoperaties te ondersteunen waaronder community relations missies. Het is de eerste keer dat goed getrainde rangers naar het verre Zuiden worden gestuurd, zegt marinecommandant Na Arreenich. Hij noemt ze ‘de trots van de natie’.

De Marva’s krijgen diverse taken zoals een brug vormen tussen autoriteiten en dorpelingen om bij hen vertrouwen te wekken.

– Een groep defensievrijwilligers, die in Sungai Padi (Narathiwat) onderwijzers escorteren, is gisteren ternauwernood aan de dood ontsnapt. Ze merkten tijdig een verdachte grote plastic zak op, waarin zo bleek uit onderzoek van de EOD  een butagasfles met explosieven was verborgen. Die kon veilig onschadelijk worden gemaakt.

– Openbare aanklagers werken samen met de politie en het ministerie van Buitenlandse Zaken aan een uitwijzingsverzoek voor Red Bull erfgenaam Vorayudh. Interpol heeft tegen hem op verzoek van Thailand een internationaal arrestatiebevel uitgegeven. Zodra Thailand bericht krijgt dat Vorayudh is aangehouden, krijgt het desbetreffende land het verzoek hem uit te wijzen.

In voorbereiding zijn twee versies: een voor landen waarmee Thailand een uitleveringsovereenkomst heeft en een voor landen die dit niet hebben. In dat geval wordt de Extradiction Act van 2008 toegepast. Het ministerie van Buitenlandse Zaken houdt daarbij ook rekening met de relatie tussen beide landen.

Directeur Amnat van het International Affairs Department van het kantoor van de procureur-generaal zegt: ‘We zijn klaar om snel actie te nemen. We moeten vermijden dat de bevolking argwaan krijgt dat rijke mensen het recht kunnen ontlopen. Dat zou slecht zijn voor het juridisch proces en investeringen afschrikken. En andere landen zouden het vertrouwen in Thailand verliezen.’(Zie verder de pagina De zaak Vorayudh e.a.)

– De NCPO waarschuwt het UDD (roodhemden) voor de persbriefing die ze vandaag wil houden over de wijze waarop ze recht gaat zoeken voor demonstranten die getroffen zijn bij het geweld tussen leger en de roodhemden in 2010. Roodhemdleider Nattawut Saikuar zegt dat ze zich daarbij aan de wet zullen houden en geen poging zullen doen om mensen te mobiliseren. Als de briefing neerkomt op een politieke activiteit is het UDD in overtreding, zegt NCPO-woordvoerder Piyapong. Politie en leger worden naar Imperial World Lat Phrao gestuurd om de orde te handhaven.

Reacties niet mogelijk