Thais nieuws dinsdag 12 september

De berichten op deze pagina zijn doorgaans ontleend aan Bangkok Post en een enkele keer aan The Nation.
Op de pagina Dossiers geef ik een toelichting op begrippen, organisaties enzovoort die regelmatig in berichten voorkomen.
De paginaverwijzingen hebben betrekking op de pagina’s Round Up, evenals Dossiers te vinden op de Leeswijzer. Klik voor de leeswijzer hier.
Voor de betekenis van de gebruikte afkortingen, klik hier. Het handigst is deze pagina in een nieuw tabblad te openen, zodat je gemakkelijk kunt terugkeren naar het nieuwsoverzicht.

Voor het nieuws van 16-31 augustus en begin september zie de zwarte menubalk bovenaan de pagina onder het kopje Thailand.

 

Dorpelingen Klity Creek

Dorpelingen Klity Creek winnen rechtsstrijd van 19 jaar

12 september –  Aan een van de grootste milieuschandalen van Thailand, de loodverontreiniging van de Klity Creek in Kanchanaburi, is een eind gekomen. Het hooggerechtshof schaarde zich gisteren achter het besluit van het Hof van Beroep dat het verantwoordelijk bedrijf Lead Concentrates de 151 dorpelingen een schadevergoeding dient te betalen van 30 miljoen baht. Het bedrijf kreeg ook de opdracht de kreek te reinigen.

De bewoners dringen er bij de autoriteiten op aan ervoor te zorgen dat snel wordt begonnen met de grote schoonmaak en herstel van het milieu. Volgens een eerder bericht is het bedrijf failliet en dat voorspelt weinig goeds. Maar laat ik de feestvreugde van de etnische Karen niet bederven. Aan de juridische strijd van 19 jaar is een eind gekomen. Aan hun gezondheidsproblemen evenwel niet, want sommigen hebben chronische ziektes opgelopen.

De loodvergiftiging werd in 1998 bekend. Over de zaak zijn drie rechtszaken gevoerd. De milieukamer van het hooggerechtshof beval al eerder de schoonmaak, maar daar trok het bedrijf zich niets van aan. De bewoners hopen dat deze keer het Pollution Control Department niet werkeloos toekijkt, maar ervoor zorgt dat daadwerkelijk de spreekwoordelijke bezem door de kreek (en oevers) gaat.

Prayut probeert Japanse investeerders te lokken

12 september – Voor Bangkok Post is de historische overwinning van gewone mensen, in dit geval zelfs van een etnische minderheid, niet het belangrijkste nieuws van de dag. De krant opent met een verslag van een bijeenkomst met 570 Japanse investeerders en trekt een magere halve kolom uit voor het Klity Creek schandaal.

Nou ja, geld stinkt niet, zullen we maar zeggen. Dus hield premier Prayut een hartstochtelijk pleiooi voor de Eastern Economic Corridor (EEC), een corridor over drie provincies waarvan de regering hoge verwachtingen heeft. Hij noemde investeringen daarin van groot belang. ‘De voortgaande nationale hervormingen onderstrepen het belang dat gehecht wordt aan de consistentie en transparantie van het regeringsbeleid ten behoeve van stabiliteit.’

Japan is de grootste buitenlandse investeerder in Thailand, goed voor 40 procent van het totaal. Het land is tevens de tweede grootste handelspartner na China. Vorig jaar vierden beide landen dat ze al 130 jaar diplomatieke betrekkingen hebben.

Wat Prayut verder nog zei, mag u zelf lezen in PM courts Japanese investors, want uw redacteur is in tegenstelling tot BP geen His Masters Voice.

Student geschorst vanwege vergiftiging puppy

12 september – Student medicijnen Phattararong, die verdacht wordt van het vergiftigen van zijn dwergkeeshond en mogelijk nog een puppy, is door de Mahidol universiteit geschorst. Deken Prasit van de faculteit Medicijnen maakte gisteren bekend dat hij thuis mag blijven totdat de faculteit en de politie hun onderzoek hebben afgerond.

De faculteit heeft een commissie gevormd die nagaat of hij opzettelijk de medische ethische code heeft overtreden. Ze heeft ook een psychiater gevraagd zijn geestesgesteldheid te onderzoeken om na te gaan of hij geschikt is voor het beroep van arts. Als dat niet het geval is of wanneer hij schuldig wordt bevonden aan wreedheid jegens dieren, kan zesdejaars Phattararong een loopbaan als arts op zijn buik schrijven.

De deken zegt dat hij dit jaar al drie keer geschorst is en bevolen zich te laten behandelen voor zijn geestesziekte. Zijn studie heeft hij nog niet hervat. Sinds zijn derde jaar als student heeft de faculteit al twijfels over hem, maar de symptomen lijken dit jaar verergerd te zijn.

Phattararong moet zich maandag melden bij de politie. Hij wordt beschuldigd van het frauduleus claimen van verzekeringsgeld voor de dode huisdieren. Volgens commandant Thoempao van het politiebureau Sutthisan heeft hij nog geen geld ontvangen. (Zie verder het bericht van gisteren: Hondenbaasje moet op ’t matje komen)

Voorstel voor nationale regering krijgt koude douche

12 september – Het voorstel van ex-Democratisch leider Bhichai Rattakul voor de vorming van een regering van nationale eenheid krijgt niet de handen op elkaar van premier Prayut. Ook Pheu Thai en de Democraten, Thailand’s twee grootste partijen, reageren sceptisch.

Bhichai heeft voorgesteld een coalitie te vormen van het leger en Pheu Thai, Democraten en Bhumjaithai. Hij vindt dat Prayut het initiatief voor gesprekken daarover moet nemen, maar die houdt zich op de vlakte: ‘Ik heb geen commentaar. Het is nu niet de tijd daarover te spreken.’

Bhichai vindt dat wel. De politieke situatie is veranderd en verzoening lijkt moeilijk te bereiken sinds Yingluck’s vlucht. Een burgerregering of een militaire regering zullen het moeilijk hebben om nationale eenheid tot stand te brengen en economische problemen op te lossen, meent hij.

Abhisit (Democraten) zegt dat een nieuwe regering gevormd dient te worden door de partijen die bij de verkiezingen de meeste parlementszetels in de wacht slepen. De (door de junta benoemde) Senaat dient op hen geen druk uit te oefenen.

Pheu Thai zegt dat de regering zich dient te houden aan haar roadmap [to democracy]. Ze moet de mensen de toekomst laten bepalen. Pheu Thai is bereid de resultaten van de verkiezingen te accepteren, zegt voormalig PT parlementslid Somkid uit Ubon Ratchathani.

Partijleider Wannarat van Chartpattana [moet dat niet zijn Chartthaipattana?] lijkt de optie van een nationale regering open te willen houden. Bhumjaithai, Thailand’s vierde grootste partij, wordt verder niet genoemd. (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2)

Bomontploffing Phu Thap Boek

Kort nieuws dinsdag 12 september

– De explosie die het leven heeft gekost aan de bestuurder van een songthaew terwijl hij een plasje deed, kan ook een wraakactie zijn geweest omdat op de Phu Thap Boek berg korte metten wordt gemaakt met illegale vakantieparken/huizen.

Als eerste verklaring werd aan een achtergebleven landmijn gedacht uit de tijd toen de communisten zich in het gebied schuilhielden, maar EOD-ers hebben elektriciteitsdraad gevonden. Ze denken dat een 60mm mortier is gebruikt.

De plaats waar de bom ontplofte, bevindt zich dichtbij een gebied waar boswachters en lokale functionarissen zich verzamelen als ze de berg opgaan om illegale resorts en restaurants te slopen. Over een week worden die werkzaamheden weer hervat.

Gouverneur Pibul Hattakitkosol van Phetchabun maakt zich geen zorgen over gevolgen voor het toerisme naar de berg. Politiewoordvoerder Krissana zegt: ‘Niemand dient in paniek te raken. Politie, soldaten en lokale autoriteiten proberen de oorzaak van de explosie snel te achterhalen. (Bron: website Bangkok Post, 11 september)

– De NACC is door actievoerder Srisuwan gevraagd onderzoek te doen naar minister Anupong (Binnenlandse Zaken) en vijf andere gezagsdragers wegens machtsmisbruik.  Ze zouden een bedrijf, eigendom van Krathing Daen (Red Bull), toestemming hebben gegeven gebruik te maken van 31 rai openbaar land  in het Huay Mek community bos in Khon Kaen. Als er geen actie volgt, stapt Srisuwan naar de bestuursrechter.

Het desbetreffende bedrijf, KTD Property Development, kreeg toestemming op de grond een wateropslagfaciliteit te bouwen voor de nabijgelegen brouwerij. De zaak werd bekend door een posting van de particuliere Anti-Corruption Organisation of Thailand op Facebook. Toen de aanvraag destijds bekend werd gemaakt, was er geen verzet van dorpelingen. De gemeente Ban Dong vangt jaarlijks 31.000 baht voor de verhuur van de grond. In 2015 is begonnen met de bouw van de brouwerij.

– Secretaris-generaal Winyat van United Lawyers for Rights and Liberty heeft de procureur-generaal in een petitie gevraagd het onderzoek naar 50 leden van de PDRC, betrokkken bij de acties van de protestbeweging tegen de regering Yingluck in 2013 en 2014, te versnellen en ze snel in staat van beschuldiging te stellen. Een van hen is volksmenner [mijn woordkeus] Suthep Thaugsuban, die de protesten leidde. Hij wordt beschuldigd van opruiing.

Winyat vindt verder uitstel ongewenst, want de DSI heeft haar onderzoek afgerond en vervolging geadviseerd. Volgens hoofd Viroon van het OM’s Department of Special Litigation 4 staat nog één kwestie open, waarover het panel van het OM dat de zaak in handen heeft, advies nodig heeft van experts. Ook hebben de verdachten om een heronderzoek gevraagd. Wanneer er binnen twee weken geen schot in de zaak komt, stapt Winyat naar de NACC.

– Follow-up op het bericht van 23 augustus (zie Kort nieuws) over de Syrische vader die is afgeperst door een bende van drie wegens de arrestatie van zijn zoon, die zijn visum zou hebben overschreden. De bende eiste 500.000 baht in ruil voor vrijlating van zijn zoon. Alhoewel hij betaald heeft, zit de zoon nog steeds gevangen in het detentiecentrum Suan Plu. De vader heeft nu de hulp ingeroepen van het Rights and Liberties Protection Department van het ministerie van Justitie om de zoon op borgtocht vrij te krijgen. De vader vreest voor zijn leven als hij naar Syrië wordt gedeporteerd. (Zie verder de pagina Corruptie 3)

– De regering heeft een plan voor een roadmap van twee jaar bekend gemaakt met voorschriften voor overheid en de particuliere sector op het gebied van mensenrechten. Gelijke en eerlijke behandeling van alle mensen is een wens van de regering nu het land het tijdperk Thailand 4.0 nadert, de zogeheten vierde industriële revolutie die zich kenmerkt door technologische vooruitgang en diensten op hoog niveau.

Hoofd Pitikan van het Rights and Liberties Department maakte dit schone voornemen gisteren op een seminar bekend. Ze zei dat overheidsdiensten actie moeten ondernemen die ze zich nooit hebben voorgesteld.

Als voorbeeld noemde ze het ministerie van Transport dat gevraagd is in het hele land transportsystemen te ontwikkelen die toegankelijk zijn voor gehandicapten. Het ministerie van Milieu dient niet alleen de nadruk te leggen op de fauna en milieuverontreiniging maar ook na te denken over het beheer van gronden zodat zowel de rechten van mensen als het milieu worden gerespecteerd.

Uiteindelijk doel is het aantal gevallen van mensenrechtenschendingen terug te dringen. Vorig jaar kreeg het department 800 klachten. De meeste gingen over ongelijke toegang tot de rechterlijke macht.

– Het Marine Department heeft uitgebreide maatregelen genomen om de veiligheid op de Chao Phraya te vergroten wanneer volgende maand koning Bhumibool wordt gecremeerd. Volgens directeur-generaal  Sornsak zijn die nodig omdat 60.000 bezoekers worden verwacht die elke dag over de weg en het water naar Sanam Luang komen, waar een crematorium is gebouwd.

Op 25, 26 en 27 oktober zijn delen van de rivier afgesloten voor ocean-liners, sleepboten en vaartuigen met gevaarlijke stoffen. Ze mogen er niet varen en ook niet voor anker gaan. De veerboten van de Chao Phraya Express dienst mogen er bij niet aanleggen bij de steigers. Vanaf drie pieren aan de noordzijde van de rivier worden gratis veerdiensten aangeboden. Het Marine Department zet 230 man in en 11 patrouilleboten. (Zie verder de pagina Koning Bhumibol)

 

Reacties niet mogelijk