Thais nieuws zondag 15 oktober

De berichten op deze pagina zijn doorgaans ontleend aan Bangkok Post en een enkele keer aan The Nation.
Op de pagina Dossiers geef ik een toelichting op begrippen, organisaties enzovoort die regelmatig in berichten voorkomen.
De paginaverwijzingen hebben betrekking op de pagina’s Round Up, evenals Dossiers te vinden op de Leeswijzer. Klik voor de leeswijzer hier.
Voor de betekenis van de gebruikte afkortingen, klik hier. Het handigst is deze pagina in een nieuw tabblad te openen, zodat je gemakkelijk kunt terugkeren naar het nieuwsoverzicht.

Voor het nieuws van 16-30 september en oktober zie de zwarte menubalk bovenaan de pagina onder het kopje Thailand.

 

Vibhavadi Rangsit Road zaterdagochtend

RID belooft hoofdstad te beschermen tegen overstromingen

15 oktober – Directeur Somkiat van het Royal Irrigation Department (RID) belooft dat de hoofdstad niet getroffen gaat worden door overstromingen. Water uit het Noorden wordt omgeleid naar andere provincies.

Intussen herstelt de hoofdstad zich van de zware regen die van vrijdagavond 11 uur tot 6 uur de volgende ochtend onophoudelijk viel, waardoor op 55 plaatsen wegen onder water kwamen te staan. De meeste regen werd gemeten in Phra Nakhon: 214,4 mm per uur, gevolgd door Phasi Charoen (214) en Bangkok Noi (208). De laatste keer dat meer dan 200 mm viel, was in 1986 toen Chamlong Srimuang gouverneur was. Gemiddeld viel toen 270 mm.

De situatie was het meest kritiek op de Vibhavadi Rangsit Road (foto) en Mit Maitri Road. Ook onder water liepen Sri Ayutthaya, Ratchaprasop, Rama I en Phaya Thai.

Partijleider Abhisit (Democraten) laat op Line weten dat zijn woning aan Sukhumvit Soi 31 voor het eerst onder water is gelopen. Zijn auto is beschadigd. Ook Thong Lor, een wijk met hoge huren, werd niet gespaard door de weergoden. Verschillende parkeergarages op kelderniveau liepen er onder waardoor auto’s werden beschadigd.

Gouverneur Aswin bood de inwoners van de hoofdstad zijn excuses aan voor de overstromingen. ‘De aanzienlijke hoeveelheid regenwater en het hoge waterpeil in de kanalen, bemoeilijkten de drainering, waardoor die meer tijd kostte.’

RID-hoofd Somkiat heeft bekend gemaakt dat de run-off (water dat van de bergen stroomt) in het Noorden ten noorden van de Chao Phraya barragedam in Chai Nat wordt omgeleid naar de Khlong Chai Nat-Pasak en verder door Lop Buri naar het Rama VI stuwmeer in Tha Rua (Ayutthaya), vervolgens naar Khlong Rapipat in Saraburi, een khlong en de Bang Pakong rivier in Chachoengsao om via kleine kanalen in zee te eindigen. Het bericht noemt nog meer omleidingen, maar die laat ik onvermeld.

Evenals in een eerder bericht meldt dit bericht dat de Chao Phraya barragedam 2.300 kubieke meter per seconde loost. Volgens dat bericht zou Bangkok bij 2.600 kubieke meter gevaar lopen, maar Aswin noemt in dit bericht 3.500 kubieke meter water. Hij maakt zich wel zorgen over 18 woonkernen buiten de dijken van de rivier. Zij kunnen onder water lopen.

De gouverneur spreekt de berichten op de social media tegen dat het Saen Saep kanaal gebruikt wordt om water naar zee af te voeren. Dat gebeurt alleen via de Chao Phraya.

Het gemeentelijk Department of Drainage and Sewerage zegt dat gisteren nog vier plaatsen in de hoofdstad onder water stonden, waaronder de Asok kruising. Een groot deel van de dag stond er 30 cm water.

Tunnels in Bangkok
Bangkok heeft zeven ondergrondse tunnels om hemelwater af te voeren. De grootste is de Rama IX-Ramkhamhaengtunnel met een lengte van 1,5 km en een diameter van 5 meter. De tunnel bestrijkt een gebied van circa 50 vierkante kilometer en kan 60 kubieke meter water per seconde afvoeren. Hij werd in februari 2011 geopend en ontvangt water van de Khlong Lat Phrao en Khlong Saen Saeb. Dat wordt met vier pompen de tunnel ingepompt.

De overige zes tunnels hebben bij elkaar een lengte van 14 kilometer. Ze zijn tussen 1983 en 2007 aangelegd: Khlong Prem Prachkorn tunnel, Phaya Thai tunnel, Sukhumvit Soi 36 tunnel, Sukhumvit Soi 42 tunnel en Bung Makkasan tunnel.

De gemeente Bangkok wil nog drie tunnels aanleggen bij de Khlong Bang Sue, Bung Nong Bon en Don Muang. Het grondgebied van Bangkok meet circa 1.600 vierkante kilometer.

Update 29 augustus 2017: Aan de zes ondergrondse tunnels in Bangkok om hemelwater af te voeren wordt een zevende toegevoegd. Op 6 september wordt de Bang Sue tunnel (doorsnede 5 meter, capaciteit 60 kubieke meter per seconde) in gebruik genomen. De tunnel die van Klong Lat Phrao aan de Ratchadaphisek Road via Klong Bang Sue naar de Chao Phraya loopt, voert het water af uit de districten Dusit, Bang Sue, Phaya Thai, Chatuchak, Din Daeng en Huai Khwang (56 vierkante kilometer). (Bron: Pagina Dossiers op mijn website)

Tweede processie repetitie open voor toeschouwers

Road closures

15 oktober – De krant besteedt vandaag veel aandacht aan de overstromingen (een tweede bericht over overstromingen in de negen provincies van de Central Plains volgt nog) en de komende crematie van wijlen koning Bhumibol.

Op de voorpagina meldt de krant dat de tweede repetitie voor de processie vanaf het Grand Palace naar Sanam Luang vandaag op daarvoor bestemd plaatsen mag worden gevolgd door de bevolking.

Een kaartje geeft de wegen aan die in verband daarmee sinds 10 uur gisteravond zijn gesloten. De processie volgt een route over een tiental wegen en een soi. Toeschouwers worden op negen plaatsen gecontroleerd. Ze moeten gepast gekleed zijn en hun ID tonen.

De generale repetitie wordt zaterdag gehouden. Dan zijn de lopers in vol ornaat. ’s Ochtends neemt prinses Sirindhorn eraan deel, aldus het Prime Minister’s Office. Ook premier Prayut en andere bewindslieden zijn van de partij. Of toeschouwers worden toegelaten, meldt het bericht niet.

Het Marine Department heeft een verbod uitgevaardigd op scheepvaartverkeer tussen de Memorial Bridge en Taksin brug op 25 oktober (12-21 uur), 26 oktober (6-24 uur) en 27 oktober (8-14 uur). Op 26 oktober zijn de veerboten van de Chao Phraya River Express tussen 6 en 14 uur gratis.

Het Office of the Performing Arts verzorgt op 26 oktober traditionele en muziek uitvoeringen op diverse podia op Sanam Luang, zoals khon, gebaseerd op het Ramayana epos. Verder een traditionele poppenshow, het toneelstuk Phra Mahajanaka, een adaptatie van Bhumibol’s literaire werk met dezelfde titel en bands spelen door de koning gecomponeerde liederen.

In 68 van de 76 provincies zijn de replica’s van het koninklijk crematorium klaar, de overige komen vandaag klaar.

Asok-Phetchaburi kruising

Overstromingen: Vijf personen overleden

15 oktober – Overstromingen in negen provincies van de Central Plains hebben het leven gekost aan vijf personen. In totaal zijn de afgelopen drie dagen 51.669 huishoudens met 140.000 bewoners getroffen door de run-off (bergwater) uit het Noorden en buiten hun oevers getreden rivieren, aldus een bekendmaking van het Department of Disaster Prevention and Mitigation gisteren.

Zes districten in Ayutthaya zijn tot rampgebied verklaard. Daar zijn 409 dorpen in 67 tambons onder water gelopen. De meeste overstroomde gebieden liggen langs de rivieren Chao Phraya en Noi plus andere grote kanalen. Vanwege de hoge waterstanden hebben de autoriteiten gewaarschuwd dat boetes worden uitgedeeld wanneer boten te snel varen.

Het bericht gaat verder in op de situatie in Sapphaya (Chai Nat), waar 500 gezinnen zijn geëvacueerd en Nakhon Sawan (500 huishoudens gedupeerd). In Bang Prong (Nakhon Sawan) bivakkeren mensen in geïmproviseerde tenten. Er staat 40 cm water.

In Khon Kaen heeft de gouverneur een spoedvergadering belegd over de Ubolratana dam, die dagelijks 55 miljoen kubieke meter water loost. Dagelijks stroomt 100 miljoen kubieke meter water het stuwmeer in tot 115 procent van de volle capaciteit.

De foto toont de situatie gisteren op de Asok-Phetchaburi kruising in Bangkok.

Kort nieuws zondag 15 oktober

– Koning Bhumibol sliep zeven dagen niet uit bezorgheid voor de veiligheid van de bevolking en studenten die in oktober 1973 deelnamen aan anti-regerings demonstraties. Dit vertelde Vasit Dejkunjorn, voormalig hoofd van het Office of Royal Court Security Police, gisteren tijdens een seminar ter herdenking van de volksopstand die op 14 oktober culmineerde in een treffen tussen demonstranten en regeringstroepen.

Bhumibol liet de hekken van het Chitralada paleis openen zodat demonstranten daar hun toevlucht konden zoeken, en hij sprak samen met andere leden van de koninklijke familie met hen, aldus Vasit. ’s Avonds drong hij op de tv aan op beëindiging van het geweld en zei dat de militaire regering van veldmaarschalk Thanom Kittikachorn was afgetreden. De rust keerde weer toen Thanom en zijn kornuiten de volgende dag naar het buitenland vluchtten.

Namens de regering legde minister Ormsin (PM’s Office) gisteren een krans bij het October 14 Memorial. Verder werd een ceremonie van diverse godsdiensten gehouden.

– De autoriteiten in Mae Sot aan de grens met Myanmar hebben illegale Indiase afrodisiacum en Koreaanse modepetten ter waarde van ruim 13,5 miljoen baht onderschept. Ze werden vrijdag gevonden toen een man de waar over de Thai-Myanmar brug Thailand wilde binnen smokkelen. Het ging om 112.300 pakjes Kamagra Oral Jelly (waarde 11,2 miljoen baht) en 2.200 petten uit Korea ter waarde van 1,95 miljoen baht.

Reacties niet mogelijk