Thais nieuws zaterdag 7 oktober

De berichten op deze pagina zijn doorgaans ontleend aan Bangkok Post en een enkele keer aan The Nation.
Op de pagina Dossiers geef ik een toelichting op begrippen, organisaties enzovoort die regelmatig in berichten voorkomen.
De paginaverwijzingen hebben betrekking op de pagina’s Round Up, evenals Dossiers te vinden op de Leeswijzer. Klik voor de leeswijzer hier.
Voor de betekenis van de gebruikte afkortingen, klik hier. Het handigst is deze pagina in een nieuw tabblad te openen, zodat je gemakkelijk kunt terugkeren naar het nieuwsoverzicht.

Voor het nieuws van 16-30 september en oktober zie de zwarte menubalk bovenaan de pagina onder het kopje Thailand.

 

Verjaardag Thaksin, supporter kust zijn portret

Oude rechtszaken tegen Thaksin kunnen hervat worden

7 oktober – De geschorste vervolging van oud-premier Thaksin in de KTB-zaak en een zaak die betrekking heeft op mobiele telefonie kunnen hervat worden, zegt de nieuwe procureur-generaal. Khemchai Chutiwong, sinds 1 oktober hoofd van het OM, verwijst naar de nieuwe wet op strafrechtzaken tegen ambtsdragers, die berechting in absentia mogelijk maakt. Die wet is op 29 september van kracht geworden.

Beide zaken werden door de afdeling voor politieke ambtsdragers van het hooggerechtshof geschorst nadat Thaksin in 2008 het land ontvluchtte. Hij ging er vandoor om een gevangenisstraf van 2 jaar te ontlopen wegens machtsmisbruik bij een grondtransactie van zijn toenmalige echtgenote.

Khemchai zegt dat hij een werkgroep zal vormen die de zaak bekijkt. Het OM zal het Hof een verzoek sturen de zaken te heropenen. Thaksin was in de KTB-zaak hoofdverdachte. Die zaak is onlangs in het nieuws opgedoken wegens mogelijke betrokkenheid van Thaksin’s zoon Panthongtae.

Ze heeft heeft betrekking op leningen door de Krungthai Bank in 2003 en 2004 verstrekt aan dochterbedrijven van Krisdamahanakorn Plc, een vastgoedbedrijf dat bekend stond als wanbetaler. Thaksin was toen minister-president. De bank zou onder politieke druk hebben gestaan om de leningen te verstrekken. In 2015 veroordeelde de rechtbank zestien betrokkenen tot gevangenisstraffen van 12 tot 18 jaar. Drie leidinggevenden van de KTB kregen 18 jaar.

De andere zaak [ik heb er nooit eerder over geschreven] heeft betrekking op bevoordeling van telecom concessiehouders, waaronder bedrijven die hij via stromannen bezat. Thaksin is daarvoor aangeklaagd wegens een ambtsmisdrijf. De schade die de staat opliep, wordt geschat op tientallen miljarden baht. (Bron: website Bangkok Post, 6 oktober) (Zie verder de pagina De zaak Thaksin)

Foto: Een fan van Thaksin kust zijn portret toen zijn verjaardag vorig jaar werd gevierd door het UDD (roodhemden).

Update krant: Ook vervolging wegens majesteitsschennis

7 oktober – Het OM heeft besloten Thaksin te vervolgen voor majesteitsschennis, voegt de krant vandaag in haar openingsartikel aan bovenstaand bericht toe. Het bewijs daarvoor levert een interview dat Thaksin in mei 2015, een jaar na de militaire coup, in Seoul gaf aan de krant Chosun Ilbo. Hij beschuldigde daarin leden van de Privy Council van betrokkenheid bij de coup. De Privy Council is het particulier adviesorgaan van de koning.

Khemchai gelooft dat deze zaak en de in het websitebericht genoemde zaken (KTB en telecom) geactiveerd kunnen worden. De Technology Crime Suppression Division (TCSD) deed in 2015 al onderzoek naar het omstreden interview. De volgende stap, zegt Khemchai, is nu dat de openbare aanklagers een arrestatiebevel aanvragen en dat gepoogd wordt Thaksin uitgewezen te krijgen, indien zijn verblijfplaats bekend is. Daarna kan de afdeling voor politieke ambtsdragers van het hooggerechtshof hem berechten.

De berechting in absentia van politieke ambtsdragers heeft tot doel te voorkomen dat politici, die over geld en macht beschikken, zich onttrekken aan Justitie door naar het buitenland te vluchten. Voorheen werd de rechtsgang dan geschorst, de nieuwe wet maakt daar een eind aan. Ook verjaringstermijnen zijn vervallen. Dat alles geldt ook voor oude zaken. (Zie verder de pagina De zaak Thaksin en de pagina Majesteitsschennis)

Grote schoonmaak rond Grand Palace

13 miljoen Thai bewezen Bhumibol laatste eer

7 oktober – Sinds 29 oktober vorig jaar hebben 12,73 miljoen Thai de gang naar het Grand Palace gemaakt om koning Bhumibol de laatste eer te bewijzen. Zoals gisteren al gemeld (zie het bericht Laatste dag; duizenden in de rij voor afscheid van koning) was het de laatste dag donderdag extreem druk. De krant meldt dat 110.889 Thai afscheid namen van hun ‘beloved monarch’.

Koning Bhumibol overleed op 13 oktober in het Siriraj ziekenhuis waar hij werd verpleegd. Er werd een rouwperiode van 1 jaar afgekondigd, waarin Thai geacht worden zwarte kleding te dragen, maar wit en grijs mogen ook. Op Sanam Luang verrees een crematorium. Duizenden vrijwilligers staken de handen uit de mouwen om de bezoekersstroom in goede banen te leiden, verstrekten voedsel en water en hielden het terrein schoon. Gisteren werd rond het paleis grote schoonmaak gehouden (foto).

Op 26 oktober wordt het lichaam van Bhumibol gecremeerd, maar de crematierites duren van 25 tot 29 oktober. Daarna vervalt het kledingvoorschrift. Vandaag wordt geoefend op de processies. Die zijn om 5 uur vanochtend begonnen op de Maha Rat Road en Ratchadamnoen Nai Avenue. (Zie verder de pagina Koning Bhumibol)

Kort nieuws zaterdag 7 oktober

– De Australische politie heeft vorige maand in Sydney vier ton ingrediënten voor het produceren van methamphetamine onderschept die uit Thailand was gesmokkeld. De zogeheten precursoren zaten in flesjes die volgens het etiket groene en zwarte thee bevatten. In eenderde van de duizend dozen werden die aangetroffen. Het gaat om ephedrine waarmee drugs ter waarde van 3,5 miljard aan Australische dollars gemaakt hadden kunnen worden.

Twee personen zijn aangehouden: een Australiër en een man met de Australische en Chinese nationaliteit. Donderdag is hen vrijlating op borgtocht geweigerd. De Australische politie was getipt door de Thaise autoriteiten. Vier maanden geleden werd 1,4 ton aan precursoren onderschept, vorige maand 350 kilo methamphetamine, verstopt in drums met vloeibare kalk. Een 31-jarige Australiër is daarvoor aangehouden.

– De directeur-generaal van het Royal Forest Department, die is overgeplaatst naar het Prime Minister’s Office, zegt zich in zijn 30-jarige loopbaan nooit schuldig te hebben gemaakt aan een ambtsmisdrijf. Gisteren leverde hij in het regerings servicecentrum een petitie in, gericht aan vice-premier Wissanu en de permanent secretaris van het Prime Minister’s Office, waarin hij zijn onschuld bepleit.

Naar verluidt zou hij zijn overgeplaatst wegens zijn rol bij het luchthavenproject in Phangnga, maar hij zegt dat zowel het Anti-Corruption Centre als het ministerie van Milieu geen panels hebben gevormd om onderzoek naar hem te doen. Op zijn nieuwe plek gaat hij zich bezighouden met de nationale strategie en hervormingen en ‘adviezen geven op gebieden waar zijn expertise waardevol is’.

Gevraagd of zijn overplaatsing een verborgen agenda heeft, zegt hij dat hij bepaalde individuen die wilden profiteren van de RFD en personeel, wellicht geërgerd heeft. Hij ontkent geld te hebben gevraagd aan de initiatiefnemers van het luchthavenproject.

– BIOTHAI, een prominente stichting die campagne voert voor duurzame landbouw, en milieuactievoerders verzetten zich tegen de controversiële wet op de bescherming van plantensoorten. Ze zeggen dat de wet schadelijk is voor boeren.

Voorzitter Witoon zegt dat de wet boeren belemmert om nieuwe variëteiten van bestaande rijst- en andere gewaszaden te bewaren en ontwikkelen. De traditionele levenswijze van boeren loopt gevaar, want boeren hebben altijd zaden bewaard en gemodificeeerd om in de volgende oogst te planten. ‘De wet opent de deur voor zaadproducenten om de markt te beheersen en zaden tegen een hoge prijs te verkopen, waardoor de boeren worden belast met extra kosten.’

Het Department of Agriculture (DA) heeft bekend gemaakt dat de online forums voor input op 20 oktober eindigen. Daarna gaat het wetsvoorstel naar het kabinet. Witoon hoopt dat de regering het afwijst. Volgens een bron bij het DA heeft de wet tot doel de rechten van researchers, die geheel nieuwe variëteiten ontwikkelen, te beschermen. De wet heeft niets te maken met boeren die bestaande soorten wijzigen. De bron zegt dat kleine boertjes niet door de wet worden gedupeerd.

Herdenking Thammasat universiteit– Voormalige student-actievoerders en academici hebben de krachten gebundeld om een online archief samen te stellen van de massaslachting op de campus van de Thammasat universiteit op 6 oktober 1976.

Hoogleraar Puangthong, manager van het project, zegt dat het voornaamste doel is de tragedie niet uit de geschiedenisboeken te laten verdwijnen. Het archief moet ook duidelijk maken wat gewone mensen ertoe bracht geweld tegen mede-burgers te gebruiken. Volgens Puangthong is de kennis over wat er toen is gebeurd beperkt.

Gisteren vond op de universiteit een herdenkingsbijeenkomst plaats. Op de Tha Prachan campus werden bloemen en kransen neergelegd. Over het dodental bestaat geen overeenstemming. De autoriteiten stelden het vast op 46, de overlevenden zeggen dat het er meer dan 100 waren.

– Het Department of Employment (DE) heeft een app gelanceerd, waarop expats een werkvergunning kunnen aanvragen. Niettemin moeten ze nog steeds tweemaal naar daarvoor speciaal opgezette centra gaan om de procedure af te ronden. De app, Thailand Digital Work Permit, is gisteren aan bedrijven en buitenlandse werknemers gepresenteerd.

De app is ontwikkeld in samenwerking met de Board of Investment (BoI), het ministerie van Werkgelegenheid en het Immigration Bureau. Het is thans beschikbaar voor werknemers van bedrijven die door de BoI worden gepromoot om handel en investeringen in het land te stimuleren.

Directeur-generaal Waranon van het DE zegt dat de app het verkrijgen van een werkvergunning en visum vergemakkelijkt. De one-stop service spaart tijd en papierwerk. Mogelijk wordt de app volgend jaar uitgebreid naar migranten.

– Een verdachte van de brutale beroving van twee geldkoeriers maandag in Bangkok heeft zichzelf aangegeven bij de politie. Hij heeft bekend de overvallers naar de parkeergarage te hebben gereden, waar ze 196 miljoen yen (60 miljoen baht) buit maakten. De politie is nu nog op zoek naar één verdachte, vijf personen zijn al aangehouden. Ze hebben verklaard elk 500.000 baht te hebben ontvangen voor de beroving.

In het websitebericht wordt gemeld dat de verdachten hebben bekend dat het om een inside job ging, maar de krant zegt er niets over. (Zie verder Kort Nieuws van 4, 5 en 6 oktober)

– De Chinese president Xi Jinping heeft een vloot van oorlogsschepen met zevenhonderd bemanningsleden naar Thailand gestuurd om een ‘brug’ te bouwen tussen Beijing en Bangkok. Gisteren had schout-bij-nacht Shen Han, adjunct-commandant van de East Sea Fleet, een ontmoeting met minister Prawit (Defensie). Shen noemde Thailand ‘een van onze beste vrienden’. De Chinese marine neemt ook deel aan de internationale vlootschouw op 18 november in de Pattaya Bay.

– Voorzitter Meechai van de grondwetcommissie (CDC) relativeert de uitspraken van premier Prayut over de verkiezingsdatum. Prayut heeft gezegd dat de datum afhankelijk is van het tijdstip waarop de vereiste organieke wetten van kracht zijn en dat zou wel eens pas in november volgend jaar het geval kunnen zijn, waardoor de verkiezingen naar 2019 verschuiven. Maar Meechai noemt het pure speculatie.

Critici vinden dat Prayut verwarring heeft gezaaid: tegen Trump heeft hij gezegd de datum volgend jaar bekend te maken, tegen een groep Thai verwees hij naar de organieke wetten. Volgens Meechai verloopt de procedure zoals geregeld in de grondwet. Het tijdpad naar de verkiezingen is niet zijn directe zorg, zegt hij, omdat de CDC [die de organieke wetten opstelt] niet verantwoordelijk is voor de organisatie. De voorzitter van het parlement zei eerder dat de verkiezingen mogelijk in mei 2019 worden gehouden. (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2)

– Er helpt geen moedertje lief aan: de Kiesraad wordt reset zoals de krant het noemt. De huidige vijf leden worden vervangen door zeven nieuwe leden. De vervanging is een uitvloeisel van de organieke wet op de Kiesraad die hogere eisen aan de commissarissen stelt. Die wet wordt op 12 december van kracht. Van 19 oktober tot 10 november kunnen belangstellenden zich opgeven. Een panel maakt de selectie. In de tussentijd fungeert voorzitter Supachai als toezichthouder. (Zie ook de pagina Verkiezingsnieuws 2)

– Een werkgroep is aan het werk geslagen om oud-premier Yingluck terug te brengen naar Thailand, zodat ze de gevangenisstraf van 5 jaar kan uitzitten, die het hooggerechtshof haar heeft gegeven, ongeacht of ze politiek asiel aanvraagt dan wel of het al verleend is in Engeland, aldus voorzitter Amnat,

Amnat wijst erop dat ze niet beschuldigd is van een politiek vergrijp, maar van een strafrechtelijke overtreding. Engeland en Thailand hebben een uitleveringsverdrag. De Britse wet staat uitlevering toe bij beschuldigingen van corruptie en criminele nalatigheid.

Sommige critici denken dat Yingluck Engeland zal vragen haar uit te sluiten van het uitleveringsverdrag omdat haar politieke vervolging staat te wachten in Thailand. Procureur-generaal Khemchai denkt dat deze gok niet zal werken. Een openbare aanklager meent daarentegen dat ze wel een kans maakt. Uitlevering vindt niet plaats wanneer een persoon een gefundeerde vrees heeft voor vervolging op basis van ras, religie of politieke ideologie. (Zie verder de pagina The Great Escape)

– Premier Prayut ontkent dat de regering een vooraf geplande agenda heeft voor wapendeals met de VS. ‘Sommigen denken misschien dat ik tijdens mijn bezoek [aan de VS] wapens zou kopen, maar dat is niet het geval.’ Donderdag kwam een eind aan Prayut’s bezoek van zes dagen aan de VS.

Naar verluidt [geen bron] zou hij met een boodschappenlijst zijn gekomen met geavanceerde wapensystemen en commerciële vliegtuigen. Maar er is niets getekend in de VS. Prayut zegt: ‘We zijn geen rijk land. We kunnen niet spontaan wapens kopen. Elke aankoop moet een proces doorlopen.’ Hij wees er verder op dat Amerikaans oorlogstuig van hoge kwaliteit is, maar ook erg duur.

Reacties niet mogelijk