Thais nieuws woensdag 11 oktober

De berichten op deze pagina zijn doorgaans ontleend aan Bangkok Post en een enkele keer aan The Nation.
Op de pagina Dossiers geef ik een toelichting op begrippen, organisaties enzovoort die regelmatig in berichten voorkomen.
De paginaverwijzingen hebben betrekking op de pagina’s Round Up, evenals Dossiers te vinden op de Leeswijzer. Klik voor de leeswijzer hier.
Voor de betekenis van de gebruikte afkortingen, klik hier. Het handigst is deze pagina in een nieuw tabblad te openen, zodat je gemakkelijk kunt terugkeren naar het nieuwsoverzicht.

Voor het nieuws van 16-30 september en oktober zie de zwarte menubalk bovenaan de pagina onder het kopje Thailand.

 

Prayut met opgeheven hand

Prayut: Verkiezingen over 13 maanden

11 oktober – Thailand gaat in november 2018 naar de stembus. Premier Payut noemde gisteren voor het eerst sinds hij in mei 2014 de macht greep een concreet verkiezingstijdstip. In juni maakt hij de exacte datum bekend. Prayut zei verder dat hij opheffing van het  verbod op politieke activiteiten ‘op een geschikt moment’ in overweging neemt. Hij vroeg de bevolking in oktober de vrede te bewaren.

De druk op de regering het verbod op te heffen, is toegenomen sinds de organieke wet op de verkiezingen zaterdag van kracht is geworden. Politieke partijen vrezen in tijdnood te komen als het verbod van kracht blijft. De regering heeft eerder het verkiezingstijdstip tweemaal aangekondigd en later uitgesteld vanwege zorgen over veiligheidskwesties. Het wachten was ook op de nieuwe grondwet.

Analisten verwachten dat politieke activiteiten langzaam op gang zullen komen na de crematie van Bhumibol (26 oktober) en de kroning van Vajiralongkorn. De effectenbeurs heeft positief gerageerd op het nieuws. De index steeg dinsdag met 0,7 procent na 0,3 procent in de min te zijn geopend.

Sommige politici reageren sceptisch op Prayut’s bekendmaking. ‘Het is niet echt geloofwaardig, omdat ze de datum al vaak hebben veranderd’, zegt Pheu Thai lid Chaturon Chaisang.

Vice-partijleider Ong-art Klampaiboon (Democraten) is blij met het nieuws. ‘De verkiezingsdatum schept duidelijkheid. Dat is goed voor het land en de mensen.’ (Bron: website Bangkok Post, 10 oktober) (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2)

Verkiezingsdatum: Krant kauwt het nog eens na

11 oktober – Bangkok Post opent vandaag op de voorpagina [vanzelfsprekend] met het grote nieuws dat de premier het verkiezingstijdstip bekend heeft gemaakt. De krant schrijft dat Prayut al driemaal eerder [website: tweemaal] het tijdstip heeft genoemd en uitgesteld.

False propheciesDe afgelopen week is verwarring ontstaan over de verschillende verklaringen van Prayut in de VS, waardoor het leek of de verkiezingen pas in mei 2018 worden gehouden. Een bron zegt dat de premier besloot de aankondiging zelf te doen om helderheid te scheppen.

Nog twee organieke wetten hebben de goedkeuring nodig van het parlement (NLA): de wet op de verkiezing van leden van het Huis van Afgevaardigden en de wet op de Senaat [die wordt benoemd en niet gekozen]. De NLA heeft drie maanden de tijd voor behandeling van beide wetten en drie maanden zijn nodig voor administration [?]. De voorbereidingen voor de verkiezingen nemen vijf maanden in beslag.

De krant citeert twijfelaar Chaturon wat uitgebreider en laat verder voormalig parlementslid Wirat (Democraten) aan het woord over de [al aangenomen] organieke wet op de politieke partijen. Hij zegt dat de wet tot doel heeft de invloed van financiers op politieke partijen te voorkomen. Te lang, zegt hij, hebben die invloed uitgeoefend. (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2)

Laatste pint getapt in 7-Eleven

11 oktober – CP All, de exploitant van de 7-Eleven winkels, heeft gisteren bekend gemaakt het experiment met de verkoop van tapbier in achttien winkels in Bangkok te beëindigen. De raad van bestuur nam dit besluit onder druk van protesten door anti-alcohol bewegingen. De proef werd vorige maand op Yaowarat Road (China town) gelanceerd.

Volgens de tegenstanders zou de verkoop minderjarigen gemakkelijker toegang verlenen tot alcohol en zou ze het alcoholgebruik in het algemeen aanmoedigen. Gisteren stelde een panel van het ministerie van Volksgezondheid vast dat de verkoop in strijd met de wet is. Het panel is het niet eens met adjunct-directeur Asadang van het Department of Disease Control, die eerder zei dat de verkoop niet in strijd met de wet is, mits het bier wordt getapt door personeel.

Voorgaande berichten:
9 oktober: Commentaar: Kruistocht tegen alcohol gaat te ver
6 oktober: Kort Nieuws

Bangkok bereidt zich voor op crematie

11 oktober – De koning van Bhutan en zijn echtgenote brengen een driedaags staatsbezoek aan Thailand en wonen op 26 oktober de crematie bij. Uit Nederland komt koningin Máxima en uit Japan prins Akishino en prinses Kiko. Later wordt bekend gemaakt welke vorsten en staatshoofden nog meer naar Thailand komen.

De gemeente Bangkok bereidt zich voor op de stroom bezoekers die verwacht worden. Op vijf plaatsen worden replica’s van het crematorium gebouwd, waaronder het Dusit Palace plaza. 32 plaatsen zijn bestemd voor het leggen van dok mai chan (crematiebloemen) en op 62 plaatsen kunnen bloemen worden neergelegd.

Het Bangkok Youth Centre Thai-Japan in Din Daeng fungeert als tijdelijk onderdak voor bezoekers die naar de hoofdstad komen om de ceremonieën bij te wonen. De gemeente maakt zondag bekend hoe er een plaats kan worden gereserveerd. Ook gemeentelijke scholen zijn beschikbaar voor opvang. Rond de Rama VIII brug wordt gekookt door Wat Jedi Hoi en de bekende monnik Luang Pu Buddha Isara zet een kookpunt op bij het Mahakan Fort.

Op de weg naar Sanam Luang worden 70 mobiele toiletten en 150 mobiele restrooms geplaatst.  Van 24 tot 27 oktober hoeft geen tol te worden betaald op twee tolwegen: Bangkok-Pattaya en Bang Pa-in (Ayutthaya) naar Bang Phli (Samut Prakan). Van de periferie van Bangkok naar Sanam Luang rijden honderd gratis bussen.

Inspectie van legerpersoneel en boten

Prayut waarschuwt voor overstromingen in Central Plains

11 oktober – ‘Overstromingen in ‘t land verwacht, maar niet in Bangkok’ kopt de website, maar premier Prayut waarschuwt in de krant dat ook Bangkok te maken kan krijgen met overstromingen. De kans daarop is toegenomen omdat de Chao Phraya barragedam (dam zonder stuwmeer) in Chai Nat een grote hoeveelheid water is gaan lozen na zware regenbuien en run-off (bergwater) uit het Noorden. Het RID heeft de uitstroom verhoogd om ruimte te maken voor meer regenval en run-off.

De premier heeft de bevolking in de Central Plains geadviseerd de weerberichten op de voet te volgen. Hij zegt dat de regering zich bewust is van de weersystemen die Thailand treffen en probeert overstromingen te voorkomen. Maar de bevolking dient te begrijpen dat de regering te maken heeft met een onvoorspelbaar natuurverschijnsel.

De regering wil zoveel mogelijk overtollig water naar de Golf van Thailand afvoeren, het RID is al begonnen water uit de Chao Phraya om te leiden naar twaalf grote wateropvanggebieden. Tot nu toe hebben die 70 procent water opgenomen. De grote stuwmeren hebben nog 20 procent capaciteit over.

In het district Sapphaya in Chai Nat zijn vierhonderd huizen die bij de rivier staan, onder water gelopen. Veel tempels in Phra Nakhon Si Ayutthaya hebben hun vloedwallen versterkt. In Pathum Thani ten zuiden van Ayutthaya hebben enkele dorpen aan de rivier te maken met wateroverlast die verergerd wordt door de hoge vloedstand. Het Meteorological Department verwacht dat de stortbuien tot eind volgende week voortduren.

Foto: Inspectie van legerpersoneel en boten van de 11th Infantry Division in Bang Khen. De soldaten staan in de startblokken om hulp te verlenen.

Kort nieuws woensdag 11 oktober

– Premier Prayut ontkent dat hij met de VS een deal heeft gesloten over de import van varkensvlees. Hij heeft daarover niet met Trump gesproken, zegt hij. Niettemin is het een handelskwestie die een speciale commissie dient te bezien.

Prayut reageert op speculatie dat de Thaise delegatie met de Amerikanen een overeenkomst zou hebben gesloten over de import. Thaise varkensboeren en actievoerders voor consumentenbescherming zijn daar mordicus op tegen. De import is al 12 jaar verboden omdat in de VS ractopamine aan het varkensvoer wordt toegevoegd, een additief om mager vlees te kweken.

– De eerste 28 VT4 Chinese tanks zijn maandag gearriveerd in Thailand. Ze worden in het Royal Thai Army Cavalry Centre in Saraburi geïnspecteerd door een legerpanel. Als de inspectie is afgerond, mogen de media een kijkje nemen. De tanks worden ingezet bij de 3rd Calvalry Division in Khon Kaen.

De tanks (kosten 4,9 miljard baht) zijn gekocht nadat Oekraïne de beloofde Oplot T-84 tanks niet kon leveren als gevolg van binnenlandse problemen. De afgelopen drie jaar zijn slechts tien tanks geleverd. Die doen nu dienst bij de 2nd Infantry Division in Sa Kaeo.

– Hou u vast: In Thailand zijn nog geen tekenen gevonden van alpha-Pyrrolidinopentiophenone (Alpha-PVP), een synthetisch stimuleringsmiddel dat ook bekend staat als flakka of badzout. Het wordt ook wel zombie drug genoemd. Schijnt nogal sterk spul te zijn want in Brazilië hebben gebruikers zich voor auto’s geworpen, zo blijkt uit clips.

Het ONCB heeft met Australische collega’s overlegd, omdat ze ervaring hebben met gebruikers van soortgelijke drugs. Ze zeggen geen informatie te hebben over smokkel naar Thailand. Een ONCB bron zegt dat eerder enkele types in dezelfde categorie in Thailand zijn aangetroffen.

Alpha PVP is tienmaal sterker en gevaarlijker dan cocaïne en methamphetamine. Het spul is goedkoop, waardoor het gemakkelijk toegankelijk is. De bron zegt dat de lichaamstemperatuur bij gebruik tot 40 graden kan oplopen en tot hart- en nierstoringen kan leiden, zelfs de dood.

– Oud-premier Thaksin schrijft in een tweet op zijn Twitter-account @ThaksinLive ‘uitermate bezorgd’ te zijn over een bericht op de Thaise social media dat hij zich schuldig heeft gemaakt aan majesteitsschennis. Hij zegt de auteur van het bericht niet te kennen. ‘I insist that I do not know that person and I have never even thought of offending the royal institution.’

Vice-premier Prawit zegt opdracht te hebben gegeven voor een onderzoek naar Thaksin’s bewering en uit te zoeken wie de auteur is. Hij denkt niet dat het bericht te maken heeft met een groep waarover hij eerder zie dat die de crematie wil verstoren.

De beschuldiging van majesteitsschennis komt niet geheel uit de lucht vallen want Thaksin gaf twee jaar geleden in Seoul een interview waarin hij zei dat leden van de Privy Council, het particulier adviesorgaan van de koning, betrokken waren geweest bij de coup. De nieuwe procureur-generaal heeft die zaak recent opgerakeld. De vorige PG heeft destijds een onderzoek laten doen. Thaksin woont sinds 2008 in Dubai in zelfgekozen ballingschap. (Zie de pagina Majesteitsschennis)

– Het Corrections Department heeft een contract van vijf jaar afgesloten voor het gebruik van 313 voertuigen door gevangenissen, nadat het contract met de vorige leverancier was verlopen. Hoofd Naras maakte dit gisteren bekend tijdens een demonstratie in de Klongprem Central Prison hoe opstandjes te voorkomen en gedetineerden af te voeren.

Elke wagen kan 24 personen vervoeren. Ze gaan gebruikt worden om gedetineerden naar de rechtbank te brengen, andere gevangenissen of ziekenhuizen. De begeleidende staf is versterkt om ontsnapping te voorkomen. Naras zegt dat in het verleden slechts enkele gevangenen hebben geprobeerd uit de gevangenis te ontsnappen. Thailand telt 300.000 gevangenen maar komt gevangenbewaarders te kort. Dat levert problemen op bij het vervoer van gevangenen.

– Follow-up op de berichten over de fraude tussen 2012 en 2016 met het tempelfonds. Amlo heeft beslag gelegd op 71 miljoen baht aan vermogen van de voormalige NOB-directeur en acht medeplichtigen. (Zie verder de pagina Corruptie 3)

De krant plakt er een bericht aan vast over de inbeslagname van 2,3 miljard aan vermogen van de voortvluchtige dochter van een rijsthandelaar die eerder is veroordeeld wegens frauduleuze G2G rijstdeals (zie de pagina Rijst 4). Eerder legde Amlo beslag op 13 miljard baht aan vermogen van de vader, die sinds 2015 gevangen zit.

– Vanaf 1 november geldt een streng rookverbod op twintig populaire stranden. Wie het toch in zijn hoofd haalt een saffie op te steken krijgt een zware boete en mogelijk gevangenisstraf. De maatregel is genomen omdat rokers het strand bevuilen met sigarettenpeuken, wat leidt tot afvalproblemen en de zee ecologie bedreigt.

Het Department of Marine and Coastal Resources denkt niet dat het toerisme door het verbod wordt geschaad. ‘Mensen die naar het strand gaan, willen zich ontspannen. Ze zijn gelukkiger wanneer ze niet gehinderd worden door roken’, zegt hoofd Jatuporn. Onlangs heeft het Phuket Marine Biological Centre tijdens een onderzoek op het strand van Patong op één dag 140.000 peuken gevonden. [Leuk werk: peuken tellen]

Het verbod is niet absoluut. Op sommige plaatsen komen rookplekken met asbakken. Maar flaneren over het strand met een peuk in je bek is er niet meer bij. Sommige gezondheids- en milieuvoorvechters hebben twijfels of de dienst overtreders beboet en hoe lang het verbod blijft.

– Een voormalige kamnan en een landmeter, die betrokken zijn bij illegaal gebruik van bos (encroachment) bij een strand in Phuket mogen respectievelijk drie jaar en vier maanden en vijf jaar hun zonden achter de tralies overdenken. Van de twee andere verdachten in dezelfde zaak is een hoofd landmeten eerder tot 2 jaar veroordeeld en de vierde stierf in voorarrest.

Die man was eerder uitgebreid in het nieuws omdat hij zich met zijn sokken zou hebben opgehangen aan een deurscharnier. De Criminal Court heeft vastgesteld dat hij doodgeslagen is, maar de dader is nooit gevonden. (Zie verder de pagina Krakers op overheidsland)

– De Princess Maha Chakri Award is dit jaar gewonnen door een ICT-leraar uit Nonthaburi. Twintig jaar geleden introduceerde hij leerlingen al tot robottechnologie. Ze hebben sindsdien zowel nationale als internationale competities gewonnen. De leraar gebruikt internet als onderwijsplatform. Hij heeft ook speciale cyber lecture software ontworpen waarmee leerlingen ingewikkelde multimedia presentaties kunnen maken.

Behalve de ICT-man ontvingen tien andere leraren uit Asean en Timor-Leste de onderscheiding waaraan een prijs van US$ 10.000 (334.000 baht) is verbonden. De onderscheiding wordt vandaag door prinses Sirindhorn uitgereikt.

Reacties niet mogelijk