Thais nieuws vrijdag 13 oktober

De berichten op deze pagina zijn doorgaans ontleend aan Bangkok Post en een enkele keer aan The Nation.
Op de pagina Dossiers geef ik een toelichting op begrippen, organisaties enzovoort die regelmatig in berichten voorkomen.
De paginaverwijzingen hebben betrekking op de pagina’s Round Up, evenals Dossiers te vinden op de Leeswijzer. Klik voor de leeswijzer hier.
Voor de betekenis van de gebruikte afkortingen, klik hier. Het handigst is deze pagina in een nieuw tabblad te openen, zodat je gemakkelijk kunt terugkeren naar het nieuwsoverzicht.

Voor het nieuws van 16-30 september en oktober zie de zwarte menubalk bovenaan de pagina onder het kopje Thailand.

 

Veel eerbetoon vandaag aan koning Bhumibol

13 oktober – Natuurlijk gaat de vergelijking mank, maar in Nederland zou het openingsverhaal van Bangkok Post vandaag hooguit een kortje zijn in een kort-nieuwskolom, maar het gaat over wijlen koning Bhumibol, volgens de krant de bij alle Thai geliefde monarch.

Vandaag is het precies 1 jaar geleden dat hij stierf. De traditie vereist dat dan een merit-making ceremonie wordt gehouden en wat dat precies is, vereist een heleboel uitleg. Lastig te vertalen ook omdat het specifiek voor het boeddhisme is en geen vergelijkbaar ritueel in andere godsdiensten kent.

Koning BhumibolDe krant kopt over vier van de vijf kolommen dat de ceremonie wordt geleid door koning Rama X, over wie ik verder het zwijgen doe want de strafmaat die op majesteitsschennis staat is niet mals. De krant meldt dat Vajiralongkorn om 17 uur in de Dusit Maha Prasat Throne Hall arriveert om daar voor de urn zijn ‘persoonlijke’ krans en een krans van koningin Sirikit te leggen. Dertig monniken reciteren gebeden, één houdt een preek en daarna krijgen ze eten van de koning. Nog eens 89 monniken bidden in de troonhal voor de koning. Het aantal verwijst naar de leeftijd waarop Bhumibol overleed, althans volgens de Thaise rekenwijze omdat hij in zijn 89e levensjaar stierf.

De bevolking is gevraagd 89 seconden stilte te betrachten om 15.52 uur. Dat is het tijdstip waarop hij na een koningschap van 70 jaar de laatste adem uitblies. Premier Prayut en kabinetsleden geven ’s ochtends om 7 uur in het Government House wat in het Engels wordt genoemd ‘aalmoezen’ aan 89 monniken (voedsel en dagelijkse levensbehoeften). Dezelfde ceremonie wordt bij overheidsgebouwen in het land gehouden. De premier zou graag zien dat de bevolking bij hun huis de koning eren met merit-making, zegt assistent-regeringswoordvoerder Taksada.

De gemeente Bangkok heeft negen plaatsen aangewezen, waar dok mai chan (papieren crematiebloemen) kunnen worden neergelegd. Daar staan replica’s van het crematorium op Sanam Luang. Verder kunnen ze op honderd plaatsen in tempels worden geplaatst. De bloemen worden op 26 oktober verzameld en verbrand in het crematorium.

De replica’s in 56 provincies zijn klaar, aan de resterende 20 wordt de laatste hand gelegd. 94 Thaise ambassades en consulaten hebben dok mai chan naar het ministerie van Buitenlandse zaken gestuurd.

Ten slotte meldt het bericht dat de crematie wordt bijgewoond door kroonprins Haakon en prinses Mette-Marit uit Noorwegen. De overige staatshoofden zijn al eerder genoemd.

Overstroming in Nonthaburi

RID sust angst voor herhaling rampjaar 2011

13 oktober – De inwoners van Bangkok en nabijgelegen provincies hoeven niet bang te zijn voor overstromingen, die vergelijkbaar zijn met de grote overstromingen van 2011, zegt het Royal Irrigation Department.

De vrees is gebaseerd op de sterk toegenomen wateruitstroom van de Chao Phraya barragedam in Chai Nat, waar het waterpeil een ‘kritiek niveau’ heeft bereikt als gevolg van run-off (bergwater) uit het Noorden. Bovendien kan Thailand getroffen worden door drie stormen, maar dat noemt de krant speculatie.

De dam loost momenteel 2.600 kubieke meter water per seconde, een hoeveelheid die volgens minister Chatchai (Landbouw) één week wordt gehandhaafd. Bij een uitstroom van 2.800 moet gevreesd worden voor overstromingen in Bangkok. Sommige woonkernen in Pathum Thani en Nonthaburi (foto) zijn al getroffen door water uit de Chao Phraya.

RID directeur-generaal Somkiat waarschuwde gisteren bewoners die in Chai Nat, Sing Buri, Ang Thong en Ayutthaya alsmede in Bangkok en buurprovincies langs de rivier wonen, hun eigendommen in veiligheid te brengen, maar hij ontkent dat de situatie net zo erg wordt als in 2011. Hij zegt dat het watervolume uit de noordelijke regio kleiner is dan in het rampjaar.

Bovendien hebben de grote stuwmeren in het Noorden, zoals de Bhumibol dam in Tak en Sirikit dam in Uttaradit nog reservecapaciteit. Het Bhumibol stuwmeer staat voor 67 procent vol, Sirikit 83 procent. In 2011 liepen ze voor 99 procent vol, waardoor grote hoeveelheden water geloosd moesten worden.

De berichten over drie stormen die over een of twee weken Thailand teisteren, worden tegengesproken door directeur-generaal Wanchai van het Thai Meteorological Department. Uit een weeranalyse blijkt dat er zich tussen gisteren en morgen geen stormen ontwikkelen in de Andaman Zee en Golf van Bengalen. Er ligt wel een lagedrukgebied, maar de gevolgen daarvan zullen alleen merkbaar zijn in Myanmar.

Gouverneur Aswin van Bangkok zegt dat het water uit het Noorden geen gevolgen heeft voor de binnenstad, maar buurten buiten de dijken van de Chao Phraya kunnen wel overstromen. Adjunct-gouverneur  Chakkaphan voegt daaraan toe dat over een afstand van 77 km barrières van 2,5 meter hoogte zijn opgetrokken.

Het buitendijks gebied van 9 kilometer wordt over een afstand van 5 kilometer beschermd door dijken aangelegd door de particuliere sector en zandzakken. De gemeente houdt 300.000 zandzakken achter de hand om in geval van nood elders te gebruiken. In Ayutthaya voeren de autoriteiten een strijd tegen de klok om aarden wallen aan te leggen ter bescherming van historisch erfgoed.

Kort nieuws vrijdag 13 oktober

– Pagina 2 van de krant is vandaag een advertentiepagina en het grootste deel van pagina 3 wordt in beslag genomen door Reflections on a true King of the people, waarin Aziatische journalisten hun gedachten laten gaan over de verdiensten van Bhumibol en hun gevoelens bij zijn overlijden. De kop King of the people lijkt mij een variant op een bekende uitspraak van prinses Diana die, in een tv-interview gevraagd hoe ze herinnerd wil worden, zei als The people’s princess, een uitspraak die na haar overlijden vaak is aangehaald.

– Oud-premier Thaksin krijgt het wel voor zijn kiezen. Eerder zei de nieuw benoemde procureur-generaal een oude zaak weer op te pikken waarin hij beschuldigd was van majesteitsschennis (zie de pagina Majesteitsschennis), nu wil de National Anti-Corruption Commission hem voor twee andere oude zaken laten vervolgen. Die mogelijkheid doet zich voor dankzij een nieuwe organieke wet op de berechting van politieke ambtsdragers.

De BP website meldt dat Thaksin het OM heeft gevraagd de majesteitsschennis zaak te laten vallen. Hij zegt nimmer het koninklijk instituut te hebben belasterd. De aanklacht is gebaseerd op een interview dat Thaksin in 2015 in Seoul heeft gegeven, waarin hij leden van de Privy Council, het particulier adviesorgaan van de koning, ervan beschuldigde betrokken te zijn geweest bij de coup van mei 2014.

De twee ‘nieuwe’ zaken betreffen corruptie bij een zachte lening van 4 miljoen baht, door de Exim Bank verstrekt aan Myanmar, waarvan Thaksin’s telecommunicatie imperium geprofiteerd zou hebben. Myanmar gebruikte de lening, die op instructie van de regering Thaksin werd goedgekeurd, om telecom uitrusting en satelliet diensten van Shin Satellite te kopen (thans Thaicom).

De andere zaak betreft het twee- en driecijferloterijsysteem, in 2003 tijdens het bewind van Thaksin geïntroduceerd. De loterij was in strijd met de Government Lottery Office Act en de wet op de staatsreserves. [Ik laat de details achterwege] Voormalig staatssecretaris Varathep (Financiën) en twee topambtenaren zijn in die zaak al veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf.

De afdeling voor politieke gezagsdragers schorste die zaken destijds nadat Thaksin de benen had genomen naar het buitenland. (Zie verder de pagina De zaak Thaksin)

– Twee Nigerianen zijn gearresteerd wegens romance oplichting; ze verleidden vrouwen op de social media geld naar hen over te maken. De verdachten zijn in een flat in Prawet (Bangkok) aangehouden, terwijl ze met potentiële slachtoffers aan het chatten waren.

Commissaris Suthipong van het Immigration Bureau zegt dat ze zich voordeden als rijke Europeanen. Ze sloten vriendschap met hun slachtoffers, begonnen een chat contact en stelden voor dat ze samen in bedrijven zouden investeren. In veel gevallen vertelden ze giften voor hen te hebben.

Andere bendeleden die veinsden douaneambtenaar of ambassademedewerker te zijn, belden hen daarna op om een bedrag te vragen voor levering van de giften. Nadat de slachtoffers argwaan kregen, verbraken ze het contact en zochten een volgend slachtoffer.

De politie heeft tevens een man uit India aangehouden, die op dating sites jacht maakte op vrouwen en vroeg of hij bij hen kon logeren omdat hij zogenaamd beroofd was en geen geld had. Als dank stal hij kostbaarheden uit hun huis.

– Follow-up op de berichten over de welfare card, de e-kaart voor de minima waarop maandelijks een bedrag wordt gestort voor boodschappen in de Thong Fah (Blue Flag) winkels en kosten van openbaar vervoer. Het Office of Agricultural Economics schat dat de kaart 100 miljard baht aan ’s lands economie bijdraagt. Dat is tweemaal zo hoog als de investeringskosten van de regering, maar de regering hoopt arme mensen uit de bijstand naar een baan te brengen.

Volgens het ministerie van Financiën hebben 11,43 miljoen Thai met een jaarinkomen van minder dan 30.000 baht de kaart aangevraagd. 3,32 miljoen komen uit de agrarische sector, 8,11 miljoen uit de niet-agrarische sector. Hoewel hij het project looft, zegt secretaris-generaal Vinaroj dat het slechts de eerste stap is in het ontwikkelen van menselijk kapitaal om de economische groei van het land te versterken, met name in de landbouwsector.

Vice-president academische dienstverlening Kampanat van de Kasetsart universiteit vindt het aantal van 3,32 miljoen boeren erg laag. Dat betekent dat ze geen toegang hebben tot het programma of boer-af zijn.

– De Counter-Corruption Division (CCD) van de politie wil het onderzoek naar fraude met tempelgelden, nu in onderzoek vanaf 2012, uitbreiden naar 2007. De volgende fase van het onderzoek wordt geleid door het National Office of Buddhism met steun van de CCD en Amlo.

Uit eerder onderzoek is al gebleken dat huidige en voormalige NOB-medewerkers betrokken waren bij de fraude. Degenen die al geïdentificeerd zijn, kunnen ook in voorgaande jaren geld achterover hebben gedrukt. Hoofdverdachte is de voormalige NOB-directeur Nopparat. Hij is voortvluchtig.

CCD-hoofd Kamol zegt vertrouwen te hebben in de huidige NOB-directeur en zijn vermogen om te voorkomen dat NOB-medewerkers het onderzoek hinderen en knoeien met bewijsmateriaal. Hij verwacht dat enkele wetten van kracht worden die verhinderen dat ze geld wegsluizen. (Zie ook de pagina Corruptie 3)

– Buitenlanders krijgen niet langer een wapenvergunning. Gisteren ging het parlement akkoord met een wet die dat verbiedt. De wet heeft betrekking op vuurwapens, munitie, explosieven, vuurwerk, elektrische darts [?], talai (een soort vuurwerk met een ronde vorm) en traditionele bang fai, megagrote vuurpijlen van bamboe die in het Noordoosten de lucht worden ingeschoten bij het begin van het regenseizoen. Huidige vergunningen blijven van kracht totdat ze verlopen.

– De Court of Justice heeft een website geopend om input te verzamelen op hervorming van het rechtssysteem. De website is tot 24 december geopend. Midden volgende maand worden panels georganiseerd, eveneens om meningen te verzamelen. Alle opinies worden verwerkt in een blueprint die later wordt aangeboden aan de nationale strategiecommissie.

– Ten slotte hebben de Spoorwegen (SRT) een jaarlijkse target van 20 miljard baht bepaald voor de ontwikkeling van gronden die in haar bezit zijn. In totaal bezit de SRT 38.000 rai aan gronden. Voor de ontwikkeling is een 30-jaren plan gemaakt.

Reacties niet mogelijk