Thais nieuws donderdag 12 oktober

De berichten op deze pagina zijn doorgaans ontleend aan Bangkok Post en een enkele keer aan The Nation.
Op de pagina Dossiers geef ik een toelichting op begrippen, organisaties enzovoort die regelmatig in berichten voorkomen.
De paginaverwijzingen hebben betrekking op de pagina’s Round Up, evenals Dossiers te vinden op de Leeswijzer. Klik voor de leeswijzer hier.
Voor de betekenis van de gebruikte afkortingen, klik hier. Het handigst is deze pagina in een nieuw tabblad te openen, zodat je gemakkelijk kunt terugkeren naar het nieuwsoverzicht.

Voor het nieuws van 16-30 september en oktober zie de zwarte menubalk bovenaan de pagina onder het kopje Thailand.

NBTC beveelt registratie van drones

12 oktober – Alle drones en dat zijn er 50.000 dienen binnen 90 dagen geregistreerd te worden. Wie na januari een drone wil kopen, dient eerst toestemming te vragen aan de National Broadcasting and Telecommunications Commission (NBTC). De registratieperiode is gisteren ingegaan. Op overtreding staat een boete van 100.000 baht en/of een maximum gevangenisstraf van 5 jaar

Verschillende Facebook- en Twitter-gebruikers maken bezwaar tegen de order van de NBTC. Ze zien de noodzaak van registratie niet in en vinden het registratieproces te ingewikkeld. Eén schrijft: ‘Ik heb voor 920 baht een drone gekocht zodat ik tot een hoogte van 100 meter kan vliegen en mijn kinderen kunnen kijken. Die gaat waarschijnlijk over drie maanden kapot, dus is registratie werkelijk vereist?’ Anderen zien wel het nut. ‘Het is een kwestie van nationale veiligheid. Drones met camera’s kunnen gemakkelijk worden gebruikt om te spioneren.’

Het NBTC-bestuur geeft als verklaring dat het besluit tot doel heeft ‘het koninkrijk te beschermen’. Het maakt zich zorgen omdat slechts 350 drones zijn geregistreerd op grond van een regeling van het ministerie van Transport uit 2015, dat toen het toezicht  op drones had.

De drones kunnen geregistreerd worden bij het hoofdkantoor van de NBTC, haar 21 provinciale kantoren en politiebureaus. Kopers moeten hun naam overleggen, serienummers en foto’s van het speeltje. Sommigen vinden dat registratie mogelijk zou moeten zijn bij de aankoop. ‘De meeste mensen gaan niet naar de NBTC want dat is inspannend en tijdverspilling.’

Portret van Bhumibol trekt rouwenden

12 oktober – Koning Bhumibol de laatste eer bewijzen kan niet meer in het Grand Palace, maar is nu rond de klok mogelijk voor een portret aan de muur van het paleis bij de Wiset Chaisri Gate. Koning Vajiralongkorn heeft daar toestemming voor verleend.

Bezoekers kunnen er bloemen en guirlandes neerleggen, nadat ze gecontroleerd zijn op een van de twee controleposten bij Tha Chang en achter de City Pillar shrine. Sanam Luang waar het crematorium staat, is niet toegankelijk. Op 15, 21 en 22 oktober is de plaats gesloten want dan wordt er gerepeteerd voor de crematieoptochten.

Koning Bhumibol wordt op 26 oktober gecremeerd. Van 25 tot 27 oktober vinden allerlei ceremonies plaats. Gedurende die periode verstrekt de gemeente Bangkok op 22 plaatsen, waaronder tempels, voedsel en water. Legercommandant Chalermchai adviseert in verband met de verwachte drukte de bevolking in de eigen provincie ceremonies bij te wonen. In totaal bieden 5 miljoen vrijwilligers assistentie. 500.000 worden ingezet voor de beveiliging van de bezoekers aan de ceremonies, van wie 50.000 in Bangkok. Anderen helpen bij het regelen van het verkeer.

In een kadertje meldt de krant dat behalve de eerder genoemde koningin Máxima, het koningspaar van Bhutan en prins Akishino en prinses Kiko uit Japan de crematie wordt bijgewoond door koningin Mathilde uit België.

Onderzoek naar fraude met tempelfonds uitgebreid

12 oktober – De politie heeft gisteren beslag gelegd op een huis van voormalig NOB-directeur Nopparat dat gekocht is met verduisterd geld uit het tempelfonds. Nopparat, de belangrijkste verdachte in het schandaal, is sinds een jaar voortvluchtig. Het huis staat op naam van zijn dochter. Amlo zegt dat het in 2013 voor 49 miljoen baht is gekocht.

Bij de inval in het huis door twintig man van Amlo en de Counter-Corruption Division van de politie is gebleken dat veel kostbaarheden waren weggehaald. Twee brandkasten zijn voor nader onderzoek meegenomen.

Nopparat en anderen worden ervan verdacht tussen 2012 en 2016 geld uit het fonds, dat door het NOB onder andere wordt verstrekt voor renovatie, in eigen zak te hebben gestoken. Eerder besloot Amlo 33 bezittingen van 9 verdachten ter waarde van 71 miljoen baht in beslag te nemen. De negen verdachten zijn voor verhoor opgeroepen. In dit deel van het onderzoek worden 12 tempels verdacht. Het schadebedrag wordt geschat op 62 miljoen baht.

Amlo denkt dat er nog veel meer vermogen valt te halen, in totaal ter waarde van 100 miljoen tot 1 miljard baht. In het tweede deel van het onderzoek gaat het om 23 tempels, die tussen 2012 en 2017 141 miljoen baht hebben verduisterd. Amlo doet volgende week aangifte bij de CCD. (Zie verder de pagina Corruptie 3 voor voorgaande berichten)

Waterpret in Nonthaburi dankzij de overstromingen

Kort nieuws donderdag 12 oktober

– Hun ouders zullen minder pret beleven aan de overstromingen, maar deze kinderen in Nonthaburi amuseren zich prima. Het Department of Disaster Prevention and Mitigation (DDPM) voorspelt meer ellende c.q. waterpret. De bewoners van zes centrale provincies zijn gewaarschuwd voor overstromingen omdat twee grote dammen, de Chao Phraya barragedam in Chai Nat en de Pasak Jolasid dam meer water lozen om overtollig run-off (bergwater) weg te werken.

Het DDPM verwacht dat de Chao Phraya en Pasak op sommige plaatsen buiten hun oevers zullen treden. Het waterpeil van de Chao Phraya in Chai Nat, Sing Buri, Ang Thong en Ayutthaya is met 40 tot 50 cm gestegen. In Sapphaya (Chai Nat) zijn 600 huizen onder water gelopen. Wanneer de Chao Phraya dam de uitstroom verder vergroot, kan het waterpeil met 1 meter stijgen.

Verder kort: In Chiang Mai zijn dinsdag door grondverschuivingen op twee plaatsen bomen op de weg gevallen. Inmiddels kan het verkeer er weer door. Enkele gebouwen van het Government House in Bangkok kampen sinds de zware regens van dinsdag met wateroverlast. Het dak van het Santi Maitree gebouw lekt, waardoor tapijten nat zijn geworden. Het gebouw is tijdelijk gesloten. Geplande activiteiten zijn verplaatst.

– Het Bail Reform Network roept de bevolking zijn petitie op change.org te steunen, waarin om herziening van het  borgtochtsysteem wordt gevraagd. Het huidige systeem voorkomt niet dat verdachten vluchten en het bevoordeelt verdachten met geld. Doorgaans duurt het een jaar voordat zaken voorkomen, waardoor verdachten die geen geld hebben lange tijd in voorarrest zitten.

Sinds begin februari wordt in dertien rechtbanken een proef gedaan, waarbij de rechter het vluchtrisico bepaalt. Verdachten hoeven geen zekerheid te stellen. Van de 700 door vijf provinciale rechtbanken vrijgelaten verdachten, kwam slechts 5 procent later niet opdagen.

– Het Office of the Private Education Commission (Opec) adviseert minister Teerakiat (Onderwijs) het tweesporen onderwijssysteem in openbare scholen uit te breiden naar particuliere scholen. Opec vindt de huidige beperking tot openbare scholen niet eerlijk voor leerlingen van de 3.900 particuliere scholen in het land. Opec wil het systeem met ingang van het volgend schooljaar in het particulier onderwijs introduceren.

Het programma biedt leerlingen in het algemeen vormend onderwijs de mogelijkheid ook een diploma in het beroepsonderwijs te halen. Zoals vaker gemeld wil de overheid het beroepsonderwijs promoten omdat het land behoefte heeft aan vaklui. Maar het heeft een lage status vergeleken met algemeen vormend onderwijs. In dat verband wordt gesproken over 3D banen: dirty, difficult en dangerous. (Zie verder de pagina Onderwijs 2)

– Heeft het leger weer eens een miskoop gedaan door voor 4,9 miljard baht 28 Chinese VT4 tanks te kopen van een verouderd model, waarvan de uiterste verkoopdatum is verlopen en waarvoor andere landen geen belangstelling hebben?

Legerleider Chalermchai sprak die berichten gisteren tegen. Het zijn geen oude modellen, zoals sommige mensen denken, zei hij, het zijn hoogst efficiënte tanks wat hij vorig jaar tijdens een bezoek aan China zelf heeft vastgesteld. Het leger heeft voor dit jaar tien VT4’s besteld en volgend jaar nog eens tien. Maandag kwamen de 28 tanks in Thailand aan.

– Nog meer leger. Opperbevelhebber der strijdkrachten Thanchaiyan verdedigt het gebruik van publieke donaties voor verbeteringen aan legerziekenhuis Phramongkutklao. Dat geld krijgt het ziekenhuis van rockster Toon Body Slam, die een liefdadigheidsmarathon heeft georganiseerd van Betong in Yala naar Mae Sai (Chiang Rai), een afstand van 2.191 km. ‘Ik dank Toon voor zijn pogingen en bijdragen. Hij heeft mijn volledige morele steun.’

Het geld gaat naar 21 ziekenhuizen waaronder het legerziekenhuis. Critici vinden dat de verbeteringen betaald moeten worden uit het defensiebudget. Toon heeft eerder, eveneens lopend, geld ingezameld voor een ziekenhuis in het Zuiden.

– De organisatie Ecological Alert and Recovery Thailand (Earth) roept de regering op een groep experts te vormen om deel te nemen aan het EHIA-proces. Aanleiding is het besluit van het kabinet de Independent Commission on Environment and Health (ICEH) op te heffen. Die commissie had tot doel publieke deelname aan milieu- en gezondheidseffect rapportage (EHIA) te bevorderen. Ze moet het veld ruimen omdat ze niet genoemd wordt in de nieuwe grondwet.

Earth-directeur Penchome zegt dat bevolking en milieu nadeel ondervinden wanneer de samenleving het moet doen zonder opinies van onafhankelijke organen en feedback op ontwikkelingsprojecten van lokale bevolking en experts.

De ICEH werd tijdens de regering Abhisit gevormd toen er veel conflicten waren over milieuschadelijke projecten. Industrieterrein Map Ta Phut in Rayong was destijds berucht vanwege luchtverontreiniging. In de zes jaar van haar bestaan heeft de ICEH studies verricht naar 28 projecten, voornamelijke petrochemische.

– Interpol is bereid een zogeheten Blue Notice voor oud-premier Yingluck uit te geven mits de politie nadere informatie verstrekt over wat voor vreselijke dingen ze heeft gedaan. De Blue Notice is een verzoek aan alle Interpol ledenlanden om Yingluck te arresteren, die zoals bekend naar het buitenland is gevlucht.

De politie stuurde Interpol eerder het arrestatiebevel dat door het hoogggerechtshof was uitgevaardigd, nadat ze niet kwam opdagen toen het hof het vonnis bekend zou maken. Vorige maand gebeurde dat alsnog. Ze kreeg zes jaar gevangenisstraf omdat ze geen actie had ondernomen tegen frauduleuze G2G rijstdeals.(Zie verder de pagina The Great Escape)

– De politie is gevraagd onderzoek te doen naar de dood van een 58-jarige abt in Yasothon, die onder mysterieuze omstandigheden is overleden. Een dorphoofd heeft de CSD in Bangkok gevraagd de dood van zijn oom te onderzoeken, die aan het hoofd stond van Wat Burapa Nongsim.

Zijn lichaam werd op 28 juli in de tempelvijver gevonden. Hij bloedde uit zijn neus en mond, maar op zijn lichaam zijn geen verwondingen gevonden. De vijver was een van de favoriete plekjes van de abt. Hij voedde vaak de vissen en bracht de nacht door in een optrekje in het midden van de vijver gebouwd. Het dorpshoofd zegt dat tempelbezoekers kort voor zijn dood werden lastig gevallen door zwervers en drugsverslaafden. Zijn oom was gezond en sterk en kon zwemmen.

– In Tha Muang (Kanchanaburi) is een 18-jarige straatracer bij een botsing met een vrachtwagen om het leven gekomen. Hij was, evenals zijn maatjes, in paniek gevlucht toen ze een politiecontrolepost bemerkten. (Meer over straatraces op de pagina Archief vervolg 1)

Reacties niet mogelijk