Thais nieuws 1-15 oktober

De berichten op deze pagina zijn doorgaans ontleend aan Bangkok Post en een enkele keer aan The Nation.
Op de pagina Dossiers geef ik een toelichting op begrippen, organisaties enzovoort die regelmatig in berichten voorkomen.
De paginaverwijzingen hebben betrekking op de pagina’s Round Up, evenals Dossiers te vinden op de Leeswijzer. Klik voor de leeswijzer hier.
Voor de betekenis van de gebruikte afkortingen, klik hier. Het handigst is deze pagina in een nieuw tabblad te openen, zodat je gemakkelijk kunt terugkeren naar het nieuwsoverzicht.

Voor het nieuws van 16-30 september zie de zwarte menubalk bovenaan de pagina onder het kopje Thailand.

 

Laatste dag; duizenden in de rij voor afscheid van koning

6 oktober – Opening krant vandaag is een sfeerverslag van de laatste dag waarop de Dusit Throne Hall open was voor de bevolking (zie homepagina). Voor sommigen betekende dat 12 uur wachten om 1 minuut geknield met het gezicht op de vloer de koning de laatste eer te kunnen bewijzen. Een 54-jarige man uit Bangkok vertelde al 138 maal te zijn gekomen naar het Grand Palace. Gisteren was de 139e maal.

De krant schrijft dat het lichaam van Bhumibol ‘has been kept behind the golden urn at the Grand Palace’. Waarom behind en niet in begrijp ik niet. Of heb ik wat gemist in alle berichtgeving? (Zie verder de pagina Koning Bhumibol)

Een goede vriend verwijst mij naar Wikipedia en citeert: The king’s body lay in state in the Dusit Maha Prasat Throne Hall of the Grand Palace for a period of one year, with daily rites for a period of 100 days. As in the funerals of the king’s mother and sister, the king’s body was not physically placed in the royal funerary urn (kot) as was customary; instead, the coffin which housed the body was placed behind the pedestal displaying the royal urn. De onderkant van de urn is open, zodat de vlammen erbij kunnen, voegt hij eraan toe.

E tuktuk

De tuktuk verliest zijn karakteristieke stem

6 oktober – In 2025 klinkt het vertrouwde tuktuk-geluid, waar Thailand’s icoon naar is vernoemd, niet meer op straat. Dan moeten alle 22.000 tuktuks worden aangedreven door elektriciteit en niet meer door LPG. Dat is althans de verwachting van minister Anantaporn (Energie).

Daarmee wordt nu een bescheiden begin gemaakt. Het Energy Conservation Fund heeft 106 miljoen baht uitgetrokken om honderd tuktuk-bestuurders over de streep te trekken. De eerste tien die zich aanmelden, hoeven geen cent te betalen voor de ombouw, de andere negentig krijgen een subsidie van 85 procent.

De subsidie maakt deel uit van een project om EV’s (electric vehicles) en EV-faciliteiten te promoten, daar het land de komende jaren een regionaal EV-centrum wil worden. Vorig jaar trok het fonds 120 miljoen baht uit voor het installeren van 150 oplaadpunten in Bangkok en omstreken. Daarvan zijn al 79 in bedrijf. De andere 71 worden voor eind volgend jaar operationeel.

Directeur-generaal Twarath van het Energy and Planning Office zegt dat beleidsmakers nadenken over een plan om motortaxibestuurders aan de elektra te krijgen. Naar dit project wordt momenteel een haalbaarheidsstudie gedaan.

De promotie van EV kwam in 2012 op gang. Overheidsdiensten en het staatsoliebedrijf namen het initiatief. In de beginjaren was het project uitsluitend gericht op intern gebruik. In 2015 sloegen beleidsmakers de vleugels uit door in de nationale agenda de ontwikkeling van Thailand tot mondiale EV productiebasis als beleidsdoelstelling op te nemen om. Sindsdien zijn EV’s gepromoot als milieuvriendelijk transportmiddel, samen met andere vormen zoals biobrandstof, om de fluctuerende olieprijzen te vermijden.

Twarath zegt dat EV’s verschillen van andere energiebronnen omdat ze op verschillende plaatsen in de wereld gepromoot worden en niet specifiek voor een bepaald land zijn. Daardoor kan de EV promotie een levensvatbaar en lange termijn beleid worden, gesteund door de regering.

Adviseur Thanate van de Clean Fuel Energy Enterprise Co zegt dat C-FEE in samenwerking met GS Yausa Co en fabrikanten van auto-onderdelen werkt aan het ontwikkelen van lichtere accu’s, die een langere levensduur hebben en sneller opladen. C-FEE is een producent van tuktuks. In Pathum Thani worden maandelijks dertig exemplaren gebouwd. Het bedrijf is bezig de export naar Asean te vergroten. (Bron: Bangkok Post, 5 oktober)

Verkiezingen waarschijnlijk in mei 2019

6 oktober – Daar zal menigeen van schrikken: geen verkiezingen in november 2018 zoals de roadmap to democracy op basis van de grondwet van 2017 voorschrijft, maar waarschijnlijk pas in mei 2019. Dat zegt de voorzitter van de National Legislative Assembly (NLA, benoemd noodparlement). Hij verwacht dat de twee resterende organieke wetten die vereist zijn voor de verkiezingen, eind 2018 klaar zijn ‘zodat de premier dan de verkiezingsdatum kan bekendmaken’.

Dat de organieke wetten pas eind 2018 klaar zijn en voor vertraging zorgen, had Prayut al in de VS gezegd tegen zijn landgenoten, maar een dag eerder vertelde hij Trump de datum volgend jaar bekend te maken. Het is onduidelijk waarom het een jaar moet duren voordat de twee wetten klaar zijn, want de grondwet schrijft voor dat de NLA 60 dagen de tijd heeft om ze te behandelen. De enig mogelijke verklaring is, aldus het websitebericht, dat de wetten herschreven moeten worden wanneer ze bestreden worden of wanneer de NLA ze afwijst.

NLA-voorzitter Pornpetch zegt: ‘We hebben ons voorgenomen de procedures waarbij wij betrokken zijn, zo spoedig mogelijk af te ronden. Maar dat betekent niet dat we gehaast ongrondwettelijke wetten aannemen die later worden afgewezen en herschreven moeten worden.’

In totaal gaat het om tien organieke wetten, waarvan vier vereist zijn voor de verkiezingen: over de Kiesraad, politieke partijen, verkiezing van leden van het Huis van Afgevaardigden en de benoeming van senatoren. De eerste twee zijn al aangenomen door de NLA, maar moeten nog door de koning ondertekend worden, de overige twee hebben de NLA nog niet bereikt. De grondwet van 2017 schrijft voor dat de verkiezingen binnen 150 dagen dienen te worden gehouden, wanneer die vier van kracht zijn. (Bron: website Bangkok Post, 5 oktober) (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2)

Update krant: Premier Prayut heeft verwarring gezaaid over de verkiezingsdatum, schrijft de krant vandaag op de voorpagina. Tijdens zijn zesdaags bezoek aan de VS vertelde hij een groep Thais dat de organieke wetten die nodig zijn voor de verkiezingen pas in november 2018 van kracht worden. Hij zei dat twee dagen nadat hij een tête-à-tête had gehad met president Trump.

De premier vertelde in Washington een groep Thai die in de VS leven, dat hij de verkiezingsdatum volgend jaar ‘definitely’ zou aankondigen, nadat de organieke wetten in werking waren gesteld. ‘Dat verwachten we rond november volgend jaar.’ Verder voegt de krant geen informatie toe aan het websitebericht.

Botsing minibusje tegen boom

Minibusje botst tegen boom: 1 dode, 8 gewonden

6 oktober – Eén dode en acht ernstig gewonden is de trieste balans van de botsing van een minibusje tegen een boom in de middenberm van de weg. Dat gebeurde kort voor zonsopgang op een weg in Tha Chana (Surat Thani).

Het busje met dertien passagiers was woensdagavond uit Bangkok vertrokken en was op weg naar Phrasaeng in Surat Thani. In Tha Chana verloor de bestuurder de macht over het stuur. Het busje schoot de middenberm op en kwam daar tegen een boom tot stilstand. Negen personen raakten ernstig gewond en zijn naar het Tha Chana ziekenhuis gebracht. Eén overleed. (Bron: website Bangkok Post, 5 oktober)

Regering tast in het duister over asielaanvraag Yingluck

6 oktober – De regering heeft geen idee of oud-premier Yingluck politiek asiel heeft aangevraagd, wat bronnen bij Pheu Thai volgens de lokale media beweren. Vice-premier Prawit vertelde gisteren verslaggevers dat hij niet op de hoogte is van die berichten en er geen informatie over heeft.

Hij zei ook Yingluck niet te hebben ontmoet tijdens zijn trip naar Engeland. ‘Als ik haar echt had ontmoet, had ik dat nooit geheim kunnen houden.’ [Eerdere berichten noemden trouwens een ontmoeting met Thaksin die ook in Londen was, en niet Yingluck]

Legercommandant Chalermchai weet eveneens niets over een mogelijke asielaanvraag. Hij zegt ook niets te weten over een ander onbevestigd bericht dat ze een regering in ballingschap zou willen vormen.

Pallop Pinmanee, voormalig adviseur van Yingluck, zegt dat ze waarschijnlijk binnenkort bekend maakt waarom ze gevlucht is en uitlegt hoe ze denkt politiek asiel te krijgen. Volgens sommige PT-ers zou ze dat al gekregen hebben op grond van het feit dat Thailand door een militair regime wordt geregeerd.

Pheu Thai secretaris-generaal Phumtham gelooft niets van de berichten over de vorming van een regering in ballingschap. Ook PT-woordvoerder Anusorn verwerpt ze. Een andere PT-bron zei gisteren dat Yingluck als toerist in Engeland is. Hij wil niet zeggen welk paspoort ze gebruikt.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken is door de politie gevraagd Yingluck’s paspoort in te trekken. BuZa denkt na. Op de website wordt gemeld dat tegen Yingluck een derde arrestatiebevel is uitgevaardigd, maar daarover rept de krant niet. (Zie verder de pagina The Great Escape)

Kort nieuws vrijdag 6 oktober

– Follow-up op de berichten over de beroving van twee geldkoeriers op de Ratchadaphisek Road (Bangkok). De politie had gezegd dat het een betrekkelijk eenvoudige zaak was en dat klopt ook wel, want vijf verdachten zijn al gearresteerd. Naar twee verdachten wordt nog gezocht. Het gespuis maakte 196 miljoen yen (60 miljoen baht) buit, maar dat ligt nu in het politiebureau.

Een van de verdachten die de roof beraamde, is een nauwe medewerker van de handelaar in edelstenen en goud, die het geld uit Japan had laten komen. De politie onderzoekt nog of de geldtransactie legaal was, alhoewel het vorige bericht meldde dat het geld correct was aangegeven bij de douane. De handelaar zegt het geld te hebben gekregen van een Japanse bedrijf in edelstenen en goud.

Het bericht beschrijft in extenso hoe en waar (vierde verdieping parkeergarage) de beroving plaatsvond en waar ze werden aangehouden. Alle vijf verdachten kennen de handelaar omdat ze voormalige of huidige werknemers van hem zijn. Het bericht plus twee foto’s beslaat bijna de halve pagina 2. (Zie verder Kort nieuws van woensdag en donderdag)

–  De 100 miljoen jaar oude fossielen die vorig jaar in Chaiyaphum zijn gevonden, zijn vermoedelijk afkomstig van de grootste plantenetende dinosaurus die in Zuidoost-Azië is gevonden. Directeur-generaal Niwat van het Department of Mineral Resources zei gisteren dat het gaat om een sauropod. De vondst is een jaar bestudeerd.

De fossielen werden in maart vorig jaar ontdekt door een dorpeling, toen hij aan het vissen was. Sinds de DMR op de hoogte was gebracht, zijn twintig stukken opgegraven, waaronder heupbeenderen en een 178 cm lang been uit de voorpoot. Het dier mat 23 tot 30 meter, wat het de grootste herbivoor maakt die leefde in Thailand en Zuidoost-Azië.

– Het Anti-Money Laundering Office (Amlo) heeft beslag gelegd op het vermogen van een voormalige amulethandelaar (miljardair, schrijft de krant) en een buitenlander betrokken bij fraude en het witwassen van geld in Thailand en de VS.

Het lichaam van de handelaar werd in oktober 2015 gevonden in een hotelkamer in Phitsanulok. Hij had waarschijnlijk een overdosis zenuwtabletten geslikt. De man had gevangen gezeten wegens misbruik van het koninklijk wapen bij de verkoop van Somdej Nau Hua amuletten.

Van de buitenlander (Spaanse naam) werden twee bankrekeningen met 200.000 baht in beslag genomen. Hij had een vals paspoort gebruikt om ze bij de Citibank te openen. De rechtbank sloot hem een jaar op, waarna hij werd uitgewezen naar de VS. Volgens een Amerikaanse financiële inlichtingendienst had hij in de VS cheques en de bankrekening met US$ 1 miljoen van een man gestolen, wiens paspoort hij had gebruikt.

Gekapte boom in Mahakan Fort– De gemeente Bangkok (BMA) heeft enkele bomen gekapt in het Mahakan Fort. Volgens adjunct-gouverneur Chakkapan waren ze van binnen verrot en vormden een gevaar voor voorbijgangers. Het wortelsysteem was te zwak om de bomen te ondersteunen.

Op de social media zijn foto’s geplaatst van de bomen en is kritiek geuit op de kap door de actiegroep BIG Trees. Een man schrijft: ‘Weten ze niet of kan het de BMA niet schelen hoeveel tientallen jaren het duurt voor deze bomen om te groeien?’ Hij weerspreekt de uitleg van Chakkapan dat de bomen verrot waren. ‘Op de foto kun je zien hoe robuust de bomen waren.’  (Zie voor het gedoe over de sloop van de Mahakanbuurt de pagina Mahakan Fort)

– De regering heeft 10 miljoen baht aan het Rode Kruis gedoneerd voor humanitaire hulp aan Rohingya in de deelstaat Rakhine en voor Rohingya die naar Bangladesh zijn gevlucht. In januari gaf de regering al een keer 5,7 miljoen baht aan de regering van Myanmar.

De regering maakt zich aldus woordvoerder Busadee van BuZa grote zorgen over de situatie in Rakhine, maar ze wil zich er niet mee bemoeien omdat het een interne zaak is van Myanmar. In Thailand verblijven ruim honderdduizend gevluchte Rohingya, maar nieuwe vluchtelingen worden niet toegelaten.

– Dochterbedrijf KTD Property Development Co van de Red Bull groep buigt voor de kritiek op de bouw van een fabriek van niet-alcoholische dranken op openbaar land in Huay Mek (Khon Kaen). Het bedrijf zegt de fabriek wellicht te gaan bouwen in een van de CLMV-landen (Cambodja, Laos,Myanmar, Vietnam), waarvoor de fabriek in Thailand zou gaan produceren.

KTD had toestemming gekregen voor de bouw omdat bewoners geen bezwaar hadden gemaakt, maar dat bleek niet te kloppen. Het had ook hoorzittingen gehouden in de vijftien omliggende dorpen. Minister Anupong (Binnenlandse Zaken), die toestemming gaf voor het gebruik van de 31 rai, heeft opdracht gegeven voor een onderzoek naar de functionarissen die hem verkeerd hebben geïnformeerd.

Districtshoofd Natthaphat heeft een klacht ingediend bij de politie. Hij zegt dat het gebied op de lange termijn economisch had kunnen profiteren van de fabriek. De annulering is ‘beklagenswaardig’.

Voorgaande berichten:
27 en 16 september: Kort nieuws
13 september: Red Bull verwikkeld in conflict over 31 rai bos

– Het parlement is in eerste lezing akkoord gegaan met verhoging van het staatspensioen voor 60-plussers die geregistreerd staan als lage-inkomens verdieners. De kosten ad 4 miljard per jaar, worden betaald uit de zogeheten sin tax, die geheven wordt op sigaretten en alcohol. Het pensioen voor 60-69 jarigen gaat omhoog van 600 naar 700 baht per maand en voor 70-79 jarigen van 700 naar 800 baht. Nog ouderen krijgen al 900 of 1.000 baht. In aanmerking voor de verhoging komen 3 miljoen ouderen.

– 7-Eleven handelt niet in strijd met de wet wanneer ze tapbier schenkt, zolang het getapt wordt door personeel en niet door klanten, zegt adjunct-directeur Asadang van het Department of Disease Control. 7-Eleven is er in tien winkels op de Yaowarat Road (China Town) mee begonnen, een van Bangkok’s top toeristische attracties voor straatvoedsel. Na klachten te hebben ontvangen, heeft de DDC de winkels bezocht. Overtredingen zijn niet geconstateerd.

Critici vinden de verkoop ongewenst. Jongeren die booschappen doen en bij de kassa afrekenen, staan er met hun neus bovenop. Het Stop Drink Network van de Thai Health Promotion Foundation verzet zich en voorziet een domino-effect. De verkoop van alcohol dient teruggedrongen te worden, vindt directeur Sonkran. Alcohol leidt tot tal van gezondheidsproblemen en beïnvloedt besluitvorming en rijvaardigheid.


 

Analyse BP: Trip naar Witte Huis overwinning voor Prayut

5 oktober – Bangkok Post opent vandaag met een analyse van Prayut’s bezoek aan de Amerikaanse president Trump en constateert: het militaire bewind heeft meer internationale erkenning gekregen en de stilzwijgende zegen van Trump’s regering. De VS op haar beurt profiteert van het bezoek door enkele aankopen en investeringen.

De krant noemt de aankoop van 150.000 ton kolen door Siam Cement Plc, wat de eerste keer is, en een Memorandum of Understanding van een dochter van PTT Global Chemical over een investering van 200 miljard baht in een petrochemisch complex in de VS. 23 bedrijven, die US$ 5,6 miljard hebben geïnvesteerd in de VS, zijn van plan hun investeringen te verdubbelen.

Tijdens een diner, aangeboden door de Amerikaanse Kamer van Koophandel en de US-Asean Business Council, de dag na het gesprek met Trump, zei Prayut: ‘Ik ben gelukkiger dan ooit in het verleden. Ik heb het gevoel dat ik nu mijn echte vriend heb ontmoet. Dit is een bevestiging van mijn gevoel dat Thailand niet alleen kan staan. Democratie is in aantocht. Volgend jaar kondig ik de verkiezingsdatum aan.’

Vice-premier Prawit gaf gisteren een nadere verklaring omdat de indruk is ontstaan dat Prayut heeft beloofd dat volgend jaar verkiezingen worden gehouden, maar hij heeft alleen maar gezegd dat de verkiezingsdatum wordt aangekondigd en dat Thailand zich houdt aan de roadmap to democracy. De krant merkt daarbij op dat deze regering langer aan de macht is gebleven dan voorgaande gekozen regeringen wanneer volgend jaar verkiezingen worden gehouden.

In de analyse wordt ook ingegaan op de relatie met China. Academici waarschuwen dat Thailand nog steeds zijn relatie met China in balans moet brengen en zijn positie over conflicten in de regio moet verduidelijken [kernproeven Noord-Korea en het conflict over de Zuid-Chinese zee]. Politicoloog Surachart van de Chulalongkorn universiteit meent dat Prayut’s trip de kritiek op Thailand tempert dat het land te veel leunt op China. Niettemin, zegt hij, heeft Thailand thans nauwere banden met China dan in het verleden.

Directeur Prapat van Thammasat’s Asian Studies maakt zich daarentegen zorgen over China’s invloed op Thailand en de regio.Thailand’s houding is gematigd en in overeenstemming met die van Asean en de VS, wat betekent dat het land geen potentieel doel [voor wat?] is van Noord-Korea of China.

Onafhankelijk analist Somchai zegt dat Thailand voorzichtig moet opereren bij het in balans brengen van de relaties met China en de VS. ‘Wanneer het land faalt de VS tevreden te stellen over de Noord-Koreaanse kwestie kan de VS meer druk op Thailand gaan uitoefenen bij [gesprekken over] de handelsbalans en mensenrechten kwesties.’

Gerelateerd bericht: Minister Prawit (Defensie) ontkent dat de regering bij de Amerikaanse regering een wit voetje wil halen door belangstelling te tonen voor de koop van enkele helikopters. ‘Ik heb niet gezegd dat de regering Cobra helikopters van de VS koopt, zoals beweerd, maar dat het leger een plan heeft voor de aanschaf van aanval helikopters.’

In de maak is een commissie die bepaalt aan welke helikopters het leger behoefte heeft. In aanmerking komen modellen uit de VS, Rusland, China en Italië. De helikopters dienen ter vervanging van de zes Cobra helikopters van het leger, waarvan vier al zijn afgeschreven en twee aan de grond worden gehouden wanneer hun diensttijd eindigt.

Nog eens 29 bedrijven betrokken bij zero-dollar tours

5 oktober – De rechtbank mag dan vorige maand dertien bedrijven en personen hebben vrijgesproken van betrokkenheid bij zero-dollar tours [bij gebrek aan bewijs], maar dit betekent niet dat de jacht op deze controversiële Chinese reispakketten is geëindigd.

Het Tourism Police Bureau heeft de Crime Suppression Division (recherche) gevraagd onderzoek te doen naar 29 bedrijven die vermoedelijk van de tours hebben geprofiteerd over de ruggen van Chinese toeristen. Ze worden verdacht van overtreding van de wetgeving die geldt voor toerismebedrijven en eerlijke concurrentie.

Op de website worden alle bedrijven genoemd. Ik neem het lijstje over om een concreet beeld te schetsen van het schandaal.

• Four companies that had rented tour buses from OA Transport Co: Long Xiang Express, Thai Chang Long Travel (Thailand), Lian Tai Travel Group (Thailand) and UV Travel and Trading
• Five subsidiaries of OA Transport: RG Transport, Royal Dragon Transport, All Star Transport, Royal Paragon Transport, and Asia Vision Travel
• Five shops under the umbrella of OA Transport
• Four companies that rented tour buses from Siam Gems Co: Fukang Travel and Tour, Kanta Group (Thailand), Santarosa Travel (2000) and Thai Singyajow Tour
• Three tour bus companies associated with Siam Gems Co: First Transport, SC Somchai Service and Golden Thai Travel
• Eight shops associated with Siam Gems Co.

De Belastingdienst zei eerder onderzoek te doen naar vermeende belastingontduiking door ruim tien bedrijven. Ze zouden 10 miljard baht hebben ontdoken. OA Transport C Ltd was de grootste boosdoener, dat busbedrijf heeft 7 miljard baht niet afgedragen. Door de directeur is aangifte gedaan tegen twee politieonderzoekers wegens machtsmisbruik, maar RTP adjunct-hoofdcommissaris Srivara wuift de klacht weg. (Zie verder de pagina Zero-dollar tours)

UBU Spark: De robot heeft de toekomst

5 oktober – Het University Science Park in Ubon Ratchathani (UBU Spark) zoekt naar innovatieve manieren om de vraag naar Thaise producten uit Cambodja, Laos en Vietnam te stimuleren. UBU Spark biedt technische steun aan MKB’s aan die de wens hebben hun producten te verbeteren door nieuwe technologie.

Het handelsvolume met de CLMV landen (Cambodja, Laos, Myanmar en Vietnam) bedraagt 250 miljard baht per jaar, maar de handel in het Noordoosten, dat grenst aan Laos en Cambodja, valt tegen. Directeur Chaowalit hoopt die met 10 procent te kunnen vergroten door innovatie en technologie.

UBU Spark is een van de regionale wetenschapsparken die in 2007 zijn geïntroduceerd door het ministerie van Science and Technology om wetenschap en innovatie in regionale universiteiten te bevorderen. Tot op heden heeft het 76 entrepeneurs geholpen, die werkzaam zijn op het gebied van voedsel, agrarische producten, industrie, medicijnen en cosmetica. UBU Spark hecht veel belang aan robotisering ter compensatie van een tekort aan arbeidskrachten, met name omdat de bevolking veroudert.

Buffalo Race Festival in Chon Buri

Kort nieuws donderdag 5 oktober

– Eerst maar eens een mooi plaatje van het Buffalo Race Festival in Chon Buri. Meer vermeldt het fotobijschrift niet.

– Follow-up op de brutale beroving maandagavond op de Ratchaphisek Road (Bangkok) van twee mannen die geld vervoerden voor een handelaar in edelstenen en goud (zie Kort Nieuws van gisteren) . Ze gingen er vandoor met 196 miljoen yen (60 miljoen baht). Uit CCTV beelden blijkt dat het om vier mannen ging. Ze waren gemaskerd wat de identificatie bemoeilijkt. Na de beroving gingen ze er met een pickup truck vandoor richting Lat Phrao.

De politie denkt niet dat de zaak moeilijk op te lossen is. RTP assistent-hoofdcommissaris Chaiwat vroeg gisteren de media om terughoudendheid, zolang het onderzoek aan de gang is. De politie gaat er nog steeds vanuit dat het om een inside job gaat, omdat slechts enkelen op de hoogte waren van het transport. De politie wil niet zeggen of werknemers van de handelaar worden verdacht. De handelaar heeft alle keren dat hij geld uit Japan ontving het geld aangegeven bij de douane. Dat is verplicht boven US$ 15.000.

– Het Department of Groundwater Resources (DGR) voert bij bedrijven in Bangkok controles uit naar het illegaal gebruik van grondwater, onder andere door massagesalons. Watermonsters hebben al aangetoond dat grondwater is gebruikt en niet leidingwater, zoals de desbetreffende bedrijven beweren, en boetes zijn al uitgedeeld. De bedrijven gebruiken grondwater om op de kosten te besparen.

Het DGR heeft een speciale eenheid gevormd, The Underground Water Protection Centre, die in het hele land onderzoek doet. Thailand wordt al langer geplaagd door het onttrekken van grondwater wat leidt tot grondverzakkingen. De hot spots van illegaal gebruik zijn vakantieparken in nationaal park Khao Yai en fabrieksterreinen in Khon Kaen. Sinds 1977 gelden beperkende bepalingen voor het gebruik van grondwater.

Zoektocht naar 4 vermisten op de Moei rivier– In Tak is gisteren doorgegaan met de zoektocht naar vier personen, één volwassene en drie kinderen, die vermist zijn geraakt op de Moei rivier. Zij zaten in een boot die dinsdagavond kapseisde.

Naar verluidt reisden tien personen met de boot, waaronder zes kinderen. De overigen zijn gered, maar voor het leven van deze vier moet gevreesd worden omdat inmiddels veel tijd is verstreken. Het is niet bekend of ze reddingsvesten droegen.

De boot kwam uit Myanmar en kapseisde op ongeveer dezelfde plaats waar een jaar geleden een grote boot kapseisde. Van de vier is één een Thai, de overigen zijn Myanmarezen. Tijdens de zoektocht gisteren zijn de slachtoffers niet gevonden.

– Follow-up op het bericht over de 125 studenten van de lerarenopleiding van de Rajabhat universiteit in Khon Kaen die na hun afstuderen geen onderwijsvergunning hebben gekregen van de Teacher’s Council of Thailand (TCT).

De TCT zegt die niet te kunnen verlenen omdat de opleiding niet geaccrediteerd is door Ohec. De raad laat de gedupeerde graduates echter niet in de kou staan, want ze kunnen een certificaat voor 1 jaar aanvragen, waarna ze alsnog een vergunning kunnen aanvragen, die 5 jaar geldig is.

TCT secretaris-generaal Somsak erkent dat sommigen een baan kunnen mislopen omdat scholen een vergunning eisen en geen genoegen nemen met een certificaat. De desbetreffende studenten studeerden af in Engels, Thai en computercommunicatie.

Adjunct secretaris-generaal Kajorn van Ohec zegt dat Ohec geen blaam treft: de universiteitsraad is verantwoordelijk voor het curriculum en inschrijving van studenten en dient daarvoor de verantwoordelijk te nemen. (Zie verder de pagina Onderwijs 2)

– De Spoorwegen (SRT) komt personeel tekort en wil daarom de komende vier jaar 4.000 man aannemen. Het ministerie van Transport is al om toestemming gevraagd voor het aannemen van 500 personeelsleden tot volgend jaar omdat dit jaar 300 werknemers met pensioen zijn gegaan. Van de 500 komen 176 van de SRT bedrijfsopleiding. De uitbreiding is nodig omdat de SRT meer diensten gaat verlenen op de geplande dubbelspoorlijnen en hogesnelheidslijnen.

In de toekomst wil de SRT groeien van 250 naar 400 treinen. Daarvoor zijn 20.000 stafleden nodig tegen de huidige 10.000. De SRT investeert verder 10 miljard in de bouw van een centre of excellence om een modern personeelsbestand te trainen dat beschikt over de vaardigheden die nodig zijn voor de nieuwe diensten. (Zie verder de pagina Spoorwegen 2)

– Toeschouwers van de processies tijdens de crematie ceremonies voor Bhumibol, mogen toekijken vanaf het voetpad tegenover het Grand Palace, maar ze kunnen daar alleen komen via één van de negen controleposten. Ze moeten hun ID-kaart tonen en mogen alleen te voet verder gaan.

Geadviseerd is om voedsel en drank mee te nemen alsmede indien van toepassing medicijnen. Het gebied rond Sanam Luang biedt plaats aan 250.000 personen, maar slechts 40.000 worden toegelaten tot aangewezen plekken. Na de crematie kan het crematorium nog tot november bezichtigd worden met inbegrip van een tentoonstelling.

De crematie wordt op alle tv-zenders live uitgezonden. De beelden van de ceremonies gaan naar 177 landen. De 96 Thaise ambassades in het buitenland zorgen voor plaatsen waar Thai kunnen kijken. (Zie verder de pagina Koning Bhumibol)

– Het kabinet gaat in principe akkoord met een ministeriële regeling die tot doel heeft leerlingen te helpen die ongewenst zwanger raken. De regeling beoogt ook de kwaliteit van de lessen seksuele voorlichting te verbeteren.

Onderwijsinstituten worden verplicht de aanstaande moedertjes toe te staan om hun opleiding te vervolgen ‘op een flexibele wijze’, zegt regeringswoordvoerder Athisit. Ze mogen niet leerlingen straffen die hun studie onderbreken. Wanneer de moedertjes terugkeren, moeten ze behoorlijke gezondheidszorg verlenen. (Zie verder de pagina Onderwijs 2)

– Lager politiepersoneel wil inspraak hebben bij de benoeming van de RTP hoofdcommissaris, zegt de commissie die studeert op hervorming van de politie. Dat is gebleken uit een opinieonderzoek onder 5.700 agenten, uitgevoerd tijdens hoorzittingen in het hele land.

De keuze van het RTP-hoofd is een van de hete hangijzers bij de hervormingen, ze is bedoeld om politieke bemoeienis uit te sluiten. Thans maken politici deel uit van de RTP-raad, die toestemming moet verlenen voor de benoeming, voorgesteld door de Police Commission.

RTP hoofdcommissaris Chakthip heeft gisteren 459 senior politieofficieren een lijst voorgelegd met beleidsprioriteiten waaraan ze zich moeten houden [geen details]. Chakthip is aan zijn derde jaar als Bullebak bezig. Een van zijn doelen is hervormingen tot stand te brengen. Over het overhevelen van politietaken naar andere diensten zei hij er niet zeker van te zijn dat die het werk aankunnen.

– Illegale migranten die op vissersboten willen werken, dienen zich voor het eind van de maand te registreren, zegt het Department of Fisheries. De registratie, die zondag is begonnen, kan in 22 kustprovincies verricht worden. Ze voorziet in tijdelijke tewerkstelling. De visserij kampt thans met een groot tekort aan arbeidskrachten, waardoor sommige trawlers niet kunnen uitvaren.

Legale werkers die op vissersboten willen werken, kunnen na 31 oktober een monsterboekje aanvragen en dienen een medisch onderzoek te laten doen. Dat kan tot 15 november. Werkgevers die migranten willen huren, is gevraagd zich uiterlijk dinsdag bij de visserijdienst te melden, zodat die een lijst van werkgevers kan opstellen. (Zie verder de pagina Migranten 2)


 

Werklunch op het Witte Huis

Prayut is vragen over verkiezingsdatum beu

4 oktober – Premier Prayut heeft genoeg van vragen over de verkiezingsdatum. ‘Ik wil niet dat iemand me er nog naar vraagt.’ Hij zei dit gisteren na zijn ontvangst op het Witte Huis. Prayut zegt de Amerikaanse president te hebben verzekerd dat de datum volgend jaar bekend wordt gemaakt en dat de regering zich houdt aan de roadmap to democracy. Overigens informeerde Trump er niet eens naar; Prayut bracht het onderwerp zelf ter sprake.

De twee regeringsleiders wisselden de gebruikelijke complimenten uit. Trump prees de lange en nauwe relatie tussen beide landen. ‘De afgelopen negen maanden is onze relatie sterker geworden. We hebben veel dingen samen gedaan en dat is geweldig. Het is heel goed om jullie hier bij ons te hebben’, aldus een persverklaring van het White House Press Office.

Prayut bood zijn condoleances aan voor de massaslachting in Las Vegas en betreurde de recente orkanen die het zuidoosten van de VS hebben geteisterd. Trump op zijn beurt bood zijn condoleances aan voor de dood van koning Bhumibol, die hij omschreef als een ‘wereldbekende persoon die het land zeventig jaar regeerde’.

En zo leutert het openingsverhaal van BP vandaag maar door. Prayut zei meer te willen samenwerken op veiligheidsgebied en bij de strijd tegen mensenhandel, de Amerikaanse president was daarentegen meer geïnteresseerd in de handelsbetrekkingen en investeringen. ‘Ik denk dat we gaan proberen iets meer aan jullie te verkopen en dat kleine beetje beter te maken als dat mogelijk is.’ Trump doelde daarmee op zijn uitspraak uit begin april dat hij een eind wil maken aan het handelstekort met zestien landen, waaronder Thailand. (Voor berichten over de verkiezingen zie de pagina Verkiezingsnieuws 2)

7.500 personen worden uitgenodigd voor crematie Bhumibol

Drone no-fly zone4 oktober – 7.500 personen worden uitgenodigd om de crematie van koning Bhumibol op 26 oktober bij te wonen. Ze worden tevoren zorgvuldig gescreend, want de veiligheidsmaatregelen zijn streng, zeker nu vice-premier Prawit heeft verklaard dat kwaadwillende lieden de crematie willen verstoren (zie het bericht van gisteren).

Zowel op Sanam Luang, waar de laatste hand wordt gelegd aan het crematorium, als bij replica’s in de 76 provincies van het land, worden 50.000 man van de ministeries van Binnenlandse Zaken en Defensie en de Royal Thai Police ingezet. In Bangkok staan op negen plaatsen replica’s.

Vice-premier Wissanu zegt dat de hoofdceremonie [op 26 oktober] voornamelijk wordt bijgewoond door staatsgasten en functionarissen die deelnemen aan de koninklijke processies.

De Civil Aviation Authoriy of Thailand (CAAT) heeft een gebied met een straal van 19 km rond Sanam Luang verklaard tot no-fly zone voor drones met uitzondering van drones waarvoor toestemming is verleend voor het maken van luchtfoto’s. Drones die daarmee in strijd zijn, worden ‘vernietigd’, zegt CAAT directeur-generaal Chula. (Zie verder de pagina Koning Bhumibol)

Politie geeft toe: Yingluck is in Engeland

4 oktober – RTP adjunct-hoofdcommissaris Srivara heeft gisteren toegegeven dat oud-premier Yingluck in Engeland is, wat al eerder is gemeld door CNN en Reuters. Tot gisteren noemde de regering Dubai, maar de VAE hebben bevestigd dat ze naar Engeland is vertrokken. De politie werkt nu aan een aanvraag aan Interpol voor een Red Notice, een internationaal arrestatiebevel. Of het bevel wordt uitgevaardigd is ter beoordeling van Interpol.

Engeland, dat in tegenstelling tot de VAE een uitleveringsverdrag met Thailand heeft, kan nog niet gevraagd worden Yingluck uit te leveren. Het OM denkt daarover na. Srivara zei verder dat de RTP de procureur-generaal heeft geïnformeerd over alles wat ze in de zaak heeft gedaan, sinds Yingluck op 25 augustus niet kwam opdagen in het hooggerechtshof en 27 september toen ze in absentia werd veroordeeld tot 5 jaar gevangenisstraf wegens plichtsverzuim.

De RTP is nog niet door de gemeentepolitie van Bangkok geïnformeerd over de drie agenten die Yingluck hebben geholpen bij haar vlucht. Naar hen wordt een disciplinair onderzoek gedaan.

Intussen probeert de RTP een Mercedes-Benz en pickup truck te lokaliseren die deel uitmaakten van het konvooi waarin Yingluck naar de grens met Cambodja werd gebracht. Srivara zegt dat het onderzoek doorgaat omdat de regering de zaak als ernstig beschouwt. Ze wil weten wie op de achtergrond aan de touwtjes trok. Het onderzoek naar DNA sporen die in de vluchtauto, een Toyota Camry, zijn gevonden, is nog aan de gang. (Zie verder alle voorgaande berichten op de pagina The Great Escape)

Twee topuniversiteiten azen op campus in Thailand

4 oktober – Twee buitenlandse topuniversiteiten hebben toestemming gevraagd voor de vorming van een campus in Thailand. Het gaat om de Carnegie Mellon University, een van Amerika’s topuniversiteiten, en de National Taiwan University, de meest prestigieuze universiteit van Taiwan.

Lange tijd mochten buitenlandse universiteiten zich alleen in Thailand vestigen als ze een Thaise partner hadden. Die regel is vervallen. De Amerikaanse universiteit gaat cursussen aanbieden op het gebied van logistieke techniek en de Taiwanese gaat geavanceerde techniek doceren. Beide universiteiten staan in de top-200 van de wereld.

De regering wil graag buitenlandse universiteiten aantrekken om steun te verlenen in het kader van het Thailand 4.0 beleid, een economisch model dat doel heeft Thailand uit de middle-income trap te trekken en het land te ontwikkelen tot een innovatieve value-based economie.

Volgens minister Teerakiat (Onderwijs) hebben nog meer topuniversiteiten in Engeland en Japan belangstelling voor het openen van een campus in Thailand. Deze week gaat hij naar de VS om met Harvard en het MIT te praten over de vestiging van een campus of het afsluiten van een partnerschap met instellingen in Thailand. (Zie ook de pagina Onderwijs 2)

DSI vieert feest

Kort nieuws woensdag 4 oktober

– Het Department of Special Investigation (DSI, de Thaise FBI) heeft sinds zijn oprichting 1.977 van de 2.373 special cases afgerond, 396 zaken zijn nog in onderzoek. Dat meldde directeur-generaal Paisit gisteren op een bijeenkomst ter gelegenheid van het 15-jarig bestaan (foto). In het hoofdkantoor aan de Chaeng Wattana Road werd dat gevierd met religieuze ceremonies.

De afgeronde zaken hebben betrekking op economische en financiële misdrijven en misdrijven op het gebied van informatietechnologie, intellectueel eigendomsrecht, consumentenbescherming en internationale misdaad. De komende jaren concentreert de DSI zich op misdrijven die betrekking hebben op het milieu en natuurlijke hulpbronnen en loan sharking (informele leningen verstrekt door geldwoekeraars). Verder speurt ze naar de masterminds van mensenhandel en grensoverschrijdende misdaad.

Foto: De gekruiste armen zijn een protestgebaar tegen corruptie.

– Gaat de BTW op 1 oktober volgend jaar omhoog van 7 naar 9 procent? Nee, zegt de belastingdienst. Het recente Koninklijk Besluit over de BTW noemt dat evenals voorgaande jaren als mogelijkheid, maar al die jaren is de BTW op 7 procent gehouden. Verhoging hangt van het regeringsbeleid af, aldus directeur-generaal Prasong. Er is geen reden voor zorgen.

De 7 procent bestaat uit een tarief van 6,3 procent plus een gemeentelijke belasting van 0,7 procent. Wanneer de BTW wordt verhoogd komt de verhoging uit op 10 procent waarvan 1 procent gemeentelijke belasting. Toen de BTW in 1992 werd ingevoerd bedroeg het tarief 10 procent, maar dat werd op verzoek van het zakenleven snel teruggebracht naar 7 procent.

–  Vijf of zes gemaskerde mannen hebben maandagavond in een flatgebouw aan de Ratchadaphisek Road 196 miljoen yen (60 miljoen baht) buitgemaakt. Ze overvielen twee mannen die gehuurd waren om het geld af te leveren bij een handelaar in edelstenen en goud. Een werd afgeranseld, van de ander werden de polsen vastgebonden. Ze trokken daarna zakken over het hoofd van de mannen en sleepten ze naar het parkeerterrein.

De politie vermoedt dat het om een inside job gaat omdat slechts enkele personen op de hoogte waren van het geldtransport. Ze verwacht de beroving snel te kunnen oplossen omdat de zaak betrekkelijk eenvoudig is. De politie onderzoekt de beelden van bewakingscamera’s in en buiten de flat. Het bedrijf heeft al vaker dit jaar mensen gehuurd om geld te vervoeren.

– De Silpakorn universiteit ontkent plannen te hebben om vier faculteiten te verhuizen van de Wang Tha Phra campus op Rattanakosin Island (Bangkok) naar de Sanam Chandra Palace campus in Nakhon Pathom. De huidige verhuizing is tijdelijk totdat de Wang Tha Phra campus is gerenoveerd.

Studenten en alumni zijn bevreesd voor een permanente verplaatsing. Ze zeggen dat de nieuwe locatie moeilijk bereikbaar is en op de lange duur kan leiden tot minder inschrijvingen. Silpakorn is Thailand’s top universiteit op kunstgebied en die dient te blijven in een historische omgeving.

De vier faculteiten zijn schilderkunst, beeldhouwen en grafische kunsten; architectuur, archeologie en schone kunsten. Studenten en alumni willen met de rector en dekens van de faculteiten praten om hun bezwaren kenbaar te maken. Wanneer de faculteiten teruggaan, is nog niet bekend. Halverwege de renovatie is van aannemer gewisseld omdat het werk niet opschoot.

Worranan Srilum en Panthongtae's advocaat– Voor de tweede maal heeft Thaksin’s zoon Panthongtae via zijn advocaat de DSI gevraagd haar beschuldiging van het witwassen van geld, afkomstig van een frauduleuze lening die door de Krungthai Bank is verstrekt, in te trekken. De advocaat vroeg dat vorige maand al, maar deze keer heeft de DSI Oak, zoals zijn bijnaam luidt, opgeroepen voor verhoor. Omdat ik al ettelijke malen over de zaak heb geschreven, laat ik het hierbij. Voorgaande berichten zijn te vinden op de pagina De zaak Panthongtae en Pinthongta).

Op de foto overhandigt advocaat Chumsai Oaks verzoek aan Woranan Srilum, hoofd van het Special Case Management Centre van de DSI.

– De secretaris-generaal van de Narcotics Control Board heeft toestemming gekregen koeriers te beboeten die illegale drugs vervoeren. De toestemming is vrijdag verleend op een vergadering onder voorzitterschap van vice-premier Wissanu. Gebleken is dat drugshandelaren steeds nieuwe manieren vinden om drugs te verkopen en personeel van koeriersbedrijven gebruiken om ze af leveren. Bedrijven die nalaten te letten op afzenders, krijgen een waarschuwing, worden tijdelijk gesloten of hun vergunning wordt geschorst.

– Een ingenieur is aangeklaagd wegens nalatigheid bij de bouw van een betonnen brug van 574 meter over de Chao Phraya in de provincie Chai Nat. Een deel van de brug stortte 30 september in waardoor vier arbeiders gewond raakten. Eén werkte op de brug, de drie anderen eronder. Hun toestand is kritiek. De meest ernstig gewonde heeft een gebroken schedel. De bouw van de brug is tijdelijk stilgelegd. Het Engineering Institute of Thailand verricht een bouwkundig onderzoek.

– Het ministerie van Toerisme en het Tourism Police Bureau (TPB) bundelen hun krachten in de strijd tegen reispakketten en deals die online worden aangeboden en overdreven claims bevatten. De Thaise autoriteiten zijn de laatste tijd geconfronteerd met een toename aan klachten over frauduleuze en overdreven claims van tour-operators, met als bekendste de zogeheten zero-dollar tours georganiseerd door Chinese reisbureaus.

De klachten hebben betrekking op ondermaatse reispakketten, oplichting, illegale toeristische diensten, drugsgebruik op toeristische plaatsen, callcentra die vanuit het buitenland opereren, seksuele misdrijven en shows die in strijd zijn met de wet tegen dierenwreedheid.

Het TPB heeft recent een afdeling versterkt die onderzoek doet. Het Tourism Department bestudeert de wetgeving. Bedrijven zoals verhuurders van motorfietsen en auto’s en snorkelbedrijven, die nalaten hun klanten te verzekeren, worden aangepakt. (Zie ook de pagina Zero-dollar tours)

– De Water Resources Bill, zo heeft de Raad van State vastgesteld, bevat geen tarieven voor watergebruik op boerderijen. De wet die nu in behandeling is bij het parlement, plaatst alleen maar boeren in categorieën: kleine en grote boeren, kleine en grote exploitanten van boerenbedrijven en grote commerciële bedrijven.

Over de wet maken veel kleine boeren zich zorgen omdat ze het financieel al moeilijk hebben. Ze zijn van plan een protestrally te houden. Vice-premier Prawit zei eerder dat kleine boeren niet aangeslagen worden voor de nieuwe waterbelasting. Hij dringt er bij de boeren op aan de behandeling in het parlement af te wachten.

– Het universal health coverage scheme, zeg maar het Thaise ziekenfonds, kan volgend jaar 52,9 miljoen baht besparen op medicijnkosten dankzij nieuwe prijsonderhandelingen. Assistent secretaris-generaal van de NHSO maakte dit maandag bekend tijdens een vergadering van het NHSO-bestuur. Hij noemde onder andere een besparing van 17 miljoen baht op vaccinaties, 32 miljoen baht voor nierdialyse vloeistof en 2,4 miljoen voor HIV-preventie. Onderhandelingen over condooms en katheterbuizen bij hartonderzoeken zijn nog gaande. (Zie verder de pagina Gezondheidszorg)

– Het kabinet heeft een amendement op de milieuwet van 1992 goedgekeurd, die de bevolking een grotere inbreng geeft bij de bescherming van het milieu en milieu-effectrapportages (MER). Niet alleen rechtspersonen maar ook individuen mogen zich registreren bij het Department of Environment Quality Promotion om in het veld te werken [?], waardoor milieubescherming voor iedereen die geïnteresseerd is, toegankelijk wordt.

Het wijzigingsvoorstel voorziet ook in een strategic environmental assessment (SEA), die samen met de MER’s in overweging moet worden genomen. SEA’s hebben tot doel ervoor te zorgen dat milieu en mogelijk andere duurzaamheidskwesties worden betrokken bij het beleidsproces.


 

Verstoring crematie Bhumibol; ziet de regering spoken?

3 oktober – Ziet de regering spoken of is het een doelbewuste poging van de autoriteiten om de samenleving nog strenger te controleren? Vice-premier en minister van Defensie Prawit zegt info te hebben gekregen dat groepen met slechte bedoelingen ‘in en buiten Thailand’ van plan zijn de crematie van wijlen koning Bhumibol op 26 oktober te verstoren.

‘We maken ons zorgen over mogelijke incidenten, veroorzaakt door degenen die zich verzetten tegen de monarchie en negatieve gevoelens hebben over het koninklijk instituut’, zegt hij. Maar Pavin Chachavalpongpun, een verdachte van majesteitsschennis die in het buitenland leeft, denkt dat de crematie wordt gebruikt om een steviger greep op de bevolking te krijgen.

Politie en soldaten nemen de strengst mogelijke maatregelen om incidenten te voorkomen. De bevolking is gevraagd ‘de ogen’ van de regering te zijn en uit te zien naar alles wat verdacht is. Degenen die verdacht worden, zijn de ‘bekende gezichten’ in het buitenland die voor majesteitsschennis worden gezocht. ‘De zogeheten ondergrondse roodhemd radio’s stoken hun luisteraars op Facebook al maanden op om de crematie te verstoren’, zegt vluchteling Somsak. Royalist Paiboon vindt het goed dat de de regering de bevolking waarschuwt.

Maar waarvoor? Andrew MacGregor Marshall zegt niets gehoord te hebben over pro-democratie actievoerders die snode plannen hebben. ‘Degenen die ik ken, verzetten zich tegen verstoring van de crematie en hebben eerbied voor mensen die hun voormalige koning de laatste eer willen bewijzen.’ (Zie verder de pagina Koning Bhumibol)

Geen onderwijsvergunning; afgestudeerden in verzet

3 oktober – Diploma gehaald, klaar om het onderwijs in te stromen, maar nu krijg je geen vergunning van de Teachers Council of Thailand. In die positie bevinden zich 120 studenten van de Rajabhat universiteit in Loei (Khon Kaen). Ze hebben een klacht ingediend bij het provinciaal Damrongdhama klachtencentrum van de regering.

Afgestudeerd maar geen onderwijsvergunningDe gedupeerde studenten begonnen in 2012 aan hun studie en studeerden in februari af. Toen ze een vergunning aanvroegen, werd die geweigerd. Ze krijgen een certificaat dat twee jaar geldig is. De graduates nemen het de universiteit kwalijk dat ze nooit op de hoogte zijn gebracht van het feit dat de TCT het programma dat ze volgden, niet heeft goedgekeurd. Dat kregen ze pas te horen toen ze klaar waren met hun studie.

Het bericht vermeldt niet waarom de TCT het onderwijsprogramma niet heeft geaccrediteerd, maar ik meen mij te herinneren dat de TCT het onder de maat vond. De universiteit stopte in 2014 met het inschrijven van nieuwe studenten. Over de geldigheidsduur van de vergunning zegt het bericht niets. Evenmin wat er gebeurt als het certificaat na twee jaar verloopt. (Bron: website Bangkok Post, 2 oktober) (Zie ook de pagina Onderwijs 2)

Zoon Thaksin beschuldigd van witwassen geld

3 oktober – Panthongtae Shinawatra, de zoon van oud-premier Thaksin, wordt door het Department of Special Investigation (DSI, de Thaise FBI) verdacht van het witwassen van geld, afkomstig van frauduleuze leningen door de Krungthai Bank in 2006 verstrekt aan dochterbedrijven van KMC, een vastgoedbedrijf dat bekend stond als wanbetaler. [Voorgaande berichten noemen 2003 en 2004] Panthongtae, evenals drie andere verdachten, zijn opgeroepen door de DSI.

De leiding van de bank keurde de leningen destijds goed omdat een ‘big boss’ had gezegd dat er geen probleem was. Wie die big boss is, heeft de rechtbank niet kunnen vaststellen. Panthongtae ontving uit de leningen een bedrag van 10 miljoen baht, de anderen 26 miljoen baht.

Volgens Panthongtae was het geld bestemd voor mede-investering in een auto importbedrijf dat hij destijds wilde opzetten. Maar dat bedrijf kwam nooit van de grond als gevolg van ingewikkelde regelgeving.

De coupplegers van 2006 vormden destijd een panel dat onderzoek deed, waarna de NACC de zaak overnam. In 2015 veroordeelde het hooggerechtshof zestien personen tot 12 en 18 jaar gevangenisstraf, waaronder drie topfunctionarissen van de KTB en KMC. [Een voorgaand bericht noemt 24 verdachten] Twee ontsprongen de dans. Anti-corruptie actievoerder Veera Somkwamkid heeft de DSI gevraagd hen alsnog te vervolgen. (Zie verder de pagina De zaak Panthongtae en Pinthongta)

Prayut vandaag op visite bij Trump

3 oktober – Een extra pagina met Thais nieuws in de krant van vandaag want bijna de gehele voorpagina van Bangkok Post alsmede een deel van pagina 6 is gewijd aan de gruwelijke gebeurtenissen in Las Vegas, die het leven hebben gekost aan vijftig personen en zeker vierhonderd hebben verwond.

Pagina 2 opent met het bezoek dat premier Prayut vandaag brengt aan de Amerikaanse president. De krant kopt PM hobnobs with Trump in Washington, een werkwoord dat ik nooit geleerd heb op de middelbare school. Mijn woordenboek geeft als vertaling: gezamenlijk drinken, vertrouwelijk praten. Vice-premier Wissanu tempert in het openingsverhaal op pagina 3 de zorgen over de voorgenomen waterbelasting en pagina 5 opent met het verbod van de Sangha Supreme Council op de verkoop van amuletten in tempels.

De twee regeringsleiders praten eerst samen met elkaar, daarna komt er een team bij voor overleg over veiligheid, economie, handel, investeringen en het strategisch partnerschap tussen beide landen. Na de besprekingen volgt een werklunch.

Prayut wordt behalve door ambtenaren vergezeld van 25 zakenmensen. Vandaag wordt een overeenkomst gesloten over de levering van 50.000 à 60.000 ton kolen tussen de Siam Cement Group en Smoky Mountain Coal. De Amerikaanse Kamer voor Koophandel en de US Asean Business Council bieden Prayut een diner aan.

Persbureau AP meldt op de website dat het vrij ongebruikelijk is voor een Amerikaanse president om een coupleider te ontvangen. De rechtse Heritage Foundation vermoedt dat achter gesloten deuren wel gesproken zal worden over mensenrechten en democratie. Dat is de meest effectieve manier bij een land dat gevoelig is voor buitenlandse kritiek, aldus de stichting.

Naras Savestanan

Kort nieuws dinsdag 3 oktober

– Nieuwe bezems vegen schoon. De nieuw benoemde secretaris-generaal Naras Savestanan van het Corrections Department (foto) belooft prioriteit te geven aan verbetering van de gevangenis faciliteiten en de overvloed aan gedetineerden te verminderen.

Volgens Naras kent Thailand te veel overtredingen die met een celstraf worden bestraft waardoor de gevangenissen uit hun voegen barsten. Naras denkt dat de huidige gevangenissen daardoor misdadigers kweken en recidive bevorderen.

Naras zei dat tijdens een welkomsceremonie gisteren. Hij wees erop dat sommige gevangenissen meer dan 100 jaar oud zijn en niet voldoen aan de eisen die tegenwoordig aan gevangenissen worden gesteld. Gevangenissen kampen ook met een gebrek aan personeel.

Thailand telt thans 300.000 gedetineerden, het hoogste aantal in Asean, en 10.000 gevangenbewaarders. De huidige penitentiaire inrichtingen hebben een capaciteit van 217.000 gedetineerden.

Zelfs voor kleine drugsvergrijpen verdwijnen mensen al achter de tralies. Voormalig president van het hooggerechtshof Weerapon zei gisteren tijdens een seminar over de overbevolkte gevangenissen dat drugsgebruikers in eerste instantie behandeld moeten worden als ‘patiënt’ in plaats van direct opgesloten te worden.

– Een ethanolfabriek in tambon Nong Makamong (Suphan Buri) is voor 45 dagen stilgelegd nadat zondagavond met ethanol verontreinigd afvalwater gecombineerd met regenwater zeshonderd huizen in het district Dan Chang overstroomde. Het water is afkomstig uit een bassin met afvalwater, dat het door de zware regens begaf.

De provincie heeft de tambon tot rampgebied verklaard. In de tambon is een hulpcentrum voor bewoners geopend. Personeel van het Environment Office Region 5 doet onderzoek en neemt watermonsters. Het Pollution Control Department waarschuwt geen water uit natuurlijke bronnen bij het overstroomde gebied te gebruiken. Het PCD probeert te voorkomen dat het verontreinigde water de rivier Tha Chin instroomt. In een online bericht schrijft een bewoner: ‘Het water ziet er werkelijk vreselijk uit. Ik weet niet of het giftig is.’

– Het ministerie van Milieu gaat wat doen aan de sterke toename van het aantal landkrakers. Sinds 1998 is dat verdubbeld. De nieuwe boswet geeft het recht in bossen te wonen mits bewoners goed voor het milieu zorgen. Daarvan kunnen 20.000 woongemeenschappen profiteren. Bewoners krijgen 20 rai per huishouden gedurende maximaal 20 jaar.

Het kabinet gaf in juni 1998 toestemming voor tijdelijke bewoning totdat maatregelen waren genomen om effectief met het probleem om te gaan, maar de problemen zijn gebleven, zegt minister Surasak (Milieu). De nieuwe nationale boswet moet daar voor eens en altijd een eind aan maken. De wet wordt thans bestudeerd door de Raad van State.

Sommige dorpelingen verzetten zich. Ze zeggen dat de wet geen rekening houdt met verworven gemeenschapsrechten en lokale participatie. De People’s Working group for Conservation and Community Right heeft bij het parlement een eigen versie ingeleverd. De groep zegt dat die beter aansluit bij de nieuwe grondwet. (Zie ook de pagina Krakers op overheidsland)

– Verschillende tempels zijn in opdracht van de Sangha Supreme Council begonnen de verkoop van heilige voorwerpen zoals amuletten en beeldjes en afbeeldingen van goden te verbieden. Wat Phra Sri Rattanamahatat Woramahawihan in Phitsanulok maakte er enkele dagen geleden al een einde aan. De verkoop is verplaatst naar aangewezen plaatsen buiten de tempel. Een tempelmedewerker vreest voor de financiële gevolgen. De verdiensten kunnen nu onvoldoende zijn om de kosten te dekken van de tempel die zorgdraagt vooor 300 monniken en novieten.

De abt van een tempel in Samut Sakhon steunt het verbod. De verkoop van heilige voorwerpen in ubosots leidt tot negatieve percepties; de ubosot dient een plaats te zijn voor meditatie en gebed zonder dat de gelovigen en monniken worden afgeleid.

De kerkelijk provinciaal gouverneur in Bangkok heeft districtshoofden gevraagd strikt toe te zien op het gebruik van afbeeldingen van Boeddha en andere heilige motieven in reclamecampagnes.

Phra Khanong kanaal– De gemeente Bangkok maakt korte metten met overstromingen langs het Phra Khanong kanaal. Tot nu toe is al over 800 meter een dijk aangelegd vanaf het pompstation tot het oude spoorwegstation. Van een betonnen dijk van 419 meter bij het station is de helft klaar, de aanleg van een aarden wal is voor 20 procent klaar. Beide secties zijn in januari klaar.

Bangkok bereidt zich intussen voor op regen en overstromingen die door het Meteorological Department zijn voorspeld tot donderdag door te gaan. Verschillende districten liepen gisteren al onder water. Op enkele grote wegen liep het verkeer vast.

– De gemeentepolitie van Bangkok (MPB) stopt met verkeerscontroleposten want die doen meer kwaad dan goed, zegt het nieuw benoemde MPB-hoofd. Ze dragen bij tot verkeersopstoppingen. De politie kan beter controleren op foutief geparkeerd staande auto’s of automobilisten pakken die door rood licht rijden, zegt Chanthep Sesawech. Controleposten om rijden onder invloed en misdaad te bestrijden blijven.

Op een controlepost dient minstens één inspecteur te zijn en elke keer moet vooraf toestemming worden gevraagd aan de verkeersdienst. Vrijdag worden de tachtig bureaus gebriefd over het nieuwe beleid.

– Vreest niet, want ziet, ik verkondig u grote blijdschap. Is het blasfemie als ik de woorden van vice-premier  Wissanu zo weergeef? De ‘grote blijdschap’ ontbreekt trouwens ook want boeren maken zich zorgen over de waterbelasting die op stapel staat. Ze moeten gaan betalen voor het water dat ze op hun boerderij gebruiken. Wissanu zegt dat kleine boeren geen belasting hoeven te betalen. Alleen degenen die enorme hoeveelheden gebruiken of het milieu schaden, moeten dokken.

Het parlement delibereert momenteel over de nieuwe water resources bill. De voorzitter en vice-voorzitter van het parlement zeiden eerder al dat de wet niet geldt voor boeren die niet op commerciële schaal werken. De voorzitter van de parlementscommissie die de wet onder de loep neemt, zegt dat de wet zich richt op degenen die water uit natuurlijke bronnen gebruiken, zoals rivieren, kanalen, kreken buiten geïrrigeerde zones. De wet heeft geen betrekking op leidingwater, grondwater en water voor irrigatiedoeleinden.

– Tien familieleden van degenen die in mei 2010 zijn gedood toen ze hun toevlucht hadden gezocht in Wat Pathum Wanaram, hebben gisteren een petitie ingeleverd bij het hoofdkantoor van de Democratische partij in Phaya Thai waarin ze Abhsit en Suthep oproepen verantwoordelijkheid te nemen voor het incident.

Een van de doden was een vrijwillige verpleegster, wier moeder nog steeds regelmatig aandacht voor de zaak vraagt. De groep heeft ook om een autopsie gevraagd van de zes slachtoffers. Woordvoerder Mallika van de Democratische partij heeft beweerd dat de verpleegster niet is gedood door scherpschutters van het leger, die zich verschanst hadden op de BRT-voetgangersbrug, maar door roodhemden. Daar zou het horizontale traject van de kogels op wijzen.

In mei 2010 maakte het leger een einde aan het wekenlange beleg van het stadscentrum van Bangkok door het UDD (roodhemden). Gedurende alle onregelmatigheden kwamen 91 personen om het leven.


 

Thong Fah shop Nakhon Sawan

Topdrukte in Thong Fah winkels

2 oktober – Het liep gisteren storm in de Thong Fah (Blue Flag) winkels op de eerste dag dat de elektronische welfare card gebruikt kon worden. Dat zijn winkels, speciaal gericht op de minima, waar een goedkoop zij het beperkt assortiment aan dagelijkse levensbehoeften te koop is.

De kaarthouders hoeven nu alleen nog maar hun kaart te tonen en ID om van de gereduceerde prijzen te kunnen profiteren. De winkels die aan het project meedoen, zijn uitgerust met een EDC machine (electronic draft capture) waarin de e-card gelezen kan worden.

Op de kaart staat een tegoed van 200 of 300 baht per maand (afhankelijk van het jaarinkomen). Verder kan die op bus-, trein- en metroreizen worden gebruikt tot een maximum van 500 baht per maand.

Op de foto topdrukte in het warenhuis SL Wholesale in Nakhon Sawan waar een speciale blauwe vlag afdeling is. Het bericht meldt dat in Songkhla de mensen vooral rijst, suiker, vissaus en huishoudelijke benodigdheden kochten. Volgens de bedrijfsleider was het enige probleem dat de zaak slechts één EDC heeft, die ook nog eens traag werkt. Er stonden dus lange rijen voor. Een ander probleem is dat nog niet alle winkels die aan het project meedoen, een EDC hebben. (Bron: website Bangkok Post, 1 oktober)

Welfare kaarthouders vragen om hoger tegoed

2 oktober – Het is natuurlijk geen vetpot, een tegoed van 200 of 300 baht per maand voor inkopen in een Thong Fah winkel. Veel kaarthouders doen daarom een beroep op de regering om het tegoed te verhogen, schrijft Bangkok Post vandaag in haar openingsverhaal. Dat zal de krant wel in haar glazen bol hebben gezien, want een bron ontbreekt.

Op de eerste dag hadden tot het begin van de middag 114.751 personen de welfare card gebruikt, wat een omzet opleverde van 28,79 miljoen baht. 143 personen gebruikten de kaart om een buskaartje te kopen, wat het totaal op 46,182 miljoen baht bracht, zegt directeur-generaal Suttirat van het Comptroller-General’s Department.

In Si Sa Ket kochten de kaarthouders vooral zeep, tandpasta, waspoeder, shampoo, melk en rijst. Een bewoonster bedankt de regering voor de hulp die ze verleent aan de lage-inkomensverdieners. ‘Dit programma helpt mijn financiële lasten te verlichten.’ Ze vertelt 314 baht te hebben besteed aan de aanschaf van ingrediënten voor de maaltijd en andere benodigdheden. Omdat haar kaart tot 300 baht gaat, moest ze 14 baht bijbetalen.

Elders in het land functioneerden niet alle EDC’s naar behoren. Veel klanten, vooral ouderen, hadden het idee dat de kaart alleen aan het begin van de maand gebruikt kan worden, wat in veel winkels eveneens leidde tot lange rijen bij de kassa.

De krant laat in de rest van het bericht nog enkele klanten aan het woord. Een vrouw zegt dat ze 10 kilometer moest reizen naar de dichtstbijzijnde Thong Fah winkel. In Songkhla stonden al rijen wachtenden voordat de winkels open gingen. De EDC’s werkten er erg traag. In Nong Pai Lom (Nakhon Ratchasima) was het de hele dag druk in de Thong Fah winkel. De eigenaar van acht winkels [hoofdstad of provincie?] zegt dat het vanaf ’s ochtends vroeg druk was.

De kaarthouders, legt de krant uit, beschikken verder over een tegoed van 500 baht voor interlokaal busvervoer, idem voor treinvervoer en hetzelfde bedrag voor stadsbussen en metro. De kaarten zijn sinds 21 september verspreid. In zeven provincies is de uitgifte wegens technische problemen vertraagd tot 17 oktober.

In totaal gaat de kaart naar 11,67 miljoen personen. De helft heeft de kaart al opgehaald, aldus Suttirat. In het hele land zijn 5.000 EDC’s geïnstalleerd, deze week komen er 3.000 bij. Dan zijn alle tambons voorzien van een e-cardreader.

Vrouw (69) op motor met zijspan dood gedrukt

2 oktober – Ze had het zijspan pas kort geleden laten monteren op haar motorfiets; familieleden van een 69-jarige vrouw uit Kalasin vermoeden daarom dat ze nog niet vertrouwd was met de uitbreiding en daardoor een verkeersongeluk kreeg. Zondagochtend werd ze dood gedrukt toen ze tegen de achterkant van een wagen botste [?].

De bestuurder van die wagen heeft verklaard dat ze abrupt van rijstrook wisselde. Hij was van de stad Kalasin onderweg naar het district Somdet om ijs af te leveren. De vrouw had het zijspan laten aanbrengen om meer goederen [geen details] te kunnen bezorgen. (Bron: website Bangkok Post, 1 oktober)

Suvarnabhumi: Australiër gepakt voor bagagediefstal

2 oktober – Er wordt op luchthaven Suvarnabhumi vaak genoeg voor gewaarschuwd: laat je bagage niet onbeheerd. Maar dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan wanneer je alleen bent en hoge nood hebt. Een Thaise vrouw parkeerde de trolley met haar bagage voor de toiletruimte en toen ze terugkwam was die verdwenen. Dankzij CCTV-beelden was de dief snel gevonden: een 54-jarige Australiër. Hij werd aangehouden toen hij voor een balie stond om geld te wisselen.

BagagediefDe man heeft toegegeven de bagage te hebben gestolen en doorzocht maar hij ontkent er iets uit gehaald te hebben. Dat klopte zoals bleek uit een controle door de vrouw, die daarna haar reis naar Dubai voortzette. De Australiër, onderweg naar Australië, kwam niet verder dan het politiebureau, waar hij is opgesloten. Op diefstal staat een boete van twee- tot tienduizend baht en een gevangenisstraf van 1 tot 5 jaar.

Het is de tweede keer binnen een maand dat de luchthaven werd opgeschrikt door een diefstal. Tien dagen geleden werd het mobieltje van een vrouw gestolen die familie zou ophalen. Ze was in slaap gevallen terwijl de batterij werd opgeladen. Toen ze wakker werd, was het mobieltje verdwenen. Die dief is ook aangehouden. Hij heeft verklaard op de plaats waar passagiers hun mobieltje opladen zijn slag te slaan; hij deed er net alsof hij sliep. (Bron: website Bangkok Post, 1 oktober)

Thailand pikt graantje mee van Chinese vakantieweek

2 oktober – Zondag is in China de jaarlijkse vakantieweek begonnen, die dit jaar niet zeven maar acht dagen telt. Naar verwachting gaan 710 miljoen Chinezen op reis, waarvan een aantal ook Thailand zal aandoen [geen prognose].

De eerste week van oktober is na het Chinese Nieuwjaar de drukste vakantieperiode, waarin een ware volksverhuizing plaatsvindt. De week begint met Chinese National Day, de extra dag is het Mid-Autumn Festival op woensdag.

Volgens China Daily vertrokken sommige Chinezen donderdag al naar toeristische bestemmingen of naar hun geboorteplaats. Naar verwachting reizen 130 miljoen Chinezen per trein over de periode van elf dagen. Zondag liep Beijing International Airport vol met toeristen die naar het buitenland gingen.

Behalve Thailand zijn ook Japan en Singapore populaire bestemmingen. Zuid-Korea is dit jaar uit de gratie, wat te maken heeft met China’s ergernis over de ingebruikname van het Amerikaanse Terminal High Altitude Area Defense system door Seoul, een geavanceerd lanceersysteem van raketten. Volgens China kan de radar ook gebruikt worden voor spionage diep in China. (Bron: website Bangkok Post, 1 oktober)

Oud-legerleider vraagt het leger de mensen te helpen

Sonthi Boonyaratglin2 oktober – Opvallende uitspraak van voormalig legercommandant Sonthi Boonyaratglin en leider van de coup van 2006, waarbij Thaksin aan de kant werd geschoven. Hij roept het leger op zich niet te veel te concentreren op de aanschaf van wapens en de regering om zich te houden aan de roadmap naar democratie en verkiezingen.

Sonthi ontving gisteren in zijn residentie legercommandant Chalermchai en de top van de 11th Infantry Regiment King´s Guard ter gelegenheid van zijn 71e verjaardag vandaag. Sonthi zei een droom te hebben: Thailand als meest welvarend land van Asean en een leidend land in Azië. Hij wil ook een veilig land zien met een verbeterde economie en een beter opgeleide bevolking. Hij riep de regering op de problemen op systematische wijze aan te pakken.

De strijdkrachten dienen volgens hem hun prioriteiten in balans te brengen. Ze dienen ook te werken voor het belang van de bevolking, met name tijdens nationale rampen. ‘De strijdkrachten moeten zich niet te veel concentreren op het kopen van wapens. Ze dienen te kopen wat mensen nodig hebben voor hun levensonderhoud.’

Sonthi leidt sinds 2009 de Matubhum partij. Hij zegt dat de partij klaar is om deel te nemen aan de verkiezingen. ‘Maar we moeten eerst bekijken hoe meegaand de organieke wet [op politieke partijen] is, want de nieuwe grondwet stelt veel beperkingen aan kleine partijen.’

In 2011 sleepte de partij twee zetels in de wacht. Tijdens de regering Yingluck was ze in de oppositie. (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2)

Kort nieuws maandag 2 oktober

– Chadchart Sittipunt, minister van Transport in het kabinet Yingluck, neemt geen zitting in een van de zes sub-panels van de commissie nationaal 20-jaren strategieplan. Hij zegt het idee achter de nationale strategie van het regime ‘niet volledig’ te begrijpen. Chadchart was benaderd voor het sub-panel dat zich bezig gaat houden met het vergroten van ’s lands concurrentiekracht.

Chadchart schrijft op zijn Facebook-pagina dat het opstellen van het plan belangrijk is en veel toewijding en inzet vereist. Hij zegt een drukke baan te hebben en schrijft dat het gezinsleven ook beperkingen stelt. Vandaag levert hij zijn ontslag in bij het PM’s Office.

Regeringswoordvoerder Sansern zegt dat de regering Chadchart’s beslissing respecteert. Voormalig parlementslid Samart (Pheu Thai) ontkent berichten dat hij zich terugtrekt onder druk van partijleden. ‘Hij heeft zijn persoonlijke redenen, de partij heeft geen recht zich daarmee te bemoeien.’ (Zie verder het eerste bericht in Kort Nieuws van zondag)

– De National Housing Authority heeft een consultancybureau gehuurd om een haalbaarheidsstudie te doen naar een nieuw economisch centrum in het oosten van Bangkok. Dat plan is onlangs besproken op een seminar.

Voorlopig wordt gedacht aan een terrein van 564 rai in Rom Klao, met name in het gebied waarin de MRT monorail Pink Line en de MRT Orange Line zijn gepland, die een verbinding krijgen met de Airport Rail Link. Het project past ook perfect bij de Sino-Thai hogesnelheidslijn Bangkok-Nakhon Ratchasima, zegt project-adviseur Thapana.

Het nieuwe economisch centrum Rom Klao krijgt woon- en commerciële gebieden. Gepland zijn hotels, ziekenhuizen, een school en congrescentra. Een voorlopige schatting gaat uit van 43 miljard baht aan bouwkosten. In het bericht wordt een link gelegd met de Eastern Economic Corridor (EEC), een zone die zich uitstrekt van Bangkok naar Chachoengsao, Chon Buri en Rayong, waar de regering hoge verwachtingen van heeft.

– Vice-premier Prawit heeft opdracht gegeven voor een uitgebreide jacht op maffiabendes die in het hele land problemen veroorzaken voor Thaise en buitenlandse toeristen. Die houden zich bezig met drugshandel, prostitutie, afpersing en straatroven.

Het doel is om in drukke toeristische bestemmingen ‘veiligheidszones’ te vormen, aldus defensiewoordvoerder Kongcheep die dit namens Prawit, tevens minister van Defensie, gisteren bekend maakte.

Vorige maand is daarmee in Pattaya begonnen door de Crime Suppression Division (recherche) en het Immigration Bureau. Daarbij zijn veel buitenlandse verdachten aangehouden, die Thailand zijn binnengeglipt of wier visum was verlopen.

Het nieuw benoemde hoofd van het Immigration Bureau belooft de jacht op transnationale bendes te vergroten en de controle op drukke luchthavens te verbeteren.

– Gisteren was International Day for Disaster Risk Reduction. Tijdens een bijeenkomst zei directeur-generaal  Chayapol van het Department of Disaster Prevention and Mitigation dat zijn dienst de filosofie van wijlen koning Bhumibol volgt die voorziet in het verminderen van risico’s op overstromingen en andere rampen. Vereist is een goed beheer van waterbronnen om droogte, overstromingen en grondverschuivingen te voorkomen.

Chayapol loofde de koning voor zijn talrijke initiatieven en projecten, zoals het aanleggen van waterreservoirs, dijken en dammen, het kunstmatig opwekken van regen en het gebruik van vetiver gras om grondverlies te voorkomen. Daardoor is het aantal rampenslachtoffers verminderd, zei hij.

Het bericht gaat verder uitgebreid in op het Sendai Framework for Disaster Reduction van de VN, een internationale overeenkomst die onlangs is getekend door Thailand, maar het voert te ver om dat hier uit de doeken te doen. Interesse? Lees Disaster agency learns from late King.

– Honderden Thaise en buitenlandse bezoekers vergaapten zich gisteren aan de pracht en praal van de Ananta Samakhom Throne Hall, een gebouw in Italiaanse Renaissance en neo-klassieke stijl, gebouwd tijdens het bewind van koning Chulalongkorn (1907-1915). De troonzaal gaat dicht voor renovatie. De huidige expositie van Thaise kunst en ambachten is vanaf februari volgend jaar te zien in het Support Centre Koh Kerd in de provincie Ayutthaya.

– In Chai Nat is zaterdagmiddag een deel van een betonnen brug die in aanleg is, ingestort. Vier arbeiders raakten gewond, van wie drie ernstig. Ze zijn naar het Chai Nat Narenthorn ziekenhuis gebracht. Eén arbeider viel in het water en zwom naar de oever.

De politie doet onderzoek naar de bouw en roept personen die verantwoordelijk worden geacht voor het instorten, voor verhoor op. Het Engineering Institute of Thailand is ingeschakeld voor een bouwkundig onderzoek. De brug die 574 meter meet, ligt over de Chao Phraya en verbindt het dorp Nong Rahaeng met tambon Tha Chai.


 

Korat schedel en botten gevonden

Korat: Schedel en botten gevonden in verlaten huis

1 oktober – Bizarre vondst in een verlaten huis in het dorp Ang Nong Nae (Nakhon Ratchasima aka Korat). In een watertank onder de vloer zijn zaterdag een menselijke schedel en botten gevonden. De politie en reddingswerkers waren gealarmeerd door de eigenaar van het huis dat al jaren leegstaat en de koper die gekomen waren om het te inspecteren.

Tijdens de inspectie stuitten de twee mannen op de watertank. Toen de koper het deksel verwijderde, kreeg hij de schok van zijn leven. Het reddingsteam liet een duiker aanrukken, die de schedel en botten uit de tank haalde.

De eigenaar heeft verklaard dat hij enkele jaren geleden de tank had gegraven om er catfish (meerval) in te kweken. Huis en erf van 4 rai hadden geen nut meer voor hem toen hij verlies begon te maken op het boerderijwerk. Hij verhuisde naar een andere plaats en zette het huis te koop.

De koper wil het land gebruiken om er Gros Michel bananen op te kweken. Hij betaalde 4 miljoen baht voor het huis, waarvan hij de laatste 1 miljoen op de dag van de inspectie zou betalen.

Uit een eerste onderzoek blijkt dat het om een man gaat. Een forensisch onderzoek moet meer duidelijkheid verschaffen over de doodsoorzaak. De lokale bevolking heeft de politie verteld dat acht jaar geleden in het gebied een 33-jarige man verdween. Zijn familie had hem als vermist opgegeven. (Bron: website Bangkok Post, 30 september)

‘Regering wist dat Yingluck in Engeland was’

1 oktober – De regering wist dat Yingluck in Engeland was, kopt Bangkok Post vandaag boven haar openingsverhaal. Dat zegt regeringswoordvoerder Sansern in wat gezien wordt als een poging om gezichtsverlies te voorkomen nadat de regering was overladen met kritiek toen de buitenlandse media donderdagavond meldden dat ze in Londen was en niet in Dubai, wat premier Prayut eerder die dag had gezegd.

Sansern zegt dat het ministerie van Buitenlandse Zaken ‘onofficieel’ had vernomen dat Yingluck uit Dubai zou vertrekken naar Engeland om er politieke asiel aan te vragen. CNN die zich baseerde op een bron binnen Pheu Thai, meldde dit donderdag al. Volgens Sansern hecht Prayut geen belang aan de asielaanvraag. ‘De regering heeft de plicht delinquenten op te sporen en te laten berechten. Het proces heeft betrekking op zowel Thaise als internationale wetten.’

De krant citeert een bron bij het OM die uitlegt dat degenen die politiek asiel zoeken dat op elk moment kunnen doen. ‘Het is een persoonlijke zaak. De asielprocedure heeft niets te maken met de autoriteiten van hun thuisland. Ze moeten een asielaanvraag doen in het land waar ze willen verblijven en kunnen niet de relatie tussen beide landen gebruiken om hun asielaanvraag te steunen.’

‘Het land van bestemming heeft de volledig macht om een besluit te nemen over de aanvraag, maar zal wel vaak rekening houden met de gevolgen die dit kan hebben voor de relatie tussen beide landen. Het thuisland verstrekt doorgaans geen details over de huidige status van een asielzoeker omdat de bilaterale relaties tussen beide landen risico kunnen lopen wanneer het zich verzet tegen de asielaanvraag.’

Het openingsverhaal meldt verder dat de politie het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft gevraagd Yingluck’s paspoort in te trekken. Thailand heeft met vijftien landen een uitleveringsverdrag, maar ook zonder zo’n verdrag kan Thailand om uitlevering vragen. De VAE heeft geen uitleveringsverdrag met Thailand, Engeland en de VS wel.(Zie verder de pagina The Great Escape)

Overstroming in Samut Prakan zaterdag

Zware regens verwacht in 10 provincies van Central Plains

1 oktober – De bewoners van tien provincies in de Central Plains zijn gewaarschuwd voor zware regens, hoge getijden waardoor rivieren kunnen overstromen en overstromingen in laaggelegen gebieden. De ellende begint vandaag en duurt tot donderdag, overstromingen worden verwacht op 9 en 10 oktober.

De provincie Samut Prakan maakte er vrijdagavond/nacht al kennis mee (foto). Het regende uren waardoor veel plaatsen in de hoofdstad werden beschadigd en wegen 20 tot 30 cm onder water liepen. Zaterdagochtend stond een deel van de Sukhumvit Road nog onder water. Het verkeer raakte in de knoop omdat kleine voertuigen stapvoets reden. Er zijn waterpompen geïnstalleerd. Naar verwachting verbetert de situatie vanmiddag.

In de provincie Trang werden de gehele vrijdagnacht vijf districten door overstromingen getroffen, waaronder de hoofdstad. Veel bewoners waren er niet op voorbereid omdat het gebied eerder niet was overstroomd. Op wegen stond 50 tot 70 cm water, 300 huishoudens werden gedupeerd. Run-off (bergwater) van de Champa berg overstroomde het noorden en oosten van Trang.

Alhoewel de regen is gestopt stonden gisterochtend winkels, huizen en wegen nog onder water. Ook zijn veel akkers beschadigd. Burgemeester Kriangsak verwacht verbetering tenzij het zondag regent.

Kort nieuws zondag 1 oktober

– De hoofden en secretarissen van zes nieuwe panels die tot taak hebben het nationaal 20-jaren strategieplan op te stellen, komen deze week bijeen om afspraken te maken over hun werk. De panels bestaan uit 70 leden. Ze houden zich elk met een eigen beleidsterrein bezig, zoals nationale veiligheid en versterking van Thailand’s concurrentiepositie, met inbreng van hoorzittingen. Hun plannen moeten binnen 120 dagen op tafel liggen of uiterlijk in januari. Daarna wordt het strategieplan ter goedkeuring voorgelegd aan het kabinet en parlement.

De zes panels werken onder de paraplu van een nationale strategiecommissie van 12 leden. De keuze van de leden en de panelleden heeft tot verbaasde reacties geleid. Vice-premier Wissanu zegt dat bij de keuze hun politieke voorkeur geen rol heeft gespeeld. ‘We hebben alleen nagegaan of ze tijd hebben en capabel zijn.’ Enkele benaderde personen hebben geweigerd omdat ze het te druk met andere zaken hadden.

Het strategieplan wordt naar verwachting midden volgend jaar van kracht. Wanneer diensten zich er niet aan houden, krijgen ze een waarschuwing. Eventuele overtredingen kunnen gemeld worden aan de NACC. Critici zeggen dat het plan toekomstige regeringen aan handen en voeten bindt. (Zie verder het bericht van gisteren: Waarschuwing: Leun in strategiepanel niet te zwaar op kapitalisten)

– Kleine boertjes met een akkertje van minder dan 50 rai hoeven geen waterbelasting te betalen, zegt vice-voorzitter Peerasak van de NLA (National Legislative Assembly, benoemd noodparlement). Het parlement behandelt momenteel de desbetreffende wet, die boeren in de hoogste bomen heeft gejaagd.

‘Geen enkele regering zal de uitgaven voor boeren verhogen’, zegt hij. ‘Ze zullen die alleen maar verlagen. De bevolking kan ervan overtuigd zijn dat belasting heffen van kleine boeren een ondenkbaar idee is.’

President Rawee van de Thai Farmers Association vindt dat boeren de premier snel moeten vragen de wet tegen te houden. Hij redeneert: het water dat boeren gebruiken is regenwater, het gebruik leidt niet tot kosten [voor de overheid].

Het bericht gaat verder in op de details van de belasting. Commerciële akkerbouw en veeteelt bedrijven betalen 50 satang per kubieke meter water, hotels en restaurants 1 à 3 baht, golfbanen en kleine energiecentrales 3 baht, en grote boerderijen, industrieën en grote energiecentrales meer dan 3 baht.

Sinds 1992 hebben alle regeringen geprobeerd greep te krijgen op het gebruik van water uit natuurlijke bronnen en straffen in te voeren op degenen die water vervuilen. Het lijkt erop dat het deze regering wel gaat lukken. Over straffen zegt het bericht niets.

– ’t Is een gebed zonder eind, de instelling van veiligheidszones in het Zuiden, maar nu lijkt er toch schot in te komen. Mara Patani, de paraplugroep van zuidelijke verzetsgroepen, is bereid tijdens de volgende overlegronde van de vredesgesprekken over een voorstel te vergaderen. Naar verwachting komen Mara Patani en de Thaise delegatie na de crematie van Bhumibol weer bijeen.

De afgelopen maanden hebben media en analisten geprobeerd een verband te leggen tussen de toegenomen incidenten en de vredesgesprekken. Maleisië dat de gesprekken faciliteert, is daardoor in verwarring geraakt, en Mara Patani wordt gewantrouwd. Staatssecretaris Udomdej heeft de regeringsdelegatie opgedragen de lucht te klaren. De regering blijft vastbesloten de gesprekken voort te zetten, zegt hij.

Auto met rode kentekenplaat– Het Land Transport Department (LTD) gaat vanaf vandaag eigenaren van een nieuwe auto beboeten die langer dan de maximaal toegestane 60 dagen met een rode kentekenplaat rijden. Ze doen dat zodat ze geen wegenbelasting hoeven te betalen. De rode platen worden ook gebruikt om te maskeren wie eigenaar van de wagen is. Dat gebeurt bij criminele daden.

Vanaf 1 januari geldt een termijn van 30 dagen. De boete op overtreding kan dan oplopen tot 10.000 baht. Uiteindelijk is het de bedoeling dat de rode kentekenplaat verdwijnt. Dat heeft het LTD al in 2015 aangekondigd.

– Het ministerie van Buitenlandse Zaken weerlegt een rapport van Amnesty International dat Thailand faalt de Rohingya vluchtelingen te beschermen en ze juist verjaagt. Woordvoerder Busadee zegt dat de regering de onrust in de deelstaat Rakhine met zorg volgt. Ze steunt de verklaring die Asean-voorzitter Cayetano gisteren in de algemene vergadering van de VN heeft afgelegd. Daarin sprak hij zijn zorgen uit over de recente ontwikkelingen, waarbij 77 Rohingya moslims en 12 soldaten zijn omgekomen.

Busadee zegt dat de regering voortdurend humanitaire hulp heeft verleend aan Rohingya die voor het geweld zijn gevlucht. Ze hebben de afgelopen dertig jaar in het land onderdak gekregen. Thans verblijven nog 100.000 in Thailand. In januari heeft de regering de regering van Myanmar US$ 200.000 gegeven naar aanleiding van de onlusten die in oktober waren uitgebroken en nu belooft de regering via het Internationale Rode Kruis Myanmar en Bangladesh te helpen met $ 149.000.

– De eis dat overheidsziekenhuizen een vaste chirurg voor hartoperaties in dienst moeten hebben om in aanmerking te komen voor een vergoeding uit het UC Scheme (ziekenfonds) wordt verder versoepeld. Eerder schorste het National Health Security Office de eis voor een jaar, nu stelt ze die eis alleen aan nieuwe medische faciliteiten bij de registratie. Ik laat het hierbij, de voorgeschiedenis en aanleiding zijn te vinden op de pagina Gezondheidszorg.

– Nog meer NHSO. Het besluit om de jaarlijkse inkoop van medicijnen voor overheidsziekenhuizen over te hevelen van de eigen organisatie naar het Rajavithi ziekenhuis stuit op bezwaren van de HIV en nierpatiëntenverenigingen. De NHSO heeft dit besluit genomen omdat het volgens de Rekenkamer niet bevoegd is medicijnen te kopen.

De patiëntenverenigingen zeggen dat het ziekenhuis in tegenstelling tot de NHSO niet geëquipeerd is voor dit werk. Als gevolg van de huidige onzekerheid zijn de voorraden in enkele ziekenhuizen sinds augustus sterk teruggelopen. Sommige ziekenhuizen moeten bij andere ziekenhuizen medicijnen lenen.

Directeur Apiwhat van het Thai Network of People Living with Aids/HIV overweegt een rally uit te roepen, alhoewel de regering bijeenkomsten van meer dan 5 personen heeft verboden. ‘We moeten iets doen omdat we afhankelijk zijn van een continu aanbod van medicijnen.’

Coördinator Kannika van Free Trade Agreement Watch zegt dat het ziekenhuis primair een medische zorginstelling is. De combinatie met de inkoop van medicijnen kan tot een belangenconflict leiden. Hij vindt dat de regering moet verduidelijk waarom de Rekenkamer pas nu bezwaar heeft gemaakt terwijl de NHSO al negen jaar de medicijnen koopt en verspreidt. (Zie verder de pagina Gezondheidszorg)

Reacties niet mogelijk