Thais nieuws zondag 12 november

De berichten op deze pagina zijn doorgaans ontleend aan Bangkok Post en een enkele keer aan The Nation.
Op de pagina Dossiers geef ik een toelichting op begrippen, organisaties enzovoort die regelmatig in berichten voorkomen.
De paginaverwijzingen hebben betrekking op de pagina’s Round Up, evenals Dossiers te vinden op de Leeswijzer. Klik voor de leeswijzer hier.
Voor de betekenis van de gebruikte afkortingen, klik hier. Het handigst is deze pagina in een nieuw tabblad te openen, zodat je gemakkelijk kunt terugkeren naar het nieuwsoverzicht.

Voor het nieuws van begin november en 16-31 oktober zie de zwarte menubalk bovenaan de pagina onder het kopje Thailand.

 

Auto valt van derde verdieping parkeergrage Rama IV

Dat Thaise automobilisten slechte parkeerders zijn, kan ik dagelijks waarnemen. Zelden zie ik er één een achterwaartse parkeersteek maken. In parkeergarages en op parkeerterreinen hebben ze hulp van parkeerwachters nodig om hun wagen in het parkeervak te dirigeren. Maar deze parkeermanoeuvre is wel extreem.

De wagen viel van de derde verdieping van de parkeergarage van een condominium van 26 verdiepingen aan de Rama IV weg in Klong Toey. De 62-jarige bestuurder overleefde de val  en is opgenomen in het ziekenhuis. De politie weet niet of de val te wijten was aan een defect van de wagen of dat de bestuurder misschien onwel was geworden. (Bron: website Bangkok Post, 11 november)


 

Elf ministers sluiten deal over voortzetting TPP zonder VS

12 november – Pech voor degenen die hadden gehoopt dat het Trans-Pacific Partnership definitief van de baan was na het vertrek van de VS. Maar de vrijhandelsovereenkomst is gered. Tijdens de Apec-top in Da Nang (Vietnam) hebben de ministers van Handel van de elf andere landen overeenstemming bereikt over voortzetting van de overeenkomst die door critici als een wurgcontract wordt beschouwd, waarvan alleen grote bedrijven zullen profiteren.

In de vroege uurtjes van zaterdag gaven ze een verklaring uit waarin ze schrijven dat een akkoord is bereikt over ‘core elements’ van het TPP. Het compromis was vertraagd omdat op het laatste moment de ministers het niet eens konden worden over de precieze formulering. De verklaring zegt daarover dat de volgende elementen zijn gehandhaafd [ik neem de Engelse tekst over]: ‘…the high standards, overall balance and integrity of the TPP while ensuring the commercial and other interests of all participants and preserving our inherent right to regulate, including the flexibility of the parties to set legislative and regulatory priorities.’

De Amerikaanse president Trump, in tegenstelling tot Obama die het TPP sterk heeft gepromoot, een tegenstander van het TPP trok in januari de stekker eruit. Hij ziet meer heil in bilaterale handelsovereenkomsten. Sindsdien was de toekomst van het TPP onzeker.

De Thaise overheid leek destijds een voorstander van aansluiting, patiëntenverenigingen en boerenorganisaties verzetten zich. Hun bezwaren hadden te maken met patenten op medicijnen en zaden. (Bron: website Bangkok Post, 11 november) (Zie ook de pagina Trans-Pacific Partnership)

Pseudo-cosmetisch chirurg aangehouden na dood transgender

12 november – Cynische naam voor een kliniek, Divine Clinic, want eind vorige maand overleed er een transgender vrouw die een borstvergroting had gekregen van eigenaar Thanatpong (29), zogenaamd cosmetisch chirurg. Een opleiding had hij niet, hij had de kliniek in Lampang geopend nadat hij de kunst had afgekeken in een andere kliniek, waar hij als assistent had gewerkt.

De pseudo-chirurg is in Pattaya aangehouden. De politie was getipt dat hij naar die plaats was gevlucht. Hij werd aangehouden in een appartement in een soi achter uitgaansgelegenheid Hollywood. Een verklaring heeft hij niet gegeven, die reserveert hij voor de rechtbank wanneer hij moet voorkomen. Hij gaat vervolgd worden voor doodslag.

Het slachtoffer Jiratchaya Kampoon betaalde 35.000 baht voor de borstvergroting en kwam drie uur na de operatie uit de verdoving. Kort daarne verloor ze haar bewustzijn, werd ijlings naar een ziekenhuis gebracht, waar ze in coma raakte. Uit de autopsie is gebleken dat ze aan verstikking overleed nadat haar longen waren ingeklapt.

Alhoewel Jiratchaya schriftelijk toestemming had verleend voor de operatie, kan de kliniek vervolgd worden omdat ze geen vergunning heeft. Die werd bij de opening in mei geweigerd. Behalve wat hij als assistent had gezien, had Thanatphong wat onderzoek gedaan over cosmetische ingrepen totdat hij meende daarvan voldoende verstand te hebben. Volgens hem hebben andere patiënten nooit geklaagd over zijn werk. Hij vermoedt dat Jiratchaya is overleden als gevolg van oververmoeidheid door slaapgebrek en omdat ze gegeten had.

Apec  top: Prayut ontvouwt Thailand’s visie

12 november – Bangkok Post opent vandaag met een vierkoloms verhaal over de Apec top in Da Nang (Asia-Pacific Economic Cooperation). Premier Prayut heeft daar gisteren de beleidsvoornemens van Thailand bekend gemaakt: verbetering van het onderwijs op het gebied van de zogenaamde STEM vakken en  het ontwikkelen van vaardigheden die nodig zijn voor het digitale tijdperk. STEM staat voor science, tehnology, engineering en mathematics.

Prayut zei dat tijdens de eerste sessie van de Apec leiders gewijd aan Innovative Growth, Inclusion and Sustainable Employment in the Digital Age. Regeringswoordvoerder Werachon zegt dat Prayut op deze gebieden enkele voorstellen deed. Prayut meent, aldus Werachon, dat de ontwikkeling van menselijk kapitaal de sleutel dient te zijn in alle Apec landen. Thailand geeft daaraan prioriteit. Voorbereidingen worden getroffen om Thai met sterke STEM vaardigheden op te leiden tot probleemoplossers die urgente uitdagingen aanpakken en in hun werk en dagelijks leven innovator worden.

Nadat ik me door deze woordenbrij had geworsteld, ben ik maar gestopt met lezen en verwijs mijn lezers naar het artikel PM sets out Apec vision.

Lokale verkiezingen, maar eerst corruptieonderzoeken afmaken

12 november – Follow-up op de berichtgeving over lokale verkiezingen die mogelijk gehouden gaan worden voorafgaand aan de landelijke verkiezingen in november 2018. Het parlement stelt bij monde van vice-voorzitter Phirasak van de NLA (benoemd parlement) als voorwaarde dat de onderzoeken die naar corruptie door lokale bestuurders worden gedaan, dan afgerond zijn. Degenen die onschuldig zijn, kunnen vervolgens aan de verkiezingen deelnemen.

Van wangedrag wordt ‘een groot aantal’ functionarissen verdacht. In juni 2015 werd een aantal van zeventig genoemd. Zij zijn in afwachting van de onderzoeksresultaten geschorst of naar een inactieve post overgeplaatst. Naar hen wordt onderzoek gedaan door de National Anti-Corruption Commission en de Public Sector Anti-Corruption Commission. Beide diensten is gevraagd tempo te maken.

Sinds de coup van mei 2014 zijn geen lokale verkiezingen meer gehouden. Vacante plaatsen zijn middels benoemingen opgevuld. Het gaat om verkiezingen voor provinciale, gemeente- en tambonraden. Mogelijk gaat ook Bangkok naar de stembus om een nieuwe gouverneur te kiezen. De huidige gouverneur neemt de functie waar sinds de vorige gouverneur Sukhumbhand door premier Prayut is geschorst wegens vermoedens van onregelmatigheden. Deze week wordt met het Administrative Department vergaderd over een nieuwe wet op de lokale verkiezingen.

NLA vertegenwoordigers die eerder bewoners in het Noorden spraken, zeggen dat zij lokale verkiezingen steunen omdat ze vertrouwd zijn met een stem uitbrengen in hun eigen gebied. (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2)

Opgegraven kanonnen

Kort nieuws zondag 12 november

– Zoals gebruikelijk op zondag bevat de krant vandaag weinig nieuws en het weinige nieuws is ook niet erg inspirerend. Pagina 2 is zoals gebruikelijk gewijd aan The Big Issue, een wat losjes geschreven rubriek door Alan Dawson, ik vermoed een van de weinige Britten in de BP redactie. De Grote Kwestie zijn natuurlijk de zes vragen die premier Prayut aan de bevolking heeft voorgelegd. Verder de rubriek Milestones (korte nieuwsflitsen, ook oud nieuws), Losers en Winners en een vooruitblik op de komende week. Op woensdag verschijnt de speciale uitgave van BP, het tweetalige boek A final farewell.

– Pagina 3 opent met politiek nieuws, niet mijn meest favoriete onderwerp, en wordt gedomineerd door een vierkoloms foto van klassieke kanonnen, die zijn opgegraven op het terrein van het Naval Engineering Command (NEC). Vermoed wordt dat ze bij veel gevechten in de Thonburi (1767-1782) en Rattanakosin (1782-1932) periode zijn gebruikt.

‘De kanonnen worden beschouwd als oorlogsveteranen die de natie hebben gediend en ze moeten geëerd worden in een religieuze ceremonie’, zegt schout bij nacht Samai Chai-in, hoofd van de NEC. Het heeft een jaar geduurd om de geschiedenis van de twaalf kanonnen te achterhalen voordat het eerste kon worden bloot gelegd. Dat gebeurde bij toeval dankzij een bouwproject. Daarna werden de andere ontdekt. De wapens gaan tentoongesteld worden in een museum van de NEC.

De grootste meet 10 meter en heeft een loop met een diameter van 25 cm. Vermoedelijk is die gemaakt in Engeland en tijdens het begin van de Rattanakosin periode gekocht. Een ander is middelgroot en komt vermoedelijk uit Frankrijk, waar die gebruikt is toen Napoleon over het land heerste. Het zou kunnen dat die door de Engelsen is buit gemaakt en later verkocht naar Thailand. Acht van de twaalf bronzen kanonnen zijn vermoedelijk tijdens de Thonburi periode door Thai gegoten. In die periode is veel strijd gevoerd.

– Eind deze maand arriveren vijf T84 Oplot tanks uit de Oekraïne. Tot nu toe heeft Thailand 31 van de 49 bestelde tanks ontvangen. De resterende dertien zijn al geproduceerd, ze moeten alleen nog geïnspecteerd worden. Eind deze maand vertrekt een delegatie van het leger naar de Oekraïne voor de inspectie.

Minister Prawit (Defensie) heeft maandag op de Defence and Security beurs in Bangkok overleg gevoerd met zijn Oekraïnse counterpart. Die heeft Prawit op de hoogte gebracht van de vorderingen bij de levering van de tanks. De 49 tanks zijn al in 2011 besteld, maar de productie werd vertraagd door interne strubbelingen.

De ministers hebben ook gesproken over samenwerking op defensie- en defensie-industriegebied. Oekraïne heeft belangstelling voor investeringen in een productie- en onderhoudscentrum in Thailand. Een werkgroep gaat de plannen verder uitwerken.

drugsvangst in Hat Yai– In Hat Yai (Songkhla) zijn vijf leden van een drugsbende gearresteerd, die vermoedelijk grensoverschrijdend opereerde. In een huis trof een gecombineerd team van de ONCB, politie en soldaten 200.000 speedpillen en 81 kilo crystal methamphetamine aan. Tevens zijn twee voertuigen in beslag genomen. In één lagen de drugs, die bestemd waren voor Maleisië. De smokkelaars hebben bekend. Ze zouden 80.000 ringgit (630.000 baht) voor hun werk krijgen. Eerder smokkelden ze tweemaal drugs naar Thailand’s buurland.

– Hij bezweek op het podium [dat komt vaker voor, denk aan Tommy Cooper] en overleed gisteren. Thanut Chimtoun (44), artiestennaam Joe Boyscout, door de krant omschreven als heartthrob (hartenbreker) en leadzanger van de eens populaire band Boyscout, werd vrijdagnacht tijdens een optreden in een bar in Wang Thong Lang (Bangkok) onwel. Hij verloor zijn bewustzijn en overleed kort naarna.

Het hoofd van het Police General Hospital zegt dat hij een extreem hoog bloedsuiker niveau van meer dan 300 milligram had. Hij overleed aan myocardial infarction (MI), bij leken bekend als hartaanval. Thanut’s dood is voor artsen aanleiding aandacht te vragen voor keelontsteking en patiënten te waarschuwen dat ze altijd hun medicijnen bij de hand moeten houden. Zodra ze borstpijn en moeite met ademhalen hebben, dienen ze isosorbide dinitrate in te nemen. Dit medicijn vermindert de kans op een hartaanval.

– Premier Prayut heeft het voorstel goedgekeurd om sommige staatsscholen te laten beheren door particuliere non-profit organisaties. Daarmee wordt volgend jaar een proef gedaan. Het voorstel,  gedaan door het kantoor van de Public Sector Development Commission, heeft tot doel het management van scholen te verbeteren: meer flexibel en effectiever te maken.

De toestemming wordt verleend voor vijf jaar, waarin het werk regelmatig wordt beoordeeld. De scholen krijgen een extra budget, de leerlingen hoeven geen schoolgeld te betalen, de leraren mogen bepalen of ze de ambtenarenstatus willen behouden ofwel in dienst willen treden van de beherende instantie. (Zie ook de pagina Onderwijs 2)

– Nog meer onderwijs. De Association of Private Higher Education Institutions of Thailand (Apheit) vraagt om meer steun van de overheid nu twee particuliere universiteiten de deuren hebben moeten sluiten als gevolg van problemen bij het werven van nieuwe studenten. Als de overheid niet over de brug komt, zullen meer het loodje leggen.

Voorzitter Pornchai waarschuwt dat vele particuliere universiteiten zich al enkele jaren in de gevarenzone bevinden omdat het aantal aanmeldingen met bijna de helft is teruggelopen. Oorzaak is volgens hem het dalend geboortecijfer. De particuliere universiteiten hebben daar meer last van dan overheids universiteiten omdat ze financieel meer afhankelijk zijn van het aantal aanmeldingen. Van de 70 particuliere universiteiten zijn slechts 10 groot genoeg om op eigen benen te staan.

Pornchai vindt dat de kleine universiteiten meer moeten samenwerken om op de lange termijn te overleven. Enkele verouderde hoofdvakken waarvoor weinig belangstelling bestaat, dienen geschrapt te worden.

Reacties niet mogelijk