Thais nieuws zaterdag 11 november

De berichten op deze pagina zijn doorgaans ontleend aan Bangkok Post en een enkele keer aan The Nation.
Op de pagina Dossiers geef ik een toelichting op begrippen, organisaties enzovoort die regelmatig in berichten voorkomen.
De paginaverwijzingen hebben betrekking op de pagina’s Round Up, evenals Dossiers te vinden op de Leeswijzer. Klik voor de leeswijzer hier.
Voor de betekenis van de gebruikte afkortingen, klik hier. Het handigst is deze pagina in een nieuw tabblad te openen, zodat je gemakkelijk kunt terugkeren naar het nieuwsoverzicht.

Voor het nieuws van begin november en 16-31 oktober zie de zwarte menubalk bovenaan de pagina onder het kopje Thailand.

 

Wrak van busje na ongeluk in Ayutthaya

Ayutthaya: Busje botst tegen vrachtwagen, vijf doden

11 november – De bestuurder (52) van het minibusje waarin vier Japanse toeristen en hun gids om het leven zijn gekomen bij een botsing tegen een vrachtwagen, heeft toegegeven dat hij in slaap was gevallen. Hij had slechts vier uur geslapen toen hij woensdagochtend aan het werk ging. Dat heeft hij gezegd tijdens zijn verhoor in het Phranakorn Sri Ayutthaya Hospital, waar hij behandeld is aan zijn verwondingen.

Charun Aksonsri ging dinsdag om middernacht naar bed en stond om 4 uur op om de toeristen, waaronder twee artsen, en de gids een uur later op luchthaven Suvarnabhumi op te halen voor een dagtour in Ayutthaya. Hij doezelde in en botste tegen een vrachtwagen die op snelweg 347 in tambon Talad Krab vaart had geminderd om linksaf te slaan. De voorkant van het busje werd ernstig beschadigd en het busje vloog in brand.

Adjunct directeur-generaal  Kamol van het LTD zegt geen remsporen op de weg te hebben gezien. Uit gegevens van de GPS blijkt dat het 5 jaar oude busje 5 minuten voor de botsing 93 km per uur reed, dus de maximumsnelheid van 80 km overschreed.

Advocaat Manit die de eigenaar van de wagen vertegenwoordigt, zegt dat het bedrijf de wettelijk vereiste compensatie uitkeert. De mogelijkheid van een extra compensatie bovenop de uitkering van de verzekering is afhankelijk van de schuldvraag. De verzekering van de wagen voorziet in een uitkering van 400.000 baht per overleden passagier. Bovendien heeft het bedrijf nog een levensverzekering voor de passagiers van 500.000 baht per persoon. (Bron: website Bangkok Post, 10 november)

Bilateraal of multilateraal: that’s the question

11 november – Bangkok Post opent vandaag met een fors verhaal over de Apec top in Da Nang (Vietnam). Vandaag vergaderen de economische leiders van Apec (Asia-Pacific Economic Cooperation), gisteren gooide de Amerikaanse president een steen in de vijver met een pleidooi voor zijn America First beleid. Zoals bekend is Trump tegenstander van multilaterale vrijhandelsovereenkomsten en bepleit hij bilaterale overeenkomsten.

In Thailand wordt daar verschillend over gedacht. Minister Don (Buitenlandse Zaken) zegt dat multilateralisme en regionale samenwerking wereldwijd de trend waren en nog steeds zijn. Trump’s opvattingen worden echter door veel Thaise zakenmensen gedeeld.

Voorzitter Kalin van de Thai Chamber of Commerce en de Board of Trade of Thailand meent dat het voor Thailand voordelig is wanneer de VS opschuift naar bilaterale handel en investeringssamenwerking met het land. Hij wijst erop dat Prayut begin deze maand een warm welkom van de Amerikaanse president kreeg, toen hij een bezoek aan de VS bracht.

‘Dus moet het voor Thailand en de VS gemakkelijk zijn een FTA (free trade agreement) af te sluiten.’ Bovendien zegt hij is zo’n handelsovereenkomst sneller af te spreken omdat er slechts twee partijen bij betrokken zijn. ‘Maar aan de andere kant kan Thailand in het nadeel zijn wanneer het zich afwendt van ’s werelds grootste supermacht. Als de twee partijen eerlijk onderhandelen, kan Thailand ervan profiteren.’

Deunden Nikomborirak, research directeur voor economisch beleid van het Thailand Development and Research Istitute, zegt dat de mondiale trend in tegenstelling tot wat Don zegt van multilaterale naar bilaterale overeenkomsten gaat, daar ze flexibeler zijn. ‘Thailand mag deze trend niet missen daar alle landen handelsbetrekkingen met de VS nastreven in de hoop de Amerikaanse markt te kunnen penetreren, vooral omdat de Amerikaanse economie herstellende is.’

Maar Deunden erkent dat het land het moeilijk kan krijgen bij bilaterale onderhandelingen wanneer het over schendingen van intellectuele eigendomsrechten gaat, waarvoor Thailand al vele jaren op een Amerikaanse watchlist staat. (Zie ook de berichten over de terugtrekking van de VS uit het Trans-Pacific Partnership)

Opgegraven skelet is van vermoord dienstmeisje

11 november – Eindelijk is het mysterie van het 5 jaar geleden vermiste dienstmeisje Jariya (16) opgelost. Onderzoek wijst uit dat het DNA van het in Phetchaburi opgegraven skelet overeenkomt met dat van Jariya, aldus een mededeling van het Institute of Forensic Science van de politie gisteren. Vrijwel zeker is dat ze door haar werkgeefster is vermoord.

Moeder huilt bij de dooskist met het skelet van haar dochterZoals eerder gemeld was het lichaam van Jariya begraven in land van de moeder van verdachte Krisana Suwanphitak (45), die eerder deze week is aangehouden op verdenking van de moord. Krisana werd aangehouden nadat de moeder van Jariya het CIB had verteld dat ze een tip had gekregen over haar dochters dood en ‘begrafenis’. De Pavena Foundation in Bangkok bracht haar in contact met het CIB.

Moeder Janthira is blij dat de waarheid aan het licht is gekomen nadat ze vijf jaar heeft gewacht. ‘Sinds de dag dat ik het skelet zag, wist ik dat het mijn dochter was’, zei ze in tranen bij de doodskist met het opgegraven skelet (foto). ‘Het is een opluchting dat het DNA resultaat dat bevestigd heeft.’

Janthira zegt dat zij en een familielid recent zijn bedreigd door een ongeïdentificeerde beller. Maar ze heeft er vertrouwen in dat de politie in staat is de dader te vinden en haar veiligheid te garanderen. Wanneer blijkt dat er een verband is tussen Krisana en de beller, wordt haar borgtocht beëindigd, zegt woordvoerder Wirachai van de RTP.

Krisana, voormalig deelneemster aan een schoonheidswedstrijd, heeft aanvankelijk de doodslag bekend, maar die bekentenis heeft ze weer ingetrokken. Ze beschuldigt haar tomboy vriendin (32) van de moord. Maar die ontkent en zegt evenals Jariya mishandeld te zijn door Krisana. De vriendin woont sinds haar 19e samen met Krisana en werkt voor haar als persoonlijk assistent.

Eerdere berichten:
8 november Kort nieuws
6 november Moord op dienstmeisje (16): verdachte kreeg hulp
5 november Bangkok Post opent vandaag met misdaadverhaal

Prayut toont zjn zes vragen

Kort nieuws zaterdag 11 november

– Premier Prayut heeft zich in zijn wekelijks tv-praatje op vrijdagavond verweerd tegen de kritiek die hij heeft opgeroepen met zijn zes vragen over de oprichting van nieuwe politieke partijen en de prestaties van zijn regering. Critici vermoeden dat het leger een politieke partij wil oprichten om Prayut na de verkiezingen als premier in het zadel te helpen.

Prayut ontkende dat de vragen gebaseerd zijn op vooropgezette politieke ideeën. ‘Als premier en hoofd van de NCPO heb ik geen politieke aspiraties en ik wil ook niet een conflict ontketenen met eerbiedwaardige politici die aan het land hebben bijgedragen. Politici zijn geen vijand van me.’

‘Ik wil alleen maar begrip kweken en mensen aanmoedigen over kwesties na te denken. Neem de tijd om te luisteren naar wat ik zeg. Ik wil met niemand twisten omdat ik hier ben om verzoening te bevorderen, inclusief politieke verzoening.’ (Zie verder het bericht van gisteren Prayut wil critici in het harnas jagen en de pagina Verkiezingsnieuws 2)

– Hoe voorspelbaar is sommig nieuws. Vice-premier Wissanu zei donderdag dat premier Prayut heeft aangedrongen op een grondige revisie van het Department of Special Invesrtigation (DSI, de Thaise FBI) zodat ze zich kan concentreren op buitengewone zaken in plaats van het werk van de politie dunnetjes over te doen.

Gisteren verdedigde de DSI haar taakuitoefening. De dienst heeft enkele structurele veranderingen doorgevoerd, zegt DSI-woordvoerder Songsak. Tien bureaus zijn opgeheven en vervangen door achttien divisies, die zich bezighouden met misdrijven op het gebied van natuurlijke grondstoffen, milieu, mensenhandel, ondergrondse leningen, investeringsprogramma’s en belastingmisdrijven.

Volgens Songsak heeft de DSI sinds haar oprichting in 2002 de staat 350 miljard baht bespaard. Belangrijke vorderingen zijn geboekt bij het terugvorderen van gekraakt bosland en de strijd tegen overtredingen van het intellectueel eigendomsrecht. Mogelijk haalt de VS Thailand bij de beoordeling in april van de Watchlist af, waar het land al sinds 2007 op staat.

– Twee hogere politiefunctionarissen zijn in Phuket overgeplaatst zodat de RTP haar handen vrij heeft voor een onderzoek naar de beschuldiging dat de toeristenpolitie (TPB) maandelijks 100 miljoen baht aan steekpenningen in haar zak steekt van zogeheten overstayers, personen van wie het visum is verlopen, en Thaise burgers, buitenlandse toeristen en migranten in Patong afperst.

De beheerder van de Facebook-pagina Spotlight Phuket Thammarat heeft onlangs uit de boot geklapt over de vermeende betalingen en het Prime Minister’s Office en het kantoor van de politie-inspecteurs [?] gevraagd een onderzoek te doen. Thammarat is verwikkeld in talloze strafrechtzaken wegens het plaatsen van informatie over de vermeende corruptie van de toeristenpolitie.

Hoofd Sakhon van het TPB zegt dat tegen betrokkenen strafrechtelijke en disciplinaire actie wordt ondernomen wanneer bewijs wordt gevonden van het eisen van steekpenningen.

– Meer nieuws over Phuket en visa. De Immigration Police heeft 95 voornamelijk Indiërs aangehouden, van wie het visum was verlopen. Sommigen hadden hun visum al 10 jaar niet verlengd. De meesten waren via Suvarnabhumi binnen gekomen en na enige tijd zich in grote steden schuil te hebben gehouden, vertrokken naar Phuket. De politie heeft nog geen bewijs gevonden van criminele activiteiten. Niettemin worden ze wel verdacht van lidmaatschap van transnationale syndicaten.

Het Immigration Bureau maakt sinds oktober 2015 In Phuket, Krabi en Nakhon Si Thammarat jacht op illegale buitenlandse migranten. Ze komen voornamelijk uit Zuid-Afrika, andere Afrikaanse landen en het Midden-Oosten. Migranten uit Zuid-Azië gebruiken Thailand als doorgangsland. Velen blijven hier om geld te verdienen voor hun vervolgreis.

– Politieofficier Chairit die de leiding had bij Yingluck’s vlucht, heeft voor de tweede keer verstek laten gaan bij de politie van Pathumwan, die hem beschuldigd heeft van zijn hulp. Wanneer hij een derde keer wegblijft, ‘zit er niets anders op dan een arrestatiebevel tegen hem aan te vragen’, zegt adjunct-hoofd Phakkhaphong van de gemeentepolitie van Bangkok (MPB).

Chairit is eerder geschorst als hoofd van de MPB-divisie 5. Phakkhaphong weet niet of hij evenals Yingluck naar het buitenland is gevlucht. Behalve hij waren ook twee andere agenten behulpzaam bij de vlucht. (Zie verder de pagina The Great Escape)

– De Women and Men Progressive Movement Foundation dringt er bij het ministerie van Volksgezondheid op aan serieus werk te maken van de disciplinaire actie tegen een leidinggevende die is beschuldigd van ongewenste intimiteiten.

De stichting wil weten wat er is gedaan sinds de voormalige permanent secretaris disciplinaire straf heeft beloofd. Ze vreest dat hij invloedrijke vrienden heeft, die hem helpen de straf te ontlopen. Nog steeds is niet bekend gemaakt om wie het precies gaat. De vrouw en andere slachtoffers hebben nog steeds geen compensatie ontvangen. Het ministerie weigert met hen te praten en bescherming te bieden.

De zaak kwam destijds aan het licht door een videoclip waarop te zien is dat ze door de geilaard door een kamer wordt gesleept en dat hij haar borsten betastte.

– Geen verrassend nieuws: Thailand doet het weer bar slecht op de jaarlijkse EF English Proficiency Index. EF, Education First, is een Zwitserse taalschool die in tal van landen vestigingen heeft. De Index is gebaseerd op de testgegevens van 1 miljoen volwassenen die vorig jaar de EF Standard English Test hebben gemaakt.

Op de ranglijst 2017 van 72 landen staat Thailand op de 56ste plaats. Nederland voert de lijst aan. Laos staat helemaal onderaan. Van de Aziatische landen staat Singapore bovenaan. Maleisië staat op plaats 13 en Vietnam op plaats 34. (Zie ook de pagina Onderwijs 2)

– Follow-up op de geruchten dat het verbod op politieke activiteiten wordt opgeheven om lokale verkiezingen voorafgaand aan de landelijke verkiezingen, verwacht in november 2018, mogelijk te maken. Vice-premier Wissanu vergadert woensdag met betrokken diensten over een gewijzigde wet op lokale verkiezingen. De huidige wet kan niet worden toegepast omdat de verkiezingen worden georganiseerd door de nieuwe Kiesraad (in oprichting).

Een bron bij de regering wijst op het voordeel van de vroege lokale verkiezingen, want die stellen de NCPO in staat de canvassers voor anti-coup partij Pheu Thai te observeren en hun kracht te bepalen, zoals kamnans en dorpshoofden waarop de partij steunt. (Zie verder het bericht van 11 november Prayut wil critici in het harnas jagen onder de tussenkop Lokale verkiezingen)

Reacties niet mogelijk