Thais nieuws woensdag 8 november

De berichten op deze pagina zijn doorgaans ontleend aan Bangkok Post en een enkele keer aan The Nation.
Op de pagina Dossiers geef ik een toelichting op begrippen, organisaties enzovoort die regelmatig in berichten voorkomen.
De paginaverwijzingen hebben betrekking op de pagina’s Round Up, evenals Dossiers te vinden op de Leeswijzer. Klik voor de leeswijzer hier.
Voor de betekenis van de gebruikte afkortingen, klik hier. Het handigst is deze pagina in een nieuw tabblad te openen, zodat je gemakkelijk kunt terugkeren naar het nieuwsoverzicht.

Voor het nieuws van begin november en 16-31 oktober zie de zwarte menubalk bovenaan de pagina onder het kopje Thailand.

 

welfare card 2

Welfare card: Chaos alom

8 november – Kunnen ze nou nooit eens iets goed doen in Thailand, verzuchtte ik eerder over de introductie van de welfare card voor de minima, want kaartlezers ontbraken of functioneerden niet. In een paginagroot verhaal laat Bangkok Post twee gebruikers aan het woord. Het is bijna hilarisch om te lezen op welke problemen zij stuiten wanneer ze gebruik willen maken van de kaart. Het zijn er zoveel dat ik een samenvatting achterwege laat en het gehele artikel ter lezing aanbeveel (klik hier voor de pdf). (Bron: Bangkok Post, 7 november)

In bijgaand artikel op de website van Kaosod een andere kritische beschouwing over de kaart voor de armen, zoals hij wordt genoemd en een kader met de bedragen die er maandelijks op worden gestort.

Ingezonden
Abhisit en Thaksin willen wel eens zien hoe de arme Thaise bevolking er voor staat. Ze huren een vliegtuigje en vliegen over de Isaan. Abhisit zegt: ‘Wat een armoede, zeg! Weet je, ik gooi een biljetje van duizend naar beneden dan is er in ieder geval nog iemand gelukkig.’  ‘Nee’, zegt Thaksin, ‘we kunnen beter 10 biljetten van 100 naar beneden gooien, dan maken we 10 mensen gelukkig.’ Dan mengt de piloot zich in het gesprek: ‘Als jullie nu allebei naar beneden springen, is iedereen gelukkig!’

Nieuwe politieke partij in oprichting?

8 november – Premier Prayut heeft een onderzoek gelast naar een bericht [gerucht?] dat een pro-regime groep van plan is een politieke partij op te richten om de NCPO (junta) te helpen aan de macht te blijven. Dat initiatief wordt toegeschreven aan Songklod Tiparat, voormalig lid van een regeringscommissie nationale hervormingen en voormalig rechter-advocaat van het ministerie van Defensie. Hij zou voornemens zijn de Palang Chart Thai partij te vormen, die leden van tenminste tien andere partijen wil aantrekken.

Songklod ontkende gisteren dat hij een nieuwe partij wil oprichten, maar hij erkende wel een vrijwilligersgroep met die naam te hebben gevormd van mensen uit het hele land die bij hem geklaagd hadden [waarover?] nadat hij de commissie had verlaten. Bronnen zeggen dat in het Noordoosten al enkele groepen zijn gevormd maar wat ze nastreven is onduidelijk. Gespeculeerd wordt dat ze zich inschrijven als nieuwe politieke partij, zodra de junta het verbod op politieke activiteiten opheft.

Premier Prayut zei gisteren niets te weten over Songklod en zijn groep. ‘Het is voor mij niet nodig om op hun steun te vertrouwen. Een partij om de NCPO te helpen is onnodig. Wacht eerst maar eens af hoe de situatie is. Er is bijna nog een jaar te gaan [tot de verkiezingen in november 2018].’

Prayut probeerde verder zorgen van politieke partijen weg te nemen dat ze niet voldoende voorbereidingstijd voor de verkiezingen hebben. ‘Dat gebeurt niet. Vergeet niet dat ik de macht heb dingen te verlengen zodat partijen zich op tijd kunnen voorbereiden.’

Kiesraadlid Pravich verwacht dat het verbod op politieke activiteiten binnen zes maanden wordt opgeheven. Enkele politieke partijen hebben de Kiesraad gevraagd wat ze wel en niet mogen doen. De Kiesraad antwoordt binnen dertig dagen.

De NCPO heeft bevestigd dat ze zich houdt aan de routekaart naar democratie. Verkiezingen kunnen worden gehouden binnen 150 dagen nadat de organieke wetten op het Huis van Afgevaardigden en de Senaat door het parlement zijn goedgekeurd en voorzien van een koninklijke handtekening. Die twee wetten zijn nog niet ingediend bij de NLA (National Legislative Assembly, benoemd parlement). Voorzitter Meechai van de grondwetcommissie (CDC) zegt dat de CDC ze op 28 november naar het parlement stuurt. (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2)

Gouverneur Sukhumnhand in Bangkok Light of Happiness

Lichtshow: Ex-gouverneur Sukhumbhand gaat niet vrijuit

8 november – Voormalig gouverneur van Bangkok Sukhumbhand Paribatra wordt door de NACC de duimschroeven aangedraaid wegens Bangkok Light of Happiness, een lichtshow die in januari 2016 bij het gemeentehuis werd gehouden en 39,5 miljoen baht kostte. De NACC onderzoekt of hij zich schuldig heeft gemaakt aan plichtsverzuim.

Adjunct-gouverneur Jumpol, die destijds de leiding had over het project, en enkele andere verdachten zijn eerder door de NACC vrijgesproken van een ambtsmisdrijf, maar verderop in het bericht wordt gemeld dat vier ambtenaren door de NACC zijn beschuldigd van ‘ernstig’ disciplinair wangedrag. Omdat Jumpol handelde namens Sukhhumbhand wil de NACC vaststellen wat diens rol precies was. Uit het onderzoek naar Jumpol en de anderen is gebleken dat het project een idee was van Sukhumbhand.

De NACC heeft vastgesteld dat de commissie die verantwoordelijk was voor het opstellen van het programma van eisen, aan het werk ging voordat onderzoek was gedaan naar de kosten en details van het project. Daarbij zou een vervalst document zijn gebruikt. Het bedrijf dat de lichtshow installeerde, bestond pas drie maanden. In het contract is niets vastgelegd over het eigendom van de geïnstalleerde lichtjes.

De lichtshow bestond uit een ‘straat’ van 5 miljoen LED lichtjes en kristallen lichtarmaturen. Ze was bedoeld als nieuwjaarsgeschenk aan de inwoners van Bangkok. Maar critici vonden het project een verspilling van belastinggeld en de Rekenkamer vermoedde vanaf het begin onregelmatigheden. (Zie ook de pagina Corruptie 3)

Hoofdcommissaris Chakthip ontkent gerucht over kabinetspost

8 november – Hoofdcommissaris Chakthip van de Royal Thai Police ontkent geruchten dat hij ontslag gaat nemen om na de kabinets reshuffle minister te worden. Hoge legerofficieren hebben dat gesuggereerd. Maar Chakthip is er als de kippen bij om die berichten af te doen als ongegronde geruchten. Hij zei gisteren na een vergadering met het kabinet en de NCPO dat hem ook geen ministerspost is aangeboden.

Adjunct-commissaris Srivara ondersteunt Chakthip’s ontkenning want hij heeft niet het aanbod gekregen hem op te volgen. Op de vraag of hij weet hoe het bericht in de openbaarheid is gekomen, wilde hij gisteren niet antwoorden.

Ook premier Prayut heeft het gerucht naar het rijk der fabelen verwezen. Prayut zei dat Chakthip alleen besloten heeft af te treden als lid van de raad van bestuur van Thai Airways International. Prayut reageerde gisteren geërgerd op vragen van verslaggevers of nieuwe kabinetsleden (weer) uit het leger komen. ‘Ik begrijp niet waarom sommige mensen niet van soldaten houden. Wie had Thailand kunnen redden van de politieke impasse als het leger niet had ingegrepen?’ Prayut zegt geen quotum te hanteren voor het aantal militairen, agenten of burgers in zijn kabinet.

Speculaties over een ophanden zijn wijziging van het kabinet zijn opgedoken nadat minister Sirichai (Werkgelegenheid) zijn ontslag had aangeboden. Prayut zei gisteren dat hij is vertrokken om zich aan zijn zaken te wijden. ‘Er zijn geen problemen op het ministerie.’ Tijdens het kabinetsberaad maakte hij bekend een reshuffle uit te zullen voeren. ‘Ik moet met het oog op de toekomst een verandering aanbrengen.’

Wang Thong rivier Phitsanulok

Geen zorgen voor watertekort in droge seizoen

8 november – De vier grote stuwmeren in het noorden van het land bevatten voldoende water om het droge seizoen door te komen, zegt het Royal Irrigation Department (RID). Ze staan voor 84 procent vol met 78 procent bruikbaar voor consumptie en landbouw. Het RID werkt aan een plan voor de verdeling van het water. Adjunct directeur-generaal Thongplew vraagt de bevolking en particuliere sector een handje te helpen door zuinig met water om te gaan. Officieel is het droge seizoen op 1 november begonnen.

Intussen lijkt er geleidelijk een eind te komen aan de wateroverlast in het stroomgebied van de Chao Phraya in de Central Plains. Het waterpeil is sinds zondag met 10 cm gezakt. Ook het waterpeil in de rivieren Klong Phong Pheng, Klong Bang Ban en Noi in Ayuutahaya is gezakt door vermindering van de wateruitstroom uit de Chao Phraya barrage dam in Chai Nat.

In Phitsanulok is in Bang Ra Kham begonnen met het droogmalen van rijstvelden. Het RID verwacht volgende maand al het water uit het zuidelijk deel van de Central Plains te hebben gedraineerd.

In het district Sapphaya (Chai Nat) staat nog steeds een school onder 30 cm water. Sinds woensdag krijgen de leerlingen van Prathom 6 les in een ander gebouw.

Op de foto een 120 jaar oud houten huis dat in de Wang Thong rivier in Phitsanulok is gezakt door erosie van de oever. De eigenaar raakte licht gewond.

Kort nieuws woensdag 8 november

– Het kabinet steunt de maatregel die tot doel heeft gefortuneerde ouderen aan te moedigen om af te zien van de toelage die ouderen krijgen (de Thaise AOW). Het geld dat daardoor vrijvalt, kan gebruikt worden om de minder bedeelden te helpen. Als bedankje krijgen ze een ere-medaille.

De maatregel wordt op 1 december van kracht. De desbetreffende ouderen kunnen op het districtskantoor van het district waar ze wonen, laten vastleggen dat ze van de toelage afzien. Directeur Suwit van het Fiscal Policy Office verwacht dat 10 procent van de 5 miljoen senioren dat doet. Daardoor komt 4 miljard baht beschikbaar.

Vanaf volgend jaar gaat ook 2 procent van de zogeheten sin tax op alcohol en tabak naar het budget voor de toelages, die daardoor verhoogd kunnen worden. De sin tax bestaat uit opcenten op de accijns.

– De politie heeft de zeven mannen, waaronder een teenager, aangehouden die zondagavond de ER (emergency room, eerste hulp) van een ziekenhuis in Samut Sakhon binnen vielen en daar een patiënt en zijn twee vrienden aanvielen (zie Kort Nieuws van dinsdag). De patiënt werd geslagen met een honkbalknuppel. Hij liep ernstige verwondingen aan zijn hoofd en lichaam op, die 20 hechtingen vereisten.

De zeven zijn de eerste groep verdachten, tegen nog eens vier of vijf verdachten zijn arrestatiebevelen uitgevaardigd. De verdachten hebben allemaal een strafblad voor drugs, beroving en verkrachting. Het ziekenhuis heeft de beveiliging versterkt

Een soortgelijk incident vond zondagnacht (maandag vroeg?) plaats in een ziekenhuis in Chiang Mai. De politie verhoort drie verdachten. Ze behoren tot een grotere groep die tijdens Loy Krathong met rivalen slaags raakte. Enkelen raakten daarbij gewond en gingen voor behandeling naar het ziekenhuis. De politie zegt dat ze zwaar hadden gedronken.

– Krisana Suwanphithak, aangehouden voor de moord op haar dienstmeisje 5 jaar geleden, heeft haar bekentenis ingetrokken en beschuldigt nu haar tomboy vriendin Pratthana. Die ontkent en zegt zelf geslagen te zijn door Krisana. Pratthana, die met Krisana samenwoont,  zegt dat ze als persoonlijk assistent voor haar werkt.

Ze heeft verklaard dat ze net als het slachtoffer is geslagen met een spuitbus, maar de verwondingen waren minder ernstig, aldus een bron. Drie getuigen [degenen die hielpen het lichaam te begraven?] ondersteunen haar verhaal. Krisana is in voorlopige hechtenis genomen. In Phetchaburi is het lichaam van het dienstmeisje gevonden dat was begraven bij het huis van Krisana’s moeder.

– Het kabinet heeft de nieuwjaarsvakantie vastgesteld op vier dagen: van 30 december tot en met 2 januari. De extra dag is in verband met het weekend toegevoegd. Naar verluidt heeft premier Prayut zich tijdens de kabinetsberaad afgevraagd of de extra dag ‘goed nieuws’ was voor werkgevers.

– Kaalplukoperatie, zoals dat in Nederland heet, in twee high-profile zaken door het Anti-Money Laundering Office (Amlo). Eén zaak betreft oplichting met investeringen in een nep loterij door de voormalige voorzitter van de Chulalongkorn University Saving Cooperatives en medeplichtigen. Van hen is 11 miljoen baht aan vermogen in beslag genomen. Ze veroorzaakten gedurende een periode van zeven jaar een schade van 433 miljoen baht. Slachtoffers waren functionarissen en staf van de universiteit.

De andere zaak heeft betrekking op oplichting met investeringen in aandelen om daarmee te speculeren bij de goudhandel in de VS. De oplichting die in 2012 begon, leverde 120 miljoen baht op. In beslag genomen zijn bezittingen van Intarawarang Damdang ad 46 miljoen baht plus merktassen waarvan de waarde nog niet is bepaald.

– De politie van Ban Pong heeft in Ratchaburi een re-enactment gedaan van de dood begin augustus van een 17-jarig meisje uit Myanmar. Eerder ging de politie uit van suïcide. Maar tegenstrijdigheden in het post-mortem rapport van een lokaal ziekenhuis, hebben daaraan twijfeld gezaaid.

De moeder en de zus van het slachtoffer dat werkzaam was als dienstmeisje, riepen vorige maand de hulp in van de Crime Suppression Division. Ze wijzen erop dat de kogelgaten in het hoofd van het meisje in haar rechter slaap zaten, terwijl ze linkshandig was. Ook zijn twee patronen bij het lichaam gevonden.

Volgens de politie zaten aan beide zijden kogelgaten, maar het rechter was kleiner dan het linker. Verder onderzoek alsmede controle van de telefoongesprekken die op de dag van haar dood zijn gevoerd, moet duidelijkheid verschaffen.

– De provinciale gouverneurs van Chon Buri en Nonthaburi zijn overgeplaatst naar een inactieve post omdat ze steken hebben laten vallen bij de organisatie van het leggen van dok mai chan (crematiebloemen) op 26 oktober bij de replica van het crematorium in hun provincie. Ze worden tijdelijk vervangen door hun adjunct-gouverneur.

Over beiden is door bewoners geklaagd omdat ze lang moesten wachten op hun beurt, terwijl ambtenaren met voorrang werden toegelaten. In Chon Buri protesteerden bewoners op 30 oktober bij het Provinciehuis tegen de gang van zaken. (Zie ook de pagina Bhumibol)

– Na een gezamenlijk onderzoek van een maand door de FBI en de Thaise landelijke politie zijn dertien personen aangehouden op verdenking van seksuele uitbuiting van kinderen. Negen zijn Thai, vier Amerikanen. Zes waren in het bezit van kinderpornografie, vier hadden zich schuldig gemaakt aan kinderhandel, twee pleegden een seksueel misdrijf en een had een kind gedeporteerd.

De Operation Cross-Country XI (OCC) werd voor het tweede achtereenvolgende jaar gehouden. De OCC functioneert al 11 jaar in een aantal landen en heeft tot doel minderjarige slachtoffers van prostitutie te redden en bewustwording te kweken over de sekshandel met kinderen.

Reacties niet mogelijk