Thais nieuws vrijdag 10 november

De berichten op deze pagina zijn doorgaans ontleend aan Bangkok Post en een enkele keer aan The Nation.
Op de pagina Dossiers geef ik een toelichting op begrippen, organisaties enzovoort die regelmatig in berichten voorkomen.
De paginaverwijzingen hebben betrekking op de pagina’s Round Up, evenals Dossiers te vinden op de Leeswijzer. Klik voor de leeswijzer hier.
Voor de betekenis van de gebruikte afkortingen, klik hier. Het handigst is deze pagina in een nieuw tabblad te openen, zodat je gemakkelijk kunt terugkeren naar het nieuwsoverzicht.

Voor het nieuws van begin november en 16-31 oktober zie de zwarte menubalk bovenaan de pagina onder het kopje Thailand.

 

Pha Kan Tung,

Commentaar: Blijf van de Mekong af

10 november – Blijf met je fikken van de Mekong af [mijn woordkeus] schrijft Bangkok Post in haar hoofdredactioneel commentaar van donderdag. Ze reageert op het voornemen om de rotseilandjes in de stroomversnelling Khon Pi Luang in Chiang Rai over 1,5 kilometer op te blazen met geen ander doel dan om Chinese vrachtvaarders tot 150 ton een vrije doorvaart te bieden in het droge seizoen.

De krant ergert zich met name aan de reactie van Pham Tuan Phan, hoofd van het secretariaat van de Mekong River Commission (MRC), een intergouvernementeel overlegorgaan van de vier Mekonglanden (exclusief China). Hij noemde in de krant van 7 november de operatie ‘nauwelijks een chirurgische ingreep’ wat in schril contrast staat met de omschrijving van de Chinese ingenieurs die verantwoordelijk zijn voor het uitgraven van de waterloop; zij hebben het over ‘dynamiet’ en ‘baggeren’.

De krant schrijft: ‘Na vele maanden heen en weer gepraat tussen de MRC en China is het teleurstellend dat Phan faalt precies te omschrijven wat er gaat gebeuren.’

BP verwacht dat de strijd binnenkort ten einde komt, nadat de Thaise regering geprobeerd heeft de beslissing uit te stellen. Thailand is bang dat de operatie de loop van de Mekong zal wijzigen en de grens verlegt waardoor het Thais territorium wordt verkleind. Zoals gebruikelijk bij deze militaire regering, schrijft de krant, zijn degenen die ertoe doen niet geraadpleegd, zoals de bewonersgroep Chiang Khong en deskundigen.

BP besluit met de oproep de zaak over te hevelen naar de volgende (gekozen) regering. ‘Dat kan China ergeren, maar Beijing’s zakenmensen kunnen wachten. In de benadering van de natuur, inclusief de Mekong, is de enige juiste beslissing: aanpassen, niet problemen met dynamiet oplossen.’ (Bron: Bangkok Post, 9 november) (Voor alle voorgaande berichten zie de pagina Mekong brood uit het water)

Nationaal park Khao Kho , Phetchabun

Toeristenseizoen begint: Toeristen welkom, afval niet

10 november – Nu het ‘koude’ seizoen is begonnen, neemt de toeristenstroom naar nationale parken sterk toe en ook de hoeveelheid afval die ze achterlaten. Want ze pletteren hun afval overal neer, wat het Department of National Parks, Wildlife and Plant Conservation (DNP) een doorn in het oog is. Het DNP is een campagne begonnen om bezoekers enige discipline bij te brengen, maar zoals communicatie-experts weten: voorlichting zet geen zoden aan de dijk.

Drie parken doen het beter. Nationaal park Ramkhamhaeng in Sukhothai eist van elke bezoeker bij binnenkomst een ‘statiegeld’ van 200 baht. Als ze hun afval meenemen, krijgen ze het terug. Bezoekers aan Suthep-Pui  in Chiang Mai krijgen een souvenirtje als ze hun rotzooi meenemen. En nationaal park Phu Kradung geeft bezoekers bij binnenkomst een afvalbak en rekent ook statiegeld. Als ze terugkomen met een volle bak, krijgen ze een bewijs van goed gedrag.

Op de foto nationaal park Khao Kho in Phetchabun. De gemeente heeft maandag ambtenaren en vrijwilligers gemobiliseerd voor een grote schoonmaak. Maar het kan nog erger. In nationaal park Ramkhamhaeng hebben bezoekers op een berg twee ton afval achtergelaten. Het kostte een maand om alles op te ruimen. (Bron: website Bangkok Post, 9 november)

Prayut wil critici in het harnas jagen

10 november – Prayut’s vragen [zijn] bedoeld om critici te irriteren, kopt Bangkok Post vandaag over de volle breedte van de voorpagina en dat is dan ook het enige onderwerp dat in het openingsverhaal aan de orde komt: De zes vragen die premier Prayut aan de bevolking heeft voorgelegd.

Ik citeer de belangrijkste: Do we need new political parties or new politicians for the people to consider in the next election? Will the old politicians or political parties bring about national reforms and comply with the national strategy?

Gisteren kopte de krant op de voorpagina dat de vragen boze reacties hebben opgeroepen, vandaag gaat de krant nog een stapje verder door de conclusie te trekken dat Prayut en de junta hun macht willen continueren en de verkiezingen, gepland voor november 2018, willen overleven.

Verwacht van mij geen nauwgezette samenvatting van dit paginagrote artikel en als u het wel verwacht, ben ik snel klaar: Er wordt een pro-militaire partij opgericht en die gaat samen met andere partijen een regering vormen. Dat zegt Suriyasai Katasila, adjunct-deken van het Social Innovation College van de universiteit van Rangsit.

Het artikel bevat nog meer commentaren van politieke wijsneuzen, waarvan ik alleen het commentaar van partijleider Abhisit (Democraten) noem. Hij riep in een radio-uitzending Prayut en de NCPO op om ‘verantwoordelijk en eerlijk’ te handelen in plaats van uitsluitend hun macht als staatsautoriteit uit te oefenen. Niettemin erkent hij dat ze het recht hebben elke partij te steunen die ze kiezen.

‘Wanneer ze alleen maar vasthouden aan hun macht, zijn ze net zo slecht als voorgaande gekozen regeringen die het land veel problemen hebben bezorgd. Dat is zorgelijk daar de premier absolute en onbeperkte macht heeft, met name omdat hij gebruik kan maken van artikel 44 van de interim-grondwet [het zogeheten dictator’s artikel]. Het is voor elke geïnformeerde toeschouwer zonneklaar dat zijn vragen politieke gemotiveerd zijn en dat ze alleen maar meer conflicten en confrontaties met zich kwaad makende politici oproepen.’ (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2)

Lokale verkiezingen
In een kader bij het openingsverhaal zegt vice-premier Wissanu dat het verbod op politieke activiteiten mogelijk versoepeld wordt om voorafgaand aan de landelijke verkiezingen in november 2018 lokale verkiezingen te kunnen houden.

Sinds de junta aan de macht is gekomen, zijn geen verkiezingen meer gehouden voor gemeente- en tambonraden en de gemeenteraad van Bangkok (BMA). Vacante plaatsen zijn middels benoeming opgevuld. Mogelijk geeft het regime ook toestemming voor verkiezing van een nieuwe gouverneur van Bangkok. Waarschijnlijk geldt de toestemming niet voor alle lokale autoriteiten. Binnenkort overlegt Wissanu met functionarissen van Binnenlandse Zaken over wetswijzigingen die daarvoor nodig zijn.

Sinds de organieke wet op politieke partijen vorige maand van kracht is geworden, staat de regering onder druk van politieke partijen om het verbod op politieke activiteiten op te heffen. Ze zijn bang in tijdnood te komen, omdat de wet nieuwe eisen aan hen stelt. Vermoed wordt dat de wet gunstig is voor kleine partijen en tot doel heeft met name voormalig regeringspartij Pheu Thai te kortwieken. Naar verluidt zou oud-premier Thaksin, gehaat door de junta en elite, nog steeds de lakens uitdelen in die partij.

Vertraging voor verlenging Purple Line

10 november – De zuidelijke verlenging van de Purple Line tussen Tao Poon en Rat Burana (23,6 km, kosten 101 miljard baht) is vertraagd. Pas volgend jaar wordt de inschrijving geopend, thans stelt het ministerie van Transport het programma van eisen (ToR) op. Naar verwachting begin de aanleg eind volgend jaar. Minister Arkhom (Transport) dacht eerder dat de inschrijving in oktober kon beginnen.

Een andere geplande metrolijn, de West Orange lijn tussen Thailand Cultural Centre en Taling Chan krijgt vermoedelijk begin volgend jaar het groene licht. In diezelfde periode begint de aanleg van de Pink, Yellow en East Orange Line.

Er zijn nog meer infrastructurele projecten te verwachten zoals de aanleg van zeehavens ter voorbereiding van de Eastern Economic Corridor (EEC). Arkhom zegt dat 85 procent van het transport in het land over de weg gaat, luchttransport is het duurst, watertransport het goedkoopst.

De uitbreiding van de luchthaven van Krabi wordt versneld en het ministerie heeft plannen voor een tweede luchthaven in Phangnga en uitbreiding van de luchthaven van Phuket. De luchthaven van Khon Kaen krijgt een upgrade naar internationale luchthaven en de luchthaven van Udon Thani wordt uitgebreid. De minister verwacht dat het luchtverkeer toeneemt nadat de ICAO de rode kaart heeft ingetrokken (zie de pagina Luchtvaartdienst onder vuur 2).

Volgende maand is het ontwerp voor het BTS-station Saphan Taksin klaar. Het perron wordt uitgebreid en het huidige enkelspoor verdubbeld.

In beslag genomen ivoor

Kort nieuws vrijdag 10 november

– De douane heeft gisteren kijkdag voor de pers gehouden en in beslag genomen ivoor met een gewicht van 116 kilo alsmede 15 kilo pangolin schubben getoond voor een mooie zogeheten photo-op. Het spul was gesmokkeld uit Congo en heeft een waarde van 11 miljoen baht. Het fotobericht zegt niets over aanhoudingen.

– De overstromingen in het district Bang Saphan (Prachuap Khiri Khan) blijven afnemen alhoewel gisteren zware regens in de provincie vielen, die in enkele andere districten tot overstromingen leidden.

Het Ban Saphan Hospital, dat bijna volledig onder water is gelopen, is gestopt met het evacueren van patiënten en brengt operatiekamers in gereedheid zodat het werk kan worden hervat zodra het water rond het ziekenhuis verder is gezakt.

De zeven IC-patiënten die naar het ziekenhuis van Prachuap Khiri Khan en Hua Hin zijn geëvacueerd, blijven daar voorlopig. Naar twee buurten in tambon Ban Krut zijn paramedische teams gestuurd. Alle ziekenhuizen [in?] blijven de situatie scherp in de gaten houden. De pijlers van een brug in de Phetkasem Road zijn verzakt. Het Department of Highways verricht reparaties.

In de provincie Surat Thani hebben veerboten en andere boten hun trips naar Koh Samui hervat. De afgelopen twee weken kon er vanwege de zware regens niet gevaren worden.

DDPM directeur-generaal Chaiyaphol zegt dat tussen 10 oktober en gisteren 23 provincies zijn getroffen door overstromingen, run-off (water dat van de bergen stroomt) en rivieren die buiten hun oevers zijn getreden. Achttien personen zijn overleden. 12 provincies staan nog onder water, waaronder enkele delen van Prachuap Khiri Khan. Verder provincies bij de rivieren Yom , Nan, Chao Phraya , Tha Cheen en Chi.

– In Narathiwat is een man (30) aangehouden verdacht van de moord op een vrouw (27) en haar 5-jarige dochter. Hij had hen onderdak voor de nacht geboden en was kwaad dat ze geen seks met hem wilde hebben. De man was onder invloed van drugs toen hij dat voorstel deed.

De verdachte heeft de moord bekend en verklaard dat hij de lichamen 2 km vanaf zijn huis had gedumpt. Daar werden ze door een voorbijganger ontdekt. De politie heeft een mes met bloedsporen van hem afgenomen en enkele kleren alsmede persoonlijke bezittingen en een gaskomfoor in beslag genomen, waarmee hij haar geslagen heeft.

– Beheerders van studentenhuizen hebben de Nationale Ombudsman gevraagd na te gaan of de Dormitory Act van 2015 in strijd is met hun grondwettelijk gegarandeerde rechten. Gisteren trokken studenten van de Thammasat universiteit en de Dormitory Operators Association, in het gezelschap van de vice-rector en juridisch expert Prinya, naar het kantoor van de ombudsman om het verzoek in te leveren.

De wet schrijft voor dat alleen undergraduates van 25 jaar en jonger die studeren voor een bachelor’s graad, gebruik mogen maken van een studentenhuis. Volgens Prinya leidt die regel tot verlies van klanten en inkomsten. Hij zegt dat het aantal legaal geregistreerde dorms is afgenomen van tienduizend tot een paar honderd en dat het aantal illegale slaapgelegenheden toeneemt. Medio 2015 telde Thailand 14.906 dorms, waarvan de helft in het Noordoosten en 1.241 in Bangkok.

Platydemus manokwariis or New Guinea flatworm– De Nieuw Guinea platworm rukt in enkele provincies en de hoofdstad op, meldt de Siamensis Biodiversity Conservation Group. De worm staat op de lijst van de honderd meest vijandige uitheemse soorten ter wereld. De Platydemus manokwariism, zoals de Latijnse naam luidt, is per toeval toegevoegd aan de aarde van veel landen, waaronder de VS en nu ook Thailand [?].

Gevreesd wordt dat de worm het Unesco werelderfgoed Dong Phayayhen-Khaoyai Forest Complex binnen dringt. De worm is in een boerderij gevonden niet ver vanaf het nationaal park. De eerste worm werd vorige maand in Pathum Thani gevonden, maar het ettertje moet al jaren geleden ongemerkt het land zijn binnengekomen. De worm eet aardwormen en schelpjes, die daardoor het gevaar van uitsterven lopen, aldus internationale studies.

– Premier Prayut wil weer eens wat. Heeft die man nooit een vrije dag? Hij vindt dat het Department of Special Investigation (DSI, de Thaise FBI) dringend toe is aan een revisie zodat het met toekomstige uitdagingen en buitengewone alsmede zware zaken kan omgaan. Volgens vice-premier Wissanu maakt Prayut zich zorgen over de staat van de DSI. Hij heeft hem en vice-premier Prawit gevraagd stapppen te zetten om de prestaties van de DSI te verbeteren.

Wat nou precies het pijnpunt is, vind ik niet erg duidelijk. De krant schrijft: De DSI wordt al enkele jaren geconfronteerd met kritiek op haar rechtsbevoegdheid en heeft verscheidene zaken als special case in onderzoek genomen die bij de politie horen. Nou ja, gooi maar in mijn pet.

Het bericht gaat ook nog in op de politiehervormingen, maar daar schreef ik gisteren al over. Daarbij gaat het om de splitsing van onderzoekswerk en misdaadpreventie. Nagedacht wordt over de overheveling van het onderzoekswerk naar een onafhankelijk orgaan. De Inquiry Official League of Thailand heeft daarop aangedrongen, maar de commissie politiehervormingen vindt dat die taak bij de RTP moet blijven. Gooi ook maar in mijn pet.

– De suggestie van het ministerie van Werkgelegenheid om bij de registratie van gastarbeiders vingerafdrukken te vervangen door een netvlies scan gaat te ver, vindt de Labour Rights Promotion Network Foundation. Vice-voorzitter Suraphong zei dat gisteren op een seminar aan de Chulalongkorn universiteit.

Het huidige systeem met vingerafdrukken is goed genoeg, betoogde hij. Beweerd wordt dat de vingerafdrukken van werkers die zwaar handwerk doen, met name in de visserij, in de loop der tijd vervagen. Suraphong vindt dat de autoriteiten moeten nagaan om hoeveel personen het gaat.

Naar verluidt zou de aanschaf van netvliesscanners een van de redenen zijn waarom hoofd Varanon van het Employment Department is overgeplaatst. Eerdere berichten noemen in dit verband steekpenningen die ambtenaren bij hun verificatie hebben geëist van gastarbeiders. (Zie pagina Migranten 2)

Reacties niet mogelijk