Thais nieuws dinsdag 7 november

De berichten op deze pagina zijn doorgaans ontleend aan Bangkok Post en een enkele keer aan The Nation.
Op de pagina Dossiers geef ik een toelichting op begrippen, organisaties enzovoort die regelmatig in berichten voorkomen.
De paginaverwijzingen hebben betrekking op de pagina’s Round Up, evenals Dossiers te vinden op de Leeswijzer. Klik voor de leeswijzer hier.
Voor de betekenis van de gebruikte afkortingen, klik hier. Het handigst is deze pagina in een nieuw tabblad te openen, zodat je gemakkelijk kunt terugkeren naar het nieuwsoverzicht.

Voor het nieuws van begin november en 16-31 oktober zie de zwarte menubalk bovenaan de pagina onder het kopje Thailand.

 

Pha Kan Tung,

Opinie: De andere kant van het Mekong debat

7 november – Onder de kop De andere kant van het Mekong debat reageert het hoofd van het Mekong River Commission Secretariat op de discussie over het opruimen van de rotseilandjes bij Chiang Khong (Chiang Rai). Hij schrijft dat de uitdrukking blasting the rapids die in sommige documenten over verbetering van de bevaarbaarheid en EIA’s (milieu-effectrapportages) wordt gebruikt, uiterst negatief klinkt in vergelijking met de werkelijkheid.

Lezers krijgen de indruk dat een grote hoeveelheid explosieven wordt gebruikt om de rotseilandjes op te blazen en dat een diepe geul achterblijft waar schepen veilig doorheen kunnen navigeren. ‘Dit is niet waar’, stelt hij. Waterweg experts hebben volgens hem in de meeste studies duidelijk bewezen dat clearing rapids nauwelijks een chirurgische ingreep is.

Enkele rotsformaties worden gebikt (soms bedrock-deepened) en solitaire rotslagen worden verwijderd en herplaatst. Van de Keng Pha Dai rapids in Thailand wordt slechts 1,99 procent van de totale oppervlakte van de stroomversnelling ‘opgeblazen’.

Beweringen dat veel vissen door de explosies het loodje zullen leggen, zijn ook niet waar, schrijft Pham Tuan Phan. De eerder genoemde experts zeggen dat de habitat van vissen zich doorgaans niet bij de vaarweg bevindt, want die is veel te onrustig door de scheepsmotoren, maar in zijkanalen en poelen.

Hij wijst er trouwens op dat vissers in toenemende mate elektrische schokken met een hoog voltage gebruiken om vissen te doden. ‘Dat is de belangrijkste bron van de vernietiging [van vissen]. Maar dat gebeurt ongezien en wordt niet opgemerkt.’ (Bron: Bangkok Post, 6 november)

Het gehele artikel heb ik opgeslagen als pdf. Klik hier. (Zie verder de pagina Mekong brood uit het water)

Nederlander aangehouden voor pedofilie

7 november – In zijn huis in Hua Hin is zondag een Nederlander aangehouden op verdenking van pedofilie. De polltie trof bij de arrestatie een jongen van 10 jaar in de woning aan en nam seksspeeltjes, acht computers, memory cards en compact discs in beslag. Op de dekens en lakens is lichaamsvocht gevonden.

De man werd in Nederland al verdacht van pedofilie, maar is er nooit vervolgd. Van de Nederlandse autoriteiten kreeg de politie het verzoek hem in de gaten te houden. In Thailand was hij de afgelopen 5 jaar werkzaam in de vastgoedsector. Volgens de politie lokte hij regelmatig kinderen van 15 jaar en jonger naar zijn huis.

Volgens Songsak Raksaksakul, adjunct directeur-generaal van het Department of Special Investigation (DSI), neemt het misbruik van kinderen in Thailand en andere Zuidoost-Aziatische landen toe. Buitenlanders die tijdelijk na dergelijke overtredingen zijn vrijgelaten, wijken uit naar Cambodja, Myanmar of Vietnam om daar hun gerief te halen.

In Thailand vindt het misbruik voornamelijk plaats in Chon Buri (113 overtredingen sinds 2010), Chiang Mai (25) en Bangkok (7). Ook de provincies Nan en Phayao hebben er al mee te maken. 45 procent van de verdachten komt uit Engeland, 24 procent uit de VS of Duitsland, 18 procent uit Frankrijk en 13 procent uit Australië. (Bron: website Bangkok Post, 6 november)

Jacht op phi pob in Kalasin

Kalasin: Beroemde uitdrijver van geesten vangt 20 phi pob

7 november – Ik durf er niet mee te spotten, want stel je voor dat de phi pob achter mij aankomt, maar het is natuurlijk wel het reinste bijgeloof. De 370 bewoners van het dorp Ban Na Bong (Kalasin) lapten zondag elk 124 baht om een beroemde uitdrijver van geesten en monnik te huren de phi pob, de kwade geest die rauw vlees eet, het dorp uit te jagen. Sinds eind oktober had hij enkele katten, honden en buffels gedood, zo meenden de dorpelingen.

Twee uur trokken de geestenuitdrijver en monnik, vergezeld van twintig assistenten, door het dorp. Ze vingen dertig phi pob en dwongen ze in bamboekokers die ze hadden meegenomen om ze vervolgens in brand te steken. De dorpelingen hadden ook eigen maatregelen genomen om zich te beschermen: ze hadden om hun huis heilige witte draden gespannen en vertiver gras en knoflook opgehangen.

‘Alles ging goed’, zei het districtshoofd na afloop. ‘De dorpelingen voelen zich beter nadat de twee mannen hun werk hadden gedaan.’ Of was dat wishful thinking? Want gisteren overleed een man, maar volgens een arts was hij overleden aan een hartaanval.

De politie constateerde geen tekens van een aanslag op zijn lichaam. De moeder gelooft niet dat hij het laatste slachtoffer van de phi pob was. Woensdag wordt hij gecremeerd. (Bron: website Bangkok Post, 6 november)

Geneuzel over vorming nieuwe partij door leger

7 november – Politieke waarnemers menen dat de NCPO (junta) naar de vorming van een eigen politieke partij streeft, maar vice-premier Prawit zegt desgevraagd dat hij geen idee heeft of daarvoor plannen bestaan. ‘Maar als het nodig is, wordt die gevormd. Als het niet nodig is, wordt die niet opgezet’, aldus zijn reactie waarmee je alle kanten op kunt.

De twee grote partijen Pheu Thai en Democraten geven een dergelijk initiatief weinig kans. Het zal moeilijk zijn met lang bestaande partijen te wedijveren. Maar het idee krijgt ook steun zoals van voormalig Democratisch parlementslid Thaworn. Hij vindt zelfs dat premier Prayut zich verkiesbaar moet stellen. ‘Dat kan hij proberen als de tijd daar is. Onderschat Prayut niet. Zijn recente populariteits score is erg hoog.’

Voormalig Pheu Thai parlementslid Amnuay meent dat de NCPO na de verkiezingen [in november 2018 verwacht] wellicht wil vasthouden aan de macht, maar hij denkt niet dat ze zover zal gaan een eigen partij te vormen. Dat is niet eens nodig, zegt hij, want zo’n zestig kleine en middelgrote partijen zijn bereid met de NCPO samen te werken, zodat de junta die kan gebruiken om aan de macht te blijven.

Amnuay denkt dat het regime niet dezelfde fout wil maken als voormalig legerleider Sonthi, die de coup tegen Thaksin in 2006 leidde. Hij werd later voorzitter van een partij die bij de verkiezingen in 2011 twee schamele kamerzetels won. En NLA-lid Somchai wijst erop dat ad-hoc partijen die in het verleden zijn gevormd door het leger, allemaal mislukt zijn.

Veera Somkwamkid, leider van de People’s Rights and Freedom Protection Group, beweert dat Songklod Tiprat, ingefluisterd door Prayut, een nieuwe partij heeft opgericht om Prayut te steunen na de verkiezingen premier te worden: Palang Chart Thai. Maar Songklod ontkent dat hij een nieuwe partij wil vormen. Het bericht geeft geen informatie over Songklod’s achtergrond. (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2)

Prawit met machinegeweer

Kort nieuws dinsdag 7 november

– Minister Prawit (Defensie) zegt de defensie-industrie tot prioriteit van zijn beleid te willen maken. [Nou, dan mag hij wel opschieten want hij is nog een jaar in functie.] De minister wil het land zelf-voorzienend maken bij de productie en het onderhoud van wapens en wapenuitrusting.

Het ministerie vat de koe bij de horens want het heeft het Defence Technlogy Institute opdracht gegeven vijf amphibious armoured personnel carriers (kosten 150 miljoen per stuk) te produceren, aldus minister Prawit (Defensie).

Prawit zei dit tijdens de opening van de Defence and Security Exhibition 2017 die tot morgen duurt. Ruim vierhonderd fabrikanten laten daarop zien wat ze op het gebied van defensie en beveiliging produceren. De minister maakte van de gelegenheid gebruik voor overleg met vertegenwoordigers van Singapore, Oekraïne en Zuid-Afrika, maar Thailand verwacht niet wapendeals af te sluiten met aan de beurs deelnemende landen.

Op de voorpagina staat een grote foto van hem waarop hij een machinegeweer in de aanslag houdt.

– De ministers die uit het leger komen, hebben er geen bezwaar tegen plaats te maken voor burgers, zegt vice-premier Tanasak. Hij reageert op berichten dat een wijziging van de kabinetssamenstelling valt te verwachten waarbij burgers in het kabinet worden benoemd.

Het ontslag van minister Sirichai (Werkgelegenheid) vorige week vormt de aanleiding van de speculaties, die toch niet zo speculatief zijn, want vice-premier Prajin heeft bevestigd dat Prayut vorige week alle staatssecretarissen heeft geraadpleegd over een kabinets reshuffle.

Sirichai nam ontslag nadat hoofd Varanon van het Employment Department naar een inactieve post was overgeplaatst, vermoedelijk omdat hij traag had gereageerd werkgelegenheidsbeleid toe te passen [lees: omdat functionarissen van het ministerie steekpenningen van migranten hebben geëist bij hun verificatieproces]. Partijleider Abhisit (Democraten) heeft de regering opgeroepen uit te leggen wat de echte reden is van Sirichai’s vertrek.  [Die leest zeker Nieuws uit Thailand]

– Een statenloze leerling uit Trat en twee Thaise leerlingen uit Mukdahan en Si Sa Ket hebben dit weekend de eerste prijs gewonnen in de JAL Origami Plane Asian Competition in Okinawa. Acht jaar geleden won een eveneens statenloze leerling een eerste prijs, maar tot op vandaag wacht hij nog steeds op zijn Thaise ID-kaart die hem was beloofd.

Een leerling uit Nonthaburi won twee prijzen in de categorie lange-afstands vliegen. Zijn ‘vliegtuigje’ bleef 15,63 seconden in de lucht en legde een afstand van 40,9 meter af.

De deelnemers kwamen uit Japan, Filipijnen, Vietnam, Zuid-Korea, Hong Kong Macao en Thailand.

Ganesha, maar nagemaakt– De Crime Suppression Division van de politie heeft drie personen aangehouden, die ervan verdacht worden via Facebook valse talismannen uit India en Myanmar te hebben verkocht. Daarmee verdienden ze 500 miljoen baht.

Het ging om beeldjes van Ganesha, de hindoe olifantengod, en hangers van kritsana (agarhout) en jade, waarvan ze beweerden dat die tijdens een ritueel van een week waren gemaakt. De CSD heeft ontdekt dat het waardevolle hout bestond uit bamboe en bonenplanten.

Eén slachtoffer, gevraagd handelsvertegenwoordiger te worden, kocht voor miljoenen baht de spullen in bulk met het doel ze met een winst van 1.000 baht te verkopen, en opende een winkel in Phuket. Na zeven maanden ontdekte ze dat ze vals waren. De schade bedroeg toen 10 miljoen baht.

– Nog meer gestrande werkers in de Verenigde Arabische Emiraten. Eerder was sprake van 130 arbeiders (zie Kort Nieuws van zondag), nu van 68 die onder valse voorwendsels naar de VAR zijn gelokt door bemiddelaars. De Thaise ambassade in Abu Dhabi is in overleg over repatriëring.

Van de 130 zijn inmiddels 31 teruggekeerd, eerst 19 op 4 november en een dag later 12. Een andere groep van 31 komt vandaag terug. Alle 68 moesten forse bedragen neertellen voor de bemiddeling. Het bericht zegt dat tussen de Thai en de bedrijven waarbij ze werkten, problemen ontstonden. De werkgevers waren ontevreden over hun gedrag of beschuldigden hen van alcoholgebruik, waarna ze de laan werden uitgestuurd. Sommige werkers kregen na aankomst helemaal geen werk.

– De gemeenteraad van Bangkok heeft een panel gevormd dat de milieu-effectstudie van One Bangkok gaat bestuderen, een duur vastgoedproject op de hoek van de Witthayu en Rama IV weg. Aanleiding zijn klachten van bewoners en bedrijven in de buurt over het gebrek aan informatie met betrekking tot de gevolgen voor het milieu en verkeer. Ze maken zich zorgen over stof, geluidsoverlast, afval en afvalwater. De bouw van het project dat 120 miljard baht kost, moet nog beginnen. De bouw duurt acht jaar. Gepland zijn een hotel, kantoren, een condominium en een winkelcomplex.

– Paniek in de ER van een ziekenhuis in Samut Prakan toen tien jongemannen zondagavond de ruimte binnen stormden, een patiënt en twee van zijn vrienden aanvielen en enkele waarschuwingsschoten losten toen ze vluchtten. De politie zegt dat de twee mannen die als eerste werden aangevallen, licht verwond werden maar de anderen [?] raakten ernstig gewond. Buiten het ziekenhuis zijn twaalf kogelpatronen gevonden. Vermoed wordt dat de twee groepen eerder hadden gevochten.

– Duizend personen van civiele netwerken hebben voor het kantoor van de VN aan de Ratchadamnoen Avenue de VN en de regering opgeroepen de problemen van stedelijke arme mensen op te lossen. Gisteren was World Habitat Day 2017. De krant besteedt er alleen een fotobericht aan (foto met bijschrift).

– Follow-up op het geneuzel over de controversiële benoeming van twee parlementsleden in de parlementscommissie die de organieke wet op de NACC onder de loep neemt. Parlementsvoorzitter Pornpetch distantieert zich van de controverse. Tegen de twee leden om wie het gaat, wordt door de NACC onderzoek gedaan naar hun ‘ongebruikelijke rijkdom’. Dat levert volgens critici een belangenconflict op en roept vragen op over de onafhankelijkheid van de commissie.

Pornpetch zegt niet bevoegd te zijn in te grijpen in de samenstelling van parlementscommissies tenzij parlementsregels worden overtreden, maar dat is niet het geval. Gebruikelijk is dat commissieleden niet deelnemen aan discussies die henzelf betreffen. De commissie concentreert zich op de inhoud van de organieke wet en niet op het gedrag van individuen, zegt hij. Hij heeft er vertrouwen in dat de commissie gezien de controverse extra behoedzaam zal zijn.

– Het Public Health Department heeft het voornemen een centraal donatiefonds voor staatsziekenhuizen te vormen. Veel ziekenhuizen kampen al jaren met geldgebrek. De problemen nemen toe door de vergrijzing van de bevolking en de stijgende kosten van moderne behandelingen en uitrusting.

Het voorstel wordt besproken met het Comptroller-General’s Department van het ministerie van Financiën. Donaties zijn belangrijk want de overheidsbudgetten zijn vaak niet voldoende. Minister Pyasakol (Volksgezondheid) zei gisteren dat het fonds beoogt donaties ‘transparant en toerekenbaar’ te maken. Donoren kunnen aangeven waaraan hun geld besteed dient te worden. Het bericht noemt verder de liefdadigheidsmarathon van rocker Toon Bodyslam, maar daar schreef ik al eerder over. (Zie verder de pagina Gezondheidszorg 2)

Reacties niet mogelijk