Thais nieuws dinsdag 14 november

De berichten op deze pagina zijn doorgaans ontleend aan Bangkok Post en een enkele keer aan The Nation.
Op de pagina Dossiers geef ik een toelichting op begrippen, organisaties enzovoort die regelmatig in berichten voorkomen.
De paginaverwijzingen hebben betrekking op de pagina’s Round Up, evenals Dossiers te vinden op de Leeswijzer. Klik voor de leeswijzer hier.
Voor de betekenis van de gebruikte afkortingen, klik hier. Het handigst is deze pagina in een nieuw tabblad te openen, zodat je gemakkelijk kunt terugkeren naar het nieuwsoverzicht.

Voor het nieuws van begin november en 16-31 oktober zie de zwarte menubalk bovenaan de pagina onder het kopje Thailand.

 

Commentaar: Rijstboeren hebben steun nodig

14 november – Thaise Hom Mali, de goddelijk geurende jasmijnrijst, is op de Rice Trader World Rice Conference 2017 in Macau onderscheiden met de titel World’s Best Rice. Maar op gevaar af voor een zuurpruim te worden uitgemaakt schrijft de krant in haar hoofdredactioneel commentaar van maandag dat de onderscheiding gemengde gevoelens oproept.

De krant wijst erop dat de afgelopen jaren entrepeneurs, landbouw experts en visionaire boeren tal van ‘opwindende en dynamische’ rijstsoorten hebben ontwikkeld voor de Thaise bevolking. Tientallen nieuwe variëteiten en mixen van rijst worden verbouwd onder schoner, milieuvriendelijke omstandigheden.

BP schrijft: De Rice Exporters Association dient de kans aan te grijpen om de Macau conferentie en de wereld dat te vertellen. Op nagenoeg elke markt en in elk warenhuis in Thailand zijn de nieuwe rijstvariëteiten te koop. Rijst is niet langer het saaie ouwe witte basisvoedsel. Het komt in natuurlijke kleuren: groen, zwart, rood, bruin, paars, en variëteiten worden gemixt, waardoor rijst goed bij andere gerechten past, zelfs als afzonderlijk gerecht.

Kortom: Thaise boeren hebben het stereotype van rijst als het meest saaie deel van de maaltijd doorbroken. Dat hebben ze voornamelijk gedaan door organische methoden. De meeste nieuwe soorten worden geproduceerd met methoden die een eind hebben gemaakt aan het excessieve gebruik van chemische herbicides en pesticides. Dat is een van de grootste agrarische ontwikkelingen in de recente Thaise geschiedenis, maar helaas wordt die genegeerd in de belangrijke kringen die ertoe doen.

Het verbouwen en verkopen van rijst is zwaar werk. Terecht worden boeren de ruggengraat van de natie genoemd. Thailand is de grootste rijstexporteur ter wereld ondanks zware concurrentie van India, Vietnam en de VS. De regering en rijstexporteurs hebben deze markt opgebouwd, maar nu missen ze de kans om de sterkst mogelijke steun te geven aan de nieuwe generatie boeren en ontwikkelaars. Rijst entrepeneurs die de nieuwe variëteiten verkopen hebben een enorme waarde aan het product toegevoegd.

Met de oproep de nieuwe generatie boeren meer steun te verlenen, besluit BP haar commentaar. ‘It is time to move with the times.’ (Bron: Bangkok Post, 13 november) (Zie verder de pagina Rijst 4)

Strafrechtbank neemt zaak tegen King Power in behandeling

14 november – De Central Criminal Court for Corruption and Misconduct Cases in Bangkok heeft een zaak in behandeling genomen die is aangespannen tegen King Power International. Het bedrijf dat in 2006 de concessie verwierf voor exploitatie van de belastingvrije winkels op luchthaven Suvarnabhumi zou volgens de aanklacht nog 14 miljard baht verschuldigd zijn aan Airports of Thailand (AoT), de beheerder van de luchthaven. Behalve King Power zijn ook leidinggevenden van AoT aangeklaagd.

De zaak tegen de monopolist is in juli aanhangig gemaakt door anti-graft official Charnchai Issarasenanark [geen nadere details]. King Power is eigendom van multi-miljonair Vichai Srivaddhanaprabha en zijn familie. Vichai is sinds 2010 ook eigenaar van voetbalclub Leicester City.

Het familie imperium omvat verder de Belgische voetbalclub Oud-Heverlee Leuven, Accor’s Pullman hotels in Thailand en heeft een meerderheidsaandeel in Asia Aviation Plc, moedermaatschappij van budgetmaatschappij Thai AirAsia. (Bron: website Bangkok Post, 13 november)

Vice-premier maakt zich zorgen over verkiezingscampagnes

14 november – Bangkok Post kan niet genoeg krijgen van de speculatie dat lokale verkiezingen worden gehouden voorafgaand aan de landelijke verkiezingen in november 2018. Vandaag opent de krant met een waarschuwing van vice-premier Prawit. Hij waarschuwt kandidaten campagnes te vermijden die de NCPO ‘aanvallen’.

Prawit liet vorige week doorschemeren dat de NCPO (junta) in verband met de lokale verkiezingen wellicht het verbod op politieke activiteiten zal verzachten. De regering staat onder toenemende druk van politieke partijen om het verbod op te heffen sinds de organieke wet op politieke partijen vorige maand van kracht is geworden.

Sinds de coup in mei 2014 zijn politieke activiteiten verboden en zijn geen verkiezingen meer gehouden voor lokale bestuursorganen. Maar nu de regering politieke vrijheid mogelijk lijkt te maken, vraagt Prawit om ‘samenwerking’ zodat de verkiezingscampagnes geen wig drijven in het conflict en de NCPO wordt aangevallen.

Wanneer lokale verkiezingen kunnen worden gehouden, is nog niet bekend gemaakt. Tot nu toe wordt alleen november 2018 genoemd voor de landelijke verkiezingen. Prawit vertelde verslaggevers gisteren dat lokale verkiezingen ‘spoedig’ kunnen worden gehouden.

Vice-partijleider Nipit (Democraten) verwelkomt het besluit van de NCPO, maar vindt het woord ‘aanvallen’ dat door Prawit is gebruikt, ongepast. ‘De regering dient verschil te maken tussen aanvallen en kritiseren.  Kandidaten dienen het recht te hebben tijdens hun campagne commentaar te leveren op hetgeen de junta de afgelopen drie jaar heeft gepresteerd. Ik geloof niet dat er een wet is, die dat verbiedt. Wanneer een regering lang aan de macht is lijkt het erop dat ze een heilige status krijgt die boven elke kritiek verheven is.’

Nipit zegt dat politieke partijen zich doorgaans niet bezighouden met lokale verkiezingen, maar die afzijdigheid kan deze keer veranderen gezien de ophanden zijnde landelijke verkiezingen. Partijleider Abhisit (Democraten) voegt hier nog aan toe: ‘De regering moet duidelijk maken wat de rol van politieke partijen bij lokale verkiezingen is omdat de nationale politiek enigszins verband houdt met plaatselijk beleid.’

Abhisit zegt ook nog iets over de geschorste lokale bestuursfunctionarissen die worden verdacht van corruptie, maar dat kwam al gisteren aan de orde in de berichtgeving. En ten slotte gaat het bericht ook in op de vijf wetten die gewijzigd moeten worden om lokale verkiezingen mogelijk te maken, maar dat is ook oud nieuws. (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2)

‘IS-vechters zijn waarschijnlijk al in Thailand’

14 november – Vice-premier Prawit, tevens minister van Defensie, maakt zich zorgen over het risico dat IS-vechters en leden van andere terroristische organisaties het land binnen glippen. ‘Waarschijnlijk zijn al elementen van buitenlandse groepen in het land.’

Hij zei dat tijdens een interview over de klopjacht die de autoriteiten zijn begonnen op buitenlandse criminelen die hun visum hebben laten verlopen (zie het bericht van gisteren Klopjacht op buitenlandse bendes; tot nu toe 300 arrestaties). Prawit gelooft niet dat ze in Thailand kunnen blijven omdat ze functionarissen hebben omgekocht. De vice-premier roept klokkenluiders op die daarover informatie hebben, dit te melden zodat er onderzoek naar gedaan kan worden.

Beheerders van accommodaties vraagt hij goed uit hun doppen te kijken en ‘onregelmatigheden’ te rapporteren. Vooral buitenlanders die lang in het land verblijven en geen baan hebben of niet over andere legale bestaansmiddelen beschikken, zijn verdacht.

Minister belooft snel onderzoek naar problemen met rubber

14 november – Minister Chatchai (Landbouw) belooft dat een onderzoek naar vermeende onregelmatigheden, gepleegd door de Rubber Authority of Thailand (RAOT) binnen een week wordt afgerond. Dat beloofde hij rubberboeren gisteren, die naar Bangkok waren gekomen om een petitie in te dienen. Daarin eisen ze een snel onderzoek naar de joint venture die de RAOT heeft gevormd met vijf particuliere bedrijven. Ze eisen ook het ontslag van de RAOT gouverneur.

Eerder dreigden de boeren een massa straatprotest in Bangkok te houden vanwege de gedaalde rubberprijzen. Maar dat plan is afgeblazen nadat vier leiders dit weekend in legerbases in Trang en Phatthalung onderworpen zijn aan een attitude adjustment, die overigens maar kort geduurd heeft, aldus assistent-legerleider Wirachai. Wel is hun mobieltje afgepakt.

Om de gemoederen tot bedaren te brengen, heeft de minister een speciale commissie gevormd voor onderzoek naar de joint venture. Die onderneming heeft tot doel rubberprijzen te managen en nieuwe markten voor rubber te creëren. Maar de boeren vinden dat die gefaald heeft omdat de prijzen zijn ingezakt. Ze beschuldigen de onderneming ervan overheidsgeld te gebruiken om rubber van lokale boeren te kopen en die in de markt door te verkopen, waardoor er een overaanbod is ontstaan en de prijzen zijn gedaald.

RAOT gouverneur Titus ontkent iets verkeerd gedaan te hebben. ‘Er is absoluut geen corruptie in de joint venture’, zei hij na een gesprek met Chatchai. Volgens hem zijn de rubberpijzen de afgelopen twee weken gestegen, maar de boeren blijven ontevreden. Hij wijst ook op het overaanbod op de wereldmarkt. De RAOT heeft als beleid niet in de wereldmarktprijzen in te ingrijpen, maar concentreert zich op innovatie en marketing. Naar verluidt zou ze boeren geadviseerd hebben om op andere producten over te stappen.

Aanrijding van bewaker bij ministerie van Volksgezondheid

Kort nieuws dinsdag 14 november

– Een hoge ambtenaar van het ministerie van Volksgezondheid heeft toegegeven vrijdag met zijn wagen een bewaker van het ministerie in Nonthaburi te hebben aangereden, maar hij zegt de man niet gezien te hebben toen die het hek sloot omdat het donker was. Volgens een getuige was de ambtenaar beschonken en was hij wankelend naar zijn auto gelopen. De politie zegt dat de man een bloedtest heeft geweigerd om dit al dan niet te bevestigen.

Gisteren verdedigde Yorn Chiranakhon zich op een persconferentie, nadat hij op de social media aan de schandpaal was genageld wegens zijn vermeende dronkenschap. Hij zei niet geprobeerd hebben te vluchten en toonde zich bereid de medische kosten van de bewaker te vergoeden. Vragen of hij te diep in het glaasje had gekeken, weigerde hij te beantwoorden. ‘Ik heb alles al verteld tegen de politie.’

De adjunct permanent secretaris van het ministerie zei tijdens de persconferentie dat het ministerie het politieonderzoek afwacht alvorens te besluiten of disciplinaire actie passend is. De bewaker die 20 meter was meegesleurd, heeft twee hersenoperaties ondergaan en ligt thans in coma op de IC van het Pranangklao ziekenhuis.

– Pagina 2 van de krant opent vandaag met een follow-up over de dode gaurs die in een bos in Wang Nam Khieo (Nakhon Ratchasima) zijn gevonden. De runderen zijn vermoedelijk gedood door stropers. Van één dier waren alle interne organen verwijderd en ontbrak de kop. [Volgens het eerdere bericht lieten ze de kop achter] De stropers zouden in opdracht van handelaren op de zwarte markt hebben gehandeld. Volgens een bron kunnen ze medewerking hebben gekregen van functionarissen.

Vermoedelijk zwerven 300 gaurs in een bos van 5.000 rai in de beschermde zone van de Khao Phang Ma berg, waar de twee dode dieren werden gevonden. Op 8 november legde een andere gaur al het loodje. Die werd in het zelfde district op een tapioca akker dood geschoten, waar het dier op zoek was naar voedsel. (Zie verder het openingsbericht van Kort nieuws van gisteren)

– Clubbezoekers in het Zuiden gebruiken een nieuwe recreatieve drug waarvan bronnen zeggen dat die tienmaal zo sterk is als valium. Het gaat om Etizolam, een medicijn dat net als valium rustgevend is, maar dat niet is geregistreerd in Thailand.

Etizolam pillen, Made in Japan, zijn onlangs gevonden bij invallen in uitgaansgelegenheden in enkele zuidelijke provincies. De politie vermoedde aanvankelijk dat het om Happy 5 pillen ging, de populaire naam voor Nimetazepam, een medicijn met een licht hypnotisch effect dat wordt voorgeschreven bij ernstige slapeloosheid. Etizolam heeft een kalmerende werking en kan een lichte euforie veroorzaken.

Volgens directeur-generaal Sukhum van het Department of Medical Sciences loopt het gebruik in clubs en nachtzaken in het diepe Zuiden de spuigaten uit. De FDA verzamelt thans gegevens over Etizolam die nodig zijn voor de registratie. Als dat is gebeurd kunnen fabrikanten en verkopers vervolgd worden.

Baan geweigerd als onderwijzer– Het kantoor van de Teacher Civil Service and Educational Personnel Commission (OTEPC) is gestuit op meer onregelmatigheden bij de benoeming van onderwijzend personeel in de Secondary Education Service Area 38 in de provincies Sukhothai en Tak. Onlangs kregen twee vrouwen (foto) al geen aanstelling nadat ze vijf maanden onbezoldigd hadden les gegeven. En nu blijkt dat 25 kandidaten zijn overgeslagen die voor een aanstelling in aanmerking kwamen.

OTEPC secretaris-generaal Pinitsak heeft van de minister opdracht gekregen een en ander uit te zoeken. Maar het is volgens hem nog te vroeg om corruptie te vermoeden. ‘We moeten wachten tot het onderzoek afgerond is.’ (Zie ook de pagina Onderwijs 2)

– Premier Prayut heeft gisteren tijdens een vergadering met Asean-leiders in Manila het voorstel gedaan een Asean anti-cyber misdaad centrum te vormen, dat transnationale misdrijven kan aanpakken. Hij zei dat samenwerking nodig is om die misdrijven efficiënt te voorkomen en onderdrukken.

Prayut is thans in Manila voor de 31ste Asean top en gerelateerde vergaderingen. Het cybercentrum is een van de vier voorstellen die hij heeft gedaan. De andere drie betreffen ondervoeding, vergrijzing en rampenpreventie. Volgens regeringswoordvoerder Werachon zijn ze door de andere Asean-leden met instemming begroet. In voorbereiding is een verklaring over ondervoeding en een Asean Centre for Active Ageing and Innovation.

– Follow-up op de berichten over de dood van het 16-jarige dienstmeisje vijf jaar geleden, wier skelet onlangs is opgegraven. Voor de moord zijn nog eens drie verdachten aangehouden: de jongere broer van de eerder aangehouden hoofdverdachte Krisana, werkgeefster van het meisje, Krisana’s dochter en haar persoonlijk assistent, de eerder genoemde tomboy vriendin die door Krisana is beschuldigd van de moord. Zij hebben geholpen bij het begraven van het meisje op land van Krisana’s moeder. Een van de drie is een dorpshoofd van het dorp waar Krisana is begraven.

Alle drie hebben het ten laste gelegde bekend. De verjaringstermijn voor het verbergen van het lichaam, die 5 jaar bedraagt, is verlopen; ze kunnen nog wel vervolgd worden voor hulp aan de verdachte om haar straf te ontlopen.

– Een arbeidsbemiddelaar die verantwoordelijk wordt gehouden voor de controversiële tewerkstelling van 61 Thai in Dubai heeft zich volgens het Immigration Bureau niet schuldig gemaakt aan mensenhandel. Maar hij heeft hen wel misleid. Het IB wil dat de Anti-Trafficking in Persons Division van de politie verder onderzoek doet.

De werkers, vergezeld van de voorzitter van het Network Against Threats to the Nation, Religion and Monarchy, hebben gisteren bij het IB bewijsmateriaal tegen het bedrijf ingediend, waaronder reclame met beloftes over hoge beloning en accommodatie. Maar na aankomst in de VAR bleken dat allemaal loze beloftes. Bij terugkeer in Thailand zijn ze door de arbeidsbemiddelaar bedreigd niet uit de school te klappen.

– Stel de behandeling van de gewijzigde National Health Security wet uit totdat alle betrokken partijen commentaar hebben geleverd en overeenstemming is bereikt. Dat pleidooi houden vier leden van het bestuur van het National Health Security Office (NHSO) in een petitie aan het kabinet. Volgens hen ondermijnen de wijzigingen het management van de huidige gezondheidszorg, die de afgelopen 15 jaar beter is gaan aansluiten bij de behoeften van de bevolking.

Critici zien de wijzigingen als een poging van het ministerie van Volksgezondheid om meer greep te krijgen op het beheer van het budget ten koste van het NHSO. (Zie verder de pagina Gezondheidszorg 2)

Reacties niet mogelijk