Thais nieuws 1-15 november

De berichten op deze pagina zijn doorgaans ontleend aan Bangkok Post en een enkele keer aan The Nation.
Op de pagina Dossiers geef ik een toelichting op begrippen, organisaties enzovoort die regelmatig in berichten voorkomen.
De paginaverwijzingen hebben betrekking op de pagina’s Round Up, evenals Dossiers te vinden op de Leeswijzer. Klik voor de leeswijzer hier.
Voor de betekenis van de gebruikte afkortingen, klik hier. Het handigst is deze pagina in een nieuw tabblad te openen, zodat je gemakkelijk kunt terugkeren naar het nieuwsoverzicht.

Voor het nieuws van 16-31 oktober zie de zwarte menubalk bovenaan de pagina onder het kopje Thailand.

 

An Indian man stands amidst left over eatables and plastic waste, near the Arabian Sea waters at the Juhu Chowpaty in Mumbai.

Commentaar: Oorlogsverklaring aan plastic

6 november – ’t Wordt tijd om plastic de oorlog te verklaren, kopt Bangkok Post boven haar hoofdredactioneel commentaar van zondag. De krant schrijft dat vermindering van de hoeveelheid afval lange tijd een onbereikbare doel was. Ook het eenmalig gebruik van plastic is een kwestie die grotendeels wordt genegeerd door consumenten. Officiële pogingen, zoals bewustwordingscampagnes en vrijwillige medewerking door bedrijven, waren van korte duur met als gevolg dat bergen met plastic afval liggen te rotten op slecht onderhouden stortplaatsen.

Maar er is een klein lichtpuntje. Woensdag meldde het Pollution Control Department (PCD) dat negen producenten van flessen drinkwater zijn gestopt de dop van hun fles te verzegelen met plastic. De PCD streeft ernaar dat volgend jaar de helft van de producenten en in 2019 alle fabrikanten een eind maken aan deze vrij onnodige verzegeling.

Die zegels hebben geen hygiënisch of veiligheidsdoel en door hun kleine afmetingen en licht gewicht is er moeilijk grip op te krijgen. Ze zijn te klein om effectief te kunnen worden verzameld en hun lichte gewicht zorgt ervoor dat ze zich gemakkelijk in het milieu verspreiden. Elk jaar worden in Thailand 4,4 miljard flessen drinkwater geproduceerd, 60 procent gebruikt die zegels wat 520 ton afval oplevert.

De krant looft de PCD voor deze aanpak omdat ze verder gaat dan de gebruikelijk aanpak van bewustwording en vrijwillige medewerking door de particuliere sector. De dienst heeft alle fabrikanten uitgenodigd voor overleg en hen gevraagd een Memorandum of Understanding te onderschrijven dat ze dezelfde richting opgaan.

Deze poging van de PCD, schrijft BP, is een voorbeeld van een stap-voor-stap benadering die overheidsdiensten ook dienen te volgen als het gaat om het terugdringen van het eenmalig gebruik van plastic tassen. Waar je ook komt, in supermarkten, op versmarkten, in kruidenierswinkels en bij straatverkopers, overal krijgt de Thaise consument een plastic tas voor zowat alles wat hij koopt en dat verwacht de consument ook als service. Elk jaar gebruiken Thai 70 miljard tassen, die meer dan 20 procent van de totale afvalberg vormen.

Het wordt tijd, betoogt BP, dat de autoriteiten een doortastender en haalbare benadering kiezen door concrete actie om het gebruik van plastic tassen te verminderen, zoals een heffing op de productie en verspreiding door bedrijven en het gebruik door consumenten. Als kopers voor elke tas 1 of 2 baht moeten betalen, zullen ze uiteindelijk minder tassen gebruiken of zelfs de oude hergebruiken. Een verbod vindt de krant nog te ver gaan.

Ten slotte besteedt de krant nog enige aandacht aan de gevolgen voor het zeemilieu en de voedselketen door al het afval dat in zee belandt, maar daarover heb ik vaak genoeg geschreven dus hoef ik hier niet te herhalen. (Bron: Bangkok Post, 5 november)

Moord op dienstmeisje (16): verdachte kreeg hulp

6 november – Evenals gisteren besteedt Bangkok Post vandaag op de voorpagina ruime aandacht aan de moord 5 jaar geleden op een 16-jarig dienstmeisje In Phetchaburi. Haar werkgeefster (45) is gisterochtend vroeg aangehouden in een resort in Chachoengsao. Ze heeft verklaard dat ze bij de moord hulp van anderen heeft gekregen. Volgens een bron heeft ze een vriend genoemd met de naam Tom. De politie is naar hem op zoek.

Krisana Suwanphithak is een voormalig deelneemster aan een schoonheidswedstrijd. Ze heeft geen werk maar wordt onderhouden door een rijke man en is voornamelijk te vinden in een casino in Poipet (Cambodja), tegenover Aranyaprathet. Kennissen omschrijven haar als opvliegend en gewelddadig.

Krisana wordt nog niet beschuldigd van moord met voorbedachten rade. Tijdens Songkran 2012 sloeg ze het slachtoffer met een spuitbus. Een dag later overleed het meisje aan haar verwondingen. Twee familieleden en een andere werkneemster hielpen haar het lichaam te begraven bij het huis van haar moeder in Muang (Phetchaburi). (Zie verder het bericht van gisteren Bangkok Post opent vandaag met misdaadverhaal)

Khon Pi Luang rapid in de Mekong

Strijd om stroomversnelling Mekong nog lang niet voorbij

6 november – Vrijdag werd Loy Krathong gevierd, een eerbetoon aan Phra Mae Khongkha, de godin van het water, om haar te bedanken en om vergeving te vragen voor het gebruik van haar domein. Is het dan niet cynisch dat ditzelfde domein in de Mekong rivier gevaar loopt?

Want China en Laos bouwen dammen waardoor het ecosysteem wordt geschaad, de migratie van vissen wordt gehinderd zodat ze hun paaigebied niet kunnen bereiken, sedimentstromen worden tegengehouden waarvan de Mekongdelta in Vietnam afhankelijk is en het levensonderhoud van miljoenen mensen wordt bedreigd die afhankelijk zijn van de riviervisserij.

De laatste aanslag wordt gevormd door het voornemen de Khon Pi Luang rotsformaties in Chiang Khong (Chiang Rai) over een lengte van 1,5 km op te blazen om de bevaarbaarheid van de rivier voor grote vrachtschepen in het droge seizoen te verbeteren. Een Chinees bedrijf heeft al metingen verricht.

Milieuactievoerders zeggen hun verzet niet te zullen opgeven. Ze putten enige hoop uit het uitstel  vanwege zorgen over de veiligheid. De Thaise regering maakt zich zorgen dat het veranderd landschap de ongedemarkeerde grenslijn tussen Thailand en Laos in de rivier kan beïnvloeden.

Maar Somkiat Khuangchiangsa, coördinator van de Rak Chiang Khong Group, zegt dat het plan niet van de baan is. Het kan elk ogenblik terugkomen wanneer de twee landen het eens worden over de grens. ‘We blijven de  bevolking bewust maken van het belang [van de rotseilandjes] met forums en wetenschappelijke researchpapers.‘

Thans kunnen schepen tot 100 ton het gehele jaar over de rivier varen. Het opblazen van de eilandjes moet de weg effenen voor schepen tot 250 ton, ook in het droge seizoen als het water laag staat. Milieuactivisten beschouwen Klong Pi Luang als een van de belangrijkste stroomverversnellingen vanwege het ecologisch belang en omdat velen qua levensonderhoud afhankelijk zijn van de rivier.

‘Het plan om Klong Pi Luang op te ruimen is alleen uitgesteld’, zegt Somkiat. ’Als ze het opruimen, kunnen grotere schepen helemaal tot Luang Prabang doorvaren.’

Volgens de Rak Chiang Khong Group is het aantal vissersboten in het desbetreffende gebied gedaald van 1.200 naar 246. De bouw van de Xayaburi dam in Laos zal verder het levensonderhoud van rivierbewoners bedreigen, wanneer de dam over twee jaar in bedrijf komt. Het ontwerp van de dam voorziet in vistrappen en een tunnel voor vis om naar de bovenstroom te zwemmen voor het leggen van eitjes, maar ecologen zijn er niet van overtuigd dat dit werkt.

Pairin Sohsai, coördinator van International Rivers Network, zei dinsdag op een forum aan de Sakon Nakhon Rajabhat University dat de mensen in de noordoostelijke regio, die van vis in de Mekong en zijrivieren afhankelijk zijn, zich ervan bewust zijn wat er kan gebeuren. In de Mekongdelta, de rijstschuur van Vietnam, wordt al minder sediment afgezet. ‘Sediment is de natuurlijke mest voor Vietnamese boeren in de delta, met name de armen.’

Met meer dammen op de tekentafel verwacht Nguyen Thi Hong Van, een researcher van het Vietnam Rivers Network, dat Vietnam meer problemen tegemoet kan zien. Ze dringt aan op een duurzame oplossing voordat de schade onomkeerbaar is. (Bron: website Bangkok Post, 5 november) (Zie verder de pagina Mekong brood uit het water)

Politieke partijen over reshuffle: nadruk op economie

6 november – Politieke partijen vinden dat bij de komende wijziging van de kabinetssamenstelling (de zogeheten reshuffle) de nadruk moet liggen op versterking van de economische expertise om de economie te stimuleren en dat nepotisme en vriendjespolitiek vermeden dienen te worden. Pheu Thai-leider Viroj zegt dat de economische posten versterkt moeten worden, want het belangrijkste probleem van gewone mensen zijn hun financiële zorgen.

Het vermoeden dat er een kabinetswijziging zit aan te komen is gebaseerd op het ontslag van minister Sirichai (Werkgelegenheid). Evenals zijn staatssecretaris en twee anderen trok hij aan zijn kuierlatten omdat ambtenaren van zijn ministerie steekpenningen hebben geïncasseerd bij de verificatie van gastarbeiders. Maar of dit de werkelijke reden is, is niet officieel bevestigd.

Adjunct-partijleider Ong-art (Democraten) vindt evenals Viroj vindt dat de nadruk bij de stoelendans moet liggen op de economie. ‘De regering dient het nationaal belang boven dat van haar eigen mensen te stellen of degenen die nauwe banden met haar hebben. Ze dient haar werkproces aan te passen en zich te concentreren op transparantie en haar efficiëntie te verbeteren.’

In eerdere berichten wordt gesproken over het binnenhalen van burgers in het kabinet, wat het image van de junta ten goede zou komen. Bovendien: wat weten al die militairen in het kabinet nu van economie?

Kort nieuws maandag 6 november

– Op 13 en 14 november vindt in Manila de 31e topconferentie plaats van de leiders van de Asean-landen. Verwacht wordt dat ‘on the sidelines’ gesproken wordt over de volgende stap die gezet moet worden voor de vorming van het Regional Comprehensive Economic Partnership (RCEP), de Aziatische tegenhanger van het Trans-Pacific Partnership, een vrijhandelsovereenkomst sterk bepleit door Obama maar waaruit de VS zich hebben teruggetrokken.

Er staan in Manila nog meer bijeenkomsten op het programma, die allemaal braaf genoemd worden in het bericht (zie: RCEP pact set for leaders’ talks). De Amerikaanse president Trump woont op 13 november de US-Asean top bij. Het is zijn eerste officiële bezoek aan Azië. Op zijn programma staan verder bezoeken aan Japan, Zuid-Korea, China en Vietnam. In Vietnam woont hij een top van Apec bij (Asia Pacific Economic Cooperation). (Meer over het RCEP op de pagina Trans-Pacific Partnership)

– Aan zes bruggen in Bangkok dient hoognodig onderhoud te worden gepleegd, zegt de afdeling constructie en onderhoud van de gemeente. De Saphan Sung Bang Sue brug in het district Bang Sue is er het slechts aan toe, die is in veertig jaar niet gerepareerd.

Het werk kan niet beginnen want de aanvraag voor een krediet van 90 miljoen baht is afgewezen. De afdeling hoopt dat in de begroting van volgend jaar geld wordt gereserveerd voor de reparaties. In totaal heeft ze 1.000 bruggen op veiligheid onderzocht. De genoemde zes hebben ernstig te lijden van het zware vrachtverkeer.  Tot nu toe zijn alleen noodreparaties uitgevoerd.

– Alle overheidsziekenhuizen in het land dienen zich aan te sluiten bij de strijd van het ministerie van Volksgezondheid tegen medicijnresistentie, ze moeten een rationeel gebruik van medicijnen bevorderen evenals het gebruik van kruiden en alternatieve medicijnen, zegt permanent secretaris Jetsada van het ministerie.

De ziekenhuizen wordt gevraagd een 5-jaren plan te ondertekenen dat tot doel heeft het gebruik van anti-biotica terug te dringen ter bestrijding van anti-microbiële resistentie (AMR). Misbruik of overmatig gebruik maakt het moeilijker bepaalde ziektes te behandelen en leidt tot hogere kosten. Doelstelling is het gebruik van anti-biotica met 20 procent te reduceren en het aantal ziektegevallen door resistentie met 50 procent.

Verder dringt het ministerie er bij Thai van 35 jaar en ouder op aan zich jaarlijks medisch te laten onderzoeken. Daardoor kunnen symptomen van hartziektes sneller worden ontdekt. Hartziektes zijn evenals kanker en verkeersongelukken de belangrijkste doodsoorzaak in Thailand. Jaarlijks sterven 54.000 Thai aan een hartziekte. (Zie verder de pagina Gezondheidszorg 2)

– Veera Somkwamkid, secretaris-generaal van het Anti-Corruption Network, vraagt de NLA (parlement) de namen bekend te maken van degenen die de benoeming hebben gesteund van de twee omstreden parlementsleden in de parlementscommissie die de organieke wet op de NACC nader onder de loep neemt. Naar die twee mannen wordt door de NACC onderzoek gedaan omdat ze verdacht worden van ‘ongebruikelijke rijkdom’. Veera vindt dat de bevolking er recht op heeft te weten wie ze voorgedragen hebben en wat hen geschikt maakt voor het commissielidmaatschap.

Ik laat het hierbij want al eerder is kritiek geuit op de benoeming. De argumenten zijn bekend: Hun benoeming levert een belangenconflict op en ondermijnt de geloofwaardigheid van de parlementscommissie. (Zie verder het bericht van 5 november: ACT roept twee commissieleden op af te treden)

– Dat is nog eens een mooi gebaar. De abt van een tempel in Narathiwat en bewoners hebben geld ingezameld om de aankoop van waqf (charitatief land gebruikt voor islamitische doeleinden) te financieren. Het geld, alhoewel nog niet geteld, gaat ook gebruikt worden om moskeeën af te bouwen. Gehoopt wordt dat het gebaar een precedent schept en de scheidslijnen in het onrustige Zuiden overbrugt. De abt staat bekend om zijn werk als tussenpersoon om beide religies nader tot elkaar te brengen. Hij heeft vaak bemiddeld bij conflicten.

– Laos opent in januari 17 km ten noorden van Chiang Saen (Chiang Rai) een nieuwe havenpost in de Mekong voor de controle op regionaal vrachtvervoer. Een Thais bedrijf heeft het contract in de wacht gesleept voor de ontwikkeling en het beheer van de haven.

Volgens een bron dient de haven voornamelijk als controlepost voor vrachtschepen die naar China onderweg zijn. Gecontroleerd wordt of het schip is geregistreerd  en of de bemanning en vracht legaal zijn. De vaartuigen die in omgekeerde richting varen worden op een andere plaats gecontroleerd.  De bron zegt dat de nieuwe controlepost de strijd bevordert tegen de smokkel van contrabande naar China.

– Het Office of Private Education Commission (Opec) gaat leraren in particuliere scholen helpen bij het verkrijgen van een academische graad die bekend staat als Vidhayathana. Doel is de brain drain tegen te gaan en het kritieke tekort aan leraren in onafhankelijke scholen te helpen oplossen.

Veel particuliere scholen, vooral kleine, kampen met vertrekkende leraren. Ze vinden dat ze niet zeker zijn van hun baan of krijgen een lager salaris en minder welzijnsvoorzieningen dan hun collega’s in het openbaar onderwijs. Leraren met de graad van Vidhayathana krijgen elke maand extra salaris, in het openbaar onderwijs 3.500 baht per maand.


 

Nog eenmaal Anne Frank

5 november – Gisteren meldde ik dat de Deutsche Bahn haar nieuwe hogesnelheidstrein naar Anne Frank wil vernoemen. Een vriend stuurde me bijgaande advertentie van de Nederlandse Spoorwegen.  Wordt er nog wel eens nagedacht?

Spoordeelwinkel


 

Bangkok Post opent vandaag met misdaadverhaal

5 november – Wat krijgen we nou? Is de serieuze krant Bangkok Post ineens afgedaald naar het niveau van kranten die smullen van misdaadverhalen, want: misdaad verkoopt. Seks trouwens ook, maar die krijgt niet zoveel aandacht als het openingsverhaal vandaag, gewijd aan de moord op een jonge huishoudelijke hulp vijf jaar geleden in Bangkok.

De krant kopt dat de politie een arrestatiebevel gaat aanvragen voor de vermeende moordenares, de 45-jarige Krisana Suwanphitak. Ze is nu ontmaskerd dankzij verklaringen van drie personen die haar geholpen hebben het lichaam te verbergen bij het huis van haar moeder in Phetchaburi, aldus commandant Phumin van de sub-division 5 van de Crime Suppression Division gisteren in een toelichting op de zaak.

De drie personen, die blijkbaar last kregen van hun geweten, zijn haar oudere broer, dorpshoofd in Phetchaburi, haar dochter en een van de andere werkneemsters van de verdachte. Ze hebben verklaard dat Krisana een kort lontje had en dat ze vaak gezien hadden hoe Krisana haar dienstmeid fysiek belaagde. Zo had ze eens het slachtoffer Jariya met een spuitbus in het gezicht geraakt, maar ze weigerde haar te laten behandelen aan haar verwondingen. Jariya overleed de volgende dag.

De drie die uit de boot hebben geklapt, ontkennen betrokken te zijn geweest bij de dood. Ze hadden alleen besloten Krisana te helpen om het lichaam te verbergen omdat ze familie zijn. Ze begroeven het lichaam bij een suikerpalmboom op grondgebied van Krisana’s moeder. Daar heeft de politie vorige maand een skelet gevonden. De resultaten van het DNA onderzoek zijn nog niet bekend.

En nu denkt u waarschijnlijk ‘Wat krijgen we nou? Gaat Nieuws uit Thailand ook al op de misdaadtoer?’ En daar heeft u gelijk in, dus mag u de rest van het artikel zelf lezen op Police seek warrant for accused killer.

Update: Inmiddels is de verdachte aangehouden.

ACT roept twee commissieleden op af te treden

5 november – De particuliere Anti-Corruption Organisation of Thailand (ACT) roept de twee omstreden leden van de parlementscommissie, die de organieke wet op de NACC onder de loep neemt, op om af te treden. Ook Pheu Thai leden dringen daarop aan. Aanblijven roept twijfels op over de transparantie van de commissie, zegt secretaris-generaal Mana van de ACT.

Zoals gisteren al gemeld in het bericht Commotie over benoeming broer van minister in commissie liggen voormalig hoofdcommissaris Patcharawat Wongsuwon van de landelijke politie, een broer van de minister van Defensie, en Boonrueng Polpanich onder vuur omdat tegen beiden een onderzoek van de NACC loopt wegens ‘ongebruikelijke rijkdom’.

Mana zegt: ‘Als er problemen zijn met deze organieke wet, draagt de wet de smet van een belangenconflict en die twijfel kan blijven bestaan. Als ze dat begrijpen, dienen ze af te treden of de vergaderingen [van de commissie] niet bij te wonen. De NCPO en de regering dienen een goed voorbeeld van transparantie te geven. We leven toch in het tijdperk van anti-corruptie? Waarom beginnen de machthebbers niet het goede voorbeeld te geven?

Het wordt tijd dat ze zich verantwoordelijk en op een duidelijke manier gedragen zodat politici en regeringsfunctionarissen die in de toekomst beschuldigd worden van belangenconflicten niet kunnen zeggen dat die al bestonden toen de NCPO (junta) aan de macht was.’

Onbekend is wat het aangeschoten wild gaat doen. De commissie heeft pas eenmaal vergaderd. De twee mannen waren gisteren niet beschikbaar voor commentaar.

Zware regen en overstromingen teisteren Zuiden

5 november – Het openingsverhaal van pagina 3 is gewijd aan de zware regen en overstromingen die het Zuiden van Thailand teisteren. Geen verrassend nieuws want het Meteorological Department had al tien provincies gewaarschuwd voor de tropische tyfoon Damrey, die thans huishoudt in centraal Vietnam en met winden van 120 km per uur westwaarts trekt. Naar verwachting zwakt ze af tot een tropische storm en depressie voordat ze Cambodja bereikt.

In Nakhon Si Thammarat ging de gouverneur vergezeld van functionarissen naar het district Phrommakhiri, dat door zware regens was getroffen. Ze bezochten de Phrom Lok waterval en hingen posters op met een waarschuwing tegen overstromingen en run-off (bergwater). Ook de districten Muang en Lan Saka kregen hun portie regen. Naar verluidt zijn daar huizen en boerderijen getroffen door overstromingen.

De gouverneur heeft opdracht gegeven een coördinatiecentrum te vormen om de mensen in de 23 districten van de provincie te helpen wanneer ze getroffen worden door wateroverlast. Voor de kust zorgt de wind voor golven van 1 tot 2 meter. Vissers is gevraagd voorzichtig te zijn en kleine boten aan de wal te houden.

Phatthalung
Vijf districten in buurprovincie Phatthalung kregen gisteren te maken met zware regens. Van de Banthat Mountain Range stroomde water naar rubberplantages. De bewoners zijn gewaarschuwd voor overstromingen wanneer de regen niet afneemt.

Surat Thani
In Surat Thani ging de adjunct directeur-generaal van het RID naar Chaiya om zich op de hoogte te stellen van de situatie in de waterwegen en na te gaan of hulp vereist is water naar zee af te voeren wanneer de zware regens voortduren.

Narathiwat
De gouverneur van Narathiwat heeft de bewoners van alle dertien districten gevraagd zich voor te bereiden op overstroningen. Kleine boten dienen niet uit te varen.

79 districten in 23 provincies getroffen
Het DDPM heeft bekend gemaakt dat de zware regens sinds 10 oktober tot gisteren en waterlozingen door de Chao Phraya barragedam en Ubolratana dam hebben geleid tot overstromingen in 79 districten van 23 provincies. 126.390 huishoudens zitten met de gebakken peren. Ziekenhuizen in het Zuiden is gevraagd zich voor te bereiden op overstromingen. Sommige hebben zandzakken neergelegd om zich te beschermen.

Kort nieuws zondag 5 november

– De DSI gaat deze week het special cases committee (SCC) voorstellen zes fraude- en witwaszaken in onderzoek te nemen:
1 De verduistering van 2,1 miljard baht in 2013 bij het Office of the Welfare Promotion Commission for Teachers and Educational Personnel. Amlo dat onderzoek deed, heeft al beslag gelegd op 800 miljoen baht.

2 De zaak Sorrayuth, de populaire tv-presentator, wiens productiemaatschappij reclamegelden had achtergehouden, waardoor zendgemachtigde MCOT 138 miljoen baht aan inkomsten misliep

3 Frauduleuze G2G rijstdeals (government to government) waarvan Siam Indica profiteerde.

4-6 De andere drie zaken betreffen openbare fraude, waaronder een geldinzamelingsactie in Ayutthaya waarin de deelnemers hun spaargeld verloren.

De SCC gaat ook gevraagd worden een oude zaak te heropenen die betrekking heeft op de dubieuze dood van de 28-jarige arts Nisarat in 2010. De moeder heeft daar om gevraagd. De arts viel van een appartement in Bangkok, wat de politie heeft afgedaan als een ongeluk of suïcide.

Voor zover ik weet zijn special cases zaken die met voorrang of meer inzet van onderzoekers worden behandeld.

– Negentien Thai die naar Dubai waren gelokt waar ze een goed betaalde baan in het vooruitzicht werd gesteld, zijn dankzij het Immigration Bureau en het ministerie van Werkgelegenheid veilig teruggekeerd in Thailand. Maar 109 anderen zijn nog gestrand in de hoofdstad van de Verenigde Arabische Emiraten. De autoriteiten treffen voorbereidingen voor hun repatriëring.

Het Network Against Threats to the Nation, Religion and Monarchy heeft donderdag het Immigration Bureau gevraagd onderzoek te doen naar het geldspoor van de arbeidsbemiddelaars die ruim 130 arbeiders hebben opgelicht. Hen werd een baan als lasser met een loon van 30.000 tot 40.000 baht per maand in Dubai beloofd. De slachtoffers moesten 50.000 à 100.000 baht betalen voor de bemiddeling. Eenmaal aangekomen in Dubai werden ze in de steek gelaten.

Tot nu toe zijn geen aanwijzingen gevonden voor mensenhandel, zegt commandant Choochat van de Investigation Division van het Immigration Bureau. Wel wordt nagegaan of misleidende advertenties zijn geplaatst.

– Gemeentewerkers hebben in Bangkok 811.945 krathongs uit het water gevist. Ze dreven in de Chao Phraya, kanalen en vijvers in 30 openbare parken. De schoonmaakoperatie duurde tot 5 uur gisterochtend. 93,6 procent van de offerandes was gemaakt van bio-afbreekbare materialen, zoals brood. Slechts 6,4 procent was gemaakt van polystyreen schuim.

Dit jaar werden 150.010 meer krathongs te water gelaten dan vorig jaar (plus 22,7 procent). De meeste krathongs werden gevonden in Klong Toey, Lat Krabang en Bang Khen, de minste in Pomprap Satttruphai.

De krathongs worden gesorteerd. De milieuvriendelijke worden verwerkt tot mest, de polystyreen krathongs worden vernietigd en op een stortplaats begraven.

– De regering kan zich beter richten op het reguleren van opkomende niet tradionele media in plaats van het reguleren van de traditionele media, want die worden al gereguleerd door vergunningen en wetten. Dat advies hebben experts gisteren gegeven op een seminar in Bangkok, gewijd aan persvrijheid onder de fraaie titel Freedom of the Press in Age of Thailand 4.0.

Docent Pirongrong van de faculteit communicatiemanagement (Chulalongkorn universiteit) noemde de plannen voor de traditionele media ‘een draconische maatregel’ die de pijlers van een democratische samenleving ondermijnen, want de media worden beschermd door de grondwet die vrijheid van meningsuiting garandeert ter controle van de regering en haar machtsgebruik. De huidige plannen zijn gebaseerd op de misvatting dat de media zichzelf niet kunnen reguleren, aldus Pirongrong.

Zoals bekend hebben de media zich fel verzet tegen de voorgenomen mediawet, die voorziet in een mediaraad en een vergunningen stelsel. Lange tijd niets van gehoord. Misschien wordt het voorstel geruisloos afgevoerd. Dat gebeurt wel vaker in Thailand.


 

Deutsche Bahn wil ICE Anne Frank noemen

4 november – Ik open vandaag met een niet-Thais bericht. De Duitse Spoorwegen hebben bekend gemaakt dat ze een nieuwe hogesnelheidstrein naar Anne Frank wil noemen. Dat wordt gemeld in Muse, de lichtvoetige zaterdagbijlage van Bangkok Post over trends en mode. Voor mij is dat heel wat schokkender nieuws dan wat de krant vandaag aan Thais nieuws biedt en ik heb zelfs de neiging om het Thaise nieuws vandaag over te slaan.

Directeur Mirja Wenzel van het Jewish Museum in Frankfurt, de geboorteplaats van Anne Frank, noemt het voornemen op Twitter ‘gebaseerd op historisch geheugenverlies’. Het Anne Frank Huis in Amsterdam vindt de combinatie van een trein en haar naam ‘pijnlijk voor mensen die deportaties hebben meegemaakt. Ze veroorzaakt nieuwe pijn voor degenen die nog steeds de gevolgen van die tijd bij zich dragen’.

Het Anne Frank Huis wijst erop dat de herinnering aan Anne Frank, wier dagboek in 67 talen (ook Thais) is vertaald en waarvan 30 miljoen exemplaren zijn verkocht, grote symbolische waarde heeft. Naar haar zijn straten, scholen en parken vernoemd, maar de naam is ook gebruikt voor Halloween pakken en wordt door voetbalvandalen misbruikt in anti-semitische spreekkoren.

De Deutsche Bahn zegt dat het besluit een poging is ‘een uitzonderlijk persoon’ te eren. ‘Het was niet onze bedoeling de herinnering aan Anne Frank op wat voor wijze dan ook te minachten. In tegendeel, we zijn ons bewust van de historische verantwoordelijkheid die we dragen. We hebben een weloverwogen besluit genomen om de herinnering aan haar levend te houden.’ Het spoorwegbedrijf beraadt zich thans in overleg met joodse organisaties over het controversiële besluit.

Misschien is het initiatief van DB al lang bekend, maar voor mij is het nieuw en reden om Nieuws uit Thailand met dit bericht te beginnen.

Commotie over benoeming broer van minister in commissie

4 november – Bangkok Post opent vandaag met een fors artikel over de benoeming van een jongere broer van vice-premier Prawit Wongsuwon in de parlementscommissie die zich buigt over de organieke wet op de National Anti-Corruption Commission (NACC). Daarover is commotie ontstaan omdat de NACC onderzoek doet naar Patcharawat Wongsuwon, voormalig hoofd van de landelijke politie. Hij wordt verdacht van ‘ongebruikelijke rijkdom’, een uitdrukking die in Thailand wordt gebruikt voor het incasseren van steekpenningen.

Ook de benoeming van een ander commissielid is omstreden, maar NACC voorzitter Watcharapol, die eveneens lid is van de commissie, verdedigt de benoeming. De twee zaken zijn amper in behandeling genomen door de NACC, alhoewel al in maart 2010 bij de NACC is geklaagd. Maar Watcharapol zegt dat uitgegaan moet worden van beider onschuld totdat hun schuld is bewezen.

Beide mannen zijn eigenaar van een manege in Saraburi, die honderden miljoenen baht waard is. Patcharawat wordt er bovendien van verdacht vermogen te hebben verborgen door een resort in Samut Prakan op naam van zijn vrouw en dochter te zetten.

Wantrouwen wekt het feit dat een website met gegevens niet meer toegankelijk is, volgens het information technology centre van de NACC wegens onderhoud. De NACC deed in 2014 onderzoek naar het resort. Eerder dit jaar kreeg het bezoek van NACC-medewerkers en in mei riep een NACC sub-panel getuigen op voor verhoor.

De organieke wet is donderdag in eerste lezing behandeld door het parlement. Zoals gebruikelijk wordt het wetsvoorstel daarna door een commissie onder de loep genomen voor behandeling in tweede lezing. De commissie kan naar eigen goeddunken wijzigingen aanbrengen. De organieke wet is opgesteld door de grondwetcommissie (CDC). Wanneer die bezwaar maakt tegen wijzigingen, wordt een gezamenlijke commissie gevormd om een oplossing te zoeken.

Voormalig parlementslid Wilas (Democraten) dringt er bij Patcharawat op aan zich terug te trekken uit de 35 leden tellende commissie. ‘Hij moet zichzelf geen doelwit maken van kritiek. Wanneer hij blijft kan gedacht worden dat de NACC de wet voor eigen belangen gebruikt.’ Wilas was tijdens de regering Yingluck en Abhisit voorzitter van de vaste kamercommissie corruptiezaken.

Een cruiseschip passeert onder de Krunhthep brug

Regering wil luxe cruiseschepen aantrekken

4 november – De regering wil luxe cruiseschepen aantrekken want die brengen big spenders naar Thailand, maar daarvoor dienen wel faciliteiten ontwikkeld te worden. Passagiers van cruiseschepen geven gemiddeld 6.174 baht per dag uit tegen alle buitenlandse toeristen 4.000 baht

Dit blijkt uit een recent onderzoek van het ministerie van Toerisme en Sport, de Tourism Council of Thailand en het Thailand Research Fund. Volgens het onderzoek geeft  mr Big Stuff de voorkeur aan Laem Chabang en Koh Samui boven Phuket. Het dringt aan op meer samenwerking met buurlanden om nieuwe cruiseroutes te creëren.

Van groot belang is de ontwikkeling van vakbekwaam personeel, want Thailand loopt achter op het gebied van beheersing van vreemde talen, service en kwaliteit. Ondernemers geven de voorkeur aan Filipino’s, want die werken harder en spreken behoorlijk Engels.

Ondernemers, werkzaam in de hotel- en restaurantsector, spa en medische sector en touroperators vinden dat de regering een centre of excellence moet openen om het personeel in deze sectoren te trainen.

Enkele jaren geleden keurde de regering in principe een plan goed om in samenwerking met de particuliere sector drie havens en andere voorzieningen voor luxe jachten in Phuket, Phangnga en Koh Samui te ontwikkelen. Deze projecten worden dit jaar afgerond. (Bron: Bangkok Post, 3 november)

Regering dringt aan op tempo bij EEC-projecten

4 november – De regering heeft haast. Ze heeft nog één jaar te gaan en wil natuurlijk wel wat tastbaars achterlaten. Vandaar dat vice-premier Somkid, de ‘economische tsaar’ van het kabinet, erop aandringt nog dit jaar een begin te maken met drie sleutelprojecten in de Eastern Economic Corridor (EEC). Donderdag bracht hij een bezoek aan het ministerie van Transport om te zien hoe het ermee staat.

De prioriteitsprojecten zijn de derde fase van de Laem Chabang haven, de reparatie- en onderhoudswerkplaats op luchthaven U-tapao en de hogesnelheidslijn Bangkok-Rayong. De regering verwacht dat het programma van eisen (ToR) voor die projecten in het eerste kwartaal van volgend jaar klaar is. De milieu-effectrapportages zijn al goedgekeurd.

De uitbreiding van Laem Chabang, waarbij de capaciteit voor de verwerking van containers wordt verdubbeld, vergt een investering van 88 miljard baht. Thai Airways International en Airbus tekenen binnen enkele weken een overeenkomst over de vorming van een joint venture. Het onderhoudscentrum vormt de eerste fase van de uitbreiding van de luchthaven, die is begroot op 200 miljard baht.

Gepland zijn een bedrijfsterrein van 675 rai, een nieuwe passagiersterminal, een nieuwe runway, een trainingscentrum en een vrijhandelszone van 1,52 miljoen vierkante meter.

Somkid zegt dat de ToR voor de hogesnelheidslijn (kosten 150 miljard baht) later dit jaar bekend wordt gemaakt. De lijn verbindt U-tapao met Suvarnabhumi en Don Mueang. (Bron: Bangkok Post, 3 november)

In bijgaand kader alle plannen voor de EEC die dit jaar van start moeten gaan.

Chiang Mai protest krathong

Vrouw (62) protesteert met krathong tegen lakse gemeente

4 november – De 62-jarige Phuangthong Nanthakwang heeft dit jaar haar krathong niet aan een rivier of vijver toevertrouwd, maar aan een overstroomde weg in haar dorp Ban Muang Kaew (Chiang Mai). De ongebruikelijke tewaterlating was een protest tegen de lakse gemeente die al enkele jaren nalaat de beschadigde weg te repareren.

Voorafgaand aan haar sardonisch [woordkeus BP] protest aan het begin van Loy Krathong had ze een petitie ingediend bij de lokale autoriteiten met het verzoek de weg te repareren, maar de gemeente Muang Kaew had die genegeerd. De vrouw zegt dat ze al zes jaar in het dorp woont en zij, evenals dertig andere huishoudens in het gebied, geen andere keus hebben dan de verwaarloosde weg te gebruiken.

Oorspronkelijk was het een betonnen weg, 5 meter breed en 700 meter lang, maar het beton was gebarsten en de weg zat nu vol kuilen waarin regenwater bleef staan. De kuilen zijn een broedplaats van muggen.

De gemeente zegt geen geld te hebben voor onderhoud daar al het geld was besteed aan de aanleg. Als de gemeente geen acht blijft slaan op het ongemak van de bewoners gaat de vrouw een klacht indienen bij het regerings Damrongdhama klachtencentrum. (Bron: website Bangkok Post, 3 november)

Kort nieuws zaterdag 4 november

– Om de economie te stimuleren kunnen aankopen die in de laatste twee weken van het jaar worden gedaan bij de aangifte inkomstenbelasting worden opgevoerd als aftrekpost. Maximaal mag 15.000 baht voor goederen en diensten worden afgetrokken, evenveel als de afgelopen twee jaar.

Het ministerie van Financiën is niet enthousiast, want de regeling scheelt 10 miljard baht aan belastinginkomsten, maar premier Prayut heeft aangedrongen op voortzetting van de regeling. Een aftrekpost voor reiskosten van binnenlandse toeristen die de twee voorgaande jaren van kracht was, gaat dit jaar niet door. De TAT heeft besloten die tot volgend jaar uit te stellen.

– Follow-up op het bericht van gisteren over de mogelijke wijziging van de kabinetssamenstelling waarbij meer burgers in het kabinet worden benoemd. Critici betwijfelen of het kabinet daardoor beter gaat presteren.

Voormalig Pheu Thai woordvoerder Sunisa zegt dat wijzigingen doorgaans weinig verschil maken omdat ze meestal bestaan uit interne verschuivingen. Ze vindt dat de regering beter de macht kan overdragen aan de bevolking binnen het tijdpad dat in de nieuwe grondwet is aangegeven. Sunisa zegt dat investeerders meer vertrouwen kregen toen de regering bekend maakte in november 2018 verkiezingen te willen houden, maar een wijziging van het kabinet krijgt een lauwe reactie.

Voormalig parlementslid Amnuay (Pheu Thai) vindt dat Prayut experts op het gebied van handel en investeringen in het kabinet moet opnemen, want daar hebben de legerofficieren in het kabinet geen kaas van gegeten. Hij zegt ook dat meer burgers in het kabinet het vertrouwen van investeerders kan vergroten omdat het kabinet niet langer wordt gezien als gedomineerd door het leger. De overige commentaren laat ik onvermeld want die komen allemaal op hetzelfde neer.

– ‘Dit verschilt significant van wat we in het verleden hebben gedaan’, zegt adjunct permanent secretaris Jumpol van het ministerie van Defensie over een nieuw masterplan voor het beheer van natuurlijke hulpbronnen, voorgesteld door de hervormingscommissie voor maritieme en kust hulpbronnen. Het plan voorziet in de samenwerking van betrokken diensten en lokale gemeenschappen. Hij verwacht dat het een succes wordt omdat alle partijen erbij worden betrokken.

De commissie onderscheidt 13 beheerstaken, waaronder het management van kustgebieden, zeeafval, waterverontreiniging, erosie en koralen. Over het plan gaan in Chumphon, Chon Buri en Nakhon Si Thammarat hoorzittingen worden gehouden. De volgende stap is de wijziging van de wetgeving, wat 5 jaar kan duren.

– Nationaal park Phu Phan, een gebied van 664 vierkante kilometer in de noordoostelijke provincies Sakon Nakhon en Kalasin heeft de Green National Parks onderscheiding gewonnen voor voortreffelijk milieubeheer, waardoor een nieuwe norm is vastgesteld voor planten en dieren en toerisme. Het park is een van de veertien die voldoen aan nieuwe criteria van het National Parks Office, die betrekking hebben op afval- en afvalwaterbeheer. Beoordeeld zijn zeventien parken.

– Premier Prayut belooft de problemen met de chronische overstromingen in het Zuiden te zullen oplossen met meer duurzame maatregelen, maar dit vereist wel de samenwerking tussen regering en dorpelingen. Op welke maatregelen hij doelde, zei hij gisteren niet tijdens een bezoek aan het district Pak Phanang in Nakhon Si Thammarat, de dag waarop het Meteorological Department waarschuwde voor de tropische storm Damrey, die nu Vietnam teistert. Het MD verwacht zware regenbuien in alle veertien zuidelijke provincies. Tha Chana en Koh Samui in Surat Thani zijn al getroffen door zware regenval.

Vorig jaar zorgden grote overstromingen in het Zuiden voor ernstige schade. De koning heeft vorige maand zijn zorgen uitgesproken over het lot van overstromingsslachtoffers in 23 provincies. De DDPM zegt dat tussen 10 oktober en 2 november tien personen zijn overleden als gevolg van de overstromingen. 100.000 huishoudens in 15 provincies staan nog onder water.

– Het nieuwe parlementsgebouw dat in aanbouw is, wordt eind 2019 opgeleverd, verwacht het Secretariat of the House of Representatives. Gisteren mochten de media zien hoever de bouw is gevorderd. Het gebouw is nu voor 40 procent klaar.

De bouw kampt met voortdurende vertragingen sinds Sino-Thai Engineering and Construction in 2013 het bouwcontract ad 12 miljard baht verwierf. Aanvankelijk werd als einddatum november 2015 genoemd, maar die deadline is al enkele malen verschoven. De problemen hadden te maken met de verwerving van grond.

Afgesloten brug naar Don Mueang– De brug naar luchthaven Don Mueang gaat tot september volgend jaar dicht. Maandag beginnen de werkzaamheden aan de brug en omliggende wegen. De renovatie moet een eind maken aan de flessenhals op de Vibhavadi Rangsit Road, die voor de nodige opstoppingen zorgde voor passagiers op weg naar de luchthaven.

– VIP’s worden niet met voorrang toegelaten tot de tentoonstelling op Sanam Luang gewijd aan het leven en de crematie van koning Bhumobol. Iedereen moet aanschuiven in de rij van wachtenden, zegt legercommandant Chalermchai. Donderdag bezochten 29.000 personen de tentoonstelling nadat prinses Sirindhorn die geopend had.

Ik meen op de website te hebben gelezen dat de eerste verdieping was gesloten, nadat bezoekers uit het crematorium souvenirs hadden gestolen, maar volstaan wordt met een waarschuwing. De tentoonstelling is tot eind deze maand geopend.

– Twee roodhemdleiders zijn gehoord door de Crime Suppression Division van de politie. Ze worden ervan verdacht geklassificeerde informatie van het ministerie van Buitenlandse Zaken tijdens een tv-uitzending in 2009 te hebben bekend gemaakt en te hebben gepubliceerd in een krant. Drie andere roodhemdleiders waren daarbij ook betrokken.

– De Small-Scale Rubber Planters and Rubber Tappers Association verzamelt 50.000 handtekeningen voor een petitie aan het parlement waarin gevraagd wordt de gouverneur en leden van de Rubber Authority (RAT) de laan uit te sturen vanwege de sterk gedaalde rubberprijzen.

Gouverneur Tiratch zei eerder dat de kritiek op hem onbillijk is. Hij streeft ernaar nieuwe markten te zoeken en middels research en innovatie waarde aan het product toe te voegen, maar hij buigt niet voor populisme.

Volgens voorzitter Manas van de vereniging koopt de centrale rubbermarkt, die onder toezicht van de RAT staat, slechts een klein gedeelte van de rubberproductie op, waardoor rubberinstituten, buurtondernemingen en coöperaties geld tekort komen en rubberkwekers niet betaald kunnen worden.


 

All the military's men

Wijziging kabinet verwacht

3 november – Zoals ik gisteren al schreef, rollen er koppen bij het ministerie van Werkgelegenheid vanwege betaalde steekpenningen bij de registratie van gastarbeiders. De laatste die zijn ontslag indiende was de minister.

De krant speculeert dat zijn vertrek de prelude is van wijziging van de kabinetssamenstelling (de vijfde sinds de junta aan de macht is) waarbij het aantal militairen in het kabinet (thans 12 van de 36) wordt verminderd. Dat zou gunstig zijn voor het image van het kabinet.

Uw redacteur laat het hierbij. Ik heb het openingsartikel dat de helft van de voorpagina beslaat, driemaal gelezen en ben daarna maar terug naar bed gegaan, want er valt geen touw aan vast te knopen. Ook het tweede artikel op de voorpagina over de overplaatsing van directeur-generaal Varanont van het Employment Department valt in die categorie.

Verder vandaag in Bangkok Post

3 november – Na de koude douche die uw redacteur op de voorpagina kreeg, geef ik een globaal overzicht van de inhoud van de rest van de krant.

– Pagina 2 is gewijd aan de tentoonstelling op Sanam Luang, die ik al noemde op de homepagina. Klik het fotoalbum aan om een goed beeld te krijgen van wat er te zien is.

– Pagina 3 opent met een follow-up op de rampzalige introductie van de welfare card in het openbaar vervoer met kaartlezers die ontbraken of niet dan wel traag functioneerden. Het bedrijf dat de kaartlezers levert, belooft het openbaarvervoerbedrijf van Bangkok volledig te compenseren voor de geleden financiële verliezen.

– Pagina 4 opent met het bericht dat voorzitter Yodyuth van de MRTA, de exploitant van de metro, is afgetreden. Hij wil zich concentrereren op zijn parlementaire werk als lid van de NLA. Geruchten dat hij aast op de post van minister van Transport worden door hem ontkend. Een ander gerucht luidt dat hij een conflict met regeringsfunctionarissen had over de selectie van de nieuwe gouverneur.

Kort nieuws vrijdag 3 november

– Follow-up op het bericht over de gouverneur van Chon Buri tegen wie bewoners hebben geprotesteerd omdat hij de ceremonie waarbij dok mai chan (crematiebloemen) bij een replica van het crematorium konden worden gelegd, slecht had georganiseerd. Hij is niet de enige over wie geklaagd is: ook de gouvereur van Nonthaburi ligt onder vuur en in Bangkok zijn drie districtshoofden om dezelfde reden overgeplaatst.

Minister Anupong (BiZa) heeft twee commissies opgetuigd die onderzoek gaan doen. De klachten betreffen lange wachttijden in de brandende zon en bevoordeling van ambtenaren omdat ze niet in de rij hoefden te staan. Op change.org is een campagne begonnen waarin het ontslag van de gouverneur van Chon Buri wordt geëist. De petitie is tot nu toe door vijfduizend personen getekend.

In Nonthaburi werd de gouverneur uitgejouwd omdat hij een eind maakte aan de ceremonie hoewel nog talloze mensen stonden te wachten. Hij nam ijlings de benen in een busje.

– James Gomez, directeur Zuidoost-Azië en Pacific van Amnesty International, vindt dat smaad uit de strafwet gehaald moet worden om ‘een klimaat te scheppen dat het werk van mensenrechten verdedigers bevordert’. Hij zegt dit naar aanleiding van het besluit om de smaadaanklacht in te trekken tegen drie activisten die een boekje hebben open gedaan over martelingen door de politie en het leger in het diepe Zuiden.

‘Het is bemoedigend dat de aanklachten zijn ingetrokken, maar het feit is dat ze nooit gedaan hadden mogen worden. Thailand dient zijn verantwoordelijkheid serieus te nemen om een klimaat te scheppen waarin mensenrechten verdedigers hun werk kunnen doen zonder vrees voor wraak.’

Gomez heeft ook kritiek op de wet, die iedereen toestaat een smaadaanklacht in te dienen en er strenge straffen op stelt. ‘Die wet wordt vaak gebruikt om degenen die marteling en andere mensenrechten schendingen aan de kaak stellen, te vervolgen.’

– Het Immigration Bureau heeft vier Nigerianen aangehouden die verwikkeld waren in een zogeheten romance scam. Ze veinsden verliefd te zijn op hun slachtoffers die ze daarna met allerlei smoezen geld afhandig maakten. Op Facebook deden ze het voorkomen dat ze rijke Europeanen waren. Ze maakten hen wijs dat ze dure cadeaus naar hen hadden gestuurd, maar die waren door de douane onderschept. Of ze maar even geld wilden overmaken om de importheffing te betalen.

De verdachten waren op een toeristenvisum Thailand binnen gekomen en verbleven er al drie tot acht jaar. Ze waren getrouwd met Thaise vrouwen en gebruikten hen om bankrekeningen te openen en slachtoffers te zoeken.

– Advocaat Songkan, voorzitter van het Network against Threats to the Nation, Religion and Monarchy, heeft het Immigration Bureau gevraagd een onderzoek te doen naar uitzendbureaus die 130 werkers een contract hebben laten tekenen voor werk als lasser in Dubai en die hen een hoog salaris in het vooruitzicht stelden. Ze moesten voor de bemiddeling elk 50.000 tot 100.000 baht betalen.

Toen ze in Dubai aankwamen, werden ze in de steek gelaten. Sommigen kregen andere banen dan contractueel vastgelegd. Thaise functionarissen hebben de slachtoffers voedsel gegeven, maar ze hebben niets gedaan om hen terug te brengen. Songkan acht het mogelijk dat de bureaus betrokken waren bij mensenhandel.

– Rocker Artiwara Kongmalai, artiestennaam Toon Bodyslam, is woensdag aan een marathon van Yala naar Chiang Rai (2.191 kilometer) begonnen om geld in te zamelen voor elf overheidsziekenhuizen, en dat leverde hem gisteren een pluimpje op van premier Prayut. De premier heeft de autoriteiten langs de route gevraagd hem te helpen. Naar verwachting komt hij op 25 december in Chiang Rai aan.

Vorig jaar december liep Toon een marathon van 400 km, waarvan de opbrengst van 70 miljoen baht naar een ziekenhuis in Prachuap Khiri Khan ging. En in maart sloot hij zich aan bij een liefdadigheidsloop voor het Siriraj ziekenhuis.


 

Vandaag in Bangkok Post

2 november – Alvorens mij te storten op het nieuws van de dag, neem ik even, beste lezers en lieve lezeressen, globaal de krant met u door. Bangkok Post opent met de welfare card voor de minima. Kunnen ze in Thailand nou nooit eens iets goed doen? Eerder bleek dat nog niet alle winkels waar de kaart gebruikt kan worden, uitgerust waren met een kaartlezer; vandaag meldt de krant dat veel kaarrtlezers in het openbaar vervoer het laten afweten. BP trekt er bijna de gehele voorpagina voor uit en kopt Chaos hits welfare-card travel.

Op pagina 2 een vooruitblik op de regenval die in het Zuiden wordt verwacht. In de provincie Chumphon worden voorbereidingen getroffen om het water op te vangen.

Pagina 3 opent met een voorspelling. Het verbod op politieke activiteiten wordt vermoedelijk in februari opgeheven. Politieke partijen blij, want dan kunnen ze voorbereidingen treffen voor de verkiezingen die in november 2018 worden verwacht.

Thailand en Peru hebben gezamenlijk het initiatief genomen voor een strategie ter bevordering van milieuvriendelijke MSME’s, meldt BP in het openingsverhaal op pagina 4. Het initiatief wordt volgende week gelanceerd op een vergadering van Apec (Asia-Pacific Economic Cooperation) in Danang (Vietnam). MSME staat voor micro, small and medium-sized enterprises.

Blue Flag beurs

Opinie: Welfare card helpt niet de juiste mensen

2 november – De welfare card helpt niet de juiste mensen, kopt BP boven een opinieverhaal van BP adjunct-hoofdredacteur Soonruth op de opiniepagina van Bangkok Post. Maar dat is niet de kern van zijn betoog, geschreven naar aanleiding van de commotie die is ontstaan omdat een model de kaart heeft gekregen die niet tot de doelgroep zou behoren.

Soonruth zegt dat veel te veel mensen de kaart hebben ontvangen. Het screeningsproces deugt niet. Hij haalt Somchai Jitsuchon, research directeur voor inclusive development van het Thailand Development Research Institute, aan die ook vraagtekens zet achter de nauwkeurigheid van het screeningsproces. Het aantal mensen dat onder de armoedegrens leeft, zoals gedefinieerd door de NESDB, bedraagt slechts 4 à 5 miljoen. Maar de kaart is aangevraagd door 14 miljoen mensen, van wie na screening 11 miljoen zijn overgebleven.

Somchai: ‘Zelfs wanneer de NESDB haar definitie verruimt en het aantal [van 4 à 5 miljoen] verdubbelt, is het altijd nog lager dan 11 miljoen. Dit betekent dat een groot aantal houders van de state welfare card feitelijk niet arm is [en er geen recht op heeft].’

De regering heeft studenten ingezet om de aanvragers te screenen, maar zegt Somchai: ‘Die informatie kan onjuist zijn omdat ze niet in staat zijn de economische en leefcondities van de ontvangers vast te stellen.’

Somchai stelt voor dat de regering gegevens over het uitgavegedrag gebruikt om te bepalen of iemand aan de voorwaarden voldoet (maximum jaarinkomen van 100.000 baht, maximaal spaargeld 100.000 baht). Soonruth: Dat geeft een veel accurater beeld. De gegevens kunnen verzameld worden via de debit, credit en cash kaart van financiële instituten.

Like it or not, besluit Soonruth, het welfare card programma is een populistisch beleid. Daar de positieve gevolgen van het economisch herstel door de meeste mensen niet worden gevoeld, met name de lage- en midden-inkomens verdieners, kan het programma bij de 11 miljoen de indruk wekken dat de regering een beleid voert met concrete resultaten na drie jaar aan de macht te zijn geweest.

Of om het eenvoudiger te zeggen: Mensen in nood help je niet door hen vis te geven, maar door ze een hengel te geven en te leren hoe ze moeten vissen, een uitspraak die Somchai toeschrijft aan koning Bhumibol. (Bron: Bangkok Post, 1 november)

NB Op de kaart wordt maandelijks een saldo van 200 of 300 baht gestort, te besteden aan boodschappen in daarvoor aangewezen winkels, en voor degenen die in Bangkok en zes buurprovincies wonen, nog eens 1500 baht voor openbaar vervoer.

Veel problemen met welfare card in openbaar vervoer

2 november – Verwarring alom gisteren op de eerste dag dat de welfare card gebruikt kon worden in het openbaar vervoer. Nog niet alle bussen in Bangkok waren uitgerust met een EDC (electronic data capture lezer), sommige EDC’s vertoonden kuren. sommige passagiers hadden de kaart niet bij zich omdat ze niet wisten dat een eind was gekomen aan de gratis bus- en treinritten, en de EDC’s op sommige stations werkten traag vanwege een slechte internetverbinding.

Kaartlezer in stadsbusHet wordt allemaal breed uitgemeten op de voorpagina, want ook een serieuze krant als Bangkok Post is niet vies van sensatiejournalistiek. De krant besteedt er vijf kolommen tekst en vier foto’s aan. Het artikel bevat veel geweeklaag van passagiers, onder anderen van boeren in Si Sa Ket die voor hun dagelijkse treinrit naar Surin en Buriram moesten betalen omdat de kaartlezers nog niet geïnstalleerd waren op het station. Kostte toch mooi 80 à 100 baht. Sommigen moesten noodgedwongen terugkeren, want ze hadden niet genoeg geld bij zich.

Inspecteur-generaal Anon van het ministerie van Transport zegt dat de Spoorwegen (SRT) 534 EDC-lezers op 444 spoorwegstations heeft geïnstalleerd, op Hua Lamphong zelfs 22. Naar verwachting zouden gisteren 15.000 personen met hun welfare card een treinkaartje kopen, 20 procent van het totaal aantal reizigers.

In Bangkok hangt de EDC in 600 bussen, maar sommige lieten het afweten. BMTA-president Nuttachat gaf het bedrijf dat ze geïnstalleerd heeft, de schuld. Dat won in juni een veiling voor de installatie van EDC’s in 2.600 BMTA-bussen. Maar tot gisteren waren ze pas in 100 bussen geïnstalleerd, zegt BMTA adjunct-directeur Prayoon. In nog eens 250 bussen beschikten de conducteurs over smartphones met software om de korting uit te rekenen. (Zie verder bijgaand kader Let’s try that again)

Chumphon maakt ruimte voor verwachte regenval

2 november – Een netwerk van waterwegen in de zuidelijke provincie Chumphon wordt gedraineerd om ruimte te scheppen voor de zware regens die tot zondag worden verwacht. Alle stuwen zijn open gezet om de drainage te versnellen.

Begonnen is in het Klong Tha Sae kanaal in het noordelijk deel van de provincie. Het kanaal kan nog 3,5 miljoen kubieke meter water opvangen (50 procent van zijn capaciteit) omdat het water 5 meter onder de oevers staat. Machinerie is aangevoerd om obstakels die de waterstroom hinderen, te verwijderen. Twintig waterpompen, tien water propelling machines en 5.000 zandzakken zijn in gereedheid gebracht om overstromingen te voorkomen.

Central region
Het waterpeil in de rivier Tachin is nog steeds aan de hoge kant. Enkele dorpen in Bang Pla Ma (Suphan Buri) staan nog onder water. De rivieroevers zijn doorgebroken als gevolg van water omgeleid uit Chai Nat. Tweehonderd huishoudens en plantages zijn onder water gelopen. Op sommige plaatsen staat het water 1,5 meter hoog.

Het hardst getroffen district Sappahaya (Chai Nat) staat al een maand onder water, waardoor 3.150 huishoudens zijn gedupeerd. Er zijn nog geen aanwijzingen dat het water gaat zakken. Enkele scholen zijn weer open gegaan, maar de leerlingen moesten zich wel door de overstromingen worstelen om de school te bereiken.

De wateruitstroom uit de Chao Phraya barragedam is verminderd, waardoor het waterpeil in Sapphaya en de provincies Sing Buri en Ang Thong is gezakt met 20 tot 25 cm.

Khon Kaen
In de noordoostelijke provincie Khon Kaen is op verzoek van premier Prayut de wateruitstroom uit de Ubon Ratana dam verminderd om de wateroverlast benedenstrooms te verzachten. Prayut bracht dinsdag een bezoek aan het gebied waar 5.000 rai aan rijstakkers onder water staat.

Kort nieuws donderdag 2 november

– Bij het ministerie van Werkgelegenheid rollen koppen na beschuldigingen dat bij de registratie van gastarbeiders steekpenningen zijn betaald aan functionarissen. Staatssecretaris Charoen (foto) en de adviseur en secretaris van de minister hebben hun ontslag ingediend.

Charoen NopsuwanGeruchten doen de ronde dat minister Sirichai ook het veld moet ruimen. Naar verluidt is premier Prayut ontevreden over zijn functioneren. Prayut heeft al op 26 september het ministerie en andere diensten gevraagd onderzoek te doen naar de klachten over betaalde steekpenningen om migranten sneller door de verificatie procedure te loodsen.

Secretaris-generaal Varanon van het Employment Department is door Prayut overgeplaatst. Hij zegt geen idee te hebben van de reden. ‘Ik ben nooit betrokken geweest bij omkoping.’  Dinsdag is een adjunct hoofdinspecteur in Ranong aangehouden op verdenking van het aannemen van steekpenningen in ruil voor snellere verificatie van een migrant uit Myanmar. (Zie ook de pagina Migranten 2)

Update: Inmiddels heeft minister Sirichai ook zijn ontslag aangeboden.

– Automobilisten zijn gewaarschuwd voor verkeersoverlast (de krant schrijft chaos) nu de aanleg van de Pink Line gaat beginnen. Sinds gisteren zijn tot 30 juni drie wegen afgesloten. De 35 km lange metrolijn begint bij het regeringscomplex in Nonthaburi en gaat via de Chaeng Watthana Road en de Ram Intra Road naar Min Buri.

– De vredesgesprekken met het zuidelijk verzet zijn niet geschorst, zegt Aksara Kerdpol die de Thaise delegatie leidt. De mediaberichten die dit suggereren, zijn onjuist. ‘De gesprekken zijn on track.’ Thailand praat sinds 2015 met Mara Patani, een paraplugroep van verzetsgroepen, zowel formeel als informeel. Voor zover ik weet is wel overeenstemming bereikt over de vorming van veiligheidszones, maar nog niet waar die moeten komen.

– De Counter-Corruption Division van de politie gaat negentien verdachten van fraude met tempelgelden oproepen voor verhoor. Daarvan worden vier monniken en vijftien leken verdacht, waaronder de voormalige directeur van het National Office of Buddhism (NOB). Ze hebben zich geld toegeëigend dat bestemd was voor renovatie en onderhoud van tempels.

Het betreft het tweede onderzoek naar de fraude. In de eerste fase zijn tien verdachten opgeroepen, van wie pas twee zich gemeld hebben en een andere ex-directeur van het NOB gevlucht is. Als ze weg blijven, worden arrestatiebevelen tegen hen aangevraagd. De NOB is nu bezig een panel te vormen dat een derde fase gaat onderzoeken, waarbij nog veel meer leken en monniken zijn betrokken. Details zijn nog niet beschikbaar. (Zie ook de pagina Corruptie 3)

– Het verbod op politieke activiteiten wordt mogelijk in februari of maart opgeheven, nadat de twee organieke wetten over de verkiezing van parlementsleden en benoeming van senatoren van kracht zijn. NLA-lid Somchai meent dat partijen en politici voldoende tijd hebben om voorbereidingen voor de verkiezingen te treffen die in november 2018 worden verwacht.

De organieke wet op politieke partijen is sinds begin vorige maand van kracht. Politieke partijen dringen sinsdien aan op opheffing van het verbod. Somchai zegt dat ze al achter de schermen vergaderen. NLA-lid Wanlop acht het mogelijk dat de NCPO het verbod gefaseerd opheft door eerst vergaderingen toe te staan.

Dinsdag haalde premier Prayut nog zijn schouders op over de pleidooien het verbod te beëindigen. Hij zei dat het verbod van kracht blijft totdat de orde en rust volledig zijn hersteld. (Zie ook de pagina Verkiezingsnieuws 2)

– Deze maand krijgt Thailand bezoek van een delegatie van de EU die het systeem om visproducten te volgen, gaat inspecteren. Adjunct-hoofd Umaporn van het Fisheries Department zegt dat het systeem een ‘uitdaging’ vormt, maar er worden wel vorderingen gemaakt. Het traceringssysteem is een van de voorwaarden die de EU heeft gesteld bij de beoordeling van de vraag of Thailand voldoet aan de IUU-regeling van de EU.

Zoals bekend kreeg het land in juni 2015 een gele kaart van de EU wegens overtreding van de regeling. Behalve op het ontbreken van een behoorlijk traceringssysteem heeft de EU kritiek op het gebruik van verboden netten, de tewerkstelling van illegalen in de visserij en de slechte werkomstandigheden aan boord.

De visserij is al enkele malen gecontroleerd door de EU, maar tot nu toe was het traceringssysteem nog niet beoordeeld. Naar verwachting beslist de EU in maart of de gele kaart gehandhaafd blijft. (Zie verder de pagina De vis wordt duur betaald)

– Op de kust van Pran Buri (Prachuap Khiri Khan) is maandag over een afstand van 1,5 km honderd ton afval aangespoeld. Adjunct-deken Thon van de faculteit visserij van de Kasetsart universiteit vindt dat alle Thai hieraan medeschuldig zijn omdat ze een gezamenlijke verantwoordelijkheid delen voor een verstandige afvoer van afval.

Een deel van het afval drijft al in de Golf van Thailand en in ondiepe wateren bij de kust. Ander afval is afkomstig van zoetwaterbronnen zoals rivieren die in de Golf uitkomen. Thon schrijft op Facebook dat het afval dieren kan doden, zoals zeeschildpadden en dolfijnen. Hij dringt er bij de bevolking op aan het milieu te sparen door het gebruik van plastic tassen te beperken en door afval verantwoord weg te gooien.

Personeel van het Pran Buri Park ruimt de rommel op. Normaal duurt dat drie dagen, maar in dit geval gaat het langer duren omdat nog steeds afval aanspoelt.

– Sinds gisteren geldt op 24 stranden in 15 provincies een rookverbod, waaronder het strand van Hua Hin, Phuket en delen van het strand op Koh Tao en Koh Samui. Op overtreding staat een maximum gevangenisstraf van 1 jaar en/of een boete van 100.000 baht. Tijdens de eerste negentig dagen worden overtreders niet bestraft, zegt het ministerie van Milieu. Wanneer het verbod effect heeft, wordt het naar andere delen van het land uitgerold.

– Thailand en Bahrein willen nauwer samenwerken op het gebied van handel en investeringen. Dat is gisteren besproken tijdens een ontmoeting in het Government House van premier Prayut en de premier van Bahrein. Vorige week woonde die de crematie bij van koning Bhumibol. Begin volgend jaar houden de ministers van Buitenlandse Zaken van beide landen een vergadering van de High Joint Commission. Thaise ondernemers willen in Manama, de hoofdstad van Bahrein, een Thaise markt opzetten.


 

Vandaag in Bangkok Post

1 november – In tegenstelling tot gisteren zal ik het nieuws vandaag niet per pagina melden, want die aanpak is niet goed gevallen bij twee van mijn trouwe lezers. Dus beperk ik mij hier tot het noemen van de belangrijkste onderwerpen die in BP aan de orde komen om ze verder onder een eigen kop te melden. Immers: Een krantenlezer verwacht koppen om aan de hand daarvan te bepalen of hij/zij het artikel gaat lezen.

BP opent met de ramp in Noord Korea die aan honderden Noord-Koreaanse arbeiders het leven heeft gekost. Verder op de voorpagina twee foto’s, waarvan een het tempelterrein toont dat morgen voor bezichtiging open gaat. Gisteren mochten straatvegers, onderwijzers en districtspersoneel als eerste het terrein op.

– Andere belangrijke onderwerpen: Een inval in drie magazijnen in Bangkok waarbij 210.000 zonnebrillen van bekende merken, zoals Ray-Ban, in beslag zijn genomen (pagina 2). Geen originele maar nagemaakte. De waarde wordt geschat op 4 miljoen baht.

– Pagina 3 opent met de ontkenning van minister Don (BuZa) dat oud-premier Yingluck politiek asiel is verleend in de UK. Maar hij weet niet waar ze is. Yingluck’s paspoorten zijn in beslag genomen.

– Pagina 4 bevat het meeste nieuws. Rubberkwekers in het Zuiden willen in Bangkok gaan protesteren tegen de [nog steeds, weer?] gedaalde rubberprijzen. Prominent op de pagina een grote foto van Miss Grand International en Miss Grand Thailand die in Bangkok zijn gearriveerd om deel te nemen aan anti-oorlogs activiteiten. Verder onder andere een zielig bericht over het model met een welfare card (zie het nieuws van gisteren). Zijn moeder neemt hem in bescherming: hij is wél arm en leeft op noodles en eieren.

tv-journaal Thailand

Opinie: Gezeur over kleur

1 november – Waar mensen en Thaise mensen in het bijzonder allemaal niet over kunnen zeuren. In haar wekelijkse rubriek op de opiniepagina van Bangkok Post signaleert Atiya Achakulwisit dat verwarring is ontstaan over de vraag welke kleur kleding gepast is, nu de rouwperiode van een jaar, waarin ze zwart droegen, voorbij is.

‘Veel mensen vragen zich af of ze heldere kleuren moeten dragen om aan te geven dat het leven doorgaat ondanks het grote verdriet. Sommigen menen dat gedempte kleuren meer respectvol zijn, daar de rouwperiode net voorbij is’, schrijft ze. Die geluiden zijn blijkbaar ook doorgedrongen tot de regering, want een regeringswoordvoerder heeft gezegd dat elke kleur, licht of niet, gedragen kan worden. Maar tegen het einde van de crematie ceremoniën deden regeringsfiguren [?] de suggestie om in de ‘beginperiode beleefde kleuren’ te dragen.

Atiya: ‘Het probleem is dat er niet bij gezegd is welke kleuren precies als “beleefd” worden beschouwd en hoe lang die “beginperiode” duurt.’ Ze vervolgt: ‘Het kan geen verrassing zijn dat sommige media en lifestyle goeroes hun eigen ideeën hebben geventileerd over wat een passende mode statement gedurende deze periode is of zelfs welke make-up te gebruiken die zowel respect toont als de wil om voort te gaan.’

Tot zover Atiya. Om daar een eigen conclusie aan vast te knopen. Als dit het belangrijkste probleem is waarmee Thailand kampt, dan valt het wel mee met problemen als corruptie, willekeur en al die andere dingen waarover de media dagelijks berichten. Overigens heb ik nooit geweten dat ik met mijn kledingkeuze een mode statement maak. (Bron: Bangkok Post, 31 oktober)

Minister: Engeland heeft Yingluck geen politiek asiel verleend

1 november –  Minister Don (Buitenlandse Zaken) zegt dat Engeland oud-premier Yingluck geen politiek asiel heeft verleend en dat zal ze ook niet krijgen, is hem verzekerd door het Verenigd Koninkrijk. Maar hij weet niet waar Yingluck nu is.

Sinds ze op 25 augustus wegbleef, toen het hooggerechtshof het vonnis in de rijsthypotheek zaak bekend zou maken is het de Thaise autoriteiten niet gelukt haar verblijfplaats vast te stellen. Yingluck werd op 27 september bij verstek veroordeeld tot 5 jaar gevangenisstraf wegens plichtverzuim in het hypotheeksysteem voor rijst. Ze zou nagelaten hebben frauduleuze G2G rijstdeals tegen te houden (government to government). Zowel zij als het OM zijn niet in beroep gegaan. Toen de beroepstermijn was verstreken, zijn haar vier paspoorten (2 diplomatieke en 2 gewone) ingetrokken.

Naar verluidt zou Yingluck naar Dubai zijn gevlucht alvorens door te reizen naar Europa. ‘Er zijn geruchten dat ze naar Engeland is gereisd’, is alles wat Don daarover zegt. Gevraagd of ze politiek asiel zal aanvragen nu haar paspoorten zijn ingetrokken, zegt Don dat elk land daarvoor eigen wetten en procedures heeft. Hij wil niet antwoorden op de vraag of ze wellicht het voorbeeld van haar broer volgt, oud-premier Thaksin, die het burgerschap van een buitenland heeft verworven. Don: ‘Verslaggevers moeten dat aan Yingluck zelf vragen als ze een antwoord willen.’ (Bron: website Bangkok Post, 31 oktober) (Zie verder de pagina The Great Escape)

Dozen met in beslag genomen (zonne)brillen

210.000 nagemaakte zonnebrillen in beslag genomen

1 november – Bij een inval in drie magazijnen in de districten Klong San en Pomprap Sattruphai (Bangkok) zijn 210.00 brillen en zonnebrillen in beslag genomen met het logo van bekende merken zoals Ray-Ban, Prada, Dior, Louis Vuitton, Chanel, Burberry en Oakley. De inval werd uitgevoerd door het Bureau of Intellectual Property Crime in samenwerking met de DSI (de Thaise FBI) en gadegeslagen door een vertegenwoordigster van Luxottica Group SpA, het Italiaanse bedrijf dat het geregistreerde handelsmerk van Ray-Ban bezit. Aangehouden is de Chinese eigenaar van de magazijnen.

De DSI zegt vaart te zetten achter de jacht op piraterij, want die tiert welig in Thailand. Thailand is door de VS geplaatst op de Priority Watch List wegens misbruik van intellectuele eigendomsrechten. De vertegenwoordigster van Luxottica dringt er bij de DSI op aan haar onderzoek naar smokkelroutes uit te breiden. Ze heeft ook de douane gevraagd onderzoek te doen naar het geldspoor van de Chinese en andere verdachten [geen details].

Het onderzoek naar een andere smokkelzaak is bijna afgerond en wordt volgende maand voorgelegd aan het OM. Het gaat om illegale goederen ter waarde van 30 miljoen baht, die uit China waren gesmokkeld en in februari werden ontdekt.  Zes verdachten zijn beschuldigd van overtreding van de Trademark Act, waaronder drie juristic officers [?].

Protest rubberboeren in voorbereiding tegen prijsval

1 november – Het blijft maar tobben met de rubberprijs. De nood is nu zo hoog gestegen bij boeren in het Zuiden dat ze van plan zijn naar Bangkok te trekken om bij het ministerie van Landbouw te protesteren tegen de ingezakte prijs voor rubber. Op een recente bijeenkomst zeiden ze dat een punt is bereikt om ‘iets te doen’, aldus een bron. Voorzitter Jatuporn van een coöperatie in Nakhon Si Thammarat zegt dat het inkomen van de kwekers met meer dan de helft is afgenomen.

Ook gisteren zakte de prijs die op de drie grote centrale rubbermarkten voor rubber werd geboden. Op de markt in Hat Yai zakte de prijs met 52 satang; de winnende bieder bood 44,38 baht per kilo unsmoked rubber. In Surat Thani en in Nakhon Si Thammarat werd 63 satang minder geboden.

Het bericht gaat verder uitgebreid in op de rubberproblematiek, maar die informatie is te gedetailleerd om begrijpelijk te zijn voor niet-ingewijden.

Een monnik voert 50 zwefhonden bij de ingang van Wat Kroeng in Pahum Thani

Kort nieuws woensdag 1 november

– Leuke foto maar heeft niets te maken met het bericht waarbij die geplaatst is. Een monnik voert 50 zwerfhonden bij de ingang van de onder water gelopen Wat Kroen in Pathum Thani. De honden zijn door hun eigenaar gedumpt in de tempel.

Het bericht meldt dat het kabinet gisteren heeft besloten het schuldmoratorium programma van 2 jaar voor boeren in Prachuap Khiri Khan die door de overstromingen zijn gedupeerd, uit te breiden. Het aantal boeren dat ervoor in aanmerking komt, is verhoogd van 212.850 naar 260.389. Het budget is verhoogd van 1,96 naar 2,39 miljard baht. De maatregel geldt voor boeren die klant zijn van de BAAC. Als gevolg van de overstromingen zijn hun inkomsten met de helft verminderd.

Premier Prayut bracht gisteren een bezoek aan Khon Kaen, waar 5.000 rai aan rijstvelden onder water is gelopen. Het water was afkomstig uit de Ubon Ratana dam die de uitstroom moest verhogen nadat een grote hoeveelheid run-off (bergwater) het reservoir was ingestroomd.

– De bevolking van het Noordoosten dient deze week rekening te houden met lagere temperaturen daar een hogedrukgebied in China voor windvlagen en koud weer zorgt, aldus het het Meteorological Department. Officieel begint het Thaise winterseizoen op 23 oktober maar het effect is vooral merkbaar in het Noordoosten.

Gisteren zakte de temperatuur in Nakhon Phanom met 4 graden naar 16 graden. De bewoners beschermden zich met sweaters en capuchons tegen de kou. Automobilisten moesten overdag hun groot licht aandoen omdat een dichte mist het zicht belemmerde. Vissers zagen er vanaf ’s avonds en ’s ochtends vroeg te vissen omdat het zo koud was. De marktprijs van sommige vis is met 30 procent gestegen.

In Kalasin is het aantal patiënten met koorts en ademhalingsziektes toegenomen. Vooral ouderen en kinderen lopen te rillen.

– De gemeente Bangkok (BMA) schat dat de sloop van het Aetas hotel in Pathumwan 200 mijoen baht gaat kosten. Het hotel staat al twee jaar op de nominatie om gesloopt te worden. In december 2014 beval de Supreme Administrative Court de sloop omdat het 25 verdiepingen tellende gebouw in strijd met de Bouwverordening is gebouwd. Dat heeft te maken met de breedte van de weg waaraan het staat. Naar verwachting begint de sloop in februari. De gemeente gaat proberen de kosten op de eigenaar te verhalen. De eigenaar zegt in beroep te willen gaan.

– De familie van een 17-jarig dienstmeisje uit Myanmar, die gevonden is met een pistoolschot in haar hoofd, heeft de Crime Suppression Division (recherche) gevraagd een vervolgonderzoek naar haar dood te doen nu de plaatselijke politie meent dat ze suïcide heeft gepeegd. De moeder vermoedt  dat er een smerig spel is gespeeld. Het meisje was linkshandig, maar de schotwond zat aan de rechterkant.

Het meisje werkte samen met haar zus van 22 in Ban Pong (Ratchaburi). Die nam op dezelfde dag als het incident ontslag omdat ze de voortdurende kritiek van de werkgever beu was. Het lichaam werd op 6 augustus in het huis van de werkgever gevonden. Het wapen zou eigendom zijn van de werkgever. De ambassade van Myanmar heeft om het politierapport gevraagd, maar de politie heeft daarop nog niet gereageerd.

– Minister Anupong (BiZa) heeft de permanent secretaris van zijn minsterie opdracht gegeven onderzoek te doen naar de klachten over de gouverneur van Chon Buri. Maandag protesteerden honderden bewoners bij het Provinciehuis tegen hem omdat de ceremonie vorige week waarbij dok mai chan (crematiebloemen) konden worden neergelegd, slecht georganiseerd was waardoor ze niet de kans kregen bloemen te leggen. Veel rouwenden moesten urenlang wachten, terwijl duizenden ambtenaren als eerste toegelaten werden bij de replica van het crematorium.

– De vier leiders van het People’s Army and Energy Reform Network zijn gisteren door de strafrechtbank tot voorwaardelijke gevangenisstraffen veroordeeld vanwege de bezetting en beschadiging in januari 2014 van het hoofdkantoor van staatsoliebedrijf PTT Plc. De Civil Court veroordeelde de vier mannen eerder tot betaling van 10 miljoen baht aan schadeloosstelling.

De actie van destijds viel samen met de acties van het PDRC tegen de regering Yingluck. De leiders zeggen campagne te blijven voeren voor hervorming van het energiebeleid.

– Minister Prawit (Defensie) verdedigde gisteren het plan om ex-gedetineerden die ervaring hebben met het maken van illegale wapens, in te zetten bij de productie van vuurwapens voor het leger (zie het desbetreffende bericht van gisteren in het artikel Vandaag in Bangkok Post). Prawit zegt dat hun inzet zowel de gedetineerden als ’s lands defensie-industrie ten goede komt.

– Britse troepen en materieel zijn gisteren in Thailand aangekomen voor de gezamenlijke legeroefening die tot 24 november in Kanchanaburi wordt gehouden. De Britten nemen met 120 man deel aan de oefening, het Thaise leger zet 300 man in. Panther Gold 2017 is de eerste gezamenlijke oefening van de legers van beide landen.

– En verder, ik stipte het al eerder aan, heeft de adoptiemoeder van het model dat onder vuur ligt omdat hij in het bezit is van een welfare card, waarop hij geen recht zou hebben, gezegd dat hij wel degelijk arm is. De ‘dure’ kleding die hij draagt, is geleend van zijn vrienden, die ook dure maaltijden voor hem betalen.

De moeder zegt dat haar zoon door de media onbillijk is behandeld. Volgens haar zou een vijand van hem die verwikkeld is in een juridisch dispuut met hem, de zaak hebben aangezwengeld.

Reacties niet mogelijk