Thais nieuws 14 en 15 maart

De berichten op deze pagina zijn doorgaans ontleend aan Bangkok Post en een enkele keer aan The Nation. Voor berichten uit 2017 klik hier, uit 2016 klik hier, 2015 klik hier, 2014 klik hier, 2013 klik hier, 2012 klik hier, 2011 klik hier, 2010 klik hier.
Op de pagina Dossiers geef ik een toelichting op begrippen, organisaties enzovoort die regelmatig in berichten voorkomen.
De paginaverwijzingen hebben betrekking op de pagina’s Round Up, evenals Dossiers te vinden op de Leeswijzer. Klik voor de leeswijzer hier.

Voor het nieuws van 16-28 februari, klik hier. Voor het nieuws van 1-13 maart klik hier. Voor de betekenis van de gebruikte afkortingen, klik hier. Het handigst is deze pagina in een nieuw tabblad te openen, zodat je gemakkelijk kunt terugkeren naar het nieuwsoverzicht.

 

martelwerktuigen

‘In Thailand wordt niet gemarteld’

15 maart – In Thailand wordt niet gemarteld want dat is wettelijk verboden, zegt de woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Dat staat in de grondwet en het is strafbaar gesteld in de Strafwet.

Als dat zo is, schrijft een lezer van Bangkok Post ad rem in een ingezonden brief, zijn er geen prostituees in Thailand, geen illegale casino’s, geen hotels zonder vergunning, geen loan shark syndicaten, geen motorfietsen die op het voetpad rijden, is er geen ondergrondse loterij en geen corruptie in de regering, want dat is allemaal verboden bij de wet.

De woordvoerder babbelde ook dat Thailand enkele internationale mensenrechten conventies heeft ondertekend, ‘maar dat bewijst helemaal niet dat er geen marteling is’. De woordvoerder zal echt met iets beters moeten komen om de beschuldiging van marteling te weerleggen, aldus de briefschrijver. (Bron: PostBag, Bangkok Post, 14 maart)

Opinie: Was de tempelmissie een succes?

15 maart – Missie voltooid? Missie onvoltooid?, vraagt Veera Prateepchaikul zich af in zijn wekelijkse rubriek op de opiniepagina van Bangkok Post. De belegering van Wat Phra Dhammakaya, die vrijdag na 23 dagen abrupt is afgebroken, roept bij velen de vraag op of de DSI geslaagd is in haar missie. Antwoord: Dat hangt ervan af wat je beschouwt als het echte doel van de missie: de arrestatie van de voortvluchtige abt of de sekte de nek omdraaien.

Velen die de Dhammakaya cultus en de abt verachten, vinden de missie een grote flop. De reacties op de nieuwssite van Manager variëren van gevoelens van teleurstelling tot woede en verraad. Dat is omdat ze vinden dat de DSI, dus de regering, eens en voor altijd de abt moet arresteren en een eind moet maken aan de sekte.

Veera PrateepchaikulOp de persconferentie vrijdag, waarop de beëindiging werd bekend gemaakt, zei DSI-hoofd Paisit dat meer dan driehonderd mensen in staat van beschuldiging zijn gesteld en dat de zoektocht doorgaat. Immigration is gevraagd om op alle grensposten uit te zien naar de abt voor het geval hij het land probeert te ontvluchten.

De meeste DSI-ers worden teruggetrokken van het tempelterrein; een kleine eenheid blijft achter voor de veiligheid en om verdere onrust te voorkomen. Bij de zoektocht zijn circa vierduizend manschappen ingezet van de DSI, politie en het leger. Naar schatting kostte alleen al het voeden van deze overmacht 3 miljoen baht per dag.

Veera schrijft dat hij vanaf het begin betwijfelde of de abt zich nog steeds in de tempel verborgen hield. Maar of de beruchte monnik nu wel of niet wordt gearresteerd, is minder van belang dan het kortwieken van de sekte, zodat de volgelingen hun geloof erin langzaam verliezen.

Naar verluidt zou de sekte meer dan een miljoen volgelingen hebben, maar slechts een harde kern van enkele duizenden werden gemobiliseerd. De rest was misschien bang voor artikel 44 [van de interim-grondwet waarbij het terrein tot een restricted zone was verklaard] of ze waren tot het inzicht gekomen wat de ware gedaante van de abt was – iemand die de wet aan zijn laars lapt en weigert zich aan te geven.

Door de wet te negeren, heeft hij een grote fout gemaakt, vindt Veera. In tegenstelling tot de mislukte poging hem te arresteren, lijkt  het afnemen van zijn titel [door de koning] op de sekte een grotere indruk te hebben gemaakt. Ook de adjunct-abt heeft zijn titel verloren.

Tenslotte eindigt Veera met de vaststelling dat artikel 44 gaan panacee is of magische pil die elk economisch, sociaal en politiek probleem kan genezen. Hij roept de premier op het artikel behoedzaam in te zetten. (Bron: Bangkok Post, 14 maart) (Zie voor alle voorgaande berichten de pagina KCUC Wat Phra Dhammakaya)

Leerlingen maken examen

Wereldbank dringt aan op onderwijshervormingen

15 maart – Onderwijshervormingen zijn nodig om Thailand terug te zetten op het spoor naar potentiële groei en een high-income land te worden. De huidige regering is weliswaar actief in het opruimen van obstakels bij zakendoen in Thailand, maar hoewel er veel discussie is geweest over hervorming van het onderwijs, is concreet beleid uitgebleven.

Directeur Zuidoost-Azië Ulrich Zachau van de Wereldbank zegt dat daarmee nog een begin moet worden gemaakt. ‘Dit is iets waar ik de aandacht op wil vestigen, daar het van cruciaal belang is de vaardigheden van jonge mensen te verbeteren.’ Als belangrijkste hervorming beschouwt hij veranderingen in het leerplan en samenvoeging van scholen zodat er in elke school gekwalificeerde leraren zijn.

‘Onze ervaring is dat geen enkel land naar de high-income status is gestegen zonder enorme investeringen in het onderwijs. Thailand zal hetzelfde moeten doen. Thailand investeert al veel, maar het is belangrijk dat op de juiste manier te doen, op de juiste plaats en voor de juiste groep, wat de kinderen zijn die buiten Bangkok wonen.’

In het laatste rapport van de Wereldbank, Getting Back on Track: Reviving Growth and Securing Prosperity for All wordt aangegeven dat onderwijs het meest urgent actie vereist. Met het huidige niveau aan economische groei heeft Thailand twintig jaar nodig om de high-income status te bereiken. Zeven miljoen Thai leven in armoede en nog eens zeven miljoen lopen het risico om in armoede te vervallen als ze aan schokken worden bloot gesteld.

Het rapport adviseert drie terreinen voor ontwikkeling: meer en betere banen scheppen, meer gerichte steun verlenen aan de onderste 40 procent van de bevolking en de groei groener en duurzamer maken. Het rapport zegt nog meer verstandige dingen, waarbij ik altijd maar denk: de beste stuurlui staan aan wal. (Bron: Bangkok Post, 14 maart) (Zie verder de pagina Onderwijs)

RCEP: 90 pct van de importtarieven binnen 15 jaar geschrapt

15 maart – De Asean-landen beloven de komende 15 jaar in het kader van het RCEP de importtarieven op 90 procent van de producten te schrappen, wat neerkomt op vijf- tot zesduizend producten. Minister Apiradi (Handel) zegt dat ze later deze maand over verdere gesprekken met de dialoogpartners een besluit nemen, zodat de overeenkomst over het Regional Comprehensive Economic Partnership (RCEP) in november kan worden getekend. En dat zou groot nieuws zijn, want het is al tweemaal uitgesteld, in 2015 en vorig jaar.

Om even het geheugen op te frissen: het RCEP, opgericht in november 2012, is de Aziatische tegenhanger van het TPP, het Trans-Pacific Partnership dat sterk gepromoot is door Obama maar waaruit de VS zich in januari na de presidentswisseling heeft teruggetrokken. Het RCEP bestaat uit de tien landen van Asean en zes handelspartners: China, India, Japan, Zuid-Korea, Australië en Nieuw Zeeland.

In 2016 bedroeg de handelswaarde van Thailand met de RCEP-landen US$ 240 miljard (8,48 biljoen baht), oftewel 59,3 procent van de totale Thaise handelswaarde. (Bron: Bangkok Post, 14 maart) (Zie verder de pagina Trans-Pacific Partnership)

Verdachten van de schroevendraaier moord op weg naar de rechtbank

Zoon politieagent bekent schroevendraaiermoord

15 maart – De zoon van het adjunct-hoofd van politiebureau Kalasin heeft bekend de 24-jarige student Teerapong Thitathan te hebben gedood door een schroevendraaier in zijn hoofd te steken, net boven diens rechteroor wat een zachte plek is.

De zoon bekende tijdens een verhoor in Bangkok door de CSD, die de zaak heeft overgenomen van de politie van Cha-Am. Daar had de familie van het slachtoffer om gevraagd omdat enkele van de zestien verdachten familie waren van politieofficieren en lokale politici (‘Invloedrijke figuren’, zoals de krant ze altijd noemt).

De groep was vorige maand naar de slaapzaal van de Silpakorn universiteit gegaan om verhaal te halen over gedoe met de vriendin van de dader, maar degene die ze zochten was er niet, wel diens vriend. Twee andere studenten werden tijdens het incident gewond. Ze ontkennen dat ze Teerapong wilden doden en beweren dat ze uit zelfverdediging handelden.

De rechtbank heeft de studenten met uitzondering van de verdachte op een borgtochtsom van 700.000 bant vrijgelaten, althans volgens de website. De krant schrijft dat de familie van de verdachten 500.000 baht aanbiedt. De politie verzet zich tegen borgtocht. De familie van het slachtoffer zegt dat getuigen worden geïntimideerd. De politie onderzoekt die claim.

Behalve de zestien studenten die naar Bangkok zijn gebracht (foto), waren drie anderen bij het incident betrokken, waaronder een familielid van een lokale politicus. (Bron: website Bangkok Post, 14 maart)

Belastingaffaire: Thaksin moet dokken, zegt regering

15 maart – Premier Prayut heeft zich een week het hoofd gebroken over de belastingaffaire Thaksin, dus als hij al zolang nodig heeft, durf ik mijn lezers er eigenlijk niet aan bloot te stellen want die besteden er hooguit enkele minuten aan – als ze al geïnteresseerd zijn.

Waar gaat het om? Thaksin verkocht destijds zijn telecombedrijf Shin Corp aan een bedrijf in Singapore en zijn twee kinderen boekten met een aandelentransactie een forse winst van 16 miljard baht waarover ze geen belasting hoefden te betalen. Maar volgens de Central Tax Court waren de aandelen in werkelijkheid eigendom van Thaksin, die daarom 12 miljard baht aan belasting zou moeten betalen. De regering wil dat geld innen voordat de verjaringstermijn eind deze maand verloopt.

Bangkok Post opent vandaag de krant met het nieuws dat de regering de Belastingdienst heeft bevolen het geld van Thaksin los te peuteren. Maar hoe, dat is de vraag. Prayut: ‘De kwestie behelst een gecompliceerde set geheime plannen. Ik heb meer dan een week geprobeerd om het te begrijpen.’

Hij benadrukt dat de regering niet in strijd met de wet zal handelen; tevens zegt hij artikel 44 van de interim-grondwet niet te zullen inzetten, een controversieel artikel dat hem absolute bevoegdheid geeft. Het besluit [om Thaksin aan te slaan] is het resultaat van een vergadering maandag van de betrokken diensten, waaronder Amlo en de Rekenkamer.

Minister Apisak (Financiën) zegt dat het ministerie een commissie heeft gevormd die gaat onderzoeken waarom de belastinginspecteurs destijds hebben nagelaten de belasting bij Thaksin te incasseren. Wanneer Thaksin deze maal weigert te betalen, kan de regering de zaak voor de Central Tax Court brengen, en als die niet ten gunste van de regering vonnist, kan ze naar de Supreme Court’s Tax Cases Division stappen. De verjaringstermijn vervalt in dit geval. (Zie verder de pagina’s De zaak Panthongtae en Pinthongta, en de pagina De zaak Thaksin)

Wihan Luang Phor Phramongkhon Bobhit in Ayutthaya

Ayutthaya: Weg met dat zootje kramen bij tempel

15 maart – De kramen van 163 verkopers achter de historische tempel Wihan Luang Phor Phramongkhon Bobhit in Ayutthaya moeten voor het eind van de maand verdwenen zijn. De autoriteiten sluiten de ingang naar de tempel af en snijden elektriciteit en watertoevoer af.

De autoriteiten maken deze maal korte metten met het marktje uit vrees dat het Ayutthaya Historical Park wordt verwijderd van de werelderfgoedlijst van Unesco. De afgelopen tien jaar lieten ze de zaak op zijn beloop vanwege protesten van de verkopers. Die weigerden naar een aangeboden alternatieve plaats te verhuizen.

De lokale bevolking en toeristen steunen de harde aanpak van de autoriteiten, want de kramen boden een rommelig gezicht. Dat de tempel na sluiting van de ingang niet meer bereikbaar is, is geen ramp want hij is al bijna een jaar dicht voor restauratie. (Bron: website Bangkok Post, 14 maart)

Seminar: Media hebben geen ‘bescherming’ nodig van regering

15 maart – We hebben nooit om bescherming van de regering gevraagd en we gaan door met ons protest tegen de poging van de regering om de media aan banden te leggen onder het voorwendsel dat ze de media wil beschermen. Dit zei Sopon Onkgara, presentator bij ASTV, gisteren tijdens een seminar van de nationale hervormingsraad (NRSA). Volgens Sopon wil de regering de media onder controle krijgen via een nieuwe mediawet, die is voorgesteld door de NRSA.

Sopon betoogde dat de zogenaamde bescherming het risico meebrengt dat de overheid in de mediaberichtgeving ingrijpt, maar ‘de regering hoeft niet bang te zijn’. ‘Leden van de media zullen hun beroep niet kunnen blijven uitoefenen omdat het ontbreekt aan betrouwbaarheid.’

Mongkol Bangprapa, secretaris-generaal van de Thai Journalists Association, zei dat de dertig media-organisaties zich blijven verzetten tegen de mediawet omdat ze ‘in de verkeerde richting van hervormingen’ gaat. ‘De media hebben geleerd en zich evenals de Thaise samenleving ontwikkeld. Ze hebben zich constant hervormd.’

Hij wijst erop dat de media wel moesten veranderen omdat partijdige en niet-professionele spelers deel zijn gaan uitmaken van politieke conflicten. De afgelopen 25 jaar hebben invloedrijke politieke groepen lokale radio’s en nieuwsdiensten op de social media gebruikt om hun eigen agenda te dienen. Zelfs wanneer de nieuwe mediawet van kracht is, zullen die ‘onethische’ mediakanalen kans zien door listige taktieken te blijven bestaan.

De professionele kanalen worden daarentegen gedupeerd door de te vormen mediaraad, die vergunningen gaat verlenen en die ook kan intrekken. In die raad nemen twee regeringsvertegenwoordigers plaats. Die raad kan worden beïnvloed door politici die aan de macht zijn, vreest Mongkol.

Anti-biotica resistentie in varkens rukt op

15 maart – De Foundation for Consumers roept de regering op harde maatregelen te nemen om het probleem van medicijn-resistente bacteriën in dieren te lijf te gaan. De stichting luidt de noodklok naar aanleiding van de vondst van sporen antibiotica in varkensvlees dat op versmarkten in de stad wordt verkocht.

Bacteriën die resistent zijn tegen anti-biotica vormen een dodelijke bedreiging voor mensen, zegt voorzitter Chanpen Wiwat. Ze ontwikkelen die resistentie door het overmatig gebruik van anti-biotica.

In januari verscheen een rapport [van wie?] over anti-biotica resistente genen in varkens, waardoor ongerustheid ontstond over het eten van varkensvlees. Maar een expert verzekerde later dat het geen kwaad kan als het behoorlijk wordt bereid. Achttien types anti-biotica die in de veehouderij worden gebruikt, zijn al ineffectief. De anti-biotica worden elke twee weken tot een maand toegevoegd aan het veevoer.

Chanpen dringt er bij de regering op aan boeren voor te lichten over de gevaren. Ze dienen anti-biotica beperkt tot te dienen ter wille van de gezondheid van consumenten. Jaarlijks wordt 10 miljard baht uitgegeven aan anti-biotica. 100.000 mensen staan elk jaar bloot aan de resistentie, van wie een aantal behandeld moet worden in het ziekenhuis.

21 gesmokkelde rinoceros hoorns

Kort nieuws woensdag 15 maart

– Mooie vangst: 21 rinoceros hoorns met een straatwaarde van 148,2 miljoen baht. De douane onderschepte ze op luchthaven Suvarnabhumi. Maar minder geluk had ze met de smokkelaars: twee Thaise vrouwen, want die namen de benen toen luchthavenstaf hen naar de douane begeleidde.

De hoorns zaten in de koffer van een van de vrouwen die via Phnom Penh met Ethiopian Airlines was gearriveerd, de andere kwam met een vlucht uit Vietnam. De koffer wekte het wantrouwen van de douane en het luchthavenpersoneel omdat hij ongewoon zwaar was. De politie vermoedt dat de vrouwen lid zijn van een bende die wildlife smokkelt.

– Het Thai Meteorological Department weerspreekt berichten dat Thailand van 20 tot 23 maart tijdens de zonnewende (equinox) met een hittegolf te maken krijgt. Dat is zuivere speculatie, zegt ze. Volgens de dienst kan de temperatuur hooguit boven de 40 graden uitkomen. De voorspelling die voor Maleisië, Singapore en Thailand geldt, circuleert op de social media [een nog grotere leugenmachine dan krant en tv]. Een equinox is een periode waarin de dag en nacht even lang zijn.

– Het interprovinciaal vervoer per minibusje verdwijnt niet, belooft Premier Prayut. De voorgenomen vervanging van minibusjes door midibussen gebeurt op vrijwillige basis door de exploitanten. De regering is bereid hen te steunen bij de vervanging.

De NCPO heeft een bevel uitgevaardigd voor betere veiligheid van openbaar vervoer voertuigen. Het bericht meldt alleen dat busjes moeten zijn uitgerust met noodhamers om de ruiten te kunnen inslaan.

Over midibussen, die veiliger zouden zijn, zegt Prayut: ‘Het publiek dient een veilig alternatief te hebben. Wanneer ze een busje nemen, moet het veilig zijn. Als ze de voorkeur geven aan een minibus is dat hun keus.’

Aanleiding voor de operatie zijn enkele recente grote ongelukken. Begin januari kwamen bij een aanrijding 25 passagiers om het leven. Critici zeggen dat de vervanging niet het probleem oplost dat bestuurders veel te snel rijden, gevaarlijke inhaalmanoeuvres uithalen en soms oververmoeid achter het stuur zitten.

Driewieler met gebroken voorwiel– Een driewieler van het Grande Centre Point Hotel is gisterochtend in Sukhumvit Soi 10 (Klong Toey, Bangkok) op een groep personen ingereden toen de schokdempers van het voorwiel het begaven. Eén man werd gedood en drie personen raakten gewond, waaronder de bestuurder. De bestuurder zegt dat hij de macht over het stuur verloor. De gewonden waren twee Uber-bestuurders die op klanten wachtten, en een bewaker van een condominium.

– Anusawn Chirapongse, lid van de Nationale Hervormingsraad (NRSA), gaat vervolgd worden voor mishandeling omdat hij in een restaurant in Saphan Khwai (Bangkok) een ober op diens hoofd heeft geslagen. Hij was geërgerd omdat de ober hem aansprak met pa en niet met het beleefdere khun. Anusawn en de ober ontmoetten elkaar op uitnodiging van de politie van Bang Sue op het politiebureau. De ober zei nu te begrijpen dat Anusawn geen kwade bedoelingen had. Beiden maakten hun excuses. Anusawn betreurt het dat hij de reputatie van de NRSA heeft geschaad.

– De gemeente Bangkok heeft het kabinet gevraagd het ministerie van Financiën te gelasten om de kosten van de uitbreiding van de Green Line (Soi Bearing-Samut Prakan en Mo Chit-Khu Khot) voor haar rekening te nemen, wat op mij de indruk maakt Wel de lusten, maar niet de lasten. De gemeente heeft immers zelf gevraagd het beheer te mogen overnemen van de MRTA, de exploitant van de ondergrondse metro.

De start van de zuidelijk uitbreiding, gepland voor december, is vertraagd omdat beide partijen in de clinch liggen over de vergoeding die de gemeente is verschuldigd aan de MRTA.

– Een Thaise delegatie heeft maandag en dinsdag het UN Human Rights Committee in Genève mondeling geïnformeerd over de vorderingen die zijn geboekt op het gebied van civiele en politieke rechten. Premier Prayut zegt van de delegatie gehoord te hebben dat ze niet met harde vragen is bestookt. De commissie leek bereid te zijn naar Thailand’s uitleg te luisteren.

De directeur van de Asia desk van de International Federation for Human Rights zegt dat Thailand’s rapportage veel te laat komt. Landen dienen de commissie elke vier jaar een rapport te sturen. Thailand deed dat voor het laatst in 2005.

Directeur Patee van Nok Air– Directeur Patee van Nok Air is niet bang dat zijn baan in gevaar komt, wanneer de raad van bestuur van moedermaatschappij Thai Airways International vandaag een beslissing neemt over de vorming van de zogeheten THAI Group, die bestaat uit THAI en de budgetmaatschappijen Nok Air en THAI Smile.

Patee reageert op berichten [geruchten?] dat de leiding van THAI ongelukkig is met het management bij Nok Air. Volgens een bron ergert het THAI dat Nok Air zijn budget niet in de hand heeft en dat aanwijzingen worden genegeerd.

Minister Arkhom (Transport) zegt dat de drie maatschappijen hun marktsegment zorgvuldig moeten verdelen om overlap te voorkomen. Hoeveel verlies Nok Air maakt, meldt het bericht niet.

– Tweehonderd etnische Karen dorpelingen hebben gisteren een ceremonie gehouden ter gelegenheid van International Day of Action for Rivers. Ze kwamen bijeen in een Karen legerkamp tegenover het district Ma Sariang (Mae Hong Son). De Karen en actievoerders verzetten zich tegen de plannen om waterkrachtdammen in de Salween rivier in Myanmar aan te leggen.

De tegenstanders maken met name bezwaar tegen de Hat Gyi dam in de Karen deelstaat. De meeste elektriciteit die deze dam gaat opwekken, wordt door Thailand afgenomen. International Rivers wijst erop dat de dam schadelijk is voor het ecosysteem en het levensonderhoud van miljoenen mensen. Maar beleidsmakers interesseert dat niet, zegt campagnedirecteur Pianporn. Voor de bouw van de Hat Gyi dam moeten 1.500 mensen verhuizen. (Zie ook de pagina Xayaburi dam)

– In Takua Pa (Phangnga) is maandag het Khao Lak Emergency Medical Centre geopend. Het als tijdelijk omschreven centrum, dat 50 miljard baht heeft gekost, verleent medische zorg en spoedeisende hulp aan dorpelingen en toeristen die op zee een ongeluk krijgen of een andere onverwachte situatie meemaken.

Het centrum maakt deel uit van het Andaman Hub Medical Network, dat onder andere voorziet in de stationering van ambulanceboten in toeristenplaatsen, een zee reddingseenheid en een war room. Het gehele project moet in oktober op de rails staan. De kosten bedragen 247,4 miljoen baht. Die mag het ministerie van Volksgezondheid ophoesten.


 

Commentaar: Een triest record aan ontvoeringen

14 maart – O, wrange ironie. Op de vooravond van de dag waarop mensenrechten advocaat Somchai dertien jaar geleden door politieagenten werd ontvoerd en vermoord moet zijn, besloot de National Legislative Assembly (benoemd noodparlement) de UN International Convention for rhe Protection of All Persons from Enforced Disappearance uit 2006 te ratificeren.

Daarmee erkent Thailand dat het laten verdwijnen van tegenstanders in strijd is met de internationale wetgeving. Maar de ratificering is slechts een kleine stap tegen zulke daden, schrijft Bangok Post in haar hoofdredactioneel commentaar van maandag, Het laten verdwijnen van ‘vijanden’ van de staat en lokale gevestigde belangen komt te vaak voor. De verdwijning van Somchai is niet eens het topje van een schandelijke en letterlijk dodelijke ijsberg. De krant somt op:

– Karen activist Porlajee Rakchongcharoen verdween kort na of tijdens een reprimande van het hoofd van nationaal park Kaeng Krachang (2014).

– Charoen Wat-aksorn, tegenstander van kolencentrales in Prachuap Khiri Khan, werd in 2004 doodgeschoten.

– Kamol Lansophaphan, die in 2005 na vrienden verteld te hebben dat hij naar het politiebureau ging om bewijs van corruptie te overhandigen, is nooit meer gezien nadat hij er naar binnen ging (2005).

– Thares Sodsri, prominent advocaat tegen het vernielen van bossen in Ratchaburi, is sinds 1 december 2006 spoorloos.

– In het diepe Zuiden zijn zoveel gevallen van verdwenen burgers geweest dat een commissie is gevormd om namens hen te lobbyen.

Uiteindelijk kreeg de National Human Rights Commission van het ministerie van Justitie het verzoek specifieke verboden tegen de verdwijningen in de Strafwet te schrijven. Maar zolang er geen wet is tegen verdwijningen en marteling blijft de situatie onveranderd.

Dat dient gerepareerd te worden, bepleit de krant. Dezelfde NLA die de Convention ratificeerde, dient er wetten tegen te maken. Dat is vooral nodig omdat de conventie geen sancties kent. Om die reden hebben enkele landen waaronder de VS en Engeland geweigerd haar te tekenen. Ze beschouwen de conventie als een papieren tijger zonder macht.

De krant onderschrijft dat. Zonder handhaving op nationaal of internationaal niveau, is de kwaliteit van de conventie kwestieus. (Bron: Bangkok Post, 13 maart)

Bedrijven hebben moeite met vrijhandelsovereenkomsten

14 maart – Lokale bedrijven en met name het Thaise midden- en kleinbedrijf profiteren nauwelijks van de vrijhandelsovereenkomsten (FTA’s) die Thailand heeft afgesloten. Volgens cijfers van het ministerie van Handel maken exporteurs voor slechts 56,7 procent gebruik van de lagere of nultarieven. Vorig jaar gaf een kleine verhoging van 3,82 procent te zien.

Directeur Aat Wisanwanich van het Centre for International Trade Studies van de UTCC zegt dat een aantal bedrijven nog niet volledig begrijpt hoe de tariefvoordelen te gebruiken en vooral de rules of origin. Regels van oorsprong zijn de criteria die nodig zijn om de nationale herkomst van een product vast te stellen. Ze zijn belangrijk omdat tarieven en restricties afhankelijk zijn van de bron van de importen.

De bedrijven hebben vooral moeite met de aanvraag van een certificate of origin voor geïmporteerde grondstoffen. En de geharmoniseerde code van producten die door Thaise bedrijven worden geëxporteerd, correspondeert niet altijd met de FTA overeenkomsten [?].

De papierloze eisen vormen voor het Thaise midden- en kleinbedrijf een nog belangrijker horde, zegt Aat. Grote bedrijven hebben er geen moeite mee, maar veel MKB’s, met name op het platteland, zitten met de handen in het haar wanneer ze gebruik willen maken van de beschikbare voordelen.

Aat vindt dat de overheid een schone taak heeft om Thaise bedrijven beter te informeren en voor te lichten. Tevens dient ze joint ventures te stimuleren met Asean counterparts.  Alhoewel binnen Asean importtarieven zijn opgeheven, blijven er technische problemen, aldus Aat.

In bijgaand kader een overzicht van het gebruik van de elf FTA’s. Thailand hoopt dit jaar een twaalfde FTA af te sluiten met Pakistan. De gesprekken over het Regional Comprehensive Economic Partnership zijn opgevoerd sinds de VS zich hebben teruggetrokken uit het Trans-Pacific Partnership (zie de pagina Frans-Pacific Partnership) (Bron: Bangkok Post, 13 maart)

Belastingaanslag voor Thaksin; regering onder druk

14 maart – Nog achttien dagen en dan vervalt de verjaringstermijn voor een belastingaanslag van 12 miljard baht die oud-premier Thaksin 10 jaar geleden had moeten krijgen. De druk op de regering neemt toe om een manier te zoeken dat geld van hem los te peuteren, maar de regering wil daarvoor niet artikel 44 van de interim-grondwet inzetten, het draconische artikel dat premier Prayut al talloze malen heeft gebruikt om zaken snel te regelen.

Thaksin Shinawatra, zoon Panthongtae en dochter PinthongtaDe zaak draait om de verkoop van Thaksin’s toenmalige telecombedrijf Shin Corp aan Temasek Holdings in Singapore. Zijn twee kinderen boekten destijds met een aandelentransactie een winst van 16 miljard baht, waarover ze geen belasting betaalden (dat hoefde ook niet), maar de Central Tax Court stelde vast dat de aandelen in werkelijkheid eigendom van Thaksin waren.

Gisteren werd door de bij de zaak betrokken instanties over het hete hangijzer vergaderd. Het hoofd  van de Rekenkamer stelde daarop voor de verjaringstermijn, die volgens de Belastingdienst 5 jaar bedraagt, te verlengen tot 10 jaar.

Na de vergadering verklaarde vice-premier Wissanu dat de NCPO vandaag vergadert om enkele zaken met betrekking tot artikel 44 te bespreken, maar het artikel wordt niet gebruikt in de belastingzaak, zei hij. ‘De regering doet niets wat tegen de wet gaat.’

Secretaris-generaal Chaiya van het Anti-Money Laundering Office zei dat de vergadering een bevredigende conclusie had bereikt, maar voor een verklaring verwees hij naar de premier. Minister Apisak (Financiën) heeft de Belastingdienst gevraagd te rapporteren wat ze allemaal gedaan heeft om de belasting van Thaksin te krijgen.

Volgens een bron bij de Belastingdienst biedt de Revenue Code de mogelijkheid de verjaringstermijn te verlengen, maar het desbetreffende artikel geldt niet in dit geval.

Ik laat het maar hierbij voordat het mijn lezers gaat duizelen. Wie het naadje van de kous wil weten, verwijs ik naar de pagina’s De zaak Panthongtae en Pinthongta, en de pagina De zaak Thaksin.

NACC: Politici betrokken bij steekpenningen PTT

14 maart – We zouden het bijna vergeten omdat de meeste nieuwsberichten over het omkoopschandaal bij Rolls-Royce en Thai Airways International (THAI) gaan, maar ook staatsoliebedrijf PTT Plc heeft steekpenningen van RR ontvangen, aldus het Amerikaanse State Department en het Britse Serious Fraud Office. De National Anti-Corruption Commission (NACC) heeft vastgesteld dat daarbij waarschijnlijk politici betrokken waren.

NACC secretaris-generaal Sansern zegt dat onderzoek wordt gedaan naar de betaling van 388 miljoen baht door RR in ruil voor contracten voor apparatuur, aftermarket producten en service. Eind deze maand wordt beslist of daarvoor een speciale commissie wordt gevormd.

In de RR/THAI-zaak worden 26 voormalige bewindslieden en leidinggevenden van THAI verdacht. Het panel dat de zaak onderzoekt bespreekt deze week de omvang van het onderzoek en beslist of getuigen worden opgeroepen. Wanneer het bewijs hard genoeg is, worden verdachten gehoord en vervolgd. Door RR zijn tussen 1991 en 2005 driemaal steekpenningen betaald; de NACC houdt zich alleen bezig met de betalingen in 2004 en 2005, omdat de verjaringstermijn van de andere twee is verlopen. (Zie verder de pagina RR Vliegtuigmotoren en Corruptie 2)

Abt Dhammachayo heeft er een arrestatiebevel bij

14 maart – Abt Dhammachayo van Wat Phra Dhammakaya, de tempel die 23 dagen is uitgekamd door de DSI, heeft er een vijfde arrestatiebevel bij. De rechtbank van Thanyaburi (Pathum Thani) heeft toestemming verleend voor zijn arrestatie omdat hij geen gehoor heeft gegeven aan het bevel van de NCPO (junta) zich te melden.

De andere vier hebben betrekking op heling en het witwassen van geld dat was verduisterd uit de kas van de Klonchan Credit Union Cooperative en illegaal grondgebruik door drie meditatiecentra van de tempel in het land.

DSI woordvoerder Wiranan zegt dat de tempel een restricted zone blijft om geweld te voorkomen van ‘derde partij elementen’. Of de drie meditatiecentra ook die status krijgen om het zoeken naar de abt te vergemakkelijken, is aan premier Prayut als hoofd van de NCPO, zegt hij. De tempel en omgeving staan nu onder supervisie van een speciaal team [?]. Het controleert of discipelen die naar de tempel komen, geen kwade bedoelingen hebben.

De DSI doet ook onderzoek naar enkele protestliederen tegen de autoriteiten, die door de tempel zijn geproduceerd. Nagegaan wordt of ze bedoeld zijn publieke onrust op te roepen. Gebruik is gemaakt van bestaande melodieën. Woranan zegt dat de componisten een klacht kunnen indienen wegens overtreding van het copyright.

Vice-premier Prawit zegt dat artikel 44 van de interim-grondwet van kracht blijft voor de tempel, totdat de situatie geen gevaar meer oplevert voor de openbare veiligheid en de DSI-ers. Het artikel is van stal gehaald omdat volgelingen de zoektocht van de DSI tegenwerkten. Inmiddels is de tegenwerking verminderd. (Zie voor alle voorgaande berichten de pagina KCUC Wat Phra Dhammakaya)

Pak Bara diepzeehaven

Kort nieuws dinsdag 14 maart

– Bewoners in Satun die tegen de aanleg van de Pak Bara diepzeehaven zijn, houden donderdag een rally, wanneer de eerste van een serie hoorzittingen wordt gehouden. Ze vinden dat de bijeenkomst geannuleerd moet worden omdat ‘echte’ publieke participatie ontbreekt.

De bewoners zijn bang dat de regering in de provincie petrochemisch industrie wil ontwikkelen, waar de zeehaven, een spoorwegproject, steengroeven en de bouw van een kolencentrale op wijzen. De regering kan zich beter op het toerisme richten, vinden ze.

Vrijdag hielden de bewoners een rally bij een mijn die een concessie heeft gekregen voor de exploiratie van steen ten behoeve van de haven op drie van de acht bergen in de provincie. Coördinator Ekkachai van het People’s Network Owning Mineral Resources zegt: ‘Als lokale bevolking zijn wij de mensen die onze natuurlijke hulpbronnen verliezen. Maar de meeste overheidsprojecten houden geen rekening met onze stem.’

– De Rajabhat University in Yala maakt vandaag de resultaten bekend van een onderzoek naar een vaandel dat tijdens de sportdag op 11 maart werd meegedragen. Daarop stond de tekst ‘May we call ourselves the people of Patini?’ Patani was in het verre verleden de naam van een semi-onafhankelijk sultanaat, die de verzetsgroepen hebben overgenomen. Foto’s van het banier op de social media hebben kritiek opgeroepen van internetters. Ze vragen zich of de studenten een pro-separatistische houding hebben. De rector zegt dat geen toestemming was verleend voor de controversiële boodschap.

– Nikorn Jamnong, expert verkeersveiligheid en lid van de nationale hervormingsraad (NRSA), roept de regering op met Songkran een Zero Policy te voeren om het aantal verkeersdoden en -gewonden in de vakantieperiode terug te dringen. Hij wil ook dat activiteiten na middernacht zoals markten waarbij gedronken wordt, in de tien provincies die altijd het hoogst aantal slachtoffers tellen, ontmoedigd worden.

Nikorn pleit voor verhoging van de boetes voor bestuurders die dezelfde overtreding herhalen. Andere maatregelen die hij voorstelt, zijn onder meer gebruik van snelheids meetapparatuur, blaaspijpjes en verbeteringen aan wegen waar veel ongelukken gebeuren.

Vorig jaar kwamen 442 verkeersdeelnemers om het leven, 21 procent meer dan in 2015. Tijdens de Nieuwjaarsvakantie stierven 478 personen, 25 procent meer dan het jaar ervoor. Nikorn verwacht dat het aantal slachtoffers dit jaar weer hoger is.

Marihuana planten– Hip hop zanger Watcharapol Haklindee, beter bekend als Big P van de band Thaikoon, is gisteren aangehouden tijdens een inval in een huis in Bang Khen (Bangkok). Daarbij werd 1,3 kilo marihuana (waarde 720.000 baht) van een speciale sterkte in beslag genomen. In een ander huis in Nonthaburi, eigendom van zijn zuster, trof de politie tien potten met marihuana planten aan.

Nog meer meer arrestaties: twee personen met 10 kilo opium op zondag bij een controlepost in Sikhiu (Nakhon Ratchasima) en een derde bij wie het spul zou worden afgeleverd. De twee koeriers vingen 70.000 baht voor hun werk.

– De commissie politieke hervormingen van de Nationale Hervormingsraad (NRSA) stelt voor dat het OM vervolgingen wegens politieke onrust beëindigt wanneer ze niet in het openbaar belang zijn om voort te zetten. Commissievoorzitter Seree zegt dat het voorstel tot doel heeft nationale eenheid te bevorderen en politieke scheidslijnen te herstellen. De commissie pleit voor een onafhankelijk orgaan dat politieke conflicten langs strafrechtelijke en civielrechtelijke weg oplost.

De strafrechtzaken zijn thans in behandeling bij het Hof van Beroep, hooggerechtshof en de politie. Ze hebben geen betrekking op majesteitsschennis en corruptie. Bij de civielrechtelijke zaken pleit de commissie voor een compensatiefonds voor slachtoffers van politieke onrust. Ook pleit ze ervoor zaken in der minne te schikken.

Het parlement maakte eerder een plan bekend voor een wetsvoorstel  dat voorziet in strafvermindering voor personen die zich schuldig hebben gemaakt aan politiek gemotiveerde overtredingen. Dat voorstel heeft betrekking op de periode 2005 tot mei 2014 toen de coup werd gepleegd.

– Een groot ziekenhuis in Bangkok, waarvan de naam niet bekend is gemaakt, stopt met haar promotionele activiteiten waarbij reddingswerkers worden opgeroepen slachtoffers die spoedeisende hulp nodig hebben, naar het ziekenhuis te brengen. Directeur-generaal Wisit van het Health Service Support Department (HSSD) maakt dit gisteren bekend. Hij zegt dat dit in strijd kan zijn met de Sanatorium Act.

Tijdens een inspectie van het ziekenhuis door de HSSD is een kamer aangetroffen die was gereserveerd voor de reddingswerkers. Ze konden ook punten verdienen voor een benzinebon van 250 baht. De HSSD doet onderzoek. Wanneer het ziekenhuis de wet heeft overtreden, riskeert de directie een gevangenisstraf van 1 jaar en/of een boete van 20.000 baht.

Reacties niet mogelijk