Karaoke-moord

Warisara Klinjui, vermoord en in tweeën gezaagd

Vrouw vermoord en gehalveerd
26 mei – Komt vaker voor: een lijk in stukken hakken, de stukken in een vuilniszak stoppen en daarna verdonkeremanen door de zakken in het water te dumpen of zoals in één geval in een diepvrieskist te leggen. [Over die zaak heb ik lang niets gelezen]
Aan de lijst met gemutileerde lijken kan nu een nieuwe zaak worden toegevoegd, want bij een dorp in het district Khao Suan Kwang (Khon Kaen) is het lijk van een vrouw gevonden die in twee stukken was verdeeld.
Boeren die op weg waren naar hun werk, vonden donderdag de lichaamsdelen en alarmeerden de politie. De leeftijd van de nog niet geïdentificeerde vrouw wordt geschat op ergens in de 20, haar lengte is 1,55 meter. De politie vermoedt dat ze elders is vermoord en dat daarna de lichaamsdelen zijn gedropt. (Bron: website Bangkok Post, 25 mei)

Vermoorde en gehalveerde Warisara had driehoeksrelatie
27 mei – De identiteit van de vermoorde vrouw, wier lichaam donderdag in twee stukken is gevonden bij een dorp in Khao Suan Kwang (Khon Kaen) is inmiddels vastgesteld. Het gaat om de 22-jarige Warisara Klinjuk afkomstig uit Chai Nat die in een karaokebar in de stad Khon Kaen werkte en verwikkeld was in een driehoeksverhouding met haar echtgenoot en een vrouw die daar ook werkte. De politie zegt de dader op de hielen te zitten.
De vondst van het gemutileerde lichaam was groot nieuws in de media en kreeg ruime aandacht op de social media [Ja, Thailand, telt vele in dit geval digitale ramptoeristen]. De vrouw werd sinds maandag vermist, waarvan woensdag aangifte is gedaan.
De twee lichaamshelften waren in vuilniszakken gestopt, in twee open containers [?] geplaatst en in een bos begraven, 3 km vanaf het dorp. Boeren die passeerden en een lijklucht hadden geroken, alarmeerden de politie. De moeder en andere familileden hebben het lichaam gisteren geïdentificeerd.
De politie heeft inmiddels tien personen verhoord, waaronder de driehoeksvriendin en drie teenagers. Begin dit jaar was de vrouw getrouwd. Omdat haar echtgenoot een ambulante baan had, was de vrouw vaak alleen. Ze voelde zich vaak eenzaam, aldus een tante, en ging daarom met toestemming van haar man in de karaokebar werken. De echtgenoot zou geen probleem hebben gehad met de driehoeksverhouding. Over het politieonderzoek meldt het bericht alleen dat volgens de commandant van Police Region 4 belangrijke vorderingen zijn geboekt.

Kort nieuws dinsdag 30 mei
– De vrouw wier lichaam vorige week in Khon Kaen in twee delen is gevonden, is vermoord omdat ze de politie had geïnformeerd over een drugsnetwerk, waardoor de leden konden worden aangehouden, aldus een bron bij de politie. Eerder noemde de politie als mogelijk motief een driehoeksverhouding van haar, haar echtgenoot en een vrouw die in dezelfde karaokebar als zij werkte.
De moord wordt toegeschreven aan vier personen. Tegen hen wordt een arrestatiebevel aangevraagd. Een van de verdachten heeft de politie telefonisch laten weten dat hij zich wil aangeven, maar hij heeft zich niet vertoond. Mogelijk wilde hij tijd rekken, omdat hij vermoedelijk naar Laos is gevlucht. Twee anderen zouden de benen naar Myanmar hebben genomen. Uit de autopsie is gebleken dat het slachtoffer vermoedelijk gewurgd is.

Twee verdachten aangehouden voor moord en mutilatie
31 mei – Het websitebericht [hier niet opgenomen] over de moord en mutilatie van een vrouw die werkte in een karaokebar in Khon Kaen noemt nog één verdachte, de krant weet inmiddels dat de politie twee verdachten heeft aangehouden voor de gruwelijke moord op de vrouw wier lichaam in twee stukken verdeeld is gevonden.
In Laos werd gisteren één verdachte aangehouden en later in Ubon Ratchathani een tweede. Twee zijn nog op vrije voeten. De verdachten gaan vervolgd worden wegens moord met voorbedachten rade en het verbergen van een lichaam.
De man die in Laos is aangehouden, heeft bekend dat hij getuige was van de moord, maar hij zegt het slachtoffer niet vermoord te hebben. Een nog voortvluchtige verdachte heeft haar gewurgd, een plastic zak over haar hoofd gedaan en dood geslagen, nadat de vrouw in een gehuurde auto was ontvoerd. Na een zaag te hebben gekocht, begroeven de verdachten het lijk in een stuk land, eigendom van de moordenaar, eveneens een vrouw. Deze vrouw zou haar uit wraak hebben vermoord omdat het slachtoffer de politie had getipt over een drugsnetwerk, waardoor haar echtgenoot was gearresteerd. (Zie verder Kort Nieuws van gisteren, eerste bericht)

Facebookpagina Preeyanuch

Myanmar zoekt mee naar verdachten moord
1 juni – Veel misdaad vandaag in Bangkok Post met prominent op de voorpagina de moord op en mutilatie van een vrouw die in een karaokebar in Khon Kaen werkte en op pagina 2 de doodstraf die de twee ‘iPhone killers’ kregen (zie afzonderlijk artikel).
Het verhaal op de voorpagina gaat vergezeld van drie foto’s over de gehele breedte van de pagina en kopt eveneens paginabreed Myanmar joins bar girl murder probe. Waarom de krant zo uitgebreid uitpakt, kan ik niet bevroeden want het is niet de eerste keer dat een lijk in stukken is verdeeld en gedumpt.
Erg ingewikkeld is de zaak niet. Het slachtoffer informeert de politie over een transnationaal drugsnetwerk. Dankzij de tip kunnen enkele  leden worden aangehouden, waaronder de echtgenoot van een andere bar girl. En die neemt met behulp van anderen wraak op de ‘klikspaan’. Ze ontvoeren en vermoorden haar, zagen het lichaam in twee stukken en begraven het. Voor de details zie bijgaand kader Anatomy of a murder.
Twee verdachten zijn inmiddels aangehouden, drie waaronder de moordenares zijn gevlucht naar Myanmar [twee volgens het vorige bericht]. In de grensstad Tachilek is door de politie van Myanmar gezocht in een karaokebar en spa. Zondag waren ze daar gesignaleerd, maar de vogels waren gevlogen. Tal van Thaise vrouwen, waaronder het drietal, hebben in de bar gewerkt, die sinds januari wordt geleasd door een Thai. De drie zijn goed bekend bij het uitgaanspubliek en lokale rijken.
Volgens een bron bij de politie is de vrouw gedood op bevel van het drugsnetwerk. De ultieme daad werd verricht door de eerder genoemde bar girl die ook drugs verhandelt in Khon Kaen en populair is bij drugsgebruikers die van haar crystal methamphetamine oftewel ya ice kopen. Om een indruk te krijgen van deze verknipte dame, bekijk de intropagina van haar FB-account. De politie vermoedt dat de drie bij hun vlucht naar Myanmar zijn geholpen door het drugsnetwerk.

Mutilatie-zaak: Arrestatiebevel tegen vijfde verdachte
2 juni – Het is elke keer weer een verrassing om te constateren dat Bangkok Post een bericht weet te produceren dat bij nader inzien nauwelijks nieuws bevat, maar qua vorm de indruk wekt dat er heel wat te melden is. Vaak bestaat de tekst voor het grootste deel uit oud nieuws, hier en daar voorzien van een nieuw detail of gegevens die in strijd zijn met eerdere berichten.
Het bericht Warrant out for fifth suspect in dismembered body case is er zo een. Het meldt dat het enige mannelijk lid van het ‘moordcommando’, Wasin Namprom (25), door de politie naar de rechtbank is gebracht om toestemming te vragen voor verlenging van zijn voorarrest. En het meldt dat tegen een vijfde verdachte die samen met twee anderen naar Myanmar is gevlucht, een arrestatiebevel is uitgevaardigd.
Wasin Namprom, een van de verdachtenWasin zegt dat hij alleen de wagen heeft bestuurd waarin het slachtoffer Warisara is ontvoerd. Hij werd dinsdag in Laos aangehouden. Volgens hem heeft Preeyanuch, een van de gevluchten, Warisara gewurgd en haar lichaam in tweeën gezaagd, maar hij heeft dit niet gezien. [Zou hij helderziend zijn?]
Zijn vriendin Jindarat die in Ubon Ratchathani is aangehouden – ze gaf zichzelf ook op dinsdag aan –
zegt dat ze alleen maar spulletjes van het slachtoffer heeft verkocht. Ze zat ook niet in de wagen.
Charoenwit Sriwanit, adjunct-commandant van de Provincial Police Region 4, ontkent het eerdere bericht dat Warisara vermoord zou zijn in opdracht van een transnationaal drugsnetwerk, omdat ze de politie over het netwerk had getipt. Dat deed ze in oktober vorig jaar; de tip zou geleid hebben tot de aanhouding van de echtgenoot van Preeyanuch. ‘Dit kan Preeyanuch ertoe hebben gebracht het slachtoffer uit wraak te doden’, zegt Charoenwit.
Het Office of the Narcotics Control Board (ONCB) gaat onderzoek doen naar de bezittingen van Preeyanuch en haar familieleden omdat ze verdacht worden van illegale drugshandel. ONCB secretaris-generaal Sirinya zegt dat uit een eerste onderzoek is gebleken dat Preeyanuch, haar jongere broer en haar echtgenoot betrokken waren bij het gebruik van en de handel in drugs.
Het lichaam van Warisara is zaterdag voor de crematie naar haar thuisprovincie Chai Nat gebracht. (Bron: website Bangkok Post, 1 juni)

Update: Verdachten verschuilen zich bij Red Wa rebellen
2 juni – De krant opent vandaag onder de kop Karaoke bar girl ‘killers’ go off radar en onderkop Red Wa rebels may be harbouring 3 women. Oftewel: de drie vrouwen die naar Myanmar zijn gevlucht, waaronder de redelijk verknipte moordenares (zie haar FB intropagina) zijn naar een autonome regio gegaan die voor de lokale autoriteiten zo goed als ontoegankelijk is. Het gebied staat onder controle van het United Wa State Army aka (also known as) Red Wa of Lahu militia groep. Voor zover ik weet een ‘leger’ dat zijn inkomsten uit de drugshandel haalt.
De drie gevluchten worden gezocht voor moord met voorbedachten rade en het verbergen van een lichaam. Ze vluchtten op de dag dat het in tweeën gezaagde lichaam werd gevonden. Twee anderen zijn al in hechtenis genomen: Wasin, aangehouden in Laos, en zijn vriendin Jidarat, aangehouden in Ubon Ratchathani.
ONCB secretaris-generaal Sirinya vermoedt dat het drietal wordt beschermd door de Red Wa. Mogelijk incasseerde Preeyanuch drugsgelden voor een drugsbaron, oppert hij. De ONCB zal alles in het werk stellen om hen aan te houden. Daarvoor zijn drie kanalen: de Safe Mekong Joint Operation, het Thailand-Myanmar Border Township Committee en de politie van de grensstad Tachilek. Preeyanuch is bekend bij de ONCB, haar naam komt voor in de database van drugsvergrijpen.
De eigenaar en bedrijfsleider van de eerder genoemde karaoke bar annex spa in Tachilek zijn door de politie verhoord. Sommige berichten zeggen dat de vrouwen daar wilden gaan werken. Met de pickup truck van de eigenaar zijn de vrouwen over de grens gebracht met de bedrijfsleider als bestuurder. De drie gebruikten een tijdelijke grenspas geldig voor een week, die inmiddels verlopen is.
De oudere zuster van Preeyanuch zegt door haar gebeld te zijn en gevraagd voor haar 8-jarige zoon te zorgen voor het geval dat ze sterft. Ze vroeg ook het huis af te bouwen dat ze voor haar moeder bouwde. De zuster vertelt dat Preeyanuch doorgaans in karaoka bars in het buitenland werkte, zoals Singapore, Maleisië, China, Hong Kong en Myanmar.

Verdachte karaoke-moord actief in Gouden Driehoek
3 juni – De vermeende moordenares Preeyanuch van een karaoke ‘gastvrouw’ in Khon Kaen heeft vermoedelijk in opdracht van een drugskartel in Myanmar drugs naar Thailand gesmokkeld, zegt secretaris-generaal Sirinya van het Office of the Narcotics Control Board (ONCB).
Preeyanuch Preaw Nonwangchai,Ze blijkt enkele jaren geleden gearresteerd zijn geweest voor bezit en gebruik van drugs. Het ONCB kwam er later achter dat ze contact had met een kartel, maar wat precies haar taak was, moet nog worden vastgesteld. Ze kan geld hebben geïncasseerd of klanten hebben geworven.
De zaak in een notendop. Op 25 mei werd het lichaam van Warisara Klinjui (22) gevonden. Het was in tweeën gezaagd en begraven op het land van Preeyanuch. Drie verdachten, waaronder Preeyanuch, vluchtten naar Myanmar. Twee verdachten zijn aangehouden.
De politie denkt dat het om een wraakactie gaat omdat Warisara de politie had getipt over de drugshandel, als gevolg waarvan onder anderen de echtgenoot van Preeyanuch kon worden aangehouden.
Hoofdonderzoeker Yanyong Vej-osot van de Provincial Police Region 4 zegt dat de drie vrouwen korte tijd gewerkt hebben in een karaokebar in Tachilek (Myanmar), eigendom van een Thai. Toen de rechtbank op 28 mei arrestatiebevelen uitvaardigde, vluchtten ze verder het land in naar een gebied dat voor de autoriteiten moeilijk toegankelijk is omdat het onder controle staat van het United Wa State Army. Iemand moet hen daarbij geholpen hebben. (Bron: website Bangkok Post, 2 juni)
Update krant: De krant voegt alleen aan het websitebericht toe dat drie mannen, klanten van de bar in Tachilek, de vrouwen geholpen hebben te vluchten. Ze vertrokken maandagavond 28 mei of ’s nachts uit Tachilek.
Een bron zegt dat op diverse plaatsen langs snelwegen controleposten zijn opgezet in de hoop de gevlogen vogels te vangen. Ten noorden van Tachilek, 60 km verder, wordt gezocht in Mong Ko. Daar woont de vrouw van een van de drie begeleiders. Het bericht zegt niets over het United Wa State Army.

Karaoke-moord: Drie verdachten schuilen bij Lahu
4 juni – Het vermoeden dat de drie verdachten van de moord op en mutilatie van een ‘gastvrouw’ van een karaokebar in Khon Kaen in Myanmar beschermd worden, is bevestigd, meldt de website van Bangkok Post. En dat is dan ook alles aan nieuws dat BP weet te melden.
De vrouwen verblijven bij leden van de Black Lahu stam, maakte Pongrit Khongsirisombat, hoofdinspecteur bij de Investigation Division van de Provincial Police Region 4, zaterdag bekend.
In een eerder bericht werd gesproken over het United Wa State Army, maar ik weet niet of hiermede hetzelfde wordt bedoeld. Volgens dat bericht is het gebied waar de vrouwen zich schuilhouden, moeilijk toegankelijk voor de autoriteiten omdat het onder controle van het Wa-leger staat.
De vrouwen vluchtten de grens over toen het in twee delen gezaagde lichaam van Warisara Klinjui (22) werd gevonden. Ze solliciteerden bij een karaokebar in de grensstad Tachilek, eigendom van een Thai. De bar waar drugs zouden zijn verhandeld, is inmiddels gesloten.
Nadat tegen de vrouwen een arrestatiebevel was uitgevaardigd, hielpen drie klanten hen verder het land in te trekken. Een van de drie is Thawatchai Omchompoo (29), alias Kao, uit Pathum Thani die gezocht wordt in een drugszaak. Hij ontvluchtte Thailand tijdens zijn vrijlating op borgtocht.
Over het motief van de moord zijn verschillende berichten verschenen. Het meest waarschijnlijk is dat een van de drie vrouwen wraak nam op Warisara omdat ze de politie had getipt over een drugsbende, waardoor haar echtgenoot kon worden aangehouden. (Bron: website Bangkok Post, 3 juni)
Update krant: De krant geeft wat meer details. Thawatchai was een verdachte in drugszaken die eerder dit jaar in Pathum Thani en Si Sa Ket speelden. De politie heeft nog geen verband kunnen vaststellen tussen de drie vrouwen en en het drugskartel in de autonome regio. Ze wil ook niet zeggen of de drie mannen die de vrouwen hebben geholpen, betrokken waren bij het kartel.

Karaoke-moord: Verdachten aangehouden en overgedragen
5 juni – De drie vrouwen, verdacht van de moord op Warisara Klinjuk, zijn zaterdagavond in Myanmar aangehouden en kort na 21 uur halverwege de brug over de Sai rivier aan de Thaise autoriteiten overgedragen. De overdracht trok veel belangstelling, ook van toeristen.
Tijdens hun eerste verhoor hebben de vrouwen de moord bekend. Ze werden eerst verhoord op het Immigration-kantoor van Chiang Rai. Zondagochtend zijn ze naar Bangkok gevlogen voor een persconferentie. Daarna gaan ze naar Khon Kaen voor een reconstructie van het misdrijf op maandag.
Persoonlijke noot: Verrassend snelle ontknoping, want een eerder bericht zei dat ze zich schuil hielden in een gebied dat ontoegankelijk is voor de autoriteiten in Myanmar omdat het onder controle staat van het United Wa State Army. (Bron: website Bangkok Post, 4 juni)

Preeyanuch wilde Warisara alleen maar een lesje leren
5 juni – De moordenares van Warisara Klinjuk heeft verklaard dat ze niet de bedoeling had Warisara te doden, maar ze wilde haar slechts ‘een lesje leren’. Dat was dan een hardhandig lesje, want ze wurgde Warisara.
RTP hoofdcommissaris Chakthip, die haar verhoord heeft, zegt dat Preeyanuch aanvankelijk van plan was het lichaam, verzwaard met stenen, in het water te gooien, maar ze zag ervan af omdat ze bang was dat het naar de oppervlakte zou drijven
Preeyanuch zegt dat verdachte Wasin, eerder aangehouden in Laos, haar geholpen heeft het lichaam in tweëen te zagen. Wasin die haar als moordenares heeft aangewezen, verklaarde eerder geen getuige te zijn geweest van de moord. Hij zou alleen maar de auto hebben bestuurd waarin Warisara werd ontvoerd.
Eerdere berichten maakten melding van wraak als motief omdat de echtgenoot van Preeyanuch was aangehouden nadat Warisara de politie had getipt over een drugsbende. Maar dit bericht zegt dat Preeyanuch sinds vorig jaar kwaad was op Warisara, omdat ze haar had aangewezen als lid van een drugsbende nadat ze wegens een drugsvergrijp was aangehouden in Khon Kaen. Het slachtoffer had  ook 40.000 baht geleend van Preeyanuch.
Let wel: allemaal volgens Preeyanuch. (Bron: vervolgbericht website Bangkok Post, 4 juni) (Zie voor alle voorgaande berichten de pagina Karaoke-moord)

Trio bekent moord op Warisara
5 juni – Is het ijdelheid? Eén van de vier foto’s vandaag op de voorpagina van Bangkok Post toont de verdachten die zich opmaken in het kantoor van Immigration in Mae Sai. Ik kijk er met verbazing naar. Wat beweegt deze vrouwen? Denken ze over de moord: Eigen schuld, dikke bult, had ze maar niet moeten klikken. Ik weet het niet. Soms begrijp ik niets van de Thaise psyche. Het lijkt wel of een leven niet telt.
Bangkok Post besteedt vandaag bijna de gehele voorpagina aan de gruwelijke moord. Ik licht er enkele puntjes uit:
– De vrouwen werden aangehouden in een leegstaand huis in Tachilek, waar ze zich verborgen hielden. Ze hebben zichzelf aangegeven, volgens hoofdcommissaris Chakthip omdat ze zich onder druk gezet voelden en niet wilden dat anderen in moeilijkheden zouden raken.
– Preeyanuch en Warisara hadden elkaar een jaar niet gezien toen ze elkaar toevallig tegenkwamen. Preeyanuch vroeg haar bij haar in de wagen te stappen, waar ze ruzie kregen en Preeyanuch haar wurgde, Warisara stierf in de auto.
– Chathip zegt dat de moord geen verband houdt met wat voor georganiseerde drugsbende dan ook. Het motief was wraak en een schuld. In dit bericht wordt weer de gevangenneming van de echtgenoot van Preeyanuch als aanleiding genoemd en niet Preeyanuch’s arrestatie, zoals in het bericht hierboven.
– Op de social media pleiten internetgebruikers voor de doodstraf. Chakthip zegt dat de veroordeling een zaak van de rechter is. ‘De strengste straf in een moordzaak is de doodstraf.’ Op de social media wordt ook kritiek uitgeoefend op de coulante behandeling door de politie. De verdachten waren niet geboeid en zagen er ‘ontspannen’ uit. ‘We waren niet bang dat ze zouden vluchten’, verdedigt Chakthip zich. En hij zegt dat het voor de politie ‘normaal’ is om vrouwelijke verdachten toe te staan zich op te maken.
– Grootmoeder Thonglom van Warisara noemt de moord ‘wreed en onmenselijk’. Ze hoopt dat de verdachten hun verdiende loon krijgen.
– De moeder van Preeyanuch is opgelucht dat haar dochter nog leeft. Ze zegt: ‘Ze heeft zich aangegeven en en zal boeten voor wat ze gedaan heeft. Hopelijk wordt het haar vergeven.’

Karaoke-moord: Veel ramptoeristen bij reconstructie
6 juni – Voor de reconstructie van de moord op en ontvoering van Warisara Klinjui op acht plaatsen in Khon Kaen bestond gisteren grote belangstelling. Een van de toeschouwers zei dat ze met eigen ogen het ‘mooie snoetje, maar de wrede geest’ van hoofdverdachte Preeyanuch Preaw Nongwangchai wilde zien.
Inmiddels zijn de meeste feiten wel bekend, maar ze worden niet altijd consistent weergegeven. In dit bericht wordt gemeld dat Preeyanuch en haar twee medeplichtigen Warisara op de Nadi Road met een wagen oppikten en naar een vakantepark reden. In de wagen kregen Preeyanuch en Warisara ruzie, waarna Preeyanuch Warisara wurgde, aldus adjunct-hoofd Chaoroenwit Siwanit van de Provincial Region 4.
In het vakantiepark werd het lichaam in tweeën gezaagd en daarna op land, eigendom van Preeyanuch begraven. De drie dames namen vervolgens de wijk naar Myanmar waar ze zaterdagavond werden aangehouden en overgedragen aan de Thaise autoriteiten.
Van de twee eerder aangehouden verdachten noemt het bericht alleen de namen: Wasin Namprom (25) en zijn vriendin Jidarat Promkhun (21).
De vriendin verklaarde eerder alleen spulletjes van Warisara te hebben verkocht. Wasin zei eerder een huurauto te hebben bestuurd waarmee Warisara werd ontvoerd. Hij zou geen getuige zijn geweest van de moord, maar dat ontkent Preeyanuch weer. Ze heeft ook gezegd dat hij meegeholpen heeft het lijk in tweeën te zagen. (Bron: website Bangkok Post, 5 juni) (Zie voor alle voorgaande berichten de pagina Karaoke-moord)

Update krant: Politie en media krijgen er van langs
6 juni – De politie en de media krijgen op de social media flink op hun donder voor de behandeling van en berichtgeving over de drie verdachten van de gruwelijke moord op Warisara Klinjui. De verdachten zijn zelfs stijl iconen geworden want mensen kopen de veelkleurige tassen die ze bij zich hadden.
De dames mochten zich na de overdracht door de autoriteiten van Myanmar in het kantoor van Immigration opmaken, ze hoefden geen handboeien om en agenten poseerden met hen voor foto’s. De media krijgen er ook van langs. Sommige media duiden hen liefdevol aan als nong (zuster). Ze behandelen de vrouwen als beroemdheden, met name de mooie Preeyanuch.
Adjunct-politiecommissaris Dejnarong ontkent dat ze een voorkeursbehandeling hebben gekregen. Hij acht het mogelijk dat de coulante behandeling van de politie tot doel had de tongen van hen los te maken.
De Royal Thai Police heeft een commissie gevormd die onderzoek doet naar de controversiële foto’s, die zijn verschenen. Het Immigration Bureau onderzoekt de bron van de foto’s, gemaakt in het kantoor. Een lid van de nationale hervormingsraad (NRSA) noemt het hele circus ‘een sociale ziekte’. Hij vraagt de NRSA-commissie mediahervormingen de kwestie te bespreken.
Tijdens de reconstructie gisteren waren de vrouwen wel geboeid. Ze werden onder andere naar de winkel gebracht waar ze de zaag kochten, waarmee het lichaam in tweeën werd gezaagd. Maar die is nog niet boven water. Ook nam de politie hen mee naar het vakantiepark waar de mutilatie plaatsvond.
Tot nu toe zijn vijf verdachten in beeld: de drie vrouwen, een man en zijn vriendin. Preeyanuch en de man, Wasin Namprompan, hebben tegenstrijdige verklaringen afgelegd over de locatie waar ze de zaag kochten. De man bestuurde de wagen waarin Warisara werd ontvoerd en naar de plaats werd gebracht waar ze is begraven, een stuk grond eigendom van Preeyanuch.
Honderden boze dorpelingen, op een afstand gehouden door de politie, waren daar getuige van de reconstructie. Ook aanwezig was familie van het slachtoffer. De verdachten hebben hen hun excuses gemaakt. Preeyanuch zei dat ze spijt had van haar daad. Haar familie heeft gevraagd haar niet de doodstraf te geven en te laten leven, een straf die overigens sinds 2009 niet meer wordt voltrokken.

Twee Immigration ambtenaren overgeplaatst
7 juni – De gepubliceerde en frequent gedeelde foto’s van de drie verdachten van de moord op Warisara Klinjui krijgen nog een staartje voor twee senior beambten van het Immigration Bureau in Mae Sai (Chiang Rai). Ze zijn overgeplaatst naar een inactieve post [lees: geschorst] nadat een storm van kritiek was opgestoken over de foto’s.
Preeyanuch en ambtenaar bij Immigration Mae SaiEén man liet zich zelfs fotograferen naast hoofdverdachte Preeyanuch, die op de foto een V-teken maakt en een gezichtsmasker heeft aangebracht. Een andere foto toont de vrouwen terwijl ze zich aan het opmaken zijn. In tegenstelling tot wat gebruikelijk is bij verdachten, droegen ze geen handboeien, alhoewel de volgende dag bij de reconstructie wel.
In tegenspraak met suggesties, eerder gewekt in de berichtgeving, was Preeyanuch wel degelijk betrokken bij een transnationaal drugsnetwerk, vermoedt het Office of the Narcotics Control Board (ONCB) dat onderzoek naar de drugshandel doet. Het ONCB zoekt samen met de anti-drugsdienst van Myanmar naar bewijsmateriaal, Preeyanuch ontkent de beschuldiging. Een van de andere vrouwen is in de Khon Kaen Central Prison positief getest op drugsgebruik. Ze zegt de drugs in Myanmar te hebben gebruikt.
De Association for the Protection of the Constitution heeft de Ombudsman gisteren gevraagd onderzoek te doen naar een lijst van 99 politieofficieren die beweerd hebben geholpen te hebben bij de arrestatie in Myanmar van de verdachten. De vereniging denkt dat sommigen liegen om hun kansen op promotie te vergroten. De vereniging vindt het geldverspilling dat de verdachten per vliegtuig naar Bangkok zijn gebracht, alleen voor een persconferentie. De vlucht kostte 150.000 baht.
Adjunct-hoofdcommissaris Srivara zegt dat arrestatiedocumenten altijd alle namen bevatten van betrokken agenten, ongeacht hun rol. Ze worden genoemd omdat ze later bij de rechtbankzitting aanwezig moeten zijn als getuige. Maar hij ontkent dat ze van belang zijn bij promoties. Politiewoordvoerder Kritsana denkt dat het onderzoek twee maanden in beslag neemt alvorens de zaak naar het OM gaat.

Karaoke-moord: Follow the money
8 juni – Follow the money, het advies van de Deep Throat in de Watergate affaire, is de leidraad in het onderzoek naar de betrokkenheid van de vijf verdachten van de karaoke-moord bij drugshandel. De Investigation Division van de Provincial Police Region 4, het Narcotics Suppression Bureau en het Office of the Narcotics Control Board werken eendrachtig samen bij het onderzoek naar hun financiële transacties. Ze richten zich ook op personen die nauwe banden met de verdachten hebben.
Het ONCB heeft achttien namen van drugsverdachten uitgewisseld met de autoriteiten in Myanmar. Een van hen is Tawatchai ‘Kao’ Aumchumpu, die de vrouwen heeft geholpen bij hun vlucht naar Tachilek, waar ze in een bar werkten [of zouden gaan werken?]. Sommigen verhandelen drugs in Tachilek en omstreken, en soms glippen ze naar Thailand
De Royal Thai Police heeft zich gisteren verweerd tegen de kritiek op de coulante behandeling van de drie vrouwen, nadat ze in Myanmar waren aangehouden en overgedragen aan Thailand. De RTP zegt dat de agenten die erbij betrokken waren, hun taak naar behoren hebben vervuld.
Psychologen van het Khon Kaen ziekenhuis zijn naar de gevangenis gebracht om met de verdachten te praten en hun achtergrond te onderzoeken. Gevangenisdirecteur Wirachai zegt dat hoofdverdachte Preeyanuch van tijd tot tijd gespannen lijkt. De vijf verdachten zijn in aparte cellen opgesloten.

Karaoke-moord: ‘De samenleving is ziek’
10 juni – Nou nou, Warat Kurachit, docent massamedia aan het National Institute of Development Administration, zegt dat het mediacircus rond de karaoke-moord, wijst op een ongezonde obsessie van de samenleving met seks en geweld. De wijze waarop bericht is over de moord op en mutilatie van het lichaam van de 22-jarige Warisara Klinjuk, toont tekens van een ongezonde samenleving en cultuur.
Warat zei dit gisteren op een forum van de Thai Journalists Association (TJA). Hij doelde op het feit dat moordenares Preeyanuch een sensatie op internet is geworden en dat de media niet alleen berichten over het politieonderzoek, maar ook over haar privéleven, kennissen en ex-vriendjes.
‘Veel media proberen het nieuws langer in de aandacht te houden door zich te richten op persoonlijke en sensationele geheimen van de verdachten, omdat ze daarmee hun kijkcijfers kunnen verhogen en het aantal volgers op de social media vergroten.
‘Ik zeg niet dat dit soort nieuws niet de moeite waard is om verslagen te worden. Maar er zijn veel andere invalshoeken die nuttiger zijn voor de samenleving, zoals: hoe kunnen we getuigen en beklaagden beter beschermen of wat voor effect hebben illegale drugs op teenagers.’
De webdirecteur van de Manager Group verdedigt de verslaggeving. De media moeten wel sensationele verhalen brengen want als gevolg van technologische veranderingen hebben ze het financieel moeilijk. Hij vindt overigens dat Faceboook slecht gereguleerd wordt. ‘De nieuwe media gebruiken wat voor taal dan ook en plaatsen onbehoorlijke foto’s. We zouden niet met hen moeten concurreren. Meer focussen op kwaliteit om ons te onderscheiden van het online verspreide nieuws.’
TJA-voorzitter Pramed vindt dat de media niet van alles de schuld moeten krijgen. Het land heeft veel structurele problemen, zoals ongelijkheid, mensenrechtenschendingen en corruptie. ‘Iedereen van ons draagt bij aan deze zieke samenleving.’ Pramet verwijt de politie dat ze de verdachten wel erg coulant heeft behandeld. Zo waren ze op de eerste dag na hun aanhouding niet geboeid.

Karaoke-moord Persconferentie

Opinie: Verheerlijking van moord op Warisara weerzinwekkend
11 juni – Weerzinwekkende verheerlijking van een brute moord, kopt Bangkok Post boven een verhaal van BP-verslaggever Erich Parpart op de opiniepagina van de krant. Het verhaal gaat vergezeld van bovenstaande foto: de persconferentie waarop de drie verdachten van de moord op en mutilatie van de 22-jarige Warisara Klinjuk aan den volke werden getoond met in de hoofdrol de knappe ringleider Preeyanuch Nonwanchai.

Preeyanuch met veelkleurige tas of kussenParpart hekelt de verheerlijking van Preeyanuch die het slachtoffer wurgde en later in twee stukken zaagde. Ach, je bent jong en aantrekkelijk en daar vallen internetgebruikers voor. Maar dat is nog niet het ergste. Kleingeestige verkopers verdienen geld met de verkoop van accessoires die de beeltenis van Preeyanuch dragen.

Eén is een sleutelketting in de vorm van een zaag lijkend op de zaag waarmee het lichaam werd gehalveerd. Een ander is een kleurrijk kussen met deken die Preeyanuch vasthield toen ze in Chiang Mai in politiehechtenis was. [Volgens een eerder bericht gaat het om een kleurrijke tas]

Ik laat de bijdrage van Parpart verder onbesproken. Docent massacommunicatie Warat zei het vrijdag al op een forum van de Thai Journalists Association (TJA): De samenleving is ziek, ze heeft een ongezonde obsessie met seks en geweld (zie het bericht van gisteren: Karaoke-moord: ‘De samenleving is ziek’). En daarmee is geen woord te veel gezegd. (Bron: Bangkok Post, 10 juni)

[Overbodige] opinie: Brute moord is een les voor ons allen
12 juni – Er schort wat aan de coördinatie op de redactie van Bangkok Post. Want op 10 juni plaatste de krant een opinieverhaal over de moord op en mutilatie van Warisara Klinjuk, waarin de auteur het mediacircus hekelde en de heldenstatus die moordenares Preeyanuch op de social media verwierf, en gisteren deed nieuwsredacteur Anucha Charoenpo het nog eens dunnetjes [maar slechter] over.
Hij schrijft: Brutal murder case is a lesson to all of us, alsof niet alle moorden die in Thailand gepleegd worden, een les zouden moeten zijn. Ik heb de gegevens niet paraat, maar ik meen dat Thailand wereldwijd hoog in de misdaadcijfers staat.
Verwacht van mij geen complete samenvatting van dit redelijk overbodige artikel dat voor een groot deel bestaat uit een relaas wat er allemaal is gebeurd sinds Warisara werd gewurgd door ‘mooie’ Preeyanuch, haar lichaam in twee stukken werd gezaagd en begraven. Dat weten we zo langzamerhand nu wel.
Anucha noemt de moord ‘one of the most gruesome murders that has ever taken place in the country’, hetgeen bewijst dat hij aan geheugenverlies lijdt. Wat te denken bijvoorbeeld van de student die vermoord werd doordat een leeftijdsgenoot een schroevendraaier in zijn hoofd stak. Lijkt me ook heel gruesome. Of het in stukken verdeelde lijk in een diepvrieskist en een ander in een muur verstopt. De lijst met gruesome murders is eindeloos.
Anucha besteedt ook redelijk veel aandacht aan de link met drugshandel waarin Preeyanuch verwikkeld zou zijn, maar dat is vooralsnog speculatie, want er is nog niets bewezen. Voorlopig worden de verdachten beschuldigd van moord met voorbedachten rade, het verbergen van een lichaam en ontvangst van gestolen voorwerpen (van Warisara).
‘Ik weet nog niet wat de rechter gaat beslissen’, schrijft Anucha, wat me ook een vrij overbodige opmerking lijkt. Geldt dat niet voor elke rechtszaak die nog moet beginnen? ‘Het is mogelijk dat ze de doodstraf krijgen of gevangenisstraf. In ieder geval weet ik één ding: een gevangenis is niet een plaats waar ze normaal kunnen leven.’
Anucha zegt als journalist te velde tal van gevangenissen te hebben bezocht. De gedetineerden moeten om 5 uur opstaan en overdag werkjes doen: in de keuken, ziekenboeg, tuin of het terrein en de slaapkwartieren schoonmaken. Om 4 uur gaan ze terug naar hun cel, waar ze met 20 tot 30 man slapen. Privacy en persoonlijke ruimte zijn beperkt.
Anucha besluit met een advies aan de ouders. Besteed meer tijd met de kids, zodat ze op het rechte pad blijven. Geef ze een kans op een goede opleiding zodat ze wegblijven van drugs en slechte mensen. En laat ik nou altijd gedacht hebben dat scholen een belangrijk distributiekanaal voor drugsdealers zijn. (Bron: Bangkok Post, 11 juni)

Preeyanuch was geen grote drugsdealer
13 juni – Preeyanuch Nonwangchai, de vrouw die Warisara Klinjui vermoordde en het lichaam in tweeën zaagde, was geen grote drugsdealer, maar was verslaafd aan drugs en werd later een kleine pusher. Met deze mededeling maakt het Narcotics Suppression Bureau een eind aan speculaties dat ze banden zou hebben gehad met een groot drugssyndicaat van de Wa etnische minderheid in Myanmar.
Maar het NSB houdt nog wel een slag om de arm, want het onderzoekt of ze wel banden had met andere netwerken zoals dat van Xaysana (zie de pagina De zaak Akarakit Worarojchroendet) en Thao Si Sook Daohuang (zegt me niets). De politie vraagt zich ook af waarom Preeyanuch en haar twee vriendinnen naar Myanmar zijn gevlucht en niet naar Laos dat dichterbij is.
Van de vijf verdachten, waaronder één man, zegt één vrouw onschuldig te zijn. Zij was in Bangkok toen de moord werd gepleegd. De volgende dag kreeg ze bezoek van Preeyanuch, de man en nog een medeplichtige. Samen gingen ze naar een winkelcentrum om de iPhone van Warisara te verkopen.

Donderdag 15 juni
– De Ombudsman gaat onderzoek doen naar de bewering dat bij de arrestatie van de drie vrouwen, verdacht van de moord op Warisara Klinjui, in Myanmar 99 agenten betrokken waren. Dit staat in een petitie van de Association for the Protection of the Constitution aan de Ombudsman.
Secretaris Srisuwan betwijfelt of ze allemaal een rol speelden bij de arrestatie. Als dat niet het geval is, kunnen sommige politie-officieren misbruik hebben gemaakt van hun positie om hun kansen op promotie te vergroten, oppert hij. De Ombudsman heeft een commissie gevormd die betrokkenen kan oproepen een verklaring te geven.
RTP adjunct-commissaris Srivara zei eerder over de petitie dat arrestatiepapieren alle namen bevatten van agenten die er op de een of andere manier mee te maken hebben. [Misschien ook de toiletjuffrouw?] Volgens hem waren in deze zaak veertig agenten direct betrokken bij de arrestatie. Hij verwerpt de suggestie over promotiekansen.

Woensdag 28 juni
– De hoofdverdachte van de karaoke-moord en twee medeplichtigen blijven in voorlopige hechtenis. De provinciale rechtbank van Khon Kaen gaf daar gisteren toestemming voor. De politie heeft meer tijd nodig getuigen te horen en de zaak rond te breien voor het OM, maar dat kan niet lang meer duren. Hoofdverdachte Preeyanuch en één vrouw hebben alle beschuldigingen bekend, de andere vrouw ontkent.

Karaokemoord: Politie wacht op autopsierapport
10 juli – Het wachten is nog op het autopsierapport en dan draagt de politie de karaokemoordzaak over aan het OM. De resultaten van de autopsie plus verklaringen van 40 getuigen vormen het enige bewijs tegen de vijf verdachten van de moord in mei op Warisara Klinjun, gastvrouw in een karaokebar in Khon Kaen. Na de moord werd het lichaam in twee stukken gezaagd en begraven in Khao Suan Kwang (Khon Kaen).
De verdachten worden beschuldigd van moord met voorbedachten rade, het verbergen van een lichaam en diefstal. Hoofdverdachte is Preeyanuch Nonwangchai. Zij had een appeltje te schillen met Warisara, die de politie had getipt over drugshandel waardoor haar echtgenoot werd aangehouden, alsmede vanwege een onbetaalde schuld. Preeyanuch zegt niet de bedoeling gehad te hebben Warisara te doden.
De vijf verdachten zijn vier vrouwen en een man. De man die gevlucht was, is in Laos aangehouden. Hij bestuurde de wagen waarmee Warisara was opgehaald en waarin de moord plaatsvond. Zijn vriendin zou alleen geholpen hebben spullen van Warisara te verkopen. De drie anderen vluchtten naar Myanmar waar ze in Tachilek door de politie van Myanmar werden aangehouden.
De moord heeft veel aandacht van de media en internetgebruikers getrokken, waardoor Preeyanuch zo’n beetje de status van een beroemdheid kreeg. Personeel van het Immigration Bureau in Chiang Rai heeft op zijn kop gekregen omdat ze selfies van hen met de verdachten hadden genomen. (Bron: website Bangkok Post, 9 juli)

Zaterdag 5 augustus
– Werk aan de winkel voor het OM. De politie heeft een rapport van 706 pagina’s overhandigd over haar onderzoek naar de moord op en verminking van Warisa Klinjui (22), gastvrouw in een karaokebar in Khon Kaen. Drie vrouwen worden verdacht van moord met voorbedachten rade en het verbergen van een lichaam, een vierde alleen van beroving. Het bericht zegt niets over de man die bij de ontvoering van Warisara was betrokken.

  • Geen Trackbacks
  • Reacties (0)
  1. Nog geen reacties