Thais nieuws 1-15 juni

De berichten op deze pagina zijn doorgaans ontleend aan Bangkok Post en een enkele keer aan The Nation. Voor berichten uit 2017 klik hier, uit 2016 klik hier, 2015 klik hier, 2014 klik hier, 2013 klik hier, 2012 klik hier, 2011 klik hier, 2010 klik hier.
Op de pagina Dossiers geef ik een toelichting op begrippen, organisaties enzovoort die regelmatig in berichten voorkomen.
De paginaverwijzingen hebben betrekking op de pagina’s Round Up, evenals Dossiers te vinden op de Leeswijzer. Klik voor de leeswijzer hier.

Voor het nieuws van 16-29 mei klik hier en 30-31 mei klik hier. Voor de betekenis van de gebruikte afkortingen, klik hier. Het handigst is deze pagina in een nieuw tabblad te openen, zodat je gemakkelijk kunt terugkeren naar het nieuwsoverzicht.

 

Strand Phuket met rode vlag

Chinese tiener verdrinkt in zee voor Phuket

15 juni – Misschien dat de Chinese tiener de rode vlag op het strand van Phuket aanzag voor een feestvlag (met Chinees Nieuwjaar is rood de overheersende kleur), maar hij had het mis en moest het met de dood bekopen. De rode vlag betekent: gevaarlijke zee, ga niet het water in. Zelfs geoefende zwemmers kunnen niet winnen van de woeste zee.

Woensdag spoelde op het strand van Kamala het lichaam van de 18-jarige jongen aan, die de avond tevoren met twee vrienden was gaan zwemmen en meegesleurd werd door een grote golf. Twee strandwachten lukte het de twee vrienden te redden, maar ze vonden de knaap niet. Het lichaam gaat naar China voor de begrafenis.

Vandaag vergaderen de autoriteiten over de veiligheidsmaatregelen op het strand. Ze maken zich zorgen dat veel buitenlandse toeristen de rode vlaggen negeren, zegt gouverneur Noraphat. Recent waren er twee incidenten met toeristen die de vlaggen negeerden. In één week verdronken twee personen: een aan het Karon strand, de ander aan het Patong strand. De rest van zijn gezelschap had meer geluk en werd gered door strandwachten. (Bron: website Bangkok Post, 14 juni)

Grijze automarkt pleit voor lagere importheffing

15 juni – Onafhankelijke auto-importeurs en distributeurs roepen het ministerie van Financiën op de importheffing van 80 procent naar 30 procent te verlagen waardoor ze een eerlijker kans hebben te midden van felle concurrentie door geautoriseerde dealers. Het is niet de eerste keer dat de zogeheten grijze markt dit verzoek doet, zegt de douane.

Behalve de importheffing moet op de geïmporteerde wagens een accijns van 10 tot 50 procent worden betaald, afhankelijk van de CO2-uitstoot, 10 procent belasting en 7 procent BTW. De combinatie van vier belastingen zorgt ervoor dat de prijs van de wagens 116 tot 328 procent boven de catalogusprijs ligt. Een probleem is bovendien dat de meeste geautoriseerde autodealers, zoals Mercedes en BMW, weigeren de auto’s in onderhoud te nemen.

Een tarief van 30 procent zou Thailand op hetzelfde niveau brengen als Maleisië en een eind maken aan de valse aangiftes, waarover thans veel te doen is, zegt Somsak Sriratanaprapas, voorzitter van de Car Importer and Distributor Association. Het 80-procent tarief is al 30 jaar van kracht. Het is destijds ingesteld om buitenlandse autofabrikanten naar Thailand te lokken. In Thailand geproduceerde auto’s vormen het grootste deel van de binnenlandse automarkt.

De grijze markt heeft het sinds 2012 moeilijk toen de douane de importheffing verhoogde en de grijze markt strenger ging controleren. In 2015 werd het CIF-tarief verhoogd met 10 tot 20 procent. Als gevolg daarvan is het aantal bedrijven in de grijze markt afgenomen van 600 naar 100 en is de verkoop ingezakt. In 2012 werden 12.831 wagens geïmporteerd, vorig jaar 3.816, terwijl de totale importwaarde in 2016 met 3,6 procent steeg. Somsak verwacht dat dit jaar drie- tot vierduizend wagens worden verkocht. (Bron: website Bangkok Post, 14 juni)

Voor alle berichten over het ontduiken van de importheffing op luxe wagens zie de pagina Inbeslagname statusblik.

Thai-Sino spoorlijn: Kritiek op vrijstelling voor Chinezen

15 juni – Het voornemen van de regering om Chinese ingenieurs en technici vrij te stellen van de wettelijk verplichte eis examen te doen om een vergunning te krijgen, roept gemengde reacties op en voornamelijk kritiek. Dinsdag maakte premier Prayut bekend hiervoor artikel 44 [van de interim-grondwet, dat nog steeds van kracht is] te zullen inzetten om de sterk vertraagde aanleg van de Thai-Sino hogesnelheids spoorlijn te versnellen.

De Council of Engineers (COE) noemt het discriminerend jegens Thaise ingenieurs die aan de eis moeten voldoen. COE secretaris-generaal Amorn zegt: ‘Volgens de Thaise wet moet een ingenieur die in Thailand werkt, een vergunning hebben. Er zijn geen uitzonderingen, ongeacht zijn vakbekwaamheid. We respecteren de Chinese kennis van hogesnelheidstechnologie. Maar op sommige plaatsen in Thailand liggen breuklijnen en vinden aardbevingen plaats. Daar moeten ze zich van bewust zijn.’

De regering wil de eis omzeilen door trainings- en oriëntatiesessies te organiseren over de Thaise geografie en natuurlijke grondstoffen. Het examen vervalt. De COE, voorstander van het examen, daarentegen zegt bereid te zijn training te verzorgen ter voorbereiding van het examen. Dit duurt hooguit 2 tot 3 maanden in plaats van de gebruikelijke 5 tot 6 maanden bij Thaise ingenieurs. Het examen kan in het Engels worden afgenomen met steun van vertalers. Als de regering besluit middels art 44 de eis te handhaven, zal de COE zich niet verzetten.

De vrijstelling toont aan dat het land wetten aan zijn laars lapt, zegt Amorn. Ze schept bovendien een precedent. ‘Hoe zit het met andere projecten, zoals het Japanse treinproject?’ Handhaving van het examen heeft volgens hem als voordeel dat het mogelijkheden biedt voor samenwerking en kennisoverdracht tussen Thaise en Chinese ingenieurs.

De voorstanders van het examen komen er bekaaid vanaf in het artikel; het noemt alleen voormalig secretaris-generaal Supachai van Unctad. Supachai steunt de inzet van art 44. ‘Het helpt investeringen in de binnenlandse economie te stimuleren.’ (Zie verder de pagina Spoorwegen)

Gepantserde VN-1 voertuigen

Leger verdedigt aankoop 34 Chinese gepantserde voertuigen

15 juni – Het leger en de regering verdedigen de aankoop van 34 Chinese gepantserde voertuigen voor het lieve sommetje van 2,6 miljard baht. De aanschaf is nodig voor de verdediging van het land en is in overeenstemming met het nationaal ontwikkelingsplan.

Legercommandant Chalermchai zegt dat de aankoopcommissie verschillende aanbiedingen heeft bekeken, waaronder uit Rusland en de Oekraïne. De Chinese VN-1’s zijn volgens de commissie het meest kosteneffectief. ‘We hebben ze niet gekozen omdat we alleen met China zaken willen doen.’ De nieuwe militaire speeltjes dienen ter vervanging van de V150 die 40 jaar dienst heeft gedaan en de M113A3 voertuigen die 50 jaar oud zijn. Later deze maand of begin juli wordt het contract getekend.

Dat het leger sinds de coup goed voor zichzelf zorgt, blijkt uit de begrotingen van de afgelopen drie jaar en die van volgend jaar. Zie bijgaand kader. Het recente besluit om een Chinese onderzeeër te kopen stuitte eerder op de nodig kritiek.

Legerwoordvoerder Kongscheep wuift de kritiek op de aanschaf van de VN-1’s weg nu Thailand’s economie zwak is. Behalve de twee hierboven genoemde argumenten wijst hij op de verminderde onderhoudskosten. Zoals bekend gaat China in Thailand een onderhoudscentrum voor Chinese wapens bouwen. De plaats is nog niet vastgesteld. Nakhon Ratchasima is een kanshebber.

Klokkenluider Witthaya aangeklaagd voor smaad

15 juni – Hoeveel Pinokkio’s zou Thailand tellen? RTP-hoofdcommissaris Chapthip lijkt me er een van. want hij dreigt voormalig parlementslid Witthaya (Democraten) aan te klagen voor smaad alsof het onthullen van iets wat iedereen weet, smadelijk is. Witthaya is de gebeten hond, omdat hij het kopen van posities in het politiekorps aan de kaak heeft gesteld, met name in Bangkok.

Het onderzoek naar het gesjoemel heeft tot nu toe één vermeende verdachte opgeleverd: het hoofd van de Provincial Police Region 8 (Zuid-Thailand). Hij is overgeplaatst naar een inactieve post. Nader onderzoek naar zijn rol zal moeten uitwijzen of hij schuldig is, maar gezien de praktijk in Thailand verwacht ik niet dat hij strafrechtelijk vervolgd gaat worden. Misschien blijft het bij een berisping.

Natuurlijk zijn er weer geruchten, zoals altijd in Thailand. De man zou uit wraak zijn overgeplaatst vanwege zijn nauwe banden met lastpak Suthep Thaugsuban, leider van de voormalige protestbeweging tegen de regering Yingluck. Chakthip ontkent het gerucht; de overplaatsing heeft tot doel het onderzoek te vergemakkelijken.

Naar aanleiding van een ander gerucht over beïnvloeding van de transfer zegt Chakthip dat hij als enige verantwoordelijk is voor de overplaatsing. ‘De bewering dat iemand anders groter dan ik erbij betrokken was, is niet waar. Ik ben de hoogste in de bevelstructuur van het korps.’ Volgens een bron doelt hij met die ‘iemand anders’ op vice-premier Prawit, die verantwoordelijk is voor politiezaken.

De overgeplaatste politieman hield gisteren een korte persconferentie, maar hij weigerde vragen van verslaggevers te beantwoorden. Wel zei hij blij te zijn met het onderzoek. (Zie verder de pagina Corruptie 2)

Boy Unity gearresteerd na aanklacht tegen DSI

15 juni – Auto-importeur Intarasak Techaterasiri, bijgenaamd Boy Unity, is gisteren aangehouden nadat hij de Criminal Court had verlaten, waar hij een aanklacht had ingediend tegen de DSI, die beslag heeft gelegd op 34 van zijn luxe wagens. Daardoor is zijn handel stil gevallen.

Tegen Intarasak is aangifte wegens fraude gedaan door klanten, die van hem een auto hebben gekocht en nu in het beklaagdenbankje van douane en politie zitten. Dinsdag keurde de rechtbank een arrestatiebevel tegen hem goed. Intarasak zegt verbaasd te zijn over zijn arrestatie, want hij was niet op de hoogte van het arrestatiebevel  en vraagt zich af waarom de politie hem niet eerst zoals gebruikelijk heeft opgeroepen.

Volgens een eerder bericht zijn 13 van de 34 wagens in Engeland gestolen. Dat heeft de DSI vernomen van de Britse National Vehicle Crime Intelligence Service. (Zie verder de pagina Inbeslagname statusblik)

Klassieke Mercedes Benz van Wat Pak Nam Phasi Charoen

Kort nieuws donderdag 15 juni

– De tempel Wat Pak Nam Phasi Charoen dreigt naar de rechter te stappen als de DSI de abt en zijn assistent geen excuses maakt voor haar bewering dat ze betrokken waren bij het ontduiken van de importheffing op een klassieke Mercedes-Benz die in het tempelmuseum staat. De beschuldiging heeft de reputatie van de tempel, de abt en zijn assistent geschaad, zegt advocaat Surapong.

Het OM besloot in januari de zaak te laten rusten wegens gebrek aan bewijs en omdat de verjaringstermijn was verlopen. Drie anderen die bij de import van de wagen waren betrokken, worden wel vervolgd.

– Prinses Maha Chakri Sirindhorn [voor wie het nog niet weet mijn favoriet lid van het Koninklijk Huis] zit op 26 juni een vergadering voor over de uitvaart van koning Bhumibol. De geliefde vorst wordt in oktober gecremeerd in een crematorium dat op Sanam Luang in aanbouw is.

Dinsdag vergaderde vice-premier Wissanu al met de organisatoren van de uitvaart en in juni worden verdere zaken besproken, zoals de vraag waar de papieren dok mai chan (bloemen) geplaatst gaan worden die thans in grote hoeveelheden door de bevolking worden gemaakt. Daarvoor worden plaatsen in het land en bij het crematorium aangewezen.

De uitvaartceremoniën vinden van 25 tot 29 oktober plaats met de crematie zelf op 26 oktober. Tijdens deze periode is het Nationaal Theater geopend, waar voorstellingen worden gegeven. Voor gasten worden op Sanam Luang 7.000 tot 7.500 stoelen geplaatst. Er zijn geen parkeerplaatsen beschikbaar. Gasten en hoogwaardigheidsbekleders is geadviseerd hun wagen te parkeren bij overheidsgebouwen in de buurt en per shuttlebus naar Sanam Luang te gaan. (Zie verder de pagina Koning Bhumibol)

– Follow-up op het derde bericht van Kort Nieuws van woensdag. De tien Thaise vrouwen die in China zijn gestrand nadat de massagesalon waar ze werkten, was gesloten, zijn gered door de Thaise ambassade in Beijing. De ambassade heeft de vrouwen een leefgeld gegeven van 50.000 baht per persoon en tickets ad 12.000 baht voor hen gekocht. Maar dat zijn voorschotten, het geld moet wel worden terugbetaald.

Naar aanleiding van het incident heeft het kantoor Lampang van het ministerie van Werkgelegenheid nog eens baanzoekers in het buitenlander geadviseerd alleen in zee te gaan met bedrijven die geregistreerd zijn bij het Department of Employment en een contract te eisen. De Thaise ambassade in Beijing zegt dat werk in spa´s en massagesalons alleen gedaan mag worden door Chinezen.Een bron bij de Protection of Thai Nationals Abroad Division zegt dat sommige werkgevers weigeren de retourvlucht te betalen alhoewel dat wel contractueel is vastgelegd.

Reconstructie doodslag dochter– De moeder en stiefvader van het 10-jarig meisje wier lichaam in een kanaal in Samut Prakan is gevonden, hebben bekend het meisje te hebben dood geslagen. De vrouw, een werkster, en de man, een taxichauffeur, geven toe Nong Rung vaak geslagen te hebben wanneer ze tijdens vakanties bij hen logeerde. Het meisje woonde bij een zuster van de vrouw in Roi Et.

Het echtpaar, dat gevlucht was, is in Saraburi aangehouden. De vrouw zegt dat het meisje haar niet gehoorzaamde en vaak loog. Maar ze had niet de bedoeling haar te doden. Het echtpaar had haar opgesloten toen ze zelf van huis weg waren. Gisteren heeft een reconstructie plaatsgevonden (foto).

– Het Department of Special Investigation gaat uitzoeken of de twee percelen, eigendom van Bannapot Damapong, waarop Amlo beslag heeft gelegd, een relatie hebben met de KCUC-zaak (verduistering 12 miljard baht in 2013 uit de kas van de Klongchan Credit Union Cooperative). Bannapot is een broer van Potjaman na Pombejra, de ex-vrouw van Thaksin. (Meer over de KCUC-affaire en de jacht op Bannapot op de pagina KCUC-Wat Phra Dhammakaya (2))

– De NACC zegt dat er voldoende aanwijzingen zijn voor de zwendel met 2,1 miljard baht waarin het kantoor van de Welfare Promotion Commission for Teachers and Educational Personnel (Otep) is verwikkeld.

Als ik het goed begrijp heeft een Otep-commissie iets te lichtvaardig toestemming gegeven voor een investering in promessen van de Billion Innovated Group. De commissie zou alleen de eerste pagina van de aanbieding hebben bekeken en negeerde het feit dat het bedrijf slechts 1 jaar oud was en haast zette achter de aanbieding. Veel documenten die als zekerheid dienden, waren vervalst. Bij een tweede aanbieding vroeg de commissie geen bankgarantie. Als de commissieleden schuldig worden bevonden, worden ze strafrechtelijk en disciplinair aangepakt.

– De Ombudsman gaat onderzoek doen naar de bewering dat bij de arrestatie van de drie vrouwen, verdacht van de moord op Warisara Klinjui, in Myanmar 99 agenten betrokken waren. Dit staat in een petitie van de Association for the Protection of the Constitution aan de Ombudsman.

Secretaris Srisuwan betwijfelt of ze allemaal een rol speelden bij de arrestatie. Als dat niet het geval is, kunnen sommige politie-officieren misbruik hebben gemaakt van hun positie om hun kansen op promotie te vergroten, oppert hij. De Ombudsman heeft een commissie gevormd die betrokkenen kan oproepen een verklaring te geven.

RTP adjunct-commissaris Srivara zei eerder over de petitie dat arrestatiepapieren alle namen bevatten van agenten die er op de een of andere manier mee te maken hebben. [Misschien ook de toiletjuffrouw?] Volgens hem waren in deze zaak veertig agenten direct betrokken bij de arrestatie. Hij verwerpt de suggestie over promotiekansen. (Zie verder de pagina Karaoke-moord)

– Gedupeerden van de rellen en brandstichtingen in 2010 na de beëindiging van de bezetting door roodhemden van het zakencentrum van Bangkok proberen het maar weer eens. Ze willen dat de overheid met meer compensatie voor de geleden schade over de brug komt omdat de verzekeraars niets uitkeren. Dat hoeven ze niet want het ging om politieke rellen.

Het hooggerechtshof heeft dat in een beroepszaak bevestigd. Winkelcentrum Centre One bij het Victory Monument heeft het hooggerechtshof gevraagd dat besluit in te trekken. Woensdag komt die zaak voor.

Centre One was een jaar gesloten voor renovatiewerkzaamheden. Ze kostten 200 miljoen baht, maar van de overheid kreeg het slechts 560.000 baht plus 800.000 baht omdat werknemers in dienst zijn gehouden.

– Het kabinet heeft dinsdag besloten de compensatieregeling voor slachtoffers van het politiek geweld in 2013 en 2014 te wijzigen. Het ministerie van Sociale Zaken gaat hen maandelijks een toelage verstrekken en verleent beurzen aan studenten die jonger zijn dan 25 jaar, tot de tijd wanneer ze hun bachelor’s graad halen.

– Weer een gerucht waar geen hout van klopt. Op Line circuleert een bericht dat zes mannen zijn aangehouden op verdenking van het beramen van bomaanslagen in Krabi, Phangnga en Phuket, drie belangrijke toeristische provincies.

Legercommandant Chalermchai noemt het een misverstand. Er zijn geen verdachten gearresteerd, de zes waren elektriciens. Het bericht was enkele keren doorgestuurd waarbij de oorspronkelijke betekenis verloren was geraakt en dat had paniek veroorzaakt.

Het leger dringt er bij internetgebruikers op aan geen foutieve informatie te verspreiden. Het is op zoek naar degenen die het onderhavige bericht hebben verspreid.

– Het Legal Execution Department gaat voor de vierde keer proberen 24 in beslag genomen edelstenen ter waarde van 316 miljoen baht te veilen. Voor de edelstenen bestond in 2013 bij drie veilingen geen belangstelling. Ze worden in één lot geveild. Tevens wordt zaterdag een Airbus A310-222 geveild, in beslag genomen van Asia Konnex Airlines Co. De startprijs is 30 miljoen baht. De winnaar moet nog wel de parkeergelden ad 3 miljoen baht van de luchthaven voldoen.

Het LED gaat ook verder met de uitbetaling van compensatie aan 13.058 personen die gedupeerd zijn door een piramideconstructie in 1985. Dit wordt dan de zesde ronde. Het geld is afkomstig van in beslag genomen vermogen van de boosdoener, aangeduid als luchtmachtofficier Nokkaew [geen details].

– Een nieuw gevormde onafhankelijke commissie voor onderwijshervormingen roept de bevolking op om via Line en Facebook suggesties te doen voor verbeteringen. Voorzitter Charas vindt publieke participatie nodig, want eerdere pogingen hebben geen concreet resultaat opgeleverd. Vanaf dinsdag kan er gereageerd worden op beide kanalen. De commissie bestudeert vijf onderwijskwesties. Ze wil onder andere de kwaliteit van het onderwijzend personeel verbeteren en plannen maken voor onderwijs aan jonge kinderen. Oprichting van de commissie is geregeld in de nieuwe grondwet.

– Minister Ormsin (PM’s Office) weet niet of een nieuwe wet nodig is om de corruptie bij de besteding van tempelgelden te bestrijden, zoals voorgesteld door het National Office of Buddhism (NOB). Op verbetering van de boekhoudsystemen is aangedrongen naar aanleiding van de beschuldiging tegen vier functionarissen van het NOB. Ze zouden 60 miljoen baht hebben achterover gedrukt uit het tempelonderhoudsfonds. (Zie verder de pagina Corruptie 2)


 

Thai-Sino spoorlijn krijgt injectie met art 44

14 juni – De planvorming voor de Thai-Sino hogesnelheidslijn (Bangkok-Nakhon Ratchasima e.v.) gaat premier Prayut niet snel genoeg, want hij heeft artikel 44 van de interim-grondwet ingezet om het lang vertraagde project te versnellen. Hij zegt dat hij dit niet doet om China te bevoordelen, maar om allerlei juridische hordes weg te nemen.

Een daarvan heeft betrekking op de tewerkstelling van Chinees personeel. Chinese architecten en technici kunnen alleen in Thailand werken als ze slagen voor een examen dat vereist is voor het verkrijgen van een vergunning. Regeringswoordvoerder Sansern erkent dat de eis slecht valt in China dat 20.000 km aan hogesnelheidslijnen heeft, terwijl Thailand er geen heeft.

‘We hebben afgesproken elkaar halverwege tegemoet te komen. Thailand zal trainingscursussen voorbereiden ter oriëntatie van de Chinese ingenieurs, zodat ze vertrouwd kunnen raken met de route en het terrein in plaats van examen te doen.’

Andere hobbels hebben betrekking op de financieringsprocedure, de keuze van de Chinese partner en grondeigendom. De spoorlijn doorkruist zogeheten Sor Por Kor land dat bestemd is voor landbouw. Om al die problemen te ondervangen is artikel 44 nodig, zegt Sansern. (Bron: website Bangkok Post, 13 juni) (Zie verder de pagina Spoorwegen)

Update krant: Bangkok Post opent vandaag de krant met dit onderwerp en legt daarbij de nadruk op Prayut´s garantie dat de inzet van het artikel geen gunst is voor China, maar uitsluitend tot doel heeft wettelijke hordes weg te nemen. Hij zegt te handelen in het belang van het land, alhoewel de regering gehouden is aan overeenkomsten [?]. Critici komen in het artikel niet aan het woord. Zij vrezen dat de regering de order gebruikt om de Thaise wetten te omzeilen.

Volgende week wordt het artikel van kracht. Het heeft ook betrekking op energiekwesties zoals de controversiële kolencentrale in Krabi. Prayut benadrukt de noodzaak om ´s lands energievoorraden veilig te stellen. ‘Nieuwe energiebronnen moeten worden gevonden om de energieveiligheid te verzekeren. Conflicten over energieprojecten dienen vermeden te worden.’ (Zie verder de pagina Kolencentrales)

Persoonlijke noot: Als hij daarmee zonne- en windenergie zou bedoelen, is Thailand op de goede weg, maar voorlopig houden de regering en het landelijke elektriciteitsbedrijf Egat eigenwijs vast aan milieuschadelijke kolen.

Rijst

Rijstprijs dit jaar in de lift

14 juni – De rijstprijzen zullen tot eind dit jaar blijven stijgen als gevolg van een kleinere productie door natuurrampen en een scherpe daling van Thailand’s rijstvoorraad. Dit heeft permanent secretaris Wiboonlasana gemeld aan het National Rice Policy Committee, dat onder de voortvarende leiding staat van premier Prayut.

Thailand’s rijstvoorraad, een overblijfsel van het hypotheeksysteem voor rijst van de regering Yingluck, meet nu 2,9 miljoen ton. Toen de junta in mei 2014 aan de macht kwam, was dat nog 18,87 miljoen ton. Van die 2,9 miljoen ton is 2,7 miljoen ton van slechte kwaliteit omdat het te lang of onder slechte omstandigheden is bewaard. Vorige maand is daarvan 1,66 miljoen ton verkocht.

Sinds mei 2014 is via veilingen 13,9 miljoen ton verkocht, wat het bedrag van 130 miljard baht heeft opgeleverd. De regering hoopt in september of oktober de rest van de voorraad te verkopen. Pas in november, nadat geoogst is, komt nieuwe kwaliteitsrijst op de markt. Veel landen haasten zich daarom rijst uit Thailand te kopen, zegt directeur-generaal Duangporn van het Foreign Trade Department. (Zie verder de pagina Rijst 3)

Sluiting True Fitness: OCPB neemt actie

14 juni – De sluiting van de fitness clubs van True Fitness krijgt nog een staartje want het Office of the Consumer Protection Board (OCPB) heeft de leiding gevraagd een toelichting te geven en gemaand de leden voor het eind van de week hun lidmaatschapsgeld terug te geven. Indien ze in gebreke blijft, maakt de OCPB namens hen een rechtszaak aanhangig.

Voor het geval dat u dit ook mocht denken: True Fitness heeft niets te maken met True Corp, een van Thailand’s grootste telecombedrijven. True Corp laat dit weten in een ingezonden brief in Bangkok Post.

Een van de factoren die hebben geleid tot de financiële problemen van True Fitness is dat het bedrijf een levenslang lidmaatschap kent. Marketing manager Orawan zegt dat dit geen haalbare optie is voor grote fitness-ketens, daar dit de ontwikkeling van mankracht en faciliteiten vereist [?].

Virgin Active bevestigt dit: klanten zoeken naar diensten, ervaringen en workouts die aantrekkelijk zijn en redelijk geprijsd. Bij de club betalen klanten maximaal twee weken vooruit, waardoor potentiële leden genoeg tijd hebben om te beslissen of ze een van haar diensten willen afnemen. (Bron: Bangkok Post, 13 juni) (Zie verder het bericht van 10 juni: Fitness clubs van True Fitness gesloten)

Baas Ping wilde gepijpt worden en nu is hij dood

14 juni – De Chinese werkgever die zijn chauffeur maandag vroeg hem te pijpen, had dat beter niet kunnen doen want Sitthiya Netiwanpong (21) had daar toevallig geen zin in en stak hem twaalf keer in zijn lijf. En dat was RIP baas Wang Ping (56). [Heten alle Chinezen Ping of Pong?]

Gisteren vond een reconstructie plaats in de wc van het bedrijf in Samut Prakan waar het zich allemaal afspeelde. Volgens Sitthiya bedreigde Ping hem met een mes toen hij het ongebruikelijk verzoek deed – of was het een dienstbevel?

Na de moord vluchtte Sitthiya in een bedrijfswagen, parkeerde die bij het huis van Ping en ging verder op zijn fiets die hij daar had achtergelaten. Gisteren werd hij aangehouden in het huis van zijn vriendin.

Sitthiya werkte al twee jaar voor Ping. Ze hadden nooit ruzie. Sitthiya zegt dat zijn baas hem in de vergaderzaal van het bedrijf naar zijn kruis greep. Toen hij hem afweerde, trok Ping een mes, zette dat op zijn keel en dwong hem mee te gaan naar de wc. Op het moment dat Ping zijn broek liet zakken, sloeg Sitthiya toe. (Bron: website Bangkok Post, 13 juni)

Botsing in Sa Kaeo

Botsing minibusje-pickup truck: 6 doden, 11 gewonden

14 juni – Zes personen zijn dinsdagochtend bij het krieken van de dag om het leven gekomen en elf gewond geraakt bij een frontale botsing in Sa Kaeo tussen een minibusje met gastarbeiders en een pickup truck. Volgens getuigen reed het busje met hoge snelheid, hetgeen wel aannemelijk lijkt gezien de schade. Het raakte een scheidingshek, kwam op de andere weghelft terecht en botste tegen de pickup truck.

Van de inzittenden in het busje overleden drie migranten en de chauffeur en raakten elf gewond. Het busje was op weg naar een controlepost in Chanthaburi waar de migranten hun visum zouden verlengen. De andere twee doden zaten in de cabine van de pickup truck. Drie Cambodjaanse vrouwen zijn nog niet geïdentificeerd. (Bron: website Bangkok Post, 13 juni)

Politiechef verdacht van gesjoemel bij promoties

14 juni – Follow-up op het bericht in Kort nieuws van gisteren over het onderzoek naar het kopen van posities in het politiekorps. Het eerste slachtoffer is gevallen: het hoofd van de Provincial Police Region 8. Hij is overgeplaatst naar een inactieve post om een onderzoek mogelijk te maken naar zijn rol.

RTP hoofdcommissaris Chakthip neemt het gesjoemel bij promoties niet licht op, aldus politiewoordvoerder Kritsana. De beschuldiging is geuit door parlementslid Witthaya (Democraten). Hij heeft ook gezegd dat enkele agenten niet gepromoveerd zijn, alhoewel ze wel betaald hadden.

Vice-premier Prawit weet nu al dat de beschuldiging ongegrond is.[Zou hij helderziend zijn?] Hij zei maandag: ‘Ik heb vertrouwen in mijn ondergeschikten. Alles is above-board.  Witthaya herhaalde gisteren zijn beschuldiging.

Volgens mij is het een publiek geheim dat functies in het korps te koop zijn en daarvoor worden forse bedragen betaald. (Bron: website Bangkok Post 13 juni)

Update krant: Premier Prayut doet ook een duit in het zakje. Hij zegt harde actie te zullen ondernemen tegen agenten die bij het kopen van posities betrokken zijn. Prayut bedankt Witthaya dat hij aandacht heeft gevraagd voor de zaak. Hij zegt ook zelf veel klachten over dit soort corruptie te hebben ontvangen. ‘Deze keer moeten degenen die verantwoordelijk zijn, gevangen worden.’

Vice-premier Prawit, toezichthouder op de politie, zegt dat er redelijke gronden zijn voor het onderzoek en de overplaatsing van de politiechef. ‘We zullen afrekenen met iedereen die erbij betrokken is.’ Prawit noemt de claim van Witthaya dat het kopen van posities in het politiekorps van Bangkok de spuigaten uitloopt, ongegrond. Commissaris Sanit van de gemeentepolitie weerspreekt Witthaya’s bewering dat het in Bangkok tweemaal zo vaak voorkomt als in de Provincial Police Region 8. (Zie verder de pagina Corruptie 2)

Zoektocht in Boon Raksa gebouw 10 mrt

Amlo legt beslag op land van Potjaman’s broer

14 juni – Verrassende ontwikkeling in de KCUC annex Wat Phra Dhammakaya zaak, de protserige tempel, waarover zoveel te doen is geweest. Het Boon Raksa gebouw waarin een medisch centrum is gevestigd dat op het tempelterrein staat, is eigendom van Bannapot Damapong, een broer van Thaksin’s ex-vrouw Potjaman Na Pombejra.

Het Anti-Money Laundering Office (Amlo) heeft beslag gelegd op het gebouw en twee stukken land, eveneens eigendom van hem, in Khlong Luang (Pathum Thani). De grond en het gebouw zijn via-via betaald met geld dat was verduisterd uit de kas van de Klonchan Credit Union Cooperative (KCUC), zegt Amlo secretaris-generaal  Chaiya.

Omdat het al lang geleden is, een korte recapitulatie: De voorzitter van de KCUC heeft in 2013 12 miljard baht uit de kas verduisterd, waarvoor hij al is veroordeeld tot 16 jaar gevangenisstraf. Een deel van het geld is gedoneerd aan de tempel. De abt, nog steeds voortvluchtig, is daarvoor beschuldigd van heling en het witwassen van geld.

Het nieuws van dit jaar staat op de pagina KCUC-Wat Phra Dhammakaya (2). Ouder nieuws is wegens een technisch probleem dat ik niet kan oplossen, niet meer te raadplegen. Op verzoek kan ik wel het gehele dossier in Word opsturen.

Update krant: Het Boon Raksa gebouw is geen eigendom van Bannapot, maar er is wel beslag op gelegd samen met een parkeergarage en een ander gebouw. De bouw is betaald uit een donatie van de Maha Ubasika Chan stichting met geld van vastgoedmagnaat Anant van Land & Houses Plc.

Vermoed wordt dat daarbij de Anti-Money Laundering Act is overtreden. Anant wordt door de DSI verdacht van het witwassen van geld middels een grondtransactie. (Zie voor alle voorgaande berichten de pagina KCUC -Wat Phra Dhammakaya (2)

DSI: 13 luxe wagens in showroom STT gestolen

14 juni – Dealer Panusak Techaterasiri (SST Autocar) van luxe wagens krijgt het deksel op zijn neus want 13 van de 34 wagens in zijn showroom zijn gestolen in Engeland. De Britse National Vehicle Crime Intelligence Service heeft dit het Department of Special Investigation (DSI) laten weten.

Dat betekent dat Panusak geen poot heeft om op te staan in de rechtszaak die hij heeft aangespannen tegen de DSI. Hij eist een schadevergoeding van 50 miljoen baht omdat zijn handel is stilgevallen sinds de DSI beslag heeft gelegd op de wagens. Volgens Panusak waren de wagens legaal geïmporteerd.

DSI-hoofd Paisit wacht nog op bericht uit Engeland of de Britten in Thailand of eigen land aangifte willen doen en om uitwijzing van verdachten willen vragen. (Bron: website Bangkok Post, 13 juni) (Zie verder de pagina Inbeslagname statusblik)

Prayut en Lamyai

Geile Lamyai belooft minder twerks

14 juni – De sexy zangeres Lamyai Haithongkham gaat wat minder met haar heupen en billen zwaaien in haar shows. Ze brengt het aantal twerks terug van negen tot drie. De 18-jarige zangeres staat bekend om haar obscene bewegingen en demonstratie van haar niet onaantrekkelijke bilpartij, waarvoor Thaise fans het vulgaire woord ka-dao gebruiken (zoiets als neukertje).

Het besluit van Lamyai is een reactie op kritiek van premier Prayut op haar schaarse kleding en geile bewegingen, maar volgens haar manager was hij niet serieus. ‘Maar nu hij het genoemd heeft, gaan we het veranderen.’ Volgens hem is het onmogelijk haar kleding aan te passen of te stoppen met dat gekronkel. ‘Zelfs Michael Jackson danste zo.’

De conservatieve sociaal criticus Rabriabat heeft kritiek op haar artiestennaam Haithongkham wat zich laat vertalen als het seksueel suggestieve golden jar (gouden pot). ‘Wat is er mis met die naam’, zegt de manager. ‘Haithongkham betekent een pot met bezit. We kunnen accepteren dat ze [Rabriabat] kritiek heeft op de performance maar niet haar artiestennaam. Dat is vooringenomenheid.’

Kort nieuws woensdag 14 juni

– Een 17-jarige leerling van Mathayom 5 (middelbare school) is maandagochtend van de derde verdieping van zijn school in Rayong gesprongen en ’s avonds in het ziekenhuis overleden. De jongen was berispt door zijn leraren omdat hij 2.000 baht had gestolen van zijn vrienden, hetgeen hij heeft toegegeven. Zijn ouders moesten de volgende dag naar de school komen.

Volgens de school was hij niet streng gestraft, maar de ouders zeggen dat hij tijdens de ochtendbijeenkomst op de dag van zijn dood was beschuldigd van de diefstal. Het Rayong Provincial Education Office doet onderzoek.

– Een moeder en haar echtgenoot zijn gisteren gearresteerd nadat het lichaam van haar 10-jarige dochter (van haar ex-echtgenoot) zondag was gevonden in een kanaal in Samut Prakan. Het lichaam, omwikkeld met een deken, was in een grote zak gestopt die verzwaard was 6 kilo cement. Het lijf was bedekt met kneuzingen en verse wonden die veroorzaakt moeten zijn door een scheepsschroef.

Volgens de politie was de stiefvader geërgerd omdat het meisje bij hen ingetrokken was. Hij zou haar mishandeld hebben en opgesloten in een kamer om daar van de honger om te komen.

Voor de Mirror Foundation was de gruwelijke vondst aanleiding om een verklaring uit te geven waarin ze de politie oproept haar centrum voor vermiste personen en ongeïdentificeerde lichamen te verbeteren. Ze pleit voor een permanente bezetting van het centrum.

– Tien Thaise vrouwen zijn in China gestrand, nadat de massagesalon in de havenstad Tianjin waarin ze tien maanden hadden gewerkt, was gesloten en de werkgever weigerde hun visum te laten verlengen.

De autoriteiten in Lampang gaan proberen hen te helpen omdat ze nu illegaal in het land verblijven. Ze hebben de neef van een van hen, die hem had gebeld, beloofd hen terug te brengen en het vliegticket te betalen. Inmiddels leerde de neef via een tweede telefoontje dat enkele mannen van de salon de vrouwen per trein naar Beijing hadden gebracht, waar ze in een appartement waren ondergebracht.

– De eerste ontkenning in de zaak van de tempelcorruptie is binnen en hoeveel zullen er nog volgen? De abt van Wat Rat Burana in Chumphon, een van de twaalf genoemde tempels, zegt dat de besteding van het onderhouds- en bouwfonds, gevoed door bijdragen van het National Office of Buddhism, de toets der kritiek kan doorstaan.

Zodra de tempel het geld ontving, heeft ze de aannemer betaald. Het resterende geld is besteed aan onderhoud, de tempel heeft daar allemaal facturen van. De abt zegt niet te weten of de aannemer, die verschillende bankrekeningen gebruikte, later anderen betaalde. (Zie verder het bericht van gisteren: Meer onderzoek naar tempelcorruptie) (Zie verder de pagina Corruptie 2)

– De afvalstoffenheffing voor huishoudens gaat omhoog van 20 naar 60 baht per maand, want het huidige tarief dekt bij lange na niet de kosten. Adjunct-hoofd Dhana van het Department of Local Administration heeft dit bekend gemaakt op het seminar ‘Waste and Hazardous Waste Management at the Local Level’. Wanneer de verhoging ingaat is niet bekend, want eerst moet een ministeriële regeling over afvalbeheer van kracht zijn, waarover hoorzittingen moeten worden gehouden. De heffing voor niet-huishoudens gaat omhoog naar 60 tot 102 baht per maand.

Volgens het DLA brengt de heffing exclusief Bangkok momenteel landelijk 2 miljard op en bedragen de kosten 13 miljard baht. In Bangkok is de opbrengst 500 miljoen baht tegen 6 miljard baht aan kosten. Dhana hoopt dat de verhoging mensen stimuleert om hun afval te scheiden. De regering werkt aan een masterplan voor afvalmanagement onder het motto Reduce, Reuse, Recycle. Het plan voorziet ook in de bouw van 25 afvalcentrales en gescheiden behandeling van elektronisch en gevaarlijk afval.

– Voormalig minister Pichai (Pheu Thai) is voor de achtste keer door de NCPO opgeroepen. Hij moet vrijdag op het matje komen bij het First Army Region Command. Pichai zegt niet te weten waarom hij is opgeroepen. De laatste keer was in september 2015 toen hij een week doorbracht op een legerbasis. De voorgaande zes keren werd met hem over economie gesproken.

In Maha Sarakham kreeg voormalig staatssecretaris van Landbouw Yutthapong (ook Pheu Thai) bezoek van acht soldaten. Ze vroegen hem de vier vragen van Prayut over de verkiezingen te beantwoorden. Minister Prawit (Defensie) zegt dat het niet het beleid is om soldaten antwoorden te laten verzamelen bij mensen thuis. Misschien een overijverige commandant ter plaatse?

Op de eerste dag van de meningspeiling hebben 7.012 personen hun mening gegeven. De krant noemde dat gisteren een uiterst lage opkomst.

– Het ministerie van Onderwijs werkt aan een vertaling in vijf talen van een NCPO-order die gerespecteerde buitenlandse universiteit toestaat in Thailand een satellietcampus te stichten. Zoals eerder gemeld wil de regering hen lokken naar de Eastern Economic Corridor en special economic zones. Een Engelse vertaling is al beschikbaar.

– No dogs allowed, blijft het motto voor alle medische en gezondheidsklinieken in het land. Het Department of Health Service Support heeft hen gewaarschuwd zich strikt aan de regels te houden en bezoekers te weren die hun huisdier meenemen. De waarschuwing is een reactie op een incident in Roi Et waarbij een zwerfhond in de röntgenkamer van een ziekenhuis een patiënt beet. Of die hond door een patiënt was binnengebracht of stiekem naar binnen was geglipt, meldt het bericht niet.

– Het Department of Marine and Coastal Resources onderzoekt de klacht van de NHRC dat een gasdepot in Samut Songkhram in aanbouw is op een stuk grond dat voorheen mangrove bos was. Het project is goedgekeurd door het Marine Department, maar niet zoals vereist door andere diensten en het kabinet. Mogelijk is een grondacte illegaal verstrekt.

Het perceel wordt omringd door mangrove bossen. Er wordt nog meer geconstrueerd, zoals een 300 meter lange betonnen brug over de monding van de Mae Klong rivier en een pier. Een woordvoerder van het bedrijf dat het depot en de brug bouwt, zegt dat het zich aan de wet houdt. Over 60 dagen zijn ze klaar. Omwonenden hebben geprotesteerd tegen de bouw omdat geen milieu-effectrapportage is gehouden. (Zie ook de pagina Krakers op overheidsland)


 

Hoe een koe een haas vangt

Hoe een koe een haas niet vangt

13 juni – Je weet nooit hoe een koe een haas vangt, maar deze uitdrukking gaat niet op voor Red Bullet-telg Vorayudh Yoovidhya, die zich al meer dan vier jaar aan justitie onttrekt. Hij reist vrolijk de wereld rond, is vaak in Thailand geweest, maar politie en Immigration kijken de andere kant op.

Vorige week maakte het kantoor van de procureur-generaal (OAG) bekend dat het alles in het werk stelt om hem aan te houden, voordat de verjaringstermijn voor de hit-and-run in september verloopt. Natuurlijk weet iedereen dat dit niet waar is, schrijft Bangkok Post in haar hoofdredactioneel commentaar van maandag. De politie en het OM lieten ook de verjaringstermijn van een jaar voor overschrijding van de maximumsnelheid verlopen. Als ook deze tweede verloopt, resteert alleen nog de aanklacht wegens roekeloos rijden. Die blijft tot 2027 van kracht.

Sinds het ongeluk, waarbij Vorayudh met zijn Ferrari een motoragent doodreed en honderden meters meesleurde, zijn 1.743 dagen verstreken. De OAG heeft nog 83 dagen te gaan. Het enige wat tot nu toe in deze zaak is gebeurd is dat Vorayudh’s paspoort is ingetrokken, maar daar zit dit heerschap niet mee. Thaksin geeft het goede voorbeeld met zijn buitenlandse paspoorten.

Dat het ook anders kan bewijst de aanhouding van de Brit Shane Kenneth Looker (47), die verdacht wordt van de moord op en mutilatie van een vrouw in 2014. Niet begraven zoals in de karaoke-moord, maar verdeeld in stukken in een koffer gestopt, die in een rivier in Kanchanaburi is gevonden. De Spaanse politie op Ibiza arresteerde hem dankzij een arrestatiebevel van Interpol, waar Thailand om had gevraagd.

Tegen Vorayudh loopt geen internationaal arrestatiebevel, alleen een verzoek om hem op te sporen. Een overigens overbodig verzoek, want verslaggevers van AP kostte het enige tijd geleden geen enkele moeite hem te vinden en troffen hem voor het familiehuis in Londen. Het verschil tussen beide zaken? Een paar miljard baht, veronderstel ik. (Bron: Bangkok Post, 12 juni) (Zie verder de pagina De zaak Vorayudh e.a.)

Meer onderzoek naar tempelcorruptie

13 juni – Het National Office of Buddhism (NOB), waarvan vier functionarissen worden verdacht van corruptie, gaat een speciale commissie aan het werk zetten om de onderste steen boven te krijgen bij de besteding van gelden die het NOB aan tempels verstrekt. NOB-directeur Pongporn heeft dit bekend gemaakt na overleg met minister Ormsin (PM’s Office) over de verduistering door de vier NOB-ers. ‘De minister maakt zich zorgen en heeft het NOB opdracht gegeven een commissie te vormen.’

Het NOB verstrekt jaarlijks 4 miljard baht aan tempels. Dat geld is bestemd voor onderhoud,  renovatie, godsdienstonderwijs aan monniken en promotionele activiteiten ter bevordering van het boeddhisme. Circa 1 miljard baht gaat naar een persoonlijke toelage voor monniken.

De zorgen betreffen voornamelijk onderhoud, onderwijs en promotie, het NOB maakt zich geen zorgen over de toelagen die hoofdmonniken krijgen. Monniken en NOB-ers die zich schuldig hebben gemaakt aan verduistering, gaan vervolgd worden. Monniken krijgen ook te maken met ecclesiastical (kerkelijke) monniken [?] en NOB-ers met disciplinaire actie.

Volgens Pongporn beschikken de meeste tempels niet over een behoorlijke boekhouding. De meeste systemen zijn een rommeltje en vatbaar voor corruptie. Veel tempels voldoen ook niet aan een ministeriële regeling die de aanstelling van een caretaker [boekhouder?] verplicht stelt. Sommige caretakers blijven in gebreke omdat andere invloedrijke figuren tempelzaken manipuleren. Ormsin en Pongporn overwegen wettelijke maatregelen te nemen om die systemen transparanter en effectiever te maken. Het NOB en de Sangha Supreme Council wordt gevraagd richtlijnen op te stellen.

Verder wordt in het bericht de voorgeschiedenis nagekauwd. Zie hiervoor het bericht van 12 juni: Corruptie bij onderhoudsfonds van 12 tempels. Deze tempels staan in Lampang, Phetchaburi, Amnat Charoen, Lamphun en Ayutthaya. Ze kwamen in beeld bij een onderzoek door de Counter-Corruption Division van de politie. De CCD gaat nog eens honderd tempels onderzoeken. Geschat wordt dat het schandaal de overheid 600 miljoen baht heeft gekost. (Zie verder de pagina Corruptie 2)

Ariya Jutanugarn zondag in Ontario

Golf: Ariya toch nummer 1 van de wereld

13 juni – Ariya Jutanugarn is toch opgeschoven naar de eerste plaats van de Rolex Women’s World Golf Rankings. Vorige week riep de organsatie haar al uit tot nummer 1, maakte een dag later bekend een rekenfout te hebben gemaakt, waardoor ze toch weer op de tweede plaats belandde, maar dankzij haar overwinning zondag op de Manulife LPGA Classic in Ontario (Canada) is ze nu toch echt de beste vrouwelijke golfspeelster ter wereld.

Premier Prayut noemt haar een inspiratie voor Thaise kinderen om aan sport te gaan doen. Op haar Facebook pagina stromen de felicitaties binnen met woorden als ‘amazing’ en ‘the best’. ‘Je hebt een nieuw hoofdstuk in Thailand’s sportgeschiedenis geschreven. Je hebt de harten van alle Thais gewonnen’, aldus een enthousiaste reactie.

De overwinning in Ontario is de eerste van dit jaar en de zesde van haar carrière. Ze won er een mooie trofee mee en ook niet te versmaden US$ 255.000.

Preeyanuch was geen grote drugsdealer

13 juni – Preeyanuch Nonwangchai, de vrouw die Warisara Klinjui vermoordde en het lichaam in tweeën zaagde, was geen grote drugsdealer, maar was verslaafd aan drugs en werd later een kleine pusher. Met deze mededeling maakt het Narcotics Suppression Bureau (NSB) een eind aan speculaties dat ze banden zou hebben gehad met een groot drugssyndicaat van de Wa etnische minderheid in Myanmar.

Maar het NSB houdt nog wel een slag om de arm, want het onderzoekt of ze wel banden had met andere netwerken zoals dat van Xaysana (zie de pagina De zaak Akarakit Worarojchroendet) en Thao Si Sook Daohuang (zegt me niets). De politie vraagt zich ook af waarom Preeyanuch en haar twee vriendinnen naar Myanmar zijn gevlucht en niet naar Laos dat dichterbij is.

Van de vijf verdachten, waaronder één man, zegt één vrouw onschuldig te zijn. Zij was in Bangkok toen de moord werd gepleegd. De volgende dag kreeg ze bezoek van Preeyanuch, de man en nog een medeplichtige. Samen gingen ze naar een winkelcentrum om de iPhone van Warisara te verkopen. (Zie voor alle voorgaande berichten de pagina Karaoke-moord)

De vier vragen van Prayut; magere opkomst op dag 1

13 juni – De bevolking lijkt nog niet erg warm te lopen voor de vier vragen over de verkiezingen die premier Prayut in zijn wekelijks tv-praatje van 26 mei zijn landgenoten heeft voorgelegd. Slechts een handjevol mensen kwam gisteren naar een van de Damrongdhama klachtencentra van de overheid om een antwoordformulier in te vullen.

Damrongdhama Nakhon RatchasimaIn Nakhon Ratchasima (foto) waren het er twintig, voornamelijk gepensioneerde ambtenaren, in Rayong zes, in Chai Nat drie. De directeur van het centrum in Chai Nat verwacht dat het bezoek nog zal aantrekken. Ook in het district Hat Yai (Songkhla) was de belangstelling miniem. Een districtsmedewerker weet dit aan de geringe publiciteit.

Suthep Thaugsuban, voormalig leider van de PDRC die in 2013 en 2014 actie voerde tegen de regering Yingluck, publiceerde zijn antwoorden op zijn Facebook-pagina. Hij verwacht dat het land na de verkiezingen een ‘schone regering, vrij van corruptie’ heeft.

Prayut’s vragen hebben kritiek opgeroepen als een poging om steun van de bevolking te krijgen haar bewind voort te zetten. (Meer op de pagina Verkiezingsnieuws 2)

Kiesraad voert strijd voor waardigheid en prestige

13 juni – De Kiesraad legt zich niet neer bij de goedkeuring van de organieke wet op de Kiesraad vrijdag door het parlement. De raad gaat de wet bestuderen en vergadert daarna met de grondwetcommissie (CDC) om de meningsverschillen bij te leggen.

Pijnpunt is de opheffing van de huidige vijf leden tellende Kiesraad en vervanging door een nieuwe van zeven leden. Van de vijf commissarissen voldoen enkelen niet aan de strengere eisen die de wet aan commissarissen stelt. De wet wordt niet onmiddellijk van kracht daar de Kiesraad het recht heeft de wet aan te vechten.

De goedkeuring door het parlement was niet unaniem. Tijdens de behandeling verzetten veel leden zich, aldus Kiesraadcommissaris Boonsong. Ze zeiden dat de wet in strijd is met de grondwet en pleitten voor het aanhouden van de commissarissen, die aan de nieuwe eisen voldoen.

Boonsong zegt niet voor zijn eigen hachie te vechten, want hij moet in augustus aftreden omdat hij 70 jaar wordt. ‘We vechten niet voor onze eigen belangen. Het is een gevecht voor de waardigheid en het prestige van onze organisatie.’ (Meer op de pagina Verkiezingsnieuws 2)

Regering wil cowboy boeren

13 juni – Het Livestock Department heeft gisteren boeren verzekerd dat het veefokprogramma Koban Burapha (Eastern Cowboys) ten goede komt aan de zesduizend rijstboeren in drie districten van Sa Kaeo die zich als deelnemer hebben opgegeven. Het programma gaat van start zodra de dienst 30.000 koeien heeft gekocht van tien in het programma geïnteresseerde bedrijven.

Het kabinet besloot vorige week 971 miljoen baht uit te trekken voor het programma dat tot 2022 loopt. Het heeft tot doel rijstboeren om te turnen tot veeboeren, of zoals de krant schrijft cowboys. Duizenden rais aan rijstvelden die vanwege watertekorten niet geschikt zijn voor de rijstverbouw worden daarvoor omgezet in grazige weides. Het vlees van de dieren is bestemd voor de export.

Het bericht refereert aan voorgaande projecten die mislukt zijn, maar dat zegt me niets. Hoofd Apai van het Livestock Department zegt dat hij daarvoor niet bang is omdat de koeien in eigen land worden gekocht. Ze worden met KI gefokt en het programma wordt in de vorm van coöperaties uitgevoerd, waardoor het project duurzamer is.

Ouders van Suphakson Ponthaisong

Kort nieuws dinsdag 13 juni

– De ouders van de in januari ontvoerde en vermoorde Suphakson Ponthaisong [geen leeftijd] eisen van de verdachten 6 miljoen baht als compensatie voor het verlies van hun dochter, die hen financieel ondersteunde. Maandag hebben ze de provinciale rechtbank van Taling Chan een petitie met die eis overhandigd.

De zaak zou oorspronkelijk maandag voorkomen, maar is op verzoek van de verdediging uitgesteld tot 3 juli. Een van de verdachten is een voormalig hoofd van het districtspolitiebureau Ban Pong en een ander een voormalige kamnan.

De verdachten worden vervolgd voor moord met voorbedachten rade, het verbergen en de vernietiging van het lijk en illegale gevangenneming. Ze begroeven het lichaam eind december in een vakantiepark in Kanchanaburi.

Drie verdachten zijn al aangehouden, drie zijn voortvluchtig. De aangehouden verdachten hebben bekend dat ze Suphakson hebben bedreigd om te stoppen met haar verhouding en financiële relatie met een van de drie, een 39-jarige vrouw.

– Vice-premier Prawit heeft politici gewaarschuwd geen politieke actitiviteiten te ontplooien. Hij zei dit naar aanleiding van een vergadering zaterdag van enkele oud-parlementsleden in een hotel in Bangkok. De politie maakte er einde aan onder het mom dat ze het pand doorzocht op verdachte voorwerpen.

De parlementsleden vormen de ‘Former MP Club’. De groep bestaat uit 77 voormalige parlementariërs, voornamelijk van Pheu Thai. Prawit zegt geen probleem te hebben met een bijeenkomst om een vorkje te prikken of gezellig te kletsen, maar het is nu niet de tijd om te praten over politiek.

Alongkorn Ponlaboot (Democraten) zegt dat de club zich niet met politiek bezighoudt of probeert een nieuwe partij op te richten. De ‘vergadering’ was een gelegenheids bijeenkomst van vrienden om naar elkaars problemen te luisteren. De bijeenkomst had niet bekend mogen worden, maar sommige leden hadden erover met de pers gepraat. Clubleden die de club willen gebruiken voor hun politieke agenda, worden geweerd. Voortaan zal de club de autoriteiten tevoren inseinen wanneer ze bijeen komt.

– RTP hoofdcommissaris Chakthip heeft opdracht gegeven voor een onderzoek naar het kopen van posities in het politiekorps. Voormalig parlementslid Witthaya (Democraten) heeft die beschuldiging geuit. Hij heeft ook gezegd dat enkele agenten niet gepromoveerd zijn, alhoewel ze wel betaald hadden. In 2016 zou volgens hem meer dan 50 miljoen zijn betaald

Chaktip is degene die beslist over benoemingen. Hij is bereid daarvoor alle verantwoordelijkheid te nemen, aldus politiewoordvoerder Kritsana.

Vice-premier Prawit zei gisteren er vertrouwen in te hebben dat de beschuldigingen ongegrond zijn. ‘Ik heb vertrouwen in mijn ondergeschikten. Alles is above-board. Ik heb geen idee hoe iemand een positie kan hebben gekocht. Dan moet misleiding een factor zijn geweest. De correcte procedure is dat benoemingen aan de commissaris worden voorgelegd.’ (Zie verder de pagina Corruptie 2)

– Follow-up op het bericht van 11 juni Ontvoerde Japanner gered; drie arrestaties. De South Bangkok Criminal Court heeft op verzoek van de politie de voorlopige hechtenis  van de drie Japanners verlengd, die begin deze maand hun voormalige werkgever (althans volgens sommige mediaberichten) ontvoerden, mishandelden en beroofden.

Volgens het websitebericht vermoedt de politie dat iemand anders opdracht heeft gegeven voor het lesje dat ze man leerden, zoals ze de mishandeling zelf noemen, maar de krant meldt dit niet. Een hardhandig lesje, want ze sloegen de man met een baseball bat, waardoor zijn rechterbeen brak.

– De Mineral Resources Management and Policy Commission heeft enkele sub-commissies aan het werk gezet om plannen te maken voor de regulering en het management van minerale grondstoffen, zoals kali, kwarts en goud, zodat de winning voldoet aan de nieuwe mijnbouwwet.

Hoofd Tawsaporn van het Department of Mineral Resources belooft dat de commissies rekening zullen houden met gezondheids en milieu zorgen van omwonenden en civiele groepen en gelegenheid tot inspraak geven.

– Een regeringscommissie overlegt op 3 juli met Kingsgate, het Australische moederbedrijf van de goudmijn Akara in Pichit, over de compensatie die ze eist voor de sluiting. Het wil de kwestie regelen via de Thailand-Australia Free Trade Agreement.

Volgens een studie naar de milieugevolgen van de mijn valt niet definitief vast te stellen of de zware metalen die in het gebied zijn gevonden, afkomstig zijn van de mijn. Een studie naar de gevolgen voor de gezondheid van omwonenden is nog niet afgerond omdat medische gegevens van voor de start van de mijn ontbreken.

– De Rural Doctors’ Society vraagt de regering om vast te houden aan de oorspronkelijke zes wijzigingen van de National Health Act, vastgelegd in een richtlijn van de NCPO. Ze reageert op een uitspraak van een panel van het ministerie van Volksgezondheid dat veertien punten wijziging behoeven. Ik moet het hier helaas bij laten, want een toelichting wordt te ingewikkeld – dat wil zeggen als ik het allemaal zou begrijpen. De veranderingen hebben onder andere te maken met de manier waarop fondsen worden uitgekeerd.

– De regering spreekt een gerucht tegen dat het Department of Provincial Administration sommige zuidelijke provincies heeft gewaarschuwd voor mogelijke terroristische aanvallen in toeristendistricten in Phuket, Phangnga en Krabi. Minister Anupong (Binnenlandse Zaken) zegt dat de huidige beveiliging toereikend is. Versterking is niet nodig. De gouverneur van Phuket denkt er blijkbaar anders over want die zei zaterdag dat patrouilles op openbare plaatsen worden versterkt en dat gebeurt ook in Phangnga.

Niet geplaatst
Pattaya: Muze pub in de as gelegd, dak ingestort. Voor een foto klik hier.


 

Verdachten karaoke-moord op persconferentie van de RTP

[Overbodige] opinie: Brute moord is een les voor ons allen

12 juni – Er schort wat aan de coördinatie op de redactie van Bangkok Post. Want op 10 juni plaatste de krant een opinieverhaal over de moord op en mutilatie van Warisara Klinjuk, waarin de auteur het mediacircus hekelde en de heldenstatus die moordenares Preeyanuch op de social media verwierf, en gisteren deed nieuwsredacteur Anucha Charoenpo het nog eens dunnetjes [maar slechter] over.

Hij schrijft: Brutal murder case is a lesson to all of us, alsof niet alle moorden die in Thailand gepleegd worden, een les zouden moeten zijn. Ik heb de gegevens niet paraat, maar ik meen dat Thailand wereldwijd hoog in de misdaadcijfers staat. [Dat valt wel mee. Thailand staat in de middenmoot, meldde een lezer mij. In Honduras worden de meeste moorden gepleegd: 90,4 per 100.000 inwoners.]

Verwacht van mij geen complete samenvatting van dit redelijk overbodige artikel dat voor een groot deel bestaat uit een relaas wat er allemaal is gebeurd sinds Warisara werd gewurgd door ‘mooie’ Preeyanuch, haar lichaam in twee stukken werd gezaagd en begraven. Dat weten we zo langzamerhand nu wel.

Anucha noemt de moord ‘one of the most gruesome murders that has ever taken place in the country’, hetgeen bewijst dat hij aan geheugenverlies lijdt. Wat te denken bijvoorbeeld van de student die vermoord werd doordat een leeftijdsgenoot een schroevendraaier in zijn hoofd stak. Lijkt me ook heel gruesome. Of het in stukken verdeelde lijk in een diepvrieskist en een ander in een muur verstopt. De lijst met gruesome murders is eindeloos.

Anucha besteedt ook redelijk veel aandacht aan de link met drugshandel waarin Preeyanuch verwikkeld zou zijn, maar dat is vooralsnog speculatie, want er is nog niets bewezen. Voorlopig worden de verdachten beschuldigd van moord met voorbedachten rade, het verbergen van een lichaam en ontvangst van gestolen voorwerpen (van Warisara).

‘Ik weet nog niet wat de rechter gaat beslissen’, schrijft Anucha, wat me ook een vrij overbodige opmerking lijkt. Geldt dat niet voor elke rechtszaak die nog moet beginnen? ‘Het is mogelijk dat ze de doodstraf krijgen of gevangenisstraf. In ieder geval weet ik één ding: een gevangenis is niet een plaats waar ze normaal kunnen leven.’

Anucha zegt als journalist te velde tal van gevangenissen te hebben bezocht. De gedetineerden moeten om 5 uur opstaan en overdag werkjes doen: in de keuken, ziekenboeg, tuin of het terrein en de slaapkwartieren schoonmaken. Om 4 uur gaan ze terug naar hun cel, waar ze met 20 tot 30 man slapen. Privacy en persoonlijke ruimte zijn beperkt.

Anucha besluit met een advies aan de ouders. Besteed meer tijd met de kids, zodat ze op het rechte pad blijven. Geef ze een kans op een goede opleiding zodat ze wegblijven van drugs en slechte mensen. En laat ik nou altijd gedacht hebben dat scholen een belangrijk distributiekanaal voor drugsdealers zijn. (Bron: Bangkok Post, 11 juni) (Zie voor alle voorgaande berichten de pagina Karaoke-moord)

NBTC wil belastingcentjes zien van OTT’s

12 juni – Eerst maar eens uitleggen waarvan OTT een afkorting is: niet onvoltooid tegenwoordige tijd, zoals in het Nederlands, maar Over-The-Top. Dat zijn bedrijven zoals Line TV of YouTube, waarvoor dankzij de reclame-inkomsten niet betaald hoeft te worden, of Netflix en AIS Pay, waarvoor kijkers moeten betalen.

Telecommunicatie waakhond NBTC vindt dat ze net als binnenlandse actoren bedrijfsbelasting moeten gaan betalen en in Thailand een eigen kantoor moeten vestigen. Het ontduiken van de belasting, hoewel niet illegaal, is al langer een doorn in het oog van critici en dat geldt ook voor de taxidiensten Uber en Grab, maar daar gaat de NBTC niet over.

BP-hoofdredacteur Umesh Pandey snijdt de kwestie aan in zijn wekelijkse column op de opiniepagina van zijn krant. Hij noemt het besluit van de NBTC een welkome actie voor degenen die vinden dat deze bedrijven een bijdrage dienen te leveren aan ’s rijks schatkist.

De OTT’s zullen niet staan te juichen als ze in Thailand belasting moeten gaan betalen. Vorig jaar hevelden Apple, Google en Facebook hun winsten over naar Ierland en andere belastingparadijzen. Verschillende grote tech bedrijven zijn erin geslaagd strenge bedrijfsbelastingen te ontduiken.

Umesh schrijft: ‘Wanneer het de Thaise regering lukt OTT’s belasting te laten betalen, kan Thailand fungeren als rolmodel voor andere landen. Om dat te doen moet de NBTC een balans zien te vinden tussen het stellen van eisen aan fair play en voorkomen dat ze door het stellen van te veel restricties de OTT’s van zich vervreemdt. Ze moet er ook voor zorgen dat de nieuwe regels geen onnodige last voor internetgebruikers zijn.’

Umesh wijst er in dit verband op dat het reguleren van informatie niet meer zo eenvoudig is als vroeger, vooral niet in Thailand dat een strenge Computer Crime Act [lees: censuurwet] kent. (Bron: Bangkok Post, 11 juni)

Meisje van 11 studeert aan de OU – met succes

12 juni – ‘Mijn dochter is een gewoon meisje van het platteland. Ze leeft een normaal leven en brengt haar tijd door met eten, leren, spelen en plezier maken met andere gewone meisjes’, zegt de moeder van Supanida Apaiwong, een meisje van 11 dat inmiddels acht cursussen aan de Sukhothai Thammathirat Open University met succes heeft afgesloten. Dit semester in publieksrecht en inleiding management.

De OU stelt het meisje uit Nakhon Si Thammarat, een provincie in het Zuiden van Thailand, op haar Facebook ten voorbeeld aan anderen. ‘Je leest het goed. Het meisje zit in Prathom 5.’  [klas 5 lagere school] In talrijke commentaren wordt ze geprezen. Een schrijft dat publieksrecht bepaald geen gemakkelijk vak is. Een ander: Ze inspireert me. Als zij het kan doen, kan ik het ook.

Supanida maakte haar entree op de OU toen ze in Prathom 3 zat. Ze volgt zogeheten pre-degree cursussen. Studiepunten die behaald worden, kunnen meegenomen worden naar een formele cursus die opleidt voor een undergraduate graad. Supanida heeft er inmiddels 36. Leerlingen studeren thuis, alleen voor examens moeten ze naar een aangewezen locatie. (Bron: website Bangkok Post, 11 juni)

Corruptie bij onderhoudsfonds van 12 tempels

12 juni – Twaalf tempels worden verdacht betrokken te zijn bij de verduistering van 60 miljoen baht, door het National Office of Buddhism (NOB) uitbetaald voor onderhoud en renovatie. Het geld werd achterover gedrukt door vier functionarissen van het NOB met hulp van vier leken c.q. netwerken.

De Counter-Corruption Division (CDC) van de politie, die dit ontdekt heeft, draagt de zaak deze week over aan de NACC. Wanneer die de zaak ernstig genoeg vindt, wordt het OM of de CDC ingeschakeld om de NOB-functionarissen aan te klagen. Een van hen is een voormalige directeur-generaal van de NOB.

Woensdag deed de CDC invallen in drie huizen in Sakon Nakhon, Nakhon Pathom en Samut Prakan. De huizen zijn eigendom van personen in de netwerken die betrokken zijn bij de verduistering. De CDC vermoedt dat vier netwerken verwikkeld zijn in het corruptieschandaal. Ze opereren in het Noorden, Central Plains, Zuiden en Noordoosten. De tempels werden gedwongen aan hen geld af te staan, maar de politie weet niet hoe hen dat is gelukt.

Tegen betrokken monniken neemt de CDC geen juridische actie. Ze worden beschouwd als slachtoffer van de fraude en behandeld als getuigen. De vier NOB-functionarissen hebben zich al gemeld bij de CDC, de vier burgers hebben zich nog niet vertoond. (Zie verder de pagina Corruptie 2)

Kindergarten leerlingen neschermen zich tegen de stank van 200 varkens

Varkens in tempel verspreiden penetrante stank

12 juni – Nee, deze kindergarten leerlingen zijn niet verkouden, ze dragen ook geen mondkapjes tegen de uitlaatgassen van auto’s, maar ze beschermen zich tegen de stank van 200 varkens die worden gehouden door Wat King Kaew in Samut Prakan. Van die 200 scharrelen 22 rond op een omheind terrein dat grenst aan de school.

Vrijdag bezochten een kamnan en dorpshoofd de stinkende zwijnenstal, want die beesten poepen maar raak. Deze week verhuizen de varkens naar een onderkomen van het Provincial Lifestock Office in de noordelijke provincie Nan. Met de tempel is afgesproken dat twee fokvarkens mogen achterblijven. De 22 buitenvarkens verhuizen naar andere plaatsen op het tempelterrein. De brandweer heeft het stinkende terrein nat gespoten en met schoonmaakmiddelen bewerkt.

Onderwijzers, leerlingen en omwonenden zijn tevreden met de getroffen maatregelen. Districtshoofd Weeraphan zegt dat de tempel met enkele biggen is begonnen, maar ze gingen snel van bil en binnen de kortste keren waren er 200. Behalve varkens houdt de tempel ook paarden, maar hun poep is reukloos.

Amnestie geen onderdeel van eenheidsplan

12 juni – Het is een gevoelig onderwerp in Thailand: amnestie. Er zijn al vaak voorstellen voor gedaan, maar die zijn allemaal gesneuveld. Dus heeft de verzoenings-commissie eieren voor haar geld gekozen en gezegd dat amnestie niet wordt opgenomen in het eenheidsplan, waarvoor een inspraakronde van enkele maanden is gehouden. ‘Verzoening is geen amnestie’, zegt voorzitter Kongcheep, tevens woordvoerder van het ministerie van Defensie.

Even recapituleren: van 14 februari (Valentijnsdag) tot 5 april heeft de commissie meningen over verzoening en hervormingen verzameld van politieke partijen, politieke groepen, het zakenleven en burgers. De gebundelde conclusies zijn van 28 april tot 8 mei voor feedback in forums in vier regio’s gepresenteerd.

Een van de conclusies is dat de vroegere politieke conflicten te wijten zijn aan verschillende ideologieën en belangen van politieke partijen. [Wat een open deur] Een andere: Het ontbreekt aan politiek begrip en het handhaven van de wet bij het regeren van het land faalt. Kongcheep zegt: Dat leidt tot onrecht, wat de belangrijkste oorzaak is van conflicten en sociale instabiliteit.

En zo reutelt het artikel nog een tijdje door, maar ik stop. Lees het zelf maar: Amnesty ‘not included in unity plan’. Ja, beste mensen, Thailand gaat een gouden tijd tegemoet met dit soort vlijmscherpe observaties. (Meer op de pagina Verkiezingsnieuws 2)

Plan voor kalimijn roept zorgen op

12 juni – Zorgen ten aanzien van het milieu en financiën zijn gerezen over het kabinetsbesluit om overheidsbedrijven toe te staan een aandeel te nemen in Asean Potash Chaitaphum Plc (kaliumoxide, een grondstof van kunstmest). Het kabinet heeft dit besloten om de financiële druk op het ministerie van Financiën, dat nu de grootste aandeelhouder is, te verminderen. Het besluit wordt gezien als een poging om het voortbestaan van het bedrijf veilig te stellen.

Voorzitter Hannarong van Thai-Water Partnerships zegt dat het probleem verschoven wordt want de financiële last wordt dan gelegd op de staatsbedrijven, die al liquiditeitsproblemen hebben en onder schulden gebukt gaan.

‘Elk staatsbedrijf hanteert zijn eigen praktische richtlijnen bij de keuze van winstgevende investeringen. Ik denk niet dat veel bedrijven belangstelling hebben. De kalimijn maakt niet genoeg winst om investeringen aan te trekken als gevolg van het beperkt aantal mineralen en hun kwaliteit.’

Projectcoördinator Lertsak van een studie naar mijnen vreest voor de milieugevolgen voor omwonenden van de mijn. Hij denkt dat ze zullen toenemen wanneer de mijn dankzij de versterking van haar aandelenbezit besluit uit te breiden.

Communist Party of Thailand

Kort nieuws maandag 12 juni

– 6.183 voormalige leden van de in 1980 opgeheven Communist Party of Thailand (CPT) krijgen woensdag in totaal 1,3 miljard baht als ‘zakgeld’. Het geld, bedoeld om ze in de toekomst stevig op hun voeten te laten staan, is de laatste tranche van een financiële deal die toenmalig premier Prem Tinsulalonda  met de communisten sloot om een eind te maken aan de revolutie.

De eerste CPT-leden en supporters kregen in 2002 en 2009 stukjes land. Deze groep komt in aanmerking voor het geld omdat ze zich vrijwillig aan de regering overgaven, maar ze kregen nooit hulp. Dat wordt nu goed gemaakt met 225.000 baht per persoon.

– Zes vermeende leden van een bende vervalsers zijn gisteren gearresteerd door de Patrol and Special Operations Division van de politie. En daarmee kwam een eind aan het winstgevende bedrijf van vier mannen en twee vrouwen, waar klanten terecht konden voor een vals onderwijsdiploma, universitaire graad, identiteitskaart of vergunning om een auto online te kopen.

De bende hield zich ook via de social media en apps bezig met de handel in wapens, drugs en (gestolen, gesmokkelde) auto’s waarop geen belasting was betaald. Het verdiende geld werd via andere bedrijven witgewassen. Ze incasseerde het geld via de bankrekening van anderen, die daarvoor een vergoeding van 1.000 tot 2.000 baht kregen. Ook zij gaan vervolgd worden.

– De National Anti-Corruption Commission (NACC) verwacht drie maanden nodig te hebben voor haar onderzoek naar belastingsontduiking bij de import van duizend luxe wagens, de eerste van enkele duizenden wagens waar de NACC onderzoek naar doet.

Witthaya Arkhompitak van de NACC zegt dat de zaak complex is, wat een snel onderzoek bemoeilijkt. Er moeten honderden personen gehoord worden en een gigantische hoeveelheid bewijs in eigen en buitenland moet onderzocht worden. Om de zaak te vereenvoudigen wordt die in delen gesplitst. Onder de verdachten bevindt zich personeel van de douane. (Zie verder de pagina Inbeslagname statusblik)


 

Karaoke-moord Persconferentie

Opinie: Verheerlijking van moord op Warisara weerzinwekkend

11 juni – Weerzinwekkende verheerlijking van een brute moord, kopt Bangkok Post boven een verhaal van BP-verslaggever Erich Parpart op de opiniepagina van de krant. Het verhaal gaat vergezeld van bovenstaande foto: de persconferentie waarop de drie verdachten van de moord op en mutilatie van de 22-jarige Warisara Klinjuk aan den volke werden getoond met in de hoofdrol de knappe ringleider Preeyanuch Nonwanchai.

Preeyanuch met veelkleurige tas of kussenParpart hekelt de verheerlijking van Preeyanuch die het slachtoffer wurgde en later in twee stukken zaagde. Ach, je bent jong en aantrekkelijk en daar vallen internetgebruikers voor. Maar dat is nog niet het ergste. Kleingeestige verkopers verdienen geld met de verkoop van accessoires die de beeltenis van Preeyanuch dragen.

Eén is een sleutelketting in de vorm van een zaag lijkend op de zaag waarmee het lichaam werd gehalveerd. Een ander is een kleurrijk kussen met deken die Preeyanuch vasthield toen ze in Chiang Mai in politiehechtenis was. [Volgens een eerder bericht gaat het om een kleurrijke tas]

Ik laat de bijdrage van Parpart verder onbesproken. Docent massacommunicatie Warat zei het vrijdag al op een forum van de Thai Journalists Association (TJA): De samenleving is ziek, ze heeft een ongezonde obsessie met seks en geweld (zie het bericht van gisteren: Karaoke-moord: ‘De samenleving is ziek’). En daarmee is geen woord te veel gezegd. (Bron: Bangkok Post, 10 juni)

Meer weten? Klik hier voor het gehele artikel. Zie voor alle voorgaande berichten de pagina Karaoke-moord.

Ontvoerde Japanner gered; drie arrestaties

11 juni – Drie Japanners zijn vrijdag aangehouden in verband met de ontvoering van een landgenoot als wraak voor een zakelijk conflict met hem.

De man, Tsunemi Watanabe, werd maandag naar Chaeng Wattana gelokt en vandaar naar een appartement in Ekkamai gebracht, waar hij mishandeld is. Hij mocht eenmaal per dag zijn vrouw bellen. De vrouw alarmeerde de Japanse ambassade omdat zijn stem erg zwak klonk. Vervolgens ging de politie op verzoek van de ambassade op zoek naar de man. Toen een van de ontvoerders voor een boodschap het appartementengebouw verliet, was het bingo.

De politie trof de man aan, met elektriciteitsdraden vastgebonden aan een bed. Zijn linkerbeen was ernstig verwond, zijn rechterbeen was gebroken en zijn lichaam vertoonde kneuzingen. De man is overgebracht naar het Bumrungrad ziekenhuis.

In een ander appartement trof de politie een zaag, touw, plastic tassen, tape en rubber vellen aan. Volgens adjunct-politiecommissaris Suthee waren die spullen bedoeld om het lichaam later te verbergen voor de politie.

De verdachten hebben verklaard dat ze Watanabe alleen maar een lesje wilden leren en niet doden. De zaag zou aangeschaft zijn om een spalk te maken voor het gebroken been. Volgens een van de verdachten had de ontvoering te maken met een zakelijk conflict dat twee jaar geleden speelde, toen ze in dienst waren van het slachtoffer. Ze zouden hem bestolen hebben waarna hij aangifte deed bij de Japanse politie en 15 miljoen yen als schadevergoeding eiste. Tegen de verdachten waren arrestatiebevelen uitgevaardigd. (Bron: website Bangkok Post, 10 juni, en krant 11 juni)

Doerian veiling brengt 2,05 mln baht op

11 juni – Sommigen zijn er gek op en zijn dan ook bereid er 250.000 baht voor te betalen, anderen zoals ik vinden de vrucht stinken en lopen er in een grote bocht omheen. Vanwege de penetrante geur mag hij ook niet vervoerd worden in de metro, zowel verpakt in partjes als onverpakt.

Ik heb het natuurlijk over de doerian. Gisteren werden negen exemplaren van de kanyao, de Koning van de Durians, en de monthong in Nonthaburi geveild om fondsen te werven voor een weeshuis in Pak Kret. De veiling bracht 2,05 miljoen baht op.

De duurste doerian was de monthong, de meest geliefde soort bij doerian-liefhebbers. Hij werd voor 250.000 of 300.000 baht [het bericht noemt twee bedragen] gekocht door  een restauranthouder. De monthong heeft een milde textuur, is zoet, heeft een boterachtige smaak en aromatische geur. De negen doerians waren gedoneerd door kwekers.

Het district Bang Rak Noi in  Nonthaburi telde ooit de meeste doerian boomgaarden met een oppervlakte van 4.000 rai. Tijdens de grote overstromingen in 2011 werden vele beschadigd. De doerians van de kweker van de geveilde kanyao worden beschouwd als de beste van Nonthaburi. Van zijn oogst wordt 90 procent gereserveerd door hoge ambtenaren en rijke mensen.

Een complete doerian kost 2.000 tot 15.000 baht, in partjes verpakt in cellofaan 250 à 300 baht.

Kleurtjes helpen bij nieuwe aanpak van  mensenhandel

11 juni – Bangkok Post opent vandaag met een Special Report (achtergrondverhaal) over de sekshandel. De politie heeft zich voorgenomen harder de handel en kinderprostitutie te bestrijden. Ze heeft het land verdeeld in drie zones met een hoog (rood), matig (geel) en klein risico (groen) voor beide vergrijpen (zie bijgaand kader).

De nieuwe aanpak is een reactie op enkele recente gevallen van mensenhandel, zoals de prostitutie in Mae Hong Son (zie de pagina Mae Hong Son) en Nakhon Ratchasima, en de arrestatie van Thaise vrouwen die onder valse voorwendsel naar de VS waren gelokt en daar als prostituee moesten werken.

Commandant Kornchai van de Anti-Trafficking in Persons Division (ATPD) van de politie zegt dat de zonering  gebaseerd is op cijfers over het aanval gevallen waarbij illegale migranten zijn betrokken en zaken die betrekking hebben op sekshandel. Veel grensprovincies met grote aantallen buitenlanders behoren tot de gele zone.

De alarmbellen over mensenhandel gingen voor het eerst rinkelen in 2014 toen Thailand in het Amerikaanse Trafficking in Persons rapport geplaatst werd in Tier 3, de categorie van landen die de zaak op hun beloop laten. Vorig jaar schoof Thailand een plaatsje omhoog, maar nog altijd doet het land niet genoeg. De recente gevallen deden de bellen nog harder rinkelen.

In Mae Hong Song was een bende actief die minderjarig meisjes leverde, in Nakhon Ratchasima bevrijdde de ATPD vorige maand vier meisjes, wier diensten op Facebook werden aangeboden. Twee meisjes van 15 jaar die bemiddelden bij de sekscontacten, zijn er aangehouden. In de VS zijn 38 personen gearresteerd. Om hoeveel vrouwen het gaat vermeldt het bericht niet.

De ATPD heeft vijf benaderingen om mensenhandel te voorkomen en bestrijden: bezoeken ter plaatse, controles op werk, onderzoeken, zoektochten en arrestaties. Met de nieuwe aanpak wordt begonnen in 22 kustprovincies, havens en vissersboten. De politie krijgt daarbij assistentie van vier ministeries.

Kiesraad: Somchai hekelt reset-besluit van parlement

11 juni –  Kiesraadcommissaris Somchai heeft geen goed woord over voor het parlementsbesluit de organieke wet op de Kiesraad het groene licht te geven. Hij schrijft op zijn Facebook dat de ‘reset’ waarin de wet voorziet, ‘een donkere kant van de pogingen wordt om het verkiezingsproces te hervormen’.

Als de NCPO neutraal blijft, is er geen vuiltje aan de lucht, maar als het regime een politiek doel nastreeft en stakeholder wordt bij de volgende verkiezingen [door eraan deel te nemen?], wordt het besluit van het parlement een schandvlek op de politiek, aldus Somchai.

Hij trekt een vergelijking met een actie van toenmalig regeringspartij Pheu Thai, die dankzij haar meerderheid in het parlement in 2013 een blanco amnestiewet wilde doordrukken [waarvan volgens critici Thaksin zou profiteren]. Dat was de aanleiding voor de anti-regeringsprotesten van de PDRC, die uiteindelijk culmineerden in de coup van mei 2014.

De organieke wet voorziet in een Kiesraad van zeven leden (thans vijf) die moeten voldoen aan hogere eisen. De raad krijgt meer bevoegdheden om verkiezingsfraude te bestrijden. De commissarissen worden gekozen door de NLA (het huidige benoemde parlement) op voordracht van een selectiepanel. Somchai zegt: ‘De NLA kan de kandidaten afwijzen en de selectieprocedure voortzetten totdat ze de kandidaten krijgt die ze wenst.’

De huidige Kiesraad is gekozen door de Senaat, die door de coup het veld moest ruimen. De nu zittende leden kunnen niet herkozen worden. (Meer op de pagina Verkiezingsnieuws 2)

Phra Thepveeraporn en kardnaal Francis Xavier Kriengsak Kovitvanit

Kort nieuws zondag 11 juni

– Elf maanden is eraan gewerkt door een team vertalers, maar nu zit het werk erop. Een twee eeuwen oud Khmer geschrift gaat in Italiaanse vertaling naar het Vaticaans Museum in Rome. Kardinaal Francis Xavier Kriengsak Kovitnavit nam het in ontvangst van Phra Thepveeraporn, de abt van Wat Phra Chetupon Wimonmangkhalaram. Die hoorde midden vorig jaar dat paus Francis het geschrift graag wilde exposeren, maar helaas kon hij het niet lezen.

Het geschrift is een gift van koning Chulalongkorn (Rama VII) aan de toenmalige paus Pius XI, 83 jaar geleden tijdens zijn bezoek aan Italië. De 186 vertaalde pagina’s zijn gestoken in een omslag van puur goud en meet 13 bij 66 cm. Het geschrift bevat aanwijzingen voor reciteren, poëtische verhalen, Pali gezangen en een samenvatting van de preken en bevelen van de Boeddha.

– Twee van de zeven personen die verdacht worden van het kopen van wapens van ‘rogue’ soldaten (schelmachtig) zijn op borgtocht vrijgelaten. De CSD bracht de zeven gisteren naar de rechtbank om toestemming te vragen voor verlenging van het voorarrest. Ze wil nog eens tien getuigen horen en bewijs onderzoeken.

Waarom juist deze twee als voorlopig vrij man de rechtbank mochten verlaten, wordt niet duidelijk uit het bericht. Drie vroegen geen borgtocht aan, de aanvragen van de anderen werden afgewezen. De CSD verzette zich tegen de aanvragen vanwege vluchtrisico.

De kopers ontvingen de wapens via de besteldienst Kerry Express. Ze zijn gestolen uit wapendepots van het 1st Engineer Battalion. De zes soldaten die betrokken zijn bij de wapenhandel, zijn gevangen gezet en worden door de krijgsraad berecht.

– De krant meldt vandaag twee sterfgevallen, nu eens niet door geweld, maar door ziektes. In zijn huis in Klong Tan (Bangkok) overleed voormalig politiecommissaris Pote Boonyachinda op 80-jarige leeftijd. Hij leed al jaren aan longemfyseem en andere ouderdomsziektes. Zijn zoon is de bekende zanger Phunkorn ‘Dunk’ Boonyachinda.

Verder stierf Prapas Uaychai, fellow van de Royal Society of Thailand, op 93-jarige leeftijd. Hij werd in 1973 lid van de toenmalige National Legislative Assembly en nam een jaar later het voorzitterschap over van Kukrit Pramoj. Prapas diende onder andere als minister van Justitie.

– Ten slotte nog een drugsvangst. Bij de grens met Laos onderschepte het leger 4,2 miljoen methamphetamine pillen. Ze waren verpakt in zestien zakken, die in een pickup truck werden vervoerd. De bestuurder zag kans te vluchten toen hij vrijdagavond bij een controlepost werd gestopt. Het leger was getipt over het transport. De drugskoerier had pech want hij had een route genomen waarop hij geen controle verwachtte.


 

Mekong met de plaats van de geplande Pak Beng dam

Pak Beng dam: Bangkok Post schrijft maar raak

Pak Beng dam is not a run-of-river hydroelectricity plant, in which there is little or no water storage. This means the dam wil almost completely block the river flow, leaving only one sluice gate for ships to travel.
Bangkok Post, 8 juni

The Pak Beng project is designed to be a ‘run-of-river’ hydroelectricity-type power plant […]. Run-of-river hydroelectricity is a kind of hydroelectric generation plant whereby little or no water storage is provided. Such power plants may have no water storage at all or a limited amount, in which case the storage reservoir is referred to as pondage.
A plant without pondage has no water storage and is, therefore, subject to seasonal river flows. Thus, the plant will operate as an intermittent energy source while a plant with pondage can regulate its water flow at all times and can serve as a peaking power plant or base load power plant.
Bangkok Post, 9 juni

Zie verder het bericht van gisteren Protest tegen Pak Beng dam in Laos. Binnenkort verschijnt een achtergrondverhaal over de omstreden dam.

Quatar Airways: Vluchten naar/van Thailand onaangetast

10 juni – En andermaal blijkt het gezegde over de hete soep op te gaan, in dit geval over de angst dat de vluchten van Quatar Airways tussen Bangkok, Phuket, Krabi en Doha vervallen omdat Quatar’s buurlanden en trouwens ook Egypte hun luchtruim voor de maatschappij hebben gesloten. Donderdag deed de krant er nogal paniekerig over met pessimistische voorspellingen over de export en het toerisme, maar dat lijkt allemaal voorbarig.

Quatar Airways bevestigde vrijdag dat de Golf-blokkade niet tot annulering van de 51 wekelijkse vluchten tussen Thailand en Quatar heeft geleid. De toestellen volgen een noordelijker route langs de Persische Golf, omzeilen Irak en Syrië en vervolgen daarna hun normale route. De blokkade door Egypte leidt tot een aanzienlijke kostenverhoging en langere reisduur.

Thai die gedupeerd worden doordat de vluchten naar Saudi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten en Bahrein zijn vervallen, krijgen hulp van de maatschappij bij het omboeken naar andere maatschappijen, ze krijgen niet-gebruikte tickets volledig vergoed of gratis omboekingen naar alternatieve bestemmingen van Quatar Airways. (Bron: Bangkok Post, 9 juni)

Mogelijke schuilplaats van abt Dhammachayo in Phangnga

DSI doorzoekt vermeende schuilplaats van abt

10 juni – Bangkok Post opent vandaag met de Kiesraad-zaak, maar wat valt daar nog over te melden, want het meeste is al bekend en gezegd. Veel opvallender is het openingsverhaal van pagina 3 over de zoektocht van de DSI naar de abt van de controversiële Wat Phra Dhammakaya. 150 man van de DSI, ondersteund door soldaten, marinepersoneel en een helikopter, doorzochten gisteren twee huizen, gebouwd op een bergtop in Takua Thung (Phangnga), waar de voortvluchtige abt zich schuil zou houden.

De zoektocht die 4 uur duurde, was onderdeel van een onderzoek van de DSI naar illegaal grondgebruik in bosreservaat Khun Toh La-Laem Sam. Het desbetreffende perceel was eerder eigendom van een zakenman uit Phuket, die het later verkocht aan een discipel van de tempel. Het ligt niet ver van Muk Tawan, een meditatiecentrum van de tempel. De eigenaar beschikt over een grondakte, maar vermoed wordt dat die illegaal is verleend.

Het bericht meldt niet wat er gevonden is, in ieder geval niet de abt die zich al sinds vorig jaar ontrekt aan Justitie. Hij wordt gezocht voor heling en het witwassen van geld, verduisterd uit de kas van de Klonchan Credit Union Cooperative. Tegen de abt zijn ook arrestatiebevelen uitgevaardigd wegens illegaal grondgebruik van meditatiecentra van de tempel in Loei, Nakhon Ratchasima en Phangnga. Een zoektocht naar de abt in de tempel zelf, een protserig complex in Pathum Thani, mislukte jammerlijk. Zie voor alle voorgaande berichten de pagina KCUC -Wat Phra Dhammakaya (2)

Parlement zet de bijl in Kiesraad

10 juni – De organieke wet op de Kiesraad, die gisteren het groene licht kreeg van het parlement, heeft tot gevolg dat er een einde komt aan de zittingsperiode van de huidige vijf commissarissen (foto).

De grondwetcommissie (CDC) die de wet heeft gemaakt, zegt dat de Kiesraad-nieuwe stijl meer bevoegdheden krijgt om verkiezingsfraude te voorkomen, waardoor hogere eisen gesteld moeten worden aan de kwalificaties van de commissarissen, maar critici vermoeden dat de junta erop uit is een raad te vormen die haar gunstig gezind is. Dat is een notendop de kern van het conflict , dat al weken voort ettert. Gesproken wordt over een ‘reset’ van de raad.

Kiesraad die het veld moet ruimenDe datum van de verkiezingen is nog niet vastgesteld; afgelopen berichten noemden zowel midden als eind volgend jaar. Sommigen achten verder uitstel mogelijk, iets waarop premier Prayut zou hebben gehint maar die heeft benadrukt dat de roadmap to democracy volgens plan wordt gevolgd.

Critici hekelen de ‘reset’. Ze menen dat die negatieve gevolgen voor de efficiëntie van de Kiesraad. De huidige vijf leden hebben ervaring met het organiseren van verkiezingen, de zeven nieuwkomers niet. Van de vijf voldoen enkelen niet aan de nieuwe eisen. Volgens de organieke wet komen de huidige commissarissen niet in aanmerking voor herbenoeming.

Parlementslid Seree Suwanpanong vindt dat degenen die aan de nieuwe eisen voldoen, in functie zouden moeten blijven omdat ze ervaring hebben. ‘De CDC dient haar principes te verdedigen.’

Jarungvith Phumma, secretaris-generaal van de Kiesraad, tevens lid van de parlementscommissie die het wetsvoorstel heeft beoordeeld, vindt dat de vijf huidige commissarissen de kans moeten krijgen hun werk voort te zetten omdat hun termijn van zeven jaar sowieso in 2020 afloopt. ‘Ze moeten in functie blijven totdat de verkiezingen zijn gehouden, want hun vervangers hebben niet voldoende tijd om zich aan hun nieuwe rol aan te passen’, zegt hij. (Meer op de pagina Verkiezingsnieuws 2)

Fitness clubs van True Fitness gesloten

10 juni – Alle vestigingen van All True Fitness, True Spa en True ‘Est zijn sinds gisteren gesloten. Een advocaat adviseert de gedupeerde gezondheidsfreaks via de rechter compensatie te eisen.

True Fitness wijt de sluiting aan ‘onvoldoende begrip’ van huisbazen en crediteuren voor het onvermogen van het bedrijf om het te herstructureren. De huisbazen, aldus een verklaring van True Fitness, gaan niet akkoord met de overname door een andere exploitant. In enkele gevallen eisen ze aanzienlijk hogere huren. Het bedrijf blijft niettemin te koop staan.

De sluiting, met name van de vestiging in de Exchange Tower, frustreert vele leden. Ze zeggen geen terugbetaling te hebben ontvangen. Een advocaat van een internationaal advocatenkantoor zegt dat de leden het volste recht hebben het bedrijf aan te klagen en compensatie te eisen. Hij vindt dat consumentendiensten het bedrijf onder druk moeten zetten om de leden te compenseren. Bovendien kan er sprake zijn van fraude, oppert hij. De club kan civiele en commerciële codes hebben overtreden op grond waarvan leden compensatie kunnen eisen.

Sommige leden zeggen 200.000 baht of meer te hebben betaald voor ‘advanced membership’ en trainers voor de komende drie tot vijf jaar. Een kantoorbediende in Asok noemt het incident identiek aan de zaak van California Fitness. De leden van die club hadden grote moeite hun geld terug te krijgen.

In november sloot True Fitness al haar club in winkelcentrum CentralWorld en verwees de leden naar de Exchange Tower. True Fitness is eigendom van de True Group in Singapore. De eerste vestiging in Thailand ging in 2006 open. Het bedrijf, opgericht in 2004, exploiteert clubs in Singapore, Maleisië, Taiwan en China.

Karaoke-moord: ‘De samenleving is ziek’

10 juni – Nou nou, Warat Kurachit, docent massamedia aan het National Institute of Development Administration, zegt dat het mediacircus rond de karaoke-moord, wijst op een ongezonde obsessie van de samenleving met seks en geweld. De wijze waarop bericht is over de moord op en mutilatie van het lichaam van de 22-jarige Warisara Klinjuk, toont tekens van een ongezonde samenleving en cultuur.

Warat zei dit gisteren op een forum van de Thai Journalists Association (TJA). Hij doelde op het feit dat moordenares Preeyanuch een sensatie op internet is geworden en dat de media niet alleen berichten over het politieonderzoek, maar ook over haar privéleven, kennissen en ex-vriendjes.

‘Veel media proberen het nieuws langer warm te houden door zich te richten op persoonlijke en sensationele geheimen van de verdachten, omdat ze daarmee hun kijkcijfers kunnen verhogen en het aantal volgers op de social media.

‘Ik zeg niet dat dit soort nieuws niet de moeite waard is om verslagen te worden. Maar er zijn veel andere invalshoeken die nuttiger zijn voor de samenleving, zoals: hoe kunnen we getuigen en beklaagden beter beschermen of wat voor effect hebben illegale drugs op teenagers.’

De webdirecteur van de Manager Group verdedigt de verslaggeving. De media moeten wel sensationele verhalen brengen want als gevolg van technologische veranderingen hebben ze het financieel moeilijk. Hij vindt overigens dat Faceboook slecht gereguleerd wordt. ‘De nieuwe media gebruiken wat voor taal dan ook en plaatsen onbehoorlijke foto’s. We zouden niet met hen moeten concurreren. Meer focussen op kwaliteit om ons te onderscheiden van het online verspreide nieuws.’

TJA-voorzitter Pramed vindt dat de media niet van alles de schuld moeten krijgen. Het land heeft veel structurele problemen, zoals ongelijkheid, mensenrechtenschendingen en corruptie. ‘Iedereen van ons draagt bij aan deze zieke samenleving.’ Pramet verwijt de politie dat ze de verdachten wel erg coulant heeft behandeld. Zo waren ze op de eerste dag na hun aanhouding niet geboeid. (Zie voor alle voorgaande berichten de pagina Karaoke-moord)

OM zit Vorayudh op de hielen

10 juni – Het OM neemt zich voor Vorayudh Yoovidhya voor september naar Thailand uitgewezen te krijgen, want dan verloopt de verjaringstermijn van een van de aanklachten wegens zijn hit-and-run aanrijding in 2012. Dit heeft woordvoerder Prayuth van het kantoor van de procureur-generaal (OAG) gisteren bekend gemaakt na een vergadering van een uur met de politie over de vraag hoe hem uitgewezen te krijgen.

Vorige maand liet de Red Bullet erfgenaam zijn privéjet achter in Singapore en vertrok naar een onbekende bestemming, nadat tegen hem (eindelijk) een arrestatiebevel was uitgevaardigd en Interpol was gevraagd hem op te sporen. Hij is eerder gesignaleerd in Londen waar de familie een eigen huis heeft.

De verjaringstermijn die in september afloopt, betreft het feit dat hij na de aanrijding met een motoragent doorreed en geen hulp verleende. In 2027 verloopt de verjaringstermijn voor roekeloos rijden. De aanklacht wegens overtreding van de maximumsnelheid verviel na een jaar, rijden onder invloed kan niet bewezen worden. Hij zou pas na de aanrijding thuis naar de fles hebben gegrepen. (Zie verder de pagina De zaak Vorayudh e.a.)

Verdachten wapenhandel op weg naar hoofdbureau CSD

Kort nieuws zaterdag 10 juni

– De Crime Suppression Division (CSD) maakt bekend dat ze nu zeventien verdachten in hechtenis heeft, die worden verdacht van wapenhandel. De wapens werden op 2 juni in pakketjes ontdekt bij de bezorgdienst Kerry Express in Bangkok.

Van de Heren Zeventien zijn zeven soldaten en tien burgers. De eerste twee gaven zich donderdag aan de CSD over, twaalf zijn gisteren voor verder verhoor door het leger aan de CSD overgedragen en drie zitten nog gevangen in Hat Yai (Yala). Sommige verdachten hebben bekend, anderen ontkennen.

De wapens werden verhandeld via een gesloten Facebook-groep. De kopers waren voornamelijk wapenfanaten. Een verband met de recente bomaanslagen in Bangkok is niet gevonden.

– De 2nd Calvary Division, Royal Guard, is gisteren begonnen met de organisatie van een serie workshops in veertien districten in Bangkok over het signaleren van verdachte pakketjes. Deelnemers zijn veiligheidsfunctionarissen en burgervrijwilligers. De veertien districten lopen een hoog risico op bomaanslagen. Daarnaast wordt het netwerk aan burgerspionnen uitgebreid.

– Staatssecretaris Udomdej (Defensie) uit zijn zorgen over de rol van sommige internationale organisaties in het door geweld verscheurde Zuiden. Ze handelen in strijd met de pogingen van de regering om het geweld te beteugelen. Maar op welke organisaties hij precies doelt wil hij niet zeggen, hij zegt dat het intergouvernementele organisaties zijn (IGO’s) en NGO’s. Ze zouden de mensen voeden met ‘valse informatie’. Udomdej zei dit na een bijeenkomst met autoriteiten die zich bezighouden met het zuidelijk geweld, inclusief vertegenwoordigers van de ministeries van Buitenlandse Zaken en Werkgelegenheid.

Gesproken is over een plan voor een betere communicatie tussen Thailand en het buitenland. De deelnemers besloten dat overheidsdiensten meer moeten doen om het begrip van de internationale gemeenschap voor wat in het Zuiden gebeurt, te vergroten. Tot nu toe ligt de nadruk op militaire acties en nieuwe ontwikkelingsprojecten. Sommige acties hebben kritiek opgeroepen vanwege mensenrechtenschendingen.

– De hoogste straf in een majesteitsschennis-zaak is gisteren uitgedeeld door de Bangkok Military Court. Een man, alleen bekend als Wichai, kreeg 35 jaar omdat hij onder een valse naam een Facebook-account, voorzien van een valse profielfoto, had aangemaakt. Hij plaatste er tien videoclips, foto’s en berichten over de monarchie op.

De man werd in december 2015 in Chiang Mai aangehouden en bekende in mei, nadat de zaak zich een jaar had voortgesleept omdat getuigen en aanklagers niet kwamen opdagen. Wichai hoopt op een royal pardon. Hij gaat om overplaatsing vragen van de Bangkok Remand Prison naar Chiang Mai, zodat zijn familie hem gemakkelijker kan bezoeken.  (Zie verder de pagina Majesteitsschennis)

– Weer twee leuke drugsvangsten, het houdt maar niet op. In Prachuap Khiri Khan hield de politie bij een controlepost voor het politiebureau van Sam Roi Yot drie mannen aan die in het bezit waren van 912.000 speedpillen. De politie was door de NSB gevraagd twee voertuigen te onderscheppen die met drugs onderweg waren naar het Zuiden. In één wagen werden de pillen gevonden in het dashboardkastje en achter speakers op de achterbank. De andere wagen was schoon.

In Mae Phrik (Lampang) hield de politie een man aan met 200.000 speedpillen en 10 kilo crystal meth. Ze waren verstopt in de deuren van zijn minibusje. Ook hierbij was de politie getipt door de NSB.

– Twee vooraanstaande academici, Pasuk Phongpaichit en Chris Baker, hebben de Fukuoka Grand Prize 2017 gewonnen voor hun uitstekende werk over de Thaise samenleving, literatuur en sociale transformatie. De jury prijst hun multidisciplinaire en allesomvattende analyse van de sociale veranderingen in Thailand.

Bekende werken van hen zijn Thailand Boom! (1996), Thailand’s Crisis (2000), History of Thailand (2005) en de Engelse vertaling van het Thaise epische verhaal The Tale of Khun Chang Khun Phaen (2012). Baker schrijft ook boekrecensies voor Bangkok Post.

De Fukuoka Prize is ingesteld in 1990, maar welke organisatie de prijs verleent, vermeldt het bericht niet.

– De Phitsanulok Witthayakhom School heeft de dood herdacht van de leerling die in de VS is verdronken toen hij zijn vriend uit zee wilde redden. De vriend was in moeilijkheden geraakt, maar zag niettemin kans op eigen kracht naar het strand terug te keren. De redder werd meegesleurd door een stroming en verdween onder water. Zijn lichaam werd een dag later gevonden. Tijdens de herdenking werd een minuut stilte in acht genomen. (Zie verder het laatste bericht in Kort Nieuws van gisteren)

– Een van de twee verdachten, in de VS gearresteerd op verdenking van verkenning naar terroristische doelen voor Hezbollah, is in 2009 in Thailand geweest. Hij verwijderde explosieve materialen uit een huis in Bangkok, dat verlaten was door groepsleden omdat ze in de gaten werden gehouden. Het CIB kan het bericht niet bevestigen.

– De politie in Kanchanaburi vraagt Interpol hulp bij de uitwijzing van een Britse man die donderdag op Ibiza is aangehouden. Hij vermoordde in november 2014 een vrouw, die als gezelschapsdame in een bar aan Sukhumvit Road werkte, stopte het in stukken verdeelde lichaam in een koffer en dumpte de koffer in de Mae Klong rivier in Kanchanaburi. De politie wil hem in Thailand laten berechten.

Het nieuws van 1 -9 juni is op wonderbaarlijke wijze verdwenen. U kunt het vinden op bijgaande pdf

Reacties niet mogelijk