Thais nieuws woensdag 12 juli

De berichten op deze pagina zijn doorgaans ontleend aan Bangkok Post en een enkele keer aan The Nation.
Op de pagina Dossiers geef ik een toelichting op begrippen, organisaties enzovoort die regelmatig in berichten voorkomen.
De paginaverwijzingen hebben betrekking op de pagina’s Round Up, evenals Dossiers te vinden op de Leeswijzer. Klik voor de leeswijzer hier.
Voor de betekenis van de gebruikte afkortingen, klik hier. Het handigst is deze pagina in een nieuw tabblad te openen, zodat je gemakkelijk kunt terugkeren naar het nieuwsoverzicht.

Het nieuws van 1-6 juli staat op de pagina Thais nieuws 1-15 juli.

Het nieuws van vrijdag 7 juli staat op de pagina Thais nieuws vrijdag 7 juli.

Het nieuws van zaterdag 8 juli staat op de pagina Thais nieuws zaterdag 8 juli

Het nieuws van zondag 9 juli staat op de pagina Thais nieuws zondag 9 juli

Het nieuws van maandag 10 juli staat op de pagina Thais nieuws maandag 10 juli

Het nieuws van dinsdag 11 juli staat op de pagina Thais nieuws dinsdag 11 juli

 

Gezin uitgemoord Krabi

Krabi: Familie van acht vermoord; drie zwaargewonden

12 juli – Bangkok Post opent vandaag met de gruwelijke moord in Ao Luk (Krabi) waar acht leden van de familie van dorpshoofd Worayut Sanglang werden vermoord [of moet ik schrijven geëxecuteerd] en drie zwaar verwond. Drie van de slachtoffers zijn kinderen.

De politie is op zoek naar de daders: zeven mannen gekleed in legertenue. Ze vielen maandagmiddag omstreeks 3 uur het huis binnen en zeiden veiligheidsofficieren te zijn op zoek naar illegale zaken. Vervolgens wachtten ze totdat Worayut thuiskwam en onderhandelden met hem, maar dat ging niet van een leien dakje. Ze vermoordden hem en ter voorkoming van identificatie de overige familieleden die hun gezichten hadden gezien.

Om 9 uur vertrokken ze met medeneming van zijn Toyota Varis en een hard disk uit zijn computer, die verbonden is met de tien bewakingscamera’s in het huis. Ook namen ze alle afgevuurde kogels mee. De wagen waarmee ze kwamen, was een Toyota Fortuner, geregistreerd in Songkhla.

Een 30-jarige vrouw overleefde de aanval doordat ze flauw viel toen een kogel haar oor had geraakt, waardoor de aanvallers dachten dat ze dood was. Zij is opgenomen in het ziekenhuis en wordt beschouwd als belangrijkste getuige.

De politie vermoedt dat het om een persoonlijk conflict ging, aldus een bron bij de Provincial Police Region 8 ‘omdat de verdachten behoorlijk wreed waren’. ‘Ze wachtten uren in het huis zonder zich zorgen te maken dat buren plotseling zouden verschijnen. Ze hadden Worayut gemakkelijk buiten het huis kunnen overvallen, maar dat deden ze niet. Vermoedelijk wilden ze met hem onderhandelen en iets in het huis vinden.

De politie onderzoekt vier mogelijke motieven: een persoonlijk conflict met de voorzitter van de TAO (gemeenteraad), een conflict over de bouw van een steenfabriek, idem over illegaal grondgebruik door acht dorpelingen en drugshandel. Verder blijkt Worayut een protest tegen een onderwijzer te hebben geleid, die beschuldigd was van ongepast gedrag. De man was als gevolg daarvan uit de gemeenschap vertrokken.

RTP hoofdcommissaris Chakthip is gisteren naar Krabi gegaan om het onderzoek zelf te leiden. Hij heeft de Crime Suppression Division (recherche) opdracht gegeven de lokale politie assistentie te verlenen.

Vice-premier en minister van Defensie Prawit dringt er bij de bevolking op aan niet de conclusie te trekken dat het om soldaten ging, omdat ze in legertenue waren gekleed. De afgelopen tijd zijn er enkele incidenten geweest waarbij soldaten waren betrokken, maar in de meeste gevallen ging het om een persoonijke conflict. ‘Het zou niet juist zijn dat ze met het leger te maken hadden.’

Koh Tao-zaak: Elise sprong niet op de rails

12 juli – Elise Dallamange heeft niet op station Noppawong geprobeerd suïcide te plegen, zoals CSD-commandant Suthin heeft beweerd. Ze sprong niet op de rails, maar stond aan de rand van het perron, hetgeen de Belgische ambassade tegen de moeder heeft gezegd.

De spoorwegpolitie ging naar haar toe en wilde met haar praten, maar ze verstond de agenten niet. Daarna brachten ze haar naar een psychiatrisch ziekenhuis, waar ze vier of vijf vijf dagen heeft verbleven, aldus de moeder.

Ik ontleen deze gegevens aan een commentaar van Surasak Glahan op de opiniepagina van Bangkok Post, gewijd aan de dood van de Belgische die zichzelf zou hebben opgehangen op Koh Tao. Het politieonderzoek heeft vele vragen onbeantwoord gelaten, schrijft hij.

logo Surasak GlahanSurasak: ‘Het is teleurstellend dat de lokale politie de zaak zo snel heeft afgesloten ondanks talloze onopgeloste punten. Het is zelfs nog meer verontrustend te constateren dat de onderzoekers uit Bangkok, die de zaak hebben heropend na de berichten in de media over de mysterieuze dood, het met de suïcide claim [van de lokale politie] eens zijn. De onderzoekers hadden meer moeite moeten doen de waarheid bloot te leggen. Onderzoek van onbeantwoorde vragen is een zaak van basis politiewerk.’

En daar laat ik het bij, want het meeste wat hij schrijft, is al eerder geschreven. Wie het hele artikel wil lezen, klik hier: Koh Tao bungling shows police reform vital.

Voorgaande berichten
8 juli: Koh Tao: Politie veegt haar straatje schoon
7 juli: Commentaar: ‘Death Island’ aanklacht is een farce
5 juli: ‘Death Island’ schiet in ’t verkeerde keelgat
4 juli: ’t Was suïcide, erkent familie Elise Dallemange
3 juli: Dood Elise: Politie speurt in ashram naar aanwijzingen
2 juli: Elise Dallemange veranderde haar identiteit
1 juli: Koh Tao: Recherche doet onderzoek naar dood Dallemange
30 juni: Moeder: Mijn dochter heeft zichzelf niet gedood

Premier Prayut verdedigt aanschaf jet trainers ad 8,8 mld baht

12 juli – Premier Prayut verdedigt de aanschaf van nog eens acht Zuid-Koreaanse T-50 jet trainers, een licht aanvalstoestel bedoeld voor de training van piloten. Hij wijst erop dat ze dienen ter vervanging van de Tsjechische L-39, die al 30 jaar in gebruik is. Door ze in Zuid-Korea te kopen, bewijst de regering dat ze niet bepaalde landen voortrekt, zegt hij.

Prayut vraagt om begrip voor de uitgave van 8,8 miljard. ‘De regering gooit geen geld weg door alleen maar militaire hardware en wapens te kopen, zoals sommigen beweren. Gemiddeld geven we toestemming voor een budget van 20 tot 30 miljard baht per week voor de agrarische sector. Budgetten voor elke sector zijn gescheiden.’

Critici zeggen dat de regering buitensporig veel geld uitgeeft voor defensie doeleinden, zoals de aanschaf van tanks, gepantserde voertuigen, een Chinese onderzeeër, Russische helikopters en onlangs de aanschaf van vier Black Hawk helikopters uit de VS.

De Association for the Protection of the Thai Constitution vindt dat de regering de aanschaf van de jet trainers moet uitstellen om het geld te gebruiken voor het verhogen van de prijs van landbouwproducten, die onlangs zijn gezakt. Secretaris-generaal Srisuwan dreigt naar het Constitutionel Hof te stappen. Hij zegt dat de aanschaf in strijd is met de (nieuwe) grondwet die begrotingsdicipline vereist ter wille van de natie.

Overigens was het kabinetsbesluit niet meer dan een formaliteit, want in oktober 2014 is al besloten zestien T-50 jet trainers aan te schaffen. Tot nu toe zijn er vier gekocht. Die worden begin volgend jaar geleverd. (Zie verder bijgaand kader met gegevens over het defensiebudget sinds 2015 en de aanschaf van militaire ‘speeltjes’)

Promotie condoomgebruik door leerlingen van de Mechai Pattana school

Mr Condom geeft advies over vergrijzende bevolking

12 juli – Mechai Viravaidya, beter bekend als Mr Condom, geeft de regering het advies meer aandacht te besteden aan de vergrijzing van de bevolking. Hij pleit voor verhoging van de pensioenleeftijd van 60 jaar 70 jaar, toestemming aan migranten om in Thailand te werken en het Thais burgerschap te verwerven en een toename van de baankansen voor gehandicapten.  En wat gezien zijn bijnaam voor de hand ligt, hij vraagt ook om verbetering van de seksuele voorlichting op scholen.

Mechai, oprichter van de Population and Community Development Assocation, zei dat gisteren op een bijeenkomst ter gelegenheid van World Population Day. Daarop ontving hij een onderscheiding van het UN Population Fund voor zijn inzet op het gebied van gezinsplanning, HIV/Aids preventie en armoedebestrijding.

Mechai vindt de huidige benadering van het ministerie van Volksgezondheid om het geboortecijfer te verhogen een ‘outdated concept’.  Er zijn volgens hem andere oplossingen dan vergroting van het aantal geboortes om de vergrijzing aan te pakken. ‘De tijden zijn veranderd. Thailand’s beroepsbevolking kan toenemen door migranten toe te staan in Thailand te werken in plaats van gezinnen te stimuleren om kindjes te maken.  (Meer over Mr Condom op de pagina Archief 2a: Een school, zoals je hem niet kent)

Kort nieuws woensdag 12 juli

– De hervorming van het politiekorps waarvoor een commissie is opgetuigd, is vandaag opening pagina 2 en ik verwacht dat de krant regelmatig zal berichten over de vorderingen, maar ik zal die berichten niet telkens overnemen.

Gisteren riep de organisatie Police Watch (PW) commissievoorzitter Boonsrang, oud-opperbevelhebber der strijdkrachten, op het onderzoekswerk van de politie los te koppelen van het overige werk. Dat zou bevorderlijk zijn voor een rechtvaardig rechtssysteem. Het voorstel staat in het rapport Police Reform Roadmap dat PW heeft opgesteld.

Vandaag vergadert de commissie voor de eerste keer [eigenlijk tweede keer]. Er worden vier sub-commissies gevormd en de 36 leden krijgen de gelegenheid om hun gedachten over hervormingen te ventileren. De commissie heeft negen maanden de tijd om iets moois te bedenken voor het korps.

Premier Prayut heeft gevraagd om het kopen van posities binnen het korps als prioriteit aan te pakken. ‘De commissie kan geen eind maken aan het probleem’, zegt Boonsrang, ‘maar wel manieren zoeken voor een efficiënter personeelsbeleid.’

– Bangkok is in Azië de beste plaats voor een start-up (nieuw bedrijf) en de zevende beste plaats in de wereld, zegt de firma PeoplePerHour. Ze baseert zich op de kosten van levensonderhoud, huren, salarissen en het gemak of de moeilijkheid om een nieuw bedrijf te beginnen. Bangkok heeft als pluspunten haar locatie, grote bevolking en groeiende middenklasse. De wereldlijst wordt aangevoerd door Vancouver. In Azië staat Bangalore op de tweede plaats, gevolgd door Kuala Lumpur en Singapore.

Bangkok’s toppositie is volgens minister Atchaka (Wetenschap en Technologie) te danken aan de sterke regeringssteun voor start-ups de laatste jaren en de samenwerking met de particuliere sector. Dit jaar zijn 1.500 van de 8.000 voorgestelde start-ups van start gegaan, goed voor 7.500 banen. De investeringen zijn met 150 procent op jaarbasis toegenomen.

En dat alles ondanks de vrij strenge regelgeving (onder andere voor visa en geldtransfers) waar directeur Pun-arj van het National Innovation Agency op wijst. De regering probeert daar wat aan te doen, zegt hij. Gedacht wordt een aan ‘talent visum’, zoals in Japan en Europa. ‘Dat is een goede manier om investeringen aan te trekken en nauwe samenwerking met lokale start-ups te bevorderen.’

– Premier Prayut verwacht dat na de crematie van Bhumibol en de kroning van Vajiralongkorn eind dit jaar lokale verkiezingen en de verkiezing in Bangkok van een gouverneur kunnen worden gehouden. Prayut laat in het midden of de gouverneursverkiezing voor of na de landelijke verkiezingen wordt gehouden. Sinds de junta aan de macht kwam, zijn alle lokale verkiezingen geschorst.

Prayut zei gisteren ook nog iets over de vier vragen die hij aan de bevolking heeft voorgelegd, maar veel wijzer word je niet van zijn commentaar. De meeste respondenten steunden de regering. Volgens critici waren de vragen bedoeld als achterdeurtje om steun van de bevolking te verwerven voor het aanblijven van de junta.

Prayut: ‘De mensen zijn zich bewust van het gedrag van politici. Mijn regering kan de inzakkende prijzen voor landbouwproducten beter te lijf gaan dan voorgaande regeringen. Als politici het probleem op hun manier aanpakken, waar zouden ze dan het geld vinden om de prijzen te verhogen?’ (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2)

model Bangkok-Nakhon Ratchasima HSL– In 77 minuten van Bangkok naar Nakhon Ratchasima, dat is nog eens wat anders dan een reis per interliner die afhankelijk van de verkeersdrukte 4 à 5 uur duurt. Over vier jaar kan dat met een hogesnelheidstrein op een traject dat gezamenlijk wordt aangelegd door Thailand en China. Kost wel 535 baht voor een enkele reis, hoeveel de busreis kost weet ik niet.

Het kabinet is gisteren door de Spoorwegen over het project, dat bekend staat als Sino-Thai HSL, geïnformeerd. Het kabinet heeft de plannen goedgekeurd. De lijn van 260 km krijgt zes stations: in Bang Sue, Don Muang, Ayutthaya, Saraburi en Pak Chong (Nakhon Ratchasima). Verwacht wordt dat dagelijks 5.300 passagiers het ritje maken oftewel een kwart van de reizigers die nu per openbaar vervoer op die route reizen. Het project wordt geheel gefinancierd door de overheid. (Zie verder de pagina Spoorwegen 2)

– Douceurtje voor de kinderen van ambtenaren van de gemeente Bangkok (BMA). City Hall gaat jaarlijks dertig beurzen verstrekken aan degenen die na afstuderen op een gemeentelijke school gaan werken. Voorwaarde is dat ze de lerarenopleiding op een van Bangkok’s hoge scholen volgen en ze moeten op de middelbare school een GPA van 2,5 of meer hebben behaald. Degenen die de 5-jarige opleiding niet afmaken of hun onderwijsbaan verlaten, krijgen een boete.

De oude regeling gold voor kandidaten uit het hele land, maar die vroegen vaak om overplaatsing naar hun geboortestreek nadat ze de vereiste 5 jaar aan een BMA-school hadden afgemaakt. Dat wordt nu 7 jaar. Het doel van de regeling is uiteraard om het tekort aan onderwijskrachten te beperken. (Zie verder de pagina Onderwijs 2)

– De belastingdienst heeft tot nu toe beslag gelegd op bankrekeningen met 100 miljoen baht van oud-premier Thaksin. Het beslag heeft te maken met de belastingaanslag van 17,6 miljard baht, inclusief boete, die Thaksin heeft gekregen wegens de winst die zijn twee kinderen in 2006 gemaakt hebben bij de verkoop van aandelen Shin Corp aan een bedrijf in Singapore. Die aandelen waren feitelijk eigendom van Thaksin en niet van zijn kinderen. Tegen de aanslag is door Thaksin beroep aangetekend, maar de Belastingdienst mag het geld gedurende de beroepsperiode 2 jaar bevriezen.

– Een grote drugshandelaar, nota bene vrij op borgtocht voor een eerder drugsvergrijp, is maandag in Hat Yai gearresteerd met 11 kilo crystal methamphetamine met een straatwaarde van 11 miljoen baht in zijn bezit. De politie was getipt. [Dat lees ik vaak. Er zal wel veel jaloezie in de drugswereld zijn]

Volgens de politie waren hij en twee anderen door een drugsdealer, genaamd Big Sister, naar Hat Yai gestuurd om het spul op te halen. Ze zouden later te horen krijgen hoe het aan klanten af te leveren. De politie zegt dat ze voor een netwerk werkten dat drugs aan dealers in Songkhla en het diepe Zuiden levert en naar een buurland smokkelt.

Reacties niet mogelijk