Thais nieuws vrijdag 7 juli

De berichten op deze pagina zijn doorgaans ontleend aan Bangkok Post en een enkele keer aan The Nation. Voor berichten uit 2017 klik hier, uit 2016 klik hier, 2015 klik hier, 2014 klik hier, 2013 klik hier, 2012 klik hier, 2011 klik hier, 2010 klik hier.
Op de pagina Dossiers geef ik een toelichting op begrippen, organisaties enzovoort die regelmatig in berichten voorkomen.
De paginaverwijzingen hebben betrekking op de pagina’s Round Up, evenals Dossiers te vinden op de Leeswijzer. Klik voor de leeswijzer hier.
Voor de betekenis van de gebruikte afkortingen, klik hier. Het handigst is deze pagina in een nieuw tabblad te openen, zodat je gemakkelijk kunt terugkeren naar het nieuwsoverzicht.

Door technische problemen staat het nieuws van juni verspreid over verschillende pagina’s.
1-15 juni
16-22 juni
23-30 juni met het vervolg Kort nieuws 29 juni

Het nieuws van 1-9 juni is op wonderbaarlijke wijze verdwenen. U kunt het vinden op bijgaande pdf

Het nieuws van 1-6 juli staat op de pagina Thais nieuws 1-15 juli.

 

Triple B Bungalows

Commentaar: ‘Death Island’ aanklacht is een farce

7 juli – In plaats van alle zeilen bij te zetten om de waarheid te achterhalen rond de dood van Elise Dallemange [nu weer gespeld als Dallemagne) op Koh Tao hebben de autoriteiten van Surat Thani gekozen voor een ‘schandalige’ daad, en met een rechtszaak gedreigd tegen de lokale nieuwswebsite Samui Times, die het verhaal in de openbaarheid heeft gebracht.

Dit schrijft Bangkok Post in haar hoofdredactioneel commentaar van donderdag , waaraan ik toevoeg: Don’t shoot the messenger. Maar dat dreigt wel te gebeuren en het is al eerder gebeurd. De marine klaagde eind 2013 twee journalisten van Phuketwan aan wegens hun verslaggeving van de smokkel van Rohingya, waarbij de marine betrokken zou zijn. De twee journo’s ontleenden die informatie aan persbureau Reuters. In 2015 sprak de rechtbank hen vrij van smaad. Meer recent klaagde een advocaat in Phuket een BBC-correspondent aan die het gewaagd had over de fraude op het eiland te berichten.

BP oordeelt: Het besluit om naar de rechter te stappen is pure intimidatie tegen een klein medium. Het ondermijnt ook het recht van de bevolking om te horen wat er precies is gebeurd. Vragen over de dood van haar dochter zijn gesteld door Dallemange’s moeder. Zij gelooft niet dat Elise zich met een touw heeft opgehangen. Ze zegt het autopsie eindrapport niet te hebben ontvangen. Ook vraagt ze zich af waar Elise’s mobieltje is gebleven dat naast haar lichaam lag en waarom haar bagage in Chumphon belandde, nadat ze onderweg naar Chumphon in Koh Tao van boord was gestapt.

Al even raadselachtig is dat ze haar achternaam veranderde in het register van het hotel toen ze incheckte en waarom later brand uitbrak in haar kamer, waarna ze weg holde.

Volgens de autoriteiten hebben de berichten van de Samui Times en het gebruik van de term Death Island voor Koh Tao, een naam die al eerder door buitenlandse media is gebruikt, de reputatie van het eiland geschaad.

BP stelt daar tegenover: De dreiging van de autoriteiten in Surat Thani is window-dressing [een van de vertalingen die ik vond luidt: een pleister op een houten been] die het eiland niet minder berucht bij toeristen kan maken, zolang vragen over deze dood en andere doden (zeven in vier jaar) en een vermissing [niet eerder gelezen] onbeantwoord blijven. (Bron: Bangkok Post, 6 juli)

Voorgaand berichten:
5 juli: ‘Death Island’ schiet in ’t verkeerde keelgat
4 juli: ’t Was suïcide, erkent familie Elise Dallemange
3 juli: Dood Elise: Politie speurt in ashram naar aanwijzingen
2 juli: Elise Dallemange veranderde haar identiteit
1 juli: Koh Tao: Recherche doet onderzoek naar dood Dallemange
30 juni: Moeder: Mijn dochter heeft zichzelf niet gedood

Olifant in Kwai Noi rivier

Olifanten in toeristenindustrie hebben het zwaar

7 juli – Wie heeft gelijk? World Animal Protection of de manager van de Royal Elephant Kraal in Ayutthaya? De dierenwelzijnsgroep zegt dat in de toerisme-industrie van Azië honderden olifanten in ‘extreem wrede’ omstandigheden worden gehouden. Volgens de NGO wordt 80 procent van de 3.000 olifanten in olifantenkampen in Cambodja, India, Sri Lanka en Thailand uitgebuit en worden ze slecht gevoed.

Ittipan Khaolamai van de kraal in Ayutthaya, die negentig olifanten telt, verdedigt het gebruik van olifanten als toeristische attractie. ‘De meeste mahouts zorgen goed voor hun dier ook omdat hun inkomstenbron van het welzijn van het dier afhangt’, zegt hij.

Jan Schmidt-Burbach van World Animal Protection laat een geheel ander geluid horen. ‘Wij willen de vraag naar olifantenritjes en -shows veranderen naar activiteiten die diervriendelijk zijn, zoals het observeren van olifanten. Als je op een olifant rijdt of een selfie met het dier neemt, is de kans groot dat het wreed voor het dier is.’

Thailand telt naar schatting 4.000 gedomesticeerde olifanten, waarvan vele in de toeristenindustrie werken, en 2.500 wilde olifanten. Sinds 2010 is het aantal attracties met olifanten toegenomen met 30 procent. Volgens het artikel is het dierentoerisme in Azië omstreden, deels vanwege het schandaal vorig jaar rond Wat Pa Kung Ta Maha Bua in Kanchanaburi, beter bekend als de Tijgertempel. Daar werden tientallen dode tijgerwelpen en amuletten, gemaakt van botjes, gevonden. (Bron: website Bangkok Post, 6 juli. Het artikel is afkomstig van Reuters)

Vice-premier steekt stokje voor luchthaven

7 juli – Het had zo mooi kunnen zijn, een nieuwe luchthaven in de provincie Phangnga: Bangkok Airways, die de Samui luchthaven exploiteert, ziet er wel brood in. Ze heeft de provinciale autoriteiten voorgesteld in een bosreservaat 2.000 rai te huren, die wordt beschouwd als ‘degraded forest land’ (aangetast bos).

Maar vice-premier Prawit heeft op de rem getrapt. Hij zei gisteren dat het plan behoorlijke openbare hoorzittingen vereist. De bewindsman heeft de indruk dat slechts weinigen een zegje hebben kunnen doen. Een hoorzitting op 13 mei, belegd door tambon Lam Kaen, waar het vliegveld is gepland, werd door slechts 115 personen bezocht. De lokale bevolking vertrouwt het niet, want vertegenwoordigers van de provincie en het ministerie van Milieu ontbraken.

Naar verluidt zou de provincie akkoord gaan met het project, maar het Royal Forest Department moet nog toestemming geven. Die eist een milieu-effectrapportage en een inspectie van het gebied.

Minister Surasak van Milieu heeft zijn ministerie opgedragen een fact-finding commissie te vormen. Het project moet van alle kanten worden bekeken: gevolgen voor het milieu, voor de bewoners, de lokale economie en de veiligheid. Dat laatste omdat het terrein in de buurt van de marinebasis van de Derde Vloot ligt. Ook moet bekeken worden of het degraded bos hersteld kan worden.

Dorpshoofd Veeradej zegt dat zo’n 400 dorpelingen van Lam Kaen zich sinds de ‘hoorzitting’ op 13 mei zorgen maken over hun toekomst. Hen is verteld dat ze gecompenseerd voor de gewassen die ze verbouwen, maar niet voor de grond omdat die deel is van het bosreservaat.

Hartenbreker Sukollawat (links) en Prayut

Prayut: Ik ben geen hartenbreker

7 juli – Ik ben geen tv hartenbreker, zegt premier Prayut over de nieuwe soap Love Missions die zich afspeelt in een legerkazerne. De hoofdrol in die soap wordt gespeeld door model en acteur Sukollawat Kianarot, zo’n mooie jongen waarvoor tienermeisjes in katzwijm vallen.

De soap, die sinds zaterdag wordt uitgezonden op legerkanaal 7, heeft al een enorme populariteit verworven. Sommige critici doen de soap af als propaganda om de junta in een gunstig daglicht te stellen.

De soap volgt het leven van vier Thaise binken die soldaten moeten voorstellen. Ze vechten met buitenlandse terroristen en drugshandelaren, om één van de verhaallijnen te noemen. In de eerste aflevering dient kapitein Purich, gespeeld door Sukollawat, in het 21st Infantry Queen’s Guard regiment, waarin Prayut ooit diende.

Gevraagd of hij zich in de hoofdrolspeler herkent, zegt Prayut: ‘Nee, als ik het was, zou niemand kijken. Vandaag ben ik de schurk.’ Prayut ontkent de NCPO opdracht te hebben gegeven de serie te financieren. NCPO woordvoerder Wintai bevestigt dat. ‘We helpen alleen met de props en locaties. Dat doen we ook bij andere producties over het leger.’

Prayut zegt nog niet gekeken te hebben. Hij is pas sinds gisteren op de hoogte van het bestaan van de soap.

Klokkenluider ‘gestraft’ met overplaatsing

7 juli – Boonyarit Nippawanij, assistent-districtshoofd van Mae Sariang (Mae Hong Son) zegt dat hij ten onrechte is overgeplaatst omdat hij uit de school heeft geklapt over de gedwongen prostitutie van minderjarige meisjes door een bende die onder leiding stond van een lokale politieagent. Vanaf 11 juli moet hij aan het werk in het district Phibun Mangsahan.

‘De transfer is de daad van een pestkop’, zei hij gisteren.’Ik denk dat het besluit is genomen op instigatie van hoge functionarissen, lokale bestuursambtenaren en de gouverneur van Mae Hong Son, die onlangs bij elkaar kwamen. Zij zijn niet gelukkig met mijn klachten over functionarissen in de provincie over hun relatie met de sekshandelbende.’

Een andere reden kan zijn dat hij onderzoek doet naar onregelmatigheden bij een examen voor de rekrutering van tambon ambtenaren. Boonyarit verzamelt bewijs om een strafzaak te kunnen beginnen. Sommige kandidaten zouden 500.000 tot 600.000 baht hebben betaald om te slagen.

Nadat Boonyarit de sekshandel had onthuld, werd hij medio mei al een keer overgeplaatst: van Mae Sariang naar de hoofdstad van de provincie. (Zie verder de pagina Mae Hong Son)

Modellen van huizen in de Mahakan buurt

Kort nieuws vrijdag 7 juli

– Dit zijn modellen van huizen in het buurtje bij het Mahakan Fort. Ze werden gisteren getoond tijdens een tripartite overleg van gemeente, bewoners en experts. De gemeente Bangkok maakte daarop bekend  dat ze akkoord gaat met het behoud van 18 van de 30 historische houten huizen, waarvan de oudste dateren uit de tijd van koning Rama V.

Maar de bewoners zijn nog niet tevreden omdat City Hall nooit heeft gezegd dat ze er mogen blijven wonen. ‘We zijn niet blij met het besluit’, zegt vice-voorzitter Pornthep van de Mahakan Fort community. ‘We willen dat alle huizen worden gespaard en dat we hier kunnen blijven wonen.’

Secretaris Yuthapan van de gouverneur van Bangkok bood eerder als compromis aan dat ze in buurt mogen blijven nadat die een ‘levend museum’ is geworden. (Zie verder de pagina Mahakan Fort)

– Zou Thailand eindelijk verlost zijn van de rode kaart die het in juni 2015 kreeg van de International Civil Aviation Organisation (ICAO) van de VN omdat de Thaise luchtvaart niet voldeed aan alle veiligheidseisen? In september neemt de ICAO een beslissing op basis van een inspectie die van 11 tot 21 juli wordt gehouden.

Het land is er klaar voor, zegt NCPO-woordvoerder Sirichan. ‘Alles is substantieel verbeterd aan de hand van de ICAO-eisen.’ De Civil Aviation Authority of Thailand, opvolger van het opgeheven Department of Civil Aviation dat verantwoordelijk was voor de geconstateerde tekortkomingen, heeft op 30 juni de ICAO gevraagd de rode kaart in te trekken.

In de tussentijd gaat de heruitgifte van Air Operator Certificates (AOC’s) door. Enkele maatschappijen hebben die al ontvangen. In Thailand geregistreerde luchtvaartmaatschappijen die na de deadline van 1 september nog geen AOC hebben, worden geweerd op internationale routes. (Zie verder de pagina Luchtvaartdienst onder vuur)

– Adviseur Somsak van Wat Pak Nam Phasi Charoen, verdacht van betrokkenheid bij de verduistering van gelden uit het onderhoudsfonds voor tempels ontkent mediaberichten dat de tempel het onderzoek van de Counter Corruption Division (CCD) van de politie heeft geprobeerd te vertragen en de politie te hebben weggestuurd.

De CCD, zegt hij, bezocht de tempel woensdag en besteedde acht uur aan een controle van de boekhouding. Somsak en in het begin ook de abt waren daarbij aanwezig. De tempel ontving uit het fonds 10 miljoen baht. Somsak zegt dat de tempel aan de hand van documenten kan bewijzen dat het geld correct is besteed.

De CCD zei gisteren dat het onderzoek wordt voortgezet. Drie andere tempels in Bangkok hebben ook bezoek gehad van de CCD. De assistent abt van Wat Ratcharam in het district Yai zegt blij te zijn met het onderzoek, want de reputatie van de tempel is geschaad. (Voorgaande berichten op de pagina Corruptie 3)

– Achttien arbeidsrechten netwerken [geen details] dringen er bij het Social Security Office op aan het plan voor verhoging van de pensioenleeftijd van 55 naar 60 jaar te laten varen. Ze zeggen dat de meeste werknemers in particuliere bedrijven op hun 55ste met pensioen gaan, niet 60 zoals ambtenaren.

Voorzitter Manas Kosol van een netwerk betwijfelt of de particuliere sector zich eraan zal gaan houden. Als het SSO voet bij stuk houdt, gaan ze 1 miljoen protesthandtekeningen verzamelen en een petitie indienen bij premier Prayut.

Permanent secretaris Puntrik van het ministerie van Werkgelegenheid zegt dat het voorstel nog in studie is. Waarschijnlijk zijn ook openbare hoorzittingen vereist. (Zie verder Kort nieuws van maandag en woensdag)

– De advocaat die 3 miljoen baht in eigen zak heeft gestoken van een compensatie aan een gehandicapt meisje, wordt uit de Orde van Advocaten gestoten, heeft de Lawyers Council of Thailand besloten. De advocaat vervalste documenten en betaalde het meisje en haar familie slechts 280.000 baht van de compensatie, die volgens een eerder bericht 5 miljoen baht bedroeg.

LCT-woordvoerder Sombat noemt een andere reden voor het besluit, namelijk dat hij in 2004 bankroet is verklaard waardoor hij  niet meer bevoegd was als advocaat op te treden.

Het meisje, inmiddels 14, liep in 2005 bij een botsing met een vrachtwagen ernstig rugletsel op. Haar vader kwam daarbij om het leven. De advocaat bood de familie aan pro deo te helpen en de vervoerder aansprakelijk te stellen. Moeder en dochter hebben gisteren een rechtszaak bij de civiele rechtbank aanspannen. Ze eisen van de advocaat 3,4 miljoen baht (gemiste compensatie plus rente).

– Dertig jaar geleden had een vrouw gemiddeld 6 kinderen, in 2015 1,62 en in 2035 naar verwachting 1,36. Het ministerie wil het tij keren en heeft een strategie van 10 jaar aangekondigd om het aantal geboortes te verhogen en de kwaliteit te verhogen.

De kwaliteitsverhoging heeft te maken met het feit dat een aantal kinderen een te laag geboortegewicht heeft of aan bloedarmoede lijdt door de slechts gezondheidstoestand van de moeder. De trage ontwikkeling van kinderen kan aangepakt worden met betere voeding en spel in de eerste levensjaren.

De strategie werd woensdag tijdens een conferentie bekend gemaakt door de directeur-generaal van het Department of Health.

– Nog een campagne, nu tegen hondsdolheid. Uit recente studies blijkt dat het aantal sterfgevallen bij mens en dier is toegenomen. Het Protection and Disease Control Office adviseert hondenbaasjes en -bazinnetjes hun dier te laten vaccineren. Die zijn vaak te laks om hun huisdier te laten vaccineren of steriliseren. Degenen die hun dier op straat laten zwerven, vergroten het risico op infectie.

Het aantal menselijke slachtoffers is toegenomen van 5 in 2015 naar 14 in 2016. In vier provincies in het Noordoosten zijn in 2016 70 karkassen gevonden. In dezelfde regio stierven in de eerste drie maanden van dit jaar 29 honden. Mogelijk is het feitelijk aantal nog hoger omdat niet alle gevallen zijn gemeld.

– De haalbaarheidsstudie naar een gezamenlijke onderneming van Thai Airways International en Airbus voor het onderhoud, reparatie en opknappen van vliegtuigen wordt naar verwachting later dit jaar afgerond. De geplande faciliteit, TGO MRO Complex Development, wordt gebouwd op luchthaven U-Tapao in Rayong. De kosten bedragen 15 miljard baht. De MRO gaat dienen als onderhoudscentrum voor de regio Azië-Pacific. Het kan 50 tot 60 toestellen per jaar in onderhoud nemen. De opening is gepland in 2021.

– De National Environment Board (NEB) gaat akkoord met de eerste fase van de aanleg van de HSL Bangkok-Chiang Mai (niet te verwarren met de Sino-Thai HSL van Bangkok naar Nakhon Ratchasima). De raad waarschuwt wel over mogelijke milieuschade in Bueng Boraphet, een groot zoetwatermoeras en meer in centraal-Thailand, omdat de lijn er doorheen gaat. De milieu-effectrapportage voor het traject Bangkok-Phitsanulok kreeg eveneens het groene licht.

De NEB adviseert maatregelen te nemen om de milieugevolgen zoveel mogelijk te beperken. Een commissie van experts heeft het Wildlife Research Centre van Bueng Boraphet aanbevolen regelmatig het leggen van eieren door vogels en de waterkwaliteit tijdens en na de aanleg te onderzoeken.  (Zie verder de pagina Spoorwegen 2 (2017))

Reacties niet mogelijk