Thais nieuws maandag 10 juli

De berichten op deze pagina zijn doorgaans ontleend aan Bangkok Post en een enkele keer aan The Nation. Voor berichten uit 2017 klik hier, uit 2016 klik hier, 2015 klik hier, 2014 klik hier, 2013 klik hier, 2012 klik hier, 2011 klik hier, 2010 klik hier.
Op de pagina Dossiers geef ik een toelichting op begrippen, organisaties enzovoort die regelmatig in berichten voorkomen.
De paginaverwijzingen hebben betrekking op de pagina’s Round Up, evenals Dossiers te vinden op de Leeswijzer. Klik voor de leeswijzer hier.
Voor de betekenis van de gebruikte afkortingen, klik hier. Het handigst is deze pagina in een nieuw tabblad te openen, zodat je gemakkelijk kunt terugkeren naar het nieuwsoverzicht.

Het nieuws van 1-6 juli staat op de pagina Thais nieuws 1-15 juli.

Het nieuws van vrijdag 7 juli staat op de pagina Thais nieuws vrijdag 7 juli.

Het nieuws van zaterdag 8 juli staat op de pagina Thais nieuws zaterdag 8 juli

Het nieuws van zondag 9 juli staat op de pagina Thais nieuws zondag 9 juli

 

Hoe effectief is de nieuwe Tabakswet?

10 juli – Nieuwskeuze is vaak een willekeurige keuze uit een aantal gegevens. Neem de Nida Poll die van 5 tot 7 juli onder 1.250 respondenten is gehouden over de nieuwe Tobacco Control Act. Wat beschouw je als het belangrijkste nieuws?

Bangkok Post legt de nadruk op de steun die de nieuwe maatregelen krijgen en meldt dat ook in de kop: Majority agree with bans under the new Tobacco Act. Maar ik scroll naar de laatste alinea in het bericht, die gaat over de enquêtevraag of de wet helpt kinderen en jongeren te ontmoedigen om met roken te beginnen, hetgeen het belangrijkste doel van de wet is.

Nee, zegt 25 procent en dat geeft al te denken, en 50 procent zegt dat de wet fairly effectief is, een kwalificatie die nu ook niet bepaald overhoudt. Slechts 18 procent meent dat de wet effectief kan zijn. Dus mijn kop zou luiden: Weinig vertrouwen in effect Tabakswet.

Persoonlijk hecht ik geen enkele waarde aan die meningen. Om het gedrag van mensen te veranderen, is wel meer nodig dan wettelijke maatregelen. Zeker in Thailand waar velen zich niets van de wet aantrekken. En over voorlichtingscampagnes zal ik het maar helemaal niet hebben, want die hebben zelden succes,

Maar goed, als redacteur van Nieuws uit Thailand mag ik het goede nieuws niet negeren. En dat is: de meeste respondenten zijn het eens zijn met de restricties die sinds 4 juli op de verkoop van tabaksproducten worden gesteld.

Ik noem: geen verkoop aan personen jonger dan 20 jaar, geen verkoop door personen jonger dan 18 jaar, een verbod op de verkoop in tempels en andere openbare gelegenheden (let op: in parken mag niet gerookt worden), een verbod op reclame en sluikreclame via corporate social responsibility activiteiten en een verhoging van de boete naar 5.000 baht voor wie een saffie opsteekt op een plaats waar dat niet is toegestaan (thans 2.000 baht). (Bron: website Bangkok Post, 9 juli) (Zie ook Kort nieuws van gisteren over het protest van de wederverkopers en de pagina Gezondheidszorg)

Karaokemoord: Politie wacht op autopsierapport

10 juli – Het wachten is nog op het autopsierapport en dan draagt de politie de karaokemoordzaak over aan het OM. De resultaten van de autopsie plus verklaringen van 40 getuigen vormen het enige bewijs tegen de vijf verdachten van de moord in mei op Warisara Klinjun, gastvrouw in een karaokebar in Khon Kaen. Na de moord werd het lichaam in twee stukken gezaagd en begraven in Khao Suan Kwang (Khon Kaen).

De verdachten worden beschuldigd van moord met voorbedachten rade, het verbergen van een lichaam en diefstal. Hoofdverdachte is Preeyanuch Nonwangchai. Zij had een appeltje te schillen met Warisara, die de politie had getipt over drugshandel waardoor haar echtgenoot werd aangehouden, alsmede vanwege een onbetaalde schuld. Preeyanuch zegt niet de bedoeling gehad te hebben Warisara te doden.

De vijf verdachten zijn vier vrouwen en een man. De man die gevlucht was, is in Laos aangehouden. Hij bestuurde de wagen waarmee Warisara was opgehaald en waarin de moord plaatsvond. Zijn vriendin zou alleen geholpen hebben spullen van Warisara te verkopen. De drie anderen vluchtten naar Myanmar waar ze in Tachilek door de politie van Myanmar werden aangehouden.

De moord heeft veel aandacht van de media en internetgebruikers getrokken, waardoor Preeyanuch zo’n beetje de status van een beroemdheid kreeg. Personeel van het Immigration Bureau in Chiang Rai heeft op zijn kop gekregen omdat ze selfies van hen met de verdachten hadden genomen. (Bron: website Bangkok Post, 9 juli) (Zie voor alle voorgaande berichten de pagina Karaokemoord)

Atthaya Thitikul

Atthaya jongste winnares Ladies European Tour

10 juli – Atthaya Thitikul is de jongste winnares van de Ladies European Tour. Zondag versloeg ze in de vierde ronde haar rivaal Ana Menendez uit Mexico op de Phoenix Gold Golf and Country Club in Pattaya met twee slagen. Ze eindigde de week op 283, 5 slagen onder par.

Atthaya is 14 jaar en 4 maanden en dat maakt haar de jongste winnares. De vorige was topspeelster Lydia Ko, die 14 jaar en 8 maanden was toen ze in 2012 de New South Wales Open won.

Atthaya zegt niet verwacht te hebben dat ze zou winnen, want ‘ik kwam hier alleen om technieken te leren van de pro spelers’. Voorlopig wil ze nog geen professional worden. ‘Eerst maar eens een paar jaar ervaring opdoen.’ (Bron: website Bangkok Post, 9 juli)

Pattaya: Russin gewond na val door dak magazijn 7-Eleven

10 juli – Hebben daken een magische aantrekkingskracht op vallende mensen? Donderdagnacht viel een Zweedse man door het dak van een particuliere woning (zie Nieuws uit Thailand van 8 juli) en zaterdagnacht viel een Russische vrouw door het dak van een magazijn van 7-Eleven in Pattaya Park. Het verschil? De man overleed, de vrouw raakte gewond.

Toen de vrouw door het dak viel, was een werknemer bezig dozen aan het opruimen. De vrouw miste hem op een haar na. Hij alarmeerde het overige personeel en de politie. De politie trof de vrouw ernstig gewond op de vloer aan. Haar echtgenoot en zoon probeerden haar te helpen.

Het echtpaar en zoon wonen op de derde verdieping van hetzelfde bedrijfsgebouw. De politie verhoort vader en zoon om uit te zoeken wat er gebeurd kan zijn. Buren zeggen geluiden te hebben gehoord die wezen op een ruzie. (Bron: website Bangkok Post, 9 juli)

Sasin blijft vechten voor behoud bossen

10 juli – Sasin Chalermlarp, voorzitter van de Seub Nakhasathien Foundation, blijft zich verzetten  tegen de aanleg van dammen in Thailand’s nationale parken. Maar zijn benoeming tot lid van het National Parks Committee heeft verbazing gewekt bij anti-regeringsgroepen die hem verwijten zich voor het karretje van de regering te laten spannen.

Sasin ChalermlarpSasin is bekend vanwege zijn verzet tegen de Mae Wong dam in het gelijknamige nationaal park in Nakhon Sawan, een belangrijke habitat van tijgers. In 2013 maakte hij uit protest tegen de plannen een wandeltocht van 300 km van Mae Wong naar Bangkok, waarbij velen zich onderweg aansloten.

Ondanks zijn lidmaatschap blijft hij zich verzetten tegen de dam en andere dammen in kwetsbare gebieden. ‘Ik heb geen bezwaar tegen dammen in afgelegen gebieden, maar wel tegen dammen die het milieu bedreigen. Als ik de Mae Wong dam niet kan tegenhouden, verlaat ik de commissie.’

De dam staat op het verlanglijstje van het Royal Irrigation Department. Bewoners in Lat Yao zijn er een voorstander van, want zij dragen elk jaar de last van zware regens en overstromingen. Maar Sasin zegt dat er betere opties zijn dan een dam, zoals stuwen, wateropvanggebieden en omleiding van waterwegen.

Sasin verweert zich tegen de kritiek die hij op de social media krijgt. ‘Ik erger me aan de kritiek. Deze post [van commissielid] heeft geen macht. De commissie maakt geen beleid. We beoordelen plannen voor nieuwe nationale parken en vergroting of verkleining van bestaande parken.Onze taak is nationale parken te beschermen en te behouden en overheidsdiensten te adviseren.’

Volgens Sasin begint de samenleving meer belangstelling te tonen voor het behoud van ‘s lands natuurlijke hulpbronnen en volgt de regering die trend. Een van de prioriteiten van de regering is het bosareaal binnen 20 jaar te vergroten van 31 naar 40 procent.

‘Het groeiend bewustzijn betekent dat bosbeheerders nu meer dan ooit verantwoording moeten afleggen. Ze hebben van de fouten uit het verleden geleerd en zijn bereid samen met betrokkenen ‘s lands nationale wouden en parken te beschermen.’

De Seub Nakhasathien stichting is vernoemd naar een bosbeheerder die in 1990 zichzelf dood schoot omdat hij gefrustreerd was over de tegenwerking die hij ondervond. De stichting zet zich in voor het behoud van 12 miljoen rai van Thailand’s grootste boscomplex [Dong Phayayen-Kao Yai, dat op de werelderfgoedlijst staat?], waarin tijgers, olifanten, gaurs en ossen leven. (Bron: website Bangkok Post, 9 juli) (Zie verder de pagina Mae Wong dam)

Aanval op buitenlandse tourgidsen

10 juli – Het openingsverhaal van Bangkok Post vandaag doet me denken aan het verzet van taxichauffeurs tegen nieuwkomers Uber en Grab. In plaats van zelf hun dienstverlening te verbeteren, verdedigen ze angstvallig hun eigen negotie die gebaat zou zijn met vernieuwing.

Datzelfde geldt voor de tourgidsen die nu protesteren tegen het voornemen van de regering buitenlandse tourgidsen toe te staan buitenlandse toeristen te begeleiden, hetgeen thans verboden is. Uiteraard genieten landgenoten de voorkeur, want die spreken hun taal. Thaise gidsen zelden tot nooit hetgeen iedereen zal beamen die een iets ingewikkelder vraag dan How are you stelt.

22 verenigingen van tourgidsen en tourbedrijven, verenigd in de recent opgerichte Association of Confederation of Thailand Tourist Guides (ACTG) bestrijden de visie van vice-premier Tanasak dat het land gidsen tekort komt nu het aantal toeristen toeneemt, met name Engels sprekende toeristen. De ACTG is bang voor gigantische werkloosheid. [Nou, dan kunnen ze toch mooi een taalcursus volgen]

Volgens voorzitter Jarupol is het argument van een tekort ingefluisterd door reisbureaus die buitenlandse toeristen trekken om er zelf beter van te worden. ‘Reisbureaus blijven als excuus zeggen dat er niet genoeg Thaise gidsen zijn of dat ze kwaliteit missen, maar dat is niet waar.’

De vereniging dringt er bij het ministerie van Toerisme op aan na te gaan wat de feitelijk situatie is. Ze wil dat de regering de wet (Foreign Business Act van 1999) strikt toepast. Ook heeft ze geen goed woord over voor het eind vorig jaar genomen besluit om buitenlandse gidsen toe te staan als adviseur te worden toegevoegd aan Thaise gidsen op plaatsen waar een tekort is.

Jarupol: ‘Ze functioneren niet als adviseur. In  eigen land zouden ze werkloos  zijn of zelfs criminelen. Ze zijn hier gekomen om als gids te werken, waardoor ze wettelijke problemen voor het land veroorzaken.’ Ja, beste lezers en lezeressen, het is allemaal van dik hout zaagt men planken, want Jarupol noemt ze ook nog eens ‘wilden’.

Volgens minister Kobkarn (Toerisme) staan 76.329 Thai ingeschreven als tourgids, maar slechts 14.000 zijn van het werk afhankelijk. Het ministerie heeft berekend dat het land behoefte heeft aan nog eens 7.758 gidsen die Chinees kunnen spreken, 4.014 Malayu, 1.176 Russisch, 1.148 Koreaans en 845 Hindi.

Een vertegenwoordiger van een reisbureau wijst erop dat dit jaar naar verwachting een kleine 10 miljoen Chinezen Thailand bezoeken, maar er zijn niet voldoende gidsen, zowel qua aantal als qua vakbekwaamheid. Dus nemen de reisbureaus het risico illegale buitenlandse gidsen te huren. ‘Dat risico zouden ze niet nemen als er voldoende gidsen waren.’

Jarupol houdt zijn poot stijf. Er zijn voldoende lokale gidsen maar ze moeten de reisbureaus een groot bedrag betalen om voor hen te mogen werken. Een Mandarijn-Chinees sprekende gids beweert dat veel buitenlandse gidsen zich schuldig maken aan ‘onethische praktijken’.  Over de illegale gidsen: ‘Ze verdienen niet de naam gids. Het interesseert ze niet om hun klanten over Thaise cultuur te vertellen.’

Arbeidsdienst waarschuwt voor illegale tussenpersonen

10 juli – De nieuwe arbeidswet voor gastarbeiders blijft het nieuws maar beheersen: gisteren waarschuwde het Department of Employment bedrijven geen gebruik te maken van ongeregistreerde tussenpersonen om illegalen te zoeken. Wanneer ze dat doen, maken ze zich schuldig aan mensenhandel.  Bedrijven die met een tekort aan werknemers kampen, zoals rijstpelmolens en agrarische bedrijven, zouden in de verleiding kunnen komen nu de draconische strafmaatregelen van de wet pas over 180 dagen van kracht worden.

Sommige tussenpersonen beweren volgens directeur-generaal Waranon dat ze werkgevers kunnen helpen bij de registratie van migranten waarvoor ze een forse vergoeding rekenen. Waranon zegt dat alleen geregistreerde tussenpersonen migranten naar Thailand mogen halen. Thailand telt thans 81 geregistreerde tussenpersonen, van wie 38 in Bangkok.

Transportbedrijven zeggen dat het afgenomen aantal werkers [die uit angst voor de nieuwe wet zijn teruggekeerd naar hun land] hun bedrijf dupeert. Vooral de toeristenindustrie is de dupe, waar veel migranten werken als bagagesjouwer, schoonmaker van hotelkamers en parkeerwacht.

Uit een peiling van Super Poll [?] blijkt dat de helft van de 1.150 respondenten meent dat hun bedrijf wordt geschaad door de nieuwe wet. De bevolking denkt dat de wet de baanzekerheid voor Thaise werkers ten goede komt. (Zie verder de pagina Migranten 2)

Demonstratie master's graduates

Kort nieuws maandag 10 juli

– Achthonderd master’s graduates van de Bangkokthonburi universiteit (BTU) hebben gisteren op het voetbalveld van de Thammasat universiteit gedemonstreerd omdat ze geen vergunning krijgen om als onderwijsadministrateur aan het werk te gaan. De Teacher’s Council of Thailand (TCT) heeft die geweigerd nadat onregelmatigheden waren geconstateerd in het BTU’s Educational Administration Programme.

Vorig jaar besloot de TCT aan 2.500 graduates geen vergunning te verlenen. De BTU was een van de elf universiteiten die meer studenten hadden ingeschreven dan toegestaan. De TCT beschouwde het BTU-programma als onder de maat.

De demonstranten willen dat de BTU met de TCT overlegt en als dan nog steeds geen vergunningen worden verleend, eisen ze restitutie van hun collegegeld. Overplaatsing naar een andere universiteit is ook een optie. (Zie ook pagina Onderwijs 2)

– Het is een beetje gemakzuchtige vorm van journalistiek, het straatinterview oftewel vox pop, meer entertaining dan informatief, maar soms geeft het wel een indicatie van wat de mensen denken. BP interviewde enkele agenten over de vorming van een commissie die negen maanden mag studeren op hervormingen van het politiekorps (RTP).

Enkele reacties: een farce; nutteloos zolang politici en het leger invloed uitoefenen op de RTP; het doet er geen goed aan, want krijgen we een groter budget voor onderzoekswerk; carrière maken is een zware strijd zonder de patronage van bepaalde superieuren, dat moet het meest urgent worden aangepakt anders verliezen we ons moreel. (Zie verder onder andere Kort Nieuws van 5 juli)

– Het Land Transport Department waarschuwt automobilisten geen rode kentekenplaat te kopen die online worden verkocht, want die zijn vals. De kentekenplaat wordt uitsluitend door de LTD verstrekt en is bestemd voor autodealers wanneer ze voertuigen naar klanten brengen of ophalen voor reparaties en nieuwe wagens die nog niet geregistreerd zijn.

De echte rode kentekenplaat is te herkennen aan het LTD watermerk in de rechter benedenhoek. De LTD dringt er bij kopers van nieuwe wagens op aan hun wagen snel te registreren. Dat duurt hooguit één dag.

De LTD heeft ook ontdekt dat sommige automobilisten de rode plaat lange tijd gebruiken en hun wagen niet registreren of de jaarlijkse rijtuigenbelasting betalen. Als deze wagens bij misdrijven worden gebruikt of gestolen, is de eigenaar moeilijk te traceren.

Noodkreet van Thaise vrouw– Topoverleg tussen het ministerie van Buitenlandse Zaken en de counterparts in Zuid-Korea over het probleem van Thaise vrouwen die er illegaal werken. De kwestie wordt aangesneden tijdens de derde Thai-South Korea Bilateral Consular Dialogue eind deze maand in Bangkok.

Aanleiding is de redding van zeventien Thaise vrouwen uit een massagesalon in Busan. Twaalf moesten er als fysiotherapeut werken en vijf als prostituee. Ze waren in maart het land binnengekomen zonder de Thaise ambassade te informeren.

De zaak kwam aan het licht doordat een van hen een briefje met een verzoek om hulp en haar telefoonnummer aan een personeelslid van een kruidenierswinkel toespeelde. Via dat nummer kwam de politie de locatie van de salon en een zekere Lee op het spoor, die een strafblad had wegens het runnen van een bordeel genaamd Kiss Room. Inmiddels zijn de vrouwen teruggekeerd naar Thailand.

Andere gespreksonderwerpen op de topontmoeting zijn de weigering van Zuid-Korea om Thai toegang tot het land te verlenen wanneer vermoed wordt dat ze er illegaal willen werken, vermindering van het aantal Thai dat hun visum laat verlopen en verbetering van de samenwerking tussen beide landen ter bescherming van de rechten en het welzijn van Thaise gastarbeiders.

– ‘Mensen zijn belangrijker dan gebouwen. Toeristen komen niet alleen naar Bangkok om bier te drinken’, zegt een expert in stedelijke ontwikkeling en cultureel erfgoed van de National University of Singapore, die in Bangkok de Urban Heritage and Community Development workshop heeft bijgewoond. De uitspraak heeft betrekking op de Mahakan-buurt, waarvan het grootste deel gesloopt gaat worden. Volgens hem kenmerkt de buurt zich door sterke sociale banden. Die moeten gekoesterd worden, niet vernield.

Singapore, zegt hij, heeft de fout gemaakt tal van oude gemeenschappen onder het mom van ontwikkeling te slopen. Erfgoed groepen betreuren nu de snelle ontwikkeling van het land. (Zie verder de pagina Mahakan Fort)

– Dertien bedrijven willen een bod doen op de aanleg van de dubbelspoorlijn Hua Hin-Prachuap Khiri Khan (84 kilometer, mediaanprijs 7,3 miljard baht). Vrijdag hebben ze hun biedingsenveloppen met hun kwalificaties en technische voorstellen ingeleverd bij de Spoorwegen (SRT). Maandag maakt de SRT bekend welke van de dertien een bod mogen doen.

Begin dit jaar trok de superboard voor overheidprojecten aan de rem wegens bezwaren tegen de terms of reference (programma van eisen) die zo waren opgesteld dat kleine en middelgrote bedrijven geen kans kregen. De superboard en de SRT besloten later de oorspronkelijke vijf contracten te verdelen in dertien. In totaal heeft de regering plannen voor vijf dubbelspoorprojecten ter waarde van 95,8 miljard baht. (Zie verder de pagina Spoorwegen)

– Ten slotte nog een oprisping van premier Prayut. Hij maakt zich zorgen over de toename van het aantal drinkebroers nu de WHO Thailand op de vijfde plaats heeft gezet van landen, waarin de meeste sterke dranken worden geconsumeerd. Het ministerie van Volksgezondheid heeft voor de vastentijd die zondag is begonnen, een campagne gelanceerd om het drankgebruik te ontmoedigen.

  • Geen Trackbacks
  • Reacties (0)
  1. Nog geen reacties