Thais nieuws donderdag 13 juli

De berichten op deze pagina zijn doorgaans ontleend aan Bangkok Post en een enkele keer aan The Nation.
Op de pagina Dossiers geef ik een toelichting op begrippen, organisaties enzovoort die regelmatig in berichten voorkomen.
De paginaverwijzingen hebben betrekking op de pagina’s Round Up, evenals Dossiers te vinden op de Leeswijzer. Klik voor de leeswijzer hier.
Voor de betekenis van de gebruikte afkortingen, klik hier. Het handigst is deze pagina in een nieuw tabblad te openen, zodat je gemakkelijk kunt terugkeren naar het nieuwsoverzicht.

Het nieuws van 1-6 juli staat op de pagina Thais nieuws 1-15 juli.

Het nieuws van vrijdag 7 juli staat op de pagina Thais nieuws vrijdag 7 juli.

Het nieuws van zaterdag 8 juli staat op de pagina Thais nieuws zaterdag 8 juli

Het nieuws van zondag 9 juli staat op de pagina Thais nieuws zondag 9 juli

Het nieuws van maandag 10 juli staat op de pagina Thais nieuws maandag 10 juli

Het nieuws van dinsdag 11 juli staat op de pagina Thais nieuws dinsdag 11 juli

Het nieuws van woensdag 12 juli staat op de pagina Thais nieuws woensdag 12 juli

 

Getuige van gezinsmoord onder getuigenbescherming

13 juli – Het gezin in Krabi dat maandag is uitgemoord, werd vermoedelijk dood geschoten met een wapen dat eigendom was van het gezinshoofd Worayut Sanglang (46). Dat kan een list zijn geweest om de indruk te wekken dat het gezin collectief suïcide had gepleegd. Maar niet alle familieleden kwamen om het leven. Een 30-jarige vrouw overleefde de aanval en en kon de politie vertellen wat er gebeurd was.

Forensisch presoneel op weg naar de PDBangkok Post opent vandaag met de gruwelijke moord, waarbij acht personen werden gedood en drie gewond, behalve de vrouw ook twee kinderen van 12 en 13 jaar. De vrouw overleefde de aanslag doordat ze flauw viel, waardoor de verdachten, acht mannen in gevechtstenue, dachten dat ze dood was. Tijdens haar verhoor heeft ze gezegd vier mannen te kunnen identificeren. De politie heeft haar onder getuigenbescherming geplaatst.

RTP hoofdcommissaris Chakthip, die dinsdagavond naar Krabi ging, zegt dat het motief van de aanval nog niet bekend is. Om conclusies te kunnen trekken, dient eerst meer forensisch onderzoek te worden gedaan.

Volgens een bron bij het onderzoeksteam concentreert het team zich op de relatie tussen dorpshoofd Worayut en de eigenaar van een steenfabriek. Worayut zou tientallen miljoenen baht van hem ontvangen hebben voor hulp bij het verkrijgen van een concessie en om protesten de kop in te drukken. Maar de eigenaar die nauwe banden heeft met invloedrijke lokale politici, kreeg de concessie niet. Mogelijk had hij het geld niet teruggekregen.

Er kan ook sprake zijn van een conflict met de TAO-voorzitter van Ban Klang, en bewoners die illegaal land in gebruik hebben genomen. Daarover heeft Worayut aangifte gedaan. De voorzitter heeft hem in deze zaak beschuldigd van plichtverzuim. ‘Als mensen samenwerken hebben ze soms een conflict, maar die zijn niet ernstig genoeg om te doden.’

Ten slotte denkt de politie aan een conflict met een drugsbende en er kan een verband zijn met een romantische affaire met een miljonair in Sing Buri, die een huis en een auto voor Worayut kocht. De vrouw gaat verhoord worden.

In tegenstelling tot wat het vorige bericht meldde, zijn er toch kogels gevonden en arriveerden de verdachten in twee wagens, waaronder een Toyota Yaris. Volgens het vorige bericht was die eigendom van Worayut en namen ze de wagen na de moorden mee. (Zie verder het bericht van gisteren: Krabi:  Familie van acht vermoord; drie zwaargewonden)

Canadese drugshandelaar hangt zich op in cel

12 juli – Een Canadees (26), die wordt verdacht van drugshandel in de VS, heeft zich in een politiecel van het Narcotics Suppression Bureau (NSB) opgehangen. Hij was 5 juli in Bangkok aangehouden en zou worden uitgewezen om in de VS terecht te staan.

Enkele uren voordat hij gisterochtend voorgeleid zou worden, vond de politie zijn levenloze lichaam in het toilet van de cel. Vermoed wordt dat hij zich heeft opgehangen aan zijn handdoek. NSB-commandant Suthon zegt dat niets wijst op een andere doodsoorzaak.

De man leeft al acht jaar in Thailand en heeft een Thaise echtgenote. Hij werkte als computerprogrammeur. Een bron zegt dat bij zijn arrestatie vier Lamborghini’s in beslag zijn genomen en drie huizen met een totale waarde van 400 miljoen baht.

Bomaanslag Big C Supercentre 5

Kort nieuws donderdag 13 juli

– Een van de verdachten van de bomaanslag in mei op Big C Supercentre in Pattani (foto) is gisteren gedood tijdens een vuurgevecht tussen veiligheidstroepen en een groep van vijf mannen die achter een moskee op hangmatten en bamboebedden rustten. Toen ze de soldaten opmerkten, vluchtten ze waarna beide groepen begonnen te schieten.

Op de plaats van het vuurgevecht zijn twee pistolen gevonden. Nagegaan wordt of ze bij geweldsdaden elders zijn gebruikt. Twee dorpelingen zijn verhoord. Ze hebben verteld dat de mannen zich dinsdagavond in de moskee hadden verborgen.

Bij de bomaanslag op Big C werden 80 personen gewond. De politie verdenkt 10 personen van de aanslag.

– Patiënten uit Cambodja, Laos, Myanmar, Vietnam en China die voor medische behandeling naar Thailand komen, krijgen voortaan een visum voor 90 dagen in plaats van 30 dagen. De maatregel past in het beleid van de regering om van Thailand een regionaal medisch centrum te maken. De 90 dagen gelden ook voor vier personen in het gezelschap van patiënten, aldus een mededeling van het Government House gisteren.

De patiënten uit de genoemde landen zijn de tweede groep patiënten die langer mogen blijven. Eerder verleende de regering het langere visum aan patiënten uit de landen van de Gulf Cooperation Council. Vice-premier Narong zegt dat het aantal medische toeristen voortdurend stijgt. De Thaise medische diensten zijn op internationaal niveau met moderne uitrusting en specialisten.

De regering heeft ook besloten voor bewoners van 14 landen, waaronder Nederland, het long-stay visum te verlengen tot 10 jaar. Ze krijgen in eerste instantie een visum voor 5 jaar, dat later verlengd kan worden. Het visum geldt ook voor echtgenotes en kinderen tot 20 jaar. (Zie verder de pagina Gezondheidszorg)

– Het ministerie van Werkgelegenheid opent een centrum om de wettelijke status vast te leggen van arbeiders uit Laos met een pink card (tijdelijk identiteitsbewijs), die hun identiteit kunnen bewijzen. De autoriteiten van Laos hebben toegezegd illegale arbeiders te helpen die willen terugkeren om een paspoort aan te vragen of een Certificate of Identity (kosten 2.000 baht), zodat ze legaal in Thailand kunnen werken. Begin deze week hebben beide landen daarover overlegd. De overige afspraken hebben betrekking op details, zie hiervoor More help for Lao workers(Zie verder de pagina Migranten 2)

– De adjunct-directeur van het National Office of Buddhism hangt schorsing of overplaatsing boven het hoofd in verband met de verduistering van gelden uit het onderhoudsfonds voor tempels. De man zou betrokken zijn bij de verduistering van 13 miljoen baht, bestemd voor Wat Phanan Choeng.

Premier Pryut zegt zich met de zaak bezig te houden, ‘maar de media hoeven niet te weten welke methode ik gebruik’. Volgens mediaberichten zou het NOB zelf niets gedaan hebben tegen de adjunct-directeur.

In totaal zou 60 miljoen baht zijn ontvreemd uit fondsen die aan 12 tempels zijn gegeven. Naar 27 tempels wordt nog onderzoek gedaan. Het NOB is verder verantwoordelijk voor onderzoeken, zegt commandant Kamol van de Counter-Corruption Division die tot nu onderzoek heeft gedaan. De CCD stuurt niet meer willekeurig personeel naar tempels daar dit kostbaar is en veel personeel vergt. Gevraagd of het onderzoek door de NOB transparant is, zegt Kamol vertrouwen te hebben in het NOB. Als het de zaak laat lopen, komt de CCD tussenbeide. (Zie verder de pagina Corruptie 3)

– Het Thai Medical Error Network is blij. Het ministerie van Volksgezondheid gaat een centraal fonds vormen om mensen te helpen die het slachtoffer zijn van medische fouten. ‘Daar vechten we al 15 jaar voor’, zegt Preeyanan Losermvattana van het netwerk. Tot nu toe moesten gedupeerde patiënten compensatie zien te krijgen van het behandelend ziekenhuis.

Het centrale fonds geldt voor de verzekerden van alle drie overheids ziektekostenverzekeringen. Medische fouten in particuliere ziekenhuizen worden niet gedekt voor het fonds. (Zie verder de pagina Gezondheidszorg en Medische missers)

Dong Phayayen-Khao Yai Forest Complex– Het Dong Phayayen-Khao Yai boscomplex verhuist nog niet naar de lijst van werelderfgoed dat in gevaar is, heeft het World Heritage Committee van Unesco besloten. Thailand krijgt tot 2019 de tijd ernst te maken met de strijd tegen de illegale houtkap van de beschermde phayung (Siamese rosewood, palissander).

Volgens de secretaris-generaal van het Office of Natural Resources and Environmental Policy and Planning heeft de commissie er vertrouwen in dat dit gaat lukken. Om de houtkap te bestrijden, wordt gebruik gemaakt van een smart patrouillesysteem [?], vervolging van illegale kap en illegaal grondgebruik door vakantieparken, en nauwere samenwerking met de buurlanden, waar het kostbare hout naartoe wordt gesmokkeld.

Zorgen heeft de commissie over de plannen voor de Hauy Samong dam en uitbreiding van wegen in het boscomplex, dat 230 km meet in centraal Thailand. De aanvraag voor de erfgoedstatus van het Kaeng Krachan boscomplex is sinds 2011 in behandeling. Dit jaar heeft het land voorgesteld Wat Phra Tat Phanom in Nakhon Phanom op de voorlopige erfgoedlijst te plaatsen. (Zie verder de pagina Illegale houtkap)

– Een Australiër (71) is in Phuket tijdens parasailing om het leven gekomen toen de koppeling van zijn parachute dienst weigerde. Zijn Thaise vrouw die de vlucht filmde, zag hoe hij in de zee stortte, een val die hij niet overleefde. De politie gaat de eigenaar en de bestuurder van de boot, waarmee hij naar boven werd getrokken, vervolgen wegens roekeloosheid. Het echtpaar was op vakantie en zou morgen naar Australië terugkeren.

– De veiligheidscommissie onder voorzitterschap van vice-premier Prawit heeft een plan goedgekeurd om de gegevens van 27 diensten, waaronder overheidsbedrijven, aan elkaar te knopen. Ja, Big Brother is watching de Thaise bevolking. De commissie gaat ook akkoord met de aanschaf van een app voor het decoderen van encrypted vertrouwelijke informatie die beschouwd wordt als bedreigend voor de nationale veiligheid.

– Het zogeheten unity plan vordert. Volgende week wordt het concept op openbare hoorzittingen in Bangkok, Nakhon Ratchasima, Phitsanulok en Nakhon Si Thammarat besproken. Na de hoorzittingen gaat het plan voor goedkeuring naar de commissie voor nationale verzoening. Aan het plan wordt sinds 14 februari (Valentijnsdag!) gewerkt. Politieke partijen, politieke groepen en burgers zijn al geraadpleegd. Hun commentaren hebben geleid tot een plan van drie pagina’s.

Reacties niet mogelijk