Thais nieuws dinsdag 11 juli

De berichten op deze pagina zijn doorgaans ontleend aan Bangkok Post en een enkele keer aan The Nation. Voor berichten uit 2017 klik hier, uit 2016 klik hier, 2015 klik hier, 2014 klik hier, 2013 klik hier, 2012 klik hier, 2011 klik hier. Oudere berichten zijn niet meer beschikbaar.
Op de pagina Dossiers geef ik een toelichting op begrippen, organisaties enzovoort die regelmatig in berichten voorkomen.
De paginaverwijzingen hebben betrekking op de pagina’s Round Up, evenals Dossiers te vinden op de Leeswijzer. Klik voor de leeswijzer hier.
Voor de betekenis van de gebruikte afkortingen, klik hier. Het handigst is deze pagina in een nieuw tabblad te openen, zodat je gemakkelijk kunt terugkeren naar het nieuwsoverzicht.

Het nieuws van 1-6 juli staat op de pagina Thais nieuws 1-15 juli.

Het nieuws van vrijdag 7 juli staat op de pagina Thais nieuws vrijdag 7 juli.

Het nieuws van zaterdag 8 juli staat op de pagina Thais nieuws zaterdag 8 juli

Het nieuws van zondag 9 juli staat op de pagina Thais nieuws zondag 9 juli

Het nieuws van maandag 10 juli staat op de pagina Thais nieuws maandag 10 juli

 

Hypotheeksysteem voor rijst: Yingluck vecht door tot het einde

11 juli – Verbeeld ik het mij of ziet oud-premier Yingluck Shinawatra er op de foto vandaag op de voorpagina van Bangkok Post ineens stukken ouder uit? Haar zorgelijke blik is ook wel terecht want het einde nadert van haar rechtszaak in het hooggerechtshof, afdeling politieke gezagsdragers, waar ze terecht staat wegens plichtsverzuim in het controversiële hypotheeksysteem voor rijst.

Op 21 juli worden de laatste getuigen à decharge gehoord, daarna houden het OM en de verdediging hun eindpleidooien en naar verwachting in september vonnist het Hof. Als ze schuldig wordt bevonden, krijgt ze maximaal een gevangenisstraf van 10 jaar.

In een ‘exclusief interview’ (opening krant) belooft ze het recht zijn loop te laten nemen en niet, zoals haar broer Thaksin, het land te ontvluchten. ‘Wacht maar af. Ik ben tot het einde in de rechtbank. We ontmoeten elkaar op de dag van het vonnis’, zegt ze. ‘Ik ben er klaar voor om het noodlot onder ogen te zien.’

Yingluck zorgelijkYingluck’s politieke tegenstanders denken dat Yingluck het voorbeeld van haar broer volgt, die bij verstek tot twee jaar gevangenisstraf is veroordeeld wegens machtsmisbruik bij een grondtransactie van zijn toenmalige echtgenote. Sinds 2008 woont hij in Dubai. Sommige waarnemers zeggen dat de achting voor haar zal toenemen, indien ze gevangen wordt gezet. Een eventuele terugkeer  naar de politiek kan daarvan profiteren. Anderen denken dat de gevangenisstraf de oorzaak kan worden voor politieke aanvallen op haar en haar familie.

Yinguck ontkent dat ze schuldig is. Ze zou aldus de tenlastelegging waarschuwingen over de corruptie in het hypotheeksysteem hebben genegeerd en niets hebben gedaan tegen de oplopende kosten. Maar Yingluck staat nog steeds vierkant achter het systeem. ‘Ik ben er trots op dat ik boeren een beter leven heb gegeven, hetgeen ze verdienen.’ Haar regering kocht destijds alle rijst van de boeren op voor een bovenmarktprijs.

Vorige week hebben Yingluck en haar juridisch team een petitie gericht aan het hooggerechtshof met het verzoek een uitspraak te vragen aan het Constitutionele Hof. Haar vervolging op basis van de wet op politieke gezagsdragers uit 1999 zou in strijd zijn met de grondwet van 2017.

Ook op een ander gebied wordt Yingluck aangepakt. Via een bestuursmaatregel is ze verplicht 35 miljard baht op te hoesten als compensatie voor de geleden verliezen. Ook anderen zijn aansprakelijk gesteld via deze ongewone procedure in plaats van een civielrechtelijke zaak. Ze vindt de gang van zaken onrechtvaardig omdat de zaak voor het hooggerechtshof nog aan de gang is. Daarom heeft ze de Adminstrative Court gevraagd de bestuursmaatregel te schorsen. (Zie verder de pagina Rijst 2017, een nieuwe pagina die ik heb aangemaakt als gevolg van technische problemen met de pagina Rijst 3)

Regering probeert rubberboeren gerust te stellen

11 juli – De rubberboeren zijn boos en dat is niet de eerste keer, want weer is de prijs van latex gedaald tot een bedrag dat de kosten niet dekt. Titus Suksaard, gouverneur van de Rubber Authority of Thailand (RAT), probeert een gepland protest tegen te houden. Hij dringt er bij hen op aan te wachten totdat de regeringsmaatregelen effect beginnen te sorteren.

De maatregelen behelzen verhoging van het binnenlands rubbergebruik en stappen naar regionale samenwerking [met Maleisie en Indonesië, de twee andere grote rubberproducerende landen] om de lage prijs op te krikken. Titus zegt: ‘De boeren hebben veel kanalen om hun mening te geven, dus is het niet nodig om een protestactie te houden, die alleen maar een negatief effect zal hebben op het handelssentiment in het land.’

Vorige maand keurde de regering een budget van 10 miljard baht goed voor lage-renteleningen aan rubberhandelaren om hun cashflow te verbeteren, waardoor ze rubber tegen hogere prijzen kunnen kopen. De RAT en vijf handelaren van smoked rubber hebben een fonds van 1,2 miljard gevormd om grote hoeveelheden smoked rubber te kopen, maar dit fonds is een tijdeijke maatregel.

Prathop Sooksanan van het Southern Rubbers Farmers Network noemt het fonds een doekje voor het bloeden omdat het niet genoeg is de nood van de boeren te lenigen. Het netwerk klimt in de pen met brieven naar de ministeries van Transport, Volksgezondheid en Onderwijs met het verzoek om meer rubber te gebruiken.

De RAT verwacht dat de situatie zal verbeteren dankzij de stijging van de prijs van ruwe olie, een zwakkere baht, een toename van de autoverkoop in Japan met 13,4 procent en een afname van het aantal rubberproducten dat in de markt beschikbaar is.

Premier Prayut heeft overheidsdiensten opgedragen harder te werken en begrip bij de boeren te kweken. Middels innovatieve methodes dienen producten met toegevoegde waarde te worden ontwikkeld, zegt hij, daar de prijs van ruwe rubber grotendeels afhangt van de wereldeconomie en marktvraag.

De eerste vijf maanden van dit jaar heeft Thailand ruwe rubber ter waarde van US$ 2,8 miljard geëxporteerd en $ 4 miljard verdiend aan afgewerkte producten, respectievelijk 63,5 en 59 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Het ministerie van Handel organiseert in het buitenland een tentoonstelling van rubberproducten. Handelsvertegenwoordigers worden naar het buitenland gestuurd om over de verkoop van Thaise rubber en rubberproducten te onderhandelen. In eerste instantie gaan ze naar China, Bangladesh, Iran en Zuid-Amerikaanse landen. (Zie verder Kort Nieuws van zondag)

Khiew Khai Ka

Krotten gesloopt voor rivierpromenade

11 juli – Wat een zootje, deze huizen in Khiew Khai Ka die half in het water staan. Met de sloop is een begin gemaakt om plaats te maken voor de New Landmark of Thailand, twee boulevards van 7 km aan beide zijden van de Chao Phraya tussen de Pin Klao brug en de Rama VII brug. Eind deze maand moet het gebied er maagdelijk uitzien. In totaal moeten 282 bouwsels en negen steigers in veertien buurten langs de rivier verdwijnen.

Voorafgaand aan de sloop van gisteren heeft Gemeentewerken van Dusit en Bang Phlat met de bewoners vergaderd. Negentig procent was bereid te vertrekken, aldus adjunct-gouverneur Chakkaphan van Bangkok. [Dat hoor je niet vaak] De betrokken bewoners krijgen van de overheid een verhuiskostenvergoeding. Een gemeentelijke commissie verdeelt het geld.

De belangrijkste reden waarom de bewoners akkoord gingen, is dat de huizen allesbehalve ideaal zijn, met name in het regenseizoen en bij hoogwater. Khiew Khai Ka is de eerste buurt die moet wijken voor de promenade. City Hall is bezig de mediaanprijs voor de promenade vast te stellen, waarvoor een e-veiling wordt gehouden. Het bericht zegt niets over de bezwaren tegen de promenade. Misschien een volgende keer weer wel.

SEZ’s hebben meer stimulansen nodig

11 juli – De Kamer van Koophandel van Mukdahan vindt dat de regering meer stimulansen aan investeerders moet bieden om de SEZ’s (special economic zones) in Nong Khai, Trat en Mukdahan aantrekkelijker te maken. Voorzitter Phamon pleit voor een lease-vrij contract van 20 jaar of een lagere huur. De regering dient de beoogde investeerders te garanderen dat alle nutsvoorzieningen, zoals elektriciteit, water en transportfaciliteiten, onmiddellijk beschikbaar zijn als ze zich vestigen in het gebied.

Het Treasury Department maakte eerder bekend de terms of reference te versoepelen wanneer de twee biedronde geen succes zou hebben. En dat had die ook niet, want slechts één bedrijf deed een bod voor Nong Khai en Mukdahan De eerste ronde vorig jaar leverde één belangstellende op voor Trat en geen voor de andere twee SEZ’s.

Vice-voorzitter Kriangkrai van de FTI is niet verbaasd over de desinteresse. Geen enkele SEZ voldeed aan de eisen van de bedrijven, de huren zijn te hoog en de basisinfrastructuur is nog niet klaar. Veel bedrijven kampen momenteel met een overproductie zodat er voor hen geen noodzaak is uit te breiden. Andere hebben het geld er niet voor.

Kriangkrai zegt dat grens SEZ’s alleen geschikt zijn voor bepaalde industrieën met producten waar in het buitenland een grote vraag naar bestaat en die hoge transportkosten vergen. (Meer over SEZ’s op de pagina Archief)

Nico Papke

Kort nieuws dinsdag 11 juli (in bewerking)

– De Duitse Nico Papke (36) gaat stevig aan de tand gevoeld worden over de dood van zijn Thaise vriendin wier lichaam zondag in een bos op het vakantie-eiland Phuket is gevonden. De man werd ’s avonds in zijn woning aangehouden, waarbij hij probeerde zijn nek door te snijden. Hij is opgenomen in het ziekenhuis. Zodra hij is hersteld, wordt hij verhoord.

Papke wordt beschuldigd van moord met voorbedachten rade en het verbergen van een lichaam. De politie zegt bloedsporen te hebben gevonden in de bagageruimte van de (gehuurde) auto, waarmee hij het lichaam van zijn vriendin vervoerde.

De zuster van het slachtoffer zegt dat ze drie tot vier maanden met elkaar waren omgegaan. Ze omschrijft Papke als een rustige man die op zichzelf was. Getuigen zeggen dat ze het paar ruzie hebben horen maken op 30 juni, daarna hebben ze haar niet meer gezien. Het lichaam was gewikkeld in een laken en quilt. Het slachtoffer had verwondingen aan haar hoofd en ze was gestoken.

– Minister Arkhom (Transport) is vol vertrouwen dat de rode kaart van de ICAO wordt ingetrokken, die Thailand in 2015 kreeg omdat niet voldaan werd aan alle veiligheidseisen voor de luchtvaart. Een team doet momenteel twee weken onderzoek hoe het ermee staat. Na drie dagen vanaf vandaag te hebben rondgesnuffeld bij de Civil Aviation Authority of Thailand (CAAT) gaat het op onderzoek op Survarnabhumi en Don Mueang. Naar verwachting neemt de ICAO in september een beslissing. (Zie verder de pagina Luchtvaartdienst onder vuur)

– Weer een fraai staaltje van bureaucratie waar migranten mee te maken hebben. Werkers uit Myanmar met een tijdelijke werkvergunning (pink card) die het hun toegewezen gebied verlaten om in een van de zes One Stop Service Centres hun nationaliteit te laten verifiëren, dienen een Ticket of Leave aan te vragen. Ze hoeven niet terug te keren naar Myanmar omdat het buurland ambtenaren naar die centra gaat sturen, die de verificatie verrichten.

Ook migranten uit Cambodja en Laos met een tijdelijke werkvergunning dienen zo’n laissez passer te hebben wanneer ze voor hun verificatie naar hun land terugkeren. Daar krijgen ze een Certificate of Identity waarmee ze een visum en werkvergunning kunnen aanvragen.

Arbeiders zonder papieren kunnen zich registreren op vertoon van een Letter of Demand, aan te vragen door de werkgever op een van de rekruteringscentra voor migranten, die van 24 juli tot 7 augustus geopend zijn. (Zie verder de pagina Migranten 2)

– In de grenspost Aranyaprathet met Cambodja wordt het druk want Cambodja heeft 43 tijdeijke grensposten gesloten om te voorkomen dat ongeregistreerde Cambodjaanse werkers illegaal de grens naar Thailand oversteken. In Sa Kaeo heeft de sluiting gezorgd voor een tekort aan seizoenswerkers. Cambodjaanse arbeiders mogen met een grenspas zeven dagen in Sa Kaeo en Pratchin Buri verblijven.

– Bewoners van de zeven provincies in het zuidelijk deel van de Central Plains zijn gewaarschuwd voor overstromingen en hen is gevraagd hun bezittingen in veiligheid te brengen. De Chao Phraya kan buiten haar oevers treden omdat de Chao Phrya dam in Chai Nat meer water in de rivier loost. De dam moet meer water lozen omdat het ten noorden van de dam zwaar heeft geregend, leidend tot overstromingen. Door de grotere lozing neemt het waterpeil in de desbetreffende provincies met 60 tot 80 centimeter toe.

In Sena (Ayutthaya) zijn tachtig huizen bij de rivier Noi onder water gelopen als gevolg van het toegenomen watervolume dat wordt geloosd. Het water staat 50 centimeter tot 1 meter hoog. De rest van het district is niet getroffen.

In Sakon Nakhon is Nong Han, het grootste zoetwaterreservoir van het Noordoosten, overstroomd.

– 108 vluchtelingen uit Myanmar hebben besloten hun vluchtelingenkamp Mae La in de provincie Tak te verlaten en terug te keren naar eigen land. Een team van het ministerie van Buitenlandse Zaken en de ambassade van Myanmar is naar het kamp gegaan om de vereiste documenten te verlenen.

Het kamp bestaat sinds 1984 en huisvest 43.000 vluchtelingen. Sinds de verkiezingen in Myanmar die een klinkende overwinning opleverde voor de partij van Aung San Suu Kyi werken beide regeringen aan het vergemakkelijken van hun repatriëring. De regering van Myanmar zorgt voor land.

– Het Thai Youth Orchestra heeft zaterdag in Wenen tijdens het Summa Cum Laude International Youth Music festival 2017 de outstanding prijs gewonnen met een uitvoering van vier composities, waaronder twee van wijlen koning Bhumibol, de Coriolan ouverture van Beethoven en een stuk van een Thaise componist.

In de categorie symfonieorkesten deelde het TYO de eerste prijs met de VS en Spanje. De deelnemers aan het concours dat werd gehouden in de Musikverein [in Nederland bekend van het nieuwjaarsconcert], kwamen onder andere uit de Filipijnen, China, Taiwan, de VS, Spanje en gastland Oostenrijk. Het TYO bestaat uit 65 jongeren.

– Niet eerder over gelezen: het 9101 economisch stimuleringsprogramma  van de overheid, waarvoor het kabinet vorige week 22,8 miljard baht heeft uitgetrokken. Dat geld gaat naar 9.101 gemeenschappen in het hele land om arme boeren te helpen hun bedrijf te ontwikkelen. Minister Chatchai (Landbouw) maakt zich zorgen over eventuele corruptie. Hij heeft zijn topambtenaren opgedragen de deelnemende gemeenschappen te bezoeken.

Elke gemeenschap krijgt 2,5 miljoen baht. Vijfhonderd boeren worden er geselecteerd om op acht gebieden aan de slag te gaan, onder andere met community farming, het maken van kunstmest, visserij en voedselproductie en -verwerking.

Veel deelnemers volgden eerder een overheidstraining over productievermeerdering. Die had tot doel van hen ‘smart farmers’ te maken, in staat nieuwe technologieën en moderne technieken toe te passen om de landbouw te verbeteren. Dit jaar worden de trainingen tussen juli en december gegeven.

Reacties niet mogelijk