Thais nieuws 1-15 juli

De berichten op deze pagina zijn doorgaans ontleend aan Bangkok Post en een enkele keer aan The Nation. Voor berichten uit 2017 klik hier, uit 2016 klik hier, 2015 klik hier, 2014 klik hier, 2013 klik hier, 2012 klik hier, 2011 klik hier, 2010 klik hier.
Op de pagina Dossiers geef ik een toelichting op begrippen, organisaties enzovoort die regelmatig in berichten voorkomen.
De paginaverwijzingen hebben betrekking op de pagina’s Round Up, evenals Dossiers te vinden op de Leeswijzer. Klik voor de leeswijzer hier.
Voor de betekenis van de gebruikte afkortingen, klik hier. Het handigst is deze pagina in een nieuw tabblad te openen, zodat je gemakkelijk kunt terugkeren naar het nieuwsoverzicht.

Door technische problemen staat het nieuws van juni verspreid over verschillende pagina’s.
1-15 juni
16-22 juni
23-30 juni met het vervolg Kort nieuws 29 juni

Het nieuws van 1-9 juni is op wonderbaarlijke wijze verdwenen. U kunt het vinden op bijgaande pdf

 

Het nieuws van vrijdag 7 juli staat op de pagina Thais nieuws vrijdag 7 juli.

Het nieuws van zaterdag 8 juli staat op de pagina Thais nieuws zaterdag 8 juli

Het nieuws van zondag 9 juli staat op de pagina Thais nieuws zondag 9 juli


 

Migranten terug naar huis

Opinie: Arbeidswet is gêne ten top

6 juli – Wat heb je nodig om gastarbeid effectief te reguleren? Een strengere wet? Dat gelooft het ministerie van Werkgelegenheid. En dat gelooft de militaire regering. Vandaar de draconisch verordening op  gastarbeid  – en de gezichten met schaamrood die daarop volgden.

Sanitsuda Ekachai, voormalig BP-redacteur opiniepagina, heeft geen enkel goed woord over voor het gestuntel van de regering die op 23 juni de Decree on Recruitment of Foreigners in werking stelde en haar de volgende dag schorste omdat werkgevers hun buitenlandse arbeiders hun congé gaven en werknemers in groten getale naar hun vaderland terugkeerden.

Sanitsuda legt zoals altijd in haar commentaren de vinger op de zere plek. ‘Dat geeft ons niet veel vertrouwen in de manier waarop deze regering het land regeert, niet waar? Dit is gêne ten top. Het feit dat het ministerie en de regering niet voorzagen dat dit knuppelbeleid tot vernieling van de economie zou leiden, is een bewijs van hun top-down ivoren toren mentaliteit.’

In haar commentaar noemt Sanitsuda enkele exorbitant hoge bedragen van boetes en legeskosten die ik niet eerder heb gelezen. De boete van 400.000 tot 800.000 baht voor elke ongedocumenteerde werker is al meermalen genoemd, nieuw voor mij is de boete van 400.000 baht als de baan niet overeenkomst met de omschrijving op de werkvergunning. Voor kleine bedrijven betekent dat bankroet.

De werknemers worden bedreigd met een gevangenisstraf van maximaal 5 jaar en/of een boete van 2.000 tot 100.000 baht als ze ongedocumenteerd of in een andere baan werken dan aangegeven op de werkvergunning.

Sanitsuda stelt vast dat de verordening het registratieproces niet eenvoudiger maakt. De werkgever moet 20.000 baht (!) neertellen voor een vergunning, de werknemer eveneens 20.000 baht voor een werkvergunning en 20.000 baht bij verlenging. ‘Kunnen arme migranten zich dat veroorloven?’, verzucht ze. ‘Wat denkt de regering wel?’

Ter verdediging van de zware straffen zegt het ministerie dat de verordening dringend nodig is om ’s lands economische zekerheid te beschermen. Sanitsuda: ‘Wat? Geloven de autoriteiten nu werkelijk dat Thailand economisch veilig is als miljoenen migranten vertrekken? Hebben we nog een dergelijke bureaucratie nodig , die niets begrijpt van de belangrijke bijdrage van gastarbeiders aan de nationale economie?’

Ze vervolgt: ‘Het valt niet te ontkennen dat de negatieve houding van de autoriteiten het algemene geloof weerspiegelt dat migranten een dreiging vormen voor de nationale veiligheid. Migranten worden beschouwd als baandieven, verspreiders van besmettelijke ziektes en een last voor het land om medische zorg te verlenen en onderwijs voor hun kinderen. Nog erger, migranten worden vaak gezien als koelbloedige misdadigers.’

En daar wil ik mijn samenvatting maar bij laten, want hier is allemaal geen woord Spaans bij. Voor het gehele artikel klik hier. (Bron: Bangkok Post, 5 juli)

Update: Twee weken voor registratie van migranten

6 juli – Werkgevers krijgen vijftien dagen de tijd om hun ongeregistreerde werknemers te laten registreren. Daarvoor moeten ze aantonen dat die al enige tijd bij hen in dienst zijn. De aanvraag moet worden gedaan op een van de One Stop Service Centres in het land, waarvan er alleen al in Bangkok tien zijn.

Hoofd Waranont van het Department of Employment vindt de periode van vijftien dagen niet te kort, want de werkgevers hoeven alleen maar een aanvraagformulier plus documenten in te leveren. Myanmar heeft toegezegd personeel en uitrusting te sturen voor de aanmaak van Certificates of Identity (CI). Die zijn nodig voor de aanvraag van visa en werkvergunningen. Zodra werkers een CI hebben, mogen ze tot 31 maart volgend jaar in Thailand blijven werken, en daarna 2 jaar als hun nationaliteit is geverifieerd.

Premier Prayut heeft gisteren gezegd dat de regering de (controversiële) arbeidswet handhaaft. Het uitstel van 180 dagen is volgens hem voldoende. ‘De regering werkt al drie jaar aan deze kwestie, maar de problemen zijn gebleven.’Over de strenge straffen zei hij dat het ministerie van Werkgelegenheid is gevraagd na te gaan of ze versoepeld kunnen worden.

Op een seminar van het ministerie, ik neem aan gisteren, bijgewoond door duizend zakenlieden en actievoerders voor arbeidsrechten, was de meest gehoorde kritiek dat de nieuwe wet (eigenlijk een verordening) werkgevers en werknemers criminaliseert. De straffen, waaronder gevangenisstraf, zijn te streng.

De NLA (benoemd parlement) vergadert vandaag over de verordening, maar ze mag geen wijzigingen aanbrengen. Wanneer de verordening wordt goedgekeurd, krijgt ze de status van wet.

In bijgaand kader een verhelderend overzicht van gastarbeiders in Thailand. (Zie verder de pagina Migranten 2)

Surat Thani: Weer een moord, nu op Koh Samui

6 juli – Op de bewering dat op Koh Tao slechts twee personen zijn vermoord (zie het bericht van 5 juli ‘Death Island’ schiet in ’t verkeerde keelgat), valt wel het een en ander af te dingen, want de afgelopen vier jaar zijn vijf andere personen onder vreemde of onbekende omstandigheden op het eiland gestorven (zie bijgaand kader).

De provincie Surat Thani, waartoe Koh Tao behoort, is trouwens deze week weer opgeschrikt door een moord. Op Koh Samui is maandag in Hat Lamai het lichaam opgegraven van een masseuse (50) uit Myanmar die vermoord is. Vermoed wordt dat het om een roofmoord gaat, want de one-baht weight gouden halsketting die ze op een foto draagt, waarover de politie beschikt, ontbrak. De vrouw kwam om het leven door een steekwond in haar buik.

Uit een eerste onderzoek is gebleken dat de vrouw, alleen aangeduid met haar voornaam Lucy, 15 jaar geleden naar het vakantie-eiland was gekomen nadat ze haar relatie met een buitenlander had verbroken. Sindsdien werkte ze als masseuse op het strand. Camerabeelden tonen haar zaterdagavond om 10 uur lopend over het strand.

Van de moord wordt een man verdacht, ook uit Myanmar, die voor een jetski verhuurder werkte. Hij heeft vermoedelijk het eiland verlaten en is via Mae Sot (Tak) teruggekeerd naar Myanmar. De politie van Koh Samui heeft de grenspolitie gealarmeerd. Het bericht vermeldt niet of een verzoek tot uitwijzing gedaan gaat worden. (Bron: website Bangkok Post, 4 juli)

Wrak van ontploft fruitkarretje bij hoofdkantoor Bhumjaithai

Vrijgesproken, veroordeeld, in beroep en weer veroordeeld

6 juli – Dit was er over van een fruitkarretje dat op 23 juni 2010 ontplofte voor het hoofdkantoor van Bhumjaithai, Thailand’s vierde grootste politieke partij. De partij had de wrevel gewekt van roodhemden omdat ze de Democraten aan een parlementaire meerderheid had geholpen, waardoor Abhisit de macht kon overnemen van de wegens verkiezingsfraude ontbonden People’s Power Party, een reïncarnatie van Thaksin’s Thai Rak Thai.

De vorming van Abhisit’s coalitieregering zette destijds veel kwaad bloed omdat de meerderheid te danken was aan voormalige PPP-leden die naar Bhumjaithai waren overgelopen. Abhisit werd verweten op niet democratische wijze aan de macht te zijn gekomen, wat hem onder anderen door de premier van Cambodja onder de neus is gewreven, toen beide landen ruzieden over de Hindu-tempel Preah Vihear.

De bomaanslag verliep anders dan gepland. De bom ontplofte voortijdig waardoor de man achter het wagentje blind raakte aan beide ogen. In juli vorig jaar veroordeelde het hooggerechtshof hem tot 27 jaar en zes maanden. Vier anderen kregen lagere straffen, van wie twee hun straf al hebben uitgezeten en twee na hun veroordeling door het Hof van Beroep de benen namen.

Resteert nog één persoon: binnenhuisarchitecte  en roodhemd activiste Varisriya Boonsom (49), verdacht van het mede beramen van de aanslag. Tot gisteren was ze vrij op borgtocht maar daaraan is met haar veroordeling door het hooggerechtshof een eind gekomen.

In 2013 kreeg ze van de rechtbank het voordeel van de twijfel en werd ze vrijgesproken, het Hof van Beroep dacht er echter anders over en veroordeelde haar tot vier jaar. Varisriya ging in beroep bij het hooggerechtshof. Ze redeneerde dat de getuigenis van de anderen over haar rol onbetrouwbaar was.

Maar het hooggerechtshof achtte dat onwaarschijnlijk omdat ze haar twee dagen na hun arrestatie hadden genoemd en die periode was te kort om een verhaal over haar betrokkenheid te fabriceren. Dus mag ze alsnog brommen. Van haar straf heeft Varisriya inmiddels negen maanden uitgezeten. (Bron: website Bangkok Post, 5 juli)

AoT en King Power liggen onder vuur

6 juli – De overheid heeft 14 miljard baht aan inkomsten misgelopen uit de exploitatie van de belastingvrije zone op luchthaven Suvarnabhumi, zegt Charnchai Issarasenarak, vice-voorzitter van de anti-corruptie commissie van de nationale hervormingsraad (NRSA). Hij heeft tegen achttien leidinggevenden en functionarissen van Airports of Thailand en exploitant King Power Group een aanklacht ingediend wegens een ambtsmisdrijf.

De achttien aangeklaagden, waaronder voormalige leden van de raad van bestuur van AoT, hebben volgens hem samengespannen bij het afsluiten van het contract tussen AoT en King Power. Oorspronkelijk zou King Power 15 procent van de verkoop op de luchthaven afdragen aan de overheid, maar later maakte de RvB er 3 procent van [jaartallen ontbreken], wat tot het geschatte verlies heeft geleid. Het artikel maakt geen melding van eventueel betaalde steekpenningen.

De zaak die Charnchai nu aanhangig heeft gemaakt, is de eerste van vijf zaken die tegen betrokkenen gevoerd gaan voeren. De aanklacht noemt 83 getuigen die gehoord dienen te worden. Charnchai gaat premier Prayut informeren over zijn bevindingen. De premier zette eerder vraagtekens bij de exploitatie door King Power en vroeg zich af of de wet was overtreden.

Charnchai vindt dat het voordeel voor King Power alsnog naar de staatskas moet. Behalve de overheid worden volgens hem ook kleine aandeelhouders, huidige en toekomstige, door deze zaak gedupeerd doordat de aandelenkoers wel zal zakken.

De NRSA-commissie stelde in april al voor het contract met King Power te beëindigen, maar dat is pas mogelijk in 2020 (Suvarnabhumi) en 2022 (Don Mueang), wanneer de contracten aflopen. Over de monopoliepositie is al eerder geklaagd omdat andere belastingvrije bedrijven geen toestemming krijgen om afhaalbalies op de luchthaven te openen.

Van het commentaar van AoT-president Nitinai snap ik niets. Hij zegt dat King Power op basis van gemiddelden haar opbrengst aan de staat heeft overgedragen. In de eerste vijf jaar [vanaf de opening van de luchthaven in 2006] was dat meer dan 15 procent oftewel 1,2 tot 1,6 miljard baht, in het zesde tot het tiende jaar 16 tot 20 procent.

Directeur Aiyawatt van King Power zegt dat het bedrijf niets heeft gedaan wat in strijd is met de Private Participation in State Undertakings Act. ‘We runnen de belastingvrije zone al meer dan 10 jaar. Als we overtredingen hadden begaan, zouden we lang geleden al schuldig zijn bevonden.’

NACC: Schrap de doodstraf voor corruptie

6 juli – De National Anti-Corruption Commission (NACC) vindt dat de doodstraf voor corruptie moet worden afgeschaft. Dit bepleitte voorzitter Watcharapol gisteren tijdens een seminar over de organieke wet op corruptie, die door de grondwetcommissie (CDC) is opgesteld.

Watcharapol zei dat de doodstraf het werk van de NACC bemoeilijkt omdat ze niet de informatie krijgt die ze nodig heeft. ’Europese landen verlenen vanwege de doodstraf geen medewerking. Zonder die medewerking is het moeilijk om bewijs te verzamelen over de vermeende corruptie.’

De NACC is tegen dit probleem aangelopen bij haar onderzoek naar corruptie bij de aankoop van Rolls-Royce vliegtuigmotoren door twee staatsbedrijven, Thai Airways International en PTT Plc. Engeland werkt niet erg mee, want dat land beschouwt de doodstraf als strijdig met de mensenrechten. (Zie de pagina RR vliegtuigmotoren)

Watcharapol pleitte verder voor enige flexibiliteit bij onderzoeken naar de activa en passiva van hoge ambtenaren. De huidige wet eist dat de NACC alle gegevens onderzoekt die worden geleverd, wat een tijdrovend proces is. Beter is wanneer ze zich kan richten op hoge-risico groepen.

Substituut procureur-generaal Winai vindt dat de organieke wet een artikel dient te bevatten dat de NACC verplicht meer informatie te zoeken wanneer het OM daar om vraagt. Verschillende corruptiezaken zijn vertraagd wegens meningsverschillen tussen OM en NACC. (Zie verder de pagina Corruptie 3)

Kort nieuws staat op een aparte pagina. Klik hier.


 

Deze maand is het 20 jaar geleden dat de Tom Yum Kung crisis uitbrak. Investeerders gingen failliet, werknemers verloren hun baan en de economie lag in puin. Bangkok Post blikt terug op de nooit afgebouwde Sathorn Unique flat, spreekt met de sandwich man, en schrijft over de used-to-be-rich markt en de filmindustrie. Gisteren de eerste twee, vandaag de overige.

used-to-be-rich market

Used-to-be-rich market

5 juli – Zodra de crisis toesloeg, voelden de rijken de klap. Niet dat ze aan de bedelstaf geraakten, ze werden slechts een klein beetje minder rijk (en een klein beetje nederiger). Om de gevolgen te verzachten openden ze de Talad Nad Khon Koei Ruay, oftwel de Used-to-be-Rich Market. De eerste ging in Thong Lor open, de speeltuin van de rijken, daarna volgden andere.

De Markt bood deels de kans handel te drijven, maar was ook bedoeld als spotternij. De markten streken neer op ongebruikte ruimtes op straat waar ‘mensen die ooit rijk waren’ hun bezittingen vanuit de bagageruimte van hun auto verkochten. Handtassen van bekende merken, kleding, horloges en zelfs luxe wagens werden tegen een spotprijs aangeboden.

In Thong Lor organiseerde directeur Wasan van Benz Tonglor dealer de vlooienmarkt. Ook zijn bedrijf had schade ondervonden van de crisis. Midden jaren negentig verkocht hij 10 tot 15 wagens per dag, na 1997 zakte de verkoop in naar minder dan 100 per jaar.

‘Iedereen, net als het land, had voldoende vermogen, maar bijna geen klinkende munt. Toen de crisis toesloeg verloren de mensen met hun dure huizen, sportwagens en strandbungalows hun waardevolle portfolio’s en wisten niet wat ze moesten doen.’ (Bron: Bangkok Post, 3 juli)

The crisis in film and art

De crisis op het witte doek

5 juli – Hoe merkwaardig, de financiële crisis van 1997 gebeurde ongeveer op hetzelfde moment als een hausse in de filmindustrie. Na de dip van begin jaren negentig kende de Thaise film een wedergeboorte: de kassa rinkelde en de producenten produceerden creatieve films. De film begon aan een nieuw leven. Volgens een populaire theorie kwam dat omdat de mensen in slechte tijden verpozing zoeken. Eind jaren negentig waren vooral films in trek met nostalgische herinneringen aan het verleden.

De eerste film over de malaise kwam in 1999 uit, hij wordt nog steeds als voorbeeld gebruikt aan de Filmacademie. Het is een zwarte komedie over een kantoorbediende die haar baan verliest. Een bekende scène toont de vrouw wanneer ze een pistool in haar mond steekt. Na dit moment van wanhoop gaat de film voornamelijk over illegaal geld, stuntelende huurmoordenaars en waarzeggers. En verder is er nog een film, uitgebracht in 2004, waarin een bende de goudreserves van het land steelt uit protest tegen het voornemen van de regering de staatskas te legen om de schuld aan het IMF af te lossen.

De film met de meeste soul kwam bijna 20 jaar later uit: een liefdesfilm, waarin de inertie van de crisisjaren centraal staat en het gevoel van verlies dat veel mensen destijds in de ban hield. De hoofdpersonen zwerven als geesten door de wolken van hun verwoeste toekomst. De film eindigt met journaalbeelden van een zakenman die zichzelf in het volle daglicht in een bank dood schoot.

Ten slotte wordt een serie performances genoemd met een vlijmscherpe kritiek van een dichter, gekleed in een roze kostuum, op de overconsumptie van midden jaren negentig. (Bron: Bangkok Post, 3 juli)

Arbeidswet: Uitstel voor boetes 180 dagen

5 juli – De draconische boetes die werkgevers krijgen wanneer ze ongeregistreerde migranten in dienst hebben, worden pas vanaf eind dit jaar geheven. Dat heeft legerleider Chalermchai dinsdag bekend gemaakt. De vrijwaringsperiode is te danken aan art 44 [van de interim-grondwet] die door premier Prayut van toepassing is verklaard.

Het uitstel betekent dat de werkgevers en migranten niet 120 dagen, zoals eerder gemeld, maar 180 dagen de tijd hebben om hun zaakjes in orde te brengen. Daarna dreigen boetes van 400.000 tot 800.000 baht, wanneer niet aan de eisen van de nieuwe arbeidswet wordt voldaan.

De eisen en boetes zijn vastgelegd in vier artikelen. Een artikel voorziet in boetes voor illegale werkers, de andere drie hebben betrekking op werkgevers, die buitenlanders huren voor banen die alleen bestemd zijn voor Thai, die het dienstverband niet melden en ongeregistreerde werkers in dienst hebben.

Inmiddels hebben bijna 30.000 illegale migranten het land verlaten nadat ze hun congé hadden gekregen van hun werkgever of omdat ze uit eigen wil zijn vertrokken. Bedrijven hebben geklaagd over personeelstekorten sinds de wet op 23 juni van kracht is geworden. Met name de bouw, visserij en visverwerkende industrie steunen sterk op migranten. (Zie voor alle voorgaande berichten de pagina Migranten 2)

Migranten ui Myanmar met hun ID-kaart en werkvergunning

Update krant: De krant opent vandaag met een uitgebreid artikel over de arbeidswet, geïllustreerd met foto’s van migranten, die hun paspoort en werkvergunning tonen, ontleend aan een Facebook pagina. In de order waarin het uitstel tot 1 januari wordt geregeld op grond van art 44, worden ambtenaren die betrokken zijn bij de procedure gewaarschuwd geen misbruik te maken van hun positie. Sommige critici [?] vrezen dat functionarissen met kwade bedoelingen werkgevers en migranten zullen afpersen die niet op de hoogte zijn van het uitstel.

Vice-premier Wissanu benadrukt dat gedurende de 180 dagen niemand vervolgd of beboet mag worden wanneer betrapt op een overtreding [van de nieuwe wet]. Bij de Damrongtham klachtencentra van de regering kunnen klachten worden ingediend over functionarissen die buiten hun boekje gaan.

Wissanu verdedigt het gebruik van een verordening in plaats van een wet omdat een wet zeker zes maanden vergt. Volgens hem staat de regering als gevolg van ‘verschillende factoren’ onder druk om het probleem van illegale arbeid snel te regelen.

Premier Prayut benadrukte gisteren de noodzaak mensenhandel te voorkomen. ‘Als we dit probleem laten doorgaan, wat doen we dan als ze stoppen onze goederen te kopen’, zei hij doelend op het risico van een handelsboycot.

‘Death Island’ schiet in ’t verkeerde keelgat

5 juli – De bijnaam Death Island, die door de website Samui Times is gebruikt voor Koh Tao, is slecht gevallen bij de provinciale autoriteiten van Surat Thani. Dinsdag is een bijeenkomst met driehonderd bedrijven werkzaam in het toerisme gehouden om de schade te beperken van de berichtgeving over de dood van Elise Dallemange.

Ze gingen ermee akkoord dat een functionaris van het district Phangan aangifte wegens smaad gaat doen. Na de bijeenkomst zei een openbare aanklager dat Samuit Times ook wordt vervolgd op grond van de Computer Crime Act, een wet die strenge  straffen kent.  De website zou onjuiste informatie hebben gepubliceerd.

Burgemeester Chaiyant van Koh Tao is ook op zijn teentjes getrapt. ‘De berichtgeving schaadt de reputatie van het eiland. We moeten buitenlanders of andere mensen niet toestaan onze economie en de geloofwaardigheid van het land aan te vallen.’ Chaiyant zegt dat de verslageving van Samui Times bij toeristen, voor wie veiligheid hun eerste prioriteit is, misverstanden heeft opgeroepen.

Volgens de autoriteiten zijn slechts twee toeristen op het eiland vermoord, namelijk de Britse Hannah Witheridge and David Miller in 2014. De moorden en het slordige politieonderzoek kregen destijds veel aandacht in binnen- en buitenland.

Overigens blijkt uit een ander websitebericht dat er een derde moord bijgekomen is [details volgen later]. Verder zijn enkele sterfgevallen in het verleden nooit opgehelderd. (Bron: website Bangkok Post, 4 juli)

Gezichtsscan

Hervormingsraad pleit voor meer controle

5 juli – Thailand lijkt China en Iran naar de kroon te gaan steken bij de controle van internetgebruik. De nationale hervormingsraad (NRSA) heeft een voorstel gedaan dat er niet om liegt: vingerafdrukken en een gezichtsscan wanneer iemand een mobieltje of belminuten koopt.

Verder: de vorming van een centrum dat toezicht houdt op het internetverkeer en een upgrade van technologie waarmee berichten kunnen worden onderschept. Waarom dat centrum nodig is, ontgaat me want verschillende diensten controleren al het internetgebruik met als resultaat dat tal van websites zijn geblokkeerd.

Het belangrijkste doel van de autoriteiten is om majesteitsschennis te bestrijden, althans op papier want in de praktijk heeft de junta sinds de coup van mei 2014 ook politieke tegenstand en kritiek op haar daden gecriminaliseerd. In enkele gevallen zijn lange gevangenisstraffen uitgedeeld door personen te vervolgen op basis van de Computer Crime Act voor overtredingen die weinig met de monarchie te maken hebben.

De nieuwste voorstellen van de NRSA sluiten naadloos aan op haar eerdere voorstel voor de vorming van een mediaraad om de print en online media te reguleren, constateert persbureau AP (aangevuld door online reporters van BP) in zijn analyse. De raad zou tot taak krijgen journalisten een vergunning te verlenen, die ook weer kan worden ingetrokken bij onwelgevallige berichtgeving. Voor zover ik weet, is de vergunningverlening van de baan, maar de mediaraad nog niet.

De jongste oprisping van de NRSA moet nog wel goedgekeurd worden door de NCPO en NLA (benoemd parlement). (Bron: website Bangkok Post,  5 juli)

Buitenlandse media: Zelfregulering werkt

5 juli – Het voorstel van de NRSA voor een mediaraad staat in schril contract met de praktijk van zelfregulering in het buitenland, waar de Thaise media-organisaties ook een voorstander van zijn. Gisteren vertelden vertegenwoordigers van zelfregulerende organen uit Australië, Indonesië, Myanmar en Zweden daarover tijdens een seminar ter gelegenheid van de 20e verjaardag van de National Press Council of Thailand.

De boodschap is duidelijk: Zelfregulering werkt. Zweden kent het systeem al honderd jaar, zei de Zweedse persombudsman Ola Sigvardsson. ‘Er is een sterke consensus tussen de Zweedse maatschappij, politici, de bevolking en de media-industrie dat zelfregulering helpt bij bevordering van het ethisch bewustzijn van de media.’

Voorzitter Wisbrot van de Australian Press Council wees erop dat de landen aan de top van de Freedom of the Press Index allemaal een zelf-regulerend systeem hebben. Op de lijst van Transparency International, die corruptie meet, zijn de eerste vijf dezelfde. Ergo: Als je werkelijk corruptie wil kwijtraken, moet je de pers vrij laten, aldus Sigvardsson.

Niet eerder gelezen: In 1997 hebben de uitgevers en hoofdredacteuren van 25 Thaise en Engelse kranten (uit een totaal van 32) en tien media-organisaties een Memorandum of Intent ondertekend om een nationale persraad voor zelfregulering in te stellen, om persvrijheid en verantwoordelijkheid te bevorderen alsmede de onafhankelijkheid van de pers en vrijheid van meningsuiting. En dat is wel een heel ander geluid dan de huidige militaire regering met in haar kielzog de NRSA laat horen.

Kerk ontkent banden met zelfbenoemde cultleider

5 juli – De Seventh-Day Adventist Church Foundation of Thailand zegt niets te maken te hebben met Lao Yang, een Hmong cultleider die verdacht wordt van seksueel misbruik, onder anderen van minderjarigen.

Directeur Niratsai van de stichting zei gisteren op een persconferentie dat Lao Yang en zijn mensen al vele jaren geleden is gezegd bij hun activiteiten de naam van de kerk niet te gebruiken, maar dat bleven ze in verschillende provincies toch doen. De man werd in 2004 lid van de kerk en in 2009 verstoten. Hij benoemde zichzelf toen tot cultleider.

Twee minderjarigen deden eerder deze maand aangifte tegen hem. Hij zou hen misbruikt hebben, toen ze een ritueel bezochten in de jungle van Khao Kho (Phetchabun). Hij beweerde een prediker te zijn bij de kerk. De zaak is maandag voor geweest. De rechtbank liet hem vrij op een borgtocht van 300.000 baht. Eerder was hij tweemaal vrijgelaten bij soortgelijke aanklachten. Yang zegt onschuldig te zijn.

Yang lijkt niet goed snik, want volgens Niratsai beweerde hij een keer bezeten te zijn van een kwade geest toen hij ziek was. Daarna beweerde hij met God te kunnen communiceren. Hij zei ook dat de mensen geen ID-kaart bij zich moeten hebben, want die is een symbool van een monster. Voorts moedigde hij kinderen aan niet naar school te gaan. Ze konden beter naar zijn preken luisteren.

‘Bescherming vrouwenrechten is verslechterd’

5 juli – Vrouwengroepen zeggen dat de bescherming van vrouwenrechten onder de huidige regering is verslechterd. Ze verwijzen naar de recente wijziging van de arbeidswet (zie het bericht Arbeidswet: Uitstel voor boetes 180 dagen) en de behandeling van etnische groepen.

Op een recente conferentie van de Convention on the Elimination of All Forms of Discrimination against Women zeiden vertegenwoordigers dat vrouwen momenteel moeilijkheden ondervinden voor een rechtvaardige behandeling met name degenen die hun gemeenschap en natuurlijke hulpbronnen verdedigen. Ze staan bloot aan dreigementen, fysiek misbruik en ze worden vervolgd om hen tot zwijgen te brengen. Veel vrouwen in de seksindustrie hebben te maken met discriminatie en mensenhandel. Ook moslimvrouwen en vrouwelijke gastarbeiders worden gediscrimineerd.

Thailand is al 32 jaar onder veertien regeringen ondertekenaar van de Conventie, maar het land heeft nog geen significante vooruitgang geboekt bij de bescherming van vrouwenrechten, zegt een vertegenwoordiger van een vrouwennetwerk. ‘De situatie onder deze militaire regering is verslechterd. Het gevecht om gerechtigheid en gelijkheid voor vrouwen is voortdurend zwaarder geworden.’

Weliswaar is beleid vastgelegd in de Gender Equality Act van 2015, maar veel van die beleidsmaatregelen zijn niet effectief gehandhaafd. En het gebruik van artikel 44 [van de interim-grondwet die de premier absolute bevoegdheden geeft] maakt de zaken alleen maar slechter.

Ontsmetting van een ruimte in de Rajamangala universiteit in Pichit

Kort nieuws woensdag 5 juli

– Elf personen in Bung Na Rang (Pichit) zijn geïnfecteerd met het Zika-virus en 27 anderen worden in de gaten gehouden. Zij gaan nog getest worden. De patiënten, van wie de namen niet bekend zijn gemaakt, worden behandeld in het ziekenhuis. Het lokale Volksgezondheidskantoor heeft een team aan het werk gezet om 667 huizen te ontsmetten (op de foto een ruimte van de Rajamangala universiteit).

De gouverneur van Pichit ontkent geruchten dat een paramedicus recent aan Zika is overleden. Naar de exacte doodsoorzaak wordt nog onderzoek gedaan. Volgens hem is er geen reden voor paniek omdat Pichit de enige provincie is waar Zika heeft toegeslagen. Eerder meldden Chaiyaphum, Ubon Ratchathani en Nong Khai gevallen van Zika.

Vorig jaar september bevestigde het ministerie van Volksgezondheid dat twee kinderen met een abnormaal klein hoofd geïnfecteerd waren met Zika. Zij waren de eerste gevallen van baby’s met microcephaly en andere ernstige hersendefecten waartoe een Zika-infectie kan leiden. De gebruikelijke symptomen zijn koorts, huiduitslag, hoofdpijn, gewrichtspijn, rode ogen en spierpijn. Zika is zelden dodelijk. (Zie verder de pagina Gezondheidszorg)

– Een door de regering ingestelde onderwijshervormingscommissie heeft het ministerie van Onderwijs geadviseerd de Ordinary National Education Test (middelbaar onderwijs) en de National Test (lager onderwijs) te herzien. De nadruk moet meer liggen op vergroting van de bekwaamheid van leerlingen dan op scores. Aan de hand van zo’n test kunnen leraren de sterke en zwakke punten van leerlingen beter vaststellen en hen beter helpen.

Nadat het testsysteem is gewijzigd, dienen schoolwerkplannen te worden aangepast, zegt voorzitter Charas. De commissie heeft ook geadviseerd een leerlingen database aan te leggen. (Zie verder de pagina Onderwijs 2)

– De gemeente Bangkok verwijt straatverkopers op 500 plaatsen tussen Bang Na en Rama I het trottoir te hebben beschadigd. Dat is bij een inspectie zaterdag door een team van 50 functionarissen vastgesteld. De beschadigingen bestaan uit gebroken rioolputdeksels en beschadigde verkeersborden. De districtskantoren en het Traffic and Transport Department hebben de opdracht gekregen de schade zo snel mogelijk te herstellen.

Tijdens de inspectie is geconstateerd dat bewoners trottoirs schoonspuiten en het water in het riool laten weglopen. Soms blijft water liggen. Ook valt water vanaf hogere verdiepingen op voetgangers en blokkeren plantenbakken trottoirs. Op 15 en 16 juli gaat weer een inspectieteam op pad. (Zie verder het bericht van gisteren over het protest van 30 straatverkopers)

– Een bedrijf in Phuket dat een zip-line exploiteert, wordt door het Royal Forest Department beschuldigd van illegaal grondgebruik in een beschermd bos. Het RFD gaat ook uitzoeken wie de 30 rai in nationaal bosreservaat Khao Kamala in lease heeft gegeven. Het land ligt in een watershed gebied dat maagdelijk moet blijven, 5 rai zou zogeheten Sor Kor 1 land zijn, maar die status mag niet worden verleend in een bosreservaat.

De zip-line, Zip Line Max, ging begin dit jaar open. Eigenaar Susaran zegt de grond voor 120.000 baht per maand te huren van een vrouw die beweert de eigenaar te zijn. Susaran exploiteerde vorig jaar een zip-line in Chiang Mai, waar hij eveneens een bos illegaal in gebruik had genomen. Dus nam hij de wijk naar Phuket. (Zie ook de pagina Krakers op overheidsland)

– Zou ’t er dan toch eindelijk van komen: de hoogst noodzakelijke hervorming van de politie? Premier Prayut heeft het bevel gegeven een panel van 36 leden te vormen dat onder leiding van voormalig opperbevelhebber der strijdkrachten Boonsang zijn tanden erin zet. Prayut heeft veel vertrouwen in Boonsang die zijn docent was toen hij aan de Chulachomklao Royal Military Academy studeerde. Boonsang studeerde zelf af aan de bekende Amerikaanse militaire academie West Point. Het panel gaat zich op drie zaken werpen: politieorganisaties [?], personeelsbeleid en wettelijke zaken. Het krijgt negen maanden de tijd om met voorstellen te komen.

– Noord-Korea heeft Thailand gebruikt als basis voor een cyberaanval op de VS, zegt cyberexpert Amorn van de RTAF. Hij zei dat gisteren op het legerseminar Cyber war and its challenges, maar vertelde niet wanneer dit gebeurd zou zijn. Amron haalde het voorbeeld aan om aan te tonen dat ‘we op alle soorten aanvallen voorbereid moeten zijn’.

– 25 leden van de nationale hervormingsraad (NRSA) hebben ontslag genomen, zodat ze kunnen deelnemen aan de verkiezingen volgend jaar. Dat is een eis van de nieuwe grondwet voor NCPO-leden, parlementsleden en NRSA-leden om in aanmerking te kunnen komen voor verkiezing. Een van de vertrokken leden gaat samen met twee anderen een kleine politieke partij oprichten.

Eind deze maand eindigt de zittingsduur van de NRSA, die nu nog 174 leden telt. Het werk wordt overgenomen door elf nog te vormen commissies van elk 13 leden. (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2)

– Follow-up op het bericht van 2 juli 600 legervoertuigen illegaal geveild. De aantallen wekken verwarring. Het eerdere bericht spreekt over 1.136 voertuigen, waarvan 605 al waren verkocht aan particulieren, de rest zou geveild zijn/worden. Dit bericht noemt 1.300 voertuigen. Hoe het ook zij, de DSI is gevraagd de zaak te onderzoeken. Vandaag krijgt de DSI alle documenten van het Land Transport Department en het Army Transportation Department.

De meeste voertuigen zijn jeeps die waarschijnlijk zijn gestolen. Onderzocht wordt of er voertuigen tussen zitten die illegaal geïmporteerd zijn met valse facturen of via douanevrije zones. De fraude kwam aan het licht doordat voertuig- en chassisnummers niet overeenkwamen in de gegevens van het LTD en ATD.

– Het plan om de pensioenleeftijd op te trekken van 55 naar 60 jaar gaat door, maar wordt geleidelijk ingevoerd en er komen ook meer opties, heeft het Social Security Office gisteren bekend gemaakt. Het SSO gaat deze en volgende maand hoorzittingen beleggen over de veranderingen.

Het Thai Labour Solidary Committee en een actiegroep die zich Network of Social Security People noemt hebben eerder geprotesteerd tegen de verhoging. Ze zijn bezorgd dat veel werknemers, met name fabrieksarbeiders, hun pensioen al hebben gepland en niet fit genoeg zijn om na hun 55ste door te werken.

– Kwekers van oliepalmen trekken vandaag naar het Krabi Provincial Office om een beroep te doen op de regering de inzakkende prijs van palmnoten te ondersteunen. Enig gevoel voor dramatiek kan de boeren niet ontzegd worden want ze gaan er grafkransen voor de regering neerleggen. De afgelopen twee maanden is de prijs gedaald van 5 baht per kilo naar 3 tot 3,5 baht. De productiekosten bedragen 3,8 baht per kilo.

President Opas van oliepalmcoöperaties in Phatthalung zegt dat de prijs van palmolie op en neer gaat in een jaarlijkse cyclus: vijf maanden op en zeven maanden neer. ‘Soms is de voorraad palmolie oververzadigd, soms kampt ze met een tekort. Als de prijs zakt, kopen kopers de output en houden die in voorraad.’

– Tegen een schooldirecteur in Khon Kaen die een leerling van Mathayom 2 ijn zijn gezicht heeft geslagen wordt een gerechtelijk onderzoek ingesteld. Dit heeft het hoofd van het Khon Kaen Justice Provincial Office gisteren bekend gemaakt na een gesprek met de leerling en zijn ouders. De vader doet geen water in de wijn en wil dat de directeur overgeplaatst wordt. Hij deed op 30 juni aangifte tegen de directeur.

De leerling, hoewel bang voor de directeur, wil op school blijven, maar hij wil nu even niet naar school gaan. De directeur eiste van hem dat hij de diefstal van een iPhone uit een tas in een klaslokaal zou bekennen, maar de knaap ontkende. Door de klap lijdt hij nu aan oorsuizingen. (Zie verder de pagina Onderwijs 2)


 

Deze maand is het 20 jaar geleden dat de Tom Yum Kung crisis uitbrak. Investeerders gingen failliet, werknemers verloren hun baan en de economie lag in puin. Bangkok Post blikt terug op de nooit afgebouwde Sathorn Unique flat, spreekt met de sandwich man, en schrijft over de used-to-be-rich markt en de crisis in film en de kunst. Vandaag de eerste twee, morgen de overige.

Sathorn Unique

Ghost Tower herinnert aan Aziatische crisis

4 juli – A monument to mistakes: zo noemt Bangkok Post Sathorn Unique, een flat van 49 verdiepingen in Bangkok. Uniek is het gebouw zeker want het staat er al 20 jaar zo bij als herinnering aan de Aziatische crisis van 1997, ook wel Tom Yum Kung crisis genoemd. Er hadden luxe appartementen in moeten komen met uitzicht over de Chao Phraya, maar architect en vastgoedbedrijf Bangsan Torsuwan gingen kopje onder toen de financieringsmaatschappijen van de flat hun schulden opeisten.

Soms wordt de flat Ghost Tower genoemd, een toepasselijke naam want een paar jaar geleden hing een Zweedse man zich op de 42e verdieping op. Zijn lichaam werd pas weken later gevonden en dat zal er niet erg fris hebben uitgezien.

Jarenlang was de wolkenkrabber een geliefde bestemming voor amateurfotografen die er een mooi standpunt in vonden om foto’s van de metropool te maken. Maar uit vrees voor ongelukken en andere ongewenste zaken besloot de huidige eigenaar, Bangsan’s zoon, het trappenhuis af te sluiten.

Sathorn Unique, voor 80 tot 90 procent afgebouwd, staat nu te koop voor 3 miljard baht. De eigenaar wil het geld gebruiken om de kopers van een appartement die al een aanbetaling hadden gedaan, schadeloos te stellen, alsmede de aannemer en de financiële instituten.

De afgelopen tien jaar hebben honderd investeerders belangstelling getoond, zowel uit Thailand als het buitenland, maar tot nu toe is geen enkele deal beklonken. (Bron: Bangkok Post, 3 juli.)

Gerelateerde berichten
3 juli: Geen gehoor gegeven aan lessen van 1997
2 juli: Tien jaar na de financiële crisis

De Sandwich man worstelde en kwam weer boven

4 juli – Luctor et emergo, het motto van de provincie Zeeland, is wel van toepassing op Siriwat Woravetvuthikul (67). Tot 1997 was de voormalige directeur van een financieringsmaatschappij bij investeerders alom bekend vanwege zijn zakelijke successen – als iemand die op de effectenbeurs op één dag 10 miljoen baht aan winst kon maken.

Sandwich manMaar de Aziatische crisis sloeg ook bij hem genadeloos toe. Het bedrijf ging failliet, veertig personeelsleden stonden op straat en hij bleef achter met een schuld van 1 miljard baht uit investeringen in aandelen en een flatgebouw in Nakhon Ratchasima. Maar Siriwat ging niet bij de pakken neerzitten.Hij besloot sandwiches te gaan verkopen, omdat de verkoop weinig investeringen vergde. Sindsdien staat hij bekend als de ‘sandwich man’.

‘Op de eerste dag verkocht ik ze in het Bangkok Hospital. Ik maakte er 20 en verkocht ze voor 25 baht, wat vrij duur was vergeleken met andere verkopers. Het kostte me zes uur om ze allemaal te verkopen en ik maakte weinig winst. Ik was bang dat ik niet zou kunnen overleven.’

Dus veranderde hij van strategie en besloot ze op straat te gaan verkopen, een grote mand voor zijn buik dragend. Hij zwierf over de grote handelswegen, zoals Rajadamri en Siam Square, en bezocht ziekenhuizen en werd al doende een symbool van de riches-to-rags periode.

Inmiddels is hij weer bovenjan. Na 20 jaar heeft hij al zijn schulden afbetaald en heeft een bedrijf in voedselproducten en gezondheidsdranken, waaronder sandwiches, brown rice sushibrown rice crackers en gebotteld mao berry juice. Hij trekt regelmatig als spreker door Thailand en het buitenland om te vertellen over economische situaties, financiën en de effectenbeurs. En hij motiveert mensen om omhoog te krabbelen wanneer ze in de misère zitten. (Bron: Bangkok Post, 3 juli)

Campagne tegen verspilling plastic

4 juli – Het bericht staat weggestopt onderaan pagina 4, dus erg veel belang hecht de krant er niet aan: een campagne om het gebruik van plastic terug te dringen. Mijns inziens hoog nodig gezien de plastic eilanden die in de oceaan drijven. Zestien winkelcentra en kruideniersketens hebben zich aangesloten bij de campagne van het Department of Environment Quality Promotion.

Op woensdag en de vijftiende van elke maand geven ze geen gratis plastic tassen meer uit en hen is gevraagd de actie uit te breiden tot maandag en vrijdag. Premier Prayut heeft erin toegestemd de campagne te ondersteunen als poster boy (boegbeeld). Op de social media wordt er bij gebruikers op aangedrongen, foto’s van zichzelf, vrienden en familie te plaatsen in een fotoframe van de dienst. Er zijn twee frames beschikbaar.

Dat alles moet de bevolking bewust maken van het probleem van plastic afval en een duurzamer gebruik van grondstoffen bevorderen. ’Gebruik herbruikbare tassen of een mandje’, zegt directeur-generaal Sakol. ‘Als iedereen minder plastic gebruikt, zelfs één tas per dag, kan het aantal tassen per jaar met 65 miljoen verminderen.’ Vorig jaar leverde een soortgelijk actie een besparing van 166 miljoen tassen op.

’t Was suïcide, erkent familie Elise Dallemange

4 juli – Uit de autopsie van de vorige maand op Koh Tao overleden Elise Dallemange is gebleken dat ze door verstikking om het leven is gekomen. Op haar lichaam zijn geen sporen van geweld gevonden. Haar familie (niet gespecificeerd) twijfelt niet over de doodsoorzaak, omdat ze eerder al geprobeerd heeft zich van het leven te beroven.

RTP woordvoerder Krisana heeft dat gisteren verklaard, waarmee een eind lijkt te zijn gekomen aan de commotie die over haar dood is onstaan, nadat de moeder had gezegd niet te geloven in zelfmoord. Maar volgens Krisana is het niet duidelijk wanneer ze dit zei: voordat ze door de politie was geïnformeerd over het bewijsmateriaal of erna.

CSD-commandant Suthin zei maandag dat Dallemange op 4 april heeft geprobeerd suïcide te plegen op het station Nopppawong niet ver van Hua Lamphong. Ze was op de rails gesprongen, maar werd gered door spoorwegpolitie. Ze probeerde een agent zijn pistool te ontfutselen en riep verschillende malen ’Kill me’, aldus een hoofdinspecteur van het CSD-team, dat naar het eiland was gestuurd om de lokale politie te ondersteunen. Daarna is ze voor behandeling naar het Somdet Chaopraya Institute of Psychiatry in Bangkok gebracht.

Koh Tao heeft op de Engelstalige website Samui Times de bijnaam Death Island verworven. De afgelopen vier jaar zijn op het eiland zeven personen onder vreemde of onbekende omstandigheden gestorven. De beruchtste zaak betreft de moord op twee Britse toeristen in 2014, waarvoor twee gastarbeiders uit Myanmar zijn aangehouden en tot de doodstraf veroordeeld.

Critici vermoeden dat ze zondebok zijn, om de eiland-maffia te beschermen. Bij het politieonderzoek zijn tal van fouten gemaakt. Zo is de plaats delict niet afgeschermd. Een Australische expert heeft twijfel gezaaid over het DNA-bewijs. (Bron: website Bangkok Post, 3 juli)

Voorgaande berichten:
3 juli: Dood Elise: Politie speurt in ashram naar aanwijzingen
2 juli: Elise Dallemange veranderde haar identiteit
1 juli: Koh Tao: Recherche doet onderzoek naar dood Dallemange
30 juni: Moeder: Mijn dochter heeft zichzelf niet gedood

Update krant: De zaak is nog niet voorbij, want de politie van Surat Thani heeft een speciale taakeenheid gevormd die een ‘meer rigoureus’ onderzoek gaat doen om alle twijfels weg te nemen die de bevolking misschien heeft.

Met name wordt gekeken naar de band tussen Dallemange en de Sathya Sai Baba New Age spirituele cultus. Volgens dit bericht hebben veel mensen, waaronder Dallemange’s moeder geen vertrouwen in de aanvankelijke conclusie van de politie dat ze suïcide heeft gepleegd.

Dallemange heeft de Duitse leider Raaman Andreas van de ashram op Koh Phangan meerdere keren ontmoet. De sekte staat bekend om haar wonderbaarlijke genezingen en leerstellingen. Dallemange zou lid geweest zijn van de sekte. De taakeenheid mag het allemaal uitzoeken.

Napapa Patt Tantrakul arriveert bij Criminal Court

Mooie Patt meldt zich braaf bij rechtbank

4 juli – Napapa ‘Patt’ Tantrakul, echtgenote van speedracer Akarakit Worarojcharoendet, heeft zich gisteren keurig aan de voorwaarden van haar borgtocht gehouden door zich te melden bij de rechtbank. Op 14 juli moet ze weer opdraven.

Mooie Patt, in het dagelijks leven actrice, dreigt te worden meegesleept in de zaak tegen Akarakit, beter bekend als Benz Racing, die verdacht wordt van het witwassen van geld voor drugsbaron Xaysana uit Laos. Benz liep tegen de lamp omdat hij een Lamborghini van 20 miljoen baht bezat, die feitelijk eigendom was van Xaysana. Hij zit momenteel gevangen.

Patt ontving op haar bankrekening 1,9 miljoen baht van haar echtgenoot, waardoor ze medeplichtig zou kunnen zijn aan het witwassen van drugsgeld. Maar het OM heeft haar nog niet in staat van beschuldiging gesteld. Ze was een beetje dom want in eerste instantie had ze verklaard het geld zelf verdiend te hebben, maar later gaf ze toe dat het van haar lieve mannetje kwam.

Haar advocaat zegt dat al het bewijsmateriaal al in handen van de politie is. Patt zegt onschuldig te zijn. Daarvoor pleit dat ze het geld in termijnen heeft ontvangen, wat als een normale ondersteuning van Akarakit kan worden beschouwd omdat ze toen zwanger was. (Bron: website Bangkok Post, 3 juli) (Zie verder de pagina De zaak Akarakit Worarojchroendet)

Uitstel van 120 dagen om te voldoen aan nieuwe wet

4 juli – Werkgevers en gastarbeiders krijgen 120 dagen de tijd om te voldoen aan de eisen van de nieuwe arbeidswet Decree on Recruitment of Foreigners. Dit besluit van de regeringscommissie buitenlandse arbeid wordt dinsdag aan premier Prayut voorgelegd, die art 44 [van de interim-grondwet] gaat inzetten om de vrijwaringsperiode te bevestigen.

De commissie overwoog bij haar besluit dat veel arbeidsintensieve bedrijven met personeelstekorten kampen, sinds de wet op 23 juni van kracht is geworden. Werkgevers hebben illegale werknemers hun congé gegeven en veel werknemers zijn al teruggekeerd naar hun vaderland.

Werkgevers die na de vrijwaringsperiode nog steeds illegalen in dienst hebben, kunnen beboet worden met een bedrag van 400.000 tot 800.000 baht per arbeider. De wet stelt ook boetes op onregelmatigheden in de naam van de werkgever, werkplaats en type werk op de werkvergunning van buitenlandse werknemers.

De commissie vindt dat 120 dagen lang genoeg is voor werkgevers en werknemers om aan de wet te voldoen, zegt minister Sirichai (Werkgelegenheid). Hij zegt ook dat de hoogte van de boetes overeen komt met die voor illegale vissers, kinderarbeid en dwangarbeid.

Inspecteur-generaal Wiwat van het ministerie zegt dat sinds 23 juni 29.000 migranten Thailand hebben verlaten, maar in dezelfde periode kwamen 60.000 legale migranten het land binnen. (Bron: website Bangkok Post, 3 juli) (Zie verder de pagina Migranten 2)

Prayut: Internationale druk noopt tot actie

4 juli – Thailand dient streng te worden tegen illegale werkers om te voldoen aan de verplichtingen die ze internationaal heeft aangegaan. Het landsbestuur moet nu maatregelen nemen, want de wet is de afgelopen jaren laks gehandhaafd. Met deze verklaring verweerde premier Prayut zich gisteren tegen de kritiek dat de nieuwe arbeidswet een ware exodus van ongeregistreerde gastarbeiders heeft ontketend.

‘Het is essentieel dat dit gedaan wordt omdat het land scherp in de gaten wordt gehouden op het gebied van mensenhandel. Ook Maleisië probeert dezelfde kwestie op te lossen’, zei Prayut op de jaarvergadering van ’s lands denktank NESDB.

Het probleem van mensenhandel kwam vorige week weer volop in de aandacht door de publicatie van het Amerikaanse Trafficking in Persons rapport, waarin Thailand voor het tweede achtereenvolgende jaar op de Tier 2 Watchlist staat.

De afgelopen drie jaar zijn in Thailand tussen twee en drie miljoen gastarbeiders geregistreerd. Degenen die hun nationaliteit nog moeten laten verifiëren, krijgen een tijdelijke werkvergunning die het veranderen van baan verbiedt.

Prayut riep de critici van de wet op om af te zien van protestacties, want de regering heeft werkgevers en werknemers 120 dagen de tijd gegeven om zich aan de wet, die op 23 juni van kracht werd, aan te passen.  Volgens de premier is de exodus afgenomen. Het ministerie schat dat sinds 23 juni 29.000 gastarbeiders zijn teruggekeerd naar hun vaderland.

Commandant Wichak van het Third Army Region zegt dat onderzoek wordt gedaan naar de bewering van de autoriteiten in Myanmar dat Thaise functionarissen in Mae Sot proberen geld af te persen van migranten die huiswaarts keren.

Politie toont onderschepte marihuana

Grote hoeveelheid meth onderschept

4 juli – Wat staan ze trots te wezen achter deze stapel met 50 kilo gedroogde marihuana die in het havenkwartier Klong Toey in beslag is genomen. Bangkok Post trekt de halve voorpagina uit voor twee foto’s en een lofzang op het speurwerk van de politie. Maar de nadruk ligt op een drugsvangst in Sai Mai in het noorden van Bangkok.

Daar vond de politie en het leger verspreid over een gebied van 30 rai zwarte plastic zakken met 1,8 miljoen methamphetamine pillen en 39 kilo crystal meth. Honderd man kamden 2 uur het gebied uit dat ligt rond een trainingskamp voor boksers en een arena voor vechthanen. Een 27-jarige man, die er de wacht hield, werd aangehouden.

De operatie was een vervolg op een operatie vorige week, waarbij op negen locaties 5 miljoen methamphetamine pillen werden onderschept. De pillen waren geproduceerd in een gebied in Myanmar dat wordt beheerd door de etnische Wa. Volgens de politie diende het uitgekamde terrein als distributiepunt voor verspreiding van drugs naar de districten Sai Mai, Don Muang, Nong Chok en Lat Krabang in Bangkok. Zondagnacht stak de drugsbende 2 miljoen pillen in brand toen ze erachter kwam dat de politie hen op de hielen zat.

De drugsvangst in Klong Toey werd gisteren gemeld tijdens een persconferentie van de Patrol and Special Operation Division. Commandant Surachet vertelde dat de bende drugs verspreidde in Ekamai. Zes personen  zijn zaterdagochtend bij het Bangkok Planetarium aan de Sukhumvit Road gearresteerd. Behalve de marihuana werden een auto, drie motorfietsen en mobieltjes in beslag genomen. Een andere verdachte werd in Klong Luang (Pathum Thani) aangehouden. Hij was in het bezit van honderd pakken met marihuana.

Kort nieuws dinsdag 4 juli 

– Patiënten die zijn aangewezen op een nierdialyse zijn bang dat ze moeten gaan meebetalen aan de behandeling. De Kidney Disease Association of Thailand heeft de National Health Security Board (NHSB) gevraagd dit voorstel van de Rekenkamer af te wijzen. De Rekenkamer meent dat de behandeling een te grote financiële last legt op de UHC-volksverzekering.

De actie van de Rekenkamer komt op een ongelukkig moment want valt samen met de controversiële wijzigingen van de National Healt Security Act, waartegen patiëntenverenigingen en actievoerders zich verzetten. Coördinator van de niervereniging Aphiwat vindt dat de minister [van Volksgezondheid] de moed moet hebben het voorstel van de Rekenkamer af te wijzen. De vereniging gaat ook klagen bij de NHRC.

Dokter Piyasakol, voorzitter van de NHSB, reageerde gisteren kort. De regering kan niet een open-eindregeling financieren. Een NHSB-lid zegt dat de wet van 2002 al voorziet in co-betaling, maar die regel is nooit gevolgd. Thans liggen 52.976 UHC-verzekerden regelmatig aan een dialyseapparaat. (Zie verder de pagina Gezondheidszorg)

– Pech voor president Sirichai van het Hof van Beroep. De Courts of Justice (CJ) heeft met 14 tegen 0 stemmen zijn nominatie voor de functie van president van het hooggerechtshof afgewezen, alhoewel hij qua dienstjaren en uit hoofde van zijn huidige functie daarvoor het meest in aanmerking komt. Op 1 oktober treedt een nieuwe president aan.

Sirichai zegt geen verklaring van de CJ te hebben ontvangen voor zijn afwijzing. Een bron noemt een drugszaak als een van de redenen en klachten van ondergeschikten over overplaatsingen.

– De King’s Guard gaat in augustus 450.000 goudsbloemen kweken als eerbetoon aan wijlen koning Bhumibol. Ook de bevolking wordt aangemoedigd de bloem te kweken. Commandant Narongphan gaf gisteren een toelichting op de actie.

De bloemen worden gekweekt op een perceel van 50 rai aan de voet van de Khao Thong heuvels in tambon Kaengsian (Kanchanaburi). In oktober staan ze in volle bloei. Zodra dat het geval wordt het terrein van 6 tot 20 oktober opengesteld voor het publiek. Er komt ook een tentoonstelling over het leven en werk van Bhumibol. Daarna gaan de bloemen naar overheidskantoren. Na de crematie wordt het terrein ingericht als voorlichtingscentrum over de sufficiency economy principes van de koning.

De King’s Guard heeft altijd een bijzondere band gehad met de koning. Tijdens werkbezoeken zorgde die voor bescherming van de monarch. De crematieriten duren van 25 tot 29 oktober, de crematie zelf vindt plaats op 26 oktober. (Zie verder de pagina Koning Bhumibol)

Rookplek in Wat Samian Naree in Bangkok– Vandaag gaat de minimumleeftijd voor het kopen van tabaksproducten omhoog naar 20 jaar [van?], de minimumleeftijd voor de verkoop blijft 18 jaar. Tabaksproducenten mogen geen sluikreclame maken via door hen gesponsorde CSR-activiteiten (corporate social responsibility). De verkoop is verboden in tempels, ziekenhuizen, apotheken, onderwijsinstellingen, openbare parken, pretparken en dierentuinen.

De gewijzigde Tobacco Control Act heeft met name tot doel jongeren te ontmoedigen om te roken en de gezondheid van niet-rokers te beschermen (meeroken). Volgens minister Piyasakol (Volksgezondheid) sterven jaarlijks 50.000 rokers aan hun ongezonde levenswijze en lijdt het land een verlies van 74,8 miljard baht. De voorgaande tabakswet dateert van 1992.

– Dertig straatverkopers die zeggen 3.000 collega’s te vertegenwoordigen, hebben gisteren onder leiding van voormalig parlementslid Patchara (Democraten) de gemeente Bangkok gevraagd het verbod op straatverkoop te verzachten en hen op sommige plaatsen toe te staan hun handel te hervatten. Enkele van de dertig hebben in oktober hun inkomstenbron verloren omdat ze hun biezen moesten pakken.

Volgens Watchara zijn 20.000 verkopers op 600 plaatsen gedupeerd door het straatverbod, dat tot doel heeft het trottoir terug te geven aan de voetganger. Ze mogen hun handel voortzetten in zogeheten ‘soepele gebieden’, maar die liggen op ongunstige locaties.

De gemeente heeft een speciale regeling getroffen voor Yaowarat (China Town) en Khao San Road, het mekka van de rugzaktoeristen. Watchara vindt dat ook op andere plaatsen een soortgelijke regeling kan worden getroffen.

Gouverneur Aswin van Bangkok heeft begrip voor de problemen van de verkopers, maar de grote schoonmaak van de trottoirs blijft een prioriteit van de gemeente, zegt hij. Op 17 juli vergaderen districtsfunctionarissen en de gemeente over oplossingen.

– De nationale hervormingsraad (NRSA) heeft een pakket aan maatregelen goedgekeurd met strengere regels voor de content van online platforms. Vice-voorzitter Pisit zegt dat de media vaak via deze kanalen nieuws op een sensationele wijze brengen waarbij verdachten worden verheerlijkt. Het voorstel voorziet in strengere regels voor de verplichte registratie van mobieltjes. De NRSA wil dat daarbij de vingerafdruk en het gezicht worden vastgelegd. Ze wil ook dat een centrum wordt gevormd voor het beheer van mobieltjes en voor een gebruikers database.

Voor de lange termijn denkt de NRSA aan een gedragscode voor het gebruik en beheer van online media en voorlichting aan gebruikers over de potentieel gevaarlijke inhoud op websites. Een van de problemen is dat de servers van internetgiganten als Google en YouTube in het buitenland staan. [Neigt allemaal nogal naar dictatuur]

– Nog meer NRSA. De commissie politieke hervormingen van de NRSA heeft voorgesteld de cursussen openbaar bestuur van het King Prajadhipok’s Institute, een instelling ter ondersteuning van het parlementswerk, aan banden te leggen. Die cursussen zouden alleen maar mensen aantrekken die politieke connecties willen aanknopen, maar de inhoud kan hen geen snars schelen. Commissielid Kasit noemt deze lieden ‘diplomajagers’.

Het voorstel bepleit dat alleen parlementariërs en leden van politieke partijen worden toegelaten. Ook wordt voorgesteld het budget voor overzeese studietrips te schrappen, want dat zijn vaak snoepreisjes. Het voorstel gaat naar het kabinet voor verdere actie.

Pattarada Kaewpong en advocaat– Follow-up op het bericht over de advocaat die zijn cliënt, een inmiddels 14-jarig gehandicapt meisje, heeft opgelicht voor 5 miljoen baht. De Lawyers Council of Thailand overweegt zijn vergunning in te trekken. Vice-voorzitter Sombat gaat een spoedvergadering convoceren om hem ‘onmiddellijk’ uit de Orde van Advocaten te stoten. Zijn vergunning is al geschorst.

Het is niet de eerste keer dat Pisit Sammalert in de fout gaat. Eerder werd zijn vergunning twee jaar geschorst nadat hij de etiquetteregels voor advocaten had overtreden en was hij betrokken bij onregelmatigheden [geen details]. (Zie verder het bericht van 3 juli: Advocaat licht cliënt voor 5 mln baht op)

– De Association for the Protection of the Constitution [heb je die weer] vraagt de NACC onderzoek te doen naar de lease van grond door de regering voor de bouw van de Bangkok Observatory, een uitkijktoren van 459 meter aan de oever van de Chao Phraya. De grond die eigendom is van het Treasury Department, heeft een waarde van 198,41 miljoen baht.

De lease is verleend zonder dat een openbare aanbesteding heeft plaatsgevonden, hetgeen volgens de vereniging in strijd is met de Private Investments in State Undertakings Act. Het Treasury Department is bereid een onderzoekspanel te vormen en een openbare hoorzitting te beleggen.

Voorgaande berichten
3 juli: Opinie: Stop met de ‘Ik ben de baas’ houding
1 juli: Uitkijktoren levert ‘torenhoge’ opbrengst op
29 juni: Bouw uitkijktoren roept kritiek op
28 juni: Plan voor  uitkijktoren van 459 meter

– Het wil er vaak nogal ruw aan toegaan bij de ontgroening van eerstejaars, maar wat studenten van de Rajanmangala University of Technology Rattanakosin flikten kan ook niet door de beugel. Ze dwongen een transgender te strippen en haar borsten te laten zien. De uni heeft een onderzoekscommissie gevormd. Ze heeft ook publiekelijk haar excuses aangeboden en hoopt dat studenten er lering uit trekken dat seksuele pesterijen ongewenst zijn.

Het incident werd bekend door een bericht op de social media. De betrokken student voelt zich vernederd. Enkele ouderejaars keken naar haar borsten en lachten haar uit. Internetgebruikers zijn ontstemd, ze veroordelen de universiteit omdat die dergelijke rituelen gedoogt.

De transgender was niet de enige die haar borst moest ontbloten. Dat bevel kregen ook 69 andere mannelijke feuten. Tot nu toe heeft geen enkele ouderejaars zijn excuses gemaakt. Studenten zijn niet verplicht aan de ontgroening deel te nemen, maar ik vermoed dat weinigen zich eraan durven te onttrekken. (Zie ook pagina Onderwijs 2)


 

Dood Elise: Politie speurt in ashram naar aanwijzingen

3 juli – Het onderzoek naar de vermeende suïcide van Elise Dallemange op het vakantie-eiland Koh Tao heeft nog geen definitief antwoord opgeleverd op de vraag: was het suïcide of was het moord? Gisteren bracht de politie een bezoek aan de ashram (foto) van de Sali Baba beweging op Koh Phangan waar Dallemange regelmatig vertoefde.

Ashram van de Sathya Sai Baba sekte Koh PhanganMaar de Duitse leider Raaman Andreas trof ze er niet aan. Wel twee Indiërs die zeiden dat hij twee maanden geleden was vertrokken naar Sri Lanka en India. Ze wisten niet  wanneer hij zou terugkeren.

De politie meent dat Andreas licht op de zaak kan werpen. Andreas, die Dallemange vaak heeft ontmoet, zou meer kunnen vertellen over haar geestestoestand. Hij heeft de Britse krant The Mirror verteld dat Elise voorbereidingen trof om na een lang verblijf in Azië terug te keren naar België. ‘Ik weet dat ze gelukkig was na het Skype gesprek [met haar moeder]. Haar gedrag was normaal. Ze was beslist niet droevig.’ (zie het bericht van 2 juli: Elise Dallemange veranderde haar identiteit)

De politie van Koh Tao ging gisteren naar de Tanote Bay, waar de Belgische op 27 april is gevonden hangend aan een boom. Op de CCTV beelden van een winkeltje daar is te zien dat Dallemange er rijst kocht en een ticket reserveerde voor de veerboot.

De politie heeft inmiddels vijftien personen gehoord, waaronder de eigenaar en staf van Triple B Bungalows, waar ze op 19 april incheckte, en bemanningsleden van de veerboot, waarmee ze naar Koh Tao kwam. Tien personen moeten nog gehoord worden. De politie krijgt hulp van een team van de Crime Suppression Division uit Bangkok.

Adjunct-commandant Wichorb van de provinciale politie Surat Thani zegt dat de politiebureaus van Koh Tao en Koh Phangan tot nu toe niets hebben gevonden dat op moord wijst of betrokkenheid van een ander. De moeder van Dallemange gelooft niet dat haar dochter zichzelf doodde, zoals de politie in eerste instantie heeft verklaard. (Bron: website Bangkok Post, 2 juli)

Voorgaande berichten:
2 juli: Elise Dallemange veranderde haar identiteit
1 juli: Koh Tao: Recherche doet onderzoek naar dood Dallemange
30 juni: Moeder: Mijn dochter heeft zichzelf niet gedood

Update krant: Geen woord vandaag in de krant over het onderzoek in de ashram. Alleen wordt gemeld dat Dallemange eerder probeerde zichzelf van het leven te beroven en wel op 4 april op het spoorwegstation Nopphawong in Bangkok. Dat zegt een bron bij de Crime Suppression Division.

De spoorwegpolitie en omstanders verhinderden haar wanhoopsdaad. Daarna werd ze voor behandeling naar het Somdet Chaopraya Institute of Psychiatry gestuurd, maar of ze daar behandeld is, vermeldt het bericht niet. Later reisde ze naar Koh Tao. De politie gaat het onderzoeksrapport van het bureau Nopphawong en de resultaten van het medisch onderzoek opvragen.

Agenten gewaarschuwd voor afpersing werkgevers van migranten

3 juli – RTP hoofdcommissaris Chakthip dreigt met strenge straffen voor agenten die werkgevers van migranten en gastarbeiders afpersen nu de de nieuwe (strenge) arbeidswet Decree on Recruitment of Foreigners van kracht is geworden. Politieagenten mogen geen oogje dichtknijpen [tegen betaling] als ze werkgevers en werknemers betrappen die de wet overtreden.

Politiewoordvoerder Kritsana zegt dat Chakthip ook werkgevers en werkers die dreigen te worden uitgezet, heeft gevraagd dit te melden aan de Royal Thai Police. Gevraagd of toepassing van de wet wordt uitgesteld, heeft Bullebak gezegd dat het wachten is op richtlijnen van de regering.

Zoals bekend is het doel van de verordening de kwaliteit van rekrutering en arbeidsmanagement te verhogen, alsmede misbruik en zelfs mensenhandel te voorkomen. Werkgevers die illegalen in dienst nemen of hebben, riskeren een boete van 400.000 tot 800.000 baht.

Naar verluidt zou premier Prayut art 44 [van de interim-grondwet] willen inzetten voor een vrijwaringsperiode van 120 dagen, zodat werkgevers en werknemers zich aan de nieuwe regels kunnen aanpassen. De premier heeft benadrukt dat het land zich aan alle afspraken met buurlanden zal houden, die gemaakt zijn over de tewerkstelling van migranten. De regering beschouwt de onderdrukking van mensenhandel als een hoge prioriteit, zegt regeringswoordvoerder Sansern. [Dat zal wel te maken met de prolongatie van Thailand’s plaats op de Tier 2 Watchlist van het Amerikaanse Trafficking in Persons rapport]

De premier is zich bewust van de zorgen van werkgevers over een tekort aan arbeidskrachten, zegt Sansern. Hij gaat zich deze week met dit probleem bezighouden. Het tekort geldt met name voor banen waar Thai geen zin in hebben [omdat ze liever lui dan moe zijn?] Het parlement vergadert vandaag met enkele diensten, zoals het ministerie van Werkgelegenheid, over de kwestie.

Vice-partijleider Ongart (Democraten) roept de regering op overleg te voeren met buurlanden over versnelling van het verificatieproces voor migranten (kosten 20.000 baht), waardoor ze legaal in Thailand kunnen werken. Hij betwijfelt of de vrijwaringsperiode van 120 dagen lang genoeg is.

Inmiddels zijn tussen 23 juni (de dag waarop de wet van kracht werd) en gisteren al 20.000 gastarbeiders uit Myanmar via de grenspost Mae Sot (Tak) naar hun land teruggekeerd. (Zie verder de pagina Migranten 2)

Bangkok observation tower

Opinie: Stop met de ‘Ik ben de baas’ houding

3 juli – Het lijdt geen twijfel dat de Bangkok Observatory, een toren van 459 meter die gebouwd wordt op land van het Treasury Department in Klong San (Thon Buri), een van de meest attractieve bestemmingen voor toeristen in Bangkok wordt, dat tot recentelijk een transit point is voor veel toeristen die de voorkeur geven aan Pattaya, Phuket en Koh Samui daar ze Bangkok beschouwen als weer zo’n megastad die niets bijzonders te bieden heeft afgezien van enkele tempels.

Puf, BP-hoofdredacteur Umesh Pandey kan lange zinnen uit zijn ganzenveer toveren. Hij vervolgt: ‘De toren kan een van de vele dingen zijn die de stad nodig heeft, maar je vraagt je af waarom dit nieuws een public relations nachtmerrie voor de regering is geworden. Ten slotte verdient het Treasury Department 70 miljoen baht aan de lease van de 4,2 rai die geen toegang vanaf de hoofdweg heeft.’

De regering is onder vuur komen te liggen, constateert Umesh. Wat verkeerd ging, dient voor haar een case-study te zijn, want ze heeft de afgelopen zes maanden veel fouten gemaakt in de manier waarop ze het land regeert. Haar harde aanpak is evident uit het feit dat de meeste zo niet alle projecten op niet-transparante wijze goedgekeurd zijn.

Umesh somt op: de aanschaf van drie Chinese onderzeeërs, tien legertanks en nog meer in de pijplijn, en 34 gepantserde voertuigen om niet te noemen het gebruik van het machtige artikel 44 om de aanleg van de Thai-Sino HSL te versnellen en nu de Bangkok Observatory, die allemaal sinds de coup van mei 2014 op dezelfde manier zijn aangepakt ‘op bevel van onze dear leader zonder rekening te houden met de gevoelens van de bevolking’.

Umesh: ‘De houding van I don’t care lijkt de enige manier te zijn waarop deze regering opereert en die houding gooit alleen maar olie op het vuur. De regering van coupleider Prayut dient rekening te houden met de gevoelens van de mensen, met name nu haar populariteit al verslechtert daar de grassroots economie de pijn blijft voelen [van de stijgende kosten van levensonderhoud]. De bestedingen nemen af, de huishoudschulden zijn de hoogste ter wereld, zelfs het gebruik van creditcards neemt af.’

De besluiten van Prayut, eindigt Umesh, lijken een zorgeloze houding te weerspiegelen van I am the boss. Ze zouden straatprotesten hebben opgeroepen wanneer een burgerlijke regering aan de macht was. Indien de regeringen van Pheu Thai en de Democraten ze hadden genomen, zou het rechtszaken regenen en zouden veel projecten voor onbepaalde tijd stagneren.

Umesh adviseert: ‘Gebruik je macht om een beter begrip te kweken tussen bestuur en bevolking. Zorg voor een goed public relations team dat de boodschap op de juiste toon kan overbrengen. Dat voorkomt dat voortdurend kleine vuurtjes geblust moeten worden.’ (Bron: Bangkok Post, 2 juli)

Geen gehoor gegeven aan lessen van 1997

3 juli – Bangkok Post blijft aandacht besteden aan de financiële crisis van 1997 (dat lijkt een serie te worden). Narong Phetprasert, arbeidseconoom aan de Chulalongkorn universiteit, zegt dat de crisis voor beleidsmakers een les dient te zijn om te zorgen voor betere arbeidsbescherming van werknemers, zodat ze niet eindigen als ‘gemakkelijke slachtoffers’ van economische kwetsbaarheid.

Narong zegt: Het huidige overheidsbeleid is nog te veel gericht op bescherming van bedrijven in plaats van werknemers. Bovendien beperkte de bail-out lening van het IMF werknemers in hun onderhandelingspositie. Direct na het begin van de crisis, waarbij tal van bedrijven onderuit gingen, verloren 1 miljoen werknemers hun baan en eind 1997 waren 2 miljoen mensen werkloos.

Ook anderen komen in het artikel aan het woord, wat u allemaal kunt lezen in 1997 meltdown ‘unheeded lesson’. (Zie verder het bericht van gisteren: Tien jaar na de financiële crisis)

Advocaat licht cliënt voor 5 mln baht op

3 juli – De moeder van een 14-jarig meisje dat in 2005 gehandicapt raakte bij een verkeersongeval, heeft een boekje opengedaan over hun advocaat en dat verhaal wekt veel sympathie op de social media. Ze beschuldigt de man ervan hen voor 5 miljoen baht te hebben opgelicht na het ongeluk waarbij haar man om het leven kwam en het meisje ernstig rugletsel opliep.

Het ministerie van Justitie en andere overheidsdiensten gaan het gezin helpen. Een advocaat van het Department of Thon Buri Criminal Litigation heeft RTP-hoofdcommissaris Chakthip gevraagd de zaak te heropenen nadat de politie van Bang Yi Khan besloot het onderzoek te sluiten.

Het gezin botste met zijn pickup truck in februari 2005 in Surat Thani tegen een vrachtwagen. De advocaat verleende pro deo juridische hulp. Hij ontving van de vervoerder 5 miljoen baht, waarvan slechts een klein deel naar het gezin ging. Het ontving zeven betalingen van 40.000 baht, waarna de advocaat onbereikbaar was. De advocaat dook weer op nadat het gezin aangifte had gedaan, maar de geschiedenis herhaalde zich, nadat de klacht was ingetrokken.

Moeder en dochter in rolstoel houden zich nu in leven door het verkopen van spullen in een tempel in Nonthaburi. De gouverneur van de provincie heeft de lokale politie opgedragen samen met hun collega’s in Bang Yi Khan zich met de zaak tegen de advocaat bezig te houden. De Lawyers Council of Thailand begint een onderzoek en roept hem voor verhoor op.

Jacht op 3 miljoen rai aan illegale rubberplantages

3 juli – Het Internal Security Operations Command schat dat in het hele land 3,09 miljoen rai aan rubberplantages illegaal zijn aangelegd. Het grootste deel daarvan bevindt zich in het Zuiden. Isoc wil de plantages vorderen en terugbrengen naar de oorspronkelijke staat van de gronden.

De campagne richt zich op watershed bossen en bosreservaten. De plantages zijn in strijd met de Boswet van 1941 of de Bosreservaatwet van 1964 aangelegd. De autoriteiten hebben al 500.000 rai teruggevorderd. De target is om ’s lands sterk ingekrompen bosgebied te vergroten van 102 naar 128 miljoen rai.

Sinds de coup van mei 2014 maakt de NCPO (junta) korte metten met gronddieven. Behalve bosreservaten wordt ook veel Sor Por Kor land, dat bestemd is voor landloze boeren, illegaal bezet of voor andere doeleinden gebruikt. Critici zeggen dat de regering veel onschuldige slachtoffers maakt bij haar jacht, want tal van generaties wonen al lange tijd in gebieden die later de status beschermd kregen. (Zie verder de pagina Krakers op overheidsland)

Ministerie: Importverbod op tarwe niet mogelijk

3 juli – De import van tarwe kan niet gestopt worden, want dat zou in strijd zijn met de regels van de World Trade Organisation (WTO), zegt het ministerie van Handel. WTO-leden zijn verplicht hun agrarische markt open te houden. Een verbod is alleen mogelijk wanneer een product schadelijk is voor mens, planten en dieren.

Om een verbod is gevraagd door Mallika Boonmeetrakool, lid van de Democratische partij, zodat de prijzen van maïs en tapioca, die ook worden gebruikt voor het maken van veevoer, kunnen stijgen. Als een verbod niet mogelijk is, dient de regering het importtarief op tarwe te verhogen van nul naar 27-35 procent, zegt ze.

Sinds 2014 is het volume aan geïmporteerde tarwe sterk gestegen. Dit jaar loopt het terug omdat de regering in januari de rem erop heeft gezet. Mallika vindt dat ook gekeken moet worden naar andere producten die verwerkt kunnen worden in veevoer, en nog steeds geïmporteerd worden.

Directeur-generaal Nuntawan van het Department of Internal Trade zegt dat de import van tarwe noodzakelijk is omdat slechts 4,57 ton maïs jaarlijks wordt geproduceerd terwijl de markt om 8 miljoen ton vraagt. De huidige prijs voor maïs noemt ze redelijk. Bovendien is de meeste maïs al op de markt. Maïs is het belangrijkste ingrediënt van kippenvoer.

Feestvierders op een illegale party in Pattaya

Kort nieuws maandag 3 juli

– Het feest is over voor de partygangers in de Cliff Pool at Pattaya, een recent geopende club die niet over de vereiste vergunningen beschikt. Vijftig soldaten en agenten deden zaterdagavond een inval. Ze troffen er vijfhonderd teenagers, volwassenen en buitenlanders aan. 150 testten positief op een drugstest.

Van een 18-jarige werden drie pakjes ketamine in beslag genomen en in de club vond de politie nog meer ketamine, ecstacy pillen en Happy 5 pillen. Happy 5 is de populaire naam van de psychoactieve drug nimetazepam.

Tijdens het verhoor van de aanwezigen viel het licht uit, waardoor een aantal feestgangers kon ontsnappen. Na de inval bleek dat ze de banden hadden laten leeglopen van de voertuigen waarmee de manschappen waren gekomen en de sleuteltjes van enkele gepantserde wagens hadden gestolen.

– Vijf ziekenhuizen houden niet voldoende geld voor patiëntenzorg over omdat ze de salarissen van het medisch personeel aftrekken van een lump-sum uitkering uit de Universal Health Care Coverage verzekering. Het ministerie van Volksgezondheid heeft dit bekend gemaakt naar aanleiding van wijziging van de Health Security Act, die de betaling van salarissen scheidt van de uitkering [die is gebaseerd op het bij het ziekenhuis aantal ingeschreven UHC-patiënten].

Voorbeeld: Het Koh Phi Phi ziekenhuis met 1.421 verzekerden ontving vorig jaar 1,7 miljoen baht oftewel 3.100 baht per verzekerde, maar hield slechts 54.209 baht voor medische zorg over nadat de salarissen ervan afgetrokken waren. De andere ziekenhuizen leden verliezen van 1,4 tot 13,4 miljoen baht.

Veel ziekenhuizen, met name op het platteland, lijden al jaren verlies omdat ze weinig patiënten bedienen, zegt permanent secretaris Sopon Mekton van het ministerie van Volksgezondheid. ‘Daarom moeten we de salarissen scheiden van de lump-sum betaling.’

Zoals al enkele malen gemeld, verzetten patiëntenvereniging zich tegen wijziging van de wet, die volgens hen leidt tot verslechtering van de gezondheidszorg. (Zie verder de pagina Gezondheidszorg)

– Nog meer gezondheidszorg. Het ministerie zegt dat het aantal patiënten dat een ziekenhuis bezoekt met 60 procent is afgenomen na de introductie van primary care clusters (groepspraktijken van een arts en andere medische hulpverleners). Ook zijn de wachttijden in ziekenhuizen verminderd van gemiddeld 3 uur naar 44 minuten.

Inmiddels functioneren 596 PCC teams in twaalf gezondheidszorggebieden. Ze verlenen zorg aan 6,28 miljoen patiënten, die nu besparen op reiskosten van gemiddeld 1.655 baht omdat ze in hun buurt terecht kunnen. Het ministerie streeft ernaar dat in 2026 alle Thais bediend worden door teams.

Reuzendoerians toeristische trekker– Spitsuur op een boomgaard in Wang Nam Khieo (Nakhon Ratchasima) waar een paar reuzendoerians zijn te zien van 12 en 13 kilo. Van heinde en ver komen liefhebbers van het zoete fruit kijken. Een normale doerian weegt 5 tot 6 kilo.

Eigenaar Sunant geeft rondleidingen op zijn boomgaard waar ook andere vruchten groeien, zoals lychee, longgan en mango. Sunant kocht het land van 12 rai 15 jaar geleden en begon 3 jaar geleden met het kweken van doerian. Dit jaar oogste hij voor het eerst. Thans heeft hij 120 doerianbomen.

– Het Thai Labour Solidarity Committee (TLSC) en werknemers verzetten zich tegen het idee om de pensioengerechtigde leeftijd op te trekken van 55 naar 60 jaar. Het idee, gelanceerd door de secretaris-generaal van het Social Security Office, doet meer kwaad dan goed, zeggen ze. Het is in strijd met de rechten van degenen die gepland hebben op 55-jarige leeftijd van Drees te gaan trekken.

Het Social Security Fund beschikt thans over 1,6 biljoen baht, het aantal verzekerden bedraagt 13 miljoen. Volgens bronnen bij het SSO is verhoging van de pensioenleeftijd een van de maatregelen om het systeem duurzaam te houden. Als de overheid niets doet, is het geld over 27 jaar op, daar het aantal gepensioneerden sterk toeneemt. Dat wordt 38 jaar als de leeftijd wordt verhoogd.

Voorzitter Suwit van het TLSC vindt dat het SSO beter het gehele sociale zekerheidsstelsel kan hervormen, zoals door zijn club bepleit. De regering dient te overwegen om de premie van 2,75 naar 5 procent te verhogen en dient de incassering van 90 miljard te versnellen zodat het geld belegd kan worden.

– Als premier Prayut wil meedoen aan de verkiezingen volgend jaar, dient hij woensdag ontslag te nemen, zegt Seri Suwanpanon, voorzitter van de commissie politieke hervormingen van de nationale hervormingsraad (NRSA). De nieuwe grondwet schrijft namelijk voor dat dit binnen 90 dagen na de inwerkingtreding van de grondwet dient te gebeuren. Volgens Seri is dit geen haalbare kaart.

Na de verkiezingen zou hij zijn premierschap kunnen continueren wanneer hij door het parlement als ‘outsider’ premier wordt verkozen, een mogelijkheid die de nieuwe grondwet biedt wanneer het parlement er niet in slaagt uit de genomineerden van de politieke partijen een premier te kiezen.

Prayut houdt zich op de vlakte over zijn politieke toekomst. Vorige week zei hij tegen verslaggevers dat toekomstige omstandigheden bepalen wat hij doet. Volgens een prominent Pheu Thai lid betekent dit dat hij van plan is na de verkiezingen premier te blijven. (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2)

– De werkzaamheden aan metro- en spoorlijnen worden minimaal drie dagen stilgelegd na ongelukken of schade aan bewoners, heeft gouverneur Aswin van Bangkok gisteren bekend gemaakt na een vergadering met aannemers, metro-exploitant MRTA en het Engineering Institute of Thailand. Aannemers kunnen de schorsing niet als reden gebruiken om contracten met de overheid te verlengen.

De maatregel is een reactie op enkele recente ongevallen. In april kwamen drie werknemers om het leven bij de aanleg van de Red metrolijn en in juni viel een steiger om bij de aanleg van de Blue Line-verlenging, maar die maakte geen slachtoffers. Sinds 2015 hebben volgens de gemeente negentien ongelukken plaatsgevonden.

Aswin zegt dat de gemeente veel klachten heeft ontvangen van mensen die last hebben van de aanleg van metrolijnen. Ze melden scheuren in hun huis, wegverzakkingen, verkeerscongestie en slecht functionerende riolering. Ook zijn particuliere auto’s beschadigd door vallende uitrusting.

– China gaat in principe akkoord met de eisen die Thailand stelt voor training en testing van Chinees personeel en de overdracht van technologie, die nodig zijn voor de aanleg van de Thai-Sino HSL Bangkok-Nakhon Ratchasima. De overeenstemming werd eerder bereikt tijdens een vergadering van het Chinese bedrijf dat de lijn ontwerpt, de Council of Engineers en de Architect Council of Thailand. Vanaf morgen tot zaterdag vergadert voor de negentiende keer de Thai-Chinese gezamenlijke commissie, ditmaal in Beijing.

Ik vind het bericht nogal verwarrend want uit eerdere berichten heb ik begrepen dat de Chinese ingenieurs en architecten waren vrijgesteld van een examen voor het verkrijgen van een vergunning. Maar dit bericht zegt dat ze 18 uur training krijgen en twee examens moeten doen: over de Thaise wet en ’s lands geografie. Zo’n driehonderd Chinezen moeten eraan geloven. (Zie verder de pagina Spoorwegen 2 (2017))


 

Elise Dallemange veranderde haar identiteit

2 juli – De omstandigheden rond de vermeende suïcide van Elise Dallemange (in dit bericht gespeld als Dallemagne) beginnen steeds meer op een mysterie te lijken. Want daarom checkte Elise op 19 april in het Triple B Hotel op Koh Tao onder een valse familienaam in (foto)? Waarom brak in haar kamer ’s avonds brand uit? En waarom liet ze haar bagage achter op de veerboot toen ze op Koh Tao van boord stapte, terwijl ze geboekt had naar Chumphon?

Check-in register Triple B hotelRaaman Andreas, hoofd van de ashram van de Sali Baba beweging op Koh Phangan, waar ze vaak verbleef, gaat door de politie gehoord worden. Hij heeft de Britse krant The Mirror verteld dat Elise voorbereidingen trof om na een lang verblijf in Azië terug te keren naar België. Dat heeft ze ook haar moeder gezegd in een Skype-gesprek.

Andreas, die Dallemange vaak heeft ontmoet, zou meer kunnen vertellen over haar geestestoestand. ‘Ik weet dat ze gelukkig was na het Skype gesprek. Haar gedrag was normaal. Ze was beslist niet droevig.’

De afgelopen vier jaar zijn zeven personen onder vreemde of onbekende omstandigheden op Koh Tao gestorven. De beruchtste zaak betreft de moord op twee Britse toeristen in 2014, waarvoor twee gastarbeiders uit Myanmar zijn aangehouden en tot de doodstraf veroordeeld. (Bron: website Bangkok Post, 1 juli)

Voorgaande berichten:
1 juli: Koh Tao: Recherche doet onderzoek naar dood Dallemange
30 juni: Moeder: Mijn dochter heeft zichzelf niet gedood

Update krant: De krant voegt weinig toe aan het websitebericht. Elise’s achternaam wordt weer gespeld als Dallemange. Raaman Andreas wordt een ‘self-proclaimed guru’ genoemd. De politie probeert hem te lokaliseren. ‘Als we Raaman kunnen vinden, moeten we in staat zijn de doodsoorzaak vast te stellen’.

Voor wie geen zin heeft de voorgaande berichten te lezen: Het lichaam van Elise werd op 27 april gevonden. Het hing aan een boom op een rots in de jungle boven de Tanote Bay en was gedeeltelijk aangevreten door hagedissen. De eilandpolitie beschouwde de dood als suïcide, maar de moeder geloofde het niet en stapte naar de Britse media. Een team van de Crime Suppression Division (recherche) is naar het eiland gestuurd voor verder onderzoek.

Zie voor de voorgaande sterfgevallen bijgaand kader.

Meer bestedingen, minder investeringen: herstel ongelijkmatig

2 juli – Thailands’s particuliere bestedingen zijn in mei toegenomen, de investeringen liepen terug vergeleken met april en de export schoot omhoog. Dit blijkt uit cijfers van de Bank of Thailand die vrijdag bekend zijn gemaakt. Conclusie: het economisch herstel is nog steeds ongelijkmatig, aldus Bangkok Post.

In mei steeg de consumptie-index met 1,3 procent, die in april was gezakt met 0,3 procent. De index voor particuliere investeringen zakte met 0,2 procent, één tiende procentje meer dan in april. Het betalingsoverschot bedroeg $ 1,13 miljard tegen $ 2,91 miljard een maand eerder.

De export deed het daarentegen erg goed met een groei van 10,6 procent vergeleken met vorig jaar. Ook in april verbeterde die met 5,9 procent. De export wordt beschouwd als een traditionele groeimotor, maar die blijft de laatste jaren achter bij de groei in de regionale peer-landen.

De centrale bank verwacht voor het tweede halfjaar een grotere economische groei. Voor het hele jaar voorspelt de bank een groei van 3,4 procent en een exportgroei van 2,2 procent. Vorig jaar groeide de economie met 3,2 procent. (Bron: website Bangkok Post, 30 juni)

Leger talkshow, links commandant Chalermchai

Legerteams promoten liefde voor de natie

2 juli – Twaalf teams van sprekers uit het leger trekken het land in om  de bevolking te doordringen van liefde voor de natie, de monarchie en het leger. Ze gaan spreken op seminars, die worden verlucht met licht- en geluidsshows en andere uitvoeringen. Dit heeft legercommandant Chalermchai donderdag bekend gemaakt tijdens een show in het legerhoofdkwartier in Bangkok (foto).

Chalermchai zei dat de bijeenkomsten tot doel hebben nationale eenheid te smeden [wat ook het doel is van een gespreksronde met politieke partijen, groepen en anderen, die moet uitmonden in een eenheidspact]. Behalve de drie genoemde onderwerpen wordt ook aandacht besteed aan de Thaise geschiedenis.

De sprekers worden gerekruteerd uit het Special Warfare Command en het Army Air Defence Command. Details over de bijeenkomsten zijn te verkrijgen bij het Directorate of Civil Affairs van het leger. De toegang is gratis. (Bron: website Bangkok Post, 29 juni)

Tien jaar na de financiële crisis

2 juli – Net als gisteren opent Bangkok Post vandaag met een ‘exclusief interview’ en wel met Thanong Bidaya, minister van Financiën ten tijde van de Tom Yum Kung crisis, zoals de Aziatische financiële crisis van 1997 wordt genoemd. Thanong zegt dat hij de baht weer zou devalueren als hij terug kon gaan in de tijd. ‘Er was geen ander alternatief.’

Thanong besloot destijds in overleg met de Bank of Thailand de baht te laten zweven om een eind te maken aan de jarenlange vaste baht-dollar koers. Daardoor zakte de wisselkoers van 25 naar 56 baht om te eindigen op 40 baht. Thanong noemt drie factoren die zijn beslissing beïnvloedden.

1 De hoge buitenlandse schuld van 105 miljard dollar, terwijl de reserves slechts 25,5 miljard bedroegen.

2 De regering had niet voldoende reserves om zich te verweren tegen speculatieve aanvallen van hedgefondsen.

3 Bedrijfsschulden die gemaakt konden worden op grond van de in 1993 gelanceerde Bangkok International Banking Faciltity, waarbij de particuliere sector toestemming kreeg in het buitenland leningen af te sluiten voor handel en investeringen en gebruik te maken van de grote kloof tussen de rentes in de VS en Thailand.

Thanong BidayaDe Bangkok Bank of Commerce ging in in 1996 als eerste over de kop. Toen de regering Chavalit in 1997 aan de macht kwam, bevond de vastgoedsector zich in zwaar weer. Veel bedrijven hadden liquiditeitsproblemen en konden hun leningen niet afbetalen.

De minister van Financiën nam ontslag en werd vervangen door Thanong. Hij hakte op 1 juli de knoop door met de devaluatie. Thanong ging in augustus akkoord met een financiële reddingsactie van het IMF en nam in oktober ontslag toen de prijs van gas met 2 baht werd verhoogd. Daarna kwam een einde aan de regering Chavalit.

Thanong zegt al tien jaar de gebeten hond te zijn, maar uiteindelijk profiteerde het land van zijn beslissing, vindt hij. Het artikel gaat nog verder, maar dat laat ik onvermeld. Klik hier voor de tekst: Thanong: ‘I’d do the same again’. Zie verder bijgaand kader voor een chronologisch overzicht.

600 legervoertuigen illegaal geveild

2 juli – Een legerkolonel wordt verdacht van betrokkenheid bij de illegale verkoop van 600 legervoertuigen via een nepveiling. Het Army Transportation Department (ATD) heeft dat recent ontdekt toen het documentatie van het Land Transport Department (LTD) controleerde over afgeschreven voertuigen, die geveild zouden worden.

Legerwoordvoerder Winthai zei gisteren dat negen sets documenten die betrekking hadden op 1.136 legervoertuigen vervalst bleken. 605 waren aan particulieren verkocht, de rest kwam in aanmerking voor een veiling. Maar geen enkel motor- of chassisnummer van de voertuigen die verkocht waren en verkocht zouden worden, kwam overeen met nummers van voertuigen die voorheen of thans in het bezit zijn van het leger. De handtekening van de officier die toestemming had gegeven voor de veilingen was ook vervalst. Volgens Winthai hebben de veilingen nooit plaatsgevonden.

De registratienummers van de verkochte wagens waren veranderd in die van particuliere wagens, waarbij vermoedelijk ambtenaren van het LTD geholpen hebben. Het LTD probeert de wagens nu te lokaliseren en hun nieuwe registratienummers in te trekken. De herregistratie van de betrokken voertuigen is stopgezet. Kopers die te goeder trouw waren, krijgen hulp. Ze worden ook geholpen de verdachten aan te klagen.

Het ATD doet onderzoek naar officieren die zich met het handeltje bezighielden. Wanneer ze schuldig worden bevonden, volgt disciplinaire actie of ontslag. Bij de politie van Tao Pun is aangifte gedaan. Volgens Winthai gaat het om een kleine groep waaronder een ATD-functionaris, een aantal rijksambtenaren en enkele particulieren.

De zaak heeft een relatie met de ontduiking van de importheffing op luxe wagens (zie de pagina Inbeslagname statusblik). Onder de wagens die op herregistratie wachten, zijn illegaal geïmporteerde luxe personenwagens. Voor een onbekend aantal zijn registratienummers verleend nadat ze geveild zouden zijn.

Prayut pleit voor betere beheersing Engelse taal

2 juli – Overheidsdiensten hebben van premier Prayut de opdracht gekregen hun beheersing van de Engelse taal binnen drie maanden te verbeteren. Prayut gaf dat bevel tijdens een vergadering van diensthoofden van verschillende ministeries, aldus permanent secretaris Chaipruek van het ministerie van Onderwijs.

Overheidskantoren en scholen dienen het gebruik van de Engelse taal te intensiveren en voor training van hun staf te zorgen. De premier gaf als voorbeeld dat de Engelse tekst op borden in kantoren en scholen geen fouten mag bevatten.

Het ministerie is door de premier opgedragen de lesmethodes te verbeteren en de cursussen te vergemakkelijken. Hij deed daarbij de suggestie korte dialogen te gebruiken die in het dagelijks leven algemeen zijn en gemakkelijk te onthouden. Ook ambtenaren, die veel contact hebben met buitenlanders, zoals de politie, dient deze dialogen geleerd te worden. Leerlingen dienen de app Echo English te downloaden; die helpt bij het oefenen van eenvoudige Engelse gesprekken.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken is door de premier gevraagd  de verstrekking van speciale visa te overwegen aan buitenlandse leraren voor gespecialiseerde cursussen die kampen met een tekort. Prayut onderstreepte verder de noodzaak Thai minder beducht voor de Engelse taal te maken.

Regering werkt aan duurzame rubberplannen

2 juli – De regering werkt aan plannen om het probleem van lage rubberprijzen op te lossen. Ze opteert voor een meer duurzame benadering in plaats van prijssubsidies zoals in het verleden wanneer de prijs daalde.

Een van de maatregelen is het promoten van het gebruik van rubber door overheidsdiensten. Daarvoor is een nieuwe business unit opgezet, die binnenkort wordt omgezet in een naamloze vennootschap. Samen met de twee andere grote rubberproducerende landen Indonesië en Maleisië is een joint venture gevormd voor het nemen van marketingmaatregelen en met ’s werelds grote rubberexporteurs wordt gepraat over het voorkomen van prijzenoorlogen.

De meest recente maatregel is de vorming van een fonds om de duurzaamheid te verbeteren. Vijf grote bedrijven en de Rubber Authority of Thailand hebben er 1,2 miljard baht in gestort. Het fonds gaat op de buitenlandse futures markt en de centrale markt in Thailand rubber kopen.

Premier Prayut vindt dat de betrokken partijen hun houding moeten veranderen en niet meer de last op de schouders van de regering moeten leggen, zegt regeringswoordvoerder Sansern. Adjunct-partijleider Nipit (Democraten) dringt er bij de regering op aan een nieuwe marketingstrategie te voeren en aan te kondigen dat ze geen rubber uit haar voorraad zal verkopen, maar het alleen bestemt voor binnenlands gebruik.

Kort nieuws zondag 2 juli

– Drukke tijden voor Immigration in grensposten nu de nieuwe arbeidswet Decree on Recruitment of Foreigners van kracht is geworden. Verwacht wordt dat meer dan tienduizend illegale migranten naar hun land terugkeren uit angst voor de strenge straffen die de verordening kent.

De autoriteiten in de grenspost van Myawaddy (Myanmar), tegenover Mae Sot (Tak), troffen gisteren voorbereidingen om tienduizend ongedocumenteerde werkers te bedienen. De autoriteiten hebben aangedrongen op de terugkeer van illegalen en gezegd dat er geen juridische actie tegen hen wordt ondernomen.

Tot nu toe zijn 8.491 werkers gestrand. Zakenlui in Mae Sot vrezen voor arbeidstekorten. Politiecommandant Passakorn van Mae Sot waarschuwt functionarissen die van migranten steekpenningen eisen, dat ze disciplinair worden aangepakt.

Vice-premier Wissanu zei gisteren na een vergadering over arbeidstekorten dat art 44 [van de interim-grondwet] wordt ingezet om naleving van de verordening uit te stellen. Werkgevers en werknemers krijgen nog 120 dagen de tijd om te voldoen aan de verordening. Tegen hen wordt niet opgetreden tenzij ze de mensenhandelwet overtreden.

– Een man met een gestolen taxi die vorige week een Chinese passagier onder bedreiging van een mes verkrachtte, heeft toegegeven zich eerder aan ongewenst seksuele intimiteiten en andere overtredingen te hebben schuldig gemaakt. De man is woensdag in zijn woning aangehouden.

Gisteren vond een reconstructie plaats op de Kanchanaphisek Road in Klong Sam Wa (Bangkok) waar de man zich vergrepen zou hebben aan de Chinese. Hij liet haar daar achter en stal tevens haar mobieltje en 2.000 baht. De wagen was in januari gestolen bij een gasstation bij winkelcentrum Zeer Rangsit in Pathum Thani. Hij had de kentekenplaat verwisseld voor een valse plaat uitgegeven in Bangkok.

– De olievelden Bongkot en Erawan, thans geëxploiteerd door respectievelijk PTT Exploration and Production Plc en Chevron, gaan in september conform de geamendeerde Petroleum Act onder de hamer. Operators en oliemaatschappijen uit China en het Midden-Oosten hebben belangstelling voor de veiling, zegt DMF directeur-generaal Veerasak.

Het Department of Mineral Fuels (DMF) vraagt deze maand het kabinet toestemming voor een organieke wet, die business modellen regelt voor de winnaars en winstdeling van de exploitatie van olie en gas. Er zijn drie modellen. Het National Petroleum Committee beslust welk model het meest geschikt is voor elk veld.

De veiling was oorspronkelijk gepland voor november 2014 maar was uitgesteld voor wijziging van de oliewet, nadat actievoerders haddden aangedrongen op een andere winstdeling. Volgend jaar worden 29 offshore en onshore blokken geveild.

– Een bewoner van Raman (Yala), tegen wie vijf arrestatiebevelen liepen wegens het geweld in het Zuiden, is vrijdagavond [nacht?] in een vuurgevecht met militaire rangers gedood. Om 20 uur omsingelden ze zijn huis en probeerden hem urenlang het huis uit te praten. Maar toen een granaat naar hen werd gegooid, vielen ze het huis binnen en ontstond een vuurgevecht. De arrestatiebevelen hebben betrekking op beschuldigingen van terrorisme, het bezit van explosieven, brandstichting en moord.

– Thanapat Sukkasem, lid van de nationale hervormingsraad, heeft aangifte gedaan tegen een voormalige abt van Wat Thawang Tawan Tok in Nakhon Si Thammarat. Hij beschuldigt de abt van betrokkenheid bij de moord op een 17-jarige noviet in januari, wiens lichaam begraven in beton in juni op het tempelterrein werd gevonden.

Volgens Thanapat was de dood het gevolg van een ruzie over gestolen tempelvoorwerpen, maar de politie kon destijds niets doen omdat de tempel geen aangifte had gedaan. Thanapat heeft de politie ook gevraagd een geconfisqueerd geldkluisje te openen daar dit mogelijk de desbetreffende voorwerpen bevat. Voor de moord zijn twee voormalige monniken aangehouden.


 

Koh Tao: Recherche doet onderzoek naar dood Dallemange

1 juli – De dood van Elise Dallemange (30) in april op Koh Tao is voor de Crime Suppression Division (CSD, recherche) aanleiding een team naar het beruchte eiland te sturen, waar in september 2014 twee Britse toeristen werden vermoord. De dood is bekend geworden doordat de moeder naar de media is gestapt. Ze gelooft niet dat haar dochter suïcide heeft gepleegd, zoals de politie van het vakantie-eiland beweert.

Elise DallemangeHet lichaam van Dallemange werd op 27 april gevonden, hangend aan een boom in de Tanote Bay. Vermoedelijk was ze toen al enkele dagen dood, omdat haar lichaam deels was aangevreten door dieren [vorige bericht: hagedissen]. Moeder Michele van Egten eist een grondig onderzoek naar de doodsoorzaak.

Adjunct-politiecommandant Wichob van Surat Thani, de provincie waartoe het eiland behoort, ontkent dat de politie de dood als suïcide beschouwt. Hij ontkent oook berichten dat Dallemange’s lichaam niet naar het Institute of Forensic Medicine van het Police General Hospital in Bangkok is gestuurd. Dat bericht berust op een misverstand. Het post-mortemrapport was even zoek, omdat haar naam verkeerd gespeld was. Volgens de autopsie stierf Dallemange door verstikking.

Wichob: ‘Het rapport zegt niet dat het gebruik van een touw betekent dat ze zichzelf heeft opgehangen. Het zegt dat het touw de oorzaak is van de conditie die tot haar dood leidde. De politie moet nog onderzoeken of ze haar dood zelf heeft teweeggebracht.’

Dat de moeder akkoord zou zijn gegaan met suïcide als doodsoorzaak, zoals gisteren beweerd door het hoofd van de eilandpolitie, wordt vandaag herhaald door adjunct-hoofd Preecha van de provinciale politie. ‘Tijdens het onderzoek heeft de moeder geen vraagtekens gezet achter de doodsoorzaak. Ze meende dat haar dochter de hand aan zichzelf heeft geslagen. Dat is vastgelegd in het onderzoeksrapport.’

Getuigen hebben volgens Preecha op 19 april gezien dat Dallemange wegrende van een bungalow die in brand was gevlogen. Ze had een tasje bij zich. De politie probeerde haar later te traceren, maar kon haar niet vinden. Op 21 april kocht Dallemange een kaartje om het eiland op 24 april te verlaten, hetgeen blijkt uit CCTV-beelden. (Zie verder het bericht van 30 juni: Moeder: Mijn dochter heeft zichzelf niet gedood)

Amerikaanse ambassadeur: We werken nog steeds samen

1 juli – ‘Het is een misvatting dat Washington na de coup de diplomatieke betrekkingen met Thailand heeft verbroken’, zegt de Amerikaanse ambassadeur Glyn Davies vandaag in een ‘exclusief interview’ dat Bangkok Post met had [en omdat het ‘exclusief’ is, opent ze de krant ermee]. ‘We zijn niet opgehouden met samen te werken. Dat is niet waar.’

Davies zegt: ‘Het klopt dat onze vorige regering kritiek had op de coup. Maar we zijn nu drie jaar verder. Er is een referendum over de grondwet gehouden en jullie regering heeft gezegd dat volgend jaar verkiezingen worden gehouden. Dus dit biedt mogelijkheden om meer met elkaar te praten.‘

Davies zegt dat de relatie is doorgegaan ondanks de kritiek uit het verleden op de militaire regering. Dat blijkt ook uit de verkoop van militaire uitrusting aan Thailand. ‘Onze militaire banden zijn sterk. De laatste tien jaar hebben we voor US$ 1 miljard wapens aan Thailand verkocht. Na de coup kocht de Thaise regering helikopters, raketsystemen en marine uitrusting. Dit jaar alleen al sluiten we deals ter waarde van 261 miljoen dollar.’

De ambassadeur noemde ook andere gebieden waarop wordt samenwerkt, zoals de strijd tegen mensenhandel, grensoverschrijdende misdaad, de uitbuiting van kinderen, terrorisme en de jaarlijkse gezamenlijke militaire oefening Cobra Gold. Over de verminderde assistentie na de coup zei hij: ‘Onze wet zegt dat bepaalde hulp moet stoppen, wanneer een gekozen regering omver wordt geworpen door een militaire coup. Dat geldt voor alle landen in de wereld.’

Wat Davies nog meer zei, mag u lezen in US envoy talks up Prayut invitation, een verwijzing naar de uitnodiging van president Trump aan Prayut om hem te bezoeken. Een datum daarvoor is nog niet vastgesteld.

Bezoek verslaggevers aan de plaats waar de uitkijktoren komt

Uitkijktoren levert ‘torenhoge’ opbrengst op

1 juli – Leuke woordspeling van de koppenmaker van BP: Treaury vows sky-high tower return. Het artikel meldt dat het Treasury Department een opbrengst van 46,8 miljard baht verwacht van de uitkijktoren van 459 meter, die gepland is op een terrein langs de Chao Phraya (foto). Zoals zovele projecten in Thailand is ook dit project omstreden want de bouw wordt onderhands gegund.

Directeur Patchara van het Treasury Department citeerde gisteren uit een studie van een ‘onafhankelijk analist’ van de Thammasat universiteit om het project te verdedigen. Volgens de studie bedraagt het rendement op de investeringen 4,62 miljard baht, wat het verlies op de verkoop van de toegangskaartjes ad 600 miljoen baht compenseert.

Het project is een initiatief van de Bangkok Observation Tower Foundation, een stichting gevormd door enkele bedrijven. De stichting zorgt voor de financiering, de overheid hoeft geen geld in het project te stoppen. Twee van de bedrijven ontwikkelen bij de toren een mixed-use project [?]. Critici zeggen dat de toren alleen maar bedoeld is om dit project meerwaarde te geven.

Maar Patchara denkt daar anders over. Hij verwacht dat de nieuwe attractie jaarlijks 1,1 tot 1,4 miljoen buitenlandse toeristen trekt, waardoor ze verlokt worden een extra dag in Bangkok door te brengen. Ze moeten wel 750 baht dokken om naar boven te mogen, het dubbele van wat Thai betalen.

Naar verwachting duurt de bouw drie jaar, dus vanaf 2020 kunnen we ‘genieten’ van het adembenemende uitzicht over Bangkok.

Voorgaande berichten:
29 juni: Bouw uitkijktoren roept kritiek op
28 juni: Plan voor  uitkijktoren van 459 meter

Hypotheeksysteem voor rijst: Onderzoek naar corruptie vordert

1 juli – Wie doet er allemaal onderzoek naar de corruptie in het hypotheeksysteem voor rijst? Ik raak de draad kwijt, want de Public Sector Anti-Corruption Commission (PACC, een zusje van de NACC) maakte gisteren bekend goede voortgang te maken met vijf zaken. De PACC heeft de verdachten in die zaken opgeroepen voor verhoor. Ook doet de PACC onderzoek naar 211 zaken van vermeende corruptie.

Het artikel roept in herinnering dat het hypotheeksysteem van de regering Yingluck geplaagd is door beschuldigingen van corruptie en grote verliezen heeft opgeleverd. Critici zeggen dat de boeren er niet van geprofiteerd hebben, zoals de voormalige regering Yingluck beweert, omdat het systeem met hulp van functionarissen is misbruikt door tussenpersonen.

Naar verwachting rondt de PACC haar onderzoek in augustus af. Daarna gaat de zaak naar het OM indien onregelmatigheden zijn geconstateerd. Betrokken ambtenaren kunnen disciplinaire maatregelen verwachten. De PACC heeft de twee organisaties die de opgekochte rijst hebben opgeslagen, gevraagd actie te ondernemen tegen functionarissen die betrokken waren bij het gesjoemel.

Tot nu toe heeft de PACC gegevens verzameld over de opslag van rijst in 36 provincies. In onderzoek zijn 990 zaken met een verlies van 147,259 miljard baht dat betrekking heeft op 41,55 miljoen ton rijst. 139 functionarissen worden verdacht van betrokkenheid. (Zie verder de pagina Rijst 3)

HK gevraagd om hulp bij gesmokkelde wagens

1 juli – De douane en de DSI hebben de autoriteiten in Hong Kong (HK) gevraagd twee luxe wagens te vorderen die uit Thailand zijn gesmokkeld alhoewel er beslag op was gelegd. Het gaat om een Mercedes-Benz en een Nissan die sinds 22 mei ontbreken in de haven van Laem Chabang.

Volgens de Britse National Vehicle Crime Intelligence Service zijn ze gestolen in Engeland en naar Thailand gesmokkeld. In totaal zouden 42 luxe wagens zijn gestolen in Engeland en naar Thailand gesmokkeld.

De Mercedes-Benz arriveerde in oktober vorig jaar per schip in Thailand, de Nissan in februari per vliegtuig. Beide zijn geïmporteerd door Master Autopart and Services Co en opgeslagen op de belastingvrije zone van het bedrijf.

Het onderzoek naar het ontduiken van de importheffing (van 328 procent) is nog steeds in volle gang. Directeur-generaal Kulit van de douane zegt dat 32 zaken zijn overgedragen aan de DSI. De DSI heeft onlangs de douane gevraagd onderzoek te doen naar 300 voertuigen. De douane werkt aan herziening van de waardebepaling van geïmporteerde wagens. Importeurs geven die lager op, zodat ze minder belasting hoeven te betalen. (Zie verder de pagina Inbeslagname statusblik)

Migranten uit Myanmar terug naar huis

Kort nieuws zaterdag 1 juli

– Follow-up op de berichten over de nieuwe arbeidswet Decree on Recruitment of Foreigners. Meer dan 500 illegale arbeiders uit Cambodja en Myanmar zijn door hun werkgever in de steek gelaten of hebben hun baan verlaten uit angst voor de strenge straffen in de verordening, die op 23 juni van kracht is geworden.

Gisteren werden 143 Cambodjanen zonder papieren uit onder andere Ayutthaya, Saraburi en Chachoengsao naar het immigratiekantoor in Sa Keao gebracht, nadat ze door de politie waren geregistreerd. Hoofdinspecteur Benjapol zegt dat velen zich al gemeld hebben bij de provinciale immigratiekantoren. Hij verwacht dat meer illegalen er de komende dagen nog bijkomen.

In Mae Sot aan de grens met Myanmar zijn vierhonderd werkers naar hun land teruggekeerd (foto). Naar verluidt zijn uitzendbureaus gestopt illegalen te rekruteren. (Zie ook de pagina Migranten 2)

– Politieagent Anirut Malee heeft een erecertificaat ontvangen ter erkenning van zijn moed en vriendelijkheid. Hij ontwapende een aanvaller en gaf hem daarna een knuffel. RTP hoofdcommissaris Chakthip noemt hem een model-agent die zijn ervaring en capaciteiten gebruikte om de lont te verwijderen uit een situatie die gemakkelijk tot een tragedie had kunnen leiden. Op de social media krijgt de agent veel lof toegezwaaid.

Het incident heeft betrekking op een 45-jarige man die gewapend met een mes op 17 juni het politiebureau van Huai Khwang (Bangkok) binnen liep. Waarom de man tot die daad kwam, vermeldt het bericht niet.

– Kinderpsycholoog Naiyana van Save the Children heeft de regering gisteren gevraagd lijfstraffen voor kinderen te verbieden, want die resulteren in levenslang mentaal lijden en een laag gevoel van eigenwaarde. Weliswaar kent Thailand een verbod voor onderwijzers, maar dat geldt niet voor lijfstraffen in huishoudens, kindertehuizen en -ontwikkelingscentra.

Save the Cildren voert in samenwerking met andere organisaties een campagne tegen lijfstraffen. Een zelfde campagne wordt gevoerd door het Swedish International Co-operation Agency, gericht op zes landen in de regio Azië-Pacific, waaronder Thailand. In die landen zijn lijfstraffen niet verboden. Volgens CTF-directeur Smirnoff heeft 77,3 procent van de Thaise kinderen thuis en op school te maken met lijfstraffen en psychologische straffen om hen te disciplineren.

Akanat Ariyaritwikul– Akanat ‘Nott’ Ariyaritwikul en een vriend hebben een voorwaardelijke gevangenisstraf van een jaar gekregen wegens mishandeling van een motorfietser, die tegen Akanat’s Mini Cooper was aangereden. Ze moeten ook 24 uur sociaal werk doen.

De zaak trok destijds behoorlijk veel aandacht omdat Akanat de man dwong op zijn knieën zijn excuses aan de wagen te maken. De twee tv-maatschappijen waarvoor hij als presentator werkte, gaven hem de zak. Akanat en zijn vriend gingen vorige maand in een civiele procedure akkoord met een compensatie van 180.000 baht. De man liep bij het incident een gebroken neus op.

– Follow-up op de berichten over de Korea King koekenpan. 74 kopers hebben met hulp van de Foundation of Consumers een class-action lawsuit aangespannen tegen de distributeur. Ze eisen 1,56 miljard baht omdat de reclame voor de pan misleidend is. De stichting meent dat de pan is gekocht door 500.000 consumenten. Ze betaalden voor de ‘wonderpan’ 3.300 of 3.900 baht. De zaak komt in Bangkok bij de civiele rechtbank voor.

Het bedrijf claimt dat de bodem van de pan met acht lagen marmer is bekleed, waardoor olie bij het bakken niet nodig is. Experts zetten daar vraagtekens achter. De Consumer Protection Board verbood in mei de tv-reclame. Maar de CPB heeft geen uitspraak gedaan over de claim van de acht lagen.

– Het kabinet van Myanmar besluit over drie maanden of het een lening van 4,5 miljard baht aan Thailand vraagt voor de aanleg van een weg vanaf de grens met Thailand naar Dawei, een gigantische groot industrieterrein van beide landen in ontwikkeling (Dawei Special Economic Zone, DSEZ).

Gisteren vergaderde het Thailand-Myanmar Joint Coordinating Committee voor het eerst sinds de burgerregering van Aung San Suu Kyi vorig jaar aan de macht is gekomen. De commissie noemt de weg belangrijk voor het DSEZ project dat voor beide landen voordelen oplevert. De eerste fase bestaat uit een terrein van 27 vierkante kilometer, een LNG-ontvangststation, telecom verbindingen, een energiecentrale, kleine haven en waterreservoir. De werkzaamheden worden uitgevoerd door aannemersbedrijf Italian-Thai Development.

– Premier Prayut laat niet het achterste van zijn tong zien. Hij wuift de oproep van enkele politici weg om bekend te maken of hij aan de verkiezingen deelneemt. ‘Het is onzin en nu is de tijd niet om daarover te praten. Waarom geen aandacht besteden aan het oplossen van de problemen van de mensen in plaats van belangstelling te tonen voor de politiek?’, zei hij tegen verslaggevers die om zijn commentaar vroegen.

Vice-premier Prawit zegt: ‘Als de toekomstige omstandigheden zich op een bepaalde manier ontwikkelen, kan de premier misschien meedoen. Dat weten we niet. Het is voor de premier een persoonlijke zaak.’ Prawit bevestigt andermaal dat de roadmap to democracy die voorziet in verkiezingen volgend jaar, onverminderd van kracht blijft. Na de verkiezingen maakt de NCPO (junta) plaats voor een burgerregering. (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2)

– Werk aan de winkel voor de Counter-Corruption Division (CCD) van de politie. Ze moet nog onderzoek doen in 460 tempels, die verdacht worden van betrokkenheid bij de verduistering van gelden uit het onderhoudsfonds voor tempels.

In 2014, het jaar waarin functionarissen van het National Office of Buddhism met pensioen gingen en vermoedens van de verduistering opdoken, is volgens de CCD vermoedelijk 700 miljoen baht achterover gedrukt.

Bij de eerder onderzochte twaalf tempels zou 60,5 miljoen baht zijn afgeroomd van het fonds dat door het NOB wordt verstrekt aan tempels. Ook naar 60 tempels in het Zuiden is al onderzoek gedaan. De CCD verdenkt tien personen van de verduistering: voormalige en huidige NOB-functionarissen en burgers.

– Het hooggerechtshof vonnist op 2 augustus of de regering Somchai in 2008 zich schuldig heeft gemaakt aan een ambtsmisdrijf door een demonstratie van geelhemden met geweld (traangas!) op te breken. Daarbij vielen twee twee doden en talloze gewonden. De People’s Alliance for Democacy (geelhemden) blokkeerde toen de ingang van het parlement, waardoor Somchai geen regeringsverklaring kon afleggen. Somchai hield gisteren zijn eindpleidooi. Hij zegt geen bevel te hebben gegeven voor het gebruik van geweld.

Reacties niet mogelijk