Thais nieuws 1-15 januari

De berichten op deze pagina zijn doorgaans ontleend aan Bangkok Post en een enkele keer aan The Nation. Voor berichten uit 2016 klik hier, 2015 klik hier, 2014 klik hier, 2013 klik hier, 2012 klik hier, 2011 klik hier, 2010 klik hier.
Op de pagina Dossiers geef ik een toelichting op begrippen, organisaties enzovoort die regelmatig in berichten voorkomen.
De paginaverwijzingen hebben betrekking op de pagina’s Round Up, evenals Dossiers te vinden op de Leeswijzer. Klik voor de leeswijzer hier.

Voor het nieuws van 16-31 december, klik hier. Voor de betekenis van de gebruikte afkortingen, klik hier. Het handigst is deze pagina in een nieuw tabblad te openen, zodat je gemakkelijk kunt terugkeren naar het nieuwsoverzicht.

 

straatracers

‘Boefjes’ vragen om begrip

15 januari – Jongeren die gevangen gezeten hebben, bij voorbeeld voor het verkopen van drugs, vragen om een tweede kans. ‘We zijn geen slechte mensen. We hebben een fout gemaakt en willen de gelegenheid krijgen om in de samenleving terug te keren’, zegt Pairoj Rotao (21), een jeugdleider van het Her Royal Highness Princess Bajrakitiyabha’ Kamlangjai project in Chiang Mai, die achter de tralies verdween wegens het dealen van drugs.

Toen hij in oktober werd vrijgelaten, maakte hij zich zorgen dat hij nooit werk zou vinden, wanneer een werkgever erachter kwam dat hij gezeten had. Maar nu werkt hij in een restaurant in zijn thuisstad.

Pairoj vertelde er vrijdag over op een paneldiscussie in Bangkok, georganiseerd door jeugdnetwerken uit het hele land. De discussie was georganiseerd ter gelegenheid van Children’s Day zaterdag.

Een voormalige straatracer (16) uit Phrae vertelde vrijwillig te werken in een project om jongeren voor te lichten over veilige seks. Ze is lid van een groep, Palung Jo genaamd, die als doelstelling heeft het aantal tienerzwangerschappen in de provincie te verminderen. Dat ze geen hoger onderwijs heeft gevolgd, vindt ze geen bezwaar. ‘Mijn lessen bestaan uit levenservaring. Die zou ik niet geleerd hebben wanneer ik nog op school zat.’

Moslima Nurmee uit Pattani ging van school omdat haar leraar gemeen tegen haar deed. Nadat ze de school had verlaten en non-formal onderwijs had gevolgd, besefte ze de juiste keuze te hebben gemaakt. ‘Ik besteed meer tijd aan het helpen in het bedrijf van mijn ouders en kan nu meer vrijwilligerswerk doen.’

Natthawan uit Nakhon Si Thammarat, die in het laatste jaar van de middelbare school zit, zei dat de scheiding van jongeren op basis van hun schoolcijfers, die later kan leiden tot een onbillijke behandeling door leraren, nog steeds in veel scholen voorkomt.

‘Die discriminatie ontmoedigt leerlingen met lage cijfers om hun best te doen. Het probleem van de Thaise samenleving is dat ze een voorkeur heeft voor slimme leerlingen. Phu yai (belangrijke mensen) zouden kinderen die in de klas slecht presteren, een kans moeten geven omdat ze het op andere gebieden goed kunnen doen, zoals sport en muziek.’

Politiecadet Krekkraiwal drong er bij de oudere generatie op aan het goede voorbeeld te geven, zodat kinderen in hun voetstappen kunnen volgen. ‘Kinderen kunnen geen slimme burgers worden met een goede moraal wanneer ouderen geen goed voorbeeld geven.’ (Bron: Bangkok Post, 14 januari)

Meer over straatraces op de pagina Archief: Straatraces: kick en nachtmerrie en Geen straatracers, want ‘we doen veel goeie dingen’.

Driehoeksverhouding: Vijfde verdachte geeft zich aan

15 januari – Een districtshoofd uit Ratchaburi, die bekend staat als kamnan Nong, heeft zich gisteren gemeld bij de politie. Hij heeft verklaard van een hoofdinspecteur de opdracht te hebben gekregen Suphakson Ponthaisong (28) te ontvoeren en te vermoorden. De kamnan schakelde voor die klus, waarvoor hij 200.000 baht zou ontvangen, twee anderen in.

KrimiOp een persconferentie zaterdagmiddag [avond?] maakte hoofdcommissaris Sanit van de gemeentepolitie van Bangkok de arrestatie bekend van deze vijfde verdachte. Nu nog de drie, die voortvluchtig zijn, en dan kan de zaak worden afgerond.

Op de persconferentie vertelde de kamnan in november benaderd te zijn door de hoofdinspecteur die verwikkeld was in een driehoeksverhouding met Suphakson en haar vriendin, tevens zijn liefje. Volgens de kamnan was de hoofdinspecteur kwaad dat Suphakson een verhouding had met zijn liefje. Ze zou de vriendin ook nog  4,5 miljoen baht verschuldigd zijn, geld dat hij had gefourneerd. Ten slotte was hij kwaad over beledigende opmerkingen op Facebook over zijn amoureuze escapades [gemaakt door wie?].  (Bron: website Bangkok Post, 14 januari)

Update krant: Volgens de krant is Sanong kanman van het subdistrict Lat Bua Khao in het district Ban Pong. De hoofdinspecteur is verbonden aan het politiebureau van Ban Pong. Beiden kennen elkaar al lange tijd. Hij omschrijft de opdracht van de hoofdinspecteur als ‘Suphakson een lesje leren’.

Het slachtoffer zou de hoofdinspecteur telefonisch uitgescholden hebben toen ze erachter kwam dat haar vriendin zijn liefje was. Ze zou ook op Facebook een opmerking hebben geplaatst over de grootte van zijn penis. Sanong ontving 200.000 baht, waarvan hij 60.000 baht aan zijn medeplichtige gaf, die de ontvoering en moord regelde.

Eerdere berichten:
14 januari: Driehoeksverhouding: Politie jaagt op overige moordverdachten
13 januari: Slachtoffer van driehoeksverhouding gewurgd
11 en 12 januari: Kort nieuws

Commentaar: Haal de bezem door het rechtsstelsel

15 januari – Drie gebeurtenissen stonden vorige week in de schijnwerpers, die de dringende noodzaak onderstrepen ernst te maken met de hervorming van het rechtsstelsel, schrijft Bangkok Post in haar hoofdredactioneel commentaar van zaterdag.

Een onderwijzeres zat 18 maanden onschuldig gevangen, een hoofdinspecteur van politie wordt ervan verdacht uit jaloezie opdracht te hebben gegeven voor de ontvoering van en moord op een vrouw en 295 kandidaten die deelnamen aan het toelatingsexamen voor de gemeentepolitie van Bangkok worden verdacht van fraude.

Jomsak SaenmuangkhotDe zaak van de onderwijzeres is wel erg navrant. Ze is veroordeeld omdat ze in maart 2005 een fietser zou hebben doodgereden. ‘Het schokkende in deze zaak is hoe die is bekokstoofd en hoe vermeende dubieuze elementen gedurende het proces tegen haar ongecontroleerd een rol speelden [?], aldus de krant.

De vrouw had een alibi want op het tijdstip van de aanrijding was ze in een andere provincie, getuigen hebben verklaard dat de hit-and-run verdachte een man was en dat de pickup truck een andere kleur had dan die van de vrouw. Het enige ‘bewijs’ dat de politie leverde, was het kenteken van de wagen, dat toevallig hetzelfde was als van de wagen van de vrouw.

Ondanks het overweldigend bewijs in haar voordeel, werd de vrouw in 2013 veroordeeld tot een gevangenisstraf van 3 jaar en 2 maanden. Alhoewel ze na 18 maanden amnestie kreeg, is haar hele leven in elkaar geklapt. Ze verloor haar baan, haar gezin is uiteen gevallen, een van haar kinderen kon niet meer naar school gaan, haar reputatie en zelfvertrouwen lagen in duigen en dat alles omdat ze vertrouwen had in het rechtssysteem dat haar in de steek liet.

Justitiële dwalingen zijn ook bekend in Nederland, maar het lijkt me sterk dat de vrouw met al het ontlastend bewijs veroordeeld zou zijn. Het commentaar rept niet over een advocaat, want die zou toch korte metten hebben gemaakt met het ‘bewijs’ van de politie. Recht halen is blijkbaar niet weggelegd voor ‘gewone’ mensen.

Op 16 januari heropent de rechtbank de zaak, de vrouw heeft recht op een schadevergoeding en krijgt vermoedelijk de kans in het onderwijs terug te keren. Maar het kwaad is al geschied en dat kan nooit ongedaan worden gemaakt.

De andere twee zaken laat ik onvermeld. Zie daarvoor voorgaande berichten in Nieuws uit Thailand. (Bron: Bangkok Post, 14 januari)

Update krant: Volgens eerder berichten zou de zaak van de onderwijzeres op 16 januari heropend worden, maar nu meldt de krant dat de rechtbank morgen alleen beslist of dat gebeurt. Volgens het ministerie van Justitie heeft ze daar recht op omdat ze nieuw ontlastend bewijsmateriaal heeft dat ‘helder en significant’ is.

Wanneer de rechtbank tot heropening besluit, gaat de politie de zaak opnieuw onderzoeken. Volgens commissaris Suwichan van de provinciale politie van Nakhon Phanom is uit een voorlopige controle van de zaak gebleken dat de politie destijds het onderzoek correct heeft uitgevoerd [wat in schril contrast staat met de feiten die BP in haar hoofdredactioneel commentaar van 14 januari opsomt – zie hierboven].

Nog meer verwarrende berichtgeving. De gevangenisstraf van de onderwijzeres is destijds bevestigd door het hooggerechtshof [las ik ook niet eerder]. Wanneer ze van schuld wordt vrijgepleit, kan ze een verzoek doen haar baan als onderwijzeres terug te krijgen, zegt het waarnemend hoofd van het provinciaal onderwijsbureau in Sakhon Nakhon. Ze wordt dan ook gecompenseerd voor haar verlies aan promotiemogelijkheden.

Ook dient ze een aanvraag te doen voor een financiële vergoeding vanwege de tijd die ze onschuldig gevangen heeft gezeten. Maar volgens een eerder bericht komt ze bij vrijspraak daarvoor automatisch in aanmerking. Eén ding is duidelijk: de martelgang van deze vrouw is voorlopig nog niet voorbij.

[Beste lezers, lieve lezeressen. Ik word zo moe van de slordige berichtgeving in Bangkok Post. Wat een stelletje amateurs, ze gooien er met hun pet naar.]

Children’s Day: Straaljager crasht tijdens luchtshow

15 januari – Een Gripen straaljager is zaterdagochtend op de runway van Wing 56 in Hat Yai tijdens een luchtshow van de luchtmacht in het kader van Children’s Day gecrasht. De piloot die bij de crash om het leven kwam, wilde een verrassingsaanval simuleren.

Ongeveer een uur later kantelde onderweg naar de rampplek een brandweerwagen van de luchthaven.  De luchthaven heeft de runway gesloten. Commerciële vluchten zijn omgeleid naar de luchthaven van Krabi, vertrekkende vluchten werden vertraagd. De autoriteiten verwachtten de baan voor het middaguur gisteren weer vrij te hebben.

De luchtmacht (RTAF) stelt een onderzoek in. Ze heeft de bevolking gevraagd uit respect voor de nabestaanden geen foto’s en videoclips te delen. Thailand beschikt als enige in de regio over de Zweedse toestellen. Sinds 2008 zijn er twaalf aangeschaft. (Bron: website Bangkok Post, 14 januari)

Update krant: Luchtmacht doet onderzoek naar crash

15 januari – In een Nederlandse krant zou het een bijzinnetje zijn, maar Bangkok Post meldt vandaag in de openingskop Air force  probes jet fighter crash. De Royal Thai Air Force (RTAF) zegt dat de piloot goed getraind en gezond was en het vliegtuig in goede conditie verkeerde, alsof ze zich bij voorbaat al wil indekken tegen beschuldigingen en bang is voor gezichtsverlies.

Negen Gripen toestellen namen deel aan de luchtshow, die grote belangstelling trok van ouders en kinderen. Ze waren ervan getuige hoe het toestel een duikvlucht maakte en bij een runway explodeerde [blijkbaar niet op de runway]. De directeur van het RTAF Safety Centre zegt dat het nog te vroeg is om de oorzaak van de crash vast te stellen. Hij verwacht dat het onderzoek een maand in beslag neemt.

De familie van de piloot is op Wing 56 aangekomen om voorbereidingen te treffen voor de uitvaart. De piloot wordt postuum gepromoveerd tot air marshal (vluchtbegeleider), hij was de zoon van de voormalige adjunct chef-staf van de RTAF. Zijn familie heeft recht op een compensatie van 2,6 miljoen baht.

De krant meldt dat de gekantelde brandweerwagen de runway blokkeerde. Vanaf half één was de luchthaven weer in bedrijf. Veertien vluchten naar en van de luchthaven kampten met vertragingen, waardoor zo’n 1.000 passagiers op hun vertrek moesten wachten. De luchtmacht wil nog vier of zes Gripen straaljagers kopen.

Overstromingen Bang Saphan pickup truck met hulpgoederen

Zuiden: Water zakt, maar meer regens op komst

15 januari – Veel aandacht in de krant voor de overstromingen in het Zuiden, die sinds 1 januari [ik meld het al op de homepagina] veertig levens heeft geëist. In vijf provincies (Yala, Ranong, Narathiwat, Pattani en Krabi) nemen de overstromingen af, maar dat is nog geen reden om te juichen want voor de komende drie dagen zijn in acht provincies zware regenbuien voorspeld, aldus het Department of Disaster Prevention and Mitigation.

In de provincies die nog kampen met overstromingen zijn 40 districten, 256 tambons en 2.070 dorpen getroffen. Diensthoofd Chatchai zegt dat het water in de getroffen provincies geleidelijk zakt, de hulpverlening is in volle gang is en de schade wordt opgenomen. Personeel staat stand-by om in noodgevallen reddingsoperaties uit te voeren.

Het ministerie van Landbouw heeft een centrum gevormd dat zich bezighoudt met de schade aan de oogsten. Het biedt getroffen boeren hulp aan [?] en helpt bij het opstellen van midden- en lange-termijn plannen om gewassen te verbouwen die geschikt zijn voor de weersomstandigheden. De beschadigde akkers worden geïnspecteerd en boeren, met name rubberboeren, krijgen in mobiele clinics advies over het gebruik van kunstmest en herontwikkeling van de grondkwaliteit.

Vissers krijgen vloeibare oplossingen om ziektes tegen te gaan. Veeboeren krijgen  veevoer en hun dieren worden gratis onderzocht. Boeren in provincies die tot rampgebied zijn verklaard, hebben recht op een schuldmoratorium.

Het strategisch panel van de Democratische partij doet ook nog een duit in het zakje. Voorzitter Phumsan zegt dat steden doorgaans op ongereguleerde wijze zijn uitgebreid, waarbij natuurlijke waterwegen zijn geblokkeerd. Verstopte riolen dienen opgeruimd te worden. Verder pleit hij voor kaem ling (monkey cheeks), kleine wateropvanggebieden. Maar eigenlijk is dat allemaal ouwe koek. De communicatie dient volgens hem in handen te zijn van een one-stop centrum om verwarring bij de bevolking te voorkomen.

Ten slotte heeft het Meteorological Department bekend gemaakt dat het kwik in het Noorden naar 3 tot 6 graden zal zakken. Dat wordt rillen.

Onderzoek: Waterkwaliteit redelijk tot goed

15 januari – De waterkwaliteit in Thailand’s natuurlijke waterwegen en waterreservoirs is redelijk tot goed, blijkt uit een vorig jaar uitgevoerd onderzoek van het Pollution Control Department (PCD). De dienst zegt dat dit te danken is aan strengere wetshandhaving en het milieubeleid van de regering. De laatste 10 jaar zijn geen nieuwe bronnen met vervuild water vastgesteld.

Water met een goede kwaliteit kan gevonden worden in de rivier Kwai Noi (Kanchanaburi), Songkram (Udon Thani) en de bovenstroom van de Tapi (Nakhon Si Thammarat). Vervuild water is onder andere gevonden in delen van de benedenstroom van de Lamtakong (Nakhon Ratchasima), Tachin (Nakhon Pathom) en de Chao Phraya.

Het PCD onderzocht 59 rivieren en zes natuurlijke waterreservoirs. 43 procent kreeg de beoordeling redelijk, 34 procent goed en 23 procent bevatte vervuild water. Een zelfde situatie doet zich voor bij zeewater. Op veel plaatsen is de kwaliteit verbeterd, maar delen van de Golf van Thailand zijn smerig. 59 procent van de watermonsters is kwalitatief goed, slechts 1 procent zeer goed. De kwaliteit van het zeewater aan het Patong strand (Phuket) en Nopparat Thara (Krabi) is goed. Huishoudelijk afvalwater is de grootste bron van waterverontreiniging, aldus PCD-hoofd Jatuporn gisteren op een persconferentie. Hij zei dat snelle wetshandhaving nodig is om het water te beschermen.

Het bericht gaat ook nog in op de smogproblemen in het Noorden en afvalverwerking, maar de problemen daarmee zijn vaak genoeg in de krant gemeld. Mobieltjes vormen een groot probleem, omdat er geen effectief systeem is om ze te verwerken. Geschat wordt dat er 2 miljoen zijn die verwerkt moeten worden, maar de PCD weet niet waar ze zijn. Ze vindt dat de telefoonmaatschappijen ongebruikte mobieltjes zouden moeten innemen en met een verwerkingsmethode moeten komen.

Brand Saraburi 40 houten huizen en 16 bedrijfsgebouwen in as

Kort nieuws zondag 15 januari

– Een oude vrouw is vrijdagnacht in de vlammen opgekomen bij een brand in een oude woonwijk bij een versmarkt in Kaeng Khoi (Saraburi). Door de brand die kort na middernacht uitbrak, werden veertig houten huizen en zestien bedrijfsgebouwen in de as gelegd. Met meer dan twintig brandweerwagens bestreed de brandweer het inferno, maar er was geen houden aan.

Het vuur overspoelde eerst de huizen en sloeg daarna over naar de bedrijfsgebouwen. De brandweer had drie uur nodig om het vuur onder controle te krijgen. Het lichaam van de vrouw is gevonden in het huis waar de brand ontstond. De politie vermoedt dat de brand is ontstaan door kortsluiting. Het schadebedrag is nog niet vastgesteld.

– De leider van de zuidelijke verzetsgroep Barisan Revolusi Nasional Coordinate (BRN), Sapae-ing Basor, is dinsdag in Maleisië overleden. Zijn dood is gisteren door de familie bevestigd, aldus een mediabedrijf in het diepe Zuiden.

Sapae-ing werd sinds 2004 gezocht voor zijn vermeende betrokkenheid bij een serie gewelddadige incidenten in Narathiwat, zoals de overval op een legerbasis in Cho Airong, waarbij vier legerofficieren werden gedood en honderd M-16 geweren buit werden gemaakt. Tevens werden twintig scholen in brand gestoken.

2004 was het jaar waarin het zuidelijk verzet weer oplaaide. Eind 2004 werden vier sleutelfiguren aangehouden, maar Sapae-ing vluchtte naar Maleisië. Hij wordt er ook van verdacht verantwoordelijk te zijn voor de brandstichting in 36 scholen in 1993.

Een mede-leider, eveneens op de vlucht, overleed vorig jaar in Maleisië aan tbc. Maar de Thaise autoriteiten hebben daarvan nooit bevestiging gekregen. Deze man leidde een van de zes groepen van de BRN.

– Is premier Prayut stroop aan het smeren, want weer citeert hij de koning. Bij de openingsceremonie van National Children’s Day voor het Thai Khu Fa Building op het terrein van het Government House zei hij gisteren dat de koning het belang van kinderen heeft onderstreept en de regering heeft opgeroepen het onderwijsstelsel te verbeteren. [Vajiralongkorn is verwekker van zeven kinderen, van wie vier uit zijn tweede huwelijk in de VS wonen]

De koning wil ook, aldus Prayut, dat de regering de discipline van kinderen stimuleert, wat zal resulteren in ‘ordelijkheid en kennisontwikkeling van de bevolking’. Verder riep Prayut de bevolking op om goed te doen en in de voetstappen van de overleden koning te volgen, ‘die altijd bezorgd was over zijn volk’.

Talrijke kinderen kregen een tour door het gebouw, waarbij ze op de stoel van de premier mochten zitten. Ze kregen een pop, sleutelhanger en VCD van Mahajanaka, een animatie gebaseerd op Bhumibol’s boek over doorzettingsvermogen, boeddhistische doctrines en de vorige levens van de Boeddha.

– Raar gerucht: In Thailand ingeblikt fruit is verontreinigd met het HIV-virus. Dat gerucht circuleert via text-berichten. ‘Absoluut gefantaseerd. Dat is theoretisch onmogelijk. HIV overleeft niet buiten het menselijk lichaam’, zegt adjunct-directeur Panumard van het Department of Disease Control.

Hij wijst erop dat tijdens het productieproces ingeblikt voedsel wordt verhit om microben en andere virussen te doden. Het enige wat mensen kunnen oplopen van ingeblikt voedsel waarvan de houdbaarheidsdatum is verstreken of het blik is beschadigd, is voedselvergiftiging door bacteriën, parasieten of protozoa en diarree. HIV kan alleen opgelopen worden door onbeschermde seks, geïnfecteerde naalden, bloedtransfusies en moeder-op-kind overdracht. Het nepbericht verscheen eerder in 2013 en 2014 regelmatig in de social media en dook eind vorig jaar weer op.

– Een taxichauffeur die in zijn wagen geen taximeter had geïnstalleerd, is de toegang ontzegd tot luchthaven Suvarnabhumi. De luchthaven heeft het Department of Land Transport op de hoogte gebracht, zodat het juridische actie tegen de man kan nemen.

Het verbod was een reactie op een posting van een passagier op het webboard van Pantip. Die had opgemerkt dat een meter ontbrak. In de taxi hing een mededeling: 800-900 baht in Bangkok en 1.000-2.000 baht naar de provincie.

De luchthavenautoriteiten hebben de bestuurder ondervraagd. Hij heeft toegegeven dat hij de passagier wilde oplichten voor een ritje naar Bang Wa, dat in een taxi met meter 250-400 baht kost.

– Drie Mathayom 6 leerlingen uit Phetchaburi hebben tijdens de Apec Future Scientist Conference in Seoel een competitie gewonnen met hun uitvinding van een op braille gebaseerde vertaling op internet en een printprogramma. Aan de competitie namen leerlingen uit tal van landen deel, zoals de VS, Zuid-Korea, Taiwan, Indonesië, Filipijnen, Maleisië, Vietnam en Cambodja.

De knappe Thaise koppen ontwierpen een computerprogramma dat accurater [dan wat?] documenten in braille omzet en printen vergemakkelijkt. De leerlingen gaan nu aan een uitbreiding werken om ook documenten met speciale tekens en symbolen in braille om te zetten. De leerlingem waren door het National Science Museum geselecteerd om Thailand te vertegenwoordigen.


 

Wonderland Tea Party

Vandaag is Children’s Day, een dag met tal van activiteiten voor kinderen, onder andere georganiseerd door het leger. Guru, het vrijdagmagazine van Bangkok Post, doet enkele suggesties. Ik licht er een paar uit:

Lazgam is een plaats om met lazers op elkaar te schieten. Daarmee kunnen de spelers punten verdienen. Me dunkt een nuttige voorbereiding op het beroep van huurmoordenaar.

– Bij Minimi kun je een schattige pop, voorzien van jouw gezicht, naar eigen voorkeur laten maken, bijvoorbeeld een biker chick, zeemeermin of blozend bruidje. Foto’s opsturen, 1.990 baht betalen en je ontvangt je nieuwe ik binnen drie dagen in een aluminium zak met rits. Doe er 1.000 baht bij en je krijgt ook een garderobe-set, voice recorder, gepersonaliseerde stickers, diverse accessoires en een mooie doos om ze in te bewaren.

Stanley MiniVenture– Lekkerbekken wordt geadviseerd naar Dandelion Cafe te gaan voor een Wonderland Tea Party. Heerlijke desserts in een fantasierijke sfeer, geïnspireerd door de klassieker Alice in Wonderland [die ik toch eens moet lezen]. Geniet van Mad hatter four cake en Cheshire cat’s tail. Drie dagen tevoren reserveren is gewenst, kosten 520 baht per persoon voor een groep van minimaal vier personen. Boven tien personen gaat de prijs omlaag. (Bron: Guru, Bangkok Post, 13 januari)

– Fans van schaalmodellen kunnen hun hart ophalen in het pas geopende Stanley MiniVenture. Elf verschillende zones met een mijnstadje, een Europese stad, een havenstad en een complete stad op een schaal van 1:87. Er zijn tal van fotogenieke scènes en minieme verbazingwekkende details om te ontdekken. Sommige figuren bewegen en sommige zones kennen interactieve activiteiten. Druk op een knop en het gaat waaien of er komt rook uit de schoorsteen van een fabriek. In de haven kun je met een schip navigeren. Toegang 650 baht voor volwassenen en 450 baht voor kinderen.


 

Regering laat tekort verder oplopen

14 januari – De regering laat het begrotingstekort verder oplopen. In het begrotingsjaar 2018 (1 oktober 2017-30 september 2018) is het tekort begroot op 450 miljard baht. Sinds de junta aan de macht is gekomen, is het tekort gestegen: van 250 miljard baht in 2015, evenveel als in het jaar ervoor, naar 390 miljard baht in 2016 en 2017.

Het tekort van 450 miljard baht gaat uit van de mijns inziens onrealistische veronderstelling dat het bruto binnenlands product met 3,8 procent (!) stijgt en de inflatie 2 procent bedraagt. Ter vergelijking: de Wereldbank maakte deze week bekend dat ze dit jaar voor Thailand een economische groei van 3,2 procent verwacht.

Vice-premier Somkid, de economische tsaar van het kabinet, zoals zijn bijnaam luidt, maakt zich geen zorgen want het tekort in 2018 is kleiner dan het tekort in 2017 omdat de regering van plan is 162 miljard baht te lenen uit het supplementary budget van 190 miljard baht. [Dit gegoochel kan ik even niet volgen]

Somkid zegt dat het niet juist zou zijn de regeringsuitgaven te verminderen, want de economie heeft behoefte aan een stimulans. Bovendien blijft de wereldeconomie onzeker en wordt 2017 een trigger point om de Thaise economische groei te handhaven.

Het hogere begrotingstekort heeft volgens Somkid geen invloed op de begrotingskracht van de regering daar het tekort 45 procent van het bruto binnenlands product bedraagt, ruim onder het plafond van 60 procent.

Minister Apisak (Financiën) voegt er nog aan toe dat het hogere tekort mede wordt veroorzaakt door het hogere investeringsbudget. Een begroting die in balans is, zo zegt hij, zou diverse economische krachten die op stoom komen, kunnen verstoren. (Bron: Bangkok Post, 13 januari)

300 vrijwilligers naar Zuiden met boodschap koning

14 januari – Driehonderd vrijwilligers zijn in vijfhonderd voertuigen op weg naar het Zuiden om de slachtoffers van de overstromingen te helpen. Op de Royal Plaza werden ze gisteren uitgezwaaid door premier Prayut. Hij vroeg ze de slachtoffers een boodschap van de koning over te brengen, die donderdag in een audiëntie de premier, de minister van Binnenlandse Zaken, privy councillors en hoge ambtenaren heeft ontvangen.

Briefje van de koningBangkok Post citeert  vandaag in haar openingsartikel vrij uitgebreid wat de koning daar aldus Prayut gezegd heeft. Hij riep op tot ‘nationale eenheid’, wat de krant pontificaal in de kop zet. De krant schrijft: ‘Zijne Majesteit heeft het belang van liefde, eenheid en vrede tussen Thais benadrukt. Hij dringt aan op samenwerking, om van het land een veilige plaats te maken en het vertrouwen te winnen van andere landen.’ [Uw redacteur krijgt tranen in de ogen van zoveel bezorgdheid]

De koning toonde zich bezorgd over het lot van de door de overstromingen in het Zuiden getroffen bewoners en adviseerde regering en overheidsdiensten om zich ten volle in te zetten voor het herstel van hun bestaanszekerheid.  Voorts gaf hij de raad langetermijn maatregelen uit te werken en de richtlijnen van zijn vader over het voorkomen van overstromingen te volgen.

De foto toont de koninklijke boodschap. De tekst luidt: ‘With love and care, I want to give my encouragement to all those involved in rehabilitation and development efforts to bring back good spirits and physical strength for the sake of happiness and national security.’

Parlement akkoord met wijziging interim-grondwet

14 januari – Het parlement (NLA) had gisteren nog geen drie uur nodig om de interim-grondwet aan te passen, zodat de nieuwe grondwet veranderd kan worden. De grondwet wordt veranderd op verzoek van de koning, maar dat mag niet gezegd worden. De officiële verklaring luidt dat de regering besloten heeft de grondwet te wijzigen, nadat ze door het Office of His Majesty’s Principal Private Secretary is geïnformeerd over de observations van de koning over de nieuwe grondwet, die hij nog steeds niet had getekend.

Vice-premier Prawit legde in het parlement uit waarom de wijzigingen nu nodig zijn. Als de grondwet van kracht is, kan dat alleen nog na een referendum. De belangrijkste veranderingen die de regering wenst [lees: de koning, maar mondje dicht] betreffen artikel 3 en 4 over de benoeming van een regent pro tempore.

Die functie wordt niet meer automatisch uitgeoefend door de voorzitter van de Privy Council. Wanneer de koning niet in het land is of zijn taken om wat voor redenen niet meer kan vervullen, kan hij besluiten al dan niet een regent te benoemen. Mijn verklaring daarvoor is dat de huidige voorzitter Prem Tinsulanonda uit wraak buitenspel wordt gezet, omdat hij bepaald geen vriendje is van Vajiralongkorn en hem ongeschikt achtte voor de troonsopvolging.

Er wordt nu een panel van tien leden gevormd, dat de grondwet gaat aanpassen. Voorzitter Meechai van de grondwetcommissie (CDC), die voor het panel is getipt, zegt niet te weten of de politieke roadmap naar de verkiezingen vertraging oploopt. (Zie verder de pagina Grondwetwijziging 2)

Driehoeksverhouding: Politie jaagt op overige moordverdachten

14 januari – De politie is met man en macht op zoek naar drie verdachten die betrokken waren bij de ontvoering van en moord op Suphakson Ponthaisong (28), wier begraven lichaam woensdag is gevonden.

KrimiDe verklaringen van de verdachten zijn essentieel om de opdrachtgever, een hoofdinspecteur van politie van het bureau Ban Pong (Ratchaburi), te kunnen vervolgen. Deze man was met Suphakson en haar vriendin verwikkeld in een driehoeksverhouding en zou uit jaloezie opdracht hebben gegeven voor de afrekening. Hij zou een kamnan in Ratchaburi hebben gehuurd om de klus te klaren en die riep de hulp van twee anderen in.

Maar de politie houdt ook rekening met een ander motief: Suphakson zou een schuld van 4 miljoen baht hebben bij haar vriendin, een liefje van de hoofdinspecteur die het geld fourneerde.

De vriendin, die is aangehouden, zou geholpen hebben bij de ontvoering. De kamnan en zijn medeplichtige hebben de ontvoering toegegeven. Ze ontvoerden Suphakson voor haar appartement in Bangkok. Ze werd daarna in een vakantiepark in Kanchanaburi opgesloten. De vrouw kwam door verstikking om het leven. Alhoewel haar lichaam naakt was toen ze werd gevonden, is geen bewijs voor verkrachting gevonden.

Eerdere berichten:
13 januari: Slachtoffer van driehoeksverhouding gewurgd
11 en 12 januari: Kort nieuws

Import klassieke Mercedes: DSI oneens met OM

14 januari – Follow-up op de zaak tegen de abt van Wat Pak Nam Phasi Charoen, die verdacht wordt van betrokkenheid bij het ontduiken van importheffing op de import van een klassieke Mercedes Benz voor zijn tempelmuseum. Het OM heeft besloten de secretaris van de abt niet te vervolgen, maar de DSI die onderzoek verricht naar de zaak, is daar niet gelukkig mee. Ze gaat het onderzoeksrapport nog eens tegen het licht houden om te bepalen of ze zich zal verzetten tegen het besluit van het OM en een petitie zal indienen bij het kantoor van de procureur-generaal.

Klassieke Mercedes Benz van Wat Pak Nam Phasi CharoenVolgens de DSI is nog steeds een importheffing van 1,6 miljoen baht verschuldigd voor de import van de wagen die was gekocht voor 4 miljoen baht. De importpapieren zouden vervalst zijn door de wagen aan te geven als geïmporteerd in onderdelen, waardoor een lager tarief gold. Drie personen die daarbij betrokken waren, zijn gisteren verschenen voor de Criminal Court. Ze pleitten onschuldig.

Wat de rol van de secretaris precies was, wordt niet duidelijk uit het bericht. Het OM besloot de zaak tegen hem te laten vallen vanwege gebrek aan bewijs en ook omdat de verjaringstermijn was verlopen,.

De desbetreffende abt is door de Sangha Supreme Council voorgedragen als Supreme Patriarch, maar zijn benoeming staat op losse schroeven: eerst omdat Prayut de voordracht in beraad hield vanwege het importschandaal en nu omdat het parlement de Sanghawet heeft veranderd, waardoor de benoeming van een Supreme Patriarch is overgegaan naar de koning, waarbij de premier ook zijn handtekening zet.  (Zie verder de pagina Corruptie 2 en Benoeming nieuwe Supreme Patriarch)

NDM op bezoek in Khon Kaen

Kort nieuws zaterdag 14 januari

14 januari – Leden van de New Democracy Movement, een groep anti-coup studenten, hebben gisteren in Khon Kaen een bezoek gebracht aan Jatupat ‘Pai Dao Din’ Boonpattararaksa, de student rechten die gevangen zit omdat hij op zijn Facebook-pagina een link had geplaatst naar een artikel van de BBC over de nieuwe koning, dat als majesteitsschennis wordt beschouwd. Het navrante van de zaak is dat talloze andere internetters dat ook hebben gedaan, maar alleen Jatupat is aangehouden.

Het bericht vermeldt niet of ze naar binnen mochten in de gevangenis. Ik vermoed van niet. Meer dan plakkaten omhoog houden met een verzoek aan de autoriteiten hem vrij te laten, zat er niet in. Soldaten en agenten hielde de groep scherp in de gaten. De groep voert een campagne voor zijn vrijlating onder het motto Hob Rak Ma Hom Pai (Embrace Pai with love). Jatupat zit inmiddels 20 dagen gevangen.

Het advocatenteam van Jatupat heeft gisteren opnieuw een aanvraag voor zijn vrijlating op borgtocht gedaan met volgens de vader een zekerheidstelling van 500.000 baht. De vader zegt dat zijn zoon bereid is zich te houden aan de borgtochtvoorwaarden. (Zie voor alle voorgaande berichten de pagina Majesteitsschennis)

– Boeren in Mae Sai (Chiang Rai) vragen de regering lange-termijn maatregelen te nemen om het watertekort in het district op te lossen. Dat wordt volgens hen veroorzaakt door fabrieken in Myanmar die dammen bij hun woongebied hebben vernield. Ze liggen in twee waterwegen waaruit ze hun water voor irrigatie betrekken.

Vijfhonderd boeren verzamelden zich gisteren op een terrein van het districtskantoor. Ze eisten dat het RID voor water zorgt. De dammen zouden bezweken zijn omdat de fabrieken met graafmachines vuil bij de dammen hadden verwijderd. De autoriteiten maakten een eind aan het protest met de belofte dat ze water uit de rivier Mae Sai naar hun land zullen pompen.

Vorig jaar demonstreerden ze al een keer bij de grenspost Sakon en eisten dat de fabrieken zouden stoppen met hun vernielzucht. De dammen zijn aangelegd door de boeren, maar de fabrieken beschuldigen hen ervan dat ze op op grondgebied van Myanmar liggen. De boeren zeggen er al meer dan 80 jaar dammen te hebben aangelegd.

– Er gloort hoop voor Jomsap Saenmuangkhot (54), de onderwijzeres die 18 maanden onschuldig gevangen heeft gezeten. Het ministerie van Onderwijst zegt dat ze een verzoek kan doen herbenoemd te worden, waarbij het probleem zich voordoet dat her te benoemen functionarissen niet ouder dan 50 jaar mogen zijn.

Mocht het Educational Zone Office in haar thuisstad de aanvraag afwijzen, dan kan ze een nieuw verzoek doen aan het kantoor van de Teachers Civil Service en de Educational Personnel Commission. [Wat een ergerlijke bureaucratie]

Wanneer Jomsap aanspraak wil maken op een compensatie voor de onterechte detinering, dient ze een aanvraag te doen bij de Royal Thai Police, zegt de permanent secretaris van het ministerie van Onderwijs, maar de adjunct permanent secretaris van Justitie zegt dat ze daarvoor automatisch in aanmerking komt.

Het gaat om een bedrag van 164.400 baht dat wordt uitgekeerd nadat de rechtbank haar onschuld heeft bevestigd. Als ik het goed begrijp kan daar nog geld bijkomen voor medische en advocaatskosten. Op 16 januari buigt de rechtbank zich over de zaak. (Zie verder het bericht van 13 januari: Onderwijzeres 18 maanden onschuldig in de cel.

– Het ministerie van Onderwijs heeft tutorial schools gevraagd lesmateriaal ter beschikking te stellen c.q. te produceren voor openbare scholen, met name scholen in afgelegen gebieden en scholen met arme leerlingen. [Tutorial schools zijn particuliere instellingen waar leerlingen tegen betaling in het weekend worden bijgespijkerd]

Volgens minister Teerakiat (Onderwijs) zijn die instellingen daartoe bereid, zo is gebleken uit de eerste gesprekken. De minister zegt dat sommige scholen al in samenwerking met Onderwijs corporate social responsibiliy campagnes hebben georganiseerd (in Nederland aangeduid als MVO: maatschappelijk verantwoord ondernemen). Sommige verlenen beurzen aan kinderen in afgelegen gebieden zodat ze naar een bijspijkerschool kunnen. [Snap ik niet, dan zullen ze een flink eind moeten reizen] De Tutorial Schools Association heeft nog geen beslissing genomen over het verzoek.

Leerlingen in afgelegen gebieden worden van regeringswege ook bediend via satelliet tv, maar die programma’s zijn alleen gericht op heel jonge kinderen. (Zie verder de pagina Onderwijs)

– De vidhayathana van leraren, onderwijsadministrateurs en -experts (status waarop de salariëring is gebaseerd) wordt aangepast, heeft het ministerie van Onderwijs bekend gemaakt. Thans is die gebaseerd op papierwerk, een thesis en het bijwonen van seminars.

In de nieuwe regeling zijn de criteria kwantiteit en kwaliteit van hun werk, alsmede de prestaties van leerlingen. Leraren die vaker lesgegeven of moeilijke vakken doceren, krijgen meer punten. Dat geldt ook voor leraren in verafgelegen scholen, leraren met een karrenvracht aan taken en leraren in scholen met een tekort aan onderwijzend personeel.

Leraren die zich speciale expertise eigen maken of zich specialiseren, krijgen een salarisverhoging variërend van 3.500 tot 31.200 baht per maand. (Zie verder de pagina Onderwijs)


 

Prayut woedend over berichtgeving

Grondwet: Prayut geeft de media ervan langs

13 januari – Premier Prayut maakte zich gisteren weer eens schuldig aan een van zijn beruchte woedeaanvallen op de pers. Hoe hadden de media durven schrijven dat de grondwet op verzoek van de koning wordt gewijzigd? ‘Dat is niet waar’, zei hij. Nee, de koning had gesproken met de Privy Council, niet met de regering.

Prayut gaf een fraaie demonstratie van om de hete brij heendraaien, want volgens de media had de premier dinsdag wel degelijk gezegd dat de koning gevraagd had drie tot vier artikelen in de grondwet te wijzigen.

Hoe was het volgens hem dan wel gegaan? Het Office Of His Majesty’s Principal Private Secretary had de regering een brief gestuurd met de observations van de koning en de regering had er op eigen initiatief in toegestemd de grondwet te veranderen.

Prayut’s uitval is een aanwijzing dat alle mogelijke moeite wordt gedaan de koning uit de wind te houden, maar een verklaring kan ik niet geven. Wie toegang heeft tot andere (verboden) informatiebronnen, weet hoe de vork in de steel zit. (Zie verder de pagina Grondwetwijziging 2)

Uur U nadert voor kolencentrale Krabi

13 januari – Op 17 februari valt het definitieve besluit of in Krabi de geplande en uiterst controversiële kolencentrale van 800 MW wordt gebouwd. Gouverneur Kornrasit van het landelijk elektriciteitsbedrijf Egat zegt dat de National Energy Policy Council dan de knoop doorhakt.

Dorpelingen en milieuactievoerders voeren al twee jaar actie tegen de centrale die schadelijk wordt geacht voor omwonenden, milieu en het toerisme. Vooral het toerisme is een belangrijke inkomstenbron van de provincie.

Vorig jaar oktober is de inschrijving geopend op het project van 49,5 miljard baht. Twee bedrijven zijn voorlopig geselecteerd. De ingebruikneming van de centrale is uitgesteld van december 2019 naar ergens in 2021.

Het uitstel heeft ook een domino effect op de geplande bouw van een kolencentrale van 2000 MW in Thepha (Songkhla), waarvoor ook een diepzeehaven moet worden aangelegd voor de aanvoer van de kolen. Naar verwachting wordt midden dit jaar bekend gemaakt wie hem mag bouwen.

Wanneer de regering besluit beide projecten door te zetten, vraagt Egat om snelle toestemming van de gezondheidseffect rapportage. Als de regering de projecten schrapt, gaat Egat een haalbaarheidsstudie doen naar andere locaties en andere energiebronnen. Enkele kusten in de Golf van Thailand worden daarvoor geschikt geacht in plaats van het lange strand in Krabi, waar geprotesteerd is. (Bron: Bangkok Post, 12 januari) 

Overstromingen: Landbouw getroffen, toerisme valt mee

13 januari – De agrarische sector is zwaar getroffen door de grote overstromingen in het Zuiden, maar het toerisme zal slechts in beperkte mate nadeel ondervinden, zegt directeur Sureeratana van het zuidelijk regionaal kantoor van de Bank of Thailand. Maar het kan nog wel enige tijd duren, voordat het totale schadebedrag bekend is.

Naar verwachting neemt de rubberproductie in januari met 20 procent op jaarbasis af, daar driekwart van de plantages onder water staat of te lijden heeft van de zware regenval. De meeste palmpitten kunnen niet geoogst worden en de al geoogste pitten hebben een relatief lage opbrengst aan olie. Ondanks de lagere aanvoer en transportproblemen kunnen de rubber en palmolie fabrieken blijven produceren omdat ze voldoende voorraad hebben.

De overstromingen hebben een minimale invloed op het kweken van garnalen, omdat de kwekers het uitzetten van jonge garnalen hebben uitgesteld.

Het toerisme ondervindt nauwelijks hinder. Enkele bezoekers hebben hun trip naar Koh Samui geannuleerd maar in sommige bestemmingen langs de Andaman zee is het weer business as usual, sinds het water is gezakt.

Sureeratana zegt dat het midden- en kleinbedrijf in twee districten van Nakhon Si Thammarat, belangrijke economische centra in de provincie, last ondervinden van de overstromingen. De gederfde inkomsten zullen naar verwachting worden gecompenseerd door aankopen van consumentenproducten voor overstromingsslachtoffers, reparaties als het water gezakt is en overheidshulp.

Het Fiscal Policy Office van het ministerie van Financiën is in gesprek met gespecialiseerde financiële instellingen voor het verlenen van zachte leningen aan slachtoffers. Naar verwachting zal de rente daarop lager dan 5 procent zijn. (Bron: Bangkok Post, 12 januari)

Onderwijzeres 18 maanden onschuldig in de cel

13 januari – Ze zat 18 maanden onschuldig gevangen, maar gerehabiliteerd worden en haar baan als onderwijzeres terugkrijgen, gaat nog niet van een leien dakje. Het ministerie van Onderwijs doet dat pas als haar veroordeling officieel geannuleerd wordt. Hopelijk gebeurt dat op 16 januari wanneer de rechtbank de zaak opnieuw bekijkt.

Jomsak SaenmuangkhotIn ieder geval heeft ze recht op een vergoeding van 200 baht per dag, die ze in de gevangenis heeft doorgebracht, in totaal 108.000 baht. Maar het geld is niet het belangrijkste, zegt Jomsap Saenmuangkhot (54). Ze wil dat de rechtbank haar onschuldig verklaart en dat de echte dader en de betrokken functionarissen verantwoordelijk worden gesteld.

Jomsap werd in september 2013 tot 3 jaar en 2 maanden gevangenisstraf veroordeeld omdat ze in maart 2005 een fietser zou hebben dood gereden. In april 2015 profiteerde ze van het royal pardon na 18 maanden gedetineerd te zijn geweest.

Nadat de familie de hulp had ingeroepen van het Legal Aid Centre for Debtors and Victims of Injustice van het ministerie van Justitie, kwam de aap uit de mouw. Een ander, een man van 75, was verantwoordelijk. Zijn pickup truck had hetzelfde kenteken als de pickup truck van Jomsap, maar ze waren in verschillende provincies geregistreerd. De man meldde zich in november 2014 bij de politie.

Jomsap herinnert zich nog als de dag van gisteren haar veroordeling. ‘Toen ik van de rechtbank naar de gevangenis werd gebracht, was het of ik levend werd begraven. Ik huilde ‘s nachts, ik miste mijn familie en mijn leerlingen.’  (Bron: website Bangkok Post, 12 januari)

Wereldbank handhaaft groeiprognose van 3,2 pct

13 januari – De Wereldbank handhaaft haar groeiprognose van het Thaise bruto binnenlands product van 3,2 procent; ze wijst op de grondstofprijzen die zich herstellen, het toenemend vertrouwen en het ondersteunend overheidsbeleid. Het herstel van de olie- en grondstofprijzen zal naar verwachting van de bank de druk op opkomende exporteurs van grondstoffen verminderen.

De bank denkt dat de ontwikkelde economieën met 1,8 procent groeien, maar toenemend handelsprotectionisme kan schadelijke effecten hebben. Vanwege de grote rol die de VS spelen in de wereldeconomie, kunnen beleidsveranderingen wereldwijd tot rimpelingen leiden, zegt Ayan Kose, directeur van de development prospects group van de bank.

Het groeipercentage van Oost-Azië en de Pacific neemt vermoedelijk af van 6,3 naar 6,2 procent in overeenstemming met een tragere groei van de Chinese economie. Alhoewel Thailand stabiel blijft, neemt in China naar verwachting de regionale groei dit jaar met 5 procent toe. Voor Vietnam wordt een groei voorspeld van 6,3 procent (vorig jaar 6 pct), de Filipijnen handhaaft een groeipercentage van 6,9 procent, voor Indonesië wordt 5,3 procent verwacht (vorig jaar 5,1 pct) en voor China 6,5 procent (6,7 pct). De servicesector heeft er de industrie als groeimotor overgenomen.

De Wereldbank zegt dat sterkere binnenlandse condities in de regio de zwakkere externe vraag compenseren. De lage en afnemende inflatie in de regio stelt centrale banken in staat hetzelfde coulante beleid te voeren als vorig jaar. (Bron: Bangkok Post, 12 januari)

Moeder met portret van vermoorde Suphaksorn

Slachtoffer van driehoeksverhouding gewurgd

13 januari – De vermoorde Suphaksorn Ponthaisong (28) is overleden voordat haar lichaam werd begraven in Muang (Kanchanaburi), zo is gebleken uit de autopsie van het stoffelijk overschot. Woensdag werd het, een maand nadat ze vermist werd, door de politie opgegraven.

Het Institute of Forensic Science heeft vastgesteld dat ze iets langer dan een week geleden gewurgd is. Haar lichaam vertoonde geen ernstige verwondingen en in de longen is geen aarde of zand gevonden. Naar eventueel seksueel misbruik wordt nog onderzoek gedaan.

KrimiAls hoofdverdachte is de hoofdinspecteur van het politiebureau Ban Pong (Ratchaburi) aangehouden. Hij was verwikkeld in een driehoeksverhouding met de vrouw en haar vriendin, een zangeres die in het hetzelfde restaurant werkte als Suphaksorn. Bij de ontvoering en moord zijn zes anderen betrokken. Met twee verrichtte de politie gisteren een reconstructie voor het appartement van Suphaksorn in Bangkok, waar ze ontvoerd zou zijn.

De ontvoerders reden destijds met haar naar Kanchanaburi en sloten haar twee dagen op in het huis van een van hen. Of de politieman betrokken was bij de ontvoering en moord, weet de politie nog niet, maar duidelijk is al wel dat hij de opdrachtgever was. Volgens hem had hij alleen gevraagd haar te bedreigen. (Zie verder Kort Nieuws van 11 en 12 januari)

Opzij, opzij, opzij, we hebben ongelofelijke haast

13 januari – De regering haast zich met haar nationale hervormingsstrategie, want ze wil dit jaar concrete resultaten boeken die de basis vormen voor toekomstige gekozen regeringen. Maar critici menen dat het 20-jaren ontwikkelingsplan van de regering en haar hervormingsmaatregelen de macht van toekomstige regeringen zullen beperken. Met  name het 20-jarenplan beschouwen ze als een dwangbuis, waardoor toekomstige regeringen worden gefrustreerd bij het nemen van beslissingen over gewijzigde omstandigheden.

Gisteren werd onder voorzitterschap van premier Prayut de eerste vergadering gehouden van een panel dat als taak heeft nationale verzoening tot stand te brengen. Er werd de basis gelegd voor hervormingen, nationale strategie en nationale eenheid. ‘Dit wordt cruciaal voor de toekomst van het land en voor het bepalen hoe Thailand naar hogere niveaus kan groeien’, aldus Prayut, doelend op de doelstelling de status van Thailand binnen 15 jaar te verhogen van middle-income country naar high-income country.

Om van Thailand een paradijs te maken, worden vier commissie gevormd, die zich gaan bezighouden met nationale hervormingen, de nationale ontwikkelingsstrategie, het opbouwen van nationale eenheid en strategisch nationaal bestuur. Die commissies moeten samenwerken met de nationale hervormingsraad (NRSA) en het parlement.

De commissie strategisch nationaal bestuur moet gaan functioneren als ‘mini-kabinet’, dat op drie bestuursniveaus functioneert: command, development supervision en operational unit. De commissie nationale eenheid heeft als topprioriteit een eind te maken aan sociale verschillen en onrecht.

Beste lezers, lieve lezeressen, na mij door al deze onzin te hebben geworsteld, duizelt het mij. Lees de rest maar zelf in Govt pushes for progress on reforms.

Examenfraude: 52 arrestatiebevelen

13 januari – De Criminal Court heeft gisteren toestemming verleend voor de arrestatie van 51 studenten medicijnen en een functionaris van het districtskantoor Pathumwan (Bangkok) die betrokken waren bij de fraude tijdens het toelatingsexamen van de gemeentepolitie Bangkok en de Provincial Police Region 7.

Ze worden ervan verdacht tijdens het examen, dat op 4 december werd gehouden aan de Ramkhamhaeng universiteit, tenminste 295 kandidaten van antwoorden te hebben voorzien door ze in grote letters te laten zien. Bij de inschrijving online hadden ze ervoor gezorgd dat ze dichtbij hun ‘klanten’ een plaats zouden krijgen.

Volgens de politie waren de verdachten gehuurd door de functionaris voor een bedrag van 20.000 tot 30.000 baht. De ‘klanten’ bracht hij 500.000 baht per persoon [?] in rekening. De man meldde zich vrijwillig bij de politie en is vrijgelaten op borgtocht. (Zie verder de pagina Corruptie 2)

NGV-bus

Kort nieuws vrijdag 13 januari

– Het openbaarvervoerbedrijf van Bangkok (BMTA) kan volgende maand eindelijk de lang verwachte bussen, aangedreven door NGV (aardgas), de weg opsturen. De importeur heeft de importheffing [van 40 procent] betaald op 292 bussen. Op de eerste 100 bussen rust nog een beslag van de douane wegens ontduiking van de importheffing en 98 bussen moeten nog geleverd worden.

In totaal wordt het wagenpark van de BMTA vernieuwd met 498 bussen. [De optelsom komt uit op 490] De bussen hadden op 29 december geleverd moeten zijn en dat kost de importeur een boete van 108 miljoen baht. Bovendien moet hij de douane de ontdoken importheffing plus boete betalen.

– Dhammananda Bhikkhuni heeft bij het Department of Women’s Affairs and Family Development een klacht ingediend omdat zij en een groep vrouwelijke monniken (bhikkhuni) vorige maand het Grand Palace niet in mochten om de koning de laatste eer te bewijzen. Ze zeggen dat 72 bhikkhuni zijn tegengehouden door een docent van de boeddhistische universiteit die belast is met de toegang van monniken tot het paleis, maar volgens hen hadden ze toestemming van het paleis.

De groep beschouwt de weigering als sekse discriminatie en overtreding van religieuze rechten, wat in strijd met de wet is. Verder wijst ze erop dat bhikkhuni niet illegaal zijn, alhoewel ze niet worden erkend door de clerus. Bhikkhuni maken geen deel uit van de Thaise monnikenorde, want ze zijn gewijd in Sri Lanka. (Zie verder het fotobericht van gisteren)

– Bangkok en buurprovincies moeten zondag en maandag rekening houden met zware regenbuien. Minister Anupong (Binnenlandse Zaken) heeft er bij de lokale autoriteiten op aangedrongen te zorgen voor de snelle afvoer van het regenwater ter voorkoming van verkeersopstoppingen.

Ook het Zuiden van Thailand kan die twee dagen opnieuw zwaar weer verwachten. Premier Prayut heeft de bevolking opgeroepen de mensen in het Zuiden te helpen. Zondag wordt een liefdadigheidsevenement gehouden.

Phatthalung Dronken spoorrailsDe Spoorwegen zeggen dat de spoorbanen op 55 plaatsen zijn beschadigd. De meeste zijn gerepareerd met uitzondering van enkele bruggen. ‘Als we door nieuwe stormen worden getroffen, kunnen we overnieuw beginnen’, zegt adjunct-gouverneur Thanongsak.

Aan 123 routes, die onder het Department of Rural Roads ressorteren, wordt gewerkt, maar 20 staan nog onder water en zijn onbegaanbaar. Het water staat er tussen 40 en 100 cm hoog. Het Highways Department meldt dat 19 snelwegen onder water staan.

– Het Independent Committee for Consumer Protection dringt er bij de regering op aan snel een onafhankelijke consumentenraad te vormen met vertegenwoordigers van consumenten, die met de regering en de particuliere sector samenwerkt. Diverse problemen vragen om een oplossing zoals de etikettering van GMO-producten (genetically modified organism) en de berekening van gesprekskosten van mobieltjes.

De Foundation for Consumers heeft vorig jaar 3.622 klachten ontvangen. Ze hebben betrekking op de gezondheidszorg (680), financiële kwesties (626), publieke diensten (553), media en telecom (541), gezondheidsproducten (450), woonregelingen (138) en nog enkele andere kwesties.

– Het Thailand Development Research Institute pleit in de woensdag gepubliceerde studie over sociale investeringen en welzijn voor de vorming van een Social Investment Commission. De commissie zou tot taak moeten krijgen een social service belasting in te voeren en meer belastingbetalers, zowel individuen als bedrijven, te stimuleren om in de maatschappij te investeren.

Onder social investment verstaat de studie geld dat gebruikt wordt om de levenskwaliteit van mensen te bevorderen. Gepleit wordt voor een onafhankelijke commissie, want de Belastingdienst zou in dat geval twee conflicterende rollen hebben: het incasseren van belasting en het verlenen van vrijstellingen.

In 2016 verleende de overheid in totaal een bedrag van 453 miljoen baht aan vijf fondsen voor sociale ontwikkeling, zoals de bescherming van kinderen en steun aan ouderen. Maar de studie noemt die subsidie onvoldoende. Thais doneren jaarlijks 70 miljard baht aan goede doelen, zonder daarvoor een tegenprestatie te verwachten. De TDRI vindt dat die donaties beschouwd moeten worden als sociale investering die recht geeft op een belastingvoordeel.

– De DNP heeft overeenstemming bereikt met de eigenaren van 23 illegaal aangelegde vakantieparken in nationaal park Khao Laem Ya-Koh Samet in Rayong over de sloop van hun resorts. In een Memorandum of Understanding is vastgelegd dat de parken uiterlijk 19 februari weg moeten zijn. Als ze dat niet zijn, sloopt de DNP ze zelf en krijgt de eigenaar een vette rekening. Zeven andere eigenaren hebben geweigerd het MoU te ondertekenen. Ze vinden dat ze het recht hebben het land te gebruiken, omdat ze er al lang wonen. (Zie verder de pagina Krakers op overheidsland)


 

Vrouwelijke monniken mogen het paleis niet in, mannen wel

12 januari – Een foto zegt meer dan duizend woorden, luidt een bekende uitdrukking. En dat geldt zeker voor deze foto. Links een rij vrouwelijke monniken (bhikkhuni), rechts mannelijke monniken die geëscorteerd worden om een koninklijke ceremonie in het Grand Palace bij te wonen.

De afstand tussen beide is symbolisch, want de Thaise clerus erkent vrouwelijke monniken niet. En daarom mogen ze het paleis niet in om de koning de laatste eer te bewijzen. Alleen als leken, gekleed in het zwart, mogen ze dat, voor hen geen voorkeursbehandeling zoals voor de mannen.

En dat is nog niet alles, want ook de in het wit geklede nonnen worden beschouwd als leken; zij hoeven zich weliswaar niet in het zwart te kleden, maar ze moeten wel aansluiten in de rij voor burgers.

‘Als dit geen schokkend religieuze en sekse discriminatie is, wat is het dan wel’, verzucht Sanitsuda Ekachai op de opiniepagina van Bangkok Post.

En daar laat ik het bij. Wie het naadje van de kous wil weten, kan het allemaal lezen in Female monks barred from paying respects. (Bron: Bangkok Post, 11 januari)

Bang Saphan ziekenhuis

Overstromingen: Zuiden krabbelt langzaam op

12 januari – De schade van de overstromingen in het Zuiden is weliswaar nog niet berekend, maar bekend is al wel dat 60 procent van het bedrijfsleven met een gezamenlijke commerciële waarde van 100 miljard baht is getroffen. Circa 43.000 bedrijven, zowel detaillhandel als landbouwbedrijven, hebben schade, zegt minister Apiradi (Handel).

Volgens het Department of Highways (DOH) zijn 19 snelwegen in vijf provincies nog onbegaanbaar. Het herstel van wegen en bruggen is begroot op 641 miljoen baht. De DOH heeft 352 werkplannen gemaakt. Dinsdagnacht kwam een eind aan de reparatie van twee bruggen in Bang Saphan (Prachuap Khiri Khan), waardoor automobilisten weer naar het Zuiden of Bangkok kunnen reizen.

Treinreizigers zijn minder fortuinlijk: vandaag gaat het tracé naar Thung Song in Nakhon Si Thammarat weliswaar weer open, maar dat station is het voorlopig eindpunt. De reparatie van de spoorbanen verder naar het Zuiden neemt twee weken in beslag. Interprovinciale bussen vertrekken eerder van hun terminal omdat ze vanwege verkeersopstoppingen langer over hun ritten doen.

Het Hydro and Agro Informatics Institute voorspelt voor zondag en maandag zware regens tussen Prachuap Khiri Khan en Nakhon Si Thammarat. Overheidsdiensten zetten daarom bij het wegpompen van water een tandje bij.

De VS hebben een donatie van US$ 100.000 toegezegd. Het geld wordt via de ambassade overgemaakt aan de liefdadigheidsorganisatie Save the Children. De ambassadeur heeft zijn medeleven betoond met de slachtoffers in het Zuiden .

Op de foto een beeld van de ravage in het Bang Saphan ziekenhuis. Meer foto’s in het fotoalbum.

Wijziging grondwet treft voorzitter Privy Council

12 januari – Bangkok Post licht vandaag een tipje van de sluier op van de door de koning gewenste veranderingen van de nieuwe grondwet, die in augustus in een referendum is goedgekeurd. Het artikel dat voorschrijft dat de voorzitter van de Privy Council automatisch regent pro tempore wordt, vervalt, zegt grondwetcommissie (CDC) voorzitter Meechai.

Grondwet Breaking it downDat betekent dat de huidige voorzitter buiten spel staat. Van Prem Tinsulanonda is bekend dat hij bepaald geen fan was van de troonsopvolging door Vajiralongkorn, dus ligt het voor de hand te veronderstellen dat de koning, alhoewel hij hem wel herbenoemd heeft, een appeltje met hem te schillen had.

Meechai is een van de tien experts die aan de grondwet gaan knutselen, nadat het parlement vrijdag de interim-grondwet heeft gewijzigd om veranderingen aan de nieuwe grondwet mogelijk te maken. De nieuwe grondwet is nog niet van kracht, want Vajiralongkorn heeft nog niet getekend en nu weten we dus waarom.

Vice-premier Wissanu heeft verklaard niet te kunnen zeggen of de verkiezingen later dit jaar doorgaan. Het enige wat premier Prayut erover zegt is dat de roadmap to democracy nog op koers is, aldus Wissanu.

Mijn prognose: de verkiezingen vinden pas in 2018 plaats, een voorspelling die de vice-voorzitter van het parlement al eerder heeft gedaan, toen nog niet eens sprake was van tussenkomst van de koning.  (Zie verder de pagina Grondwetwijziging 2)

Premier Prayut bazelt over onderwijs

12 januari – Premier Prayut bemoeit zich werkelijk tegen alles en nog wat aan. Nu heeft hij het ministerie van Onderwijs opdracht gegeven op alle onderwijsniveaus een test te introduceren die het moreel en ethisch gevoel van leerlingen test. Hij wil ook dat ze een essay van één bladzijde over de Thaise geschiedenis schrijven. De kinderen zouden zich daardoor bewust worden van hun sociale plichten en verantwoordelijkheid, en de natie, religie en de monarchie leren respecteren.

Prayut zei dit gisteren in het Government House bij de uitreiking van een onderscheiding aan 781 leerlingen wegens excellente leerprestaties. Hij gaf gelijk al een voorbeeld van een testvraag: Wat doe je wanneer je ziet dat iemand voor je zijn portefeuille verliest of onvoorzichtig wandelt?

‘Ze [de kinderen] moeten zich bewust zijn van hun rechten, plichten, verantwoordelijkheid en het belang van vrijwilligerswerk.’ Prayut had nog meer ideeën voor en opvattingen over het onderwijs, maar dat gebazel laat ik onvermeld. Zoals de uitdrukking luidt: De beste stuurlui staan aan wal.

Zaterdag is Children’s Day. Zoals elk jaar heeft het een motto. Voor dit jaar heeft Prayut bedacht: Thai Children Strive to Study for National Stability. Evenals voorgaande jaren gaat het Government House open voor kinderen en mogen ze op de stoel van de premier zitten. (Zie verder de pagina Onderwijs)

Botsing Chon Buri: Lawyers Council helpt nabestaanden

12 januari – De nabestaanden van de 25 personen die zijn omgekomen bij de botsing tussen een minibusje en pickup truck in Chon Buri, krijgen juridische hulp van de Lawyers Council of Thailand (LCT). Voorzitter Thawal heeft dat gisteren bekend gemaakt tijdens een persbriefing. De LCT was door drie families gevraagd hen te helpen.

De LCT gaat een panel vormen dat het ongeluk onderzoekt. Thawal vindt dat de verantwoordelijke partijen moeten samenwerken om de nabestaanden en twee gewonden schadeloos te stellen. Alleen een civielrechtelijke procedure is mogelijk, een strafrechtelijke niet omdat de bestuurder van het minibusje dat door de middenberm schoot, en frontaal tegen de pickup truck botste, is overleden.

Compensatie kan geëist worden van de kinderen van de bestuurder en zijn estate if any kan worden aangesproken [zijn vermogen?]. Verder kunnen de exploitant alsmede staatsbedrijf Transport Co [die het interprovinciaal vervoer beheert] plus hun verzekeringsmaatschappijen aansprakelijk worden gesteld. Zoals bekend had de bestuurder voorafgaand aan het ongeluk 31 uur aan één stuk gewerkt, wat in strijd is met de rijtijdenwet, aldus adjunct-hoofd Thanachart van de NHRC tijdens de persbriefing.

Thaise films ondergeschoven kindje in bioscoop

12 januari – Thaise filmmakers vinden dat ze onvoldoende aan de bak komen in de bioscoop. Elk jaar zakt het aantal Thaise films dat er vertoond wordt. Een netwerk van filmprofessionals roept de bioscoopexploitanten op zich te houden aan de quota voor Thaise films die de Film and Video Act stelt, alhoewel die wet nooit van kracht is geworden, aldus het netwerk gisteren op een seminar in het Bangkok Arts and Culture Centre. Het netwerk dient morgen een petitie in bij de National Film Association Confederation.

In 2014 toonden de bioscopen 60 Thaise en 135 buitenlandse films, de meeste kaskrakers. In 2015 bleef het aantal Thaise films constant, maar stegen de buitenlandse producties naar 179 en in 2016 werden slechts 38 Thaise films vertoond tegen 245 buitenlandse. ‘Een zorgelijke ontwikkeling’, zegt onafhankelijk filmmaker Boonsong, want zo valt er weinig te verdienen.

De Thaise bioscoopwereld wordt gedomineerd door twee grote grote bedrijven, SF en Major Cineplex. Ze geven de voorkeur aan kaskrakers boven niche films. ‘Da’s oneerlijke concurrentie’, vindt regisseur Tanwarin. ‘Het Thaise bioscooppubliek wordt zo wijs gemaakt dat een film waarmee veel verdiend wordt, een goede film is.’

Tanwarin’s laatste film draaide in tien bioscopen, maar verdween na een week omdat die niet voldoende publiek trok. Hij wijt dat aan het feit dat zijn film eenmaal per dag werd gedraaid, nadat op de openingsdag slechts 9.000 baht was verdiend.

De vice-president van SF Cinema zegt dat hij ruimte biedt aan Thaise films. ‘Dit is een industrie en iedereen is afhankelijk van iedereen. Dus er moet meer discussie zijn over deze kwesties.’ [Snapt u wel? Ik niet]

Prayut bij zetstuk van hemzelf

Kort nieuws donderdag 12 januari

– Premier Prayut lijkt niet erg gecharmeerd van een zetstuk van hemzelf, althans op deze foto, want op de krantenfoto heeft hij een onderzoekende blik. Opvallend is dat de kartonnen Prayut licht glimlacht en dat zie je hem zelden doen. Het zetstuk staat in het Government House voor kinderen die zich zaterdag tijdens Children’s Day samen met de premier willen laten vereeuwigen.

Maar daar gaat het bericht niet over. Het gaat over zijn verzekering dat de regering vastbesloten is aan verzoening te werken, maar ‘het opbouwen van nationale eenheid dient zich niet uitsluitend te richten op het politieke aspect’, doelend op de discussie over amnestie.

Voormalig oppositieleider Abhisit is blij met deze opmerking. ‘Verzoening en amnestie zijn niet hetzelfde.’ Voormalig regeringspartij Pheu Thai is ook al blij. Ze steunt het plan van vice-premier Prawit voor een dialoog tussen verschillende partijen. Het bericht bestaat verder uit oud nieuws en daar doe ik niet aan.

– De Japanse keizer Akihito en keizerin Michiko brengen ‘in de lente van dit jaar’ een bezoek aan Thailand om koning Bhumibol de laatste eer te bewijzen, heeft een woordvoerder bekend gemaakt. Ze doen Thailand aan op de terugreis na een bezoek aan Vietnam. De buitenlandse reis is de eerste sinds het bejaarde keizerlijk echtpaar in januari vorig jaar de Filipijnen bezocht ter herdenking van de doden in de Tweede Wereldoorlog.

– Een erg onduidelijk bericht met gegevens die in strijd zijn met eerdere berichten over de import van de NGV-bussen (aardgas) voor het openbaarvervoerbedrijf van Bangkok. Midden volgende maand arriveren 291 van de 489 gekochte bussen. Het importbedrijf heeft toegezegd 427 miljoen baht te betalen aan importheffingen. De bussen staan nu op de kade van de Laem Chabang haven.

Het bericht zegt niets over de eerste 100 bussen waarop beslag was gelegd door de douane wegens ontduiking van de importheffing en wekt ook de indruk dat de bussen rechtstreeks uit China zijn geïmporteerd en alleen op papier via Maleisië, zodat ze konden profiteren van de belastingvrijstelling op basis van de Asean Free Trade Agreement. En daar laat ik het maar bij.

Lichaam Suphaksorn opgegraven– Follow-up op het bericht van woensdag over de ontvoering en vermissing van restaurantmedewerkster Suphaksorn Ponthaisong (28). Zoals al vermoed werd, is ze vermoord. De politie heeft haar lichaam dat was begraven in Muang (Kanchanaburi) dinsdagnacht [?] opgegraven.

Het hoofd van de gemeentepolitie van Bangkok heeft gisteren de hoofdverdachte, de commandant van het politiebureau Ban Pong (Ratchaburi), vier uur verhoord. Hij zegt dit zelf gedaan te hebben omdat de zaak ernstig is.

Suphaksorn werd sinds 13 december vermist. Ze was met een vriendin en de hoofdverdachte verwikkeld in een love triangle. De politiecommandant wordt ervan verdacht opdracht te hebben gegeven voor haar ontvoering en moord. Van zes verdachten die de klus voor hem klaarden, zijn drie aangehouden en drie zijn nog op vrije voeten. De politie verzet zich tegen borgtocht voor de hoofdverdachte.

– Ook al zo’n continuing story: de plannen voor een promenade langs de Chao Phraya tussen de Rama VII en Pin Klao brug, tweemaal 7 km aan beide zijden van de rivier. De River Assembly heeft premier Prayut gevraagd het project te stoppen, voordat de gemeente Bangkok de inschrijving volgende maand begint. Een zelfde verzoek is gedaan aan vice-premier Prawit, die vorige week door het Committee for the Conservation of Rattanakosin and Old Town is gevraagd het ontwerp samen met architecten te beoordelen.

Alhoewel de breedte van de promenade is teruggebracht van 12-19 tot 7-10 meter maakt de River Assembly zich zorgen over de gevolgen voor de woongemeenschappen langs de rivier en milieu en het vraagt zich af of het past in het zoning plan van de gemeente. ‘Wat geprobeerd wordt is de bewoners van woongemeenschappen uit te wijzen’, zegt co-leider Yotsaphon.

De aanleg van The New Landmark of Thailand kost 8,3 miljard baht en duurt naar verwachting 18 maanden. Begonnen wordt aan de Thonburi zijde omdat daar geen bouwsels in de weg staan. Wat het bericht ‘woongemeenschappen’ noemt, zijn afgaande van de foto’s die ik heb gezien, krotten van golfplaat, deels boven de rivier illegaal opgetrokken.

– De politie zoekt bewijs om een arrestatiebevel te kunnen aanvragen voor tien verdachten van de fraude bij het toelatingsexamen voor de gemeentepolitie van Bangkok en de Provincial Police Region 7. Gisteren meldde een van de betrokkenen, een functionaris van het districtskantoor Pathumwan, zich bij de politie. Hij is vrijgelaten op borgtocht. De politie heeft onderzoek gedaan naar zijn financiën. De Provincial Police Region 7 doet een eigen onderzoek in haar jurisdictie om uit te zoeken wie betrokken is bij de fraude.

In totaal worden voorlopig dertig personen verdacht. Een commissie heeft geconstateerd dat bij tien andere politiebureaus niet is gefraudeerd. Zij kunnen doorgaan met de rekruteringsprocedure. De commissie peinst nog over het annuleren van de examenresultaten, maar daardoor zouden eerlijke kandidaten gedupeerd worden. Het wachten is op het verlossende woord van hoofdcommissaris Chakthip. (Zie verder de pagina Corruptie 2)

– De autoriteiten in Thailand zijn erg goed in het maken van plannen, maar of ze worden uitgevoerd lijkt hen minder te interesseren. De National Security Council heeft gisteren een plan goedgekeurd ter verhoging van ’s lands paraatheid om diverse dreigingen het hoofd te bieden, waaronder natuurrampen en bedreigingen van de nationale veiligheid. Het plan geldt vanaf dit jaar tot 2021. En daar laat ik het maar bij. Papier is geduldig.


 

Overstromingen Situatie in Bang Saphan (Prachuap Khiri Khan)

Overstromingen: 25 doden, kindje van 5 jaar verdrinkt

11 januari – Een meisje van 5 jaar is het laatste slachtoffer van de overstromingen in het Zuiden. Het lichaam van het kindje werd gisteren in een bebost gebied gevonden, zo’n 200 meter van de Phetkasem Road, de belangrijkste verbindingsweg naar het Zuiden. Het totaal aantal dodelijke slachtoffers komt daardoor op 25.

Maandagavond laat reisde het meisje samen met haar moeder en zes andere volwassenen in een minibusje van Nakhon Si Thammarat naar Suphan Buri, waar ze een bruiloft zouden bijwonen. In Prachuap Khiri Khan kon het busje niet verder omdat de weg onder water stond. De passagiers en bestuurder klommen op het dak van de auto, terwijl het water bleef stijgen. Een van hen stuurde de GPS-locatie naar de autoriteiten met het verzoek om hulp.

Moeder en kind vielen in het water, toen ze probeerden het dak op te klauteren. De andere passagiers zagen kans de moeder te redden, het kindje werd meegesleurd door het sterk stromende water.

Inkomstenbelasting: Aftrekpost voor donaties aan Zuiden

11 januari – In Nederland kennen we bij de inkomstenbelasting een aftrekpost voor goede doelen, Thailand introduceert nu een aftrekpost voor donaties aan de hulpoperaties in het Zuiden. Een maatregel waar maar weinig Thai van zullen profiteren, want slechts 6 procent van de bevolking betaalt inkomstenbelasting.

Het kabinet is gisteren akkoord gegaan met de aftrekpost van 1,5 maal het gedoneerde bedrag, ze geldt zowel voor individuen als voor bedrijven. Bij personen mag het af te trekken bedrag niet hoger zijn dan 10 procent van hun netto inkomen en bij bedrijven 2 procent van de netto winst. Donaties die voor aftrek in aanmerking komen, dienen te worden gedaan aan organisaties die zijn gecertificeerd door het Revenue Department.

De maatregel heeft tot doel mensen te stimuleren om de slachtoffers van de overstromingen in de twaalf zuidelijke provincies te helpen, schrijft de krant wat me een vrij overbodige toevoeging lijkt. Het kabinet heeft ook besloten bedrijven in de getroffen provincies toe te staan hun belastingaangifte een maand uit te stellen.

Laatste nieuws
Het bericht beschrijft verder in detail de laatste stand van zaken. In het Government House is een hulpcentrum opgezet, waar mensen basisbehoeften kunnen doneren. Geldelijke bijdragen kunnen gestort worden op een bankrekening van de regering.

Omdat bruggen en wegen zijn beschadigd, heeft het Highway Department enkele noodbruggen geïnstalleerd. In Prachuap Khiri Khan zijn vijf snelwegen beschadigd en in zeven provincies zijn 19 secties van 22 routes geblokkeerd.

De evacuatie van de resterende 38 patiënten van het Ban Saphan ziekenhuis is versneld. Veertien patiënten die op de IC lagen, zijn al verhuisd toen het ziekenhuis onder water liep. In het ziekenhuis staat 50 cm water. Twintig civiele ingenieurs van het Medical Supportive Emergency Respons Team zijn naar het ziekenhuis gestuurd om de schade op te nemen. Ze hebben elektriciteit, water en medische apparatuur gecontroleerd.

Overstromingen Bang Saphan BMW meegesleurd door het water

Update: In een ander bericht pleit het Engineering Institute of Thailand (EIT) voor de aanleg van waterwegen om de gevolgen van de grote overstromingen en economische verliezen voor de bevolking in het Zuiden te beperken. Verder dient volgens het EIT de infrastructuur van steden te worden aangepast om rampen beter te lijf te kunnen.

Voorzitter Thanes noemt de huidige overstromingen een belangrijke les voor waterbeheer. Hij wijst erop dat ze verschillen van de overstromingen die de Central Plains in 2011 troffen. In het Zuiden komt het meeste water met hoge snelheid van de bergen. De riolen in de steden zijn niet bestand tegen de enorme hoeveelheid en krachtige stroom.

Dit water dient in de visie van EIT op de lange termijn via waterwegen te worden afgevoerd naar de zee. Op de korte termijn dient de capaciteit van de riolen te worden vergroot en dienen obstakels te worden verwijderd. Andere adviezen: aanpassing elke vijf jaar van stedelijke bestemmingsplannen en reservering van gebieden voor de opvang van water. Het ministerie van Transport dient te zorgen voor secondaire wegen die gebruikt kunnen worden wanneer hoofdwegen onder water staan.

Koning eist wijziging grondwet

11 januari – Alleen degenen met andere nieuwsbronnen zullen kunnen bevroeden wat het nieuws van vandaag werkelijkt betekent, want van het openingsverhaal van Bangkok Post worden krantenlezers niet veel wijzer. Koning Vajiralongkorn wil dat de nieuwe grondwet die in augustus is goedgekeurd in een referendum, wordt veranderd.

Volgens premier Prayut gaat het om drie tot vier artikelen die betrekking hebben op de macht van de koning, en dat is alles wat Prayut en dus de krant erover zegt. Het artikel beschrijft alleen in extenso de procedure, maar zegt niets over de inhoud van die veranderingen. Om de door de koning gewenste veranderingen mogelijk te maken, dient eerst de interim-grondwet te worden veranderd. Het kabinet is al akkoord, het parlement komt vrijdag in spoedzitting bijeen om die te bespreken. De drie vereiste lezingen worden er in één zitting doorheen gejast.

Omdat ik door een bevriende expat regelmatig wordt voorzien van informatie die de Thaise media niet durven publiceren, kan ik er alleen in bedekte termen over schrijven. Laat ik er dit over zeggen. Een bekend spreekwoord luidt: Als de vos de passie preekt, boer pas op je kippen (Een huichelaar is niet te vertrouwen). Wie in dit geval de boer en de vos zijn, mag u zelf bedenken.  (Zie verder de pagina Grondwetwijziging 2)

Borgtocht ja, borgtocht nee

Jatuporn Prompan bij de Criminal Court in oktober 201611 januari – Goed nieuws voor UDD-voorzitter Jatuporn Prompan, slecht nieuws voor student Jatupat ’Pai Dao Din’ Pattararaksa.

Jatuporn is na drie maanden detentie vrijgelaten op borgtocht. Hij was gevangen gezet omdat hij de voorwaarden van zijn vorige vrijstelling op borgtocht had overtreden, maar deze keer zal hij dat niet weer doen. In zijn (zevende) aanvraag zei hij te betreuren dat hij die had overtreden. Jatuporn is herstellende van een bacteriële infectie. Hij staat terecht wegens de roodhemdrellen in 2010.

Jatupat zit achter de tralies omdat hij op zijn Facebook-pagina een link had geplaatst naar een BBC-artikel over de nieuwe koning en dat levert hem een vervolging wegens majesteitsschennis op. De New Democracy Movement, een groep anti-coup studenten, heeft de NHRC gisteren gevraagd onderzoek te doen naar de afgewezen aanvraag voor vrijstelling op borgtocht. Het verzoek ging vergezeld van 3.600 handtekeningen, verzameld via change.org, en een andere petitie van Jatupat’s vader, gericht aan NHRC-lid Angkana.

NDM-lid Rangsiman zegt dat de afwijzing Jatupat hindert bij de rechtsgang. Bovendien moet hij op 17 en 18 januari eindexamen doen. Jatupat is laatstejaars student rechten aan de universiteit van Khon Kaen. Jatupat kwam eerder vrij op borgtocht, maar werd later aangehouden omdat hij de link niet had verwijderd. Angkana zegt dat de NHRC weinig kan doen omdat ze niet bevoegd is in gerechtelijke procedures in te grijpen. (Zie verder de pagina Majesteitsschennis)

Politie schroomt gehele examen te annuleren

11 januari – Eerlijke kandidaten die geslaagd zijn voor het toelatingsexamen van de gemeentepolitie Bangkok (BMTA) en Provincial Police Region 7, kunnen nog even gerust ademhalen. De Royal Thai Police zal niet het gehele examen ongeldig verklaren, althans voorlopig. Dit heeft hoofdcommissaris Chakthip bekend gemaakt over het examen waarbij flink gefraudeerd is. De rechten van de kandidaten die niet verdacht worden en legitiem geslaagd zijn, worden beschermd, zegt hij.

Overigens zijn niet alle geslaagden verzekerd van een plaats, want er zijn 2.800 plaatsen beschikbaar voor de 13.000 kandidaten. Ze kunnen een plaatsje op de wachtlijst opschuiven, wanneer de (geslaagde) fraudeurs van de lijst geschrapt worden.

Een van de verdachten is een functionaris werkzaam bij het districtskantoor van Pathumwan. Hij meldde zich gisteren in het gezelschap van zijn advocaat bij de politie van Phahon Yothin. De politie van dat bureau ondervraagt nog steeds getuigen. Tegen 51 verdachten worden binnenkort arrestatiebevelen aangevraagd. Dat zijn universiteitsstudenten die tijdens het examen anderen van antwoorden hebben voorzien door hen te laten afkijken.

Regering en NRSA op de bres voor verzoening

11 januari – Twee initiatieven om politieke scheidslijnen te slechten. De regering overweegt een dialoog te organiseren waarop politieke partijen en groepen hun verschillen kunnen bijleggen met als doel voorafgaand aan de verkiezingen verzoening tot stand te brengen.

De nationale hervormingsraad (NRSA) werkt aan een soortgelijk voorstel, maar dat concentreert zich op gevallen van politieke onrust tussen september 2006 (militaire coup tegen de regering Thaksin) en mei 2015 (coup tegen de regering Yingluck).

Het voorstel voorziet in vrijspraak voor plegers van kleine vergrijpen die schuld bekennen. Maar ze moeten zich verder koest houden, zo niet dan staan ze alsnog voor de rechter. Plegers van ernstige vergrijpen dienen hun onschuld in de rechtbank aan te tonen. Als ze schuld bekennen, krijgen ze strafvermindering. NRSA-lid Seree zegt dat het voorstel geen amnestie is omdat de plegers niet van schuld worden vrijgepleit.

De door de regering nagestreefde dialoog is bekend gemaakt door vice-premier en minister van Defensie Prawit, die verantwoordelijk is voor het verzoeningsproces. Hij zei niet zelf de dialoog te gaan leiden, maar een hoge ambtenaar met die taak te belasten.

‘Ik wil oprecht dat alle groepen vreedzaam samenleven. Er moeten regels zijn, die voor alle partijen acceptabel zijn. Maar ik heb nog niet nagedacht over het eindresultaat. Het beste is als de media daarover niet speculeren.’

Gevraagd of amnestie deel uitmaakt van het proces, reageerde hij geïrriteerd. ‘Ik geef geen commentaar op zaken die onder de rechter zijn. Houd die erbuiten.’

Zoals bekend is amnestie een heet hangijzer in de Thaise politiek. Alle initiatieven die sinds de regering Yingluck op dit vlak zijn genomen, zijn gesneuveld.

De Royal 1, veerboot Pattaya-Hua Hin

Kort nieuws woensdag 11 januari

– De maidentocht was al uitgesteld en nu wordt ook de officiële start van de veerdienst Pattaya-Hua Hin, die voor morgen was gepland, uitgesteld vanwege het barre weer in de Golf van Thailand. Een nieuwe datum is nog niet vastgesteld. De gratis vaartochtjes die de maatschappij sinds vorige maand aanbiedt, gaan door tot zondag, mits het weer geen roet in het eten gooit. De overtocht tussen de twee steden, duurt 90 minuten. Over de weg zijn reizigers zes uur kwijt. De weersverwachting voor de komende dagen belooft weinig goeds; voorspeld zijn een harde wind en een ruwe zee.

– Het leger vervoert morgen en vrijdag militair materieel, zoals tanks en gewapende voertuigen, naar Bangkok, waar kinderen zaterdag op Children’s Day zich eraan mogen vergapen [en erop klimmen]. Ze worden naar twee plaatsen in de hoofdstad gebracht, waar het leger activiteiten voor kinderen houdt. Morgen verhuizen helikopters, vrijdag wapentuig en hulpgoederen. Zaterdag vanaf 16 uur gaat het spul weer terug. Het bericht noemt niet de andere activiteiten, die georganiseerd worden. Gebruikelijk is dat ze in het Government House op de stoel van de premier mogen zitten.

– Thaise kinderen willen liever onderwijzer worden dan arts, aldus het achtste jaarlijkse onderzoek van het rekruteringsbureau Adecco. Die conclusie trekt het uit een onderzoek vorig jaar onder 900 kinderen van 7 tot 14 jaar in Bangkok en andere provincies.

In vorige onderzoeken was een baan als arts populair, maar die stond nu op de tweede plaats, zij het met een kleine marge. Daarna komen soldaat, atleet en politieofficier. Andere kinderen, geïnspireerd door wijlen koning Bhumibol en zijn ideeën, willen boer worden. Het soldatenbestaan is het meest ‘cool’ aldus de kids, gevolgd door politieofficier, arts, voetballer en onderwijzer. Gevraagd naar hun salaris verwachtingen, antwoordden de meesten 15.000 tot 30.000 baht per maand.

– De rechtbank heeft toestemming verleend voor arrestatiebevelen voor een hoge politieofficier en zes anderen, die worden verdacht van de ontvoering van een restaurantmedewerkster uit Sa Kaeo. De vrouw (28) wordt sinds vorige maand vermist. Een getuige heeft gezien hoe ze ontvoerd is uit een appartement in Bangkok. De politie beschikt ook over camerabeelden en ander bewijsmateriaal.

Volgens de politie heeft hoofdinspecteur Pongsawat van het politiebureau Ban Pong (Ratchaburi) opdracht gegeven aan een groep personen om haar te ontvoeren en vermoorden. Volgens een bron is een van hen een voormalige politieofficier van een bureau in Kanchanaburi. Na diens vertrek werd hij een ‘invloedrijke figuur’ in de provincie, een aanduiding die niet duidt op een onberispelijk leven. In diens huis zijn enkele vuurwapens gevonden.

De ouders van de vrouw hebben onlangs gesproken met het hoofd van de gemeentepolitie Bangkok en gevraagd naar haar op zoek te gaan, omdat ze het contact met de familie had verloren. Ze maken zich zorgen over haar veiligheid. De politie noemt jaloezie van Pongsawat als motief.


 

Mekong met eilandjes voor Chiang Saen

En weer wordt een aanslag gepleegd op de Mekong

10 januari 2017 – ‘De afbraak van het ecosysteem van de Mekong komt neer op het doden van mensen die van de rivier afhankelijk zijn.’ Duidelijker kan het niet, dunkt mij. De uitspraak wordt gedaan door Niwat Roikaew, hoofd van het lokale netwerk Rak Chiang Khong, naar aanleiding van het verzoek van China aan Thailand om de rotsachtige eilandjes in de stroomversnelling van Khon Pi Luang op te blazen zodat ook grote vrachtschepen er in het laag-waterseizoen gemakkelijk kunnen passeren. Het Thaise kabinet is daar in principe mee akkoord gegaan.

Die stroomversnelling strekt zich uit over een afstand van 1,6 km ten noorden van Chiang Rai en vormt de overigens omstreden grens tussen Thailand en Laos. Wanneer ze er niet meer liggen, wordt het vrachtvervoer met schepen van 600 ton tussen Yunnan en Luang Prabang in Laos aanzienlijk vergemakkelijkt.

Maar het Network of Thai People in Eight Mekong Provinces en de Rak Chiang Khong groep verzetten zich omdat de locatie een belangrijke broedplaats is van vissen en vogels. De plaats is ook belangrijk voor de lokale visserij; wanneer de eilandjes worden weggehaald komt het levensonderhoud van de bewoners in beide landen, die van de visserij afhankelijk zijn, in gevaar. Ook wordt de waterstroom erdoor versneld, waardoor de oevererosie toeneemt en het scheepvaartverkeer met grote schepen maakt het voor de lokale bevolking lastig om er per boot te reizen.

Mekong Islet blast site

Vorige maand spraken vertegenwoordigers van een Chinees bedrijf dat opdracht heeft gekregen de milieu en sociale gevolgen van het project in kaart te brengen met de Rak Chiang Khong groep. Die betoogde dat vracht nu gemakkelijk van China naar Thailand vervoerd kan worden over de R3A Highway zodat de Mekong rivier kan worden gespaard.

Het is de vraag of dit argument overtuigt, want China wil ook tussen 2015 en 2020 drie vracht- en drie passagiershavens aanleggen en tussen 2020 en 2025 vier havens die schepen van 500 ton kunnen bedienen en nog eens negen havens voor schepen van 300 ton. Ook wordt een nieuwe brug over de rivier gebouwd.

Assistent minister Kobsak van het PM’s Office zegt dat China, Laos, Myanmar en Thailand eerder overeenstemming hebben bereikt over verbetering van de bevaarbaarheid van de rivier. Thans kunnen alleen schepen met een bruto tonnage van 50 tot 150 ton ongehinderd de route gebruiken. Voor grote schepen is de route door eilandjes en stroomversnellingen onveilig.

Kobsak laat er geen twijfel over bestaan: ‘Voor de veiligheid van goederen en het vervoer van mensen, alsmede het reduceren van risico’s door ongelukken en milieugevolgen, is het noodzakelijk de bevaarbaarheid te verbeteren zodat schepen van 500 ton kunnen passeren.’

En dat belooft weinig goeds voor de rivier die toch al wordt bedreigd door dammen, zoals de Xayaburi (in aanbouw) en de Don Sahong dam (in voorbereiding) in Laos, plannen voor nog meer dammen en de bestaande dammen in China.

De Rak Chiang Khong groep heeft zondag bij de NHRC een petitie tegen het kabinetsbesluit van 27 december ingediend, dat de weg opent naar het ingrijpend gebruik van dynamiet. NHRC-lid Tuenjai zegt dat de rechten van de mensen zijn geschonden omdat ze geen toegang hebben tot informatie en geen inspraak hebben op het project dat hun levensonderhoud bedreigt. Tuenjai gaat de zaak ook onder de aandacht van internationale organisaties brengen om te proberen de Mekong erkend te krijgen als een werelderfgoed site en zo het opblazen van de eilandjes te voorkomen. (Bron: Bangkok Post, 9 januari 2017)

Vergelijk ook het commentaar van BP van 31 december: Spaar de Mekong. Meer over alle aanslagen op de Mekong op de pagina Mekong brood uit het water. Dit artikel wordt herplaatst in de rubriek Features.

Regens in Zuiden de zwaarste in 30 jaar

10 januari – Bangkok Post opent vandaag weer met de overstromingen in het Zuiden van Thailand die inmiddels aan 21 personen het leven hebben gekost  en bijna 1 miljoen bewoners treft. De koning heeft via privy councillors die een bezoek brachten aan premier Prayut, laten weten zich over hun lot zorgen te maken en over de moeilijkheden bij de hulpverlening.

Volgens premier Prayut zijn de regens dit jaar de ergste van de afgelopen dertig jaar. Wanneer de overstromingen tot bedaren zijn gekomen, zal de regering ‘alle maatregelen nemen om de problemen met de afvoer van water op te lossen en de waterstroom naar de zee te vergroten’.

Het ministerie van Onderwijs gaat  7.500 leraren en leerlingen van beroepsopleidingen naar het Zuiden sturen. Ze helpen vanaf zaterdag in teams van driehonderd man de komende acht dagen bij het repareren van voertuigen en elektrische apparaten. Het in Surat Thani geopende rampencentrum heeft de coördinatie.

Twee onderwijsdiensten en de scoutsorganisatie gaan ook in elke provincie die door de overstromingen is getroffen, fix-it centra openen, eveneens voor de (gratis) reparatie van voertuigen en elektrische apparaten. Als target heeft het ministerie 400.000 stuks gesteld, aldus staatssecretaris Panadda (Onderwijs).

Overstromingen Damage from floodsDe stad Nakhon Si Thammarat wordt naar verwachting morgen getroffen door een enorme plas water afkomstig van het district Khian Sa in Surat Thani. Het Royal Irrigation Department heeft de opdracht gekregen plannen te maken om de afvoer te versnellen. De (gelijknamige) provincie kampt met 1 miljard kubieke meter water en moet 160 miljoen kuub water per dag afvoeren, waarvoor zo’n 30 tot 40 waterpompen zijn geïnstalleerd. In de provincie staat 1 miljoen rai aan landbouwgrond onder water.

De marine doet ook haar best: ze heeft 30 water-propelling boten naar het district Hua Sai en 20 naar Pak Phanang gestuurd om de waterstroom te versnellen. De provinciale autoriteiten hebben om nog eens 40 gevraagd voor het estuarium in het district Muang. De marine heeft ook mobiele medische teams ingezet en helikopters staan stand-by om patiënten te evacueren.

In Prachuap Khiri Khan zijn gisteren delen van de Phetkasem Road onder water gelopen. De rijbaan naar het Zuiden is korte tijd afgesloten geweest, waardoor een kilometers lange file ontstond. Alleen grote voertuigen mochten er later door.

Personeel van het Bangsaphan ziekenhuis heeft een race tegen de klok gevoerd om het ziekenhuis met zandzakken te beschermen tegen het rijzende water. Medische uitrusting is naar hogere verdiepingen gebracht. 65 patiënten zijn in afwachting van evacuatie naar het Prachuap Khiri Khan ziekenhuis.

Update: Een ander bericht meldt dat de verbouw van één gewas op bergen in het Zuiden door het Royal Forest Department (RFD) verboden gaat worden, want daardoor zijn bergen niet meer in staat water vast te houden. De overstromingen worden voor een groot deel toegeschreven aan run-off, water dat ongehinderd van de bergen stroomt.

Veel bewoners hebben op de bergen bomen gekapt om plaats te maken voor de verbouw van marktgewassen, voornamelijk rubber, zegt RFD-hoofd Chonchatid Suraswadi. In tegenstelling tot andere bomen hebben rubberbomen een beperkt wortelstelsel, wat ze minder geschikt maakt om water te absorberen. Ze hebben ook minder capaciteit om grondwater vast te houden.

Het RFD gaat voorschrijven dat de lokale bevolking samen met rubberbomen fruitbomen dient te planten. ‘Een gemengde vegetatie brengt ons terug naar de goede oude manieren die ons altijd hebben geholpen de gevolgen van natuurrampen in het verleden te verzachten.’

Volgens cijfers uit 2014 is 2,2 miljoen rai aan wateropvanggebieden omgezet in rubberplantages. Het verbod op monocultuur geldt niet alleen voor het Zuiden, maar voor het hele land. Dat betekent voor het Noorden dat boeren niet langer uitsluitend maïs mogen verbouwen in bossen.

Wat Dhammakaya: Woordvoerder Ong-art gevlucht [?]

10 januari – Hij wordt gezocht voor het opstoken van volgelingen van de controversiële Wat Phra Dhammakaya om zich te verzetten tegen de arrestatie van hun geliefde abt, maar hij lijkt de benen te hebben genomen naar Frankrijk. De politie vraagt de collega’s na te gaan of hij daar is.

Wat Dhammakaya woordvoerder Ong-art ThamnithaHet vermoeden dat hij in Frankrijk is, is gebaseerd op een foto online, waarop hij te zien is met een groep monniken en volgelingen in een Japans restaurant in Frankrijk. Wanneer blijkt dat hij inderdaad in Frankrijk is, vraagt de politie aan de afdeling International Affairs van de procureur-generaal een verzoek tot uitlevering te doen.

Ong-art moet het land illegaal hebben verlaten, want Immigration heeft geen gegevens over zijn vertrek. Alle grensposten is gevraagd naar hem uit te zien.

Die Ong-art is trouwens een reislustig persoontje, want vorig jaar reisde hij achttien keer in en uit het land. De politie vermoedt dat hij via Laos naar Frankrijk is gevlucht. Zjn bezittingen zou hij per zeecontainer verscheept hebben.

Het bericht kauwt verder de voorgeschiedenis na, zoals de mislukte poging van de DSI de abt in juni te arresteren. De abt wordt gezocht wegens heling en het witwassen van geld, omdat hij een donatie heeft aangenomen van de Klongchan Credit Union Cooperative. Dat geld was ontvreemd uit de kas. Alle andere gebeurtenissen zijn te lezen op de pagina Klongchan Credit Union Cooperative – Wat Phra Dhammakaya.

Kort nieuws dinsdag 10 januari

– De nieuwe grondwet die vorig jaar augustus in het referendum is goedgekeurd, ontbeert nog steeds de handtekening van de koning. Wanneer hij uiterlijk 6 februari niet heeft getekend, wordt de wet niet van kracht. Vice-premier Wissanu zegt dat de regering dan een oplossing moet bedenken, zoals wijziging van de interim-grondwet die thans geldt. Maar in dat geval belandt het land op dood spoor.  (Zie verder de pagina Grondwetwijziging 2)

– Het National Anti-Corruption Network [NACN, nooit van gehoord] vraagt het ministerie van Onderwijs onderzoek te doen naar de studenten die bij het toelatingsexamen voor de gemeentepolitie van Bangkok (MPB)  antwoorden hebben verstrekt.

Volgens de secretaris-generaal van het NACN hebben ze 20.000 tot 30.000 baht per persoon gekregen. Ze namen deel aan het examen en lieten kandidaten afkijken. Zelf vulden ze met opzet foutieve antwoorden in, hetgeen bij de de examencommissie argwaan wekte. Het MPB Training Centre heeft bij de politie tegen 350 personen aangifte gedaan, die betrokken waren bij de fraude. De politie gaat tegen 51 een arrestatiebevel aanvragen.

De NACN heeft het ministerie ook gevraagd onderzoek te doen naar de leidinggevenden van de desbetreffende universiteiten.  De Royal Thai Police denkt na over annulering van het examen. (Zie verder Kort Nieuws van 7 en 9 januari) (Zie verder de pagina Corruptie 2)

– Automobilisten hebben het advies gekregen dit weekend de Phahon Yothin-Ratchayothin kruising te vermijden daar delen van de Ratchayothin fly-over worden gesloopt. Vandaag wordt het verkeer vanaf 22 uur omgeleid. De werkzaamheden duren tot zondag. Opdrachtgever MRTA waarschuwt ook voor de herrie tijdens het werk.

De afgelopen tijd is de verkeerssituatie tijdens de spitsuren van kwaad tot erger geworden. De fly-over is in november gesloten ter voorbereiding van de sloop, die nodig is voor de aanleg van de sectie Mor Chit naar Saphan Mai van de uitbreiding van de Green Line.

Pateemoh– Pateemoh Sadeeyamu (51) is de eerste vrouwelijke moslim adjunct-gouverneur van Narathiwat en daar is de moslimbevolking erg verheugd over. Op het gemeentehuis van Narathiwat werd ze gisteren begroet door ruim vijfhonderd overheidsfunctionarissen , moslimleiders en bewoners uit Phatthalung, Yala, Pattani en Narathiwat. Pateemoh werd op 7 oktober 2016 tezamen met elf anderen door het ministerie van Binnenlandse Zaken benoemd tot adjunct-gouverneur. Ze werkte eerder als adjunct-gouverneur van Phatthalung.

– Eind maart moeten alle 4.000 minibusjes voorzien zijn van GPS om de heren bestuurders beter in de gaten te kunnen houden, want die nemen het in het algemeen niet zo nauw met de verkeersregels of verplichte rusttijden. Dat laatste is gebleken bij het recente dramatische ongeluk in Chon Buri.

Wanneer het systeem na 31 maart nog ontbreekt, krijgen de exploitanten eerst een waarschuwing en later een boete. Van de 4.000 bussen worden 3.000 door één exploitant geëxploiteerd.

Staatsbedrijf Transport Co, dat de concessies verleent aan de inter-provinciale busjes, bekijkt momenteel welke busjes vervangen dienen te worden door grotere microbussen. [De krant noemt ze micro-buses; wie weet een goede vertaling?] Die zouden veiliger zijn dan minibusjes.

Een bron bij het Department of Land Transport zegt dat de dienst nieuwe regels aan de NCPO heeft voorgelegd die tot doel hebben het aantal ongelukken te verminderen. Ze bestaan voornamelijk uit strengere straffen voor verkeersovertredingen, rijden zonder vergunning enzovoort. Wanneer chauffeurs hardleers zijn, wordt hun rijbewijs geschorst en bij recidive ingetrokken. Ook automobilisten kunnen strengere straffen verwachten voor onder andere door rood licht rijden en rijden onder invloed waardoor doden vallen.

– De nationale hervormingsraad (NRSA) is in grote meerderheid akkoord gegaan met het voorstel van van de NRSA-commissie politieke hervormingen om corrupte ambtenaren, die het land schade berokkenen streng te bestraffen. Wanneer de schade meer dan 1 miljard baht bedraagt, kunnen ze zelfs de doodstraf krijgen. Het voorstel gaat nu naar het kabinet.

Tijdens de beraadslagingen gisteren betoogden enkele leden dat de maatregel corruptie niet bij de wortel aanpakt; bovendien is de doodstraf internationaal onacceptabel. De voorzitter van de commissie wees erop dat de doodstraf al bestaat in de Strafwet. Hij denkt dat de strenge maatregelen ambtenaren zullen afschrikken zich aan dubieuze zaken te bezondigen.

Vice-premier Prawit zei het gisteren nog maar eens: de roadmap to democracy blijft onverkort van kracht; de verkiezingen worden niet uitgesteld, zoals sommigen vrezen. Respondenten in een peiling van Suan Dusit zijn in meerderheid voor uitstel tot volgend jaar in verband met de crematie van koning Bhumibol. Ze vinden ook hervormingen een voorwaarde voor de verkiezingen. (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2 en de pagina Corruptie 2)

– Ambitieuze doelstelling van het Siriraj ziekenhuis in Bangkok: binnen 5 jaar mag niemand die in een vroege fase wordt gediagnosticeerd met borstkanker, overlijden. Adjunct-deken en directeur van de Siriraj Medical School Prasit zegt dat het ziekenhuis behandelingen verricht die overeenkomen met wat internationaal de praktijk is. Het ziekenhuis hecht belang aan geavanceerde technologie en faciliteiten die nodig zijn om borstkanker effectief te behandelen. Het ziekenhuis is bezig een immunotherapie researchcentrum op te zetten

De target van 100 procent overlevenden geldt voor patiënten met fase 0 tot 1 van borstkanker. Voor fase 2 is de target 90 procent en voor fase 3 80 procent. In Thailand sterven jaarlijks 10.000 Thai aan borstkanker. Elk jaar neemt het aantal nieuwe gevallen met 20,5 procent toe. Dit jaar worden 20.000 nieuwe gevallen verwacht.

Volgens Pornchai O-charoenrat van de faculteit Medicijnen van het ziekenhuis is het overlevingspercentage van borstkanker patiënten in het ziekenhuis 5 jaar na de diagnose en behandeling 92,1 procent tegen 89,6 procent in het Verenigd Koninkrijk. In ontwikkelde landen met een hoog bruto binnenlands inkomen bedraagt het 80 procent en in ontwikkelde landen met een lager nationaal inkomen 60 procent. In ontwikkelingslanden bedraagt het 40 procent. (Zie verder de pagina Gezondheidszorg)

– Het Hof van Beroep kent geen genade voor de vier roodhemdleiders die veroordeeld zijn wegens hun gewelddadig protest in 2007 voor de woning van Privy Council voorzitter Prem Tinsulanonda. Aanvankelijk kregen ze 4 jaar gevangenisstraf, maar omdat hun verklaringen nuttig waren, verlaagde het Hof die tot 2 jaar en 8 maanden.

Het viertal en drie anderen eisten destijds dat hij zou aftreden. Ze beschuldigden hem ervan de coup van 2006, waarbij Thaksin het veld moest ruimen, te hebben geregisseerd. Volgens het Hof had hun protest de verborgen doelstelling om publieke onrust te stoken en niet, zoals ze zelf beweerden, gebruik te maken van hun burgerrechten. Hun advocaten hebben een verzoek om vrijlating op borgtocht gedaan.


 

Hulpgoedere voor het Zuiden worden ingeladen op Don Mueang

Overstromingen: En toen waren het er 13

9 januari – Het zuidelijke deel van de Central Region is toegevoegd aan het gebied van negen zuidelijke provincies, die zich moeten voorbereiden op (nog meer) overstromingen als gevolg van zware regens die vandaag en morgen worden verwacht.

Ze worden veroorzaakt door een actief lagedrukgebied boven de Andaman zee en de westkust van het Zuiden. Dat beweegt zich langzaam in noordelijke richting naar de Golf van Martaban en Myanmar, aldus het Meteorological Department. Boven de Golf van Thailand en het Zuiden is nog een sterke noordoostelijke moesson actief, die golven van 2 tot 3 meter in de Golf en Andaman zee veroorzaakt. Kleine boten kunnen daardoor beter niet uitvaren, grote boten dienen met uiterste voorzichtigheid te navigeren.

Volgens het Disaster Prevention and Mitigation Department houden sinds het begin van het nieuwe jaar de overstromingen huis in tien provincies; alleen in Yala en Ranong verbetert de situatie. Ruim 958.000 personen hebben last van het water, 19 personen zijn om het leven gekomen en 1 wordt vermist. In Songkhla zijn 14 van de 16 districten tot rampgebied verklaard.

De luchtmacht heeft een C-130 vrachtvliegtuig vanaf Don Mueang (foto) met hulpgoederen en platbodems naar Wing 56 in Songkhla gestuurd. Vandaar worden ze verspreid, met name in het district Cha-uat van Nakhon Si Thammarat, dat het zwaarst getroffen is.

Overstromingen centrum van Nakhon Si ThammaratIn de stad Nakhon Si Thammarat beginnen de straten weer zichtbaar te worden. De hoofdstraten in het centrum zijn opengesteld voor het verkeer, maar sommige wijken staan nog onder 50 cm water. Op verschillende plaatsen zijn door de overheid en bedrijven keukens ingericht waar voedsel voor de slachtoffers wordt bereid (zie de foto’s op de website). Het Rawadee hotel heeft gratis accommodatie ter beschikking gesteld.

Het grote dock landing schip HTMS Angthong is uitgeweken naar een haven in Songkhla, want kon vanwege de hoge golven niet zoals gepland in Pak Panang (Nakhon Si Thammarat) aanmeren. Vandaar worden 50 water-propelling boten per vrachtwagen naar Hua Sai en Pak Panang gebracht om ingezet te worden bij de afvoer van water naar de zee. Elke boot kan 24 kubieke meter water per minuut verplaatsen.

In de provincie Trang heeft de gouverneur gewaarschuwd voor run-off  (water dat van de bergen stroomt) en grondverschuivingen. Op de meeste plaatsen trekt het water zich echter terug, maar de oevers van de rivier Trang kampen met grote overstromingen.

In Chumphon blijft de situatie kritiek in Lang Suan, waar in lage gebieden 1 meter water staat. Er is vooral behoefte aan bereid voedsel. Ruim 47.000 personen zijn getroffen door het water.

Regeringswoordvoerder Sansern zegt dat met spoed elke getroffen provincie een extra budget van 50 miljoen baht krijgt voor hulpverlening.

Waarom is een draaideurcrimineel vrijgelaten?

9 januari – Dit is de conclusie: een man (26) die achtmaal gevangen heeft gezeten en een strafblad heeft dat teruggaat tot zijn dertiende, mag niet in aanmerking komen voor koninklijke amnestie ‘wegens goed gedrag’.  ‘Het is niet geloofwaardig dat de autoriteiten geloofden dat Kittikorn in staat was tot spijt. Ze dienen zich te schamen geadviseerd te hebben een dergelijke geharde en gevaarlijke man voor amnestie voor te dragen voordat hij zou aantonen zijn gedrag te kunnen veranderen.’

Dit schrijft Bangkok Post in haar hoofdredactioneel commentaar van zondag naar aanleiding van de straatroof en moord in Lat Phrao, waarbij een man werd bestolen en gedood door Kittikorn Wikaha, een fruitverkoper met schulden uit Nonthaburi. Dit gebeurde er:

Twee mannen op een motorfiets stopten woensdagavond langs Wasin Luangjaem, die op een verlaten soi bij Suvarnabhumi liep. Kittikorn, gewapend met een groot mes, stapte af en probeerde Wasin’s nieuwe iPhone7 af te pakken. Wasin verzette zich en Kittikorn stak hem enkele keren in zijn nek, greep de telefoon, duwde Wasin tegen de grond en ging er vandoor. Het tweetal viel ook drie anderen aan, waarbij in twee gevallen een mobieltje werd gestolen.

De krant hekelt de reacties van premier Prayut en vice-premier Wissanu. Prayut zei dat draaideurcriminelen weinig kans hebben om vervroegd te worden vrijgelaten. Wissanu gaf het publiek de schuld, dat zou kritiek hebben op het systeem van royal pardons. Maar dat heeft het publiek niet, wijst de krant Wissanu terecht, het heeft kritiek op de diensten die vrijlating adviseerden: het Department of Probation, het Department of Corrections en in het geval van Kittikorn ook het Department of Juvenile Observation and Protection.

De krant acht het noodzakelijk dat Wissanu, de nieuwe minister van Justitie en het hoofd van de eerste twee afdelingen alle systematische fouten in het systeem van vervroegde vrijlating corrigeren. Ze hebben het royal pardon gecorrumpeerd door gevangenen ervoor in aanmerking te laten komen, die geen blijk hebben gegeven van zelfcorrectie. Met de vinger naar de bevolking wijzen, zoals Wissanu heeft gedaan, is een schandalige vertekening van de schuldvraag, aldus BP, die in de kop de terechte vraag stelt ‘Why did officials let loose a thug?’ (Bron: Bangkok Post, 8 januari)

Eerdere berichten:
8 januari: Kort nieuws
7 januari: Update krant: Verdachte mag niet vrijkomen
7 januari: Man doodgestoken bij straatroof in Lat Phrao

Project om Thai te interesseren voor werk op zee

Visserij wanhopig op zoek naar bemanning

9 januari – Een groep vissers in Samut Songkhram neemt deel aan een project om Thaise bemanningsleden voor trawlers aan te trekken. Ze willen op deze manier tegenwicht bieden aan het negatieve image van de Thaise visserij. In voorbereiding is een trainingsprogramma van dertien dagen later deze maand.

Een van de belangstellenden, een voormalige kok op het eiland Koh Samui, zegt na 13 jaar in de keuken te hebben gestaan, toe te zijn aan iets nieuws. Hij wil weten of het negatieve image terecht is. ‘Ik wil erachter zien te komen waarom Thai het werk niet willen doen en het overlaten aan migranten.’

Een andere belangstellende zegt bereid te zijn de uitdaging aan te gaan, alhoewel het werk gevaarlijk kan zijn als het stormt. Nog vers in het geheugen ligt de tyfoon Gay in 1989, waardoor talrijke boten omsloegen en vele bemanningsleden om het leven kwamen. Maar hij heeft vertrouwen in nieuwe radartechnologie die op schepen wordt geïnstalleerd, en betere weersvoorspellingen.

De visserij is een hard bestaan, waarbij bemanningen hun gezin vaak maanden niet zien. De sector staat in een kwaad daglicht wegens het te werk stellen van illegalen, lange werktijden en slechte arbeidsomstandigheden. De regering probeert daar wat aan te doen, denkt de ex-kok.

Maar de regering maakt zich echter meer zorgen over overtredingen van de IUU-regeling van de EU (Illegal, Unreported and Unregulated fishing), waardoor een importverbod van de EU dreigt. Thailand kreeg in 2015 een waarschuwing van de EU. Een andere bron van zorg is de mensenhandel, die door het Amerikaanse State Department wordt gevolgd.

De visserijsector kampt met een groot tekort aan bemanningsleden sinds de regering reders niet meer toestaat nieuwe buitenlandse vissers te registreren. Alleen al in Samut Songkhram zijn de reders van 2.000 boten wanhopig op zoek naar personeel. Voor het aangekondigde project hebben 30 Thai belangstelling. Ze kunnen aan boord 400 baht per dag verdienen, wat meer is dan het minimumloon. (Zie verder de pagina De vis wordt duur betaald)

Kort nieuws maandag 9 januari

– Umphang in de provincie Tak is zondagnacht opgeschrikt door een serie aardbevingen bij de grens met Myanmar, maar ze hebben geen slachtoffers gemaakt of schade veroorzaakt. De eerste beving had een kracht van 3,9 op de schaal van Richter en vond plaats op een diepte van 5 kilometer.

Bewoners in het dorp Ban Nongluang begonnen al in paniek te raken, maar enkele minuten was de situatie al weer normaal. De beving werd gevolgd door een tweede beving van 1,4 en een derde van 2,4.

Het districtshoofd van Umphang heeft de bevolking gewaarschuwd voor mogelijk nieuwe bevingen.  De directeur van het regionale kantoor van het Department of Mineral Resources vraagt de bevolking niet in paniek te raken, want breuklijnen zijn normaal in het Noorden. Er zijn veertien bekend, zowel actieve als niet-actieve, en ze veroorzaken doorgaans geen aardbevingen.

Alleen breuklijnen in drie districten van Chiang Mai kunnen zware bevingen ontketenen. Op 6 januari vonden er twee van 2,2 en 3,4 plaats; slachtoffers en schade zijn niet gemeld.

Sinds 1 januari hebben 48 bevingen van 1 tot 3,9 plaatsgevonden in de noordelijke provincies, waaronder Chiang Mai, Chiang Rai en Tak.

– Overtredingen van het intellectueel eigendomsrecht oftewel het namaken en verkopen van producten nemen online toe, zegt het Department of Intellectual Property (DIP).  Tussen januari en oktober vorig jaar zijn 2,5 miljoen artikelen in beslag genomen tegen 713.000 een jaar eerder.

Directeur-generaal Thosapone belooft er hard tegen op te treden. Vorig jaar zijn vier personen vervolgd wegens verkopen via Facebook en het verzoek is gedaan zestien websites te sluiten.

Het DIP gaat een lijst met honderd namen van overtreders aan de Belastingdienst overhandigen met het verzoek hun belastingafdrachten te controleren. Thosapone zegt dat de regering een serie maatregelen heeft genomen, waaronder wijziging van wetten, de vorming van een panel en het mobiliseren van onderdrukkingsteams. Het ministerie van Buitenlandse zaken is gevraagd op luchthavens borden te plaatsen met een waarschuwing tegen het kopen van nagemaakte producten in Thailand. De VS dringt met name aan op maatregelen.

Examenfraude - Het hoofd van ht MPB Training Centre doet aangifte– Follow-up op het bericht over de fraude bij het toelatingsexamen op 4 december van de gemeentepolitie van Bangkok (MPB; zie het eerste bericht van Kort Nieuws van zaterdag). Het hoofd van het MPB Training Centre (links op de foto) heeft gisteren tegen 347 kandidaten aangifte gedaan bij de politie van Phahon Yothin. Een van de aangeklaagden is een stadsinspecteur van de gemeente.

Zoals al gemeld kreeg de commissie die het schriftelijk examen had gemaakt, argwaan bij het controleren van de antwoorden. Uit een analyse bleek dat slechts één kandidaat een hoge score had en 50 kandidaten slechts 13 van de 150 punten scoorden. Ergo: die moeten aan het examen hebben deelgenomen om anderen van antwoorden te voorzien door hen te laten afkijken. [Deze keer geen technische hoogstandjes met slimme brillen en horloges zoals bij een toelatingsexamen van de School of Medicine (Rangsit universiteit)].

Enkele kandidaten zijn al ondervraagd en hebben toegegeven gefraudeerd te hebben. Hoofdcommissaris Chakthip is gevraagd het examen ongeldig te verklaren.

– De Central Administrative Court heeft de bouwvergunning voor de bouw van de 41 verdiepingen tellende Makadlekluang II Residence in Pathumwan (Bangkok) geschorst. De vergunning is illegaal door Gemeentewerken van Bangkok verstrekt aan het Office of the Privy Purse, een onderdeel van het Bureau of the Royal Household. Bouwvergunningen kunnen alleen verstrekt worden aan bedrijven. De rechtbank was door de Stop Global Warming Association gevraagd een stokje voor de bouw te steken.

– Mocht u zich afvragen waarom Nieuws uit Thailand vandaag zo kort is: Twee achtergrondverhalen komen later in de rubriek Features aan de orde. Een gaat over het opblazen van rotsachtige eilandjes in de Mekong om de passage van grote vrachtschepen uit China te vergemakkelijken, het andere over de strijd tegen drugsbarons.


 

Vandaag open ik Nieuws uit Thailand weer eens met een muzikaal begin: het pianoconcert nr 2 in C mineur, opus 18 van Rachmaninoff. Aan de vleugel de briljante Yuja Wang. Luister en geniet.


 

Seven dangerous days: Cijfers zijn gefantaseerd

8 januari – Het aantal van 478 verkeersdoden tijdens de zogeheten seven dangerous days (29 december-4 januari), wat neerkomt op 1 dode per 20 minuten, is schokkend, maar wat nog schokkender is dat de gegevens over het aantal verkeerscontroles en vervolgingen pure fictie zijn.

In een ingezonden brief in Bangkok Post lees ik: ‘De autoriteiten beweren dat 4,4 miljoen voertuigen zijn gecontroleerd en 727.438 verkeersdeelnemers vervolgd zijn wegens verkeersovertredingen. Als deze cijfers waar zijn, komt dit neer op 436 controles per seconde en 72 personen per seconde die vervolgd zijn. Die aantallen zijn onmogelijk te realiseren en toch wordt er van ons verwacht dat we ze geloven.’

Mijn reactie: dat doen we dus niet. (Bron: Bangkok Post, 7 januari)

HTMS Ang Thong

Overstromingen: Hulpverlening wordt opgeschroefd

8 januari – De noodhulp aan de bewoners van het Zuiden die grote overlast ondervinden van de overstromingen, wordt opgeschroefd. De overheid heeft commandocentra opgezet, die de hulpoperaties moeten coördineren. De overstromingen hebben inmiddels het leven gekost aan elf personen.

De commandocentra worden ondergebracht in de regionale kantoren van het Disaster Prevention and Mitigation Department in Surat Thani en Songkhla. Ze staan onder leiding van minister Anupong (Binnenlandse Zaken). Het hoofd van elk centrum is belast met het vormen van eenheden, die worden ingezet om te assisteren bij noodoperaties, zegt regeringswoordvoerder Sansern. Leger, marine, politie, openbaar bestuur en de particuliere sector werken samen om de hulpverlening te versnellen. Ze werken rond de klok om bewoners te evacueren die nog in hun huis vastzitten.

Sansern zegt dat premier Prayut zich ernstige zorgen maakt over het lot van de getroffen bewoners. ‘Hij heeft opdracht gegeven alle problemen aan te pakken en plannen te maken voor doorgaande hulpverlening.’ Elke provinciale gouverneur mag 20 miljoen baht uittrekken voor de hulpverlening en een commissie die een rampenfonds beheert, kan dat nog eens aanvullen voor uitgaven aan medicijnen, levensbehoeften en reparaties aan huizen.

Omdat de zware regens, die het Zuiden al een week teisteren, volgens meteorologen vanaf vandaag verminderen, heeft de marine het grote docking ship [?] HTMS Angthong, twintig flow thruster boten [?] en dertig boten van marinebasis Sattahip naar Nakhon Si Thammarat gestuurd. De thruster boten zorgen ervoor dat het water sneller naar zee wordt afgevoerd. De Angthong (foto) gaat dienst doen als uitvalsbasis voor de hulpverlening door de marine en vertrekpunt voor helikopters die hulpgoederen distribueren.

De commandant van het Vierde Legerkorps heeft alle legereenheden in de veertien zuidelijke provincies opgedragen maaltijden te bereiden en hun kazerne ter beschikking te stellen als tijdelijke schuilplaats.

Het Langsuan ziekenhuis in Chumphon en Chauat ziekenhuis in Nakhon Si Thammarat gaan morgen weer open. De defecte waterpompen in het Langsuan ziekenhuis, waardoor het ziekenhuis onder 1 meter water was gelopen, zijn gerepareerd. Aan de medische afdelingen op de begane grond wordt gewerkt.

Dierentuin Tha Lad in Nakhon Si ThammaratDe luchthaven van Nakhon Si Thammarat is vandaag en morgen gesloten omdat de start/landingsbaan en de ingang onder water staan. De luchthaven ging vrijdag dicht. Tussen Don Mueang en Surat Thani zet Thai Lion Air tot dinsdag vier extra vluchten in.

De bewoners van Nakhon Si Thammarat zijn gewaarschuwd dat krokodillen ontsnapt kunnen zijn uit de dierentuin Tung Ta Lad, die onder water is gelopen (foto). Volgens de website gaat het om minstens tien dieren. Gepoogd wordt ze tegen te houden. De afgelopen twee dagen hebben bewoners twee krokodillen dood geschoten. In het district Nop Phi Tham zijn twee bruggen ingestort, waardoor tienduizend bewoners geen kant op kunnen.

Zie verder bijgaand kader voor alle details.

Voorstel: Doodstraf voor zwaar corrupte ambtenaren

8 januari – Ambtenaren die zich schuldig maken aan corruptie, waardoor het land voor meer dan 1 miljard baht wordt gedupeerd, dienen de doodstraf te krijgen. Dat vindt de NRSA-commissie politieke hervormingen die morgen vier voorstellen aan de plenaire vergadering van de hervormingsraad voorlegt. Ook voor schade minder dan 1 miljard baht stelt ze strenge straffen voor. Dus dat belooft morgen een verhit debat te worden voor de tweehonderd leden.

De voorstellen hebben tot doel de staat in toom te houden. Ze behelzen controle en preventie van pogingen ‘to overpublicise’ [?] regeringswerk; zorgvuldige controle van de selectie van leden van onafhankelijke organisaties; mensen in staat stellen betere toegang te krijgen tot overheidsinformatie en strengere straffen tegen corruptie.

Bij de onafhankelijke organisaties gaat het onder andere om de NACC, Kiesraad, het kantoor van de Ombudsman en de NHRC. [Kom op luiaards, even naar boven scrollen voor de betekenis van de afkortingen] De strengere straffen voor corruptie variëren van 5 jaar bij een schade van minder dan 1 miljoen baht tot levenslang voor schade van 100 miljoen tot 1 miljard baht, en daarboven dus de doodstraf.

Voormalig parlementslid Worachai (Pheu Thai) zei gisteren een ander voorstel van de commissie te steunen: amnestie voor mensen van alle colour-coded shirts [rood- en geelhemden en je hebt ook nog als ik niet abuis ben de regenbooghemden] die tegen voorgaande regeringen te hoop zijn gelopen.

Amnestie verlenen voor niet-criminele vergrijpen tijdens protesten is al sinds de regering Yingluck omstreden, toen ze ervan verdacht werd oud-premier Thaksin te willen bevoordelen. Sindsdien is het enkele malen voorgesteld, maar die voorstellen leden allemaal schipbreuk.

Premier Prayut dringt erop aan het voorstel in te trekken, maar Worachai vindt niettemin dat de premier zijn bevoegdheid conform artikel 44 van de interim-grondwet moet gebruiken om het voorstel aangenomen te krijgen. Hij beschouwt het als het begin van herstel van sociale eenheid, die wordt verscheurd door pro- en anti-Thaksin groepen. (Zie verder de pagina Corruptie 2)

Waterpeil Yom zakt, vrees voor nieuwe droogte

8 januari – Raar land: het Zuiden verdrinkt in water, maar in het Noorden en het noordelijk deel van de Central Region maken rijstboeren en overheidsfunctionarissen zich zorgen over een dreigende droogte als gevolg van het lage waterpeil van de rivier Yom en enkele andere natuurlijke waterwegen.

De Yom, die in de bergen van Phayao en Phrae ontspringt, is een van de vijf grote rivieren in het Noorden die uitkomen op de Chao Phraya. In die rivier is al voor een tempel in Ang Thong een zandbank waargenomen.

In Phichit zijn delen van de rivier droog gevallen. Een boer in het district Sam Ngam verwacht dat na januari over het rivierbed kan worden gelopen. Personeel van het Irrigation Department gebruikt drie dammen om water voor later gebruik te sparen. Elke dam kan drie tot vier miljoen kubieke meter water tegenhouden.

Niettemin is de situatie kritiek omdat veel boeren afhankelijk zijn van het irrigatiesysteem dat gevoed wordt door de rivier. De bureaucraten adviseren de boeren over te stappen op andere gewassen of artesische bronnen of vijvers te graven in hun akker. Dat is de enige oplossing om ook in het off-season rijst te kunnen verbouwen.

Boeren in Chai Nat vinden het advies om op andere gewassen over te stappen alleen maar een goed idee op papier, maar in de praktijk doemt het probleem op dat bijna alle nieuwe gewassen hun levensomstandigheden niet verbeteren. Een boer zegt geprobeerd te hebben maïs te verbouwen voor veevoer en bonen, maar ze gedijen niet in de lokale grond. Hij zegt ook dat de afzet naar de markt onzeker is. Dus moeten veel gezinnen noodgedwongen rijst verbouwen ondanks de risico’s van droogte en lage rijstprijzen. (Zie verder de pagina Rijst 3)

Truck met oplegger bekneld onder een lage underpass

Kort nieuws zondag 8 januari

– Een truck met oplegger is vrijdagavond onder een viaduct in Lampang vastgelopen doordat de NGV-cilinders de onderkant van het viaduct op 2,5 meter raakten. Daardoor ontsnapte gas en raakten mensen in paniek wat niet zo gek is na de dramatische botsing in Chon Buri tussen een minibusje en een pickup truck. De NGV-cilinder van het busje ontplofte toen.

Maar in Lampang vielen geen slachtoffers en was de schade nihil. Het kostte de autoriteiten zes uur om het voertuig te bevrijden uit zijn hachelijke positie. Een team van het provinciaal kantoor van het Disaster Prevention and Mitigation Department leegde de cilinders, gebruikte blowers om de gaslucht te verspreiden en liet de voorbanden van de wagen leeglopen.

– De verdachte van de straatroven en de moord op één slachtoffer in Lat Phrao (Bangkok) en zijn medeplichtige blijven in voorlopige hechtenis. De rechtbank heeft toestemming verleend hun voorarrest te verlengen tot 18 januari, terwijl de politie intussen nog eens zeven getuigen kan horen. De moord heeft tot grote verontwaardiging in het land geleid.

Een verdachte van een misdrijf kan zeven periodes van 12 dagen worden vastgehouden, alvorens de persoon formeel in staat van beschuldiging wordt gesteld. (Zie verder de berichten van gisteren Man doodgestoken bij straatroof in Lat Phrao en Update krant: Verdachte mag niet vrijkomen)

– Werknemers die via het Social Security Fund (SSF) zijn verzekerd, krijgen het dringend advies zich gratis medisch te laten keuren, een dienst die sinds kort wordt aangeboden. Volgens staatssecretaris Charoen (Werkgelegenheid) is dat voor zowel de werknemers als hun werkgevers gunstig. Werknemers kunnen ziektes voorkomen en in goede gezondheid blijven, werkgevers worden niet geconfronteerd met hoge medische uitgaven. Charoen zei dit bij de introductie van de nieuwe service aan een staatsziekenhuis.

De gratis onderzoeken kregen in december het groene licht van het bestuur van het Social Security Office (SSO). Het onderzoek bestaat onder meer uit een bloed- en urine onderzoek en een onderzoek naar de nierfunctie. Vrouwen tussen 30 en 39 jaar hebben recht op een gratis borstonderzoek elke drie jaar en vrouwen tussen 40 en 45 jaarlijks. Personen tussen 35 en 54 kunnen zich elke drie jaar gratis laten testen op hun bloedsuikerniveau en vanaf 55 jaar elk jaar.

SSO directeur-generaal Suradej zegt dat veel SSF-leden lijden aan chronische ziektes, zoals hoge bloeddruk, diabetes en hartproblemen. Die vereisen langdurige zorg en de behandeling is duur. Volgens hem zijn sommige ziektes te voorkomen, wanneer ze beter op hun gezondheid letten. (Zie verder de pagina Gezondheidszorg)

– Drieduizend boeddhisten en moslims kwamen gisteren in een boeddhistische tempel in Narathiwat bijeen om hun harmonieuze relatie met de kerkelijk leider van Narathiwat te vieren en de monnik te bedanken voor diens inzet de goede verstandhoudingen te handhaven. Niet toevallig vierde Phra Thep Seelawisuth gisteren zijn 79ste verjaardag. Vierhonderd leerlingen kregen een beurs en lokale religieuze leiders ontvingen een aandenken. De bijeenkomst is een jaarlijkse traditie waarbij maaltijden, desserts, fruit en moslimgerechten worden verstrekt.

De monnik begon tien jaar geleden met zijn missie toen hij zag dat zowel boeddhisten als moslims onder het zuidelijk geweld leden. Hij zamelde geld in en bouwde een dorp in Sungai Kolok waar door het geweld gedupeerde bewoners kunnen verblijven.

– Het Office of the Judiciary gaat bij vijf rechtbanken een proef doen met een nieuw systeem om het vluchtrisico’s te bepalen van verdachten van kleine vergrijpen die een verzoek doen tot vrijlating op borgtocht. Het systeem gaat gebruikt worden bij zaken met een straf van niet meer dan 5 jaar. Wanneer het goed werkt, wordt het uitgerold naar andere rechtbanken.

Om het vluchtrisico te bepalen verzamelen de autoriteiten informatie over de verdachte, zodat de rechtbank op basis daarvan een weloverwogen besluit kan nemen. Aan de vrijlating kunnen voorwaarden zijn verbonden, zoals het dragen van een enkelband. Er wordt ook een systeem geïntroduceerd om verdachten via hun smartphone te volgen.


 

Guru gaat vrolijk het nieuwe jaar in

7 januari – Hoofdredacteur Pornchai van Guru, het vrijdagmagazine van Bangkok Post, begint het nieuwe jaar in haar Editor’s Note met een knipoog, getiteld ‘Things you may have already done post-NYD’. Ik licht er enkele uit:

Editor's Note 6 jan 20171 Je meldde je woensdag ziek op je werk zodat je nieuwjaarsvakantie iets langer duurde. Wordt een kater beschouwd als een ziekte?

2 Een gevoel van overweldigende droefheid overviel je op de eerste dag terug op je werk. Je vroeg je af waar die vrolijke en feestelijke gevoelens waren gebleven die je ooit had. U mijnheer, ervaart de post-vakantie blues.

3 Je wordt nog meer bedroefd als je de hoeveelheid emails ziet die tijdens je afwezigheid naar je gestuurd zijn.

5 Je trok je buik een beetje harder in terwijl je je werkbroek aan deed.

Editor's Note 6 jan 2017 29 Je vertelde voor de zesde keer een anekdote of een dronkemans verhaal uit je Nieuwjaarsvakantie.

10 Het duurde een minuut om te bedenken wat het wachtwoord van je werkcomputer ook al weer was.

11 Je hebt al geklaagd over je werk en/of gedreigd te vertrekken.

12 Je hebt al tenminste één van je voornemens voor 2017 gebroken, waarschijnlijk op tijd op kantoor komen en gezond eten.

14 (Dat is de laatste) Je vraagt je af waar je bonus is gebleven. (Bron: Guru, Bangkok Post, 6 januari)


 

Ramptoeristen reconstructie iPhone moord

Man doodgestoken bij straatroof in Lat Phrao

7 januari – Oprechte verontwaardiging of ramptoerisme? Honderden bewoners waren vrijdag getuige van de reconstructie in Lat Phrao (Bangkok) van een straatroof die woensdagavond het leven kostte aan een 26-jarige man. Enkele bewoners hielden plakkaten omhoog met de tekst ‘Killer deserves the death penalty’.

Twee mannen zijn gearresteerd voor de straatroof. Uit CCTV-beelden blijkt dat een van de verdachten, een 26-jarige fruitverkoper uit Nonthaburi, van een motorfiets stapte die door de andere verdachte werd bestuurd en naar het slachtoffer toeliep. Hij eiste diens iPhone7, maar de man weigerde en verzette zich waarna de verdachte hem in zijn nek stak.

Dezelfde nacht beroofde hij twee vrouwen: een van een iPhone5 en de ander van een tas met een Samsung smartphhone en 5.000 baht. De politie zegt dat de man een strafblad heeft dat teruggaat toen hij 13 jaar was. Hij heeft achtmaal gevangen gezeten wegens onder andere pornografie, illegale drugs, inbraak en mishandeling. Vorige maand was hij vrijgelaten uit de gevangenis.

De hoofdverdachte werd donderdagavond in Nonthaburi aangehouden, zijn maatje op vrijdag in Lat Phrao. De reconstructie vond plaats met de hoofdverdachte. Hij heeft de moord toegegeven en verklaard dat hij schulden had en zijn vriend bereid had gevonden hem te helpen bij een serie straatroven. (Bron: website Bangkok Post, 6 januari)

Roep om levenslang bij reconstructie straatroof en moord

Update krant: Verdachte mag niet vrijkomen

7 januari – Ongebruikelijke reactie van het ministerie van Justitie, want het komt zelden tot nooit voor dat het commentaar op de strafmaat van een moord levert. Maar misschien speelt de grote publieke verontwaardiging over de gruwelijke moord bij de straatroof een rol om naar buiten te treden. Hoe het ook zij, het ministerie vindt dat de verdachte nimmer vrij dient te komen.

De krant voegt aan het website-bericht enkele details toe. Het slachtoffer is een voormalige grondofficier voor een particulier bedrijf op luchthaven Suvarnabhumi. De verdachte had een groot mes bij zich en stak hem enkele malen. Op een politieconferentie gisteren zei hij niet de bedoeling gehad te hebben het slachtoffer te doden. Verder kwamen de heren nog een vierde keer in actie. Ze probeerden de tas van een vrouw af te pakken, maar dat mislukte.

Permanent secretaris van Justitie Chanchao maakte gisteren het lange strafblad van de verdachte bekend. Zijn eerste arrestatie had hij op 13-jarige leeftijd te pakken. Hij werd toen naar een heropvoedingsprogramma van het Department of Juvenile Observation and Protection gestuurd. Maar veel effect kan dat niet hebben gehad, want sindsdien is hij voor talloze vergrijpen gearresteerd en gedetineerd (zie websitebericht).

Chanchao vindt dat het OM de rechtbank moet voorstellen een zwaardere straf te geven vanwege zijn recidive. ‘Alhoewel hij misschien bekent, mag hij niet de kans op een lichtere straf krijgen.’ [Wat gebruikelijk is bij een bekentenis]  Chanchao meent dat geen enkel rehabilitatieprogramma zal leiden tot gedragsverandering. Hij dient daarom permanent achter de tralies te verdwijnen ter bescherming van de maatschappij.

Drie diensten van het ministerie hebben de opdracht gekregen hun gegevens over recidivisten bij te werken en na te gaan welke personen een gevaar vormen. Directeur Naras van het Probation Department zegt dat op basis hiervan programma’s verbeterd kunnen worden.

Op de social media  pleiten internetters voor de doodstraf. Andere vragen artikel 44 van de interim-grondwet te gebruiken om recidive tegen te gaan.

Vice-premier Wissanu vindt dat de koninklijke amnestieverlening niet de schuld mag krijgen van misdrijven, gepleegd door vrijgelaten gevangenen. De regering zal niet gebruiken maken van artikel 44 om zich op bepaalde personen te richten en ze zal ook niet de opdracht voor executies geven.

Premier Prayut maakt zich zorgen over het grote aantal gedetineerden dat vorige maand is vrijgelaten. Hij heeft het ministerie van Werkgelegenheid opgedragen werk voor hen te zoeken en het ministerie van Justitie om hen scherp in de gaten te houden.

Overstromingen Zuiden: Zes doden, trein- en busvervoer gestremd

7 januari – Zes personen zijn in de afgelopen week in het Zuiden om het leven gekomen als gevolg van overstromingen die worden veroorzaakt door zware stortregens. In de negen zuidelijk provincies kampen de bewoners van 68 districten al sinds Nieuwjaarsdag met de wateroverlast., en voor dit weekend voorspelt het Meteorological Department nog meer ellende.

Gisteren stelde directeur Chatchai van het Disaster and Mitigation Department zich op de hoogte van de situatie. Hij maakte bekend dat twee personen in Songkhla, twee in Narathiwat en twee in Nakhon Si Thammarat om het leven zijn gekomen.

Nakhon Si Thammarat kanalen overstroomdIn Phatthalung zijn alle elf districten met 29.327 huishoudens getroffen, in Narathiwat ook alle dertien districten, in Songkhla zeven van de zestien, in Trang vier districten en in Surat Thani zeven districten.

Daar is het vakantie-eiland Koh Samui het hardst getroffen. Honderden passagiers zijn er gestrand op de Samui International Airport. In de stad Samui zijn de hoofdwegen onbegaanbaar door regen en run-off (water dat van de bergen stroomt).

Ook de bewoners in Nakhon Si Thammarat krijgen het voor hun kiezen (17 districten, 72.337 huishoudens) met het district Thung Song het zwaarst getroffen als gevolg van run-off van de Budtad bergketen. Vier treinen kunnen er niet verder omdat de spoorbaan onder water staat. Treinen op vijf routes van Bangkok naar het Zuiden rijden niet verder dan een station in Chumphon, en busdiensten zijn tot stilstand gekomen.

Alleen Yala lijkt enigszins de dans te ontspringen, want daar zijn slechts vier van de acht districten de pineut. In de getroffen districten staan huizen, akkers, rubberplantages en de hoofdwegen onder water.

Op de foto een geïmproviseerde kabelbaan in Nakhon Si Thammarat ter vervanging van een donderdag weggespoelde brug.

Asean: Thailand wil op milieugebied de leiding nemen

7 januari – Ik schrijf er betrekkelijk weinig over, alhoewel de krant toch de bijlage Asia Focus heeft. Om het gemis goed te maken vandaag een bericht over de Asean Economic Community (AEC) die haar tweede jaar ingaat. Veel concreets valt er niet te melden, alleen aankondigingen.

Thailand wil in de gemeenschap een leidende rol gaan spelen op milieugebied, zegt Siripong Sriarkha van de Asian Division van het ministerie van Sociale Zaken. Dat maakte hij gisteren bekend op een persbriefing van het ministerie van Buitenlandse Zaken ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van Asean, waarvan Thailand een van de oprichters is.

In juli belegt het ministerie van Milieu in Bangkok een bijeenkomst over milieuzaken en in september is Bangkok de gastheer van de 34ste bestuursvergadering van de Asian Social Security Association.

Verder gaat het ministerie van Handel evenementen organiseren ter bevordering van de concurrentiepositie van het MKB in de regio, gericht op start-up bedrijven want die zorgen voor de economische groei van de regio. In samenwerking met de TAT wordt gewerkt aan activiteiten om niet- Aziaten naar de regio te lokken.

Ten slotte vindt in augustus in Bangkok een bijeenkomst plaats van opperbevelhebbers van de strijdkrachten over veiligheidszaken.

Minibusjes op Mor Chit

Minibusje wordt minibus

7 januari – Ik heb een vertaalprobleem. Tot nu toe vertaalde ik van (rot too in het Thais ) met minibusje, maar nu het ministerie van Transport de vans wil vervangen door grotere mini-buses (de website gebruikt het woord microbuses), is de vraag hoe ik dat woord moet vertalen. In dit bericht noem ik ze minibus.

Het voornemen van het ministerie is een reactie op de gruwelijke aanrijding in Chon Buri tussen een minibusje en een pickup truck waarbij 25 personen om het leven kwamen en twee gewond raakten. De 6.431 minibusjes die op een concessie van staatsbedrijf Transport Co tussen Bangkok en aangrenzende provincies pendelen, dienen vanaf 1 juli vervangen te worden door minibussen.

Deze bussen die een capaciteit hebben van 20 passagiers zouden veiliger zijn. De vervanging zal noodgedwongen tot hogere tarieven leiden, maar staatssecretaris Pichit (Transport) vindt veiligheid belangrijker. Het ministerie wil ook dat de 2.771 minibusjes die op interprovinciale routes rijden, worden vervangen. Maar dat wagenpark krijgt meer tijd.

Om de exploitanten zover te krijgen, wil het enkele voordelen bieden, zoals verlenging van de concessieperiode van drie jaar en leningen. Het ministerie overweegt de vergunning van particuliere exploitanten te beëindigen. Een andere maatregel bestaat uit het concentreren van haltes op één locatie in een district in plaats van op verspreide plaatsen. Dat dient uiterlijk 2 februari te gebeuren. De maatregel heeft tot doel inspecties te vergemakkelijken.

De voormalige minister van Transport Chatchart roept het ministerie op GPS verplicht te stellen op alle minibusjes. Op een forum aan de Chulalongkorn universiteit zei hij dat chauffeurs dan real-time kunnen worden gevolgd. Het systeem voorziet ook in een alarm dat afgaat wanneer de bestuurder de maximumsnelheid overschrijdt en bij nadering van een gevaarlijke bocht.

Volgens hem zet vervanging van de minibusjes geen zoden aan de dijk, wanneer de oorzaak van ongelukken – het rijgedrag van de bestuurders, vermoeidheid – niet wordt aangepakt. Hij pleit voor een verplichte rusttijd van een uur, elke vier uur.  Ze dienen ook elk halfjaar een verkeerscursus te volgen. ‘Als chauffeurs hun gewoonten niet verbeteren, blijven ongelukken plaatsvinden.’

Kort nieuws zaterdag 7 januari

– De resultaten van het jaarlijks toelatingsexamen van de gemeentepolitie Bangkok (MPB) gaan waarschijnlijk de prullenbak in omdat gebleken is dat kandidaten gefraudeerd hebben. De selectiecommissie heeft dat in meerderheid besloten, maar hoofdcommissaris Chakthip van de landelijke politie heeft het laatste woord. De onderzoekers vermoeden dat sommige kandidaten die aan topafdelingen van universiteiten studeren, betrokken zijn bij de fraude en antwoorden hebben verstrekt aan andere kandidaten.

Het examen werd op 4 december gemaakt door 13.285 kandidaten; 1.800 die al door een lichamelijk onderzoek waren gekomen, slaagden voor het schriftelijk deel. De fraude werd ontdekt bij het controleren van de antwoorden. Ik laat de details achterwege. Vermoed wordt dat tachtig kandidaten betrokken waren bij de fraude. De test had tot doel 1.000 personen te rekruteren voor een positie als politieofficier.

Nieuwe NGV bus voor BMTA– De importeur van de NGV-bussen (aardgas) voor het openbaarvervoerbedrijf van Bangkok (BMTA) zegt in staat te zijn volgende week 291 bussen te leveren. Het heeft daardoor de vereiste importheffing voldaan. De BMTA verwacht ze eind deze maand in gebruik te nemen. Het heeft het bedrijf beboet omdat de bussen niet volgens contract op 29 december zijn geleverd.

De levering werd vertraagd omdat de douane beslag had gelegd op de eerste 100 van de in totaal 489 te leveren bussen. Het bedrijf had de importheffing ontdoken door ze aan te geven als geproduceerd in Maleisië, waardoor ze konden profiteren van de vrijhandelsovereenkomst, terwijl ze in werkelijkheid in China waren gemaakt en via Maleisië geïmporteerd. Het bedrijf moet de douane 422 miljoen baht betalen aan ontdoken importheffing en boete. In Maleisië wachten nog 98 bussen op verscheping.

– Een 22-jarige Thaise vrouw is donderdag in Cambodja veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf wegens de smokkel van 2,5 kilo cocaïne uit de Verenigde Arabische Emiraten. Ze kreeg ook een boete van 60 miljoen riel (535.000 baht). De vrouw gaat in beroep.

De vrouw zegt niet geweten te hebben dat de broer van haar Nigeriaanse vriend de drugs had verstopt in een doos met Lindt chocolade, die ze had gekregen tijdens haar bezoek aan de VAE.

– Leger, politie, het provinciaal kantoor van het ministerie van Industrie en het Marine Department hebben gisterochtend een inval gedaan in een illegale goudmijn in Lampang, die vermoedelijk is gefinancierd door twee Thai en mede-gefinancierd door Chinese investeerders. Vier Chinezen, die er bezig waren zand uit de rivier Wang te zeven, werden meegenomen voor verhoor. De loop van de rivier was gewijzigd, waardoor gevreesd voor milieuschade, en een gat van 10 meter werd gevonden. Uit documenten blijkt dat de mijn werd gerund door een bedrijf dat alleen een vergunning heeft voor het afgraven van zand, gravel en aarde. De mijn is gesloten.

– Vice-premier Wissanu zegt dat de roadmap to democracy op koers is, hetgeen betekent dat de verkiezingen eind dit jaar plaatsvinden. De voorzitter en woordvoerder van de grondwetcommissie en de vice-voorzitter van het parlement hebben aan dat tijdstip twijfel gezaaid. De vice-voorzitter noemde zelfs midden 2018. Mocht u zich afvragen wat het belang hiervan is: Thailand zou internationaal een flater slaan als het de overgang naar democratie (opnieuw) uitstelt.

Wissanu rekende het gisteren aan de hand van het tijdschema allemaal voor. Gevraagd naar de opmerkingen van de vice-voorzitter zei hij begrepen te hebben dat het parlement niet langer commentaar zal leveren dat verwarring kan zaaien. (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2)

– Premier Yingluck die terecht staat voor de afdeling Political Office-Holders van het hooggerechtshof wegens plichtsverzuim in het hypotheeksysteem voor rijst, zal vermoedelijk kunnen profiteren van de nieuwe grondwet die een beroepsmogelijkheid introduceert. In dezelfde rechtbank kan in beroep worden gegaan, waarvoor geen nieuw bewijs vereist is. Andere rechters beslissen daarover. Tot nu toe is beroep praktisch onmogelijk omdat binnen 30 dagen nieuw bewijs moet worden geleverd. (Zie verder de pagina Rijst 3)


 

Guru maakt goede voornemens voor 2017 met een knipoog (4)

Nieuwjaarsvoornemen Guru Leer een nieuwe taalIk had de serie met goede voornemens gisteren na drie afleveringen willen afsluiten, maar dit voornemen is al weer gesneuveld, zoals met veel goede voornemens. Het beste is dan ook dit zinloze ritueel achterwege te laten, dan hoef je ook niet stiekem te roken op de wc of op een andere obscure plaats. Nee, beste mensen, geef gewoon toe dat je een slappeling bent, dan is het leven een stuk aangenamer.

Maar ter zake: vandaag Guru’s tip om een nieuwe taal te leren. Toen ik de omschrijving nog niet had gelezen, dacht ik: aha, eindelijk een zinnig voornemen want Thai spreken het slechtst Engels van alle Zuid-Aziaten en dat gaat het land nog eens opbreken naarmate de Asean Economic Community, die eind  2015 van kracht werd, op stoom komt met een vrij verkeer van beroepen. ‘O, u komt uit Thailand? Volgende kandidaat graag’, zegt de personeelsmedewerker.

Maar nee, het voornemen pleit voor échte communicatie en vormt een scherpe aanklacht tegen dat domme gelul op Line en het sturen van stickers, alhoewel ik geneigd ben voor die met Snoopy een uitzondering te maken. Heerlijk eigenwijs, arrogant mannetje. (Bron: Guru, Bangkok Post, 30 december. Guru is het vrijdagmagazine van de krant.)

Toerisme herstelt zich van jacht op zero-dollar tours

6 januari – Ondanks de deuk die de jacht op de zogeheten zero-dollar tours heeft geslagen in het toerisme vanuit China, zijn de autoriteiten en reisagenten er zeker van dat het toerisme zich dit jaar herstelt en een belangrijke groeimotor voor de Thaise economie blijft.

Het ministerie van Toerisme en Sport schat dat de toerismesector dit jaar een omzet maakt van 2,71 biljoen baht, waarvan 1,78 biljoen afkomstig van buitenlandse toeristen, een stijging van 8,5 procent vergeleken met vorig jaar, en 930 miljard baht van binnenlandse toeristen (plus 7,5 pct). Dat is meer dan de vorige schattingen van 2,5 biljoen en 2,6 biljoen baht. Het ministerie verwacht dat 35 miljoen buitenlandse toeristen Thailand bezoeken, 2,5 miljoen meer dan in 2016.

Het ministerie zegt dat het economisch herstel, dat gesteund wordt door de stimuleringsmaatregelen van de overheid en grootscheepse infrastructuur investeringen, helpt om het Thais toerisme te laten toenemen. Uit de Asean-landen worden meer toeristen verwacht omdat Thailand fungeert als luchtvaartknooppunt in de regio met goede verbindingen naar zowel grote als middelgrote steden.

Minister Kopkarn: ‘De uitbreiding van Don Mueang, Phuket en U-tapao en betere spoor- en wegtransportnetwerken zijn gunstig voor de toerismesector en maken toerisme aangenamer.’

China blijft een belangrijke bronmarkt voor de sector, verantwoordelijk voor 30 procent van alle toeristen. De TAT verwacht een groei dit jaar van 8,8 miljoen naar 9,8 miljoen Chinese toeristen ondanks de repressie van de zero-dollar tours. Voordat die op gang kwam, werd gerekend op 10 miljoen.

TAT-gouverneur Yuthasak denkt dat het aantal Chinese toeristen niet meer zoals in het verleden pijlsnel omhoog zal schieten vanwege de economische problemen in het land en het vervallen van de zero-dollar tours. Daarentegen zullen in de toekomst meer kwaliteitstoeristen Thailand bezoeken. Zelfs wanneer de tours duurder worden, zullen Chinese toeristen hun portemonnee blijven trekken voor een bezoek omdat ze van de Thaise keuken, cultuur en ‘mooie’ natuur houden.

In oktober en november zakte het aantal Chinese toeristen met respectievelijk 16 en 30 procent in, maar de Chinese reisbureaus zijn vanaf december weer begonnen tours te verkopen. Omdat Chinezen drie maanden tevoren boeken, wordt het effect pas in het tweede kwartaal verwacht.

De TAT probeert de afhankelijkheid van de Chinese markt te verminderen door haar marketing meer te richten op Asean, Rusland, India en het Midden-Oosten. Ze wil ook meer kwaliteitstoeristen en Mice-toeristen naar Thailand trekken. Naar verwachting komen de Russen dit jaar weer terug. Met enkele luchtvaartmaatschappijen wordt overlegd over nieuwe routes. De TAT denkt ook dat toeristen Turkije voor Thailand inruilen vanwege de toenemende terroristische dreigingen in dat land. (Bron: Bangkok Post, 5 januari)

Seven dangerous days: Ongevallencijfer schiet omhoog

6 januari – De zeven gevaarlijke dagen hebben deze jaarwisseling aan 478 verkeersdeelnemers het leven gekost, het hoogste aantal in tien jaar. Alleen al op de zevende dag, woensdag, kwamen 52 personen in het verkeer om en werden 367 personen gewond bij 340 ongelukken.

New Year Road toll 7 dagen verticaalDe belangrijkste oorzaak van de ongelukken was evenals voorgaande jaren rijden onder invloed (36,59 procent). Rond 81,8 procent van de ongelukken betrof motorfietsers. De meeste ongelukken gebeurden in Mae Hong Son, Yala, Ranong en Satun.

De provincie Chon Buri telde de meeste verkeersdoden (33), de provincies Chiang Mai en Udon Thani de meeste ongelukken (152 elk) en gewonden (164 elk). Het aantal voertuigen dat op de weg was, bedroeg 11 miljoen, 2,2 miljoen meer dan op gewone werkdagen.

Staatssecretaris Suthee (Binnenlandse Zaken) die deze cijfers gisteren bekend maakte, wijst erop dat het groter aantal voertuigen op de weg de kans op ongelukken vergrootte, want vorig jaar telde minder slachtoffers: 380 doden en 3.505 gewonden bij 3.379 ongelukken.

Suthee, tevens voorzitter van het Centre for the Prevention and Reduction of Road Accidents,  meent dat bewustwording van essentieel belang is om het aantal ongelukken naar beneden te brengen. Het centrum gaat naleving van de wet strikt handhaven en gaat zich verdiepen in de zwakke punten, die tot ongelukken hebben geleid.

Over wijzigingen van de Land Traffic Act zegt hij dat ‘diverse elementen op elkaar moeten worden afgestemd om aan de huidige omstandigheden tegemoet te komen’. [Wat is dit voor geheimtaal?] De gewijzigde wet zou voor Songkran in april van kracht moeten worden, een periode met doorgaans ook veel ongelukken. Gedacht wordt aan verplichte bloedproeven bij controleposten en strengere straffen voor rijden onder invloed en andere overtredingen.

NCPO-woordvoerder Sirichan zegt dat 161.368 personen ervan verdacht worden dat ze tijdens de zeven dagen dronken aan het verkeer deelnamen: 104.675 motorrijders en de rest bestuurders van zowel publieke als privé voertuigen. Vervolgd zijn 66.783 personen en 4.354 voertuigen zijn van de weg afgehaald omdat de bestuurders een slok op hadden, van wie 3.118 motorfietsers.

Vice-premier Prawit suggereert dat artikel van 44 van de interim-grondwet van stal kan worden gehaald om de wet te versterken en het aantal ongelukken terug te dringen. Hij sluit zich aan bij een opmerking van premier Prayut die heeft gezegd dat voor Songkran strenge maatregelen nodig zijn. Prayut zei dit naar aanleiding van de rampzalige aanrijding in Chon Buri, waarbij 25 personen om het leven kwamen.

Prawit vindt dat ook de exploitant moet worden aangesproken wanneer minibusjes te veel passagiers vervoeren. De illegale praktijk van passagiers die in de laadbak van pickup trucks op een matrasje slapen, dient te stoppen.

Staatssecretaris Pichit (Transport) wil dat het Land Transport Department zich sterk maakt voor de vervanging van minibusjes door busjes met 20 zitplaatsen. Het LTD heeft dat overigens al als beleid voor de periode 2019-2021. Als eerste komen de routes van Bangkok naar de provincie aan de beurt, daarna de routes tussen de provincies. LTD adjunct-hoofd Cherdchai vreest dat de grotere minibusjes tegen een hoge prijs geïmporteerd moeten worden.

Voor een overzicht van de ongevallencijfers 2012-2016 klik hier.

Minibusje in de kreukels

Angst en vrees bij passagiers van minibusjes

6 januari – Ondanks een litanie van klachten over de onveiligheid van mini-busjes, hebben reizigers geen andere keuze, schrijft BP-redacteur Prangthong Jitcharoenkul in een analyse naar aanleiding van het dramatische ongeluk in Chon Buri waarbij 25 personen om het leven kwamen.

Hij [zij?] sprak met regelmatige reizigers en hoorde tal van klachten: bestuurders die onder het rijden bellen, passagiers voor wie alleen een staanplaats nog beschikbaar is (en dat accepteren ze ook nog) en daar voeg ik op basis van mijn ervaringen aan toe: te snel rijden en gevaarlijke inhaalmanoeuvres.

Een 30-jarige werknemer zegt: ‘De van  [minibusje] is nog steeds onze belangrijkste keuze. Maar eerlijk gezegd, de tragedie op maandag was erg angstaanjagend. Ik ben bang omdat hetzelfde verschrikkelijke ongeluk iedereen kan overkomen.’

Een ander vindt het zorgelijk dat de meeste ramen potdicht zitten en niet geopend kunnen worden. Kan het hamertje om het glas te breken, zijn leven redden?, vraagt hij zich af. Werkt het brandblusapparaat? Andere opmerkingen: de meeste bestuurders lappen de verkeersregels aan hun laars, ze persen vier passagiers op drie zitplaatsen en de beenruimte is te krap wat een rit erg oncomfortabel maakt. ‘Ik ben bereid meer te betalen wanneer de service en veiligheid worden verbeterd.’

Zoals bekend telt Thailand het op één land na hoogste aantal verkeersslachtoffers ter wereld. Om daarin verandering te brengen dient de overheid drie maatregelen te nemen, meent Kongsak Chuenkrailart, coördinator verkeersveiligheid openbaar vervoer van de Foundation for Consumers: de afstand van minibusjes per trip maximeren op 300 km, controle op de snelheid en nieuwe registratie van publieke busjes. Hij pleit ook voor een alarm binnen en buiten busjes dat afgaat wanneer te snel wordt gereden. De staat zou de installatie moeten subsidiëren.

Kongsak is geen voorstander van de minibusdiensten, maar hij begrijpt ook wel dat het bijna onmogelijk zal zijn er een eind aan te maken omdat ze al zo lang bestaan en veel mensen bedienen. De passagiers dienen hun verantwoordelijkheid te kennen, zegt hij, bijvoorbeeld door de veiligheidsgordel om te doen en niet in te stappen in een busje dat al vol is. ‘Zonder ieders volledige inzet om de veiligheid te verbeteren, blijft alles bij het oude.’

Voorgaande berichten:
5 januari: Bestuurder rampbusje was niet dronken
4 januari: Bestuurder rampbusje viel mogelijk in slaap
3 januari: Verkeersongeluk Chon Buri: 25 doden, 2 gewonden

Verkiezingstijdstip toch onzeker

6 januari – De discussie over de verkiezingsdatum leek even gesmoord te zijn, maar woordvoerder Udom van de grondwetcommissie (CDC) heeft gisteren olie op het vuur gegooid met zijn opmerking dat de CDC alle tijd nodig heeft voor de organieke wet op parlementsleden. Hij zei ook dat de CDC de tien organieke wetten binnen de daarvoor gesteld periode van 240 dagen zal afronden.

Critici zien zijn opmerkingen als een bedekte waarschuwing dat de CDC de volle 240 dagen gaat benutten, waardoor de verkiezingen tot volgend jaar zullen moeten worden uitgesteld. En dat is in tegenspraak met de garantie die premier Prayut woensdag heeft gegeven dat de verkiezingen niet worden uitgesteld. De roadmap to democracy blijft onverkort van kracht.

CDC-woordvoerder UdomVoor de verkiezingen zijn drie van de tien organieke wetten essentieel: die op politieke partijen,de Kiesraad en de verkiezing van parlementsleden. Aan de derde kan volgens Udom pas worden begonnen, wanneer de eerste twee klaar zijn.

Hij zei gisteren dat de CDC zich niet gaat haasten om die te bespreken. De CDC wil wachten totdat de politieke partijen zich hebben aangepast aan de nieuwe regels [die al de nodige kritiek hebben opgeroepen]. Ze hebben daar 180 dagen de tijd voor.

Verder zegt Udom dat de CDC ook tijd nodig heeft om vertrouwd te raken met de organieke wet op de verkiezingen. Hij wijst er bovendien op dat rekening moet worden gehouden met een ‘mayor royal event’ later dit jaar, doelend op de crematie van wijlen koning Bhumibol.

Voormalig Pheu Thai parlementslid Samart meent dat de CDC helemaal niet de volle 240 dagen nodig heeft. De CDC kan de organieke wetten eerder klaar hebben. Hij vindt dat haast gezet moet worden achter de belangrijkste organieke wetten, zodat de verkiezingen niet behoeven te worden uitgesteld. Daar kan de CDC nu al mee beginnen. Zodra de nieuwe grondwet door de koning is ondertekend, kan de CDC de organieke wetten aan het parlement aanbieden.

Samart: ‘Waarom heeft de CDC zoveel tijd nodig? Ze kan de zaak versnellen als ze wil. Maar ze lijkt de zaak te willen traineren. Udom dient niet iets te zeggen wat dubbelzinnig en vaag is.’

Partijleider Abhisit meent dat de roadmap nog steeds op koers is. Wanneer de nieuwe grondwet volgende maand van kracht wordt, begint de periode van 240 dagen voor de CDC om de organieke wetten samen te stellen. Gecombineerd met enkele andere factoren betekent dit dat de verkiezingen waarschijnlijk toch volgend jaar plaatsvinden. ‘Maar dat is niet nieuw’, zegt hij.

Parlementslid Noppadon geeft de verzekering dat de verkiezingen eind dit jaar worden gehouden, zoals beloofd door Prayut. Zodra de CDC de organieke wetten aan het parlement heeft aangeboden, zal het parlement ze snel behandelen. (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2)

Engelse app op komst voor leerlingen in beroepsonderwijs

6 januari – Om de beheersing van de Engelse taal door leerlingen aan het beroepsonderwijs te verbeteren, introduceert het ministerie van Onderwijs in maart een verbeterde versie van de app Echo English V, waarbij de V staat voor vocational.

De app, die in samenwerking met de particuliere sector door Ovec wordt ontwikkeld, bestaat uit duizenden woorden en zinnetjes, die in regelmatig gebruikt worden in negen beroepsgroepen, zoals hoteldiensten, toerisme en marketing, plus 200 lessen in spreken, luisteren, lezen en schrijven.

Vorig jaar maart kwamen al twee andere versies van Echo English beschikbaar voor algemeen gebruik en scholen. Andere versies gericht op werkers in de toerismesector, ingenieurs en technici volgen. Behalve voor English Echo V heeft Ovec ook in veel beroepsopleidingen gezorgd voor EP (English Programme) en Mini EP leerplannen. Daar maken slechts 4.000 leerlingen in 167 beroepsopleidingen gebruik van.

Zoals bekend ontberen Thaise leerlingen een behoorlijke beheersing van de Engelse taal, waardoor ze sinds de AEC eind 2015 van kracht is geworden, in het nadeel zijn. ‘Thaise leerlingen zijn harde werkers, maar het ontbreekt hen taalvaardigheden’, zegt secretaris-generaal Wanich van Ovec. Hij schrijft de slechte beheersing toe aan verouderde onderwijsmethoden (nadruk op grammatica, woordjes stampen, boekenkennis), de invloed van de Thaise cultuur en een geringe intrinsieke motivatie. (Zie verder de pagina Onderwijs)

Olifantenbotten gevonden in Hua Hin

Kort nieuws vrijdag 6 januari

– De Phaya Suea taakeenheid van de DNP, die belast is met de strijd tegen het stropen van en de handel in wilde dieren, heeft woensdag in Moo Baan Chang, een olifantenkamp in Hua Hin, de botten opgegraven van vijf olifanten. De eenheid kwam in actie dankzij een tip dat de dieren er waarschijnlijk twee jaar geleden zijn begraven zonder dat de autoriteiten hiervan op de hoogte waren gesteld. Ze vermoedt dat de jumbo’s zijn gestroopt door een bende die ze aan het kamp heeft geleverd. Daar zouden ze gedomesticeerd zijn.

Het wachten is op de resultaten van DNA-onderzoek aan de hand waarvan de herkomst kan worden vastgesteld. De taakeenheid is al drie jaar bezig met een onderzoek naar de verblijfplaats van zeven olifanten, waarvan de nu gevonden vijf deel uitmaken. Volgens het hoofd van de taakeenheid zijn er vele trucs om te knoeien met de registratie van olifanten. Het hoofd van het kamp heeft eerder verklaard elf olifanten te bezitten.

DNP-hoofd Thanya vraagt zich af waarom hij de dood van de olifanten niet heeft gemeld. Uit een voorlopig onderzoek is gebleken dat het kamp niet eens een vergunning heeft. De DNP gaat het kamp slopen en tegen de eigenaar aangifte doen.

– Het Committee for the Conservation of Rattanakosin and Old Town heeft erin toegestemd het controversiële promenade project The New Landmark of Thailand voor te leggen aan het ministerie van Defensie. Het wil dat het ministerie in samenwerking met een netwerk van architecten een ontwerp maakt dat het best past in de culturele identiteit van Bangkok.

Vice-premier Prawit, voorzitter van de commissie, vindt dat het project niet alleen aan een bepaalde groep mensen ten goede mag komen, maar aan alle stedelingen. Pas wanneer alle neuzen in dezelfde richting staan, wordt doorgegaan met het project.

De promenade komt aan beide zijden van de rivier over een afstand van 7 km tussen de Pin Klao brug en Rama VII brug. Volgens een bron verzetten tweehonderd woongemeenschappen langs de rivier zich tegen de aanleg. Ze zijn bang dat hun levensonderhoud in gevaar komt of dat ze moeten vertrekken. De gemeente hoopt dat het project de bouw van illegale bouwsels stopt. Voor zover ik weet moeten de huidige krotten sowieso het veld ruimen. De Landmark  is de eerste fase van een promenade van 57 km.

– Honderden passagiers zijn gisteren op de luchthaven van Koh Samui gestrand omdat twaalf vluchten tussen Bangkok en het eiland geschrapt moesten worden vanwege het barre noodweer, dat het Zuiden van Thailand al sinds vorige week teistert en op veel plaatsen tot overstromingen heeft geleid.

De eilandbewoners kunnen erover meepraten. In de stad Samui zijn de hoofdwegen onder water gelopen door de regen en run-off (water dat van de bergen komt). Zowel kleine als zware voertuigen komen er niet meer doorheen. Op sommige plaatsen staat een halve meter water.

Het vervallen van de vluchten leidde tot chaotische taferelen op de luchthaven, waar reizigers terugkeerden van hun nieuwsjaarsvakantie. Sommigen knepen hem omdat hun aansluitende vlucht vanaf Suvarnabhumi naar hun eigen land in het water viel.

Gisteren werden in het Zuiden op zes routes tussen Bangkok en het Zuiden busdiensten stil gelegd, daar veel wegen door de overstromingen onbegaanbaar waren geworden.


 

Guru maakt goede voornemens voor 2017 met een knipoog (3)

Voornemen voor 2015 De trap nemenVandaag deel 3 in de mini-serie over goede voornemens volgens het Evangelie van Guru, het vrijdagmagazine van Bangkok Post. Het stoute zusje, of zo u wilt de ondeugende dochter van de krant deinst er niet voor terug bij dit voornemen stevige krachttermen te gebruiken, zoals bloody (verdomde) en s***. En wat dat betekent, weet iedere scholier, zelfs degenen die nog geen les Engels hebben gehad.

Mensen die na een bordje phad thai (900 calorieën) niet twee uur hardlopen om al die calorieën te verbranden, worden uitgescholden voor fatty, ook niet bepaald een complimenteuze opmerking.

En wat dacht u van We live in Thailand, not friggin’ Alaska (klote) bij het voornemen om dit jaar minder Uniqlo jacks te kopen? (Bron: Guru, Bangkok Post, 30 december)


 

Overview of Electric Rail Lines in Bangkok

Tien nieuwe metrolijnen in aantocht

5 januari – Kranten eindigen het oude jaar traditioneel met oudejaarsoverzichten – Bangkok Post heeft er talrijke geplaatst op velerlei gebied – en BP opent het nieuwe jaar met een vooruitblik op wat komen gaat, een journalistieke aanpak die ik uit Nederland niet ken.

Vandaag belicht de krant de tien nieuwe openbaar-vervoersroutes die in Bangkok worden aangelegd en dat betekent overlast voor automobilisten. Maar betere tijden liggen in het verschiet, schrijft redacteur Amornrat Mahitthirook. Ze moeten daarvoor wel geduld hebben want in 2023 zijn ze pas allemaal klaar en in bedrijf.

Het meest besproken tracé is de missing link, de verbinding tussen de Blue Line en de nieuwe Purple Line die er werkeloos bij ligt vanwege een ruzie over het beheer. Dat stuk van 1 km tussen station Bang Sue en Tao Poon wordt dit jaar in gebruik genomen. De uitbreiding van de Dark Green Line van Bearing naar Samut Prakan is de volgende die gefaseerd klaar komt. Voor de andere zie bijgaand tijdschema.

De autoriteiten hopen dat de uitbreiding van het netwerk aan openbaar vervoer zal leiden tot minder autogebruik, want de stad slibt dicht. Het netwerk bestaat uit een mix van ondergrondse metro en banen op een verhoogd tracé met verbindingen naar de buitenwijken van Bangkok.

Wie niet bang is voor de stortvloed aan namen van plaatsen, kan het allemaal lezen in Major rail links set for go-ahead.

De Thaise OV-kaart heet mamgmoom (spin)

5 januari – Vanaf april kunnen reizigers op de BTS (bovengrondse metro), de Blue Line (Hua Lamphong-Ban Sue) en de nieuwe Purple Line van de MRT (ondergrondse metro), de Airport Rail Link (light rail tussen Suvarnabhumi en Phya Thai) en de Chao Express veerdienst gebruik maken van één kaart: de mamgmoom (spin). Later dit jaar wordt de spinkaart ook van kracht op busdiensten en tolwegen.

Voorlopig wordt het systeem beheerd door de MRTA totdat de geplande PPP-maatschappij (public-private partnership) het overneemt. Het openbaarvervoerbedrijf van Bangkok verwacht de kaartlezers voor juni op 2.600 bussen te hebben geïnstalleerd waarna ze eerst op proef in gebruik worden genomen.

De houders van een M-Pass kaart op tolwegen (via de zogenaamde Easy Pass poortjes), kunnen die in het nieuwe systeem blijven gebruiken, vermoedelijk vanaf juni of juli. (Bron: website Bangkok Post, 3 januari)

Glaasje op; 60.000 arrestaties

5 januari – De politie heeft de afgelopen zes dagen 60.000 verkeersdeelnemers aangehouden die onder invloed waren, en 4.200 voertuigen van de weg afgehaald. Maar voor de ongevallencijfers van de seven dangerous days heeft de verkeersveiligheidscampagne van de overheid geen enkel effect gehad, want het aantal ongelukken overtreft dat van vorig jaar (zie bijgaand kader; dag 7 wordt later vandaag op de homepagina toegevoegd.).

New Year Road Toll 6 dagen verticaal kaderAlleen al op dinsdag toen de omgekeerde exodus naar Bangkok op gang kwam, werden 7.370 dronken motorfietsers aangehouden alsmede 458 motorfietsen en 132 auto’s in beslag genomen. Maar wie treurt daarover, want de bestuurders krijgen ze na de vakantie terug. In totaal kregen 3.924 bestuurders een boete wegens overtreding van de verkeersregels en daar valt ook mee te leven. Volgens NCPO-woordvoerder Sirichan waren roekeloos rijgedrag en alcohol de grootste boosdoeners.

De provinciale gouverneurs hebben de opdracht gekregen het ministerie van Binnenlandse Zaken een overzicht te verstrekken van de ongevallencijfers in hun provincie plus een analyse van de ongelukken. Aan de hand daarvan gaat het ministerie uitvogelen hoe het aantal ongelukken tijdens feestdagen kan worden teruggebracht. Het ministerie gaf de gouverneurs eerder opdracht road safety centres op te zetten om gegevens over de ongelukken vast te leggen.

Uw redacteur heeft een beter idee. Zie zijn column op Facebook van gisteren.

Bestuurder rampbusje was niet dronken

5 januari – De bestuurder van het minibusje, dat maandag in een frontale botsing 25 personen de dood injoeg, was niet onder invloed van alcohol of drugs. In zijn lichaam zijn daarvan geen sporen gevonden. Blijft dus als enige verklaring over, zoals gisteren al gesuggereerd, dat hij oververmoeid was en in slaap moet zijn gesukkeld, alhoewel een klapband ook niet valt uit te sluiten, maar die mogelijkheid heb ik nog niet gelezen.

De krant kauwt de gebeurtenissen, maandag in Chon Buri, braaf na, zoals we gewend zijn van Bangkok Post. Het artikel gaat vergezeld van een foto waarop te zien is hoe drie monniken op de rampplek bidden voor de 25 personen die in de explosie en vlammen na de botsing om het leven kwamen. Strafrechtelijk valt er weinig eer te behalen aan het ongeluk met een bestuurder die niet meer leeft; civiele procedures zijn wel mogelijk tegen de exploitant van het busje en andere mogelijk betrokkenen.

Verkeersongeluk Chon Buri Biddende monnikenVice-premier Prawit wijst erop dat passagiers niet zijn toegestaan in de (overigens smalle) bagageruimte van busjes. Het aantal van 14 personen in het minibusje wijst erop dat het maximum aantal toegestane passagiers is overschreden, als ik zijn uitspraak over een ‘aanzienlijk aantal passagiers’ juist interpreteer. Hij pleit voor strengere maatregelen om aan die praktijk een eind te maken.

Premier Prayut laat weer eens zijn tanden zien: Hij belooft voor Songkran in april strenge maatregelen om de veiligheid van passagiers van minibusjes te verzekeren. Gedurende de komende drie maanden worden bestuurders en exploitanten geverbaliseerd die de regels aan hun laars lappen door bijvoorbeeld te veel passagiers te vervoeren.

Ze zijn verplicht een logboek bij te houden en op alle routes worden controleposten opgezet. Bestuurders die te lang werken, mogen niet de weg op en worden vervangen door anderen. ‘Schreeuw niet moord en brand’, zegt de grote baas. ‘Als je zeker wilt zijn van veiligheid, moet je met me samenwerken.’

Ook minister Anupong (Binnenlandse Zaken) doet een duit in het zakje. Hij pleit voor strengere wetten en strengere regels voor het verkrijgen van een rijbewijs.

Het kabinet boog zich gisteren over een wet op wegverkeer met regels over onder andere het gebruik van een veiligheidsgordel, rijden onder invloed en het maximum aantal passagiers. Volgens de secretaris-generaal van het kantoor van de Raad van State hecht de premier grote waarde aan de wet als middel om de verkeersveiligheid te vergroten middels strengere naleving van het wet.

Voorgaande berichten:
4 januari: Bestuurder rampbusje viel mogelijk in slaap
3 januari: Verkeersongeluk Chon Buri: 25 doden, 2 gewonden

Overstroming in Nakhon Si Thammarat - sterke stroming

Overstromingen Zuiden: Veel  treindiensten gestremd

5 januari – Het spoorwegverkeer in het Zuiden is woensdag tot stilstand gekomen omdat spoorbanen onder water zijn gelopen, op sommige plaatsen tot 1 meter. Tussen Bangkok, Trang en Narathiwat rijden geen treinen meer en op een station in Thung Song (Nakhon Si Thammarat) kunnen vier treinen niet verder omdat een tracé van 2 kilometer onder water staat. Ook lokale diensten zijn gestremd. Passagiers zijn per bus verder vervoerd.

De acht provincies van de regio blijven maar geteisterd worden door stortbuien, die vorige week zijn begonnen. Op veel plaatsen is het overstroomde gebied vergroot. Veel huizen, akkers, wegen en spoorbanen staan onder water.

Het hardst getroffen is het district Thung Song in Nakhon Si Thammarat door run-off regenwater van de Budtad bergketen. In de stad staat het water 30 tot 50 cm hoog, waardoor wegen voor kleine voertuigen onbegaanbaar zijn. Enkele scholen in twee tambons hebben de deuren gesloten.

De waterstroom heeft een behoorlijke kracht want in een ander district werd een pickup truck met motorfietsen letterlijk weggeveegd. De bestuurder kon gered worden voordat het voertuig verder zonk. Op de foto houden mensen zich aan een touw vast om op de been te blijven.

Gezondheid UDD-voorzitter verbeterd

5 januari – De gezondheid van UDD-voorzitter Jatuporn Prompan die in het gevangenisziekenhuis met koorts en rillingen was opgenomen, is verbeterd. Eerder meldde de krant dat hij er werd verpleegd voor een infectie aan zijn urinewegen, maar dit bericht zegt dat een CT-scan geen nierstenen of opgezette nieren heeft aangetoond, dus waarop het vorige bericht is gebaseerd is me een raadsel. Gisteren zou hij worden teruggestuurd naar de gevangenis, tot morgen krijgt hij anti-biotica.

Tweehonderd supporters zochten hem in [bij?] het ziekenhuis op voor wat de krant noemt een ‘see-only-no-talking’ bezoek. Ze maken zich zorgen over zijn gezondheid en vragen de gevangenisautoriteiten hem nog eens te onderzoeken alvorens hem terug te sturen. Op de social media wijze ze op het lot van vele andere gedetineerden die in gevangenschap stierven. Volgens hen zag hun voorman er zwak uit. Maar donderdag speelde hij nog voetbal met mede-gedetineerden, vertelt zijn vrouw, dus zo ernstig ziek kan hij nu ook weer niet zijn.

Weng Tojirakarn, een andere UDD-leider en arts, zegt pas opgelucht te zijn als de oorzaak van zijn ziekte is vastgesteld. Yatuporn heeft slechts 4.900 witte bloedlichaampjes in plaats van normaal 6.000 en het kaliumgehalte van zijn bloed is te laag.

Prayut belooft: Geen uitstel voor verkiezingen

5 januari – Vol goede moed en fraaie voornemens is het kabinet aan het laatste jaar van zijn bestaan begonnen. Voorafgaan aan de eerste vergadering werd op het terrein van het Government House een groepsfoto gemaakt; op de foto begroet Prayut vice-premier Prawit. De premier heeft de verzekering gegeven dat de verkiezingen dit jaar volgens planning doorgaan, zoals aangekondigd in de roadmap to democracy. Zodra een nieuwe regering is gevormd, hangt het militaire kabinet zijn lier aan de wilgen.

De opmerkingen van Prayut zijn een reactie op de twijfel over de verkiezingsdatum die is gezaaid door de vice-voorzitter van het parlement en de voorzitter van de grondwetcommissie (zie de berichtgeving op de pagina Verkiezingsnieuws 2). De vice-voorzitter voorziet zelfs uitstel tot midden 2018.

Vice-premier Prawit doet het af als ‘een veronderstelling’ en vice-premier Wissanu vindt dat het parlement een tandje moet bijzetten om de achterstand aan wetsvoorstellen in te halen, zodat de roadmap niet in gevaar komt. Hij geeft de grondwetcommissie, die werkt aan de organieke wetten, ook de sporen.

Prayut begroet zijn kabinetsledenPrayut zei verder dat de 20-jaren ontwikkelingsstrategie van de regering en 138 actieplannen voor hervormingen dit jaar van de grond komen. De regering gaat campagnes lanceren om de bevolking erover te informeren en erbij te betrekken. Prayut vindt dat alle partijen moeten samenwerken bij het oplossen van conflicten en het land vooruit moeten helpen in plaats van te pleiten voor amnestie aan politieke gevangenen. Hij weigert daarvoor artikel 44 van de interim-grondwet in te zetten. ‘Klooi [vrij vertaald] niet met artikel 44. Het gebruik van het artikel voor het verlenen van amnestie is niet mijn zorg.’ (Zie ook de pagina Verkiezingsnieuws 2)

Kort nieuws donderdag 5 januari

– Premier Prayut heeft voormalig premier Yingluck zijn excuses gemaakt omdat agenten in burger, belast met haar beveiliging, ‘te dichtbij’ kwamen tijdens haar vakantie in het Noorden. Yingluck had daarover geklaagd op haar Facebook-pagina. Prayut vraagt Yingluck niet te klagen omdat ze nu eenmaal beveiligd moet worden en wanneer er iets fout gaat, zij de regering verantwoordelijk kan stellen. Prayut heeft de beveiligers gevraagd niet zoveel foto’s te maken, want daarmee doen ze een inbreuk op haar privacy. (Zie verder het eerste bericht in Kort nieuws van 4 januari)

– De politie verwacht op de Lat Phrao kruising (Bangkok) meer verkeerschaos wanneer later deze maand de constructie van een sectie van de (verhoogde) metroverbinding Mor Chit-Khu Khot begint. De politie past het ‘Ratchayothin model’ toe waarmee begin december ervaring is opgedaan. De politie zorgde toen tijdig voor alternatieve routes en sloot de Ratchayothin kruising op proef af, voordat het werk aan de flyover begon, die moet verdwijnen voor de aanleg van de Green metrolijn.

Hetzelfde gaat gebeuren op de Lat Phrao kruising, maar er zullen minder problemen zijn dan op de Ratchayothin kruising omdat er geen flyover hoeft te worden gesloopt. Alleen rijbanen worden versmald. De Ratchayothin flyover wordt eind deze maand gesloopt.

– De graffity die op de muur van een huis bij de Turkse ambassade in Bangkok is gevonden, houdt geen verband met de dodelijke aanslag in een nachtclub in Istanboel in de vroege uurtjes van Nieuwjaarsdag, waarbij 39 personen om het leven kwamen. Dit concludeert de politie uit de door een tiener vertaalde Turkse tekst van de drie regels boven een onbekend symbool. De tekst gaat volgens de jongeman over een muziekband, die nummers speelt met een anti-terrorisme thema. De derde regel luidt: Nobody can shut their mouth, wat vrij vertaald wil zeggen: Geweld kan deze band niet stoppen. De politie is op zoek naar de degene die de tekst heeft aangebracht.

– Het Department of Foreign Trade (DFT) wijst de klacht van een buitenlandse af die zegt dat ze in een pak rijst van een bekend merk plastic heeft aangetroffen. Dat schrijft ze op haar Facebook-pagina. Toen ze de rijst in een wok bakte, werden de graankorrels zwart, wat ze laat zien op een video.

De directeur-generaal van de DFT zegt dat het om jasmijnrijst gaat, die al tijden in de VS op de markt is. Ze veronderstelt dat de vrouw niet weet hoe je rijst moet koken en de reputatie van Thaise jasmijnrijst wil aantasten. Volgens haar is de vrouw van Aziatische afkomst; ze woont in New York en Californië. Rijstimporteurs en -exporteurs bekijken wat ze aan de zaak kunnen doen.

De DFT onderzoekt ook een andere klacht over rijst. In een food court in Vancouver zou nep rijst [?] worden geserveerd. De DG vindt het allemaal onlogisch. Wanneer plastic wordt verhit, smelt het en rijst vervangen door plastic is kostenverhogend, want rijst kost 20 baht per kilo en plastic 40 baht. (Zie verder de pagina Rijst 3)

– Werkgevers dienen gepensioneerde werknemers door te betalen en het minimumloon uit te breiden naar meer werkers waaronder oudere en gehandicapte werknemers. Het kabinet heeft besloten de Labour Protection Act in die zin te veranderen. Het vindt dat pensionering niet beschouwd mag worden als afvloeiing, waardoor gepensioneerden niet meer betaald hoeven te worden, maar als beëindiging van het dienstverband waardoor werknemers recht hebben op een afvloeiingsregeling, die afhankelijk is van het aantal gewerkte jaren. Assistent Kopsak van het Prime Minister’s Office zegt dat de maatregel nodig is omdat de bevolking vergrijst. In 2025 is 20 procent van de Thaise bevolking ouder dan 60 jaar.

Voor de cijferaars

5 januari – Wat brengt 2017 aan nieuwe infrastructurele projecten en aan welke wordt al gewerkt? Het begeleidend artikel laat ik onbesproken, de twee kaders bieden voldoende informatie om een goed beeld te krijgen.

Verder een kader met de voorspellingen van de belangrijkste financiële glazenbolkijkers. Voor degenen onder u die geen zakjapanner nodig hebben om uit te rekenen dat 8×7 56 is. (Bron: Bangkok Post, 4 januari)

So far so good

Projects set to get off the ground in 2017

Thai economic indicator forecasts

 


 

Guru maakt goede voornemens voor 2017 met een knipoog

Nieuwjaarsvoornemen GuruGoede voornemens gemaakt? Zijn ze al gesneuveld? Guru, het vrijdagmagazine van Bangkok Post doet in het laatste nummer van vorig jaar enkele suggesties.

Gisteren lichtte ik er één uit: doe wat je wilt doen, want niemand interesseert het of je een te dikke alcoholicus wordt die ’s nachts niet kan slapen.

Vandaag een tweede, die mij op het lijf geschreven is: bots niet tegen andere mensen omdat je alleen maar oog hebt voor je mobieltje. Tja, telefoonzombies denken dat ze alleen op de wereld zijn. Morgen nummer 3 in deze driedelige serie. (Bron: Guru, Bangkok Post, 30 december)


 

Bestuurder rampbusje viel mogelijk in slaap

4 januari – De bestuurder van het minibusje, dat maandag in Chon Buri frontaal tegen een pickup truck botste, is vermoedelijk door vermoeidheid weggedoezeld. De 64-jarige man zat op dat moment al 5 uur achter het stuur en had binnen een tijdsbestek van 31 uur al vijf ritten tussen Bangkok en Chanthaburi gemaakt.

Ponsak Thaijeam-aree,  hoofd van het Land Transport Office in Chanthaburi, heeft bekend gemaakt dat de chauffeur vanaf 2 januari onafgebroken in de weer was geweest en te weinig rusttijd heeft genomen. ‘Dat was waarschijnlijk de oorzaak van het ongeval’, waarbij 25 personen omkwamen: 14 in het busje en 11 in de pickup truck. Twee personen overleefden het inferno en raakten slechts licht gewond.

Ponsak zegt dat het busje niet in de terminal in Chanthaburi zoals vereist incheckte. Transport Co, dat al het interprovinciaal openbaar vervoer regelt, is gevraagd om een uitleg.

De autoriteiten in Chon Buri hielden gisteren een teleconferentie met minister Arkhom (Transport) om de situatie te bespreken. De gouverneur zegt dat bij de inspectie van de rampplek remsporen zijn gevonden op de plaats waar het busje door de middenberm reed, door de krant omschreven als ditch (greppel). Dat wijst erop dat de bestuurder wakker geschrokken moet zijn en probeerde te remmen, toen het voertuig op hoge snelheid reed. Maar nader onderzoek moet dit nog wel bevestigen.

Over de werktijden van de bestuurder zegt de minister dat bestuurders niet langer dan acht uur achtereen mogen werken. Ze moeten voor elke rit van vier uur een uur rusten. Het busje was in september gecontroleerd, waarbij geen problemen met de gascilinders zijn geconstateerd [die explodeerden bij de botsing en in brand vlogen]. De minister zegt dat in 2019 geprobeerd gaat worden het aantal inter-provinciale minibusjes terug te dringen en het aantal bussen uit te breiden. Bestuurders moeten elke zes maanden een opfriscursus volgen.

Volgens een conducteur die dienst had bij de vertrekplaats had de bestuurder voldoende rust genoten toen hij om 10 uur ’s ochtends klaar stond voor vertrek. De busexploitant zou gecontroleerd hebben of de bestuurder oké was [zeker bang voor schadeclaims wegens nalatigheid]. Om 11 uur vertrok het busje, ’s middags kwam een eind aan de rit.

Directeur-generaal Sanit van het Department of Land Transport heeft Transport Co gevraagd de vergunning van de exploitant die achttien busjes heeft rijden, in te trekken. Het rampbusje had nog geen GPS, dat dit jaar verplicht geïnstalleerd moet worden. (Zie verder het bericht van gisteren)

Dat bestuurders van minibusjes notoire snelheidsduivels zijn, is al lang bekend. Dat komt door de beloningsstructuur: hoe meer ritten ze maken, hoe meer ze verdienen.

Krokodil die Francaise beet

Krokodil nog niet gevangen; Française naar BKK

4 januari – De Française die in nationaal park Khao Yai door een krokodil in haar been is gebeten, is maandag verhuisd naar Bangkok International Hospital, omdat het ziekenhuis waar ze was opgenomen, het Chaopraya Abhaiphubejhr Hospital in Prachin Buri, geen tolk had voor het echtpaar. Het park heeft al talloze malen geprobeerd het dier te vangen, maar dat is lastig omdat het kanaal waar het leeft, diep is en er stukken hout in liggen waaronder het zich kan verbergen.

De vrouw werd gebeten toen haar echtgenoot een foto maakte terwijl ze bij de krokodil knielde. Toen ze opstond, struikelde ze waardoor het beest wakker werd. Het beet haar bij de knie en liet een wond van 25 cm lang en 5 cm diep achter. Het echtpaar had het natuurstudiepad verlaten en sloeg ook geen acht op de waarschuwingen.

Volgens parkhoofd Kanchit Srinoppawan leeft het dier sinds 2008-09 in het park. Een dierenarts heeft vastgesteld dat het niet de bedreigde zoetwater Siamese krokodil is, die in het wild leeft. Het heeft nooit iemand eerder gebeten. (Bron: website Bangkok Post, 2 januari; de foto dateert van eerder)

Steun voor kleine particuliere beroepsopleidingen

4 januari – Ovec, de onderwijsdienst verantwoordelijk voor het beroepsonderwijs, gaat particuliere opleidingen helpen die materialen en personeel tekort komen om te voorkomen dat ze de deuren moeten sluiten. Ze kampen ook met achterstallig onderhoud aan hun gebouwen.

Secretaris-generaal Suthep zegt dat het aantal aanmeldingen op particuliere scholen de afgelopen jaren is teruggelopen van duizenden naar een paar honderd. Leerlingen gaan liever naar een openbaar college dat beter uitgerust is, dan naar een particuliere school.

Thailand telt 889 scholen voor beroepsonderwijs: 425 openbare en 464 particuliere. 59 procent van de particuliere scholen zit op de wipstoel, ze hebben minder dan 500 leerlingen.

Het Ovec-plan voorziet in hulp van openbare aan particuliere scholen in hetzelfde gebied en extra financiën voor 189 kleine scholen. Suthep zegt dat sommige particuliere scholen er goed aan zouden doen te specialiseren, bijvoorbeeld op marketing en accounting. Daardoor kunnen ze hun overlevingskans vergroten.

Zoals bekend wil de regering het beroepsonderwijs stimuleren, want de arbeidsmarkt kampt met een groot tekort aan vaklieden.  (Zie verder de pagina Onderwijs)

Treinen, bus en stations puilen uit met reizigers

New Year Road Toll 5 dagen verticaal kader4 januari – De vakantie-exodus is gisteren in omgekeerde richting begonnen met alleen al op de trein 100.000 passagiers. De Spoorwegen verwachtten dat op Hua Lamphong, het centraal station van Bangkok, zeker 110.000 reizigers zouden arriveren.

Met name de treinen uit Chiang Mai, Ubon Ratchathani en Udon Thani zaten barstensvol en mensen stonden er op de stations nog in de rij om een kaartje te kopen. Vanaf 28 december tot gisteren hebben 580.000 personen de trein genomen.

Op wegen werden auto’s gecontroleerd, functionarissen vroegen de bestuurders zich aan de verkeersregels te houden en nam chai (vriendelijkheid) te betrachten. Vooral op de Phetkasem Road, die veertien zuidelijke provincies met Bangkok verbindt, was het druk.

Op grote wegen was het aantal controlepunten en rustplaatsen uitgebreid, aldus het Disaster Prevention and Mitigation Department. Het ministerie van Volksgezondheid adviseerde bestuurders elke 2 uur of 150 km te rusten. Niettemin drukten veel bestuurders het gaspedaal weer fors in om zo snel mogelijk thuis te zijn.

Op busstation Mor Chit in Bangkok zijn veel vakantiegangers uit het Noorden en Noordoosten gesignaleerd die grote tassen met rijst bij zich hadden. Er stonden te weinig taxi’s om iedereen tijdig af te voeren.

Voor het aantal verkeersongelukken, doden en gewonden zie bijgaand kader. Op de homepagina een update met de cijfers van gisteren.

Zero waste onderscheiding voor twee dorpen in Buri Ram

4 januari – Twee dorpen in de noordoostelijke provincie Buri Ram hebben een zero waste community onderscheiding ontvangen, een onderscheiding in het leven geroepen door wijlen koning Bhumibol. Het Department of Environmental Quality Promotion maakte dit eind vorige maand bekend. De twee winnaars lieten 700 andere kandidaten achter zich. Volgens directeur-generaal Sakol laten ze zien dat het mogelijk is de hoeveelheid afval die ze produceren en dagelijks weggooien, sterk te reduceren.

De burgemeester van Non Dindaeng, winnaar in de categorie middengrote dorpen, is in zijn nopjes met de prijs. Hij heeft het dorp, dat ressorteert onder Non Dindaeng, voorgedragen omdat de 138 gezinnen sinds enkele jaren minder afval produceren. Het dorp fungeert als model van het principe Reduce, Reuse, Recycle voor andere dorpen. Duizenden bezoekers komen er elk jaar kijken hoe ze dat klaarspelen.

De sleutel van het succes ligt volgens de burgemeester in de verkoop van gerecycelde producten. De bewoners scheiden hun afval en gebruiken het om nieuwe producten te maken die aan bezoekers worden verkocht. Organisch afval wordt verwerkt tot gefermenteerde mest en chemische pesticiden zijn vervangen door organische. Voor dit jaar is de target om de hoeveelheid afval met nog eens 10 procent te verminderen en stortplaatsen beter te beheren door het produceren van Refuse Derived Fuel.

In de provincie Buri Ram wordt dagelijks 1.597 ton afval geproduceerd, waarvan 150 ton naar stortplaatsen gaat. De hoeveelheid zal waarschijnlijk toenemen wegens de groei van het sporttoerisme naar de provincie, dat een formule-1 race circuit heeft en een populaire voetbalclub. De sportactiviteiten trekken 2 miljoen bezoekers per jaar; ze zorgen elk voor 1 kilo afval.

Regering: Nee hoor, geen uitstel voor verkiezingen

Sansern (links) en Surachai4 januari – De voorzitter van de grondwetcommissie en de vice-voorzitter van het parlement hebben twijfel gezaaid over het tijdstip van de verkiezingen, maar regeringswoordvoerder Sansern zegt dat de regering vasthoudt aan haar roadmap met verkiezingen aan het eind van het jaar.

De vice-voorzitter denkt aan midden 2018, omdat het parlement dit jaar zijn handen vol heeft aan de behandeling van tien organieke wetten en vijftig andere wetsvoorstellen, waarvan veertig door het kabinet als urgent worden beschouwd.

Nee hoor, zegt Sansern (links op de foto) , geen uitstel en dat zegt ook NCPO-woordvoerder Piyapong. Voormalig minister van Buitenlandse Zaken Surapong in het kabinet Yingluck drong er gisteren bij premier Prayut op aan zijn belofte na te komen dat dit jaar verkiezingen worden gehouden. Ook op internationale bijeenkomsten heeft hij die garantie gegeven.

Voormalig parlementslid Watchara (Democraten) vermoedt dat de vice-voorzitter (rechts) de kastanjes uit het vuur haalt voor Prayut, zodat die niet hoeft toe geven dat hij zich niet aan zijn belofte kan houden. Watchara zegt dat het parlement helemaal niet zoveel tijd nodig heeft als voorgespiegeld door de vice-voorzitter. Maar ook Watchara denkt dat dit jaar geen verkiezingen brengt. Belangrijker vindt hij dat de regering meer moeite doet de problemen van de mensen op te lossen.

De internationale gemeenschap kijkt met argusogen naar Thailand  om te zien of het militair bewind haar machtsgreep behoudt. Ze let er vooral op of de regering nationale eenheid tot stand brengt, politieke conflicten oplost, of het rechtssysteem eerlijk voor iedereen is en wat er gebeurt met de vrijheid van meningsuiting. (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2)

NB In een begeleidend artikel  wordt een overzicht gegeven van de gang van zaken in 2017 onder de kop Real change is coming in 2017 – elections or not. ’t Is oude wijn in nieuwe zakken. Wie van oude wijn houdt, moet het zelf maar lezen.

Yingluck voelt zich bespioneerd

Kort nieuws woensdag 4 januari

– Oud-premier Yingluck zegt dat ze tijdens een gezinsuitstapje deze vakantie gevolgd is, vermoedelijk door agenten in burger. Waar, wanneer en hoe lang ze haar bespioneerd hebben, zei ze niet, maar uit voorgaande berichten van haar op de social media blijkt dat ze maandag in een vakantiepark in Pai (Mae Hong Son) was.

Yingluck zegt dat ze niet alleen gevolgd werd, maar dat winkels en plaatsen die ze had bezocht, ook gecontroleerd werden. Ze schrijft nooit verwacht te hebben dat de autoriteiten zoveel belangstelling zouden hebben voor haar. Yingluck’s klacht heeft al zevenhonderd reacties opgeroepen, de meeste van sympathisanten. Een van hen schrijft: ‘Waarom doen ze dit?’ Van officiële zijde is niet gereageerd op haar klacht.

– De overstromingen in het Zuiden zijn beheersbaar, alhoewel het maar blijft regenen, zegt permanent secretaris Grisada van het ministerie van Binnenlandse Zaken. In Raman (Yala) wordt hard gewerkt aan de reparatie van wegen, die door de overstromingen onbegaanbaar waren geworden. Gisteren bleef het er, evenals in Narathiwat, stortregenen.

Sinds vorige week regent het in Yala, Narathiwat en Phatthalung. Veel huizen, akkers en wegen zijn er onder water gelopen. De provinciale gouverneurs hebben de opdracht gekregen hulppakketten uit te delen en slachtoffers assistentie te verlenen. Ze staan standby, want het blijft nog wel een paar dagen regenen. Er zijn geen dodelijke of gewonde slachtoffers gemeld.

In drie districten van Yala hebben 4.000 personen last van het water, maar volgens Grisada zijn schuilplaatsen nog niet nodig. Rond het Songkhla Lake in Phatthalung staat het water op sommige plaatsen 80 cm hoog.

Grisada zegt dat de overstromingen in Yala niet zo erg zijn als die van vorig jaar. De provincie kan ook wel wat water gebruiken na de droogte en de waterreservoirs worden nu weer aangevuld.

– Vier toeristische hotspots zijn hard toe aan een grote schoonmaakoperatie. In samenwerking met het Department of Tourism gaat het Pollution Control Department (PCD) het eiland Koh Samet, Pattaya, Koh Phi Phi en Phetchabun opknappen om ze aantrekkelijker voor toeristen te maken. De lokale autoriteiten krijgen van de PCD een gids met aanwijzingen voor de verwerking van afvalwater en vuilnis.

PCD adjunct-hoofd Suwan zegt dat veel toeristische attracties geconfronteerd worden met een toenemende hoeveelheid afval van toeristen, met name tijdens de lange vakanties en die doet een aanslag op het milieu. De gids bevat suggesties voor afvalscheiding en de behandeling van afvalwater en adviezen op het gebied van public relations. ‘Het belangrijkste is dat toeristen minder afval produceren. Als ze minder dingen meenemen, vermindert de hoeveelheid afval’, zegt Suwan, een conclusie waar geen speld tussen te krijgen is.

De vier bestemmingen vereisen elk een andere benadering. Op de eilanden is bescherming van het maritieme ecologische systeem van belang en in Phetchabun gaat het om bergen.

– Het ministerie van Werkgelegenheid organiseert een trainingsprogramma van drie maanden voor Thai die als bejaardenverzorger in Japan willen werken. Een wetswijziging in Japan heeft het beroep met ingang van volgend jaar opengesteld voor buitenlanders. Het land kampt met een tekort want veel Japanners hebben geen zin in het werk omdat het zwaar is en slecht betaalt. Bovendien veroudert de bevolking sterk.

Het ministerie verwacht dat het programma dit jaar 400 belangstellenden trekt. De cursisten lopen een maand stage bij een erkende instelling voor ouderenzorg en ze krijgen les in de Japanse taal, omdat de taalbarrière het in het algemeen lastig voor buitenlanders maakt in de Japanse zorgsector te werken. Ze moeten ook het Technical Intern Training Programme van de Japan International Training Cooperation Organisation volgen.

Volgens adjunct directeur-generaal van het Department of Employment Wiwat neemt de vraag naar ouderenverzorgers in Europa en Azië, vooral Japan en Taiwan, al 10 jaar toe. Vooral aan vrouwen bestaat grote behoefte. De sterke punten van Thai zijn volgens hem dat ze vriendelijk en zorgzaam zijn, twee eigenschappen die essentieel zijn voor de baan. Geduld, aandacht voor details en bedrevenheid in verpleging zijn vereist voor wie het avontuur wil aangaan.

Wiwat waarschuwt geen gebruik te maken van tussenpersonen. Die hebben veel Thai baantjes in Japan voorgespiegeld, maar eenmaal in het land moesten ze iets anders doen.

– Voorzitter Jatuporn Prompan van het UDD (roodhemden) is volledig van een infectie aan zijn urinewegen genezen en verhuist vandaag van het gevangenisziekenhuis naar de Bangkok Remand Prison, waar hij verblijft omdat hij de voorwaarden van zijn borgtochtvrijstelling heeft overtreden.

Jatuporn werd op 3 december opgenomen omdat hij koorts had en urineren pijnlijk was. Uit een laboratoriumtest maandag bleek dat zijn nieren weer naar behoren functioneerden, dinsdag was hij volledig hersteld.


 

Voornemen voor 2017

Guru maakt goede voornemens voor 2017 met een knipoog

3 januari – Guru, het ondeugende vrijdagmagazine van Bangkok Post, maakt goede voornemens voor het nieuwe jaar. Het zijn er tien, ik licht er drie uit. Vandaag de eerste, een advies om je langer dan drie dagen te houden aan je voornemens en niet bijvoorbeeld op te geven bij het zien van een doos Krispy Kremes, wanneer je gewicht wil verliezen. (Bron: Guru, Bangkok Post, 30 december 2016)


 

Verkeersongeval Chon Buri

Verkeersongeluk Chon Buri: 25 doden, 2 gewonden

3 januari – De krant noemt het een horror crash en dat is niet overdreven voor het tragische verkeersongeval in Chon Buri, waarbij 25 personen om het leven kwamen en twee licht gewond raakten. Ze kwamen om in een explosie en brand direct volgend op de frontale botsing van een minibusje en een pickup truck. Alleen de gewonden overleefden de ramp.

New Year Road Toll  4 dagen staand kaderHet dodental van de eerste vier dagen van de seven dangerous days overtrof al dat van vorig jaar en krijgt nu een extra klap, de verkeersveiligheidscampagne en controleposten van de overheid ten spijt.

Van 29 december tot en met 1 januari vonden 751 (vorig jaar 647) ongevallen plaats met 81 doden (75) en 778 gewonden (657). De cijfers van 2 januari zullen er in de loop van vandaag aan worden toegevoegd.

Volgens minister Arkhom (Transport) zijn de hogere cijfers te wijten aan het drukkere verkeer op de weg dit jaar. Een flauwekul verklaring: de cijfers tonen andermaal aan dat Thai er niet voor terugdeinzen dronken op de motorfiets te stappen want de meeste doden zijn motorfietsers. Ze draaien ook het gas vol open, wat ze ook al doen als ze nuchter zijn. [Lekker stoer, begrijp je wel]

De dodelijke aanrijding gebeurde aan het begin van de middag op de snelweg 344 in tambon Nong Irun. Het busje met veertien passagiers en de bestuurder zwenkte uit naar de andere weghelft en botste frontaal op de pickup truck met twaalf personen. Vermoedelijk raakte de bestuurder de macht over het stuur kwijt toen het busje over een greppeltje tussen de twee rijbanen reed. Direct na de botsing brak brand uit en explodeerde de gascilinders van het busje. Of de bestuurder onder invloed was, vermeldt het bericht niet en over de snelheid waarmee hij reed, zegt het ook niets.

Verkeersongeluk Chon Buri

De twee overlevenden werden licht gewond. Eén passagier van het busje zag kans tijdig via een raampje te ontsnappen. Hij liep verwondingen aan knieën en armen op en zijn haar verbrandde iets. De andere overlevende werd door de klap uit de pickup truck geslingerd. Ook zij raakte lichtgewond. Ze vertelt dat het busje als eerste vlam vatte waarna het vuur zich verspreidde naar de pickup truck.

Van onze correspondent in Phuket:
Ook wel aardige getallen in Phuket alleen al: Police reported issuing 2,514 fines for moving violations during the day five, 24-hour period, as follows:
• 1,144 people fined for not wearing helmets
• 78 fined for reckless / dangerous driving
• 160 fined for not wearing seatbelts
• 630 fined for driving without a licence
• 46 fined for speeding
• 116 fined for running a red light
• 90 fined for ghost driving (driving opposite traffic flow)
• 132 fined for dangerously cutting off other motorists in traffic
• 58 fined for using mobile phones while driving
60 people were arrested for drunk driving during Day 5 of the campaign. This year police in Phuket will seize the vehicles and drivers’ licenses of all people caught drunk driving. The vehicles and licences will be returned only after the Seven Days of Danger campaign has ended at midnight Jan 4.

Commentaar: Plan voor hennep werkt niet

3 januari – Bangkok Post lijkt meer verstand te hebben van drugs dan het Office of the Narcotics Control Board (ONCB) dat het kabinet heeft voorgesteld in zes noordelijke provincies de verbouw van industriële hennep toe te staan, een voorstel inmiddels overgenomen door het kabinet. De krant noemt het ‘meer een schot in het donker dan een logisch plan’.

Het voorstel heeft tot doel het gebruik van marihuana terug te dringen, maar alhoewel beide planten op elkaar lijken, is er een groot verschil. Hennep geeft geen ‘drug kick’, want het bevat nauwelijks THC, de belangrijkste psychoactieve component van cannabis. De ONCB roept wetenschappers op het THC-niveau in hennep te verlagen, maar dat heeft de natuur al duizenden jaren geleden gedaan. THC vereist geen wetenschappelijke technologie.

Het voorstel gaat er vanuit dat boeren van hun huidige gewassen overstappen op hennep, maar het ONCB geeft daarvoor geen redenen, signaleert de krant. Gewassubstitutie is bekend van de opiumverbouw in de Gouden Driehoek. Daar is het gelukt boeren te laten overstappen op andere gewassen.

Hennepveld in New YorkMaar hennep is een ander verhaal, want wie neemt de hennep af? De wereldhennephandel wordt gedomineerd door Frankrijk en China; binnenlands wordt hennep alleen verbouwd in het Noordoosten en gebruikt voor rijstzakken en touw, wat nauwelijks een topmarkt genoemd kan worden.

Mogelijkheden zijn er wellicht in andere buitenlandse markten, zoals de VS, bij producenten van organische producten voor lichaamsverzorging, gezonde voeding, kleding, bouwmaterialen en plastic composieten. Maar het probleem is dat aan de wereldvraag naar hennep waarschijnlijk al wordt voldaan.

Zonder winstgevende afzetmarkten zullen boeren aarzelen om hennep te gaan verbouwen. Ze zullen eerder geneigd zijn zich aan te sluiten bij een hennep-project voor het specifieke doel om over te stappen op marihuana – wat het tegengestelde is van wat de ONCB beoogt.

De voorgestelde hennepvelden zullen de illegale productie van drugs, de gevangenisbevolking en het drugsmisbruik niet verminderen, stelt de krant. De voorstellen die voormalig minister Paiboon (Justitie) heeft gedaan, sneden meer hout. Hij wilde amphetamine, marihuana en krathom decriminaliseren.

De verbouw van industriële hennep vereist meer strategrische planning, stelt BP tot besluit. En het drugsbeleid behoeft hervorming. De ONCB dient het verschil te kennen. (Bron: hoofdredactioneel commentaar Bangkok Post, 2 januari. Op de foto een hennepveld in New York)

Leger koopt oorlogstuig in China

3 januari – Dat Thailand aanschurkt tegen China en zich afwendt van het Westen is al langer duidelijk sinds het leger in mei 2014 de macht heeft overgenomen. Legercommandant Chalermchai bevestigt dat nog eens. Hij zegt dat meer militair materieel gekocht gaat worden in China, maar dit betekent volgens hem niet dat minder in westerse landen wordt gekocht [o, heerlijke logica]. De regering denkt ook na over een Thai-Chinese joint venture voor de productie van wapens en ander militair materieel.

Binnenkort komt de vervanging van de M-41 tanks, die sinds 1957 in de VS zijn gekocht, aan de orde. Sommigen speculeren dat ze vervangen gaan worden door Chinese tanks, maar Chalermchai vindt die conclusie voorbarig. ‘Het punt is dat we een nieuwe industrie willen ontwikkelen. We moeten er voor zorgen dat dit gebeurt, maar dat heeft niets te maken met een verschuiving van aankopen naar China.’

Minister Prawit (Defensie) is volgens Chalermchai een voorstander van een geleidelijke ontwikkeling van een wapenindustrie in Thailand, te beginnen met eenvoudige wapens en uit te breiden naar meer gecompliceerde. Na een bezoek aan China noemde hij prijzen van Chinese wapens aantrekkelijk. ‘Wanneer China toestemt in de joint venture wordt het onze adviseur’, aldus de legerleider.

Het leger heeft al een contract getekend voor de levering van 28 Chinese VT-4 tanks. In het begrotingsjaar 2017 komen er 21 bij. Na problemen met de levering van 49 Oplot tanks uit de Oekraïne heeft de aankoopcommissie van het leger besloten het aantal terug te brengen en meer tanks in China te kopen. Maar volgens Chalermchai kan Oekraïne de 49 Oplot tanks in oktober 2017 leveren.

Een legerbron zegt dat het leger nog meer VT-4 tanks wil kopen ter vervanging van de Amerikaanse oudjes. De bron wijst erop dat militaire hardware die in de VS en andere westerse landen wordt geproduceerd, van hoge kwaliteit is, maar wel duur. ‘Bij elke aankoop speelt de prijs een belangrijke rol.’

Naar verwachting stuurt de marine haar voorstel voor de aankoop van de eerste Chinese onderzeeër (kosten 12 miljard baht) in maart naar het kabinet. Twee andere staan op een 11-jarenplan. De marine is al jaren van plan een onderzeebootvloot te vormen en in de marinebasis Sattahip is een duikbootsimulator geconstrueerd.

Leger zet burgers in als cyber warrior

3 januari – Nog meer legernieuws, Bangkok Post lijkt vandaag wel de Soldatenkrant. Het leger wil burgers als cyber warrior rekruteren, die dienst gaan doen op zijn cyber crime security centre. Verder worden experts ingezet om te helpen tegen aanvallen en bij de verbetering van de computertechnologie, daar het leger te weinig specialisten op dit vlak heeft.

Het idee van een leger van cyber warriors is een reactie op de aanvallen van vorige maand op regeringswebsites. De verantwoordelijkheid daarvoor is opgeëist door de Civilians Against Single Gateway groep, die de recente wijziging van de Computer Crime Act (CCA) beschouwt als een opstapje naar een single gateway voor al het internationaal internetverkeer. Ze heeft ook kritiek op de CCA omdat die de vrijheid van meningsuiting sterk aan banden legt.

Legerleider Chalermchai is niet bang dat leden van Civilians Against Single Gateway worden gerekruteerd. De antecedenten van sollicitanten worden streng gecontroleerd. Chalermchai geeft toe dat het moeilijk is hackers op te sporen omdat ze uitgebreide netwerken hebben in zowel Thailand als het buitenland. De recente aanvallen hebben slechts korte tijd tot storingen geleid, zegt hij, en belangrijke databases zijn niet beschadigd. Enkele verdachten zijn al aangehouden [geen details].

Wateroverlast in Narathiwat

Kort nieuws dinsdag 3 januari

– De zuidelijke provincies krijgen nog tien dagen te maken met stortbuien, voorspelt het Meteorological Department. Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft de gouverneurs opgedragen evacuatieplannen te maken en gemeentehuizen, scholen en moskeeën in te richten als schuilplaats. De provinciale elektriciteits- en waterleidingbedrijven treffen voorbereidingen ter voorkoming van elektrocuties en leidingwatertekorten. De lokale autoriteiten kunnen desgewenst de regering om extra gelden vragen voor de hulpverlening, wanneer hun eigen financiën tekortschieten.

Het noodweer is te wijten aan een krachtige noordoostelijke moesson boven de Golf van Thailand en regio en een lagedrukgebied boven Maleisië en het zuidelijk deel van Zuid-Thailand. In de Golf van Thailand zorgt de storm voor golven van 2 tot 4 meter. Kleine boten dienen in ieder geval tot morgen niet uit te varen, grote boten dienen zorgvuldig te navigeren.

Het Department of Disaster Prevention and Mitigation (DDPM) meldt zware overstromingen in het hele Zuiden als gevolg van de regen vorige maand. Talrijke plaatsen in de twaalf provincies staan onder water, zoals op de foto in Narathiwat. Meer dan 260.000 bewoners hebben last van de overstromingen, die vorige maand zijn begonnen. Gemeld zijn 35 dodelijke ongevallen [geen details].

In zes provincies nemen de overstromingen iets af, maar dit effect kan teniet worden gedaan door de laatste regens. Personeel van het DDPM en het leger delen hulpgoederen uit en reddingsteams staan stand-by.

In Bannang Sata (Yala) werden gisteren vier huizen zwaar beschadigd door een grondverschuiving, veroorzaakt door zware regenval sinds vrijdag. Ongevallen zijn niet gemeld. De getroffen bewoners krijgen hulp van soldaten. De Pattani en Sara Buri rivier zijn gisteren buiten hun oevers getreden. Het water overstroomde boomgaarden, rubberplantages en huizen.

– De regering trekt dit jaar 895,7 miljard baht uit voor verbeteringen van alle transportmiddelen. Het investeringsplan bestaat uit 36 infrastructuur projecten op het gebied van lucht-, water- en wegvervoer. Ze behelzen de aanleg van dubbelspoorlijnen, metrolijnen, snelwegen, havens en luchthavenuitbreidingen.

De veerdienst Pattaya-Hua Hin, waarvan de maidentocht door het slechte weer in het water viel (zie Nieuws uit Thailand van gisteren), wordt uitgebreid met de routes Hua Hin-Bang Pu (Samut Prakan), Pattaya-Bang Pu en Pattaya-Pran Buri (Prachuap Khiri Khan), aldus regeringswoordvoerder Sansern.

De aanleg van drie dubbelspoorlijnen staat op het punt van beginnen: Lop Buri-Pak Nam Pho (Nakhon Sawan), Hua Hin-Muang (Prachuap Khiri Khan) en Nakhon Pathom-Hua Hin. Naar verwachting wordt het contract voor de aanleg van de eerste twee secties van de Thai-Sino spoorlijn dit jaar getekend: Bangkok-Nakhon Ratchasima en Nakhon Ratchasima-Nong Khai.

Dit jaar begint de aanbestedingsprocedure voor de uitbreiding van de Airport Rail Link van Suvarnabhumi naar Don Mueang. Het bagagesysteem van Suvarnabhumi wordt verbeterd.

Zinkende boot Chumphon– 45 toeristen en bemanningsleden zijn gered van een rondvaartboot, die maandag voor de kust van Chumphon na het raken van een onderwater object water begon te maken. Een trawler die in de buurt was, schoot te hulp. Voordat de boot zonk is die naar de kust gesleept. De boot was op weg naar Koh Phra, een van de attracties in de regio.

– Mensen die bij hun arrestatie een kleine hoeveelheid drugs bij zich hebben, worden voortaan lichter bestraft. Zodra de koning zijn handtekening heeft gezet, wordt de gewijzigde Narcotics Act met de lichtere straffen van kracht.

Thans draaien zelfs mensen die alleen drugs voor eigen gebruik bij zich hebben, de bak in. Het grootste deel van de gevangenisbevolking bestaat uit drugsgebruikers en -dealers, wat een van de redenen is waarom gevangenissen uitpuilen. In de nieuwe opzet dienen gebruikers met getuigen en bewijs aan te tonen dat de drugs voor eigen gebruik zijn. Op de productie, import en export van drugs staat ongeacht de hoeveelheid een minimum straf van 10 jaar. De huidige wet voorziet ook in levenslang.

Secretaris-generaal  Athikom van het Office of Jucidiary zegt dat de ruimere keus aan straffen rechtbanken in staat stelt maatwerk te leveren. Die ontwikkeling sluit aan bij de trend om drugsgebruikers te beschouwen als patiënt en niet als crimineel. Vorig jaar stelde de toenmalige minister van Justitie voor softdrugs te decriminaliseren en niet meer op één lijn gelijk te stellen met heroïne en andere harddrugs.

– Nog steeds dreigt breideling van de persvrijheid. Voorzittter Meechai van de grondwetcommissie zegt dat de media snel met suggesties moeten komen voor de in voorbereiding zijnde perswet die binnenkort naar het parlement gaat, zodat ze kunnen worden opgenomen in het wetsvoorstel.

Het voorstel komt uit de koker van de nationale hervormingsraad (NRSA) en voorziet in de vorming van een mediaraad die de media middels een vergunningenstelsel gaat reguleren. De media zien het voorstel als een aanslag op de persvrijheid, alhoewel ze wel een plaats in de raad krijgen.

Volgens Meechai is hervorming van de media noodzakelijk [lees: ze dansen niet naar de pijpen van de overheid, en zo hoort het ook in een democratie]. Wanneer de media niet gereguleerd willen worden door leken, dienen ze zelf met een plan voor zelfregulering te komen, zegt Meechai. Dat kan in het wetsvoorstel worden opgenomen. Het parlement heeft dan de keus tussen het NRSA-voorstel en het plan van de media. (Zie verder de pagina Grondwetwijziging 2)

– De beheerder van 1669, een hotline voor medische noodgevallen, doet een beroep op de bevolking geen neptelefoontjes te plegen of de lijn te bellen voor onbeduidende gevallen, want hierdoor kan het leven van mensen gevaar lopen. De ‘grapjassen’ riskeren een boete van 10.000 baht wegens overtreding van de Emergency Medicine Act en strafwet.

De secretaris van het National Institute for Emergency Medicine noemt een man uit Ubon Ratchathani die in december de hotline op één dag 51 maal belde, volgens eigen zeggen om de ‘charmante’ stem van een medewerkster te horen. Hij is beboet met 5.000 baht.

In januari ontving de hotline, die in elke provincie een eigen callcentrum heeft, 2.000 neptelefoontjes, waaronder één seksueel getinte, aldus Thai Rath online. (Zie verder de pagina Gezondheidszorg)

– Uit het bureau van een medewerker van de Criminal Court aan de Ratchadaphisek Road (Bangkok) is zondagavond 28.000 baht aan contact geld en kostbaarheden gestolen. De politie heeft vingerafdrukken genomen, camerabeelden zijn er niet want de camera was buiten werking. Het gaat vermoedelijk om een inside job, omdat een keycard nodig is om binnen te komen.

Ook de bureaus van drie anderen zijn tussen Oudejaarsavond en zondagochtend doorzocht, maar er werd niets uit ontvreemd. De Criminal Court wordt bewaakt, maar volgens de hoofdrechter was de bewaking tijdens de vakantie minder streng.

– ’t Is al eerder gezegd en nu zegt de vice-voorzitter van het parlement het nog eens: de strengere eisen die gesteld gaan worden aan leden van publiekrechtelijke organen, zoals de Kiesraad en de NACC, kunnen rekrutering van nieuwe leden bemoeilijken. De grondwetcommissie heeft de eisen verzwaard omdat die organen meer macht krijgen in de nieuwe grondwet.

‘Sommige mensen zeggen zelfs dat we geen geschikte kandidaten zullen kunnen vinden. We bekijken of de zorgen reëel zijn, want het heeft geen zin strenge eisen te stellen waaraan niemand kan voldoen’, zegt Surachai. (Zie verder de pagina Grondwetwijziging 2)

– Bezoekers van een full moon party op Oudejaarsavond op Koh Phangan hebben talrijke brandwondjes opgelopen toen ze bedekt werden met vonken afkomstig van de pyrotechnische tekst Happy New Year, die om 12 uur werd ontstoken. Volgens ooggetuigen ontstond er paniek toen de feestvierders maakten dat ze wegkwamen. De politie heeft het incident bevestigd, maar ze relativeert de berichten over paniek en verwondingen. Volgens het hoofd van de politie werd slechts één vrouw van 30 licht gewond.

– Drie ambulancewerkers zijn zaterdagnacht in Krabi door een groep tieners belaagd, toen ze probeerden hen tegen te houden een gewonde man waarover ze zich ontfermd hadden, te verwonden. Volgens de politie blokkeerden 15 tieners van 16 tot 20 jaar met hun motorfiets de weg voor de ambulance. Ze eisten van de broeders dat die de achterklep zouden openen. Toen zij weigerden, werden ze kwaad en begonnen de wagen met machetes en houten stokken te bewerken. Eén broeder werd met een mes in zijn hoofd en maag gestoken. De politie is op zoek naar het geteisem. Negen zijn al geïdentificeerd.


 

De Royal 1, veerboot Pattaya-Hua Hin

Maidentocht veerboot Pattaya-Hua Hin valt in t water

2 januari – Da’s nou pech voor de 200 passagiers die de maidentocht van de nieuwe veerdienst Pattaya-Hua Hin zondag wilden meemaken. De catamaran Royal 1 bleef aan de Laem Bali Hai kade in Pattaya, omdat het Marine Department en de reder de oversteek niet aandurfden: het weer was te onstuimig, de golven te hoog op de Golf van Thailand.

Inderdaad teleurstelling bij de passagiers van wie sommigen al drie uur voor het vertrektijdstip waren gekomen om zeker te zijn van een (gratis) ticket. De reder, Royal Passenger Liner, heeft in een verklaring bekend gemaakt dat de maidentocht is uitgesteld tot donderdag. In de tussentijd biedt het gratis vaartochtjes aan vanaf Laem Bali om het eiland Koh Lan.

Veerboot Royal 1De catamaran kan golven tot 2 meter aan, maar zondag waarschuwde het Meteorological Department voor golven van 4 meter en die werden te riskant geacht. Safety first, zegt directeur Preecha van Royal Passenger Liner. De waarschuwing geldt tot woensdag.

Tot 15 januari hoeft niet betaald te worden voor de overtocht, daarna kost een kaartje 1.250 baht. Een pittig bedrag, maar vergeleken met wegvervoer boek je dan wel een tijdwinst van twee uur. (Bron: website Bangkok Post, 1 januari)

Krokodil bijt Française in haar been

2 januari – Je hebt van die mensen die wanneer ze het bordje zien Pas Geverfd hun vinger op het geverfde oppervlakte drukken om dan schaapachtig te constateren: Ja, het is geverfd. Misschien speelde dezelfde gedachte een rol toen een Franse toeriste zondag in nationaal Park Khao Yai het bordje Beware of crocodile zag.

De 41-jarige vrouw werd door een krokodil in haar been gebeten bij de Haew Suwat waterval, toen zij en haar echtgenoot een natuurstudiepad volgden. Ze wilde door hem gefotografeerd worden bij een krokodil die in het water lag te luieren. Dus hurkte ze bij het dier, de camera zei ‘klik’ en het dier zei ‘hap’ toen ze opstond. Hoe dom kan iemand zijn.

Parkrangers hebben haar naar het ziekenhuis gebracht. De verwonding wordt omschreven als ernstig, maar verdere details geeft het bericht niet. (Bron: website Bangkok Post, 1 januari)

ARL Meer ritten op weekdagen en in het weekend

ARL gaat vaker rijden

2 januari – De Airport Rail Link, de lightrail verbinding tussen luchthaven Suvarnabhumi en station Phya Thai, gaat vaker rijden. Het toenemend passagiersaanbod is voor de exploitant, een dochter van de Spoorwegen, aanleiding de frequentie op weekdagen te verhogen naar 10 minuten (van 154 naar 195 ritten per dag) en in het weekend van 140 naar 182 ritten. (Bron: website Bangkok Post, 1 januari)

In vier dagen 1.011 voertuigen van de weg gehaald

2 januari – Het (tijdelijk) in beslag nemen van auto’s en motorfietsen, waarvan de bestuurder onder invloed is, gaat maar door. Op Nieuwjaarsdag haalde de politie 559 voertuigen van de weg, waarmee het totaal aantal sinds het begin donderdag van de seven dangerous days op 1.011 uitkomt: 810 motorfietsen en de rest auto’s.

New Year Road Toll Dag 1. 2, 3Het aantal verkeersovertredingen bedraagt inmiddels 10.111, waarvan 7.298 betrekking hebben op motorfietsen. In 2.813 gevallen mocht de bestuurder opdraven in de rechtbank. In totaal zijn 17.614 personen voor de rechtbank gebracht wegens rijden onder invloed. Ook hierbij bestond de meerderheid uit motorfietsers.

Na de nieuwjaarsvakantie, die morgen eindigt, kunnen de bestuurders hun in beslag genomen voertuig en ingetrokken  rijbewijs ophalen, nadat ze de boete hebben voldaan.

Zoals elk jaar vormen rijden onder invloed en te snel rijden de voornaamste oorzaken van de verkeersongelukken. Het Centre for Road Accident Prevention and Reduction heeft extra personeel naar controleposten gestuurd om tussen 16 en 20 uur, wanneer de meeste ongelukken gebeuren, het verkeer in de gaten te houden.

In de eerste drie van de zeven gevaarlijke dagen nam het verkeer gemiddeld op de grote wegen vergeleken met vorig jaar met 85 procent toe, aldus het Transport Operation Centre.

Geweld Zuiden: geen oplossing in zicht

2 januari – Bangkok Posr opent vandaag met een groot artikel over de situatie in het Zuiden en stelt vast dat de problemen ook dit jaar zullen doorgaan. De krant signaleert dat het werk van regeringsdiensten elkaar overlapt, ze heeft het over ‘megafoon diplomatie’ en noemt uiteraard het doorgaande geweld.

Volgens BP is het geweld in het Zuiden toegenomen, alhoewel het land nu geleid wordt door een militaire regering. Het afgelopen jaar vonden 807 gewelddadige aanvallen plaats, die 307 levens eisten en 628 personen verwondden. In bijgaand kader alle cijfers.

De regering heeft haar hoop gevestigd op een speciale delegatie die vorig jaar is gevormd. De commissie beheert de gelden die via verschillende diensten worden besteed in het Zuiden en ze heeft de opdracht een roadmap te formuleren. Een ander initiatief dat de regering heeft genomen, is het plan drie districten in het Zuiden te ontwikkelen tot model van duurzame ontwikkeling qua economie en veiligheid. Hiervoor is 5,1 miljard baht gereserveerd.

De vredesgesprekken met het zuidelijk verzet gaan door, schrijft de krant, maar voorzover ik weet stagneren die en is alleen sprake van informele gesprekken.

Het artikel werpt verder weinig nieuw licht op de zaak. Zowel de regering als Mara Patani, een paraplugroep van zuidelijke verzetsgroepen (die ook nog eens verdeeld zijn) lijken niet bereid water bij de wijn te doen en de regering blijft hardnekkig geloven in een militaire oplossing.

Sinds het verzet in 2004 weer oplaaide, zijn 7.000 personen om het leven gekomen en is 165 miljard baht besteed aan de zuidelijke problemen. Sinds oktober vorig jaar zijn 8.000 soldaten, geleend van militaire bases elders in het land, teruggetrokken.

De regering Yingluck begon in februari 2013 onder toezicht van Maleisië vredesgesprekken, maar die stokten nadat het leger de macht had overgenomen. Het wachten is nu op een door Maleisië vast te stellen nieuwe vergaderdatum.  Waarnemers verwachten tijdens het laatste jaar van de regering Prayut geen enkele significante resultaten.

Update: In een ander bericht zegt legerleider Chalermchai er vertrouwen in te hebben dat het geweld binnen twee jaar zal afnemen als gevolg van de vredesgesprekken en omdat betrokkenen mogelijk vermoeid raken. ‘Ik kan niet zeggen wanneer het stopt, maar het wordt wel beter.’ Chalermchai wijst erop dat gepraat wordt met sympathisanten van militante groepen om hen te bewegen zich er niet bij aan te sluiten. In tegenstelling tot het verleden zouden ze nu wel bereid zijn een luisterend oor te bieden.

Volgens Chalermchai is de situatie verbeterd, vooral omdat het aantal grote geweldincidenten is verminderd [een uitspraak die haaks staat op de teneur van bovenstaande artikel]. Hij concludeert dat op basis van gesprekken met bewoners. Ze voelen de verandering en betere veiligheid.

Legerleider maakt eind aan machtsgroepen en conflicten

2 januari – Burapha Phayak, Wong Thewan, thahan taengmo bestaan volgens legercommandant Chalermchai niet meer. Bij de jaarlijkse reshuffle (overplaatsings- en promotieronde) zullen deze machtsklieken binnen het leger geen rol meer spelen, promoties vinden plaats op basis van verdienste, waardoor irritaties over vriendjespolitiek worden voorkomen, zegt hij.

Burapha Phayak (Tijgers van het Oosten) verwijst naar een groep legerofficieren die gediend hebben in de 2nd Infantry Division van de Queen’s Guard in Prachin Buri, en Wong Thewan is een groep officieren die elkaar kennen uit de 1st Division van de Queen’s Guard in Bangkok. In het verleden bezetten de Wong Thewan-leden de meest topposities in het leger en nadat in 2007 een andere legerleider was benoemd namen de Burapha Phayak-leden deze over.

Maar Chalermchai heeft daar geen boodschap aan, want hij is afkomstig van het Special Warfare Command, de zogenaamde rode baretten, in Lop Buri. Chalermchai is sinds oktober legerleider.

Met de soldaten aangeduid als taengmo (watermeloenen) worden soldaten bedoeld die sympathiseren met het UDD (roodhemden), dat doorgaans wordt beschouwd als tegenstander van het leger. De term is volgens Chalermchai ontstaan doordat sommigen in het verleden ontevreden waren over reshuffles.

Chalermchai zegt zich strikt te houden aan het merit system bij promoties. De klieken hebben daar geen invloed meer op. Velen, constateert de krant, zien dat als een gunstige ontwikkeling ten opzichte van het verleden.

Chalermchai zegt: ‘We zijn op de goede weg. Daar jonge soldaten niet langer hun senioren zien vechten [voor een promotie] en een verdeeld leger zien, is de eenheid verbeterd.’

Wanneer de volgende overplaatsingsronde plaatsvindt, vermeldt het artikel niet.

Verkiezingen in aantocht; Abhsit heeft een droom

2 januari – Voormalig oppositieleider Abhisit vindt dat politici zich moeten concentreren op het vinden van oplossingen voor de grote problemen van het land, nu de verkiezingen in aantocht zijn, vermoedelijk aan het eind van het jaar. [Zelden zo’n open deur opmerking gelezen.] De economische situatie van het land en de krappe financiële situatie van gezinnen, met name op het platteland en van de minima, zullen dit jaar de mensen bezighouden.

AbhisitAbhisit zegt: ‘Het is duidelijk dat er meer debat komt en dat mensen meningen uitwisselen. Ze zullen ook nagaan hoeveel veranderingen de afgelopen twee of drie jaar hebben plaatsgevonden en discussiëren op welke gebieden ze nog hervormingen willen, en wat veranderd dient te worden. Het is de taak van de politici oplossingen te vinden voor de vragen en eisen van de mensen.’

Abhisit zegt nog meer fraais, wat volgens mij het best valt te typeren als verkiezingsretoriek. Oftewel: garantie tot aan de deur, als u begrijpt wat ik bedoel. Lees het zelf maar: Abhisit eyes solutions as election looms. (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2)

Hervormingsvoorstellen: NRSA voert race tegen de klok

2 januari – Tor besluit van Nieuws uit Thailand van vandaag (Kort Nieuws is niet nodig) het bericht dat de NRSA, de nationale hervormingsraad, een race tegen de klok voert om actieplannen voor hervormingen af te ronden. De raad heeft niet lang meer te gaan, want 120 dagen nadat de nieuwe grondwet van kracht is, wordt hij ontbonden.

De NRSA is de opvolger van de National Reform Council, die eind 2015 werd ontbonden toen die de eerste versie van de grondwet afwees. Sindsdien is de raad betrekkelijk weinig in het nieuws geweest en als er nieuws uit die hoek kwam leek het alsof de raad de weg wijt was, zoals de krant in een vinnig commentaar van 29 december vaststelde (zie Commentaar: Persvrijheid is ons recht).

Volgens vice-voorzitter Alongkorn zijn er duidelijke actieplannen in de maak voor nationale hervormingen en die worden na opheffing van de NRSA niet verwaarloosd want de grondwet vereist nieuwe mechanismen om verder te gaan met de hervormingen. Dat wordt de schone taak van de (geheel benoemde) Senaat, een nationale strategiecommissie en een nationale hervormingscommissie.

Premier Prayut heeft onlangs een panel gevormd met vertegenwoordigers van de regering, NRSA en het parlement om een blueprint te maken met hervormingsplannen en wetgeving. Ze hebben onder andere betrekking op politiek, economie, onderwijs, politie en gezondheidszorg. ‘We leggen een nieuw fundament voor het land. Thailand wordt door alle hervormingen sterker.’  Nou, is dat niet een mooie uitspraak om vandaag mee te eindigen?


 

Verkeersongeluk in Trat 2 doden, 3 gewonden

Meer verkeersslachtoffers; 2.060 rijbewijzen ingenomen

1 januari – De politie heeft donderdag en vrijdag 362 voertuigen (313 motorfietsen en 49 auto’s) van de weg gehaald en 2.060 rijbewijzen in beslag genomen wegens verkeersovertredingen van de bestuurder. Ze krijgen hun voertuig pas terug na de nieuwjaarsvakantie, die dinsdag eindigt, als ze hun boete hebben betaald. NCPO-woordvoerder Sirichan zegt dat de afgelopen twee dagen bijna zevenduizend verkeersdeelnemers zijn aangehouden.

New Year Road Toll Dag 1, 2Donderdag begon de vakantiedrukte op de snelwegen buiten Bangkok, leidend naar het Noorden, Zuiden en Noordoosten. Op de Mittraphab weg naar het Noordoosten, de Phetkasem Road naar het Zuiden en de Phahon Yothin Road en de Asian Highway naar het Noorden stonden lange files. Bij drukke kruisingen liep het verkeer vast. Onderweg stonden functionarissen en vrijwilligers op rustpunten klaar om hulp te verlenen en bestuurders van een drankje te voorzien.

Vooral op belangrijke plaatsen waar herdenkingen plaatsvonden wegens het overlijden van de koning,  was het druk. Zoals al aangekondigd zouden op verschillende plaatsen in het land gebedsbijeenkomsten worden gehouden op Oudejaarsavond.

Vandaag zal de verkeersstroom naar verwachting aanzienlijk zijn geslonken, evenals morgen, waarna vakantievierders beginnen terug te keren.

De NCPO heeft gevraagd om een sobere jaarwisseling. Het traditionele vuurwerk bij CentralWorld ontbrak dit jaar. In de buurt waar ik woon, werd wat vuurwerk afgestoken, maar niet erg veel. In het uitgaansgebied Patpong, Soi Thanya en Soi Twilight (Surawong) was het business as usual. De meeste bars hadden trossen ballonnen opgehangen.

Voor de ongevallencijfers verwijs ik naar bijgaand kader. Voor Dag 3 zie de homepagina.

Legercommandant: Leger respecteert verkiezingsuitslag

1 januari – Legercommandant Chalermchai vertrouwt erop dat er geen coup komt na de verkiezingen. Het leger zal de resultaten accepteren ongeacht wie wint. Dat zei hij gisteren in antwoord op een vraag over de kans van een coup wanneer de oude politieke kliek weer wint [lees: het Thaksinkamp].

Volgens de roadmap to democracy dienen de verkiezingen eind dit jaar te worden gehouden, maar voorzitter Meechai van de grondwetcommissie en de vice-voorzitter van het parlement hebben daar al twijfel over gezaaid. Die laatste denkt dat ze niet eerder dan midden 2018 worden gehouden. De vertraging kan ontstaan wanneer de vereiste organieke wetten niet tijdig klaar zijn.

Chalermchai meent daarentegen dat de roadmap niet wordt verstoord. Hij ziet geen redenen voor militaire interventie daar de nieuwe regels [in de grondwet en organieke wetten] voldoende garantie bieden tegen een politieke crisis.

Naar verwachting wordt het verbod op politieke bijeenkomsten en activiteiten versoepeld zodra de organieke wetten op de Kiesraad en politieke partijen door het parlement zijn aangenomen. Chalermchai verwacht niet dat de partijen in hun verkiezingscampagnes hun pijlen zullen richten op het leger: ‘Politici zijn volwassen, ze weten hoe ze zich moeten gedragen.’

Voorts verwacht hij dat de komende verkiezingen ‘goede’ politici zal opleveren. ‘We hebben onze les geleerd. We willen dat niet weer meemaken. Misschien krijgen we wel of niet wat we willen, maar we moeten stap voor stap gaan.’

(Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2 en Grondwetwijziging 2)

Nieuwjaarstoespraak koning Vajiralongkorn

Nieuwjaar: Koning roept op tot eenheid

1 januari – Het openingsartikel van Bangkok Post kan vandaag worden samengevat met de woorden Happy New Year. De nieuwjaarstoespraak van de koning wordt uitgebreid geciteerd en tal van andere hoogwaardigheidsbekleders overladen de Thaise bevolking met hun wensen.

Een enkel citaat van de koning: ‘Het overlijden van de koning heeft de hele natie een groot verlies gebracht. Ik ben geraakt door te zien dat mensen uit alle lagen van de bevolking hun respect aan wijlen de koning hebben betoond. Dit toont aan dat Thaise mensen een goed hart en mededogen hebben en dankbaar en patriottisch zijn. Die kwaliteiten zijn inherent aan onze natie.’

Cyberaanvallen: Leger slaat terug op Facebook

1 januari – Het leger of een sympathisant van het leger heeft de tegenaanval ingezet tegen de Civilians Against the Single Gateway. Op Facebook is vrijdag een pagina geopend met de naam Seh Keyboard (Seh betekent leger). Op de pagina gaat informatie worden gegeven over de (gewijzigde) Computer Crime Act, waar de civilians zich tegen verzetten.

Het motto van de FB-pagina luidt: ‘Don’t need to know who is Seh. Just know that Seh wil track down anyone who jeopardises cybersecurity.’ De pagina heeft tot gisteravond al 2.200 volgers gescoord.

De civilians zetten intussen hun verzet voort en roepen supporters op om regeringswebsites te hacken. Ze vinden dat de gewijzigde wet een grote aanslag op de vrijheid van meningsuiting doet en een vage definitie bevat van wat verboden is. Dat opent de weg naar willekeur.

Seh Keyboard zegt ‘betrouwbare’ feiten te gaan publiceren, gebaseerd op academische informatie. Ze verwijt de civilians een verdraaide ideologie, daar ze de wet overtreden. Het succes dat ze claimen, wordt door Seh Keyboard gerelativeerd: de gestolen informatie die de groep heeft verspreid, is niet belangrijk of er is mee gemanipuleerd.

Vrijdag meldde het leger dat een andere groep hackers is gearresteerd [geen details]. De administrator van de civilians is het land ontvlucht. Hij was gewaarschuwd voor zijn aanhouding. Maar de groep zet de strijd door, zegt hij. ‘Overal waar internet is kan gevochten worden.’

Plan voor verkiezingsinspecteurs valt niet goed

1 januari – Kiesraadvoorzitter Supachai verzet zich tegen het vervangen van provinciale kiesraden door verkiezingsinspecteurs. De grondwetcommissie heeft dat snode plan gelanceerd in de organieke wet op de Kiesraad. Die provinciale raden zouden was zijn in de handen van lokale policiti en dat leidt alleen maar tot corruptie [mijn woorden].

Supachai vindt dat de Kiesraad tegen het voorstel bezwaar moet aantekenen wanneer de organieke wet door het parlement wordt behandeld. De Kiesraad zelf heeft nog geen standpunt bekend gemaakt, Supachai noemt zijn actie een ‘strategische zet’. Volgens hem werken provinciale kiesraden effectiever dan de voorgenomen inspecteurs.

‘Het nieuwe systeem brengt ongemak voor de bestaande structuur van het systeem. De benoeming van inspecteurs wordt een kostbaar en uitgebreid proces’, meent Supachai.

De grondwetcommissie verdedigt het voorstel: het heeft tot doel billijkheid te scheppen en transparantie [o, heerlijk veel gebruikt cliché] bij toekomstige verkiezingen en een garantie te bieden dat de organieke wetten worden nageleefd. Critici vrezen dat de inspecteurs net als de provinciale kiesraden vatbaar zijn voor beïnvloeding door machtige politici. Supachai: ‘Het is onmogelijk om te zeggen hoe efficiënt of onpartijdig de inspecteurs kunnen zijn.’ (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2)

Reacties niet mogelijk