Thais nieuws woensdag 13 december

De berichten op deze pagina zijn doorgaans ontleend aan Bangkok Post en een enkele keer aan The Nation.
Op de pagina Dossiers geef ik een toelichting op begrippen, organisaties enzovoort die regelmatig in berichten voorkomen.
De paginaverwijzingen hebben betrekking op de pagina’s Round Up, evenals Dossiers te vinden op de Leeswijzer. Klik voor de leeswijzer hier.
Voor de betekenis van de gebruikte afkortingen, klik hier. Het handigst is deze pagina in een nieuw tabblad te openen, zodat je gemakkelijk kunt terugkeren naar het nieuwsoverzicht.

Voor het nieuws van 16-30 november en december zie de zwarte menubalk bovenaan de pagina onder het kopje Thailand. Ouder nieuws onder het kopje Buitenland.

 

Prawit na afloop van een kabinetsvergdaring. Geen commentaar.

De boodschapper heeft het weer gedaan

13 december – Het wantrouwen is weer groot bij premier Prayut, want hij beschuldigt de media ervan de affaire met Prawit (luxueus horloge en dito diamanten ring) te hebben opgeblazen om een wig te drijven tussen hem en Prawit. Het duo vice-premier, tevens minister van Defensie, Prawit en Prayut wordt algemeen beschouwd als twee handen op één buik.

Soms denk ik wel eens dat de Thaise politiek één grote poppenkastvoorstelling is met een overigens slecht verhaal. In dit geval denk ik dat zeker. Wat is gebeurd? Prawit sloeg zijn hand voor zijn ogen omdat hij verblind werd door de zon, toen hij en de overige kabinetsleden voor het Government House op Prayut wachtten voor een groepsfoto van het kabinet in de nieuwe samenstelling.

Dat onschuldige gebaar vormde het begin van een storm van kritiek op de social media en media op Prawit. Hij bleek een duur horloge en ring te dragen die niet voorkwamen op zijn (voor kabinetsleden en hoge ambtenaren verplichte) opgave van bezittingen en schulden. De NACC was er als de kippen bij om een onderzoek te starten naar deze doodzonde. Prawit heeft 30 dagen de tijd gekregen om uit te leggen hoe hij aan die dure speeltjes van miljoenen baht komt.

Volgens een bron zou hij gisteren de NACC per brief informeren, maar dat gebeurde niet. Prawit heeft bevestigd nog geen uitleg te hebben gegeven. Verder zei hij niet op de hoogte te zijn van mediaberichten dat de ring een cadeau van zijn moeder was en het horloge was uitgeleend door een vriend.

Bangkok Post, hoewel een serieuze krant maar niet vies van een relletje, trekt vandaag de halve voorpagina uit voor Prayut’s verdediging van zijn maatje. De media vormden zoals altijd een gemakkelijk doelwit om zijn gram op te projecteren. ‘Veel mensen vallen hem aan en willen hem van mij scheiden’, zei Prayut. ‘Jullie, de media, weten dit maar al te goed. Als niemand naast me staat, zeg ik jullie, word ik feller. Ik zal volledig gebruik maken van mijn macht.’

Prayut zei nog meer: ‘Ik hoef hem geen morele steun te verlenen. Hij is een soldaat en volwassen man dus hij kan voor zichzelf opkomen. We zijn geen kinderen. Stop hem aan te vallen. De zaak wordt afgehandeld in overeenstemming met het juridisch proces.’

Veera Somkwamkid, die er niet vies van is om het vuurtje op te stoken, schreef gisteren op zijn Facebook pagina dat Prawit talloze dure horloges en ringen bezit die ontbreken op zijn vermogensverklaring. Veera, secretaris-generaal van het Anti-Corruption Network, schrijft dat de NACC haar werk eerlijk dient te doen en moet onderzoeken hoe Prawit aan zulke dure spullen is gekomen. Wanneer schafte hij ze aan: na de coup of eerder toen hij minister van Defensie in het kabinet Abhisit was?

Abhisit zegt het resultaat van het NACC onderzoek af te wachten. ‘De NACC moet haar werk grondig doen. Als ze dat niet doet, worden de leden ervoor verantwoordelijk gehouden.’ Dat klinkt als een dreigement.

Bedrijfsleven enthousiast over EU-besluit; FTA Watch waarschuwt

13 december  – De abonnees van Bangkok Post en kopers van losse nummers krijgen vandaag waar voor hun geld want de vier Thaise nieuwspagina’s bevatten zeventien nieuwsberichten/verhalen en drie fotoberichten (losse foto’s met bijschrift). Het financieel-economisch nieuws in het Business katern tel ik niet mee.

Behalve aan de poppenkast rond vice-premier Prawit besteedt de krant op de voorpagina aandacht aan het gisteren bekend geworden nieuws dat de EU de politieke contacten met Thailand ‘op alle niveaus’ wil herstellen. Het bedrijfsleven rekent zich al rijk. Alhoewel de EU heeft gezegd ‘mogelijk’ de besprekingen over een vrijhandelsovereenkomst te zullen hervatten, voorziet het nu al een veelbelovend vooruitzicht voor de handel.

President Aramwattananont van de Thai Fishery Producers Coalition denkt dat het besluit Thailand ten goede komt met betrekking tot de IUU-visserij, die voor de EU aanleiding was in april 2016 de gele kaart te trekken. Vice-president Wisit van de Thai National Shippers’ Council heeft goede hoop dat de export en handel van het besluit profiteren. Econoom Thanavath van de UTCC zegt dat Thailand’s image een duwtje in de rug krijgt.

Maar actievoerders die de bilaterale handel volgen, waarschuwen dat Thailand in het nadeel kan zijn wanneer een GPS (Generalised System of Preferences) van kracht wordt. Op de lange termijn zijn de voordelen voor de EU met name bij intellectueel eigendomsrecht, patenten op farmaceutische producten, meer toegang tot aanbestedingsprocedures van de overheid en meer bescherming voor buitenlandse investeringen, meent Kannikar Kijtiwatchakul, mede-oprichter van FTA Watch.

De regering kan ook meer rechtszaken verwachten als ze buitenlandse investeringen tegenhoudt, vooral investeringen die duidelijke voordelen voor de bevolking hebben. Kannikar verwijst naar de sluiting van de Akara goudmijn in Pichit. [Dat begrijp ik niet want omwonenden hebben juist lange tijd aangedrongen op sluiting van de milieuvervuilende mijn] Het Australische moederbedrijf heeft met arbitrage gedreigd omdat Thailand de Thailand-Australië Free Trade Agreement heeft overtreden.

Kort nieuws woensdag 13 december

– Het derde bericht op de voorpagina meldt dat Thailand alle handel met Noord-Korea heeft gestopt om te voldoen aan de resolutie van de VN Veiligheidsraad naar aanleiding van voortzetting door het schurkenland [woordkeus BP] van nucleaire testen. Noord-Koreaanse schepen mogen niet in Thaise havens aanmeren. Thailand heeft het besluit niet op eigen houtje genomen maar conformeert zich aan het besluit van Asean.

Morgen begint een tweedaags bezoek van Joseph Yun aan Thailand, de VN vertegenwoordiger voor Noord-Korea. Minister Don (Buitenlandse Zaken) zegt dat Yun ideeën gaat uitwisselen over het gewenste beleid met betrekking tot de spanningen op het Koreaanse schiereiland. In het verleden fungeerde Thailand als facilitator voor gesprekken tussen de VS en Noord-Korea. Yun brengt ook een bezoek aan Japan.

– Diergaarde Dusit gaat Bangkok verlaten. De Zoological Park Organisation heeft gisteren bevestigd dat de dierentuin naar een groter terrein in Pathum Thani verhuist. ZPO-directeur Benjapol heeft niet gezegd wanneer de dieren verkassen. Het ZPO-bestuur heeft alleen besloten dat twee werkgroepen zich met de verhuizing gaan bezighouden. De nieuwe locatie is vorige maand door de koning ter beschikking gesteld. Wat met de huidige locatie gebeurt, is nog onduidelijk.

De nieuwe locatie is driemaal zo groot als de huidige en wordt omringd door onderwijskundige faciliteiten zoals een wetenschaps museumpark. De dierentuin krijgt ook studiecentrum over in het wild levende dieren.

Dusit Zoo is de oudste dierentuin van Thailand, ze heeft de respectabele leeftijd van 79 jaar bereikt. De dierentuin trekt 2 miljoen bezoekers per jaar, die 120 miljoen baht in het laatje brengen.

– De recente arrestatie van een Australiër en zijn Thaise echtgenote op verdenking van drugshandel vloeit voort uit een drugsvangst in juni 2015. Zie Kort nieuws van dinsdag, waarin overigens het jaartal ontbreekt. Volgens directeur Weerapong van het centrum ter bestrijding van transnationale misdaad en illegale toegang tot Thailand, heeft het echtpaar een verhuurbedrijf van boten, Global Marine Solutions geheten.

De echtelieden worden verdacht van banden met de Australische zakenman en voormalig lid van de Hells Angels Wayne Schneider, wiens ontklede lichaam in november 2015 is gevonden in een ondiep graf in Sattahip, een dag nadat hij was ontvoerd. Schneider was in 2006 een van de tien meest gezochte criminelen in New South Wales.

Schneider betaalde de gearresteerde Aussie US$ 10 miljoen om 500 kilo crystal methampetamine Thailand binnen te smokkelen. Hij kocht er een jacht voor, maar dat werd opgemerkt door een patrouille van de marine. Een deel van de lading werd daarbij in zee gegooid en spoelde later aan op een strand.

Bewondering voor portret van Toon– De Thai Health Promotion Foundation heeft op de eerste verdieping van het Thai Health Centre een tentoonstelling ingericht met als thema Eight zones of happiness within the family, organisation and society.

Op de foto bewondert een bezoekster het portret van Toon Bodyslam en wie dat is, mag ik bekend veronderstellen bij mijn lezers.

– Het Department of Land Transport gaat het schriftelijk deel van het rijexamen zwaarder maken, maar laat het praktijkdeel ongemoeid. Dat blijft bestaan uit een rijproef op een afgesloten terrein.

Dus zegt uw redacteur: Dat zet geen zoden aan de dijk. Maar goed, de Thaise overheid denkt wel vaker met papieren regels problemen te kunnen oplossen.

Volgend jaar wordt een elektronisch testsysteem ingevoerd en een vingerscanning systeem om de identiteit van de toekomstige brokkenmakers vast te stellen. Kandidaten die lijden aan ernstige hoge bloeddruk, epilepsie en diabetes worden uitgesloten van het rijexamen. Overwogen wordt een driejaarlijkse medische keuring verplicht te stellen voor ouderen van 70 jaar en ouder, zoals in Engeland.

In Pattaya verloor een bestuurder de macht over het stuur toen hij een epileptische aanval kreeg [geen datum]. Twee personen kwamen om het leven en 15 werden gewond. De man leed al vijf jaar aan epilepsie nadat hij een rijbewijs had verkregen.

– In Pathum Thani zijn een man en zijn vriendin aangehouden die via Facebook elektronische sigaretten verkochten. De politie nam ook veertig e-sigaretten en 3.500 flesjes met vaping liquid [?] in beslag. De sigaretten kostten 1.200 tot 1.300 baht en het flesje met de mij onbekende vloeistof 550 baht. De producten werden per particuliere post bezorgd. De meeste klanten waren middelbare-schoolleerlingen en studenten.

Idool Manussaya Yaowarat, aka als Flukesri Maneedeng, is zondag in Pattaya aangehouden wegens het bezit van een e-sigaret en de vloeistof. De vrouw zegt bij haar arrestatie te zijn mishandeld door de politie, maar de politie zegt dat ze kracht moest gebruiken omdat ze zich tegen de arrestatie verzette.

– Premier Prayut heeft gisteren met klem beweerd dat het regime het verbod op politieke activiteiten geleidelijk zal verzachten. Het wordt op tijd opgeheven zodat politieke partijen voldoende tijd hebben om zich op de verkiezingen, gepland voor november 2018, voor te bereiden.

De regering gaat nog nadenken over gelijke behandeling van oude en nieuwe partijen conform de nieuwe organieke wetten, maar die zijn nog niet afgerond. ‘Als alles klaar is en organieke wetten klaar zijn, hef ik het verbod stap voor stap op.’

De grote partijen zeggen dat ze meer tijd nodig hebben voor de voorbereiding dan kleine partijen. Een van de eerste probleempjes die de NCPO wil oplossen zijn de nieuwe regels voor partijlidmaatschap en donaties. Verder zei Prayut dat hij de NLA (benoemd parlement) niet kan opdragen vaart te zetten achter de behandeling van de resterende organieke wetten. De organieke wet op politieke partijen werd al in oktober goedgekeurd. De wetten op de verkiezing van het Huis van Afgevaardigden en de benoeming van senatoren moeten nog in behandeling komen. (Zie verder Verkiezingsnieuws 2)

–  Een mensenrechten advocaat vraagt het OM in een nieuwe petitie door te gaan met de vervolging van Suthep Thaugsuban, leider van de protesten tegen de regering Yingluck in 2013 en 2014, en vijftig anderen. Secretaris-generaal Winyat van de United Lawyers for Rights and Liberty zegt dat de petitie bedoeld is als herinnering omdat de zaak zich al 3,5 jaar voortsleept. ‘Ik ben vandaag hier omdat ik goede bedoelingen heb jegens het OM. Het dient te handelen als advocaat voor de staat.’ Winyat dreigt naar de rechter te steppen als het OM in gebreke blijft.

Hoofd Wongsakul van het Department of Special Litigation is ongelukkig met de petitie. Hij beschouwt die als druk op het OM. De verdachten moeten zich vrijdag melden bij het OM, maar hij zei niet dat ze dan in staat van beschuldiging worden gesteld.

– Twee broers uit Laos zijn in de grenspost bij de Thai-Laos Friendship brug in Nong Khai gistermiddag aangehouden toen ze 98 miljoen baht aan contant geld Thailand wilden binnen smokkelen. In hun voertuig vond de douane melkkartonnetje die stapels bankbiljetten van 1.000 baht bevatten. Ook elders in de wagen was het geld verstopt, onder andere onder de motorkap. De  douane was getipt. Reizigers zijn verplicht buitenlandse valuta ter waarde van 450.000 baht en meer bij binnenkomst en vertrek aan te geven. De verdachten zeggen dat ze een wisselkantoor runden, maar de onderzoekers zijn niet overtuigd. Mogelijk zijn ze betrokken bij andere illegale activiteiten.

– Elf leden van de Klonchan Credit Union Cooperative vragen de DSI een nieuwe aanklacht wegens fraude tegen voormalig voorzitter Supachai in te dienen. Ze zeggen dat hij de leden op oneerlijke wijze heeft overgehaald meer te investeren in de KCUC. Supachai werd in maart 2016 tot 32 jaar gevangenisstraf veroordeeld wegens de verduistering in 2013 van 22,1 miljoen baht uit de kas. Inmiddels is die straf teruggebracht naar zeven jaar omdat hij bekend heeft. De elf leden vragen de DSI het vermogen ad 3,8 miljard baht dat van hem in beslag is genomen terug te geven aan de gedupeerde KCUC-leden. (Zie voor alle voorgaande berichten de pagina KCUC Wat Phra Dhammakaya 2)

– Het kabinet heeft gisteren het graven van een kanaal in Nakhon Si Thammarat goedgekeurd. Het kanaal (kosten 9,5 miljard) baht gaat water uit het centrum van de hoofdstad afvoeren, dat bij zware regens van de bergen het centrum in stroomt. De huidige waterwegen hebben onvoldoende capaciteit om het water te verwerken.

Volgend jaar wordt begonnen met de graafwerkzaamheden. Over zes jaar moet het kanaal klaar zijn. Voor de bewoners van de eigendommen die in de weg liggen en met chronische overstromingen kampen, wordt een vrijwillig verhuisplan gemaakt naar gronden in aangetaste bossen.

– Het Zuiden wordt vanaf vandaag tot zondag getroffen door zware regens en overstromingen. Zes provincies kampen nog met overstromingen. Een civiel netwerk roept de regering op lokale organen en gemeenschappen zeggenschap te geven over het management van natuurlijke rampen zodat ze niet op hulp van de regering hoeven te wachten wanneer een ramp toeslaat.

De wet op mitigation and prevention of natural disasters die drie jaar na de tsunami van 2004 van kracht is geworden, is volgens het netwerk ook vatbaar voor misbruik en corruptie, omdat ze de autoriteiten toestaat bij aanbestedingsprocedures speciale methodes te gebruiken.

– Premier Prayut belooft dat de nieuwe 489 aardgasbussen van het openbaarvervoerbedrijf van Bangkok (BMTA) voor het begin van het nieuwe schoolsemester in juni de weg opgaan. Dat zal tijd worden want de bussen werden begin dit jaar geleverd. Hoe dat zo gekomen is, heb ik al vaak eerder uitgelegd. Voor zover ik weet, rust op 100 bussen nog een beslag van de douane. Uit een nieuwe aanbestedingsprocedure hebben zich tien bedrijven teruggetrokken, maar gelukkig bleef er één over: de joint venture SCN-CHO.

Na de kabinetsvergadering van dinsdag zei Prayut dat nog steeds behoefte is aan vernieuwing van het zwaar verouderde wagenpark. Prayut vindt dat de volgende nieuwe bussen in eigen land moeten worden gebouwd. Een Chinese onderneming heeft een bod gedaan aardgasbussen te leveren tegen een prijs onder de mediaanprijs  van 4,02 miljard baht. Het gaat om een lokale staatsonderneming, niet de centrale regering, wat vragen oproept over de kwaliteit. De BMTA doet onderzoek.

Het bericht zegt niets over de aanschaf van elektrisch aangedreven bussen, waarvan sprake is. BP zoek eens uit hoe het daarmee zit.

Nieuws van de website in 1 regel

• Legeronderzoek; Dood cadet te wijten aan zwakke gezondheid
• 283 gedetineerden vervroegd vrijgelaten
• Politie onderzoekt ruzies over eigendom staatsloten

Reacties niet mogelijk