Thais nieuws vrijdag 8 december

De berichten op deze pagina zijn doorgaans ontleend aan Bangkok Post en een enkele keer aan The Nation.
Op de pagina Dossiers geef ik een toelichting op begrippen, organisaties enzovoort die regelmatig in berichten voorkomen.
De paginaverwijzingen hebben betrekking op de pagina’s Round Up, evenals Dossiers te vinden op de Leeswijzer. Klik voor de leeswijzer hier.
Voor de betekenis van de gebruikte afkortingen, klik hier. Het handigst is deze pagina in een nieuw tabblad te openen, zodat je gemakkelijk kunt terugkeren naar het nieuwsoverzicht.

Voor het nieuws van 16-30 november en december zie de zwarte menubalk bovenaan de pagina onder het kopje Thailand. Ouder nieuws onder het kopje Buitenland.

 

De klok tikt voor vice-premier Prawit

8 december – Clock ticking for blinged-out Prawit schreeuwt Bangkok Post vandaag over de volle breedte van de voorpagina. Gisteren meldde de krant al dat vice-premier Prawit ‘in de puree’ zit, vandaag tikt de klok voor de machtige bewindsman, die zich in de omschrijving van het Merriam-Webster woordenboek getooid heeft met flashy jewelry or features (informeel, Amerikaans).

Nou dat kan wel kloppen want bij toeval is ontdekt dat hij een luxueus horloge (12 miljoen baht, volgens sommige experts 3 miljoen baht) en een 5-karaats gouden ring (4 miljoen baht) bezit. De NACC heeft de bewindsman dertig dagen de tijd gegeven om uit te leggen hoe hij eraan gekomen is en waarom hij verzuimd heeft ze te vermelden in zijn (voor bewindslieden en hoge ambtenaren verplichte) opgave van bezittingen en schulden.

De krant trekt onder een 1-koloms bericht en 5-koloms foto over het protest van Palestijnen, woensdag in Gaza City, de gehele voorpagina uit voor dit nieuws. Ja, beste mensen, de aandacht die BP aan nieuwsonderwerpen besteedt en de plaats in de krant, zijn voor mij vaak onnavolgbaar. De vraag met die tikkende klok is natuurlijk: wat gebeurt er met Prawit als hij geen bevredigend antwoord kan geven? Moet Prayut’s maatje dan het veld ruimen? Komt het tot een rechtszaak wegens corruptie? Of sluit de junta de gelederen en neemt ze hem in bescherming?

In een kader schrijft de krant dat president Watcharapol van de NACC geconfronteerd wordt met een taaie test om te bewijzen dat hij en zijn anti-corruptiedienst zonder vrees of gunsten de zaak tegen Watcharapol’s voormalige baas behandelen. Naar verluidt heeft Watcharapol zijn benoeming tot NACC-president in december 2015 te danken aan de steun van het regime en zijn banden met Prawit.

Secretaris-generaal Srisuwan van de oer-conservatieve Association to Protect the Thai Constitution heeft gisteren een petitie bij de NACC ingediend met het verzoek te onderzoeken waarom Prawit een valse vermogensverklaring heeft ingeleverd. Hij beschuldigt Prawit ook van ‘ongebruikelijke rijkdom’. ‘Prawit heeft 40 jaar in het leger gediend en was twee termijnen politiek ambtsdrager, hij had geen  bedrijven. Zo’n rijkdom kan hij onmogelijk hebben vergaard.’ (Zie bijgaand kader voor Prawit’s twee vermogensverklaringen).

Prawit weigert met de pers te praten. Hij wil alleen de NACC uitleggen hoe de vork in de steel zit. Voorlopig heeft de NACC nog geen onderzoekspanel gevormd, ze heeft Prawit alleen nog maar om een uitleg gevraagd, dus wie weet gaat de affaire daarmee als een nachtkaars uit.

Prawit ging in 2005 met pensioen uit de militaire dienst en werd in 2008 minister van Defensie in de regering Abhisit (Democraten). In 2014 kwam daar na de coup het vice-premierschap bij.

Dusit Zoo

Wat biedt Bangkok Post vandaag nog meer?

8 december – Ik blader weer even de krant met u door, die vandaag drie pagina’s bevat met binnenlands nieuws: pagina 2 voor de helft, pagina 3 voor tweederde. Wat springt eruit? De luchthaven van Nakhon Si Thammarat heeft toch moeten sluiten vanwege de overstromingen. De runway is onder water gelopen en het navigatiesysteem is uitgevallen. Als het snel stopt met regenen, gaat de luchthaven vandaag weer open.

Op pagina 3 een 2-koloms bericht over de mogelijke vervolging van Sulak Sivaraksa, een vooraanstaand historicus die beschuldigd is van majesteitsschennis, wat overigens niet de eerste keer is. De krijgsraad zit er maar lelijk mee in zijn maag en heeft gisteren het besluit om hem al dan niet te vervolgen uitgesteld tot 17 januari. Eerst maar eens experts raadplegen. De politie heeft hem aangeklaagd omdat hij op een universitair seminar in 2014 de deelnemers opriep kritisch na te denken over de Thaise geschiedenis.

Hij gaf als voorbeeld de overwinning van koning Naresuan in 1593 op Birma, waardoor de hoofdstad van Siam, destijds Ayutthaya, werd gespaard. Maar heeft de heroïsche strijd gevoerd op de rug van een olifant, zoals overgeleverd, wel plaatsgevonden, vroeg hij zich af. Oei, dat was tegen het zere been van het leger. Elf dagen na het seminar deden legerofficieren aangifte en onlangs besloot de politie de zaak bij de krijgsraad aanhangig te maken. Voor het leger is die dag [welke dag eigenlijk?] een vrije dag.

De pagina opent met het bericht dat de rechtbank arrestatiebevelen heeft goedgekeurd voor de vijf personen die verdacht worden van het verbergen van wapens in een akker in Chachoengsao. Eén had zich al vrijwillig gemeld bij de politie. Hij is op een borg van 200.000 baht vrijgelaten. De foto op de pagina toont de vijver in diergaarde Dusit (Bangkok). Dinsdag bespreekt de Zoological Park Organisation of de diergaarde verhuist naar Pathum Thani, waar het over meer ruimte kan beschikken.

Dus in totaal tel ik acht nieuwsberichten/verhalen, minder dan op de meeste andere dagen. Om met Rita Corrita te spreken,  tijd voor Koffie, koffie, lekker bakkie koffie.

Bovenmeester aangeklaagd in de zaak Jomsap

8 december – Schooldirecteur (vroeger: bovenmeester) Saneh Suphan is gisteren door de politie aangeklaagd omdat hij onderzoekers valse informatie zou hebben verstrekt en in de rechtbank een valse getuigenis zou hebben afgelegd over de hit-and-run in 2005 waarvoor voormalig onderwijzeres Jomsap achttien maanden gevangen heeft gezeten. Hij ontkent de beschuldiging en is vrijgelaten op borgtocht.

Zoals bekend is de zaak weer in het nieuws gekomen nadat het hooggerechtshof Jomsap’s herzieningsverzoek afwees. Jomsap houdt vol dat zij niet achter het stuur zat van de pickup truck die destijds een bejaarde fietser dood reed. Het hof achtte het nieuwe bewijs en de nieuw ingebrachte getuigen echter onbetrouwbaar.

Saneh was degene die aanvankelijk de schuld van de aanrijding op zich zou nemen. Later werd dat Sap Wapee, die eerder vrijwillig [?] naar de politie stapte en verklaard heeft dat hij gelogen had. Hij was ingehuurd door Suriya Nualcharoen, een goede vriend van Jomsap, en zou daarvoor 400.000 baht ontvangen. En met zijn bekentenis kwam de zaak aan het rollen die nu meineedzaak wordt genoemd.

In totaal worden dertien personen verdacht van betrokkenheid bij de misleiding. Zeven officieren van de DSI zijn al ondervraagd over hun rol bij het opmaken van verklaringen van getuigen, een tweede team wordt vandaag aan de tand gevoeld.

En zo sleept deze zaak zich maar voort, die volgens mij geen ander doel heeft de politie vrij te pleiten van slordig recherchewerk en een tunnelvisie.

Een weg voor de luchthaven van Nakhon Si Thammarat

Overstromingen verlammen lucht- en wegtransport

8 december – Het stijgende water heeft de luchthaven van Nakhon Si Thammarat genoopt gisteren het vliegverkeer stil te leggen. Ook wegvervoer is in de zuidelijke provincie op veel plaatsen niet mogelijk. Op de foto een ondergelopen weg voor de luchthaven.

In het district Hua Sai zijn soldaten ingezet om de autoriteiten te helpen bij de hulpverlening aan de bewoners van tambon Ramkaew. Drie buurten zijn bevoorraad met hulpgoederen en voedsel, die aangevoerd werden met platbodem boten. De bewoners moeten al een week op een houtje bijten, want de secondaire wegen zijn onbegaanbaar.

Het waterpeil in het district is blijven stijgen als gevolg van de aanhoudende regens en run-off (bergwater) uit twee buurdistricten en een district in buurprovincie Songkhla.

Nakhon Si Thammarat is een van de zwaarst getroffen provincies in het Zuiden, waar moesson stormen woeden. Er zijn sinds vorige maand zes personen om het leven gekomen en 460.000 bewoners in alle 23 districten zitten met de gebakken peren. 287 scholen zijn tijdelijk gesloten.

Het provinciaal DDPM in Prachuap Khri Khan heeft de bewoners gewaarschuwd voor grondverschuivingen. Het strand van Hua Hin en Prachuap Bay werd gisteren geteisterd door de harde wind en ruwe zee. Rode vlaggen waarschuwen dat de zee ingaan niet verstandig is. Het kantoor heeft in samenwerking met het Marine Office 3 eigenaren van speedboten, rondvaartboten en trawlers gewaarschuwd voor de hoge golfslag in de Golf van Thailand.

Premier Prayut gaat een bezoek brengen aan twee districten in de provincie Trang die onder water zijn gelopen nadat een rivierdijk het zondag begaf. De bewoners van tien provincies zijn gewaarschuwd voor meer zware regens. Voor vandaag zijn moessonregens voorspeld in Nakhon Si Thammarat, Phatthalung, Songkhla en Surat Thani.

Politie ziet verband tussen wapenvondst en geweld in 2014 en 2017

8 december – RTP adjunct-hoofdcommissaris Srivara heeft een toelichting gegeven op de voorgenomen arrestatie van vijf personen wegens hun betrokkenheid bij het verbergen van wapens in een akker in Chachoengsao. Ik stipte het al aan in Wat biedt Bangkok Post nog meer?

Volgens hem is er een verband met achttien gewelddadige incidenten, gepleegd in 2014 en 2017, waaronder een aanval met een M79 granaat op het kantoor van de NACC in Nonthaburi in 2014.

Ook wordt verband gelegd met een wapenvondst in maart in de voormalige woning van Wuthipong Kochathamakun in Pathum Thani, aka Kotee. In tegenstelling tot de vondst in Chachoengsao werden daar wel vuurwapens gevonden, zoals M16 geweren, een shotgun en een karabijn. In Chachoengsao zijn alleen granaten en munitie gevonden.

Een bron bij de NCPO heeft gelekt over Watana, een van de vijf die zich vrijwillig heeft gemeld bij de politie. Hij heeft 20 maanden gevangen gezeten voor zijn betrokkenheid bij aanvallen in Wang Noi (Ayutthaya) en Lat Lun Kaeo (Pathum Thani) in 2014. De bron reageert daarmee op vragen van de bevolking en de regering waarom hij vrij rondliep.

De Cambodjaanse defensiewoordvoerder ontkent dat Thaise verdachten zich in verband met de wapenvondst schuil houden in zijn land, aldus de Cambodjaanse krant Khmer Times. ‘We hebben geen informatie over verdachten in Cambodja.’

Kort nieuws vrijdag 8 december

– Bij een controlepost in Sa Kaeo zijn gisteren door de douane 50.345 SIM kaarten onderschept. De kaarten waren gesmokkeld uit Cambodja en vermoedelijk bestemd voor de verkoop aan callcentra. De meeste kaarten waren geregistreerd bij Dtac, vijf bij True. Ze zaten in drie grote reistassen die door een Cambodjaan op een bagagewagentje werden vervoerd. Hij zegt dat iemand hem 50 baht had gegeven om ze over de grens te brengen. Volgens hem wist hij niet wat er in de tassen zat.

Verder heeft de politie gedurende 24 invallen 21 verdachten aangehouden, waaronder drie Taiwanezen. Het bericht meldt alleen dat ze werkzaam waren in een grote callcentrum bende, maar het hoe en waar ontbreken.

– Panthongtae Shinawatra en drie anderen hebben nog tot vrijdag de tijd om zich te verweren tegen de beschuldiging van het witwassen van geld in verband met het Krungthai Bank leningschandaal. Eerder hadden ze om 60 dagen gevraagd om bewijs te verzamelen dat ze zo onschuldig zijn als een lammetje. In juni volgend jaar verloopt de verjaringstermijn van deze zaak.

Het witgewassen geld was afkomstig van leningen in 2003 en 2004 verstrekt aan een dochter van een vastgoedbedrijf, dat te boek stond als wanbetaler. De bank was onder druk gezet door de toenmalige regering Thaksin om de lening goed te keuren. (Zie verder de pagina De zaak Panthongtae en Pinthongta)

– Hij blijft lastig: Kiesraadcommissaris Somchai die het veld moet ruimen voor de reset van de Kiesraad. Vijf nieuwe leden zijn gekozen door een selectiecommissie, twee door het hooggerechtshof, maar Somchai denkt dat de selectie van het Hof in strijd kan zijn met de wet.

De twee nieuwe zijn de chief justice en een rechter van het hooggerechtshof. Ze zijn achter gesloten deuren gekozen, hetgeen volgens Somchai niet had gemogen. Hij mist ook een verklaring voor hun selectie.

Toon in Ayutthaya begroet door olifanrten

Nieuws van de website in 1 regel

• Toon in Ayutthaya begroet door olifanten; opbrengst naar 614 mln baht
• Kriigsraad stelt besluit over vervolging Sulak uit
• Junta doet aangifte tegen kritische Pheu Thai woordvoerder

Reacties niet mogelijk