Thais nieuws maandag 11 december

De berichten op deze pagina zijn doorgaans ontleend aan Bangkok Post en een enkele keer aan The Nation.
Op de pagina Dossiers geef ik een toelichting op begrippen, organisaties enzovoort die regelmatig in berichten voorkomen.
De paginaverwijzingen hebben betrekking op de pagina’s Round Up, evenals Dossiers te vinden op de Leeswijzer. Klik voor de leeswijzer hier.
Voor de betekenis van de gebruikte afkortingen, klik hier. Het handigst is deze pagina in een nieuw tabblad te openen, zodat je gemakkelijk kunt terugkeren naar het nieuwsoverzicht.

Voor het nieuws van 16-30 november en december zie de zwarte menubalk bovenaan de pagina onder het kopje Thailand. Ouder nieuws onder het kopje Buitenland.

 

Horloge en ring: Prawit kan het allemaal uitleggen

11 december – De affaire Prawit, aangewakkerd door de media en veel besproken op de social media, lijkt als een nachtkaars uit te gaan. En dat zou toch jammer zijn, want ik hoopte in stilte dat de vice-premier zou uitglijden over een bananenschil. In zijn geval een duur horloge en dito diamanten ring, die hij verzuimd had op te nemen in zijn (voor bewindslieden en hoge ambtenaren verplichte) opgave van vermogen en schulden.

Bangkok Post opent vandaag met het bericht dat de NACC morgen een brief van Prawit krijgt waarin hij uit de doeken doet, hoe hij aan die dure speeltjes komt. Het horloge zou voor een jaar door een vriend zijn uitgeleend, de ring was van zijn moeder. Gevraagd of deze informatie klopt, hield een bron ‘close to Prawit’ zich op de vlakte. Hij wilde de zaak niet ontkennen: ‘Generaal Prawit zal die zelf aan de NACC uitleggen.’

De krant besteedt ruime aandacht aan de affaire en weet er anderhalve kolom mee te vullen door alle eerder gepubliceerde informatie te herhalen (zie het bericht van 8 december: De klok tikt voor vice-premier Prawit).

De helft van de tweede kolom gaat niet over Prawit, maar bevat een commentaar van adjunct-partijleider Ong-art (Democraten) op de toespraak die Prayut zaterdag hield op International Anti-Corruption Day. Prayut riep daarin alle sectoren van de Thaise samenleving op corruptie niet te tolereren en hij zei te verwachten dat Thailand’s positie op de CPI van Transparency International (Corruption Perception Index) dit jaar zal verbeteren.

De Democraat vindt dat de premier er alles aan moet doen dat niemand in de regering zich schuldig maakt aan corruptie, willen zijn anti-corruptie pogingen succes hebben. ‘Zelf is het Prayut gelukt om gedurende de drie jaar dat hij aan de macht was door corruptieschandalen onaangetast te blijven, maar dat geldt niet voor anderen in de regering. Daardoor is de betrouwbaarheid van de regering geschaad. Prayut dient streng tegen hen te zijn en met name tegen zijn broers en vrienden. Die worden er vaak van beschuldigd betrokken te zijn bij onregelmatigheden.’

Het bericht eindigt met de constatering dat het vertrouwen van de bevolking in Prayut’s integriteit is afgenomen. In oktober vorig jaar geloofde 74,3 procent van de respondenten in een peiling van Suan Dusit nog in Prayut’s eerlijkheid. Begin deze maand had in een peiling van het Super Poll Research Centre 61,7 procent vertrouwen in Prayut’s integriteit. (Zie ook de pagina Corruptie 5)

Cipier bemiddelde bij sekscontacten

11 december – Een vrouwelijke gevangenbewaarder in de Chai Badan districtsgevangenis in Lop Buri is verwikkeld in een seksschandaal. Ze heeft in november vorig jaar drie mannelijke gevangenen toestemming gegeven in de toiletten van de vrouwenafdeling seks met vrouwelijke gedetineerden te hebben. Voor deze gunst vroeg ze 8.000 baht.

Volgens directeur-generaal Naras van het Correction Department had ze financiële moeilijkheden ‘maar het verbaast me dat ze haar toevlucht heeft genomen tot deze methode om geld te maken’. De vrouw is ontslagen en gaat zowel disciplinair als strafrechtelijk bestraft worden. De vrouw zegt dat het om partners ging, maar dat mag ook niet.

Het vierkoloms bericht bevat verder achtergrondinformatie die met deze zaak weinig te maken heeft. Zo meldt de krant dat van de 143 gevangenissen in Thailand slechts acht vrouwengevangenissen zijn. In de overige is het gemengd zwemmen alhoewel vrouwen en mannen wel in gescheiden zones verblijven. Mannen mogen alleen onder begeleiding de vrouwenafdeling in, bij voorbeeld om klusjes te doen zoals het vervangen van lampen. [Kunnen die vrouwen dat niet?]

Naras zegt dat sommige mannelijke gedetineerden homoseksuele contacten hebben. ‘Gevangenen beschouwen dit als de gewoonste zaak van de wereld. Sommigen trouwen zelfs, ze worden de ‘vrouw’ van andere mannen.’ Ik heb ooit gelezen dat in dit verband wordt gesproken over noodhomofilie.

Mensenrechtengroepen in binnen- en buitenland hebben de afgelopen jaren aangedrongen op aparte faciliteiten voor transseksuelen, maar het gevangeniswezen vindt dat niet nodig omdat het om een relatief klein aantal gaat: 4.000 van de 300.000 gevangenen (iets meer dan 1 procent).

Wat biedt Bangkok Post vandaag nog meer?

Chuan Leekpai 211 december – Evenals gisteren ook vandaag geen woord over over de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens die op 10 december 1948 door de VN werd aangenomen. Misschien maar beter ook want de junta lapt die aan zijn laars met het verbod op politieke activiteiten en de breideling van het recht op vrije meningsuiting.

En dat brengt me gelijk bij het openingsverhaal op pagina 3,  waarin gemeld wordt dat de Democratische partij geen noodzaak ziet het regime te blijven vragen om het verbod op dit moment op te heffen. Voormalig partijleider Chuan zegt dat de regering de verantwoordelijkheid moet nemen voor problemen die het gevolg van uitstel kunnen zijn. Critici vrezen zelfs dat de verkiezingen, voorlopig gepland voor november 2018, pas in 2019 kunnen worden gehouden.

Verder noem ik nog de waarschuwing aan directeur-generaal Suttipong van het Department of Local Administration om het afvalprobleem rigoureus aan te pakken. ‘Or else’ kopt de krant, wat wil zeggen: daar hangt zijn baanzekerheid vanaf.

Ten slotte een macaber bericht. Een delivery man heeft in een riool in Thalang (Phuket) het lichaam van een onthoofde man gevonden. Hij ontdekte de romp toen hij zijn autosleutels zocht, waarvan hij dacht dat hij ze had laten vallen in de rioolput. Het lichaam was al in staat van ontbinding, maar de politie ook niet op haar achterhoofd gevallen, zag wel dat om een man ging. Vermoedelijk was hij al een week dood. Het hoofd is later 700 meter verder gevonden in een afgelegen bosschage.

Toon Bodyslam in Chai Nat 2

Kort nieuws maandag 11 december

– De regering dreigt met harde actie tegen personen die beweren dat belasting moet worden betaald over de donaties aan de liefdadigheidsmarathon van Toon Bodyslam, waarvan de opbrengst naar elf staatsziekenhuizen gaat. De grapjassen beweren dat een belasting van 7 procent wordt geheven en dat de regering het geld gebruikt voor renovatie van politiebureaus, de aanschaf van CCTV-camera’s en voertuigen. ‘Absoluut niet waar’, zegt regeringswoordvoerder Sansern. ‘De regering steunt de marathon door geld te geven en morele steun te verlenen.’

Nog meer gekkigheid: ze zeggen dat premier Prayut 20 baht heeft gedoneerd. De politie zoekt uit wie al die onzin verspreidt en wie de geruchten heeft gedeeld.

– Een onderwijzer en een gepensioneerde politieofficier in Kanchanaburi liggen in de clinch over het bezit van een bundel van 5 staatsloten, waarop op 1 november een prijs is gevallen van 30 miljoen baht. De onderwijzer zegt dat hij de prijs won, maar hij was de loten kwijt geraakt. Van de vermissing deed hij aangifte.

De politieofficier claimde de prijs op het Government Lottery Office. Ook hij zegt dat hij de loten kocht. De onderwijzer probeerde later de agent over te halen om de prijs te delen, maar dat weigerde hij.

De verkoopster van de winnende loten zegt dat ze die aan de onderwijzer heeft verkocht, maar ze is niet meer op de markt, waar ze stond, verschenen sinds de zaak media-aandacht heeft gekregen. De advocaat van de agent zegt dat hij en zijn cliënt vandaag tegen haar aangifte doen omdat ze haar loten voor meer dan de vastgestelde vaste prijs van 80 baht verkoopt. Als blijkt dat haar leveranciers te veel voor de loten vragen, verliezen ze hun vergunning. De onderwijzer wordt door de politie beschuldigd van het doen van een valse aangifte van vermissing. De CSD is tussenbeide gekomen om de zaak tot helderheid te brengen.

– Nog meer staatsloterij. Het GLO introduceert midden volgend jaar sets van 5 loten met dezelfde nummers die kans maken op een jackpot van 300 miljoen baht. De sets gaan verkocht worden voor 400 baht. Doel is de praktijk tegen te gaan, waarbij verkopers loten met aantrekkelijke nummers samen verkopen voor hogere prijzen dan toegestaan.

De jackpot van een lot van 80 baht bedraagt thans 6 miljoen baht. Voor de door de verkopers samengestelde illegale sets van vijf loten wordt 500 baht gevraagd, 100 baht meer dan is toegestaan. Een set van zeven loten kost 700 tot 800 baht.

– Het ministerie van Transport vraagt begin volgend jaar aan het kabinet een krediet van 520 miljard baht aan voor twaalf metro- en spoorwegprojecten. Het bericht somt ze allemaal twaalf braaf op, maar die informatie ga ik niet herhalen. Nadat het kabinet het groene licht heeft gegeven, wordt direct doorgegaan met de inschrijvingsprocedure. Twee projecten worden PPP gefinancierd (Public-Private Partnership). (Zie ook de pagina Spoorwegen 2)

– Gisteren was Constitution Day, de dag waarop Thailand de absolute monarchie inruilde voor de huidige constitutionele monarchie. Ik stipte in Wat biedt Bangkok Post vandaag nog meer? al aan wat voormalig partijleider, tevens voormalig premier, en thans adviseur van de Democratisch partij Chuan Leekpai heeft gezegd over het verbod op politieke activiteiten.

Chuan benadrukte het belang van democratie en verzette zich tegen het standpunt van sommigen dat democratie een obstakel vormt voor nationale ontwikkeling. Nee, zegt Chuan, dat zijn de mensen. De grondwet is niet het probleem, maar de mensen die de democratie niet steunen zijn de echte boosdoeners.

Waarnemend Pheu Thai-leider Viroj drong er op dezelfde bijeenkomst bij de regering op aan partijen toe te staan voorbereidingen te treffen voor de verkiezingen. Zoals bekend vrezen ze in tijdnood te komen omdat de organieke wet op politiek partijen nieuwe (tijdrovende) eisen stelt. Partijen kunnen ook niet overleggen met partijkader in de provincie, want dat overleg kan beschouwd worden als een (verboden) politieke activiteit.

Uit een peiling van het National Institute of Development Administration onder 1.250 respondenten blijkt dat 77,6 procent voorstander is van opheffing van het verbod. 62,3 procent vindt uitstel van de verkiezingen tot 2019 acceptabel, als de nationale hervormingen niet compleet zijn. (Zie ook de pagina Verkiezingsnieuws 2)

– Vanaf 17 december worden verkeersboetes voorzien van een barcode, waardoor het gemakkelijker is de boete te betalen. In de beginfase worden de bonnen uitgeschreven in Bangkok en drie politieregio’s (Central Plains, Oosten en westelijke Central Plains). Wanneer het rijbewijs wordt ingetrokken, moeten de overtreders nog steeds naar het politiebureau om de boete binnen zeven dagen te voldoen. Bonnen met de barcode kunnen worden voldaan bij de Krungthai Bank, het postkantoor of via KTB netbank en ATM’s. Begin volgend jaar komen andere regio’s aan de beurt.

– Pijitra Tsukamoto, hoofd van de sectie journalistiek van de Chulalongkorn universiteit, meent dat journalisten zich meer op hun gemak voelen dan drie jaar geleden wanneer ze de regering bevragen. Hij vreest echter dat er een klimaat van angst zal ontstaan wanneer strenge maatregelen om debatten de kop in te drukken, worden genomen. Dat is tegengesteld aan wat nodig is in de aanloop naar de verkiezingen, zegt hij.

Pijitra reageert op het besluit van de autoriteiten harder op te treden tegen smaadcampagnes en het verspreiden van valse informatie op de social media. NCPO-woordvoerder Piyapong zei vrijdag dat dit de afgelopen weken is gebeurd via de social media en de media.

Een juridisch expert en lid van de grondwetcommissie vindt dat de regering ook moet zeggen wat de waarheid is als ze actie onderneemt tegen iemand die valse informatie verspreidt. ‘De regering moet indien nodig de social media beheersen, maar ze moet redelijk zijn. Ze moet gegronde redenen hebben om actie te ondernemen. Anders krijgt ze te maken met veel verzet.’

Nieuws van de website in 1 regel

• Veiling van Toon’s hardloopschoenen; 2,7 mln baht al geboden
• Chiang Rai: 5 drugssmokkelaars in vuurgevecht aan de grens gedood door soldaten

Reacties niet mogelijk