Thais nieuws donderdag 7 december

De berichten op deze pagina zijn doorgaans ontleend aan Bangkok Post en een enkele keer aan The Nation.
Op de pagina Dossiers geef ik een toelichting op begrippen, organisaties enzovoort die regelmatig in berichten voorkomen.
De paginaverwijzingen hebben betrekking op de pagina’s Round Up, evenals Dossiers te vinden op de Leeswijzer. Klik voor de leeswijzer hier.
Voor de betekenis van de gebruikte afkortingen, klik hier. Het handigst is deze pagina in een nieuw tabblad te openen, zodat je gemakkelijk kunt terugkeren naar het nieuwsoverzicht.

Voor het nieuws van 16-30 november en december zie de zwarte menubalk bovenaan de pagina onder het kopje Thailand. Ouder nieuws onder het kopje Buitenland.

 

Vandaag in Bangkok Post

7 december – Ik kende de uitdrukking niet; mijn woordenboek geeft aan dat het slang is en dat valt me toch een beetje tegen van een eerbiedwaardige krant als Bangkok Post. De krant kopt boven het openingsverhaal Prawit in the soup over fancy trinkets wat mijn woordenboek vertaalt als ‘in de puree’. Prawit is de minister van Defensie en vice-premier, daar heb ik geen woordenboek voor nodig want ik kom hem vaak tegen in de krant.

Waarom hij in de puree zit, zal ik later toelichten. Eerst maar eens door de krant bladeren. Op de voorpagina drie onderwerpen: Prawit dus, de 27 jaar gevangenisstraf die Watana Pumret (62) kreeg  voor de bom die hij in mei tot ontploffing bracht in legerziekenhuis Pramongkutklao, en een kadertje over het debuut van de Michelin Guide Bangkok.

Koks aan het werk in de keuken van Le Normandie (Mandarin Oriental Hotel)Veertien restaurants hebben 1 ster gekregen, drie 2 sterren, maar in tegenstelling tot wat verwacht werd, is slechts één street-eat venue doorgedrongen tot de gezaghebbende gids. ‘Dit ondanks de hype die straatvoedsel in het Westen heeft, deels dankzij westerse chefs die Thailand hebben bezocht of er gewerkt hebben’, schrijft de krant. Savelberg, dat zal niemand verbazen, is een van de veertien.

Op de foto koks aan het werk in de keuken van Le Normandie (Mandarin Oriental hotel), die 2 Michelin sterren heeft gekregen.

Pagina 2 opent met een verhaal over paraquat, chlorpyrifos en clyphosate, drie pesticides die in veel landen zijn verboden, maar in Thailand nog steeds worden gebruikt. De krant heeft er al vaak geschreven. Vandaag biedt het Thai Pesticide Alert Network het ministerie van Industrie een petitie aan met het verzoek de eerste twee te verbieden en het gebruik van de derde te beperken.

Pagina 3 opent met de arrestatie van tien mannen die betrokken zijn bij de gedwongen prostitutie van een 15-jarig meisje. Ik kwam het bericht al op de website tegen. Het  meisje is vorige maand gered, gisteren deed een team van de CSD op veertien plaatsen invallen in Ayutthaya. Vier verdachten, klanten van het meisje, zijn nog op vrije voeten.

Verder: de wapenvondst in Chachoengsao is niet in scène gezet door het regime, zegt Prawit. Gaap, gaap, want dat is door anderen ook al gezegd. Maar verdacht blijft dat hij gehint heeft op voortzetting van het verbod op politieke activiteiten tot een tijdstip dichterbij de verkiezingen in november 2018. Daarom vertrouwen critici het niet.

Ten slotte drie berichten op pagina 4. Een meldt dat een zwangere vrouw besmet is met Zika, een virus dat tot hersenafwijkingen van de boreling kan leiden. Vorig jaar september werden twee kinderen met ongebruikelijk kleine hoofden geboren. Het was de eerste keer dat Zika in Thailand is gediagnosticeerd.

Rest nog te melden dat uw redacteur nog op één oor lag toen de krant werd bezorgd en pas 2 uur later dan gebruikelijk achter zijn laptop plaatsnam. Maar dat staat niet in de krant.

Hernieuwd pleidooi voor verbod op pesticides

7 december – Zoals hierboven al gemeld opent pagina 2 met de petitie die het Thai Pesticide Alert Network (Thai-PAN) vandaag aan het ministerie van Industrie aanbiedt met het pleidooi twee pesticides te verbieden en een aan banden te leggen.

Het verzoek is gebaseerd op aanbevelingen van het ministerie van Volksgezondheid en research naar de gevolgen voor de gezondheid van de spuiters en het niveau van verontreiniging van groentes en peulvruchten. Tevens vraagt de groep het ministerie van Landbouw waarom het de vergunning voor paraquat heeft vernieuwd.

Paraquat is al verboden in 52 landen en 17 landen hebben beperkingen gesteld aan het gebruik. Bij een onderzoek van 53 peuters in Amnat Charoen (Kanchanaburi) en Nakon Sawan door een researcher van de Mahidol universiteit is paraquat gevonden [in hun bloed?]. Uit de resultaten blijkt dat de pesticide in de baarmoeder van moeder op baby kan worden overgebracht.

Directeur Witoon van Biothai vreest dat de beraadslagingen in de commissie van het ministerie, die over het gebruik beslist, sterk worden beïnvloed door twee van de tien leden omdat ze van chemicaliën bedrijven komen. De bewering van het ministerie dat een verbod een economisch verlies van 70 miljard baht oplevert, noemt Witoon uit de lucht gegrepen. ‘In tegendeel, het verbod vermindert de productiekosten. Het gebruik van paraquat door boeren heeft tot een verdubbeling van de kosten geleid.’

Bij het artikel staat een foto van boeren uit Ratchaburi, die beweren dat hun fruit veilig kan worden gegeten. Ze hebben het Department of Agriculture een brief overhandigd met steun voor het gebruik van de pesticide. Paraquat is belangrijk, zeggen ze, in de strijd tegen onkruid.

Prawit verblind door de zon

Minister Prawit zit in de puree

7 december – Minster van Defensie en vice-premier Prawit bracht de zaak zelf aan het rollen, want maandag bracht hij zijn rechterhand naar zijn ogen omdat hij verblind werd door de zon. Daardoor werden een protserige diamanten ring en een luxueus horloge zichtbaar. De foto van Prawit en collega’s bijeen voor een fotosessie, stond ook in Bangkok Post en heeft gecirculeerd op de social media. Commentaar van sommige netizens: hoe kan hij zich deze dure dingen veroorloven?

De NACC vertrouwt het blijkbaar ook niet, want gaat een onderzoek beginnen naar de opgaves van zijn vermogen en schulden die hij in 2008 en 2014 heeft gedaan. Zoals bekend dienen kabinetsleden en hoge ambtenaren bij aantreden en vertrek hun boeken te openen. NACC secretaris-generaal Worawit zegt dat de NACC geen druk voelt omdat het om Prawit gaat. De minister wordt algemeen beschouwd als een vriendje van Prayut.

Op de Facebook pagina CSI LA, populair vanwege haar onderzoeken, wordt beweerd dat het horloge een platina Richard Mile RM 002V2 is, waaraan een prijskaartje hangt van US$ 370.000. De vijf karaats ring wordt geschat op minstens 122.600 dollar ((4 miljoen baht).

Tegenstanders van het regime zijn er als de kippen bij een slaatje te slaan uit de affaire. Pheu Thai woordvoerder Anusorn zegt dat ring en horloge niet voorkomen op Prawit’s vermogensverklaring, hetgeen in strijd is met de Anti-Corruption Act van 2009. Tussen 2008 en 2014 steeg zijn vermogen met 30 miljoen baht. Wanneer hij in die periode de ring en horloge kocht, had het moeten zakken. En wanneer het cadeautjes waren, zijn ze in strijd met de NACC regels, die overheidsdienaren verbiedt giften van meer dan 3.000 baht aan te nemen.

PT-advocaat Ruangkrai doet er nog een schepje bovenop. Prawit heeft volgens hem ook verzuimd zijn halskettingen met amulet aan te geven. Die zijn zeker 200.000 baht waard.

Ik laat verder het nogal lijvige artikel onbesproken, maar volsta met de reactie van Prawit. Hij zei gisteren de zaak te kunnen uitleggen. ‘Ik heb me nooit schuldig gemaakt aan een ambtsmisdrijf.’ Meer weten? Lees het artikel op de website. In bijgaand kader een overzicht van de twee vermogensopgaves die Prawit heeft gedaan.

Tha Sala Hospital in Nakhon Sri Thammarat

Overstromingsnieuws

7 december – Het Tha Sala ziekenhuis in Nakhon Si Thammarat bereidt zich voor op de evacuatie van 280 patiënten naar andere instellingen, nadat het onder water is gelopen. Directeur Kitti zegt tot evacuatie over te gaan, wanneer het water dat thans 50 cm tot 1 meter hoog staat, verder stijgt. Op dit moment kan het ziekenhuis voor 90 procent medische zorg verlenen. Patiënten kunnen het hospitaal alleen over water bereiken. Dorpelingen in een nabijgelegen gemeenschap zijn naar een veilige plaats verkast.

De Spoorwegen hebben bekend gemaakt dat de trein Bangkok-Nakhon Si Thammarat niet verder rijdt dan het station Thung Song, daar de spoorbaan verder onder water staat.

Nakhon Si Thammarat bus van de weg gespoeldIn het district Sichon zijn twee oudere vrouwen om het leven gekomen toen de bus Surat Thani-Nakhon Si Thammarat waarin ze zaten, dinsdagavond van de weg af werd gespoeld. In de bus zaten 52 passagiers.

Reddingswerkers en soldaten hadden grote moeite hen in veiligheid te brengen door het diepe, snel stromende water. Ze bevrijdden 50 passagiers, de twee vrouwen werden gisterochtend gevonden toen het water zakte, driehonderd meter verder.

Gasten in een resort in het district Lan Saka moesten dinsdagavond ijlings de benen nemen toen het onder water liep. Reddingswerkers redden een Britse man en zijn Thaise vrouw, die vast zaten. In buurprovincie Surat Thani zijn 56 gezinnen geëvacueerd en in Phatthalung noopte run-off van de Banthat bergketen dorpelingen om hun bezittingen op het droge te brengen.

Verder is in Muang (Chumphon) een deel van Asia 41 Road tijdelijk gesloten toen het werd overstroomd met 40 cm water. In Samut Prakan liep het verkeer in twee districten gisterochtend vast op de Suk Savat Road. Een deel van de weg bij een kruising leek meer op een kanaal. Voertuigen mochten alleen de rechter rijbaan gebruiken, waardoor een file van 6 km ontstond.

Kort nieuws donderdag 7 december

– De regering belooft de veiligheid op de weg te verhogen door strengere regels, betere wetshandhaving en investeringen in betere transport infrastructuur. Staatssecretaris Sutee (Transport) maakte dit gisteren bekend op het dertiende Thailand Road Safety Seminar.

Enkele maatregelen: maximumsnelheid van 50 km in de bebouwde kom, een speciaal rijbewijs voor bestuurders van zware motoren en de installatie van een Anti-Lock Brake systeem op motorfietsen. Thailand telt 23.000 verkeersdoden per jaar als gevolg van onder andere roekeloos rijden en slechte infrastructuur. De ongelukken kosten het land 500 miljard baht per jaar.

– De gemeente Bangkok (BMA) gaat dit jaar tijdens de feestperiode nieuwjaarspakketten controleren om te zien of ze producten bevatten waarvan de houdbaarheidsdatum is verstreken of waarin alcoholische dranken zitten. Vers fruit en groentes mogen niet langer dan drie dagen worden verkocht. Bekende klachten over de manden zijn dat de producten van slechte kwaliteit zijn.

Kopers die ontevreden zijn over de kwaliteit, mogen volgens de gewijzigde regels de producten tot eind februari ruilen of teruggeven. BMA roept de verkopers op zich strikt aan deze (en andere) maatregelen te houden.

– Het Department of Disease Control (DDC) gaat vaart zetten achter het onderzoek naar de effectiviteit van het controversiële Dengvaxia dengue vaccin, nadat het gebruik vorige week op de Filipijnen is gestopt. Alhoewel het medicijn in september vorig jaar na goedkeuring door de FDA is geregistreerd, moet het nog worden opgenomen op ’s lands standaard immunisatie lijst. Het DDC bestudeert epidemiologische gegevens en bekijkt of het kosten effectief is om op de standaardlijst te worden opgenomen.

De Filipijnen schorste de distributie van het medicijn, nadat de Franse producent  Sanofi had bekend gemaakt dat het vaccin de ziekte kan verergeren wanneer het toegediend wordt aan personen die niet eerder zijn geïnfecteerd. Wereldgezondheidsorganisatie WHO heeft nog niet gereageerd.

Het vaccin wordt in Thailand voornamelijk verstrekt door particuliere ziekenhuizen. DDC directeur-generaal Suwanchai vindt het uitbannen van stilstaand water en het gebruik van mosquito repellent nog altijd de beste benadering om dengue en andere door muskieten overgebrachte ziektes zoals Zika te bestrijden. (Zie ook de pagina Gezondheidszorg 2)

Jidanan Luengpiangsamut– Jidanan Luengpiangsamut heeft met haar bundel korte verhalen Singto Nok Khok (the outcast lion) de SEA Write Award gewonnen. Ze is de tweede vrouw in 10 jaar, die met de prestigieuze prijs in Zuidoost-Azië wordt geëerd. Het boek is een verzameling van negen korte verhalen met als thema macht, mythe en geloof in de Thaise samenleving. De jury prijst het gebruik van allegorie, de multi-gelaagde structuur van de verhalen en haar vermogen om karakters te creëren die niet vastzitten in de Thaise context, maar universeel zijn.

– 43 academici steunen de bouw van de controversiële kolencentrale in Thepha (Songkhla). Dit schrijven ze in een brief aan premier Prayut. Volgens hen heeft de centrale geen negatieve gevolgen voor het milieu.

Voormalig lector Pinyo aan het Department  of Mining and Petroleum Engineering van de Chulalongkorn universiteit zegt dat de groep de zaak heeft uitgelegd aan de mensen in Krabi (waar ook een centrale is gepland) en Songkhla. Velen begrepen en steunden het project. Volgens Pinyo worden bewoners misleid door actievoerders die suggereren dat de centrale dichtbij zee wordt gebouwd, maar de afstand bedraagt in werkelijkheid negen kilometer. De centrale krijgt moderne apparatuur die de verspreiding van afval en zware metalen tegenhoudt. (Zie ook de pagina Kolencentrales)

– 150 personen zijn gisteren begonnen aan een demonstratie bij het Government House tegen de voorgestelde wijziging van de wet op bescherming van het milieu. Ze dreigen er minstens een week te blijven. Volgens het zogeheten People’s Network for Sustainable Development heeft het amendement gevolgen voor de milieu- en gezondheidseffect rapportage [geen details].

– De regering komt de minima in het Zuiden te hulp, die een huis willen kopen. Ze moedigt hen aan iets uit te zoeken op de lijst van land en gebouwen die in beslag zijn genomen van eigenaren die criminele daden hebben verricht. Het Legal Excecution Department is bereid eigendommen in totaal ter waarde van 280 miljoen baht te verkopen, nadat de desbetreffende rechtszaken vorige maand zijn afgerond. Beschikbaar zijn 86 percelen en panden in Pattani, Yala en Narathiwat, in prijs variërend van een half tot 1 miljoen baht.

De Government Housing Bank is gevraagd lage-renteleningen te verstrekken van maximaal 1 miljoen baht. De regering reduceert de hoogte van de aanbetaling van 50.000 naar 40.000 baht.

Ander nieuws uit het Zuiden: Vijf personen zijn in Chanea (Naratahiwat) licht gewond geraakt toen een bermbom ontplofte.

Nieuws van de website in 1 regel

• Kinderaftrek voor 2e en volgende kind verdubbeld naar 30.000 baht
• Nakhon Si Thammarat: Bus van de weg gespoeld, 2 doden
• Twee huizen bij Wat Sammanas (Bangkok) afgebrand
• 27 jaar cel voor dader bomaanslag in legerziekenhuis
• Verkeerschaos in Samut Prakan door hoge vloedstand
• Zware overstromingen in Zuiden duren voort
• Tien mannen gearresteerd voor seks met 15-jarig meisje
• Trang: Echtpaar doneert 30 mln baht voor nieuw ziekenhuisgebouw
• Rookverbod op strand Pattaya ergert buitenlandse toeristen
• Pattaya: Vier Hells Angels aangehouden

Reacties niet mogelijk