Thais nieuws donderdag 14 december

De berichten op deze pagina zijn doorgaans ontleend aan Bangkok Post en een enkele keer aan The Nation.
Op de pagina Dossiers geef ik een toelichting op begrippen, organisaties enzovoort die regelmatig in berichten voorkomen.
De paginaverwijzingen hebben betrekking op de pagina’s Round Up, evenals Dossiers te vinden op de Leeswijzer. Klik voor de leeswijzer hier.
Voor de betekenis van de gebruikte afkortingen, klik hier. Het handigst is deze pagina in een nieuw tabblad te openen, zodat je gemakkelijk kunt terugkeren naar het nieuwsoverzicht.

Voor het nieuws van 16-30 november en december zie de zwarte menubalk bovenaan de pagina onder het kopje Thailand. Ouder nieuws onder het kopje Buitenland.

 

Brandweer verwijdert slang uit huis

De brandweer van Bangkok heeft dit jaar 30.000 keer moeten uitrukken, niet om een brand te blussen, maar om slangen en andere enge dieren uit huizen te verwijderen. Dat aantal is aanzienlijk meer dan de keren dat de spuitgasten zich naar een brand spoedden. Voor een fotoalbum  met beelden van enkele reddingsoperaties, klik hier.


 

Leger wijst mishandeling af als doodsoorzaak van cadet

14 december – Hoe voorspelbaar is sommig nieuws. Een legercommissie deed onderzoek naar de dood van cadet Pakapong (19), door het legerziekenhuis toegeschreven aan een hartaanval, en jawel: de commissie bevestigt die conclusie. Ach, wat kan ze anders: ze zal niet toegeven dat hij overleden is als gevolg van mishandelingen, waarop kneuzingen en een gebroken rib wijzen.

Maar eigenlijk maakt het niet wat de commissie concludeert, want de bevolking weet wel beter. Rekruten worden keihard aangepakt en straffen hebben veel weg van martelingen. Het is ook niet de eerste keer dat een rekruut in het leger omkomt en het zal ook zeker niet de laatste keer zijn, want zelfs minister Prawit van Defensie verdedigt de harde aanpak. Hij is zelf ook gestraft ‘en ik leef nog’.

De beslissing van de commissie werd gisteren onthuld door een bron, maar commissievoorzitter Chawarat zei dat het onderzoek nog slechts voor 90 procent klaar is. Naar verwacht belandt het complete onderzoeksrapport vandaag op het bureau van de opperbevelhebber der strijdkrachten.

Pakapongs’s zuster zei gisteren dat het legeronderzoek haar er niet van zal weerhouden juridische actie tegen het leger te ondernemen. Zijn moeder schreef op Facebook: ‘Ik ben alleen maar een gewoon persoon. Maar ik heb mijn eer en waardigheid. Alle Thaise broeders en zusters, degenen die van Nong Moei [zijn bijnaam] houden, moeten dat zelf overwegen.’ Zijn vader weigerde commentaar te leveren.

Pakapong’s medische geschiedenis en het overzicht van zijn behandelingen in de ziekenboeg van de pre-cadet school komen overeen met verklaringen van Pakapong’s vrienden dat hij niet in goede gezondheid was en vaak medische zorg kreeg, aldus de bron. (Meer over mishandelingen in het leger op de pagina Martelingen in de kazerne)

Prayut maakr het ILY-gebaar

Prayut’s bezoeken aan platteland roepen kritiek op

14 december – Arme, arme premier Prayut. Hij doet toch zo zijn best, zet zich onvermoeibaar in voor het land, maar het is ook nooit goed. Vandaag opent Bangkok Post onder de kop PM’s roadshows under fire met een analyse over zijn bezoeken aan het platteland, waarin hij miljoenen baht uitdeelt. In zijn laatste trip naar Kalasin verblijdde hij de provincie met 1,7 miljard baht, te besteden aan watertunnels, wegen en de aankoop van zijde.

Daar is toch niets mis mee, zou ik zeggen, maar al die douceurtjes voeden het wantrouwen van politieke partijen, die geen enkele activiteit mogen organiseren. Prayut, zeggen ze, handelt met politieke bedoelingen en schakelt mogelijk politieke rivalen uit. Nou ja zeg, wat moet hij dan doen?, vraagt uw redacteur zich af. Zijn hand op de knip houden? ’t Is ook nooit goed.

Het artikel gaat vergezeld van een vierkoloms foto waarop Thailand’s grote baas in Kalasin te midden van een groep schoolkinderen staat en het ILY (I Love You) gebaar maakt, ontleend aan de Amerikaanse gebarentaal. Dus als ik het goed begrijp, houdt Prayut van al deze kinderen en houden de kinderen van Prayut. Is dat niet ontroerend? Maar laat ik niet al te cynisch worden.

Prayut’s bezoek aan Kalasin kwam vier dagen na zijn bezoek aan de provincie Trang. Daar gaf hij het bevel het werk aan een omleidingsproject van water (kosten 1,3 miljard baht), dat al enkele jaren stil lag, te hervatten. Hij maakte er zijn excuses omdat hij tijdens zijn bezoek aan Pattani was uitgevaren tegen een visser. [Die had hem geloof ik een vraag durven stellen]

Vorige maand trok het kabinet 500 miljard baht uit voor veertien infrastructurele projecten in het Zuiden in de periode 2019-2023. Die kregen het groene licht tijdens de eerste mobiele kabinetsvergadering in de zuidelijke provincie Songkhla.

Op 25 en 26 december vergadert het kabinet in Sukhothai en daar zal het kabinet ook niet met lege handen komen. Een politicus uit die provincie schrijft op Facebook te verwachten dat de provincie 5 miljard krijgt.

Chaturon Chaisang, door de krant omschreven als Pheu Thai zwaargewicht, vindt dat Prayut zich gedraagt als een politicus op verkiezingscampagne. ‘Hij zou moeten luisteren naar de problemen van de mensen maar wat hij doet is alleen maar populariteit verwerven, hij is niet geïnteresseerd in hun problemen.’

Chusak Sirinil, hoofd van het juridisch team van Pheu Thai, verwijt Prayut op een politieke carrière na de verkiezingen uit te zijn en de voorbereidingen van politieke partijen voor de verkiezingen tegen te houden. ‘Zijn roadshows effenen voor hem de weg om na de verkiezingen als niet-parlementslid premier te worden.’ [Ter toelichting: daarin voorziet de wet, wanneer het parlement het niet eens kan worden over een kandidaat-premier uit eigen gelederen.] ‘Het is oneerlijk dat hij partijen geen kans geeft hun werk te doen’, aldus Chusak.

Wirat Kulayasiri, hoofd van het juridisch team van de Democratisch partij, doet er nog een schepje bovenop: de NCPO (junta) wil de verkiezingen, gepland voor november 2018, uitstellen.

Prayut werpt de verwijten verre van zich. Zijn bezoeken aan de provincie hebben als doel de problemen van de mensen op te lossen en hen te informeren over het beleid van de regering. Gisteren zei hij in Kalasin: ‘Ik voer geen politieke campagne door hier te komen. Wanneer politieke partijen campagne voeren, moeten ze net als ik vertellen wat ze voor het land doen. Als ze jullie vertellen dat ze de prijzen van landbouwproducten zullen verhogen door in de markt in te grijpen, is dat verkeerd want het leidt alleen maar tot meer problemen.’

De analyse gaat nog verder, maar dat mag u zelf lezen in PM’s roadshows under fire. Ik vind dat ik er nu genoeg aandacht aan heb besteed. (Meer op de pagina Verkiezingsnieuws 2)

Kort nieuws donderdag 14 december

– Drugsbaron Lao Ta Saenlee (77), een voormalige Kuomingtang vechter, is gisteren door de rechtbank veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf, zijn zoon kreeg de doodstraf en zijn vrouw 25 jaar cel plus een boete van 2,5 miljoen baht. Ze liepen tegen de lamp toen ze vorig jaar 20 kilo crystal methamphetamine (ya ice) in een undercover operatie in Chiang Mai verkochten aan agenten.

Drugsbarion Lao TaLao Ta was eerder bekend als assistent van wijlen drugsbaron Khun Sa. Hij heeft altijd ontkend drugs te verhandelen alhoewel hij wel heeft toegegeven in de jaren zeventig van de vorige eeuw opium te hebben verhandeld.

Het OM stelde hem en vier anderen die bij de verkoop aanwezig waren, in december 2016 in staat van beschuldiging, nadat ze in oktober bij een benzinestation waren aangehouden. Daarbij zijn legervuurwapens en munitie in beslag genomen. De arrestatie maakte een eind aan een zoektocht van 2 jaar naar de ‘baron’. Lao Ta’s bende was een van de zestig belangrijke drugsnetwerken in het land, waarvan inmiddels dertig zijn opgerold, aldus de politie.

– Zo, dat schiet op: ik heb nu het nieuws van de voorpagina behandeld. Wat biedt Bangkok Post vandaag nog meer? Pagina 2 kan ik overslaan want dat is een advertentiepagina met nieuwsjaarspakketten van de Gourmet Market en Home Fresh Mart. De goedkoopste kost 1.820 baht, de duurste 15.000 baht, maar daar gaan nog kortingen vanaf.

Dus met gezwinde spoed op naar pagina 3 en 4. Pagina 3 opent met een bericht over wijzigingen van het decreet op (illegale) migranten dat in eerste instantie achterlijk hoge straffen bevatte. Maar die worden nu teruggebracht. Het Department of Employment legde gisteren op een seminar uit wat er gaat veranderen voor illegale migranten en werkgevers. Dinsdag buigt het kabinet zich over het gewijzigde decreet. Ik geef één voorbeeld: de boete van 400.000 à 800.000 baht voor werkgevers wordt verminderd tot 10.000 à 100.000 baht. (Zie ook de pagina Migranten 2 )

Sunisa Divakorndamrong

– Pagina 4 opent met het pleidooi van een netwerk van e-sigaretten rokers om het verbod op de import, productie, verkoop en het bezit van elektronische sigaretten op te heffen. Het verbod werd eerder dit jaar door het ministerie van Handel uitgevaardigd. Volgens het netwerk mogen de sigaretten in 160 landen verkocht worden; slechts 15 landen hebben de verkoop verboden. Het wijst er ook op dat het verbod in een aanzienlijk verlies aan importheffingen leidt. Jonge mensen kopen ze nu illegaal op internet.

Het verbod, stelt het netwerk, ontneemt rokers de mogelijkheid over te stappen op e-sigaretten die minder schadelijk zijn. Dat zeggen het Britse Department of Health en het Royal College of Physicians.

Het pleidooi is vervat in een petitie aan de NLA (National Legislative Assembly, door de junta benoemd parlement), ondersteund door 17.000 handtekeningen. Een subcommissie buigt zich over het verzoek. (Zie verder Kort Nieuws van woensdag over een inval in Chon Buri)

– Voormalig Pheu Thai woordvoerder Sunisa Divakorndamrong (foto), aka Muad Jeab, heeft zich gisteren gemeld bij de Technology Crime Suppression Division, die haar beschuldigt van opruiing en overtreding van de strenge Computer Crime Act wegens aanvallen op de regering in Facebook posts. Buiten de TCSD hadden zich politici en supporters verzameld om haar een hart onder de riem te steken. Vertegenwoordigers van ambassades en mensenrechten organisaties waren aanwezig als waarnemer. De NCPO deed in december aangifte tegen haar.

Sunisa schreef onder andere dat Prayut wel marathonloper Toon op het Government House ontving maar tijdens zijn trip naar het Zuiden vorige maand niet wilde praten met demonstranten tegen de bouw van een kolencentrale in Thepha (Songkhla). Sunisa vermoedt dat de zaak politiek gemotiveerd is omdat ze voorheen woordvoerder van Pheu Thai was, een fervent tegenstander van het militaire regime.

– De provinciale autoriteiten van Prachuap Khiri Khan willen een olifant verhuizen, die boomgaarden met doerian plundert, en een bufferzone met een hek creëren om in het wild levende olifanten tegen te houden die in boerderijen in Hua Hin foerageren.

Maar eerst wordt bestudeerd of de beoogde nieuwe habitat van de lastige olifant in een bos geschikt is. Dat is gisteren besloten tijdens een vergadering van de adjunct-gouverneur van Prachuap Khiri Khan, lokale leiders, soldaten en leden van het Wildlife Conservation Society Thailand Programme.

– Voormalig regeringspartij Pheu Thai dringt er bij de regering op aan zich te houden aan haar belofte volgend jaar verkiezingen te houden en het verbod op vrijheid van meningsuiting en politieke activiteiten te verzachten. Wanneer ze dat niet doet vreest ze dat de EU niet, zoals aangekondigd, de politieke contacten ‘op alle niveaus’ zal hervatten, zoals voortzetting van de geschorste onderhandelingen over een vrijhandelsovereenkomst. De EU onderhandelt alleen met gekozen regeringen.

– De Civil Court heeft Bangkok Hospital bevolen de gezondheidszorg aan zes leden van de Live Privilege Club te hervatten en hun gerechtskosten te betalen. De leden hadden recht op gratis medische zorg of kortingen op basis van hun lidmaatschap waarvoor ze 1 miljoen baht hadden betaald, naar verluidt later verhoogd naar 1,5 miljoen baht.

Het programma werd echter op 20 januari beëindigd door Bangkok Dusit Medical Services Plc, de exploitant van het ziekenhuis, zonder de leden schadeloos te stellen. Het programma, in 2001 gestart, telt 300 leden, van wie 100 een rechtszaak hebben aangespannen.

– Een politieagent in Ayutthaya, beschuldigd van seksueel misbruik van een 15-jarig meisje, heeft zich bij de CSD aangegeven, maar hij ontkent elke schuld. De adjunct politie-inspecteur is een van de veertien verdachten die betrokken zijn bij het misbruik. Elf waren al aangehouden, drie waren voortvluchtig waaronder de inspecteur. Hij is niet vrijgelaten op borgtocht. Gisteren zou de politie de zaak aanhangig maken bij de rechtbank.

– Een journaliste (31) van Workpoint TV, heeft gisteren bij de CSD aangifte gedaan tegen een man die haar via Facebook had benaderd en haar gedurende vijf maanden een maandelijkse betaling van 220.000 baht beloofde in ruil voor driemaal per maand seks. De man beweerde op zijn Facebook pagina dat hij in enkele bedrijven een leidinggevende functie bekleedde, maar navraag leerde de vrouw dat ze hem niet kenden.

– De politie heeft drie verdachten van de smokkel van rhinoceros hoorns aangehouden, waaronder een functionaris van het Department of Agriculture. Ze hadden samengespannen bij de smokkel van veertien hoorns ter waarde van 50 miljoen baht uit Zuid-Afrika naar Thailand.

De functionaris had de koffer met de hoorns op Suvarnabhumi opgepikt en de douane vermeden om die aan een koerier uit Vietnam over te dragen. De andere twee gearresteerden zijn een Vietnamees en Chinees.

De rhinoceros hoorn wordt beschermd door CITES, een conventie op de internationale handel in bedreigde dieren en plantensoorten. Op de zwarte markt wordt er grif 3,2 miljoen baht voor neergeteld, meer dan voor goud.

– De Chinese busproducent Guizhou Guihang Yunma Automobile Industry Co heeft het aanbod gedaan voor een buy one, get one free regeling bij de levering van 489 aardgasbussen aan het openbaarvervoerbedrijf van Bangkok, mocht de deal met de joint venture SCN-CHO die de nieuwe aanbestedingsprocedure heeft gewonnen, niet doorgaan. Uit die procedure hadden zeventien bedrijven zich teruggetrokken omdat ze de mediaanprijs te hoog vonden.

Het aanbod komt neer op 3,4 miljoen baht per bus, 1 miljoen baht minder dan het aanbod van SCN-CHO. Het bedrijf had niet meegedaan aan de inschrijving  omdat alleen joint ventures zich mochten inschrijven als ze een Thaise partner hadden, maar die eis is inmiddels vervallen.

Het Chinese bedrijf produceert bussen van het merk Yunma. Het is 100 procent eigendom van de Chinese overheid. Het bedrijf is van plan een assemblage fabriek in Thailand te bouwen om enkele bussen te maken en technologie over te dragen op Thaise technici en arbeiders.

De 489 bussen werden al in januari door de Bestlin groep geleverd, maar de BMTA annuleerde het contract wegens te late levering. Op de eerste honderd geïmporteerde bussen is door de douane beslag gelegd omdat de importeur de importheffing probeerde te ontduiken. Voor zover ik weet, is Bestlin verwikkeld in een juridische strijd met de douane over de heffing plus een boete.

– Malaria is in 2012 bedwongen, drie jaar eerder dan de target, zegt het Department of Disease Control. Hoofd Sunnawachai maakte het goede nieuws gisteren bekend op een seminar. De dienst verwacht echter nog een harde strijd in risicogebieden zoals bossen in het Zuiden en langs de grens met Laos, Cambodja en Myanmar. ‘Maar ik ben er zeker van dat we de uitdaging aan kunnen dankzij betere samenwerking tussen verschillende diensten’, zei hij.

Thailand telt thans 13.971 gevallen van malaria, 20 procent minder dan vorig jaar. De dienst heeft in dorpen kleine laboratoria opgezet voor bloedonderzoek. (Zie ook de pagina Gezondheidszorg 2)

Stunt op luchthaven door onbeknde vrouw

Nieuws van de website in 1 regel

• Buitenlandse vrouw stunt op luchthaven Suvarnabhumi
• Erawan bomaanslag: Thaise verdachte vrij op borgtocht

Reacties niet mogelijk