Thais nieuws dinsdag 12 december

De berichten op deze pagina zijn doorgaans ontleend aan Bangkok Post en een enkele keer aan The Nation.
Op de pagina Dossiers geef ik een toelichting op begrippen, organisaties enzovoort die regelmatig in berichten voorkomen.
De paginaverwijzingen hebben betrekking op de pagina’s Round Up, evenals Dossiers te vinden op de Leeswijzer. Klik voor de leeswijzer hier.
Voor de betekenis van de gebruikte afkortingen, klik hier. Het handigst is deze pagina in een nieuw tabblad te openen, zodat je gemakkelijk kunt terugkeren naar het nieuwsoverzicht.

Voor het nieuws van 16-30 november en december zie de zwarte menubalk bovenaan de pagina onder het kopje Thailand. Ouder nieuws onder het kopje Buitenland.

 

EU herstelt geleidelijk politieke contacten met Thailand

12 december – Goed en slecht nieuws vandaag op de voorpagina van Bangkok Post. De EU heeft besloten de politieke contacten met Thailand ‘op alle niveaus’ te hervatten. Maar het land geniet nu de twijfelachtige eer het hoogst aantal verkeersdoden ter wereld te tellen. Althans volgens de website van de World Atlas, want wereldgezondheidsorganisatie WHO zet Thailand op de tweede plaats na Libië.

Persbericht EUHet goede nieuws uit Brussel is gisteren bekend gemaakt. Een vergadering van EU ministers van Buitenlandse Zaken achtte het ‘gepast om naar een geleidelijk politiek her-engagement met Thailand te streven’. De EU put hoop uit de nieuwe grondwet en de toezegging van premier Prayut dat in november 2018 verkiezingen worden gehouden.

Maar de EU blijft aandringen op het herstel van volledige democratie en houdt zorgen over de intimidatie van mensenrechten actievoerders en de beperking van de vrijheid van meningsuiting.

Na de militaire coup in mei 2014 schorste de EU alle contacten en Thailand kreeg geen officiële bezoeken van EU-ministers meer. De besprekingen over de Thai-EU FTA (vrijhandelsovereenkomst) die in 2013 waren begonnen, stokten. ‘Mogelijk’, zegt de EU, worden die hervat.

Bovendien trok de EU de gele kaart omdat Thailand niet voldeed aan de IUU-regeling voor de visserij. Experts menen dat met de toegezegde normalisering van de betrekkingen de kans groot is dat die wordt ingetrokken, maar dat lijkt me wishfull thinking.

Het openingsverhaal bevat geen commentaren van bewindslieden. Woordvoerder Busadee van BuZa zegt dat het ministerie blij is met het besluit. Het ziet uit naar het versterken van de banden in de toekomst. Voorzitter Kalin van de Thai Chamber of Commerce, hoogleraar Chaiwat van de Chulalongkorn universiteit en een voormalig parlementslid van de Democratische partij sluiten zich bij Busadee’s woorden aan. (Voor de IUU-regeling zie de pagina De vis wordt duur betaald)

Miss Thailand terug in eigen land

Wat biedt Bangkok Post vandaag nog meer?

12 december – Bangkok Post telt vandaag drie nieuwspagina’s met vijftien nieuwsberichten/verhalen en vier wat we in de journalistiek noemen fotoberichten: doorgaans in het oog springende foto’s met een kort bijschrift.

Op de voorpagina domineert een foto van Miss Thailand, die op luchthaven Suvarnabhumi door vele honderden enthousiaste landgenoten werd begroet. Maria Poonlertlarp nam in Las Vegas deel aan de verkiezing van Miss Universe. De verwachtingen waren hooggespannen, maar het kroontje ging naar een Zuid-Afrikaanse miss. Niettemin eindigde ze bij de eerste vijf en dat is toch ook geen geringe prestatie. Voor een fotoalbum met beelden van haar aankomst klik hier.

Pagina 2 opent met een verhaal over de meineedzaak, want de krant volgt elke scheet die in het politieonderzoek wordt gelaten. De DSI steunt het ministerie en de politie bij hun onderzoek naar functionarissen die Jomsap hebben geholpen bij de voorbereiding van haar herzieningsverzoek. En dat is alles wat ik erover wil zeggen, want scheten stinken. Meer weten, lees DSI to back probe against its own men(Zie verder de pagina De zaak Jomsap)

Verder op de pagina een lekker seksverhaal. Een nachtclub in Maha Sarakham biedt vrouwelijke klanten een gratis doos whisky aan [Hoeveel flessen zouden daarin zitten] om ze te verleiden seks met stafleden van de club te hebben. Dat wordt beweerd op een Facebook pagina. Ze krijgen de alcohol als ze kunnen bewijzen dat ze met hen het bed hebben gedeeld, bijvoorbeeld door een foto waarop zij topless staan in gezelschap van het staflid. De FB-post bevat een videoclip waarop vijf topless stafleden worden getoond en foto’s van de kamers waarin ze van bil mogen gaan.

Het openbaarvervoerbedrijf van Bangkok (BMTA) stopt met de voorgenomen plaatsing van 1.800 geldwisselautomaten in bussen. Ze zijn traag en tijdens de spits wanneer de bus stampvol is, onpraktisch.

Wisselautomaat in BMTA-bus.Wordt er wel eens nagedacht bij de BMTA, vraag ik me af, want een met veel bombarie gelanceerd zoneringsplan, waarbij de stad met kleurtjes in vier zones werd verdeeld, leed al na een maand schipbreuk. Ook het besluit om de snelbus op te heffen werd ijlings ingetrokken toen uit reizigersonderzoek bleek dat het de handen niet op elkaar kreeg van forenzen.

Ticha Na Nakorn, mensenrechten actievoerder en directeur van het Kanjanapisek Juvenile Vocational Training Centre for Boys, eist het aftreden van minister Prawit (Defensie) vanwege zijn commentaar op de dood van kadet Pakapong, dat laat ik het maar vriendelijk zeggen niet van enige empathie getuigde. Prawit verdedigde het strafsysteem in het leger en schreef de dood van de cadet toe aan diens zwakke gezondheid. Maar uit de autopsie is gebleken dat hij vermoedelijk zwaar mishandeld is.

Wel lieve kijkbuiskinderen, om met meneer de Uil te spreken, beter gezegd krantenleeskinderen, u heeft nu alvast een indruk van het nieuws vandaag. Doorlezen of stoppen, that’s the question.

Thailand voert de ranglijst met verkeersdoden aan

12 december – Geen eerste plaats om trots op te zijn: op een ranglijst van dertig landen staat Thailand bovenaan met het hoogst aantal verkeersdoden. De lijst is te vinden op de website van de World Atlas een website waarop landen worden gerangschikt op het gebied van reizen, samenleving, economie en milieu.

Thailand’s dodental (per 100.000 inwoners) wordt geschat op 36,2, gevolgd door Malawi (35) en Liberië (33,7). De top tien bestaat voor het grootste deel uit Afrikaanse landen. Een schrale troost is misschien dat wereldgezondheidsorganisatie WHO op een ranglijst met 180 landen Thailand op de tweede plaats zet na Libië.

Secretaris-generaal Thaejing van de Don’t Drive Drunk Foundation maakte Thailand’s toppositie gisteren bekend op een seminar over verkeersveiligheid. ‘Het dodental is een zaak van uiterste zorg, daar het land nu het dodelijkste land is en na het vorige onderzoek Libië heeft ingehaald.’

Op het seminar werden enkele suggesties gedaan om de verkeersveiligheid te vergroten, zoals het promoten van dashboard camera’s (dash cams) in de hoop dat openbaar gemaakte beelden van slecht rijgedrag de wegduivels afschrikken de verkeersregels te overtreden en onveilig te rijden. Thaejing meent dat de videoclips die op de social media worden verspreid, een strenge straf kunnen vormen. Hij wil dat tenminste 80 procent van alle auto’s met zo’n spion worden uitgerust.

Thaejing zegt dat premier Prayut enthousiast reageerde toen hij hem voorstelde de installatie van dash cams te promoten. In mei vorig jaar gaf Prayut opdracht een beleidsplan te maken, maar sindsdien is er weinig vooruitgang geboekt.

NCPO overweegt levenslang verbod voor dronken bestuurders

12 december – De NCPO denkt zeker dat zachte heelmeesters stinkende wonden maken, want volgens een bron overweegt de junta bestuurders die betrapt worden op rijden onder invloed hun rijbewijs voor het leven af te nemen.

Andere voornemens: Beperking van de distributie en de verkoop van gesmokkelde alcohol. Onmiddellijke disciplinaire actie tegen ambtenaren die in diensttijd drinken. En strenge straffen voor winkels bij scholen en universiteiten die aan leerlingen en studenten alcohol verkopen.

De plannen zijn een uitvloeisel van een opiniepeiling van Super Poll. 83 procent van de respondenten zei de regering te steunen bij haar pogingen alcoholgebruik tegen te gaan. Ze verzetten zich ook tegen wijziging van de Alcohol Beverage Control Act, die meer kwaad dan goed zou kunnen doen.

De Thai Alcohol Beverage Business Association riep eerder deze maand de bevolking en particuliere sector op een manier te vinden om de tegenstrijdigheden in de wet te verwijderen. De wet geeft ambtenaren nu discretionaire bevoegdheid om beheersmaatregelen te nemen.

Volgens een onderzoek van de politie is gebrek aan verkeersdiscipline de belangrijkste oorzaak van verkeersongelukken. Rijden onder invloed staat op de zevende plaats.

Sukhumit Road zonder palen en kabels

Kort nieuws dinsdag 12 december

– Het elektriciteitsbedrijf van Bangkok (MEA) heeft zich aan zijn belofte gehouden om de bewoners van de hoofdstad als nieuwjaarsgift het verwijderen van de elektriciteitspalen op een deel van de de Sukhumvit Road te geven. MEA-gouverneur Chaiyong maakt gisteren bekend dat op de 12 kilometer van de weg tussen het begin en de Pra Khanong T-kruising 544 palen en kabels aan beide zijden zijn weggehaald.

De staf heeft er hard aan getrokken want ’s nachts werd doorgewerkt om de palen te verwijderen en de kabels ondergronds aan te leggen. De palen krijgen een tweede leven als bescherming tegen kusterosie in het district Bang Khunthian. [Ik hoop hieraan nog een feature te wijden aan de hand van een artikel in Spectrum zondag.]

Chaiyong: ‘We hebben het project gedaan in reactie op de wens van de regering een indrukwekkend image voor Bangkok te creëren. De maatregel laat ook zien dat de regering oog heeft voor de openbare veiligheid en het landschap bij de ontwikkeling van het elektriciteitssysteem.’

De MEA heeft nog een nieuwjaarscadeautje voor de hoofdstadbewoners. In het Benchasiri park aan de Sukhumvit Road kunnen ze de lichtshow Sukhumvit … Make a Wish bewonderen.

– Thailand is het eerste land in Asean dat een overeenkomst heeft gesloten met het UN Volunteers Programme om ’s lands intiatieven voor de duurzame ontwikkelingsdoelen van de VN te promoten. De overeenkomst, gisteren getekend door de King Mongkut’s University of Tehnology Thonburi (KMUTT), stelt de universiteit in staat studenten naar VN organisaties te sturen om aan die doelen te werken. De zeventien doelen bestrijken een reeks sociale kwesties zoals armoede, honger, gezondheid, onderwijs, klimaatverandering, seksegelijkheid, water, sanitair, energie en sociale rechtvaardigheid.

De KMUTT wil in het begin vijf studenten per jaar uitzenden naar projecten in Laos, Vietnam en Cambodja. De universiteit heeft al enkele projecten op dit gebied in Thailand gelanceerd. In rivieren zijn bijvoorbeeld sensoren geplaatst om de vervuiling van het water te meten.

– Een Australische man en zijn Thaise vrouw, die gezocht werden voor de smokkel van 500 kilo crystal methamphetamine, zijn zondag op luchthaven Suvarnahumi aangehouden. De drugs werden in juni onderschept bij een operatie van de waterpolitie. Vijftig kilo die in zee was gegooid, is later op het Mae Rum Phung strand in Rayong aangespoeld.

De man is ook lid van een Hell Angels bende in Pattaya; hij wordt verdacht van betrokkenheid bij moorden op bendeleden, die midden dit jaar zijn gepleegd. Na zijn arrestatie doorzocht de politie negen locaties in Pattaya en Bangkok. Daarbij zijn bezittingen ter waarde van 20 miljoen baht in beslag genomen.

– Nog een drugsvangst. In een zijrivier van de Mekong is zondagavond 610 kilo samengeperste marihuana onderschept, toen smokkelaars bezig waren het spul te lossen. De smokkelaars namen de benen toen ze een marinepatrouille zagen naderen.

Verder heeft de politie de drugs opnieuw geteld die in Chiang Rai gevonden zijn na een vuurgevecht waarbij vijf koeriers zijn doodgeschoten. Het blijkt nu om 3 miljoen methamphetamine pillen te gaan in plaats van de eerder getelde 1,9 miljoen.

– Het loopt de spuigaten uit met echtscheidingen in Thailand. Het percentage dat in 2006 27 procent bedroeg, is omhoog geschoten naar 39 procent vorig jaar, aldus cijfers van het Department of Mental Health. Vorig jaar traden 307.746 paren in het huwelijk en 118.539 maakten er een eind aan.

Directeur Boonruang maakt zich er zorgen over, want gebroken gezinnen hebben onvermijdelijk gevolgen voor de samenleving. Verder wijst hij erop dat gezinnen kleiner zijn geworden. Veel echtparen geven er de voorkeur aan hun kinderen zelf te verzorgen in plaats van ze onder te brengen bij de grootouders op het platteland.

Dit zelf-gekozen isolement leidt er soms toe dat echtparen niemand hebben om steun bij te zoeken of hen bij huwelijksproblemen van advies te dienen. Boonruang spreek in dit verband van ‘psychologische breekbaarheid’.

De belangrijkste redenen om te scheiden zijn stress als gevolg van het werk en financiële en sociale druk. Boonruang vindt dat de echtgenoten vaker naar elkaar moeten luisteren en positief met elkaar moeten praten.

– Verkiezingen voor lokale bestuursorganen (LAO’s) dienen aan de landelijke verkiezingen vooraf te gaan. Daarover waren vertegenwoordigers van de Raad van State, het Department of Provincial Administration het eens tijdens overleg met vice-premier Wissanu en directeur-generaal Suttipong van het Department of Local Administration (DLA).

Onder lokale bestuursorganen worden verstaan gemeente- en tambonraden (TAO’s), provinciale staten en de gemeenteraden van Bangkok en Pattaya. Voordat de verkiezingen kunnen worden gehouden, dienen zes wetten gewijzigd te worden. Het aantal TAO-leden wordt gehalveerd.

– De schade als gevolg van de overstromingen in Songkhla wordt geschat op ruim 72 miljoen baht. Zestien districten zijn door het water verwoest. Inmiddels begint het water te zakken met uitzondering van vijf districten langs waterwegen. Maar de DDPM van Songkhla verwacht dat die spoedig zullen volgen. Het Provincial Lifestock Office heeft veevoer uitgedeeld aan boeren die zeggen dat hun dieren niet kunnen grazen omdat hun land al twee weken onder water staat.

In de provincie Trang blijven enkele districten tot eind deze maand overstroomd. In twee districten staat het water sinds 26 november 1 tot 2 meter hoog. Zij zijn het zwaarst getroffen nadat een rivierdijk was ingezakt.

In 121 districten van elf zuidelijke provincies hebben 502.158 huishoudens te kampen (gehad) met wateroverlast. Het dodental bedraagt inmiddels 29. In vijf provincies neemt de overlast af. In vijf districten van Phatthalung, vijf van Pattani, zes in Surat Thani en 17 in Nakhon Si Thammarat is het nog huilen met de pet op.

– Buspassagiers in Phuket proberen een nieuwe app ‘Bus Beam’uit, die hen in staat stelt na te gaan waar de bus is en wanneer die arriveert. De app is gisteren gelanceerd tijdens de ondertekening van een Memorandum of Understanding door het Land Transport Department en zes bedrijven. De app geeft informatie over stadsbussen en interprovinciale bussen tussen Phuket en Nakhon Si Thammarat, Surat Thani en Songkhla. Tot december volgend jaar wordt ermee proef gedraaid op twee lokale routes in Phuket en op vijf routes in drie buurprovincies. Als de proef succes heeft, worden meer routes toegevoegd.

Brand Phraeng Nara

Nieuws van de website in 1 regel

• 13 winkelpanden in historisch Phraeng Nara afgebrand
• Politie weet wie pornovideo van ouders met kind maakte
• 610 kilo marihuana onderschept in Nakhon Phanom

Reacties niet mogelijk