Thais nieuws 1-15 december

De berichten op deze pagina zijn doorgaans ontleend aan Bangkok Post en een enkele keer aan The Nation.
Op de pagina Dossiers geef ik een toelichting op begrippen, organisaties enzovoort die regelmatig in berichten voorkomen.
De paginaverwijzingen hebben betrekking op de pagina’s Round Up, evenals Dossiers te vinden op de Leeswijzer. Klik voor de leeswijzer hier.
Voor de betekenis van de gebruikte afkortingen, klik hier. Het handigst is deze pagina in een nieuw tabblad te openen, zodat je gemakkelijk kunt terugkeren naar het nieuwsoverzicht.

Voor het nieuws van 16-30 november zie de zwarte menubalk bovenaan de pagina onder het kopje Thailand. Ouder nieuws onder het kopje Buitenland.

 

Wapenvondst: Regime richt zijn pijlen op Watana

6 november – Als het militair regime je tot volksvijand nummer 1 heeft verklaard, hoed je dan maar want zelfs voor de kleinste overtreding loop je het risico jarenlang achter de tralies te verdwijnen. Dus heeft het regime nu zijn pijlen gericht op Watana Sapwichien, een van de vijf mannen die verdacht worden van het verbergen van een huge arms cache, feitelijk alleen granaten en munitie, in een akker en vijver in Chachoengsao.

Wapenvondst ChachoengsaoWatana is een ouwe bekende van de NCPO, want in augustus 2014 is hij aangehouden wegens het bezit van vuurwapens en explosieven. Hij is berecht door de krijgsraad, gevangen gezet en op zeker moment vrijgelaten. Hij heeft toen verklaard dat hij de wapens aan een andere man zou geven die aanvallen zou uitvoeren op de PDRC, de protestbeweging tegen de Pheu Thai regering.

[Volgens een eerder bericht was het net andersom: hij kreeg die spullen van de andere man]

Vragen zijn gerezen [bij wie precies eigenlijk?] over de effectiviteit van de straf die hij toen kreeg, want nu wordt hij van een soortgelijk misdrijf verdacht. Het juridisch team van de NCPO gaat eens haarfijn uitzoeken hoe dat kan, aldus een bron. ‘We moeten uitzoeken tot hoeveel jaar gevangenisstraf hij is veroordeeld, hoe lang hij heeft gezeten en waarom hij vroeg is vrijgelaten.’

Watana zag blijkbaar de bui al hangen want hij meldde zich vrijdag vrijwillig bij het Army Defence Operation Centre 1 in Pathum Thani, dezelfde dag dat de NCPO (junta) aangifte tegen de vijf mannen deed in verband met de ‘wapenvondst’. Ik zet het wooord tussen aanhalingstekens want ik heb niet gelezen dat er vuurwapens zijn gevonden. Watana is in voorlopige hechtenis genomen. Nog niet bepaald is of de vijf berecht worden door een militaire of burgerlijke rechtbank.

De zaak is vandaag opening Bangkok Post onder de kop Suspect’s jail term irks NCPO. Het artikel bestaat voor de helft uit oud nieuws. Ik schreef al eerder dat het regime er door tegenstanders van wordt verdacht de wapenvondst te gebruiken om het verbod op politieke activiteiten te handhaven totdat de verkiezingen, verwacht in november 2018, dichterbij zijn. Vice-premier Prawit heeft zoiets gesuggereerd en legercommandant Chalermchai heeft dat herhaald. Hij zei maandag dat politieke activiteiten op dit moment niet dienen plaats te vinden.

Minister Anupong (Binnenlandse Zaken) deed ook een duit in het zakje. Hij zei gisteren dat opheffing van het verbod niet wordt overwogen. Gevraagd of de regering intrekking mogelijk als nieuwjaarsgeschenk aan politieke partijen zal geven, zei hij dit te zullen bespreken met premier Prayut. Lijkt me een kluitje in het riet. Ik heb van een wethouder ooit geleerd dat een bewindsman nooit iets moet beloven wil hij het politieke mijnenveld overleven. Hij moet zeggen: ‘Ik neem het mee.’

Chusak Nirinil, verantwoordelijk voor de juridische zaken van Pheu Thai, wijst erop dat politieke partijen op basis van de grondwet recht hebben op rechten, vrijheid en plichten. Bovendien staat de in oktober van kracht geworden organieke wet op politieke partijen politieke partijen toe om voort te gaan zonder beperkingen. Hij roept de bevolking op na te gaan of het handhaven van het verbod politiek gemotiveerd is omdat het regime de verkiezingen zou willen uitstellen en zich zo lang mogelijk aan de macht wil vastklampen

Kiesraad aangevuld met vijf zwaargewichten

6 december – Mocht u bovenstaand artikel hebben overgeslagen, dan kunt het tweede artikel op de voorpagina ook wel overslaan, want dat gaat over de vijf nieuwe leden van de zeven leden tellende Kiesraad. De website meldde gisteren al dat de selectiecommissie haar keus heeft gemaakt uit een shortlist van vijftien kandidaten van de 41 die zich hadden aangemeld. De commissie zaagde hen gisteren acht uur door over hun visie op hun toekomstige rol en plichten.

De voordracht gaat nu naar de NLA (National Legislative Assembly, het door de junta benoemd parlement), en dient daarna koninklijke goedkeuring te krijgen. Het zijn niet de eerste de besten die Kiesraadcommissaris gaan worden. Ik noem de voormalige rector van de Chaiyaphum Rajabhat universiteit, de secretaris-generaal van de NBTC, nog een rector, het hoofd van een juridisch bureau en een voormalige provinciale gouverneur. Nou, met zo’n ploeg moeten de verkiezingen feilloos kunnen verlopen.

De twee resterende plaatsen zijn het pakkie-an van het hooggerechtshof. Eén kandidaat, de chief justice van het hof, is al gekozen, de andere wordt vandaag bepaald.

De vervanging van de Kiesraad, die bekend staat als reset, is een uitvloeisel van de nieuwe organieke wet op de Kiesraad waarin hogere eisen worden gesteld aan de kwalificaties van de commissarissen. De huidige commissarissen hebben  zich nog verzet tegen de reset, meen ik mij te herinneren. De raad stelde voor om te wachten totdat hun zittingstermijn was afgelopen.

Commissaris Somchai kritiseerde eerder de door de grondwetcommissie bedachte kwalificaties. Hij vond dat de lat te hoog werd gelegd en achtte enkele kandidaten niet geschikt omdat ze geen ervaring hebben met het organiseren van verkiezingen. Recent zei hij dat op de shortlist namen ontbraken van hooggekwalificeerde kandidaten. Enkele afgevallen kandidaten hebben een klacht ingediend. (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2)

Thailand Illumination Festival 2017

Verder in BP vandaag

6 december – Bladert u even mee met de rest van het nieuwskatern? Op pagina 2 een achtergrondverhaal over doting dads die geesteszieke kinderen ondersteunen bij hun herstel. Mijn woordenboek vertaalt to dote als dol zijn op.

Gisteren werden op vaderdag vijf vaders door het Department of Mental Health als rolmodel in het zonnetje gezet. Volgens het artikel lijdt 20 procent van de Thaise kinderen aan een of andere vorm van een geestesziekte, zoals  depressies.

Verder valt me een foto op van het Thailand Illumination Festival 2017, dat op de Ratchadaphisek Road werd gehouden ter ere van wijlen koning Bhumibol en de huidige vorst (zie boven). Doet me sterk denken aan de veel bekritiseerde lichtshow Bangkok Light of Happiness, begin 2016 bij het gemeentehuis van Bangkok. Misschien lezen we er meer over. Ook corruptie?

Pagina 3 opent met het bericht dat de suikerindustrie buigt voor druk van wereldhandelsorganisatie WTO. Heeft te maken met concurrentievervalsing op de wereldsuikermarkt, die wordt aangevoerd door Brazilië met Thailand als tweede grootste exporteur. Knap ingewikkeld, dus laat ik verder maar lopen.

Verder een follow-up op de overstromingen. Het commerciële hart van Hat Yai dreigt te worden overstroomd met water uit een kanaal en het Songkhla meer. De zware wateroverlast in Songkhla en zeven andere zuidelijke provincies houdt aan, meldt het DDPM. Het aantal slachtoffers neemt toe. Tot nu toe zijn vijftien personen om het leven gekomen.

Het Southern Meteorological Centre waarschuwt voor meer plensbuien in oostelijke gebieden van het Zuiden, veroorzaakt door een koudefront dat zich vanuit China over Thailand uitspreidt. Voor de Golf van Thailand wordt gesproken over een ‘moesson effect’.

Ten slotte een eenkoloms bericht over de bestuurder die maandag in Pattaya met zijn songthaew (pickup truck met passagiersverblijf) op enkele motorfietsen inreed. Daarbij werden twee personen gedood en vijftien personen verwond. De man is positief getest op drugsgebruik. Hij is in voorlopige hechtenis genomen, borgtocht is geweigerd.

Na een jaar nog steeds geen aardgasbussen op de weg

6 december – Het blijft tobben met de hoognodige vernieuwing van het wagenpark van het gemeentelijk openbaarvervoerbedrijf van Bangkok (BMTA). Want afgezien van de air-conditioned bussen is het een zooitje oud roest waar passagiers genoegen mee moeten nemen. Bovendien zorgen ze voor de nodige luchtverontreiniging.

NGV-busHoe zat het ook al weer? De BMTA kocht 489 bussen die op aardgas rijden. Importeur Bestlin probeerde vorig jaar bij de eerste honderd door China geleverde bussen de invoerrechten te ontlopen door ze aan te geven als geassembleerd en geïmporteerd uit Maleisië, waardoor ze zouden profiteren van een Asean vrijhandelsovereenkomst. Maar de douane ontdekte de fraude en legde op de bussen beslag. Ze staan nog steeds op de kade van Laem Chabang.

Ook de overige legaal geïmporteerde bussen zijn nog steeds niet in gebruik genomen. Ze werden te laat geleverd. De gemeente verbrak het contract met Bestlin en sindsdien zijn ze verwikkeld in een juridische strijd over compensatie voor de late levering.

De gemeente startte vervolgens een nieuwe aanbestedingsprocedure, maar geïnteresseerde bedrijven vonden de mediaanprijs (bodemprijs?) te hoog. Minister Arkhom (transport) probeert nu de impasse te doorbreken. Wanneer er morgen geen nieuwe inschrijvingen zijn, moet  de zaak maar onderhands geregeld worden. Voor de veiling morgen zijn negen bedrijven uitgenodigd.

‘We weten niet hoe lang het allemaal gaat duren, maar we zetten druk op de ketel om de bussen zo snel mogelijk in gebruik te kunnen nemen.’ Mocht het allemaal niet lukken, dan vindt de minister dat de ToR (Terms of Reference, programma van eisen) moet worden aangepast.

Premier Prayut heeft eerder gezegd de bussen als nieuwjaarsgeschenk aan de inwoners van Bangkok te beschouwen, maar dan moeten ze natuurlijk wel rijden.

WiFi en schoonmaak robots voor 28 regionale luchthavens

6 december – Vanaf april volgend jaar worden de 28 regionale luchthavens, beheerd door het  Department of Airports (DOA), schoon gemaakt door een robot en krijgen ze WiFi. Begonnen wordt op enkele luchthavens, waarna de andere geleidelijk aan de beurt komen, zegt directeur-generaal Darun.

De robotwerksters krijgen de vorm van een mascotte, voor elke luchthaven een andere, en voorzien van het logo van de DOA. Darun verwacht geen vertragingen, want het budget is al toegekend. In de toekomst wil de DOA ook robots als gids inzetten, die passagiers naar de gate begeleiden. WiFi komt vanaf april beschikbaar. Thans beschikken alleen Udon Thani, Surat Thani, Buri Ram, Narathiwat en Hua Hin over WiFi.

De DOA overlegt met het Immigration Bureau over automatische gates en boarding gates met als hamvraag: hoeveel kost dat en wie gaat dat betalen? Mogelijk worden de investeringskosten gedeeld.

En het houdt maar niet op. De DOA lanceert volgend jaar een nieuwe app met informatie over vluchtroutes, huurauto’s, hotels, aanbiedingen, toeristische attracties en activiteiten. Een adviseur van de DOA heeft aanbevelingen gedaan voor digital signage, display advertising en een volgsysteem van de bewegingen van passagiers en hun gedrag om beter op hun behoeftes te kunnen inspelen.

Nieuws van de website in 1 regel

• Sukothai: Gegrilde rat leuke inkomstenbron voor bewoners
• Jetski bestuurder steelt kostbaarheden van Chinese toerist
• Overstromingen in Trang en Nakhon Si Thammarat houden aan
• Chiang Mai: Rem songthaew hapert, 2 doden
• Gewichthefster Pensiri eindelijk in bezit van OS 2008 brons


 

Wapenvondst in Chachoengsao: Politie verdenkt vijf personen

5 december – Ook nu weer noemt de krant de granaten en munitie die in Chachoengsao zijn gevonden, een ‘huge arms cache’. Maar, zoals ik al eerder schreef: vuurwapens zijn niet gevonden, zelfs geen waterpistooltje, en zoveel is nu ook weer niet gevonden. Bovendien dook een van mijn lezers het internet op en ontdekte dat de gevonden GRD-granaten veredelde rookbommen zijn. Dus waar praten we over?

Maar de overheid lijkt er alles aan gelegen om een vijand te creëren, een taktiek die wel vaker wordt toegepast om de bevolking in het gareel te houden. Ze heeft er nu vijf gevonden. De Crime Suppression Division vraagt morgen een arrestatiebevel tegen hen aan.

Een is voormalig minister Jakrapob van het PM’s Office, die zich vermoedelijk verborgen houdt in Cambodja, andere bekenden zijn Manas Paolik, voormalig adjunct-commandant van het Derde Legerkorps, en Watana Sapwichien, die in 2014 gearresteerd is geweest omdat hij verdacht werd van wapenbezit en explosieven.

Hij zou toen M79 granaatwerpers en RGD5 granaten hebben ontvangen van ene Somjet Kongwatana, ook een van de vijf. Die waren bedoeld om te worden ingezet tegen demonstranten van de PDRC, die actie voerde tegen de Pheu Thai regering. Of door hen gebruikt te worden, want ik begin nu de draad kwijt te raken.

Jakrapob ontkent op zijn Facebook pagina elke betrokkenheid. Hij noemt de beschuldiging tegen hem ‘pure speculatie’. ‘Mijn manier van vechten is de democratie zonder wapens te verdedigen.’ Voormalig UDD-voorzitter Tida Tawornseth zegt Watana nooit ontmoet te hebben. ‘Ik zag hem pas toen hij zich aangaf. Iedereen kan zichzelf roodhemd noemen als ze van democratie en rechtvaardigheid houden.’

Watana meldde zich vrijdag bij het Army Air Defence Operation Centre 1 in Pathum Thani. Hij is in voorlopige hechtenis genomen en naar de 11th Military Circle gebracht. Volgens een bron zou hij banden hebben met het UDD (roodhemden).

RTP hoofdcommissaris Chakthip gelooft niet dat de ‘wapenvondst’, zoals critici vermoeden, in scène is gezet door de autoriteiten om het verbod op politieke activiteiten in de nabije toekomst niet te hoeven opheffen. ‘Dat zou Srivara [zijn adjunct die het onderzoek naar de wapens leidt] nooit doen.’ Srivara beweerde eerder dat de wapenvondst een link heeft met de hardline roodhemdgroep, die onder leiding staat van Ko Tee, zoals zijn bijnaam luidt. Hij heeft in 2014 vermoedelijk de benen genomen naar Laos. Volgens niet bevestigde berichten zou hij ontvoerd zijn door een rivaliserende groep [en gedood?].

Wat biedt Bangkok Post vandaag nog meer (1)?

5 december – Op de voorpagina spreekt premier Prayut een bericht tegen dat oud-premier Yingluck een paspoort heeft gekregen van Engeland, maar hij erkent daarover geen informatie te hebben. Hij weigerde gisteren ook commentaar te leveren op een Instagram bericht van Thaksin’s zoon Panthongtae. Die schrijft dat de familie Shinawatra niet langer betrokken wil zijn bij politiek. ‘We verlangen terug naar de warmte van een familieleven’.  [En gelijk heeft hij, want van de polletiek word je niet gelukkig]

Minister Don (Buitenlandse Zaken) lijkt het onwaarschijnlijk dat de UK Yingluck een paspoort heeft verstrekt, alhoewel het in sommige landen gebruikelijk is dat investeerders een paspoort van het land krijgen. De Thaise ambassade in Londen heeft het bericht geverifieerd en zegt dat het gelogen is. Het ministerie houdt zich niet meer met Yingluck’s vlucht bezig sinds haar Thaise paspoorten zijn ingetrokken.

Mocht u het al vergeten zijn: Yingluck vluchtte drie maanden geleden naar het buitenland om een gevangenisstraf van 5 jaar te ontlopen vanwege nalatigheid bij G2G rijstdeals. Vermoedelijk verblijft ze bij haar broer in Dubai, waar ze betrekkelijk veilig is want de VAR heeft geen uitleveringsverdrag met Thailand. Ze zou politiek asiel willen aanvragen in Engeland (zie de pagina The Great Escape). Een leuk klusje voor persbureau AP dat eerder kans zag Red Bull erfgenaam Vorayudh op te sporen die eveneens op de vlucht is (zie de pagina De zaak Vorayudh e.a.)

Geblakerde huizen in Lat Krabang

Wat biedt Bangkok Post vandaag nog meer (2)?

5 december – Het overige nieuws van vandaag weet me nauwelijks op te winden, hoewel nieuws me zelden opwindt. Eén uitzondering: Het in een brand omgekomen kindje, terwijl de ouders niet thuis waren. Hoe vreselijk moet het voor hen zijn om bij thuiskomst die tragische mededeling te krijgen.

Pagina 2 opent met het bericht dat het ministerie van Onderwijs 9.110 schoolmeesters die in afgelegen gebieden lesgeven, als nieuwjaarsgeschenk een extraatje van 2.500 baht per maand wil geven. Sommige van die scholen hebben niet eens elektriciteit, behoorlijk sanitair en missen andere basisvoorzieningen.

Het ministerie heeft zich ook voorgenomen elke school in het land te voorzien van high-speed broadband met een minimum snelheid van 100 Mbps, ook als nieuwjaarsgift voor leraren en leerlingen. Terzijde, heeft hier niets mee te maken: weet u nog dat elke leerling een tablet zou krijgen? Verkiezingsbelofte van Pheu Thai. Dat plan leed al na een jaar schipbreuk. (Zie ook de pagina Onderwijs 2)

Pagina 3 opent met het bezoek dat Toon Bodyslam maandag aan premier Prayut heeft gebracht. Toon neemt in Bangkok op advies van zijn artsen een extra rustdag. Hij loopt drie dagen achter op zijn schema. Hij hoopt op 25 december na 2.191 km te hebben afgelegd, zijn eindpunt Mae Sai in Chiang Rai te bereiken.

Prominent op pagina 4 een zwartwit foto van geblakerde huizen in Lat Krabang (Bangkok). Zondagavond werden daar 22 huizen in de as gelegd, waarbij een kindje van 4 maanden om het leven kwam. Zijn ouders waren niet thuis.

De pagina opent met de arrestatie van een Indonesiër en twee Thai die verdacht worden van oplichting middels een callcentrum. Vier verdachten zijn nog voortvluchtig. De politie heeft vermogen ad 120 miljoen baht in beslag genomen, waaronder 77 bankrekeningen met 77 miljoen baht. De slachtoffers krijgen het geld dat hen ontfutseld is, binnen twee weken terug, belooft RTP hoofdcommissaris Chakthip.

Hart onder de riem voor nieuwe minister van Landbouw

Kort nieuws dinsdag 5 december

– Eerst maar de foto. Vierhonderd leden van het Network of Farmers in Debt zijn gisteren naar het ministerie van Landbouw getrokken om de nieuwe minister Grisada te feliciteren met zijn benoeming en te informeren naar de vorderingen die worden geboekt bij de pogingen van het ministerie om hun schuldenlast terug te brengen.

De foto staat bij een bericht over nieuwe verantwoordelijkheden voor de vice-premiers na de reshuffle van het kabinet. Premier Prayut heeft de taken herverdeeld, zegt regeringswoordvoerder Thaksada. Het bericht somt braaf alle wijzigingen op, maar al die namen zeggen me weinig. Behalve van onder anderen Somkid, de ‘economische tsaar’ van het kabinet, wiens takenpakket aanzienlijk wordt uitgebreid.

Regeringswoordvoerder Athisit zegt dat de premier de ministers opdracht heeft gegeven informatie van hun ondergeschikten te verzamelen en naar problemen en oplossingen te luisteren. Ze moeten kwesties in de gaten houden die op de social media aan de orde komen en gevolgen kunnen hebben voor de mensen zodat wordt voorkomen dat problemen uit de hand lopen.

– 41.000 leerlingen in 945 scholen in elf provincies in het Zuiden zijn getroffen door de overstromingen, heeft het ministerie van Onderwijs berekend, maar of ze allemaal gesloten zijn, vermeldt het bericht niet. Secretaris-generaal Boonrux van het Office of the Basis Education Commission en andere ambtenaren van het ministerie gaan ze bezoeken om hulp te verlenen. Maar op dit moment ligt de nadruk op het verstrekken van voedsel, water en medicijnen. ‘We kunnen ook helpen de stemming van de staf en leerlingen te verbeteren’, zegt hij.

De provincie Phatthalung is het hardst getroffen omdat het gebied kwetsbaar is voor sterke waterstromen vanaf de bergen en water uit het Songkhla Lake dat zijn capaciteit heeft overschreden. Het bericht gaat verder in op de situatie op andere plaatsen, maar die komen allemaal op hetzelfde neer: overstromingen door run-off (bergwater), grondverschuivingen, modderstromen, ondergelopen wegen, huizen en akkers en evacuaties.

– Het ministerie van Werkgelegenheid gaat volgend jaar 6.800 senioren baantraining geven. Directeur-generaal Sutthi van het Department of Skill Development zegt dat de training tot doel heeft senioren en gepensioneerden meer onafhankelijk te maken. Hetgeen ze leren kan hen helpen een baan te vinden en hen zelfs in staat stellen voor hun familie te zorgen, aldus Sutthi.

Het programma is dit jaar al van start gegaan. Tot nu toe hebben 7.906 ouderen eraan deelgenomen. Thans worden cursussen gegeven op het gebied van on-line social media, Engelse taal, eenvoudige voedselbereiding en ambachten, zoals het maken van souvenirs uit gerecycelde producten. Elke trainingscursus duurt 18 tot 30 uur. Behalve de training gaat de dienst ook onderzoek doen om uit zoeken aan welke vaardigheden de ouderen het meest behoefte hebben.

– Een gaur met een gewicht van een ton is gewond geraakt doordat het rund 40 km vanaf nationaal park Khao Yai zondagnacht door een vrachtwagen werd aangereden. Het dier bloedde zwaar toen het werd gevonden.

Toen het gewonde dier op de weg lag, reed een motorfietser er per abuis tegenaan. Hij werd ernstig verwond. Nadat het was verzorgd door personeel van het park, de gemeente Nong Sarai en reddingswerkers vluchtte het dier een bos in. Vorige week werd al een gaur in het bos gesignaleerd op enkele kilometers vanaf de plaats van de aanrijding.

– Het hooggerechtshof heeft de gevangenisstraf van 15 jaar die twee hoge politieambtenaren wegens marteling hebben gekregen, gehandhaafd. Ze zijn veroordeeld omdat ze een man met elektrische schokken hadden gedwongen om een bekentenis af te leggen over zijn rol bij een moord in 2002 in Ranong die hij niet had gepleegd en om de tegenwoordige burgemeester van Ban Rin te identificeren als mastermind.

De rechtbank had de mannen in eerst instantie vrijgesproken, maar het Hof van Beroep achtte hen schuldig en veroordeelde hen elk tot 15 jaar, een vonnis dat nu door het hooggerechtshof is overgenomen. Beiden schitterden door afwezigheid toen de Nonthaburi Provincial Court de beslissing van het hooggerechtshof voorlas. Het was de tweede keer dat ze verstek lieten gaan. Tegen hen zijn arrestatiebevelen uitgevaardigd.

De arme sloeber die onder druk had bekend, is door de rechtbank tot levenslang veroordeeld. Hij heeft er inmiddels vier jaar opzitten in de Bang Kwang Central Prison in Nonthaburi. De familie is blij met de uitspraak van het hooggerechtshof, want die kan gebruikt worden wanneer de man een herzieningsverzoek doet. Hij gaat het ministerie van Justitie compensatie vragen voor zijn onterechte veroordeling en wellicht ook de twee agenten.

– Kiesraadcommissaris Somchai schreeuwt moord en brand omdat 15 hooggekwalificeerde personen van de 41 die zich hebben aangemeld voor een vacante positie in de Kiesraad, door de selectiecommissie zijn afgewezen. De commissie gaat nog met de potentiële afvallers praten.

De Kiesraad bestaat uit zeven commissarissen van wie vijf het veld moeten ruimen omdat ze niet voldoen aan de strengere eisen die de nieuwe organieke wet op de Kiesraad stelt. Somchai is een van de vijf. Hij heeft al eerder de geëiste kwalificaties gehekeld die hij voor de meeste mensen ‘veel te heilig’ vindt.

– De Raad van State acht het in strijd met de wet, maar de Aids Access Foundation dringt er bij de volksgezondheids autoriteiten op aan vast te houden aan het plan om gratis schone naalden en injectiespuiten te verstrekken aan drugsverslaafden om de verspreiding van HIV/Aids te bestrijden.

Directeur Nimit zei gisteren bezorgd te zijn over een uitspraak van het Bureau of Aids, Tuberculosis and Sexual Transmitted Infections dat de verstrekking drugsgebruik kan bevorderen en daarom in strijd is met de drugswetgeving. In veel landen wordt de verstrekking van steriele naalden beschouwd als een verstandig beleid tegen infecties.

– Bestuurders van bussen en andere vormen van openbaar vervoer die verdacht worden van alcoholgebruik, wordt een verbod opgelegd om tijdens de jaarwisseling op 61 plaatsen in het land, waar veel ongelukken gebeuren, achter het stuur te kruipen. Dit heeft minister Arkhom (Transport) gisteren bekend gemaakt. Het ministerie wil het aantal verkeersdoden en gewonden dit jaar met 5 procent verminderen. Gedurende drie weken voor, tijdens en na de jaarwisseling worden maximale voorzorgsmaatregelen genomen.

Vorig jaar kwamen tijdens de zogeheten seven dangerous days 304 verkeersdeelnemers om het leven, 29 procent meer dan een jaar eerder. De nieuwe aanpak heet 7-7-7 beleid.

Nieuws van de website in 1 regel

• Peuter omgekomen in vuurzee, ouders niet thuis; 22 huizen in de as gelegd
• Phetchaburi: Tweede ontsnapte gevangene aangehouden
• Automobilist (44) krijgt beroerte: 2 doden, 14 gewonden
• Toon neemt extra rustdag; opbrengst nu 513 mln baht
• Suvarnabhumi verbiedt verering reus Suriyaphob in vertrekhal
• Straffen in migrantenverordening mogelijk verlaagd


 

Naruebodindrachinta Reservoir

Vandaag in Bangkok Post

4 december – Voor een maandagkrant bevat Bangkok Post vandaag opvallend veel nieuws: vijftien nieuwsitems, verdeeld over vier pagina’s. Dus een vroegertje zit er voor uw redacteur niet in. Het meest opvallende vind ik de grote foto met koning Vajiralongkorn op de voorpagina, waarop zijn gezicht iets van een glimlach vertoont.

Opvallend ja, want tot nu toe zag ik hem alleen maar chagrijnig kijken, leek het wel. De (nog steeds niet gekroonde) koning begroet op de foto wachtende bewoners in het district Na Di (Prachin Buri), waar hij een waterreservoir opende dat was aangelegd op initiatief van zijn vader. De foto op de website toont de wachtende mensen bij het reservoir.

De krant opent met het bericht dat de politie op 95 ‘slechte’ monniken jaagt, die verdacht worden van seks, oplichting, travestie en politics [?]. Dus mocht u denken dat alle monniken heilige boontjes zijn, dan kunt u dat verder wel vergeten. Er zitten tal van rotte appels in de monnikenorde. De laatste was Phra Khru Kitti Phacharakhun, abt van een tempel in Phetchabun. Hij is gearresteerd op verdenking van onder andere ontucht met een minderjarige.

Pagina 2 opent over de halve pagina met een bericht over de doorbraak van een dijk langs de rivier Trang en een dramatische foto van ondergelopen huizen in Surat Thani. Waarom niet een foto uit Trang, Bangkok Post? Er is ook goed nieuws: de politie in Kalasin heeft het gestolen Siamese rosewood (teakhout) gevonden. De negen platen multiplex waren verstopt in een vijver en rijstveld. Waarom platen en niet de boom die volgens het bericht van gisteren bij een school was gekapt, begrijp ik dan weer niet, maar in BP kun je van alles verwachten wat in strijd is met wat studenten op de School voor Journalistiek, waar ik gewerkt heb, leren.

Op pagina 3 vrezen critici dat de verkiezingen naar 2019 worden verschoven. En BP is consequent: de nieuwe organieke wet op de politieke partijen kent niet alleen een deadline van 90 dagen om de bijgewerkte ledenlijst in te leveren, maar de krant noemt nu ook 180 dagen nadat de wet van kracht is geworden (dat was op 8 oktober) om 500 nieuwe leden in te schrijven en het nodige te regelen. Kan ik overslaan want, zoals een bekende uitdrukking luidt: alleen wat je begrijpt, kun je helder opschrijven, waarbij de woorden vanzelf komen.

Prayut geeft weer eens een opdracht, hetgeen hij aan de lopende band doet. Hij heeft het ministerie van Landbouw opgedragen uit te zoeken waarom de rubberprijzen zo laag zijn. Vandaag bespreekt hij het probleem tijdens een kabinetsvergadering. Overbodige opdracht, overbodig onderzoek. ’t Is een kwestie van vraag en aanbod.

Pagina 4 ten slotte opent met het bericht dat het verificatieproces voor gastarbeiders een boost krijgt. De nieuw benoemde minister van Werkgelegenheid Adul maakt zich er sterk voor. Nieuwe bezems vegen schoon, niet waar? 1,9 miljoen werkers uit Myanmar, Laos en Cambodja, onder andere in de visserij, beschikken niet over de juiste papieren. Eerder meldde de krant dat van de 2 miljoen migranten uit Myanmar slechts 800.000 over een werkvergunning beschikten (zie de pagina Migranten 2).

Geen nieuws maar een advertentie van een halve pagina op pagina 4: Het magazine Cleo kiest de Most Eligible Bachelor van 2017 uit vijftig kandidaten. Mooie jongens als je van mannen houdt.

Voor het overige nieuws moeten we op de website zijn. Ik noemde de onderwerpen al op de homepagina, maar ik herhaal ze nog even:
• Botsing minibusje tegen boom: 10 gewonden, van wie 6 ernstig
• Bangkok zingt: Zie ginds komt Toon Bodyslam al aan
• Peiling: Lauwe reacties op reshuffle kabinet
• Topdrukte op Phu Thap Boek berg (zie de foto op mijn Facebook pagina)

Rotte appels in de sangha; de jacht is begonnen

4 december – Zoals hierboven al gemeld opent de krant vandaag met een nieuwsverhaal over de jacht die de Crime Suppression Division (CSD) op initiatief van het Central Investigation Bureau (CIB) heeft geopend op rogue monniken, met name degenen die zich te buiten gaan aan seks, oplichting, politiek en travestie.

CIB commissaris Thitiraj zegt dat de sangha gemeenschap veel monniken telt voor wie de gelovigen veel eerbied hebben, maar er zijn velen die de religieuze regels en principes aan hun laars lappen en zo het image van monniken en het boeddhisme schaden. De jacht heeft tot doel schoon schip te maken. De CSD doet onderzoek naar deze rotte appels. Als blijkt dat ze de gedragsregels hebben overtreden, krijgen ze het verzoek hun pij aan de kapstok te hangen oftewel vrijwillig de monnikenorde te verlaten.

Een bron zegt dat de CSD de 95 monniken heeft verdeeld in vier categorieën: degenen die zich te buiten gaan aan seksuele uitspattingen, die beweren over bovennatuurlijke krachten te beschikken, die zich bezighouden met politiek activisme en degenen die zich overgeven aan travestie. Hij zegt dat de jacht twee weken duurt.

Toevallig [of niet toevallig] valt de jacht samen met de opdracht die gezagsdragers binnen de orde van de Sangha Supreme Council hebben gekregen om het screeningsproces voor mannen die monnik willen worden, te verscherpen. Zoals ik wel eens heb gelezen onttrekken lieden zich aan Justitie door monnik te worden. Het besluit van de SSC is genomen op initiatief van de Supreme Patriarch. Hij vindt het belangrijk dat monniken in de Thaise samenleving worden gerespecteerd.

Phra Khru Kitti PhacharakhunPhra Khru Kitti Pacharakhun (foto), die weer onder zijn burgerlijke naam Somkiat Khanthong door het leven gaat omdat hij uit de orde is gezet, wordt van nog meer verdacht dan de ontucht met minderjarigen die ik in Vandaag in Bangkok Post noemde. Hij wordt er ook van verdacht seksuele avances naar enkele vrouwen te hebben gemaakt en zich onbehoorlijk te gedragen door ’s nachts uit de tempel te glippen en zich voor te doen als een ‘invloedrijke figuur’. Momenteel mag hij zijn zonden overdenken in de Bangkok Remand Prison. De rechtbank heeft borgtocht geweigerd.

De monnik was ook betrokken bij de verduistering van gelden uit het tempelonderhoudsfonds van het NOB, waarvan vier monniken en tien leken worden verdacht. Twee weken geleden zijn een voormalige monnik, zijn pleegmoeder en zijn chauffeur aangehouden op verdenking van oplichting bij de verkoop van amuletten. De monnik beweerde destijds dat hij helderziend was, de moeder trad op als medium voor koning Taksin. De amuletten kostten 2.000 baht. Het geld zou bestemd zijn voor enkele onderhoudsprojecten aan tempels, maar de kopers kregen argwaan. (Zie ook de pagina Corruptie 5)

Alcohol taboe bij jaarwisseling in nationale parken

4 december – Alcoholgebruik is in Thailand’s nationale parken ten strengste verboden. Het Department of National Parks, Wildlife and Plant Conservation (DNP) heeft bekend gemaakt tegen overtreders juridische actie te ondernemen.

Met name in de nieuwsjaarvakantie dienen bezoekers op hun tellen te passen. De DNP verwacht een grote stroom van bezoekers. In de meeste parken zijn de accommodaties al volgeboekt. Het verbod heeft zowel betrekking op het meenemen van alcohol als op het gebruik in het park zelf. Op overtredingen staat een gevangenisstraf van 1 maand en/of een boete van 1.000 baht. Overtreders dienen het park onmiddellijk te verlaten. De DNP heeft de nationale parken opgedragen een alternatieve jaarwisseling te regelen met boeddhistische gebedsdiensten.

Drie anti-alcohol groepen hebben gisteren de dienst zevenduizend vinyl banners en plastic signs gegeven om het verbod onder de aandacht te brengen. Het Stop Drink Network looft de DNP voor de actie. Het netwerk plus de Thai Health Promotion Foundation en het Accident Prevention Network werken in het hele land samen met de DNP om ervoor te zorgen dat het verbod wordt nageleefd. Ze nemen ook deel aan een publiekscampagne waarin de bevolking op het verbod wordt gewezen.

De Thai Ecotourism and Adventure Travel Association is ook in haar nopjes met de actie. Misschien is er in het begin weerstand, zegt de voorzitter, maar het uiteindelijk resultaat zal zijn dat de natuurgebieden alleen nog bezocht worden door ‘kwaliteits toeristen’ die willen genieten van de rust die de natuur er biedt.

Overstroomd huis in Phrasaeang, Surat Thani

Rivierdijk van de Trang ingestort

4 december – Veel laag gelegen gebieden aan beide zijden van de rivier Trang zijn onder water gelopen, nadat de rivierdijk op twee plaatsen is ingestort, waardoor het waterpeil direct 30 cm steeg. Sommige huizen staan tot de nok toe onder water. In de districten Muang (de stad Trang?) en Kantang bereikte het water een hoogte van 1 tot 2 meter.

Uit Muang alleen al zijn 1.600 personen geëvacueerd. Dorpelingen brengen met boten hun bezittingen naar kampen die voor de geëvacueerden op straat zijn ingericht. De directeur van DDPM regionaal centrum 18 zei gisteren dat waterpompen stand-by staan om het water af te voeren, maar ze beginnen pas daarmee wanneer de regen stopt.

In Pattani staat het water borsthoogPattani
De situatie in Pattani is verbeterd.Sinds gisteren zakt het waterpeil van de rivier Pattani, maar het water stroomt nog steeds over de oever naar dichtbij gelegen plaatsen en gemeenschappen.

Sinds zaterdag zijn acht districten getroffen door overstromingen, waarbij twee bewoners om het leven zijn gekomen, twee gewond zijn geraakt en 30.000 dorpelingen zijn gedupeerd. In het district Muang staat het water borsthoog (foto).

Narathiwat
Ook in Narathiwat verbetert de situatie. Het waterpeil in de rivier Sungai Kolok is gezakt nadat water uit het district Tak Bai naar zee was geloosd. De veerboten kunnen de rivier weer op, de grenshandel met Maleisië is hervat.

Surat Thani
De bewoners van Surat Thani zijn gewaarschuwd voor run-off uit de rivier Tapi. Het RID zegt dat het waterpeil in twee districten op donderdag naar 0,84 en 1,3 meter boven de oevers zal stijgen. Op de foto boven een huis in het district Phrasaeng.

Songkhla, Nakhon Si Thammarat
In het district Ranot (Songkhla) zijn tien waterpompen en acht zogeheten water propulsion machines ingezet om water uit het zwaar overstroomde district naar de Golf van Thailand af te voeren. Overstromingen vanaf de Sankalakiri berg hebben voor een ravage van afval, rotsblokken, bomen en modder in het district Saba Yoi gezorgd.

22 van de 23 districten in Nakhon Si Thammarat zijn tot rampgebied verklaard. De bewoners verzetten zich tegen een plan van de autoriteiten om dammen op de bergen en in hoger gelegen gebieden te bouwen. Ze stellen voor om in plaats daarvan in laag gelegen gebieden kaem ling (monkey cheeks, kleine reservoirs) aan te leggen. Ze geloven niet dat het bergwater onder controle is te brengen, de dammen verergeren alleen maar de overstromingen.

De komende 24 uur blijven zeven provincies in het Zuiden getroffen worden door regen, voorspelt het Meteorological Centre voor de oostkust.

Kort nieuws maandag 4 december

– Dusit dierentuin in Bangkok ontkent geruchten dat ze op het punt staat te sluiten ter voorbereiding van haar verhuizing naar Pathum Thani. Een woordvoerder zegt dat het bestuur inderdaad een plan heeft besproken om te verkassen, maar een tijdpad is nog niet vastgesteld. De dierentuin meldt op haar website dat de nieuwe locatie meer ruimte biedt aan de dieren en de bezoekers.

Woensdag vergadert het bestuur van de Zoological Park Organisation of Thailand over de plannen. Na afloop wordt de bevolking verder geïnformeerd over de verhuizing die jaren in beslag kan nemen. De grond maakt deel uit van 300 rai die door de koning ter beschikking is gesteld aan het ministerie van Milieu. Dierentuin Dusit is de eerste en oudste dierentuint van Thailand, ze bestaat 79 jaar.

– De Architects Council of Thailand en de Thailand Council of Engineers (COE) zijn bijna klaar met de examinering van Chinese technici die betrokken zijn bij de eerste fase van de aanleg van de hogesnelheidslijn Bangkok-Nakhon Ratchasima. 227 technici zijn al geslaagd voor het examen dat uit drie delen bestaat: arbeidsethiek, Thaise wetgeving op het gebied van architectuur en constructie en Thaise cultuur.

In totaal huurt Thailand 400 technici voor de aanleg. COE-president Kamol zegt dat het Chinese team Thaise collega’s uitnodigt om fase 1 te volgen, zodat ze in fase 2 zelfstandig kunnen werken met China alleen als adviseur. Fase 1 bestaat uit een afstand van 250 km. Fase 2 Nakhon Ratchasima-Nong Khai 500 km.  (Zie ook de pagina Spoorwegen 2)

Leatherback sae turtle– De tao mafueng (leatherback sea turtle) staat op het punt van uitsterven in de Thaise zee, waarschuwt het Department of National Parks, Wildlife and Plant Conservation (DNP). DNP-hoofd Thanya zegt dat de kikkersoort al een tijd niet is gesignaleerd en ook niet zoals gebruikelijk is gekomen om er eitjes te leggen. Hij luidt de noodklok. ‘Vergeet niet dat Thailand ooit een toevluchtsoord voor de leatherback turtles was.’

Elk seizoen legde de kikker op twee locaties eitjes, tussen 2003 en 2013 respectievelijk 2.678 en 1.574. In nationaal park Sirinat hadden ze een geringe overlevingskans als gevolg van de ontwikkeling van vastgoed langs het strand. Na 2013 zijn er geen eitjes meer gevonden.

Thanya wijt de verdwijning ook aan schadelijke vismethoden, het gebruik van trawlers en naar verluidt de verkoop van eitjes door dorpelingen voor 150 baht per stuk. Volgens het traditionele geloof bevordert het eten van de eitjes iemands gezondheid, met name zijn seksuele viriliteit.

– De vrouwenborst is momenteel hot news. Eerder werd een knaap aangehouden die ze in stadsbussen betastte en nu wordt de directeur van een particulier ziekenhuis in Nakhon Ratchasima beschuldigd van dezelfde abberatie.

Hij zou dat gedaan hebben bij de medische controle van fabrieksarbeidsters, van wie elf aangifte hebben gedaan. Hij maakte tijdens de controle hun jasje los en aaide over hun borsten, alhoewel controle op borstkanker niet tot het onderzoek behoorde. De klagers zeggen dat hij tijdens eerdere onderzoeken nooit hun borsten had betast. Hij deed het nu volgens hen bij vrouwen die er goed uitzagen.

Gisteren meldde de arts zich bij de politie van Sung Poen en ontkende de beschuldiging. Zijn advocaat zegt dat zijn cliënt niet de intentie had de werksters te molesteren, hij gedroeg zich in overeenstemming met de normale gang van zaken bij gezondheidscontroles. De directeur zegt bereid te zijn een regeling met hen te treffen. Hij heeft eerder geprobeerd de klagers over te halen om hun aangifte in te trekken, maar ze eisten 50.000 baht.

– Nog meer seks. Veel aanrandings- en verkrachtingszaken in Thailand en Vietnam lopen tijdens de rechtsgang stuk op discriminerende houdingen en sekse vooroordelen, zegt een nieuw rapport van UN Women, het UN Development Programme en het UN Office on Drugs and Crime. Het rapport geeft als verklaring voor het lage aantal veroordelingen in seksuele geweldszaken stereotypering, informele regelingen, ongevoelige behandeling van slachtoffers en een lange rechtsgang. Vooral in het begin van de rechtsgang is het uitvalpercentage hoog. Het rapport is gebaseerd op gesprekken met 213 personen en bestudering van 290 politie- en rechtbankdossiers.


 

Brand in loods met 50.000 fietsen Chachoengsao

Vandaag in Bangkok Post

3 december – Misschien denken ze: de aanhouder wint, maar ik vind het knap vervelend om telkens hetzelfde te moeten lezen. Weer doen de politieke partijen een beroep op het regime om het verbod op politieke activiteiten op te heffen, zodat ze voldoende tijd hebben om voorbereidingen te treffen voor de verkiezingen in november 2018.

Bangkok Post opent vandaag met dit pleidooi, dat een reactie lijkt op een uitspraak van vice-premier Prawit over mogelijk uitstel van opheffing van het verbod. Aanleiding is de vondst van munitie en granaten in een akker in Chachoengsao, een vondst door de krant weer ‘wapenvondst’ genoemd, maar vuurwapens lagen er echt niet. De politieke partijen worden zenuwachtig. De deadline voor het inleveren van de bijgewerkte ledenlijst is dinsdag, wanneer het tijdpad wordt gevolgd dat is vastgelegd in de in oktober aangenomen organieke wet op politieke partijen.

Verder op de voorpagina een grote vierkoloms foto van runaway brides, die gisteren deelnamen aan de Eazy Running of the Brides 6 competitie. Merkwaardige naam, merkwaardige spelling van easy. Evenmin begrijp ik waarom in het bijschrift wordt geschreven over een parcours van 2 tot 5 kilometer.

Toon Bodyslam hoopt nog steeds met zijn liefdadigheidsmarathon van 2.191 km 700 miljoen baht te kunnen ophalen. Thans staat de teller op 400 miljard baht. Hij startte op 1 november in Yala in het diepe Zuiden met Chiang Rai in het hoge Noorden als eindbestemming. Overal waar hij komt, wordt hij enthousiast begroet en geven mensen hem geld. De opbrengst is bestemd voor elf overheidsziekenhuizen, die wel een extra financiële injectie kunnen gebruiken.

De krant opent pagina 3 met een nieuwsverhaal over de overstromingen, die inmiddels aan elf personen het leven hebben gekost. Maar ik lees zelden of ze nu verdronken zijn, geëlektrocuteerd of dat ze geplet zijn door een ontwortelde boom. En wie weet, mischien waren enkelen zonder overstromingen ook wel overleden.

Pagina 4 kopt boven het openingsverhaal PM: Thepha plant has local support. Minstens 50.000 bewoners in Songkhla steunen de bouw van een kolencentrale, zegt Prayut. Gelooft u het? Ik niet. Twee mogelijkheden: Prayut lult uit zijn nek of de bewoners hebben geen idee wat voor ellende ze zich op de hals halen met zo’n milieuverontreinigende centrale. Weten zij veel dat in landen met verstandiger regeringen kolencentrales worden (zijn) gesloten.

Andere nieuwsitems komen niet verder dan de website. Ik heb ze in 1 regel samengevat op de homepagina, maar om u de moeite van het terugbladeren te besparen, meld ik ze hier opnieuw:

• Chachoengsao: Loods met 50.000 fietsen in de as gelegd (foto)
• GSB verdrievoudigt kredieten aan MKB
• Waterpeil stijgt in Sungai Kolok, veerboten blijven aan de kant
• Monnik rijdt zijn wagen aan gort om kat te redden
• Dijk langs de rivier Trang doorgebroken, 400 huizen onder water
• Udon Thani: Zes touringcars in vlammen opgegaan

Politieke partijen lijken zenuwachtig te worden

3 december – Alhoewel het zeker nog een jaar duurt voordat Thailand naar de stembus gaat, vrezen politieke partijen in tijdnood te komen als het verbod op politieke activiteiten niet snel wordt opgeheven. Ze zijn bang niet te kunnen voldoen aan de eisen van de organieke wet op politieke partijen, die in oktober van kracht is geworden. Ik laat de details achterwege, want die voeren te ver.

Adjunct-partijleider Nipit (Democraten) vraagt de NCPO (junta) bekend te maken wanneer algemene bijeenkomsten, leden- en bestuursvergaderingen en de selectie van kandidaten [voor de verkiezingen] zijn toegestaan. ‘Ik denk dat de intentie om politieke activiteiten alleen tegen de verkiezingen toe te staan, betekent dat de NCPO niet wil dat politieke partijen activiteiten houden voor het geval dat die leiden tot onrust. Maar dat is in strijd met de wet, die we in principe moeten volgen’, zegt hij.

Voormalig parlementslid Amnuay voor Pheu Thai vindt dat een onderscheid moet worden gemaakt tussen nationale veiligheid en politieke kwesties. ‘Daar de organieke wetten zijn aangekondigd, moeten de wet en de roadmap [routekaart naar democratie] gevolgd worden.’

De organieke wet op politieke partijen is sinds 17 oktober van kracht. De wet stelt onder andere als eis dat de ledenlijst binnen 90 dagen bijgewerkt moet zijn. Dat betekent uiterlijk dinsdag.

De organieke wetten op de verkiezing van leden van het Huis van Afgevaardigden en de benoeming van leden van de Senaat zijn thans in behandeling bij de NLA (Nationaal Legislative Assembly, benoemd parlement).

Na de wapenvondst vorige week in een akker in Chachoengsao heeft vice-premier Prawit gezegd te beschikken over informatie dat enkele groepen mensen zijn begonnen politieke bewegingen te vormen. Opheffing van het verbod op politieke activiteiten is binnen afzienbare tijd niet te verwachten. Dat kan gebeuren wanneer de verkiezingen dichterbij zijn.

NCPO-woordvoerder Piyapong relativeert de commotie: De politieke partijen spelen alleen maar hun rol hoewel ze op de hoogte zijn van de timeline en de eisen van de wet. Het besluit om het verbod op te heffen is afhankelijk van de eisen die de wet stelt, de orderlijkheid van het land en ‘andere factoren’. ‘Maar die kan ik verder niet toelichten.’

Voorzitter Meechai van de grondwetcommissie heeft begrip voor de zorgen van de politieke partijen. Maar, zegt hij, wetten kunnen veranderd worden om problemen op te lossen. Prayut moet beslissen wat te doen. Volgens hem kunnen politieke partijen hun ledenlijst up to date brengen zonder een vergadering uit te schrijven. (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2)

Toon steelt de harten van de bevolking met zijn marathon

Toonm Bodyslam zaterdag tijdens een stop in Ratchaburi3 december – Eigenlijk zou de marathon die Toon Bodyslam loopt, niet nodig moeten zijn want ziekenhuizen behoren volledig gefinancierd te worden door de overheid en niet mede-afhankelijk te zijn van donaties. Toon hoopt met zijn actie 700 miljoen baht te kunnen ophalen voor elf overheidsziekenhuizen.

Welke dat zijn en waaraan dat geld besteed wordt, mis ik in de verslaggeving en naar de oorzaak van hun geldtekort kan ik alleen maar gissen. Ik denk vergrijzing, het feit dat vele Thai voor elk wissewasje naar het ziekenhuis hollen en de ongelijke verdeling van de medische zorg over het land. Want Bangkok en de grote steden zijn goed voorzien en het platteland blijft achter.

Maar daar gaat dit bericht niet over. Het Super Poll research centrum heeft in vier regio’s (Zuiden, Noorden, Noordoosten en Central Plains) een opiniepeiling gehouden over de actie van Toon. 93 procent van de 1.944 respondenten beschouwt hem als een outstanding person van het jaar en 94,6 procent looft zijn liefdadigheidsmarathon. Het bericht geeft nog meer details, zoals de verdeling over de regio’s en hij blijkt bij vrouwen iets populairder te zijn dan bij mannen.

Vandaag maakt Bangkok zich op om de held te ontvangen. De gemeentepolitie heeft al voorbereidingen getroffen voor zijn passage. Verwacht wordt dat hij om 3 uur vanmiddag aankomt bij het benzinestation aan de Boromratchonnanee Road in het district Thani Watthana, waar lopers zich bij hem aansluiten. Om acht uur checkt hij in het Pullman Bangkok King Power hotel bij Victory Monument in. Maandagnacht vertrekt hij via Nonthaburi .

Prayut: Kolencentrale Thepha heeft grote lokale steun

3 december – Ik stipte het al aan in het bericht Vandaag in Bangkok Post: volgens premier Prayut wordt de bouw van een kolencentrale in Thepha (Songkhla) gesteund door 50.000 bewoners. Hij zei dat vrijdagavond in zijn wekelijks televisiepraatje zonder daarvoor een spatje bewijs te leveren. Prayut drong er bij de bevolking op aan om naar beide kanten van het debat te luisteren.

De regering, zei hij, heeft nog niet besloten de bouw door te zetten. Wel gaan functionarissen [?] akkoord tempels en scholen 5 kilometer te verhuizen. Prayut: ‘Ik heb naar een groep van 5.000 à 50.000 mensen geluisterd en die zijn tevreden met deze toezegging.’ Er zijn op dit moment geen plannen om woongemeenschappen te verhuizen omdat het project nog niet is begonnen.

Nog meer Prayut: ‘Ik heb van verschillende kanten veel verzoeken gekregen. Eén kwam van een groep van 50.000 personen in Thepha die de bouw steunen. We moeten een oplossing vinden waar beide partijen [voor- en tegenstanders] het mee eens zijn. Daar zijn de lokale autoriteiten voor verantwoordelijk.’

Voorts riep hij de media op geen verwarring te scheppen of het conflict aan te wakkeren. Ook benadrukte hij de voordelen van de bouw: de kosten van energieopwekking gaan omlaag en de levering van elektriciteit is gegarandeerd zodat niemand zich zorgen hoeft te maken over mogelijke blackouts.

Over de gevolgen voor het milieu zei hij slechts dat een milieu- en gezondheidsrapportage wordt gehouden. Gevolgen voor het maritieme milieu, zoals de lozing van afvalwater in zee, kunnen worden opgevangen door een zuiveringssysteem en de bouw van een dam.

Prayut heeft de minister van Energie de opdracht gegeven een oplossing te vinden voor de bouw zonder verwikkeld te raken in het conflict. Tegen de bouw wordt al enkele jaren door bewoners geprotesteerd. Maandag werden zestien van de vijfhonderd demonstranten gearresteerd die van Thepha naar Songkhla marcheerden om Prayut een protestbrief te overhandigen. Het kabinet hield daar een mobiele vergadering. Ze werden onderweg door de politie tegengehouden, waarbij enkele schermutselingen plaatsvonden. De zestien worden beschuldigd van het blokkeren van het verkeer en mishandeling. (Zie verder de pagina Kolencentrales)

Kort nieuws zondag 3 december

– Manchester City Football Club heeft £ 400.000 (17,6 miljoen baht) klaarliggen voor de winnaar van de Cityzens Giving Campaign. Bangkok is een van de zes geselecteerde steden. Premier Prayut beschouwt Bangkok als een sterke kanshebber tegen Manchester, New York City, Los Angeles, Melbourne en Guangzhou. Hij heeft de bevolking opgeroepen haar stem op de hoofdstad uit te brengen.

Het geld dient besteed te worden aan de ontwikkeling van sport en recreatieve terreinen voor de jeugd. Bangkok werkt op dit gebied al samen met de Right to Play Foundation in het project Not Just for Kicks, dat voetbal gebruikt om de potentie van jongeren te ontwikkelen.

Tot gisteren waren de meeste stemmen op Manchester en Melbourne uitgebracht (11.000 stemmen), Bangkok blijft nog wat achter met 4.700 stemmen. Over 23 dagen sluit de stemming. Vorig jaar won Mexico City de campagne.

– De Association for Promotion of the Status of Women pleit voor een beter behandeling door staatsfunctionarissen van vrouwelijke slachtoffers van geweld en ze vragen om steunmaatregelen om ze te helpen gerechtigheid te te verkrijgen en het hoofd te bieden aan hun beproeving. De vereniging en enkele vrouwenrechtengroepen leverden gisteren een 7-punten voorstel in bij het ministerie van Social Development and Human Security.

Volgens directeur sociaal welzijn Nathaya van het Don Muang Emergency Home, een opvanghuis voor slachtoffers van geweld tegen vrouwen, blijven de meeste geweldsproblemen onopgelost, voornamelijk omdat de slachtoffers geen vertrouwen hebben in een juridische procedure.

De vrouwengroepen willen dat overheidsdienaren en politie gepaste actie nemen wanneer ze een klacht ontvangen. Van de staatsziekenhuizen verlangen ze gratis DNA testen op zwangere vrouwen, wier partner het vaderschap ontkent. Voorts stellen ze voor een fonds te vormen om de slachtoffers juridisch bij te staan en hun leven daarna op te bouwen.

– De Provincial Court van Nakhon Phanom heeft weer in de meineedzaak een verdachte vrijgelaten op borgtocht. Het gaat om Thongres Wongsricha, die verklaard heeft de hit-and-run aanrijding in 2005 te hebben gezien, waarvoor voormalig onderwijzeres Jomsap – onschuldig, zegt ze – gevangen heeft gezeten. Volgens haar werd de pickup truck, die een fietser dodelijk verwondde, bestuurd door een man.

Thongres  is een van de acht personen die misleidende informatie zouden hebben gegeven ter ondersteuning van Jomsap’s herzieningsverzoek. Zie verder de pagina De zaak Jomsap.

– De nieuwe minister van Werkgelegenheid, voormalig hoofd van de politie en minister van Sociale Zaken, belooft het probleem van steekpenningen aan te pakken, dat het regeringsbeleid op het gebied van gastarbeid en pogingen om een eind te maken aan uitbuiting en mensenhandel, frustreert. Hij noemt de corruptie bij de tewerkstelling van migranten ‘chronisch’.

De vorige minister nam in navolging van zijn staatssecretaris ontslag na beschuldigingen over steekpenningen die werden geëist bij de registratie van migranten. (Zie verder de pagina Migranten 2)

– Zes luchthavens zijn door Airports of Thailand geselecteerd voor het zogeheten smart airports 5-jaren project dat volgend jaar van start gaat. Door de toepassing van nieuwe technologie moeten ze beter kunnen inspelen op de snel veranderende luchtvaartmarkt en problemen zoals overbelasting kunnen oplossen. Het 2018-2022 Digital Master Plan bevat ook plannen voor verbetering van de veiligheid en het gebruik van luchthavens voor andere bestemmingen om meer inkomsten te genereren.

De zes luchthavens zijn Krabi, Udon Thani, Khon Kaen, Surat Thani, Ubon Ratchathani en Nakhon Si Thammarat. Ze worden uitgerust met een nieuw bagage afhandelings- en explosieven detectiesysteem. De overbelasting wordt bestreden met een automatisch paspoort controlesysteem en dito systeem bij het scannen van de boarding pas. Andere nieuwe technologie bestaat uit Airport Guide Robots en Automated Cleaning Robots.

– Dieven hebben ‘s nachts bij een school in Kalasin stiekem een Siamese rosewood boom gekapt. De politie heeft nog geen idee waar ze nu zijn. Het is niet de eerste keer dat de kostbare boom is gekapt. De schooldirecteur heeft donderdag aangifte gedaan. Bij de school staan zeventig payon bomen die 40 jaar geleden geplant zijn. De directeur is bang dat de stropers terugkomen.

Siamese rosewood is een van de meest gewilde dure houtsoorten, vooral in China vanwege de fraaie nervatuur van het teakhout. Daar worden er meubels van gemaakt. Het nu gestolen hout is 1 miljoen baht waard. (Zie ook pagina Illegale houtkap)


 

Begrafenis Surin

Vandaag in Bangkok Post

2 december – De voorpagina van Bangkok Post bevat vandaag twee buitenlandse onderwerpen. Paus Franciscus, momenteel in Bangladesh, heeft voor het eerst tijdens zijn trip naar Azië over de Rohingya gesproken. In Myanmar, het land dat ze met duizenden zijn ontvlucht, zei hij er niets over.

In Dhaka ontmoette de paus zestien vluchtelingen uit een kamp in Cox’s Bazar bij de grens met Myanmar. Franciscus zei: ‘Namens degenen die jullie hebben vervolgd en pijn gedaan, vraag ik vergeving. Ik doe een beroep op jullie grote harten vergeving te verlenen, waar wij om vragen. De aanwezigheid van God wordt vandaag ook Rohingya genoemd.’

Voor het tweede buitenlandse onderwerp moeten we naar Japan. Daar is besloten dat keizer Akihito (83) op 30 april 2019 aftreedt. Het is de eerste  keer in 200 jaar dat een keizer tijdens zijn leven aftreedt. Akihito wordt opgevolgd door zijn oudste zoon kroonprins Naruhito (57). Akihito, die aan zijn hart en prostaat is geopereerd, hintte in augustus 2016 al op een eerder vertrek. Het Japanse parlement heeft in juni een wet aangenomen die dit mogelijk maakt. Akihito bekleedt sinds 1989 de pauwentroon.

De krant opent met de vondst van wat ze noemt een arms cache (letterlijk wapendepot) in een rijstveld in Chachoengsao. Vice-premier Prawit zei gisteren dat de vondst het opheffen van het  verbod op politieke activiteiten ‘moeilijk maakt’ . ‘Het kan gedaan worden wanneer de verkiezingen dichterbij zijn.’

Verder op de voorpagina een foto van vertegenwoordigers van de koning die door de koning gezegende grond en een krans op de begrafenis van voormalig Asean secretaris-generaal Surin brengen. Surin, een Thaise moslim, overleed donderdag onverwacht aan een hartaanval. Ook drie prinsessen lieten kransen naar de begrafenis brengen. Vanuit het binnen- en buitenland bleven gisteren condoleance berichten binnenstromen. De foto staat niet op de website, wel bovenstaande.

Als we de pagina omslaan komen we terecht op pagina 2, want na 1 volgt 2, zoals we allen op de lagere school hebben geleerd. Het dodental als gevolg van de overstromingen is opgelopen naar elf. De pagina opent met het uitstel van de zaak tegen voormalig DSI-hoofd Tarit Pengdith. Hij wordt ervan beschuldigd een valse vermogensverklaring te hebben ingeleverd. Hoge ambtenaren en kabinetsleden zijn verplicht bij aantreden en vertrek de NACC een overzicht van hun bezittingen en schulden te verstrekken. Tarit was een van de weinige topambtenaren, misschien wel de enige, die niet zijn vervangen bij de regeringswisseling van Democraten naar Pheu Thai. Pas de junta stuurde hem naar huis.

Pagina 3 ten slotte opent met de eis aan alle luchtvaartmaatschappijen die beschikken over een AOL (air operating licence), uiterlijk 20 januari details over hun aandelen te verstrekken aan de Civil Aviation Authority of Thailand (CAAT). Doel is na te gaan of de maatschappijen zich houden aan de wettelijke eis dat maximaal 49 procent van de aandelen in bezit mag zijn van buitenlanders; tweederde van de raad van bestuur moet bestaan uit Thai.

Opinie: De mandarijnen houden zich doof voor kolenprotest

2 december – Onwetendheid is geen excuus voor de toorn van premier Prayut en zijn maatje Prawit, minister van Defensie en vice-premier, schrijft BP verslaggeefster Paritta Wangkiat op de opiniepagina van Bangkok Post. Ze hekelt beide ‘mandarijnen’ vanwege hun commentaar op het anti-kolencentrale protest in Songkhla.

Prayut beweerde dat ze maandag politieofficieren hadden aangevallen die hen de weg versperden toen ze een brief aan hem wilden aanbieden en Prawit [wat is die man toch lelijk] had het over harde kern.

Maar geen van beiden heeft ooit met de demonstranten gesproken of ooit hun woonplaats bezocht. Twee mogelijkheden: Ze moeten geweten hebben dat de demonstranten gewone burgers waren die zich zorgen maken over de negatieve effecten van het project. Of: Ze weten weinig van de feiten en hebben misleidende informatie gekregen.

logo Paritta WangkiatDe demonstranten maakten een tocht van vijf dagen die vrijdag in Thepha (Songkhla) begon met als bestemming de vergaderlocatie van het kabinet, dat naar het Zuiden was afgereisd voor een mobiele kabinetsvergadering. Onderweg stuitten ze op een politiebarricade waar ze doorheen probeerden te breken. Mogelijk zijn daarbij klappen gevallen want enkele personen raakten gewond. De politie arresteerde zestien demonstranten, die later op borgtocht zijn vrijgelaten dankzij enkele academici die de borg betaalden.

De bouw van kolencentrales is een controversieel onderwerp in Thailand met sterke voor- en felle tegenstanders. Met name het landelijk elektriciteitsbedrijf Egat maakt zich sterk voor de bouw, behalve in Thepha ook in Krabi. Egat en de autoriteiten geloven dat er zoiets bestaat als ‘schone kolen’, wat een bewezen fabeltje is. Andere landen sluiten kolencentrales omdat ze milieuvervuilend zijn en schadelijk zijn voor de gezondheid van omwonenden. De regering schermt met de bewering dat Thailand de centrales nodig heeft om in ’s lands energiebehoeftes te voorzien. Alternatieven zijn niet aan de orde.

Paritta wijst erop dat Prayut en Prawit geen bestuurlijke ervaring hebben of begrip voor milieu en sociale kwesties; ze hebben alleen verstand van militaire zaken en steunen sterk op adviezen van bureaucraten en politieke adviseurs.

Paritta: ‘Maar dat betekent niet dat deze mandarijnen de benarde situatie van de lokale bevolking begrijpen of dat ze er bezorgd om zijn. Het is mogelijk dat ze niet beide kanten van het verhaal te horen hebben gekregen.

Het worst-case scenario is dat ze gevoed zijn met bevooroordeelde en verdraaide informatie. Want met een overheid die de energieprojecten steunt valt niet te verwachten dat ambtenaren de twee leiders informeren over de feiten. Ze krijgen te horen wat ze willen horen.’

Maar besluit Paritta: ‘Onwetendheid is niet echt een excuus om die harde woorden te gebruiken.’ (Bron: Bangkok Post, 1 december)

Jomsap zaak: Politie roept vijf nieuwe verdachten op

2 december – Nog eens vijf personen worden er door de politie van verdacht misleidende informatie te hebben verstrekt ter ondersteuning van Jomsap’s herzieningsverzoek. Het gaat om vrienden en kennissen van de oud-onderwijzeres, die achttien maanden gevangen heeft gezeten voor een hit-and-run aanrijding in maart 2005. Jomsap zegt dat ze door de politie zondebok is gemaakt.

Een van hen is Thongres Wongsricha, aldus een bron die de namen heeft gelekt naar de krant Naewna. Zij zat achterop de motorfiets, bestuurd door Thassanee Hanphayak. Thongres heeft eerder verklaard getuige te zijn geweest van de aanrijding. Volgens haar werd de pickup truck bestuurd door een man en niet door Jomsap.

De vijf zijn door de politie van Nakhon Phanom opgeroepen voor verhoor. Eerder moesten acht personen bij de politie op het matje komen, waaronder de echtgenoot van Jomsap, directeur van het Dan Muang Kham Health Promoting Hospital in Sakon Nakhon, alsmede Suriya Nualcharoen, een goede vriend van Jomsap. Suriya, een voormalig schoolhoofd uit Mukhadan, heeft Sap Wapee gehuurd om te liegen dat hij de wagen bestuurde. Sap stapte eerder op eigen initiatief naar de politie om zijn leugen te bekennen.

Zoals bekend wees het hooggerechtshof vorige maand Jomsap’s herzieningsverzoek af. Het hof achtte het nieuwe bewijs en de nieuw ingebrachte getuigen onbetrouwbaar en vermoedde een netwerk van personen die een slaatje wilden slaan uit herziening en wilden delen in een mogelijke compensatie van minstens 10 miljoen baht aan Jomsap. (Zie voor alle voorgaande berichten de pagina De zaak Jomsap)

Miss Pinky

Leger verdedigt eenheidsmascotte Miss Pinky

2 december – Even voorstellen: dit is Nong Kiao Koi, aka Miss Pinky. Op de foto geeft ze defensiewoordvoerder Kongcheep haar signature één-vinger handdruk. Miss Pinky wordt door het leger als mascotte meegevoerd wanneer functionarissen deze maand in een campagne voor nationale verzoening enkele plaatsen in Bangkok bezoeken, zoals station Hua Lamphong, de Chatuchak weekendmarkt, Victory Monument en winkelgebied Phahurat.

So far so good, zou ik denken, maar internetgebruikers denken er anders over. Ze vinden dat de mascotte een ‘griezelig’ gezicht heeft en dat er een erg duur prijskaartje aan hangt. Volgens sommigen zelfs miljoenen baht.

Maar Kongcheep zegt dat de pop slechts 8.000 baht heeft gekost. Dat geld is gebruikt om dezelfde pop, die na de coup van mei 2014 is gebruikt, een face-lift te geven. Dat leverde een aardige besparing op, want een nieuwe mascotte had 30.000 baht gekost.

Nog meer commentaren: Miss Pinky zou lijken op de vrouw van Preecha Chan-o-cha, de jongere broer van premier Prayut. Ze hebben beiden bolle wangen. Anderen zeggen dat ze na enkele optredens smerig was, waardoor ze er angstaanjagend uitzag in plaats van om te zoenen, zoals de bedoeling is. Naar aanleiding van die kritiek deed het ministerie haar in bad [of zoiets].

Kongcheep is de kwaaiste niet, want hij beschouwt de commentaren als bewijs van de interesse van de bevolking in de mascotte. (Bron: website Bangkok Post, 1 december)

Politicoloog over wapenvondst: Maak van een mug geen olifant

2 december – Bangkok Post opent vandaag met de wapenvondst in Chachoengsao, die volgens de kop wordt gezien als een ploy (tactische zet, truc, list) van het regime. Donderdagavond is in het rijstveld in Chachoengsao nog meer gevonden: in een vijver lagen vijf M16 assault rifle rounds, 37 training kogels en 100 gram C4 explosieven. [Hoezo wapens? Heb niet gelezen dat er vuurwapens zijn ontdekt, wel granaten en munitie]

De politie zegt een link te hebben vastgesteld tussen de vondst en een hardline groep roodhemden, die geleid wordt door Wuthipong ‘Ko Tee’ Kochatamakun. Ik herinner me van hem alleen dat hij destijds een roodhemd radiostation in Pathum Thani leidde. Nadat hij was beschuldigd van majesteitsschennis vluchtte hij vermoedelijk naar Laos. Een niet bevestigd bericht zegt dat hij onlangs is overleden na ontvoerd te zijn door een rivaliserende groep. RTP adjunct-hoofdcommissaris Srivara zei gisteren dat de politie volgende week de rechtbank om arrestatiebevelen vraagt voor enkele, niet nader aangeduide verdachten.

Zoals gemeld in Vandaag in Bangkok Post biedt de wapenvondst het regime een uitgelezen kans om het verbod op politieke activiteiten voorlopig te handhaven, want staatsvijand nummer 1 zijn voor de junta de politieke partijen die een potje maken van het landsbestuur. De partijen zijn er niet blij mee, ze vrezen in tijdnood te komen om voorafgaand aan de verkiezingen te voldoen aan de nieuwe eisen van de organieke wet op de politieke partijen, die in oktober van kracht is geworden.

Vooraanstaand Pheu Thai-lid Chaturon reageerde gisteren op de opmerkingen van vice-premier Prawit over mogelijk uitstel: ‘Partijen hebben er behoefte aan hun activiteiten voort te zetten in overeenstemming met de wet. Het is belangrijk om mensen de gelegenheid te bieden hun mening te geven, zodat partijen passend beleid kunnen ontwikkelen dat aan hun behoeften tegemoet komt. Een vertraging in het opheffen van het verbod schaadt dit proces.’

Chaturon meent dat Prayut onwillig is om politieke partijen sterk te maken. ‘Gezien de berichten dat een door het leger gesteunde politieke partij wordt gevormd, is het begrijpelijk dat hij wil dat dit wordt afgehandeld en de partij dezelfde kansen krijgt als de andere partijen alvorens het verbod op te heffen.’ Voormalig Pheu Thai parlementslid Samart zegt: ‘De wapenvondst als reden geven om het verbod op politieke activiteiten nog niet op te heffen, komt voor ons niet als een verrassing.’

Politicoloog Chaiyan van de Chulalongkorn universiteit vindt dat de wapenvondst het handhaven van het verbod niet rechtvaardigt. ‘Maak alsjeblieft van een mug geen olifant. Prawit dient verder te verduidelijken wat het verband is tussen de wapenvondst en het verbod.’ Omdat de wapens naar verluidt zijn gevonden voorafgaand aan het kabinetsbezoek aan het Zuiden, gelooft Chaiyan niet dat de vondst is gefabriceerd om de kritiek op de trip te compenseren.

Overstromingen Songkhla Saba Yoi

Overstromingen in Zuiden eisen elf levens

2 december – De provincie Songkhla is in haar geheel uitgeroepen tot rampgebied (flood disaster zone) nadat het dodental sinds zondag is toegenomen naar elf. De allerlaatste stortbui kostte aan drie personen het leven.

Hoofd Wasant van het provinciaal DDPM zei gisteren dat grote gebieden in alle zestien districten onder water zijn gelopen na zware regens. Snelle hulpverlening is noodzakelijk. Het district Saba Yoi (foto) is het hardst getroffen, in het dorp Lae Baeng staat het water 2 meter hoog. Boten zijn naar het dorp gestuurd om de bewoners te evacueren. Velen hebben hun toevlucht gezocht in het districtskantoor.

Ook de districten Thepha en Na Thawi zijn zwaar getroffen. Bergwater uit het district Na Thawi is gisteren de hoofdstad ingestroomd. Twee wegen die het district met de grens met Maleisië verbinden, zijn onbegaanbaar.

In buurprovincie Pattani zijn twaalf districten getroffen en vijf bewoners om het leven gekomen. In de hoofdstad van Nakhon Si Thammarat heeft het water op sommige plaatsen een hoogte van 1,5 meter bereikt. Eén bewoner verdronk toen hij spullen uit zijn ondergelopen huis weghaalde. Het RID en de gemeente hebben langs de grote kanalen waterpompen geïnstalleerd om het water rond de klok af te voeren. Enkele scholen bleven gisteren dicht.

In de provincie zijn 19 van de 23 onder water gelopen districten tot rampgebied verklaard. De autoriteiten hebben de opdracht gekregen de schade in kaart te brengen. Tot nu toe zijn 526 dorpen met 66.020 personen overstroomd. Eén school, zeven tempels, vijf overheidskantoren, 138 wegen en zes bruggen zijn beschadigd. De schade aan landbouwgronden, visserij en veeteelt moet nog worden bepaald. De luchthaven hoeft niet te sluiten, er zijn geen vluchten vervallen.

Bergwater uit de provincie is naar het district Kanchanadit (Surat Thani) gestroomd, waardoor bewoners onmiddellijk geëvacueerd moesten worden. In de provincie Trang is een verpleegster (39) verdronken toen haar wagen in het Klong Kham kanaal belandde. De vrouw, die onderweg was naar haar werk, was bekneld geraakt in de auto.

Het Meteorological Department heeft gisteren voor meer zware regenbuien, overstromingen en inshore surges [?] gewaarschuwd.

Behandeling van de zaak tegen ex-DSI hoofd uitgesteld

2 december – Tarit Pengdith heeft niet slecht geboerd tijdens de periode dat hij aan het hoofd stond van de DSI, maar de NACC verdenkt hem ervan zijn vermogen, geschat op 346,65 miljoen baht, niet op eerlijke wijze te hebben vergaard. Op 90 miljoen baht aan vermogen is al beslag gelegd, de rest moet naar anderen zijn overgemaakt of is verborgen.

Tarit’s vermogen bestaat uit geld op zes bankrekeningen, een stuk grond van 2 rai in Chai Nat en kostbaarheden in een bankkluisje. Ook op het vermogen van zijn echtgenote is beslag gelegd. Dat bestaat uit een eigendom in nationaal park Khao Yai (Nakhon Ratchasima), zeven bankrekeningen, percelen in Pathum Thani en Nakhon Ratchasima, een huis van twee verdiepingen en vijf gebouwen in Pak Chong (Nakhon Ratchasima) en twee voertuigen.

De afdeling voor politieke ambtsdragers van het hooggerechtshof heeft de behandeling van de zaak tegen hem tot volgende maand uitgesteld omdat de tenlastelegging niet compleet is. Verzuimd is aan te geven of hij doelbewust zijn vermogen buiten beeld heeft gehouden. Tarit staat terecht omdat hij een valse opgave heeft gedaan van zijn bezittingen en schulden.

Tarit werd kort na de coup overgeplaatst en in april van dit jaar ontslagen uit de ambtelijke dienst op aanbeveling van de NACC. (Zie ook de pagina Corruptie 5)

Kort nieuws zaterdag 2 december

– De nieuwe minister van Werkgelegenheid Adul Sangsingkeo heeft gisteren een van de negen centra bezocht waar migranten uit Myanmar hun nationaliteit kunnen laten verifiëren ter verkrijging van een werkvergunning. De minister zegt dat het centrum in Samut Prakan inmiddels aan 123.000 migranten een CI (certifacte of identity) heeft verstrekt en een tijdelijke werkvergunning aan 36.912 anderen.

Volgens cijfers van de negen centra hebben tot nu toe slechts 800.000 van de 2 miljoen migranten uit Myanmar hun verificatieproces voltooid. Adul gelooft dat het moet lukken aan de overige 1,2 miljoen voor de deadline van maart volgend jaar een werkvergunning te geven. Het ministerie probeert het proces te versnellen. De minister heeft opdracht gegeven het tijdrovende proces te verbeteren. Hij heeft tevens de opdracht gegeven de faciliteiten in de centra te verbeteren, zoals toiletten en kantines. (Zie ook de pagina Migranten 2)

– Elke dag testen zestien personen positief op HIV-Aids. Dit jaar alleen al werden 5.801 nieuwe gevallen geregistreerd. In 2015 telde Thailand in totaal 1,5 mijoen geregistreerde HIV/Aids patiënten, 2,3 procent van de bevolking. De cijfers zijn gisteren door het Bureau of Epidemiology van het ministerie van Volksgezondheid bekend gemaakt op World Aids Day.

Het ministerie hanteert als target voor 2030 3 nieuwe patiënten per dag en vermindering van het aantal sterfgevallen van 15.000 nu naar 4.000. Uit de cijfers van 2015 blijkt dat 355.000 patiënten anti-retrovirale medicijnen krijgen, 33.000 meer dan in 2014. (Zie ook de pagina Gezondheidszorg 2)

– Het Legal Execution Department begint maandag crediteuren van de California Wow Experience Fitness Club schadeloos te stellen. De dienst beschikt over 11 miljoen baht, verkregen uit het vermogen van de club waarop beslag was gelegd, bankrekeningen en contanten gestort bij de Central Bankruptcy Court. Het geld komt onder andere uit de veiling van toestellen. Tot nu toe hebben 320 personen zich gemeld als schuldeiser, zestig zijn zijn geverifieerd en hebben recht op een uitkering.

De fitness club werd in 2013 failliet verklaard nadat de Bangkok Bank, een van de crediteuren, naar de rechter was gestapt. In mei 2013 werd beslag gelegd op het vermogen van de club en in januari vorig jaar legde Amlo beslag op 88 miljoen baht aan vermogen.

In totaal hebben 1.403 crediteuren nog 511 miljoen baht tegoed van de club die tussen 2000 en 2013 in bedrijf was. Veel klanten betaalden voor een levenslang abonnement. De Foundation for Consumers schat dat 30 miljoen baht in rook is opgegaan. Toen het bedrijf in de rode cijfers belandde, sloot het enkele vestigingen.

– Negen landen uit Zuid- en Oost-Azië hebben gisteren de Phuket Commitment getekend tijdens een regionale conferentie van wereldgezondheidsorganisatie WHO in Phuket. Ze beloven het aantal verkeersslachtoffers en -doden de komende drie jaar terug te dringen.

Minister Piyasakol (Volksgezondheid) stelde op de conferentie Phuket ten voorbeeld als een plaats waar de ongevallencijfers aanzienlijk zijn teruggebracht. Voorheen was de provincie een van de gevaarlijkste in Thailand. In 2014 kwamen in het verkeer 45 personen per 100.000 om het leven, vorig jaar was het aantal geslonken tot 34. De verbetering is te danken aan een betere wetshandhaving, meer patrouilles, investeringen in technologie  en verbeteringen van de infrastructuur.

– De Sangha Supreme Council, het hoogste gezagsorgaan van de monnikenorde, heeft de opdracht gegeven de screening procedure voor mannen die tot de orde willen toetreden, aan te scherpen. Religieuze provinciale gouverneurs, functionarissen op elk niveau en preceptors dienen strikt toe te zien op het gedrag van monniken en het screeningsproces. Een werkgroep gaat criteria opstellen voor degenen die gewijd willen worden en een curriculum dat de nieuw-ingewijden moeten volgen.

De maatregel is een uitvloeisel van criminele activiteiten die de laatste jaren in het nieuws waren. De laatste zaak betrof een monnik, die betrokken is bij verduistering van gelden uit het tempelfonds van de NOB en verdacht wordt van ontucht met een minderjarige. Hij is woensdag aangehouden. De rechtbank heeft borgtocht geweigerd.


 

Vandaag in Bangkok Post

1 december – Evenals de voorgaande dagen blader ik eerst de krant met u door alvorens mij op het nieuws te storten. Waar opent de krant mee?, wat een indicatie is van het belang dat de krant aan het onderwerp hecht. Vandaag is dat de vondst van een grote wapenvoorraad, vorige week in de provincie Chachoengsao. Volgens RTP adjunct-hoofdcommissaris Srivara waren de wapens bestemd voor een nieuwe ronde van ‘onrust’ in Bangkok, te stichten door ‘politieke elementen’.

Maar topleden van het UDD (roodhemden) vertrouwen het niet. Ze vinden de timing verdacht. De vondst zou een truc van de regering kunnen zijn om de slechte publiciteit te compenseren die het kabinet heeft gekregen na zijn bezoek aan het Zuiden. Dat bezoek kende twee incidenten: de arrestatie van demonstranten tegen de plannen voor een kolencentrale in Thepha en de uitval van premier Prayut tegen een boer.

Verder op de voorpagina een uitgebreide necrologie van Surin Pitsuwan, voormalig secretaris-generaal van Asean en minister van Buitenlandse Zaken. De krant noemt hem in de kop ‘Asean pillar’. Omdat ik het websitebericht al eerder had gemaakt (zie het volgende item) kan ik het overslaan. De krant bevat verder veel nieuws: 17 berichten dus dat wordt hard werken voor uw redacteur.

Pagina 2 opent met een bericht over de moord op een Japanse vrouw tijdens Loy Krathong in 2007 in Sukhothai. De ouders vragen de DSI de beloning voor tips te verhogen, die kunnen leiden tot aanhouding van de dader. Thans looft de DSI 500.000 baht uit, waar de provinciale politie nog eens 500.000 baht bij doet en de familie 100.000 baht, bij elkaar 1,1 miljoen baht wat toch geen misselijk bedrag is voor een Thaise Judas. Maar papa Kawashita vindt het bedrag te laag. De DSI denkt na over de verhoging.

Pagina 3 opent met de overstromingen in Nakhon Si Thammarat die het leven hebben gekost aan zes personen. Het artikel gaat vergezeld van een foto met een deel van de Asian Highway Songkhla-Pattani dat is ingezakt als gevolg van zware regens in Thepha. Op de homepagina plaatste ik al een betere foto.

Verder wordt de voormalige secretaris Weerawut Wajanaphukka van de eveneens voormalige minister van Handel Boonsong door de NACC verdacht van ‘ongebruikelijke rijkdom’. Hij kan niet uitleggen hoe hij aan zijn vermogen van 568 miljoen baht is gekomen. Weerawut is een van de verdachten, betrokken bij frauduleuze G2G rijstdeals (government to government) tijdens de regering Yingluck. Hij is in augustus veroordeeld tot 42 jaar gevangenisstraf. Naar verluidt is hij naar het buitenland gevlucht, nadat het hooggerechtshoif besloot de zaak in behandeling te nemen.

Prominent op pagina 4 een mooie foto van een jonge sarus kraanvogel met uitgespreide vleugels, ready for take off. De vogel is in augustus in diergaarde Dusit (Bangkok) geboren. Op 5 december, de geboortedag van wijlen koning Bhumibol, wordt hij voor het eerst aan den volke getoond.

Opening is een verslag van een seminar over de problemen in het voetbal zoals de onlangs bekend geworden gevallen van match making. Op het seminar is gepleit voor het meer gelijktrekken van lonen van spelers, strengere straffen en nieuwe technologie om corruptie in het voetbal uit te bannen.

Ten slotte een bericht over een 36-jarige knaap die er een gewoonte van maakte in bussen vrouwenborsten vast te grijpen. Hij is woensdag in Bang Sue aangehouden na zijn laatste kunststukje. Ik zou zeggen op naar Goedele Liekens in België. Die moet hem wel van zijn ziekelijke aandrang kunnen afhelpen.

Veel lof voor Surin Pitsuwan (†)

1 december – De voormalige secretaris-generaal van Asean (2008-2012) en minister van Buitenlandse Zaken (1997-2001) Surin Pitsuwan, die donderdag op 68-jarige leeftijd onverwacht aan een acute hartaanval overleed, krijgt veel lof toegezwaaid van de Democratische partij waarvan hij lid was, Asean en premier Prayut.

Surin Pitsuwan (†)Surin werd in 1986 in de zuidelijke provincie Nakhon Si Thammarat gekozen tot parlementslid voor de Democraten. Sindsdien is hij de partij altijd trouw gebleven. Partijleider Abhisit noemt zijn dood een groot verlies, niet alleen voor de partij, maar ook voor de natie en de wereld. Ook premier Prayut en het secretariaat van Asean noemen zijn dood een groot verlies.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken roemt zijn sleutelrol op buitenlands beleid toen hij minister van Buitenlandse Zaken was. ‘Hij heeft veel bijgedragen aan de bevordering en het belang van Asean, zowel als aan de promotie van Asean op internationaal vlak.’

Nadat Surin was vertrokken bij Asean werd hij voorzitter van het Future Innovation Thailand Institute, een denktank opgezet door de Democraten, volgens Abhisit een organisatie die onafhankelijk van de partij functioneert. (Bron: website Bangkok Post, 30 november)

De zaak Jomsap: Echtgenoot ontkent schuld aan zwendel

1 december – Echtgenoot Nirand (55) van Jomsap Saenmuangkhot (moet ik nog uitleggen wie dat is?), in een vorig bericht ex-echtgenoot genoemd, ontkent elke betrokkenheid bij de zwendel oud-onderwijzeres Jomsap vrij te pleiten van schuld aan de hit-and-run aanrijding in 2005 door anderen te huren (tegen betaling) de schuld op zich te nemen.

Gisteren meldde hij zich bij de provinciale politie van Nakhon Phanom die hem beschuldigt van meineed. Commandant Suwichan zegt dat de provinciale rechtbank toestemming gevraagd zal worden voor zijn voorlopige hechtenis.

Een andere verdachte, Thassanee Hanphaya, is vrijgelaten op borgtocht. Zij bestuurde de motorfiets met Thongres Wongsricha als duopassagier. [Volgens een eerder bericht bleef ze een keer weg bij de rechtbank om te bevestigen dat ze het ongeluk hadden gezien, hetgeen door Thongres is gezegd.] De aanrijding waarbij een fietser om het leven kwam, zou veroorzaakt zijn door een man en niet door Jomsap.

De politie wil ook de advocaten van Jomsap en veertien agenten van de DSI ondervragen die haar hebben geholpen bij het (afgewezen) herzieningsverzoek aan het hooggerechtshof. (Zie verder de pagina De zaak Jomsap)

Wapenvondst: Roodhemden vertrouwen het niet

1 december – Ik meldde het al in Vandaag in Bangkok Post: in Chachoengsao is een voorraad wapens gevonden. De wapens en munitie waren verstopt in een rijstveld in het district Bang Nam Prieo. Aangenomen wordt dat ze uit dezelfde bron komen als de wapens die zijn gebruikt tijdens het geweld dat aan de coup van mei 2014 vooraf ging. Dat is gebleken uit een vergelijking met de wapens die destijds zijn onderschept.

RTP adjunct-hoofdcommissaris Srivara zegt dat ze er drie maanden geleden zijn verborgen [hoe weet hij dat?] De EOD heeft bevestigd dat de wapens er opzettelijk zijn verborgen en niet toevallig achtergelaten, omdat ze nieuw waren en klaar voor gebruik. Srivara was er woensdag bij toen het oorlogstuig werd gevonden door soldaten en politieofficieren. Een dorpeling had de politie vrijdag getipt.

De speurders vonden 30 GRD handgranaten, zeven PVC pijpbommen, een TNT stick, twee M79 granaten, 12 AK-47 magazijnen met elk 30 rondes munitie en 1.799 7,62 patronen, niet bepaald spul bestemd voor een schiettent op de kermis.

Het team deed ook een inval in een huis in het district Ongkharak (Nakhon Nayok) waar de man zou verblijven die de wapens verborgen had, ene Wattana Sabwichian (53). Maar de huiseigenaar zei dat Wattana er nooit verbleef. De politie vermoedt nu dat hij zich schuil houdt in Nong Sua (Pathum Thani).

Nattawut Saikuar, vooraanstaand lid van het UDD (roodhemden), vindt dat de autoriteiten maar eens moeten bewijzen dat de wapens bestemd waren voor het stichten van onrust. Zoals gemeld in Vandaag in Bangkok vindt het UDD de timing van de vondst verdacht. Hij vermoedt dat de regering de aandacht wil afleiden van de arrestatie van de anti-kolencentrale demonstranten en de berichten over de dood van cadet Pakapong.

UDD-lid Korkaew wijst erop dat de populariteit van de regering een enorme klap heeft gehad sinds de trip naar het Zuiden. De timing van de vondst was erg ‘convenient’. Een politicoloog van de Chulalongkorn universiteit wijst ter verklaring van de afgenomen populariteit op de trage economie, politieke en sociale problemen omdat het inkomen van de mensen niet verbetert en de pleidooien van politieke partijen voor veranderingen.

Een wetenschapper die zich bezig houdt met nationale veiligheidskwesties, zegt dat het voor welke groep dan ook moeilijk is zo’n grote hoeveelheid wapens te vervoeren zonder dat het leger daarvan op de hoogte is. De wapens moeten volgens hem zijn gedumpt door wapenhandelaren of de regering heeft ze er neergelegd als afleidingsmanoeuvre.

Tonijnindustrie pleit voor nauwere samenwerking met Taiwan

1 december – Producenten van tonijn in blik zeggen dat Thailand zich kan positioneren als nieuwe basis van de tonijnindustrie als het land nauwer samenwerkt met Taiwan, waar de grootste vangsten worden gedaan. Die suggestie is onlangs besproken met het Phuket Fisheries Provincial Office. Hoofd Paiboon gaat alle voorstellen verzamelen en ze aan diverse diensten voorleggen.

Wanneer Taiwanese vaartuigen geregistreerd worden als Thaise vissersboten, kan de aanvoer naar Thailand aanzienlijk toenemen.Volgens de producenten heeft het land voldoende capaciteit de vis te verwerken.

Taiwan is al een grote leverancier aan de Thaise tonijnindustrie, 150.000 ton per jaar. Thailand is ’s werelds grootste exporteur van tonijn met afnemers in de VS en Europa. Nauwere samenwerking met Taiwan zou de lokale industrie helpen om te voldoen aan de strengere eisen die de gewijzigde Fisherie Act stelt. De wet uit 2015 is herschreven onder druk van de EU, die in 2015 een gele kaart heeft getrokken wegens overtredingen van de IUU-regeling. (Zie verder de pagina De vis wordt duur betaald)

Kort nieuws vrijdag 1 december

– Koning Vajiralongkorn – wanneer zou hij gekroond worden? – heeft het maar druk met zijn ceremoniële plichten want gisteren legden de nieuw benoemde kabinetsleden onder leiding van premier Prayut in het Dusit paleis voor hem de eed van trouw af. Zou hij nog tijd overhouden om zich te verpozen in zijn geliefde Duitsland?

– Ze hadden vandaag op vijftien drukke plaatsen in Bangkok moeten werken, maar de inwerkingstelling van de camera’s is met een maand vertraagd wegens technische probleempjes. Alleen de camera in de Huai Khwang underpass functioneert goed, de andere beginnen pas aan het eind van het jaar aan hun zegenrijke arbeid om verkeersovertredingen vast te leggen, zoals het wisselen van rijstrook. De politie verwacht vanaf januari arrestaties te kunnen verrichten en boetes te kunnen uitdelen. Het bericht somt braaf alle locaties op waar de camera’s hangen. Tja, zo komt de krant snel vol.

– In Japan zijn 25 Thaise sekswerksters en een vrouwelijke Thaise pooier aangehouden. De staf van de Thaise ambassade in Tokio verzamelt informatie op basis waarvan het OM hen kan vervolgen. De arrestatie is woensdag gemeld door FNN-News Japan, maar namen zijn niet bekend gemaakt. De vrouwen zouden naar Japan zijn gelokt door de ‘pooier’, die hen een goed betaalde baan als masseuse aanbood. [Dat vrouwen daar nog steeds intrappen, is me een raadsel]

– Central Plaza Nakhon Ratchasima luidt het nieuwe jaar alcoholvrij in. Tijdens de count-down vloeit geen druppel alcohol. Het begin deze maand geopende winkelcentrum heeft dit bekend gemaakt naar aanleiding van berichten dat het een biergarden zou inrichten, hetgeen verboden is omdat het winkelcentrum zich in een alcoholvrije zone bevindt. Vice-president marketing Nattakit zegt dat Central er een groot feest van maakt, het eerste van zijn soort in de provincie.

– Nog wat extra informatie over de overstromingen. De situatie op het station Wang-Kapang in Nakhon Si Thammarat wordt in de gaten gehouden omdat die plaats eerder dit jaar onder water is gelopen. Als het spoor weer onder water loopt, worden alle treindiensten naar de zuidelijke provincie Trang stil gelegd.

De luchthaven van Nakhon Si Thammarat wuift de geruchten weg dat ze gesloten wordt. Alles werkt normaal, zegt directeur Suksawat. Vijf waterpompen zijn geïnstalleerd en grote zandzakken zijn neergelegd om plaatsen die gevaar lopen, te beschermen.

Behalve Nakhon Si Thammarat worden ook zeven andere zuidelijke provincies geteisterd door overstromingen. Ruim 385.000 personen in 2.540 dorpen hebben er last van. In vier districten van Songkhla stijgt het water omdat het Songkhla Lake is overstroomd. 100 rai aan rijstvelden is vernield. De dorpelingen verplaatsen zich per boot. In Trang zijn zes van de tien districten getroffen en in Phatthalung zes districten. Het RID bereidt een kredietaanvrage van 14 miljard baht voor om de problemen in het Zuiden te lijf te gaan.

– De verdere autopsie van het lichaam van cadet Pakanong door het Central Institute of Forensic Science is vertraagd omdat de voorraad chemicaliën om DNA te onttrekken aan zijn interne organen op is. Het instituut kan niet uitleggen waarom de voorraad is uitgeput en weet ook niet wanneer die wordt aangevuld, want daar is geen geld voor.

De eerste autopsie vond plaats in het legerziekenhuis Pramongkutklao. Daarbij zijn enkele organen verwijderd, zoals later bleek tijdens een autopsie die door de familie was geregeld. Volgens het legerziekenhuis overleed de cadet aan een hartstilstand, maar de familie vermoedt dat hij is bezweken aan mishandelingen. Over de strenge straffen in het leger is een felle discussie ontstaan op de social media en in de media. (Meer over straffen in het leger op de pagina Martelingen in de kazerne)

– De twee organieke wetten op de verkiezing van leden van het Huis van Afgevaardigden en benoeming van senatoren zijn gisteren door de NLA (National Legislative Assembly, door de junta benoemd parlement) in eerste lezing goedgekeurd, maar ze kunnen nog gewijzigd worden nadat ze door een parlementscommissie onder de loep zijn genomen. De wetten zijn opgesteld door de grondwetcommissie, waarbij volgens voorzitter Meechai rekening is gehouden met de publieke opinie en de visie van de Kiesraad. (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2)

– Premier Prayut dient tot de verkiezingen minister-president te blijven om de taak van nationale hervormingen te voltooien. Dat blijkt uit de antwoorden op de vragen die hij in juni aan de bevolking heeft voorgelegd. De vragen werden beantwoord door 1,2 miljoen personen. Recent heeft Prayut opnieuw de bevolking geraadpleegd, maar daar gaat dit bericht niet op in.

– Het Thai Labour Solidarity Committee heeft restaurantketen YUM Restaurants International (Thailand) gevraagd een ontslagen manager weer in dienst te nemen. Het ontslag, dat vandaag ingaat, zou in strijd zijn met de arbeidswetgeving. De vrouw verloor haar baan als manager van de designated (voorgenomen?) KFC fast-food vestigingen.

YUM Restaurants is bezig haar franchises, inclusief KFC, over te dragen aan dochterbedrijf QSA van Thai Beverage, Thailand’s grootste bierbrouwer. QSA heeft gezegd geen plaats voor haar te hebben, wat een smoes lijkt te zijn want na de overname zijn geen zaken gesloten. Bovendien heeft ze een vakbond van koks en bedienend personeel opgericht.

De vrouw was de enige manager die niet werd overgenomen. Ze heeft 22 jaar bij YUM gewerkt, maar QSA was niet geïnteresseerd in haar werkervaring tijdens het gesprek van 15 minuten, waarin ze ontslagen werd.

– Minister Arkhom (Transport) steunt het voornemen van Airports of Thailand (AoT), beheerder van Thailand’s zes grote vliegvelden, om het beheer van de luchthavens in Udon Thani en Tak, die nu beheerd worden door de overheidsdienst Department of Airports (DOA), over te nemen. AoT beheert thans geen vliegvelden in het Westen en Noordoosten.

De overname zou de overbelasting van Suvarnabhumi en Don Mueang verlichten. Bewoners uit die regio die naar het buitenland willen reizen, hoeven dan niet naar Suvarnabhumi te gaan, daar Udon Thani dat vlakbij Laos ligt, ontwikkeld kan worden tot een nieuw regionaal luchtvaartcentrum met verbindingen naar het buitenland.

De luchthavens van Udon Thani en Tak zijn het melkkoetje van DOA dat 28 luchthavens beheert. DOA heeft eerder zelf voorgesteld dat AoT de luchthavens overneemt ter verhoging van de management efficiëntie. Het Office of Transport and Traffic Policy and Planning doet onderzoek naar investeringen en marketingplannen voor alle 39 Thaise luchthavens.

– Ten slotte nog wat informatie over de fetishist die niet met zijn handen kan afblijven van vrouwenborsten (zie Vandaag in Bangkok Post). Hij is woensdagavond aangehouden en heeft bekend  op zes buslijnen vrouwenborsten te hebben betast.

Volgens waarnemers van Protection International is de situatie voor vrouwen die gemeenschapsrechten verdedigen alsmede zich inzetten voor het milieu en gelijke toegang tot natuurlijke hulpbronnen sinds de coup van mei 2014 verslechterd.

Het aantal vervolgingen bedraagt al 168, de meeste in het Noordoosten, tegen 63 tussen 1998 en 2014. De vervolgingen hebben betrekking op illegaal gebruik van bossen, illegale bijeenkomsten en het negeren van bevelen van het regime. De cijfers werden woensdag bekend gemaakt op een seminar ter gelegenheid van International Women Human Rights Defenders’ Day.

Reacties niet mogelijk