Thais nieuws zondag 13 augustus

De berichten op deze pagina zijn doorgaans ontleend aan Bangkok Post en een enkele keer aan The Nation.
Op de pagina Dossiers geef ik een toelichting op begrippen, organisaties enzovoort die regelmatig in berichten voorkomen.
De paginaverwijzingen hebben betrekking op de pagina’s Round Up, evenals Dossiers te vinden op de Leeswijzer. Klik voor de leeswijzer hier.
Voor de betekenis van de gebruikte afkortingen, klik hier. Het handigst is deze pagina in een nieuw tabblad te openen, zodat je gemakkelijk kunt terugkeren naar het nieuwsoverzicht.

Voor het nieuws van 16-31 juli en 1-15 augustus zie de zwarte menubalk bovenaan de pagina onder het kopje Thailand.

 

Overstroming Koh Lipe

Zware overstromingen op Koh Lipe

13 augustus – Terwijl in het Noordoosten de wateroverlast afneemt [althans dat vermoed ik, want ik lees er al dagen niets over] kreeg Koh Lipe (Satun) het zaterdag voor zijn kiezen. Na vier dagen van zware regens liepen zaterdag op het vakantie-eiland honderden huizen en winkels onder water, en raakten wegen onbegaanbaar.

Soldaten en agenten zijn de bewoners en winkeleigenaren te hulp geschoten om spulletjes op het droge te brengen. De overstromingen zijn weliswaar veroorzaakt door de zware regen, maar de bouw van hotels heeft die verergerd omdat draineringskanalen zijn geblokkeerd.

De lokale autoriteiten hebben waterpompen geïnstalleerd om het water af te voeren, maar het is dweilen met de kraan open, want het blijft regenen. (Bron: website Bangkok Post, 12 augustus)

Afpersers waren ook geldwoekeraars

13 augustus – De acht verdachten, gisteren genoemd in Kort Nieuws wegens de ontvoering en afpersing van een zakenman, blijken nog veel meer op hun kerfstof te hebben. De bende van tien (2 zijn voortvluchtig) heeft bij tien gelegenheden 50 miljoen baht geëist van slachtoffers en is ook nog eens werkzaam geweest als loan sharks (geldwoekeraars).

Dat heeft Surachet Hakpal, commandant van de Patrol and Special Operations Division, bekend gemaakt. Onder de gearresteerden zijn een majoor-generaal, werkzaam op het Royal Thai Armed Forces Headquarters, en een politieonderzoeker van de sub-division 5 van de Economic Crime Suppression Division.

Sarayut Junnawat, hoofd van het politiebureau Khok Khram waar aangifte is gedaan tegen de bende, zegt dat de politie nog bezig is informatie van meer slachtoffers te verzamelen. Een van hen is de vrouw van een Chinese zakenman die 4 miljoen baht betaalde nadat ze in april 2014 was gearresteerd door agenten van het politiebureau Lat Phrao (Bangkok) vanwege een vervalste ID-kaart. In mei vorig jaar moest een andere Chinees in Huai Khwang 750.000 baht betalen. En twee slachtoffers die een massagesalon in Pattaya exploiteren, moesten 10 miljoen baht betalen als beschermingsgeld.

Volgens Sarayut richtten de bendeleden zich op Chinese toeristen en zakenlieden die in Thailand hadden geïnvesteerd. Ze veinsden documenten te controleren die betrekking hadden op hun identiteit en bedrijf. Daarmee zou iets mis zijn, wat de smoes was om geld af te persen. Een van de verdachten, een man uit Singapore, had tot taak slachtoffers te zoeken.

De bende werkte ook als geldwoekeraar in het district Don Muang (Bangkok), maar meer zegt het bericht er niet over. (Bron: website Bangkok Post, 12 augustus)

Verlies THAI stijgt naar 2,5 mld baht

13 augustus – Het netto verlies van Thai Airways International (THAI) is in het tweede kwartaal opgelopen naar 2,5 miljard baht, voornamelijk als gevolg van wisselkoers verliezen. Een jaar geleden bedroeg het 2,9 miljard baht. Het eerste halfjaar maakte de nationale luchtvaartmaatschappij een netto verlies van 2 miljard baht vergeleken met een winst van 3 miljard baht in dezelfde periode vorig jaar.

De omzet steeg in het tweede kwartaal met 9,6 procent op jaarbasis dankzij een toename van het aantal passagiers (plus 21,9 procent) maar de gemiddelde opbrengst per passagier daalde door de moordende prijsconcurrentie. Te zware bagage leverde ook extra inkomsten op.

De uitgaven stegen met 8,6 procent als gevolg van de duurdere brandstofprijs. Die steeg gemiddeld met 20,1 procent. Maar het grootste verlies werd geboekt op de wisselkoers van valuta (2,4 miljard baht), verliezen omdat het aandeel in Nok Air is teruggebracht en afschrijving op bezittingen en toestellen.

Gedurende het tweede kwartaal vervoerde THAI 5,87 miljoen passagiers (plus 14,9 pct). De bezettingsgraad bedroeg 78,5 tegen 69 procent in dezelfde periode vorig jaar.

Op 16 november begint THAI met vier vluchten per week op Wenen. Tevens worden in het tweede halfjaar vier nieuwe toestellen in gebruik genomen en twee worden uit bedrijf genomen. (Bron: website Bangkok Post, 12 augustus)

Koning Rama X, koningin Sirikit en prinses Siridnhorn

Verjaardag koningin gevierd met veel ceremonieel

13 augustus – Een foto, verstrekt door het Royal Household Bureau, vormt vandaag in de krant de enige verwijzing naar de verjaardag van de koningin gisteren. De krant schrijft niets over haar gezondheidstoestand, alhoewel de foto (in de krant een vergrote uitsnede met alleen de drie hoogheden) wel een indicatie geeft. Van links naar rechts koning Rama X, koningin Sirikit en prinses Sirindhorn.

Het begeleidende artikel beschrijft in algemene termen hoe in het land haar verjaardag werd gevierd, maar een verslag kun je het niet noemen. De bevolking nam deel aan merit-making ceremonies, gaf giften aan monniken en woonde ’s avonds candle-light bijeenkomsten bij.

Hoogtepunt was een massale bijeenkomst ’s avonds op de Royal Plaza waar de aanwezigen zich getooid hadden in blauwe shirts. Blauw is de kleur van de geboortedag van de koningin. ’s Ochtends gaven kabinetsleden, parlementsleden, rechters en hoog geplaatste ambtenaren op de Royal Plaza giften aan 851 boeddhistische monniken.

Bomaanslagen Zuiden: Zoektocht naar meesterbrein gaat door

13 augustus – Een jaar na de bomaanslagen en brandstichtingen in zes provincies in het Zuiden en Prachuap Khiri Khan heeft de politie nog geen kans gezien het meesterbrein te identificeren, maar de zoektocht gaat door. De aanslagen die vier dagen na het referendum over de nieuwe grondwet plaatsvonden, kostten aan vier personen het leven en verwondden 36 anderen.

De zeven provincies staan niet bekend als conflictgebied waarin zuidelijke verzetsstrijders actief zijn. ‘Het is onduidelijk welke groep voor de aanslagen verantwoordelijk is’, zegt RTP hoofdcommissaris Chakthip. Hij denkt dat de daders uit de zuidelijke grensprovincies kwamen en door sommige politieke groepen zijn gehuurd, maar waarom ze het deden, weet Chakthip niet.

Op de Central Point markt in Trang, waar destijds één persoon om het leven kwam, was het gisteren business as usual. ‘De meeste mensen zijn de incidenten vergeten’, zegt een verkoper. ‘Nadat het aantal bezoekers drastisch was gedaald na de aanslagen, zijn steeds meer mensen naar de markt gekomen.’

Dat geldt niet voor een 51-jarige verkoopster, die ernstig gewond raakte en wier echtgenoot om het leven kwam. ‘Ik ben er nog steeds niet overheen. Maar ik ben niet meer kwaad op de daders. Ik geloof dat het ons karma was. Ooit hoop ik op de markt weer producten te kunnen verkopen.’

Inlichtingenrapporten maken melding van gepland geweld midden augustus, maar de autoriteiten denken niet dat dit gaat gebeuren omdat de politie ‘hun kansen heeft afgesneden’, zegt hoofd Ronnasilp van het Southern Border Provinces Police Operation Center. In Yala, zegt hij, is het al meer dan twee maanden rustig en in Pattani is het geweld afgenomen. Er waren wel enkele schietpartijen maar minder bomaanslagen. Alleen de provincie Narathiwat blijft onrustig.

Ronnasilp meent dat het geweld afneemt omdat de politie veel verdachten kan identificeren, waardoor ze van aanslagen afzien. Dorpelingen, zegt hij, zijn tevreden met de pogingen van de politie de veiligheid te vergroten. Ze voelen zich veiliger en zijn meer bereid met de overheid samen te werken. Overigens is niet alle geweld terug te voeren op separatisten. Er zijn ook conflicten tussen drugsbendes en lokale invloedrijke figuren of zelfs ruzies tussen dorpelingen.

Onderzoek naar misbruik geld voor steun aan Yingluck

13 augustus – Minister Anupong (Binnenlandse Zaken) heeft een onderzoek gelast naar de beschuldiging dat het budget van lokale bestuursorganen is gebruikt om supporters van oud-premier Yingluck naar Bangkok te vervoeren om haar morele steun te verlenen in de rijsthypotheekzaak voor het hooggerechtshof. De Rekenkamer heeft dit ontdekt. De bestuursorganen gebruikten geld dat bestemd was voor bezoeken en studietrips.

Verwacht wordt dat op 25 augustus wanneer het hooggerechtshof een uitspraak doet in de zaak, duizenden Pheu Thai en roodhemd supporters naar het gerechtsgebouw op Chaeng Watthana komen. Bij twee eerdere gelegenheden kwamen duizend mensen. De regering heeft gewaarschuwd tegen het mobiliseren van supporters, daar politieke bijeenkomsten zijn verboden. Hun komst kan ook beschouwd worden als minachting van het hof.

Bestuurders van minibusjes die supporters op 1 augustus vervoerden, toen Yingluck haar slotpleidooi hield, zijn beboet. (Zie verder de pagina Rijst 4)

Belangstelling voor opleiding journalistiek loopt terug

13 augustus – Het aantal studenten dat journalistiek studeert, is de afgelopen jaren aan het slinken en dat komt volgens Mana Treelayapewat, deken van de school voor communicatie van de UTCC, omdat ze in dit tijdperk van social media platforms en technologie niet vertrouwd zijn met de printmedia.

Mana is niet verbaasd want een aantal kranten en tijdschriften is in dezelfde periode opgeheven, failliet gegaan of sterk in oplage teruggelopen. Dezelfde trend ziet hij bij opleidingen voor de audio-visuele media, daar de Thaise tv-industrie moet vechten om te overleven.

De school voor communicatie van de Bangkok universiteit gaat de twee opleidingen (print en audio-visueel) volgend jaar integreren om gelijke tred te houden met nieuwe sociale trends en meer studenten aan te trekken. Deken Peerachai ontkent geruchten dat de school helemaal gesloten wordt. ‘Journalistiek is nog steeds belangrijk, maar we moeten moderniseren en ons curriculum herzien om up to date te blijven.’

Mana meent dat altijd vraag zal blijven bestaan naar kwaliteitsjournalistiek van het soort dat achter de waarheid aan gaat en de bevolking van informatie voorziet, die ze nodig heeft om de best mogelijke besluiten te nemen over hun leven, woonomgeving, samenleving en de regering. ‘De achteruitgang van de printmedia betekent niet het einde van de journalistiek. We moeten ons alleen meer richten op digitale platforms om het leesgedrag van vandaag bij te houden.’

Don Mueang counters

Kort nieuws zondag 13 augustus

– Nu weer een andere verklaring voor de chaos op luchthaven Don Mueang vorige week. RTP hoofdcommissaris Chakthip zegt, aldus een bron, dat het tekort aan personeel deels te wijten is aan het feit dat enkele hoog geplaatste officieren van Immigration gedetacheerd zijn geweest om voor phu yai (hoge officieren) op andere politiebureaus te werken. Ze zijn door Chakthip teruggeroepen.

Wanneer dit niet kan helpen het probleem op te lossen, zegt de bron, ‘is misschien hulp van de luchtmacht nodig’, een suggestie die premier Prayut heeft gedaan. (Zie verder het bericht van gisteren: Wachttijden luchthavens; Prayut roept hulp luchtmacht in)

– Bangkok scoort weer eens hoog in een toeristisch onderzoek en daar is premier Prayut zeer mee in zijn nopjes. Het onderzoek, uitgevoerd door Post Office Travel Money, zet Bangkok op de eerste plaats voor een best-value long-haul city break [dat mag u zelf vertalen]. De resultaten van het onderzoek zijn begin deze maand gepubliceerd op de websites van de Daily Mirror en Daily Telegraph.

Volgens het onderzoek bedraagt het gemiddelde aan uitgaven gedurende drie dagen in Bangkok £ 317, het laagste bedrag voor accommodatie, voedsel, transport en bezienswaardigheden vergeleken met steden in andere landen. Bangkok wordt ook geprezen als een levendige stad met aantrekkelijke activiteiten en cultuur, en talrijke bezienswaardigheden zoals tempels en paleizen.

In het onderzoek werden de kosten van elf aankopen geanalyseerd, waaronder een kop koffie, flesje bier en een avondmaaltijd van drie gangen.

– Er gloort enige hoop voor de berging van de lichamen van de twee studenten die met een auto in Kings Canyon National Park in Californië in een 150 meter diep ravijn zijn gestort en omgekomen. De berging werd tot nu toe gehinderd door de sterkte stroming van de rivier, waarin de auto ligt, de hoge waterstand en de sterke wind. Maar het waterpeil begint nu te zakken. Het gebied rond de ravijn is door de autoriteiten afgesloten. Thaise expats zijn van plan morgen in Los Angeles en Fresno te demonstreren voor een snelle berging.

– Niet slim: een Indiase man verborg zich op weg naar de grensmarkt Rong Kluea in Aranyaprathet aan de grens met Cambodja achter een elektriciteitsmast toen hij de politie opmerkte. Dat wekte de argwaan van de politie. En inderdaad: de man probeerde Thailand illegaal binnen te komen met als verklaring dat hij als homo in eigen land werd gediscrimineerd.

De man heeft verklaard dat hij eerst naar Cambodja was gegaan, omdat hij daar een vriend had. Daarna was hij naar Laos gegaan en vervolgens naar Thailand, waar hij illegaal werk had gevonden. Daarvoor heeft hij in november een inreisverbod in Thailand gekregen.

De man zegt dat hij wilde terugkeren naar Cambodja, maar dat werd door de politie verhinderd. Hij heeft de politie gesmeekt hem niet naar India uit te wijzen.

– Een sub-commissie van het National Committee for Anti-Corruption (niet te verwarren met de NACC) stelt voor dat mensen die in overheidsdienst treden een opgave doen van hun vermogen en financiële verplichtingen, zoals dat ook verplicht is voor kabinetsleden, parlementsleden en ik meen ook topambtenaren. De verplichting zou ook moeten gelden voor alle ambtenaren. De opgave, die elektronisch kan worden ingediend, dient te worden gedaan bij indiensttreding, promoties of een baanwisseling. Nog niet bepaald is wie dat moet gaan controleren.

Het voorstel heeft de steun van premier Prayut. De Civil Service Commission en de Chulalongkorn universiteit doen onderzoek naar de voordelen van het voorstel. Ze hebben de opdracht gekregen de praktijk in andere landen te bestuderen alsmede de gevolgen die het er heeft gehad. Een tijdsplanning is nog niet gemaakt, maar volgens secretaris-generaal Prayong van de PACC wil de premier een ‘robuust systeem om corruptie je bestrijden’.

In juni is een rapport over corruptie verschenen van de Thai Chamber of Commerce. Daaruit blijkt dat corruptie kan escaleren wanneer de publieke bestedingen toenemen. Betalingen onder de tafel kunnen bij sommige projecten 35 procent van het budget opslokken. (Zie verder de pagina Corruptie 3)

– Een gemeenteraadslid in Chiang Mai, zoon van een voormalige burgemeester, is gisterochtend in zijn woning aangehouden door een team van honderd (!) agenten op verdenking van drugshandel via de Line app. Bij de inval werden twee pistolen, honderd kogels, mobiele telefoons, computers en andere zaken in beslag genomen. Geen kleine jongen, die vader, want hij exploiteert alle 7-Eleven winkels in Chiang Mai en Mae Hong Son en bezit mediakanalen.

Behalve het gemeenteraadslid zijn ook drie andere verdachten aangehouden, één vrijdagavond bij de Mae Hia markt. In zijn wagen werden zeven pakjes cocaïne gevonden. De man heeft bekend dat de drugs uit Bangkok kwamen en verkocht werden in avondzaken in Chiang Mai. De twee anderen werden voor het huis van een van hen aangehouden toen ze drugs in ontvangst namen.

De drie verdachten hebben verklaard dat ze voor 53.000 baht per stuk pakjes cocaïne van 20 gram kochten en de cocaïne versneden met verpulverde paracetamol. Een pakje van een halve gram kostte 2.500 baht.

Reacties niet mogelijk