Thais nieuws maandag 14 augustus

De berichten op deze pagina zijn doorgaans ontleend aan Bangkok Post en een enkele keer aan The Nation.
Op de pagina Dossiers geef ik een toelichting op begrippen, organisaties enzovoort die regelmatig in berichten voorkomen.
De paginaverwijzingen hebben betrekking op de pagina’s Round Up, evenals Dossiers te vinden op de Leeswijzer. Klik voor de leeswijzer hier.
Voor de betekenis van de gebruikte afkortingen, klik hier. Het handigst is deze pagina in een nieuw tabblad te openen, zodat je gemakkelijk kunt terugkeren naar het nieuwsoverzicht.

Voor het nieuws van 16-31 juli en 1-15 augustus zie de zwarte menubalk bovenaan de pagina onder het kopje Thailand.

 

Min. Volksgezondheid: Chef betast werkneemster

14 augustus – Na drie jaar regelmatig door haar supervisor seksueel te zijn lastig gevallen, was voor een werkneemster van het ministerie van Volksgezondheid de maat vol. De man werd steeds opdringeriger en had haar de laatste keer in het volle zicht van collega’s in een houdgreep genomen en haar borsten betast.

Hij dreigde haar jaarcontract niet te vernieuwen indien ze zich zou verzetten. De collega’s durfden uit angst voor de man niet te protesteren, maar ze lieten het er niet bij zitten. Enkelen plaatsten stiekem een camera in zijn kantoor en zo liep de man tegen de lamp.

Begin deze maand diende de vrouw een klacht in. Onmiddellijk werd een commissie gevormd onder leiding van de directeur van het Office of the Permanent Secretary, een eenheid die verantwoordelijk is voor bevordering van discipline en fatsoen. Nadat de commissie de zaak heeft bekeken, wordt een tweede commissie gevormd voor een disciplinair onderzoek. De man is intussen overgeplaatst naar een andere afdeling. De vrouw heefrt zaterdag aangifte gedaan bij de politie.

Permanent secretaris Sophon neemt de zaak hoog op. Hij moedigt staf die iets soortgelijks meemaakt, niet stil te blijven en dit te melden. ‘Wees nooit bang voor dit soort lieden en houd de zaak niet voor jezelf. […] De samenleving moet weten dat een mannelijke werkgever zo niet moet handelen tegenover een vrouwelijke werkneemster die niet kan terugvechten. Misschien denken outsiders dat seksuele molest met wederzijdse toestemming gebeurt. Maar dat is niet het geval. Zijn actie heeft mijn reputatie geschaad.’

Koning overhandigt donatie aan Siriraj ziekenhuis

Voorpagina BP: Wapenaankoop en donatie

14 augustus – Van de voorpagina van Bangkok Post kan ik vandaag niet opgewonden raken  – journalistiek gesproken dan, mocht u andere gedachten hebben na lezing van bovenstaand bericht. Opening: Marine bevestigt aankoop Amerikaanse raketten, bovenopening: Koning doneert 100 miljoen baht aan het Siriraj ziekenhuis voor de bouw van een medisch centrum.

Dat verhaal gaat vergezeld van bijgaande foto waarop de vorst een cheque overhandigt aan de deken van de faculteit Medicijnen van de Mahidol universiteit. Het gebouw heeft ook al een naam: Navamindrapobitr 84th Anniversary Building.

Het geld komt uit de verkoop van het boek met tekeningen van de vorst. Wie verder nog een steentje wil bijdragen, kan terecht bij de Siriraj stichting op de begane grond van het Madihol-Bumpen gebouw of geld storten op een van de drie bankrekeningen van de stichting

Het wordt een volledig geïntegreerd, gespecialiseerd medisch centrum waar zowel inpatients als outpatients worden behandeld. Het gebouw krijgt 25 verdiepingen met 355 bedden, een ICT van 62 kamers en 14 hogekwaliteits medische centra. Het ziekenhuis is vooral bekend omdat diverse leden van de koninklijke familie er zijn verpleegd, waaronder de in oktober overleden koning Bhumibol.

Over het openingsverhaal, de aanschaf van de raketten, kan ik kort zijn, want daarover schreef ik al eerder. De marinecommandant ontkent dat de premier of de minister van Defensie betrokken waren bij het besluit. Daarover is zaterdag enige verwarring ontstaan. De aankoop maakt volgens hem deel uit van een eerder overeengekomen contract. BP-verslaggeefster militaire zaken Wassana Nanuam legt het allemaal haarfijn uit in het artikel Navy confirms missiles purchase.

Kort nieuws maandag 14 augustus

– Thailand krijgt een complimentje van de Saoedisch-Arabische autoriteiten voor verbetering van de zorg aan Thaise pelgrims, die deze maand in Mekka de jaarlijkse Hadj maken, een pelgrimstocht die elke moslim geacht wordt eenmaal in zijn leven te maken.

Pelgrims kunnen gebruik maken van directe chartervluchten en hotels bij de Grand Mosque zijn in gereedheid gebracht. De meeste Thaise pelgrims logeren in vijfsterren hotels bij de moskee. Vijfduizend pelgrims hebben in hotels van Hilton Hotels & resorts ingecheckt. De directeur is trots dat hij de grootste groep ooit van Thaise pelgrims mag bedienen.

De directe vluchten en hotels in de buurt zorgen er volgens regeringswoordvoerder Sansern voor dat minder pelgrims ziek worden. Op luchthaven Suvarnabhumi en in Hat Yai (Songkhla) en Narathiwat zijn bijeenkomsten gehouden waarop de pelgrims zijn gezegend voor een veilige reis.

In totaal heeft Saoedi-Arabië toestemming verleend voor 8.833 Thaise pelgrims. Tot nu toe zijn 5.116 pelgrims direct naar Mekka gereisd; 1.392 zijn in Medina voor islamitische ceremoniën en bezoeken aan islamitische historische plaatsen. In Thailand staan nog 2.325 pelgrims in de startblokken.

– Het Department of National Parks, Wildlife and Plant Conservation (DNP) heeft een nieuw plan bedacht om snel conflicten over grondbezit in nationaal park Thap Lan in Prachin Buri en Nakhon Ratchasima op te lossen. De problemen worden in drie groepen verdeeld: 58.582 rai in drie districten waarover het nationaal park en het Agricultural Land Reform Office bakkeleien; grond toegewezen aan arme boeren, voordat het gebied de status van nationaal park kreeg, en dito grond die door personen is bezet die daarop geen recht hebben. (Zie ook de pagina Krakers op overheidsland)

– Nog meer DNP. De dienst lanceert volgende maand langs de grens met Laos in Mukdahan een smart patrol systeem om de smokkel van in het wild levende dieren te bestrijden. Met de patrouilles wil de dienst onderstrepen dat het land er alles aan doet om zijn reputatie als regionaal handelscentrum van die dieren en ivoor kwijt te raken. Met het systeem zijn eerder in enkele nationale parken goede ervaringen opgedaan.

Thailand werd in 2013 op de watchlist of primary concern geplaatst van Cites en promoveerde vorig jaar naar secondary concern, nadat een wet tegen de illegale handel in ivoor was aangenomen. De DNP hoopt volgend jaar geschrapt te worden van de lijst.

De afgelopen drie jaar zijn op veertig controlepunten 131 zaken ontdekt en 3.379 levende dieren, waaronder beren, schildpadden en schubdieren geconfisqueerd, alsmede 400 karkassen en 400 stukken ivoor ontdekt. In Mukdahan ging het om vogels, wilde planten en lori’s (halfapen).

De desbetreffende grensstreek in Mukdahan meet 72 kilometer langs de Mekong. Wat er zo smart is aan de patrouilles, vermeldt het artikel helaas niet. Iets met GPS.

– Een voormalige sergeant van het leger, die drie jaar geleden een vrouw ontvoerde, heeft zichzelf aangegeven en bekend haar te hebben vermoord in wat hij noemde een crime passionel. Polkrit Wiset vluchtte in 2014 nadat een arrestatiebevel tegen hem uitgevaardigd. Hij heeft verklaard dat de toen 22-jarige vrouw zijn eerste liefde was. Hij dwong de vrouw voor de fabriek in Ayutthaya waar ze werkte, met hem mee te gaan, vermoordde haar en dumpte haar lichaam in Saraburi. De politie is naar het gebied gestuurd om haar lichaam te zoeken.

– Een meerderheid van de 1.143 respondenten in een peiling van de Suan Dusit Rajabhat universiteit vindt dat het regime het verbod op politieke bijeenkomsten moet handhaven. De peiling werd gehouden naar aanleiding van opmerkingen van vice-premiet Prawit dat het verbod voorlopig niet wordt opgeheven. Die opmerking lijkt haaks te staan op de onlangs aangenomen organieke wet op politieke partijen.

61 procent van de ondervraagden steunt het verbod, 39 procent niet. 59 procent wil dat het verbod tot de verkiezingen van kracht blijft. Van degenen die het verbod steunen zegt 73,5 procent het land in vrede te willen zien en 69,4 procent wil politici geen ruzie zien maken.

– Het is zo voor de hand liggend dat een krant in ons land er geen aandacht aan zou besteden, maar THIT (This is Thailand), zoals de uitdrukking luidt, dus meldt BP dat het leger de officieren die lid zijn van een bende, onlangs aangehouden voor de ontvoering en afpersing van een zakenman, hun gerechte straf niet zullen ontlopen. Dat heeft legerwoordvoerder namens minister Prawit (Defensie) verklaard.

Vrijdag werd bekend gemaakt dat acht personen zijn aangehouden, waaronder een hoge legerofficier en een politieonderzoeker. Twee verdachten zijn nog voortvluchtig. (Zie verder voor alle details het bericht van gisteren: Afpersers waren ook geldwoekeraars)

– Meer dan de helft van de Thaise huishoudens maakt zich zorgen over de kosten van levensonderhoud, stijgende schulden en hun inkomen. Dat blijkt uit een onderzoek van het Kasikorn Research Centre. 53 procent van de ondervraagden zegt evenveel of minder te verdienen dan vorig jaar en die verdiensten zijn niet voldoende om hun kosten en schulden te dekken.

Degenen die 15.000 baht of minder per maand verdienen, zijn bezorgd dat ze gaan achterlopen bij hun schuldverplichtingen. Werkers uit gezinnen wier baan niet zeker is, vinden het belangrijker hun baan te houden dan hun schulden af te betalen.

– De gedaalde prijs van palmoliepitten is niet veroorzaakt door marktmanipulatie, maar door een overaanbod, zegt het Department of Internal Trade (DIT) van het ministerie van Handel. In april nam het aanbod met 20,7 procent toe, in mei met 35,36 procent en in juni met 26,1 procent. De afgelopen twee maanden zakte de prijs van de vruchten van 5 naar 3 à 3,5 baht per kilo, bij productiekosten van 3,8 baht per kilo. Het ministerie is bang dat de prijs nog verder zal zakken.

Het DIT heeft aldus hoofd Nuntawan ‘diverse maatregelen’ genomen om de prijs te beteugelen. Die hebben betrekking op het beheer van het aanbod,  een maandelijks controle van de voorraden palmolie bij raffinaderijen, producenten van biodiesel, depots en groot- en detailhandelaren. Het ministerie van Energie is gevraagd de hoeveelheid palmolie in biodiesel te vergroten van B5 naar B7. Een sub-commissie van het ministerie van Handel bevordert, ondersteund door Landbouw, de verbouw van pitten met een inhoud van tenminste 18 procent aan olie.

Reacties niet mogelijk