Thais nieuws dinsdag 8 augustus

De berichten op deze pagina zijn doorgaans ontleend aan Bangkok Post en een enkele keer aan The Nation.
Op de pagina Dossiers geef ik een toelichting op begrippen, organisaties enzovoort die regelmatig in berichten voorkomen.
De paginaverwijzingen hebben betrekking op de pagina’s Round Up, evenals Dossiers te vinden op de Leeswijzer. Klik voor de leeswijzer hier.
Voor de betekenis van de gebruikte afkortingen, klik hier. Het handigst is deze pagina in een nieuw tabblad te openen, zodat je gemakkelijk kunt terugkeren naar het nieuwsoverzicht.

Voor het nieuws van 16-31 juli en 1-15 augustus zie de zwarte menubalk bovenaan de pagina onder het kopje Thailand.

 

DSI cel waar Thawatchai was opgesloten

Moord op Thawatchai: Reputatie DSI ernstig aangetast

8 augustus – Vraag het de man op de straat en het antwoord zal luiden: het was een insider’s job. In zijn wekelijks rubriek op de opiniepagina van Bangkok Post constateert Veera Prateepchaikul dat de reputatie van de DSI een behoorlijke dreun heeft gekregen met de uitspraak van de strafrechtbank dat Thawatchai Anukul geen zelfmoord heeft gepleegd in een DSI-cel maar vermoord is.

Die uitspraak is als een bom ingeslagen omdat ze de beweringen van de DSI tegenspreekt. Eerst zei de DSI dat hij zich had opgehangen aan zijn sokken, later toen uit een autopsie bleek dat zijn milt was gescheurd, dat hij in het ziekenhuis was overleden door fouten gemaakt bij de CPR. Het autopsierapport bevestigde dat hij was overleden door een interne bloeding en door wurging met schoenveters en niet door ophanging. Hij was geraakt door een hard, bot voorwerp.

Stel je voor dat dit in de VS was gebeurd, schrijft Veera. De bevolking zou van de FBI rekenschap hebben geëist en een volledig onderzoek. Hoofden zouden rollen en de FBI-directeur zou in het openbaar een verklaring hebben afgelegd. Maar niet bij de DSI, de Thaise FBI. De DSI beloofde alleen volledig samen te werken met de politie van het bureau Thung Song Hong bij haar onderzoek.

Chuvit Kamolvisit, ex-massagesalon eigenaar en ex-politicus, zei in zijn tv-programma Tee Saek Na vrijdag dat de DSI de volledige verantwoordelijkheid moet nemen voor Thawatchai’s dood. In plaats van alleen maar samenwerking te beloven, dient ze een eigen onderzoek te doen. Want het kantoor van de DSI is na 18 uur een restricted zone. Dus wie kan hem gedood hebben?

Slechts enkele personen waren verantwoordelijk voor zijn veiligheid: een bewaker, degene die het toezicht had op de cellen en de persoon die de sleutel van de cel had. Een merkwaardig toeval is ook dat de camera’s buiten de cel die nacht defect waren. In de cel hing geen camera.

Zoals eerder gemeld was Thawatchai aangehouden op verdenking van het vervalsen van grondaktes op Phuket en Phanganga. Die percelen zijn goud waard. Investeerders en vastgoedontwikkelaars bouwden er hotels, resorts, mansions en villa’s op.

Chuvit meent dat Thawatchai onmogelijk alleen gehandeld kan hebben. Er moeten veel andere functionarissen van het Land Department bij betrokken zijn geweest. Veel mensen moeten opgelucht zijn dat hij niet meer uit de boot kan klappen. (Bron: Bangkok Post, 7 augustus)

DSI ruziet met politie over dood Thawatchai

8 augustus – Het Department of Special Investigation (DSI, de Thaise FBI) beschuldigt de politie van het bureau Thung Song Hong ervan een incompleet onderzoeksrapport over de dood van Thawatchai Anukul in augustus vorig jaar in een DSI-cel te hebben ingeleverd. Daarom moet opnieuw onderzoek worden gedaan, zegt een bron bij Justitie.

Over de doodsoorzaak, moord of suïcide, heeft de rechtbank vrijdag vastgesteld dat Thawatchai vermoord moet zijn en geen suïcide pleegde zoals aanvankelijk beweerd door de DSI. Hij stierf door wurging met een schoenveter en een gescheurde milt [in dit bericht lever] als gevolg van een klap met een bot voorwerp.

In het te heropenen onderzoek, weer door het bureau Thung Song Hong, wordt gekeken naar inlichtingen van forensisch experts van drie universiteiten, een X-ray van het lichaam, verklaringen van ziekenhuispersoneel en een animatie om de claim van de DSI dat hij zich had opgehangen aan zijn sokken te verifiëren.

Thawatchai was destijds werkzaam bij het Land Department van Phuket en Phanganga. Hij werd ervan verdacht illegale grondaktes te hebben verstrekt. In 2003 nam hij de benen nadat de NACC dit had ontdekt. Wanneer hij werd aangehouden door de DSI vermeldt het bericht niet. De rechtbank boog zich op verzoek van het OM over zijn dood.

Voorgaande berichten:
6 augustus: Kort Nieuws
5 augustus: Rechtbank: Het was moord, geen suïcide

Opinie: Thai dienen hun intolerantie te beheersen

8 augustus – Het was een slechte dag geweest voor Suthita Chanachaisuwan (19), ze had een moeilijk examen gedaan, ze was moe en had langer dan het gebruikelijk uur op de bus naar Min Buri moeten wachten. Dus schreef de beginnende zangeres, deelneemster aan een populair muziekprogramma, die bekend staat als Image the Voice op Twitter: ‘This country sucks. Will we ever be developed in 1.000 years?’

Oei, dat was tegen het zere been van een horde patriotten die woedend reageerden. Sommigen probeerden haar woorden zelfs te politiseren. Daardoor zag ze zich gedwongen de tweet in te trekken en haar excuses te maken voor de ‘bad words’. Ze legde later de aanleiding uit en vroeg zich af: ‘Soms denk ik dat ik op de verkeerde plaats woon. Vertel me niet dat ik een taxi moet nemen want die kan ik me niet veroorloven’

Ondanks de woede ben ik het grotendeels met haar eens, schrijft Ploenpote Atthakor op de opiniepagina van BP. En ik vind excuses niet nodig. Integendeel, deze jonge vrouw is erg volwassen voor haar leeftijd. Haar verklaring is gedurfd, oprecht en recht voor zijn raap: ‘Ik ben bereid meer belasting te betalen, als daardoor het welzijn van het land verbetert.’

‘Veel mensen in goeden doen of zelfs superrijke mensen proberen daarentegen de belasting te ontduiken. Of proberen een voordeel te pakken waarop ze geen recht hebben, zoals het bezit van een eiland in een nationaal park. En wat betreft haar ruwe woorden, hoe vaak hebben leiders van dit land niet grove woorden geuit, waardoor scheidslijnen zijn verdiept of haat is gezaaid? En ze zeggen nooit sorry.’

logo Ploenpote AtthakorPloenpote: Je hoeft het niet eens met me te zijn, maar overweeg eens de volgende checklist. Miljoenen hebben hetzelfde probleem met bussen als Suthita. Bussen worden geëxploiteerd door mensen die helemaal niet service-gericht zijn. Dit is een land waar in de rij staan geen gebruik is. Hoeveel automobilisten stoppen, zelfs als je op een zebra wil oversteken? Het probleem met taxi’s die passagiers weigeren, gaat maar door. Als je buitenlander bent, vergeet de meter. Onze politieagenten zijn toegewijd aan hun werk. Ze bemannen onvermoeibaar controlepunten maar vangen zelden overtreders van verkeersregels.

We worden getroffen door overstromingen en droogtes. Is het dan niet triest om te zien dat het leger miljarden besteedt aan de aankoop van onderzeeërs terwijl het land boten tekort komt om hulp te bieden? We zijn meer dan onverschillig over sociaal onrecht. De paddenstoelenplukkers versus de Boss-zaak is uniek in dit land. Veel mensen hunkeren naar verkiezingen en terugkeer van de democratie, maar weinigen tolereren andere meningen.

De lijst is eindeloos, besluit Ploenpote, die ook een slechte dag lijkt te hebben. ‘Happy Thailand.’ (Bron: Bangkok Post, 7 augustus)

Napapa Patt Tantrakul voor het laatst in de rechtbank

Patt heeft weer rust; Akarakit blijft gevangen

8 augustus – Actrice Napapa ‘Patt’ Tantrakul hoeft zich niet meer elke 12 dagen bij de rechtbank te melden. Gisteren was de laatste keer en kreeg ze de door haar gestorte borgtochtsom van 500.000 baht terug.

De echtgenote van speedracer Akarakit Worarojcharoendet was door het Narcotics Suppression Bureau (NSB) beschuldigd van het witwassen van drugsgelden, maar het OM vond het bewijs daarvoor niet overtuigend. Het OM beschouwt het geld dat ze van Akarakit in termijnen heeft ontvangen als een normale ondersteuning door een echtgenoot. Het is nog niet bekend of het NSB in beroep gaat tegen het besluit van het OM.

Akarakit was gisteren ook in de rechtbank. Hij en twee anderen, in mei gevangen gezet, worden beschuldigd van het witwassen van geld, samenzwering om geld wit te wassen en steun aan drugshandel. Ze moesten naar de rechtbank komen voor het vooronderzoek van het bewijs en de getuigenlijst. Alle drie pleitten onschuldig. De rechtbank zette de zaak op de rol van 3 tot 25 juli volgend jaar.

Het geld is afkomstig van Natthaphol ‘Boy’ Nakkham, een drugsverdachte uit het netwerk van drugsbaron Xaysana. Hij parkeerde het bij de drie verdachten om het voor Justitie te verbergen. Ze zouden in totaal 11 miljoen baht hebben ontvangen.

Akarakit liep tegen de lamp omdat hij een Lamborghini en dure motorfietsen bezat, die hij nooit had kunnen betalen uit de verdiensten van zijn winkel. (Bron: website Bangkok Post, 7 augustus) (Zie verder de pagina De zaak Akarakit Worarojcharoendet)

Patong: 23 gewonden bij kettingbotsing

8 augustus – Bij een botsing op de Patong Hill (Phuket) zijn 23 personen gewond geraakt, voornamelijk buitenlandse toeristen. De bestuurder van een touringcar met 21 Chinese toeristen en drie tourgidsen verloor  bij de afdaling van de heuvel de macht over het stuur.

De bus botste op twee minibusjes, waarvan een vervolgens een sonthaew met drie Japanse toeristen raakte. Ten slotte kwam de bus tot stilstand tegen een vangrail en een grote waterpijp, op korte afstand van een 10 meter diep ravijn. Een motorfiets raakte bekneld onder de voorkant van een derde busje.

De bestuurder van de bus werd ernstig gewond, de bestuurder van de songthaew liep een gebroken pols op. De overige gewonden, 17 Chinezen en 3 Japanners, zijn behandeld in het ziekenhuis. De bus was uitgerust met GPS en reed met een snelheid van 56 km per uur. De autoriteiten vermoeden dat de bestuurder niet bekend was met de weg. (Bron: website Bangkok Post, 7 augustus)

Bestuurders van minibusjes aangeklaagd

Bestuurders busjes aangeklaagd voor vervoer Yingluck supporters

8 augustus – Tien bestuurders van minibusjes zijn aangeklaagd omdat ze supporters van oud-premier Yingluck vorige week naar het hooggerechtshof hebben gebracht. De supporters waren naar het gerechtsgebouw gegaan om Yingluck een hart onder de riem te steken, toen ze haar slotpleidooi in de rijsthypotheekzaak hield.

Vier van de tien bestuurders kunnen een boete tegenoet zien van 20.000 baht en/of een gevangenisstraf van een jaar. Zij rijden op vaste routes en mogen daar niet van afwijken. De overige zes kunnen met 50.000 baht beboet worden omdat het vervoer zonder contract werd verleend.

De tien bestuurders meldden zich maandag op het politiebureau van Thung Song Hong waar ze te horen kregen wat voor vreselijks ze hadden misdaan. De hoogte van de boetes is nog niet vastgesteld. Volgens de politie brachten 21 busjes, waarvan 17 gecharterd, supporters naar het hooggerechtshof. De overige elf bestuurders moeten zich nog melden.

Een van de bestuurders zegt 6.000 baht ontvangen te hebben door elf passagiers vanuit Buri Ram naar Bangkok te brengen. Hij was ’s nachts vertrokken. ‘Ik had geen politiek motief. Dit is wat ik doe als broodwinning. Ik ga, waar klanten me vragen naartoe te gaan.’ (Bron: website Bangkok Post, 7 augustus)  (Zie de pagina Rijst 4 voor de hypotheekzaak)

AoT zwicht voor woedende reizigers

8 augustus – Bangkok Post opent vandaag met de maatregelen die Airports of Thailand wil nemen om een herhaling van vrijdagnacht te voorkomen toen duizenden arriverende passagiers ruim vier uur bij Immigration moesten wachten. Om het geheugen op te frissen, eerst het bericht van gisteren. Daarna ga ik verder met het openingsverhaal.

Don Mueang: vier extra vluchten te veel voor Immigration
7 augustus – De verklaring van luchthaven Don Mueang voor de wachttijd van vier uur vrijdagnacht  bij Immigration doet natuurlijk niets af aan het leed dat de duizenden wachtenden geleden hebben. Bovendien moesten ze al die tijd staan in een ook nog slecht gekoelde en geventileerde ruimte. Thais ontsnapten aan de lange rijen, want die konden via de automatische paspoortcontrole naar binnen.

Ik zou zeggen: een stevige berisping voor de verantwoordelijke functionarissen die de problemen hadden kunnen voorkomen, want bekend was dat die nacht vier extra vluchten zouden arriveren. De luchthaven wist dat, Immigration niet, dus waren er niet genoeg ambtenaren om de passagiersstroom tijdig te bedienen. Maar goed, waar gewerkt wordt, worden fouten gemaakt. Maar da’s een dooddoener, dus schrap deze zin.

De luchthaven heeft aan de Civil Aviation Authority of Thailand (CAAT) toestemming gevraagd de ruimte en het aantal counters uit te breiden. Dan neemt de capaciteit toe van 1.000 naar 1.800 passagiers per uur.

Ter informatie: Don Mueang is de thuishaven van de meeste budgetluchtvaartmaatschappijen en ontvangt ook veel chartervluchten. (Bron: website Bangkok Post, 6 augustus)

Update krant: Het Immigration Bueau zal vanaf volgende week 48 extra personeelsleden inroosteren om passagiers tijdens spitsuren, vertraagde vluchten en bij aankomst van extra vluchten tijdig te bedienen. Het bureau heeft een lange-termijnplan om de wachttijden te verkorten, ook op Suvarnabhumi, door voor het eind van het jaar 300 agenten te rekruteren. Ze moeten er minstens 4 jaar werken voordat ze een verzoek om overplaatsing kunnen doen. Ook wordt het aantal automatische paspoortcontrole poortjes voor toeristen uit Singapore en Hong Kong uitgebreid.

De congestie vrijdagnacht wordt door Nathathorn toegeschreven aan twee vertraagde vluchten uit Singapore, een uit Hong Kong en een charter uit China. Een agent van het Immigration Bureau schrijft op Facebook dat het aantal agenten sinds 2013 met de helft is verminderd. Altijd aardig als een insider uit de boot klapt.

AoT zwicht voor woedende reizigers (vervolg)

8 augustus – De krant meldt dat de luchthaven niet alleen tussen 11 en 3 uur werd geconfronteerd met drie vertraagde vluchten en een charter, maar kort voor 11 uur ook nog eens met negen vertraagde vluchten, waardoor binnen een tijdbestek van 4 uur 34 vluchten verwerkt moesten worden.

De vier APC-machines (automated passport control), poortjes waar Thai automatisch kunnen inchecken, zijn nog niet erg populair. AoT-president Nitinat dringt er bij passagiers op aan ze vaker te gebruiken. Het aantal bagagescanning machines, die vorige maand zijn geïnstalleerd, wordt uitgebreid naar veertien. De huidige in-check tijd bedraagt 45 tot 60 minuten. General manager Suthirawat hoopt dat die verkort wordt.

De luchthaven wil ook een gebouw her-ontwikkelen dat voorheen werd gebruikt voor binnenlandse reizigers. Daar wordt volgend jaar een aannemer voor gezocht. Het werk moet in 2020 zijn afgerond.

Maar alle mooie plannetjes ten spijt zal de luchthaven nooit het gigantisch aantal passagiers van vrijdagnacht tijdig aankunnen, zegt Suthirawat. De twee terminals van Don Mueang zijn ontworpen om 39 miljoen passagiers per jaar te bedienen. Van 1 oktober vorig jaar tot 3 augustus verwerkte de luchthaven 31 miljoen reizigers. Als gevolg daarvan zijn de 42 Immigration agenten ‘ongelooflijk’ overwerkt. Ze maken werkdagen van 16 uur, aldus de in het websitebericht genoemde Facebook post van een agent.

Het ministerie van Toerisme en Sport heeft Aeronautical Radio of Thailand en het Department of Airports gevraagd het management van het luchtverkeer te verbeteren om op beide luchthavens overbelasting te voorkomen.

Tevreden met Immigration
In een tweede verhaal op de voorpagina bericht een verslaggever van de krant wat hij/zij gisteren aantrof op Don Mueang. Een Amerikaan vertelt tevreden te zijn met de immigratiedienst. Toen de rijen bij zijn aankomst lang waren, werden extra counters geopend, zodat voor hem de wachttijd 30 minuten bedroeg. Meestal moet hij een uur wachten.

‘Ik heb het idee dat deze luchthaven afhankelijk van de dag een hit of een miss is. De congestie zaterdag klinkt als een nachtmerrie. Ik ben blij dat het mij niet overkomen is.’ Verder worden nog twee andere passagiers geciteerd, maar die voegen weinig tot aan wat we al wisten.

Kort nieuws dinsdag 8 augustus

– Je hebt rare vogels in het Thaise onderwijs. Eerder berichtte ik over een onderwijzeres die haar leerlingen met een rotan stok tegen de achterkant van hun nek geslagen had en gisteren meldde de website van BP een incident in Ubon Ratchathani.

Een onderwijzeres dwong een van haar leerlingen op de grond te gaan zitten en plaatste zijn schoenen op zijn hoofd. Daarna moest hij knielen voor zijn schoenen. De leerling werd gestraft omdat hij zijn schoenen nog aan had toen hij door de school liep. De onderwijzeres is overgeplaatst. Voor een video klik hier.  (Zie ook pagina Onderwijs 2)

– Tussen 5 juli en gisteren zijn 1,8 mijoen personen in 44 provincies getroffen door overstromingen, aldus de laatste cijfers van het Department of Disaster Prevention and Mitigation. Circa 1 miljoen bewoners in 10 provincies kampen nog met wateroverlast: 9 in het Noordoosten en 1 in de Central Plains. Het bericht meldt de situatie in elke provincie, maar die laat ik onvermeld.

De bewoners van de provincies Kalasin, Roi Et, Yasothon, Surin, Buri Ram en Ubon Ratchathani moeten rekening houden met meer incidenten. Alhoewel de situatie in het Noordoosten is verbeterd, hebben sommige provincies nog last van overtollig water dat er doorheen stroomt.

– Het ministerie van Sociale Zaken heeft een clinic (groepscursus) in het leven geroepen om Thaise vrouwen die getrouwd zijn met een buitenlander, beter voor te bereiden op hun leven in het buitenland. Doelgroep zijn met name vrouwen uit het Noordoosten. Het initiatief is een reactie op het toenemend aantal Thaise vrouwen die met een buitenlander trouwen.

Dusadee Ayutwat, docent aan de Khon Kaen universiteit, zegt dat veel van deze vrouwen menen een beter leven en financiële zekerheid te krijgen, maar dat is volgens hem een misvatting. Uit onderzoek van de universiteit is gebleken dat financiële zekerheid een illusie is. De meeste mannen hebben een laag of midden inkomen, maar als ze hier zijn wekken ze de indruk over veel geld te beschikken, omdat de kosten van levensonderhoud lager zijn dan in eigen land. De clinic richt zich ook op de familie om hoge verwachtingen over financiële ondersteuning te temperen.

– Het bestuur van het National Health Security Office (NHSO) hoopt dat een urgent verzoek voor een extra budget van 2,5 miljard baht ten behoeve van de medische zorg aan personeel van lokale bestuursorganen door de regering gehonoreerd gaat worden. Vorig jaar belandde het fonds [?] in de rode cijfers en het saldo blijft negatief. Het Department of Local Administration, de NHSO en twaalf organisaties van lokale bestuursorganen hebben gezamenlijk het verzoek voorbereid.

In 2012 trokken enkele lokale bestuursorganen ook al aan de bel over de problemen waarmee het personeel kampte als gevolg van technische problemen met het toenmalige budgetbeheer. De regering bracht het budgetbeheer toen onder bij de NHSO. Er werd een nieuw fonds opgezet, waardoor veel werknemers een betere toegang kregen tot zorgdiensten. Maar het fonds ontvangt een vast bedrag dat niet meer toereikend is.

Donderdag vergadert de regeringscommissie decentralisatie over het verzoek. [Wat de relatie is tussen het fonds en de ziektekostenverzekering voor ambtenaren, is mij niet duidelijk. Zie verder de pagina Gezondheidszorg]

Reacties niet mogelijk