Thais nieuws dinsdag 15 augustus

De berichten op deze pagina zijn doorgaans ontleend aan Bangkok Post en een enkele keer aan The Nation.
Op de pagina Dossiers geef ik een toelichting op begrippen, organisaties enzovoort die regelmatig in berichten voorkomen.
De paginaverwijzingen hebben betrekking op de pagina’s Round Up, evenals Dossiers te vinden op de Leeswijzer. Klik voor de leeswijzer hier.
Voor de betekenis van de gebruikte afkortingen, klik hier. Het handigst is deze pagina in een nieuw tabblad te openen, zodat je gemakkelijk kunt terugkeren naar het nieuwsoverzicht.

Voor het nieuws van 16-31 juli en 1-15 augustus zie de zwarte menubalk bovenaan de pagina onder het kopje Thailand.

 

Orange Line West: Studie naar particuliere financiering

15 augustus – Het lijkt erop alsof Thailand te veel (financiële) hooi op zijn vork neemt met alle plannen voor spoor- en metrolijnen. Want het ministerie van Transport is een studie begonnen om de westelijke Orange Line (Thailand Cultural Centre-Taling Chan) geheel particulier te laten financieren. Dat zou de overheid een investering van 109 miljard baht schelen, maar gevreesd wordt dat de kosten voor een particuliere investering te hoog zijn.

De Orange Line, een oost-west verbinding met metrostation Thailand Cultural Centre als zogeheten mid-point, heeft mijn bijzondere belangstelling want ik stap er vaak uit om vandaar naar Big C Extra te lopen. Mocht u willen weten waarom: om bij S&P sandwiches te kopen, die in tegenstelling tot de sandwiches van 7-Eleven rijk belegd zijn. Mijn voorkeur gaat uit naar tonijn en krab.

De Orange Line bestaat uit een westelijk deel van 13,4 km en een oostelijk deel naar Min Buri van 22,57 kilometer. Oorspronkelijk wilde de overheid het westelijk deel PPP (Public-Private Partnership) financieren waarbij directievoerder MRTA alleen het civiele werk voor zijn rekening neemt. De MRTA vormt samen met de Expressway of Thailand de BEM, die de Blue Line Tao Poon-Hua Lamphong beheert. De MRTA heeft al een consultant gehuurd om een studie te verrichten naar de financiering en bedrijfsvoering.

Het artikel zegt dat het voorstel voor de 100-procent financiering niet eenvoudig gerealiseerd kan worden in tegenstelling tot de financiering van de Pink Line (Khae Rai in Nonthaburi-Min Buri) en de Yellow Line (Lat Phrao-Samrong in Samut Prakan). Deze twee routes worden verhoogd aangelegd en ontworpen als een minder dure monorail.

Volgens minister Arkhom (Transport) kost de Pink Line 53 miljard baht en de Yellow Line 52 miljard baht. De regering helpt investeerder BSR Joint Venture met de onteigeningskosten.

Zie bijgaand kaartje voor de route van de Orange Line (nog niet beschikbaar). Taling Chan staat er niet op aangegeven, alleen station Bang Khon Non.

Pheu Thai hekelt regering over misbruikclaim

15 augustus – Voormalig regeringspartij Pheu Thai is woedend over de beschuldiging dat lokale bestuursorganen overheidsfondsen gebruiken om supporters van oud-premier Yingluck naar Bangkok te vervoeren. Ze daagt de Rekenkamer, die dit ontdekt heeft, en het ministerie van Binnenlandse Zaken uit om man en paard te noemen.

Yingluck-supporters staken haar eerder een hart onder de riem toen ze haar slotpleidooi in het hooggerechtshof hield en op 25 augustus worden duizenden verwacht wanneer het hof vonnist in de rijsthypotheekzaak. Yingluck staat voor de afdeling politieke gezagsdragers terecht voor plichtsverzuim.

Voormalig staatssecretaris Yuthapong (Pheu Thai) zei gisteren niet te geloven dat lokale bestuursorganen op deze manier de wet overtreden. Voormalig parlementslid Surasan voegt daaraan toe dat hun financiën streng worden gecontroleerd, waardoor weinig ruimte voor misbruik is.

Minister Anupong (Binnenlandse Zaen) heeft zondag provinciale gouverneurs en districtshoofden opgedragen lokale bestuurorganen te informeren dat ze hun boekhouding in orde moeten houden. Tot nu toe heeft het ministerie nog geen misbruik geconstateerd.

Critici zeggen dat de regering er alles aan doet om steun voor Yingluck tegen te werken.  Eerder waarschuwde ze supporters niet in groten getale naar het gerechtsgebouw te komen.

Tida Tawornseth, voormalig voorzitter van het UDD (roodhemden), zegt dat lokale partijleiders worden tegengehouden, maar NCPO-woordvoerder Winthai ontkent dit: de regering heeft alleen maar om de medewerking van de mensen gevraagd. Naar aanleiding van de boetes die bestuurders van minibusjes hebben gehad wegens groepsvervoer naar Bangkok, adviseert Tida supporters op eigen gelegenheid te reizen. De bevolking heeft het recht om welke politicus dan ook te steunen. Pogingen om hen daarvan te weerhouden kunnen in strijd met de wet zijn, zegt ze.

Secretaris-generaal Phumthai (Pheu Thai) benadrukt nog maar eens dat Yingluck niets verkeerds heeft gedaan. Het hypotheeksysteem kwam de boeren en de bevolking ten goede.  ‘We geloven in de onschuld van Yingluck. We hebben een beleid gevoerd dat het leven van duizenden boeren heeft verbeterd.’ (Zie verder de pagina Rijst 4)

De nieuwste rage: knipperende oogwimpers

Oogwimpers met knipperende ledjes15 augustus – LED oogwimpers die in verschillende kleuren knipperen, zijn de nieuwste rage bij het uitgaanspubliek. Het kantoor van de Consumer Protection Board heeft besloten dat ze verkocht mogen worden ondanks toenemende gezondheidszorgen waaronder het risico op grijze staar. Een vooraanstaande oogheelkundige van de Mahidol universiteit heeft daar onder anderen voor gewaarschuwd.

De autoriteiten zeggen geen bezwaar te hebben tegen de verkoop mits ze vergezeld gaan van nauwkeurige instructies, die in overeenstemming zijn met de Consumer Protection Act. De lichtgewicht wimpers kunnen binnen enkele minuten aan het ooglid gelijmd worden. Ze vereisen het gebruik van een controler die op de achterkant van het hoofd wordt bevestigd. Sommige hebben verschillende standen, zoals scroll, dance en sparkle.

Oogheelkundige Narit van het Siriraj ziekenhuis zegt dat de wimpers de ontwikkeling van rimpels rond het oog kan versnellen; de hitte van de LED lampjes zorgen voor knipperende ogen. Regelmatig gebruik kan leiden tot blepharoptosis (afzakking van het ooglid) als gevolg van het gewicht van de ledjes.

Plan voor gemeenschapsbos rekent op bewoners

15 augustus – Het Royal Forest Department (RFD) wil nationale bosreservaten transformeren tot gemeenschapsbossen, die duurzamer zijn en tot een nauwere samenwerking met de lokale bevolking in en om het bos leiden. Adjunct-hoofd Chongklai zegt dat dit de beste manier is om de bossen te behouden. Na vele jaren is gebleken dat het RFD niet als enige de bossen kan beschermen, gezien het toenemend aantal gevallen van encroachment (illegaal gebruik).

Thailand telt 143,9 miljoen rai aan bossen, waarvan 63,3 miljoen beheerd wordt door het RFD. Zodra de Forest Community Law van kracht is, brengt het RFD het plan in de praktijk. In tegenstelling tot de nationale wet op bosreservaten, staat de gemeenschaps boswet de bewoners toe kruiden, paddenstoelen en andere planten te plukken, maar ze mogen geen bomen kappen. ‘Ze hebben conform de regels een verantwoordelijkheid om voor de bossen te zorgen’, legt Chongklai uit. Niettemin blijft de nationale wet van kracht.

Vruchtbare bossen worden overgedragen aan het DNP, waardoor ze de status van nationaal park krijgen en gebonden worden aan strenge regels voor bosbehoud. De nieuwe wet op gemeenschaps bossen maakt onderscheid tussen conserverings- en gebruikszones. Eco-toerisme is in beide toegestaan, recreatieve activiteiten alleen in de gebruikszones. Wilde vegetatie mag in beide geplukt worden, de jacht is in beide verboden. (Zie ook de pagina Krakers op overheidsland)

Kort nieuws dinsdag 15 augustus

– Vrouwen dienen in alle aspecten van de sociale ontwikkeling te participeren, alsmede in geo-politieke besluitvorming, onderhandelingen en vredesgesprekken in het belang van duurzame vrede, zegt Elisabeth Rehn, voormalig onder secretaris-generaal van de VN. Hun toegenomen participatie in internationale vredesoperaties is ook cruciaal voor transformatieve justitie [?]. Ik pas na deze verstandige opmerkingen; u mag het zelf lezen op Women broker longer-lasting peace, says former UN official.

– De Spoorwegen (SRT) gaan 100 nieuwe diesel-elektrische locomotieven kopen ad 19,5 miljard baht. De SRT raad van bestuur neemt daarover in september een besluit, waarna het ministerie van Transport en het kabinet nog hun goedkeuring moeten verlenen.

Thans heeft de SRT 140 locomotieven, waarvan de helft niet volledig operationeel is. De nieuwe locomotieven gaan de oudjes, die uit bedrijf worden genomen, vervangen, zegt adjunct-directeur Thanongsak, maar het bericht noemt geen aantal. De aankoop heeft tevens tot doel te voorzien in extra locomotieven, die nodig zijn wanneer over een aantal jaar de geplande dubbelspoorlijnen in gebruik worden genomen.

De SRT heeft het ministerie ook voorgesteld 186 air-conditoned dieseltrams [?] aan te schaffen. Daaraan hangt een prijskaartje van 13 miljard baht. Ze worden op 300 tot 400 km aan routes ingezet. (Zie verder de pagina Spoorwegen 2)

– Follow-up op het bericht in Kort nieuws van maandag over de ontvoering van en moord op zijn vriendin (22) door voormalig sergeant Polkrit. Hij heeft bekend haar gewurgd te hebben en het lichaam te hebben verbrand en begraven. De drie jaar oude zaak kwam in een stroomversnelling nadat de familie van het slachtoffer de hulp had ingeroepen van het Damrongtham overheidsklachtencentrum. De moeder bezocht gisteren onder begeleiding van de politie de plaats delict. Ze viel flauw toen ze de misdaadlocatie zag.

– Een majoor-generaal en vier sergeanten kunnen een disciplinair onderzoek tegemoet zien in verband met de ontvoering en afpersing van Surachai Sae-yang, een directeur van New Gen Airways en de Kanta Group Thailand. Ze eisten 20 miljoen baht van hem, een bedrag dat hij wist terug te brengen tot 2 miljoen baht.

De vijf militairen zijn verbonden aan het legerhoofdkwartier.Ze worden ervan verdacht samen gewerkt te hebben met een bende, waaraan het bericht Afpersers waren ook geldwoekeraars van 13 augustus was gewijd.

Helaas raak ik de draad een beetje kwijt in dit bericht dat ook nog eens andere informatie bevat dan Kort Nieuws van zaterdag. Zo is in dit bericht sprake van twee slachtoffers van afpersing, maar dat bericht noemde twintig gevallen. Het zou ook kunnen dat BP twee zaken door elkaar haalt. Ik pas.

– 32 Cambodjaanse arbeiders in een minibusje: dat lijkt me een vermelding waard in het Guinness Book of World Records. Het busje dat op weg was naar Bangkok, werd in Sa Kaeo bij een blokkade gestopt, nadat de bestuurder in eerste instantie een stopsein van de politie had genegeerd. Geen van de passagiers had reisdocumenten bij zich. De Cambodjanen hadden 3.000 baht per persoon aan een agent betaald, die hen een gouden toekomst in Thailand had beloofd. Ze worden allemaal het land uitgezet. (Zie ook pagina Migranten 2)

– De overstromingscrisis in het Noordoosten is over weken ten einde, voorspelt het Royal Irrigation Department (RID). Het RID heeft de stroomsnelheid van de Mekong weten te verminderen, waardoor meer water van de Chi rivier de Mekong kan instromen. In het district Phibun Mangsahan zijn zestien waterduwmachines ingezet om water naar de Mekong te ‘duwen’. Het water in de Mekong staat nu 3,1 meter onder de oever, wat een goed niveau is voor drainering.

In Nakhon Phanom is in tien districten 200.000 rai aan paddy’s onder water gelopen. Koh Lipe is tot rampgebied uitgeroepen. In Ubon Ratchathani kampen 29 woongemeenschappen met 2.719 bewoners met overstromingen. Op sommige plaatsen staat het water 2 meter hoog. In Krabi zijn bewoners bij de Phanom Benja berg gewaarschuwd voor overstromingen.

Sinds 15 juli zjn 1,8 miljoen mensen in 44 provincies gedupeerd door overstromingen en zijn 32 personen om het leven gekomen. De overstromingen houden in acht provincies aan.

– Een soldaat van het zesde Infanterie regiment in Ubon Ratchathani wordt verdacht van de verdwijning van de directeur van de onderwijsdivisie Cham in Si Sa Ket op 3 juli. Hij zou ook betrokken zijn bij de verkoop van haar auto op de dag van verdwijning.

De man die de rang van kapitein heeft, is zaterdag voorgeleid aan de rechter-commissaris. Een openbare aanklager vindt dat hij civielrechtelijk terecht moet staan en niet voor de krijgsraad omdat ook burgers betrokken waren bij het vervalsen van documenten, de diefstal en heling.

Reacties niet mogelijk