Thais nieuws 1-15 april

De berichten op deze pagina zijn doorgaans ontleend aan Bangkok Post en een enkele keer aan The Nation. Voor berichten uit 2017 klik hier, uit 2016 klik hier, 2015 klik hier, 2014 klik hier, 2013 klik hier, 2012 klik hier, 2011 klik hier, 2010 klik hier.
Op de pagina Dossiers geef ik een toelichting op begrippen, organisaties enzovoort die regelmatig in berichten voorkomen.
De paginaverwijzingen hebben betrekking op de pagina’s Round Up, evenals Dossiers te vinden op de Leeswijzer. Klik voor de leeswijzer hier.

Voor het nieuws van 16-31 maart klik hier. Voor de betekenis van de gebruikte afkortingen, klik hier. Het handigst is deze pagina in een nieuw tabblad te openen, zodat je gemakkelijk kunt terugkeren naar het nieuwsoverzicht.

 

Songkran: Zo ging-ie goed, maar nou niet meer

15 april – Op dinsdag, de eerste dag van de zogeheten seven dangerous days, leek het de goede kant op te gaan. Weliswaar meer verkeersongelukken dan vorig jaar, maar aanzienlijk minder doden en minder gewonden. De tweede dag nog steeds minder doden, maar nu ineens meer gewonden. En de derde dag bracht een bittere pil: het aantal doden schoot omhoog, hoewel het totaal aantal doden na drie dagen nog steeds onder dat van vorig jaar ligt.

Verkeersongelukken Songkran 11-13 april verticale kolomVoor premier Prayut is de maat vol. Hij heeft ‘een nieuw idee’ kopt Bangkop Post boven het openingsartikel van pagina 2 [want de opening krant gaat over de Amerikaanse superbom]. Regeringswoordvoerder Sansern zei gisteren, Prayut citerend, dat een krachtiger boodschap nodig is dan alleen maar de cijfers te publiceren. Die lijken niet genoeg indruk te maken.

Sansern zei: ‘Alle partijen moeten samenwerken om de perceptie van mensen van correct rijgedrag te veranderen. Wanneer ongelukken met motorfietsen gebeuren, moet het publiek verteld worden of de slachtoffers een helm droegen. En wanneer het om een pickup gaat, of er te veel mensen in de laadbak zaten, wat in strijd met de wet is.’

Dus als ik het goed begrijp is dat het ‘nieuwe’ idee van de premier: meer details bekend maken over de ongelukken. Hoe komt-ie erop, zou mijn moeder gezegd hebben. Maar wat kan hij anders? Het terugdringen van de cijfers zal geen eenvoudige taak zijn, want de meeste ongelukken gebeuren op secondaire wegen, niet op de snel- en hoofdwegen en juist daar zijn controleposten opgezet. Maar ja, je kunt niet op elke weg in Lutjebroek agenten posteren.

Ondanks de niet indrukwekkende start van de zeven dagen wordt doorgegaan met de verkeersveiligheidscampagne, zegt Kritsada Bunrat, permanent secretaris van het ministerie van Binnnlandse Zaken. Volgens  NCPO-woordvoerder Piyapong betekent dit dat met name hard wordt opgetreden tegen rijden onder invloed en overschrijding van de maximumsnelheid, de twee belangrijkste oorzaken van de ongelukken.

Ten slotte meldt het bericht dat de MRTA intensiever patrouilleert in metrostations, want ook daar proberen feestgangers mensen nat te spuiten. En mocht u zich zorgen maken over uw redacteur: die heeft zichzelf drie dagen huisarrest gegeven. Nou, dat valt niet mee.

NB Bij het bedenken van de kop moest ik denken aan wat ik vroeger als kind zong, wanneer we op schoolreisje waren: 1-2-3-4-5-6-7. Zo gaat ie goed, zo gaat ie beter, al weer een kilometer.

Krabi: Vijf verdachten aangehouden voor oplichting

15 april – Een bende van vijf heeft geprobeerd twee hotels in Krabi te kopen door nep transactiebonnen te gebruiken om te bewijzen dat ze al een aanbetaling hadden gedaan. Het gaat om het Krabi Heritage hotel en het Pavilion Queens Bay hotel, beide aan het Ao Nang strand. De politie, gealarmeerd door de Bangkok Bank, heeft de twee Koreanen, twee Mongoliërs en een Thai gisteren aangehouden.

De groep had eerder met het Heritage hotel onderhandeld over de prijs en die teruggebracht van 700 miljoen baht naar 300 miljoen baht. De verdachten hadden tussen 22 en 1 uur 65 maal hun creditcards gebruikt om een stapel bonnen te produceren, in totaal voor 60 miljoen baht. In die periode zijn de banksystemen gesloten. Ze zagen echter over het hoofd dat de bonnen allemaal dezelfde code bevatten, waardoor de politie argwaan kreeg.

Het andere hotel zouden ze voor 550 miljoen kopen, met een aanbetaling van 118 miljoen die op dezelfde manier plaatsvond. De verdachten verrichtten de betalingen met opzet in de Songkran vakantie, zodat verficatie lastig zou zijn.

De politie vermoedt dat de drie mannen en twee vrouwen, waaronder een Thaise uit Chiang Mai, financieel niet in staat zijn, de hotels te kopen. Gebleken is dat ze ook meerdere hotels in Krabi en andere provincies hebben benaderd met het doel die te kopen. Naar verluidt zou de bende voor 5 miljard baht vastgoed transacties hebben verricht.

De negen naga's in Wat Tham Phadaeng voordat ze in brand waren gestoken

Khon Kaen: Heilige Naga’s in brand gestoken

15 april – De woede is nog steeds groot over de vernieling van de negen Naga beelden in Khok Phochai (Khon Kaen) alhoewel de beelden van het heilige serpent al in de nacht van 2 april in brand zijn gestoken. Foto’s van het vandalisme op de Facebook-pagina Nagamantra ontketenden een storm van afkeuring tegen degenen die de lasterlijke daad verrichtten.

Mevrouw Sujittra, een van de donoren die de beelden financierden, zei vrijdag dat haar groep bezig is uit te zoeken wie de daders zijn. Ze gaan een klacht indienen bij het provinciale regeringsklachtencentrum Damrongtham.

Verbrande Naga beelden in Wat Tham Phupa Daeng (Khon Kaen)De beelden zijn vorig jaar december met toestemming van de abt in Wat Tham Phupa Daeng geplaatst, zodat degenen die geloven in de mythische schepselen ze kunnen aanbidden. De Naga’s bleken een grote attractie want veel mensen uit andere provincies bezochten de tempel om ze te zien.

‘Gelovigen kwamen naar de tempel  voor merit-making, zegeningen te zoeken van de Naga’s en om te mediteren. Sommigen boden aan het tempelterrein schoon te maken. Veel bezoekers hadden het gevoel dat deze plaats hun geestesgestelheid ten goede kwam en hielp om de obstakels in hun leven te overwinnen’, zegt mevrouw Sujittra.

Ze zegt dat een kleine groep bewoners zich verzet hadden tegen de constructie van de beelden, omdat ze meenden dat die van invloed zijn op de regenval. Maar de meeste bewoners steunden het idee voor een nieuwe toeristische attractie omdat de lokale economie ervan profiteerde. (Bron: website Bangkok Post, 14 april)

Boot gekapseisd; drie passagiers verdronken

15 april – Omdat ze konden zwemmen, hebben de roerganger en twee passagiers van een long-tailed boot, een volwassene en een kind, het overleefd, maar drie anderen waren minder fortuinlijk en verdronken nadat de boot donderdagmiddag was gekapseisd in het Nong Han meer in Sakon Nakhon.

Het schip zonk kort nadat het was vertrokken vanaf de Ban Paen pier in Phon Na Kaeo. Tot het invallen van de duisternis werd gezocht naar de slachtoffers, maar die werden pas de volgende dag gevonden, zeshonderd meter vanaf de kust.

De passagiers, allen familie van elkaar, waren op weg naar het huis van een familielid aan de andere kant van het meer. Vermoedelijk was de boot die identiek is aan de vissersboten op het meer, overbeladen. De boot is gelicht en naar de kant gebracht. (Bron: website Bangkok Post, 14 april)

Commentaar: Maak een eind aan de lokale maffia

15 april – De nationale hervormingsraad (NRSA) heeft voor het eerst een voorstel gedaan dat op brede steun kan rekenen van wetenschappers, politici en de bevolking. Het heeft met 91 tegen 27 stemmen en 32 onthoudingen het voorstel goedgekeurd om de zittingstermijn van kamnans (tambonhoofden) en dorpshoofden te beperken tot vijf jaar en elke vijf jaar verkiezingen te houden. Thans eindigt de termijn wanneer ze op 60-jarige leeftijd met pensioen gaan.

Protest van tambon en dorpshoofden tegen wijziging van de gemeentewetHet voorstel, dat op felle kritiek van de bestuurders stuitte (foto), gaat nu naar het kabinet en vervolgens het parlement. De wet, wanneer van kracht, maakt eens en voor altijd een eind aan wat genoemd wordt de generational politicians (beroepspolitici) van lokale gemeenschappen, constateert Bangkok Post in haar hoofdredactioneel commentaar van vrijdag.

Het voorstel voorziet ook in een functiebeoordeling elke drie jaar in plaats van de huidige vijf jaar. Alhoewel sommige voorstanders van de status quo erop wijzen dat sommige bestuurders hun functie als gevolg daarvan hebben verloren om te bewijzen dat het huidige systeem transparant is, heeft in werkelijkheid slechts een magere 2 procent het veld moeten ruimen, wat nauwelijks een aanbeveling is.

In tegendeel, deze kamnans en dorpshoofden hebben voldoende macht verworven hun positie veilig te stellen door zich in te likken bij politici en de mensen in hun gebied te pressen hoe ze bij lokale en landelijke verkiezingen moeten stemmen. Ze hebben miljoenen baht uitgegeven om elke keer wanneer er een plaats openvalt, te worden gekozen in de hoop een machtsbasis op te bouwen die van generatie op generatie overgaat.

De macht van deze mensen is zo sterk dat het dreigement van een protest door de Village Chiefs and Kamnans Association of Thailand al voldoende is om een militaire man als premier Prayut de stuipen op het lijf te jagen. Hij zei dat er nog geen definitieve beslissing is genomen.

BP wijst erop dat voorgaande regeringen geprobeerd hebben de macht van deze lieden te beperken. De Democraten wilden helemaal af van het archaïsche systeem dat dateert uit 1897. Maar die pogingen zijn allemaal mislukt als gevolg van oppositie en de angst dat dit stemmen zou kosten bij de landelijke verkiezingen.

Daar de militaire regering zich daarover geen zorgen hoeft te maken, bestaat nu de unieke kans schoon schip te maken. BP schrijft: De regering van generaal Prayut zou het land een grote dienst bewijzen door een eind te maken aan de maffia-achtige invloed die deze kamnans en dorpshoofden tientallen jaren hebben gehad.

Maar het voorstel, wanneer wet, is slechts een begin, besluit BP. Het patronagesysteem biedt betrokkenen de kans een comeback te maken bij de lokale verkiezingen. De regering moet een manier zoeken om een eind te maken aan dit systeem. Dat kan door politieke voorlichting waardoor mensen voldoende kracht verwerven om met lokale leiders te onderhandelen. (Bron: Bangkok Post, 14 april)

Voorgaande berichten:
13 april: Kort nieuws (laatste bericht)
12 april: Regering maant lokale leiders tot kalmte
11 april: Protest lokale bestuurders tegen NRSA-voorstel

Geen borgtocht voor ‘oplichtster’ Sin Sae Shogun

15 april – Pasist Arinchayalapsis, beter bekend als Sin Sae Shogun, is gisteren niet vrijgelaten op borgtocht om de simpele reden dat niemand in de rechtbank kwam opdagen om een bedragje te storten. Dus is ze gevangen gezet in het Central Womens’ Correctional Institute.

De vrouw, eigenaresse van WealthEver, een direct-sales bedrijf in voedingssupplementen maar geregistreerd als groothandel in niet-alcoholische dranken, wordt ervan verdacht tweeduizend personen te hebben opgelicht, die betaald hadden voor een trip naar Japan, maar niet verder kwamen dan Suvarnabhumi. Het bedrijf gaf de Japan-trip als bonus wanneer mensen zich inschreven. De politie heeft het sterke vermoeden dat het om een piramideconstructie of ponzi scheme ging.

Pasist Arinchlatis aka Shogun (Pasist in de krant)Pasist blijft voorlopig tot 25 april in voorarrest in welke periode de Crime Suppression Division zo’n vijftig getuigen gaat horen en verder onderzoek doet. Amlo heeft beslag gelegd op haar bankrekeningen waarop 3 miljoen baht staat en doet onderzoek naar eventueel ander vermogen. Het banktegoed gaat gebruikt worden slachtoffers schadeloos te stellen.

De politie zegt dat Pasist duizenden mensen heeft opgelicht. Zij moesten 9.700 baht lidmaatschapsgeld betalen en kregen twee pakketten met voedselsupplementen om door te verkopen. Een eerste kleine groep profiteerde nog van de bonus en ging naar Hong Kong en Japan. Maar een tweede groep, volgens dit bericht 470 personen en niet 2.000 zoals hierboven en eerder gemeld, kwam dinsdag niet verder dan de luchthaven. Tot nu toe hebben 314 slachtoffers aangifte gedaan.

Voorgaande berichten:
14 april: Sin Sae Shogun ook verdacht van majesteitsschennis
13 april: Japan-reis valt in het water; duizenden opgelicht
13 april: Sin Sae Shogun grossiert in bedriegerij en fraude
13 april: Reiswereld waarschuwt: Wantrouw goedkope tours

Regionale luchthavens krijgen steuntje van AoT

15 april – Airports of Thailand (AoT), de beheerder van de zes grote luchthavens in Thailand, overweegt te investeren in de vliegvelden van Mae Sot en Khon Kaen, die beheerd worden door het Department of Aviation. Dat is geen liefdadigheid, maar AoT wil haar ervaring gebruiken voor nieuwe ontwikkelingen op regionaal luchtvaartgebied.

In het Noorden beheert AoT de luchthavens van Chiang Mai en Mae Fa Luang. Wanneer Mae Sot in het noordwesten van de provincie Tak erbij komt, wordt de regionale ontwikkeling ondersteund. Tak is een van de tien provincies, waar een zogeheten special economic zone (SEZ) komt om de grenshandel van Thailand met buurlanden te stimuleren. Naar verwachting profiteren logistiek en toerisme van het SEZ-beleid en neemt het aantal passagiers toe. (Meer over SEZ’s op de pagina Archief)

Voor het Noordoosten denkt AoT aan de luchthaven van Khon Kaen, maar ook de luchthaven van Udon Thani komt daarvoor in aanmerking. Bij dit alles is een goed marketingplan van eminent belang, benadrukt AoT-president Nitinai. De kans bestaat namelijk dat luchthavens passagiers verliezen door de ontwikkeling van spoorlijnen, zoals de hogesnelheidslijnen. Die kunnen reizigers afsnoepen van de binnenlandse luchtvaart.

Leeshoek van de nieuwe Bangkok City Library

Gemeente verdedigt inrichting nieuwe stadsbibliotheek

15 april – Wat kunnen Thai toch zeuren en ze krijgen van de krant alle ruimte om dat te doen. Ik zou zeggen: ga toch met je pik spelen. Moet je de leesruimte van de nieuwe Bangkok City Library toch eens zien (foto). Is het niet een plaatje?

De zeurders zijn internetgebruikers, in het Engels netizens. Hoewel ze waardering hebben voor het interieur en de verbouwing van het historische gebouw, eigendom van het Crown Property Bureau, vinden ze dat de bieb te weinig geld heeft besteed aan de aanschaf van boeken: minder dan 5 procent van de (ver)bouwkosten, beweren ze.

Met dat geld, toch altijd nog 5 miljoen baht, maar volgens adjunct- gemeentesecretaris Pranee 7 miljoen, kunnen 45.000 boeken worden gekocht. De rest van de collectie moet komen uit donaties van bedrijven en particulieren. Er is zelfs plaats voor 100.000 boeken. De bibliotheek is al benaderd door enkele (onderwijs)instellingen en ambassades die boeken hebben aangeboden. Een Franse auteur wil zijn eigen collectie van duizend boeken doneren.

Op 7 april is de bibliotheek officieus opengegaan en op 28 april verricht prinses Maha Chakri Sintindhorn, zelf een fervent lezer, de officiële opening. Pranee verdedigt de bekritiseerde inrichting. Niks extravagant, maar bedoeld om een comfortabele omgeving te creëren en gebruikers aan te trekken, zegt ze. Want laten we wel wezen: veel boeken worden er niet gelezen in Thailand, en dat zeg ik. Misschien kan de bibliotheek het verschil maken.


 

Songkran Watergevecht bij CentralWorld

Oproep voor alcoholverbod tijdens Songkran

14 april – Van enige ingetogenheid, door de autoriteiten gevraagd omdat het land nog in rouw is, viel gisteren op de eerste dag van Songkran op Khao San Road en bij winkelcentrum CentralWorld weinig te bespeuren. Er werd driftig gegooid en gespoten met water en bij CentralWorld zorgde een schuimbad voor extra vertier.

Bij de opening van ‘2MF Presents Bangkok Songkran Festival 2017 @CentralWorld’ pleitte Supreda Adulyanon van de Thai Health Promotion Foundation voor terugkeer naar de traditionele manier om Songkran te vieren en voor een alcoholverbod. Een van de tradities is de zogeheten rod nam dam hua waarbij jongeren een klein beetje water over de handen van ouderen sprenkelen om door hen gezegend te worden [Formulering krant. Ik dacht om de ouderen eer te bewijzen]. Een ander gebruik is water over Boeddhabeelden gieten.

Supreda pleitte voor veiligheidszones waarin op de moderne manier Songkran gevierd kan worden. Het instellen van veiligheidszones heeft tot doel het aantal verkeersongelukken terug te dringen, de verkeersveiligheid te bevorderen en te voorkomen dat vrouwen onzedelijk betast worden.

Botsing in Nakhon Si ThammaratHet schuimfeest bij CentralWorld, dat voor de zesde keer werd georganiseerd en tot morgen duurt, beschouwt hij als een rolmodel. Ook elders in het land, in de grote provincies, zijn honderden veiligheidszones aangewezen, waarin het gebruik van alcohol is verboden. ‘Songkran zonder alcohol is veilig en kan nog steeds voor iedereen veel lol zijn’, aldus Supreda.

Update: Ook na drie van de seven dangerous days bedraagt het aantal verkeersdoden minder dan vorig jaar, maar het aantal ongelukken en gewonden is hoger. Van dinsdag tot met donderdag kwamen 167 personen in het verkeer om. Op de foto een ongeluk in Nakhon Si Thammarat, waarbij één vrouw om het leven kwam en de twee andere passagiers ernstig gewond raakten. (Lees ook mijn artikel Het dubbele gezicht van Songkran)

Rijkaard in de race voor coach nationaal elftal

14 april – Frank Rijkaard heeft belangstelling voor de post van coach van het Thaise nationale voetbalteam, dat zwaar teleurstelde in de Aziatische kwalificatieronde voor de World Cup 2018.

Hij moet het opnemen tegen tal van andere zwaargewichten als – naar verluidt – de Brazilianen Zico en Carlos Dunga; voormalig coach Winfried Schaefer, die een comeback wil maken na eerder het team drie jaar geleid te hebben en Claudio Ranieri, voormalig manager van Leicester City, de club die vorig jaar de Engelse Premier League won. De Football Association of Thailand zou een oogje hebben op de voormalig Argentijnse coach Aleandro Sabella.

De vorige coach Kiatisak Senamuang nam vorige maand ontslag nadat het team zes van de zeven wedstrijden in de kwalificatieronde had verloren en een had gelijk gespeeld. Als het Rijkaard lukt zijn plaats in te nemen, word ik misschien op mijn ouwe dag nog voetbalfan. (Bron: Bangkok Post, 13 april)

Ex-Bangkok journalist Andrew MacGregor Marshall, historian Somsak Jeamteerasakul, academic Pavin Chachavalpongpun.

Online contact met critici regime verboden

14 april – Het ministerie van Digital Economy and Society wijst erop dat elk online contact met drie prominente critici van de regering, alsmede het volgen van hen en het delen van informatie een overtreding oplevert van de Computer Crime Act, zelfs wanneer dat onopzettelijk gebeurt.  Niet schrikken: voor elk contact kan dat een gevangenisstraf van 15 jaar opleveren.

Het verbod is op een merkwaardige manier in het nieuws gekomen, namelijk via de website van de Thaistalige krant Thai Rath en door anderen bevestigd [?]. Het gaat om journalist Andrew MacGregor Marshall, historicus Somsak Jeamteerasakul en wetenschapper Pavin Chachavalpongpun. Alle drie verblijven al jaren in het buitenland en worden gezocht wegens majesteitsschennis, evenals een tiental andere Thai.

Amnesty International beschouwt de mededeling van het ministerie als een ‘schaamteloze vastberadenheid om afwijkende meningen uit te bannen’. ‘De autoriteiten hebben een nieuw dieptepunt bereikt in beperking van de vrijheid van meningsuiting.’ (Bron: website Bangkok Post, 13 april)

Voorspelling: MPC handhaaft dit jaar de policy rate

14 april – Economen verwachten dat de policy rate [rekenrente?] dit jaar door het Monetary Policy Committee (MPC) van de Bank of Thailand gehandhaafd wordt op 1,5 procent, waar het al sinds april 2015 op staat. Ze baseren dat op de inmiddels vrijgegeven notulen van de vergadering van 25 maart, waarin de commissie heeft vastgesteld dat de Thaise economische groei zich nog in een vroeg stadium bevindt en nog geen brede basis heeft.

De commissie meent dat een voldoend accomodative [?] monetair beleid noodzakelijk blijft gezien de stand van de economie. Ze kiest voor een passende mix van economische middelen om de economische groei te steunen en financiële stabiliteit te handhaven.

De MPC heeft de groeiprognose voor dit jaar verhoogd van 3,2 naar 3,4 procent en verwacht in 2018 een groei van 3,6 procent van het bruto binnenlands product. ‘De vooruitzichten zijn verbeterd dankzij de voortdurende toename van de externe vraag die leidt tot een steviger herstel van de export van handelswaren. De binnenlandse vraag herstelt zich geleidelijk, maar heeft tot nu toe nog weinig geprofiteerd van de toegenomen export.’

Dit komt, zegt MPC-secretaris Jaturong, omdat de verbetering van de export voornamelijk geconcentreerd is in kapitaalintensieve en minder in arbeidsintensieve bedrijven, waardoor inkomens en werkgelegenheid nog niet geprofiteerd hebben van het herstel.

De geconstateerde groei is kwetsbaar omdat die grotendeels geconcentreerd is in op export gerichte economische activiteiten, die blootstaan aan een groot aantal risico’s. De commissie pleit daarom voor concrete structurele hervormingen, waardoor de concurrentiepositie van het Thaise bedrijfsleven verbetert en de gevolgen van economische schokken beter kunnen worden opgevangen. (Bron: Bangkok Post, 13 april)

Sin Sae Shogun ook verdacht van majesteitsschennis

14 april – ‘Je weet niet eens hoe mensen zoals wij, die opgelicht zijn, zich voelen’, riep een gefrustreerde klant van WealthEver gisteren  tijdens een persbriefing donderdagochtend [woensdagnacht?] waarop de eigenaresse van WealthEver, Pasist Arinchayalapis, zich in allerlei bochten wrong om haar onschuld te bewijzen. De man beende daarna boos weg.

WealthEver eigenaar PasitBangkok Post trekt vandaag de halve voorpagina uit voor de oplichtingszaak, die gisteren al uitgebreid aan de orde kwam met drie berichten op de voorpagina. Het belangrijkste nieuws van vandaag: de politie heeft het Anti-Money Laundering Offic gevraagd beslag te leggen op de 3 miljoen baht in Pasist’s bankrekening en onderzoek te doen naar ander mogelijk vermogen zoals land, vastgoed en auto’s, voordat ze dit veilig stelt.

De zaak kwam aan het licht doordat tweeduizend personen die meenden betaald te hebben voor een trip naar Japan, op Suvarnabhumi strandden. Ze hadden bedragen betaald variërend van 9.000 tot 20.000 baht , waarvan Pasist zegt dat het lidmaatschapsgeld was van het direct-salesbedrijf. Ze schoof de zwartepiet naar anderen in haar organisatie en zei beloofd te hebben het geld binnen drie dagen te zullen teruggeven.

WealthEver is geregistreerd als groothandel in niet-alcoholische dranken, maar verkoopt via haar leden voedingssupplementen volgens een piramideconstructie. Deze constructie wordt vaker gebruikt om mensen geld uit de zak te kloppen.

Pasist, bijgenaamd Sin Sae Shogun, werd woensdag in Ranong gearresteerd samen met acht anderen waaronder haar moeder en een tante. Ze had haar flat in Nonthaburi dinsdagavond verlaten, de slachtoffers op Suvarnabhumi aan hun lot overlatend.

Behalve oplichting heeft ze zich vermoedelijk ook schuldig gemaakt aan majesteitsschennis door in een audioclip te beweren dat ze een ledenlijst aan het paleis zou overhandigen voor een gebeurtenis waarbij een belangrijk persoon aanwezig zou zijn.

De politie vraagt de rechtbank vandaag toestemming voor haar verder voorarrest. Ze verzet zich tegen borgtocht omdat ze een vluchtrisico vormt en mogelijk met bewijs knoeit. De politie heeft verder dertig personen op het oog, die verdacht worden van betrokkenheid bij de oplichting. De advocaat van Pasist zegt dat ze niet gevlucht is, ze was alleen maar naar Ranong gegaan om tot rust te komen na de chaos op het vliegveld.

De districtsrechtbank van noord Bangkok heeft een nieuw arrestatiebevel tegen haar uitgevaardigd wegens fraude. Ze zou een familie 220.000 baht afhandig hebben gemaakt voor een fotoshoot met het 9-jarig kind van het gezin.

Voorgaande berichten:
13 april: Japan-reis valt in het water; duizenden opgelicht
13 april: Sin Sae Shogun grossiert in bedriegerij en fraude
13 april: Reiswereld waarschuwt: Wantrouw goedkope tours

Thaise AOW gaat omhoog voor arme ouderen

14 april – De Thaise AOW voor behoeftige ouderen gaat omhoog van 600 baht naar 1.200 à 1.500 baht per maand. Regeringswoordvoerder Sansern zei gisteren dat de regering hen een steuntje in de rug wil geven vanwege de stijgende kosten van levensonderhoud.

Het geld wordt gehaald uit het Elderly Fund en uit andere bronnen, zoals mogelijk de zogeheten sin tax, opcenten op de accijns op alcohol en tabak, die naar de Thai Health Promotion Foundation en het National Sport Development Fund gaan. Omdat rijke mensen geen gebruik maken van de AOW, valt daar ook geld te halen.

De maandelijkse ouderentoelage gaat naar 10 miljoen ouderen van wie 2 miljoen ‘arm’ zijn, dat wil zeggen minder dan 100.000 baht per jaar verdienen. Zij zijn bekend omdat ze eerder een extra bijstandsuitkering hebben aangevraagd of nog moeten aanvragen. De registratie daarvoor is op 3 april begonnen en duurt tot 15 mei.

Dit jaar wil de overheid 39.000 banen voor ouderen zien te vinden. Bedrijven die ouderen in dienst nemen [houden?], kunnen belastingaftrek claimen. Andere maatregelen om ouderen te helpen zijn de vorming van een National Savings Fund en bouwprojecten met ouderenwoningen en medische voorzieningen.

‘Prayut, hou je aan je woord’

14 april – Prominente politici hebben gisteren premier Prayut lof toegezwaaid door zijn belofte de democratie in het land te herstellen. Ze dringen er bij hem op aan zich aan zijn woord te houden dat volgend jaar verkiezingen plaatsvinden. Prayut zei woensdag dat enkele organieke wetten, die voor de verkiezingen vereist zijn, op tijd klaarkomen.

De premier doelde op de organieke wet op politieke partijen en op de Kiesraad. Wanneer die wetten van kracht zijn, kan de bevolking naar de stembus. Adjunct-partijleider Nipit (Democraten) zegt dat het door Prayut aangegeven tijdpad ingekort kan worden als iedereen een tandje bijzet.

Een andere Democratisch adjunct-partijleider verwacht dat de premier niet op zijn belofte terugkomt. Hij roept de regering op aan te geven wat haar prioriteiten zijn en zich te concentreren op belangrijke zaken zoals het uitbannen van de corruptie.

Partijleider Abhisit (ook Democraten) riep gisteren de bevolking op nieuwe ‘mechanismen’ die in de nieuwe grondwet zijn opgenomen, goed in de gaten te houden. Dat geldt bijvoorbeeld voor de Senaat die in haar geheel door de junta benoemd wordt, waardoor het leger een stevige vinger in ’s lands bestuur houdt. Abhisit meent dat controle door de bevolking kan helpen machtsmisbruik te voorkomen. ‘De Senatoren dienen het besluit [?] van de bevolking te respecteren.’ (Zie ook de pagina Grondwetwijziging 2 en Verkiezingsnieuws 2)

Frontale botsing n Nakhon Luang (Ayutthaya).

Kort nieuws vrijdag 14 april

– Aanvulling op het bericht over de verkeersongevallen op de homepagina. In Nakhon Luang (Ayutthaya) botsten woensdag een truck met oplegger en auto frontaal op elkaar. Twee personen kwamen om het leven en één werd ernstig gewond.

– Migranten die in het bezit zijn van een tijdelijke werkvergunning (de zogeheteh pink card) en een certificate of identity hoeven tot eind deze maand geen leges te betalen wanneer ze de grens oversteken om in eigen land Songkran te vieren en wanneer ze terugkeren.

Wanneer ze later willen terugkeren, moeten ze tegen betaling van 1.000 baht een re-entry permit aanvragen. Vorig jaar strandden achtduizend Cambodjanen bij grensposten omdat ze de deadline voor terugkeer hadden gemist.

Minister Sirichai (Werkgelegenheid) zegt dat de legesvrijstelling tot doel heeft het moreel van de buitenlandse arbeiders te versterken zodat ze ‘beter kunnen werken en hier gelukkig kunnen leven’. (Zie verder de pagina Migranten)

Chinese tank– Het Royal Thai Army moet op de kleintjes letten, het gaat niet 98 Chinese VT-4 tanks kopen maar 60. Die worden verdeeld over twee cavaleriebataljons in Udon Thani en Khon Kaen. Ze dienen ter vervanging van de Amerikaanse M-41 tanks, die meer dan 40 jaar dienst hebben gedaan. [Hoezo dienst gedaan? De afgelopen 40 jaar was Thailand toch niet verwikkeld in oorlogen]

Van de 60 zijn 28 vorig jaar gekocht. Die worden later dit jaar geleverd. Onlangs kreeg het leger van het kabinet toestemming voor de aanschaf van tien tanks ad 2 miljard baht, tien minder dan waar het om gevraagd had. Aanvragen voor de overige tanks volgen later.

Vorig jaar annuleerde de RTA de aanschaf van 39 T-84 Oplot tanks uit de Oekraïne, nadat tien waren geleverd. Het land zag geen kans aan zijn verplichtingen te voldoen vanwege interne veiligheidsproblemen. Dat wordt nu gecompenseerd door de aanschaf van de Chinese tanks die bovendien goedkoper zijn.

Volgens legerleider Chalermchai heeft de keuze voor China niets te maken met het buitenlands beleid maar alleen met de kosten. Maar Thailand wil wel samen met China een defensie- en wapenindustrie in Thailand opzetten, te beginnen met eenvoudige technologie.

– Het hoofd van het politiebureau Prawet (Bangkok) is voor een maand overgeplaatst naar een inactieve post [lees: geschorst] terwijl onderzoek wordt gedaan naar ontbrekende in beslag genomen marihuana.

De drugs, 76 kilo, werden eind vorige maand gevonden tijdens een inval op een bouwplaats in Saphang Sung. De marihuana was tussen de struiken verstopt bij de hutten van de arbeiders, maar slechts 37 kilo kwam terug nadat de marihuana was onderzocht door een forensisch politiecentrum. Behalve de geschorste politieman worden ook andere agenten van het bureau aan de tand gevoeld.

– Ten slottte nog twee incidenten die niet in krant staan, maar wel op de website: In Pattaya zijn twee transgenders aangehouden op verdenking van zakkenrollen en ook in Pattaya viel een Britse toerist (31) donderdag vanaf de tweede verdieping van een guesthouse aan Walking Street. De man was poedeltje naakt. Op de begane grond van het pand is een gogo bar gevestigd. De politie heeft in zijn kamer geen sporen van een worsteling of diefstal gevonden.


 

Verdachten van productie van valse diploma's

Commentaar: Roei de vervalsingen uit

13 april – De regering en de politie krijgen van Bangkok Post een schouderklopje voor de succesvolle start van een campagne tegen vervalste diploma’s en identiteitspapieren. Campagne lijkt me evenwel een nogal groot woord want aanleiding is de arrestatie van drie mannen en een vrouw uit het Noordoosten die goud geld verdienden met de productie en verkoop van de gewenste papieren via internet.

Dit moet alleen nog maar de start zijn, schrijft de krant in haar hoofdredactioneel commentaar van woensdag. De ruime verkrijgbaarheid van valse documenten is algemeen bekend. De arrestaties van vorige week van wat de politie een ‘bende’ noemt, tonen aan hoe geraffineerd het namaken van documenten is geworden. De combinatie van criminele geesten en computers is uiterst winstgevend gebleken voor de vervalsers. Een bron in het ministerie van Onderwijs zegt dat de prijs voor een vals universiteitsdiploma en bijbehorende documenten bij 100.000 baht begint.

De krant mag dan een schouderklopje uitdelen, ze stelt ook vast dat het opsporen van gehaaide vervalsers te lang verwaarloosd is. Het is een uiterst schadelijk bedrijf dat zich ook bezighoudt met het vervalsen van reisdocumenten, waaronder Thaise paspoorten en identiteitskaarten.

Dit is niet, zoals sommigen denken, een misdaad zonder slachtoffers. In tegendeel, iedereen die een vals document gebruikt, maakt talloze slachtoffers. Allereerst degenen die voor de gek worden gehouden en vervolgens de eerlijke sollicitant die de vereiste opleiding heeft gevolgd om kennis te verwerven voor de positie waarnaar hij solliciteert. Vanaf gewone fabrieksbanen tot kantoorbanen en parlementsposities maakt het valse diploma slachtoffers. De openbare veiligheid kan zelfs gevaar lopen.

Volgens de permanent secretaris van het ministerie van Onderwijs leverde de kleine bende van vier maandelijks aan tien tot twintig personen de gewenste papieren. Het is een indicatie, besluit de krant, van de grootte van het probleem dat een schandvlek op het land vormt. (Bron: Bangkok Post, 12 april) (Zie verder het bericht van 10 april: Bende van vier aangehouden voor vervalsen van diploma’s)

King Power krijgt concurrentie op belastingvrije markt

13 april – Het Zuid-Koreaanse bedrijf Lotte Duty Free opent in juli zijn eerste belastingvrije winkel in Thailand in de Show DC Mall aan de Rama IX Road. Alhoewel nieuw op de belastingvrije markt in Thailand denkt het de concurrentie aan te kunnen met King Power, ’s lands dominante exploitant, door met zijn iconische Koreaanse cosmetica klanten te trekken.

De nieuwe winkel met een oppervlakte van 10.000 vierkante meter biedt een assortiment van meer dan 20.000 producten van ruim honderd internationale merken, voornamelijk uit Zuid-Korea maar ook Thaise producten.

Voor vestiging in Show DC Mall is gekozen omdat het 30 minuten vanaf Suvarnabhumi en Don Mueang ligt. Nadat Lotte is opengegaan, wil het ophaalpunten op beide luchthavens openen, maar tot nu toe heeft King Power daar een monopoliepositie. De Ombudsman vindt dat Airports of Thailand ook andere spelers moet toelaten.

Directeur Sanga van Lotte Duty Free Thailand, de Thaise dochter van Lotte, verwacht meer dan duizend bezoekers per dag, waarvan 80 procent buitenlanders. Van die groep bestaat 90 procent uit Chinezen die de belangrijkste klanten van belastingvrije winkels in Thailand zijn. Hij schat dat ze gemiddeld 4.000 baht per persoon uitgeven. (Bron: Bangkok Post, 12 april)

Map Ta Phut haven in Rayong

Art. 44 moet internationale scholen naar EEC trekken

12 april – Het kabinet is dinsdag akkoord gegaan met het inzetten van artikel 44 van de interim-grondwet om de ontwikkeling van de gepropageerde Eastern Economic Corridor (EEC) te versnellen. Regeringswoordvoerder Sansern zegt dat het artikel helpt bij de uitvoering van de projecten, waardoor het vertrouwen van buitenlandse investeerders in de EEC zal toenemen.

De bureaucratisch omweg, mogelijk gemaakt door het artikel, wordt van geval tot geval toegepast. Als eerste komen buitenlandse onderwijsinstellingen ervoor in aanmerking die een campus in de EEC willen openen. Ze hoeven niet te voldoen aan de Private Higher Education Act en gerelateerde regelingen van het ministerie van Onderwijs, maar ze komen wel onder toezicht van een commissie onder voorzitterschap van premier Prayut. De Board of Investment verleent promotionele privileges. (Bron: Bangkok Post, 12 april)

Op de foto de haven van industrieterrein Map Ta Phut (Rayong), een van de infrastructurele projecten die de ontwikkeling van de EEC moeten ondersteunen.

Leger: Art. 44 essentieel voor veiligheid

12 april – Nog meer artikel 44, dat premier Prayut absolute macht verleent, maar nu iets geheel anders. Het dient in werking te blijven vanwege de veiligheid, de openbare orde tijdens de crematie van koning Bhumibol en de kroning van Vajiralongkorn. Legercommandant en secretaris-generaal van de NCPO (junta) Chalermchai zei gisteren dat het artikel ‘een essentieel instrument is om de veiligheid te handhaven’.

Artikel 44 verwijst naar de interim-grondwet die na de coup van kracht werd. Die grondwet geldt niet meer, want is vervangen door een nieuwe grondwet, waaronder koning Vajiralongkorn vrijdag zijn handtekening heeft gezet. Het artikel kan echter van kracht blijven dankzij artikel 265 van de nieuwe grondwet. Critici vinden dat het handhaven van het artikel neerkomt op continuering van de interim-grondwet, wat zich politiek en juridisch tegen de regering kan keren.

Volgens Chalermchai is de veiligheidssituatie redelijk stabiel, alhoewel anti-regerings elementen nog steeds ‘problemen veroorzaken’. De regering heeft het artikel ook nodig in verband met de crematie, die eind oktober wordt verwacht, en de kroning waarvoor nog geen datum is vastgesteld. Maar premier Prayut heeft duidelijk gemaakt dat hij het artikel alleen inzet ‘indien nodig’, aldus de legercommandant. Prayut heeft zich voorgenomen dit jaar alle belangrijke regeringstaken uit te voeren die nog niet zijn afgerond. ‘We hebben tijd nodig.’

Vice-premier Wissanu zei onlangs dat Prayut het artikel alleen gebruikt om bureaucratische obstakels te verwijderen, die de handel  en bijvoorbeeld de strijd tegen de illegale visserij hinderen.

Opheffing van het verbod op politieke activiteiten zit er nog niet in, zegt Prayut desgevraagd. Pas wanneer de organieke wetten over de verkiezingen en de Kiesraad klaar zijn, kan het verbod worden opgeheven zodat politieke partijen bijeenkomsten kunnen houden en stemmen kunnen werven. (Zie ook de pagina Grondwetwijziging 2 en Verkiezingsnieuws 2)

RCEP: Asean en Japan hebben ongelofelijke haast

13 april – Asean en Japan hebben afgesproken de onderhandelingen over de vorming van het Regional Comprehensive Economic Partnership (RCEP) te versnellen om het verwachte protectionistische handelsbeleid van de VS voor te zijn. Minister Apiradi (Handel) zei dinsdag dat ze de vrijhandelsovereenkomst voor het eind van het jaar in werking willen stellen.

De minister, die begin deze maand de Asean Economic Ministers Roadshow in Japan bezocht, zegt dat met name de Japanse premier Shinzo Abe zich zorgen maakt over de gevolgen van de Amerikaanse beleidsverandering die Trump heeft aangekondigd. Trump streeft ernaar de Amerikaanse handelsbalans weer in evenwicht te brengen.

In mei vergadert Asean in Hanoi met de zes zogeheten dialoogpartners van Asean. Dat zijn China, India, Japan, Zuid-Korea, Australië en Nieuw-Zeeland. Asean, dat bestaat uit tien landen, en de zes zijn goed voor 29 procent van de wereldhandel.

De RCEP is in november 2012 opgericht als tegenwicht tegen het sterk door Obama gepropageerde Trans-Pacific Partnership, een vrijhandelsovereenkomst waaruit de VS zich begin januari op bevel van Trump heeft teruggetrokken.

De gevolgen van Trump’s voorgenomen protectionisme voor Thailand worden momenteel bestudeerd door het ministerie van Handel, zegt Apiradi. Het gaat daarbij met name om intellectueel eigendomsrecht en niet-fiscale privileges.

Vice-premier Somkid zei vorige week dat Thailand slechts licht getroffen zal worden wanneer Trump zijn plannen doorzet. Thailand heeft een klein handelsoverschot met de VS. Van de zestien landen waarmee de VS een handelstekort hebben, staat Thailand op de elfde plaats. (Bron: Bangkok Post, 12 april) (Zie ook de pagina Trans-Pacific Partnership)

De kop is een verwijzing naar Opzij, Opzij, Opzij van Herman van Veen.

Gestrande passagiers op Suvarnabhumi

Japan-reis valt in het water; duizenden opgelicht

13 april – De gehele voorpagina van Bangkok Post staat vandaag in het teken van het toerisme. Aanleiding: Tweeduizend toeristen, die een reis naar Japan hadden geboekt bij WealthEver Co, strandden op Suvarnabhumi omdat de beloofde vlucht ontbrak.

De directeur van het bedrijf evenals haar moeder, tante en een andere medeplichtige zijn al aangehouden op verdenking van oplichting middels een piramide-programma, een constructie waarbij de leden geld betalen en het moeten zien terug te verdienen door het verkopen van producten c.q. het werven van nieuwe leden. Het bedrijf wordt ervan verdacht duizenden mensen in totaal 20 miljoen baht afhandig te hebben gemaakt. Ze moesten 9.000 à 20.000 baht lidmaatschapsgeld betalen, maar velen verkeerden in de veronderstelling dat het geld bedoeld was voor de Japan-reis.

Het is niet de eerste keer dat de hoofdverdachte Pasist (30), bijgenaamd Sin Sae Shogun, wordt betrapt op oplichting. In voorgaande zaken trokken de slachtoffers hun klacht in na onderhandelingen. In de nieuwste zaak hebben vijfhonderd personen tot nu toe aangifte gedaan. Het bedrijf heeft zijn Facebook-pagina opgeheven. De moeder en tante ontkennen elke betrokkenheid bij de fraude.

Volgens het kantoor van de Consumer Protection Board heeft WealthEver Co zich nooit geregistreerd als direct-salesbedrijf. Het bedrijf is in januari met een kapitaal van 2 miljoen baht bij het ministerie van Handel ingeschreven als groothandelsbedrijf in niet-alcoholische dranken.

Minister Kobkarn (Toerisme en Sport), die gisteren de gedupeerden op de luchthaven bezocht, waarschuwt voor goedkope reispakketten. In november strandden tachtig leden van de Lions Club International op Suvarnabhumi uit een groep van 150. Slechts 70 maakten het naar Hong Kong.

Sin Sae Shogun grossiert in bedriegerij en fraude

13 april – Sin Sae Shogun is sinds 2012 verwikkeld gweest in zes fraudezaken, aldus een kader bij bovenstaande verhaal. Ze zijn onderzocht door verschillende politie-eenheden: Suvarnabhumi (juni 2012), Nonthaburi (januari en oktober 2014) en de politie van Pathunwan in juni 2014. De twee andere zaken zijn behandeld door de Consumer Protection Police Division (juni 2015) en de politie van Nakhon Ratchasima (september 2016).

WealthEver eigenaar PasitVolgens de politie heeft ze haar naam sinds 2000 tien keer veranderd om verschillende bedrijven op te richten. Haar echte naam zou Sahachom Nakrit zijn. In 2013 registreerde ze onder de naam Saranpat het tourbedrijf Crystal Phoenix Smart Tour. Een reisbureau heeft destijds tegen haar aangifte gedaan.

Op de Facebook-pagina Yak Dang Diew Jad Hai V.4 wordt sinds gisteren haar doopceel gelicht. Pasist bestudeerde astrologie en verwierf als waarzegster een zekere reputatie door op de social media gratis diensten te verlenen. Ze beweerde dat haar klanten tevreden waren. Naar verluidt zou ze een direct-sales bedrijf zijn begonnen. Slachtoffers werd een iPhone beloofd en ze konden een goedkope reis bij haar boeken.

Een opname van 20 minuten [geen details] toont een verkooppraatje van haar. Ze zegt: ‘Jullie betalen me 9.000 baht dan koop ik vliegtuigtickets voor 20.000 baht. Ik maak geen verlies want mijn winst komt uit reclame. Het enige wat jullie moeten doen is meer deelnemers te werven.’

Reiswereld waarschuwt: Wantrouw goedkope tours

13 april – In een derde bericht, eveneens op de voorpagina, waarschuwen de Thai Travel Agents Association (TTAA) en de Tourism Council of Thailand voor goedkope reispakketten. TTAA-voorzitter Suparerk adviseert mensen die op zoek zijn naar goedkope pakketten, te controleren of het desbetreffende bedrijf bonafide is en de aangeboden prijzen te vergelijken met die van andere bedrijven.

Hij vraagt het Tourism Department en het ministerie van Tourisme en Sport actie tegen illegale touroperators te nemen en de claims van andere reisagenten te verifiëren. De vereniging is sinds maart op de hoogte van de WealthEver zaak omdat Cathay Pacific Airlines aangifte heeft gedaan tegen het bedrijf. ‘Ik heb al onze leden zo snel mogelijk op de hoogte gebracht, maar het gebeurde allemaal te snel.’

Ayutthaya. Olifant viert ook Songkran

Waterjolijt kan beginnen maar korter en ingetogener

13 april – Om 12 uur vanmiddag begint op Silom Road in Bangkok Songkran. De weg is tussen de Sala Daeng en Naralom kruising over een afstand van 850 meter afgezet en daar zal het water weer rijkelijk vloeien, is de verwachting. Maar feestelijkheden zoals in voorgaande jaren ontbreken omdat het land nog in rouw is.

De bedrijven in het gebied hebben toegezegd geen podia, shows of andere activiteiten voor hun zaak toe te staan. Alcohol, talkpoeder en super-soakers zijn verboden. Voertuigen met watertonnen en geluidsinstallaties worden geweerd.

Om 20 uur moet iedereen zijn biezen pakken. Behalve op Silom Road zijn Khao San Road, het Mekka van de backpackers, en CentralWorld de meest gewilde plekken in de hoofdstad om eens flink water te verspillen, want dat plezier laten Thai en trouwens ook buitenlandse toeristen zich niet ontnemen.

Op Khao San Road wordt vroeg in de ochtend begonnen met merit-making waarbij monniken voedsel en giften van gelovigen krijgen. Daar wordt van 14 tot 20 uur gefeest. Voor CentralWorld vindt ‘M2F Presents Bangkok Songkran Festival 2017’ plaats met kermisattracties, een culturele show en mini-concert. [M2F is de naam van het gratis dagblad van Bangkok Post]

In Chiang Mai en de noordelijke provincies zijn de steden versierd met vlaggen in de Lanna-stijl. Duizenden inwoners uit Maleisië en Singapore zijn naar Thailand gekomen om het feest te vieren in toeristische gebieden, Hat Yai (Songkhla), Betong (Yala), op Koh Samui en eilanden in Phuket.

Foto: In Ayutthaya is het feest gisteren al begonnen.

BMTA schrapt NGV-bus contract

13 april – De kogel is [eindelijk] door de kerk. Het openbaarvervoerbedrijf van Bangkok (BMTA) heeft het contract met de Bestlin Group voor de levering van de 489 NGV-bussen (aardgas) verbroken. Gisteren zette adjunct permanent secretaris Somsak van het ministerie van Transport, die tevens waarnemend hoofd is van de BMTA, zijn handtekening.

Formele reden: De bussen zijn niet op de contractueel vastgelegde datum van 29 december geleverd. Informele reden: Het bedrijf heeft gefraudeerd met de import van de eerste honderd bussen, als gevolg waarvan de douane er beslag op heeft gelegd. Die staan sindsdien op de kade van Laem Chabang. De overige zijn in Bangkok, maar nog niet in gebruik genomen. De BMTA eist van het bedrijf 844 miljoen baht wegens de te late levering.

Somsak zegt dat het contract met Bestlin is geannuleerd omdat de BMTA het vertrouwen in Bestlin heeft verloren dat het bedrijf de honderd resterende bussen kan leveren, want de douane eist betaling van de ontdoken importheffing plus een forse boete.

De BMTA heeft Bestlin op de zwarte lijst gezet. Ze mag niet inschrijven op de levering van een nieuwe serie elektrisch aangedreven bussen en de vervanging van minibusjes door midibussen.

Kort nieuws donderdag 13 april

Neushoornvogel– Het Forest Protection and Fire Control Office heeft aangifte gedaan wegens vijf gevallen van handel in beschermde dieren op internet.

Het heeft de milieu-divisie van de politie gevraagd onderzoek te doen naar de populaire Facebook-pagina Maem Pho Dam en een andere FB-pagina waarop jonge wreathed hornbills (neushoornvogels) en oriental pied hornsbills te koop worden aangeboden. De andere zaken hebben ook betrekking op vogels en op de crab-eating en pigtailed macaques.

– Zeventien keer is erover vergaderd, maar nu lijkt er eindelijk schot te komen in de aanleg van de Thai-Sino spoorlijn (Bangkok-Nakhon Ratchasima-Nong Khai). Maandag werd in het Thai-Sino panel overeenstemming bereikt over het ontwerp, materialen en herziene details van het hogesnelheidsproject, zegt minister Arkhom (Transport). Naar verwachting kan de aanbestedingsprocedure in juli/augustus beginnen. De lijn wordt in fases aangelegd. Het kabinet en het parlement moeten het gezamenlijk project van Thailand en China nog goedkeuren. (Zie verder de pagina Spoorwegen)

– Lange tijd niets over gehoord: het Rolls-Royce omkoopschandaal. Thai Airways International heeft om meer tijd gevraagd om haar onderzoek te kunnen afronden: tot eind deze maand wat enkele weken later is dan verwacht, aldus minister Arkhom (Transport).

Het onderzoek heeft betrekking op de aankoop van vliegtuigmotoren tussen 1991 en 2005, waarin in totaal 1,28 miljard aan steekpenningen is betaald door Rolls-Royce aan ‘agents of the State of Thailand and employees of Thai Airways’.

De NACC doet ook onderzoek, maar die beperkt zich tot de jaren 2004 en 2005, omdat eerdere gevallen van omkoping zijn verjaard. Of dat ook geldt voor het onderzoek door THAI is me niet duidelijk. (Zie verder de pagina RR vliegtuigmotoren)

– Premier Prayut vraagt de media en de bevolking geen foto’s op de social media te plaatsen van zijn twee dochters. Hij is bezorgd over hun veiligheid. De premier zei dit tijdens een interview over de plannen van zijn gezin voor het lange Songkran-weekend. Prayut zei zelf thuis te blijven, maar zijn vrouw en dochters maken wellicht een uitstapje. Hij heeft nog wel een tip voor de media: Je kunt beter foto’s van filmsterren plaatsen.

– Laatste bericht. Het protest van de kamnans en dorpshoofden tegen het voorstel om hun zittingstermijn in te korten is opgeschort. De Village Chiefs and Kamnans Association of Thailand wil eerst meer informatie verzamelen van alle betrokken partijen. Het uitstel is een reactie op het verzoek van premier Prayut om de regering meer tijd te gunnen de zaak op te lossen.

Voorgaande berichten:
12 april: Regering maant lokale leiders tot kalmte
11 april: Protest lokale bestuurders tegen NRSA-voorstel


 

Staatsecretaris Sontirat en Nuntawan Sakuntanaga, directeur-generaal van het ITD

Ministerie houdt profiteurs in de gaten

12 april – Het Internal Trade Department (ITD) van het ministerie van Handel houdt ze in gaten: handelaren die denken een slaatje te kunnen slaan uit Songkran door hun prijzen te verhogen. De dames en heren zijn gewaarschuwd dat ze zich moeten houden aan de Price of Goods and Services Act.

Handelaren die goederen en diensten tegen een hogere dan de referentieprijs verkopen, lopen het risico op een gevangenisstraf van maximaal zeven jaar en/of een boete van 140.000 baht. Een boete van 10.000 baht ligt in het verschiet wanneer goederen niet geprijsd zijn. Ambtenaren van het ITD gaan op onderzoek uit, met name op grote busstations en spoorwegstations.

In een ‘related development’, zoals de krant schrijft, een bruggetje naar een totaal ander onderwerp, heeft het ministerie maandag het startschot gegeven voor weer een Thong Fah Pracha Rat programma, waarbij 48 niet-merk consumentenproducten worden verkocht voor 15 tot 20 procent onder de marktprijs. [Thong Fah betekent Blue Flag]

De producten, die worden geleverd door vijf grote bedrijven, zijn te koop in kleine retail outlets en detailhandels- en groothandelszaken. Ze zijn niet verkrijgbaar bij moderne kruidenierswinkels zoals de 7-Eleven. Het ministerie schat dat de kosten van levensonderhoud voor de doelgroep met 1,2 miljard baht per jaar dalen. (Bron: Bangkok Post, 11 april)

Op de foto staatssecretaris Sontirat (tweede van rechts) en ITD directeur-generaal Nuntawan bij de opening van een nieuwe Thong Fah markt.

Autoverkopen stagneren op motorshow

12 april – Het is altijd weer verrassend om te zien hoe zakenmensen negatieve cijfers kunnen omzetten in positieve en ze zijn niet de enigen die losjes met cijfers kunnen omgaan. De overheid heeft er ook een handje van.

De 38e Bangkok International Motor Show 2017, die zondag eindigde, biedt een treffend voorbeeld van dit gegoochel. Vergeleken met vorig jaar is 4,82 procent minder aan bestellingen geplaatst, maar organisator Jaturont stelt vast dat het koperssentiment herstellende is.

In totaal werden 31.000 voertuigen geboekt tegen 32.571 vorig jaar en minder dan de target van 34.000 à 35.000. Niettemin is Jaturont tevreden over de bestellingen. Zijn optimistische kijk is gebaseerd op de verkoopcijfers van de eerste twee maanden dit jaar.

In januari stegen de verkopen met 10,5 procent op jaarbasis en in februari met 19,9 procent. Voor april worden lagere cijfers verwacht, maar daarna trekt de markt weer aan. Het jaar 2012 was een topjaar vanwege het eerste-auto programma van de regering Yingluck, daarna zakten de verkopen in.

De vijf topmerken waren op de beurs Toyota, Honda, Mazda, Isuzu en Ford en in het luxesegment Mercedes-Benz, BMW, Audi, Volvo en Lexus. Bij de motorfietsen stond Yamaha bovenaan, gevolgd door Kawasaki, Honda, Motoplex en BMW Motorrad. Verder gingen driewielers en elektrische golfkarretjes van de hand. De beurs trok 1,65 miljoen bezoekers, iets meer dan de 1,6 miljoen van vorig jaar. (Bron: Bangkok Post, 11 april)

Songkran met feestvierders in de laadbak van pickup trucks

Songkran 2017: ’t Gaat er weer om spannen

12 april – Nog één nachtje slapen en dan barst het driedaags Songkran-‘geweld’ los. De afgelopen tijd heeft de krant bol gestaan van de maatregelen die de regering dacht te nemen om het aantal verkeersslachtoffers terug te dringen. Maar goed doordacht lijken die maatregelen niet erg. Op de opiniepagina kreeg de overheid er gisteren duchtig van langs.

De hoofdredactie laat in haar commentaar alle genomen en weer ingetrokken maatregelen de revue passeren onder de kop It’s rush hour for road safety en Suranand Vejjajiva meent in zijn wekelijke rubriek dat de neerbuigende houding ten aanzien van pickup trucks zich tegen de regering keert (Patronising stance on pickups backfires).

Gevreesd mag worden dat de huidige regering geen succes zal boeken bij het beteugelen van het aantal verkeersdoden en -slachtoffers. De afgelopen twintig jaar hebben achtereenvolgende regeringen en burgergroepen een verloren strijd gevoerd om bestuurders tot meer discipline op te roepen. Maar de situatie is alleen maar verergerd, schrijft de hoofdredactie. Vorig jaar nam het aantal verkeersdoden in de zogeheten seven dangeous days toe van 364 naar 442.

Grondoorzaak volgens Suranand is de Thaise houding van mai pen rai en de neerbuigendheid van de heersende klasse. De Thaise wetten worden niet of slecht gehandhaafd en dat geldt niet alleen voor de verkeersregels. De Thaise wetgeving op tal van gebieden is redelijk progressief en voldoet aan internationale eisen, maar de overheid laat het afweten.

Ik zie er van af beide bijdragen in extenso samen te vatten, want veel is al bekend. Of de pleidooien zoden aan de dijk zetten, zal moeten blijken. Ik vrees dat hoofdredactie en Suranand roependen in de woestijn zijn. Ik houd u op de hoogte. (Bron: Bangkok Post, 11 april)

Update krant: Twintigduizend leerlingen en leraren van het beroepsonderwijs steken met Songkran de handen uit de mouwen. Ze gaan op 251 controleposten helpen bij de controle van voertuigen, die bedoeld is om verkeersongelukken te voorkomen. Daarnaast heeft de Royal Thai Police in samenwerking met politie en lokale ambtenaren 39 servicepunten opgezet ter bevordering van de veiligheid en het gemak van feestvierders.

Gisteren was de eerste dag waarop werd gecontroleerd op naleving van de strengere verkeersregels, maar bestuurders van minibusjes die meer dan dertien passagiers vervoeren, krijgen alleen nog maar een waarschuwing. Adjunct-secretaris Pisit van de NCPO (junta) zegt dat de politie en andere autoriteiten enige soepelheid mogen betrachten bij sommige overtredingen tijdens de Songkran vakantie [dus maatwerk leveren, geen confectie].

Regering maant lokale leiders tot kalmte

12 april – Met de belofte de kwestie grondig te bestuderen, probeert de regering de lont te halen uit het protest van kamnans en dorpshoofden tegen het voorstel om hun zittingstermijn in te korten tot 5 jaar. Dat voorstel is gedaan door de nationale hervormingsraad (NRSA) en bracht maandag honderden bestuurders op de been bij de NRSA in Bangkok en elders in het land.

De twee grote politieke partijen, Pheu Thai en Democraten, steunen het voorstel. Partijleider Abhisit (Democraten) zegt dat het bevorderlijk is voor het afleggen van verantwoording. De claim dat het de continuïteit van hun werk in gevaar brengt, pareert hij door erop te wijzen dat ze herverkozen kunnen worden. ‘Een verkiezing met een vaste termijn garandeert beter hun verantwoordelijkheid naar de bevolking.’

Voormalig PT-parlementslid Paijit zegt dat het voorstel de leiders stimuleert solidair te zijn met de behoeften van de mensen in plaats van te doen wat de autoriteiten hen opdragen. ‘Wanneer de mensen tevreden zijn, zullen ze de lokale leiders weer kiezen.’

Thans doen de lokale leiders dienst tot hun pensioengerechtigde leeftijd van 60 jaar. Volgens adviseur Jade van de grondwetcommissie neigen sommige leiders ertoe hun positie te misbruiken. De bevolking kan dan niets doen, waardoor de situatie alleen maar erger wordt.

De duur van de zittingstermijn van kamnans en dorpshoofden is al jaren een omstreden kwestie, zegt politicoloog Veerasak. Voorstellen voor verandering stuitten altijd op oppositie, waarna een compromis werd bereikt. Hij vindt de functies achterhaald; de regering kan ze beter schrappen, dat bespaart drie miljard baht per jaar.

Ze zijn overbodig sinds publieke diensten in het kader van de decentralisering worden verricht door direct gekozen lokale bestuursorganen. De leden daarvan verrichten hun werk meer prudent omdat de bevolking hen controleert. Veerasak zegt: ‘We weten allemaal dat ze niet langer nodig zijn. Het zijn gewoon canvassers (stemmenwervers) voor politieke partijen en ze doen niets voor de mensen.’ Maar hij verwacht niet dat het regime het voorstel van de NRSA overneemt om een confrontatie te vermijden met de 14.000 leiders.

Premier Prayut zegt dat de regering nog geen besluit heeft genomen. ‘Er is nog een lange weg te gaan.’ Hij vroeg hen pas op de plaats te maken. Minister Anupong (Binnenlandse Zaken) vindt dat het mobiliseren van mensen geen goede benadering is om eisen te stellen. ‘De regering houdt de lokale leiders niet tegen hun mening te uiten, maar doe het op een passende manier.’ (Zie verder het bericht van gisteren: Protest lokale bestuurders tegen NRSA-voorstel.)

Agent op wacht bij spandoek

Kort nieuws woensdag 12 april

– Tussen 1 en 5 april zijn in het hele land 287 verdachten van seksuele misdrijven aangehouden, 15.453 zijn nog voortvluchtig, aldus het Command and Control Operation Centre. De aanhoudingen werden op verzoek van het Central Investigation Bureau (CIB) verricht, ze richtten zich op personen die zich onttrokken aan een arrestatiebevel. De aangehouden personen werden gezocht voor onder andere verkrachting, moord, ontvoering van jonge meisjes, openbare obsceniteiten en mensenhandel.

CIB-commissaris Thitirat noemt het van groot belang dat de verdachten van de straat worden gehaald daar ze de neiging hebben de misdrijven, waarvoor ze zijn aangehouden, te herhalen of andere misdrijven te plegen. Hen in een vroegtijdig stadium aanhouden, helpt het crime circuit te verkleinen.

Sinds 1 april zoekt de CIB ook naar verdachten van andere misdrijven. Ze gaat daarmee tot maandag door om de veiligheid tijdens de Songkran-vakantie en het vertrouwen van de bevolking te bevorderen. 17 verdachten van moord zijn al aangehouden, 3 voor beroving, 6 voor diefstal, 32 voor poging tot moord, 114 voor oplichting, 139 voor fraude en 96 voor drugsvergrijpen.

Op de foto een agent die op wacht staat bij een spandoek waarop de jacht op seksverdachten wordt aangekondigd.

– Nog meer misdaad. Het Department of Special Investigation (DSI, de Thaise FBI) gaat arrestatiebevelen aanvragen voor 2.400 personen waaronder 156 ambtenaren, die worden verdacht van betrokkenheid bij het grootste loan shark netwerk Helmet Gang, vernoemd naar de helmen die de incasseerders dragen. Tegen de leider Wichai, die voortvluchtig is, loopt al een arrestatiebevel.

De aanvraag van de DSI is een uitvloeisel van een actie begin februari. In een gezamenlijke operatie van DSI, politie, leger en lokale functionarissen werd toen beslag gelegd op luxe huizen en gebouwen op een terrein van 800 rai ter waarde van 400 miljoen baht in Uthai Thani. Vermoed wordt dat 80 tot 90 illegale kredietnetwerken banden hebben met de Helmet Gang.

– De zuidelijke verzetsgroep Barisan Revolusi Nasional Melayu Patani (BRN) zet vraagtekens achter de onpartijdigheid van Maleisië als facilitator van de vredesgesprekken. Ze wil dat internationale waarnemers de gesprekken bijwonen.

Premier Prayut vindt dat de verklaring van de BRN weinig aandacht verdient.  De regering wil dat Maleisië zijn rol behoudt. Internationale waarnemers zijn niet nodig want die begrijpen Thailand’s positie niet. Delegatieleider Aksara hecht ook weinig waarde aan de oproep van BRN. ‘We gaan door met de vredesgesprekken en menen dat het huidige format goed genoeg is. Beide partijen zijn bezig vertrouwen op te bouwen.’

BRN is een militante groep die deel uitmaakt van Mara Patani, een paraplugroep van zuidelijke verzetsgroepen, waarmee Thailand praat.

Verdachten van illegaal gokken in Lam Luk Ka– Een goktent, gevestigd in een loods in Lam Luk Ka (Pathum Thani), is na een week al gesloten. Bij een inval maandagavond arresteerde het leger 38 gokkers bij een kansspel en nam 830.000 baht in beslag plus boekjes waarin de betaalde steekpenningen aan agenten, onderzoekseenheden en legerdiensten stonden vermeld. De betalingen varieerden van 5.000 tot 25.000 baht.

Adjunct-commissaris van de landelijke politie Detnarong heeft een onderzoek aangekondigd. Tegen agenten die geld hebben aangenomen, wordt disciplinair en strafrechtelijk opgetreden. Ook wordt nagegaan of de lokale politie de goktent heeft gedoogd. (Zie verder de pagina Corruptie 2)

– Thailand krijgt twee nieuwe officiële feestdagen: 13 oktober (de sterfdag van de koning) en 28 juli (de geboortedag van Vajiralongkorn). 5 mei vervalt als Coronation Day, dat was de dag waarop Bhumibol in 1950 werd gekroond. Een nieuwe datum is pas bekend nadat Vajiralongkorn is gekroond als Rama X. 5 december, de geboortedag van Bhumibol, blijft een officiële feestdag.

– Vice-premier Prawit is volgens premier Prayut voor veiligheidsgesprekken in het buitenland en ontkent dat hij verlof heeft genomen wegens oververmoeidheid. Maar een bron zegt dat de 72-jarige bewindsman wel degelijk vanwege zijn gezondheid rust heeft genomen.

Prawit komt zondag terug, een dag na Songkran. Hij klaagde eerder over oververmoeidheid. Vorig jaar ging hij tijdens Songkran naar China, volgens eigen zeggen om behandeld te worden vanwege een val. Vorige week werd hij overladen met kritiek wegens twee nieuwe verkeersregels (veiligheidsgordels en laadbakverbod).

– De Aids Acces Foundation (AAF) en het Thai Network of People Living with HIV-Aids verzetten zich tegen de patentaanvraag van het Amerikaans biofarmaceutische bedrijf Gilead Sciences voor het medicijn Sofosbuvir tegen hepatitis C. Indien het Department of Intellectual Property (DIP) de aanvraag goedkeurt, worden de ontwikkeling en distributie van generieke medicijnen geblokkeerd.

Volgens de twee organisaties die hun bezwaar gisteren bij het DIP inleverden, is de aanvraag die ook betrekking heeft op Ribavirin, een innovatie van Sofosbuvir, in strijd met de Thaise patentwet. Een woordvoerder van de AAF zegt dat patentkantoren in Egypte, China, Duitsland en Brazilië diverse patentaanvragen voor Sofosbuvir hebben afgewezen.

De twee organisaties zijn ook bezorgd over het besluit van de NCPO om na Songkran patentaanvragen die al meer dan 5 jaar in behandeling zijn, goed te keuren. Volgens staatssecretaris Sontirat (Handel) is de regering bereid daarvoor artikel 44 te gebruiken [waardoor elk protest geen kans van slagen heeft].  (Zie verder de pagina Gezondheidszorg)

– De status van restricted zone voor Wat Phra Dhammakaya en omgeving is opgeheven. Dat heeft de NCPO (junta) gisteren tijdens haar vergadering besloten. De veiligheidssituatie in het gebied is verbeterd, zegt minister Suwaphan (Justitie). Bovendien is de zoektocht naar de voortvluchtige abt geëindigd na een zoektocht van 23 dagen, waarin hij niet is gevonden.

Na de vergadering zei premier Prayut dat de opheffing later ongedaan kan worden gemaakt, indien noodzakelijk. De gezamenlijke eenheid van leger en politie blijft ter plaatse totdat het beheer van de tempel is gestroomlijnd en een geschikte kandidaat is gevonden voor de functie van abt.

Over de verblijfplaats van abt [inmiddels ere-abt] Phra Dhammachayo tast de DSI in het duister. Ze acht het niet waarschijnlijk dat hij naar het buitenland is gevlucht. (Zie voor alle voorgaande berichten de pagina KCUC Wat Phra Dhammakaya)

– De bewaking van nationale parken die tijdelijk zijn gesloten om de natuur de gelegenheid zich te herstellen, wordt in de Songkran vakantie opgevoerd. Gevreesd wordt dat sommigen in de maritieme parken gaan duiken, wat de bedreigde koraalriffen verder zou schaden.

De Anita’s Reef bij de Similan eilanden en het mangrovebos in nationaal park Chumporn Islands zijn sinds 25 maart gesloten. Ze gaan op 28 mei weer open. Het eiland Koh Kham (Chonburi) is sinds 10 april ontoegankelijk, evenals voorgaande jaren zodat de natuur rust krijgt en het eiland tijdens het moesson seizoen te gevaarlijk is voor toeristen.

– Op het strand van Koh Talu (Prachuap Khiri Khan) wordt door vrijwilligers van de Siam Marine Rehabilitation Foundation, personeel van vakantieparken en functionarissen van Forest Park Pa Klang Ao hard gewerkt  om het afval te verwijderen, dat eerder als eiland in de Golf van Thailand dreef. De meeste rommel is al weggehaald, zegt de secretaris-generaal van de stichting.

– Het hooggerechtshof heeft het verzoek voor herziening van de veroordeling van een dove man tot 20 jaar gevangenisstraf voor een negen jaar geleden in Bang Rachan (Sing Buri) gepleegde moord afgewezen. Het Hof meent dat er onvoldoende nieuw bewijs is en dat kan bovendien gefabriceerd zijn omdat het lang na de moord werd ingediend. De nieuwe getuigen waren niet eens op de plaats delict geweest.

De familie van de verdachte meent dat hij een zondebok is. Ze deed in 2014 een beroep op het ministerie van Justitie, waarna de DSI de zaak onderzocht en ‘nieuw bewijs’ vond dat leidde tot de arrestatie van de vermoedelijk echte dader. Het bericht vermeldt niet wat er met hem is gebeurd.


 

Luchtfoto van Bangkok.

Locatie bepaalt hoogte grondbelasting; 1 tarief voor gebouwen

11 april – De taxatiewaarde van land die wordt gebruikt bij het bepalen van de grond- en gebouwenbelasting, is afhankelijk van de locatie maar gebouwen in het hele land worden met een eenheidstarief aangeslagen.

Dit betekent dat rijke mensen meer moeten betalen wanneer ze in een dure wijk wonen, zegt directeur-generaal Chakkrit van het Treasury Department. Gebouwen worden niet afzonderlijk getaxeerd want dat zou te veel tijd en geld kosten.

De belasting vervangt de verouderde house and land belasting en de lokale development tax. Doel is de kloof tussen rijk en arm te verkleinen, meer belastinggeld te innen, de belastinginkomsten voor lokale besturen te vergroten en het grondgebruik in het land te verbeteren. [Uit mijn hoofd: de regering vindt dat te veel grond braak ligt om ermee te speculeren.]

Inmiddels zijn 17 miljoen percelen getaxeerd, 15 miljoen moeten nog getaxeerd worden. Het Treasury Department verwacht daarmee voor het eind van het jaar klaar te zijn. De taxatieprijzen liggen circa 20 tot 30 procent onder de marktprijzen, omdat bij de bepaling van marktprijzen met meer factoren rekening wordt gehouden. De lagere prijs zorgt ook voor minder discussies met eigenaren.

Het wetsvoorstel voor de nieuwe belasting is vorige week door het kabinet goedgekeurd, nadat de Raad van State zich erover had gebogen, en wordt spoedig behandeld door het parlement. De wet wordt volgend jaar van kracht.

Ere-voorzitter Issara van de Housing Business Association noemt het besluit van de regering om land aan te slaan op basis van locatie en voor gebouwen een eenheidstarief te hanteren billijk. Ook in andere landen wordt die methode toegepast. Locaties kunnen een verschillende waarde hebben afhankelijk van de infrastructuur en die kan in de loop der tijd worden aangepast. De waarde van gebouwen daarentegen heeft de neiging te zakken omdat ze ouder worden.

Issara vindt dat de regering meer aandacht moet besteden aan voorlichting over het verschil tussen het grond- en gebouwentarief. Veel mensen denken dat ze alleen voor de grond moeten betalen en niet voor de gebouwen.

Prem geeft Prayut wijze raad

11 april – ‘Laat je niet ontmoedigen door de problemen die je tegenkomt’, kreeg premier Prayut gisteren  als advies van Prem Tinsulanonda toen hij, kabinetsleden en commandanten van de strijdkrachten en politie hem in zijn residence in Si Tao Thewes (Bangkok) bezochten. Prem, voorzitter van de Privy Council (een particulier adviesorgaan van de koning), wenste Prayut succes bij ‘returning happiness to the people’, een belofte die de junta direct na de staatsgreep heeft gedaan.

Prem krijgt bezoek tgv SongkranHet hoge gezelschap bezocht de 97-jarige eminence grise ter gelegenheid van Songkran, het Thaise Nieuwjaar dat van 13 tot en met 15 april wordt gevierd. Traditioneel wordt ouders en ouderen dan eer betuigd door water over hun handen te sprenkelen, maar dat zal wel niet bij dit bezoek gebeurd zijn.

Er werd wel weer veel geslijmd. Prayut noemde Prem een rolmodel voor iedereen in het land qua loyaliteit aan de natie, religie en monarchie. Hij beloofde zijn plicht te vervullen met ‘moraliteit en goed bestuur om het land naar solidariteit, welvaart en duurzaamheid te leiden’. [Applaus, Mister Prime Minister!]

Verder werden er geschenken uitgewisseld. Bloemen en een cadeaumand voor Prem, een CD met een tribuut aan Bhumibol en een gebedenboek voor de gasten.

Premier Prayut stelt het Government House op 12 april open voor een rot nam dan ceremonie (nam betekent water). Hiervoor worden kabinetsleden, leden van de NCPO, commandanten van de strijdkrachten en andere functionarissen uitgenodigd. (Bron: website Bangkok Post, 10 april)

Heeft Thailand twee grondwetten?

11 april – Het draconische artikel 44 [van de interim-grondwet] dat premier Prayut als hoofd van de NCPO (junta) onbeperkte bevoegdheden geeft, blijft van kracht. Enkele op basis van het artikel uitgevaardigde orders kunnen eventueel tot wet verheven worden, zegt vice-premier Wissanu.

Critici menen dat daardoor een ‘two-charter state’ wordt gecreëerd, nu de koning de nieuwe grondwet heeft goedgekeurd. Enkele diensten en politici hebben gevraagd het artikel en het verbod op politieke activiteiten in te trekken. Maar dat doet de regering niet.

Wissanu en Prayut beloven dat het artikel alleen wordt gebruikt ‘indien noodzakelijk’ en indien het rechtssysteem niet wordt ondermijnd. Het wordt gereserveerd voor urgente maatregelen en wordt niet te pas en te onpas gebruikt, aldus de premier. Hij noemt, aldus Wissanu, het wegnemen van bureaucratische obstakels die de handel en bijvoorbeeld kwesties als de illegale visserij hinderen.

Volgens Wissanu is dit jaar veel minder gebruik gemaakt van het artikel dan na mei 2014 toen het leger de macht overnam. De regering overweegt enkele orders in te trekken, maar welke wil Wissanu niet zeggen.

Hoogleraar politicologie Pornsan van de Chulalongkorn universiteit legt uit dat de regering [lees: de junta] de macht wil behouden totdat een nieuwe regering aantreedt. Hij vindt dat niet juist. Technisch behoort artikel 44 bij de vorige (interim) grondwet. ‘De NCPO dient niet vast te houden aan haar verregaande bevoegdheden nu de nieuwe grondwet van kracht is.’ Hij waarschuwt dat de internationale gemeenschap scherp in de gaten houdt of en wanneer het land terugkeert naar democratie. (Zie ook de pagina Grondwetwijziging 2 en Verkiezingsnieuws 2)

Kiesraad: Hef verbod op politieke activiteiten op

11 april – De Kiesraad heeft zich aangesloten bij het koor van mensen die vinden dat het verbod op politieke activiteiten kan worden opgeheven nu de nieuwe grondwet van kracht is. Voorzitter Somchai meent niettemin dat de politieke partijen, ondanks handhaving van het verbod, voldoende tijd hebben om zich voor te bereiden op de verkiezingen.

Somchai reageert op een uitspraak van voormalig regeringspartij Pheu Thai die een beroep heeft gedaan op de regering om tempo te maken zodat de verkiezingen tijdig d.w.z. begin volgend jaar kunnen plaatsvinden. Ze vraagt ook alle orders die in strijd zijn met de grondwet, in te trekken.

NCPO-woordvoerder Piyapong deed gisteren een beroep op partijen om geduld te betrachten. ‘De politieke ban is nog steeds nodig omdat de orde nog niet volledig is hersteld. Alhoewel de totale situatie rustig is, zijn er mensen met kwade bedoelingen die proberen onrust te stoken.’

Adviseur Panithan van vice-premier Prawit meent dat de politieke ban van kracht blijft gezien ‘recente gebeurtenissen’, zoals de wapenvondst in Pathum Thani (zie het bericht van 19 maart: Grote wapenvoorraad gevonden; roodhemden verdacht). Hij zegt dat de wapens verband houden met een politieke groep, waarvan de hard core roodhemdleider Kotee deel uitmaakt, die drie jaar geleden naar Laos vluchtte.

Protest van tambon en dorpshoofden tegen wijziging van de gemeentewet

Protest lokale bestuurders tegen NRSA-voorstel

11 april – Bangkok Post opent vandaag met een verhaal dat ik rangschik onder de categorie ‘Van de mug een olifant maken’. Onder een paginabrede kop en voorzien van een op één kolom na paginabrede foto besteedt de krant uitgebreid aandacht aan een protestactie van tambon- en dorpshoofden tegen wijziging van de Local Administration Act (gemeentewet).

De bestuurders leverden gisteren een petitie in bij de nationale hervormingsraad (NRSA) die de euvele moed heeft het voorstel te doen om hun zittingstermijn te beperken tot vijf jaar in plaats van die te laten eindigen op hun pensioengerechtigde leeftijd van 60 jaar, met de mogelijkheid van herverkiezing. Voorts wordt hun functioneren elke drie jaar beoordeeld in plaats van vijf jaar. Ook elders in het land, zoals in Nakhon Ratchasima werd geprotesteerd. Daar trokken driehonderd bestuurders naar het Provinciehuis.

De NRSA keurde het voorstel met 91 tegen 27 stemmen goed en 32 onthoudingen. De meeste tegenstemmers waren voormalige provinciale gouverneurs. Voorzitter Seree van de commissie politieke hervormingen, uit wier koker het voorstel komt, zegt dat de kortere termijn een aansporing voor de bestuurders is om beter hun best te doen. Ze zouden ook minder geneigd zijn misbruik van hun positie te maken. De tegenstanders vinden de termijn daarentegen te kort om effectief te kunnen werken en elke vijf jaar verkiezingen houden vormt een financiële last voor de staat.

NRSA-lid Witthaya noemt het voorstel een compromis. ’Deze benadering is een compromis. Als een kanman zijn werk goed doet, wordt hij herkozen. Het helpt het probleem op te lossen dat kandidaten wilde beloftes doen om verkozen te worden.’

Het artikel noemt nog meer reacties, maar de argumenten vind ik nogal gezocht. Waarom zeggen ze niet gewoon dat ze vechten voor hun inkomen? In bijgaand kader de voorgestelde veranderingen.

Yingluck haalt bakzeil, rechter weigert verbod

11 april – De Central Administrative Court heeft het verzoek van oud-premier Yingluck afgewezen voor een rechtbankbevel de bestuursmaatregel te schorsen waarbij ze aansprakelijk wordt gesteld voor verliezen in het hypotheeksysteem voor rijst. De afwijzing is gebaseerd op het procedurele argument dat de maatregel nog niet is uitgevoerd, maar is aangekondigd. Wanneer dat gebeurt, kan ze opnieuw naar de rechter stappen.

Zoals al vaak gemeld wordt Yingluck beschuldigd van plichtsverzuim. Ze zou nagelaten hebben een eind te maken aan de oplopende verliezen en corruptie in het hypotheeksysteem. Daarvoor wordt ze berecht door de afdeling voor Political Office-holders van het hooggerechtshof. Yingluck vindt dat op de uitspraak van het Hof gewacht moet worden, alvorens 35,7 miljard baht, 20 procent van de geschatte schade, van haar te eisen. (Zie verder de pagina Rijst 3)

Hoe gevaarlijk worden ze dit jaar, de seven dangerous days?

11 april – Ook dit jaar weer wordt een poging gedaan het aantal verkeersongelukken terug te dringen tijdens de zogeheten seven dangerous days. Voorgaande jaren nam het aantal alleen maar toe. Vanaf vandaag tot maandag controleert de politie streng op de naleving van de verkeersregels. Meer controleposten moeten daarvoor borg staan.

Dronken bestuurders worden aangehouden en hun voertuig wordt tijdelijk van de weg afgehaald. Nieuw dit jaar is controle op het laadbakverbod. In de laadbak van pickup trucks mogen maximaal zes personen zitten. Op de rand zitten is verboden en alcoholgebruik mag er ook niet.

Op busstation Mor Chit, waar bussen naar het Noorden en Noordoosten vertrekken, is een ware volksverhuizing op gang gekomen. Zondag vertrokken 136.340 feestvierders naar hun geboortedorp. Sinds maandag tot en met woensdag zijn 1.500 extra ritten per dag ingelast. Normaal bedraagt het aantal busdiensten 6.500 per dag.

Het Probation Department voert dit jaar een campagne tegen roekeloos rijgedrag en rijden onder invloed. Het afgelopen jaar heeft het de rechtbank gevraagd overtreders te straffen met tenminste 48 uur publieke dienstverlening. Tot nu toe hebben 6.750 veroordeelden geholpen in SEH-posten en mortuaria en 4.325 in ziekenhuizen.

Boekje met tekeningen van de koning

Kort nieuws dinsdag 11 april

– Bekijk de illustratie: zijn dit tekeningen van een volwassen man of van een kleuter? Het antwoord luidt: dit zijn tekeningen die koning Vajiralongkorn heeft gemaakt, waaronder tekeningen op zijn nieuwjaarskaarten 2017.

De krabbels zijn gebundeld in een boekje waarmee fondsen worden geworven voor de bouw van een medisch centrum van het Siriraj ziekenhuis waar koning Bhumibol langdurig is verpleegd. Een deel van de opbrengst gaat naar de slachtoffers van de overstromingen in het Zuiden.

Het centrum dient ter vervanging van drie 50 jaar oude vervallen gebouwen. Het krijgt 25 verdiepingen en 355 bedden. Het boekje kost 199 baht. Kopen!

– Een boeddhistisch netwerk [geen naam] heeft de Crime Suppression Division gevraagd onderzoek te doen naar Phra Buddha Isara (bekend van de anti-Yingluck protesten in 2013 in 2014). Hij zou acht jaar geleden amuletten hebben verkocht met het embleem van de koning, hetgeen neerkomt op majesteitsschennis. Het netwerk zegt dat bij de zegening van de amuletten bloed van Isara is gebruikt, wat als ongepast wordt beschouwd.

Volgens een bron gaat Isara vandaag naar de CSD om te bewijzen dat hij toestemming had voor het maken van de amuletten. Hij overweegt aangifte te doen tegen degenen die hem valselijk beschuldigd hebben.

– De Royal Thai Police is er van 1 tot 9 april hard tegenaan gegaan, want er zijn in die week in twintig provincies 35.000 personen aangehouden op verdenking van misdrijven als moord, diefstal, verkrachting, oplichting en drugshandel.

Verwacht wordt dat drieduizend huiseigenaren een beroep doen op de campagne ‘Leaving Home with the Police’ om de eigen haard tijdens Songkran, wanneer ze er niet zijn, tegen inbraak te beschermen.

Sirawit Ja New Serithiwat vrijgesteld van dienstpliht– Sirawit ‘Ja New’ Serithiwat is wegens overgewicht afgekeurd voor de militaire dienstplicht. Daar zal hij niet rouwig om zijn want als lid van de New Democracy Group, die zich verzet tegen de junta, vreesde hij het ergste als hij dienst moest doen.

Vorige maand vroeg hij zich op zijn Facebook-pagina af waarom op de lijst met opgeroepen mannen speciale aandacht aan actievoerders was besteed ‘alhoewel de dienstplicht normaal is voor Thaise mannen’. Hij zei: ‘Het leger beschouwt me als een vijand, enkele soldaten hebben me al slecht behandeld. Ik vertrouw ze niet.’

Sirawit heeft sinds 2011 gebruik gemaakt van de uitstelregeling voor studenten omdat hij nog politicologie studeerde aan de Thammasat universiteit. Inmiddels is hij afgestudeerd.

– Tenzij de soep niet zo heet wordt gegeten als ze wordt opgediend [wat ik niet verwacht] gaan de media in Thailand een zware tijd tegemoet als de nieuwe mediawet van kracht wordt. De wet voorziet in een mediaraad die vergunningen verstrekt aan journalisten en deze ook weer kan intrekken. [Een soort Bloedraad. Een dictatuur, wat Thailand feitelijk is, houdt nu eenmaal niet van een vrije pers]

De protesten van de beroepsorganisaties lijken geen enkele indruk te maken op de nationale hervormingsraad, die de bedenker is van deze persbreidel. De bezwaren zijn bekend: de media hebben een eigen ethische code en zijn verder gebonden aan de wet. De mediaraad loopt het risico van politieke inmenging.

Vandaag vergadert de commissie mediahervomingen voor het laatst over het voorstel. Daarna wordt het plenair behandeld en gaat het naar het parlement.


 

Protest tegen hoorzitting Pak Bara diepzeehaven

Commentaar: Dwangtactiek van ’t leger werkt niet

10 april – Amper een maand nadat de hoorzitting over de controversiële Pak Bara diepzeehaven moest worden afgeblazen, doen geruchten de ronde dat gepoogd wordt een lokale arts, die zuiderlingen helpt bij de strijd, over te plaatsen. Het gaat om dokter Supat Hasuwannakit, directeur van het Chana ziekenhuis en prominent lid van de Rural Doctors Society.

Supat heeft de wrevel gewekt van de overheid wegens zijn sympathie voor de dorpelingen die zich verzetten tegen overheidsprojecten als Pak Bara en de geplande kolencentrales in Krabi en Songkhla die milieu en gezondheid van omwonenden schaden.

Bangkok Post neemt het in het hoofdredactioneel commentaar van zondag op voor de arts, die al enige tijd betrokken is bij ontwikkelingskwesties. Hij verrichtte onderzoek naar de gevolgen van projecten in het Zuiden, waardoor hij een groot vertrouwen van de dorpelingen heeft verworven. Bekend is dat hij altijd na werktijd en in vakanties dorpsforums bezoekt waar hij advies geeft over wetenschappelijke en technische zaken.

Pak Bara Deep Sea PortDe overplaatsing van Supat, alhoewel officieel nog niet bevestigd, is een duidelijke poging de tegenstand te smoren in de aanloop naar een hoorzitting van het Marine Department volgende maand. Commandant Piyawat van het Vierde Legerkorps ontkende onlangs in een interview de geruchten niet, maar zei dat onderzoek wordt gedaan naar de rol van de arts bij de forums.

Wanneer hij inderdaad wordt overgeplaatst, zal de controverse over de projecten groeien om niet te noemen woede oproepen, schrijft BP. Piyawat is extra gebrand op Supat, want de eerste hoorzitting mislukte ondanks de grote aanwezigheid van soldaten.

In het interview had hij het ook over mogelijke disciplinaire actie omdat Supat zonder toestemming van zijn toezichthouders uit zijn basis in Songkhla had gereisd en activiteiten had verricht die ‘scheiding en problemen hebben veroorzaakt omdat ze in strijd zijn met NCPO beleid’.

Het ministerie van Volksgezondheid staat niet te trappelen een onderzoek te beginnen naar de arts, omdat hij allerwegen waardering heeft geoogst voor zijn toewijding het ziekenhuis te verbeteren dat in een onrustig deel van het Zuiden staat. BP noemt de onwil van het ministerie ‘een goed teken’.

BP waarschuwt dat elke onbillijke actie tegen de arts meer weerstand tegen de projecten zal oproepen. De krant roept de autoriteiten op serieuze aandacht te besteden aan Supat’s studies en open te staan voor kritiek. ‘Vergeet niet dat de grote misser bij deze projecten het ontbreken van participatie van de bevolking is, terwijl sommige gegevens zoals de energievraag meer dan dubieus zijn. Daardoor heeft de bevolking geen vertrouwen in het Marine Department, het ministerie van Energie en Egat [landelijk elektriciteitsbedrijf].’

BP besluit: Het leger moet de lucht klaren. Het Vierde Legerkorps in het bijzonder dient zijn rol te herzien wanneer de lokale bevolking het niet eens is met overheidsdiensten. Velen vinden de inzet van volledig bewapende militairen bij die hoorzittingen bedreigend en intimiderend. Piyawat dient te bedenken dat dwang geen vertrouwen schept. Dwang is een slecht teken voor deze projecten. (Bron: Bangkok Post, 9 april)

Voorgaande berichten:
3 april: Diepzeehaven Pak Bara belooft weinig goeds
17 maart: Tegenstanders blokkeren hoorzitting diepzeehaven
14 maart: Kort nieuws
9 maart: Tegenstanders diepzeehaven: Regering blijf weg

Update krant: Protest tegen overplaatsing Supat

10 april – Bewoners treffen voorbereidingen om de straat op te gaan uit protest tegen de mogelijke overplaatsing van Supat. Vrijdag trokken ze naar het ziekenhuis van Chana om de arts een hart onder de riem te steken en ze gaven hem bloemen.

In tegenstelling tot het commentaar noemt dit bericht alleen Supat’s rol in de beweging tegen een kolencentrale in Thepa (Songkhla). Piyawat heeft het ministerie van Volksgezondheid gevraagd overplaatsing te overwegen vanwege zijn inzet. De legercommandant wil dat disciplinaire actie tegen de arts wordt genomen omdat hij gehandeld heeft op een manier die ‘publieke onrust’ oproept. Hij wijst erop dat de NCPO richtlijnen heeft uitgevaardigd voor de openbare orde vanwege haar pogingen eenheid en harmonie te smeden.

Supat zei gisteren niet geïnformeerd te zijn over de kwestie. Hij dankte voor de morele steun en vroeg de ziekenhuisstaf zich te concentreren op het verzorgen van de patiënten.

Coördinator Prasitchai van het Save the Andaman from Coal netwerk noemt het normaal voor een arts om zich uit te spreken over een kolencentrale, daar die gevolgen heeft voor de gezondheid van mensen. ‘Supat mag niet beschuldigd worden van ophitsing want dat geldt dan ook voor Egat en voorstanders van de centrale.’  (Zie verder de pagina Kolencentrales)

Weer een afval-eiland ontdekt

10 april – Voor de tweede keer dit jaar is een afval-eiland ontdekt in de Golf van Thailand. Snorkelaars ontdekten het zondag voor de kust van Koh Talu (Prachuap Khiri Khan) en meldden het aan de Siam Marine Rehabilitation Foundation.

Afval-eiland bij Koh Talu Prachuap Khiri Khan.Het eiland dat 1 kilometer lang is, bestaat uit plastic tassen, flessen en styrofoam dozen. Het beweegt zich langzaam in de richting van Koh Talu.

Secretaris-generaal Paopipat zegt dat het afval de riffen in het ondiepe water rond het eiland kan beschadigen en het strand verontreinigen wanneer het afval aanspoelt. De stichting heeft het Marine and Coastal Resources Department gewaarschuwd. Dat heeft speedboten naar de onheilsplaats gestuurd die het eiland gaan opruimen.

Het vorige eiland werd in februari ontdekt. De autoriteiten vermoedden dat het al twee maanden oud was en bestond uit afval dat naar zee meegevoerd was na de overstromingen in de zuidelijke provincies. (Bron: website Bangkok Post, 9 april)

Bende van vier aangehouden voor vervalsen van diploma’s

10 april – De politie heeft vier personen uit Surin en Ubon Ratchathani gearresteerd die op het internet valse diploma’s, certificaten en graden verkopen. Volgens een van de verdachten hebben ze de afgelopen twee jaar zo’n duizend exemplaren verkocht. De kopers gebruiken de papieren voor sollicitaties bij kleine en middelgrote bedrijven, want die controleren doorgaans niet of ze authentiek zijn.

Het meest gewild zijn diploma’s van Mathayom 3 en 6 (middelbare school) en het kor sor nor diploma van het Office of the Non-formal and Informal Education. Ze werden verkocht voor bedragen variërend van 3.500 tot 9.800 baht. Bij de arrestatie van het viertal zijn achttien valse diploma’s, 19 stempels  van scholen en universiteiten, bankboekjes en computers in beslag genomen. De verdachten riskeren een gevangenisstraf van een half tot vijf jaar en een boete van 1.000 tot 10.000 baht.

Het ministerie van Onderwijs en de politie hebben het ministerie van Digital Economy and Society om medewerking gevraagd bij de ontwikkeling van een website ter verificatie van documenten. Werkgevers en afgestudeerden kunnen ze opsturen waarna ze binnen een of twee dagen bericht krijgen of ze authentiek zijn, aldus permanent secretaris Chaipruek van het ministerie van Onderwijs.

Chaipruek zegt dat het moeilijk is netwerken te bestrijden die online valse diploma’s leveren. Direct nadat een website is gesloten, openen de vervalsers een nieuwe site. Hij waarschuwt tegen het gebruik van valse papieren want daarop staat een gevangenisstraf. Volgens Chaipruek gebruiken scholen en universiteiten in sommige landen barcodes op diploma’s om ze te beschermen.

Commissaris Sanit van de gemeentepolitie Bangkok zegt dat valse diploma’s zelden worden gebruikt bij sollicitaties naar overheidsbanen omdat die strenger gecontroleerd worden. De gegevens van sollicitanten naar een onderwijsbaan aan een universiteit  worden gecontroleerd door de Council of University Presidents of Thailand. Sollicitanten en aanvragers van een vervolgstudie durven zelden gebruik te maken van nagemaakte diploma’s van Thaise universiteiten, omdat ze tijdens het werk of de studie al snel door de mand vallen.

Onlangs is een fraudegeval bekend geworden van universitaire docenten, die valse doctorale graden van prestigieuze buitenlandse universiteiten bij hun sollicitatie hadden gebruikt. Verder noemt het bericht nog enkele bedragen die netwerken in rekening brengen. Een bachelor’s graad kost tussen de 30.000 en 100.000 baht en een master’s graad minimaal 100.000 baht. (Zie ook de pagina Onderwijs 2)

Lijkkist

De laatste reis in eigen woning

10 april – Nee, dit is geen model van een villa die te koop staat, maar een lijkkist. Een ondernemer in Thap Sakae (Prachuap Khiri Khan) verkoopt lijkkisten die eruit zien als een woning, desgewenst als de woning van de overledene. Daar hangt wel een prijskaartje aan, want een ‘gewone’ kist kost 3.500 baht en deze minimaal 8.500. Maar voor die prijs heb je ook wat.

Opas Simfa, die al dertig jaar lijkkisten maakt, kwam op het idee door de papieren huizen die Chinezen tijdens het Qingming Festival voor de Kong Tek ceremonie kopen en verbranden. Klanten zijn enthousiast, wanneer ze de speciale lijkkisten zien, zegt Opas. Maar misschien hebben ze dan nog niet op het prijskaartje gekeken. (Bron: website Bangkok Post, 9 april)

Kort nieuws maandag 10 april

– De krant schijnt het nogal belangrijk nieuws te vinden, het geval van de Thaise vrouw die in Zuid-Korea onwel is geworden, in het ziekenhuis in coma heeft gelegen en inmiddels is teruggekeerd, want ze trekt een volle kolom op de voorpagina uit voor een follow-up met als belangrijkste nieuws dat een medisch team in het Rajavithi ziekenhuis in Bangkok geen diagnose heeft kunnen stellen.

Volgens dit bericht is ze nog buiten bewustzijn en wordt kunstmatig beademd. [Wat vorige berichten schreven, laat ik maar onvermeld want BP maakt er (te) vaak een potje van.] Het team weet niet of haar conditie zal verbeteren, want daarvoor moet gewacht worden op herstel van de hersenen die verstoken zijn geweest van zuurstoftoevoer. De vrouw heeft koorts en lijdt aan stuiptrekkingen. Het bericht geeft verder nog een berg aan medische details, maar die laat ik onvermeld.

– De drugs waren verpakt in carbonpapier om ontdekking door röntgenscanners te voorkomen, maar blijkbaar hadden de agenten een scherpe neus toen ze een busje bij een controlepost in Mae Chan (Chiang Rai) aanhielden. Ze vonden 200.000 speedpillen en 20 kilo crystal meth verstopt achter het dashboard. Twee personen zijn aangehouden, ze maken vermoedelijk deel uit van een netwerk dat wordt gerund vanuit de EBI (extra beveiligde inrichting) Khao Bin in Ratchaburi, die voornamelijk drugsverdachten huisvest. De politie was getipt door de collega’s van de grenspolitie.

Minibussen– Het openbaarvervoerbedrijf van Bangkok (BMTA) verwacht dat uiterlijk in 2022 alle vijfduizend minibusjes in de hoofdstad zijn vervangen door midibussen [die veiliger zouden zijn]. De busjes worden met een concessie van de BMTA geëxploiteerd door particulieren.

In 2022 komt definitief een eind aan het vervoer per minibus, voorspelt permanent secretaris Somsak van het ministerie van Transport. Dan loopt 70 procent van de concessies af. Exploitanten die willen doorgaan, zullen een midibusje moeten kopen. De BMTA vraagt het ministerie van Financiën belastingvoordelen te bieden.

Het belastingplan voorziet ook in steun aan Thaise fabrikanten die midibussen willen maken. Vier autofabrikanten hebben belangstelling getoond om een fabriek te bouwen in een zogeheten Free Zone. Geïmporteerde midibussen kosten 2,4 miljoen baht, als ze in Thailand worden gemaakt 1,5 à 1,6 miljoen baht (inclusief het belastingvoordeel). Minibusjes kosten gemiddeld 1,3 miljoen baht.

– Het aantal werklozen is vorige maand met 99.000 personen oftewel 1,3 procent toegenomen in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. In totaal hadden 496.000 mensen in maart geen werk, 66.000 meer dan in februari, aldus cijfers van het National Statistical Office. De meeste werklozen waren mannen in de service- en handelssector en 169.000 waren nieuw afgestudeerde graduates, 56.000 meer dan vorig jaar.

Verder telt Thailand 21 miljoen personen die werkzaam zijn in de informele sector of die geen vaste baan hebben. Het ministerie van Werkgelegenheid helpt met baantrainingen. Velen behoren tot de 12,5 miljoen minima die een aanvraag hebben gedaan voor een extra bijstandsuitkering. Het ministerie schat dat 9 miljoen in aanmerking komen voor de training. Van de informele werkers is minder dan 10 procent geregistreerd bij het Social Security Fund.

Kind in het water– Beste ouders, let goed op uw kinderen tijdens Songkran want tweemaal zoveel kinderen als normaal dreigen dan te verdrinken, zegt het Department of Disease Control. Tussen 2007 en 2016 verdronken tijdens het lange Songkran-weekend 176 kinderen jonger dan 15 jaar.

Vaak verdrinken kinderen bij een waterval, in waterreservoirs en kanalen, waar de gezinnen voor de vakantie zijn neergestreken. Sommigen verdrinken wanneer ze met hun familie in een boot op weg zijn naar een festival. Die nemen vaak meer passagiers mee dan is toegestaan en waarvoor reddingsvesten zijn.

– Voormalig premier Yingluck krijgt van het Hof van Beroep toestemming om adjunct permanent secretaris Jirachai van het PM’s Office aan te klagen voor een ambtsmisdrijf. Het Hof heeft de Central Criminal Court for Corruption and Misconduct (een nieuwe rechtbankkamer) opgedragen een voorlopige zitting te houden.

Yingluck’s klacht heeft betrekking op het onderzoek dat onder leiding van Jirachai is gedaan naar de verliezen die onder het hypotheeksysteem voor rijst zijn geleden. De onderzoekscommissie stelde Yingluck aansprakelijk voor 280 miljard baht.

In juni vorig jaar stapte Yingluck naar de rechter en klaagde Jirachai aan. In eerste instantie wees die Yingluck’s klacht af, maar het Hof acht dit onterecht omdat geen preliminary hearing was gehouden. (Zie verder de pagina Rijst 3)


 

Opinie: Welke oorlog vechten we?

9 april – Tot 12 april vindt Thailand’s grootste loterij plaats: de jaarlijkse loting voor de dienstplicht. Dit jaar worden 103.097 dienstplichtigen geselecteerd voor leger, marine en luchtmacht. Twee jaar worden ze getraind in de schone kunst van patriottisme, push-ups, schietvaardigheid, autowassen, de vloer schrobben, boodschapjes doen en het hooggeachte onderwerp ‘hoe word ik een man’. Ze worden getraind om te vechten… maar tegen wie?

Deze heerlijke ironische opmerkingen maakt BP-verslaggever Kong Rithdee in zijn wekelijkse rubriek op de opiniepagina van Bangkok Post, waarbij hij aantekent degenen die een loopbaan in de strijdkrachten nastreven, niet te willen kleineren. Tenslotte neemt 40 procent van de benodigde rekruten vrijwillig dienst.

logo Kong RithdeeKong schijft: ‘Nu het land tien Chinese tanks heeft gekocht en binnen zekere tijd Chinese onderzeeërs (tegen een vriendenprijs) krijgt, is het te hopen dat de rekruten echte actie meemaken met echte vijanden, niet de fantasie vijanden in de koortsige dromen van enkele generaals.’ [Dat moeten enge nachtmerries zijn, want in 2007 werden 81.701 mannen geplaatst. Sindsdien hebben alleen enkele schermutselingen plaatsgevonden aan de grens met Cambodja. Maar in dat bergachtig gebied heb je weinig aan tanks en onderzeeërs.]

Hij vervolgt: ‘Salueer voor degenen die voor het land willen vechten. En vergeet niet het verhaal van rekruut Yutthakinun, die vorige week op brute wijze werd doodgeslagen. Laten we het toegeven: de dienstplicht wordt gevreesd en 21-jarige mannen zoeken naar manieren om zich te onttrekken aan een verblijf in de kazerne dat remmend werkt op wat ze in het leven willen doen.’

Kong somt enkele mogelijkheden op, die u zelf maar moet lezen (klik hier). Hij eindigt met de vraag: welke oorlog vechten we?, en wijst er ook nog even op dat het defensiebudget 214 miljard baht bedraagt, een kolossaal bedrag voor een vredige natie en een bedrag dat vele malen hoger is dan wat besteed wordt aan volksgezondheid. ‘Meer bewijs hebben we niet nodig. We leven in een tijd van tanks, geweren en onderzeeërs.’ (Bron: Bangkok Post, 8 april)

Regering sust onrust over beperkingen voor Songkran

9 april – ‘Mensen met kwade bedoelingen’: dominee Gremdaat zou zeggen: Kent u die uitdrukking? Thaise autoriteiten willen nog wel eens schermen met deze verder ongeïdentificeerde groep. Overheden hebben soms een vijand nodig om te overleven of sympathie te verwerven.

Dat zijn zo mijn gedachten bij het openingsverhaal van Bangkok Post vandaag, waarin regeringswoordvoerder Sansern [ja, die weer] de beperkende maatregelen voor Songkran die op de sociale media circuleren, toeschrijft aan een campagne om de regering in diskrediet te brengen vanwege de nieuwe verkeersregels (zie onder andere het bericht van 7 april: Laadbak-verbod: Zes personen mag).

De zogenaamde beperkingen hebben onder andere betrekking op het dragen van nauwe en onthullende kleding en het gebruik van supersoakers en waterslangen. Overtreders zouden zwaar gestraft worden. Maar de in totaal negen beperkingen zijn volgens Sansern een gedachtespinsel van ‘kwade lieden’, niet van de regering. ‘Ze willen dat de bevolking het gevoel krijgt dat de regering hen een moeilijke tijd geeft.’

Regeringswoordvoerder SansernVolgens Sansern zijn enkele beperkingen ontleend aan ‘richtlijnen’ die de regering bij voorgaande Songkran-vieringen heeft opgesteld. His Masters Voice roept de bevolking op de ‘nep beperkingen’ niet te delen en zich te beperken tot de feiten.

Het openingsverhaal gaat vervolgens in op de nieuwe eisen voor minibusjes. Het maximum aantal stoelen bedraagt 13 en extra stoelen moeten voor de Songkran-vakantie verwijderd worden. De exploitanten dienen ook te zorgen voor een nooduitgang.

Sanit Phromwong, hoofd van het Land Transport Department, zegt dat de autoriteiten tot juni overtredingen soepel zullen bestraffen. Geen boete van 5.000 baht, maar 500 baht, en geen schorsing van rijbewijzen en transportvergunningen maar waarschuwingen. In juni vindt de verplichte inspectie van de busjes plaats.

Inspraak geen belemmering voor organieke wetten

9 april – De in de nieuwe grondwet voorgeschreven inspraak bij wetgeving, vormt geen belemmering bij het opstellen van de organieke wetten, die vereist zijn voor de verkiezingen. Udom Mathamarit, lid van de grondwetcommissie (CDC) die de wetten opstelt, zegt dit in reactie op zorgen [van wie?] dat de inspraak mogelijk tot onrust leidt en botsende meningen.

Meningsverschillen zijn geen probleem, zegt hij, omdat de mensen nationale en gemeenschappelijke belangen hebben. ‘Er zijn veel meningsverschillen geweest over de nieuwe grondwet en de organieke wetten, maar uiteindelijk willen we allemaal dat het land vooruit gaat.’

Na Songkran levert de CDC twee organieke wetten in bij het parlement: een over de Kiesraad en de andere over politieke partijen. De CDC moet tien organieke wetten opstellen, waarvan vier minimaal vereist zijn voor de verkiezingen, die gepland zijn voor eind 2018.

Het kabinetssecretariaat heeft naar alle overheidsdiensten een brief gestuurd met richtlijnen, die gevolgd moeten worden om te voldoen aan het nieuwe inspraakartikel van de grondwet. Een dienst die een wet wil voorstellen, krijgt 50 dagen de tijd om meningen van de bevolking te verzamelen. Ze dient voor ‘mechanismen’ te zorgen zodat de bevolking ideeën kan delen, waaronder de eigen website of de website www.lawamendment.go.th. De ideeën dienen tezamen met de voorgestelde wet bij het kabinetssecretariaat te worden ingeleverd. (Zie ook de pagina Grondwetwijziging 2 en Verkiezingsnieuws 2)

Niet geëplodeerde bom in Bacho

Kort nieuws zondag 9 april

– Het Vierde Legerkorps in het Zuiden heeft naar aanleiding van de vernieling van elektriciteitsmasten donderdag en vrijdag provinciale elektriciteitsbedrijven gevraagd een reservenetwerk aan te leggen. Tijdens een vergadering met veiligheidspersoneel, gisteren in Pattani, heeft commandant Piyawat tevens opdracht gegeven vaker ’s nachts te patrouilleren en CCTV-camera’s te controleren.

Bij de bomaanslagen en brandstichtingen zijn 42 palen en 14 pylonen beschadigd. Op verschillende plaatsen viel daardoor de stroom uit. Gewonden zijn niet gevallen. (Zie verder het bericht van gisteren Geen voorpaginanieuws vandaag in Nieuws uit Thailand)

Update: Zaterdag zijn in Narathiwat nog eens drie bommen gevonden, waarvan twee niet geëxplodeerd zijn. Op de foto het exemplaar in Bacho.

– Een 45-jarig zwangere vrouw, die in een kruidenierswinkel in Chon Buri een iPhone had gevonden en die alleen wilde teruggeven aan de rechtmatige eigenaresse na betaling van 5.000 baht, wordt door de politie beschuldigd van diefstal. De vrouw is aangehouden en vrijgelaten op een borgtochtsom van 50.000 baht. De eigenaresse heeft nog geprobeerd het bedrag af te dingen naar 1.000 baht, maar daar ging de ‘dievegge’ niet mee akkoord.

– De politie heeft een man gearresteerd die verdacht wordt van de diefstal van bezittingen uit koffers van passagiers op Suvarnabhumi. Hij werkte destijds op de bagageafdeling van de luchthaven, was ontslagen nadat hij beschuldigd was van diefstal en had de benen genomen om een arrestatiebevel te ontlopen. Nu werkte hij bij een bedrijf in de buurt van de luchthaven.

In februari werd al eens een andere man aangehouden, die dezelfde hobby had. Op CCTV beelden was te zien hoe hij spullen uit de bagage van passagiers stal.

Hoofd Nathathorn van het Immigration Bureau zei vorige maand dat honderd agenten in burger op Suvarnabhumi ingezet gaan worden om de veiligheid te verbeteren, maar of dat al gebeurd is, vermeldt het bericht niet. Hij adviseert passagiers hun koffers te sealen.

– Rapeeporn Nasa-an (25) die vorige maand tijdens een trip in Zuid-Korea haar bewustzijn verloor en in het ziekenhuis in coma geeft gelegen, is gisteren teruggekeerd in Thailand. Niet eerder gemeld: De vrouw heeft haar leven te danken aan Koreanen die ter plaatse CPR (Cardiopulmonary resuscitation, hartmassage en kunstmatige beademing) verleenden. Ze is voor verdere behandeling opgenomen in het Rajavithi ziekenhuis.

Naar aanleiding van de reanimatie schrijft de Thaise ambassade in Zuid-Korea op haar Facebook-pagina dat Thai voldoende training missen om patiënten in kritiek toestand te helpen. Thai zouden meer op de hoogte moeten zijn van eenvoudige medische hulp, vooral wanneer ze op reis gaan.

De terugreis van Rapeeporn is betaald door de University of the Thai Chamber of Commerce, waar ze een bachelor’s graad haalde, en Thai Airways International. (Zie onder andere Kort Nieuws van 27 maart)

– De duikinstructeur die op Facebook heeft geschreven dat bij de Richelieu Rock in nationaal park Mu Koh Surin (Phangnga) dode vissen dreven [dit bericht zegt dat ook de rots beschadigd was], vermoedelijk door het gebruik van explosieven in de visserij, heeft haar excuses gemaakt.

Ze had geschreven dat bijna duizend grote en kleine zeedieren het loodje hadden gelegd. ‘De vissen kunnen door veel oorzaken zijn gestorven, dus was het verkeerd van me om te veronderstellen dat het om explosies ging.’

Het bericht was voor de DNP aanleiding onderzoek te doen, maar sporen van een explosie zijn niet gevonden. De Richelieu Rock staat bekend als een van ’s werelds top duiklocaties.

– De familie van de gevangene die een week geleden is overleden in de districtsgevangenis van Taku Pa (Phangnga) neemt geen genoegen met de voorlopige conclusie van het Corrections Department dat hij is overleden aan een hartaanval als gevolg van een zonnesteek (zie het bericht van 8 april: Gewonde gevangene stierf aan zonnesteek). De familie verzamelt momenteel documenten die nodig zijn voor een verzoek om een politieonderzoek. Ze gaat ook een klacht indienen bij het Damrongtham klachtencentrum in Phangnga.

– De politie heeft gisteren een Indiër aangehouden die als loan shark (geldwoekeraar) opereerde in een winkelcentrum in Phatumwan (Bangkok). Hij leende er geld uit aan verkopers en kantoorpersoneel tegen een maandrente van 20 procent. De man incasseerde dagelijks de rente. Toen hij daarmee bezig was, kon de politie hem in zijn kladden grijpen. Een boekje met 50 namen van klanten is in beslag genomen. De man zegt dat hij lid was van een netwerk. De politie zoekt de andere leden van het netwerk.


 

Bangkok, Daniel Montfort Gil

Van Barcelona naar Bangkok

8 april – De Spaanse schilder en grafisch ontwerper Daniel Monfort Gil (42) verruilde in 2009 Barcelona voor Bangkok. Daar heeft hij geen spijt van, want hij woont er nog steeds. Daniel kwam, zag en tekende wat hij zag, om een bekende uitspraak van Julius Caesar te parafraseren. En dat levert fraaie illustraties op, in klare lijnen getekend van het hoofdstedelijk leven.

Weer eens wat anders dan wegen verstopt met auto’s, flats die elkaar in hoogte naar de kroon steken of tafeltjes op straat met etende mensen. Guru, het vrijdagmagazine van Bangkok Post, richt de spotlights op hem in een interview. Maar kunstenaars moet je niet interviewen, die vertellen wat ze te vertellen hebben met hun werk. (Bron: Guru, Bangkok Post, 7 april)

Bangkok, Daniel Montfort Gil 2


 

Studie naar industrieterrein voor S-Curve bedrijven

8 april – Wat een S-bocht is, is mij als verkeersdeelnemer bekend, maar van een S-bocht in de economie had ik nog nooit gehoord totdat ik de term gisteren in het Business-katern van Bangkok Post tegenkwam. BP meldt dat de Industrial Estate Authority of Thailand (IEAT) en de Federation of Thai Industries (FTI) gezamenlijk een studie gaan doen naar de ontwikkeling van een industrieterrein voor een nieuwe S-Curve industrie.

IEAT-gouverneur Veerapong zegt dat de studie zich richt op de geschiktheid van zo’n terrein ter grootte van 1.000 rai in de Eastern Economic Corridor (EEC), het vlaggenschip van Thailand’s economische groei. De S-Curve is een model waarbij nieuwe zaken met hogere technologie en innovatie worden gecreëerd wanneer de groei van een bedrijf haar piek bereikt en begint af te nemen.

De EEC is een aaneensluitend gebied van 30.000 rai in de provincies Chon Buri, Rayong en Chachoengsao waarvan de regering hoge verwachtingen heeft ter bevordering van de industrie en stimulering van ’s lands economie. Voor de S-Curve industrie in de EEC wordt gedacht aan robotica, luchtvaart/logistiek, biobrandstoffen/biochemicaliën, digitale economie en medische centra.

Hoe lang de studie gaat duren, kan Veerapong niet zeggen. ‘We moeten een voldoend lange tijd besteden aan de studie omdat we verschillende details moeten bestuderen, zoals energie, milieu en conservering.’ (Bron: Bangkok Post, 7 april)

Elektriciteitsmast in Yala, door bomaanslag geveld

Geen voorpaginanieuws vandaag in NuT

8 april – Nieuws uit Thailand slaat vandaag het openingsverhaal op de voorpagina van Bangkok Post over, want dat is gewijd aan de aanval van de VS op een luchtmachtbasis in Syrië. Een creditline ontbreekt, maar ik neem aan dat de tekst afkomstig is van een persbureau. Dus de redactie kon zich beperken tot copy and paste.

Het enige Thaise nieuws op de VP is een lang 1-kolomsbericht over het Zuiden waar vanaf donderdagnacht tot zonsondergang gisteren 52 elektriciteitsmasten in negentien districten zijn beschadigd als gevolg van bomaanslagen en brandstichting. Dat leidde tot stroomuitval in delen van Yala, Pattani, Narathiwat en Songkhla, maar ze maakten geen slachtoffers.

De autoriteiten leggen een verband met de ondertekening van de nieuwe grondwet door de koning, schrijft de krant, alhoewel vice-premier Prawit in hetzelfde bericht het verband aan toeval toeschrijft en staatssecretaris Udomdej het verband niet wilde bevestigen.

Prawit zei gisteren na een vergadering van het Administrative Committee for Solutions to Problems in the Southermost Provinces de commandant van het Vierde Legerkorps, de commissiecommandant, provinciale gourverneurs en districtshoofden opdracht te hebben gegeven onderzoek te doen en zorg te dragen voor de veiligheid in de gebieden waarvoor ze verantwoordelijk zijn .

Koning Vajiralongkorn zette donderdagmiddag zijn handtekening onder de 20e grondwet sinds 1932 toen Thailand de absolute monarchie verving door de constitutionele monarchie. De nieuwe grondwet, in een referendum in augustus voorgelegd aan de bevolking, kreeg de minste steun in het Zuiden: in Pattani en Yala wezen respectievelijk 65 en 60 procent van de kiezers de grondwet af. Na het referendum laaide het geweld op: daarbij kwamen vier personen om het leven en raakten 35 gewond.

Gewonde gevangene stierf aan zonnesteek

8 april – De man die een week geleden is gestorven in de districtsgevangenis van Takua Pa (Phangnga) is overleden aan een zonnesteek, zegt directeur-generaal Kobkiat van het Corrections Department. Na een ruzie met een mede-gevangene moest hij als straf op de grond liggen, over het zand rollen, terwijl de zon fel scheen.

Dit zou verklaren waarom zijn lichaam ernstige verwondingen vertoonde. Zijn familie vermoedt echter dat hij in de gevangenis is aangevallen. Volgens een eerder bericht heeft een autopsie in Surat Thani uitgewezen dat het slachtoffer drie gebroken ribben had, een gescheurde lever en gezwollen hersenen, veroorzaakt door harde voorwerpen.

Maar in dit bericht zegt Kobkiat dat het wachten is op de resultaten van de autopsie, nadat de familie de gebroken ribben en gescheurde lever had genoemd. Kobkiat zegt een diepgaand onderzoek toe indien blijkt dat de man ernstig mishandeld is. Het hoofd van de Nakhon Si Thammarat Central Prison, die ook verantwoordelijk is voor de gevangenis in Takua Pa, heeft al opdracht gekregen de zaak te onderzoeken. (Zie verder Kort Nieuws van gisteren)

Ministerie wil topscholen in tien economische zones

8 april – Er wordt veel gewild in Thailand, maar of alle voornemens ook gerealiseerd worden is een ander verhaal. Het ministerie van Onderwijs wil dat instellingen voor hoger onderwijs toestemming krijgen om nevenvestigingen te openen in de tien zogeheten special economic zones (SEZ), gebieden aan de grens waarin de industrie profiteert van allerlei voordelen. Het heeft premier Prayut gevraagd hiervoor artikel 44 van de interim-grondwet in te zetten [dat hem absolute bevoegdheid geeft. In de nieuwe grondwet is het vervangen door artikel 265].

Minister Teerakiat (Onderwijs) zei gisteren dat deze satelliet campussen onderwijssteun kunnen verlenen op gebieden die cruciaal zijn voor Thailand 4.0, een door de overheid nagestreefd economisch model waarin de nadruk ligt op high-tech en innovatie. Teerakiat zegt dat veel Thaise universiteiten de hulpmiddelen en personeel missen om graduates af te leveren op het gebied van wetenschap en technologie, zoals robotica en elektro. De nieuwe vestigingen moeten daarin voorzien.

Teerakiat pleit voor versoepeling van de regels want buitenlandse universiteiten moeten nu een Thaise partner hebben en dat kan voor investeerders een last vormen. Omdat wetswijziging te lang duurt, kan dat beter via artikel 44 geregeld worden. De versoepelde regels gelden in eerste instantie alleen voor de SEZ’s en kunnen in de toekomst uitgebreid worden naar andere gebieden, oppert de minister.

De Council of University Presidents of Thailand heeft bekend gemaakt midden dit jaar roadshows te organiseren om topuniversiteiten, zoals Harvard, MIT, Oxford en Cambridge, te stimuleren partnerschappen aan te gaan met Thaise instellingen.

Volgens voorzitter Suchatvee van het King Mongkut’s Institute of Technology Ladkrabang vordert Thailand te traag bij de vierde industriële revolutie. ‘We moeten meer wetenschappers, researchers, technocraten en innovators produceren om in een veranderende wereld te kunnen concurreren. Alle Thaise universiteiten en academici moeten zich daarvoor inzetten. We kunnen niet wachten op het beleid van het ministerie van Onderwijs.’ (Zie ook de pagina Onderwijs 2)

NCPO: Artikel 44 blijft van kracht

8 april – Voormalig regeringspartij Pheu Thai gaat alle orders op basis van artikel 44 intrekken wanneer ze na de verkiezingen de macht overneemt van de NCPO. Maar nu blijven ze van kracht, zegt vice-premier Prawit. ‘Pheu Thai kan doen wat ze wil zolang de bevolking het acceptabel vindt.’

Ook het verbod op politieke activiteiten blijft voorlopig van kracht omdat de politieke situatie volgens hem nog niet stabiel is. Politieke partijen dringen al langer aan op opheffing en hebben hun verzoek herhaald nu de nieuwe grondwet van kracht is.

Premier Prayut zegt artikel 44 alleen in te zetten bij urgente problemen, om de nationale veiligheid te verzekeren en om nationale hervormingen te bevorderen.

Voorzitter Meechai van de grondwetcommissie bevestigt dat artikel 44 gebruikt kan blijven worden, mits de orders niet in strijd zijn met de principes van de nieuwe grondwet. Annuleren, wat Pheu Thai wil, of wijziging van de orders genomen genomen op basis van het artikel, kan alleen door een wetswijzing, zegt Meechai. (Zie ook de pagina Grondwetwijziging 2 en Verkiezingsnieuws 2)

Bangkok City Library

Kort nieuws zaterdag 8 april

– Bangkok, in 2013 door Unesco uitgeroepen tot World Book Capital, heeft gisteren in een oud gebouw aan de Ratchadamnoen Klang Avenue een nieuwe stadsbibliotheek geopend. De officiële opening wordt op 28 april verricht door prinses Sirindhorn, zelf een fervent lezer. De bieb beschikt thans over 41.050 boeken, waarvan de meeste zijn gedoneerd door overheidsdiensten. De ruimtes zijn groot genoeg om 100.000 boeken op te slaan. De gemeente roept de bevolking, bedrijven en boekhandels op ‘interessante’ boeken te doneren. Behalve boeken biedt de bibliotheek interactief leermateriaal, spelen en materialen voor blinden.

– Schijnt nogal moeilijk te zijn of Thai zijn lang van stof, want de raad van bestuur van de Spoorwegen (SRT) heeft vijf uur vergaderd over het programma van eisen voor de dubbelspoorlijn Hua Hin-Prachuap Khiri Khan, een van de vijf lijnen die zijn vertraagd door ingrijpen van de superboard. De RvB verwacht eind deze maand de inschrijving te openen. Eind juni zou de winnaar bekend moeten zijn, waarna de aanleg in augustus kan beginnen, mits de superboard die het toezicht heeft op overheidsinvesteringen, toestemming verleent en na twee hoorzittingen op internet.

De SRT heeft de Hua Hin-lijn uitverkoren om als eerste te worden aangelegd omdat die het minst van alle vijf lijnen kost: 8,5 miljard baht. (Zie verder de pagina Spoorwegen)

– Een taxibestuurder die geprobeerd heeft in Huai Khwang (Bangkok) een vrouw uit Myanmar te verkrachten, is woensdag aangehouden nadat hij vier dagen op de vlucht was geweest. Gisteren vond een reconstructie plaats. De vrouw wist de verkrachting te voorkomen door te zeggen [veinzen?] dat ze menstrueerde, waarop de man eiste dat ze hem zou pijpen. Hoe dom, want ze beet hem in zijn penis en vluchtte daarna uit de taxi. Of de beet bij de reconstructie is herhaald, vermeldt het bericht niet.

– De dode vissen bij Mu Ko Surin (Surin Islands) zijn niet het slachtoffer van illegale visserij waarbij explosieven zijn gebruikt. Het Department of National Parks, Wildlife and Plant Conservation (DNP) heeft daarvoor geen bewijs kunnen vinden.

Ze reageert op een Facebook foto van de beschadigde Richelieu rots, een van de top duiklocaties in het gebied, met er omheen dode vissen. ‘We hebben daar geen sporen van een explosie gevonden’, zegt DNP-hoofd Thanya.

Een andere netizen schrijft een DNP-functionaris te hebben gesproken die opperde dat de vissen wellicht het slachtoffer waren van het gebruik van illegaal vistuig.

– Voormalig senator en voormalig hoofd van de NRC (voorloper van de nationale hervormingsraad) Paiboon vraagt het National Office of Buddhism hem toegang te verlenen tot de jaarverslagen van tempels met gegevens over hun financiën en vermogen. Als reden voor zijn verzoek noemt hij studiedoeleinden. Paiboon wil de gegevens analyseren en aan de hand daarvan richtlijnen opstellen. Hij wijst op een artikel in de nieuwe grondwet dat voorziet in openbaarmaking van niet-geclassificeerde informatie die de nationale veiligheid niet in gevaar brengt.

Tempels zijn door de Supreme Sangha Council verplicht jaarverslagen te verstrekken aan de NOB, maar sinds wanneer die verplichting geldt, meldt het bericht niet. Enkele tempels hebben al hun verslag over 2015 en 2016 ingeleverd.

– Vice-premier Prawit neemt premier Prayut in bescherming die zwaar bekritiseerd is wegens de nieuwe verkeersregels. Prawit zegt: ‘Don’t pick on him. It’s me who proposed the measures to the prime minister’, die ze vervolgens op basis van artikel 44 van de interim-grondwet in werking stelde. ‘Ik ben verantwoordelijk voor veiligheid, verkeersveiligheid en publieke veiligheid en ik wil dat de mensen veilig zijn. Maar als ze het er niet mee eens zijn, vind ik dat ook best.’

Met name het verbod om personen te vervoeren in de laadbak van een pickup truck stuitte op veel protesten. Het is inmiddels versoepeld tot maximaal zes personen tijdens Songkran. Wanneer het totaalverbod van kracht wordt, is niet bekend.

– Ten slotte een bericht over de watergevechten tijdens Songkran. Ze worden beperkt tot aangewezen gebieden. In Khon Kaen bijvoorbeeld heeft de gouverneur plaatsen in het district Muang aangewezen. Het gebruik van alcohol is er niet toegestaan. Op de hoofd- en snelwegen is het gooien met water eveneens verboden.

In Kanchanaburi worden 135 controleposten op hoofd en secondaire wegen ingericht. Ook in Narathiwat en Ayutthaya worden controleposten opgezet. De autoriteiten verwachten dat Khao San Road dit jaar rustiger is dan vorig jaar. Ze hebben een richtlijn uitgevaardigd dat de festiviteiten in de hoofdstad minder uitbundig dienen te zijn vanwege de rouwperiode van een jaar die geldt sinds het overlijden van Bhumibol.


 

Grootse plannen voor luchthaven U-tapao (vervolg)

7 april – Het eerste katern van Bangkok Post meldde het al op 4 april en gisteren deed het Business-katern van de krant het nog een dunnetjes over. Een gebied van 6.500 rai rond luchthaven U-tapao in Rayong wordt ontwikkeld tot een luchtvaartzone, die de ontwikkeling van de zogeheten Eastern Economic Corridor (EEC) moet ondersteunen.

Het EEC Policy Committee, dat onder de voortvarende leiding staat van premier Prayut, heeft tijdens zijn eerste vergadering het groene licht gegeven voor de zone. Het gebied biedt ruimte voor luchtvaartbedrijven, faciliteiten voor luchtvracht, loodsen en een onderhoudscentrum waarover Thai Airways International en Airbus al een principe-overeenkomst hebben gesloten. Bedrijven mogen voor honderd procent in niet-Thaise handen zijn. [Elders in Thailand geldt een 51-49 procents eis voor de aandelenverhouding tussen Thai en buitenlanders]

Op het verlanglijstje voor U-tapao staat een tweede runway bovenaan. Die moet over drie jaar in bedrijf zijn. Voor de financiering van een tweede terminal wordt gedacht aan een PPP-constructie (public private partnership). De terminal die over vijf jaar klaar moet zijn, vergroot de capaciteit van de luchthaven van 3 naar 15 miljoen passagiers per jaar.

De ontwikkeling van U-tapao is deel van Thailand’s ambitieuze plannen een regionaal luchtvaartknooppunt te worden. Nadat de capaciteit van de luchthaven is vergroot, is de target 30 miljoen passagiers over tien jaar en over 20 jaar 60 miljoen passagiers. Voor de plannen is een bedrag van 200 miljard baht vereist.

Woensdag zijn onder het toeziend oog van premier Prayut drie MoU’s getekend over de ontwikkeling van de luchtvaartindustrie. Ze hebben betrekking op het eerder genoemde onderhoudscentrum, luchtvrachtlogistiek en personeelsbeleid. Ondertekenaar waren de Royal Thai Navy, THAI en het Civil Aviation Training Centrum.

Behalve de ontwikkeling van U-tapao heeft Thailand nog meer infrastructurele wensen, zoals de aanleg van een hogesnelheidslijn Bangkok-Rayong, de uitbreiding van de haven van Laem Chabang en een dubbelspoor verbinding tussen Bangkok, Laem Chabang en industrietterrein Map Ta Phut. (Bron: Bangkok Post, 6 april)

Koning tekent nieuwe grondwet

Koning tekent nieuwe grondwet

7 april – Zijne Majesteit koning Maha Vajiralongkorn Bodindradebayavarangkun heeft donderdagmiddag om elf minuten over drie zijn handtekening gezet onder de 20e grondwet. Aan de grondwet die een eind moet maken aan de chronische politieke conflicten, is maanden gewerkt door een commissie (CDC), die zich nu buigt over tien organieke wetten, zodat eind 2018 op zijn laatst verkiezingen kunnen worden gehouden.

De ceremonie, in 50 jaar niet vertoond, werd bijgewoond door leden van de koninklijke familie, kabinetsleden, leden van de Privy Council, diplomaten, parlementsleden, de presidenten van het hooggerechtshof, leden van onafhankelijke organisaties en hoge ambtenaren.

Na de ondertekening speelde de Royal Guards band marsmuziek, klonken gongslagen en getrompetter en vuurden de strijdkrachten 21 saluutschoten af. In het hele land luidden tempels klokken, sloegen op drums en reciteerden monniken gebeden. (Bron: website Bangkok Post, 6 april) (Zie verder de pagina Grondwetwijziging 2)

Saluutschotem na ondertekening van de nieuwe grondwet

Update krant: Nog meer grondwet

7 april – Bangkok Post trekt vandaag de gehele voorpagina uit voor de ondertekening van de nieuwe grondwet. Het artikel is voorzien van drie foto’s van de tekenende monarch, een foto van de saluutschoten  en een kader over de tien organieke wetten.

De koning moest driemaal zijn handtekening zetten op zogeheten Samud Thai, een langwerpig boek bestaand uit samengebonden vellen papier met de handgeschreven tekst. Na ondertekening nam premier Prayut ze in ontvangst. De drie kopieën worden bewaard in het parlement, het kantoor van His Majesty’s Principal Private Secretary en het Bureau of Royal Scribe and Royal Decorations.

De laatste keer dat een zelfde ceremonie werd gehouden, was op 20 juni 1968 toen koning Bhumibol de achtste (!) grondwet tekende, dus Thailand heeft er al heel wat versleten. De eerste grondwet dateert van 1932 toen het land overging van een absolute in een constitutionele monarchie. Die werd getekend door koning Rama VII.

Het artikel gaat uitgebreid in op de roerige politieke geschiedenis van Thailand met conflicten die in de preambule van de grondwet worden toegeschreven aan machthebbers die de wet negeerden, verwikkeld waren in corruptie of machtsmisbruik en aan de bevolking geen verantwoording aflegden voor hun daden, waardoor wetshandhaving ineffectief bleek.

Verder gaat de preambule in op de totstandkoming van de nieuwe grondwet en de doelstellingen die zijn nagestreefd, zoals effectievere bestrijding van de corruptie. Het artikel besluit met een overzicht van de veranderingen die na de eerste versie op aanwijzing van de koning zijn aangebracht. Elders in de krant meer over de grondwet (zie verder).

Laadbak-verbod: Zes personen mag

7 april – Eerst was het een totaal verbod op het vervoer van personen in de laadbak van een pickup truck, daarna mocht het wel tijdens Songkran en nu mogen maximaal zes personen vervoerd worden. Een beetje verwarrend niet? Maar ja, zo gaan de zaken hier in Thailand en waarschijnlijk sterft het laadbakverbod uiteindelijk een stille dood, want het zal uiterst onpraktisch blijken voor mensen op het platteland en het vervoer van arbeiders.

Het maximum van zes personen is gisteren bekend gemaakt door regeringswoordvoerder Sansern in een poging de verwarring die bij de bevolking was ontstaan, weg te nemen. Het verbod werd woensdag van kracht en leidde toen tot de nodige boetes. Sansern legde uit dat de maatregel tot doel heeft de veiligheid van het publiek tijdens de Songkran vakantie te verzekeren.

Behalve deze maatregel is ook het dragen van veiligheidsgordels verplicht gesteld. Het geldt voor de passagiers in minibusjes en passagiers op de achterbank van personenauto’s. Volgens dit bericht worden de achterbankpassagiers niet beboet, maar krijgen ze een waarschuwing. [In een volgend bericht zal het wel weer anders zijn, BP kennende] (Bron: website Bangkok Post, 6 april)

Update krant: Geen verborgen agenda

7 april – ‘Er schuilt geen verborgen agenda achter de nieuwe verkeersregels’, zegt regeringswoordvoerder Sansern. ‘De regering is alleen maar bezorgd over de veiligheid van de bevolking. De nieuwe regels beogen het aantal verkeersongelukken terug te dringen, en verlies van levens en schade aan eigendommen te voorkomen. We hebben niet de bedoeling last te veroorzaken voor de mensen. We luisteren naar hun mening, daarom hebben we besloten de invoering uit te stellen.’

Premier Prayut citerend, zei Sansern gisteren dat de regering bereid is de mensen meer tijd te gunnen om zich aan te passen en gewend te raken aan de nieuwe regels. De regering gaat daarom meer voorlichting geven over de noodzaak ervan. Het laadbak-verbod wordt na Songkran van kracht, maar de precieze datum kon Sansern nog niet geven. De eis veiligheidsgordels te dragen wordt niet versoepeld.

Prayut heeft de autoriteiten opgedragen eerlijk te zijn en geen steekpenningen aan te nemen van mensen die de regels overtreden. Hij wil dat mensen die er getuige van zijn een filmpje maken van de omkooppoging en dat naar de politie sturen.

Partijleider Abhisit (Democraten) is niet verbaasd over het uitstel voor het laadbak-verbod daar het geen rekening houdt met de levenswijze van mensen. Hij dringt er bij de regering op aan de mensen meer tijd te geven om zich aan te passen en voor te lichten over de gevaren die ze lopen wanneer ze in de laadbak zitten.

Een lid van het Road Safety Directing Centre wijst erop dat de laadbak van een pickup truck niet voor passagiers is ontworpen. Wanneer zo’n wagen een ongeluk krijgt, lopen ze een ernstig risico, vooral wanneer wagens van de weg afraken en kantelen.

Resten van de ontploffing van een pijpbom

Twee gewonden bij ontploffing Ratchadamnoen

7 april – Twee vrouwen zijn woensdagavond gewond geraakt toen een low-impact pijpbom op de Ratchadamnoen Klang Avenue bij het Government Lottery Office ontplofte. De politie onderzoekt een eventueel verband met eerdere ontploffingen in Bangkok.

Volgens een bron vertoont de bom enige gelijkenis met een bom die in 2007 bij Major Cineplex Ratchayothin ontplofte. Nagegaan wordt of dezelfde elektrische circuits zijn gebruikt om ze tot ontploffing te brengen.

Over het motief tast de politie nog in het duister. ‘Ik ga nog niet zover om te zeggen dat het politiek gemotiveerd was, maar we kunnen niets uitsluiten totdat de boosdoeners zijn gevonden’, zegt commissaris Sanit van de gemeentepolitie. Hij hoopt aan de hand van de camerabeelden de aanstichters en eventueel medeplichtingen of het brein te kunnen vinden.

Uitbreiding vliegverkeer beperkt door aantal slots

7 april – Thailand’s grote vliegvelden barsten uit hun voegen in de aanloop naar Songkran, maar extra vluchten worden mondjesmaat ingelast om vertragingen te voorkomen. Airports of Thailand, de beheerder van zes vliegvelden, verwacht dit jaar meer passagiers dan vorig jaar. Ze voorspelt een toename met 12,1 procent naar 5,36 miljoen passagiers in de periode 5 tot 18 april, wat neerkomt op 383.2188 passagiers per dag. Parallel daaraan neemt het aantal vliegbewegingen toe met 7,2 procent naar 32.357 oftewel 2.312 per dag.

De toename wordt beperkt door het beperkte aantal beschikbare slots. De meeste luchtvaartmaatschappijen die om meer vluchten hebben gevraagd, kregen nul op het rekest. Vooral Chinese maatschappijen wilden vaker vliegen naar Bangkok, Chiang Mai en Phuket. Ze kregen toestemming voor een kleine uitbreiding.

Thai Lion Air mag het aantal vluchten Bangkok-Khon Kaen uitbreiden van vijf naar zes per dag en Bangkok-Ubon Ratchathani van twee naar drie in de periode 13 tot 16 april. Thai AirAsia heeft toestemming gekregen voor een uitbreiding op de routes naar Chiang Rai en Hat Yai, maar wordt beperkt door het aantal beschikbare toestellen.

Een handicap op Suvarnabhumi vormt de gedeeltelijke sluiting van een runway wegens onderhoudswerkzaamheden. Op het resterende deel kunnen alleen kleinere toestellen landen en opstijgen. (Bron: website Bangkok Post, 6 april)

Merit making van Abhisit tgv 71e verjaardag Democraten

Kort nieuws vrijdag 7 april

– De Democraten, Thailand’s oudste politieke partij, heeft de respectabele leeftijd van 71 jaar bereikt en dat vereiste behalve festiviteiten gisteren ook merit-making, een boeddhistisch gebruik dat ik nog steeds niet adequaat kan vertalen. De foto van partijleider Abhisit staat bij een artikel met als kop Regime urged to respect new charter. Abhisit zegt daarin zich zorgen te maken over continuering van het verbod op politieke activiteiten, maar hij denkt wel dat het verbod geleidelijk verzacht zal worden.

Firebrand (stokebrand) politicus Watana van voormalig regeringspartij Pheu Thai krijgt echter de meeste aandacht. Hij roept de regering op te stoppen met het gebruik van het draconische artikel 44 van de interim-grondwet, dat premier Prayut absoluut macht geeft als ware hij een dictator. Wanneer de nieuwe grondwet van kracht is, dient de huidige regering te fungeren als plaatshouder die voorbereidend werk doet voor de nieuwe regering. Meer weten? Lees het artikel.

– De oproep komt te laat voor het besluit van Prayut om bij de selectie van de rechters van het Constitutionele Hof en leden van een commissie, gelieerd aan de Rekenkamer, artikel 44 in te zetten. De order zou verband houden met het aflopen van zittingstermijnen voordat de wet die op hen betrekking heeft, klaar is. Die wet is in voorbereiding bij de grondwetcommissie. (Zie verder de pagina Grondwetwijziging 2 en Verkiezingsnieuws 2)

– Volgende week wordt bekend gemaakt welk bedrijf de  Automatic People  Movers (APM, ook bekend als travelators) op Suvarnabhumi mag aanleggen. Twee kandidaten komen daarvoor in aanmerking.

De krant legt niet uit wat APM’s zijn en waartussen ze een verbinding gaan vormen, maar neuzelt dat de aanleg het vierde project vormt van het uitbreidingsplan voor de zwaar overbelaste luchthaven. De contracten voor de eerste drie projecten [geen details] zijn al getekend.

De kosten van de uitbreidingen, aanvankelijk begroot op 62 miljard baht, zijn teruggebracht naar 52,6 miljard baht door lagere constructiekosten en prijsverlagingen dankzij de concurrentie. Gehoopt wordt op verdere besparingen van 10 miljard baht.

Omdat de krant het laat afweten, bijgaand een foto van het systeem op de luchthaven van Kuala Lumpur, waarvan ik al enkele malen gebruik heb gemaakt. Klik hier.

– De vrouw (27) uit Chiang Mai die tijdens een trip in Japan na een hartaanval in coma is geraakt, is teruggekeerd in Thailand. Ze heeft in Japan tweeënhalve maand in het ziekenhuis gelegen en kreeg vijf operaties. Het coma duurde elf dagen. De Thaise ambassade in Tokio dankt op haar Facebook pagina het ziekenhuis en Thai Airways International die haar heeft teruggebracht.

De vrouw die in Zuid-Korea onwel werd, kreeg in het ziekenhuis een verrassingsbezoek van popzanger Kim Jae-Joong. Hij gaf haar 20 miljoen won (613.080 baht) om de behandelkosten te kunnen betalen. De vrouw is lid van zijn fanclub. Nog steeds is onduidelijk waardoor ze onwel werd en in coma raakte. Thai Airways International heeft aangeboden haar gratis terug te brengen. De familie maakt zich zorgen over de rekening van het ziekenhuis.

Dorknoper– Permanent secretaris Areepong van het ministerie van Energie zegt dat de bouw van energiecentrales in het Zuiden nog steeds nodig is omdat de behoefte aan energie er toeneemt. Hij zei dit tegen een groep journalisten, die uitgenodigd waren voor de tweedaagse Gastech 2017 beurs en conferentie in Tokio.

Volgens Areepong neemt de regering zich voor het gebruik van duurzame energie binnen 10 jaar met 30 procent te vermeerderen, maar het is volgens hem belangrijk naar een balans te streven in het gebruik van olie, aardgas, fossiele brandstoffen en schone energiebronnen zoals wind en zonne-energie.

Mooi gesproken, ambtenaar Dorknoper, maar vrij overbodig want dat is allemaal al bekend. In het bericht wordt ook verwezen naar het gedoe rond de kolencentrale in Krabi, maar ook dat is allemaal oud nieuws.

– Een legerofficier die verdacht wordt van betrokkenheid bij de dood van rekruut Yutthakinun heeft zich gemeld bij de politie van Surat Thani. De rekruut stierf zaterdag als gevolg van mishandelingen in de gevangenis van de legerbasis Vibhavadi Rangsit in Surat Thani. Daarvoor zijn negen soldaten al aangehouden, van wie vijf zijn geschorst wegens directe betrokkenheid. De overige vier lieten na in te grijpen.

De officier was de enige tegen wie de krijgsraad geen arrestatiebevel had uitgevaardigd omdat de raad meende dat hij geen getuigen zou intimideren en knoeien met bewijsmateriaal. Hij is vijf uur verhoord door de politie, waarna hij in voorarrest is genomen.

De familie vermoedt dat meer personen betrokken waren bij de mishandeling. De commissaris van de provinciale politie in Surat Thani heeft hen gevraagd aanvullend bewijs te leveren voor dat vermoeden. (Zie verder het bericht van 4 april: Dood soldaat; legercommandant zegt ‘sorry’ en Kort nieuws van woensdag en donderdag)

– Nog een geval van een verdachte dood. In de gevangenis van Takua Pa (Phangnga) is een man (47), die er al vier jaar wegens drugsvergrijpen gevangen zat, overleden. De familie vermoedt dat hij mishandeld is omdat zijn lichaam verschillende blauwe plekken vertoonde. Ze gaat een klacht indienen bij de betrokken diensten en zegt hem pas te cremeren als recht is gedaan. Het gevangenispersoneel zegt dat hij bewusteloos raakte toen hij aan het werk was.

Een autopsie in Surat Thani heeft uitgewezen dat het slachtoffer drie gebroken ribben heeft, een gescheurde lever en gezwollen hersenen, veroorzaakt door harde voorwerpen.

– Het onderzoek naar de beschieting van agenten tijdens hun ochtendappel vorige week donderdag voor het politiebureau van Rangae (Narathiwat) heeft een eerste verdachte opgeleverd. Tegen hem is een arrestatiebevel goedgekeurd. De agenten werden vanuit een passerende pickup truck onder vuur genomen. Eén agent kwam daarbij om het leven, vijf anderen raakten gewond.

Een andere aanval vond maandag plaats op een controlepost in Krong Pinang (Yala). Die werd vanuit twee plaatsen uitgevoerd door twintig opstandelingen. Twaalf agenten raakten gewond. De politie heeft achthonderd patronen gevonden.

– Het maakt op mij de indruk van een spagaat: wat Francesca Unsworth, directeur van de BBC World Service Group, in BP zegt over de BBC Thai website, die in november vorig jaar werd gelanceerd. Enerzijds: De BBC blijft trouw aan haar redactionele waarden als de waarheid accuraat vertellen, onpartijdigheid en verslaggeving van alle partijen. Anderzijds: We moeten ook bereid zijn het werk aan te passen aan de Thaise wetten en het Thaise publiek.

‘We moeten rekening houden met gevoeligheden en wetten. Maar we moeten ook alle publieksgroepen bedienen op een wijze waarvan we vinden dat ze het best bediend worden. We moeten een gebalanceerde werkwijze vinden.’


 

Goudmijn Chatree in Pichit

Sluiting goudmijn krijgt nog een financieel staartje

6 april – De Australische moedermaatschappij Kingsgate Consolidated Ltd van de goudmijn Chatree in de provincie Pichit, die door de overheid is gesloten, eist van de regering een schadevergoeding. Dochterbedrijf Akara Resources, dat de mijn exploiteert, leidt door de sluiting een verlies van 39 miljard baht. Duizend werknemers zijn ontslagen, alleen een onderhoudsploeg van 50 werknemers ontfermt zich nog over de machines en uitrusting.

Kingsgate wil de zaak schikken op basis van de Thailand-Australia Free Trade Agreement (TAFTA), een in 2005 van kracht geworden overeenkomst tussen beide landen op het gebied van bescherming van investeringen en milieu. Die consultatie duurt hooguit drie maanden in tegenstelling tot internationale arbitrage die zich jaren kan voortslepen en Kingsgate veel geld zal kosten.

Kingsgate meent dat Thailand de overeenkomst heeft geschonden, want ze heeft zeven concessies die geldig zijn tot 2028. Het bedrijf schat dat onder de grond nog 40 miljoen ton aan gouderts ligt.

De mijn is per 1 januari van dit jaar volledig stilgelegd. In mei informeerde de regering Kingsgate over de sluiting. Dorpelingen en NGO’s klaagden al jaren over schadelijke gevolgen voor de gezondheid en drongen aan op sluiting.

Het bedrijf heeft altijd volgehouden dat het geen schade toebrengt aan het milieu en gezondheid van bewoners, en dat het zich aan alle wettelijke regels houdt. Het heeft, na geïnformeerd te zijn over de voorgenomen sluiting, talloze malen geprobeerd in gesprek te raken met de autoriteiten en premier Prayut, maar die hielden zich oost-indisch doof.

Het bedrijf is verplicht het mijngebied te herstellen en er bomen te planten, alvorens het aan de overheid over te dragen. Het gebied lijkt nu meer op een maanlandschap (zie foto). (Bron: Bangkok Post, 5 april)

Nieuwe poging visserij in ‘t gareel te brengen

6 april – De illegale visseij floreert nog steeds, alle stoere taal ten spijt om een eind te maken aan de illegale visserij. Die conclusie kan wel getrokken uit de jongste maatregel van premier Prayut om het draconische artikel 44 van de interim-grondwet in te zetten. Twee jaar nadat de EU een gele kaart heeft getrokken omdat het land niet voldoet aan de IUU-regeling (Illegal, Unreported and Unregulated Fishing) dreigt nog steeds een rode kaart die kan leiden tot een importverbod op Thaise visproducten.

De order bestaat uit 26 artikelen met eisen waaraan vissers en reders moeten voldoen. Met als belangrijkste de installatie van een VMS-systeem (Vessel Monitoring System), registratie van de vergunning op een voorgeschreven tijdstip en het bijhouden van een logboek. Registratie is vereist voor transhipment vaartuigen (boten die de gevangen vis aan wal brengen van schepen die buitengaats blijven), koelschepen, vaartuigen die brandstof en water vervoeren en andere ondersteunende schepen. Wie in gebreke blijft wordt beboet met minstens 10.000 baht,  verliest zijn vergunning en mag de zee niet meer op.

Minister Chatchai (Landbouw) zegt dat veel reders mazen in de wet opzoeken om illegaal te kunnen blijven vissen. Om die reden heeft hij Prayut gevraagd artikel 44 in te zetten. Een commissie bestaand uit vertegenwoordigers van het Department of Fisheries, de ministeries van Werkgelegenheid en Industrie, het Marine Department en andere diensten heeft het toezicht op naleving van de order. Ze kan zelfs met een rechtbankbevel vaartuigen confisqueren.

Chatchai zegt: ‘We hebben twee jaar besteed aan de IUU problemen en we willen er nu zo snel mogelijk definitief een eind aan maken. De laatste order middels artikel 44 gaat helpen ons doel te bereiken.’

De volgende inspectie door de EU wordt binnen vier maanden verwacht; dan zal blijken of deze laatste actie slechts een papieren tijger is en of de EU de gele kaart intrekt. (Zie verder de pagina De vis wordt duur betaald)

Pickup truck met passagiers in de laadbak

Regering buigt voor kritiek op laadbak-verbod

6 april – Het gisteren van kracht geworden verbod om personen in de laadbak van een pickup truck te vervoeren, geldt niet tijdens Songkran. Met die toezegging komt de regering tegemoet aan de kritiek op de social media van feestvierders die elkaar altijd vanaf die plaats met water bestoken.

Maar de eis van het dragen van een veiligheidsgordel blijft gehandhaafd, met name voor passagiers in een minibusje. De eis geldt ook voor de achterbank van personenwagens. Wanneer het laadbak-verbod van kracht wordt, is nog niet besloten.

De eerste boetes omdat een veiligheidsgordel niet werd gedragen, zijn al uitgedeeld in Bangkok, zegt adjunct-hoofdcommissaris Detnarong van de Royal Thai Police. Al uitgedeelde boetes voor overtreding van het laadbakverbod worden niet teruggegeven.

Naar een agent in Chumphon wordt onderzoek gedaan nadat hij op Facebook kritiek had geuit op het laadbak-verbod. Hij schrijft dat beter meer aandacht kan worden besteed aan controle op overtredingen van de maximumsnelheid. Een inspecteur verbonden aan het politiebureau Salui (Chumphon) heeft opdracht gekregen de agent het doel van de maatregel uit te leggen. Als blijkt dat hij de regels heeft overtreden, wordt disciplinaire actie tegen hem genomen. De politie dient de wet te handhaven en dient zich er niet tegen te verzetten, aldus de inspecteur.

Ook een agent in het diepe Zuiden heeft kritiek. Hij schrijft: ‘De mensen die de regel hebben bedacht, zitten in air-conditioned kamers en hebben geen oog  voor de armen. Hoe kunnen tien personen in de cabine van een pickup truck naar hun werk gaan? De politie zelf zit ook in de laadbak.’ [En monniken ook, weet ik uit eigen ervaring]

In Khon Kaen beboette de politie gisteren honderd overtreders binnen twee uur nadat een controlepost was opgezet. Ze kregen een boete van 200 baht. Sommige bestuurders kregen alleen een waarschuwing. De passagiers in de laadbak werden later in politiebusjes naar de stad gebracht.

In het artikel dat het grootste deel van de voorpagina beslaat, komen nog enkele burgers aan het woord. Ze zeggen dat de mensen op het platteland geen geld hebben voor het openbaar vervoer, dus reizen ze met elkaar in de laadbak om geld te besparen. Ze doen een beroep op de regering het verbod in te trekken.

LPG-prijs ongewijzigd ondanks lagere inkoopprijs

6 april – De detailhandelsprijs van LPG (liquefied petroleum gas) blijft deze maand 20,96 baht per kilo, alhoewel de prijzen op de wereldmarkt zijn gezakt met 80 dollar en de sterke baht ook een aanzienlijk voordeel oplevert.

Door de bevriezing van de prijs kan de subsidie uiit het staatsoliefonds zakken van 6,30 baht naar 3,70 baht per kilo. De uitgaven van het fonds, waarin thans 40,2 miljard baht zit, kunnen daardoor omlaag van 444 miljoen baht naar 322 miljoen baht. (Zie verder de pagina State Oil Fund)

Goed gedaan AP, maar Vorayudh houdt zijn mond

6 april – Verslaggevers van het Amerkaanse persbureau Associated Press zijn erin geslaagd Vorayudh ‘Boss’ Yoovidhya in Londen op te sporen. Maar hij weigerde hun vragen te beantwoorden. Vragen over de reden van zijn aanwezigheid in Engeland en of hij op 27 april gehoor geeft aan de oproep van het OM om zich te melden, stuitten op een ijzige stilte.

Vorayudh woensdag voor een woning in LondenAP verdient een grote pluim dat het Vorayudh’s gangen in het buitenland heeft nagegaan (zie het bericht van 29 maart: Vorayudh (Red Bullet) neemt ’t ervan). Sinds het tragische hit-and-run ongeluk in 2012, waarbij hij een motoragent dood reed, onttrekt hij zich al aan de rechtsgang. Intussen geniet hij van het goede leven, dat hij zich gemakkelijk als erfgenaam van Red Bull kan permitteren.

Het OM liet eerder weten dat tegen hem een arrestatiebevel wordt aangevraagd als hij zich weer niet meldt. Maar, zoals Veera Pratheepchaikul op de opiniepagina van BP schreef: Wat dan? Dan ligt de bal weer bij de politie die de verjaringstermijn wegens overschrijving van de maximumsnelheid al heeft laten verlopen. Veera meent: Het OM en de politie kunnen maar beter toegeven dat ze hem niet te pakken kunnen krijgen in plaats van zich in allerlei bochten te wringen om hun gedrag te verdedigen. (Zie voor alle details de pagina De zaak Vorayudh e.a.)

Rekenkamer tikt gemeente Bangkok op de vingers

6 april – De gemeente Bangkok is laks in het afdwingen van inspecties van gebouwen en controle op de naleving van brandveiligheidsvoorschriften. In een recent verschenen rapport geeft de Rekenkamer daarvan de nodige schrijnende voorbeelden.

Zo hebben de eigenaren van 82 procent van de 3.372 gebouwen nagelaten tijdig een inspectierapport bij Gemeentewerken in te leveren. Alle 330 bioscopen in de hoofdstad voldoen niet aan de wettelijke eisen, zoals het gebruik van onbrandbaar materiaal. Bordjes verboden te roken ontbreken en de noodverlichting is niet adequaat. De gemeente heeft hen in december op de vingers getikt, maar 241 hebben niets gedaan en 89 hebben om uitstel gevraagd.

Verder heeft de gemeente nagelaten illegaal geplaatste billboards te ontmantelen of billboards die afwijken van het goedgekeurde ontwerp. Van de 1.067 billboards zijn 241 illegaal. Het district Lat Krabang heeft de meeste.

De Rekenkamer wijst er ten slotte op dat de gemeente drie databases mist, die noodzakelijk zijn om naleving van de bouwverordening en brandveiligheidsverordening effectief te kunnen controleren.

Vietnamees vrachtschip uit koers

Kort nieuws donderdag 6 april

– Een Vietnamees vrachtschip is gisteren op de Chao Phraya rivier in Samut Prakan uit zijn roer gelopen en heeft drie huizen op de oever beschadigd, waarvan een ernstig. Toen het schip ’s ochtends om half negen opdoemde, renden bewoners in paniek weg. Gewonden zijn niet gevallen. Het schip, de Star 62, was op de terugweg naar Vietnam na lading gelost te hebben. De kapitein en bemanning zijn op het politiebureau van Phra Pradaeng verhoord. Het schip is 72 meter lang en heeft een bruto tonnage van 1.599 en een laadvermogen van 3.093 ton.

– Follow-up op de berichten over de dood van rekruut Yutthakinun in een legergevangenis in Surat Thani (zie het bericht van 4 april: Dood soldaat; legercommandant zegt ‘sorry’ en Kort nieuws van gisteren, waarin nog sprake was arrestatiebevelen tegen vijf personen). Met toestemming van de militaire rechtbank van de 45th Military Circle zijn negen personen in voorarrest genomen, die betrokken waren bij de dodelijke mishandeling.

De rechtbank weigerde een arrestatiebevel te verlenen voor een sergeant. Hij vormt geen risico voor het intimideren van getuigen of rommelen met bewijs. Van de negen zijn vijf geschorst omdat ze direct betrokken waren bij de mishandeling, de overigen wisten ervan maar deden geen poging het geweld te stoppen.

De moeder van het slachtoffer heeft de verdachten ontmoet en zei hen te vergeven toen ze voor haar knielden. Human Rights Watch vraagt in een gisteren uitgegeven verklaring om een onafhankelijk onderzoek. Ze dringt er bij de regering op aan een eind te maken aan lijfstraffen in het leger. (Over mishandelingen in het leger, zie de pagina Martelingen in de kazerne)

– Een Japanse vrouw (62) die in eigen land werd gezocht voor oplichting met een piramidefonds, is in Ubon Ratchathani aangehouden. Setsuko Yamabe wordt beschouwd als een van de beruchtste leiders van een bende die met het fonds 217 miljoen baht verdiende. Uit gegevens van het Immigration Bureau blijkt dat ze vijftien maal het land is in- en uitgereisd, de laatste keer in januari op een toeristenvisum via Nong Khai. Volgens de Japanse media pleegden enkele slachtoffers suïcide.

De arrestatie vond plaats in een serie zoektochten naar buitenlandse gevluchte criminelen en verdachten in de aanloop naar Songkran. De campagne heeft tot doel de veiligheid van toeristen volgende week te vergroten. Vorige maand werden drie verdachten uit Taiwan gearresteerd die met een call-centre personen oplichtten. Verder zijn verdachten aangehouden uit Rusland, Noorwegen, de VS en Israël.

– Uit waardering voor het drugsbeleid van de regering en de inzet van koning Bhumibol in de strijd tegen drugsproblemen heeft de Global Commission on Drug Policy gisteren haar jaarlijks rapport in Thailand gepresenteerd.

Volgens oud-minister Paiboon (Justitie) heeft de huidige benadering van de overheid brede erkenning gekregen. Als minister pleitte de minister ervoor softdrugs niet meer even streng te bestraffen als harddrugs, de nadruk te leggen op behandeling en marihuana toe staan voor medicinaal gebruik.

In het rapport Advancing Drug Policy Reform: A New Approach to Decriminalisation wordt gepleit een eind te maken aan de doodstraf voor drugsovertredingen en mensen die drugs voor persoonlijk gebruik in bezit hebben, niet te beboeten  omdat ze geen gevaar voor anderen opleveren.

– De prijs van Indiase visa die op de gebruikelijke weg worden aangevraagd, is sterk verhoogd, maar het tarief voor e-visa aanvragen blijft ongewijzigd. De prijs voor een multiple entry zakelijk visum voor 1 en 5 jaar is enkele duizenden baht verlaagd. Eerder verlengde India de geldigheidsduur van een e-toeristenvisum van 30 naar 60 dagen. Thailand is een van de twintig landen waarvan toeristen een multiple entry visum voor 5 jaar kunnen aanvragen. India overweegt nog meer versoepelingen voor Thaise toeristen, dus die hoef ik niet te noemen.

– De contracten voor twee nieuwe metroroutes worden deze maand getekend. Het gaat om de Yellow Line (30,4 km, kosten 52 miljard baht) Lat Phrao-Samrong en de Pink Line Khae Rai-Min Buri (34,5 km, kosten 54 miljard baht). De aanleg duurt drie jaar. De lijnen breiden verder het netwerk uit van Bangkok naar buurprovincies. Maandag werd een sectie van de Southern Green Line in gebruik gesteld (Soi Bearing-Samrong).

Minister Arkhom (Transport) is tevreden over de voortgang: de meeste projecten zijn op schema. Voor drie andere metroprojecten vraagt de MRTA in juni toestemming aan het kabinet. Een daarvan bij mij in de buurt is de Orange Line tussen station Thailand Cultural Centre naar Min Buri.

Taxichauffeur Phusadee Anchanphati met 't korte lontje– De taxichauffeur die halverwege de rit twee passagiers haar wagen heeft uitgezet, heeft in het openbaar haar excuses gemaakt, maar de politie gaat haar desondanks vervolgen. Over de vrouw is in 2014 en 2015 ook al geklaagd. In 2015 zou ze onder bedreiging met een mes 10.000 baht van een passagier hebben gestolen, wat ze ontkent, en in 2014 2.000 baht. Ze heeft toen ook de passagier uit haar wagen gezet. Het incident vorige maand werd bekend door een videoclip. De vrouw zegt gestopt te zijn met haar werk als taxichauffeur.

– De ouders van zeventien leerlingen die vorig jaar mei zijn omgekomen bij een brand in de slaapzaal van hun school in Chiang Rai stellen de eigenaar verantwoordelijk voor de tragedie. Ze verwijten hem nalatigheid.

Twee ouders van de meisjes hebben met hulp van rechtsexperts gisteren de Chiang Rai Provincial Court gevraagd de zaak te onderzoeken. Voor de politie en het OM is de zaak afgedaan; ze hebben ook niemand aansprakelijk gesteld.

Maar de ouders zeggen dat adequate veiligheidsvoorzieningen in het gebouw ontbraken. De slaapzaal op de eerste verdieping had geen nooduitgang, geen noodverlichting en voor de ramen zaten tralies. De brand brak uit op de begane grond. Enkele meisjes en een onderwijzeres zagen kans te ontsnappen.

– Thailand en Maleisië gaan de militaire banden aanhalen. De twee landen hebben dat afgesproken tijdens een tweedaags bezoek van legercommandant Chalermchai en een delegatie aan Kuala Lumpur. De banden zijn al aanzienlijk verbeterd sinds de legers gezamenlijk trainen en het kader bezoeken uitwisselt. Afgesproken is dat gezamenlijke grenspatrouilles worden gehouden en de commandanten in het veld direct met elkaar contact houden. Maleisië heeft een nieuwe legerleider en dat leverde een felicitatie van Chalermchai op.

– Lof voor het parlement. Gezondheidsactivisten, waaronder de Breastfeeding Centre Foundation, hebben het parlement geprezen voor het aannemen van een wet die de promotie en marketing van voedsel voor baby’s en peuters beperkt. Fabrikanten, importeurs en distributeurs mogen geen gratis melkmonsters en kortingsbonnen meer uitdelen aan zwangere vrouwen en hen benaderen voor het geven van advies. Etiketten dienen duidelijk te zijn en aan te geven voor welke leeftijdscategorie een product bedoeld is.

Kinderarts Sitipattana is blij met de wet omdat die beter dan tot nu toe borstvoeding bevordert. Hij zegt dat burgergroepen die borstvoeding propageren, de industrie in de gaten houden of ze zich aan de wet houdt. De wet is een uitvloeisel van de ratificering door Thailand van de International Code of Marketing of Breastmilk Substitutes. (Zie verder de pagina Gezondheidszorg)

– Dreigende taal van vice-premier Wissanu. De hoofden van overheidsdiensten die aan wetgeving werken, vliegen de laan uit als ze het werk niet tijdig, dat wil zeggen binnen 240 dagen nadat de nieuwe grondwet van kracht is, afronden. Het gaat om een wet op de begrotings en financiële discipline, een wet op het verzamelen van publieke meningen en een wet die de bevolking toestaat deel te nemen aan anti-corruptie pogingen. Maar alweer wordt de soep niet zo heet gegeten als ze wordt opgediend want sommige wetten hoeven alleen geamendeerd te worden, zegt Wissanu.

– Het Hof van Beroep heeft de vrijspraak gehandhaafd voor de drie verdachten van de beschieting en bomaanslag op een rallyterrein van de PDRC (protestbeweging tegen regering Yingluck) in februari 2014 in Trat.

Volgens het vonnis is het Hof niet overtuigd door de getuigenverklaringen en het DNA-bewijs, die ter ondersteuning van het door het OM ingestelde beroep zijn overlegd. Een van de drie was door de rechtbank veroordeeld voor het ongeautoriseerd bezit van vuurwapens en munitie, maar het Hof achtte het bewijs hiervoor onvoldoende.

Bij de aanval raakten achttien personen gewond, van wie negen ernstig. De slachtoffers hebben van de verdachten een financiële compensatie geëist van 605.260 baht. De drie mannen worden ook verdacht van betrokkenheid bij vier soortgelijke incidenten in Trat, Chanthaburi, Chon Buri en Kanchanaburi, maar dat ontkennen ze.

– De River Assembly, een groep van zakenlui en academici op het gebied van stadsontwikkeling en wetgeving, hebben gisteren tijdens een persconferentie in het Bangkok Art and Culture Centre andermaal hun bezwaren geuit tegen de aanleg van de New Landmarkt of Thailand, een [foeilelijke] promenade van tweemaal 7 kilometer langs de oever van de Chao Phraya. De groep pleit voor schorsing van het project en het houden van openbare hoorzittingen.

Gouverneur Aswin van de gemeente heeft onlangs bekend gemaakt dat bedrijven deze maand worden uitgenodigd zich op het project in te schrijven. De plannen worden niet gewijzigd, de aanleg begint in juli, zei hij.

De voormalig president van het Engineering Institute of Thailand maakt zich ernstige zorgen over de gevolgen voor het milieu. Voor de promenade moeten duizend palen worden geslagen in de rivier, waardoor de waterstroom wordt gehinderd. Hij zegt dat in het buitenland dergelijke projecten een studie vereisen naar het maritiem ecosysteem. ‘Wij hebben niets bestudeerd.’

– Dertig bewoners vragen de provincie Phuket om hulp omdat de Kamala TAO (tambon administration organisation, zoiets als gemeentebestuur) dinsdag is begonnen hun huizen te slopen. Die zouden zonder toestemming gebouwd zijn.

De TAO beschuldigt de bewoners ervan hun huizen te hebben gebouwd op een stuk grond bij een openbaar park, waar een tsunami gedenkteken staat. De bewoners zeggen over documenten te beschikken om te bewijzen dat ze er al lange tijd legaal wonen. De zaak is nu onder de rechter.


 

Taxibestuurders deugen wel/niet

5 april – Twee tegengestelde meningen in de rubriek met ingezonden brieven van Bangkok Post. Een afzender schrijft dat het journaal van zondagavond melding maakte van bestuurders die vrouwelijke passagiers probeerden aan te randen, passagiers uitscholden en hen de taxi uitzetten.

‘De beste manier om zulke problemen te voorkomen is om Uber of Grab te bellen, want zij weten welke chauffeur een bepaalde passagier vervoert.’ Hij wijst erop dat de chauffeurs van klanten een rating krijgen en dat de chauffeurs een hoge rating nastreven. De briefschrijver geeft het advies de app te gebruiken; want wanneer een Grab taxi op straat wordt aangehouden, kan het bedrijf de klant niet aan de bestuurder koppelen.

Een andere briefschrijver vindt taxibestuurders helemaal niet zo slecht. Alhoewel hij/zij in de loop der jaren aanvaringen heeft gehad met lastige bestuurders, beoordeelt hij/zij hen als beleefd, competent en eerlijk.

‘Er is ongetwijfeld ruimte voor verbetering en ik verwelkom de komst van Uber en Grab, want dat zal traditionele taxi’s stimuleren op meer professionele wijze te concurreren. Maar vergeleken met hun collega’s in veel andere grote wereldsteden zijn Thaise taxibestuurders een toonbeeld van goed gedrag. Bovendien zijn de tarieven in Bangkok de laagste ter wereld.’ (Bron: Bangkok Post, 4 april)

Ministerie van Handel bezorgd over Trump’s dreigement

5 april – Bangkok Post denkt dat de soep niet zo heet wordt gegeten als ze wordt opgediend, maar het ministerie van Handel is op zijn hoede. Het heeft nog voor Songkran een vergadering uitgeschreven over de gevolgen van Trump’s uitspraken op vrijdag voor de Thaise export. Voor de vergadering worden Thaise exporteurs, importeurs, Amerikaanse investeerders in Thailand en overheidsdiensten uitgenodigd.

Trump beschuldigde zestien landen ervan verantwoordelijk te zijn voor de onevenwichtige Amerikaanse handelsbalans. Hij wil daaraan een eind maken. Thailand is een van de drie Aziatische landen die genoemd zijn, naast Vietnam en Indonesië. Thailand had in 2016 een handelsoverschot met de VS van US$ 18,92 miljard.

Minister Apiradi TantrapornMinister Apiradi (Handel) heeft opdracht gegeven voor een onderzoek naar de gevolgen met name op het gebied van intellectueel eigendomsrecht (IP), belasting en niet fiscale privileges. Voor de korte termijn verwacht de minister geen gevolgen. Het ministerie handhaaft zijn prognose van 5 procent groei van de export dit jaar.

Apiradi zegt: ‘Wat we nu moeten doen is te bekijken welke goederen en diensten we exporteren en wat we importeren en ons voorbereiden op het effect voor elk product wanneer de VS maatregelen neemt.’

Het grootste deel van de Thaise export naar de VS bestaat uit half-fabrikaten. Thailand heeft recent zijn investeringen in de VS vergroot, met name in de voedselindustrie, zoals tonijn en garnalen. In april publiceert de VS de update van de IP-lijst, waarop Thailand op de priority watch list staat.

De minister hoopt dat de VS rekening houdt met de goede relaties tussen beide landen en de mogelijkheid om in de toekomst wederzijds voordeel te behalen uit een strategisch partnerschap.

Voorzitter Nopporn van de Thai National Shippers’ Council verwacht dat grote exporteurs geen nadeel zullen ondervinden van de Amerikaanse maatregelen, maar kleine bedrijven zijn te zwak om het hoofd te bieden aan de onverwachte situatie. (Bron: Bangkok Post, 4 april) (Zie verder het commentaar van BP van 4 april: De soep van Trump is niet heet, proef maar)

Narathiwat: ‘Onschuldige’ man doodgeschoten door  agenten

5 april – De familie van een 28-jarige man die een week geleden in Rueso (Narathiwat) door agenten is doodgeschoten, omdat hij met een vuurwapen zou hebben gedreigd, zegt dat hij nooit een vuurwapen bij zich had. Zijn zuster zegt enkele schoten te hebben gehoord, nadat ze weggevoerd was van de pickup truck waarin zij, haar broer en een buurman reisden en die gestopt was door agenten. Ook de buurman kwam bij de beschieting om het leven.

Volgens de politie werden haar broer en de buurman verdacht van een dodelijke aanval op het gezin van een dorpshoofd begin deze maand. De zuster zegt dat de politie tijdens haar verhoor beweerde dat ze niet stopten toen ze de controlepost naderden, maar de zuster ontkent. Bovendien was er op de route geen bemande controlepost.

Gareemah Bueraheng, 46De moeder heeft nu nog één dochter. Haar tweede zoon is bij een verkeersongeval om het leven gekomen. Isma, de doodgeschoten zoon, was de hoop van het gezin dat als rubbertapper werkte. Een jaar geleden had hij in Indonesië een graad in geschiedenis behaald. Hij deed sociaal werk en was onlangs aangenomen op een islamitische school in Rueso.

De moeder zegt dat haar dochter in een diepe depressie is geraakt en veel huilt. Ze was vanaf gehoorafstand getuige van een schokkend indident en was lange uren verhoord.

Het incident vertoont een opvallende gelijkenis met de staandehouding van een Lahu jongen die gedreigd zou hebben met een granaat en van drugshandel is beschuldigd. Zie voor deze affaire het laatste bericht van 29 maart: Politie maakt beelden beschieting Lahu niet openbaar.

Regering handhaaft verbod op politieke activiteiten

5 april – De junta handhaaft haar verbod op politieke activiteiten, alhoewel de koning de nieuwe grondwet morgen tekent. ‘Wacht alsjeblieft tot de dingen ordelijk zijn. Er is nog een jaar te gaan voor de verkiezingen worden gehouden’, zegt vice-premier Wissanu.

Premier Prayut zegt dat de road map naar de verkiezingen, zoals vastgelegd in de grondwet, onveranderd van kracht blijft (zie bijgaand kader). Hij noemt de ondertekening dag 1 van de road map. ‘Het opstellen van de organieke wetten [vereist ter uitwerking van de grondwet] gaat volgens het oorspronkelijke tijdschema door.’

Gevraagd naar zijn reactie op berichten dat leden van het parlement en de nationale hervormingsraad ontslag willen nemen om aan de verkiezingen te kunnen deelnemen, zei Prayut daar geen bezwaar tegen te hebben. Maar ze moeten binnen 90 dagen nadat de grondwet van kracht is, aftreden.

Naar verwachting gaat Thailand op zijn laatst in oktober volgend jaar naar de stembus, maar dat hangt af van de goedkeuring door het parlement van de vier organieke wetten, die minimaal vereist zijn voor de verkiezingen. [In totaal zijn tien organieke wetten in voorbereiding] De grondwetcommissie heeft al de laatste hand gelegd aan twee: een over de Kiesraad en de andere over politieke partijen. Ze worden op 18 april aan het parlement aangeboden. (Zie verder de pagina’s  Grondwetwijziging 2 en Verkiezingsnieuws 2)

Songkranfestiviteiten moeten stoppen om middernacht

5 april – De festiviteiten op Songkran moeten dit jaar om middernacht stoppen. Provinciale gouverneurs zijn verantwoordelijk voor incidenten die voor of na 12 uur plaatsvinden. Vice-premier Prawit heeft dit gisteren bekend gemaakt na het kabinetsberaad.

Het kabinet heeft niet het idee voor een ‘Midnight Songkran Celebration’ besproken. Dat idee is door de toerismesector in negentien provincies gelanceerd. Maar het kabinet vindt veiligheid van groter belang. De festiviteiten dienen ook bescheiden te zijn omdat het land nog in rouw is.

Gouverneur Aswin van Bangkok zegt dat op sommige plaatsen zoals Khao San Road extra veiligheidsmaatregelen van kracht zijn. Supersoakers zijn verboden evenals alcohol, aanstootgevende kleding en het gebruik van poeder. De feestvierders wordt op het hart gedrukt spaarzaam met water om te springen.

Voor de periode 4-24 april heeft de regering een three sevens (7-7-7) veiligheidsplan goedgekeurd. In die periode vallen de zogeheten seven dangerous days, waarin het aantal verkeersslachtoffers elk jaar omhoog schiet. Het plan voorziet in de plaatsing van verkeersborden en -lichten en controleposten. Het openbaar vervoer heeft opdracht gekregen zijn diensten uit te breiden om de toestroom aan passagiers te kunnen verwerken.

NACC relativeert vertrek vice-presidenten Mahidol

5 april – Dertien vice-presidenten van de Mahidol universiteit (MU) hebben hun functie ter beschikking gesteld, maar bij de NACC gaan geen bellen rinkelen. Ze zijn opgestapt nu de NACC sinds maandag een vermogensverklaring eist. Volgens NACC-president Watcharapol vinden ze de verklaring [die niet openbaar wordt gemaakt] een te grote last vormen.

MU-president Udom zegt dat de dertien het recht hebben op te stappen. ‘Als ze willen vertrekken, kunnen we hen niet dwingen te blijven.’ Overigens blijven ze wel lesgeven. In een verklaring, gisteren uitgegeven en getekend door Udom, zegt de MU dat het vertrek geen poging is controle van hun vermogen door de NACC te vermijden. Ze waren overvallen door de maatregel en hadden slechts vier werkdagen om de verklaring op te stellen. Omdat het lastig zal zijn vervangers te vinden, is hun gevraagd of ze tijdelijk willen waarnemen.

Secretaris Mongkolkit van het National Anti-Corruption Network heeft de NACC gevraagd onderzoek te doen of ze de controle wilden ontlopen. Hij vindt dat de NACC met terugwerkende kracht hun vermogen moet inspecteren, maar Watcharapol wijst erop dat de NACC alleen onderzoek kan doen wanneer iemand wordt verdacht.

Thailand telt 564 vice-presidenten aan 84 universiteiten die met hun financiële billen bloot moeten. Bij de Chulalongkorn universiteit voldoen alle negen vice-presidenten aan de nieuwe eis.

Netiwit Chotiphatphaisal

Kort nieuws woensdag 5 april

– Netiwit Chotiphatphaisal, fervent criticus van de dienstplicht, heeft gisteren in Samut Prakan een beroep gedaan op de uitstelregeling voor studenten. Hij wil eerst zijn studie politicologie aan de Chulalongkorn universiteit afmaken. In het rekruteringscentrum maakte hij van zijn hart geen moordkuil door de tekst omhoog te houden: ‘There are several ways to demonstrate patriotism. Mandatory conscription is obsolete (achterhaald) and unnecessary.’ Samut Prakan rekruteert dit jaar 785 jongemannen. De loting begon zaterdag en duurt tot vandaag.

Dramatischer was het protest van een 58-jarige man in Nua Khlong (Krabi) die zich opgehangen heeft omdat zijn zoon het leger in moet. Hij had al met die protestdaad gedreigd. Het lichaam is voor een autopsie naar het Nua Khlong ziekenhuis gebracht.

– Het kabinet gaat akkoord met de aanschaf van nog eens tien Chinese VT-4 tanks ad 2 miljard baht. De tanks dienen ter vervanging van de Amerikaanse M-41 lichtere tanks die al 40 jaar in gebruik zijn. In totaal wil Defensie 49 tanks aanschaffen. De tanks gaan naar drie bataljons. Eerder kocht het leger 28 tanks, dus nu staan nog 11 tanks op het verlanglijstje. Premier Prayut wijst erop dat westerse tanks driemaal zo duur zijn. Zorgen over de kwaliteit van de Chinese exemplaren maakt hij zich niet. Een aanbestedingscommissie heeft specificaties, capaciteiten en prijzen vergeleken.

– Thailand komt niet langer artsen en medisch personeel tekort. Het land beschikt over 2,28 artsen en verpleegsters per 1.000 inwoners en voldoet daarmee aan de aanbevelingen van wereldgezondheidsorganisatie WHO. Maar de ongelijke verdeling over het land vormt wel een probleem, aldus adjunct secretaris-generaal Weerasak op een forum van het National Health Commission Office.

Volgens NHCO-medewerker Thinnakorn hoeft het land de komende 10 jaar geen extra artsen en verpleegsters op te leiden gezien de afname van het geboortecijfer. Er dreigt wel een tekort aan apothekers, daar veel studenten farmacie de neiging hebben na hun eerste jaar van studierichting te veranderen. Thinnakorn wees er verder op dat de kosten van gezondheidszorg zullen toenemen omdat de bevolking vergrijst. De regering zei hij, dient meer aandacht te besteden, aan de eerstelijns hulp. (Zie ook de pagina Gezondheidszorg)

– De man die zijn ex-vriendin heeft doodgeschoten (zie Kort van Nieuws van gisteren, eerste bericht) heeft bekend haar een dag voor de moord te hebben bedreigd, wat hem schuldig maakt aan moord met voorbedachten rade. Een dag later liet hij de banden van haar auto leeglopen. Het slachtoffer heeft een week eerder aangifte tegen hem gedaan wegens de diefstal van haar motorfiets.

Behalve wraak omdat ze met hem wilde breken, had het incident ook nog iets te maken met een lening van 700.000 baht bij de Teachers Council of Thailand, waarbij zij werkzaam was, maar hoe dat precies zit, is me niet duidelijk. Gisteren vond een reconstructie plaats, waarbij toeschouwers de doodstraf voor hem eisten.

– Wanneer er eindelijk een gemeenschappelijk kaartje komt voor het openbaar vervoer, krijgt de MRTA (exploitant van de metro) de schone taak van een centraal clearing house. De MRTA incasseert het geld en verdeelt het later over de vervoerders. Het nieuwe systeem gaat gebruikt worden door de Expressway Authority of Thailand, de exploitanten van veerdiensten, MRT (ondergrondse metro), BTS (skytrain) en ARL (light rail verbinding naar Suvarnabhumi). Die laatste twee nemen het naar verwachting midden dit jaar in gebruik. De stadsbussen en de Purple Line komen er in oktober bij en twee andere lijnen waaronder de Blue Line (Bang Sue-Hua Lamphong) nog later.

– Vorderingen in het onderzoek naar de dood van rekruut Yutthakinun in een legergevangenis in Surat Thani (zie het bericht van 4 april: Dood soldaat; legercommandant zegt ‘sorry’). De politie gaat voor vijf personen een arrestatiebevel aanvragen. Twee, werkzaam in de gevangenis, worden al aan de tand gevoeld over hun rol bij zijn dood. Zij zijn overgeplaatst.

Uit de autopsie is gebleken dat het zwaar mishandelde slachtoffer is overleden aan beschadiging van de nieren. Onderzoekers hebben gisteren in de gevangenis vijf getuigen verhoord. De moeder heeft gezegd haar zoon pas te cremeren wanneer de arrestatiebevelen zijn uitgevaardigd. Ze heeft vertrouwen in een eerlijke rechtsgang daar de legercommandant dit heeft beloofd.

– De Russische ambassade, metro, Airport Rail Link en andere openbare plaatsen worden extra bewaakt vanwege de ontploffing in de ondergrondse van St. Petersburg. De Thaise ambassade in Moskou heeft Thais in St. Petersburg en andere grote Russische steden gevraagd reizen achterwege te laten en drukke plaatsen te mijden. De ambassade heeft een hotline geopend en is ook via Facebook bereikbaar. Premier Prayut heeft de Russische premier per brief een hart onder de riem gestoken en minister Don van Buitenlandse Zaken heeft zijn Russische collega gecondoleerd.

– Het Independent Committee for Consumer Protection roept het parlement op een amendement op de Consumer Protection Act te heroverwegen omdat het een toekomstige wet op de vorming van consumentenrechten diensten kan hinderen. Die wet vloeit voort uit de nieuwe grondwet. Ik zal verder geen poging doen de bezwaren te verduidelijken, want die zijn voornamelijk procedureel van aard. En aan geneuzel over procedures heb ik een hekel. BP blijkbaar niet, want die legt het uitgebreid uit.

boiling frog– De uitdrukking ken ik niet: boiling frog crisis, maar ik vind hem wel grappig gevonden. Economische experts [wat zou een land zonder experts zijn] waarschuwen voor zo’n crisis oftewel trage economische groei wanneer de particuliere en industriële sectoren zich niet snel moderniseren.

Volgens docent economie Apichat van de Thammasat universiteit ontbeert 70 procent van de Thaise fabrieken innovatie. Ze maken geen eigen producten en worden zwaar getroffen wanneer de wereldeconomie vertraagt.

De teruggang in buitenlandse investeringen is volgens hem te wijten aan een gebrek aan concurrentiekracht in het gevecht met andere landen. Om daaraan een eind te maken dient de regering te zorgen voor vakbekwaam personeel, een betere technologie en innovatie.

Apichat vergeleek tijdens een seminar de economische situatie met een kikker die levend gekookt wordt. Als hij in heet water wordt gegooid, springt hij eruit maar als het water geleidelijk warmer wordt, blijft hij en past zijn lichaamstemperatuur aan tot het te laat is en hij het loodje legt.

Hij zegt: ‘Als we onze industriële structuur niet aanpassen, zijn we niet in staat te concurreren met andere landen en zullen we net als die kikker sterven.’

– 213 staatloze leerlingen hebben voortaan dezelfde rechten als hun leeftijdsgenoten, nu ze het Thaise burgerschap hebben verworven. Ze maken deel uit van een groep van 1.164 staatloze leerlingen die in het district Thong Pha Phum (Kanchanaburi) een aanvraag hebben gedaan om te worden genationaliseerd. Gisteren kregen de gelukkigen hun ID-kaart uitgereikt. Student Thongdee zei blij te zijn want nu kan hij een beurs aanvragen en een studielening afsluiten.

– Studenten die aan de Suan Dusit Rajabhat universiteit zijn afgestudeerd op het programma early childhood education, zijn kwaad dat ze nog geen onderwijsbevoegdheid hebben gekregen. Ze hebben premier Prayut gevraagd hen te helpen. Omdat ze nog geen onderwijsbevoegdheid hebben, kunnen ze niet deelnemen aan het toelatingsexamen voor onderwijzers van de Teachers Council of Thailand. Dat examen is verplicht voor een baan op een openbare school. (Zie verder de pagina Onderwijs 2)

– Boeren in Ayutthaya hebben rijst geplant op een perceel van 7 rai waarop wijlen koning Bhumibol in 1996 rijst oogstte voor zijn koninklijke projecten. In 1995 tijdens ernstige overstromingen leidde hij water naar het veld af om de huizen van boeren te sparen. De rijst kan eind mei worden geoogst wanneer een ceremonie wordt gehouden ter herdenking van de koning.


 

Transgenders: niet ziek, maar nog steeds ’n beetje raar

Transgender bij de loting4 april – Deze maand vindt tot 12 april de jaarlijkse loting plaats voor de dienstplicht. Dit jaar worden 103.097 dienstplichtige Thai opgeroepen, van wie 76.953 het leger in moeten. Dat gebeurt in 928 districten. Wie geluk heeft, loot uit, wie pech heeft loot in, maar er zijn ook Thai die zich vrijwillig melden, want de soldij lokt.

Transgenders werden tot 2011 afgekeurd omdat ze aan een ‘mentale ziekte’ zouden lijden, maar die verklaring geldt niet meer. Ze worden nu afgekeurd omdat hun lichaam niet overeenkomt met hun geboortesekse of omdat ze een sekseveranderende operatie hebben gehad.

In een featureverhaal, gebaseerd op een artikel in Spectrum, de zondagbijlage van Bangkok Post, kom ik erop terug. Het leger mag zijn leven hebben gebeterd, maar dat geldt niet voor de media die kathoey, het Thaise woord voor transgender, bij voorkeur beschrijven als weirdo’s. En ze staan ook nog steeds bloot aan discriminatie door (grote?) delen van de bevolking.

De soep van Trump is niet heet, proef maar

4 april – De soep wordt nooit zo heet gegeten als ze wordt opgediend, en die uitdrukking geldt ook voor de harde uitspraken die de Amerikaanse president Trump vrijdag heeft gedaan over ‘oneerlijke handelspraktijken’. De eerste berichten uit Washington waren afschrikwekkend: Thailand en vijftien andere landen staan op een lijst van landen met importeurs [in de VS] die zwendelen. De president beloofde ze aan te pakken. Bovenaan die lijst staat, en dat zal niemand verbazen, China.

Maar de eerste berichten waren enigszins aan de sensationele kant, sust Bangkok Post in haar hoofdredactioneel commentaar de commotie die bij Thaise exporteurs is ontstaan. De Amerikaanse minister van Handel heeft gezegd dat niet elk land op die lijst een boosdoener is. Ze worden de komende negentig dagen een voor een beoordeeld.

Zoals al gemeld gaat het om landen met een handelsoverschot. Thailand bijvoorbeeld exporteerde in 2016 goederen ter waarde van US$ 29,49 miljard naar de VS en importeerde voor $ 10,57 miljard. Trump wil aan die onbalans een eind maken maar het lijkt erop dat dit bij Thailand niet gaat lukken, schrijft BP. Een groot deel van de export bestaat uit landbouwproducten en die kosten de VS geen banen. De meeste garnalen en jasmijnrijst op de Amerikaanse eettafels komen uit Thailand. En industriële producten, zoals auto-onderdelen en computerchips, maken onderdeel uit van een aanvoerketen.

Dus schrijft BP: Na negentig dagen zal Thailand waarschijnlijk weinig of geen enkele verandering zien in het Amerikaanse handelsbeleid. Ergo: aanvallen op de soep! (Bron: Bangkok Post, 3 april)

Opinie: Gevangenissen zijn voor arme mensen

4 april – In gevangenissen worden altijd arme mensen opgesloten, want rijke mensen die een misdrijf hebben gepleegd, gaan vrijuit, zei vorige week de kleurrijke ex-eigenaar van chique massagesalons en ex-politicus Chuvit Kamolvisit, die tegenwoordig een eigen tv-show heeft. Ik ben het volledig met hem eens, schrijft Veera Prateepchaikul in zijn wekelijkse rubriek op de opiniepagina van Bangkok Post. Want als je een berg geld hebt, zeg 300 miljard baht, kun je een kat een hond noemen en iedereen zal het met je eens zijn.

logo Veera PrateepchaikulVeera blikt terug op de affaire Vorayudh, de puissant rijke Red Bull erfgenaam, die vijf jaar geleden een motoragent dood reed en sindsdien in het buitenland een jet-set leven leidt, maar ook is gesignaleerd in Thailand. Vijfmaal heeft het OM hem al opgeroepen voor verhoor en alle keren kwam hij niet: hij was te ziek of had het te druk. Nadat hij ook vorige week verstek liet gaan, zegt het OM hem nog eenmaal te zullen oproepen. Wanneer hij dan weer niet komt, wordt een arrestatiebevel tegen hem uitgevaardigd.

Veera: En wat dan? De bal ligt dan weer terug bij de politie die hem vanaf het begin de hand boven het hoofd heeft gehouden door bijvoorbeeld de verjaringstermijn van zijn overschrijding van de maximumsnelheid te laten verlopen.

‘Gaat de politie hem arresteren? Ik vraag het me af. Waarom verklaren OM en politie niet in het openbaar en openhartig dat ze hulpeloos zijn om Vorayudh voor de rechter te brengen? Dan kunnen we deze zaak afsluiten en als een fait accompli accepteren dat gevangenissen in dit land niet bedoeld zijn voor de super-rijken, die altijd de dans ontspringen, zoals Chuvit zei.’ (Bron: Bangkok Post, 3 april) (Zie voor alle details de pagina De zaak Vorayudh e.a.)

Nieuwe terminal U-tapao

Grootse plannen voor luchthaven U-tapao

4 april – De nieuwe terminal is nog niet eens in gebruik genomen en nu al maakt de regering plannen voor een volgende terminal en een tweede runway op luchthaven U-tapao in Rayong. De luchthaven moet samen met Suvarnabhumi en Don Mueang een luchtvaartknooppunt worden voor de oostkust en een springplank voor de zogeheten Eastern Economic Corridor.

Deze maand krijgt een Amerikaans consultancybureau de opdracht een masterplan te maken voor de verdere ontwikkeling van U-tapao. Het plan beperkt zich niet alleen tot de ontwikkeling van de luchthaven, maar gaat ook in op verwante activiteiten zoals voorzieningen voor onderhoud, reparatie en renovatie van toestellen, logistiek en een trainingscentrum voor luchtvaartpersoneel. Thai Airways International en Airbus hebben al een principeovereenkomst gesloten over dat onderhoudscentrum.

Directeur Worapol van de nieuw gevormde U-tapao Airport Authority (UAA) zegt dat een tweede runway met een lengte van 3.500 meter parallel aan de bestaande runway als eerste aan de beurt komt. Een jaar later volgt de nieuwe terminal die een capaciteit krijgt van 15 miljoen passagiers per jaar.

U-tapao Airport Authority (UAA) directeur Worapol TongprichaDe UAA denkt dat het passagiersverkeer jaarlijks met 10 tot 12 procent zal stijgen. Dit betekent dat het 10 jaar duurt voor de nieuwe terminal die nu voor 80 procent klaar is, volledig in gebruik is met 3 miljoen passagiers per jaar. Naar verwachting gaat die in augustus dit jaar open.

De UAA verwacht dat het aantal passagiers dit jaar 1,2 miljoen bereikt tegen 710.000 vorig jaar en 170.000 in 2015. De runway van U-tapao is thans voor 40 procent van zijn capaciteit in gebruik.

Wanneer de nieuwe terminal opengaat, wordt de oude gesloten en omgebouwd tot kantoorruimte voor luchtvaartmaatschappijen en –bedrijven. Omdat de nieuwe terminal groot genoeg is, is het niet nodig de oude terminal te handhaven voor bijvoorbeeld binnenlandse vluchten. (Bron: website Bangok Post, 3 april)

Koning tekent donderdag nieuwe grondwet

4 april – Bangkok Post kopt vandaag boven haar openingsartikel: King to sign charter on Thursday. Dus niet morgen, ook niet vrijdag maar de dag ertussen alsof de datum ertoe doet. Maar misschien had de koppenmaker geen inspiratie om iets beters te bedenken, dat zou kunnen.

De nog niet gekroonde koning Vajiralongkorn oftewel Rama X zet in de Ananta Samakhom Throne Hall zijn handtekening, ook al zo’n belangrijke mededeling. In die hal staat de urn van koning Bhumibol, waar nog steeds Thai elke dag de laatste eer bewijzen, voor het overgrote deel vrouwen.

De ceremonie wordt bijgewoond door leden van de koninklijke familie, leden van de Privy Council (een adviesorgaan van de koning, waarvan de invloed volgens kenners wordt overschat), kabinetsleden, diplomaten, parlementsleden, leden van de grondwetcommissie (CDC, die maanden aan de grondwet heeft gewerkt) en nog enkele bobo’s.

De ceremonie wordt afgesloten met gongslagen, getrompetter, marsmuziek gespeeld door de Royal Guards en 21 saluutschoten. Ook tempels in het land mengen zich in deze kakofonie van geluiden met klokgelui en getrommel.

Parlementsvoorzitter Pornpetch is vol vertrouwen dat deze grondwet [ik ben de tel kwijt de hoeveelste sinds 1932, toen de absolute monarchie plaatsmaakte voor de constitutionele monarchie] gaat helpen corruptie te voorkomen en onderdrukken. Enkele organieke wetten die vereist zijn voor de grondwet, bevatten daarvoor maatregelen. Zo kunnen verdachten van corruptie worden berecht in absentia.

De ontwerp-grondwet was in augustus klaar en moest daarna op aanwijzing van de koning gewijzigd worden. Een speciale commissie boog zich daarover. In februari kreeg de koning de gewijzigde wet. Na de ondertekening heeft de CDC 240 dagen de tijd om tien organieke wetten te schrijven en het parlement heeft twee maanden de tijd om ze te beoordelen. Voor zover ik weet, zijn enkele organieke wetten al in behandeling bij het parlement.

De verkiezingen dienen 150 dagen na de vaststelling ven de vier organieke wetten, die betrekking hebben op de verkiezingen, te worden gehouden. En daarna gaat Thailand een gouden toekomst tegemoet zonder politieke gekissebis. (Zie verder de pagina’s  Grondwetwijziging 2 en Verkiezingsnieuws 2)

One Bangkok, gepland op het terrein van de voormalige Suan Lum Night Bazaar

One Bangkok: Megalomaan of gedurfd?

4 april – Sommige mensen zullen kwijlen van bewondering, maar ik vind One Bangkok een megalomaan project en niet eens mooi.

Bangkok Post vertoont vandaag de nauwe band tussen commercie en redactie, want het Business-katern opent met een halve pagina over de bouwplannen ad 120 miljard baht van miljardair Charoen voor het terrein van de voormalige Suan Lum Night Bazaar aan de Rama IV weg en de krant zit ingevouwen in een advertentie glossy over het once-in-a-generation project.

Ik laat de foto maar het werk doen dan kunnen mijn lezers zelf beoordelen voor welk standpunt ze meer begrip hebben: dat van deze ouwe sok (ik dus) of dat van de andere ouwe sok, want Charoen is ook niet meer de jongste.

Waarom schiet het begrip Hochmut  uit de film Witness (1985) me te binnen? Bij de Amish in de VS is het een doodzonde en de bouwers van de toren van Babel werden gestraft met een spraakverwarring, die tot op vandaag voortduurt.

Dood soldaat; legercommandant zegt ‘sorry’

4 april – Legerleider Chalermchai betreurt de dood van Yutthakinun Boonniam, de rekruut die in een legergevangenis in Surat Thani dodelijk is mishandeld. Hij heeft zijn excuses aan de bevolking aangeboden en zijn medeleven betuigd aan de familie.

Chalermchai zegt zijn manschappen altijd verboden te hebben geweld te gebruiken. Hij schrijft het incident toe aan ‘oude gewoontes’ van soldaten die aan de grens zijn gestationeerd. Daar heerst een strenge discipline en worden soms harde strafmaatregelen genomen. Maar die zijn recent versoepeld.

Het leger is een onderzoek begonnen naar de vermeende mishandeling. Chalermchai belooft strafrechtelijke en disciplinaire actie tegen de daders, waarbij hun superieuren niet buiten schot blijven. Twee personeelsleden van de gevangenis zijn overgeplaatst. Uit een eerste onderzoek is gebleken dat Yutthakinun enkele keren is gestraft omdat hij geen wacht liep. De detinering was de laatste poging hem in het gareel te brengen.

De website voegt hier nog aan toe dat de moeder met haar zoon heeft gesproken nadat hij vrijdag in het ziekenhuis was opgenomen. Hij heeft haar verteld buiten de kazerne eerder te zijn aangevallen. Alles wat hij zei over de mishandeling was dat hij was aangevallen.

Volgens mediaberichten zou Yutthakinun een conflict hebben gehad met een sergeant. Die zou opdracht hebben gegeven voor zijn aframmeling. De politie heeft gesproken met drie medegevangenen en een rekruut die dienst deed in de gevangenis. Zij hebben nuttige informatie verstrekt.

Yutthakinun is niet de eerste rekruut die tijdens zijn dienstplicht om het leven is gekomen. Zie de pagina’s Martelingen in de kazerne en Rekruut doodgeslagen, beulen lopen vrij rond.

Controlepost Krong Pinang Yala

Yala: 12 agenten gewond bij bomaanslag en vuurgevecht

4 april – Twaalf agenten zijn zondagnacht gewond geraakt bij een bomaanslag en beschieting van een controlepost in Krong Pinang (Yala) op de gelijknamige markt. Drie zijn in het ziekenhuis behandeld, de overige negen zijn opgenomen. De politie vermoedt dat de Runda Kumpulan Kecil verantwoordelijk is voor de aanval.

De controlepost werd vanaf het dak van een huis onder vuur genomen en de aanvallers gooiden enkele Molotov cocktails naar de post, waarna een fel vuurgevecht uitbrak tussen beide partijen. Tegelijkertijd werd de post op de weg aangevallen door acht man. Ook daarbij werden schoten gewisseld.

Toen een van de aanvallers was verwond, trokken ze zich terug met medeneming van zijn lichaam. Na de aanval is het gebied onderzocht door de EOD, waarbij pijpbommen en meer dan honderd patronen werden gevonden.

Later werden op dezelfde weg een omgezaagde boom gevonden, verbrande autobanden en acht nepbommen. Een elektriciteitspaal was beschadigd. Op een andere weg zijn kraaienpoten gevonden om eventuele achtervolging te bemoeilijken.

ThaiHealth-wet stuit op protesten

4 apirl – Vertegenwoordigers van een netwerk dat zij aan zij werkt met de Health Promotion Foundation (ThaiHealth) zijn gisteren uit een openbare hoorzitting over de gewijzigde Health Promotion Foundation Act gelopen. Het netwerk, de Family Network Foundation (FNF), vindt dat de wet inbreng van de bevolking mist.

Gisteren werd de tweede hoorzitting over de gewijzigde wet gehouden. Volgens de manager van de FNF zijn degenen die de wijzigingen hebben voorgesteld, bevooroordeeld over de huidige gang van zaken bij gezondheidsvoorlichting. Uit eigen herinnering: ze vinden dat ThaiHealth gezondheidsvoorlichting veel te ruim interpreteert. FNF vreest dat haar bezwaren niet worden gehonoreerd.

Een voormalig ThaiHealth-lid vindt dat de FNF betrokken had moeten worden bij de totstandkoming van de wetswijzigingen. Tijdens de hoorzitting steunde niemand de wijzigingen of legde uit waarom ze nodig waren. De wijzigingen lijken in alle haast te zijn geschreven, zegt hij.

De ministeries van Financiën, Justitie en Volksgezondheid vergaderen later over de vraag hoe de wet kan worden aangepast om aan alle meningen recht te doen. (Zie verder de pagina Gezondheidszorg)

Kort nieuws dinsdag 4 april

– De politie heeft een man (49) gearresteerd die ervan verdacht wordt zijn ex-vriendin, werkzaam bij de onderwijsdienst, op het terrein van de Teachers Council of Thailand in Bangkok te hebben doodgeschoten. Hij werd aangehouden in het huis van een familielid van zijn echtgenote in Ang Thong, waar hij naartoe was gevlucht.

De man doodde zijn ex-vriendin nadat ze had gezegd met hem te willen breken omdat hij omging met een andere vrouw. De man en die vrouw, werkzaam als onderwijzeres, registreerden hun huwelijk enkele uren voor de moord.

De politie zoekt nog uit hoe de man aan de 1 miljoen baht is gekomen, die hij eerst op zijn eigen bankrekening stortte en later op de rekening van zijn nieuwe geliefde. Na de moord werd de man in een auto opgepikt door een ander, die ook is aangehouden.

– Leuk voordeeltje voor reizigers op de verlengde Green Line tussen Soi Bearing en Samrong. Tot het eind van het jaar zijn de ritten gratis. Gisteren is het nieuwe tracé door premier Prayut in gebruik gesteld. Het tracé met nu nog maar één station is deel van de 13 kilometer lange verlenging naar Samut Prakan, die bekend staat als Southern Green Line.

De opening van station Samrong was oorspronkelijk gepland voor december, maar is uitgesteld wegens geruzie over de financiën tussen de gemeente Bangkok, die de lijn gaat exploiteren, en de MRTA die hem heeft aangelegd. De overige acht stations op de lijn gaan in 2018 open. De Southern Green Line is een van de lijnen met parkeerruimte, bedoeld om automobilisten te stimuleren het openbaar vervoer te nemen.

Sisouk Daoheuang– Het Narcotics Control Bureau (NCB) gaat de bekende celeb Sisouk Daoheuang uit Laos verhoren over zijn banden met drugsbaron Xaysana, ook uit Laos (bekend van de Lamborghini-zaak). Sisouk (foto) is zaterdag in Luang Prabang (Laos) aangehouden, maar daarbij zijn geen drugs gevonden. Niettemin wordt hij verdacht van drugshandel, aldus NCB secretaris-generaal Sirinya.

De autoriteiten in Laos kwamen in actie nadat ze door Thailand waren geïnformeerd over mogelijke banden tussen Sisouk, Xayasana en een andere aangehouden verdachte. De NCB hoopt via Sisouk andere verdachten te kunnen opsporen. Volgens een eerste onderzoek heeft hij via Thaise drugsbendes drugs naar het Zuiden van Thailand en Maleisië gesmokkeld.

Sisouk is een rijke zakenman die vaak op evenementen voor rijke mensen wordt gezien. Hij heeft een stal met racepaarden en heeft aandelen in dealers van luxe wagens in Vientiane (Laos) en Nong Khai (Thailand).

– Vice-premier Wissanu zegt zijn rijkdom legaal te hebben verkregen. Hij is bereid zijn boeken te openen voor overheidsdiensten maar niet voor individuen, refererend aan een brief van de advocaat van voormalig regeringspartij Pheu Thai. Die heeft hem gevraagd uit te leggen hoe zijn rijkdom tussen 2005 en 2014 heeft kunnen toenemen met 87 miljoen baht. Wissanu werd in 2005 vice-premier, maar volgens zijn laatste vermogensverklaring is het vermogen van hem en zijn vrouw slechts met 3 miljoen baht toegenomen.

Hoe kan dat, wil de advocaat weten, heeft Wissanu wel belasting betaald? Als Wissanu geen duidelijkheid verschaft, gaat hij een klacht indienen bij de Belastingdienst. De advocaat geeft toe dat zijn actie ‘deels’ gemotiveerd is door de belastingaanslag voor Thaksin (Zie De zaak Thaksin).

– De rechtbank heeft een petitie van de politie ingetrokken, waarin gevraagd werd de demonstratie van de People’s Alliance for Energy Reform bij het parlement te verbieden. De politie had de rechtbank gevraagd of ze de petitie kon annuleren omdat de demonstratie was beëindigd.

Vrijdag demonstreerde de PAER tegen de gewijzigde Petroleum Act tijdens de behandeling door het parlement, maar die keurde wet goed. De PAER verzet zich omdat de wet de huidige concessiehouders van gasvelden in de Golf van Thailand zou bevoordelen.

Gisteren moesten tien leden van de PAER voor de rechter verschijnen om hun actie te verdedigen. Kernlid Panthep betoogde dat ze de Public Assembly Act niet hadden overtreden omdat ze slechts een brief aan het parlement wilden aanbieden.

Voorgaande berichten
Zaterdag 1 april: Kort nieuws
29 maart: Prayut: Leger aast niet op beheer energiebronnen
28 maart: Nationale oliemaatschappij aan wetsontwerp toegevoegd
28 maart: Update krant: Kabinet buigt voor ‘machtige mensen’

– De huishoudschulden als percentage van het bruto binnenlands product zijn sinds 2015 gezakt van 81,2 naar 79,9 procent, zo blijkt uit een studie van het Kasikorn Research Centre. Premier Prayut is er blij mee. Hij heeft het zelfs over een afname in de afgelopen 11 jaar, aldus regeringswoordvoerder Sansern.

Prayut toonde zich gisteren in zijn nopjes bij de tweede registratie van arme mensen die in aanmerking willen komen voor een bijstandsprogramma van de overheid. Tot nu toe hebben 10 tot 15 miljoen personen een aanvraag gedaan. Tot 15 mei kunnen mensen zich nog aanmelden.

Volgens Prayut is de afname van de huishoudschulden te danken aan strengere regels van banken en voorzichtigheid van de bevolking met name bij autofinancieringen, credit cards en persoonlijke leningen. Het bericht meldt niet de totale hoogte van de schulden en ook niet wat de bijstand per persoon bedraagt [minpuntje BP].

– Vorige maand hadden ze al een brief gekregen van het Legal Execution Department dat beslag zou worden gelegd op hun vermogen en nu is dat gebeurd. Voormalig minister van Handel Boonsong en vijf anderen moeten bloeden voor verliezen die tijdens het hypotheeksysteem voor rijst zijn geleden op valse G-to-G rijstdeals (government to government).

Boonsong moet 1,77 miljard baht betalen, zijn voormalige staatssecretaris 2,3 miljard baht en in totaal gaat het om een bedrag van 20 miljard baht. De zes mannen kunnen nu ook geen financiële transacties verrichten. (Zie verder de pagina Rijst 3)

– Het ministerie van Justitie vraagt premier Prayut een speciale eenheid op te zetten die de strijd aanbindt tegen loan sharks (geldwoekeraars). Zondag hield de politie in Phetchaburi een vrouw aan, wier bedrijf op 100 miljoen baht wordt geschat, en eerder werd 400 miljoen baht in beslag genomen bij een van de grootste netwerken in Uthai Thani.

Het ministerie wil de vaart erin houden en denkt dat dit beter kan met een speciale taakeenheid, die bestaat uit vertegenwoordigers van de DSI, Belastingdienst en het ministerie van Binnenlandse Zaken.

De vrouw die is aangehouden, verstrekte leningen aan mensen door ze een contract te laten tekenen voor de aankoop van goud, maar dat werd nooit gekocht. Ze rekende hoge rentes. De politie heeft geen verband gevonden tussen de vrouw en het andere opgerolde netwerk. Het ministerie is bereid slachtoffers te helpen.

– Vierhonderd personen hebben gisteren een class action suit (groepsvordering) tegen Ford Motor Company (Thailand) en haar drie zusterbedrijven aangespannen wegens defecten in de Fiesta en Focus. Ze eisen dat het bedrijf de wagens terugneemt, 80 procent van het aankoopbedrag restitueert en een compensatie betaalt omdat het ondermaatse voertuigen heeft verkocht. Vijftig autobezitters gingen gisteren naar de South Bangkok Civil Court om de vordering in te dienen. De rechtbank buigt zich op 3 juli over de zaak.

De defecten hebben betrekking op motoren die in brand vliegen, een defect transmissiesysteem, oververhitting van motoren, snelle verslechtering  en breuken van onder andere het stuurwiel, ventilatieriem, schokdempers en deuren. Het bedrijf heeft aldus een van de klagers de afgelopen jaren alle verzoeken om een gesprek over de klachten afgewezen.

Ford zegt de auto’s alleen te zullen terugnemen als het Office of the Consumer Protection Board daartoe opdracht geeft. De 80-procent eis vindt ze onredelijk omdat de wagens al meer dan vier jaar zijn gebruikt. Over afzonderlijke gevallen wil het wel praten.


 

Pak Bara Bay bij zonsondergang

Diepzeehaven Pak Bara belooft weinig goeds

3 april – Mooi hè? De baai ven Pak Bara bij zonsondergang, maar hoe lang nog? De overheid wil er een diepzeehaven aanleggen: een kunstmatig eiland van 430 bij 1.086 meter, door een betonnen brug van 4 kilometer verbonden met het vasteland. Die moet de haven van Malakka in Maleisië naar de kroon steken. Als dat doorgaat, ziet de toekomst er compleet anders uit met druk scheepvaartverkeer in de baai en vrachtvervoer over land.

De overheid probeert de bewoners te paaien met de slogan Pak Bara deep-sea port, Develop Satun, Gain in prosperity. De haven zou voor welvaart zorgen in de provincie Satun, banen ook, en wie zou daarop tegen kunnen zijn? Het antwoord: de bewoners, want zij vrezen voor het milieu, toerisme, visserij en hun levensonderhoud.

Op 16 maart zagen ze kans de eerste van een serie hoorzittingen tegen te houden, die vereist zijn voor de milieu- en gezondheidseffect rapportage (EHIA). Zo’n driehonderd bewoners streken de avond tevoren neer bij een school, waar de hoorzitting was gepland. Ze wuifden met groene vlaggen en riepen de regering op de hoorzitting te annuleren – ter wille van de lokale bevolking. De volgende ochtend stonden ze oog in oog met honderden agenten [soldaten?]. Legerofficieren praatten op hen in, maar de bewoners hielden voet bij stuk.

45 tot 60 dagen uitstel
Om drie uur ’s middags blies directeur-generaal Nat Chubjai van het Marine Department de hoorzitting af voor de komende 45 tot 60 dagen. Tegen de media zei hij: ‘We hebben met de lokale bevolking gesproken . Zestig procent steunt het project. Degenen die problemen hebben, komen van buitenaf.’ Het is de standaardreactie van de autoriteiten bij milieuprotesten.

Het wantrouwen van de lokale bevolking zit diep. De eerste EHIA werd in 2009 goedgekeurd door de National Environment Board, een stap die de weg opende voor de aanleg. Maar het project kwam niet van de grond door de economische neergang en lokale oppositie. Volgens de tegenstanders vertelt de EIA niet het hele verhaal: de milieu en sociale gevolgen worden onderschat: de haven ontsiert de omgeving, schaadt de ecologie, zorgt voor luchtverontreiniging en voor gezondheidsproblemen zoals stress.

Het eiland wordt aangelegd in het ongerepte nationaal park Mu Ko Phetra met koraalriffen en een rijke maritieme habitat, wat inkomen oplevert aan visserij en toerisme. Voor het eiland moet de zeebodem worden gebaggerd en grote hoeveelheden rotsen worden opgeblazen, waarvan vele fossielen bevatten.

Maar de MD wuift alle bezwaren weg en in 2015 beloofde voormalig minister Prajin van Transport een update van de EHIA. Er zou een ‘groene zeehaven’ komen. Dat leidde bij de hoorzitting tot een aanvaring tussen demonstranten en overheidsfunctionarissen, daar de bewoners de overheidsprocedures niet vertrouwen.

Zijn jullie gek geworden?
Het is echter niet alleen maar een conflict tussen overheid en tegenstanders, want ook voorstanders kwamen naar de school. Ze waren woedend dat de hoorzitting niet doorging. ‘Laat je kinderen een academische graad halen en stuur ze daarna de zee op om te vissen. Zijn jullie gek geworden?’, riep een van de voorstanders naar de andere partij.

Khao Yai in de Pak Bara baaiSinds vorige maand heeft de Pak Bara baai er een toeristische attractie bij: het onbewoonde eiland Khao Yai met verlaten stranden en rotsen die zogeheten nautiloïden bevatten. Dat zijn fossielen uit het laat-Cambrium, zo’n 541 tot 485 miljoen jaar geleden.

Elke dag arriveren toeristen en soms maken  studenten er een geologische tour. De lokale gidsen hebben een systeem opgezet waarbij de winst wordt verdeeld. Enkele kilometers vanaf het eiland is de diepzeehaven gepland en dat belooft weinig goeds voor de toekomst. (Bron: Spectrum, Bangkok Post, 2 april 2017. Dit artikel wordt later herplaatst in de rubriek Thaise features.)

Afscheidingsplan zuidelijke separatisten ‘onzin’

3 april – Bangkok Post opent vandaag met een reactie van de autoriteiten op een bewering van enkele leden van verzetsbeweging Barisan Revolusi Nasional (BRN) dat de zuidelijke provincies binnen 15 jaar de onafhankelijkheid zullen uitroepen. Commandant Piyawat van het Vierde Legerkorps doet de uitlatingen af als ‘nonsens’. ‘Ze kunnen zeggen wat ze willen, maar laten we naar het heden kijken.’

Volgens een bron ‘dichtbij de BRN’ is het 15-jaren plan geopperd tijdens een vergadering van het BRN-bestuur, dat in Maleisië bekend staat als Dewan Pimpinan partij. Het plan heeft niet de unanieme steun van het bestuur want andere leden zijn het er niet mee eens. Zij hebben meer vertrouwen in de vredesgesprekken met Thailand.

Het opmerkelijk initiatief zou te maken hebben met de leiderschapswisseling in de BRN. Tegen de nieuwe voorzitter loopt een arrestatiebevel wegens verraad. De initiatiefnemers willen moslimkinderen warm maken voor afscheiding met als doel 1 miljoen kinderen te rekruteren voor trainingen in wapengebruik en gevechtshandelingen.

Piyawat acht dat hoogst onaannemelijk. Hij wijst erop dat de komende jaren spoorlijnen en een nieuwe luchthaven in Betong (Yala) worden aangelegd. ‘Tegen die tijd wil niemand meer zich aansluiten bij een afscheidingsbeweging.’ Hij wijst ook op de pogingen van het leger opstandelingen te bewegen zich vrijwillig aan te geven, het zogeheten Take People Home project. Tot toe hebben vijf vermeende separatisten dat gedaan.

BP schrijft onlangs gesproken te hebben met enkele leidinggevenden van de BRN. Eén ontkent dat de beweging wordt gefinancierd met drugsgelden. Het geld komt van de leden die 1 baht per dag bijdragen. Hij zegt dat afscheiding een eind kan maken aan de onderdrukking en discriminatie van moslims in het Zuiden. ‘We worden als tweederangs burgers behandeld. We worden khaek genoemd en er wordt op ons neergekeken.’

Pvt Yutthakinun Benz Boonniam

Leger doet onderzoek naar dood soldaat

3 april – ‘Savage killing’, kopt het websitebericht, de krant doet het iets rustiger met ‘Army opens probe into soldier’s death’. Bangkok Post besteedt vandaag uitgebreid aandacht aan de dood van dienstplichtig rekruut Yutthakinun maar of hij overleed als gevolg van een straf omdat hij militaire regels had overtreden, schrijft de krant niet.

Legerleider Chalermchai heeft de 45th Military Circle opgedragen onderzoek te doen. Hij heeft beloofd de zaak scherp in de gaten te houden zodat er eerlijk te werk wordt gegaan. ‘Heb vertrouwen. Als blijkt dat officieren dit deden, krijgen ze te maken met juridische en disciplinaire actie’, zegt legerwoordvoerder Winthai.

Twee legerofficieren die dienst doen in de gevangenis, zijn overgeplaatst naar een inactieve post nadat de moeder een petitie had ingediend [bij?]. Een legereenheid heeft zich ontfermd over de familie van het slachtoffer.

Yutthakinun overleed zaterdag in het ziekenhuis, waar hij zwaar gewond was opgenomen als gevolg van een ‘aanval’ op 31 maart in de gevangenis van het Vibhavadi Rangsit legerkamp in Surat Thani. Volgens mediaberichten [?] had Yutthakanin celstraf gekregen wegens disciplinaire overtredingen. Het incident werd zaterdag op Facebook gemeld door diens neef met een foto van het zwaar toegetakelde gezicht van het slachtoffer.

Yutthakinun is niet de eerste rekruut die tijdens zijn dienstplicht om het leven is gekomen. Zie de pagina’s Martelingen in de kazerne en Rekruut doodgeslagen, beulen lopen vrij rond.

Patiënten hebben recht op 72 uur gratis SEH

3 april – Het Department of Health Service Support (DHSS) waarschuwt particuliere ziekenhuizen dat ze verplicht zijn 72 uur spoedeisende hulp (SEH) te verlenen aan patiënten die worden binnengebracht. Ze mogen de kosten niet aan hen in rekening te brengen. De regeling vloeit voort uit de nieuwe wet op Universal Coverage for Emergency Patients, die zaterdag van kracht is geworden.

Directeur-generaal Visit zegt dat de eerste 72 uur na een incident, zoals een verkeersongeluk, cruciaal is voor de overlevingskans c.q. het herstel van slachtoffers. Particuliere ziekenhuizen die het laten afweten, kunnen gestraft worden met een maximum van 2 jaar gevangenisstraf en/of een boete van 40.000 baht.

De gratis behandeling geldt voor 72 uur, daarna moeten patiënten worden overgebracht naar het ziekenhuis waarbij ze staan ingeschrevn. Wanneer een patiënt liever blijft, moet er wel betaald worden.

DHSS adjunct-directeur Thongchai dringt er bij ziekenhuizen op aan een team van experts en medisch personeel te vormen voor triage, een beoordeling of patiënten in aanmerking komen voor spoedeisende hulp. Thongchai adviseert hen in geval van twijfel het UCEP Coordination Centre te raadplegen.

Regeringswoordvoerder Sansern verklaarde eerder dat de nieuwe wet beoogt iedereen gelijke toegang tot de gezondheidszorg te geven en de kloof tussen rijk en arm te verkleinen.

Volgens cijfers van het National Institute of Emergency Medicine telde Thailand vorig jaar 12 miljoen SEH-patiënten. Naar verwachting neemt dit aantal toe. (Zie verder de pagina Gezondheidszorg)

Subsidie ThaiHealth gekortwiekt

3 april – De subsidie aan de Health Promotion Foundation (ThaiHealth) wordt beperkt tot maximaal 4 miljard baht per jaar. Hoeveel de stichting nu ontvangt, vermeldt het bericht niet. De limiet vloeit voort uit wijziging van de Health Promotion Foundation Act, waarover vrijdag een hoorzitting is gehouden; een tweede wordt vandaag gehouden. De stichting wordt gefinancierd uit opcenten op de accijns voor alcohol en tabaksproducten, zeer toepasselijk sin tax genoemd.

Warat Petruang, hoofd van de Non-Budgetary Division van het Comptroller-General Department, ontkent dat de limiet is bedoeld de stichting aan banden te leggen. De minister van Financiën is bevoegd toestemming aan het kabinet te vragen voor verhoging of verlaging van de limiet.

Zoals eerder gemeld heeft de stichting de wrevel gewekt van de regering, omdat ze instellingen subsidieert die kritiek hebben op de junta en er is ook gedoe geweest over belangenconflicten, maar de details daarvan staan me niet meer bij.

De wetswijzigingen hebben betrekking op zestien kwesties [geen details]. Gezondheidsvoorlichting heeft in de definitie van de wet betrekking op alle fysieke, mentale en sociale aspecten, wat bij mij de vraag oproept of alle thans door ThaiHailth gesubsidieerde instellingen er nog wel voor in aanmerking komen, dus misschien toch een achterdeurtje om kritiek te smoren. Het zou me niet verbazen, gezien de lange tenen van de junta. (Zie verder de pagina Gezondheidszorg)

Tijger populatie neemt toe

Kort nieuws maandag 3 april

– Een eeuw geleden leefden 100.000 tijgers in de bossen van Thailand, nu nog 3.200 als gevolg van stropen en verkleining van hun habitat. Maar er is hoop voor uitbreiding van de populatie. In nationaal park Thap Lan, dat in verbinding staat met het Dong Phayayen-Khao Yai Forest Complex, zijn zes tijgerwelpjes gesignaleerd. In het complex dat op de werelderfgoedlijst van Unesco staat, leven 160 tijgers.

Thailand en dertien andere landen hebben in 2010 afgesproken het aantal wilde tijgers voor 2022, het Chinese jaar van de tijger, te verdubbelen. Dat gaat volgens directeur Songtham van de National Parks Division van de DNP lukken als stropen effectief wordt bestreden en de tijgers een territorium hebben met voldoende voedsel. Meer weten? Lees: High hopes for tiger population doubling

– De politie in Phetchaburi heeft een vrouwelijke loan shark (geldwoekeraar) aangehouden. De vrouw weigerde aanvankelijk de politie in haar huis toe te laten, maar ze gaf haar verzet op nadat de politie contact had gehad met haar familie. In het huis trof de politie een groot aantal leningcontracten aan en vijf pistolen. Ze nam tevens twintig motorfietsen in beslag.

De vrouw begon acht jaar geleden haar bedrijf met een investering van 90.000 baht. Inmiddels heeft ze 100 miljoen baht aan leningen verstrekt. Ook een financieel bedrijf in Suphan Buri heeft bezoek van de politie gehad, dat als ik het goed begrijp eigendom van haar is.

– 204 Cambodjanen die in eigen land Songkran wilden vieren, zijn op het station van Aranyaprathet (Sa Kaeo) aangehouden omdat ze hier illegaal verbleven en werkten. Ze hebben de politie verteld dat ze aangehouden wilden worden, omdat ze niet genoeg geld hadden voor de gehele terugreis. Ze worden nu gerepatrieerd, waarbij de staat de kosten draagt. Of dat voor Songkran gebeurt, vermeldt het bericht niet.

– Gisteren was het 1,5 miljoen baht, vandaag 1,9 miljoen baht, maar dit soort slordigheden ben ik al lang gewend van Bangkok Post. Dat geld is door echtgenoot Akarakit geparkeerd op de bankrekening van zijn aantrekkelijk echtgenote Patt. Ze heeft dat inmiddels toegegeven na aanvankelijk beweerd te hebben dat zij het zelf verdiend had met haar tv-werk als actrice.

Volgens haar was het geld een cadeautje van Akarakit en wist ze niet hoe hij eraan kwam. Ze heeft 400.000 baht teruggegeven, wat het verschil tussen beide bedragen verklaart. [Waarom zou ze dat gedaan hebben? Je mag een gegeven paard toch niet in de bek kijken.]

De politie gaat Akarakit (weer) voor verhoor oproepen. De speedracer bijgenaamd Benz Racing is al beschuldigd van het witwassen van geld van drugsbaron Xaysana uit Laos (in januari aangehouden op Suvarnabhumi), die zijn drugsgelden op deze manier aan het zicht van Justitie wilde onttrekken. Akarakit werd bekend door zijn Lamborghini van 20 miljoen baht, een bedrag dat hij gezien zijn werkzaamheden nooit zou kunnen opbrengen. Tja, zo loop je tegen de lamp natuurlijk. (Zie voor alle voorgaande berichten de pagina De zaak Akarakit Worarojchroendet)

Vissersboot 2– Niet alleen reders met grote trawlers, maar ook kleine vissermannen krijgen ermee te maken: de internationale eisen en de regels van de EU voor de visserij. Het Department of Fisheries (DF) gaat beperkingen stellen aan hun gebruik van vistuig en vismethoden. Ook wordt gekeken naar de uitgifte van visvergunningen en de gebieden waar vissen is toegestaan.

Volgens hoofd Adisorn heeft zijn dienst een ‘zekere vooruitgang’ geboekt bij de bestrijding van de IUU-visserij (Illegal, Unreported and Unregulated Fishery). Thailand moet aan die EU-regeling voldoen om de gele kaart kwijt te raken die het land heeft gekregen en te voorkomen dat het een rode kaart krijgt, waardoor een importverbod dreigt.

De actie van het DF is ingegeven door zorgen dat de strengere controle van trawlers ertoe leidt dat de reders hun werk uitbesteden aan kleine vissers, waardoor overbevissing dreigt. Bij de dienst zijn 26.000 vissersboten en 11.237 trawlers geregistreerd. Het aantal illegale trawlers wordt geschat op 1.200. Over vier maanden komt de EU weer inspecteren hoe het staat met Thailand’s vorderingen. (Zie verder de pagina De vis wordt duur betaald)

– De juridische strijd tussen het openbaarvervoerbedrijf van Bangkok (BMTA) en de importeur van de NGV-bussen (aardgas) gaat maar door, maar moet ik elke scheet melden? Nou, deze keer dan.

De BMTA gaat in beroep tegen het vonnis van Central Administrative Court, waarbij de BMTA is bevolen de bussen te accepteren. De BMTA heeft het contract (na lang wikken en wegen) geannuleerd omdat de bussen niet volgens contract in december zijn geleverd. De importeur is daarom naar de rechter gestapt.

Op de kade van Laem Chabang staan nog honderd bussen, waarop door de douane beslag is gelegd wegens ontduiking van de importheffing. De overige 389 bussen zijn al in Bangkok, maar zijn nog niet in gebruik genomen. (Zie verder de pagina Corruptie 2)

– Belastingvrijstelling voor bedrijven die midibussen fabriceren. Met die maatregel wil het ministerie van Transport de vervanging van minibussen door midibussen, die veiliger worden geacht, bevorderen. Eerder had het ministerie het idee de midi’s in onderdelen te importeren, maar ze heeft het laten varen omdat dit ten koste van de binnenlandse auto-industrie zou gaan.

Het Land Transport Department schat dat de vraag naar midi’s de komende vijf jaar 11.190 voertuigen zal bedragen. Thans maken 15.000 minibussen de Thaise wegen onveilig [Nou ja, niet allemaal]. Volgende week praat het ministerie met fabrikanten. Vier zouden belangstelling kunnen hebben: Toyota, MG, Hino en Bestlin. Hun fabrieken staan voornamelijk in belastingvrije zones in het Oosten.

Toyota, een grote fabrikant van minibussen, tempert het optimisme. Een woordvoerder zegt dat het bedrijf geen ervaring heeft met midibussen. Bovendien is het opzetten van een nieuwe productielijn tijdrovend. Het bedrijf verwacht dat de verkoop van minibussen 20 procent inzakt, als het midiproject van de grond komt. [Wat ik persoonlijk niet geloof. En waarom zouden midibussen veiliger zijn dan minibussen als ze door dezelfde brokkenpiloten worden bestuurd?]


 

Station Hua Hin 2

Sloop oude stations: Hoezo erfgoeddag?

2 april – Vandaag is Thaise erfgoeddag. Is het niet ironisch dat we getuige moeten zijn van het verdwijnen van veel erfgoed?, schrijft BP-redacteur Ploenpote Atthakor op de opiniepagina van Bangkok Post.

Deze week begon de sloop van een van de vijftien oude stations aan de geplande dubbelspoorlijn Khon Kaen-Chira. Ook de andere stations langs de 187 km lange lijn moeten wijken voor het dubbelspoor. Alleen het hoofdstation van Khon Kaen is gered dankzij de inzet van docent architectuur Parinya Chukaew  en lokaal protest, maar het wordt wel verplaatst.

Jaren geleden gingen het mooie station van Rangsit aan de rand van Bangkok en het hoofdstation van Chachoengsao in het Oosten al verloren. Ploenpote: ‘We willen niet dat de geschiedenis zich herhaalt. Laten we doen wat juist is.’

De cultuurbeschermers verzetten zich niet tegen de aanleg van de spoorlijn. Ze zijn zich ervan bewust dat die belangrijk is voor het land. Parinya heeft er begrip voor dat de stations moeten wijken voor de spoorlijn, maar het beste zou zijn om de oude stations in de nieuwe bebouwing in te passen, wat technisch mogelijk is.

Parinya wijst erop dat oude stations overal op de wereld worden geconserveerd. [Nou niet in Nederland. Ik verwijs naar de stations Utrecht, Amersfoort en Rotterdam] De stations kunnen ook verplaatst worden en een nieuwe functie krijgen, zoals vergaderlocatie of kantoor. Maar laat ze niet sterven, smeekt hij.

Ik hoop, schrijft Ploenpote, dat de SRT (Spoorwegen) lokale besturen aanmoedigt om een poging te doen het erfgoed te behouden. De campagnevoerders dienen zoveel mogelijk lokale diensten te overtuigen van de noodzaak deze oude gebouwen te conserveren. Soms lukt dat: op enkele plaatsen heeft de SRT toegestaan dat de lokale autoriteiten en civiele groepen samen monumenten renoveren, zoals het station Mae Phauk in Phrae, dat een conserveringsonderscheiding heeft gekregen.

Ploenpote noemt het teleurstellend dat het Fine Arts Department (FAD) zich afzijdig houdt. Nog erger, de dienst ontkent de historische waarde van de stations langs de Khon Kaen-route. Misschien volgt dit standpunt, oppert Ploenpote, uit de nauwe definitie van erfgoed die de dienst hanteert, zodat zijn werk beperkt blijft tot paleizen, tempels en archeologische plaatsen. ‘Dat is verkeerd.’

Ploenpote besluit met een oproep aan het FAD om zijn rol te heroverwegen, ‘zo niet dan blijft er weinig over van ons erfgoed. En ze moet het doen voordat het te laat is.’ (Bron: Bangkok Post, 1 april) (Zie verder de pagina Spoorwegen)

Op de foto het elegante station van Hua Hin, vaak gebruikt door het vorstenpaar en daarom onaantastbaar.

Jokkebrok Patt: 1,5 mln baht is van Benz

2 april – Al is de leugen nog zo snel, de waarheid achterhaalt haar wel en dat geldt zeker voor actrice Napapa ‘Patt’ Tantrakul, de aantrekkelijke echtgenote van speed racer Benz Racing, zoals zijn bijnaam luidt. Ze heeft toegegeven dat ze 1,5 miljoen baht, die op haar bankrekening staat, niet zelf heeft verdiend, zoals ze eerder beweerde, maar dat het geld van Benz is, die wordt verdacht van het witwassen van geld voor drugsbaron Xaysana uit Laos.

Napapa Patt Tantrakul 2Patt is nog niet in staat van beschuldiging gesteld omdat de politie, in dit geval het Narcotics Supression Bureau (NSB), geen verband met een misdrijf kan aantonen.

Echtgenoot Benz heeft minder geluk. De Lamborghini die in zijn bezit was, bleek gekocht te zijn met drugsgeld van een smokkelaar uit het netwerk van Xaysana. De ‘baron’ wilde op deze manier zijn verdiensten uit het zicht van Justitie houden. De wagen is in beslag genomen, maar is onlangs op een veiling onverkocht gebleven.

Volgens eerdere berichten zou Xaysana celebs en hi-so voor zijn karretje hebben gespannen, maar de krant heeft tot nu toe alleen nog maar melding gemaakt van Benz. Dus wie weet moet de onderste steen nog boven komen en zijn er meer die worden meegesleept in deze zaak.

Napapa en haar advocaat leverden vrijdag op het kantoor van de NSB documenten in over haar geldtransacties. Het NSB had de afspraak geheim gehouden omdat de vorige keer de media zich als een roedel hongerige wolven op de actrice hadden gestort. Ja, van sensatiejournalistiek zijn veel Thaise media niet vies. (Bron: website Bangkok Post, 1 april) (Zie verder de pagina De zaak Akarakit Worarojchroendet)

Export van Thailand naar VS in onderzoek

2 april – Thailand is een van de zestien landen waar een onderzoek naar gedaan gaat worden wegens de onevenwichtige Amerikaanse handelsbalans. De Amerikaanse president Trump wil daaraan een eind maken. Een tweede belofte die hij vrijdag deed was dat hij buitenlandse importeurs die zich niet aan de regels houden, gaat aanpakken. ‘Dat zijn bedriegers. Van nu af aan zullen degenen die vals spelen, de gevolgen ondervinden en dat zullen heel zware gevolgen zijn.’

Minister Apiradi (Handel) heeft de betrokken diensten opgedragen om de stappen die Amerika gaat zetten, scherp te volgen. Ze moeten de gevolgen evalueren van de verwachte Amerikaanse maatregelen. In het begin zullen die betrekking hebben op anti-dumping, compensatieheffingen en intellectueel eigendom.

Industrie-experts waarschuwden eerder dat de export van autobanden en auto-onderdelen naar de VS gedupeerd kan worden wanneer de VS de retoriek van Trump in beleid omzet en een border adjustment tax gaat heffen. Circa 35 procent van de Amerikaanse bandenimport komt uit Thailand.

De VS is Thailand’s derde grootste handelspartner na China en Japan. De handel (in beide richtingen) bedraagt US$ 36,5 miljard (1,28 biljoen baht), waarvan $ 24,49 miljard uit de Thaise export komt. Thailand’s handelsoverschot met de VS bedroeg vorig jaar $ 12,4 miljard tegen $ 10 miljard in 2015. De belangrijkste producten zijn machinerie, elektrische apparaten, elektronica en onderdelen, rubberproducten, edelstenen en sieraden.

Maandag wordt in Thailand een vergadering gehouden over de Trade and Investment Framework Agreement (Tifa), die beide landen in 2002 tekenden en die in 2003 werd geschorst toen president Bush aankondigde naar een FTA (free trade agreement) met Thailand te streven. Bij Tifa ligt de nadruk op actieplannen om de Amerikaanse zorgen over schending van IP-rechten en douaneregelingen aan te pakken.

Uttaradit Tent omgewaaid

Zwaar weer in ’t Zuiden, Pattaya overstroomd

2 april – De weergoden gaan tot woensdag flink tekeer. Het Meteorological Department heeft gewaarschuwd voor zware regenval in het Zuiden en onweersbuien en winderig weer in het Noorden, Central Plains en Oosten.

Dit weekend houden dertien provincies in het Zuiden het niet droog. Ook maandag, dinsdag en woensdag blijft het daar regenen. In de Golf van Thailand worden golven tot 2 meter verwacht.

Zaterdagmiddag regende het zo hard in Pattaya dat drie hoofdstraten onder water liepen: Sukhumvit Road in noord-Pattaya, Pattaya Beach Road en Pattaya-Na Klua Road. Op een deel van de Pattaya Soi 3 Road bij de Mum Aroi kruising stond 1 meter water, een berucht punt vanwege de panvorm.

Uttaradit werd zaterdagochtend getroffen door harde wind in de districten Laplae en Muang. Enkele bomen en een grote tent, opgezet voor Songkran festiviteiten, gingen tegen de vlakte. (Bron: website Bangkok Post, 1 april)

Harde reactie van NCPO op kritiek Thaksin

2 april – De kritiek van oud-premier Thaksin op de militaire regering (zie het bericht van gisteren: Thaksin maakt van z’n hart geen moordkuil) heeft een keiharde tegenreactie opgeroepen. ‘Zijn kritiek is alleen maar gebaseerd op de emoties van een man die ver van huis woont’, zegt NCPO-woordvoerder Piyapong. Thaksin moet stoppen ‘de waarheid te verdraaien’  en naar Thailand terugkeren om voor de rechter te verschijnen, aldus de NCPO (junta).

Piyapong: ‘Wanneer de voormalige premier wil dat het land floreert en vooruitgang boekt, kan hij helpen door het rechtssysteem te respecteren en de uitspraak van een rechtbank te accepteren. Als Thaksin meent dat hij onschuldig is, dient hij terug te komen en bewijs te leveren, want het rechtssysteem opereert onafhankelijk van de NCPO.’

Piyapong wijst erop dat zelfs het UDD (roodhemden) dat tegen de coup is, bereid is het streven van de regering naar eenheid te steunen door haar plan te laten varen om op 10 april een herdenking te houden van het gewelddadige treffen tussen het leger en roodhemden op de Khok Wua kruising in 2010.

‘Thaksin moet ophouden het land te schaden, hij moet zelfbeheersing tonen en stoppen informatie te verdraaien. Als Thaksin de samenleving vraagt om gerechtigheid, moet hij ook gerechtigheid aan de samenleving geven.’

Het bericht noemt ook reacties van minister Anupong (Binnenlandse Zaken), Pheu Thai-lid Sudarat en Thaksin’s juridisch adviseur Noppadon, maar die beschouw ik als mosterd na de maaltijd. Zie verder de pagina De zaak Thaksin voor zijn veroordeling in 2008 wegens machtsmisbruik en andere zaken, waarvan hij wordt beschuldigd.

FAT president Somyot Poompunmuang

FAT wil ‘jager’ om World Cup droom waar te maken

2 april – Voorzitter Somyot van de Football Association of Thailand (FAT) is op zoek naar een ‘ervaren jager’ om het nationaal voetbalelftal naar de World Cup te leiden. De nieuwe man gaat coach Kiatisak vervangen, die na twee smadelijke nederlagen in de kwalificatieronde voor de Cup van 2018 gestopt is.

In een prozaïsche bui vergeleek Somyot de nieuwe coach met een jager in het bos die zijn weg kan vinden. ‘De jager weet hoe ons bij de bestemming te brengen omdat hij de route goed kent. Dat betekent dat hij een buitenlander moet zijn. Maar het probleem is of we het geld hebben om iemand te betalen die we willen en of hij beschikbaar is. Misschien lukt het niet degene te krijgen aan wie we de voorkeur geven en degene die we krijgen, zou niet goed genoeg kunnen zijn.’

De FAT is al benaderd door enkele belangstellenden. Een van hen zou Alejandro Sabella uit Argentinië zijn, die zijn land in 2014 naar de finale bracht. Voor de nog resterende drie wedstrijden zoekt de FAT een plaatsvervanger, maar die wedstrijden ‘hebben geen betekenis voor ons’. ‘We willen alleen dat jonge spelers ervaring opdoen.’

De War Elephants, zoals het team wordt genoemd, hebben drie wedstrijden verloren en één gelijk gespeeld. Somyot denkt dat Thailand het pas in 2026 lukt om tot de finale door te dringen.

Hypotheeksysteem voor rijst: 302 verdachten van corruptie

2 april – Het niet geringe aantal van 302 personen [alhoewel: Thailand is een groot land met 67,7 miljoen inwoners) wordt verdacht van corrupte praktijken in het hypotheeksysteem voor rijst, dat tijdens de regeringsperiode van Pheu Thai van kracht was.

De PACC heeft een lijst met de 302 namen gestuurd naar de betrokken overheidsdiensten zodat ze disciplinaire en eventueel strafrechtelijke actie kunnen ondernemen, alsmede naar het Anti-Money Laundering Office (Amlo).

Van de 302 werken 158 bij de Marketing Organisation for Farmers en de Public Warehouse Organisation, de twee organisaties die destijds de paddy van de boeren in ontvangst namen en gewicht, kwaliteit en vochtigheidsgraad vaststelden. De overigen zijn werkzaam in de particuliere sector, de meesten zijn eigenaar van een opslagloods of opzichter.

Het onderzoek van de Public Sector Anti-Corruption Commission (PACC) is nu voor de helft gevorderd. In totaal gaat het om 986 zaken. PACC secretaris-generaal Prayong verwacht dat het in juni kan worden afgerond. De PACC richt ook haar pijlen op topambtenaren die mogelijk betrokken waren bij de corruptie. Civielrechtelijke procedures zijn nog niet begonnen, daarvoor is het wachten op Amlo die speurt naar de geldsporen. (Zie verder de pagina Rijst 3)

Ongeluk Phanom Sarakham Chachoengsao

Kort nieuws zondag 2 april

– De abt van Wat Pa Phokaew in Prachin Buri is om het leven gekomen en vijf monniken en twee leken zijn gewond geraakt bij een aanrijding zaterdagavond tussen drie voertuigen in Phanom Sarakham (Chachoengsao).

Het minibusje met de monniken botste op een vrachtwagen die was gestopt om een U-turn te maken. Door de klap belandde het busje op de andere weghelft en raakte een bus zonder passagiers. Het busje was op de terugweg van een religieuze activiteit.

De gewonden, vijf monniken, een tempeljongen en de bestuurder, zijn in het ziekenhuis opgenomen.

– Dienstplichtig soldaat Yuthinan Boonniam is zaterdagochtend in het ziekenhuis overleden, nadat hij in de Vibhavadi Rangsit Military Base in Surat Thani ernstig was mishandeld. Zijn interne organen werden daarbij beschadigd en zijn gezicht werd verwond. Het medisch team heeft hem viermaal hartmassage gegeven, maar dat heeft niet mogen baten. Yuthinan werd mishandeld [gemarteld?] omdat hij militaire regels had overtreden [geen details].

Hij is niet de eerste rekruut die tijdens zijn dienstplicht om het leven is gekomen. Zie de pagina’s Martelingen in de kazerne en Rekruut doodgeslagen, beulen lopen vrij rond.

– Voor de hand liggend en eigenlijk overbodig om te melden: het ministerie van Buitenlandse Zaken wijst de kritiek af van de UN Human Rights Council in Genève op de vele schendingen van mensenrechten in Thailand. Ook verzet het zich tegen de kritiek van de International Labour Organisation op overtredingen van de Forced Labour Convention.

Volgens hoofd Butsadi van het Department of Information worden die twee zaken niet genoemd in een recent UNHCR rapport. De UNHCR ‘bewondert’ volgens haar juist het werk van de regering om de mensenrechtensituatie te verbeteren. Ze prijst ook de ratificering van van de Convention Against Torture and Other Cruel, Inhuman or Degrading Treatment or Punishment.

De klachten van de ILO zouden gedateerd zijn en gebaseerd op een regeringsrapport van juni vorig jaar, maar sindsdien heeft de regering maatregelen genomen om zowel Thaise als buitenlandse werknemers te beschermen.

– In een undercoveroperatie in Buddha Monthon (Nakhon Patthom) is een man gearresteerd die valse diploma’s van de middelbare school verkocht, waarmee de kopers een plaats op de universiteit konden bemachtigen of die bij sollicitaties werden gebruikt. De undercover agent veinsde een diploma te willen kopen, waarvoor de man hem 40.000 baht in rekening bracht. De man adverteerde op internet met korte cursussen ter verkrijging van een diploma.

– Mijn favoriete prinses Maha Chakri Sirindhorn, bijgenaamd Phra Thep (engel prinses), viert vandaag haar 62ste verjaardag. Bangkok Post trekt vandaag de gehele pagina 4  uit voor een overzicht van haar leven.


 

Commentaar: Verwaarloos landhervormingen niet

1 april – Alhoewel premier Prayut beloofd heeft de ongelijkheid tussen rijk en arm op te lossen en daarvan zelfs een van de prioriteiten van zijn regering heeft gemaakt, zijn nog weinig vorderingen geboekt. De benarde positie van de armen lijkt niet te zijn verbeterd. En die is nog erger voor etnische groepen zonder grondgebied en degenen die al generaties op land leven zonder formele grondakte. Ze zijn van hun land verdreven of dreigen te worden verdreven.

Het lijkt erop schrijft Bangkok Post in haar hoofdredactioneel commentaar van vrijdag dat de regering afstand heeft genomen van haar belofte of die volledig heeft gebroken. Collectief grondbezit, een initiatief van de regering Abhisit, waarvan 400 landloze gemeenschappen zouden kunnen profiteren, is in 2015 door de regering geschrapt. Een tweede initiatief, de vorming van een grondbank, is nog steeds niet van de grond gekomen.

Donderdag spraken vertegenwoordigers van de People’s Movement for a Just Society (P-Move), die zich het lot heeft aangetrokken van landloze burgers, met minister Ormsin (PM’s Office). Ze hebben de minister duidelijk gemaakt dat passiviteit en gebroken beloftes over landrechten niet langer acceptabel zijn. De regering dient in actie te komen en beide initiatieven te realiseren.

Het eigen beleid van de regering om het bosareaal te vergroten van 31 naar 40 procent helpt ook al niet want het heeft in verschillende delen van het land geleid tot gewelddadige uitzettingen van rijk [?]  en arm. De desbetreffende order van de NCPO stelt duidelijk dat armen, de minima en ‘landloze’ mensen die er al woonden voordat de order van kracht werd, niet gedupeerd mogen worden. Maar in de praktijk hebben de lokale autoriteiten tegen zowel lokale bedrijven als arme gemeenschappen actie ondernomen.

Thailand’s ongelijke grondverdeling is een van de ergste ter wereld, schrijft BP. 80 procent van het land is in het bezit van de 10 procent rijkste Thai. De Thais zonder grond en zij die minder dan 1 rai (1600 vierkante meter) bezitten, vormen 42 procent van de bevolking. Circa 10 procent van de bevolking leeft in bossen.

Tijdens een forum in Bangkok [waaraan BP-redacteur Surasak Glahan refereert in zijn commentaar van 30 maart, zie: Opinie: Rijkdom is nog altijd de beste verdediging] zeiden velen dat ze gedwongen zijn geworden akkoord te gaan met uitzetting. Hun huizen zijn vernield en plantages ontruimd. Sommige zijn vervolgd wegens betreding van verboden terrein.

BP besluit: Het regime mag niet haar belofte voor landhervormingen vergeten. Dat heeft ze in eigen land beloofd en daarover schept ze in het buitenland op. (Bron: Bangkok Post, 31 maart) (Zie ook de pagina’s Krakers op overheidsland en Landjepik)

Containers in de haven van Klong Toey

Exporteurs geloven niet in target van 5 pct

1 april – De duurdere baht kan het herstel van de export vertragen, zegt de Thai National Shippers’ Council (TNSC). President Nopporn noemt de target van vice-premier Somkid, bijgenaamd de ‘economische tsaar’ van het kabinet, van een groei van 5 procent dit jaar uiterst moeilijk te realiseren. Nopporn denkt dat 1,5 tot 2 procent aannemelijker is.

De trage expansie van de export en de duurdere baht worden grotendeels veroorzaakt door de onvoorspelbare politiek van Donald Trump. Zijn beleid leidde twee weken geleden tot een renteverhoging door de US Federal Reserve. De wereldmarkten verwachten nog eens drie verhogingen dit jaar. Ze menen dat Trump’s beleid tot een sterke groei van de Amerikaanse economie leidt.

Wanneer de Fed de rente blijft verhogen, zullen fondsen uit de opkomende markten naar de VS stromen om van de hogere rentes te profiteren. De ontwikkelingen hebben ertoe geleid dat de baht sinds begin 2017 ten opzichte van de dollar 4,7 procent is gestegen, waardoor de baht nu van de Aziatische valuta de beste presteerder is.

‘Dat is een belemmering voor de Thaise export geworden’, zegt Nopporn. ‘We hoopten op een betere toekomst, maar deze externe factoren zijn echt onverwacht. Het is niet alleen het Amerikaanse beleid, maar we verwachten ook gevolgen van Brexit, die het herstel van de wereldeconomie kunnen vertragen.’

Afgezien van de dure baht speelt het Amerikaans oliebeleid een cruciale rol. De VS streven naar een groter gebruik van binnenlandse olie en vermindering van de olie-importen. Dat kan leiden tot een duikvlucht van de olieprijzen of stagnatie op een laag niveau, waardoor de prijs van andere handelswaren en agrarische producten zakt.

TNSC vice-president Vallop verwacht dat de exportgroei het eerste kwartaal op 1 procent uitkomt. De wereldgoudprijs lijkt het tweede kwartaal te stagneren waardoor de export van goud terugloopt en de exportwaarde vermindert. Niettemin is Vallop hoopvol, wanneer het het land lukt FDI’s aan te trekken (foreign direct investments).

De grotere import van machinerie en kapitaalgoederen vormt al een indicatie van verbeterende bestedingen in de industriële sector. In de eerste twee maanden van dit jaar steeg de import met 12,4 procent. De export van agrarische producten zoals rijst, rubber en tapioca zit ook in de lift door het proactieve regeringsbeleid en een internationale strategie om Thailand te positioneren als handelsnatie. Vallop voorspelt dat de export met 3 tot 4 procent toeneemt, maar 5 procent zoals Somkid zegt acht hij hoogst onwaarschijnlijk. (Bron: Bangkok Post, 31 maart)

Thaksin maakt van z’n hart geen moordkuil

thaksin1 april – Voor het eerst sinds de militaire coup in mei 2014 zoekt oud-premier Thaksin de publiciteit. Tot nu toe heeft hij zijn mond gehouden, want hij wilde het werk van de militaire regering niet tegenwerken. Maar nu hij wordt beschuldigd van betrokkenheid bij activiteiten tegen de junta, is de maat vol.

Hij schrijft op Facebook: ‘Ik ben bereid alle pijn en eenzaamheid te dragen. Ik wens alleen maar dat verzoening wordt hersteld, het land vooruit kan gaan en het lijden van de mensen wordt verzacht.’

Bangkok Post trekt vandaag een groot deel van de voorpagina uit voor de oud-premier die sinds 2008 in zelfgekozen ballingschap in Dubai leeft, nadat hij wegens machtsmisbruik tot 2 jaar gevangenisstraf was veroordeeld. Maar onderschat hem niet. Hij en zijn familie genieten nog een grote sympathie, met name in het Noordoosten en Noorden, waar hij vandaan komt.

Thaksin schrijft: ‘Wanneer er in het land iets slecht gebeurt, gaat de regering met modder gooien en probeert de mensen wijs te maken dat ik achter die incidenten zit. Ze betrekt me bij vreselijke incidenten, zoals de bomaanslag op Ratchaprasong of de grote bomaanslagen in het Zuiden. Behalve ikzelf, is mijn familie het slachtoffer van vervolging en het gooien met modder.’

‘De laatste keer de belastingzaak over de verkoop van Shin Corp aandelen. Waarom hebben vorige regeringen geen actie tegen me ondernomen als ik, zoals beweerd, al die dingen heb gedaan? Ze zouden niet gedraald hebben tot de zaak verjaarde en de “magie van de wet” gebruikt hebben om te doen wat nu wordt gedaan.’

Met de ‘magie van de wet’ verwijst Thaksin naar een uitdrukking die de regering zelf heeft gebruikt om hem alsnog een belastingaanslag op te kunnen leggen voor een aandelentransactie van zijn twee kinderen, die als gevolmachtigden voor hem optraden.

Thaksin noemt in zijn verweer nog meer zaken, waarvan hij beschuldigd zou zijn, alhoewel ik dat nooit in Bangkok Post heb gelezen, maar dat kan ook aan de krant liggen. Wie wil weten wat hij allemaal heeft gezegd, leze het artikel Thaksin hits back at regime.

In het artikel ook een voor de hand liggende reactie van regeringswoordvoerder Sansern en het hoofd van een panel van het ministerie van Financiën dat onderzoek doet naar ambtenaren, die nalatig zouden zijn geweest destijds Thaksin een belastingaanslag op te leggen. (Zie verder de pagina’s De zaak Panthongtae en Pinthongta en De zaak Thaksin. Voor de verwijzing naar Ratchaprasong zie de pagina Bomaanslag Ratchaprasong)

Huisvesting van migranten in mangrove bossen in discussie

1 april – Het is niet meer dan een idee, geen plan, want daarvoor is een diepgaande studie nodig, zegt minister Surasak (Milieu) over het ‘idee’ dus om migranten te huisvesten in twee verwaarloosde mangrove bossen in Ranong. De provincie, die 64.000 gastarbeiders telt, is een van de dertien provincies, door de regering aangewezen om nieuwe accommodaties in te richten voor gastarbeiders. De regering wil de migranten concentreren om ze beter te kunnen volgen.

De suggestie voor de mangrove bossen is gedaan door de autoriteiten in Ranong. Maar critici pleiten voor herstel van de bossen. De minister betwijfelt of dat mogelijk is, want volgens een rapport van het Department of Marine and Coastal Resources zijn de bossen er slecht aan toe, omdat ze al lange tijd verstoken zijn van zeewater. Een maritieme wetenschapper zegt echter dat dit geen probleem hoeft te zijn. Mangrove bossen kunnen overleven zonder constant te overstromen.

De regering gaat met de betrokken overheidsdiensten, werkers, werkgevers en de lokale bevolking praten over wat wijsheid in deze zaak is, aldus regeringswoordvoerder Sansern. Hij roept de critici op meer begrip te tonen en zich niet door emoties te laten leiden. (Zie ook de pagina Migranten)

Kiatisak Senamuang

Kort nieuws zaterdag 1 april

– Kiatisak Senamuang is teruggetreden als coach van het nationale voetbalelftal nadat het in de kwalificatieronde voor de Worldcup 2018 twee gevoelige nederlagen heeft geleden. Het team verloor met 0-4 van Japan en 0-3 van Saoedi-Arabië. Kiatisak dankte gisteren op zijn Instagram allen die hem de afgelopen vier jaar morele steun hebben verleend ‘toen ik de hoogste eer had om als coach voor het Thaise nationale team te werken’.

– Follow-up op het bericht van 30 maart: Corruptie – Het feest is over voor Juthamas. De ex-gouverneur van de Tourism Authority of Thailand en haar dochter zijn niet vrijgelaten op borgtocht. Het Hof van Beroep dat daarover door de rechtbank was gevraagd te oordelen, acht hen een vluchtrisico. Moeder en dochter zijn woensdag veroordeeld tot respectievelijk 66 en 44 jaar gevangenisstraf wegens omkoping. Volgens een vorig bericht zou het Amerikaanse echtpaar Green 1 jaar en 6 maanden gevangenisstraf hebben gekregen. Dit bericht maakt er 6 maanden cel en 6 maanden huisarrest van. (Zi e verder de pagina Corruptie 2)

– Nog een follow-up. In het panel dat zich gaat buigen over het controversiële voorstel een nationaal oliebedrijf (COR) te vormen, worden wellicht leden van de People’s Alliance for Energy Reform (PAER) opgenomen, aldus vice-premier Wissanu. De PAER, een groep activisten die ijvert voor energiehervormingen, steunt de vorming van een COR, maar verzet zich tegen de Petroleum Act, die vrijdag is goedgekeurd door het parlement.

Een prominent PAER-lid vindt het niet nodig dat de PAER zitting neemt in het panel, omdat het voorstel voor de vorming van een ROC uit de wet is gehaald en als bijlage is toegevoegd zodat het niet juridisch bindend is. Het panel heeft een jaar de tijd om een advies uit te brengen over de vorming van een ROC.

– De Dusit District Court heeft zes leden van de PAER beboet met 3.000 baht omdat ze binnen een straal van 150 meter rond een koninklijk paleis gedemonstreerd hebben. Het bericht geeft verder geen details dus ik weet niet of dit betrekking heeft op vrijdag toen PAER-leden van het parlement naar het Government House wilden gaan c.q. gingen.

– Prinses Maha Chakri Sirindhorn heeft donderdag in India de Padma Bhushan Award in ontvangst genomen. Ze krijgt de onderscheiding vanwege haar inzet voor de studie van Sanskrit en Pali. De onderscheiding is een van de hoogste niet-militaire onderscheidingen die door de regering van India worden gegeven aan personen die zich internationaal onderscheiden op het gebied van kunst, literatuur, sport, onderwijs, sociaal werk en publieke zaken.

– De kantine van het parlement heeft bij een inspectie door het district Dusit een dikke onvoldoende voor hygiëne gekregen. Districtsambtenaren stuitten op een rommeltje aan vuilniszakken, een verstopte waterafvoer met stinkend water, voedselresten en vuile voedseldozen. Monsters zijn genomen om te testen op voedselverontreiniging. Volgens de inspecteurs was de kantine zo vuil dat het een volle dag zou kosten om schoon te maken. De kantine bestaat aldus dit bericht uit een aantal restaurants.

Het districtskantoor kwam in actie naar aanleiding van een foto van een rat die zich in het restaurant tegoed deed aan het kant-en-klare voedsel. Op de vloer zijn daarvan de resten gevonden.

– Honderd man van een speciale taakeenheid hebben gisteren op 46 plaatsen in Bangkok en omgeving invallen gedaan op zoek naar illegale wapens en drugs. Wapens werden niet gevonden, maar wel drugs.

In een huis in tambon Lak Hok (Pathum Thani) trof de politie in een kas elf marihuana planten van 1,5 meter aan. Het zaad daarvoor was geïmporteerd uit Engeland. De politie nam 100 marihuana bladeren, gedroogde marihuana, 124 meth pillen, vier zakjes crystal meth en spullen om drugs te gebruiken in beslag en een hoeveelheid zaden.

De huurder van het huis, die de marihuana via internet verkocht, en acht anderen zijn aangehouden. Enkelen hebben bekend voor een andere online drugsbende te werken, waarvan twee leden eerder zijn aangehouden.

Nog een drugsvangst. Op een parkeerterrein in Min Buri (Bangkok) is een man aangehouden met 300 gram crystal meth en 2.000 meth pillen, terwijl hij bezig was ze af te leveren. Meer drugs werden op zijn aanwijzing gevonden in een snookerclub in Klong Sam Wa. De politie nam er twee motorfietsen in beslag.

Narathiwat beschieting van agenten– Vice-premier Prawit gelooft niet dat de dodelijke beschieting donderdag van agenten in Narathiwat (foto; zie Kort Nieuws van vrijdag) verband houdt met de vredesgesprekken die Thailand voert met Mara Pattani, een paraplugroep van verzetsgroepen, en de overeenstemming die twee weken geleden is bereikt over de instelling van veiligheidszones.

Rangae, waar de aanval (één dode, vijf gewonden) plaatsvond, is een van de districten langs de grens met Maleisië waar het meeste geweld plaats vindt. Eind maart werd een pickup truck met agenten onder vuur genomen (drie doden, zes gewonden).

Ondanks de aanval van donderdag is Prawit nog steeds optimistisch dat het gaat lukken het zuidelijk verzet de kop in te drukken. Hij wijst erop dat het aantal doden en gewonden afneemt.

– De Royal Thai Police gaat een nieuwe aanval doen op loan sharks, geldwoekeraars die torenhoge rentes rekenen en soms (wan)betalers met harde hand aanpakken. Alle provinciale politieregio’s zijn door de RTP gevraagd een lijst met illegale kredietverleners in te leveren. De RTP heeft een speciale anti-loan sharks eenheid gevormd. Aan de hand van de lijst kan de RTP huiszoekingen doen, niet alleen bij de ‘haaien’ maar ook bij zakenlieden door wie ze gefinancierd worden.

De regering heeft onlangs geldwoekeraars de mogelijkheid geboden legaal geld uit te lenen via een nanofinancieringssysteem of picofinanciering. Nieuws uit Thailand heeft daar al eerder uitgebreid aandacht aan besteed, dus ik laat het hierbij.

– De gewijzigde NBTC-wet is gisteren goedgekeurd door het parlement. Het aantal commissarissen wordt teruggebracht van de eerder voorgestelde elf naar zeven in de leeftijd van 45 tot 70 jaar. Eerder moesten ze op 65-jarige leeftijd het veld ruimen. Ze opereren in twee commissies: een voor telecomzaken en de andere voor omroepzaken, beide onder voorzitterschap van de NBTC-voorzitter.

De wet stelt verder onder andere als eis dat ze geen politieke post, positie in een politieke partij of onafhankelijk orgaan mogen hebben bekleed. Het jaar voor hun benoeming mogen ze niet als leidinggevende, aandeelhouder of adviseur bij een media- of telecommunicatiebedrijf betrokken zijn geweest. De commissarissen worden uit zeven sectoren gekozen door een selectiecommissie, die samengesteld wordt door onafhankelijke diensten.

– Aan voornemens geen gebrek in Thailand, naleving ervan is een ander verhaal. Het ministerie van Binnenlandse Zaken wil tijdens Songkran extra veiligheidsmaatregelen nemen om misdaad tegen te gaan en ervoor te zorgen dat uitgaansgelegenheden en hotels zich aan de regels houden (sluitingstijden, leeftijdsgrenzen, brandbeveiliging enzovoort). Gecombineerde teams van het ministerie en andere diensten gaan op pad om dat te controleren. De politie in Bangkok zet 224 agenten in op busstation Mor Chit 2. Vanaf 10 april wordt in de hoofdstad al extra gepatrouilleerd op openbare plaatsen.

– De politie is op zoek naar een vrouwelijke taxibestuurder in Bangkok die passagiers haar wagen heeft uitgezet voordat ze hun bestemming bereikten. Op een Facebook clip is te zien hoe ze met een van hen ruzie maakte, waarna ze hen toebeet ‘Ga mijn wagen uit.Onmiddellijk’.

Tegen de vrouw loopt  een arrestatiebevel wegens een diefstal in 2015, haar bestuurdersrijbewijs is in december 2015 verlopen. Het bedrijf dat de wagen aan haar verhuurde, heeft een boete gekregen van 5.000 baht.

Reacties niet mogelijk