Dossier Dr. Death

Kort nieuws 22 september 2012
– Achttien jaar werkte Kala uit Myanmar voor een politiearts in Phetchaburi. Hij mist zijn rechterarm. Die werd afgerukt toen hij van de arts zijn arm in een maïsmolen moest stoppen – als straf omdat hij te langzaam werkte.
Zijn kreupele benen zijn een gevolg van een val uit een kokosnotenboom, waarin hij van zijn baas had moeten klimmen. Volgens zijn verklaring bij de politie strafte de arts zijn werknemers onder andere door ze te slaan met een knuppel en hun oren af te snijden.
Kala kwam naar voren naar aanleiding van de vondst van menselijke resten afgelopen donderdag in de boomgaard van de arts. Hij zegt dat zijn baas, die verdacht wordt van de moord op een echtpaar, een gewelddadige man is en ook nog eens twee andere werkers heeft gedood. Zijn baas droeg hem destijds op de lijken van het echtpaar (beiden 27 jaar) in de boomgaard van de arts te begraven.
Twee jaar geleden zou de arts, aldus de man, een werknemer hebben gedood door hem te dwingen pesticide te drinken en hij zou de andere hebben doodgeschoten. De man zei dat hij niet had durven vluchten uit angst dat zijn baas hem te pakken zou krijgen en doden net als de twee anderen.
De beenderen die de politie donderdag heeft opgegraven, zijn van een van de twee gedode werknemers, zegt de man. Gisteren vond de politie de resten van nog een lichaam. Het graven gaat door.

Politiearts, bijgenaamd ‘Dr Death’, verdacht van vier moorden
23 september – Zijn bijnaam luidt inmiddels Dr. Death. Hij wordt verdacht van de moord op een echtpaar en twee van zijn werknemers uit  Myanmar. Zijn beroep? Politiearts.
Zaterdag werd Supat Laohawattana (57) niet ver van zijn boomgaard in Petchaburi aangehouden, waar drie menselijke skeletten zijn opgegraven.  Die werden gevonden op aanwijzing van een werknemer uit Myanmar, die 18 jaar voor de man heeft gewerkt.
Hij vertelde de politie vrijdag dat zijn baas twee jaar geleden een werknemer gedwongen had insectide te drinken, waardoor die overleed, en een ander had doodgeschoten. Zelf had hij zijn arm verloren door toedoen van zijn baas. Omdat hij te langzaam werkte, had Supat hem gedwongen zijn arm in een maïsmolen te steken.
De zaak kwam aan het rollen doordat de vader van het echtpaar, dat ook voor de arts werkte en drie jaar geleden na een ruzie met hem spoorloos verdween, de pickup truck van het paar bij een verlaten huis in Nonthaburi zag staan. Dat huis bleek het eigendom te zijn van een familielid van Supat.
In het huis van de verdachte heeft de politie 50 pistolen en geweren gevonden. De politie is nog op zoek naar de beheerster van de boomgaard, die in verband wordt gebracht met de verdwijning van het echtpaar.
Supat heeft 30 jaar in het Police General Hospital gewerkt. Hij had ook een privékliniek aan Phetkasem Road, waar hij aldus zijn zoon Ale zo nu en dan kwam. Supat had een aanvraag voor vervroegde pensionering gedaan en was sinds 3 september met verlof. De ziekenhuisdirectie zegt dat Supat zijn werk naar behoren uitvoerde. Morgen vergadert de staf over de zaak omdat de reputatie van het ziekenhuis in het geding is.

24 september 2012
– Supat Laohawattana, bijgenaamd Dr Death, die ervan verdacht wordt vier personen te hebben vermoord, zal worden ontslagen bij het politieziekenhuis, waar hij de afgelopen 30 jaar heeft gewerkt. Door een eerder verzoek van Supat voor vervroegd pensioen gaat een dikke streep. De ziekenhuisdirectie was er al akkoord mee gegaan, maar het verzoek moest nog worden goedgekeurd door de Royal Thai Police.
Ook gisteren ging het graven door in de boomgaard van de verdachte, waar de vermoorde personen zijn begraven. Inmiddels zijn drie skeletten gevonden. Familieleden en kennissen van het echtpaar, dat in 2009 spoorloos verdween en door Supat om het leven zou zijn gebracht, verzamelden zich gisteren bij het politiebureau waar Supat werd vastgehouden. Ze protesteerden tegen zijn eventuele vrijlating. De politie zegt zich te zullen verzetten tegen borgtocht. Supat is nog niet aangeklaagd voor moord. Het wachten is op de resultaten van het forensisch onderzoek naar de skeletten.

1 februari 2013
– Lange tijd was het stil rond Dr Death oftewel de politiearts in wiens boomgaard drie skeletten zijn gevonden. Supat Laohawattana en zijn twee zonen zijn gisteren in staat van beschuldiging gesteld voor de moord op een werknemer uit Myanmar en illegaal bezit van vuurwapens. Nog steeds is niets bekend over het echtpaar dat voor Supat werkte en spoorloos verdween.

21 januari 2016
– Dr Death luidde zijn bijnaam. De voormalige politiearts werd in 2013 in staat van beschuldiging gesteld voor mensenhandel en de moord op een arbeider uit Myanmar die in zijn boomgaard werkte. Hij zou ook verantwoordelijk zijn voor de vermissing van een echtpaar dat er werkte, maar die zaak is nooit tot klaarheid gebracht.
Dinsdag had hij bij het hooggerechtshof moeten opdraven, maar hij liet verstek gaan en stuurde ook geen vertegenwoordiger. De provinciale rechtbank van Phetchaburi heeft nu een arrestatiebevel tegen hem doen uitgaan en zijn borgtocht in beslag genomen. Welke straf hij van de rechtbank en het Hof van Beroep heeft gekregen, vermeldt het bericht niet.

Dr Death aangehouden in Myanmar
22 december – De voormalige politiearts Supat Laohawattana, veroordeeld tot de doodstraf wegens de moord op een van zijn arbeiders, is in Myanmar aangehouden. Dr. Death, zoals zijn bijnaam luidde, zag kans zich er anderhalf jaar schuil te houden, nadat hij de benen had genomen voorafgaand aan zijn veroordeling in mei 2015.
De politie kwam hem op het spoor door een naaste medewerker van hem te volgen die in Mea Sot (Tak) de grens met Myanmar was overgestoken om hem op te zoeken. Volgens bronnen was Supat in het bezit van grote sommen geld toen hij in een huis bij de grens werd aangehouden.
Uit een eerste onderzoek van de autoriteiten is gebleken dat hij Myanmar via de Three Pagodas Pass in Kanchanaburi was binnengekomen. Met zijn vrouw uit Myanmar probeerde hij zo min mogelijk op te vallen.
De vermoorde arbeider werkte in de boomgaard van Supat in Phetchaburi.

Eindelijk: Dr Death is terug in Thailand
26 mei 2017 – Dertien jaar geleden vermoordde hij een werknemer uit Myanmar die in zijn boomgaard in Phetchaburi werkte en donderdag werd Supat Laohawattana door de autoriteiten van Myanmar overgedragen aan de Thaise politie. Al die tijd heeft de voormalige politiearts, bijgenaamd Dr Death, kans gezien uit handen van Justitie te blijven, maar nu is het ‘feest’ afgelopen en wacht hem de doodstraf.
Supat Laohawattana uitgewezen naar ThailandDe overdracht betekent ook dat ik het dossier over hem kan afsluiten dat ik in september 2012 aanlegde. Daaruit rijst het beeld op van een uiterst gewelddadige man, die twee, wellicht drie werknemers vermoordde en hun lijken in de boomgaard begroef. Hij werd ook verdacht van de verdwijning van een echtpaar dat voor hem werkte. Eén bericht spreekt over drie skeletten die in zijn boomgaard zijn opgegraven.
Supat werd in mei 2015 tot de doodstraf veroordeeld voor de moord op één werknemer. Ook zijn twee zonen werden vervolgd. Eén, die ten tijde van de moord 19 jaar was, kreeg een gevangenisstraf van 25 jaar, de andere zoon kreeg ook de doodstraf. Maar voordat de provinciale rechtbank van Phetchaburi vonnis had gewezen, vluchtte Supat naar Myanmar, waar hij zich gedeisd hield samen met zijn Myanmarese vrouw.
Na een jaar naar hem gezocht te hebben, kwam de politie van Phetchaburi hem op het spoor door een naaste medewerker van hem te volgen, die hem in Myanmar opzocht. Bij zijn arrestatie in december vorig jaar trof de politie van Myanmar in zijn huis aan de grens met Thailand een grote hoeveelheid contant geld aan. Supat werd veroordeeld tot 2 jaar gevangenisstraf omdat hij illegaal het land was binnengekomen en een valse ID-kaart bezat. Maar die straf is onderbroken of nooit uitgevoerd omdat Thailand om zijn uitwijzing vroeg.
De zaak van het verdwenen echtpaar is nooit tot klaarheid gebracht. Over de andere begraven lijken heb ik nooit iets gelezen. (Bron: website Bangkok Post, 25 mei) (

Donderdag 29 juni
– Nog zo’n fraai heerschap: Dr Death, zoals zijn bijnaam luidt, een voormalige politiearts die een werknemer in zijn boomgaard vermoordde. Daarvoor kan hij de doodstraf krijgen. Als ik het goed begrijp wordt hij ook vervolgd voor mensenhandel omdat hij een echtpaar uit Myanmar onderdak had verleend. Die waren illegaal in het land. Supat dwong ook een andere illegale migrant zonder betaling voor hem te werken door te dreigen met geweld en opsluiting.
Het hooggerechtshof heeft het vonnis van het Hof van Beroep overgenomen, waarbij hij tot acht jaar en negen maanden is veroordeeld. De rechtbank beval Supat eerder de slachtoffers te compenseren.
Een advocaat van de Lawyers Council of Thailand looft de uitspraak van het Hof omdat mensenhandel nu ook betrekking kan hebben op gedwongen tewerkstelling. Dat is een verruiming van de definitie van mensenhandel.

  • Geen Trackbacks
  • Reacties (0)
  1. Nog geen reacties