Journalistiek, dat is van alles

Deze briljante definitie, jongens en meisjes, is bedacht door de goeroe van het journalistiek onderwijs in Utrecht, Piet Heil.
Ik zal jullie twee voorbeelden geven.

Een stagiaire van onze school zat op de redactie Waterweg van het Rotterdams Dagblad. Ze moest een aankondigingsbericht maken van een wijkfeest in Vlaardingen. Volgens het persbericht zouden daar optreden Lee Towers en de Vlaardingse Sugar Lee Hooper. Nou moet ik ter verontschuldiging van de dame in kwestie zeggen dat ze nog niet zo lang geleden uit de Antillen was gekomen.
Wat schreef ze?
Lee Towers vermeldde ze in het geheel niet, want die kende ze niet (gelukkig mens, zou ik zeggen, maar dit terzijde) en van de Vlaardingse Sugar Lee Hooper maakte ze Sugar Lee Hooper, denkend dus dat Sugar Lee Hooper een Vlaardingse is.
Nou komt er veel goeds uit Vlaardingen, maar mevrouw Hooper is er echt niet geboren. De artiest in kwestie was een imitator van deze zangeres.
Kijk, dit voorbeeld laat nu zien dat journalistiek van alles is. Niet alleen moet je verstand hebben van economie, geschiedenis, staatsinrichting, geografie, statistiek; je moet je talen redelijk spreken, maar je moet ook nog eens weten dat Lee Towers een niet onfortuinlijke crooner is en dat mevrouw Hooper geen Vlaardingse kan zijn.

Tweede voorbeeld: de scholierendemonstratie in Den Haag.
Volgens de kranten zou daar met rotte eieren zijn gegooid. Fout, het waren verse eieren. Ten eerste heeft Paul Rosenmöller dat verklaard, ten tweede kon je dat heel goed uit eigen waarneming vaststellen en ten derde is het heel moeilijk om een ei snel rot te krijgen. Dat kan alleen door er een bacterieel vervuilde naald in te steken.
Nu leren scholieren veel nuttige dingen in het studiehuis, maar het valt toch niet te veronderstellen dat ze bij natuurkunde leren hoe je een ei rot kunt krijgen.
Wat ik ook node gemist heb in de verslaggeving was het antwoord op de volgende vragen:
– Ten eerste: is er met scharreleieren gegooid, met vier granen eieren of met eieren van kippen uit legbatterijen?
– Ten tweede: waar kwamen die eieren vandaan? Uit moeders provisiekast of zijn ze bij Albert Heijn, de Aldi, Bas van der Heijden of bij de kruidenier op de hoek gekocht?
– Ten derde: hoe vervoer je die dingen zonder dat ze breken? In een doosje, maar bestaat dan niet het risico dat dit doosje in je rugzak openspringt? Hoe voorkom je dat? Met een plakbandje, maar hecht dat wel goed op een eierdoosje? Of met een touwtje?
Dus jongelui: wat kunnen we hieruit leren? Welnu, het volgende: de journalistiek is nog volop voor verbetering vatbaar. Ik hoop dat jullie daaraan een steentje zullen bijdragen.

Veel succes!

  • Geen Trackbacks
  • Reacties (0)
  1. Nog geen reacties