Thais nieuws 16-30 april

SDe berichten op deze pagina zijn doorgaans ontleend aan Bangkok Post en een enkele keer aan The Nation.
Op de pagina Dossiers geef ik een toelichting op begrippen, organisaties enzovoort die regelmatig in berichten voorkomen.
De paginaverwijzingen hebben betrekking op themapagina’s. Dat zijn pagina’s waarop alle berichten over een bepaald onderwerp zijn gebundeld. Alle themapagina’s staan opgesomd op de pagina Leeswijzer. Klik voor de leeswijzer hier.
Voor de betekenis van de gebruikte afkortingen, klik hier. Het handigst is deze pagina in een nieuw tabblad te openen, zodat je gemakkelijk kunt terugkeren naar het nieuwsoverzicht.

Voor het nieuws van 1-15 april zie de zwarte menubalk bovenaan de pagina onder het kopje Thailand. Ouder nieuws onder het kopje Buitenland.

 

Opinie: Schaf de dienstplicht eens en voor altijd af

24 april – Vorige week moet het voor veel Thai hartverscheurend zijn geweest om naar een videoclip te kijken van een huilende jongeman die zich afvroeg wie er voor zijn 75 jaar oude grootmoedertje moet zorgen nu hij ingeloot was in het leger om twee jaar dienst te doen. ‘Maar ik meen dat velen van hen zich zouden verzetten tegen een voorstel om de dienstplicht af te schaffen, een plicht die al lang standaard is.’

In zijn wekelijkse rubriek op de Opiniepagina van Bangkok Post stelt redacteur Surasak Glahan de vraag: ‘Waarom het verzet tegen verandering? Vraag het ze en je krijgt hetzelfde antwoord. Het is de plicht van patriottische Thaise mannen om in het leger te dienen.Dat antwoord is een product van informatie die in onze geest is geprogrammeerd sinds we jong zijn.’

‘Die programmering heeft van de dienstplicht, een eis van de Military Service Act van 1954, een nationale doctrine gemaakt die tientallen jaren onomstreden en onveranderd is gebleven. Durf de kwestie van afschaffing aan te snijden en je wordt gebrandmerkt als iemand die niet van zijn land houdt.’

De dienstplicht ter discussie stellen, schrijft Surasak, is al net zo impopulair als vraagteken te zetten achter wetten en regelingen met ‘goede waarden’, die we geacht worden te koesteren. Daaronder veel nutteloze regels waaraan leerlingen van openbare scholen zich moeten houden en de anti-narcotica wet (waarvan de doeltreffendheid uiterst betwistbaar is) waardoor een groot aantal kleine drugsdealers gevangen zit.

Surasak keert vervolgens terug naar de arme ingelote jongeman. Opgegroeid als weeskind wiens ouders lang geleden het huis verlieten, is hij nu de belangrijkste broodwinner van een familie van twee tantes, een schoolgaande neef en zijn grootmoeder. ’Niemand zal voor ze zorgen’, huilde hij op de videoclip, terwijl hij op het dienstplichtcentrum werd ondersteund door twee soldaten.

Dankzij de aandacht die de clip kreeg, bezocht het leger hem en beloofde hulp wat in de vorm zou kunnen komen van anderen die voor zijn grootmoeder kunnen zorgen.

‘Het is onduidelijk waar en hoe hij het land gaat dienen. En het zou niet zo schokkend zijn als we niet beseften dat zijn dienstplicht bestaat uit hardlopen op een legerterrein of een generaal dienen als chauffeur of tuinman.’

Surasak schrijft: ‘Ja, het is waar dat Sakrit, die nu als werknemer het minimumloon van 300 baht per dag verdient, als rekruut een soldij van 10.000 baht vangt (wanneer het niet wordt achtergehouden, wat velen al is gebeurd) en als hij in het leger wilde, had hij vrijwillig dienst kunnen nemen.’

‘Net als Sakrit zijn honderdduizend Thaise mannen verplicht dienst te doen. Ze hebben hun baan verloren en hun carrière stagneert. In de tussentijd verliest het land de economische voordelen die dienstplichtigen bieden wanneer ze de arbeidsmarkt betreden. En het land is 12 miljard baht per jaar kwijt aan hun soldij.’

Surasak concludeert: Gezien het feit dat Thailand niet in oorlog is en de enige veiligheidsdreiging het zuidelijk verzet is, hebben we de dienstplicht niet langer nodig. ‘Onze politieke en veiligheidssituatie is sinds 1954 veranderd. Een beroepsleger moet volstaan.’ Daar lijkt me geen speld tussen te krijgen. (Bron: Bangkok Post, 23 april)

Overpeinzing: Het nieuws van de dag trekt en stoot af

24 april – Het eerste woord waarop mijn oog viel, toen ik vanochtend in de receptie de krant ophaalde, was NCPO. Oei! Dat beloofde weinig goeds voor mijn arbeidssatisfactie, maar dat bleek later mee te vallen want de voorpagina bevatte ook een Krimi – ik ben gek op krimi’s – namelijk de mishandeling van en bijna-moord op een vrouw die op het laatste nippertje in de kiem kon worden gesmoord.

De opening van pagina 2 over de protesten tegen het controversiële bouwproject op de Doi Suthep in Chiang Mai compenseerde eveneens mijn angst, want zoals ik gisteren al schreef: het milieu heeft mijn bijzondere belangstelling, met name de berichtgeving over de Mekong, mijnbouw en plannen voor kolencentrales, en nu dus over de berg waarvan een deel is kaalgeslagen om ruimte maken voor de bouw van woningen voor 200 rechters en juridisch personeel van het Hof van Beroep regio 5. De tegenstanders staan klaar voor een ‘oorlog’. [Kranten gebruiken vaak oorlogsretoriek in de kop]

Pagina 3 biedt daarentegen weer weinig stimulansen: de opening meldt dat een panel is gevormd om onderzoek te doen naar de audio-clip waarop premier Prayut ontkent invloed te hebben gehad op de afwijzing door het parlement van de kandidaten voor het nieuwe NBTC-bestuur. De clip zou knip-en-plakwerk zijn. Welke intrigant is daarvoor verantwoordelijk?

Op dezelfde pagina ook een bericht over het tempelschandaal, de verduistering van gelden uit het tempelfonds, bestemd voor renovaties en godsdienstonderwijs. Niet alle monniken zijn godsvruchtige lieden, sommigen menen zelfs dat de monnikenorde in en in verrot is. Monniken teren op de zak van goed gelovigen en doen niets voor de samenleving, zoals in Nederland destijds rooms-katholieke nonnetjes die sociaal werk deden en lesgaven, en diakonessen die in de verpleging werkten. Karl Marx stelde het al vast: Godsdienst is de opium van het volk. Monniken zijn volgens deze definitie dus drugsdealers.

NCPO lokt politici met vette baantjes, zegt Abhisit

24 april – Bangkok Post opent vandaag met het nieuws dat de NCPO politici lokt met plum jobs (vette baantjes). Partijleider Abhisit (Democraten) zegt dat een door het leger gesteunde op te richten partij politici verleidt zich bij haar aan te sluiten door hen baantjes te beloven als assistent van een minister wanneer ze in staat is een regering te vormen.

Abhisit zei dat gisteren naar aanleiding van speculaties dat het regime kleine en middelgrote partijen aan zich probeert te binden als prelude op de vorming van een door het leger gesteunde partij die Prayut na de verkiezingen steunt om terug te keren als premier. Abhisit zegt gehoord te hebben dat verschillende personen en partijen het lokkertje is voorgehouden.

Niet alleen de familie Sasomsap, die grote politieke invloed heeft in Nakhon Pathom (onlangs in het nieuws vanwege een gezamenlijk golfpartijtje met bobo’s van voormalig regeringspartij Pheu Thai), maar ook leden van de Democraten.

Abhisit beweert dat die partij gokt op 25 parlementszetels. Ook wijst hij om zijn theorie te ondersteunen op de recente benoeming van Sonthaya Khunplome, leider van de nieuwe Palang Chon partij, als adviseur van de premier.

Regeringswoordvoerder Sansern wil geen commentaar geven op de zaak en uw redacteur vraagt zich bij dit soort berichten altijd af of hij de Fabeltjeskrant leest of een serieuze krant die als motto heeft ‘The newspaper you can trust’. Ik haak af, u mag het zelf lezen op de website: NCPO ‘lures’ politicians with plum jobs. Op de pagina Verkiezingsnieuws 2 alles over de verkiezingen.

Politie verijdelt moordpoging door sadistische vriend

24 april – Het woord NCPO mag dan het eerste zijn wat me vanochtend in de krant opviel (zie mijn overpeinzing hierboven) maar de meeste ruimte op de voorpagina wordt ingenomen door een verhaal plus foto’s over de marteling van de 21-jarige Kuldara Yeesaman door haar vriend.

De krant toont een vierkoloms foto van het slachtoffer in het ziekenhuis, dat bezoek kreeg van de politie, en een foto van de martelwerktuigen die de sadist gebruikte: strijkijzer, messen, haarstijltang alsmede een stekker en elektriciteitsdraad.

Ik meldde het incident al eerder. De mishandeling was zondagavond te zien op Facebook Live. Oplettende kijkers alarmeerden de politie die wist te voorkomen dat de dader, onder invloed van drugs, zijn moorddreiging waar zou maken.

De vrouw heeft verklaard dat ze zesmaal gedurende hun relatie van acht maanden is mishandeld. Ze heeft de indruk dat hij leed aan waandenkbeelden. Zo meende hij The Joker te zijn uit de Batman films.

Adjunct-hoofdcommissaris Wirachai, die het slachtoffer in het ziekenhuis opzocht, zegt dat de man een verwarrende verklaring heeft afgelegd. Hij beweert dat ze hem bedrogen heef, zonder in details te treden. De man beheert de Facebook-pagina Global Fx Investment waar hij tips geeft over de handel in buitenlandse valuta.

Geruchten doen de ronde dat de vrouw in het geheim aandelen ter waarde van 40 miljoen baht van zijn rekening heeft overgemaakt. Daarover worden beiden nog ondervraagd. De man wordt vervolgd voor poging tot moord en drugsgebruik.

Tussendoortje bij het nieuws
Tijdens het samenstellen van Nieuws uit Thailand willen mijn gedachten wel eens afdwalen naar onderwerpen die niets met het nieuws van de dag te maken hebben. Vandaag viel me op dat van de kamers op de verdieping waar ik woon, één aan de buitenkant was afgesloten met een hangslot. Meestal zijn het er meer. Ik vraag me dan altijd af wat voor kostbaarheden in de kamer liggen om zo beschermd te worden. Of liggen er wellicht drugs?

Ik sluit mijn kamer nooit op deze manier af. Druk het palletje in de deurknop in waardoor de deur in het slot valt. Soms laat ik zelfs dat na. Het trappenhuis is alleen bereikbaar met een chipkaart, die ook nodig is voor de lift (naar boven).

Die beveiliging is tot nu toe afdoende gebleken om lieden die kwaad in de zin hebben, buiten de deur te houden. Bovendien is de receptie altijd bezet, die houdt ook een oogje in het zeil. De nachtwaker wordt altijd wakker als ik ’s nachts langsloop.

Het enige van waarde in mijn kamer is mijn laptop, onbruikbaar voor een Thai, en mijn Seiko horloge wanneer ik het niet draag. Dure mobieltjes heb ik niet. Ik heb geen hangslot nodig

Doi Suthep: Tegenstanders gorden zich aan voor oorlog

24 april – Een civiel netwerk [geen details] gaat deze zondag zijn protest tegen het controversiële bouwproject op de helling van de Doi Suthep (Chiang Mai) uitbreiden [weer geen details]. ‘We willen dat de mensen op 29 april in groten getale komen om te protesteren en premier Prayut andermaal te bewegen de bouw stop te zetten en de bouwplaats terug te geven aan de natuur’, zegt Bannarot Buakhli, een van de protestleiders. ‘Wanneer we geen goed nieuws horen, ontketenen we een oorlog.’

De tegenstanders pleiten voor de sloop van de gebouwen, waaronder een nieuw gerechtsgebouw en volgens dit bericht 45 woningen, maar eerdere berichten reppen over woningen voor 200 rechters en juridisch personeel van het Hof van Beroep regio 5. Volgens het Treasury Department, eigenaar van de grond, bestaat het gebied uit aangetast bos, dat straffeloos in gebruik kan worden genomen.

Het protest bestaat tot nu toe uit een handtekeningenactie op change.org. Verder is verkopers op de Warorot markt in Chiang Mai gevraagd groene borden te plaatsen met de mededeling dat ze niets verkopen aan degenen die het bos willen vernielen.

Kort nieuws dinsdag 24 april

– Meer dan 5 jaar ligt de zaak al te verstoffen bij de National Anti-Corruption Commission (NACC): de bouwopdracht voor 396 politiebureaus [en dienstwoningen?] waarbij toenmalig vice-premier Suthep had ingegrepen zonder zijn collega-ministers te raadplegen. Uit mijn hoofd: Suthep haalde een streep door afzonderlijke aanbestedingsprocedures en wilde één procedure voor alle bureaus. Voor zover ik weet, zijn de meeste nog niet afgebouwd of is de bouw niet eens begonnen.

De United Lawyers for Rights and Liberty vraagt in een petitie het onderzoek te versnellen. NACC-president Watcharapol zegt dat de dienst het geldspoor bestudeert; de resultaten worden niet later dan in september bekend gemaakt.

Secretaris-generaal Winyat van de advocatengroep zegt 20.000 handtekeningen te zullen verzamelen en het Parlement in een petitie te zullen vragen een onafhankelijk onderzoek in te stellen, indien voor het eind van het jaar geen klare wijn wordt geschonken. Suthep riskeert vervolging wegens overtreding van het Wetboek van Strafrecht wegens wangedrag en plichtsverzuim.  (Zie verder de pagina Corruptie 5)

– Het zijn altijd ingewikkelde berichten vanwege de namen van betrokken partijen die erin worden genoemd, dus meestal sla ik ze over. Zal ik nu eens niet doen, maar ik houd het kort. Het bericht gaat over de uitbreiding van de Sukhumvit Line (Green Line) in noordelijke (Mor Chit-Saphan Mai-Khu Khot) en zuidelijke (Bearing-Samut Prakan) richting.

De gemeente Bangkok (BMA) is door het ministerie van Transport bevolen uiterlijk medio mei haar oplossing toe te lichten voor de 78 miljard baht aan schulden die ze heeft bij de MRTA, de instantie die het werk uitvoert. Naar verluidt begint de BMA in 2030 met het aflossen van de schulden, maar vanaf volgend jaar moet ze wel een jaarlijkse rente van 2,1 miljard baht betalen. City Hall moet de zaak eerst voorleggen aan de gemeenteraad.

– Australië vraagt Thailand haar voor te dragen als dialoogpartner van Asean, wanneer het land volgend jaar het roterende voorzitterschap van Asean bekleedt. Het verzoek is gedaan door legercommandant Angus Campbell die op uitnodiging van het leger een bezoek brengt aan Thailand. Australië en Thailand hebben al 66 jaar dipomatieke banden. Sinds 30 jaar bezoeken legerleiders van beide landen elkaar.

– Twee corruptieberichten op pagina 3. De PACC gaat een sub-panel vormen dat onderzoek doet naar de verduistering van 88 miljoen baht uit het Sema Patthana Chiwit Fund, een fonds ter ondersteuning van leerlingen uit arme gezinnen. 44 onderwijs ambtenaren worden verdacht van betrokkenheid. Hoofdverdachte is een voormalige inmiddels ontslagen topambtenaar, die het geld naar bankrekeningen van familie en vrienden heeft overgemaakt.

Een andere zaak waarmee de PACC zich bezighoudt, heeft betrekking op de verduistering van gelden bestemd voor HIV-patiënten en arme en gedepriveerde mensen door welzijnscentra. In 56 provincies zijn onregelmatigheden geconstateerd, naar 33 centra wordt onderzoek gedaan. De verstrekking van dekens wordt in drie provincies onderzocht: Prachin Buri, Nakhon Si Thammarat en Sing Buri. Nog eens 17 provincies staan op de wachtlijst.

Het andere bericht heeft betrekking op de verduistering van gelden uit het tempelfonds. De politie heeft de NACC gevraagd nog een zeven tempels te onderzoeken. Ze maken deel uit van de derde fase van het onderzoek naar het tempelschandaal. Donderdag heeft het NOB bij de politie aangifte gedaan tegen drie tempels in Bangkok, die de zaak gisteren heeft overgedragen aan de NACC.

In de twee vorige rondes is onderzoek gedaan naar twaalf tempels. Verdachten zijn ambtenaren, burgers en monniken. Ze waren betrokken bij fraude via een ‘change money’ systeem. Daarbij wordt aan de ontvangers van subsidies e.d. gevraagd een deel terug te storten op privé bankrekeningen. (Zie verder de pagina Corruptie 5)

– De waarschuwing voor zware stormen deze week is oud nieuws, maar niet dit bericht waarin gemeld wordt dat de autoriteiten een race tegen de klok voeren om water uit het Nong Han Lake in Sakon Nakhon om te leiden naar de rivier Kam zodat ruimte ontstaat voor de opvang van regenwater.

De afgelopen dagen is de provincie al geteisterd door zware zomerstormen. In enkele wateropvanggebieden is het waterpeil sterk gestegen. Het Nong Han Lake staat voor 73 procent vol, 7,5 procent meer dan vorig jaar op hetzelfde tijdstip. In juli vorig jaar werd de provincie door de ergste overstromingen in jaren getroffen. In drie dagen viel op de Phu Phan berg 465 millimeter regen, een record in 50 jaar. Veel bewoners maken zich zorgen over een herhaling dit jaar.

Van het overige regennieuws meld ik alleen dat Bangkok vanaf morgen te maken krijgt met zomerstormen, aldus gouverneur Aswin.

Boeren in de noordelijke provincie Uttaradit kampen daarentegen met droogte. Een boer zegt dat zijn veestapel van 28 ossen en koeien niet voldoende gras heeft om te eten. Dus dat wordt op een houtje bijten.

– Pagina 4 opent met het bericht dat het ministerie van Werkgelegenheid de zogehetehn One-stop servicecentra opdracht heeft gegeven de registratie van gastarbeiders te versnellen zodat ze kunnen doorgaan met hun verificatieproces. Oud nieuws.

Verder nog een bericht over twee drugsvangsten in Samut Sakhon en Nakhon Phanom met een gezamenlijke waarde van 60 miljoen baht. Zes verdachten zijn aangehouden. In Samut Sakhon zijn drie auto’s en een motorfiets geconfisqueerd.

Nieuws van de website in 1 regel

• ‘Big Sister’ Moriya Jutanugarn heeft met een score van 3 onder par zondag de Los Angeles Open gewonnen
• Exportgroei in maart vertraagd van 10,3 naar 7,06 pct
• Politie ondervraagt 56 idolen over hun promotie van illegale Magic Skin producten
• NokScoot begint in juni met dagelijkse vlucht op Tokio
• Eigenaar partnerruil hotel in Pattaya heeft geen vergunning, boete 18 mln baht


 

Crutchley heeft een idee: een doughnut partij

23 april – ‘Het was Oscar Wilde die de fameuze opmerking maakte dat de enige manier om bekoring kwijt te raken is om eraan toe geven’, schrijft oud-redacteur Roger Crutchley in zijn wekelijkse rubriek Postcript in Bangkok Post.

‘Dat is mijn excuus voor het knabbelen aan een gratis doughnut, aangeboden door personeel van een bakkerij in Bangkok. Het was een kleintje en niet erg smakelijk – te veel suiker – maar ik heb hem toch naar binnen gewerkt, in stilte Wilde’s bon mot over verleiding vervloekend.’

Crutchley memoreert dat Thailand wordt beschouwd als een van ’s werelds leidende doughnut naties, ‘donuts’ voor Amerikanen, wat Crutch de opmerking ontlokt: ‘Het Engels lijkt er een genoegen in te scheppen om een gemakkelijke spelling ingewikkeld te maken. Maar ik dwaal af.’

Thailand werd in 2011 tijdens een internationale conventie over doughnuts in Bangkok – ja, zulke dingen bestaan echt – door een top autoriteit geprezen voor zijn benadering van de zoete ringen gebakken deeg. Uw redacteur herinnert zich nog erover geschreven te hebben.

Crutchley: ‘De doughnutologen vertelden de krant dat Thailand een rolmodel is voor het ontwikkelen van innovatieve doughnuts. Er zijn niet veel mensen die dat weten. Een van onze economie redacteuren had toentertijd als commentaar: ‘Eindelijk iets van wereldklasse voor Thailand om te vieren.’

Crutchley vraagt zich af of het prestige van de doughnut gebruikt kan worden in de politieke arena, die nu wordt uitgebreid met nieuwe partijen. Hij grapt:’ Een Thai Doughnut Political Party kan een grote hit zijn bij de aan doughnuts verslaafde kiezers met een verkiezingsprogramma dat iedereen een volle maag belooft. Er zou ook een National Doughnut Day gehouden kunnen worden.’

De partij heeft een onmiddellijk voordeel boven haar rivalen omdat ze een kant-en-klare campagnesong heeft, de oude Crystal Gayle hit Doughnuts Make My Brown Eyes Blue. (Bron: Bangkok Post, 22 april)

Persoonlijke noot: Ik heb nog nooit een doughnut gegeten. Als ik ze zie, vallen de tanden al uit mijn mond.

Bangkok en de paradox van Braess

23 april – Naschrift bij het commentaar van gisteren, BKK kampt met grote problemen, waarin ik de verkeerscongestie noemde en de geplande aanleg van vier nieuwe bruggen over de Chao Phraya. Moest ineens denken aan de Paradox van Braess.

Deze Duitse onderzoeker ontdekte in 1968 dat het toevoegen van één extra straat aan een simpel netwerk bestaande uit vier straten, het voor alle weggebruikers moeilijker maakte om het netwerk te passeren. Een onderzoek uit 1998 naar zestig verkeerssituaties in de wereld concludeerde dat bij sluiting van een belangrijke verkeersader gemiddeld een kwart van het oorspronkelijke verkeer verdampt.

In 1990 besloot de transport commissioner van New York om in het kader van Earth Day 42nd Street eens voor voetgangers te reserveren. Op deze belangrijke doorgangsweg in Manhattan stond het verkeer bijna altijd vast, en veel ambtenaren voorspelden dan ook een enorme chaos, maar er gebeurde niets. Het leek er zelfs op alsof het verkeer in Manhattan beter verliep. (Bron: weet ik niet meer)

Een kleine vooruitblik op het nieuws van de dag

23 april – Het meeste nieuws staat vandaag op de pagina’s 3 en 4 met zeven nieuwsitems en een Special Report (achtergrondverhaal), het meest opvallende artikel op pagina 2, insiders en Thailand-watchers worden bediend op de voorpagina, de mooiste foto is een 25,5 cm brede foto van het Songkran Phra Padaeng festival in Samut Prakan, een traditioneel festival dat altijd een week na het nationale gesmijt met water wordt gehouden en het meest dreigende woord dat ik tegenkom, is ‘slagveld’ en dat heeft betrekking op de hervormingsplannen voor de politie die herschreven moeten worden.

Vaste lezers van Nieuws uit Thailand weten dat ik een bijzondere belangstelling heb voor, beter gezegd mij het meeste zorgen maak over het milieu dat ondanks de lippendienst die eraan bewezen wordt, vaak (altijd?) het kind van de rekening is.

Vandaag is dat het bouwproject op de helling van Doi Suthep in Chiang Mai waar de laatste hand wordt gelegd aan woningen voor tweehonderd rechters en juridisch personeel van het Hof van Beroep regio 5. Honderden bomen zijn ervoor gesneuveld waardoor de grond geen regenwater meer kan absorberen en grondverschuivingen dreigen.

Omwonenden verzetten zich, de rechterlijke macht doet of haar neus bloedt want zegt de wet niet te hebben overtreden. De actievoerders gebruiken nu de social media om steun te verwerven voor hun protest. Gisteren maakte het Network for the Return of Doi Suthep Forest daarmee een begin met de Facebook-account @DoiSuthepMountain.

Het meest opvallende artikel is het openingsverhaal van pagina 2 over de 117 jaar oude Royal Police Cadet Academy. ‘A police academy where humility is taught’ kopt de krant en dat is toch wel erg bijzonder want dat is nou niet een houding die je verwacht bij agenten.

De commandant legt uit: ‘Omdat het werk van de politie betrekking heeft op burgers, worden mensenrechten in elke cursus van de studies hier geïncorporeerd om respect voor de rechten van anderen te bevorderen.’

Ten slotte de voorpagina. ‘Een nieuw slagveld doemt op nu de regering het signaal heeft gegeven dat ze het concept-plan voor politiehervormingen afwijst, want de tijd dringt voor de verkiezingen en de regering hoopt haar belofte voor hervorming van het politiekorps waar te maken’, aldus de eerste zin van het openingsverhaal. De term ‘slagveld’ klinkt omineus en is zeker niet overdreven.

Het plan opgesteld door een commissie onder leiding van voormalig opperbevelhebber der strijdkrachten Boonsrang kan in strijd zijn met de grondwet en dient herzien te worden, zegt Witthaya Kaewparadai, lid van de opgeheven National Reform Council (NRC). Dat gevoel wordt gedeeld door de regering.

Het voorstel stuit met name op kritiek omdat het de politie zou bevoordelen. Het wordt allemaal haarfijn en uitgebreid uitgelegd in het artikel, maar ik trek me nu terug. ’t Is voer voor insiders, niet voor buitenstaanders zoals ik.

Ik mis trouwens in alles wat ik er tot nu over heb gelezen een verwijzing naar de corruptie waar de politie berucht om staat. Wel veel over het schuiven van geld bij promoties. Dat wil zeggen eerder, want ook daarover lees ik niets meer.

De Thaise amateur-kok die met zijn excentrieke gerechten lof heeft geoogst in het BBC-kookprogramma MasterChef ontbreekt in de krant. Een jurylid noemde hem nutty (getikt), maar dat was niet kwaad bedoeld. Op de website wordt gemeld dat hij eens een gerecht bereidde met de koppen van de roofzuchtige piranha vis toen een aflevering in Peru werd opgenomen. Klik hier als u het website-artikel wil lezen. Op de foto de jury, de Thaise zonderling en de twee Britse mede-finalisten.

Kort nieuws maandag 23 april

– Huisbazen maken zich druk over de nieuwe huurvoorschriften, opgesteld door het Office of the Consumers’ Protection Board en op 16 februari gepubliceerd in de Royal Gazette. Ze zeggen dat de autoriteiten hen niet behoorlijk hebben geïnformeerd over de wijzigingen. Gewetenloze huurders zouden moeilijker aan te pakken zijn.

De organieke wet heeft betrekking op de verhuur van flatjes en huizen met meer dan vijf kamers. Slaapzalen en hotels vallen buiten de regeling. De wet verbiedt een borg hoger dan 1 maand huur te vragen en 1 maand borg om schade aan roerend goed te dekken. De eigenaar mag ook geen vergoedingen voor elektriciteit en water vragen, hoger dan de tarieven. Huurders mogen het huurcontract verbreken voordat het afloopt, mits ze dit een maand tevoren melden. Voorts verbiedt de wet persoonlijke eigendommen van huurders te confisqueren of te verplaatsen, zelfs wanneer ze de huur of servicekosten niet betalen.

– Dankzij attente kijkers heeft de politie een eind kunnen maken aan de mishandeling van een vrouw door haar vriend in een appartement in Bung Kum (Bangkok), die live te zien was op de social media. De politie spoedde zich naar het appartement, brak de kamer in en bevrijdde de vrouw uit de klauwen van de man die dreigde haar te vermoorden. Ze is met talrijke ernstige kneuzingen opgenomen in het ziekenhuis en is in een kritieke maar stabiele toestand.

– Kleine aanvulling op het al genoemde artikel over de Royal Police Cadet Academy (RPCA). De afgelopen jaren is gewerkt aan het moderniseren van de opleiding en transformeren van een op miliaire leest geschoeide trainingsschool tot een deels gewapende opleiding en universiteit.

De opleiding bestaat uit een undergraduate programma van vier jaar en sinds kort graduate programma’s in forensische wetenschap, bewaking en politiewerk. Ook worden cursussen aangeboden voor niet-studenten zoals openbare aanklagers en personeel van de DSI, Kiesraad en het gevangeniswezen.

RPCA commandant Piya zegt dat ‘onze military-like training en discipline een cruciaal element van de opleiding blijven’, maar omdat het werk van de politie betrekking heeft op burgers, wordt in elke cursus aandacht besteed aan mensenrechten.

‘Waarom zijn mensenrechten zo belangrijk? Het antwoordt luidt dat de bevolking het recht heeft vragen te stellen over het werk van de politie. Natuurlijk kost bevordering van respect voor mensenrechten tijd, maar we denken dat vier jaar in de RPCA kan helpen respect te kweken.’

– Het Meteorological Department waarschuwt alle regio’s in het land voor donderbuien, bliksem, zware stormen en hagel deze week. Het noodweer begint in het Noordoosten. Bewoners in het hele land dienen zich voor te bereiden op het hemels geweld dat veroorzaakt wordt door een hogedrukgebied uit China. Bangkok en omgeving worden van woensdag tot vrijdag getroffen.

– De in 2016 gevormde gespecialiseerde Corruption Court krijgt het druk, want 402 politieagenten worden verdacht van corruptie, aldus een bijgewerkte lijst van corruptie en ambtsmisbruik zaken. De lijst is vrijgegeven door het Office of Courts of Justice ter gelegenheid van de 136e verjaardag van de rechterlijke macht in april.

De politie voert de lijst aan, gevolgd door 368 ambtenaren van Binnenlandse Zaken, 351 lokale ambtenaren en 348 van Onderwijs. Op de vijfde plaats staan gemeentebesturen met 348 functionarissen. Het land telt negen regionale corruptie rechtbanken en een centrale in Bangkok. (Zie verder de pagina Corruptie 5)

– Een nieuw Amerikaans rapport heeft zware kritiek op de NCPO (junta). In het vrijdag vrijgegeven rapport van het US Bureau of Democracy, Human Rights en Labor’s Country Reports of Human Rights Practices 2017 wordt onder andere gesproken over beperkingen van burgerlijke vrijheden door de NCPO, excessief gebruik van geweld door regerings veiligheidstroepen en arbitraire arrestaties en detenties.

Regeringswoordvoerder Sansern verweert zich. ‘De mensen die te maken hebben met juridische actie, hebben de wet overtreden. We moeten onderscheid maken tussen rechten en vrijheid en wetsovertredingen.’ Sansern ontkent ook dat alle politieke activiteiten verboden zijn. Prayut is niet goed begrepen.

– Voormalig Kiesraad-lid Somchai trekt zijn sollicitatie naar de post van secretars-generaal van de Kiesraad (EC) in, nadat hij had gehoord niet gekwalificeerd te zijn voor de functie. Somchai ziet af van een beroep op de bestuursrechter, want dat zou tijdverspilling zijn.

‘Degenen die aan de macht zijn, zien me liever niet werken bij de EC omdat ik recht door zee ben en de moed heb kritiek te uiten op wat verkeerd is.’ Somchai werd in maart door Prayut uit de Kiesraad gezet wegens ‘onbehoorlijk’ gedrag.

– De regering van Laos verzekert Thailand dat Thaise politieke vluchtelingen in Laos streng worden gecontroleerd om te voorkomen dat ze zich schuldig maken aan activiteiten die als majesteitsschennis worden beschouwd. ‘Wees daarvan verzekerd. Je kunt op ons rekenen’, zegt chef-staf Souvone van de Lao People’s Armed Forces.

Dat zei hij gisteren tijdens een thod pha pa in Vientiane, een ceremonie waarbij pijen aan monniken worden gegeven. Ook Thaise legerofficieren, die tot dinsdag een officieel bezoek aan Laos brengen, waren daarbij aanwezig.

– De derde Thai-Lao Friendship brug tussen Nakhon Phanom en Thakhek in Laos vormt de sleutel voor de economische ontwikkeling van Nakhon Phanom, aldus voorzitter Viroj van de Northeastern Thai Industries Federation.

Hij zei gisteren dat de provincie tot nu toe niet in staat is gebleken te profiteren van haar strategische ligging aan de grens met Laos langs de Mekong. Nakhon Phanom dient het gebied bij de brug te commercialiseren om haar potentieel te ontsluiten als belangrijk logistiek centrum voor de internationale handel in Asean en het Zuiden van China.

De 1,4 km lange brug is een belangrijke handelsroute voor goederen uit en naar Laos, Vietnam en het Zuiden van China, zegt hij, maar van al het geld dat Nakhon Phanom passeert, gaat bijna niets naar de provincie omdat die als een transit gebied wordt beschouwd. ‘Als meer fabrieken in de regio worden gebouwd, zal de bevolking toenemen doordat meer werknemers er werk vinden. Dat baant de weg voor bedrijven als restaurants, ziekenhuizen en klinieken, waardoor geld wordt gegenereerd en in de provincie blijft.’

– Laatste vrij overbodig bericht. Premier Prayut dringt er bij werkgevers en hun buitenlandse werknemers op aan zich strikt te houden aan de regels voor registratie en het verificatieproces voor de deadline af te ronden. Vandaag gaan de One Stop servicecentra weer open. Tot eind juni kunnen ze er terecht voor de vereiste procedure. (Zie verder de pagina Migranten 2)

Nieuws van de website in 1 regel

• 350 jaar oud kanon uit Ayutthaya periode gevonden in Sa Kaeo
• Thaise amateurkok oogst lof in BBC kookprogramma met excentrieke gerechten
• Pattaya 1: 11 mannen en 14 vrouwen aangehouden op partnerruil feest
• Pattaya 2: Aussie aangehouden, die tas van Thaise vrouw stal toen ze naar de wc was
• Pattaya 3: Idem Algerijn die o.a. Prada tas ad 60.000 baht stal van Zuid-Koreaan
• Nida peiling: Respondenten pessimistisch over economie
• Oudste burger ter wereld (Japan, 117 jaar) overleden
• Brand in loods met recycables in Samut Prakan, 2 honden omgekomen
• Campagne tegen bouwproject Doi Suthep gestart op social media
• Chinezen geïnteresseerd in investeringen in drie kleine luchthavens
• Royal Rainmaking Dept gaat hagelbuien bombarderen met zilverjodide
• 1 dode en 6 gewonden bij twee frontale botsingen in Ayutthaya
• Districtshoofd Thong Saen Khan (Uttaradit) omgekomen bij botsing tegen boom


 

Commentaar: Hoofdstad kampt met grote problemen

22 april – Alhoewel de stad meermalen is gekozen als beste stad voor toeristen om te bezoeken, is Bangkok in toenemende mate onleefbaar geworden voor bewoners. De hoofdstad die vandaag [zaterdag] haar 236e verjaardag viert, heeft weinig reden voor feestvreugde gezien de talrijke onopgeloste problemen die moeilijk blijven op te lossen, tenzij de stad de wijze waarop ze functioneert, verandert.

In haar hoofdredactioneel commentaar van zaterdag schrijft Bangkok Post dat de gigantische bureaucratische machine van de Bangkok Metropolitan Administration (BMA) haar waarde niet heeft bewezen. Met bijna 100.000 ambtenaren en een jaarlijks budget van 80 miljard baht heeft de BMA meer dan genoeg middelen om de hoofdstad leefbaarder te maken. Maar de stad blijft rommelig en chaotisch.

De krant somt de belangrijkste problemen op. Eigenlijk ouwe koek want die zijn zo langzamerhand wel bekend: als eerste de verkeerscongestie, waardoor veel forenzen drie uur per dag kwijt zijn aan hun woonwerkverkeer.

‘Dat is een probleem dat veel stadsleiders en autoriteiten hebben nagelaten op te lossen. Kan iets te maken hebben met de manier waarop ze werken. Er zijn 37 overheidsdiensten verantwoordelijk voor verkeersmanagement, planning en ontwikkeling. Het trieste feit is dat de meeste in silo’s werken zonder voldoende coördinatie met elkaar of geïntegreerde planning. Alhoewel de stad stikt in het toenemende verkeer, blijven de autoriteiten geobsedeerd door de aanleg van meer infrastructuur om het gebruik van personenauto’s te vergemakkelijken.’

De krant noemt de plannen om vier nieuwe bruggen over de Chao Phraya aan te leggen en wijst erop dat meer auto’s tot meer luchtvervuiling leiden. De smog in januari en februari die de luchtkwaliteit op een ongezond niveau bracht, vormt een sterke waarschuwing hoe zeer de stedelingen genoegen moeten nemen met de vervuilde lucht.

De krant somt nog meer pijnpunten op: trottoirs die vol staan met straatventers, die door motorrijders worden gebruikt als alternatieve rijstrook of die niet gerepareerd worden. BP schrijft: ‘Ze maken de stad geen ideale plaats voor voetgangers. De BMA heeft 3.200 tetsakij (stadsinspecteurs) in dienst, maar de voetpaden blijven rommelig en onveilig.’

De somber stemmende opsomming gaat nog even door. Van alle Aziatische hoofdsteden heeft Bangkok het laagste percentage aan groene ruimte en het is berucht vanwege haar fixatie op het kappen van bomen langs wegen.

‘Zoals gebruikelijk zijn er tijdens het komende regenseizoen weer noodsituaties met overstromingen nodig om de BMA wakker te schudden en de oorzaken van de jaarlijkse overstromingen aan te pakken. Het stadsbestuur dient met maatregelen te komen en zich tijdig met het probleem bezig te houden’, waaraan ik toevoeg: Meestal laat men het kalf verdrinken voordat de put wordt gedempt.

De BMA ligt ook onder vuur omdat ze op een manier werkt die geen ruimte biedt voor publieke participatie. ‘Gouverneur Aswin [de krant schrijft Asawin] en de regering dienen te beseffen dat ze niet in isolatie kunnen werken bij het oplossen van de problemen. En dat kunnen ze niet doen zonder eerst te luisteren naar de stadsbewoners. Bangkok biedt bezoekers veel charmes maar ze dient ook een stad te zijn die de bewoners een goede levenskwaliteit biedt.’ (Bron: Bangkok Post, 21 april)

NLA-whip: Audioclip is knip- en plakwerk

22 april – Nieuws uit Thailand begint vandaag met een bijbelcitaat. Vrome christenen kunnen de tekst dromen, ik moest hem toch even opzoeken voor de precieze formulering. Als ik het ‘advies’ zou opvolgen, betekent dit geen nieuwsrubriek vandaag, maar dat is wel erg rigoureus. Dus maak ik ervan: alle artikelen met premier Prayut in de hoofdrol zijn taboe. Ze krijgen van mij minimale aandacht. Het zijn er trouwens maar twee, dus veel mist u niet.

Zes dagen zult gij arbeiden en al uw werk doen; Maar de zevende dag is de sabbat des HEEREN uws Gods; dan zult gij geen werk doen, gij, noch uw zoon, noch uw dochter, noch uw dienstknecht, noch uw dienstmaagd, noch uw vee, noch uw vreemdeling, die in uw poorten is;
Want in zes dagen heeft de HEERE den hemel en de aarde gemaakt, de zee en al wat daarin is, en Hij rustte ten zevenden dage; daarom zegende de HEERE den sabbatdag, en heiligde denzelven.  (Exodus 20: 9-11)

Een tweede kanttekening die ik bij de nieuwsrubriek wil maken, betreft het weer. Het is de laatste dagen erreg heet in Bangkok en dat maakt het verblijf in het ‘redactielokaal’ erreg onplezierig. De hitte is vermoeiend en maakt me slaperig. Nu (5:58 uur) valt het nog mee, maar over een paar uur slaat de koperen ploert toe. Ik klaag daar niet over, want alles beter dan het Nederlandse weer, maar ik signaleer het alleen.

Oké, genoeg omtrekkende bewegingen. Bangkok Post opent vandaag met het bericht dat de NLA whip de opgedoken audioclip knip- en plakwerk noemt, samengesteld uit diverse bronnen. In de clip zegt  premier Prayut niet gelukkig te zijn met het besluit van het parlement (NLA, National Legislative Assembly) om de voordracht voor het nieuwe NBTC-bestuur af te wijzen. De NLA vindt dat acht van de veertien kandidaten niet gekwalificeerd zijn. Prayut ontkent de besluitvorming te hebben beïnvloed.

Wilt u natuurlijk weten wat een whip is. In het Nederlandse parlementaire stelsel kennen we die functie niet, we kennen wel fractiediscipline, maar die wordt zelden afgedwongen. Dit zegt de onmisbare Wikipedia over de functie:

‘Een whip (in het Engels letterlijk ‘zweep’, ten onderscheid heeft men het ook wel over party whip) is een persoon die voorafgaand aan een stemming in het parlement ervoor moet zorgen dat de leden van zijn eigen partij aanwezig zijn en hun stem op het juiste voorstel uitbrengen. Deze functie bestaat in de parlementen van het Verenigd Koninkrijk en veel van zijn voormalige koloniën.’

Nou is Thailand nooit gekoloniseerd geweest, maar de functie bestaat hier ook. Het huidige parlement kent slechts één whip, want het parlement is één moloch, benoemd door de junta. Na de verkiezingen bestaat het uit meerdere fracties, elk met een eigen whip. [In het artikel wordt trouwens over zowel whip als whips gesproken, dus dat snap ik weer niet. Misschien is het een duobaan.]

Wilt u natuurlijk ook weten waarom deze zaak zo belangrijk is, dat de krant ermee opent. Ik weet het niet en bevind mij in goed gezelschap, want partijleider Abhisit (Democraten) heeft de NLA opgeroepen haar ‘ongebruikelijk’ besluit ‘helder’ aan de bevolking uit te leggen, dus misschien vernemen we dat nog. Het is overigens de tweede keer dat het parlement een voordracht heeft afgeschoten; dat gebeurde in februari met de voordracht voor de Kiesraad.

NLA-voorzitter Pornpetch vormt morgen een fact-finding commissie die voor detective mag spelen. Twee vragen: Is de clip authentiek en wie of welke organisatie heeft hem samengesteld? Ik voeg er een derde aan toe: Wat voor doel wordt met de clip beoogd; premier Prayut in diskrediet brengen?

P zegt: Zorgen over monopolie Alibaba niet nodig

22 april – P (premier Prayut) heeft gisteren de zorgen weggenomen – of moet ik schrijven geprobeerd weg te nemen – dat de Chinese e-commerce gigant Alibaba een monopolie verwerft nu de groep en Thailand een Memorandum of Understanding hebben getekend over investeringen in de Eastern Economic Corridor (EEC).

Oei, nou overtreed ik mijn eigen regel of is dat niet het geval, want hij wordt niet rechtstreeks aan het woord gelaten en ik noem hem P. Het bericht is gebaseerd op wat regeringswoordvoerder Sansern gisteren zei, namelijk: de premier begrijpt de zorgen van het publiek en de particuliere sector, maar hij wil dat ze nationale belangen op de eerste plaats zetten en meer ruimdenkend worden.

Dus geen monopoliepositie, want ook andere investeerders zijn welkom. Bovendien is Alibaba een voorstander van vrijhandel en ze heeft projecten om beginnende investeerders te helpen hun zakelijke doelen te realiseren zonder zich een handelsoorlog op de hals te halen.

P heeft bedrijven opgeroepen om zich aan te passen, zodat ze de concurrentie aankunnen, aldus Sansern ‘Beschouw de investeringen van Alibaba niet als een obstakel, heeft hij gezegd, maar als een uitdaging want Thai hebben ook producten van hoge kwaliteit die op gelijke hoogte staan als producten uit andere landen.’

Sansern zei verder nog dat tal van Thaise producten bij Chinese consumenten populair zijn, met name Hom Mali rijst en doerian. Nu e-commerce zich over het vasteland uitbreidt, gaan ze als warme broodjes over de toonbank (in het Engels: verkopen ze als hot cakes).

Op de foto Alibaba mede-oprichter Jack Ma, die donderdag vier MoU’s afsloot met Thailand.

Kort nieuws zondag 22 april

– Lijkt me dubbel werk en leidend tot nog meer vertragingen, maar daar zitten ze in Thailand blijkbaar niet mee. Tenslotte werden Keulen en Aken niet in één dag gebouwd.

Een panel dat als taak heeft het wetsvoorstel over politiehervormingen onder de loep te nemen, schrijft liever een nieuwe wet dan het voorstel te repareren. Het panel dat onder voorzitterschap van CDC-voorzitter Meechai staat, wil er zeker van zijn dat het politiekorps gestroomlijnd wordt en de bevolking betere diensten verleent. De hervormingscommissie van de politie die het wetsvoorstel heeft gebaard, adviseert daarentegen haar voorstel te reviseren.

Vrijdag vergaderde het panel voor het eerst. De premier heeft zes randvoorwaarden voor de hervormingen geformuleerd: de structuur van het korps, reikwijdte en verantwoordelijkheden, promoties en overplaatsingen, de toekenning van budgetten, het gebruik van forensische wetenschap en welzijnstoelagen voor officieren. Eén van de hete aardappelen is de vraag of het onderzoekswerk bij de politie blijft of voor meer transparantie en efficiëntie door andere diensten moet worden gedaan.

– De inkt van de donderdag in de Royal Gazette gepubliceerde State Financial and Fiscal Discipline Act 2018 is amper droog of ze roept al kritiek op. Hoogleraar Piti van de faculteit Economie van de Chulalongkorn universiteit zegt dat de wet alleen is opgesteld ‘for good image’ en niet praktisch is.

Hij zegt: ‘De wet kan niet in de praktijk worden uitgevoerd en zal door niemand worden gevolgd. Bovendien kent de wet geen straffen op overtreding. Er is geen kwantitatieve indicatie van wat in zo’n situatie kan worden gedaan en tot welke hoogte begrotingstekorten en schulden zijn toegestaan.’

De nieuwe wet heeft tot doel te voorkomen dat een regering onverantwoorde populistische maatregelen neemt. Kabinetsleden dienen zich strikt aan de financiële en begrotingsbesluiten te houden. Wanneer besluiten tot een financiële last leiden, dient de regering een kostenbaten analyse te maken en rekening te houden met de economische en financiële stabiliteit plus duurzaamheid van de rijksbegroting. De wet voorziet ook in de vorming van een commissie, die een en ander in de gaten houdt.

– De zegelheffing op loterijwinsten wordt van 0,25 naar 2 procent verhoogd, zodra een wijziging van de Belastingwet van kracht is, heeft de Belastingdienst bekend gemaak. Directeur-generaal Prasong zegt dat de verhoging is ingegeven door de inflatie en de ongelijkheid tussen winnaars verkleint.

Het huidige tarief van een kwart procent is al 36 jaar in gebruik toen de eerste prijs 1 miljoen baht was. Die bedraagt nu 6 miljoen baht. Bovendien moeten de winnaars van de overige prijzen 5 procent belasting betalen en wordt de waardevermindering verrekend in de jaarlijkse inkomstenbelasting. Loterijwinsten zijn vrijgesteld van inkomstenbelasting.

Prasong ontkent dat de verhoging tot doel heeft de inkomsten voor de staat te verhogen want die bedragen al 100 miljoen baht per trekking.

– Voorbereidingen worden getroffen voor de repatriëring uit Taiwan van een 33-jarige Thaise werker, die een ernstige bacteriële infectie heeft opgelopen na het eten van zoetwater schelpdieren. Volgens adjunct permanent secretaris Phetcharat van het ministerie van Werkgelegenheid is hij aan de licht beterende hand, maar de artsen hebben hem nog geen toestemming verleend te reizen.

Chatchai Khuridee, een bewoner van Udon Thani, werkte in Taiwan bij Uni President Co. De schelpdieren kwamen uit een kanaal bij de fabriek. Zijn zaak kwam in het nieuws doordat de familie via de media een oproep deed hem te helpen.

Volgens berichten in de media heeft hij bijna twee maanden in het ziekenhuis gelegen. Hij zou niet reageren op prikkels. De repatriëringskosten worden geschat op 200.000 baht.

– Aan de gevangenschap van Somyot Prueksakasemsuk komt eind deze maand na zeven jaar een einde. Somyot, voormalig redacteur van het tijdschrift Voice of Taksin (vernoemd naar koning Taksin, maar bedoeld wordt oud-premier Thaksin) zat gevangen wegens majesteitsschennis. Hij werd veroordeeld op basis van twee artikelen die hij niet eens zelf had geschreven. Somyot heeft zijn dochter geschreven dat hij uitziet naar de hereniging met haar. (Zie verder de pagina Majesteitsschennis)

– Het ministerie van Milieu gaat een Thailand Greenhouse Gas Emission Inventory System opzetten om gegevens vast te leggen over het beheer van broeikasgas teneinde emissies te verminderen. Emissies van vijf sectoren worden gevolgd: energie en transport, industrie, afvalmanagement, landbouw en bos- en landgebruik. Deze vijf sectoren leveren de grootste bijdrage aan het broeikasgas, dat verantwoordelijk wordt gehouden voor de opwarming van de aarde. De energie- en transportsector zijn de grootste vervuilers.

Het systeem wordt in de ‘nabije toekomst’ gelanceerd. Het kabinet moet nog toestemming verlenen. Een ander voorstel van het Office of Natural Resources and Environmental Policy and Planning (Onep) van het ministerie is het gebruik van financiële straffen zoals koolstofbelasting maar voor welk sectoren die gaat gelden wil Onep niet zeggen. ‘We gebruiken zowel belastingheffing als stimulansen om onze uitstoot op het goede spoor te brengen’, zegt Onep secretaris-generaal Raweewan.

– Laatste bericht. De familie van een stroper die in politiehechtenis is overleden, heeft de autoriteiten gevraagd onderzoek te doen naar zijn dood. De man werd in Dong Yai Wildife Sanctuary (Buri Ram) betrapt toen hij 500 kilo gaur karkassen en huiden bij zich had.

Gisteren hield de familie een persconferentie om recht te zoeken. Volgens de overlijdensakte van het ziekenhuis overleed hij aan verwondingen van de milt en een groot bloedverlies. De doodsoorzaak is in strijd met de doodsoorzaak genoemd door de autoriteiten, die zeggen dat hij overleed aan ernstige maagpijn, mogelijk veroorzaakt door zwaar alcoholgebruik en verlies van eetlust.

Nieuws van de website in 1 regel

• Politie onderschept illegale voedselsupplementen en cosmetica, 8 verdachten
• Idee: Engelse les op plattelandscholen door jonge buitenlandse onderwijzers
• Samut Prakan: Gevangenishoofd overgeplaatst wegens dood gevangene
• Idem: Gevangene stikte in zijn eten na zware straf wegens vermeende drugssmokkel
• Hat Yai: Verdachte verkrachting Mathayom-5 leerlinge borgtocht geweigerd
• NLA-whip: Gelekte audio-clip met uitspraak Prayut knip en plakwerk
• Zuid-Koreaan bestolen in restaurant Pattaya; Algerijnse verdachte aangehouden


 

Sukhothai: meer dan tempelruïnes

21 april – Werelderfgoed site Sukhothai is veel meer dan tempelruïnes, zegt de commentator in dit filmpje op de website van Bangkok Post. Engels ondertiteld, leuk om een beeld te krijgen van wat de regio te bieden heeft en je hoeft er je stoel niet voor uit. Het duurt trouwens maar 3:14 minuten. Bekijken dus!

Stel uw eigen krant vandaag samen

21 april – Vandaag had uw redacteur een duivels plannetje. Ik knip alle nieuwsberichten en -verhalen uit de krant uit, leg ze op de vloer van mijn appartement en ga ermee schuiven om de ideale krant te componeren. Want de eenzijdige aandacht die Bangkok Post heeft voor Thailand’s politiek, alles wat premier Prayut zegt en wat dies meer zij, begint me danig de keel uit te hangen. Er gebeurt in het land toch warempel meer dat van belang is.

Ja, dat doe ik en u lezer mag uw eigen gepersonifieerde krant samenstellen. Om het een beetje overzichtelijk te houden, verschuift u de onderwerpen per pagina. We beginnen met de voorpagina. Daarop staan twee artikelen: een grote opening met commentaar van Prayut op het besluit van het parlement de voordracht voor het nieuwe bestuur van telecomwaakhond NBTC af te wijzen en een lang 1-koloms bericht dat de vergadering over het nieuwbouwproject op de helling van Doi Suthep zonder besluit is geëindigd.

Vertegenwoordigers van regering en (milieubewuste) bevolking zijn het niet eens geworden over de bijna afgebouwde 200 woningen voor rechters en juridisch personeel van de Court of  Appeal region 5. Mijn voorstel: de twee artikelen wisselen of het commentaar van Prayut helemaal negeren.

Verder op de VP het fotobericht Khon, not forgotten met een mooie foto van bevallige en in rijkversierde kleding gestoken khon-danseressen. Hun vingers lijken van elastiek. Het gaat om leerlingen van het Performing Arts Centre van de MR Kukrit Pramoj Foundation. De voormalige premier werd gisteren 107 jaar geleden geboren. Zijn passie voor traditionele Thaise uitvoeringen, met name khon, werd alom bewonderd. Kukrit is de schrijver van Four reigns, een boek dat elke expat gelezen moet hebben. Niet gelezen? Wegwezen!

De opening van pagina 2 over het tempelschandaal mag op die plaats blijven, want boeddhistische leidslieden dienen een schoon blazoen te hebben. Maar wat directeur Pongporn van het National Office of Buddhism over de recente beschuldiging tegen vijf hooggeplaatste monniken zegt, wekt bij mij de indruk dat hij slappe knieën heeft. Hij zegt dat ze geacht worden onschuldig te zijn totdat hun schuld is bewezen, hetgeen het presumptiebeginsel wordt genoemd. Da’s een open deur.

Met de overige berichten op de pagina heb ik weinig moeite. Dit zijn de koppen:
– My husband was tortured, says wife of dead inmate
– Police arrest rape suspect
– More storms on the way
– Scammed tourist guides in hot water (plus foto)
– Massive net to be installed after shark attack (plus tekening)

Dat laatste onderwerp verdient wel meer aandacht. Tenslotte is Thailand een belangrijk toeristenland en leveren toeristen een belangrijk aandeel aan de kwakkelende economie. Die willen niet het risico lopen gebeten te worden door een haai. Een muggenbeet is al erg genoeg.

Pagina 3 heeft m.i. een hééél foute opening want gaat over Prayut’s politieke toekomst na de verkiezingen. Er zijn twee mogelijkheden om hem te laten terugkeren als premier: als outsider premier (niet partijgebonden) of als kandidaat van een politieke partij. [Politieke partijen moeten voor aanvang van de verkiezingscampagnes een lijst inleveren met hun voorkeurskandidaten.]

De ‘grap’ van de Duitse passagier op een vlucht van Nok Air, ‘Er zit een bom in mijn handbagage’, promoveer ik tot opening. Domme man, foute grap die leidde tot een vertraging van 1 uur. De passagiers moesten het toestel verlaten, maar naar verluidt waren ze niet van streek. Maar ja Duitsers doen wel vaker domme dingen, zoals te denken dat ze een groot Duits rijk konden stichten.

Dit zijn de onderwerpen van pagina 3:
– NCPO ‘will use a party list’ to restore Prayut
– Cops nab German for Nok Air bomb ‘joke’
– 10 new job types eyed for migrants
– Art of the scam (fotobericht)
– Patience required (fotobericht)
– Four police chiefs flunk Songkran ‘road safety test’
– Dept seeks B1.5bn budget for new hospital
– Legal Execution Dept to auction loan scandal land

Mijn voorstel: Meer aandacht voor het nieuwe ziekenhuis dan het halve 1-koloms bericht dat BP eraan besteedt. Het ziekenhuis is bestemd voor gedetineerden en gepland voor een stuk land dichtbij het Central Correctional Hospital van de Klongprem Central Prison in Bangkok. Dat heeft momenteel 500 bedden en vangt ernstig zieke gedetineerden op. Minder ernstige zieken worden in de eigen gevangenis behandeld.

Het project is een reactie op de oproep van de International Federation for Human Rights om de leefcondities in Thaise gevangenissen te verbeteren. Thailand staat wereldwijd op de zesde plaats van landen met overbevolkte gevangenissen.

Meer pagina’s zijn er niet om te worden omgebouwd. Leuk spelletje? Of bent u liever een passieve krantenlezer? Mag hoor. In Kort Nieuws ga ik nog nader in op enkele nieuwsitems.

Tempelschandaal: Pongporn waarschuwt de media

21 april – Directeur Pongporn Phramsane van het National Office of Buddhism (NOB) waarschuwt de media dat ze de vijf topmonniken die worden beschuldigd van betrokkenheid bij de verduistering van gelden uit het tempelfonds, niet aan de schandaal dienen te nagelen. Ze zijn onschuldig totdat hun schuld wordt bewezen. Hoe naïef, alsof journalisten dat niet weten.

Pongporn zei dit namens de secretaris van de Sangha Supreme Council, die gisteren over de netelige zaak vergaderde. De SSC wil dat de media niet speculeren of overdrijven, want de NACC is nog niet begonnen met haar onderzoek. Pongporn zei ook dat de beschuldigingen gebaseerd zijn op bewijs en niet op vooroordeel.

De drie Sangha-leden die beschuldigd zijn, hielden na de vergadering hun lippen stijf op elkaar. De andere twee zijn assistenten van de abt van Wat Saket. Pongporn adviseert: ‘De media moeten voor actuele ontwikkelingen bij de NACC of CCD zijn, niet de Sangha Council.’

De verdachten zijn boven komen drijven in de derde ronde van het onderzoek naar de verduistering van gelden uit het tempelfonds dat is bestemd voor renovaties en godsdienstonderwijs. Het gaat om tien tempels die 70 miljoen baht hebben achtergehouden. Drie tempels zijn in onderzoek, zeven volgen.

Secretaris Korn van Thailand’s Buddhist Federation vindt dat Pongporn en zijn kantoor te snel de zaak hebben overgedragen aan de NACC en CCD. ‘Het NOB heeft geen respect voor de oudere monniken.’ De federatie beraadt zich over een protest. Intussen doen geruchten de ronde dat monniken een protestbijeenkomst voorbereiden. (Zie verder de pagina Corruptie 5)

Op de foto begroet Pongporn abt Phra Phrom Dilok, een van de vermeende boefjes.

Kort nieuws zaterdag 21 april

– Leden van de Lanna Tourist Guide Association hebben gisteren het ministerie van Toerisme gevraagd tussenbeide te komen nadat ze zijn opgelicht door een Chinese operator. Ze betaalden bij vooruitbetaling geld voor uitgaven, maar kregen het nooit terug. De vereniging vraagt het ministerie haar leden soepel tegemoet te treden, omdat ze beschuldigd kunnen worden van overtreding van een wet die een gezamenlijke bedrijfsvoering verbiedt.

Twintig tourgidsen zijn door de Chinese partner opgelicht voor een bedrag van 3 miljoen baht. Het bedrijf vroeg hen om de vooruitbetaling terwijl ze Chinese toeristen om Chiang Mai rondleidden en beloofde het geld later terug te betalen.

De wet verbiedt gidsen geld te betalen of voordelen te bieden aan reisagenten of anderen. ‘Maar deze gidsen moesten het uit noodzaak doen’, zegt voorzitter Manop. ‘Vooruitbetalingen zijn al tien jaar een probleem dat het lokale toerisme plaagt. Chinese bedrijven verkopen doorgaans goedkope tourpakketten en vragen tourgidsen andere rekeningen te betalen van kosten die hier worden gemaakt.’

De gidsen werkten voorheen zonder problemen met de Chinese operator, maar in maart van dit jaar kondigde het bedrijf aan dicht te gaan en de schuld niet te kunnen vereffenen. Hoofd Anan van het Tourism Department kan niet verzekeren dat de gidsen vrijuit gaan, want er is al aangifte gedaan bij de politie.

– Voor het strand van Sai Noi in Prachuap Khiri Khan wordt een net van 310 meter gespannen om zwemmers tegen haaienbeten te beschermen. In de baai zijn vier mannetjes haaien van 1 en 2 meter gesignaleerd en die zullen wel net als bij mensen agressiever zijn dan vrouwtjes.

Het net dat op een diepte van 3 meter is verankerd, heeft een zwarte kleur wat haaien moet afschrikken. Het kan ook voorkomen dat toeristen worden gestoken door kwallen. Achter het net kan veilig worden gezwommen, het gebied waar haaien zich voeden, wordt niet verstoord.

Zondag werd een Noorse toerist door een haai gebeten in zijn linkervoet. De wond is met negentien hechtingen gesloten. Experts hebben op dit moment geen plannen voor de plaatsing van netten voor het strand in Prachin Buri, Hua Hin en Cha-Am. Vooral de laatste twee worden druk bezocht door toeristen. Op Hat (strand) Sai Noi zijn waarschuwingsborden  geplaatst, maar sommige zwemmers negeren die.

– Vier provinciale politiecommandanten zijn naar het Operation Centre van de RTP overgeplaatst als straf voor het hoge aantal verkeersdoden en -gewonden in de seven dangerous days. Lijkt me een typisch voorbeeld van Barbertje moet hangen, alsof zij de ongelukken hebben veroorzaakt. Maar als ze al die dagen op hun krent hebben gezeten, vallen de overplaatsingen nog wel te rechtvaardigen.

De vier werken in Bun Khan, Phetchabun, Amnat Charoen en Saraburi, vier provincies die slecht presteerden bij de beteugeling van verkeersongelukken. In die provincies bedroeg het aantal ongelukken twee- à driemaal zo hoog als verwacht. RTP hoofdcommissaris Chakthip zegt dat meer overplaatsingen in de pijplijn zitten.

– Beroepen die tot nu toe zijn voorbehouden aan Thai worden mogelijk opengesteld voor buitenlanders. Dat voorstel is gisteren gedaan tijdens een openbaar forum, bijgewoond door vakbonden, industrieën en vertegenwoordigers van overheidsdiensten. De versoepeling is een reactie op het gebrek aan arbeidskrachten in arbeidsintensieve sectoren zoals de veehouderij, bouw, landbouw, visserij, kledingindustrie, productie van sieraden en schoenen.

Thans zijn op basis van een KB uit 1979 39 beroepen taboe voor buitenlanders. Migranten mogen die alleen uitoefenen als het land een MoU met hun land heeft. Tijdens het forum is ook voorgesteld traditionele massages toe te voegen aan de lijst van beroepen gereserveerd voor Thaise burgers.

Maar de vlag kan nog niet uit, want eerst worden meer forums gehouden, waarna de resultaten worden voorgelegd aan de regeringscommissie die toezicht houdt op de tewerkstelling van migranten en daarna mag het kabinet zich er nog over buigen. (Zie verder de pagina Migranten 2)

– Laatste bericht. Het Legal Excution Department (LED) gaat 4.000 rai ter waarde van 8,9 miljard baht in Samut Prakan veilen. Het land, eigendom van Golden Technology Industry Park, werd destijds als zekerheid ingebracht bij frauduleuze leningen van de Krunghthai Bank. Ingewikkelde zaak waarin al enkele personen zijn vervolgd.

Het LED gaat de ook de procedure updaten bij de veiling van eigendommen van voormalig voorzitter Supachai van de Klongchan Credit Union Cooperative. Ook een ingewikkelde zaak. Supachai zit sinds 2016 gevangen wegens het afromen van zeker 22,1 miljoen baht uit de kas van de KCUC en misschien meer.

Een derde zaak betreft de vervalsing van connossementen voor kolenverschepingen uit Indonesië door mijnbouwbedrijf Energy Earth, ook als zekerheid voor KTB-leningen. Het bedrijf is 145 miljard baht verschuldigd aan 2.433 crediteuren.

Nieuws van de website in 1 regel

• Negen doden en 36 gewonden bij ongelukken in Nakhon Sawan en Sa Kaeo (foto)
• BTS verwacht drievoudige winst over 5 jaar
• Songkhla: Mathayom 5 leerling verkracht in verlaten slaapzaal, politie zoekt dader
• Loei: Vrijspraak voor zeven vrouwelijke anti-goudmijn actievoerders
• Volgende week zomerstormen in Noordoosten en Central Plains
• Nieuwe wet van kracht met verbod op schadelijke populistische projecten
• Nok Air vlucht uur vertraagd door bommelding Duitser
• Samut Prakan Gevangene overleden na zware mishandeling; echtgenote zoekt recht
• Media slaan de plank mis: in Krabi verdronken vrouw geen royalty
• Weer een zelfmoord live op Facebook; man doodt ex-vrouw en springt van een brug over de Mekong


 

Jack Ma (Alibaba) vertelt boeren: Tijd om digitaal te gaan

20 april – Alibaba mede-oprichter Jack Ma is met open armen ontvangen in Thailand, want zijn bedrijf gaat de komende vijf jaar minstens 93,6 miljard baht investeren. Gisteren tekende de baas van de e-commerce gigant vier Memorandums of Understanding ad 11 miljard baht, bedoeld om Thaise boeren en MKB’s aan te moedigen om hun producten op het Alibaba platform te verkopen, want ‘Het wordt tijd om digitaal te gaan’, hield hij de boeren voor.

In bijgaand kadertje de afspraken die de supremo (de hoogste in rang of autoriteit, Mirriam Webster woordenboek) tijdens zijn bliksembezoek maakte. De foto op de voorpagina toont een lachende Ma en een blij kijkende premier Prayut die amicaal zijn arm om hem heen slaat. Ze doen me denken aan de Dikke en de Dunne met Prayut die tweemaal zo breed is als Ma.

Maar die foto plaats ik niet, ik plaats de foto die bij het openingsartikel van het Business-katern staat. Bijschrift: Jack Ma zegt dat doerian en andere Thaise producten beschikbaar komen op de platforms van het bedrijf. Prayut heeft alle reden om in zijn nopjes te zijn want Alibaba gaat in de Eastern Economic Corridor (EEC) investeren, een corridor die door drie provincies loopt en waarvan de regering hoge verwachtingen heeft. Ik heb er nog weinig concreets over gelezen.

Meer weten? Lees Time to go digital, Ma tells farmers en Ma hints at $3bn Investment.

Bangkok Post, open u

20 april – Terwijl ik mijn tanden zet in de Ham & Cheese Double Croissant, recent ontdekt in de 7-Eleven (2 kleine croissantjes, 25 baht), neem ik de nieuwspagina’s van vandaag met u door. Het Alibaba-verhaal is uiteraard opening BP [waar zijn de veertig rovers?].

Verder op de voorpagina het bericht dat 12.000 van de dit jaar gerekruteerde dienstplichtigen aan de drugs zijn. Het derde bericht meldt dat het parlement de voordracht voor het nieuwe NBTC-bestuur heeft afgewezen. Twijfels bestaan over de kwalificaties van acht van de veertien kandidaten. Dus kan de procedure weer opnieuw beginnen.

Pagina 2 opent met het bericht dat de RTP overweegt officieren naar Duitsland te sturen om te assisteren bij het onderzoek naar een bende die Thaise vrouwen de prostitutie in loodst. De bende zou geleid worden door een Thaise vrouw (59) en haar Duitse echtgenoot (62). Inmiddels zijn zeven personen gearresteerd tijdens een inval woensdag op 62 locaties in heel Duitsland. Vermoed dat 32 Thaise vrouwen en transseksuelen door de bende het land zijn ingesmokkeld en te werk gesteld in bordelen om hun schulden af te betalen.

Pagina 3 meldt het goede nieuws dat de eerste veiligsheidszone in het Zuiden er lijkt aan te komen. Thailand gaat tijdens de vredesbesprekingen met het zuidelijk verzet het district Cho Airong in Narathiwat als eerste voordragen.

Het district is gekozen uit vijf districten in Pattani, Yala en Narathiwat die geschikt worden geacht voor de status van veiligheidszone. Het zijn Sai Buri (Pattani), Raman en Krong Pinang (Yala), Si Sakhon en Cho Airong (Narathiwat). Details over de veiligheidsmaatregelen in Cho Airong worden aan het eind van de maand besproken.

Of de militante verzetsstrijders de zone zullen respecteren, is twijfelachtig want die moeten al niets van de vredesbesprekingen hebben. Thailand is sinds vorig jaar in gesprek met Mara Patani, een paraplugroep van verzetsgroepen. De vredesgesprekken begonnen in 2013 toen de regering Yingluck aan de macht was. Maleisië faciliteert de gesprekken.

Pagina 4 meldt in het openingsverhaal dat tijdens recente politieoperaties op 126 locaties zestig buitenlanders zijn aangehouden, van wie het visum was verlopen of die illegaal het land waren binnen gekomen.

Ook aangehouden is in een appartement in Dian Daeng (Bangkok) een 45-jarige Vietnamese vrouw op verdenking van de diefstal van kostbaarheden uit tassen van buitenlanders. Ze maakt deel uit van een bende waarvan drie leden maandag zijn aangehouden op Khao San Road.

De vrouw was in het bezit van dertien iPhones, een portefeuille, buitenlandse bankbiljetten en 500.000 baht. In het appartement is ook een mes gevonden, vermoedelijk gebruikt om de tassen open te snijden. De vrouw zegt dat haar taak was door het trio gestolen spullen te verkopen aan pandjeshuizen.

Zo, hebben we dat weer gehad. Kan ik nu (8:17 uur) even pauzeren om mij daarna te storten op de rubriek Kort nieuws met het overige nieuws. Ga eerst een uurtje plat.

Ali Baba en de veertig rovers is een sprookje uit Duizend-en-een nacht van Scheherazade. Het verhaal handelt over Ali Baba die toevallig ziet hoe een troep rovers hun schatkamer openen met de toverspreuk  Sesam, open u. Als de rovers weggaan, opent Ali Baba de schatkamer om zijn zakken te vullen. De rovers ontdekken hem, maar samen met zijn slimme slavin Morgiana verslaat Ali Baba de rovers. (Bron: Wikipedia)

Kort nieuws vrijdag 20 april

– Wie moet nu voor mijn 75-jarige grootmoedertje zorgen, huilde dienstplichtige Sakrit op de social media omdat hij was ingeloot voor de militaire dienstplicht. Het leger bleef er niet onberoerd onder, het heeft beloofd de komende twee jaar goed voor de oma en de familie te zorgen, waaronder een zieke tante van 55, een tante van 48 en een neef van 16 die nog naar school gaat. Op de foto brengen legerofficieren het goede nieuws over. Sakrit kon eerder tweemaal de dienstplicht vermijden omdat hij nog studeerde.

De grootmoeder en de twee tantes verdienen 200 baht per dag met de verkoop van guirlandes en hij bracht 300 baht in als werknemer in een winkel van elektrische apparaten. Legerwoordvoerder Winthai zegt dat veel dienstplichtingen dezelfde zorgen hebben over hun arme families. Soms krijgen ze toestemming voor verlof, zodat ze voor hun oudere familieleden kunnen zorgen. Sakrit moet op 1 november opkomen.

– Het lijkt er niet op dat de 489 Chinese aardgasbussen snel het verouderde wagenpark van het openbaarvervoerbedrijf van Bangkok (BMTA) (deels) gaan vervangen. Op 27 maart is een proef begonnen met honderd bussen, die bekend staan als blauwe bussen, maar de rechtbank beval op 10 april de BMTA de busdeal niet te vervolgen totdat alle onregelmatigheden zijn opgeruimd.

En nu vraagt busbedrijf Siam Standard Energy Co de bestuursrechter om minister Arkhom (Transport) op zijn vingers te tikken voor een uitspaak die hij heeft gedaan op 12 april. De minister zei toen dat de BMTA kon doorgaan alle bussen in te zetten. Het bedrijf zegt dat de minister Arkhom het rechtbankverbod aan zijn laars lapt.

De actie van Siam Standard lijkt te zijn ingegeven door het feit dat het bedrijf buiten de boot viel bij de nieuwe inschijvingsprocedure, die gehouden is nadat de BMTA het contract met importeur Bestlin uit 2016 had verbroken. Ordinaire broodnijd dus die wordt uitgevochten over de hoofden van de reizigers.

– Het is gisteren al genoemd door voorzitter Nikorn van de People’s Safety Foundation en vandaag besteedt BP er een bericht aan: Het openbaar vervoer is veiliger geworden, want tijdens de seven dangerous days waren bussen niet betrokken bij ernstige ongelukken met dodelijke slachtoffers.

Directeur-generaal Sanith van het Department of Land Transport stelde dat gisteren vergenoegd vast tijdens een persconferentie. Slechts zes personen werden gewond bij vijftien ongelukken met bussen. Bij acht reden de bussen in op particuliere voertuigen en motorfietsen. ‘Gelukkig waren de verwondingen niet ernstig.’ Vorig jaar kwamen zeven personen om bij ongelukken in het openbaar vervoer.

Maar Sanith stak niet de vlag uit, want zoals bekend is het dodental dit jaar met 7 procent gestegen naar 418 personen en het aantal gewonden ging omhoog naar 3.897. Een teleurstellend resultaat want het ministerie had als target gesteld het aantal doden en gewonden dit jaar met 7 procent te verminderen. Sanith maakte verder bekend dat alle DLT-kantoren helmet areas zijn. Motorrijders die zonder helm gepakt worden, mogen niet naar binnen.

Transport Co, het overheidsbedrijf dat het interprovinciaal busvervoer verzorgt, meldt dat dit jaar meer mensen gebruik maakten van bussen dan vorig jaar: 230.000 tegen 200.000 per dag.

– Phra Phrom Dilok, hoofd van het Sangha bestuursorgaan [?] en een van de vijf monniken die is beschuldigd van betrokkenheid bij de verduistering van gelden uit het tempelfonds, houdt zijn lippen stijf op elkaar over de beschuldiging. Gevraagd naar commentaar zei hij alleen maar dat hij liever wacht op meer details alvorens iets te zeggen.

De monniken die zijn genoemd in de derde ronde van het onderzoek naar de verduisteringen, zijn drie abts, van wie één een hoofdmonnik van een regio en twee assistenten van de abt van Wat Saket in Bangkok.

De Crime Suppression Division van de politie heeft de resultaten van haar onderzoek overgedragen aan de NACC voor verdere actie. Het vijftal zou in totaal 70 miljoen baht hebben onttrokken aan het tempelfonds dat is bestemd voor renovaties en godsdienstonderwijs. Alles bij elkaar gaat het om tien tempels en 100 miljoen baht. De tempels kregen van functionarissen van het National Office of Buddhism opdracht een deel van de ontvangen gelden te storten op hun bankrekeningen. (Zie verder de pagina Corruptie 5)

– Minister Prawit (Defensie) leidt volgende week een delegatie die op uitnodiging van het Pentagon een bezoek brengt aan de VS. Het is de eerste keer sinds tien jaar dat een Thaise minister van Defensie die eer te beurt valt. Prawit praat met zijn Amerikaanse counterpart over vergroting van de militaire samenwerking en de veiligheidsstrategie van beide landen. Na de miliaire coup van mei 2014 verzuurde de relatie met de VS, maar Trump heeft de banden weer aangehaald. In oktober ontving hij Prayut op het Witte Huis.

– Twee mannen uit Myanmar hebben een gevangenisstraf van zes jaar gekregen voor de brute moord op een 19-jarige studente drie jaar geleden in Ranong. Ze moeten ook de nabestaanden compenseren met 570.000 baht plus een jaarlijkse rente van 7,5 procent. Een van de twee kreeg er nog eens twee jaar bij vanwege overtreding van artikel 290 van het Wetboek van Strafrecht [geen toelichting].

In dezelfde zaak heeft de Juvenile and Family Court gisteren twee tieners veroordeeld tot gevangenisstraffen en compensatiebetalingen. Het slachtoffer werd doodgestoken en met een stuk hout op haar hoofd geslagen. Bij de autopsie zijn zeventien steekwonden gevonden.

– De NCPO heeft bij monde van vice-premier Wissanu andermaal bevestigd dat ze in juni met de politieke partijen een bijeenkomst belegt om problemen op te lossen waar zij tegenaan lopen in de aanloop naar de verkiezingen. Wissanu zei dit nadat oude en nieuwe partijen om een eerdere bijeenkomst hadden gevraagd. Wissanu vind het niet nodig. Voor problemen kunnen ze nu terecht bij de Kiesraad of eventueel bij hem.

– Het ministerie van Sociale Zaken zegt dat zware disciplinaire onderzoeken gedaan zijn tegen directeuren van welzijnscentra in Khon Kaen en Chiang Mai waar geld uit staatsfondsen bestemd voor arme en gedepriveerde mensen is achtergehouden. In Khon Kaen zijn betrokken functionarissen ontslagen inclusief de directeur. Het ministerie reageert op kritiek van @Watchdog Facebook dat ze veel te soepel is.

– Maandag gaan de one-stop service centra weer open waar gastarbeiders terecht kunnen voor de verificatieprocedure ter verkrijging van een werkvergunning. Het gaat om migranten die zich vorig maand online hebben geregistreerd. 479.299 migranten hebben het gehele proces nog niet doorlopen, 840.736 zijn al in het bezit van een werkvergunning.

– Het Probation Department (reclassering) verdedigt haar besluit kamnan Poh thuis te bezoeken. Hij hoeft zich niet regelmatig te melden op het kantoor vanwege zijn zwakke gezondheid. De ‘peetvader van Chon Buri’ is vervroegd vrijgelaten uit de lik. Hij zat gevangen omdat hij een huurmoordenaar zijn politieke rivaal heeft laten vermoorden.

Zijn twee zonen waren onlangs in het nieuws omdat het kabinet hen heeft benoemd in adviesfuncties.

Nieuws van de website in 1 regel

• 12.200 nieuwe dienstplichtigen (6,7 pct) gebruiken drugs; testen nog aan de gang
• Bestuurder van touringcar verdacht van diefstal uit bagage passagiers
• Suvarnabhumi: 110 gram crystal meth, verborgen in gedroogde inktvis, onderschept
• Man schiet zichzelf dood op Facebook Live nadat vriendin met hem gebroken had
• Engeland doet o.a. plastic rietjes en roerstaafjes in de ban tegen vervuiling oceaan
• Drie gevallen van fraude door reisagenten; honderd gedupeerden
• Parlement twijfelt aan kwalificaties NBTC-commissarissen; voordracht teruggestuurd
• Woensdag was buitenspeeldag in België, geen kinderprogramma’s op tv
• Alibaba tekent vier MoU’s over investeringen in Thailand; Prayut verwacht snel resultaat


 

Sanitsuda probeert door een rookgordijn te breken

19 april – De opinieverhalen van oud BP-redacteur Sanitsuda Ekachai op de opiniepagina van Bangkok Post zijn doorgaans helder en duidelijk, maar gisteren bakte ze er m.i. niet veel van. Ze probeert antwoord te geven op de vraag waarom pas nu protest is gerezen tegen de bouw van woningen voor tweehonderd rechters en juridisch personeel van het Court of Appeal region 5 op de helling van Doi Suthep. Het antwoord gaat verborgen achter een rookgordijn.

Haar analyse blijft steken in vage beschuldigingen tegen de rechterlijke macht die de tegenstanders attaqueert. ‘Het is dezelfde ouwe truc: wanneer je je zaak niet kunt winnen, leid de aandacht af van je opponenten – of beter nog breng ze in diskrediet. Inderdaad, waarom mensen aanvallen die het bos willen redden, niet degenen die het in de eerste plaats vernielen. De spin* was zo fel dat velen in verwarring raakten en vielen voor de blame game tactiek.’

Het artikel geeft een overzicht van de voorgeschiedenis, maar die is al grotendeels bekend. Het woningbouwproject werd destijds [geen jaartal] goedgekeurd door de pro-Thaksin regering en de bouwopdracht gegund aan zijn maatjes. In 2014 signaleerden bewoners van Chiang Mai voor het eerst dat bos was geruimd bij de voet van de berg. Toen ze bij de autoriteiten probeerden informatie te krijgen, liepen ze met hun hoofd tegen de muur – zoals altijd.

In 2016 toen het bos verder op de helling werd gekapt, hetgeen van verre zichtbaar was, namen de klachten toe, maar de rechterlijke macht dreigde met rechtszaken en belangrijker: het was het jaar waarin koning Bhumibol overleed en het land in diepe rouw werd gedompeld.

Dit jaar riep het enorme litteken hoog op de Doi Suthep wijdverspreide publieke woede op. Luchtfoto’s, gemaakt met drones, maakten duidelijk wat voor kaalslag had plaatsgevonden. De beelden op de social media vonden hun weg door het hele land. De koele reactie van de rechterlijke macht gooide nog eens olie op het vuur.

Ze redeneerde: Het gebied waar de woningen zijn gebouwd – hoewel een bos – is geen bos want het is eigendom van het Treasury Department en niet het Department of National Parks, Wildlife and Plant Conservation. Toestemming is verleend voor het gebruik van de grond, het ruimen van het bos en het woningbouwproject, dus het project is legaal – technisch gesproken dan.

Sanitsuda verzucht: ‘Een bos is geen bos. Is dat logisch? Gezien het tegenwoordige milieubewustzijn, waarom wil de rechterlijke macht die geacht wordt het recht te verdedigen, huizen bouwen die grootscheepse bosruiming vereisen? De rechtbank kan het project naar eigen goeddunken legitimeren, maar de bevolking beschouwt het als flagrante hypocrisie.

Armen mogen niet bos bezetten, rechtbankmensen wel. Dit is een klap in het gezicht van 10 miljoen bosbewoners die al tientallen jaren bloot staan aan gewelddadige uitzetting, arrestaties en detenties.’

* Spin is een begrip uit de communicatiemanagement dat duidt op het manipuleren van informatie om de publieke opinie te beïnvloeden.

Zwarte panter of indochinees luipaard?

19 april – Ik kan het me gemakkelijk maken door te zeggen: What’s in a name? Eerder las ik dat het door Premchai c.s. gestroopte dier in het Tungyai Naresuan Wildlife Sanctuary in Kanchanaburi een zwarte panter was en niet een indochinees luipaard, zoals ik het dier tot dan toe had aangeduid.

Maar wat schetst mijn verbazing? In de Life-bijlage van Bangkok Post  van gisteren lees ik in een interview met Petch Manopawitr, een vooraanstaand wetenschapper op het gebied van natuurbehoud, dat het om een indochinees luipaard gaat, ten onrechte ook wel panter genoemd.

Het adjunct-hoofd van de South-East Asia Group van de International Union for the Conservation of Nature vertelt dat er nog circa tweehonderd luipaarden in Thailand leven. ‘Als er één wordt gedood, betekent dit dat de totale populatie met 0,5 procent wordt verminderd’, rekent de krant voor.

Gevraagd waarom de dood van dit ene dier zo belangrijk is, noemt Petch enkele factoren: Premchai’s weelde en beroemdheid, waardoor de mensen zich afvragen of hij zal ontsnappen aan berechting; de locatie, want het gebied waar het jachtgezelschap werd betrapt, is een beschermd gebied en Unesco World Heritage Site, waardoor de zaak de aandacht heeft getrokken van natuurbeschermers in binnen- en buitenland; en last but not least omdat de zaak een groot deel van de samenleving heeft wakker geschud dat de dreiging tegen bedreigde diersoorten een reëel gevaar blijft. (Bron: Bangkok Post, 18 april)

Wie het gehele interview wil lezen, klik hier: To kill an indochinese leopard. (Zie voor alle voorgaande berichten de pagina Stroperssage)

Achtergrond: Lakse controle op naleving verkeerswetgeving

19 april – De verkeerswetgeving wordt gewoon niet streng genoeg gehandhaafd, kopt BP vandaag boven een Special Report (achtergrondverhaal) over de verkeersslachtoffers die Songkran dit jaar heeft gemaakt. Tijdens de zogeheten seven dangerous days kwamen 418 verkeersdeelnemers om het leven: 7 procent meer dan vorig jaar.

Gedragsverandering is urgent vereist om het aantal ongelukken terug te dringen daar weinig automobilisten overtredingen serieus nemen, schrijft de krant. En dat niet alleen, slechts 20 procent van degenen die de regels overtreden, krijgt een boete en 4 procent van degenen die beboet worden, betaalt zijn boete, aldus een onderzoek van het WHO Collaborating Centre for Injury Prevention and Safety Promotion.

Deze cijfers staan weggemoffeld in het artikel, maar uw redacteur zou het op de voorpagina van de daken schreeuwen. Of de Thaise overheid van de cijfers van dit jaar is geschrokken, weet ik niet, want geen enkele bewindsman wordt geciteerd. Alleen voorzitter Nikorn van de People’s Safety Foundation komt aan het woord.

Nikorn zegt: ‘Alle diensten hebben zo goed mogelijk hun best gedaan om het aantal doden te verlagen, maar het is mogelijk dat we onze aandacht op de verkeerde gebieden hebben gericht. Dit jaar lag de focus op de veiligheid in het openbaar vervoer, wat leidde tot nul doden, maar de ongelukken met motorfietsen hebben altijd rond de 80 procent gelegen.’

Nikorn zegt dat de lokale bevolking de gewoonte heeft om elkaar gerust te stellen over overtredingen die hij beschouwt als ‘deel van ’s lands DNA’. Maar zijn oplossing klinkt niet erg overtuigend: ‘Ik steun premier Prayut’s voorstel om een informatiecentrum op te zetten dat gegevens verzamelt en patronen in verkeersongelukken analyseert, zodat de regering een helderder beeld krijgt van de echte oorzaken.’

Nikorn vindt ook dat de regering voor steun in gesprek moet gaan met het UN Safety Trust Fund [geen details]. Strengere wetten zijn al van kracht. De maximum straf voor rijden zonder rijbewijs bijvoorbeeld is verhoogd van 1 naar 3 maanden. Maar veel kleine overtredingen die verantwoordelijk zijn voor de meeste ongelukken blijven onbestraft, zoals te hard rijden, geen helm dragen en door rood licht rijden.

In het artikel worden enkele voorbeelden gegeven van kleine succesjes. In Khon Kaen kreeg de gemeente van de Safer Roads Foundation geavanceerde snelheidsmeters. Het aantal overtredingen zakte met 10 procent, ‘maar de verbetering zou groter zijn als de mensen hun boete moeten betalen’. Phuket nam camera’s en speed guns in gebruik. In twee jaar zakte het aantal ongelukken van 267 naar 120.

Het camerasysteem, dat direct verbonden is met het politiebureau, heeft een succespercentage van honderd procent bij te snel en door rood licht rijden, zegt lector Thaned van de faculteit Techniek van de universiteit van Khon Kaen. ‘Helaas wordt slechts 20 procent van de boetes wegens te hard rijden betaald en 10 procent voor door rood licht rijden en zonder helm rijden.’ [NB Het WHO-centrum noemt lagere percentages]

Minister Anupong (Binnenlandse Zaken) maakte in december vorig jaar bekend goedkeuring te hebben verleend aan de aanschaf van 849 handheld speed guns. De bevolking reageerde furieus op de aanvankelijke prijs van 900.000 baht per stuk, waardoor het ministerie in zijn schulp kroop en exemplaren van 674.000 baht kocht. Maar experts menen dat die van inferieure kwaliteit zijn.

Thaned zegt: ‘Apparatuur uit de EU en met name de VS garandeert bijna perfecte resultaten. Zowel mobiele als vaste surveillance systemen kosten minstens 1 miljoen baht.’

Nieuwe voorschriften voor gefermenteerde vis

19 april – Goed nieuws voor bewoners in het Noordoosten die hun voedsel op smaak brengen met gefermenteerde vismarinade, want het ministerie van Landbouw heeft nieuwe productievoorschriften vastgesteld ter verbetering van de kwaliteit.

Van de makers is niet iedereen enthousiast, omdat kleine producenten die verschillende methodes gebruiken afhankelijk van hun locatie, getroffen kunnen worden. De eisen zijn gepubliceerd in de Royal Gazette. Pla ra die niet aan de eisen voldoet, wordt niet gecertificeerd.

Voorzitter Fai van een productiegroep in Ban Nonplakhao (Kalasin) is het eens met de nieuwe voorschriften omdat die zullen helpen de kwaliteit te verbeteren. Maar kleine producenten maken zich zorgen dat vele recepten en productiemethodes die in bepaalde gebieden traditie zijn, niet aan de eisen voldoen. Ze zeggen dat grote producenten onevenredig voordeel hebben omdat ze gemakkelijker aan de eisen kunnen voldoen. Een producent in Ban Mo (Saraburi) benadrukt dat haar pla ra van hoge kwaliteit is maar ze weet niet of die aan de nieuwe eisen voldoet.

Maar de soep wordt niet zo heet gegeten als ze wordt opgediend want de eisen zijn aangekondigd als richtlijnen voor producenten, ze zijn niet verplicht, aldus het Agriculture and Cooperatives kantoor in Kalasin. De makers kunnen aan de hand van de richtlijnen hun product verbeteren en hun markt uitbreiden.

Het bericht vervolgt met de ingrediënten die worden gebruikt bij de productie van de smaakmaker, maar ik ben geen keukenprinses, dus die informatie zegt me niets. Tevens worden de eisen voor de etikettering opgesomd.

Kort nieuws donderdag 19 april

– De opening van Bangkok Post vandaag, Somkid makes positional play, verban ik naar Kort Nieuws. De krant analyseert dat vice-premier Somkid zijn politieke macht gebruikt om meer pieces te verzamelen voor een pro-regime partij.

In het 5-koloms artikel wordt de hele politieke rimram overhoop gehaald. Veel achtergronden, veel voorgeschiedenis, voor de conclusie citeer ik Pheu Thai lid Sudarat: ‘De laatste ontwikkelingen suggereren dat Prayut van plan is aan de macht te blijven. Ik denk dat hij door elke politieke partij wordt verwelkomd wanneer hij recht door zee is en zijn houding helder is.’

De opening van pagina 3 sluit bij dit bericht aan en meldt dat minister Weerasak (Toerisme en Sport) geen invloed heeft gehad op de benoeming door het kabinet van Jitthipol Khunpleum tot zijn assistent (zie het desbetreffende bericht van gisteren). ‘Ik ben niet de eigenaar van het ministerie. Onverschillig wie dan ook een benoeming voorstelt, maar het interesseert me niet hoe ze komen. Ik wil alleen weten of we in staat zijn samen te werken en hoeveel macht ik hem geef. We hebben veel werk, maar met dezelfde bezetting.’ (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2)

– De dragende plaat op de voorpagina toont de natural arch van Ko Khai, ook wel Lover’s Gate genoemd. Degenen die er doorheen lopen, blijven voor altijd verliefd. Zegt de legende. De foto hoort bij een nieuwsbericht over de aanwijzing van een groot deel van de provincie Satun tot Global Geopark door Unesco. Gisteren viel de beslissing in Parijs. Het ministerie van Milieu had het gebied in 2016 genomineerd voor de eervolle vermelding.

Het gebied heeft een 550 miljoen jaar oude geologische structuur en een grote culturele diversiteit. Het meet 2.500 vierkante kilometer bestaand uit oerbos, zee en kalksteenbergen, bestrijkt vier van de zeven districten van de provincie, een Wildlife Sanctuary en twee nationale parken waaronder Lipe Island aka de Maldiven van Thailand.

– Actievoerder Srisuwan Janya heeft zeker een streepje voor bij BP, want hij krjgt op pagina 4 alle ruimte om zijn grieven te uiten over het boek History of Thailand, waarin premier Prayut een patron of democracy wordt genoemd. ‘De inhoud van dit boek is misleidend, het leidt tot een vertekening van ’s lands geschiedenis’, zegt Srisuwan in de paginabrede opening. Hij dreigt naar de rechter te stappen als het Fine Arts Department het boek dat in 2015 uitkwam, niet terugtrekt.

Het boek wordt gezien als een instrument om patriottisme en verzoening te bevorderen. Daarom gaf premier Prayut vorig jaar opdracht alle 77 provincies elk te voorzien van honderd exemplaren.

Srisuwan, secretaris-generaal van de Thai Constitution Protection Association, vreest dat het boek terecht komt in openbare en schoolbibliotheken als het niet vernietigd wordt.

‘De misinformatie zal zich vastzetten in de geest van studenten. Dat kan ik niet laten gebeuren omdat de werkelijkheid heel anders was. De premier heeft niet de democratie hersteld en een eind gemaakt aan de corruptie, zoals het boek zegt.’

Srisuwan heeft ook bezwaren tegen de opiniërende manier waarop politieke partijen worden beschreven. Het legt bijvoorbeeld een verband tussen het populisme onder het bewind van Thaksin en corruptie.

– Het ministerie van Cultuur heeft de titels van zeventig films bekend gemaakt, die het ministerie beschouwt als de beste films die geproduceerd zijn gedurende het bewind van koning Rama IX. Ze zijn gekozen uit een totaal van 4.500 films. De commissie die de films selecteerde, bestond uit 258 personen uit de filmindustrie.

Sommige films waren kaskrakers, andere kunstzinnige films die een prijs wonnen of die de toeschouwers inspireerden. Een bekende art film is Uncle Boonmee die in 2010 de Gouden Palm won op het filmfestival van Cannes en de patriottische film Legend of King Naresuan, the Great uit 2007. Van 24 tot 27 april draaien tien films in de Scala bioscoop.

– Het kabinet heeft het groene licht gegeven voor wijziging van de Loterijwet uit 1974 om nieuwe loterijproducten mogelijk te maken, zegt een bron bij het Government Lottery Office. De geamendeerde wet voorziet ook in de online verkoop van loten en strengere straffen voor te duur geprijsde loten en de verkoop aan minderjarigen.

Tevens wordt een fonds van 1 miljard baht gevormd om onderwijs- en sociale ontwikkelingsprojecten te steunen alsmede research te doen naar gokverslaving en preventie. De Raad van State buigt zich over de amendementen, waarna ze naar het parlement gaan.

– Drie mensenhandelaren zijn door de strafrechtbank veroordeeld tot straffen variërend van 167 tot 320 jaar, maar daarvan zitten ze maximaal 50 jaar uit. De zaak heeft betrekking op de sekshandel in 2014 met minderjarige meisjes in Mae Hong Son.

Eerder zijn daarvoor vijf personen veroordeeld, maar die zijn vrijgelaten op borgtocht. Ze hebben allemaal de opdracht gekregen de slachtoffers te compenseren. Het gaat zowel om burgers als ambtenaren. Op de foto een politieagent.

– De Chinese eilandprovincie Hainan (1.000 km ten noordoosten van Bangkok) gaat vanaf 1 mei gratis visa voor dertig dagen verstrekken aan bezoekers uit 59 landen, waaronder Thailand, Engeland, Rusland en Frankrijk. De regeling geldt voor groepen en individuen die hun reis via een reisbureau boeken. Tot nu toe kregen toeristen die in groepen van vijf personen of meer uit 23 landen reisden, een 15-dagen visum.

– Thailand heeft twee van de vier personen die aanvallen beraamden, op verzoek van Maleisië aangehouden. Ze worden momenteel verhoord, waarbij wordt nagegaan of ze banden hebben met IS, wat gesuggereerd is in de media. De media noemen hen ‘gevaarlijk’ en ‘in staat tot aanvallen die een dreiging vormen voor de nationale veiligheid’.

De vier mannen worden ervan verdacht dat ze politieofficieren wilden kidnappen en vermoorden en niet-moslim gebedsplaatsen wilden aanvallen. Eind februari werden al zes andere verdachten aangehouden, drie uit Maleisië en drie uit Thailand.

Vice-premier Prawit vermoedt dat IS-sympathisanten het land kunnen binnenglippen, maar hij sluit de mogelijkheid uit dat ze in Thailand een cel willen opzetten. Isoc heeft bevestigd dat de Thai die door de Maleisische autoriteiten werd gezocht wegens banden met IS, geen banden heeft met terroristen en er alleen maar over opschepte. [Welke Thai?]

– De regering neemt morgen een besluit over een verzoek van AIS en True en de Association of Digital TV operators om financiële steun. Het besluit wordt later voorgelegd aan de NCPO. Ingewikkelde zaak met betalingen voor frequenties en internet, dus laat ik verder onvermeld.

Nieuws van de website in 1 regel

• Gebied in Satun door Unesco aangemerkt als Global Geopark
• Russische seksgoeroe geeft VS de schuld voor voortzetting detentie
• Dief van tas en camera aangehouden op Suvarnabhumi
• THAI-toestel breekt landing af op Haneda (Tokio) wegens slecht zicht op runway
• Voorarrest en vrijlating op borgtocht Premchai verlengd
• Duitse politie rolt Thais prostitutie netwerk op; zeven arrestaties
• Nakhon Phanom: Huis en bedrijven van drugsverdachte in beslag genomen
• Officiële bevestiging: Noorse toerist gebeten door haai
• Taxibestuurder scheldt buitenlandse passagier uit, boete 1.000 baht
• Mall Group investeert 16-17 mld baht in make-over filialen Bangkok
• Amerikaan die op Suvarnabhumi hotelmedewerker mishandelde, aangehouden


 

Gedachten bij de seven dangerous days
18 april – Thailand is het tweede land ter wereld met het hoogst aantal verkeersdoden. Mij zegt zo’n positie niets. Ze is gebaseerd op het gemiddelde per aantal inwoners. Eerlijker lijkt mij het te relateren aan het aantal gereden kilometers (desnoods aantal voertuigen). Zijn daar gegevens over?
Bovendien: landen verschillen enorm qua factoren die het cijfer beïnvloeden. Ik noem lengte en staat van onderhoud van het wegennet, soort voertuigen, klimaat, deskundigheid bestuurders.
Ook een vergelijking van de seven dangerous days in achtereenvolgende jaren, zegt niet alles. Is het aantal voertuigen gelijk, waren er bijzondere weersomstandigheden?
Ik ben geen statisticus, maar mijn boerenverstand zegt: Trek geen overhaaste conclusies en raak niet ontmoedigd als de cijfers lijken tegen te vallen.

 

Prayut belooft: Ik maak een einde aan verkeersongelukken

18 april – Veertien nieuwsberichten c.q. -verhalen in het nieuwskatern vandaag van Bangkok Post. Een erevermelding krijgt van mij het bericht dat Prayut belooft een eind te maken aan de verkeersongelukken die het land plagen. Ach ja, waarom niet beloven dat het nooit meer stormt of stortregent? Dat is al net zo onwaarschijnlijk. Maar wie gelooft Prayut nog?

De krant doet zijn reputatie van vierde macht weer alle eer aan door te openen met een analyse, waarin de twee auteurs schrijven dat het kabinet op zoek is naar talent ‘as poll nears’. De verkiezingen naderen? Die zijn op vroegst in februari 2019 te verwachten, dus over tien (!) maanden. De krant kopt Regime moving chess pieces into place.

In het artikel is een mooie foto ingebouwd van poppenspelers van Hun Luang (grand puppet theatre) die worden toegesproken door premier Prayut. Op het Government House werden ze door het ministerie van Cultuur geïnformeerd over de plannen voor een evenement ter gelegenheid van de start van het Rattanakosin tijdperk 236 jaar geleden.

Hun Luang dat dateert uit het begin van de Ayutthaya periode, is de meest uitgebreide vorm van Thaise poppenvoorstellingen met marionetten van 1 meter op stokken die bediend worden door een verfijnd systeem van draden.

Ja, dat is nog eens wat anders dan de vroegere poppenkastvoorstellingen op de Dam met Jan Klaassen en Katrijn. Bovenstaande foto is niet de foto die in de krant staat, maar plukte ik van internet.

Analyse: Regime jaagt op politiek talent

18 april – Politieke bedoelingen van het regime worden duidelijker, schrijft BP in een analyse naar aanleiding van twee benoemingen, zonen van kamnan Poh, de ‘peetvader van Chon Buri’, die gevangen heeft gezeten omdat hij een huurmoordenaar opdracht had gegeven zijn politieke rivaal te doden.

Het gaat om Sonthaya Khunpleum (55), voormalig minister van Sport en Toerisme, en zijn jongere broer Itthipol (45), voormalig burgemeester van Pattaya. Sonthaya mag premier Prayuth adviseren over politieke zaken, Itthipol wordt assistent van de nieuwe minister van Sport en Toerisme.

Prayut gaf gisteren toe dat hij een politieke veteraan nodig heeft om hem meer te leren over de politiek nu het land afstevent op verkiezingen. ‘Ik wil horen wat ze te zeggen hebben. Ik heb deze politici om me heen nodig voor een beter begrip van dingen. Maar dat betekent niet dat ze er voor mijn persoonlijke belangen zijn. De verkiezingen naderen en ik heb mensen nodig die me kunnen adviseren. Ik weet niet hoe de politiek werkt, dat moet ik leren.’

Prayut ontkent dat hij minachting heeft voor politici, wat vaak beweerd wordt. ‘De benoemingen zijn gebaseerd op geschiktheid.’ Of Sonthaya terugtreedt als leider van de nieuwe partij Palang Chon weet Prayut niet. De krant noemt in dit verband de berichten dat vice-premier Somkid een nieuwe partij aan het vormen is, die Prayut steunt om na de verkiezingen terug te keren als premier.

Een bron in voormalig regeringspartij Pheu Thai, sterk gekant tegen de junta, beschouwt de actie van Prayut als een aanwijzing dat hij geen outsider premier wil worden (niet-partij gebonden premier). De benoemingen wijzen erop dat Prayut genomineerd wil worden door een politieke partij, zegt hij.

Intussen is Pheu Thai druk doende om haar medestanders en zwaargewichten te behouden. [De partij zal bang zijn dat leden naar nieuwe politieke partijen overstappen, vermoed ik] Morgen spelen PT bobo’s een spelletje golf met twintig leden van de Sasomsap familie, een invloedrijke familie in Nakhon Pathom. De golfbaan is eigendom van de familie. Politieke waarnemers menen dat het om meer dan golf gaat. Naar verluidt wil het regime de factie losweken van Pheu Thai. De familieleden hebben nog niet hun partijlidmaatschap bevestigd.

PT secretaris-generaal Phumtham maakt zich geen zorgen. De familie speelt tweemaal per maand golf en heeft tot het einde van de maand de tijd voor de verplichte herbevestiging [van hun partijlidmaatschap]. ‘We zijn volwassenen en we nemen onze eigen besluiten.’

Een bron erkent daarentegen dat het golfspelletje tot doel heeft de sterke band te laten zien tussen partij en factie. Een eventueel vertrek van de Sasomsaps heeft trouwens weinig om het lijf want ze bezetten slechts tien zetels en er zijn voldoende vervangers, zegt de bron.

Het artikel springt vervolgens naar de Democratische partij. De partij heeft afscheid genomen van een voormalig Democratisch parlementslid dat adjunct-gouverneur van Bangkok wordt. Vice-premier Somkid heeft een oogje op hem om zijn politieke basis op te bouwen.

Adjunct-partijleider Nipit noemt die strategie ‘vissen in de vijver van de buren’. ‘Ze komt niet als een verrassing. De gemakkelijkste manier om een partij op te bouwen is politici van andere partijen te snaaien.’

Tot besluit een persoonlijke noot. Mijn afkeer van partijpolitiek is bekend, maar van dit soort spelletjes kan ik smullen. Never a dull moment in Thailand. (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2)

Songkran maakt plaats voor stormen

18 april – Leuke dragende plaat op pagina 2 van een huis zonder dak, maar minder leuk voor de bewoners. Een sterke wind scheurde het zinken dak van het huis in Phitsanulok en deponeerde het op de grond ernaast. De provincie werd gisteren geteisterd door zomerstormen, die tien huizen beschadigden en tal van bomen ontwortelden.

De stormen veroorzaakten in enkele provincies, inclusief Bangkok, overstromingen. Vooral het Noorden werd zwaar getroffen. Het Meteorological Department voorspelt dat zware regens en sterke winden vandaag en mogelijk morgen in dertig provincies aanhouden. Enkele provincies kunnen hagelbuien verwachten.

Uit cijfers van het Disaster Prevention and Mitigation Department blijkt dat 1.500 huizen in 24 provincies zijn beschadigd. In Lat Krabang (Bangkok) vielen elektriciteitsmasten om (foto). In het district Min Buri viel de meeste regen: 44,5 millimeter. Overstromingen zijn gemeld uit randgemeentes van Bangkok en districten in Pathum Thani en Nonthaburi.

In de provincie Phichit zijn zeven districten tot rampgebied uitgeroepen nadat 203 woningen ernstig werden beschadigd en één dorpeling dodelijk werd getroffen door bliksem. Ook in Buri Ram viel een dode, acht werden door de bliksem getroffen.

In Ayutthaya raakten enkele personen gewond toen zes voertuigen op de Asian Highway in het district Bang Pa-in door het gladde wegdek slipten. Een stuk verder viel een boom op de weg. Eén rijstrook werd geblokkeerd hetgeen tot verkeerschaos leidde.

Kort nieuws woensdag 18 april

– Op het strand van Hua Hin zijn borden geplaatst met een waarschuwing in drie talen nadat zondag een Noorse toerist (54) in zee was gebeten door een haai. Netten zijn gespannen om aan te geven waar veilig gezwommen kan worden. Verder is het advies gegeven om geen rood of helder oranje zwempak te dragen, want haaien zien die voor vissen aan, niet alleen te gaan zwemmen en niet in diep water of ’s nachts te zwemmen. Het slachtoffer kreeg gisteren in het ziekenhuis bezoek van adjunct-gouverneur Chotnarin. De wond aan zijn linkervoet is met 19 hechtingen gesloten.

– Luchtmacht attaché Rawin is zaterdagavond in New York korte tijd aangehouden geweest toen hij buiten zijn hotel een sigaretje rookte en werd aangesproken door een Spaanse vrouw, die met hem wilde ‘praten’. Agenten wilden hem arresteren, maar Rawin legde hen uit dat het om een misverstand ging.

Het incident wordt gemeld op de website van de New York Post. Volgens het bericht werd hij gearresteerd omdat hij een prostituee aansprak, maar kon hij niet worden aangehouden omdat hij diplomatieke onschendbaarheid geniet. De arrestatie maakte deel uit van de ‘hotel operation’ van de NYPD om klanten van prostituees te pakken.

– Thai die in Syrië wonen en werken zijn veilig, zegt de National Security Council. Secretaris-generaal Wanlop zei gisteren dat het ministerie van Buitenlandse Zaken en autoriteiten hen scherp in de gaten houden. Er zijn geen aanwijzingen dat de situatie escaleert. De luchtaanvallen waren beperkt tot doelen in het westelijk deel van de regio en vormen geen bedreiging voor het Zuidoosten. Van twee Thai is al vastgesteld dat ze veilig zijn.

– De bewering dat de afgelopen vier jaar geen vorderingen zijn geboekt in het onderzoek naar de verdwijning van Karen actievoerder Porlajee ‘Billy’ Rakchongcharoen is niet juist, zegt het ministerie van Justitie. Adjunct permanent secretaris Tawatchai zei gisteren dat het ministerie meer informatie nodig heeft om te bepalen of de zaak wordt overgedragen aan de DSI.

De PACC onderzoekt waarom toenmalig hoofd Chaiwat van nationaal park Kaeng Krachan, dat hem op 17 april 2014 aanhield wegens het verzamelen van wilde honing, hem liet lopen. Het Special Investigation Bureau wacht intussen op informatie van de PACC. Chaiwat heeft toegegeven hem gearresteerd te hebben, maar liet hem na een waarschuwing vrij.

De International Commission of Jurists herhaalde maandag haar oproep aan de DSI de zaak in onderzoek te nemen. Amnesty International hekelt het falen van de autoriteiten om de familie op de hoogte te houden en heeft kritiek op de obstakels die voor de familie worden opgeworpen om recht te verkrijgen. De familie vreest het ergste.

– Het kabinet heeft gisteren de benoeming van Prasong Poontaneat, directeur generaal van de Belastingdienst,  tot permanent secretaris van Financiën goedgekeurd ter opvulling van de vacature die is ontstaan doordat de vorige topambtenaar uit protest tegen zijn overplaatsing ontslag nam. Prasong gaat over 2,5 jaar met pensioen. Hij heeft een indrukwekkende staat van dienst, BP noemt al zijn functies, maar ik dus niet.

Tevens verleende het kabinet goedkeuring aan Prasong’s opvolging door directeur-generaal Ekniti van het State Enterprise Policy Office.  Andere benoemingen laat ik onvermeld.

– Telecom waakhond NBTC heeft True Move H bevolen de gevolgen van de lekkage van persoonlijke gegevens na te gaan en een compensatieaanbod voor te bereiden. In maart was True al door een Noorse onderzoeker geattendeerd op de gelekte informatie van 11.400 True klanten. De NBTC bekijkt nog of True gestraft moet worden.

Adjunct-directeur Pakpong van True Corporation beschuldigt de Noorse researcher van het opzettelijk hacken van de gegevens. ‘Hij gebruikte drie speciale middelen om bij de gegevens [op de cloud opslag van Amazon Web Services] te komen, waar hij geen recht op heeft.’ True overweegt naar de rechter te stappen.

– Voormalig vice-premier Plodprasop is door het Hof van Beroep veroordeeld tot 2 jaar gevangenisstraf wegens zijn rol bij de demotie van een topambtenaar van het ministerie van Milieu in 2003. In maart vorig jaar veroordeelde de Central Corruption Court hem tot 1 jaar voorwaardelijke gevangenisstraf wegens een ambtsmisdrijf, maar het Hof maakte er 2 jaar onvoorwaardelijk van. Plodprasop, destijds permanent secretaris, annuleerde de promotie van het voormalige adjunct-hoofd van het Department of Marine and Coastal Resources tot directeur van een FD kantoor en plaatste hem terug naar een minder belangrijke post.

Nieuws van de website in 1 regel

• Noorse toerist voor de kust van Hua Hin gebeten door haai; video toont haaien in zee
• Weergoden gaan tekeer in BKK, Phitsanulok en Nakhon Ratchasima
• Hoofd fiscus benoemd tot permanent secretaris MinFin
• 2 zonen van kamnan Poh, de peetvader van Chon Buri, krijgen officiële functie
• Geld en camera uit bagage van Japanse gestolen op THAI-vlucht naar Bangkok
• Amerikaanse toerist (49) mishandelt staflid hotel op Suvarnabhumi


 

Weergoden gaan met stormen en hagel tekeer in 19 provincies

Ik geef ’t op
Ik vind: Lezen moet een genoegen zijn. Als het dat niet is, haak ik af. In mijn boekenkast in Vlaardigen staan tal van ongelezen boeken. Ik zou er een tweedehands boekwinkel mee kunnen beginnen: Het Ongelezen Boek. Een strategie die ik vaak heb toegepast, is alle boeken van een bepaalde auteur lezen. Zo volgde ik een tijdje Kosinski nadat De geverfde vogel een verpletterende indruk had gemaakt. Ik volgde Rascha Peper vanaf Oesters tot haar thematiek niet meer overtuigde. Daarna kwam de klad in mijn boekenmanie. Ik heb een kleine Thaise bibliotheek. In de laatste aanwinst, een bundel korte verhalen, ben ik vastgelopen. Vond ze erg gekunsteld. Had het kunnen weten met zo’n titel, The Sad Part Was, die in het luchtledige eindigt. (16 april 2018) (Voor de vorige incomplete boekbespreking, klik hier)

Songkran eist dit jaar meer levens

17 april – Dat het gedrag van mensen uitermate moeilijk, zo niet onmogelijk, is te beïnvloeden door overheden, bewijzen de ongevallencijfers van de seven dangerous days dit jaar, want die overtreffen de cijfers van vorig jaar. Ondanks anti-alcohol maatregelen en controleposten in het hele land kwamen de eerste vijf dagen 323 verkeersdeelnemers om het leven (vorig jaar 305) en raakten 3.140 (3.059) personen gewond, voornamelijk motorfietsers met een slok op.

Bangkok Post opent vandaag met dit tegenvallende nieuws onder de kop Songkran exacts its yearly toll in souls. Een lastig te vertalen kop, want to exact betekent volgens mijn online woordenboek vorderen, rekwireren, maar dat wordt niet bedoeld. Mijn papieren woordenboek geeft als vertaling eisen, afpersen wat dichter in de buurt komt. Dus maak ik ervan: Songkran eist haar jaarlijkse dodental.

Dat het niet lukt de cijfers naar beneden te krijgen – voor dit jaar was een target gesteld van 7 procent minder doden en gewonden – hoeft niemand te verbazen, die verstand heeft van communicatiemanagement en voorlichting. Voorlichtingscampagnes zetten geen zoden aan de dijk, ook niet in Nederland, en als ze effect hebben, is dat van korte duur. Uitzondering: als je op elke straathoek een agent neerzet die dronken bestuurders ter plekke in de boeien slaat, valt succes te verwachten. Maar wie wil in zo’n land nou leven?

Ik leg het uitgebreide openingsartikel nu even terzijde en richt me op het bericht over de inval van de politie in de R3 gay sauna aan de smalle Ratchada soi 3 achter Fortune Town, een winkelcentrum goed bekend bij uw redacteur, vooral als bezoeker van koffieshop Arabica, vernoemd naar de beste koffieboon ter wereld. BP vermeldt het in een 2-koloms kader op de voorpagina. De website plaatst er een foto bij van de ingang van de sauna, maar die vind ik niet de moeite waard om over te nemen.

De politie was getipt dat er zondagavond een seksorgie zou worden gehouden, maar ze trof alleen honderd Thai en buitenlanders aan en ongebruikte condooms. Van veertig personen werd de urine onderzocht, wat resulteerde in twee aanhoudingen wegens drugsgebruik.

Volgens een bron bedroeg het toegangsgeld 450 baht en driemaal zoveel voor bezoekers ouder dan 50 jaar. Toen de politie verscheen, namen enkele bezoekers de benen via de achterdeur, maar de politie weet niet hoeveel dat gelukt is. De bron zegt dat ze niet door de politie naar buiten zijn geleid. De eigenaar van de sauna is aangeklaagd wegens de illegale exploitatie van een uitgaansgelegenheid en de verkoop van alcohol. Voor beide had hij geen vergunning.

Het bericht noemt verder nog de inval in een seksworkshop in Pattaya in februari van dit jaar, waarbij tien personen zijn aangehouden, die geen werkvergunning hadden en illegaal in het land verbleven. Een van hen, een vrouw uit Belarus, heeft beweerd bewijs te hebben van Russische inmenging in de Amerikaanse verkiezingen. Zij en haar coach worden ook beschuldigd van het gelegenheid geven tot prostitutie en samenzwering.

Feestvierders keren terug naar huis

17 april – Na dit uitstapje terug naar de opening van de voorpagina. Het artikel gaat vergezeld van een foto van de file op de Asian Highway in Ayutthaya en reizigers op Hua Lamphong, het centraal station van Bangkok, op de terugweg naar huis. Ze keren niet met lege handen terug, velen hadden rijst en gedroogd voedsel bij zich. [De foto boven is een andere dan de foto in de krant] Uit het artikel licht ik enkele punten:

– In Bangkok kregen 37 personen op last van de rechtbank een elektronische enkelband omdat ze zich schuldig hadden gemaakt aan rijden onder invloed. Met elektronische tagging wordt sinds kort een beperkte proef gedaan in Bangkok. De geketenden mogen veertien dagen hun huis niet verlaten tussen 22 en 4 uur. Doen ze dat toch, dan zal er wel ergens een rood lampje gaan branden. Ze moeten ook 24 uur sociaal werk doen en zich de komende twaalf maanden viermaal melden.

– Volgens cijfers van de NCPO is tussen 11 en 15 april op 10.099 motorfietsen en auto’s beslag gelegd, 113.450 bestuurders van motorfietsen zijn aangehouden en 69.898 bestuurders van bussen en personenauto’s. Op zondag alleen al werden 52.698 verkeersovertredingen gepleegd, inclusief rijden onder invloed. 41.443 personen zijn aangehouden, 2.069 motorfietsen in beslag genomen en 2.999 rijbewijzen ingenomen. Omdat het me begint te duizelen, laat ik de overige cijfers maar onvermeld.

– In Ayutthaya (foto) en Phitsanulok vonden twee ernstige ongelukken plaats. In Ayutthaya raakte een bus met 50 passagiers van de weg af en belandde in een greppel. De 29 passagiers die gewond raakten, zijn naar twee ziekenhuizen gebracht.

In Phitsanulok kwamen twee personen in de vlammen om toen hun auto in brand vloog na een boom in de berm te hebben geraakt. De brandweer had 20 minuten nodig om de brand te blussen. De bestuurder en een vrouwelijke passagier waren onherkenbaar verbrand.

– De gemeente Bangkok meldt dat van 12 tot 16 april in het district Phra Nakhon 101,5 ton afval is opgehaald, 68 ton meer dan vorig jaar. In het district bevindt zich Khao San Rd, een van de straten in de hoofdstad waar Songkran werd gevierd. Om het district schoon te maken was 384.00 liter water nodig. Zoveel water was nodig omdat feestvierders tegen het verbod in toch talkpoeder het gebied hadden in gesmokkeld.

Thailand probeert VS over te halen privileges te verlenen

17 april – Thailand heeft de VS enkele handelsprivileges gevraagd, bedoeld om Thaise exporteurs in zowel de VS als op de wereldmarkt in staat te stellen beter te concurreren. Het verzoek werd vorige week gedaan tijdens besprekingen in Washington over de Thailand-US Trade and Investment Framework Agreement (TIFA), aldus permanent secretaris Nuntawan van het ministerie van Handel.

Met name is gevraagd om vrijstelling van de tarieven die door de regering Trump zijn geïntroduceerd voor de import van sommige staal (25 procent) en aluminium producten (10 procent). De importtarieven zijn sinds 23 maart van kracht. Nuntawan zegt dat Thailand’s verzoek gebaseerd is op enkele redenen waaronder het feit dat Thailand slechts een klein aandeel heeft in de staal- en aluminium-markt in de VS. Bovendien heeft het land maatregelen genomen om claims te ontzenuwen dat staal uit andere landen in Thailand is geproduceerd.

Voorts is de VS gevraagd de hygiëne controles op Thaise pomelo’s te versnellen, die zijn vereist zijn voor de export van het fruit naar de VS. De VS zegt dat ze spoedig worden afgerond, zodat later dit jaar kan begonnen worden met de export als er geen bezwaren tegen zijn. De overige details over de besprekingen laat ik onvermeld. Meer weten? Lees Thais try to coax US into giving privileges.

Kort nieuws dinsdag 17 april

– Hij gebruikt geen zebrapad, deze olifant, maar toch stoppen automobilisten netjes voor hem want een botsing met zo’n jumbo overleeft hun heilige koe niet. De foto staat bij een bericht over de dode olifant die in de buurt van het Khao Ang Rue Nai wildlife sanctuary in Chon Buri is gevonden. De 30 jaar oude stier met een gewicht van 4 ton werd zondag in een boomgaard met ananas geëlektrocuteerd. Hij lag er in een vijver.

Het dier was geen onbekende in het gebied, want was vaak gezien in Chon Buri en Rayong. Het had als bijnaam short tail and one tusk. De DNP heeft aangifte gedaan en de politie gevraagd de persoon op te sporen die verantwoordelijk is voor de dood van het dier.

– In 2022 krijgt Thailand een milieurechtbank(kamer) die de financiële schade vaststelt van misdrijven tegen de natuur. De vorming van de gespecialiseerde rechtbank is een van de voorstellen in het nationale masterplan voor natuurlijke hulpbronnen. Het kabinet heeft het plan vorige week goedgekeurd.

Woordvoerder Bantoon van het National Reform Committee for Natural Resources and Environment zegt: ‘Als de wet operationeel is, moet er een manier zijn om verliezen in monetaire termen te berekenen, zoals de zwarte panter in de recente stroperijzaak van Premchai.’

Bantoon maakte bekend dat het ministerie van Milieu verschillende milieuwetten gaat wijzigen, waaronder de Envorinment Quality Promotion Act van 1992 en de National Act van 1961. Het Office of Coordinated National Reform gaat dit jaar open om de voortgang te controleren en eventuele problemen op te lossen. Het artikel bevat nog veel meer details, maar die voeren te ver. Meer weten? Lees New court to assess crimes against nature.

– De dochter van een voormalig parlementslid voor Amnat Charoen en een vriend, beiden 24, zijn gisteren bij een controlepost in Ubon Ratchathani aangehouden. In de tas van de vrouw zaten twee handgranaten, de vriend zegt dat hij die twee dagen eerder had gekocht van een vriend om zich tijdens het Songkran-festival te beschermen tegen aanvallen. Toen hij de politie in de gaten kreeg, had hij de tas met de granaten aan zijn vriendin gegeven, omdat hij dacht dat de politie een tas gedragen door een vrouw minder grondig zou doorzoeken. Zijn vriendin wist niet wat in de tas zat, heeft ze tegen haar vader verteld.

– Twee personen zijn zondagnacht om het leven gekomen toen een bewakingsvoertuig in Khok Pho (Pattani)  vanuit een hinderlaag werd beschoten. Eén werd verwond toen hij naar huis ging na een school bewaakt te hebben. De twee slachtoffers zijn diens passagier en een ander die gelijktijdig op dezelfde weg reed. Ze stierven later in het ziekenhuis.

– Het Islamic Committee of Phatthalung gaat op de Phetkasem Road, de belangrijkste weg naar het Zuiden een kantoor openen, zodat Thai en buitenlandse moslims ‘can visit’ [?]. Het gaat ook een fonds vormen om religieuze en buurtactiviteiten te financieren en leden-moslims in tijden van nood te helpen.

– Het nieuw opgerichte Universal Design Centre is gevraagd advies uit te brengen over ontwerpen voor accommodaties en infrastructuur voor ouderen zodat ze minder risico lopen op ongelukken. ‘Deze ontwerpen kunnen helpen het aantal gewone ongelukjes zoals uitglijden en vallen, die bij ouderen veel voorkomen, te voorkomen’, zegt manager Supreeda van de Thai Health Promotion Foundation.

Het centrum is een gezamenlijk project van publieke en particuliere diensten, waaronder de stichting, het ministerie van Sociale Zaken en vijf universiteiten. Het is gevestigd aan de Chulalongkorn universiteit. Ook particulieren kunnen er terecht voor adviezen over hun huisinrichting. In augustus volgend jaar worden in vier andere regio’s centra geopend.

De Prince of Songkhla universiteit gaat in het universiteitsziekenhuis een prototype laten zien van een veilig huis voor ouderen.

– Eind dit jaar wordt de nieuwe wet van kracht die voorziet in compensatiebetalingen aan personeel in tijdelijke dienst bij overheidsdiensten en -bedrijven, die tijdens het werk permanent gehandicapt zijn geraakt. Het is de eerste keer dat deze groep aanspraak kan maken op extra welzijnsvoorzieningen, aldus secretaris-generaal Suradet van het Social Security Office.

De wet is thans in behandeling bij het parlement. Naar verwachting bedragen de kosten 270 miljoen baht per jaar. Overheidsdiensten en -bedrijven moeten aan het Social Security Fund geld afstaan ter financiering van de regeling.

De huidige wetgeving voorziet alleen in compensatie voor werknemers in de particuliere sector. Ze hebben 15 jaar recht op een uitkering van 60 procent van hun maandsalaris. Personeel van overheidsdiensten en –bedrijven kwamen er niet voor in aanmerking.

– Pagina 3 opent vandaag met een uitgebreid artikel over de aanhouding van twee actievoerders die vice-premier Prawit een guirlande in de vorm van een horloge wilden aanbieden tijdens een bathing rite in zijn woning in Ramkhamhaeng. Een van de actievoerders, Chokchai Phaiboonratchata, was niet gediend van de aanhouding want hij vernielde in het politiebureau twee computers en een televisiescherm ter waarde van 50.000 baht. De politie zei later hem niet te zullen vervolgen want het waren oude machines.

Chokchai zegt zijn acties altijd op Facebook aan te kondigen. Het was de eerste keer dat hij thuis bezoek kreeg van de politie. ‘Daarom denk ik dat Prawit nog belangrijker is dan de hele regering.’

De ceremonie in Prawit’s huis werd bijgewoond door een groot aantal gasten waaronder hooggeplaatst veiligheidspersoneel, premier Prayut en diens echtgenote, minister Anupong (Binnenlandse Zaken) en andere kabinetsleden. De horloge affaire behoeft geen nadere toelichting, want die is al vaak in het nieuws geweest.

– Partijleider Abhisit (Democraten) heeft de regering opgeroepen haar financiële zaakjes beter te regelen en veranderingen aan te brengen in de besteding van begrotingsgelden, want veel programma’s die tot doel hebben de economie te stimuleren, zijn geen succes en andere lijken slechts bepaalde groepen ten goede te komen in plaats van de gehele bevolking.

Abhisit vraagt zich af of het belastinggeld wel verstandig wordt besteed. ‘Of zijn deze programma’s bedoeld om stemmen te trekken?’ Hij noemt een project van het Prime Minister’s Office om 7 miljoen te spenderen aan een officiële Line account met unique stickers [?].

Het is niet de eerste keer dat het regime geld uitgeeft aan een mobiele berichten app. In december 2014 gaf ze eveneens 7 miljoen baht uit aan een Line chat app met stickers van de twaalf kernwaarden van de regering. Abhisit zegt: ‘Ik vraag me hoe Hello en Thank you stickers kunnen bijdragen aan de verspreiding van nuttige informatie over het werk van de regering.’

– De Counter Corruption Division van de politie heeft de verduisteringszaken waarbij vijf prominente abts en monniken in drie tempels in Bangkok zijn betrokken, overgedragen aan de NACC. Drie abts zijn ook lid van van de Sangha Supreme Council, het hoogste gezagsorgaan van de monnikenorde.

De vijf booswichten zijn door directeur Pongporn van het National Office of Buddhism beschuldigd van de diefstal van 70 miljoen baht uit een fonds bestemd voor renovaties en godsdienstonderwijs. Pongporn vindt dat ze moeten worden ontheven van hun functie.

De zaak maakt deel uit van een breder onderzoek naar gesjoemel met de tempelgelden waarin tien tempels zijn verwikkeld en 100 miljoen baht is ontvreemd. Zie hiervoor de pagina Corruptie 5.

Nieuws van de website in 1 regel

• Weergoden gaan met stormen en hagel tekeer in 19 provincies
• Man (24) dodelijke getroffen en vier gewond door bliksem in Buri Ram
• Phitsanulok: Auto vat vlam na botsing tegen boom, 2 doden
• Wilde olifant geëlektrocuteerd bij boomgaard met ananas in Chon Buri
• Ayutthaya: Interliner duikt in greppel en kantelt, 29 gewonden
• Jaloerse Brit (51) schopt zijn Thaise vrouw (29) dood
• Taxibestuurder vraagt 500 baht voor ritje Suvarnabhumi-centrum BKK…
•… zet passagiere zijn wagen uit en wordt later aangehouden met drugs
• Saoedi-Arabië bouwt grootste zonne-energiecentrale
• Horloge affaire: Protest tegen Prawit in de kiem gesmoord
• Geen bewijs voor groepsseks bij inval in gay sauna


 

Songkran: Controlepost in Khon Kaen. Maar het mag allemaal niet baten, de ongevallencijfers overtreffen die van vorig jaar.

Songkran is voorbij, nu business as usual

16 april – ’t Is weer voorbij, neuriede uw redacteur vanochtend toen de werkdag begon. Songkran zit erop dus ik kan weer veilig op straat lopen zonder een lading water, soms ijswater, over me heen te krijgen. Het was een feest met twee gezichten. Enerzijds een vrijbrief voor agressieve wateroorlogen, anderzijds een ingetogen feest zoals in het Lumpinipark in Bangkok waar senioren, gekleed in traditionele dracht, het Thaise nieuwe jaar op traditionele wijze inluidden.

Bangkok Post opent vandaag weer met Syrië en meldt in de kop: Pentagon trumpets strike (steekt de loftrompet over de aanvallen). De aanvallen hebben het ‘hart’ verwijderd uit het chemisch wapenprogramma van president Bashar al-Assad. Vliegtuigen en oorlogsschepen uit de VS, Engeland en Frankrijk hebben meer dan honderd projectielen afgevuurd op drie opslagplaatsen van chemische wapens en research inrichtingen. Maar misschien heeft u dat allemaal al gelezen in de Nederlandse pers, dus zal ik er verder niet over uitweiden.

De dragende plaat toont koning Vajiralongkorn die een dienblad met eten aan de Supreme Patriarch aanbiedt tijdens een ceremonie ter herdenking van Songkran in het Royal Palace. Op het dienblad zes schaaltjes met verschillende gerechten. Niet bepaald een maaltijd die arme mensen zich kunnen veroorloven, maar het voedsel is dan ook een offerande aan de Boeddha. Ja, de Thaise monniken hebben geen slecht leven – dankzij diezelfde arme mensen.

Verkeer raakt in de knoop
Verder twee berichten op de voorpagina. Het verkeer wordt naar verwachting een warboel nu feestvierders uit hun geboortestreek terugkeren naar Bangkok. Uit de centrale provincie Ang Thong komen al berichten dat Highway 32, een deel van het Asian Highway Network, begint vol te lopen. Om 2 uur gistermiddag reden auto’s tussen Sing Buri en Ayutthaya met een snelheid van ‘slechts’ 70 tot 80 kilometer als gevolg van de congestie.

RTP adjunct-hoofd Wirachai adviseerde automobilisten ’s ochtends vroeg te vertrekken in plaats van ’s middags of ’s avonds en provinciale wegen te mijden die later vandaag vollopen. Het bericht bevat nog meer verkeersinformatie, maar die is alleen van belang voor automobilisten, zoals dat de rijkspolitie twee omleidingen van de Mittraphap Rd heeft geopend om het verkeer te ontlasten.

Interliners en minibusjes van de Transport Co Ltd vervoeren naar verwachting elke dag 180.000 passagiers naar Bangkok. Directeur Jirasak zegt dat Transport Co sinds gisteren tot woensdag 8.000 voertuigen inzet, die dagelijks 2.000 extra ritten maken.

Op Suvarnabhumi worden 150.000 toeristen in beide richtingen per dag verwacht. Vrijdag en zaterdag zakte het aantal passagiers, maar vanaf vandaag tot vrijdag zal het weer sterk stijgen. Passagiers op Suvarnabhumi, Don Mueang en Phuket is geadviseerd drie uur voor vertrek te komen. Thaise reizigers is geadviseerd gebruik te maken van de automatische paspoort scanners. Immigration Division 2 heeft de autoriteiten gevraagd tot vrijdag meer personeel in te zetten.

Ten slotte nog wat cijfers: Tot gisteren zijn 7.067 voertuigen in beslag genomen omdat de bestuurders roekeloos reden of onder invloed waren. Daarvan waren 5.019 motorfietsen. 16.588 rijbewijzen zijn ingenomen. Zie voor de ongevallencijfers de startpagina.

Waarschuwing voor Thai in Israël
Het andere bericht meldt dat het ministerie van Buitenlandse Zaken Thai die in Israël wonen, gewaarschuwd heeft alert te zijn wegens het conflict in Syrië. Houd de adviezen van de lokale autoriteiten goed in de gaten, zegt het ministerie. Vooral degenen die op de Golan Hoogte wonen aan de grens met Syrië, moeten op hun hoede zijn. Als ze hulp nodig hebben, dienen ze zich te wenden tot de Thaise ambassade in Tel Aviv.

De National Security Council (NSC) volgt het conflict op de voet. NSC-hoofd Wanlop denkt dat economische gevolgen onvermijdelijk zijn, daar Syrië een grote olieproducent is. Investeerders op de effectenbeurs kunnen nerveus worden van de incidenten.

Wanlop zegt dat Thailand een tegenstander is van het gebruik van geweld. Het land wil dat beide partijen de uiterste zelfbeheersing betonen. Tegen de bevolking zegt hij: ‘De mensen moeten zich er niet te veel zorgen over maken’ en tegen Thaise arbeiders in Israël, die mogelijk door het conflict worden getroffen, zegt hij dat de ambassade en BuZa klaar staan om voor hen te zorgen.

Buitenlandse trawlers bemoeilijken hervormingen

16 april – Verwarring over het eigendom van trawlers. Het Fisheries Department heeft aldus een publicatie in de Royal Gazette van een week geleden 161 trawlers geïdentificeerd die niet onder Thaise vlag varen en mogelijk illegaal de netten in Thaise wateren hebben uitgegooid. De meeste trawlers hebben Chinese namen. Maar klopt dat wel?

Vice-premier Chatchai belegt na Songkran een vergadering met betrokken functionarissen om helderheid te verkrijgen. Hij zegt dat het probleem geen invloed heeft op de beslissing van de EU om de gele kaart die Thailand in 2015 kreeg wegens IUU-visserij in te trekken, maar het land dient de kwestie inzichtelijk te maken vanwege duurzame visserij. Chatchai zegt niet verwacht te hebben dat het eigendom van de boten onduidelijk zou zijn, gegeven de pogingen van de overheid om de trawlers zich aan de wet te laten houden.

De autoriteiten meldden eerder dat Thailand honderden in Thailand geregistreerde trawlers naar het buitenland had verkocht, maar functionarissen zeggen dat het om slechts 29 gaat. ‘De EU wil documenten zien waaruit onze verkopen blijken’, zegt Chatchai.

Afgezien van de verwarring over het aantal heeft de EU-delegatie tijdens haar inspectie van een week, die woensdag eindigde, geen andere serieuze zorgen geuit. ‘Ze waren tevreden met de pogingen van de regering’, zegt Chatchai op basis van een onofficieel rapport. De EU gedelegeerden hadden waardering voor de betere regulering van trawlers en bemanning in de afgelopen zes maanden.

Het bericht gaat verder in op de bezwaren van vissers tegen nieuwe regels, zoals voor de werktijden, maar dat is oud nieuws. Chatchai zegt dat de regering zich niet doof houdt voor hun klachten. Functionarissen zijn in gesprek met vertegenwoordigers van de vissers.

De vice-premier benadrukt evenwel dat de regering overtredingen niet zal tolereren. Functionarissen blijven illegale tewerkstelling in de gaten houden. Buitenlandse vissers dienen zich ter voorkoming van uitbuiting te registreren, een probleem dat de EU zorgen baart en de pogingen van de regering om een eind te maken aan mensenhandel tegenwerkt. (Zie verder de pagina De vis wordt duur betaald)

Thaise oogartsen krijgen onderscheiding voor muziektherapie

16 april – Een team oogartsen van het Thammasat universiteitsziekenhuis heeft op de 46th International Exhibition of Inventions in Genève een onderscheiding gewonnen voor het gebruik van muziektherapie om de zorgen en pijn van patiënten die aan staar worden geopereerd, te verzachten.

Het team heeft samen met Duitse componisten een lied en melodie geschreven dat de pijn en stress vermindert. Teamleider Sakchai zegt dat de operatie daardoor minder traumatisch wordt. De methode is al op drieduizend patiënten toegepast. Sakchai denkt dat ze ook kan worden gebruikt bij andere kleine operaties, zoals tandchirurgie.

Het was het tweede achtereenvolgende jaar dat het team in de prijzen viel. Vorig jaar kreeg het een eervolle vermelding voor de ontwikkeling van een applicatie die artsen helpt bij het diagnosticeren van mensen met diabetic retinopathy, een complicatie van de ogen, veroorzaakt door schade aan de bloedvaten in het lichtgevoelige weefsel van het netvlies.

De tentoonstelling in Genève is de grootste in zijn soort en toont doorbraken op het gebied van medicijnen, techniek en voedselwetenschap. (Alles over gezondheidszorg op de gelijknamige pagina Gezondheidszorg 2.

Doodstraf spoedig ‘in de praktijk’ afgeschaft

16 april – Thailand wordt vanaf volgend jaar niet langer beschouwd als een land dat de doodstraf ‘in de praktijk’ kent. Het criterium is daarbij dat een land de doodstraf 10 jaar niet heeft uitgevoerd. Amnesty International Thailand is verheugd dat het land aan het criterium van de VN gaat voldoen, maar vindt ook dat het land verder moet gaan en de doodstraf moet afschaffen.

AI heeft onlangs haar overzicht van de doodstraf in 2017 gepubliceerd. Daaruit blijkt dat de straf in grote delen van de wereld niet meer wordt toegepast, zoals in sub-Sahara Afrika en Zuidoost-Azië, waaronder Thailand, dat de laatste executie in 2009 verrichtte. Niettemin blijft het land wel staan op de lijst van 56 landen die de doodstraf kennen. Vorig jaar deelden de Thaise rechtbanken 75 doodstraffen uit, 216 minder dan in 2016.

Thans zitten in Thaise gevangenissen 502 gevangenen die de doodstraf hebben gekregen. Directeur Piyanut van AI Thailand vindt dat de straffen moeten worden omgezet in een andere straf. Verder dient het land het Second Optional Protocol of the International Covenant on Civil and Political Rights te ratificeren, dat een bindende internationale overeenkomst is om de doodstraf af te schaffen.

Kort nieuws maandag 16 april

– ‘Future Forward vertegenwoordigt mensen die menen dat Thailand behoefte heeft aan verandering en dat coups geen antwoord bieden’, zegt Piyabutr Saengkanokkul, mede-oprichter van Anakhot Mai (Future Forward Party).

In de rubriek Inquiry Lines een groot interview met de man die tot nu toe in de schaduw stond van oprichter Thanathorn die zijn baan als directeur van een groot bedrijf in auto-onderdelen heeft opgegeven om het Thaise politieke landschap op te schudden. De oppositie van bestaande partijen deert het tweetal niet.

Piyabutr is lid van Nitirat, een groep progressieve juristen die zich roerde ten tijde van de regering Yingluck. U kunt het zelf allemaal lezen in ‘New faces’ no mere red-shirt lapdogs. (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2)

– 98 politieke groepen hebben tot nu toe de Kiesraad toestemming gevraagd voor de oprichting van een politieke partij. Voorzitter Meechai van de grondwetcommissie zegt dat ze de dominantie kunnen breken van de huidige politieke partijen, die bezig zijn hun ledenlijst te vernieuwen. Zoals bekend stelt de nieuwe grondwet als eis dat leden hun lidmaatschap schriftelijk dienen te herbevestigen.

Meechai noemde gisteren de politieke atmosfeer levendig. Vele nieuwkomers zijn nieuw in het politieke wereldje en kunnen de mensen bij de verkiezingen ruimere opties bieden.

‘Ze zijn in ieder geval niet beperkt tot de keuze van de oude politieke gezichten die de politiek domineerden. Maar of ze aanslaan bij de kiezers en indruk maken met hun beleid is iets anders. De opkomende politici kunnen vaste voet in de politiek krijgen wanneer ze hun waarde bewijzen.’

‘De oude gezichten winnen geen stemmen meer omdat ze al lang politiek bedrijven. Kiezers neigen er nu toe om kandidaten te kiezen op basis van hun vakkundigheid en reputatie over welke connecties ze hebben met het oude politieke patronagesysteem.’ (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2)

– Om verwarring te voorkomen heeft Obec haar programma dat overheidsscholen toestaat fondsen te werven in de particuliere sector, herdoopt van ‘public school’ in ‘partnership school’. Het project heeft tot doel de rol van lokale bedrijven in het onderwijs te vergroten door hen zitting te laten nemen in het bestuur van hun partnerscholen.

Staatsecretaris Udom (Onderwijs) zegt dat partnerscholen onafhankelijker zijn dan staatsscholen. Het bestuur van die scholen wordt gevormd door vertegenwoordigers van de particuliere, civiele en universitaire sector. De partnerscholen zijn nog steeds staatsscholen en worden door de overheid gesubsidieerd, maar ze mogen hun budget aanvullen met fondsen van lokale bedrijven en ze mogen hun leerplan, dat gebaseerd is op het centrale curriculum, aanpassen om aan te sluiten bij de lokale context. (Zie verder de pagina Onderwijs 2)

Nieuws van de website in 1 regel

• Weer zomerstormen in Noorden, Noordoosten en Oosten verwacht
• Bruggen lossen verkeersellende BKK niet op, 4 gepland
• Phitsanulok: Vrouw (64) dodelijk verwond bij oversteken
• Vietnamese paraglider ernstig gewond tijdens trainingskamp in Nakhon Ratchasima
• Plichtsverzuim in Kalasin: Hoofdinspecteur zat te eten terwijl tieners aan het knokken waren
• Rus die geldwisselkantoor beroofde, op de vlucht aangehouden op Suvarnabhumi

Reacties niet mogelijk