Thais nieuws 1-15 november

De berichten op deze pagina zijn doorgaans ontleend aan Bangkok Post en een enkele keer aan The Nation. Voor de betrouwbaarheid steek ik mijn handen niet in het vuur.
Op de pagina Dossiers geef ik een toelichting op begrippen, organisaties enzovoort die regelmatig in berichten voorkomen.
De paginaverwijzingen hebben betrekking op themapagina’s. Dat zijn pagina’s waarop alle berichten over een bepaald onderwerp zijn gebundeld. Alle themapagina’s staan opgesomd op de pagina Leeswijzer. Klik voor de leeswijzer hier.
Voor de betekenis van de gebruikte afkortingen, klik hier. Het handigst is deze pagina in een nieuw tabblad te openen, zodat je gemakkelijk kunt terugkeren naar het nieuwsoverzicht.

Voor het nieuws van 16-31 oktober zie onder het kopje Thailand. Voor ouder nieuws zie de zwarte menubalk bovenaan de pagina onder het kopje Buitenland.

 

Nieuws van de website 15 november

• Dat moet een bizar gezicht zijn geweest en het was zeker geen alledaags gezicht: Een man met een nylon touw om zijn nek die aan de buitenkant van een flat van 31 verdiepingen in Ban Lamung (Pattaya) zo’n drie meter onder het dak hing. De andere kant van het touw was vastgemaakt aan een brandkraan.

Het ging om een man uit Noorwegen van 69 jaar. Hij was alleen gekleed in een korte broek. Het kostte de politie drie uur om het lichaam te bergen (foto). In zijn kamer op de 22e verdieping vond de politie een in het Noors geschreven brief. De politie vermoedt dat het om suïcide gaat en doet verder onderzoek.

• Technici van het Land Transport Department hebben ontdekt waardoor de drie inzittenden van een Nissan Almere zondag op de verhoogde expressway in Bang Kapong (Chachoengsao) buiten bewustzijn raakten (zie Nieuws van de website van gisteren). De wagen had aan alle zijden decoratieve mantels, waarvan één de uitlaatpijp bedekte [De Engelse tekst heeft het over skirts].

Via een gat in de kofferbak drong gas de auto binnen die daardoor veranderde in een gaskamer. Normaal had er een dop op moeten zitten, maar dat zal vergeten zijn bij het installeren van de achterste mantel. Andere defecten zijn niet gevonden. De bestuurder wist de auto tijdig te parkeren op de vluchtstrook toen hij doezelig werd.

• Follow-up op het bericht van gisteren over de vrouw die studenten geld afhandig heeft gemaakt voor een zomertaalcursus in Engeland. Uit navraag van de in het vorige bericht genoemde school  bleek dat ze nooit betaald had.

De vrouw, die aan het hoofd stond van de afdeling Engels van de Bangkok universiteit, heeft dinsdagmiddag een vlucht naar Hong Kong genomen. Volgens dit bericht is ze ontslagen. Als ik het goed begrijp ging het om studenten van de school, die aangifte heeft gedaan. [Soms is het raden wat de krant bedoelt]

De Thaise media maken melding van een andere groep van tien personen die ze wist over te halen om te investeren in een bedrijf dat studenten middels een uitwisselingsprogramma naar Engeland  stuurt om te studeren [geen details].

• Een park en een moeras, dat tijdens de reddingsoperatie van de Wild Boars is gebruikt om het water uit de overstroomde Tham Luang grot in Mae Sai (Chiang Rai) naar toe te pompen, zijn na vier maanden weer open gegaan. De lagune met smaragdgroen water is opgeknapt en het landschap heeft een facelift gekregen. Per dag worden driehonderd bezoekers toegelaten. De grot blijft gesloten, zwemmen in de zes meter diepe lagune is verboden.

Dorpelingen van Ban Jong Wat bij de ingang van het park, hebben het Nang Non strand versierd met kleurrijke jong (paraplu’s in het lokaal dialect). Het strand ligt 2,5 km vanaf de grot.

’t Is een nogal verwarrend bericht als je, zoals ik de genoemde locaties niet kent. Dus of mijn tekst correct is, weet ik niet. In aanbouw is nog een reddingsmuseum. Dat gaat op 13 december open.

• Het sigarettenpakje krijgt een effen verpakking en de plaatjes die al 5 jaar in gebruik zijn, worden vervangen, want die hebben geen attentiewaarde meer. De pakjes mogen geen merklogo’s tonen, kleuren of promotionele tekst.

De metamorfose staat bekend als plain packaging. Thailand is het elfde land dat erop overstapt. Australië was in 2012 het eerste land. Wanneer de regeling van kracht wordt, is nog niet bekend.

• Een Zweedse man (38), eerder aangehouden wegens het bezit van cocaïne en uitgewezen naar zijn eigen land, is opnieuw opgedoken in Thailand. Na een tip werd hij maandagavond in een kamer van een flat in Kathu (Phuket) aangehouden door een team van de toeristen- en immigratiepolitie. Uit een urinetest bleek dat hij drugs had gebruikt.

De man zegt het land te zijn binnen geglipt via de Thai-Maleisische grens in Sadao (Songkhla). Hij stond op de zwarte lijst van het Immigration Bureau, maar dat had geen gegevens over zijn rentree.

• Ondanks de optimistische verwachtingen dat het RCEP voor het eind van het jaar in werking zou kunnen treden, is dat niet gelukt. De zestien leiders van Asean, Japan, China en India zijn het in Singapore niet eens kunnen worden over tarieven en andere politiek gevoelige zaken. Met name India lag dwars. Het land is bang voor concurrentie uit Japan en Australië.

Het RCEP is een van de grootste vrijhandelszones in de wereld en gevormd als tegenhanger van het Trans-Pacific Partnership, het geesteskind van Obama waaruit Trump zich heeft teruggetrokken. De besprekingen over het RCEP begonnen in 2013 en hadden in 2015 afgerond moeten zijn. Verwacht wordt dat het volgend jaar wel gaat lukken.

• De moeder van de 13-jarige jongen die is overleden na een bokswedstrijd, zegt trots te zijn op haar zoon omdat hij zijn droom volgde. ‘Hij volgde zijn hart en stierf terwijl hij de sport beoefende waarvan hij hield’, zei ze dinsdagavond in een videoboodschap vanuit Zuid-Korea terwijl de familie in Wat Mai Bang Plaklod in Phra Samut Chedi (Samut Prakan) religieuze rites uitvoerde. Ze zegt dat ze persoonlijk niet wilde dat hij bokser zou worden.

Zoals al gemeld, begon de jongen op 8-jarige leeftijd met boksen. Hij heeft al 170 partijen gebokst. Zijn vrienden zeggen dat hij een goede bokser was.

Zijn oom die hem trainde, bevestigt dat de familie geen juridische actie tegen de organisatoren gaat nemen. ‘Het was een ongeluk.’ Hij roept op tot beter scheidrechterswerk en veiligheidsmaatregelen voor kinderen jonger dan 15 jaar. ‘Zij dienen verplicht te worden beschermende uitrusting te dragen’, een nogal gratuite opmerking van iemand die hem onbeschermd de ring in heeft laten gaan.

De politie hoort getuigen om te bepalen of de organisatoren vervolgd kunnen worden wegens nalatigheid.

• 27 voedselwinkels en restaurants in Bangkok en andere provincies hebben in de tweede editie van de Michelingids Thailand een ster gekregen. Ook nu weer ging een ster naar de straat eetgelegenheid van Jay Fai (70), die vermaard is vanwege haar krab omeletten.

De gids bevat 217 eetgelegenheden, waarvan vier twee sterren hebben gekregen en 67 lodging establishments (herberg, hotel, motel of ander etablissement met tenminste vier kamers). De voedselwinkels zijn een nieuwe toevoeging. De gids bestrijkt nu ook Phuket en Phangnga en vijf buurprovincies van Bangkok.

Klaar voor de winter?
Claudia, mijn lieftallige vriendin uit Rotterdam, vraagt me of ik al klaar ben voor de winter. In haar laatste mail biedt ze vijf Winter Favorites aan, elk met €30 korting. Mijn favoriet is deze ‘loose-fit’ coltrui, verkrijgbaar in verschillende grijstinten. Een trui ‘om in te wonen’, schrijft ze.

Claudia is een taalvirtuoos en daarom blijf ik geabonneerd op haar nieuwsbrieven. Kan er verder niks mee, want (a) ben geen vrouw, en (b) wat moet ik met een warme trui bij Thaise winterse temperaturen in Bangkok die schommelen rond de 25 graden.

Ik zou me kunnen laten ombouwen tot vrouw om het eerste bezwaar te omzeilen, maar dan nog blijft bezwaar nummer 2 van kracht. Over Nederlanders wordt gezegd ‘kijken, kijken, niet kopen’. Daar sluit ik mij bij aan.

De trui kost €169,95, minus de korting €139,95, maar da’s altijd nog een rib uit mijn lijf. Omgerekend is dat circa 5.000 baht, een bedrag waarvoor ik hier in de uitverkoop 25 truien kan kopen. Maar wat moet ik met zoveel truien?

 

Thailand wacht een zware taak als Asean-voozitter

15 november – Thailand neemt het voorzitterschap van Asean op zich, kopt Bangkok Post vandaag boven haar openingsartikel, dat gewijd is aan de door Singapore georganiseerde 33e Asean Summit. Het artikel gaat vergezeld van een foto waarop premier Prayut in gesprek is met de Russische president Putin.

De fotograaf heeft een mooi moment vastgelegd. Prayut lijkt een smeekbede te doen of vertelt enthousiast over de routekaart naar democratie. Putin lijkt een sphinx, hij toont geen enkel reactie, denkt misschien: wat verbeeldt die man zich wel.

De foto roept herinneringen op aan een andere beroemde ontmoeting: die tussen Rama V en tsaar Nicolas II in 1897. Ik heb wel eens gelezen dat die ontmoeting Frankrijk en Engeland ervan hebben weerhouden om zich meester te maken van Siam; Engeland vanuit het westen, Frankrijk vanuit het oosten. De foto suggereerde dat Siam werd geprotegeerd door Rusland. Sindsdien is Thailand nooit gekoloniseerd geweest, iets waarop het land zich graag laat voorstaan, gemakshalve WOII even vergetend toen Japan de lakens uitdeelde in Thailand.

Bovenstaande gedachtespinsels hebben natuurlijk weinig te maken met de inhoud van het openingsartikel. Bangkok Post schrijft dat Thailand naar verwachting als voorzitter van Asean zich sterk zal maken om de RCEP te realiseren en dat het land een gedragscode zal bevorderen voor de Zuid-Chinese zee. Officieel is Thailand vanaf 1 januari voorzitter, maar Singapore, de huidige voorzitter, draagt vandaag al de voorzittershamer over.

Een regeringsbron zegt dat Thailand ernaar streeft dat voor het eind van het jaar [2019] een overeenkomst wordt bereikt over de RCEP, een vrijhandelsovereenkomst van de Asean-landen en zes andere landen. Bij elkaar domineren ze een derde van de wereldhandel.

‘De Asean leiders erkennen het belang van het afhandelen van de besprekingen daar vertragingen alleen maar leiden tot een verlies aan kansen. Niettemin, elk land ziet zijn eigen beperkingen. Als ze de voordelen zien van krachtenbundeling, moeten ze samenkomen en discussiëren over manieren om de verliezen te compenseren die ze lijden door zich bij het partnerschap aan te sluiten.’

Meer weten? Klik hier: Thailand assumes Asean chairmanship.

Verder vandaag in BP

15 november – Veel aandacht vandaag voor de Kiesraad. Op de voorpagina meldt de krant dat de Kiesraad met argusogen kijkt naar de ontmoeting die enkele leden van Pheu Thai en zusterpartij Thai Raksa Chart dit weekend met oud-premier Thaksin in Singapore hebben. Thans is hij volgens zijn dochter in de Oekraïne (op de foto samen met zuster Yingluck).

Secretaris-generaal Jarungvith zegt dat de raad veel tijd nodig heeft om te bepalen of de partij Thaksin toestaat zich te bemoeien met interne partijzaken. Als dat zo is, kan de Kiesraad PT bij het Constitutionele Hof voordragen voor ontbinding.

Thaksin is al eerder verdacht van inmenging: in juni verspreidde hij een videoboodschap waarin hij voorspelde dat de pro-democratie partijen de pro-junta partijen bij de verkiezingen zullen verslaan. De Kiesraad doet onderzoek. Pheu Thai beschuldigt de Kiesraad [dus de junta] van een tactiek om te voorkomen dat de partij aan de verkiezingen deelneemt.

Het andere artikel is opening pagina 3. Het zegt dat de Kiesraad de nieuwe grenzen van de kiesdistricten heeft vastgesteld en binnen enkele dagen in de Royal Gazette publiceert. Het aantal kiesdistricten is teruggebracht van 375 naar 350, wat betekent dat enkele groter zijn dan voorheen. Een rekensommetje leert dat met 66,18 miljoen stemgerechtigde kiezers en 350 districtszetels de verhouding bevolking tot parlementsleden 189.110 personen per parlementslid bedraagt. 23 provincies waaronder Bangkok kiezen minder districts parlementsleden.

Deze week vergadert de Kiesraad over de vraag of buitenlandse waarnemers worden toegelaten om de verkiezingen te observeren.  De Kiesraad kan daarover zelfstandig beslissen en heeft geen goedkeuring nodig van de junta. Vandaag stelt de raad de 587 nieuw benoemde verkiezingsinspecteurs voor aan buitenlandse diplomaten. Later geeft de Kiesraad een toelichting op het verkiezingsproces.

Voorgaande verkiezingen kenden geen inspecteurs, want toen hielden lokale kiesraden de verkiezingen in de gaten, maar die zijn opgeheven. De inspecteurs hebben tot taak het werk van verkiezingsfunctionarissen te controleren en toe te zien op mogelijke fraude alsmede klachten te behandelen. (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2)

In vogelvlucht
Verder in vogelvlucht: Pagina 2 bevat vier nieuwsitems die ik al noemde in Nieuws van de website: de heropening van de lagune bij de Tham Luang grot in Chiang Rai, de opdracht van vice-premier Prawit om de Boxing Act uit te breiden met een leeftijdslimiet voor jonge boksers, de vlucht van de universiteitsdocent naar Hong Kong, die studenten heeft opgelicht en een bericht over het gezin dat buiten bewustzijn in hun auto is gevonden.

Blijft over een bericht over FTA Watch die er bij het Department of Intellectual Property van het ministerie van Justitie op aan dringt de twaalf patentaanvragen van buitenlandse farmaceutische bedrijven voor de productie van cannabis extract af te wijzen. [Voorgaande berichten hadden het over één buitenlands bedrijf]

‘Het is duidelijk dat deze aanvragen in strijd zijn met de Thaise wet’, zegt FTA Watch coördinator Kannikar. Ze eist een beslissing binnen een week, zo niet dan dan krijgt het DIP bezoek van patiëntennetwerken. Kannikar dringt er tevens op aan dat researchgroepen en de Governement Pharmaceutical Organisation de rechter inschakelen.

Minister Sontirat heeft maandag benadrukt dat de aanvragen worden afgewezen, maar de researchers maken zich zorgen omdat zolang geen besluit is genomen, de aanvragers worden beschermd en andere researchers niet aan soortgelijke extracten mogen werken.

Ten slotte in de rubriek InBrief drie korte berichten. De Noorse man die zich heeft opgehangen, kennen we al. Verder: de Phoenix wordt binnen vijf dagen gelicht. Ik lees nu voor het eerst dat 89 Chinese toeristen en een bemanning van twaalf aan boord waren. Daarvan zijn 47 Chinezen verdronken.

Laatste bericht. Het opruimen van landmijnen neemt nog vier jaar in beslag. In 2000 lagen op een gebied van 2.557 vierkante kilometer landmijnen, dat gebied is teruggebracht tot 360 vierkante kilometer in tien provincies. Streken aan de oostgrens worden als eerste geruimd.


 

Jongen (13) overleden na k.o. in bokspartij

14 november – Een jongen van 13 jaar is overleden aan een hersenbloeding nadat hij in een Muay Thai bokspartij in Phra Pradaeng (Samut Prakan) in de derde ronde knock-out was geslagen.

Volgens een commentaar op de Muay Thai Krob Wong Jorn Facebook account had de scheidsrechter de partij eerder moeten stoppen omdat hij al tekenen had vertoond niet opgewassen te zijn tegen de slagen van zijn tegenstander. De familie zegt geen juridische actie te zullen ondernemen tegen de organisatoren van de wedstrijd.

De dood van Phetmongkol Por Peenapat komt op een moment dat de discussie over een leeftijdslimiet voor minderjarige boksers is opgelaaid. Bij de NLA ligt een amendement op de Boxing Act dat voorziet in een leeftijdsgrens van 12 jaar.

Vertegenwoordigers van boksverzorgers verzetten zich tegen het voorstel. Ze vinden dat ze eerst geraadpleegd hadden moeten worden. Kinderen toestaan te boksen, zeggen ze, houdt ze thuis en op school uit de problemen.

De Thai Health Promotion Foundation en voorvechters van kinderrechten steunen de leeftijdsgrens. Een arts van het Child Safety Promotion and Injury Prevention Research Centre van het Ramathibodi ziekenhuis zegt dat kinderen onder de 15 jaar kwetsbaar zijn voor hersenbeschadigingen. ‘Kinderen met hersenbeschadigingen zullen als ze opgroeien problemen ondervinden. Als volwassenen hebben we de plicht hen te beschermen.’

Phetmonkol zat in Mathayom 1 (eerste klas middelbare school) van de Wat Samutkit Witthayakhom school in Phra Samut Chedi (Samut Prakan). Hij begon op 8-jarige leeftijd te trainen toen hij in klas 2 van de lagere school zat. (Bron: website BP, 13 november)

Update: Minister Weerasak (Toerisme en Sport) belooft zo snel mogelijk een concept-amendement op de Boxing Act voor te leggen aan het kabinet. Het ministerie heeft het wijzigingsvoorstel plus aanbevelingen ontvangen van de NLA.

De huidige wet kent geen leeftijdslimiet. Ze schrijft alleen voor dat boksers jonger dan 15 jaar geregistreerd moeten zijn en dat wordt aangegeven welke veiligheidsvoorzieningen voor hen zijn getroffen. Maar in de praktijk laten de meesten na zich te registreren en boksen ze bij wedstrijden onbeschermd.

Het amendement voorziet in een totaal verbod voor kinderen jonger dan 12 jaar. Kinderen van 12 tot 15 jaar dienen hoofdbeschermers te dragen. Naar schatting houden meer dan 100.000 kinderen van 15 jaar en jonger zich bezig met boksen. (Bron: website BP, 14 november)

Suikerriet op weg naar de fabriek.

Export van rietsuiker maakt in 2019 een duikvlucht

14 november – De export van rietsuiker zal volgend jaar met de helft verminderen omdat de helft van de oogst is beloofd aan de biochemische industrie, een bedrijfstak die de regering sterk wil promoten.

Sinds juli wordt gewerkt aan het plan dat tot doel heeft Thailand te ontwikkelen tot het middelpunt van de sector in Asean. Biochemische producten hebben een hogere toegevoegde waarde waardoor boeren meer voor hun suikerriet krijgen.

In 2017 produceerde Thailand 10,75 miljoen ton suiker, aldus cijfers van het Office of Cane and Sugar Board (OCSB). De hoeveelheid suiker voor binnenlands gebruik bedroeg 2,93 miljoen ton (min 0,4 procent), de export steeg met 7 procent naar 6,94 miljoen ton.

Van januari tot juli dit jaar bedroeg de productie 13,6 miljoen ton. De binnenlandse markt nam 4 procent minder af, de export schoot omhoog met 51 procent. 2015 was een topjaar met een export van 7,97 miljoen ton. Thailand is de vierde grootste suikerproducent ter wereld en de tweede grootste exporteur.

Secretaris-generaal Warawan van de OCSB zegt dat het kabinet heeft ingestemd met het gebruik van het suikersap voor de biochemische industrie in 2019, maar het kantoor heeft berekend dat de hoeveelheid onvoldoende is om alle 54 fabrieken in het land te bedienen.

Suikermolenaars en suikerrietboeren zijn in gesprek met het OCSB over de verhouding tussen suiker en de biochemische industrie. Het suikerpers seizoen begint in november. (Bron: website BP, 13 november)

Noodlijdende kredieten van MKB kruipen omhoog

14 november – De non-performing loans (NPL’s, letterlijk niet presterende leningen) en de special mention loans (letterlijk speciale vermelding leningen)  van commerciële banken voor MKB’s, auto’s en credit cards zijn in het derde kwartaal gestegen met de grootste stijging bij het MKB met 4,65 procent.

‘Ondanks het economisch herstel, heeft het midden- en kleinbedrijf (MKB) er nog niet volledig van geprofiteerd’, zegt directeur financiële instituten strategie Somchai van de Bank of Thailand. ‘Het zal langer duren om de kwaliteit van het leningensegment te verbeteren.’

De MKB’s melden dat de financiële liquiditeit nog steeds krap is daar de economische opleving, grotendeels dankzij de export, nog geen trickle-down effect heeft. (Bron: BP 13 november. Klik hier voor het gehele artikel)

Een NPL is een lening met een betalingsachterstand van zes maanden tot 1 jaar. Special mention loans hebben een achterstand van 30-90 dagen.

Nieuws van de website 14 november

• Chiang Mai. Een echtpaar en hun 2 jaar oude zoon zijn dinsdag kort voor zonsopgang tijdens een felle brand om het leven gekomen. Hun lichamen zijn gevonden in de slaapkamer op de eerste verdieping met de moeder die het kind in haar armen hield. De vader van de man, die op de begane grond sliep, kon zich tijdig in veiligheid stellen.

Het huis dat deels uit hout en beton bestond, brandde volledig uit. Toen de brandweer arriveerde, was er geen houden meer aan. De brandweer had twee uur nodig om het vuur onder controle te krijgen en om te voorkomen dat het vuur zou overslaan naar naburige huizen. Vermoedelijke oorzaak kortsluiting.

• De regering heeft geen plannen om de verkiezingen later dan 24 februari te houden. Vice-premier Wissanu zei gisteren dat de regering daarover overleg heeft gevoerd met de Kiesraad, die formeel de verkiezingsdatum vaststelt.

Over de verkiezingsdatum zijn twijfels gerezen naar aanleiding van opmerkingen van UDD-voorzitter Jatuporn Prompan. Hij zei zondag dat het land niet op 24 februari naar de stembus kan gaan, onder andere omdat nog niet alle nieuwe politieke partijen door de Kiesraad zijn geregistreerd.

Aan de verkiezingen wordt deelgenomen door 37 partijen, waarvan tot nu toe 25 zijn geregistreerd. Kiesraad secretaris-generaal Jarungwit zegt dat ze allemaal volgende week zijn geregistreerd.

Tevens gisteren maakten de ministers die lid zijn geworden van de Palang Pracharath partij, bekend dat ze uit het kabinet zullen stappen ‘when the time is right’. De partij wil niet bevestigen dat ze Prayut steunt wanneer hij na de verkiezingen premier wil worden. Op de foto minister Uttama (Industrie) die tot partijleider is gekozen. (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2)

• Thailand is op zijn vingers getikt door een panel van wereldhandelsorganisatie WTO in een zaak die betrekking heeft op de import van Philip Morris sigaretten uit Indonesië en de Filipijnen. Strijdpunt is de waarde van de sigaretten op basis waarvan de accijns wordt vastgesteld.

De zaak dateert al van 2013. Toen besloot de procureur-generaal Philip Morris te vervolgen omdat het de waarde van de geïmporteerde sigaretten te laag zou hebben opgegeven, zo leert mij een blik in mijn nieuwsarchief. Het gaat om de merken L&M en Marlboro.

• Beursgenoteerd vastgoedbedrijf Sansiri Plc gaat zijn marketing voor de lancering van nieuwe condominiums (appartementen) temperen en baseren op de echte vraag. Het bedrijf reageert daarmee op de nieuwe maatregelen die de Bank of Thailand heeft genomen voor de verstrekking van hypotheken, in vaktermen de loan-to-value limiet geheten.

Poomipak Julmanichoti, Sansiri vice-president voor condoproject ontwikkeling, zegt dat de voorverkoop van nieuwe projecten minder agressief zal worden dan voorheen omdat het de nadruk wil leggen op echte kopers en niet investeerders.  ‘De condomarkt zal in 2019 verschuiven naar echte vraag; toeschouwers en investeerders zullen verdwijnen.’

Zie bijgaand kader voor een overzicht van de nieuwe hypotheekregels.

New Dem heet de groep van 21 jonge partijleden van de Democraten die dinsdag werd gepresenteerd en haar plannen bekend maakte. De groep staat onder leiding van Parit Wacharasindhu, een neef van partijleider Abhisit.

Plannen die werden genoemd, waren het vormen van een vrijwilligersleger, legalisering van de handel in marihuana voor pijnbestrijding, de promotie van de export, het scheppen van nieuwe banen, zoals e-sporters, game casters en export commentators, legalisering van ride-sharing diensten, liberalisering van de productie van ambachtelijk bier en lokale sterke drank en het toestaan van same-sex huwelijken.

Bij de presentatie zei Parit: ‘New Dem wil niet oordelen of de status quo goed of fout is. We willen alleen maar dat iedereen vragen begint te stellen over bestaande waarden. Ik wil dat wij de brug zijn tussen de nieuwe generatie binnen en buiten de partij. Wij menen dat verschillende problemen van het land de input nodig hebben van de nieuwe generatie, met name op het gebied van technologie en sociale diversiteit.’

• Een school in de provincie Nan heeft schielijk het bevel ingetrokken dat alle leerlingen een sweater met het schoollogo moeten dragen om zich tijdens het koude seizoen warm te houden. De maatregel had kritiek opgeroepen omdat ze het recht van leerlingen aan banden legt en de indruk wekte dat de school probeerde zich te verrijken door de sweaters te verkopen. De directeur zegt dat dit een misverstand was. De maatregel was met de beste bedoelingen genomen zodat leerlingen geen dure kleding hoefden te kopen.

• De rechtbank van Thon Buri heeft dinsdag goedkeuring verleend aan de voorlopige hechtenis van twaalf dagen voor de man (50) die zijn echtgenote (38) doodde door zuur over haar gezicht te gieten. Hij deed dat terwijl ze sliep in haar huurkamer in Bang Khunthian (Bangkok).

De politie verzette zich tegen vrijlating op borgtocht want vreesde dat hij zou vluchten. Hij was al een keer na zijn gruwelijke daad gevlucht naar het huis van een vriend in Nakhon Sawan, waar hij is aangehouden. De politie gaat nog eens zeven getuigen horen en bestudeert de resultaten van het afnemen van de vingerafdrukken van de verdachte.

• Met wie zou u op de avond van Loy Krathong (22 november) het liefst uitgaan? Die vraag stelde de University of the Thai Chamber of Commerce begin deze maand aan 1.221 personen.

Bij de politici eindigde premier Prayut als nummer 1, gevolgd door oud-premier Thaksin Shinawatra, partijleider Abhisit (Democraten), Yingluck Shinawatra, wier regering door Prayut in mei 2014 de nek werd omgedraaid, en als vijfde politiek nieuwkomer Thanathorn, leider van de Future Forward partij.

Bij de acteurs en actrice was ‘superster’ Urasaya ‘Yaya’ Sperbund (foto) favoriet. De namen van de overige vier in de topvijf zeggen me ook niets. Allemaal soapies.

Met Loy Krathong worden zogeheten krathongs te water gelaten en dat schijnt heel goed te zijn voor je welzijn. Uw redacteur heeft een hekel aan Songkran, het Thaise nieuwjaar, maar Loy Krathong mag hij graag bijwonen. Ik moet nog wel een geschikte plaats uitzoeken voor de tewaterlating.

Nieuwe lokkertjes om toeristen te trekken

14 november – Ik schreef het al eerder: het toerisme is heilig in Thailand, wat niet zo verwonderlijk is want de inkomsten vormen een belangrijke motor voor Thailand’s economische groei. Dus worden alle zeilen bijgezet om het ingezakte toerisme uit China op het oude niveau terug te krijgen.

Vorige week besloot het kabinet de legeskosten bij het aanvragen van een visa on arrival twee maanden te schrappen, afgelopen dinsdag gaf het kabinet het groene licht aan een campagne, getiteld Amazing Thailand Grand Sale: Passport privileges. Doel is de target voor dit jaar te halen van 38 miljoen buitenlandse toeristen en 2 biljoen baht aan inkomsten.

Om nog even het geheugen op te frissen: in juli (de maand met het dramatische bootongeluk in Phuket) arriveerde 11,4 procent minder Chinezen, in augustus 14,4 procent en in september 19,1 procent.

‘Ze [de Chinese toeristen] reisden naar andere bestemmingen, zoals Vietnam, Maleisië, Zuid-Korea en Hong Kong’, zegt Nathporn Chatusripitak, adviseur van de Prime Minister’s Office minister. ‘Gehoopt wordt dat de aanvullende maatregelen hen terug naar Thailand zullen lokken.’

Voor de winkelcampagne zal de regering de medewerking inroepen van grootwarenhuizen, eigenaren van merken, producenten en creditcard bedrijven om buitenlandse toeristen speciale kortingen te bieden bovenop hun normale kortingen op artikelen die populair zijn bij toeristen zoals kleding, cosmetica en elektrische apparaten.

De TAT en het ministerie van Financiën is gevraagd gedurende de campagne, die van 15 november tot 15 januari loopt, op toeristische bestemmingen special areas [?] voor buitenlandse toeristen te openen en warenhuizen om belastingteruggave te verlenen. Op internationale luchthavens komen speciale poortjes voor snelle doorgang.

Voorts krijgen toeristen met een single-entry visum een re-entry visum, zodat ze gemakkelijker naar buurlanden kunnen reizen. Nathporn zegt dat dit niet alleen het toerisme zal stimuleren maar ook grotere grensoverschrijdende toeristische activiteiten [?].

Verder volsta ik met een verwijzing naar bijgaand kader en een eerder geplaatst kader over de vrijstelling van legeskosten bij het aanvragen van een visa on arrival.

Prayut kan me nog meer vertellen*

14 november – Misschien denkt u dat bovenstaand verhaal vandaag opening krant is, maar dat is het niet: het is de opening van het Business-katern. De krant opent met een samenvatting van Prayut’s speech die hij in Singapore heeft gehouden tijdens de Asean Business and Investment Summit 2018, voorafgaand aan de 33e Asean Summit, belegd door Singapore die dit jaar voorzitter is van Asean. In januari neemt Thailand het stokje over, wat Prayut ‘een grote eer’ noemt.

Prayut pleitte er voor meer connectivity (verbindingen) in Asean, zowel in de publieke als de particuliere sector, met als doel het bedrijfsleven en investeringen te stimuleren, zodat ‘Asean een prominente bestemming voor zakenlieden en investeerders van over de gehele wereld kan worden’. Mag u zelf lezen: PM to prioritise Asean connectivity.

Ik blader snel door naar pagina 2 en 3 want ik ben allergisch voor dit soort brave journalistiek, die BP ten toon spreidt. Beide openingen gaan over een onderwerp dat ik al noemde in Nieuws van de website: Pagina 2 over Weerasak’s belofte regels te stellen aan bokswedstrijden van jonge boksers, en pagina 3 over de New Dems, een groep van 21 jonge Democraten, die er ‘zin an hebben’ om de uitdrukking van Pim Fortuyn te citeren toen hij in 2001 lijsttrekker werd van Leefbaar Nederland. Beide sla ik met uw welnemen over.

Dat geldt ook voor het bericht dat het lichaam van de vrouw, wier gezicht is bewerkt met zuur, teruggebracht is naar Khon Kaen voor de crematie. Dat een echtpaar en een kindje van 2 jaar zijn omgekomen bij een brand in Chiang Mai, weten we ook al, eveneens het uitstel voor de inwerkingtreding van de nieuwe vermogensregeling. Zo, dat schiet op. De rest leest u in Kort Nieuws.

* Variant op de titels van drie boeken uit 1949, 1950 en 1951, geschreven door Hendrik Voordewind, commissaris van politie in Amsterdam (foto).

Kort nieuws woensdag 14 november

– Touroperators die klanten in de kou laten staan, zijn geen onbekend verschijnsel in Thailand, maar een docent die studenten oplicht door hen een zomerkamp in Engeland te beloven, is nieuw. Dat deed Asama Dumrongpol (33), voormalig hoofd van de Engelse afdeling van een bekende particuliere universiteit.

Dertig studenten dokten elk 90.000 baht, wat Asama een bedrag van 2,7 miljoen baht opleverde. Maar de vogel is gevlogen, haar bedrijf is gesloten en de universiteit waar ze werkte, zegt dat ze met ziekteverlof is en al haar spullen heeft meegenomen.

Aangifte is gedaan door adjunct-directeur Kittiphob van de Bodindecha (Sing Singhaseni) 2 school die eerst te horen van haar kreeg dat de trip zou worden uitgesteld omdat de accommodatie in Engeland nog vol was, maar later was ze onbereikbaar.

Kittiphob is bang dat ze de documenten van studenten, zoals kopieën van identiteitsbewijzen en huisregistraties, gaat misbruiken voor financiële transacties die de studenten later kunnen duperen. [Wat het verband is tussen de school en de universiteit is me niet duidelijk]

– Anti-junta actievoerder Chanokhan Ruamsap (25), die eerder dit jaar naar het buitenland vluchtte nadat ze was beschuldigd van majesteitsschennis, heeft in Zuid-Korea politiek asiel gekregen. Chanokhnan, lid van de New Democracy Movement , is de eerste Thai die van de Zuid-Koreaanse regering de vluchtelingenstatus heeft gekregen.

Ze denkt dat ze die te danken heeft aan de hulp van velen en de aandacht die een tijdschrift aan haar zaak besteedde. Andere verbannen politiek activisten schreven ook aan de Koreaanse regering.

Chanoknan werd in januari beschuldigd van majesteitsschennis omdat ze op haar Facebook pagina een link had geplaatst naar een kritisch geacht BBC profiel van de Thaise koning. Ze had daaraan toegevoegd: ‘If you dare write. I dare share.’ Van de 2.800 personen die het profiel deelden, zijn twee vervolgd. De andere is Jatupat Boonpattararaksa, aka Pai Din Dao. Hij heeft een gevangenisstraf gekregen van 2,5 jaar.

In 2016 werd Chanoknan gearresteerd (foto) omdat ze actie voerde tegen het referendum over de nieuwe grondwet dat in augustus werd gehouden [geen details]. (Zie ook de pagina Majesteitsschennis)

– Het hooggerechtshof heeft voorgaande vonnissen tegen twee mijnbouwbedrijven in Mae Sot bevestigd; ze moeten 114 [het bericht noemt ook 144] dorpelingen die ongewoon hoge concentraties cadmium in hun bloed hadden, in totaal 16 miljoen baht uitbetalen. De schadevergoedingen variëren van 30.000 tot 140.000 baht per persoon.

Beide bedrijven hebben hun werkzaamheden al beëindigd en de regering 51 miljoen baht betaald voor het schoonmaken van het gebied dat ze verontreinigd hadden. De dorpelingen hebben sinds 2009 geprobeerd de bedrijven veroordeeld te krijgen. Ze zeggen dat hun akkers zijn vervuild en dat hun gezondheid is geschaad.

Een van hen noemt de overwinning ‘bitterzoet’. ‘We wonen nog steeds in dezelfde verontreinigde omgeving. We moeten nog steeds groentes en rijst op die grond verbouwen en water gebruiken dat vol zit met cadmium.’

– Het kabinet heeft gisteren een concept-amendement op de Narcotics Act van 1979 goedgekeurd zodat cannabis gebruikt kan worden voor medische en research doeleinden. Het amendement voorziet in de verplaatsing van cannabis van categorie 5 naar categorie 2. Dit betekent dat het gebruik en de import en export alsmede het bezit van marihuana zijn toegestaan, mits voor medische doelen. De NLA moet het amendement nog goedkeuren.

Het Office of the Narcotics Control Board is belast met de taak gebieden aan te wijzen waar marihuana gebruikt kan worden c.q. in bezit mag zijn en gebieden waar de plant verbouwd mag worden. Patiënten die marihuana extracten willen gebruiken, dienen goedkeuring te krijgen van aangewezen behandelaars. (Zie verder de pagina Gezondheidszorg 2)

– Laatste bericht. De regering heeft drie maatregelen genomen om de de ingezakte prijzen van palmolie op te krikken. (1) 160.000 ton wordt gebruikt voor het opwekken van elektriciteit, (2) palmolie mag zes maanden extra geëxporteerd worden tot mei volgend jaar en (3) het gehalte aan palmolie in B20 biodiesel wordt verhoogd van 6,5 naar 7 procent. Vrachtwagens zijn volgend jaar goed voor 10 miljoen liter B20.

Palmolievruchten doen momenteel 2,6 baht per kilo. Naar verwachting stijgt de prijs binnenkort naar 3,1 baht per kilo, dankzij de genomen maatregelen.


 

Gedachten over een douceurtje van 2.000 baht

13 november – Kan 2.000 baht het verschil maken tussen wel of niet op vakantie gaan naar Thailand? Dat zijn de legeskosten bij het aanvragen van een visa on arrival, die twee maanden vervallen. Bangkok Post noemt het in een analyse een bold step van de regering om het aantal toeristen terug naar normaal te krijgen. Vertaald: een stoutmoedige stap.

Zouden Chinezen die Thailand de rug hebben toegekeerd na het dramatische bootongeluk in juli in Phuket waarbij 47 Chinese toeristen verdronken, terugkeren? De regering denkt van wel, ik denk dat meer nodig is om het vertrouwen van toeristen in hun veiligheid in Thailand terug te winnen. En ik krijg steun van experts.

Ik citeer: ‘Een dergelijk ad hoc beleid is niet de juiste oplossing om het vertrouwen in Thailand’s toerisme industrie te verwerven en is irrelevant voor het bestaande probleem. Toerisme experts zeggen dat moderne toeristen zowel een zinvolle trip zoeken en een goede indruk als een comfortabele reis. Met het oog op dat gedrag, hebben touroperators pakketten samengesteld gebaseerd op de levensstijl en verwachtingen van klanten.’ (Bron: BP, 12 november. Klik hier voor het gehele artikel)

Ik moet altijd maar denken wat een hoteldirecteur in Vlaardingen eens zei toen ik hem interviewde: Ik verkoop herinneringen. En zo is ’t maar net.

Tot besluit twee informatieve graphics die evenals de fotografie in BP altijd van hoge kwaliteit zijn, hetgeen van de redactionele inhoud niet altijd gezegd kan worden.

Nieuws van de website 13 november

• ’t Is een sterke emotie: jaloezie, die de vreselijkste gevolgen kan hebben, zoals mishandeling en doodslag. Een 50-jarige man, pas getrouwd met een 38-jarige vrouw, is zondagochtend vroeg aangehouden in het huis van een vriend in Nakhon Sawan, nadat hij zuur op haar nieuwe gezicht en in haar mond had gegoten. De vrouw stierf omdat een particulier ziekenhuis weigerde haar te behandelen.

Na de zuuraanval zaterdag in Bangkok begeleidde haar 12-jarige dochter de vrouw naar een ziekenhuis. Ze zei de bestuurder naar het Bangmod ziekenhuis te rijden, maar in plaats daarvan ging hij naar het Praram 2 particuliere ziekenhuis omdat het dichterbij was.

De staf, die eerste hulp verleende, zegt dat de patiënt per se in het Bangmod ziekenhuis behandeld wilde worden omdat haar ziektekostenverzekering haar dat ziekenhuis heeft toegewezen. Tijdens de taxirit daar naartoe overleed ze. Het Department of Health Service Support stelt een onderzoek in.

Woranat Pokruprasert (43, rechts) en zijn bruid Dawawan Longklong (28) tied the knot (zoals trouwen in Thailand wordt genoemd) in maart op Koh Samui.

• Het ministerie van Justitie is met openbare hoorzittingen begonnen om meningen te verzamelen over het wetsontwerp dat voorziet in het geregistreerd partnerschap (zie het bericht van 6 november Homoparen putten hoop uit wetsvoorstel). Het wetsvoorstel wordt deze maand voorgelegd aan het kabinet. Op de website zijn geen bezwaren geuit.

Maandag opende staatssecretaris Pongsatorn de eerste hoorzitting in Bangkok. Het Rights and Liberties Protection Department (RLPD) houdt verder nog hoorzittingen in Ayutthaya, Chiang Mai, Songkhla en Khon Kaen.

Dertig tot veertig landen hebben het same-sex huwelijk gelegaliseerd, zeventig landen kennen nog een verbod. Taiwan en Australië zijn de laatste landen die LGBT huwelijken toestaan. In tegenstelling tot voorgaande berichten voorziet het Thaise wetsvoorstel nog niet in de adoptie van kinderen, belastingheffing en sociale welzijnsvoorzieningen. Daarvoor moeten andere wetten worden gewijzigd.

Update: De hoorzitting in Bangkok heeft gemengde reacties opgeleverd. Voorstanders zeiden dat de wet al lang ingevoerd had moeten zijn, tegenstanders zeiden geen enkele wet van de huidige militaire regering te accepteren of pleitten voor niet minder dan een huwelijk.

Directeur Nareeluck van de International Human Rights Division, een onderdeel van de RLPD, zegt dat het uiteindelijk doel is om het homohuwelijk gelijk te stellen aan het hetero huwelijk maar dat nu een stap voor stap benadering nodig is. Ze wijst erop dat leading religious figures de wet niet afkeuren, maar zij zullen geen rituelen uitvoeren. Op welke religie en op welke personen ze doelde, zei ze niet.

• Het Intellectual Property Department (IPD) heeft de aanvraag van een buitenlands bedrijf voor een patent op cannabis extract geaccepteerd maar nog niet goedgekeurd.

Het Thaise Government Pharmaceutical Office, dat 120 miljoen baht heeft geïnvesteerd in een nieuwe fabriek om cannabis producten voor medisch gebruik te ontwikkelen, begrijpt niet waarom het IPD de aanvraag niet direct heeft afgewezen. Het IPD zegt dat dit niet kon omdat de aanvraag vergezeld ging van de vereiste documenten. Bovendien wijst ze erop dat de aanvraag 90 dagen op de IPD website had gestaan, maar niemand had bezwaar gemaakt.

De acceptatie betekent niet dat goedkeuring volgt. Overigens staat de wet een patent op een natuurlijk extract van een plant niet toe en dat geldt ook voor cannabis extract.

De krant besteedt vandaag ook aandacht aan de zaak en voegt nadere informatie toe. Kom ik later op terug. (Zie verder de pagina Gezondheidszorg 2)

• De Japanse Mitsubishi Motors Corporation levert voor het eind van het jaar bij de Board of Investment (BoI) drie projectvoorstellen ad 11 miljard baht in, één voor de ontwikkeling van plug-in hybride EV’s (electric vehicles) en twee voor de ontwikkeling van accu’s en EV’s .

Vice-premier Somkid, die dit bekend heeft gemaakt, is er blij mee want dat betekent dat ‘het EV momentum sneller wordt opgepikt dan de regering had verwacht’.

De BoI heeft al aanvragen voor hybride EV’s goedgekeurd van Toyota, Honda en Nissan, en plug-in hybride EV’s van Mercedes-Benz, BMW en SAIC Motor CP. De Mitsubishi fabriek staat bij de Laem Chabang zeehaven in Chon Buri. Mitsubishi is de tweede grootste auto-exporteur na Toyota. Welke privileges de BoI gaat verlenen, vermeldt het bericht niet.

• Op de eerste dag van de inschrijving op de aanleg van de luchthaven HSL Don Mueang-Savarnabhumi-U tapao hebben twee consortia hun bod ingeleverd: BSR Joint Venture, een consortium, geleid door BTS Group Holding Plc (exploitant van de Skytrain), en een consortium geleid door de Charoen Pokphand groep (CP).

Ik kom enkele bekende namen tegen van bedrijven; BP noemt ze allemaal, ik alleen Sino-Thai Engineering and Construction Plc, omdat het websitebericht meldt dat Bhumjaithai partijleider Anutin daarvan grootaandeelhouder is. Mag u zelf bedenken waarom dat relevant is.

Op de foto de grote baas Supachai Chearavanont van CP, een van de rijkste mannen van Thailand. Let ook op de doos, waarin de offerte zit. De Spoorwegen (SRT) zullen er een flinke klus aan hebben om dat allemaal te controleren. Dat wordt overwerken. Minister Uttama (Industrie) verwacht dat vijf gegadigden op het megaproject zullen inschrijven. (Zie de pagina Spoorwegen 2)

• De Bank of Thailand zal deze maand de beleidsrentevoet ongewijzigd op 1,5 procent laten, maar in december verhogen. Dat is althans de verwachting van 19 van de 22 economen die door Reuters zijn geraadpleegd.

De beleidsrentevoet, waarop de banken hun rentetarieven afstemmen, bedraagt sinds april 2015 1,5 procent, iets boven het laagste tarief van 1,25 procent. Drie economen verwachten dat het Monetary Policy Commitee het one-day repurchase rate naar 1,75 procent zal verhogen, wat de eerste verhoging sinds augustus 2011 zou zijn.

• De 12-jarige leerling van klas 6 lagere school, die door zijn onderwijzer zwaar is mishandeld (zie Nieuws van de website 12 november) blijft een weekje thuis om te herstellen van zijn verwondingen en trauma. De jongen was gestraft omdat hij de tafels van vermenigvuldiging niet kon reproduceren.

De schooldirecteur heeft de onderwijzer overgeplaatst van klas 6 naar klas 5 om de zorgen van ouders over het gedrag van de man weg te nemen. Het Region 4 Primary Education Office doet een onderzoek. Lijfstraffen zijn niet ongewoon op Thaise scholen, maar deze man maakte het wel erg bont.

• Ze hebben het gelukkig overleefd, een gezin van drie, dankzij hoge-drukzuurstof therapie in het ziekenhuis, maar de politie staat nog voor een raadsel waardoor ze buiten bewustzijn zijn geraakt.

De politie van Bang Kapong (Chachoengsao ) vond de man, zijn vriendin en zijn dochter van twaalf met speeksel uit hun mond druppelend in zijn geparkeerd staande auto op de vluchtstrook van de Bangkok-Chon Buri verhoogde expressway.

Kort tevoren hadden ze koffie en thee gekocht bij een rustpunt. Toen de man zich onwel begon te voelen, had hij de wagen geparkeerd.

De dranken worden naar het Regional Medical Science Centre 6 in Chon Buri gestuurd voor onderzoek naar giftige stoffen. Het Land Transport Department gaat na of uitlaatgassen in de wagen waren gelekt.

• De berging van de in juli in Phuket gezonken Phoenix waarbij 47 Chinezen verdronken, gaat niet van een leien dakje. De operatie waarvoor een kraanponton uit Singapore wordt ingezet, wordt gehinderd door een sterke onderstroom en hoge golven. De boot ligt op 45 meter diepte.

En weer maakt BP er een potje van want nu lees ik dat het ponton nog onderweg is. Tot nu toe is geprobeerd to refloat (weer vlot krijgen of worden, vertaalt mijn woordenboek) de boot. Maar zowel het Thaise bedrijf dat eerder probeerde de boot te lichten als het bedrijf uit Singapore dat al duikers heeft ingezet en materieel heeft aangevoerd, is dat niet gelukt.

• Openbare aanklagers hebben maandag twee leidinggevenden van ManagerOnline in staat van beschuldiging gesteld voor het verspreiden van valse informatie over het leger. Tegen hen was in februari via Isoc aangifte gedaan door het Vierde Legerkorps.

De beschuldiging is gebaseerd op een nieuwsbericht over vermeende gewelddadigheden gepleegd door het leger tegen een verdachte die was aangehouden en gedetineerd op een legerkamp in het diepe Zuiden. Het korps heeft een onbekend bedrag aan compensatie geëist.

NACC houdt vast aan vermogens eis

3 november – De national Anti-Corruption Commission (NACC) is bereid tot uitstel van de nieuwe vermogensregeling, waartegen universiteirsraden te hoop zijn gelopen, maar van uitstel komt zeker geen afstel. De bevolking zou eens mogen doen denken dat de overheid geen werk wil maken van de bestrijding van corruptie. Overleg met de dwarsliggers moet de kou uit de lucht halen.

Zoals ik inmiddels wel bekend mag veronderstellen bij mijn lezers draait de zaak om uitbreiding van de bestaande regeling die nu alleen geldt voor politici en hoge ambtenaren. Zij moeten bij aantreden en vertrek een verklaring overleggen van hun vermogen en schulden. Aan de hand daarvan kan de NACC bepalen of ze zich verrijkt hebben.

De regeling geldt thans voor 40.000 personen. Door de nieuwe regel komen er 3.000 bij: leden van publiekrechtelijke organen en functionarissen van overheidsbedrijven, maar alleen de 500 leden van universiteitsraden liggen dwars. Zij zien op tegen het papierwerk.

Volgens secretaris-generaal Mana  van de particuliere Anti-Corruption Organisation of Thailand (CAT) is daar vast wel een mouw aan te passen. De CAT is een sterk voorstander van de uitgebreide regeling. Mana zegt dat de regel meer dan ooit nodig is, want uit onderzoek van Ohec is gebleken dat corruptie de kwaliteit van het onderwijs ondergraaft. Sommige universiteitsfunctionarissen en raadsleden zouden op basis van wederkerigheid onder één hoedje spelen. Bovendien heeft Thailand de UN Convention against Corruption getekend en de nieuwe grondwet alsmede het 20-jaren strategieplan ondersteunen het anti-corruptiebeleid.

Vandaag vergadert de NACC over de zaak. Misschien wordt de inwerkingtreding, die op 2 december ingaat, met een maand uitgesteld, zodat er voldoende tijd is nieuwe leden te zoeken voor de opengevallen plaatsen. Voorkomen dient te worden dat universitaire zaken in gevaar komen door de uittocht waarmee gedreigd is. [Persoonlijke noot: Of dat gaat gebeuren, zal nog moeten blijken. Misschien is het een loos dreigement en gaat de hele affaire als een nachtkaars uit.]

Voor de Supreme Patriarch die voorzitter is van de Mahamakut Buddhist universiteitsraad wordt een uitzondering gemaakt. Hij hoeft niet met zijn financiële billen bloot, maar andere monniken die lid zijn van een universiteitsraad moeten dat wel.

Marihuana patentverzoek afgeschoten

13 november – Ik stipte het al aan in Nieuws van de website dat een buitenlands bedrijf een patentaanvrage heeft gedaan voor de productie van marihuana extract. De krant meldt vandaag dat het ministerie van Handel beloofd heeft de aanvrage [bij het Intellectual Property Department (IPD)] te zullen torpederen. Het ministerie heeft ook de vrees gesust dat het aan de rem trekt bij het ontwikkelen van marihuana extracten voor medische doeleinden. Het project heeft de volle steun van de regering.

Het buitenlandse bedrijf [geen naam] vroeg trouwens al in 2010 aan het ministerie van Handel toestemming een patent te verlenen. De details van de aanvrage werden in 2016 op de website van het ministerie gepubliceerd.

Minister Sontirat (Handel) drong er gisteren bij researchers op aan door te gaan met hun onderzoek naar het gebruik van marihuana, daar ‘de extracten niet gepatenteerd kunnen worden op basis van de Thaise wet’.

Vandaag besluit het kabinet over wijziging van de Drugs Control Act, waarna de NLA het laatste woord heeft. Bij groen licht wordt het gebruik van cannabis voor medische doeleinden legaal.

Volgens het websitebericht staat de wet een patent op een natuurlijk extract van een plant niet toe en dat geldt ook voor cannabis extract. Maar indien het extract wordt gemengd met andere stoffen om een nieuwe medische formule te creëren, is patentering wel mogelijk, voegt de krant daaraan toe.

Teerawat Hemachuta van het Chulalongkorn ziekenhuis zei eerder dat acceptatie van de aanvraag [van het buitenlands bedrijf] automatisch andere partijen verbiedt cannabisproducten te ontwikkelen, zelfs wanneer de aanvraag nog niet is goedgekeurd. Hij vraagt zich af waarom het ministerie niet onmiddellijk de aanvraag heeft afgewezen om die problemen voor te zijn. (Zie verder de pagina Gezondheidszorg 2)

Familie van Chorlada Tarawan die met zuur is bewerkt door haar echtgenoot, wacht bij het ministerie van Volksgezondheid om een petitie te dienen tegen het ziekenhuis dat haar weigerde te behandelen.

BP in vogelvlucht

13 november – Bangkok Post bevat vandaag twaalf nieuwsberichten en -verhalen plus de rubriek InBrief op de drie binnenlandpagina’s van het eerste katern. Tenzij ze aanvullende informatie bevatten zoals in het geval van de marihuana of tegenstrijdige informatie (wat ik vaak constateer) sla ik ze over omdat ze al in Nieuws van de website zijn genoemd.

Benieuwd welke dat zijn? Hier komen ze, ik noem de koppen:
– CP, BSR in race for high-speed airport rail link deal
– Man held for deadly acid attack on wife (op de foto haar familie)
– Boy off school after beating
– Opinion split on civil union bill.

Pagina 2 opent met het bericht dat het ministerie van Handel vandaag het kabinet enkele voorstellen voorlegt om de inzakkende binnenlandse prijs van palmolie aan te pakken. Minister Sontirat zegt dat de voorgestelde maatregelen het probleem ‘systematisch helpen op te lossen’. Daar geen van mijn lezers, mag ik aannemen, oliepalmen kweken, kan ik dit bericht straffeloos overslaan.

Pagina 3 opent met het bericht dat het Damrongtham regeringsklachtencentrum het land intrekt om voorlichting te geven over de verkiezingen. NCPO secretaris-generaal en legerleider Apirat heeft het centrum opdracht gegeven naar de problemen van mensen te luisteren.

Volgens regeringswoordvoerder Sukondhapatipak hebben veel regeringsleiders gisteren hun steun uitgesproken voor de verkiezingen. Prayut kreeg dit te horen toen hij bij de Arc de Triomph de herdenking bijwoonde van de Armistice (wapenstilstand) die 100 jaar geleden een einde maakte aan de Eerste Wereldoorlog. Trump was er ook, een dag eerder was hij weggebleven bij een oorlogsbegraafplaats omdat het regende.

Prayut heeft zijn gehoor gezegd nog geen besluit te hebben genomen over een carrière in de politiek, aldus de woordvoerder. Maar hij verzekerde de leiders dat het beleid van het regime na de verkiezingen wordt voortgezet en dat de verkiezingen op 24 februari doorgaan.

De Thai Raksa Chart en Future Forward partij voorspelden gisteren een verpletterende overwinning voor de anti-regime partijen. Ze putten hoop uit de Nida Poll waarin 95 procent van de respondenten zei te zullen stemmen. ‘Dat kan goed nieuws zijn voor de pro-democratie partijen’, zei FF adjunct-leider Pongsakorn. (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2)

Kort nieuws dinsdag 13 november

– De autoriteiten kloppen weer eens op hun borst met de mededeling dat ze de afgelopen maand succes hebben geboekt bij de strijd tegen drugssmokkel en -handel door een grote hoeveelheid drugs te onderscheppen, onder andere 30 miljoen methamphetamine pillen en 390 kilo heroïne.

De door het leger geleide operatie, die drie maanden geleden begon, richt zich voornamelijk op grensstreken in het Noorden en Noordoosten om te voorkomen dat drugs het land worden binnen gesmokkeld. Tussen 1 en 7 november zijn 49 verdachten door de grenspolitie aangehouden en 5.000 speedpillen in beslag genomen. De strijd gaat door, zegt legerwoordvoerder Sirichan.

– Het ministerie van Werkgelegenheid opent van 3 december tot 31 januari speciale one-stop registratiecentra voor vissers uit buurlanden. Vissers wier werkvergunning is verlopen, kunnen er terecht. Nadat ze zich geregistreerd hebben, krijgen ze toestemming om twee jaar in het land te werken, maar ze moeten elk jaar hun registratie vernieuwen.

De centra  verzorgen ook andere diensten, zoals medische controles, onderzoek van werkcontracten, netvlies scanning en ze geven een tijdelijk monsterboekje uit.

Verder meldt het bericht dat het ministerie recent een MoU heeft getekend met haar counterparts in Laos, Cambodja en Myanmar over de rekrutering van 14.000 werkers. Het MoU is een reactie op het verzoek van visserijwerkgevers die kampen met een tekort aan personeel.

– Laatste bericht. Twee ‘prominente’ broers van de familie Prissanananthakul hebben zich aangesloten bij de Bhumjaithai partij nadat hun vader vorige week de banden met de Chartthaipattana partij had verbroken. Ze kregen een warm welkom van partijbobo’s waaronder partijleider Anutin die hun lidmaatschap een aanwinst noemde.

Een van de broers geeft als verklaring voor hun keuze: ‘Het doel van de partij is een beleid te voeren dat een eind maakt aan de problemen van mensen. Het is tijd om te stoppen met de vraag of een partij pro- of anti-leger is. De nadruk dient te liggen op het welzijn van mensen.’

De vader heeft de banden met Chartthaipattana verbroken om te voorkomen dat de partij wordt ontbonden, maar dat heb ik al eerder gemeld.


 

Nieuws van de website 12 november

• De meeste respondenten in een peiling van het National Institute of Development Administration (Nida Poll) begrijpen niets van het nieuwe stemsysteem dat in de komende verkiezingen, voorlopig gepland op 24 februari, wordt toegepast. In plaats van twee stemmen moeten ze nu één stem uitbrengen. De nieuwe kieswet staat ook kandidaten toe een eigen nummer te kiezen, waardoor partijen niet meer in het hele land hetzelfde nummer hebben.

Gevraagd of ze weten hoeveel stemmen ze uitbrengen, antwoordde 77,8 procent ‘nee’ en 22,2 procent ‘ja’. Ook weet de meerderheid (82,79 pct) niet dat een partij in het hele land niet meer hetzelfde nummer heeft.

Positief is dat 95,8 procent zegt te zullen stemmen, slechts 2,22 procent doet het niet met als verklaring dat stemmen geen enkele zin heeft. 1,98 procent weet het nog niet.

Gevraagd waarop ze hun stem baseren, zei 47,02 procent dat ze hun keuze laten afhangen van het partijbeleid, 13,91 procent stemt op individuele kandidaten en 14,15 procent op de kandidaat van hun voorkeurspartij. 19,62 procent weet het nog niet en 5,3 procent brengt zijn stem uit op een partij die Prayut wil laten terugkeren als premier.

• Het water begint te zakken in de provincies Prachuap Khiri Khan en Chumphon, die dagenlang zijn geteisterd door regenbuien, maar de vlag kan nog niet uit, want de schade is aanzienlijk en drie personen zijn om het leven gekomen.

In Prachuap Khiri Khan zijn 10.000 mensen in 129 dorpen gedupeerd, in Chumphon 36.315 personen in 472 dorpen. 65 scholen, 65 wegen, 56 bruggen en 4.235 rai boerenland zijn beschadigd.

Directeur-generaal Chayapol van het Disaster Prevention and Mitigation Department maakte zondag de cijfers bekend. Hij zegt dat ambtenaren en soldaten bezig zijn water uit de overstroomde gebieden te pompen en overlevingspakketten alsmede basisbehoeften aan dorpelingen uitdelen.

Foto: Ambtenaren en vrijwilligers aan het werk in het Bang Saphan ziekenhuis in Prachuap Khiri Khan.

• Omdat de rijstprijzen momenteel hoog zijn, halen boeren dag en nacht hun rijst van het land, maar dat is niet verstandig. Een inspecteur van het Agricultural Cooperative Office in Nakhon Ratchasima adviseert hen de rijst niet ’s avonds laat en ’s ochtends vroeg te oogsten want dan is ze vochtig door de dauw en brengt de rijst minder op. Begin na 8 uur ’s ochtends, zegt hij.

• Het is niet de eerste keer en het zal ook niet de laatste keer zijn, want lijfstraffen komen nog steeds voor in het onderwijs. In Buri Ram is een commissie gevormd om onderzoek te doen naar een onderwijzer die het wel erg bont maakte. Hij beval een leerling van klas 6 lagere school in de brandende zon 50 push-ups te maken, waarbij hij elke keer in zijn handen moest klappen. Tevens kreeg de jongen tien zweepvlagen op zijn achterwerk met ernstige blauwe plekken als gevolg.

• De top van een historisch Hindoe heiligdom in Phimai Historical Park is vrijdagavond vroeg door bliksem getroffen waardoor de voor die avond geplande licht- en geluidshow niet kon doorgaan. Enkele stenen versieringen vielen op de grond. Het Phimai Festival begon op woensdag en zou tot en met zondag duren.

• Vice-premier en minister van Justitie Prajin is in het Bhumibol ziekenhuis opgenomen met een ontstoken tussenwervelschijf. Toen hij zaterdag op bezoek was in Sakon Nakhon, kreeg de bewindsman last van zijn rug. Op de luchthaven van Sakon Nakhon onderzocht een arts hem en die stelde de diagnose waarvoor hij is opgenomen in het ziekenhuis, aanvankelijk het ziekenhuis van Sakon Nakhon, maar dat verwees hem naar Bangkok. De minister moet vijf tot zeven dagen rust houden.

• China heeft een nieuwe uitbraak van de Afrikaanse varkenspest gemeld, ditmaal in de oostelijke provincie Anhui. De ziekte is uitgebroken op een boerderij met 8.339 varkens in het zuiden van Anhui, 96 dieren zijn besmet, waarvan 47 zijn afgemaakt. Vervoer van varkens en varkensproducten in en uit het gebied is verboden.

Vorige maand maakte het ministerie van Agriculture and Rural Affairs bekend dat het de restricties In vier steden in Anhui zou opheffen, die eerder werden getroffen door uitbraken. Sinds de ziekte in augustus uitbrak zijn vijftig gevallen vastgesteld van de uiterst besmettelijke ziekte.

Naar de bron van de besmetting wordt nog steeds onderzoek gedaan. In Thailand wordt de grens scherp in de gaten gehouden; tot nu toe is het land gevrijwaard van de ziekte.

Minister waarschuwt premier Prayut

12 november – In Nederland zou het niets bijzonders zijn: een minister die premier Rutten waarschuwt, maar dit is Thailand, een land dat wordt gekenmerkt door strenge hiërarchische verhoudingen. Een leerling wordt niet geacht zijn meester of juf te kritiseren, een werknemer moet doen wat hem gezegd is, dus een minister, hoewel vice-premier, die de premier waarschuwt: dat is not done.

Maar vice-premier Wissanu heeft het wel gedaan. Hij zei gisteren dat Prayut de mensen niet kan vertellen op een partij te stemmen die hem steunt om de volgende premier te worden. ‘Alles wat hij kan doen is de mensen vragen naar de stembus te gaan. Dat komt omdat Prayut geen verkiezingskandidaat is. Hij bekleedt een openbaar ambt en dient neutraal te zijn.’

Wissanu’s waarschuwing heeft betrekking op de situatie waarin een politieke partij de premier noemt als een van de drie kandidaten die ze voorstelt als premier en waarover het parlement een beslissing neemt. Elke partij wordt geacht zo’n voordracht te doen.

Als de stemmen staken, is er nog een uitweg met een zogeheten outsider premier (die niet aan een partij is verbonden), een mogelijkheid die ook al is geopperd voor Prayut. Maar de premier heeft tot nu toe nooit gezegd dat hij na de verkiezingen wil terugkeren als premier, alhoewel hij wel heeft gezegd politieke ambities te hebben. Dus lijkt het onwaarschijnlijk dat hij zich terugtrekt in de kazerne.

Gevraagd of de verkiezingen tot een later tijdstip dan 24 februari worden uitgesteld omdat verschillende partijen zeggen in tijdnood te komen want nog steeds geldt een verbod op politieke activiteiten, zei Wissanu gisteren dat de bevoegdheid om de datum vast te stellen bij de Kiesraad rust en niet bij de NCPO.

Politici hebben geklaagd over de krappe periode beschikbaar voor campagnevoeren. Ze zeggen slechts 60 dagen de tijd te hebben na het opheffen van de politieke ban. En die kan pas worden geschrapt, nadat de organieke wet op de verkiezing van parlementsleden op 11 december van kracht wordt.

Een tweede obstakel is dat nog niet alle nieuwe politieke partijen, hoewel aangemeld bij de Kiesraad, geregistreerd zijn. UDD-voorzitter Jatuporn Prompan (roodhemden) verwacht daarom dat het regime de verkiezingen zal uitstellen. Volgens hem wachten meer dan dertig nieuwkomers op endorsement (goedkeuring), maar Kiesraad secretaris-generaal Jarungvith zegt dat van de 37 nieuwe partijen inmiddels 25 zijn goedgekeurd, 12 wachten nog op bevestiging.

Pokin Polakul, voormalig parlementsvoorzitter, voorspelt ‘een probleem’ als iemand zou proberen de verkiezingen van 24 februari te vertragen. ‘De mensen wachten sinds de verkiezingen van 2011 al zeven jaar op verkiezingen.’

De rest van het openingsartikel laat ik onvermeld, want dat biedt een overzicht van de activiteiten van politieke partijen. Om er één uit te lichten: voorzitter Sudarat van Pheu Thai’s strategiecommissie leidde gisteren partijbobo’s bij een bezoek aan Pratunam. Ze zei dat de kledinghandelaren geklaagd hadden over de economische vertraging en de invloed daarvan op hun bedrijven. (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2)

Verkeerschaos verwacht door de constructie van fly-overs

12 november – De bouw van twee fly-overs en een brug in het havenkwartier Khlong Toey zal naar verwachting de verkeersellende die al kenmerkend is voor de hoofdstad nog verder vergroten. Vooral de lange bouwtijd van 900 dagen baart de autoriteiten kopzorgen. Automobilisten hebben het advies gekregen de route te mijden.

De werkzaamheden zijn vrijdag begonnen en duren tot maart 2021. Begonnen wordt met de sloop van de bestaande fly-over die het Queen National Convention Centre op de Ratchadaphisek Road verbindt met de populaire Penang markt. Die wordt vervangen door een langere (1,95 kilometer) en hogere (15 meter boven de grond) fly-over met vier rijstroken. Daarna volgen de bouw van een brug en spoorbaan van 550 meter en een fly-over van 600 meter.

Alhoewel dag en nacht wordt gewerkt, duren de bouwwerkzaamheden lang omdat de gemeente de gevolgen voor het verkeer zoveel mogelijk wil beperken. ‘We kunnen niet het hele verkeer stilleggen’, zegt Thanu Tharakhate van gemeentewerken. ‘We moeten stukje voor stukje werken om de gevolgen te verminderen. Daarom duurt het langer.’

Een bewoonster van het gebied verwacht verkeerschaos omdat de alternatieve routes in het gebied uit smalle straten en sois bestaan. De groep die het meest gedupeerd wordt, zijn vrachtwagens op weg naar de haven. Die hebben het advies gekregen via de provincie Samut Prakan om te rijden.

Abhisit belooft inkomenskloof aan te pakken

12 november – De herkozen partijleider Abhisit Vejjajiva (Democraten) belooft dart onder zijn leiding de partij een economisch beleid zal voeren gericht op vermindering van de inkomensongelijkheid en bevordering van de economische groei. Hij zei gisteren ook te zullen aansturen op verkiezing van de provinciale gouveneurs die nu benoemd worden.

Abhisit maakte zijn voornemens bekend nadat hij zaterdag in de primaries zijn twee rivalen voor het leiderschap van de partij had verslagen en nadat zondag de algemene ledenvergadering de uitslag had bevestigd. Volgens Abhisit wordt de inkomensongelijkheid deels veroorzaakt doordat iedereen moet wachten op beslissingen vanuit Bangkok. ‘Elke provincie heeft haar eigen noden. Het wordt tijd voor Thailand om meer megacity’s te hebben in aansluiting op Bangkok.’

Abhisit is voor de vijfde keer gekozen tot partijleider. Hij leidt de partij sinds 2006. Behalve zijn pleidooi voor verkleining van de kloof beloofde hij ook de belastingen te hervormen ten gunste van de midden-inkomens want van het huidige systeem profiteren voornamelijk de rijken. Verder beloofde hij met een beleid te komen om de prijzen van agrarische producten te garanderen. (Zie verder Abhisit vows to address income gap, en de pagina Verkiezingsnieuws 2)

Kort nieuws maandag 12 november

– Nieuw initiatief op taxigebied: de Senior Taxi Thailand, in oktober opgericht om tegemoet te komen aan de behoeftes van ouderen in Bangkok. De onderneming heeft momenteel tien bestuurders in dienst die een training (foto) hebben gehad in het verlenen van eerste hulp, zoals CPR (cardiopulmonary resuscitation, reanimatie).

Oprichtster Rosalie, de 44-jarige zakenvrouw die een lokaal centrum beheert dat trainingen geeft aan zorgverleners voor kinderen en ouderen, zegt: ‘Ouderen die ergens naar toe gaan of in het ziekenhuis moeten zijn, terwijl hun kinderen werken, hebben taxichauffeurs nodig die ook getraind zijn op zorggebied.’

‘Bijvoorbeeld: een chauffeur moet weten dat de bijwerking van nierdialyse duizeligheid en misselijkheid kan zijn. Hij moet tijdens de rit de passende zorg kunnen verlenen.’

– De Charoen Pokphand Group (CP) [bekend van de worstjes en worstbeleg en nog veel meer] en haar internationale zakenpartners bereiden een bod voor op de luchthaven HSL, de verbinding tussen Don Mueang, Suvarnabhumi en U-tapao in Rayong.

Vice-voorzitter Special Projects Development van de CP-groep zegt dat het consortium bestaat uit leidende zakenpartners uit Thailand en het buitenland die ‘wereldklasse, ervaring en expertise samen brengen voor de ontwikkeling van de HSL’.

‘Alle partijen zijn bereid en klaar om Thailand naar hun beste vermogen te steunen. Hogesnelheidstreinen zijn van groot belang voor de ontwikkeling van het land en zullen dienen als de basis van de Eastern Economic Corridor (EEC), het hart van Thailand’s 4.0 economische ontwikkeling.’

– Ten slotte: Pagina 3 opent in de rubriek Inquirylines met een groot interview met Niyom Termsrisuk, secretaris-generaal van de Narcotics Control Board over – wat anders – de strijd tegen drugssmokkel en -handel.

De opening van pagina 4 gaat over een politierechercheur (foto) die de dader van zijn 20 jaar geleden vermoorde vader heeft opgespoord. Zijn moeder was toen zwanger van hem. Ik volsta met links naar beide verhalen: Nations unite in fight against drugs en Blood is thicker than water.


 

Engelse les in Thailand en hoe ik Engels leerde

11 november – Eerder gemeld: Thaise leerlingen hebben op de Engelse test van Education First, een Zwitserse taalschool, 48,54 punten gehaald uit een totaal van 100. Sinds het eerste rapport uit 2011 wordt de beheersing elk jaar ‘low’ genoemd, wat ik vertaal als onvoldoende. De online test bestaat uit twee onderdelen: lezen en luisteren. Dus twee essentiële onderdelen worden niet gemeten: spreken en schrijven.

Dat het Engelse taalonderwijs op scholen niet deugt, is vele malen betoogd. Het legt de nadruk op grammatica en losse woordjes (rote learning heet dat: woordjes stampen). Dus weten leerlingen wat de Present Perfect Continuous is, maar een eenvoudig gesprek in het Engels voeren kunnen de meesten niet. De Thaise onderwijzers Engels doen het niet veel beter en zijn didactisch zwak.

Hoofdredacteur Pornchai van het vrijdagmagazine Guru van Bangkok Post geeft in haar redactioneel van vorige week enkele tips hoe je je Engels kunt verbeteren. Ze noemt onder andere luisteren naar Engelse liedjes (met de tekst ernaast) en kijken naar Engelse films (met de Thaise ondertitels uitgeschakeld). Dat is leuk en leerzaam.

Ik vroeg me af: hoe heb ik Engels geleerd? Allereerst op school, maar daar lag de nadruk op vertalen. Aan conversatie werd geen aandacht besteed. Dat was in de jaren zestig. Mijn school had ook geen taallaboratorium. Meer heb ik opgestoken van mijn wekelijkse bezoeken aan een kerkdienst in de British Sailors Society, op fietsafstand van ons huis, idem in de Schotse kerk, een tijdje op Schots volksdansen gezeten, zakgeld verdiend met babysitten bij een Engels ouderpaar, ik had een penpal in Swansea en heb tweemaal een liftvakantie in Engeland gemaakt.

Het meeste leerde ik toen ik een jaar als (bescheiden betaalde) vrijwiliger werkte in Engelse kindertehuizen en een cursus O-level volgde. Ik haalde er ook mijn rijbewijs. Het beste compliment dat ik ooit van een Engelsman kreeg was dat hij niet in de gaten had gehad dat ik geen native speaker was. Maar ik besef dat weinigen in de gelegenheid zullen zijn zich zo in het Engels te bekwamen. Hoewel meisjes misschien als au-pair, mits ze niet uitgebuit worden.

Je kunt wel zeggen dat ik anglofiel ben. En daar begint het m.i. mee; om het deftig te zeggen: het begint met intrinsieke motivatie. Die ontbreekt bij de meeste Thaise kinderen, zeker bij degenen die op het platteland wonen of aangewezen zijn op Thaise scholen omdat hun ouders geen geld hebben voor een internationale school.

Conclusie: Geen conclusie, maar een diepe zucht.


 

Massaal eerbetoon voor wijlen Vichai

11 november – Met een wandeltocht, 5000-to-1 geheten, hebben duizenden inwoners van Leicester zaterdag de dood herdacht van Vichai Srivaddhanaprabha. In het stadion hielden de supporters van Leicester City FC witte dassen omhoog en namen een ogenblik stilte in acht voor de aftrap van de eerste thuiswedstrijd sinds de helikoptercrash twee weken geleden. Het eerbetoon gold tevens de soldaten en vrouwen die tijdens de Eerste Wereldoorlog om het leven zijn gekomen; zondag was het 100 jaar geleden dat er een einde kwam aan de oorlog.

Een groot spandoek werd ontrold met de tekst Khun Vichai, Forever in our Hearts en een speciale Tribute to Khun Vichai video werd vertoond op grote schermen. De naam van de mars is een verwijzing naar de kans die de club aan het begin van het seizoen 2015-2016 maakte op het winnen van de Premier League, maar de club sleepte tegen alle verwachtingen in de kampioenstrofee voor het eerst in haar bestaan in de wacht. Thans staat de club op de veertiende plaats in de Britse eredivisie. Zaterdag speelde ze tegen Burnley. De wedstrijd eindigde in een 0-0 gelijkspel.(Bron: website BP, 10 november)

Nieuwe vermogensverklaring omstreden; NACC krabbelt terug

11 november – De National Anti-Corruption Commission (NACC) gaat vrijwel zeker haar nieuwe, uitgebreide regeling voor vermogensverklaringen herzien na door vice-premier Wissanu gewaarschuwd te zijn voor juridische complicaties. De huidige regeling geldt alleen voor politici en topambtenaren, maar de NACC meent dat het tijd wordt de strijd tegen corruptie uit te breiden.

Voortaan zouden onder anderen ook leden van universiteitsraden bij de NACC een verklaring moeten inleveren van hun vermogen en schulden. Die eis heeft veel protest opgeroepen, sommigen dreigen hun functie op te geven. De nieuwe regel geldt voor zowel de leden als hun echtgenotes en kinderen.

Wissanu wees er zaterdag op dat de eis ook zou gelden voor de Supreme Patriarch, die voorzitter is van de council van de Mahamakut Buddhist University, het hoogste onderwijsinstituut voor monniken. ‘De NACC is het met me eens dat dit minder gewenst is’, zegt Wissanu.

Leden van universiteitsraden krijgen niet betaald maar ze ontvangen alleen een presentiegeld van 2000 baht per  vergadering. Ze vergaderen eenmaal per maand. In tegenstelling tot rectoren en vice-rectoren hebben ze geen uitvoerende taak, dus is corruptie niet aan de orde. Maar die worden wel door hen benoemd, wat ze weer wel vatbaar maakt voor corruptie. (Bron: website BP, 10 november) (Zie verder de pagina Corruptie 5)

Abhisit herkozen als partijleider van de Democraten

11 november – And the winner is …, maar of deze uitdrukking zaterdag is gebruikt om bekend te maken dat Abhisit Vejjajiva is herkozen als partijleider van de Democraten, weet ik niet. Staat wel boven het websitebericht.

Abhisit, die het moest opnemen tegen twee rivalen, kreeg 67.505 stemmen, voormalig parlementslid Warong voor Phitsanulok 57.689 stemmen en adjunct-partijleider Alongkorn 2.285. In totaal brachten 127.479 partijleden hun stem uit. De stemming vond elektronisch plaats.

Abhisit is formeel nog geen partijleider; de uitslag moet zondag bevestigd worden door een meerderheid van de algemene ledenvergadering van 303 leden.

Het ging om de zogeheten primaries, in de nieuwe grondwet geïntroduceerd om leden meer te betrekken bij de politiek. De junta heeft de eis later versoepeld: partijen mogen dat ook op een andere manier doen. (Bron: website BP, 10 november)  (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2)

Nieuws van de website 11 november

• Het tijdschrift Fortune, een merk dat aan de basis stond van het Time Inc imperium, is gekocht door de Thaise zakenman Chatchaval Jiaravanon voor een bedrag van $150 miljoen. Fortune werd kort na de Amerikaanse beurscrash van 1929 opgericht en bericht sindsdien over het wel en wee van Amerikaanse bedrijven.

Chatchaval, wiens familie aan het hoofd staat van het agribusiness en telecom conglomeraat van Charoen Pokphand, verwerft het blad als persoonlijke investering, aldus de huidige eigenaar Meredith Corp. Hij wil investeren in Fortune’s digitale mogelijkheden, uitbreiding van het verspreidingsgebied en redactioneel talent. Alan Murray, hoofd inhoud van Time Inc krijgt de leiding over het tijdschrift. Hij zegt: ‘This was a great outcome. Chatchaval heeft ambitieuze doelen voor het tijdschrift.’

Zoals alle tijdschriften heeft het papieren tijdschrift terrein verloren – in 2018 liep het aantal advertentiepagina’s met 25 procent terug. Sindsdien richt het tijdschrift zich op digitale reclame en conferenties. Die vormen nu 62 procent van de jaaromzet van $100 miljoen. Het tijdschrift maakt een winst van $10 miljoen exclusief rente, belastingen, depreciatie en afschrijving.

• In nationaal park Kaeng Krung in Surat Thani is een mannetjes olifant gesignaleerd waarvan een achterpoot en een slagtand waren gebroken. Tevens hing een deel van de dikke darm uit zijn endeldarm. Vermoed wordt dat het dier, dat 6 à 7 jaar is, lang geleden een ongeluk heeft gehad.

Adjunct-parkhoofd Keerati heeft het Region 4 Protected Area kantoor van de DNP gevraagd dierenartsen te sturen om de bul te behandelen. Ze gaan hem verdoven en naar een andere plaats brengen om verder behandeld te worden.

• Een verkoper (40) van sushi in Phuket is vrijdag aangehouden op beschuldiging van verkrachting. Een Britse vrouw (24) die alleen reisde, heeft aangifte gedaan dat hij zich aan haar vergrepen heeft in zijn kamer [het bericht heeft het ook over zijn huurwoning] bij het Nai Harn strand.

De vrouw zegt dat ze hem donderdagavond had ontmoet, enkele biertjes met hem had gedronken en gevraagd haar naar haar hotel te brengen omdat ze tipsy was. Maar hij nam haar mee naar zijn kamer. Daar viel ze snel in slaap. Toen ze wakker werd, ontdekte ze wat hij deed.

De politie heeft de vrouw voor een medisch onderzoek naar het ziekenhuis gestuurd. Artsen hebben vastgesteld dat ze niet besmet is. De man heeft toegegeven haar aangerand te hebben maar hij had haar niet verkracht, zei hij. Hij had haar alleen maar gevingerd.

• Twee uitzendkrachten die voor de gemeente Pattaya werkten en twee toeristen hadden bekeurd, maar de boetes in eigen zak hadden gestoken, zijn ontslagen. De politie neemt juridische actie tegen hen, omdat ze niet bevoegd waren op te treden als beëdigd gemeenteambtenaar.

Het tweetal, gekleed in gemeente-uniform, had twee Chinese toeristen elk een bekeuring van 2.000 baht gegeven omdat ze het trottoir hadden bevuild met een sigarettenpeuk, maar ze schreven geen bon uit en hielden het geld zelf.

• De oudste zoon van generaal Panlop Pinmanee (51) heeft zaterdag vanaf de achtste verdieping van een parkeergarage in Bang Kapi een dodelijke val gemaakt. Hij had zijn auto op de eerste verdieping geparkeerd en was daarna naar de achtste gelopen.

De politie heeft afdrukken van zijn voetstappen naar de rand van de verdieping gevonden, maar zijn vader gelooft niet dat hij suïcide heeft gepleegd. Hij zegt dat zijn zoon geen tekenen van stress vertoonde toen ze vrijdagavond samen tv keken.

Panlop is voormalig adjunct-hoofd van Isoc en deed ook dienst als adviseur van premier Yingluck. De zoon had een bachelor’s graad in engineering (techniek, machinebouw, ook weg- en waterbouwkunde), hij studeerde in de VS en zou kort voor zijn dood in Duitsland doorstuderen voor een PhD. Hij was de oudste van drie kinderen en de enige zoon van Panlop.

Pheu Thai worstelt, maar komt ze boven?*

11 november – Voormalig regeringspartij Pheu Thai worstelt met het nieuwe verkiezingssysteem dat haar zal benadelen bij de komende verkiezingen. De partij heeft een ‘multi-pronged’ (meervoudige) strategie bedacht die bestaat uit diversificatie in vertakkingen om zoveel mogelijk zetels te behalen en ze heeft fall-back partijen opgezet om op terug te vallen voor het geval de partij ontbonden wordt.

Hallo, waarde lezers, bent u er nog of bent u nu al afgehaakt met u te verdiepen in het Thaise nieuws? Niet doen, want dan mist u het interessante artikel City to revive ‘Venice of the East’ through new boat lines. Dat is zo’n beetje het enige vermeldenswaardige artikel uit de krant van vandaag [houdt u van me tegoed] want het overige nieuws heeft u al kunnen lezen in Nieuws van de website.

Eén uitzondering: Prayut heeft het bevel gegeven de slachtoffers van de overstromingen in Prachuap Khiri Khan en Chumpon te helpen. Maar beste meneer Prayut, dat gebeurt al. Ga liever op bezoek, trek Wellingtons aan en steek de bewoners een hart de riem of beter nog ga zelf meehelpen, want uw praatjes vullen geen gaatjes. [Wordt later vervolgd]

* Speelse verwijzing naar de wapenspreuk ‘Ik worstel en kom boven’ uit het wapen van de provincie Zeeland. Voor de latinisten onder u: Luctor et Emergo.

Nieuwe verkiezingsregels verontrusten PT

11 november – Zoals hierboven al gemeld opent Bangkok Post opent vandaag met een Special Report over de toerekening van stemmen aan partijen. Het Huis van Afgevaardigden telt 500 zetels: 350 worden gekozen via een landelijke lijst, 150 via afzonderlijke lijsten per kiesdistrict. Het land telt 77 kiesdistricten, grote partijen kunnen in elk kiesdistrict kandidaten stellen, kleine partijen hebben daarvoor niet voldoende kandidaten.

De verdeling van de stemmen wordt geregeld in de nieuwe grondwet. Critici zeggen dat die nadelig is voor grote partijen, met name Pheu Thai die daardoor geen absolute meerderheid in het parlement kan verwerven zoals de vorige keer.

Het is niet moeilijk te begrijpen waarom de grondwetcommissie dit bedacht heeft. Het wil voorkomen dat één partij een monopoliepositie verwerft. Lees: Pheu Thai, want dat is de enige partij die groot genoeg is op eigen houtje meer dan 250 zetels in de wacht te slepen. Gevolg: Net als in Nederland zal een coalitieregering moeten worden gevormd.

In het oude systeem gingen stemmen uitgebracht in een kiesdistrict verloren wanneer een kandidaat niet werd gekozen, in het nieuwe systeem worden die ‘verloren’ stemmen overgeheveld naar de landelijke lijst. Kandidaten die in een kiesdistrict de meeste stemmen, worden automatisch lid van het parlement en de partijen met minder succesvolle kandidaten krijgen daardoor alsnog een kans op een zetel via de landelijke lijst. Het lijkt ingewikkeld, maar bij nadere beschouwing valt dat wel mee.

De rekenmeesters van Pheu Thai zien de bui al hangen en hebben een truc bedacht om zo veel mogelijk stemmen te verwerven. Dat is de multi-pronged strategie die het artikel noemt. Pheu Thai gaat proberen zoveel mogelijk districtszetels te winnen, hoewel ze niet in alle kiesdistricten meedoet. Alleen in kiesdistricten in het Noorden en Noordoosten die overwegend PT-gezind zijn. De stemmen die in het Zuiden, Oosten en de Central Plains ‘verloren’ gaan, moeten worden opgevangen door back-up partij Thai Raksa Chart, een afsplitsing van Pheu Thai.

Thai Raksa Chart positioneert zichzelf als een partij van ‘political young bloods’. Hoewel de meeste partijleden jong zijn, komen ze uit prominente families waarvan bekend is dat ze nauwe banden met de Shinawatra familie hebben.

Partijleider en voormalig PT-parlementslid voor Khon Kaen Predchapol zegt dat de partij zich gaat concentreren op technologie en innovatie om het leven van mensen te verbeteren en ‘s lands concurrentiepositie te stimuleren. De partij brengt een nieuwe generatie politici samen met moderne ideeën en laat geen enkele Thai in de steek.

‘Wij menen dat we met een beleid komen dat aan de behoeftes van mensen beantwoordt. We zijn vol vertrouwen dat we het land kunnen verbeteren.’

En met deze hoopvolle woorden besluit ik mijn poging u, beste lezers, inzicht te geven in het politieke circus van Thailand. Aan u ter beoordeling of me dat gelukt is. (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2)

Update
Under the new electoral system, the mixed member apportionment system (MMA), voters will cast a single ballot for a candidate – instead of two separate votes as in the previous election, where they selected both a candidate and a party for the party-list slate of MPs.

A single ballot will now count as both a vote for the candidate and simultaneously a vote for that candidate’s party for the party-list seats. (Bron: website BP, 11 november)

Kort nieuws zondag 11 november

– De autoriteiten hebben zeven personen gearresteerd die verdacht worden van lidmaatschap van een netwerk dat het gemunt heeft op het zeldzame en dure phayung (Siamese rosewood, palissander), een beschermde houtsoort. De bomen worden gekapt [eigenlijk omgezaagd] in Buri Ram en buurprovincies.

De eerste arrestatie werd donderdag verricht in een huis in het district Prakhon Chai. In een bosje dichtbij het huis vond de politie een grote voorraad phayung. Die arrestatie leidde tot de aanhouding van de overige zes stropers, zoals ze worden genoemd in het bericht.

Commissaris Poolsap van de Provincial Police Region 3 zegt dat het syndicaat bestaat uit 22 personen. De politie speurt naar de overige vijftien. De bomen stonden bij scholen, tempels en in openbare parken. Ze werden ’s nachts weggehaald. Een commissie wordt gevormd om te onderzoeken of ambtenaren bij de diefstal waren betrokken. (Zie verder de pagina Illegale houtkap)

– Chokchai Kokanruat, organisator van de Walk-Run Marathon Chon Buri Charity mag nog even logeren in een politiecel, want de politie weigert hem op borgtocht vrij te laten uit angst dat hij de benen neemt.

De liefdadigheidsmarathon, georganiseerd om geld in te zamelen voor de aankoop van medische apparatuur ten behoeve van het Burapha University ziekenhuis, leverde vorige maand 3,46 miljoen baht op, maar het ziekenhuis ontving slechts 549.415 baht.

– En nu wilt u natuurlijk alles lezen over het Venetië van het Oosten, oftewel Bangkok, de stad met 1.161 kanalen met een lengte van 2.272. In het verleden waren dat de voornaamste routes voor vracht- en personenvervoer.

Maar alleen Khlong Saen Saep en Khlong Phasi Charoen zijn nog in gebruik en sinds september 2016 Khlong Phadung Krung Kasem, een korte route tussen Hua Lamphong en Thewes. De gemeente Bangkok wil vijf kanalen met een lengte van 15 km ontwikkelen voor toeristisch en recreatief gebruik.

Zo, dan weet u dat alvast; een uitgebreider artikel wijd ik er later aan, maar niet vandaag.


 

Nieuws van de website 10 november

• Een felle brand heeft donderdag bij het Big Buddha strand van Koh Samui een teakhouten hotel in de as gelegd. De brandweer, die was uitgerukt met acht wagens, had meer dan een uur nodig om het vuur onder controle te krijgen. De bluswerkzaamheden werden bemoeilijkt door een harde wind, die het vuur aanwakkerde.

Het als stijlvol omschreven Erawan Villa Hotel van twee verdiepingen, eigendom van een Fransman, brandde geheel uit. Eén buitenlander liep lichte brandwonden op, maar verder waren er geen gewonden. De schade bedraagt 3 miljoen baht. De politie gaat de eigenaar horen.

• Dertien provincies in het Zuiden zijn vrijdagochtend door het Meteorological Department gewaarschuwd voor zware regens en overstromingen op vrijdag en zaterdag, veroorzaakt door een krachtig lagedrukgebied dat boven het Zuiden ligt en richting Andaman zee beweegt.

Directeur-generaal Chayapol van het Department of Disaster Prevention and Mitigation verwacht op veel plaatsen in het Zuiden overstromingen, runoff (bergwater) en modderstromen. In vier provincies regent het naar verwachting zaterdag niet.

Prachuap Khiri Khan en Chumphon kregen al te maken met overstromingen, waardoor lokale ziekenhuizen en het verkeer op de zuidelijke snelweg werden gehinderd. Op de snelweg 41 stond vrijdagochtend 30 tot 50 centimeter water. Daardoor ontstond een file van enkele kilometers.

Patiënten van het Bang Saphan ziekenhuis worden naar het Prachuap Khiri Khan ziekenhuis geëvacueerd, daar delen van de districten Bang Saphan en Bang Saphan Noi onder water staan. Vijf scholen zijn er gesloten.

• De organisator van de Thailand International Motor Expo 2018 (29 nov-10 dec) is optimistisch over de te verwachten reserveringen voor auto’s en motoren, want het hele jaar is het sentiment al bullish, een uitdrukking ontleend aan de effectenbeurs die wordt gebruikt als een belegger verwacht dat de koersen stijgen. Dus: het hele jaar vertoont de autoverkoop een stijgende lijn.

De organisator verwacht tijdens de 12-daagse beurs boekingen voor 45.000 auto’s en 8.000 motorfietsen, respectievelijk 13 en 3,7 procent meer dan vorig jaar.

Volgens de Federation of Thai Industries steeg het aantal autoverkopen in de eerste negen maanden van dit jaar met 20,3 procent op jaarbasis naar 746.546 eenheden. Topper waren de SUV’s. Daarvan ging de verkoop met 58,5 procent omhoog. De verkoop van motorfietsen liep iets terug. Zware motorfietsen (400 cc en meer) vormen het grootste segment.

• Een man uit Prachin Buri heeft maandag zijn fluitje teruggegeven aan Suthep Thaugsuban, leider van de protestbeweging PDRC in 2013 en 2014 tegen de regering Yingluck. Fluitconcerten waren toentertijd een luidruchtige vorm van actievoeren.

Met zijn actie wilde hij Suthep onder de neus wrijven dat er een eind moet komen aan politieke verdeeldheid. Het land dient voorwaarts te gaan naar democratie en politieke conflicten te overwinnen. Mai, zoals hij genoemd wil worden, sloot zich eind 2013 aan bij de PDRC. Maar hij is teleurgesteld in Suthep, mede-oprichter van de politieke partij Action Coalition for Thailand, hoewel hij eerder heeft gezegd zich uit de politiek terug te trekken. De ACT wil dat Prayut na de verkiezingen premier wordt.

Mai vindt dat de colour-coded politiek [met geel- en roodhemden] geschiedenis is. ‘Ik leid nu een gewoon leven en neem nergens meer aan deel zoals ik vroeger deed.’ De reacties op de social media op zijn daad zijn gemengd. Suthep zei hem het fluitje als souvenir te bewaren, maar ‘ik heb hem gezegd dat ik het niet meer wil’.

• Het Excise Department werkt aan een plan om accijns te gaan heffen op het gehalte aan zout en transvet in voedselproducten. Die producten worden schadelijk geacht voor de gezondheid.

Binnenlandse fabrikanten krijgen 5 jaar de tijd om hun producten aan te passen. De dienst biedt een aansporing als ze binnen die periode het gehalte terugbrengen [geen details].

Het Low Salt Network verwelkomt de voorgestelde accijns. Voorzitter Surasak zegt: ‘Als fabrikanten de belasting niet willen betalen, moeten ze het zoutgehalte reduceren, wat helpt ziektes te voorkomen als hoge bloeddruk en hart- en nieraandoeningen.’

Thais consumeren te veel zout, gemiddeld 3.500 milligram per dag. De WHO adviseert een maximum inname van 2.000 mg. Het kabinet buigt zich tegen het eind van het jaar over het voorstel.

• Premier Prayut let op de kleintjes; zou de bodem van de staatskas in zicht komen? Hij heeft, aldus een bron, er bij overheidsdiensten op aangedrongen niet te veel uit te geven aan ontwerpkosten voor gebouwen en restauratieprojecten. Prayut adviseert hen voordat ze de particuliere sector inschakelen advies te vragen aan andere diensten zoals de dienst Public Work and Planning van het ministerie van Binnenlandse Zaken of het ministerie van Cultuur, want die hebben ervaring met ontwerpwerk.

Ontwerp- of consultatiekosten mogen maximaal 1,5 tot 8,5 procent van de totale kosten bedragen afhankelijk van de details van een ontwerp. De desbetreffende regeling onderscheidt drie categorieën: eenvoudig, uitgebreid en zeer uitgebreid. Veel plannen moeten nog worden overlegd aan het kabinet.

• De centrale bank gaat de touwtjes aantrekken bij het verlenen van hypotheken, maar na een hoorzitting heeft ze besloten de nieuwe regels pas in april van kracht te laten worden. De bank maakt zich zorgen over de toegenomen huishoudschulden, de stijging van het aantal slechte hypotheken en de concurrentie tussen banken waardoor die gemakkelijker een hypotheek verstrekken. De nieuwe eisen hebben betrekking op het eigen geld dat de kopers moeten inbrengen. Klik hier voor de details.

Extravagant megawinkelcentrum Iconsiam geopend

10 november – Ik kom uit het land van ‘Doe maar gewoon, dan doe je gek genoeg’,  maar in Thailand lijkt het motto ‘Doe maar gek, dan doe je gewoon genoeg’. Gisteren schreeuwde een glossy bijlage waarin de krant zat gevouwen: ‘Een nieuw markatiepunt, spectaculair, de verbeelding voorbij, het icoon van eeuwige welvaart’ en vandaag meldt de krant met een driekwart fotopagina en de halve voorpagina de opening van Iconsiam, een complex met twee condominiums en een luxueus winkelcentrum dat klaar staat ‘om de wereld te betoveren’.

Komend uit een (overigens gematigd) calvinistisch milieu zal ik nooit kunnen wennen aan de tentoongespreide weelde, aan de extravagantie, die slechts voor de happy few is weggelegd, voor een dunne bovenlaag van de bevolking, meestal aangeduid als hi-so. Want de meerderheid van de bevolking moet elke dag weer sappelen om een dun belegde boterham te verdienen.

Het toeval wil trouwens dat dezer dagen de film Robin Hood in première gaat, over de man die van de rijken stal en het gestolene aan de armen gaf. Ook een leuk toeval: BP bevatte gisteren een verhaal over (voor het eerst in het Thais vertaald) Remembering Che: My Life With Che Guevara, de memoires van Aleida March, de tweede echtgenote van de iconische revolutionair wiens portret voorkomt op merchandise, van T-shirts tot vrachtwagenspatlappen. De krant schrijft: een symbool van non-conformisme, anti-establishment en revolutie.

Iconsiam dus. Prinsese Sirindhorn mocht het openen. Ze werd er, zoals altijd met een notitieboekje in de hand, rondgeleid door Iconsiam-directeur Chadatip.

Chadatip zegt dat Iconsiam veel mensen van over de gehele wereld zal trekken omdat het ‘diverse verhalen over Thailand’s geschiedenis en cultuur’ vertelt, een verwijzing naar het Rivermuseum Bangkok dat in juli 2019 open gaat met ‘buitengewone’ uitstallingen en wisseltentoonstellingen van meesterwerk dat niet eerder te zien was in Thailand.

Aan grote woorden geen gebrek in de bijlage die ik hierboven al noemde. Ik citeer: The Best in World-Class Luxury, Combined Excellence: Thainess & Global Diversity, The Best of Legendary Japanese Department Store, The Best in World-Class Entertainment (een zaal met 3.000 zitplaatsen), The Best in Awesome Spectacles, The Longest ICONIC Multimedia Water Feature in Southeast Asia, The Best of Co-Creation Town en The Best in Dining Easthetics 7 Wonderous Dining Worlds (100 eetgelegenheden in zeven zones). Gaat het u al duizelen?

Aan het het winkelcentrum is 5 jaar gebouwd, het kostte 54 miljard baht) en bevat 9.000 vierkante meter bedrijfsvloeroppervlakte met 7.000 merken. Klik hier voor een fotoalbum met negen foto’s.

60 dagen ‘lang genoeg’ voor campagne voeren

10 november – Politieke partijen hebben 60 dagen de tijd om campagne te voeren nadat het verbod op politieke activiteiten is opgeheven. Dat moet lang genoeg zijn, zegt vide-premier Prawit die een vergelijking met de verkiezingen in 2011 trekt. Pheu Thai boekte toen onder de bezielende leiding van Yingluck Shinawatra een monsterzege. Die periode duurde 49 dagen.

Prawit reageert op kritiek van politici dat 60 dagen te kort is. Maar ze zitten niet bij de pakken neer. Ze zijn in overdrive gegaan om zich voor te bereiden op de verkiezingen, vermoedelijk op 24 februari en op zijn laatst op 9 mei. De ban op politieke activiteiten wordt opgeheven na 11 december, wanneer de organieke wet op de verkiezing van parlementsleden van kracht wordt. De Senaat, onze Eerste Kamer, wordt dit keer niet voor de helft gekozen, maar in haar geheel benoemd, waardoor de junta nog een stevige vinger in de pap houdt.

Donderdag maakte de regering de verkiezings timeline bekend. Ik plaats het kader nog een keer. Voormalig regeringspartij Pheu Thai heeft een strategiecommissie gevormd. Die vergaderde gisteren voor het eerst onder leiding van mevrouw Sudarat Keyuraphan, eerder getipt als partijleider. Vandaag trekt het partijkader naar Suphan Buri en morgen naar Pratunam in Bangkok om met bewoners te praten. De partij is bezig kandidaten te kiezen voor de verkiezingen en rekruteert nieuwe leden. Verder worden afdelingen gevormd in regio’s waar ze nog niet waren, zoals in het Zuiden, overigens een bolwerk van de Democraten.

Het artikel vervolgt met een overzicht van de activiteiten van de Chart Pattana partij (sterk in Nakhon Ratchasima) en de Democraten. Partijleider Preechapol (Thai Raksa Chart) riep gisteren op de ban onmiddellijk op te heffen en twee prominente leden van de groep People Who Want Elections registreerden zich bij Future Forward, de ambitieuze partij van politieke jonge honden, als parlementskandidaat. Kortom: het politieke circus is volop in beweging. (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2)

Aziatische airlines lokken toeristen naar Thailand

10 november – De pogingen van de regering om het toerisme rond de jaarwisseling te stimuleren, worden gesteund door Thai Airways International en Air Asia. Budgetmaatschappij AirAsia heeft al besloten het aantal vluchten in de regio uit te breiden. Naar verwachting gaat de maatschappij met THAI praten over het vormen van een partnerschap om het toerisme naar zogeheten secondaire bestemmingen te stimuleren.

Vice-premier Somkid zei gisteren dat hij met beide luchtvaartmaatschappijen, Airports of Thailand en de TAT overlegd heeft over manieren om buitenlandse toeristen naar Thailand te lokken. De gesprekken hebben aanzienlijke vorderingen gemaakt, zegt hij.

Zoals al herhaalde malen gemeld maakt de regering zich zorgen over het ingestorte aantal Chinese toeristen. Somkid heeft ook, toen hij in Shanghai was, Jack Ma, voorzitter van de Alibaba groep, om medewerking gevraagd zijn landgenoten aan te sporen om Thailand niet te mijden uit angst dat ze er niet veilig zijn.

THAI-voorzitter Ekniti zei gisteren dat de maatschappij een MoU gaat afsluiten met China Southern Air, China’s grootste luchtvaartmaatschappij, om meer Chinese toeristen naar Thailand te brengen. THAI-president Sumeth is gevraagd om met AirAsia en de Chinese budgetmaatschappij Spring Airlines te praten over samenwerking om het toerisme te stimuleren.

Kort nieuws zaterdag 10 november

– De NACC overweegt de nieuwe regeling die leden van universiteitsraden verplicht een vermogensverklaring te overleggen, uit te stellen. Vanuit de universitaire wereld is er sterk tegen geprotesteerd. Raadsleden zijn al vertrokken of dreigen met vertrek. Ze vinden het overbodig papierwerk. De verplichting heeft geen enkel nut omdat de raadsleden slechts een adviserende rol hebben, zeggen ze, in tegenstelling tot rectoren en adjunct-rectoren die beslissen over budgetten en investeringen.

De NACC overlegt thans met betrokken partijen. Adjunct secretaris-generaal Niwatchai zegt dat de NACC nog genoeg tijd heeft een oplossing te vinden, want de regeling wordt pas op 2 december van kracht. Gisteren sprak Niwatchai met vice-premier Wissanu over de problemen. Gevreesd wordt dat de raadsleden en masse de brui eraan geven en dat zou rampzalig zijn voor het regelen van universitaire zaken.

Decaan Somchai van de School of Political Science and Laws van de Walailak Universiteit stelt een uitstel van drie tot zes maanden voor zodat universiteiten in die tijd vervangers kunnen zoeken voor vertrekkende raadsleden.

– Het Internal Trade Department (ITD) gaat particuliere ziekenhuizen vragen hun tarieven online te zetten ter bevordering van grotere transparantie en concurrentie. Adjunct directeur-generaal Prayoth die dit gisteren bekend maakte, zegt dat de maatregel bedoeld is een eind te maken aan te hoge rekeningen, nu de zorgen over de hoge kosten van particuliere medische zorg toenemen.

De Foundation for Consumers heeft vorig jaar in een petitie ondersteund door 50.000 handtekeningen de regering gevraagd regels te stellen voor de tarieven. Vorige maand heeft het ITD bij een onderzoek van 62 particuliere ziekenhuizen in Bangkok geconstateerd dat tarieven en de wijze van publicatie ervan sterk verschillen.

Het ministerie van Handel overlegt met het ministerie van Volksgezondheid om voor medicijnen en medische behandelingen een prijsmaatregel in te stellen op grond van de Price Control Law van 1999. (Zie verder de pagina Gezondheidszorg 2)

– In aansluiting op het tweede bericht in Nieuws van de website nog een enkele aanvulling. Hua Hin struck by severe flooding kopt de krant boven de opening van pagina 3.

In Hua Hin hielpen ambtenaren en agenten en masse getroffen huishoudens en automobilisten na uren van regen. De Chat Chai markt werd het zwaarst getroffen en de hoofdwegen van de stad liepen onder 20 cm water. Het water stroomde zo krachtig dat een versperring op de Phetkasem Road het begaf waardoor het verkeer dat al met een slakkengang reed, nog verder werd gehinderd.

Werkers doen hun best water om te leiden van overstroomde plaatsen of bouwen dijkjes van zandzakken om huizen te beschermen, met name in Soi Hua Hin 102 en 112, die in het centrum van het meest bedreigde gebied liggen.

De luchtmacht sloot zich gisteren aan bij de reddingsoperaties. Officieren van Wing 5 gingen naar het district Bang Saphan om bewoners te helpen.

Bangkok kan vandaag weer een stevig regenbuitje verwachten. Ook in grote delen van het Zuiden blijft het regenen. Klein trawlers dienen niet uit te varen, want de condities op zee zijn verraderlijk.

– Het wetsvoorstel op het gebruik van cannabis voor medische doeleinden, een voorstel van 44 NLA-leden, gaat voor advies naar de Raad van State. Dat is gisteren besloten door de NLA (National Legislative Assembly, het door de junta benoemd parlement). Eerst moeten enkele juridische complicaties worden opgelost alvorens de NLA verder kan gaan.

Parallel aan de NLA-procedure loopt een procedure van de FDA om marihuana over te hevelen van de categorie 5 naar de categorie 2 van de Drug Control Act, waardoor het extract gebruikt kan gaan worden voor de behandeling van enkele ziektes.

Ik laat het hierbij want ik begin zo langzamerhand de draad kwijt te raken in de wirwar van informatie. Snapt de redacteur die het bericht heeft geschreven, het zelf nog wel? (Zie verder de pagina Gezondheidszorg 2)

– Het Southern Border Provinces Administrative Centre (SBPAC) belooft nauw samen te werken met functionarissen van het ministerie van Volksgezondheid om de uitbraak van mazelen in het diepe Zuiden tot staan te brengen. Tot nu toe zijn dit jaar 15 personen overleden in Pattani, Yala en Narathiwat en 1.200 personen hebben de ziekte opgelopen.

Het laatste slachtoffer was een baby van 10 maanden in Pattani die op 4 november overleed. Een dag eerder overleed een baby van negen maanden na opname in het Pattani ziekenhuis.

De SBPAC gaat helpen bij het vaccineren van kinderen, zowel thuis als op school. Tal van kinderen zijn niet gevaccineerd omdat ze op afgelegen plaatsen wonen waar medische zorg ontbreekt. Een andere reden kan zijn dat de ouders weigeren hun kinderen te laten vaccineren op grond van religieuze bezwaren. (Zie verder de pagina Gezondheidszorg 2)

– Laatste bericht. Honderd burgergroepen dringen er in een open brief aan de regering op aan de dekking van de Child Support Grant uit te breiden, want uit een onderzoek van het TDRI is gebleken dat 30 procent van de zuigelingen en peuters die in aanmerking komen voor de regeling buiten de boot vallen.

De CSG, in 2015 ingesteld, is een subsidieprogramma dat financiële steun verleent aan arme gezinnen met die jonge kinderen. Maandelijks krijgen ze 600 baht. Een woordvoerder van de Foundation for Slum Child Care zegt dat het geld voor vele gezinnen en met name voor alleenstaande tienermoeders levensreddend is.


 

Chanthaburi biedt meer dan edelstenen

9 november – De oostelijke provincie Chanthaburi staat bekend om haar edelstenen, maar biedt veel meer. De provincie maakt deel uit van de Creative Tourism Products Campaign, een campagne van de Tourism Authoriy of Thailand die tot doel heeft meer toeristen naar minder bekende streken te trekken. Het mes snijdt daarbij aan twee kanten: de onvervulde behoeftes van doelgroepen worden bevredigd en bewoners profiteren van het toegenomen bezoek.

Wat er allemaal te zien en te beleven is in Chanthaburi, moet u zelf maar lezen in Chanthaburi’s other gems. Ik licht er één element uit: het bouwen van homes for fish van gebruikte autobanden in tambon Bang Sa Khao. Toeristen worden uitgenodigd de autobanden aan elkaar te verbinden en af te zinken in de Golf van Thailand. Doel daarvan is het maritiem leven te conserveren. Sinds 2004 zijn 800 huisjes gebouwd en geïnstalleerd. Ze trekken diverse soorten vis aan, zoals tandbaars en snapper.

Het dorp doet nog meer, zoals het aanleggen van een bank met krabben. Dorpelingen sturen gevangen vrouwelijke krabben naar de bank, waar ze drie dagen verblijven tot ze eitjes leggen. Elk vrouwtje is goed voor 300.000 eitjes. Tot nu toe heeft de bank 60 miljoen ongeboren krabbetjes gered.

Het dorp fungeert als rolmodel voor behoud van het maritieme ecosysteem. Het gebruik van duw- en treknetten wordt ontmoedigd. Niettemin leveren de visvangst en het verzamelen van oesters de dorpelingen 1.000 baht per dag op.

Het dorpshoofd, die een leidende rol speelt in het succes, wordt vaak uitgenodigd om te vertellen over de benadering van zijn dorp. Daar kunnen andere dorpen lering uit trekken. Al met al een mooi project.  (Bron: BP, 8 november)

Op de foto’s wordt een vishuisje in elkaar geknutseld dat vervolgens op een vlot naar de plaats van bestemming wordt gebracht.


 

Verlies THAI verdubbeld in derde kwartaal

9 november – Thai Airways International Airways (THAI) heeft een dramatisch derde kwartaal achter de rug, waarin een verlies van 3,69 miljard baht werd geleden, 103 procent meer op jaarbasis dan in 2017. Dat moet een grote domper zijn voor de nieuwe directeur Sumeth Damrongchaitham die bij zijn aantreden heeft gezegd de nationale luchtvaartmaatschappij terug te brengen in de zwarte cijfers.

Sumeth wijt het verlies aan natuurrampen, het afgenomen aantal Chinese toeristen en de stijgende olieprijzen. Het verlies werd geboekt ondanks een stijging van 2,2 procent in de omzet van THAI en dochterbedrijven, inclusief inkomsten uit het passagiersvervoer, betalingen voor overgewicht van bagage, vracht- en postvervoer.

Maar de operatieve kosten bedroegen 3,69 miljard baht, 1,87 miljard baht meer dan in hetzelfde kwartaal vorig jaar. De bezettingsgraad daalde licht ven 78,2 vorig jaar naar 77,5 procent.

Sumeth zegt dat het derde kwartaal normaal laagseizoen is, bovendien moest de maatschappij veel vluchten annuleren als gevolg van de tyfoon Jebi die Japan teisterde, een aardbeving in Hokkaido en de tyfoon Mangkhut die Hong Kong trof.

De totale uitgaven in het derde kwartaal stegen met 11,3 procent op jaarbasis, voornamelijk als gevolg van de gestegen olieprijs. Ook stegen de niet-brandstof uitgaven, met name door hogere onderhouds- en revisiekosten, kosten van reserveonderdelen alsmede de gestegen huur van toestellen. Eind september had THAI 103 toestellen in de lucht, vier meer dan een jaar eerder. (Bron: website BP, 8 november)

Een nieuwe krimi: het lunchdozenschandaal

9 november – De twee vrouwen in het lunchdozenschandaal, zoals ik het maar ga noemen, want het zal wel een continuing story worden, zijn donderdag aangehouden. Van één geval zijn alle details bekend, maar er moeten volgens de politie meer slachtoffers zijn. Eén vrouw was eerder betrokken bij tien strafrechtzaken, waaronder verduistering, vervalsing van documenten, fraude en drugs in Phitsanulok en Uttaradit. [Op de foto staat de andere vrouw]

Het lunchdozen schandaal kwam aan het licht omdat Thanisorn Guikaew in Uttaradit aangifte heeft gedaan. De vrouwen hadden haar voor 5 jaar gecontracteerd om dagelijks 10.000 lunchdoosjes te leveren, 10.000 flessen vruchtensap in het weekend [volgens een eerder bericht water] en op twee weekdagen [dat detail onbrak in het vorige bericht] 30.000 eieren aan een fabriek in Phitsanulok.

Thanisorn zegt dat ze haar auto beleend heeft om de ingrediënten te kunnen kopen. Ze schakelde haar familieleden in om de lunches klaar te maken.

Begin november leverde ze de drank, maar die werd geretourneerd. De fabriek zegt van niets te weten. De fraudeurs beweerden dat ze zich niet had gehouden aan het contract en eisten een boete van 150.000 baht. De lunchdozen werden nooit opgehaald. (Bron: website BP, 8 november) (Zie verder het bericht van 8 november Cateraar flikte het eerder driemaal en Kort Nieuws van 7 november)

Oedipuscomplex of toch een andere frustratie?
Nee moeder, ik heb geen vriendin. Daar ben ik voor behandeld.

Die legendarische woorden van Frank van Putten wellen bij me op bij het zien van de rok en het vestje, gebreid van een luxe wolblend.

Ze vormen aldus kledingwinkel Claudia Sträter, die me dit meldt in een e-mail, ‘een elegant ensemble, maar zijn ook afzonderlijk goed te combineren met andere items’. Verkrijgbaar in drie kleurstellingen.

Hoewel afgeprijsd, nog steeds flink aan de prijs. Het vestje kost € 139,95, de rok
€ 99,95.

 

Nieuws van de website 9 november

• De politie twijfelt aan haar uitleg, maar heeft geen actie ondernomen. Dit is wat de vrouw (37) uit Surat Thani als verklaring gaf voor de hond die ze met een touw aan haar wagen had gebonden en kilometers had meegesleept. De hond was al dood en ze wilde het karkas niet in de wagen leggen uit vrees dat haar dochter van 2 jaar besmet zou worden.

Een andere weggebruiker maakte een filmpje van de vermeende ‘dierenmishandeling’ en zette het op internet. Volgens de zorgzame moeder was het dier gestorven aan een ingewandsziekte en was ze op weg om het karkas ergens te dumpen. [Zeker nooit van de kofferbak gehoord]

• Da’s nou flauw, wijken rokers naar losse tabak uit om geen dure sigaretten te hoeven kopen, wil het Excise Department een hogere accijns op de tabak gaan rekenen. Wat blijft er dan nog over voor rokers om te bezuinigen op hun verslaving? Ik zou zeggen: stoppen.

Sigaretten zijn vorig jaar in prijs verhoogd en worden over twee jaar weer duurder. Een pakje sigaretten kost 60 tot 100 baht, losse tabak 5 tot 30 baht per zakje, maar hoeveel sigaretten je daaruit kunt rollen vermeldt het bericht niet.

Uw redacteur betaalt overigens 145 baht voor een pakje Marlboro. Ik heb wel eens goedkopere merken geprobeerd, maar daar moet ik te veel van hoesten. Zit te veel tabaksstof in.

Btw de import en distributie van e-sigaretten blijft verboden in Thailand, hoewel de minder schadelijk geachte sigaret toegestaan is in landen als Japan, Zuid-Korea, de UK en enkele staten in de VS.

• Elektriciteit wordt in de maanden januari tot april duurder. De prijs per kilowatt uur stijgt van 3,5966 naar 3,6396 baht. De verhoging houdt verband met de gestegen brandstofprijs. Het tarief is dit jaar ongewijzigd gebleven. Gehoopt wordt dat de verhoging geen gevolgen heeft voor de economische groei [want die is heilig in Thailand].

• De Kasikornbank, Thailand’s vierde grootste bank, heeft donderdag bekend gemaakt dat ze $50 miljoen (1,6 miljard baht) heeft geïnvesteerd in Grab, de taxidienst waarbij klanten een wagen via een applicatie bestellen. Het partnerschap helpt Grab bij de lancering in 2019 van haar GrabPay elektronische portefeuille in Thailand, haar zesde Zuidoost-Aziatische markt.

Door de samenwerking kan de bank gebruikmaken van Grab’s gegevens over handelaars en bestuurders om leningproducten te formuleren en NPL’s (non-performing loans) te minimaliseren. ‘Onze mobiele portefeuille en strategische investering in Grab stelt ons in staat Grab’s schaal naar ons netwerk van kooplieden en consumenten in Thailand te brengen’, zegt Kasikornbank directeur Patchara.

GrabPay is één aspect van Grab’s strategie om zich te transformeren in een technologie bedrijf en meer dan alleen een taxidienst te bieden, die nog steeds niet behoorlijk gereguleerd is in Thailand. GrabPay wordt een concurrent van TrueMoney van True Corp en Rabbit Line Pay.

• Een kraanponton arriveert vrijdag in Phuket om de Phoenix te lichten, die in juli kapseisde waardoor 47 Chinese toeristen verdronken. [Een vorig bericht meldde dat het ponton al was aangekomen] Het bedrijf dat nu toe gepoogd had het schip te lichten, is daarin niet geslaagd. Bij die operatie kwam een werknemer om het leven. Maandag gaf Spitz Tech het definitief op, het zei op te veel problemen te zijn gestuit bij het lichten van het 29 meter lange vaartuig.

Duikers uit Singapore verkenden donderdag de boot die op 45 diepte ligt, en de zeebodem. Nadat het schip boven water is en het water eruit gepompt is, wordt het naar het Ratchanai dok in het Tha Chin kanaal gesleept. De kosten van de operatie worden geschat op 40 miljoen baht.

Adjunct-directeur Nat Jabjai van het Marine Department verwacht dat de operatie 15 dagen in beslag neemt. ‘Als de Phoenix is gered, is alles duidelijk. Ik hoop dat het toerisme zich zal herstellen.’

• De politie van Chon Buri en de toeristenpolitie van Pattaya hebben bij een gezamenlijke inval in twee huizen in Bang Lamung (Pattaya) gisteren twaalf leden van een bende loan-sharks (geldwoekeraars, Google vertaalt krediethaaien en leenhaaien) aangehouden. Ze gebruikten die locaties als basis voor een illegale kredietdienst in China en rekenden klanten 30 procent rente per maand.

In beslag genomen zijn computers, internet communicatie apparatuur en documenten met details van de verstrekte leningen en namen van schuldenaren. De politie was een maand geleden getipt dat Chinezen de twee huizen hadden gehuurd. Ze gingen zelden uit en gedroegen zich buitenshuis verdacht.

De twaalf mannen waren gehuurd door een Chinese leenhaai die hen 20.000 baht per maand betaalde. Schuldenaren die in gebreke bleven of weigerden te betalen, kregen bezoek van incasseerders. Per maand circuleerde 1 miljoen baht in hun handeltje.

• Een seropositieve sergeant-majoor van het leger is in Nam Phong (Khon Kaen) aangehouden op verdenking van aanranding c.s. verkrachting van 75 jongens uit Khon Kaen en andere provincies. Hij kwam met zijn prooi in contact via de homo app Blued.

Om de jongens te lokken had hij een aantrekkelijke profielfoto geplaatst, maar die had hij vervalst. Hij vroeg de jongens, die jonger waren dan 15 jaar, foto’s van hun genitaliën te sturen en vroeg hen hem te ontmoeten. De politie kwam in actie naar aanleiding klachten van jongens dat hij zich in zijn auto aan hen had vergrepen.

Het seksbeest was in 2009 geïnfecteerd met HIV en ontving sinds 2015 medicatie. Acht maanden geleden vestigde hij zich in Khon Kaen. Het aantal van 75 blijkt uit de ‘boekhouding’ die hij bijhield.

• Onophoudelijke regenbuien sinds woensdagavond hebben in het district Bang Saphan Noi (Prachuap Khiri Khan) voor overstromingen gezorgd en de Phetkasem Road, de hoofdweg naar Bangkok en de zuidelijke regio, onbegaanbaar gemaakt voor kleine voertuigen (foto).

De verkeerspolitie heeft de bestuurders van die voertuigen geadviseerd de weg te mijden, met name naar het Zuiden. Naar verwachting komt er tot zaterdag geen verbetering in de situatie.

Bang Saphan Noi en het buurdistrict Bang Saphan lopen na zware regenbuien altijd overstromingsgevaar omdat ze lager liggen. Water van de Tanaosri bergketen, zogeheten run-off, doet er nog een schepje bovenop. In november vorig jaar kampte Bang Saphan met zware overstromingen waardoor het verkeer naar het Zuiden tot stilstand kwam.

• De minister van Buitenlandse Zaken Don toonde zich eerder een tegenstander van waarnemers [lees pottenkijkers] bij de verkiezingen die gepland staan voor 24 februari, maar de Kiesraad  lijkt geen bezwaar te hebben mits ze het werk van de Kiesraad niet hinderen. Dat zegt Kiesraad-voorzitter Ittiporn naar aanleiding van de wens van de Europese Unie om tweehonderd waarnemers naar Thailand te sturen.

‘Hun komst moet constructief zijn, wat inhoudt dat ze zich aan wetten houden en constructieve aanbevelingen doen. Ze dienen later geen persconferentie te geven om gebreken bekend te maken of te handelen als een scheidsrechter.’

De EU heeft eerder twee verkiezingen geobserveerd, maar deze keer is anders, zegt een bron omdat ze uitgenodigd wil worden door de Kiesraad. De Kiesraad neemt over twee weken een besluit over het EU-verzoek. De raad heeft het nu druk met het vaststellen van de nieuwe grenzen van kiesdistricten. (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2)

Ze komen, ze komen, de nieuwe bussen

9 november – De hoognodige vernieuwing van het wagenpark van het hoofdstedelijk openbaarvervoerbedrijf (BMTA) kan eindelijk beginnen want aan een jurische procedure aangespannen door Siam Energy Co, is dinsdag een eind gekomen.

De Central Administrative Court heeft de klacht van het bedrijf, een van de gegadigden voor de levering van 202 aardgas bussen, afgewezen. Het bedrijf had geklaagd dat de aanbestedingsprocedure niet ‘transparant’ was, maar ik denk dat het uit kinnesinne naar de rechter was gestapt omdat het buiten de boot was gevallen.

De 202 bussen komen in fases in gebruik: de eerste 100 volgende maand als ‘New Year’s gift en de rest daarna. Het uitwisselen van cadeaus met de jaarwisseling is in Thailand traditie, voor wie het zich kan veroorloven. In elk warenhuis en hypermarkt zijn manden te koop, die mij doen denken aan Nederlandse kerstpakketten. Over de samenstelling is wel eens gedoe geweest. Ze zouden gebruikt worden om van winkeldochters af te komen.

Heb maar medelijden met uw redacteur want het is een heel gepuzzel om in de brij aan gegevens uit te zoeken hoeveel bussen wanneer in bedrijf komen. Zo lees ik ook dat de ‘eerste 100 bussen’ al gebruikt zijn in de hoofdstad en dat lijkt in tegenspraak met de andere ‘eerste honderd’. 90 procent van de passagiers is tevreden over de aanwinst.

Ik mis in het artikel een verwijzing naar waarmee het allemaal is begonnen en dat was als ik niet abuis ben in december 2016. De importeur ontdook toen de importheffing door de eerste bussen aan te geven als geproduceerd in Maleisië, waardoor ze voor een vrijstelling in aanmerking kwamen. Maar ze kwamen uit China. De douane legde beslag op de bussen en de BMTA verbrak het contract met de importeur waardoor een nieuwe aanbestedingsprocedure moest worden gehouden.

Politieke ban eindigt in december

9 november – Bovenstaand verhaal is opening pagina 4; het leek mij meer geschikt om Nieuws van Thailand mee te beginnen (de voorgaande verhalen schreef ik gisteren al) dan de opening van Bangkok Post, gewijd aan de roadmap to democracy met als belangrijkste zaken de opheffing van het verbod op politieke activiteiten en de verkiezing van een nieuwe premier.

De NCPO (junta) verwacht de ban te kunnen opheffen nadat de organieke wet op de verkiezing van parlementsleden, in september koninklijk bekrachtigd en gepubliceerd in de Royal Gazette, op 11 december van kracht wordt, zei gisteren vice-premier Wissanu. Van de tien organieke wetten is dat de laatste die het pad effent naar de verkiezingen.

De meest waarschijnlijke verkiezingsdatum is 24 februari, maar het kan ook 9 mei worden. Dat heeft te maken met de in de wet voorgeschreven termijnen. Verder weer veel oud nieuws in het openingsartikel, maar daar doe ik niet aan mee. Het enige nieuws is dat de nieuwe grenzen van de 77 kiesdistricten door de Kiesraad zijn getrokken; het wachten is op goedkeuring van de Kiesraadvoorzitter en publicatie in de Royal Gazette. (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2)

Hand in hand kameraden

9 november – Of het kameraden zijn, deze ministers van Transport, premier Prayut en topambtenaren, weet ik niet, maar het zou wel moeten want ze vormen de Association of Southeast Asian Nations (Asean) – en ze hebben een gezamenlijk doel. Premier Prayut, die de 24e Asean Transport Ministers Meeting and Associated Dialogue Partners gisteren in Bangkok toesprak, legde uit welk doel: bevordering van de transportverbindingen, zowel binnen als buiten het blok, om de handel, het toerisme en investeringen te stimuleren.

Prayut toonde zich verheugd dat meer leden van het blok projecten uitvoeren die gericht zijn op grotere welvaart en diversificatie in de regio, inclusief transport te land, ter zee in de lucht.

‘Pogingen om transport gemakkelijker te maken spelen een essentiële rol bij bevordering van handel en investeringen’, aldus de premier. ‘Samenwerking en goede verbindingen tussen Asean leden zijn de sleutel om de regio te verenigen, economische groei op te stuwen en concurrentie op dynamische wijze te vergroten. Zo’n samenwerking zal gelijke toegang tot landen in Azië vergemakkelijken.’

Mooi geformuleerd, maar zou hij het zelf snappen, wat een speechschrijver voor hem bedacht heeft? En wat hij verder zei, kan me gestolen worden. Lees het zelf maar in Transport links ‘would buoy Asean to new high’.

Thailand gaat voor duurzaamheid in Asean

9 november – Bangkok Post besteedt nog meer aandacht aan premier Prayut en meldt in de opening van pagina 2 dat hij duurzaamheid de prioriteit van Asean wil maken, wanneer Thailand volgend jaar aan de beurt is om voorzitter van het blok te worden.

Directeur-generaal Suriya Chindawongse van het Department of Asean Affairs zei gisteren dat Thailand de nadruk gaat leggen op ‘smart and sustainable’. Enkele Asean-leden concentreren zich al op de ontwikkeling van smart cities. Hij zei: ‘Alle mensen in smart cities moeten de voordelen voelen. Als de technologieën niet beschikbaar zijn voor alle mensen, zal er meer ongelijkheid zijn.’

Singapore, thans voorzitter van Asean, houdt op 15 november de laatste topconferentie van dit jaar en draagt dan de voorzittershamer over aan Prayut. Voor de top zijn de leiders van achttien landen uitgenodigd, die lid zijn van de East Asian Summit inclusief de tien Asean-landen en de Asean dialoogpartners Rusland en de VS.

Tevens zijn uitgenodigd de Canadese premier Trudeau als voorzitter van de G7, de Chileense president Pinera (Chili is de voorzitter van de Asia-Pacific Economic Cooperation, Apec) en IMF-directeur Lagarde. Gepraat wordt over de richting van de economie, manieren om problemen op het gebied van protectionisme op te lossen, stappen naar een systeem gebaseerd op mulilaterale regels, de vrijhandelsovereenkomst RCEP, de situatie in de Rakhine deelstaat in Myanmar en de omstreden gebieden in de Zuid-Chinese zee.

Het kabinet heeft dinsdag 25 documenten goedgekeurd die op de top worden ingebracht. Na afloop woont Prayut de 26e Apec bijeenkomst in Papoea Nieuw Guinea bij, van de volgende vrijdag tot zondag. Krijgt die man dan ook nooit rust?

Kort nieuws vrijdag 9 november

– Het Office of Disease Prevention and Control heeft gewaarschuwd voor dengue fever (knokkelkoorts), nadat een uitbraak het leven heeft gekost aan tien personen. In het Zuiden zijn 6.702 mensen geïnfecteerd, de meesten zijn kinderen van 5 tot 9 jaar.

De onophoudelijke regens hebben gezorgd voor poelen waarin de denguemug naar hartelust kan broeden. De provincies met de hoogste infectiecijfers zijn Nakhon Si Thammarat, Phuket, Krabi, Phangnga, Ranong, Surat Thani en Chumpon. De symptomen bestaan uit hoge koorts, hoofdpijn, misselijkheid en overgeven en in het ernstige geval beroertes. (Zie verder de pagina Gezondheidszorg 2)

– Vice-premier Prawit hield zich op de vlakte toen hem gisteren gevraagd werd naar zijn mening over de nieuwe partij Thai Raksa Chart, waarin kinderen van politici die nauwe banden met de familie Shinawatra hebben, sleutelposities hebben ingenomen. Hij zei dat het goed is wanneer jonge mensen belangstelling hebben voor politiek.

Op de vraag naar hun relatie met Thaksin en Yingluck, beiden voortvluchtig, antwoordde hij: ‘Wat moet ik daaraan doen? Ze hebben belangstelling voor politiek. Zijn ze proxies (stromannen)? Dat moeten jullie zelf uitzoeken.’  Ja, de sluwe vos laat zich niet uit zijn tent lokken. (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2)

– Laatste bericht. De Council of University Presidents of Thailand is unaniem van mening dat leden van universiteitsraden niet verplicht dienen te worden een vermogensverklaring te overleggen. Alleen van rectors en adjunct-rectors kan dat gevraagd worden om corruptie in de publieke sector te voorkomen.

Maar voor de raadsleden is dat niet nodig, zegt voorzitter Suchatvee van de universiteitsraad en rector van King Mongkut’s Institute of Technology Ladkrabang. Die voeren voornamelijk academische taken uit, ze hebben geen uitvoerende macht en geen bevoegdheid bij aanbestedingen.

Hij zegt dat enkele leden al hun ontslag hebben ingediend naar aanleiding van de nieuwe eis van de NACC. De Universiteitspresidenten gaan de NACC vragen haar regeling te herzien.


 

l’Arche de Noe (de ark van Noach)

Beauty and the Beasts door prinses Marsi

8 november – Er was eens een prinses, niet lang voor de Siamese Revolution, die in een paleis was geboren maar het moest verlaten en die daarna nog lang en gelukkig leefde in een ver land. Dat lijkt op het begin van een sprookje, maar het is de openingszin van een artikel over wijlen prinses Marsi Paribatra (1931-2013), wier werk, veertig schilderijen en enkele tekeningen, worden geëxposeerd in de National Gallery.

De titel van de expositie, The Beauty and Ugliness: Aesthetic Of Marsi, had niet beter gekozen kunnen zijn, want het surrealistische werk van de prinses die pas op latere leeftijd begon te schilderen, brengt Schoonheid en Lelijkheid in beeld.

Ik volsta met het tonen van enkele werken en een portret van de prinses aan het werk. Wie geïnteresseerd is in haar leven dat zich afspeelde in Frankrijk, Spanje, Java, Engeland, Penang (een staat in het noordwesten van Maleisië) en voor een klein deel in Thailand. verwijs ik naar het artikel.

Maar als u in gelegenheid bent, kunt u natuurlijk ook de expositie bezoeken, verdeeld over vier zalen, waarvan één zaal, ‘Chronology Of Marsi And Art History’, inzicht geeft in haar werk en persoonlijk leven.

De tentoonstelling die gisteren is geopend, duurt tot 23 december. Dagelijks geopend met uitzondering van maandag en dinsdag van 9 tot 18.30 uur. Toegangsprijs 30 baht, een schijntje voor zulk prachtig en tot nadenken stemmend werk. (Bron: BP, 7 november)


 

Boeren hebben last van rijstdiefstallen

8 november – ‘t Is ook altijd wat met boeren. In Nederland klagen boeren die aardappels verbouwen als het te nat is, want dan verrotten de piepers op het land, maar te droog is ook niet goed.

Het lijkt een internationaal verschijnsel; in Thailand zijn het de boeren die rijst verbouwen. Ze klagen als de prijs te laag is en te weinig om de productiekosten te dekken en nu klagen ze, hoewel ze er een goeie prijs voor kunnen vangen, maar ze hebben last van diefstallen.

Boerin Noosin Damri in Ubon Ratchathani bijvoorbeeld heeft maandag aangifte gedaan van de diefstal van 16 zakken hom mali, Thailand’s paradepaardje, uit haar graanschuur. 450 kilo is in lucht opgegaan. Ze zegt ’s nachts een motorfiets te hebben gehoord en vermoedt dat die bij de diefstal is gebruikt. De politie heeft bandensporen van een motorfiets bij de graanschuur gevonden.

Noosin schat het verlies op 6.000 baht, uitgaande van de huidige prijzen van 13.800 tot 17.500 baht per ton. ‘De paddy zal ze niet rijk maken, maar wat ze mij hebben aangedaan was een zonde’, zegt ze.

Functionarissen in Chaiyaphum, Amnat Charoen, Roi Et, Nong Khai en ook elders hebben boeren gewaarschuwd dat ze goed moeten opletten als ze rijst drogen De rijst ligt in de open lucht en kan gemakkelijk achterover gedrukt worden. Boeren drogen de rijst alvorens die in te leveren, want dan vangen ze een hogere prijs.

In  Chayaiphum bewaken boeren om beurten de rijst die ligt uitgespreid op voetbalvelden van scholen, tempelterreinen en dorpswegen.

Een vrouw zegt dat haar familie ’s nachts de wacht houdt. ‘Soms kunnen we ’s nachts niet slapen, want elke keer als we voertuigen dichterbij horen komen, worden we wakker en schijnen we met zaklantaarns.’ (Bron: website BP, 7 november) (Ander rijstnieuws op de pagina Rijst 4))

Tempel bereidt zich voor op erfgoedstatus; verkopers uitgezet

8 november – Ruim honderd ontstemde verkopers hebben gisteren voor de historische Wat Phra That Phanom in Nakhon Phanom geprotesteerd tegen hun uitzetting. Ze moesten hun biezen pakken zodat de tempel kan worden geregistreerd als Unesco World Heritage site. De verkopers van voedsel, souvenirs, lokale producten en bloemen was vorige maand bevolen te vertrekken.

De tempel zegt dat het tempelterrein er netjes moet bij liggen om een kans te maken op de erfgoedstatus. Het hek is op slot gedaan. De verkopers zeggen dat ze er al jaren staan, zowel op het tempelterrein als ervoor op het voetpad.

De demonstratie trok de aandacht van het district en vertegenwoordigers van leger, politie en ambtenarenapparaat. Maar die verdedigen het recht van de tempel haar bezit te reguleren en te verfraaien.

De verkopers willen dat de tempel en betrokken diensten voor een andere locatie zorgen. Ze vinden het onjuist dat ze uitgezet zijn zonder dat hen een alternatief is geboden. (Bron: website BP, 7 november)

Persoonlijke noot: Bij dit bericht moet ik denken aan het bijbelverhaal over de tempelreiniging, waarbij Jezus geldwisselaars en handelaars van het tempelterrein afjoeg. Hij sprak: ‘Er is geschreven: Gods huis moet een huis van gebed zijn. Maar wat hebben jullie ervan gemaakt? Een rovershol.’ Het verhaal staat in alle vier evangeliën.

Nieuws van de website 8 november

• De bestuurder van een minibusje is om het leven gekomen en zes passagiers zijn verwond bij een botsing van het busje met een bestelbusje in Bang Pa-in (Ayutthaya). De voorkant van het busje werd zwaar beschadigd, het bestelbusje kantelde door de klap. De bestuurder daarvan heeft verklaard dat hij in de middelste rijstrook reed en van achteren werd aangereden door het andere busje dat met hoge snelheid reed.

• Het hooggerechtshof heeft woensdag de ‘popcorn schutter’ Vivat Yodprasit veroordeeld tot 37 jaar en 4 maanden gevangenisstraf omdat hij in Laksi in 2014 op politieke demonstranten had geschoten, wat het leven kostte aan een omstander en drie anderen verwondde. Het Hof van Beroep had hem vrijgesproken, want vond het bewijs niet overtuigend dat hij de schutter was. De rechtbank achtte hem wel schuldig en nu dus ook het hooggerechtshof.

De man dankt zijn bijnaam aan de zak waarin hij zijn vuurwapen had verborgen toen hij schoot. Zijn gezicht had hij bedekt met een bivakmuts. Bij het districtskantoor van Laksi vond destijds een confrontatie plaats tussen voor- en tegenstanders van de regering Yingluck.

• De drie familieleden Jaravijit die verdacht worden van de oplichting van een Finse zakenman en het witwassen van geld, hebben gisteren onschuldig gepleit bij de Criminal Court. Maar ze zullen er een zware dobber aan hebben de rechtbank ervan te overtuigen dat ze ten onrechte worden vervolgd want alle drie kochten van oktober tot december 2017 grote stukken land, in totaal voor 175,5 miljoen baht.

Dat geld kan alleen maar gekomen zijn uit de 797 miljoen baht aan bitcoins die de Fin had betaald voor investeringen in drie bedrijven. Het OM moet het natuurlijk nog wel even bewijzen. Eén van de drie is de bekende tv-acteur Jiratpisit (foto).

• Thailand mag wel oppassen want Vietnam, een van de snelst groeiende economieën in Azië, gaat enkele beperkingen op het buitenlands eigendom van beursgenoteerde bedrijven opheffen. Woensdag presenteerde het ministerie van Financiën op een forum een wetsvoorstel dat grotendeels een eind maakt aan de limiet van 40 procent voor de meeste binnenlandse bedrijven.

Staatssecretaris Huynh Quang Hai (Financiën) zei op het forum te verwachten dat de nieuwe wet de ontwikkeling van de markt ‘sneller, sterker en op een meer duurzame wijze’ zal  bevorderen, oftewel dat het buitenlandse investeerders zal aantrekken. De wet wordt in januari 2020 van kracht.

In Thailand geldt een limiet van 49 procent, maar als ik niet abuis ben geldt die niet in de Eastern Economic Corridor (EEC).

• Kan het een onsje minder? Nee, zal de Provincial Electricity Authority wel gedacht hebben bij de organisatie van de Thailand Lighting Fair 2018 in de Bitec Hall 102-104. Er staan vijfhonderd stands die de laatste verlichtings accessoires en elektronische componenten tonen, alsmede commerciële, stads en architectuur verlichting en design lichtbakken. De beurs gaat vandaag open en duurt tot zaterdag. Dat wordt aanpoten als je alles wil zien.

Tegelijkertijd worden de Thailand Building Fair 2018 en Secutech Thailand gehouden. De bouwbeurs toont onder andere slimme technologieën voor woningen en gebouwen, energiemanagement systemen en zonnepanelen. Secutech presenteert de laatste innovaties op het gebied van beveiliging.

• De eerste dag van het Blue Bay LPGA golftoernooi op Hainan Island werd gedomineerd door de Thaise golfers. Thidapa Suwannapura leidt de de vijf Thaise golfers in de top tien. Ze sloeg onder winderige condities een 4 onder par 68.

• Het Livestock Department zet alle zeilen bij om te voorkomen dat het dodelijke varkenspestvirus Thailand binnendringt. In de Chinese zuidwestelijke provincie Yunnan is het virus opgedoken en het verspreidt zich in razendsnel tempo. Het is de derde keer sinds augustus dat China wordt geconfronteerd met een uitbraak van varkenspest.

Functionarissen van het LD zijn aan de grens en op luchthavens in de hoogste staat van paraatheid gebracht. Thailand telt 13,5 miljoen varkens, waarvan een kwart in de provincies Ratchaburi en Nakhon Pathom, aldus de laatste [niet erg actuele] cijfers uit 2015 van het Agricultural Economics Office.

Cateraar flikte het eerder driemaal

8 november – De cateraar die een 42-jarige vrouw in Uttaradit bedrogen heeft door tienduizend maaltijden te bestellen en die niet af te nemen, blijkt vaker dit kunstje geflikt te hebben. De politie heeft ontdekt dat de cateraar, genaamd Thanita of Eiew, bij drie gelegenheden orders plaatste en ze later annuleerde, wat bij mij de vraag oproept Waarom, want financieel voordeel leverde het niet op.  Of had de cateraar verwacht dat de boete betaald zou worden die ze eist omdat de maaltijden zogenaamd niet op tijd waren geleverd, zoals in het laatste geval.

Om nog even het geheugen op te frissen, herhaal ik het bericht in Kort Nieuws van gisteren.

– Een 42-jarige vrouw in Uttaradit heeft aangifte gedaan tegen een bedrijf dat haar voor 5 jaar had gecontracteerd 10.000 maaltijden, 30.000 gekookte eieren per dag en 10.000 flessen met water in de weekends te leveren. Het bedrijf liet na de bestelde waren op te halen, wat haar een schade van 1 miljoen baht heeft berokkend. Het bedrijf zegt dat de eerste levering niet op tijd klaar was. De vrouw eist een compensatie van 799.000 baht als het bedrijf maandag niet over de brug komt met geld. Dan kan ze de ingrediënten en haar werkers betalen.

De cateraar, Thanita, en een andere vrouw, Kanhathai Suksai, hadden met Thanisorn Guikaew een contract van 5 jaar afgesloten. Toen de twee vrouwen nalieten de maaltijden op te halen, zat Thanisorn met de gebakken peren. Dat kostte haar 1 miljoen baht aan verloren uitgaven.

Kanhathai beweerde dat Thanisorn de maaltijden niet zoals afgesproken maandag om 7 uur had geleverd en eiste een boete van 350.000 baht.Tot nu toe heeft ze nog geen cent gezien. Thanisorn op haar beurt eist van de cateraar een compensatie.

Commissaris Payu van de politie in Uttaradit heeft de assistentie ingeroepen van het hulpteam van het slachtoffer. ‘Ik wil dat de samenleving ons vertrouwt dat we de fraudeurs zullen vervolgen.’

Adjunct-commissaris Kiatisan bracht gisteren een bezoek aan Thanisorn en zei dat de politie haar zal helpen met de niet opgehaalde maaltijden. Enkele zijn al gedoneerd aan welzijnsorganisaties. Volgens hem heeft de fabriek (in Phitsanulok) nooit maaltijden besteld, want die heeft een eigen cafetaria dat vierduizend werknemers bedient. Misschien heeft de fabriek, opperde hij, niet eens weet van de bestelling.

Inmiddels heeft een tweede slachtoffer zich gemeld: een vrouw uit Phitsanulok die zegt hetzelfde midden vorig jaar te hebben meegemaakt. Ook zij was gevraagd 10.000 maaltijden te bereiden voor een fabriek in Uttaradit. Als ze akkoord ging, had ze 20.000 baht moeten betalen aan administratiekosten en 100.000 voor de aankoop van bestek. Ze zegt vorig jaar augustus 100.000 baht te hebben overgemaakt aan Eiew en ontdekte pas later dat de maaltijden nooit waren geleverd. In plaats daarvan waren ze verspreid onder dorpelingen en de rest was in een rivier gegooid.

Misschien verbaast het mijn lezers dat ik zoveel aandacht besteedt aan deze zaak, maar ik kan er echt van ‘genieten’. Ik sta verbaasd over de gewiekstheid van de fraudeurs. Ongetwijfeld krijgt de zaak nog een staartje. Ik houd u op de hoogte.

Mid terms kunnen protectionisme VS matigen

8 november – Bovenstaand verhaal is niet de opening van BP vandaag – terecht niet – maar het neemt toch een prominente plaats in als opening van pagina 2. De krant opent met de zogeheten ‘mid terms’ in de VS, tussentijdse verkiezingen die de Democraten een meerderheid opleverden in het Huis van Afgevaardigden. De vraag die het artikel wil beantwoorden is: wat voor invloed zal dat hebben op de betrekkingen met Thailand?

Pundits – ik kom dit woord vaker tegen, mijn woordenboek vertaalt: geleerde Hindoe; (ironisch) geleerde, wijze (of wie zich daarvoor uitgeeft) – wijsneuzen dus verwachten geen grote veranderingen in de Amerikaanse buitenlandse politiek maar de toon zou gematigd kunnen worden op het gebied van de uiterst protectionistische handelspolitiek van de regering Trump.

Analisten [de pundits zijn nu ineens gepromoveerd], vervolgt het artikel, zeiden dat de resultaten van gisteren niet alleen voorzien in een check op Trump’s macht, maar ook meer debat kunnen ontketenen over Amerika’s beleid ten aanzien van Azië-Pacific.

Politicoloog Prapat van de Thammasat universiteit zegt: ‘De Amerikaanse buitenlandse politiek zal misschien niet direct beïnvloed worden, maar wanneer het om de handel gaat, kan de nieuwe checks-and-balance equation een rem zetten op het extreme protectionisme van Trump en de Sino-US handelsoorlog.’

Het Kasikorn Reserach Centre zegt dat de Amerikaanse politiek blijft vasthouden aan het beginsel van wederzijdse voordelen in de omgang met andere landen, maar er zullen waarschijnlijk geen drukmaatregelen worden toegevoegd.

En uw redacteur, die het hierbij laat, zegt: Voorlopig zijn het allemaal gissingen, the proof of the pudding is in the eating. De Nederlandse uitdrukking luidt: De proef op de som nemen, maar ik vind het Engelse gezegde sterker. Meer weten? Klik hier: US midterms could ease protectionism.

Thailand en Australië trekken gezamenlijk op tegen drugshandel

8 november – Thailand en Australië hebben afgesproken door te gaan met hun Taskforce Force operatie om de drugshandel te bestrijden die de financiën zou leveren voor terrorisme. De operatie, waarin vijf Thaise en Australische diensten samenwerken, begon in 2016.

Vice-premier Prajin en de Australische minister van Binnenlandse Zaken hebben gisteren de voortgezette samenwerking bekrachtigd met hun handtekening.

Australië is een belangrijk afzetgebied voor drugs uit het Midden-Oosten en de Golden Triangle, een bergachtig gebied op de grens van Myanmar, Laos en Thailand bij de Mekong. In 2016 sloegen Thailand en Myanmar de handen ineen om het gebied te isoleren om drugsprecursoren (stoffen die nodig zijn om drugs te produceren) op een afstand te houden.

De locatie van Australië maakt het gemakkelijk bereikbaat over zee en door de lucht. Canberra werkt nauw samen met de autoriteiten in China en India, die de belangrijkste bron zijn van de precursoren. In Thailand zijn vier diensten betrokken bij de samenwerking met Australië: de RTP, de Narcotics Control Board, de DSI en Amlo. Tot nu toe hebben beide landen tonnen illegale stoffen onderschept waaronder de precursor ephedrine en marihuana.

Het bericht noemt ook ons landje. Thailand en Nederland versterken de samenwerking bij water en militaire zaken. De Nederlandse ambassadeur Kees Pieter Rade zei gisteren dat Nederland bereid is met de Thaise regering samen te werken bij het ontwikkelen van zeehavens en watertransport systemen en plannen voor waterbeheer. Rade bezocht gisteren minister Prawit (Defensie). De twee landen bereiden ook een Memorandum of Understanding voor over de ontwikkeling van militaire technologie.

Kort nieuws donderdag 8 november

– China en Thailand hebben gisteren een kaderprogramma getekend dat voorziet in bevordering van de handel en economische samenwerking tussen beide landen. De overeenkomst bestrijkt zeven terreinen: handel, investeringen, wetenschap en technologie, digitale samenwerking, toerisme, financiën en regionale economische samenwerking. Beide landen nemen zich voor de handel in beide richtingen te verdubbelen van US$73,67 miljard in 2017 naar $140 miljard in 2021.

Afgesproken is verder dat Thaise ondernemers gaan deelnemen aan de jaarlijkse China International Import Expo, dat samenwerking op landbouwgebied wordt bevorderd en dat regelmatig vergaderingen worden gehouden van een gezamenlijke commissie en werkgroepen.

China is Thailand’s grootste handelspartner en vijfde grootste investeerder. De Chinese investeringen zijn van 2008 tot 2017 gestegen van $8,9 miljard naar $70 miljard.

– Het Hof van Beroep heeft gisteren het verzoek afgewezen van de familie van slachtoffers van de moord in juli in Krabi op acht familieleden om op te treden als co-plaintiff (mede-aanklager) zodat ze strengere straffen kunnen eisen. Het Hof zegt dat ze dit aan het begin van de procedure aan de openbare aanklagers hadden moeten vragen.

Zes van de daders kregen in maart van de rechtbank de doodstraf, maar de familie wil dat de twee die geen doodstraf kregen, maar gevangenisstraffen van respectievelijk 1 jaar en 9 maanden en 1 jaar, strenger gestraft worden. Gisteren bevestigde het Hof van Beroep de doodstraffen.

De rechtbank heeft de zes ook bevolen jaarlijks 60.000 baht aan de nabestaanden uit te keren ter dekking van de begrafeniskosten en als steun voor degenen die van hen afhankelijk waren. Toen de daders het huis van een districtshoofd binnen drongen waren er elf personen. Drie personen, een moeder en haar twee jonge dochters overleefden.

– Follow-up op een zaak die ik al eens heb beschreven en draait om de oplichting met investeringen in staatslotenquota door de toenmalige voorzitter van de spaarcoöperatie van de Chulalongkorn universiteit.

De Criminal Court heeft het heerschap dat honderd personen een schade berokkende van 183,7 miljoen baht een gevangenisstraf gegeven van 200 jaar en 600 maanden. De rechtbank heeft ook hem ook bevolen de slachtoffers schadeloos te stellen met bedragen van 3 tot 39 miljoen baht.

Tussen januari 2016 en juni 2017 haalde de verdachte mensen over om te investeren in een spaarcoöperatie, geld dat gebruikt zou worden om quota voor de verkoop van staatsloten van het Government Lottery Office te kopen. Hij beloofde een maandelijks rendement van 1 procent en beloofde ook de investering aan het eind terug te betalen.

Naar verwachting hoeft de man gezien zijn leeftijd, 80 jaar, en de maximale gevangenisstraf ‘slechts’  20 van de 500 jaar uit te zitten.

– Somsak Prissanananthakul, een veteraan politicus voor Ang Thong, heeft de politiek vaarwel gezegd en zijn banden met Chartthaipattana verbroken om zoals vermoed wordt ruimte te scheppen voor zijn twee zonen.

Somsak, de rechterhand van voormalig premier Banharn Silppa-archa was dertig jaar lid van de partij. Naar verluidt is een van zijn zonen niet gelukkig met de verkiezing van nieuwe bestuursleden. Somsak zegt dat hij zijn rol in de partij beëindigt om te voorkomen dat de partij wordt ontbonden. Hij moet zich verre van de politiek houden om te voldoen aan zijn politieke ban. Wanneer hij dat niet doet, dreigt ontbinding, hetzelfde wat Pheu Thai boven het hoofd hangt door de bemoeienis van Thaksin.

Chartthaipattana is de reïncarnatie van de Chart Thai Party die eind 2008 door het Constitutionele Hof werd ontbonden wegens verkiezingsfraude. Het artikel neuzelt nog wat verder maar dat is allemaal voer voor fijnproevers. (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2)

– Laatste bericht. Vice-premier Wissanu pleit voor meer maatregelen om digitale valuta onder controle te krijgen, want die worden gebruikt om terrorisme te financieren. Hij zei gisteren op de Counter-Terrorism Financing Summit dat zowel binnenlands als internationaal meer pogingen nodig zijn om het misbruik van de cryptovaluta te bestrijden. Wissanu benadrukte dat anti-witwas en terrorisme experts zich niet moeten beperken tot hun huidige begrip van het geldverkeer, maar ook hun kennis moeten bijspijkeren zodat ze niet achterblijven bij criminelen.


 

Twee slimme dievegges en een naïeve Italiaan

7 november – Sommige mensen verdienen het om beroofd te worden, denk ik wel eens. Want wie neemt er nu twee wildvreemde vrouwen, die hem op straat aanspraken, mee naar zijn kamer om die te laten zien? De Italiaan Casimo Tato (64) deed het en mocht hij nog haren op zijn hoofd hebben dan zal hij die van spijt wel uit zijn hoofd trekken. Wat was er gebeurd?

De vrouwen hadden hem wijsgemaakt dat ze een flatje wilden kopen, ten bewijze waarvan ze hem een stapel Engelse ponden lieten zien. In zijn kamer legde hij het geld op hun verzoek in zijn safe. Dat was de tweede onnozelheid, want zo konden ze zien wat er verder nog in lag.

En de derde was dat hij de koffie opdronk die een van hen had bereid terwijl hij met hen aan het babbelen was. U raadt het al: er zat een slaappilletje in. Toen de man wakker werd, waren de vogels gevlogen met medeneming van al zijn geld, 5.000 euro en 35.000 baht, en een gouden halsketting ter waarde van 2.000 euro.

Wat een pech; de vrouwen waren nog wel zo aardig tegen hem geweest. Zelfs de befaamde uitspraak van Máxima ‘Een beetje dom’ is in dit geval een understatement. Natuurlijk gebeurde dit in Pattaya, het Sodom [of Gomorra?] van Thailand.

Inmiddels is een van hen aangehouden, op de foto is de 48-jarige vrouw op weg naar het politiebureau. Naar verluidt zou de ander het land zijn uit gevlucht. Met de buit? (Bron: website BP, 6 november)

Bangkok Art Biennale vermag me toch wel te boeien (4, toegift)

7 november – De miniserie van drie foto’s met installaties uit de Bangkok Art Biennale, die ik gisteren afsloot, krijgt nog een toegift. Moet kunnen, niet waar? Deze foto toont Lin Htet uit Myanmar in een houten kooi met prikkeldraad. Hij staart wezenloos voor zich uit, gekooid als een gevangene.

Een 22-jarige studente moest onmiddellijk denken aan de Rohingya vluchtelingen, die uit Myanmar zijn gejaagd. ‘Het stuk zorgt ervoor dat de kijkers liefde en vriendelijkheid willen delen met de gevangene. Het doet hen beseffen hoe het voelt als je verjaagd wordt. Ik voel me triest; deze mensen verdienen beter, net als ieder ander.’

Een 42-jarige docent moest als westerling onmiddellijk denken aan Nazi kampen met al dat prikkeldraad. ‘Maar toen, bedenkend dat hij een Birmees is, bracht ik het in verband met kwesties in Zuidoost-Azië. Ik denk dat het heel universeel is. Toen ik het de tweede keer zag, trof me zijn concentratie. Hij beweegt niet, kijkt naar niemand. Ik probeerde zijn blik te vangen, maar dat lukte niet.

Hij doet me denken aan mediterende monniken. Ik vraag me nog steeds af hoe hij zich acht uur non-stop concentreert. Toen ik het voor de eerste keer zag, was ik zo ontroerd dat ik moest huilen. Zo eenvoudig, zo minimalistisch. Hij lijkt op een gevangen dier, wat je doet denken aan een dierentuin. Ik moest denken aan de natuur en de condition humaine (het lot van het mensdom). Je beseft hoe inhumaan we op sommige punten kunnen worden.’ (Bron: Guru, Bangkok Post, 2 november)

Party Animals is ’n chaotische orgie van plezier

7 november – De talentvolle choreograaf Jitti Chompee en zijn achttien leden tellende Monkeys Dance Theatre geven een dansvoorstelling om fondsen te werven voor de 96 jaar oude Neilson Hays Library.

De auteur van het bericht trekt alle stilistische registers open om de voorstelling aan te bevelen. Ik citeer: In deze speeltuin waar alles en iedereen mogelijk is, worden mensen dieren, die hun meest innerlijke primaire wensen vrijmaken om in een voortdurende staat van euforie en opwinding te blijven. Zonder enige autoriteit om normaliteit te dicteren, mengen mannen en vrouwen zich zoals ze wensen in een chaotische orgie van plezier, vergroot door vreemde stoffen, waarbij ze de uiterste ruwe sensuele ervaringen beleven.

Tut tut, zegt uw redacteur (volgens het Merriam-Webster woordenboek voor het eerst gebruikt in 1566). Ik volsta met de data en toegangsprijzen: 3.000 baht voor de liefdadigheidsvoorstelling op 16 november, 1.000 baht op de overige dagen tot en met 19 november. De voorstelling heeft als titel Party Animals. (Bron: website BP, 6 november)

Vaccinatie tegen mazelen: veel moslims willen er niet aan

7 november – De gezondheidsautoriteiten voeren een verwoede strijd om een uitbraak van mazelen in de zuidelijke provincies in te tomen. Sinds september zijn daar veertien personen aan de ziekte bezweken en 1.500 gevallen zijn gediagnosticeerd. De terugkeer van mazelen wordt geweten aan de lage vaccinatiegraad, veroorzaakt door misvattingen van de moslimbevolking over de aard van het vaccin.

Vaccinmakers gebruiken soms gelatine van door de islam verboden varkensproducten. Vicharn Pawan, directeur van het Bureau of Risk Communication and Health Behaviour van het ministerie van Volksgezondheid, zegt echter dat Thailand vaccins importeert die geen varkensgelatine bevatten. Maar wie gelooft de overheid in het door geweld verscheurde Zuiden?

In de afgelopen jaren is het aantal ziektegevallen toegenomen. 2012 telde duizend ziektegevallen, vorig jaar 3.000 (geen doden). De helft van de recente gevallen is sinds het begin van het jaar geconstateerd in het Zuiden.

Volgens cijfers van wereldgezondheidsorganisatie WHO hebben dit jaar Japan en Brazilië te maken met een uitbraak van mazelen. In Europa steeg het aantal in 2017 naar 20.000 gevallen en 35 doden. De misvattingen hebben er volgens het Prevention and Control Office van het ministerie toe geleid dat slechts 60 procent van de bevolking in het Zuiden gevaccineerd is.

De WHO zegt dat minstens 95 procent van de bevolking in een bepaald gebied gevaccineerd dient te zijn om beschouwd te worden als immuun voor de ziekte. In een videobericht legt de Central Islamic Council of Thailand uit dat zelfs wanneer vaccins verboden stoffen bevatten, de medische voordelen voor personen dienen te prevaleren.

Intussen  bezoeken gezondheidswerkers scholen en woningen in gebieden met uitbraken van mazelen om kinderen jonger dan 5 jaar en andere kwetsbare personen gratis te vaccineren. Ze vertellen ook dat islamitische organen toestemming hebben verleend voor het gebruik van het vaccin.

Maar de weerstand is nog niet overwonnen. Maandag meldde tv-zender Thai PBS dat in Yala twintig families in drie dorpen vaccinatie weigeren en tien hebben dat vastgelegd in een formele brief. Maar de gezondheidsautoriteiten geven niet op; ze blijven erop hameren dat vaccinatie levensreddend is, niet alleen voor henzelf maar ook voor de gemeenschap. (Bron: Persbureau Associated Press, website BP, 6 november) (Zie verder de pagina Gezondheidszorg 2)

Nieuws van de website 7 november

• De in juli gezonken Phoenix voor de kust van Phuket waarbij 47 Chinese toeristen verdronken, wordt vandaag gelicht door een kraanponton dat uit Singapore is gekomen. Commissaris Surachate van het Immigration Bureau verwacht geen problemen omdat het ponton vijfmaal zwaarder en veel groter dan de Phoenix is.

Een vorige reddingspoging leidde op 29 september tijdens zwaar weer tot de dood van een van de werknemers van Spit Tech. Nadat het schip is geborgen, wordt het onderzoek afgerond en gaan de resultaten naar het OM.

Surachate zegt dat de autoriteiten de onderste steen zullen bovenhalen, daar de ramp als voornaamste oorzaak wordt gezien waarom het toerisme uit China is gekelderd.

• Het Fisheries Department promoot de pla gud (Siamese fighting fish) als nationale vis. De dienst heeft de vis voor registratie van de status voorgedragen bij het National Identity Office van het PM’s Office. Wanneer de goedkeuring binnen is, kan de kweek van de vis worden bevorderd wat geld in het laatje brengt en banen schept.

Uit betrouwbare bronnen blijkt dat de pla gud van de Betta splendens soort een inheemse vis is. Hij werd voor het eerst onder het bewind van koning Rama III verzameld voor de gevechten.

• ’t Is een hele waslijst, de lijst die het ministerie van Volksgezondheid heeft opgesteld van no-smoking zones. Het verbod een saffie op te steken gaat over 90 dagen in. Nieuwe zones waar niet gerookt mag worden, zijn ziekenhuizen, klinieken, scholen, kinderdagverblijven, bejaardentehuizen – in totaal 28 plaatsen als ik goed tel. Het verbod geldt ook binnen een straal van 5 meter vanaf de in- of uitgang. Universiteiten, regeringsgebouwen, overheidsbedrijven en luchthavens mogen rookzones aanwijzen.

• Minister Don Pramudwinai (Buitenlandse Zaken) is een tegenstander van buitenlandse waarnemers bij de verkiezingen. Hun aanwezigheid kan de indruk wekken dat Thailand problemen heeft met de verkiezingen.

Don reageert op een bericht dat enkele internationale organisaties toestemming aan de Kiesraad hebben gevraagd om bij de verkiezingen een oogje in het zeil te houden. De verzoeken zijn normaal maar wat Don betreft luidt het antwoord Njet.

In het verleden heeft Thailand bewezen probleemloos verkiezingen en referendums te kunnen organiseren, zonder hulp van een buitenlandse partij. De lokale bevolking zijn de beste waarnemers, zegt hij. Thailand gaat op 24 februari naar de stembus, maar die datum is nog niet koninklijk bekrachtigd. (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2)

• Tijdens een oefening in het Burachat Camp in Ratchaburi is dinsdagochtend een soldaat om het leven gekomen en zijn zeven verwond, toen onder hun opblaasboot een explosief ontplofte. Dat gebeurde op het Jarumanee trainingsveld in het legerkamp. De gewonden van wie twee ernstig, zijn opgenomen in lokale ziekenhuizen.

• De particuliere sector verwacht dat volgend jaar de exportgroei vertraagt als gevolg van de aanhoudende handelsoorlog tussen de VS en China. Het Joint Standing Committee on Commerce, Industry and Banking voorspelt voor dit jaar een groei van 8 tot 10 procent, maar het zal moeilijk worden deze groei volgend jaar te handhaven, daar beide landen vermoedelijk meer handelsbelemmeringen zullen opwerpen.

Ook de nieuwe United States-Mexico-Canada Agreement heeft gevolgen voor de Thaise industrie. De commissie wijst er verder op dat Washington elf Thaise producten heeft verwijderd van het Generalized System of Preferences, en noemt de trage groei van grote economieën.

De Thai National Shippers’ Council verwacht dat de exportgroei dit jaar 8 procent bedraagt, evenals de Bank of Thailand, en volgend jaar 5 procent. De exporteurs wijzen op de septembermaand toen de export met 5,2 procent op jaarbasis daalde. Ze vrezen dat de rest van het jaar niet veel beter wordt.

De commissie met de lange naam wijst ook op de afname van het aantal Chinese toeristen als gevolg van een verlies aan vertrouwen wegens zorgen over de veiligheid in Thailand, de zwakkere Chinese munt en de dito koopkracht van de Chinese bevolking als gevolg van de handelsoorlog.

• Het kabinet heeft dinsdag ingestemd met het schrappen van de legeskosten van 2.000 baht bij het aanvragen van een visa on arrival voor bezoekers uit 21 landen. De vrijstelling geldt voor twee maanden: van 1 december tot 31 januari. Aanleiding is het teruglopend toerisme uit China.

Volgens het Immigration Bureau daalt het aantal aanvragen sinds januari 2016. Wat daarvan de reden is, vermeldt het bericht niet. Het ministerie van Toerisme verwacht dat de vrijstelling zal leiden tot 30 procent meer toeristen.

Hoofd Surachate van het Immigration Bureau vindt de inkomstenderving geen punt want de maatregel stimuleert het toerisme en genereert ‘huge’ inkomsten voor het land. Hij verwacht dat de groei blijvend is.

• Follow-up op het bericht over de kalender met een foto van Thaksin en Yingluck, die bij een vrouw in Udon Thani is gevonden (zie Nieuws van de website van 6 november). In een winkel met airconditioners in Ubon Ratchathani zijn 5.000 exemplaren van de kalender aangetroffen.

Een gecombineerd team van vijftig soldaten, agenten en ambtenaren trof ze tijdens een inval aan. Ze kwamen in actie op bevel van de junta die de kalender [mijn woorden] als staatsgevaarlijk beschouwt. De eigenaar van de winkel was niet aanwezig tijdens de inval.

De autoriteiten waren getipt dat de kalender vanuit de winkel werd verspreid in het Noordoosten, een overwegend roodhemd regio. Volgens adjunct-politiecommissaris Srivara zijn 2 miljoen exemplaren verspreid in Bangkok, het Noordoosten en Noorden.

Een bron zegt dat tegen de twee ex-premies een arrestatiebevel is uitgevaardigd dus het is niet juist dat hun portretten verspreid worden [behalve onder de kop Gezocht, dunkt me]. Een aanklacht moet nog worden geformuleerd.

• Een politieman van het bureau Pa Phayom in de zuidelijke provincie Phatthalung is aangehouden op verdenking van misbruik van jongens en verspreiding van de gefilmde beelden. Bij zijn aanhouding dinsdag in zijn huis in nam de politie twee mobieltjes in beslag, een computer, een statief en videoclips van seksueel misbruik van kinderen. Tevens werden enkele jongens in zijn huis aangetroffen.

De politie kwam de man op het spoor dankzij een Interpol bericht dat de Australische politie videoclips had gevonden. Degenen die ze in hun bezit hadden, zeiden dat ze afkomstig waren van ene Jaa Mee (sergeant Mee) die in een zuidelijke Thaise provincie werkte. De clips wijzen erop dat het misbruik in Thailand plaatsvond. Nagegaan wordt of de man (50) nog medeplichtigen had.

Toerisme en armoede: Thailand kan ’t niet alleen

7 november – Twee ministers hebben Jack Ma, directeur van Alibaba, ’s werelds grootste e-commerce groep, om hulp gevraagd. Vice-premier Somkid (economische zaken) heeft hem gevraagd via zijn bedrijf te helpen het ingezakte Chinees toerisme naar Thailand te bevorderen.

En minister Sontirat (Handel) wil hem het geheim ontfutselen van het succes van de zogeheten Taobao dorpen om de armoede in Thailand te bestrijden. Beide bewindslieden spraken hun beoogde reddende engel in Shanghai.

De ‘hoofdman van de veertig rovers’ heeft toegestemd in Somkid’s verzoek. Thailand, adviseert hij, moet een promotievideo van 20 seconden maken waarin te zien is wat er voor toeristen valt te genieten in Thailand. Hij belooft de video via de diverse kanalen van zijn bedrijf uit te zenden. Op de foto schudt Somkid (rechts) Jack Ma de hand.

Sontirat zegt begin december met een team af te reizen naar Shanghai om voorgelicht te worden over het succes van de Taobao dorpen, waardoor lokale entrepeneurs meer verdienen en hun levensomstandigheden zijn verbeterd.

Het eerste Taobao dorp was in 2009 Dongfeng dorp (provincie Jiangsu), waar duizend huishoudens hun entree maakten in de digitale economie door meubels te fabriceren en die online te verkopen. Sindsdien is het aantal dorpen toegenomen en zijn die dorpen een belangrijke kracht geworden achter de ontwikkeling van de plattelands e-handel in China.

Thailand, zegt Sontirat, wil op twee terreinen met Alibaba samenwerken door de verkoop landbouwproducten via Tmall, het vlaggenschip van Alibaba, en de supermarkt Hema waar al het betalingsverkeer giraal plaatsvindt.

Voor bevordering van het toerisme biedt 11 november een uitgelezen gelegenheid om de video te vertonen. Die dag is Single’s Day, één dag waarop naar verwachting 800 miljoen Chinezen over de website van Alibaba en andere online kanalen van het bedrijf surfen. Vorig jaar werd op die dag voor 860 miljard baht omgezet.

Ik eindig met een persoonlijke noot. Het beroep op Alibaba is opmerkelijk want in het algemeen zegt Thailand bij problemen dat het land zijn eigen boontjes kan doppen. Denk aan de uit Nederland aangeboden hulp voor waterbeheer. Nadien nooit meer iets over gelezen. Of het zuidelijk geweld met Maleisië als facilitator van de vredesgesprekken, niet als bemiddelaar. Die rol is taboe.

Legeskosten geschrapt, regering hoopt op 30 pct meer toeristen

7 november – Hoe zou zo’n percentage bepaald worden: met een spelletje darts? Regeringswoordvoerder Buddhipongse voorspelde gisteren dat het aantal toeristen ‘at least’ met 30 procent zal toenemen nu het kabinet heeft besloten in december en januari toeristen uit 21 landen de legeskosten van 2.000 baht niet in rekening te brengen bij de aanvraag van een visa on arrival. ‘De vrijstelling zal de toerismesector stimuleren, meer buitenlanders naar het land trekken en meer inkomsten genereren.’

Volgens het Immigration Bureau is het aantal toeristen dat zo’n verblijfsdocument van 15 dagen aanvraagt al sinds januari 2016 aan het dalen. Opperhoofd Surachate maakt zich geen zorgen over de inkomstenderving, want die worden ruimschoots gecompenseerd verwacht hij door het toegenomen toerisme en de dito inkomsten van het land.

Het Joint Standing Committee on Commerce, Industry en Banking opperde eerder dat de terugval van het Chinees toerisme het gevolg was van gebrek aan vertrouwen [in de veiligheid in Thailand, denk aan de bootramp in juli waarbij 47 Chinezen verdronken), de verzwakte Chinese renminbi en verminderde koopkracht door de Chinees-Amerikaanse handelsoorlog.

In september bezochten 648.000 Chinezen Thailand, 14,89 procent minder op jaarbasis en 11,77 procent minder dan in augustus. In de eerste negen maanden van dit jaar nam het buitenlands toerisme toe met 8,7 procent op jaarbasis en het toerisme uit China met 13,3 procent. Alleen in het derde kwartaal daalde het met 8,8 procent.

Kabinet in paniek door protest tegen vermogensregeling

7 november – Het kabinet is zich een hoedje geschrokken van de kans dat universiteitsraden leeglopen omdat de leden verplicht gaan worden bij de NACC een vermogensverklaring in te leveren (zie het bericht van gisteren: Nieuwe vermogensregeling ergert universiteitsraden). Het maakt zich ook zorgen over het effect op ambtenaren die eveneens onder de nieuwe regeling vallen.

Premier Prayut zei gisteren dat hij vice-premier Wissanu heeft opgedragen met de NACC te overleggen over een oplossing. Er is nog voldoende tijd om iets moois te bedenken want de vernieuwde regeling wordt pas op 2 december van kracht. Tot nu toe gold de regeling alleen voor kabinetsleden, parlementsleden, senatoren en topambtenaren, zoals secretarissen- en directeuren-generaal.

De ‘paniek’ bij het kabinet dat gisteren de zaak uitgebreid besprak tijdens de wekelijkse kabinetsvergadering, is in BP opening pagina 2 en hoef ik verder niet toe te lichten. Dat geldt ook voor de opening van pagina 3 over de inbeslagname van Shinawatra kalenders (zie Nieuws van de website van 6 en 7 november). Het artikel voegt weinig toe aan wat al gemeld is.

Vice-premier Prawit zei gisteren dat de kalender niet in strijd is met de wet, indien die voor niet-politieke doeleinden is verspreid. ‘Het onderzoek moet uitwijzen of de kalender verband houdt met politieke partijen. De regering heeft hiervoor nog geen beleid.’

Pagina 4 opent ook met een bekend onderwerp. Het ministerie van Volksgezondheid vraagt het kabinet volgende week een wetsvoorstel goed te keuren dat voorziet in het medisch gebruik van marihuana (cannabis). Het wetsvoorstel is thans in behandeling bij de NLA.

De procedure bij NLA en kabinet loopt parallel aan de procedure bij de FDA die beoogt marihuana te verplaatsen van de categorie 5 naar de categorie 2, waardoor het extract gebruikt mag worden voor de behandeling van een aantal ziektes. (Zie verder de pagina Gezondheidszorg 2)

Vrouwen slecht vertegenwoordigd als wetgever

7 november – Vrouwen zijn met een lantaarntje te zoeken in de Thaise politiek. Op een ranglijst van UN Women uit januari 2017 staat Thailand op de 184e plaats van 190 landen qua aantal wetgevers. Slechts 4,9 procent van het Thaise parlement bestaat uit vrouwen. Buurlanden Maleisië en Cambodja hebben er tweemaal zoveel.

Thailand scoort ook laag op de laatste Gender Inequality Index van het UN Development Programme. Daar staat het land op plaats 93 van 189 landen.

Anna-Karin Jatfors, adjunct regionaal directeur van UN Women Asia and the Pacific, deed gisteren op een seminar, gewijd aan bevordering van het leiderschap van vrouwen en politieke vertegenwoordiging, een beroep op regeringen en politieke partijen om meer vrouwen op leiderschapsposities te plaatsen. Wereldwijd wordt slechts 22 procent van parlementaire posities ingenomen door vrouwen, maar in Thailand is de verhouding een armzalige 4,9 procent.

Jatfors: ‘Dit betekent dat vrouwen in alle facetten van het politiek proces ondertegenwoordigd zijn. Factoren zoals huishoudelijke verantwoordeijkheden, heersende culturele attitudes over de rol van vrouwen in de samenleving en gebrek aan steun van de familie zijn de belangrijkste redenen die voorkomen dat ze de politiek ingaan.’

‘Het wegnemen van obstakels voor vrouwen om de politiek in te gaan, zal niet alleen een sfeer scheppen waardoor de politieke participatie van hen toeneemt, maar kan ook veranderingen voor allen teweeg brengen.’

Kort nieuws woensdag 7 november

– De commissie van de Democraten, die het toezicht heeft op de verkiezing van een nieuwe partijleider, onderzoekt de klacht dat het IT-team van een van de drie kandidaten, Warong Dechgitvigrom, een broncode heeft gekopieerd van een elektronisch kiessysteem, wat tot mogelijke fraude kan leiden.

Volgens secretaris-generaal Jermmas van de commissie is indien bewezen de afspraak van de drie IT-teams geschonden. Ze hadden afgesproken dat ze wel toegang tot de codes hebben, maar dat ze die niet zouden kopiëren.

Zoals al gemeld ging de verkiezing de eerste keer de mist in omdat degenen die het systeem hadden geïnstalleerd, verzuimden de tijdzone aan te passen. De tweede keer ging het wel goed, maar door een internetstoring moest de deadline bij de afdelingen in het Zuiden en Noordoosten maandag met 2 uur worden verlengd.

– Alle dertien districten van de zuidelijke provincie Narathiwat zijn tot rampgebied verklaard nadat het enkele dagen had gegoten met wijdverspreide overstromingen als gevolg. Op sommige plaatsen bereikte het water een hoogte van 30 tot 40 centimeter. De bewoners die langs de Golok rivier wonen, zijn gewaarschuwd dat de rivier kan overstromen. Vissers in enkele districten hebben hun boten in veiligheid gebracht en de motoren verwijderd.

– Een 42-jarige vrouw in Uttaradit heeft aangifte gedaan tegen een bedrijf dat haar voor 5 jaar had gecontracteerd 10.000 maaltijden, 30.000 gekookte eieren per dag en 10.000 flessen met water in de weekends te leveren. Het bedrijf liet na de bestelde waren op te halen, wat haar een schade van 1 miljoen baht heeft berokkend. Het bedrijf zegt dat de eerste levering niet op tijd klaar was. De vrouw eist een compensatie van 799.000 baht als het bedrijf maandag niet over de brug komt met geld. Dan kan ze de ingrediënten en haar werkers betalen.

– De politie in Pattaya heeft twee Russische zakenmensen aangehouden die met een bomaanslag op het Russische consulaat hebben gedreigd en hun visum hadden overschreden. Het Chon Buri Immigration Office en de toeristenpolitie van Pattaya hadden al maanden samen op het tweetal gejaagd. Op 6 september verleende de rechtbank toestemming voor hun arrestatie.

– Pheu Thai en de nieuwe politieke partij Thai Raksa Chart gaan bij de volgende verkiezingen samenwerken om zoveel mogelijk zetels in de wacht te slepen, zowel kiesdistrict zetels als zetels gekozen via de landelijke lijst.

Volgens een bron is de ‘dual-strategy’ bedacht omdat gevreesd wordt dat het Pheu Thai niet zal lukken districtszetels te scoren vanwege een nieuwe berekening bij de toekenning van de zetels. Een bron zegt dat PT in 250 van de 350 kiesdistricten kandidaten in het veld brengt, Thai Raksa Chart in de resterende 100. (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2)

– Laatste bericht. Importeurs van inktvis uit Myanmar zijn niet blij met de eis van het Department of Fisheries dat ze officiële documenten moeten overleggen waaruit blijkt dat de vis is gevangen met een duurzame vismethode. Ze zeggen dat het veel papierwerk is.

De maatregel heeft tot doel de prijs van lokale inktvis te ondersteunen, want die is de afgelopen drie jaar gekelderd van 120 baht per kilo naar 30 baht. Lokale vissers geven goedkope, uit Myanmar geïmporteerde inktvis de schuld.

De geëiste documenten bestaan uit visvergunningen, een opgave van de vislokatie, gebruikt vistuig en details over de werkomstandigheden van de vissers. Volgens vice-premier Chartchai werd de import al gecontroleerd, maar gaat dat nu serieuzer worden gedaan in verband met de IUU-regeling van de EU.


 

Opinie: Weinig hoop voor Ban Plainern

6 november – Vandaag [maandag] is de dag des oordeels voor Ban Plainern, de residentie van wijlen prins Naris, schrijft Sirinya Wattanasukchai in een opinieverhaal in BP over de omstreden bouw van een wolkenkrabber van 36 verdiepingen en een kleinere flat van zeven verdiepingen vlakbij dit culturele baken.

Weliswaar heeft de vastgoedontwikkelaar na protesten de gebouwen iets opgeschoven en heeft hij beloofd dat bij de bouw een geavanceerde bouwtechniek wordt gebruikt die geen schade berokkent aan de 80 jaar oude Tamnan Tuk, maar daar is familie die er woont, niet gerust op.

Chakrarot Chitabongs (links op de foto) zegt: ‘We willen dat de samenleving zich bewust is van de waarde van Ban Plainern als cultureel erfgoed. Het is niet alleen een privé residentie voor onze familie, maar heeft ook dienst gedaan als Thaise muziekschool en elk jaar stellen we het op Naris dag open voor bezoek.’

Prins Naris, ‘The father of Siamese Craftmen’, die op de Unesco-lijst van belangrijke personen staat, bracht zijn laatste levensjaren door in Tamnan Tuk. De woning is ontworpen door de prins en heeft een betonnen structuur waarbij hij gebruik heeft gemaakt van lokale expertise en wijsheid.

Sirinya schrijft dat er twee redenen zijn voor verzet tegen het nieuwbouwproject. Als eerste dat het onbetamelijk is. Volgens het Thaise geloof mag een kind of iemand met een lagere rang niet boven een volwassene uitsteken.

De tweede reden is de angst voor schade. Chakrarot denkt dat de diepte en de constructie van de fundering Tamnan Tuk zal beschadigen. Als dat gebeurt, is er geen manier om het huis te repareren of renoveren. Daarnaast vreest hij dat de residentie last gaat krijgen van vocht omdat de woning 40 cm lager staat dan de locatie waarop de laagste flat (die in het artikel condo wordt genoemd) komt te staan zodat water zich er zal ophopen.

Gevraagd of een compromis mogelijk is, zegt Chakrarot: ‘De familie heeft erover gediscussieerd. We verwelkomen geen enkele hoogbouw en we willen ook niet dat de condo wordt gebouwd. We sluiten geen compromis. Ondanks enkele aanpassingen met de hoogste flat verder weg gepland, is de condo nog steeds te hoog en staan beide gebouwen te dichtbij. Maar we kunnen het project niet stoppen. We kunnen alleen maar hopen dat de ontwikkelaars tot bezinning komen en het project schrappen.’ (Bron: BP, 5 november)

Bangkok Art Biennale vermag me niet te boeien (3, slot)

6 november – Is dit mooi? Kun je deze installatie pas bouwen als je vier jaar op de kunstacademie hebt gezeten? Is dit een grap of een serieus kunstwerk? Wat wil de kunstenaar, de Koreaanse Choi Jeong Hwa, zeggen? Bevestigt hij hiermee zijn reputatie als een van Korea’s leidende hedendaagse kunstenaars?

Vragen te over, maar antwoorden ontbreken bij de foto die ik ontleend heb aan Guru, het vrijdagmagazine van Bangkok Post, dat in het omslagartikel van vorige week ruim aandacht besteedt aan de eerste Bangkok Art Biennale. De basket tower is te zien in het midden van het Bangkok Art and Culture Centre, vijf verdiepingen hoog.

Bezoekster Im (28), freelance fotograaf, zegt: ‘Iedereen is verschillend in de samenleving. Zoals de manden die getoond worden, is niemand hetzelfde. Het kunstwerk is heel erg kleurrijk en de plaatsing van de manden, die allemaal een andere vorm en maat hebben, passen goed bij elkaar.’

Onderhoudsmonteur Kimmo (39) denkt dat de toren verwijst naar het gebruik van plastic, waarmee oceanen bezaaid zijn. ‘Het is groot, het is mooi en het trok direct mijn aandacht toen ik binnenkwam.’ (Bron: Guru, Bangkok Post, 2 november. Dit is de derde en laatste aflevering van mijn miniserie van drie ‘kunstwerken’.)

Monopolie King Power hangt aan zijden draadje

6 november – De dood van Vichai Srivaddhaprabha (60), Thailand’s vijfde rijkste man, heeft niet alleen de voetbalwereld geschokt, maar zal ook consequenties hebben voor de toekomst van de King Power Group, het monopoliebedrijf dat de belastingvrije winkels op Suvarnabhumi en Don Mueang beheert, waarmee Vichai zijn fortuin heeft vergaard.

In 2021 loopt het contract af. Dit jaar houdt Airports of Thailand, de beheerder van beide luchthavens, een veiling voor de nieuwe concessies van Suvarnabhumi. Vorige maand kwam de ToR klaar (Terms of Reference, programma van eisen), maar tot nu toe ligt de zaak stil.

De King Power Group beheert de winkels op Suvarnabhumi sinds de luchthaven in 2006 open ging. Velen vragen zich af of King Power zijn monopoliepositie kan handhaven nu Vichai is weggevallen. Vragen zijn ook gerezen over de transparantie van de concessieverlening, concurrentie en het programma van eisen.

Waarnemers zeggen dat het tijd wordt een eind te maken aan de monopoliepositie gezien de plannen voor uitbreiding van de luchthaven met een nieuwe passagiersterminal. De concessie verlenen aan één bedrijf lijkt niet de beste optie, zeggen ze, en zou ook in strijd kunnen zijn met de Trade Competition Act van 2017.

Vorig jaar verwerkte Suvarnabhumi 57 miljoen passagiers. Wanneer in 2021 de derde fase van de uitbreiding is afgerond, kan de luchthaven 90 miljoen passagiers per jaar aan.

Het Thailand Development Research Institute (TDRI) zegt dat de belastingvrije winkels op Suvarnabhumi niet aantrekkelijk zijn voor toeristen. Volgens Euromonitor besteedt de gemiddelde toerist slechts US$ 47 (1.500 baht) aan belastingvrije artikelen, een schijntje vergeleken met de bestedingen ad $ 260 in Zuid-Korea. De totale omzet bedraagt $ 1,9 miljoen tegen $ 10,1 miljoen in Zuid-Korea.

TDRI-research directeur Deunden verklaart dit uit de bevordering van concurrentie door de Koreaanse overheid. In 2017 steeg in dat land de belastingvrije sector met 18 procent. Op luchthaven Incheon in Seoul , een luchthaven vergelijkbaar met Suvarnabhumi, zijn twaalf (!) belastingvrije concessies verleend. Verschillende belastingvrije winkels zijn ook te vinden in Seoul en de provincie.

Deunden zegt: ‘De belastingvrije markt in Thailand is diametraal tegengesteld aan die in Zuid-Korea. In Thailand is er slechts één belastingvrije retailer die op de internationale luchthavens en in de stad opereert.’ Hij zegt dat het aflopen van de huidige concessie de mogelijkheid van meer concurrentie biedt door een helder beleid aan te kondigen om dat doel te bevorderen.

Tot zover mijn samenvatting . Meer weten? Klik hier: At Suvarnabhumi, duty calls. (Bron: BP, 5 november)

Nieuws van de website 6 november

– De Thaise Wanraya Wannapong, een meisje van 11 jaar, heeft in Shenzhen (China) de finale voor vrouwen van het FAI World Drone Racing Championship gewonnen. De racers die een headset droegen, moesten hun drone door hekken en obstakels en over gelaagde racebanen sturen.

Wanraya, bijgenaamd Milk, was in China de jongste winnares van de competitie. In mei vorig jaar won ze op 10-jarige leeftijd, ook als jongste, in Bangkok de Thailand Drone Grand Prix. Daar was ze de enige vrouwelijke deelnemer.

De Royal Aeronautic Sports Association of Thailand heeft Milk op haar Facebook pagina gefeliciteerd met haar overwinning.

– 44.797 van de 104.734 dienstplichtige jongeren hebben dit jaar jaar vrijwillig dienst genomen in de strijdmacht wat neerkomt op 43 procent. Van de dienstplichtigen zijn 80.011 bij het leger ingedeeld, 16.000 bij de luchtmacht en 8.723 bij de marine.

Voor de drie zuidelijke provincies Narathiwat, Yala en Pattani die door geweld geplaagd worden, heeft het leger 2.446 mannen nodig. Daarvoor hadden 1.679 mannen belangstelling (69 procent).

• Staatsbedrijven hebben de eerste negen maanden van dit jaar 310 miljard baht geïnvesteerd, 45 procent meer op jaarbasis. Het State Enterprise Policy Office zegt dat de ‘voortdurende en stijgende investeringen ertoe hebben bijgedragen dat de economie dit jaar geleidelijk groeit’.

Door de elektriciteitsbedrijven werden investeringen gedaan in een nieuwe energiecentrale, hoogspanningsleidingen en elektriciteitstransmissie stations. De MRTA investeerde in de nieuwe Orange metrolijn en een uitbreiding van de Green Line. Verwacht dat de bedrijven dit jaar 90 procent van het toegekende budget besteden.

• Een man is zondag tijdens het plukken van paddenstoelen in het Salak Phra Wildlife Sanctuary in Kanchanaburi door olifanten dood getrapt. De man en twee vrienden verstoorden per ongeluk een kudde olifanten. Alle drie vluchtten maar de twee vrienden verloren hem uit het oog en vonden later zijn zwaar verwonde lichaam.

• Flora Park en Faprathan Farm in Wang Nam Khieo (Nakhon Ratchasima) hebben tot volgende maand uitstel gevraagd om hun recht te verdedigen dat ze grote stukken land legaal bezetten. Het Agriculture Land Reform Office (Alro) beraadt zich over het verzoek, want het had eerder maandag als deadline gesteld voor hun sluiting.

Volgens Alro zijn ze gevestigd op zogeheten Sor Por Kor land dat exclusief bestemd is voor landloze boeren. Alro en de provincie zijn vastbesloten beide attracties te sluiten. Flora Park meet 103 rai en Faprathan Farm 279 rai. Ze zijn buitengewoon populair bij toeristen vanwege de bloemenpracht, het adembenemend uitzicht en de frisse lucht.

• De bestuurder van een pickup truck die vrijdag in Buri Ram een motorfietser dood reed en niet stopte om hulp te verlenen, een zogeheten hit-and-run ongeluk, heeft zich bij de politie gemeld. Het ongeluk was vastgelegd op camerabeelden. Daarop is te zien hoe de pickup truck abrupt rechtsaf slaat, waardoor een tegemoet komende motorfietser tegen de wagen botst. Hij viel van zijn motorfiets, waarna de pickup truck in zijn achteruit over hem heen reed om er daarna vandoor te gaan. Op de social media reageren internetters met boze reacties en ongeloof op het gedrag van de bestuurder.

• Voormalig minister van Handel Boonsong, die een gevangenisstraf van 42 jaar uitzit wegens fraude met G-to-G rijstverkopen (regering tot regering) toen het hypotheeksysteem voor rijst van kracht was, wordt voor een operatie opgenomen in het Police General Hospital.

Hij lijdt al langere tijd aan een ontstoken tussenwervelschijf. Wanneer die niet geopereerd wordt, kan dit leiden tot paresthesie en verlamming. De behandeling, die ook bestaat uit fysiotherapie, kan een lange tijd duren.

Boonsong, afkomstig uit Chiang Mai, was een bekende zakenman voordat hij gekozen werd tot parlementslid voor Thaksin’s Thai Rak Thai en zijn opvolgers. Hij was in 2011 minister van Financiën en een jaar later minister van Handel.

• Een vrouw in Udon Thani, lid van het UDD (roodhemden), heeft maandag ’s ochtends het leger en ’s middags politie op bezoek gehad die informeerden naar een kalender met een foto van Thaksin en Yingluck tegen een rode achtergrond.

De vrouw zegt eind oktober in het bezit te zijn gekomen van zestig exemplaren van de kalender toen ze moest voorkomen bij de Dusit District Court wegens haar deelname aan een rally in mei ter gelegenheid van vier jaar militaire junta. Die zaak is verdaagd naar januari.

De vrouw is een oude bekende van de autoriteiten. In juni 2016 vestigde ze in haar huis een centrum om het referendum over de grondwet te volgen. Maar dat werd een dag later gesloten. Later kreeg ze een attitude adjustment, een vorm van hersenspoeling bedoeld om haar op andere gedachten te brengen.

Het bericht vermeldt niet of de vrouw strafbaar is wegens het bezit van de kalender. Politie en leger heeft ze elk een exemplaar gegeven. Ze heeft er nu nog twee over. ‘Die geef ik aan niemand meer’, zegt ze.

Homoparen putten hoop uit wetsvoorstel

6 november  – Het ziet ernaar dat Thailand nog dit jaar homoparen in staat stelt een geregistreerd partnerschap af te sluiten. Geen burgerlijk huwelijk, dat is nog een brug te ver, maar wel een verbintenis die voor 90 procent dezelfde rechten biedt. Volgende week worden in vier provincies hoorzittingen gehouden en naar verwachting neemt het kabinet deze maand een besluit over het wetsvoorstel van zeventig artikelen.

Adjunct directeur-generaal Kerdchoke van het Rights and Liberties Protection Department (RLPD) maakte gisteren het goede nieuws bekend. Behalve op de hoorzittingen kunnen mensen ook op de website van de RLPD reageren. De hoorzittingen worden gehouden in Bangkok (dat bestuurlijk een provincie is), Chiang Mai, Ayutthaya en Songkhla. Alleen het Noordoosten en Oosten ontbreken in dit rijtje.

Het ministerie van Justitie, waaronder de RLPD ressorteert, en de particuliere sector werken momenteel aan aanpassing van het wetsvoorstel, dat met name veel aandacht besteedt aan de problemen van LGBT-ers op het punt van family planning. Het wetsvoorstel, zegt Kerdchoke, regelt zaken als het eigendom van vermogen nadat ze hun partnerschap hebben afgesloten, belastingaftrek, welzijnsvoorzieningen, medische zorg, erfenissen en het recht een kind te adopteren. Maar ze mogen niet de naam van de partner dragen.

Degenen die hun relatie registreren, krijgen de status van partners, niet van een getrouwd echtpaar. Bij het opstellen van de wet is gekeken naar de praktijk in negen andere landen.

Homoseksuelen die hun partnerschap willen registreren, kunnen daarvoor terecht bij de districtskantoren, net als getrouwde paren. Verder meldt het artikel nog wat procedurele zaken zoals de rol van het Department of Provincial Administration, onderdeel van het ministerie van Binnenlandse Zaken, en drie andere ministeries die betrokken worden bij details van de wet.

Het geregistreerd partnerschap is in 2004 in het Verenigd Koninkrijk geïntroduceerd, in Thailand werd de eerste versie van de wet in 2013 opgesteld.

Nieuwe vermogensregeling ergert universiteitsraden

6 november – Bovenstaand verhaal is geen opening krant maar opening pagina 4 hetgeen je als indicatie kunt beschouwen van het belang dat de krant eraan hecht. De krant opent met een bestuurlijk onderwerp, geheel in de traditie van BP die veel aandacht schenkt aan bestuurlijke zaken en politiek.

Ik denk wel eens: waarom gaan jullie niet de politiek in? In Nederland zijn tal van voorbeelden van journalisten die de overstap naar de politiek hebben gemaakt, zoals Joop den Uyl en Hans van Mierlo.

Consternatie bij leden van universiteitsraden over de verplichting hun vermogen en verplichtingen op te geven aan de NACC, een verplichting die al geldt voor kabinetsleden, politici, senatoren en secretarissen-generaal van ministeries. Die moeten bij aantreden en vertrek een vermogensverklaring inleveren van henzelf en hun echtgenote/vriendin.

De regeling geldt nu ook voor politieke ambtsdragers, rechters van het Constitutionele Hof, leden van onafhankelijke organen, de Ombudsman, overheidsfunctionarissen (hoger- en middenkader), hun echtgenotes en kinderen, inclusief minderjarigen. Een aparte regeling geldt voor lagere ambtenaren. Die moeten hun superieuren informeren.

De universiteitsraadsleden zijn niet blij met de regeling die donderdag in de Royal Gazette is gepubliceerd en op 2 december van kracht wordt.  ‘Onnodig papierwerk en fuss (gedoe)’, zeggen ze en een reden om de brui eraan te geven.

De Council of Rajamangala University Presidents of Thailand vraagt de NACC de raadsleden vrij te stellen van de verplichting. President Viroj zegt dat veel raadsleden van de negen Rajamangala universiteiten overwegen te vertrekken. ‘Ze krijgen zo goed als niets als presentiegeld, dus als ze ook nog hun vermogen moeten melden, is dat te veel.’

NACC president Watcharapol zegt dat de NACC bereid is om naar de mening van betrokkenen te luisteren, maar ze kan niet afwijken van de wet. Vandaag vergadert de NACC over de kwestie, waarna ze de regering en NCPO (junta) zal informeren.

Minister Teerakiat (Onderwijs) gaat de NACC vragen de regeling te wijzigen. Hij zegt dat veel mensen uit de particuliere sector lid zijn van een universiteitsraad en die zullen niet staan te trappelen om met hun (financiële) billen bloot te gaan. De particuliere sector speelt een belangrijke rol bij de ontwikkeling van het onderwijs. Het is daarom nodig dat ze aanblijven. Voorzitter Suphan van de Federation of Thai Industries is het met Teerakiat eens.

Kort nieuws dinsdag 6 november

– Panthongtae ‘Oak’ Shinawatra heeft gisteren ontkend dat hij zich schuldig heeft gemaakt aan het witwassen van geld in het zogeheten KTB-schandaal [dat ik bekend veronderstel bij mijn trouwe lezers]. Oak moest op het matje komen bij de Central Criminal Court for Corruption and Misconduct Cases, een betrekkelijk nieuwe rechtbankkamer. Hij zou een cheque van 10 miljoen baht hebben ontvangen uit een door de KTB bank verleende controversiële lening. De zaak komt volgend jaar nog enkele keren terug.

Bij de zitting gisteren waren ook zijn moeder (tweede van links op de foto) en twee zussen aanwezig.

– Alsof er niet al genoeg [te veel] verkeersoverlast in Bangkok is. Het viaduct boven de Na Ranong kruising wordt afgebroken, zodat een nieuwe langere bovendoorgang van vier rijstroken gebouwd kan worden, die de Rama III Road verbindt met de Penang markt.

Vanaf morgen gaat het viaduct en een andere flyover die het Queen Sirikit Convention Centre verbinden met de markt, 900 dagen dicht. Wanneer het werk is afgerond, kunnen automobilisten rechtstreeks over de overpass van het conventiecentrum naar Rama III rijden v.v.

Gisteren opende premier Prayut de nieuwe Ratchayotin onderdoorgang, maar dat meldde ik al gisteren. De opening werd bijgewoond door minister Arkhom (Transport) en zijn adjunct [staatssecretaris?], de gouverneur van Bangkok en de gouverneur van de MRTA, de exploitant van de metro, die de tunnel heeft aangelegd.

– Vice-premier Somkid, de economische tsaar van het kabinet, zoals hij [spottend?] wordt genoemd, steunt China’s beleid voor vrije en eerlijke wereldhandel en hij belooft de economische banden te versterken.

Somkid zei dat gisteren in een speech op de eerste dag van het Hongqiao International Economic and Trade Forum in Shanghai, dat tot zaterdag duurt. Het forum maakte deel uit van de eerste China International Import Expo (CIIE), bijgewoond door vertegenwoordigers van 172 landen.

China verwacht de komende 15 jaar voor 30 US$ biljoen aan handel te importeren en $ 10 biljoen aan diensten. ‘Dit is de eeuw van Azië met de schijnwerpers gericht op Azië en China’, zei Somkid. Hij verwees naar het Belt and Road Initiative van China dat tot doel heeft het land te verbinden met ontwikkelende Asean-landen en pochte dat Thailand daaraan kan bijdragen. ‘Thailand is bereid de constructieve rol die China in de regio speelt, te steunen om economische stabiliteit in de wereld te creëren.’

– Het voormalige hoofd van de Rekenkamer, Pisit Leelavichiropas, maakt zich zorgen over de duurzaamheid van lokale projecten die in het kader van het Thai Niyom Yangyuen (sustainable Thainess) programma worden gesubsidieerd. Het programma verschilt niet van andere populistische programma’s. Pisit mist evaluaties of de projecten economisch levensvatbaar zijn en tot voordeel van bewoners strekken.

‘Het is belangrijk dat lokale autoriteiten de projecten goed in de gaten houden om er zeker van te zijn dat ze duurzaam blijven.’ Naar zijn mening gebeurt dat bij verschillende projecten in dorpen en tambons niet goed. Hij geeft als voorbeeld een drinkwaterproject in Nakhon Nayok, dat al twee jaar stagneert vanwege obstakels die niet door de verantwoordelijke functionarissen worden opgelost. ‘Projecten zullen nooit succes hebben als ambtenaren nalatig zijn.’

Premier Prayut verdedigt het programma. Elk dorp krijgt 200.000 baht waarover ze zelf mogen beslissen waaraan het te besteden. ‘Dat is in overeenstemming met democratie,  waar de stem van de meerderheid telt.’ Maar hij kan niet garanderen dat het geld overal even verstandig wordt gebruikt.

– Alle politieke ogen zijn gericht op de nieuwe partij Thai Raksa Chart die morgen haar eerste algemene vergadering houdt en haar belangrijkste leden onthult. De partij, verwant aan Pheu Thai, wordt beschouwd als een stemmentrekker voor jonge kiezers omdat ze vermoedelijk wordt geleid door jonge politici.

Als partijleider wordt voormalig parlementslid voor Khon Kaen Preechapol Pongpanich getipt, een regerings whip in de regering Yingluck. De zoon van de broer van Thaksin wordt waarschijnlijk bestuurslid. Enkele prominente Pheu Thai leden moeten niets hebben van de partij omdat betrokkenen geen politieke ervaring hebben. (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2)

– Legerleider Apirat belooft officieren van Isoc die zich schuldig maken aan drugsvergrijpen, te ontslaan. Apirat denkt dat de jacht op bendes niet voldoende is om het drugsprobleem op te lossen. Het is ook nodig om naar Isoc te kijken dat de anti-drugs campagne leidt, om te zien of officieren hun taak verwaarlozen [lees een graantje meepikken]. Hij zei dat gisteren tijdens een bijeenkomst in Bangkok met de hoofden van alle 77 provinciale Isoc-eenheden.

Gesproken werd over een zero tolerance beleid op het gebied van corruptie, drugs- en wapenhandel. Volgens woordvoerder Thanathip produceren enkele gewapende minderheidsgroepen drugs in buurlanden. Met de opbrengst kopen ze vuurwapens.

– Ik stipte het gisteren al aan in het bericht Pheu Thai gooit zijn kont tegen de krib. Premier Prayut wil met politieke partijen overleggen over het opheffen van het verbod op politieke activiteiten. De krant voegt er vandaag aan toe dat hij wil wachten totdat de organieke wet op politieke partijen van kracht is en dat is op 10 december. Deze wet is de laatste van alle tien organieke wetten die betrekking hebben op de verkiezingen.

Politieke partijen zien reikhalzend uit naar beëindiging van het verbod. Ze mogen nog steeds geen campagne voeren of politieke bijeenkomsten beleggen. Mits ze toestemming hebben, mogen ze een ledenvergadering houden om partijleider en bestuursleden te kiezen en reglementen aan te passen.

Vice-premier Prawit heeft de autoriteiten op het hart gedrukt de politieke situatie goed in de gaten te houden om geweld in de aanloop naar de verkiezingen te voorkomen. Adviseur Panitan zegt dat Prawit zich zorgen maakt omdat politieke activiteiten meer complex zijn vanwege de beschikbaarheid van technologische mogelijkheden. (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2)

– Een andere vergadering met politieke partijen is belegd door de Kiesraad op 22 november. De nieuwe partij Future Forward zegt dat de bijeenkomst een voorwendsel kan creëren om de verkiezingen uit te stellen. De Kiesraad kan de klachten van de partijen over beperkende regels en de beperkte voorbereidingstijd voor de verkiezingen als excuus gebruiken voor uitstel, zegt FF-leider Thanathorn. (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2)

– De Thaise cuisine wordt bedreigd door buitenlandse invloeden, vindt het ministerie van Cultuur. Het wil de authentieke Thaise keuken behouden. Het voornemen is een nieuwe poging een masterplan te ontwikkelen ‘to promote and preserve Thai food wisdom’ dat tussen 2020 en 2024 uitgevoerd moet worden.

Minister Vira (Cultuur) zei gisteren: ‘De Thaise culinaire kunst, uniek in de bereiding van recepten die generaties zijn doorgegeven, moet beter beschermd worden tegen buitenlandse invloeden die nu het uiterlijk en de smaak van bepaalde lokale gerechten veranderen. Hoewel aantrekkelijk voor veel gastronomen, vormen fusion foods een bedreiging voor de authentieke Thaise cuisine wat kan leiden tot het geleidelijk verdwijnen van enkele unieke Thaise gerechten.’

De minister zei dat na een bijeenkomst waarop een panel is gevormd dat een plan gaat opstellen voor behoud van de Thaise cuisine en ’s lands voedselcultuur.

– Laatste bericht. De Thailand Nursing and Midwifery Council gaat verpleegsters helpen die werkweken van meer dan 40 uur maken, waardoor hun gezondheid achteruit loopt wat een risico voor patiënten kan opleveren.

Krisada Sawaengdi, lid van de raad, zegt dat verpleegsters vaak ‘gedwongen’ worden lang te werken zonder rusttijden vanwege een tekort aan medisch personeel. Ze moeten overwerken, zowel op vrijwillige als niet-vrijwillige basis, en soms maken ze werkdagen van 16 uur. De raad wacht op een uitnodiging van de permanent secretaris van het ministerie van Volksgezondheid voor overleg.


 

Bangkok Art Biennale vermag me niet te boeien (2)

5 november – ‘Genetic manipulation’ heet deze installatie, een van de inzendingen op de Bangkok Art Biennale die verspreid over de stad werk van zeventig kunstenaar uit 33 landen toont. Maker is de Indonesische kunstenaar Heri Dono, bekend vanwege zijn inpassing van het traditionele wajang poppentheater in contemporaine werken.

Guru, het vrijdagmagazine van Bangkok Post, waaraan ik de foto ontleen, noemt het een ‘humoristisch en satirisch interactief stuk, bedoeld als commentaar op bedilziek en onderdrukkend cultureel beleid’.

Satirisch? Zeker. Humoristisch? Misschien. Ik zou het zelf omschrijven als een vlijmscherpe waarschuwing tegen de gevaren van het manipuleren met genen, waardoor in dit geval creaturen zijn ontstaan die half ‘mens’ en half dier zijn.

Mens tussen aanhalingstekens want de gezichten zijn net zo uitdrukkingloos als die van een barbiepop. De vijf gemanipuleerden hebben de voeten van een komodovaraan, een van de bekendste hagedissoorten die ook in Thailand voorkomt.

De installatie gaat vergezeld van ventilatoren die door bezoekers met een druk op de knop geactiveerd kunnen worden [buiten beeld], maar wat het effect van de luchtstroom is, meldt het berichtje niet. Het bevat ook geen commentaar van de maker, zoals bij Alien Capital, de installatie waarmee ik mijn mini-serie van drie opende (zie NuT van zaterdag). Wel van twee kijkers.

Claire (31) zegt: ‘Het is een stuk dat het publiek het gevoel geeft er deel van uit te maken, waardoor het meer is dan een schilderij aan de muur.’ Beal (33) noemt het ‘een beetje griezelig en vreemd’. ‘Ze zien er als robot demonen uit met betekenisloze gezichtsuitdrukkingen.’ (Bron: Guru, Bangkok Post, 2 november)

Commentaar: NACC is schoothondje van regime

5 november – ’t Is om moedeloos van te worden: de horlogeaffaire waarin vice-premier Prawit is verwikkeld. Maar waarom zouden we moedeloos worden? Dat weten we toch al lang. Sommige mensen in Thailand zijn untouchable en Prawit, bijgenaamd de Big Brother van het kabinet, is er een van. Die zal nooit zijn hoofd in de schandpaal hoeven steken omdat hij iets nagelaten heeft wat hij had moeten doen en omdat zijn verweer geen hout snijdt.

Mijn trouwe lezers hoef ik niet uit te leggen waarover het gaat. De afgelopen week kwam de affaire weer in het nieuws, want de NACC maakte bekend documentatie te hebben ontvangen van buitenlandse horlogebedrijven die een licht kan werpen op de horlogeverzameling van vice-premier Prawit.

Mooi, denk je dan, dan kan de zaak afgewikkeld worden, maar niet dus. De NACC zei  een conclusie in de not too distant future te verwachten, hetgeen Thais is voor met sint-juttemis. De vraag is trouwens waarom de NACC Prawit’s familie niet om dezelfde informatie heeft gevraagd die nu uit het buitenland is gekomen. Dat zou de zaak aanzienlijk versneld hebben. Nu wekt de Kiesraad de indruk de zaak eindeloos te willen rekken. De affaire duurt trouwens al elf maanden, want dateert van december vorig jaar (zie foto).

Bangkok Post wijdt er maar weer eens een commentaar aan. Een vilein commentaar want verwijt de Kiesraad het schoothondje van de regering te zijn. Goed gezegd BP! Maar jullie en de bevolking weten dat al lang en weten ook dat Prawit de nederlaag wordt bespaard van een veroordeling omdat hij verzuimd heeft zijn horlogeverzameling van 25 dure horloges te vermelden in zijn (voor kabinetsleden en hoge ambtenaren verplichte) vermogensverklaring. Dat het er 25 zijn, ontdekte de  muck-raking CSI-LA Facebook account bij het doorspitten van fotoarchieven.

Prawit heeft gezegd dat hij de horloges had geleend van een vriend en heeft teruggegeven. Maar die vriend is overleden, dus kan dat niet bevestigen. En zoo gaat alles z’n gangetje en wee hem die vraagt waarom? (Nescio, Titaantjes) (Zie verder de pagina Corruptie 5)

Nieuws van de website 5 november

• Boeren krijgen in november en december hulp van het ministerie van Handel dat oogstmachines tegen een redelijke prijs verhuurt om de rijst tijdig van het land te halen. Voordeel van een snelle oogst is dat de rijst van betere kwaliteit is en meer geld oplevert. Particuliere eigenaren van oogstmachines mogen ze tegen de laagst mogelijke prijs verhuren, aldus regeringswoordvoerder Buddhipongse.

Naar verwachting zullen de rijstprijzen dit jaar een recordhoogte bereiken, zegt Buddhipongse. Premier Prayut denkt dat ze hoger dan vorig jaar zijn. Hij heeft alle diensten opgedragen de boeren voor te lichten over duurzame teeltmethodes zodat ze het hele jaar van een inkomen verzekerd zijn.

De hom mali aromatische rijst, Thailand’s paradepaardje, is vermoedelijk goed voor 16.000 tot 17.000 baht per ton en op sommige plaatsen zelfs 18.000. Ook de andere rijstsoorten scoren volgens Buddhipongse hoge prijzen. (Zie ook de pagina Rijst 4)

• Een meerderheid van de respondenten in een peiling van het National Institute for Developmenrt Administration (Nida Poll) zegt de video Prathet Ku Mee (What My Country’s Got) niet gezien of gehoord te hebben (58,14 procent) en de meesten zeggen er onverschillig tegenover te staan. Van degenen die de video niet kennen is 50,68 procent van plan ‘zeker’ niet te kijken, slechts 20,77 procent wil het alsnog doen.

Van degenen die de song hebben gehoord, zegt 51,61 procent dat de tekst waarheden over de Thaise samenleving en politiek bevat, 39, 66 beschouwt de song als sociaal en politiek sarcastisch, 10,82 procent vindt de tekst aanstootgevend en 7,78 procent vindt hem te pessimistisch over Thailand, om enkele percentages te noemen.

• Een personenbusje is zaterdagnacht in Thoen (Lampang) tegen een boom in de middenberm van snelweg 1 gebotst waardoor de bestuurder en negen passagiers gewond raakten van wie twee ernstig. Het busje was onderweg van Samut Prakan naar Ko Kha in Lampang. Vermoedelijk was de bestuurder in slaap gevallen. De twee zwaargewonden zijn eerst in het Thoen ziekenhuis opgenomen en daarna overgebracht naar het Lampang ziekenhuis.

• Het provinciaal meteorologisch kantoor van Narathiwat heeft gewaarschuwd voor overstromingen, grondverschuivingen en overstroomde rivieren, nadat het de afgelopen vier dagen in de zuidelijke provincie zwaar heeft geregend en al gebieden onder water staan getuige de foto. Het waterpeil staat in de drie grote rivieren, Sungai Kolok, Sai Buri en Bang Rana, 1 meter onder de oevers en stijgt 5 tot 6 centimeter per uur.

Zodra de Sungai Kolok buiten haar oevers treedt, stromen drie districten onder water, met name twee tambons. Ook drie andere districten bevinden zich in de gevarenzone. Daar dreigen overstromingen en grondverschuivingen.

Honderden kleine en middelgrote vissersboten in Muang en Tak Bai kunnen niet uitvaren daar de golven op zee 2 tot 3 meter hoog zijn.

• Een meisje van negen maanden is het veertiende slachtoffer in de regio Patani en Yala dat is overleden aan mazelen. Het ziekenhuis van Pattani maakte zaterdag bekend dat ze aan mazelen en longontsteking, een bekende complicatie bij mazelen, was overleden.

Zaterdag was ze opgenomen in het ziekenhuis van Yarang en later naar het provinciaal ziekenhuis gestuurd vanwege haar ernstige conditie. Het meisje kon niet gevaccineerd worden omdat ze al ziek was.

Een vaccinatie tegen mazelen bestaat uit twee injecties: een wanneer het kind negen maanden is, de tweede twee jaar en zes maanden. De ziekte brak in juni uit. Artsen haasten zich alle kinderen in de regio te vaccineren. Ze verwachten daarmee verdere verspreiding te kunnen voorkomen.

• Een Chinese vrouw van 22 en een Canadees van Chinese oorsprong (35) zijn zaterdag op Suvarnabhumi aangehouden omdat ze bagage van passagiers hadden gestolen. Ze stonden op het punt naar Hong Kong te vertrekken maar kwamen niet verder dan het bureau van de luchthavenpolitie.

Het tweetal had drie tassen van het dure merk Rimowa van de bagageband gehaald. In hun hotelkamer in Ratchathewi vond de politie meer gestolen tassen. Uit gegevens van het Immigration Bureau blijkt dat ze dertig trips naar Thailand hadden gemaakt. Ze hadden het vooral gemunt op Rimowa tassen, die ze voor 30.000 à 50.000 baht verkochten.

• En nu maar hopen dat van uitstel afstel komt, dan zijn de dorpelingen en milieuactievoerders die zich verzet hebben tegen de aanleg van een betonnen weg door nationaal park Kaeng Krachan in Phetchaburi weer gelukkig. Onder druk van protesten heeft de boswachterij besloten het project uit te stellen en eerst met alle partijen te overleggen.

De tegenstanders wijzen erop dat geen milieu-effectrapportage is verricht. Ze vrezen dat de weg een racebaan wordt, die dierenlevens gaat kosten. Het hoofd van het nationaal park is daar niet bang voor, want het is een bochtige weg, bovendien met eenrichtingsverkeer. Hij verdedigt de vervanging van de onverharde weg door een betonnen als een maatregel die de veiligheid ten goede komt en patrouilles een gemakkelijker toegang tot het gebied verleent.

• Spelers en functionarissen van Leicester City FC zijn zondag in Thailand gearriveerd om de uitvaart van de bij een helikoptercrash omgekomen clubeigenaar Vichai Srivaddhaprabha bij te wonen. Zaterdag speelde het team weer een voetbalwedstrijd nadat een geplande wedstrijd tegen Southampton een week eerder was afgelast.

De Britten arriveerden met een chartervlucht op Don Mueang van waar ze per bus naar Wat Debsirindrawas werden gebracht waar zaterdagmiddag de rituele wassing plaatsvond.

‘Iedere speler wilde bij de begrafenis zijn’, zei doelman Kasper Schmeichel. ‘We zijn blij dat we vandaag gekomen zijn na een behoorlijk zware wedstrijd [zaterdag tegen Cardiff City] die we gewonnen hebben en de familie tot eer strekt. Het was een emotionele dag. We zijn blij dat we drie punten voor hem hebben gewonnen.’

‘Mensen die invloed op je hebben, kom je maar zelden tegen. Hij had een grote invloed op mijn leven. Je kunt aan de reacties zien dat dit voor velen gold. Ik ben heel erg blij hem gekend te hebben.’

Beheersing Engelse taal 11 plaatsen gezakt op ranglijst

5 november – Niet iets om trots op te zijn, integendeel om je rot over te schamen: Thailand is op de EF English Proficiency Index 2018 elf (!) plaatsen gezakt. Op de lijst met 88 landen, waar Engels niet de moedertaal is, staat Thailand nu op de 64e plaats. ‘s Lands score bedraagt 48,54 tegen 49,7 in 2017. Beide scores worden beschouwd als low proficiency (geringe beheersing).

De index, opgesteld door de in Zwitserland gevestigde taalschool Education First, is gebaseerd op de testgegevens van 1,3 miljoen volwassenen die de EF Standard English Test (EF SET) hebben gemaakt.

Zweden bekleedt dit jaar de toppositie, Nederland vorig jaar aan top naar de tweede plaats verbannend. Singapore staat op de derde plaats, gevolgd door Noorwegen en Denemarken. Hekkesluiter is Libië met een score van 39,64 achter Irak, Oezbekistan en Cambodja (42,8 punten).

Bij de Aziatische landen staat Singapore aan top, gevolgd door de Filipijnen (14e plaats), Maleisië (22), India (28), Hong Kong (30), Zuid-Korea (31), Vietnam (41), Macau (44), China (47), Taiwan (48) en Japan (49).

Een van de conclusies die Education First trekt, is dat de beheersing van de Engelse taal in Azië niet verbeterd is ondanks grote investeringen in het taalonderwijs. Nieuwe correlaties wijzen erop dat landen met een betere score meer egalitair zijn. Vrouwen doen het overal beter dan mannen; de kloof tussen beide seksen is sinds 2016 verbreed.

Minister Teerakiat (Onderwijs) noemt de ontwikkeling van de Engelse taalvaardigheden van Thaise leerlingen ‘cruciaal’. ‘Die behoeft verbetering. Elke Thaise leerlingen krijgt op de lagere en middelbare school minstens 12 jaar Engelse les, maar de meesten zijn niet in staat in het Engels te communiceren’, een behoorlijk gratuite opmerking als ik zo vrij mag zijn om op te merken. In de horeca en 7-Eleven kom ik zelden Thai tegen die meer dan een paar woorden Engels begrijpen, laat staan spreken.

Teerakiat ziet twee uitdagingen: de beheersing van de Engelse taal van onderwijzers moet aangepakt worden en hun lesmethode behoeft verbetering. Die bestaat [mijn formulering] uit het leren van grammaticaregels en woordjes uit het hoofd leren in plaats van communicatie, zodat de meeste leerlingen geen gesprek in het Engels kunnen voeren. Volgens hem hebben veel Thaise leerlingen ook een hekel aan Engelse les.

Het in 2015 begonnen samenwerkingsproject van Onderwijs en de British Council, gericht op Thaise leraren Engels, lijkt weinig succes te hebben. 17.000 van de 40.000 leraren zijn getraind om meer de nadruk te leggen op conversatie. Maar ik vermoed dat de EF SET dat helemaal niet meet, dus misschien is de situatie toch minder somber dan uit de Zwitserse index blijkt. (Zie verder de pagina’s Onderwijs 2)

Toenemend misbruik van ouderen ergert NHRC

5 november – Ik ben vandaag Nieuws uit Thailand begonnen met bovenstaand bericht omdat het onderwerp me relevanter lijkt voor mijn doelgroep dan de opening van de krant, een Special Report (achtergrondverhaal) over toenemende verwaarlozing en mishandeling van ouderen. Een zorgelijke ontwikkeling gezien de vergrijzing van de Thaise bevolking. De National Human Rights Commission (NHRC), die dit constateert, pleit voor krachtig beleid om de zorgen weg te nemen.

De NHRC doet zeven voorstellen om de rechten van 60-plussers beter te beschermen. Die hebben betrekking op hun behuizing en levensomstandigheden, gezondheidszorg, inkomen, werkgelegenheid, levenslang leren en veiligheid tijdens natuurrampen.

Misbruik en verwaarlozing waren onlangs de topics op een forum van de NHRC dat tot doel had meningen te verzamelen over de voorstellen van de NHRC. Die zullen worden voorgelegd aan de regering.

Thailand telt thans 11 miljoen senioren oftewel 16 procent van de totale bevolking van 66 miljoen.Verwacht wordt dat het land in 2021 de zogeheten ageing population status bereikt, wanneer 20 procent van de bevolking oud is. De NHRC heeft een strategisch plan 2017-2022 opgesteld en samen met overheidsdiensten informatie verzameld die door de regering gebruikt kan worden om wetten en regelingen te veranderen ter bescherming van de rechten van ouderen.

Sappasit Khumprapan, voorzitter van het Centre for the Protection of Children’s Rights Foundation, oppert het vormen van pleeggezinnen voor ouderen die misbruikt of verwaarloosd worden. ‘Misschien voelen ze zich niet op hun gemak bij hun eigen familie en willen hen niet tot last zijn. Dus denken we aan een pleeggezin of -tehuis door lokale gemeenschappen opgezet.’

Hij pleit voor financiële steun en richtlijnen, op te stellen door de regering, zodat de zorgverlening aan ouderen aan de eisen voldoet. Meer weten? Lees Rising abuse of elderly irks NHRC.

Ratchayothin onderdoorgang geopend

5 november – De Ratchayothin underpass (onderdoorgang) is vanochtend in gebruik gesteld door premier Prayut, drie maanden eerder dan gepland. De tunnel zal naar verwachting de verkeersstroom op de Ratchayothin, Phahon Yothin en Vibhavadi Rangsit Road, drie van de drukste wegen in Bangkok, aanzienlijk verbeteren. BP zet het bericht op de voorpagina met een foto, dus beschouwt het als een belangrijke gebeurtenis.

Bij de aanleg is een nieuwe constructiemethode gebruikt waardoor de bouwtijd verkort kon worden. Het is de derde onderdoorgang op de Ratchadaphisek Road na de Huai Khwang en Sutthisan onderdoorgangen, die bekend zijn bij uw redacteur, maar dit terzijde.

De opening van de vier rijstroken tellende onderdoorgang heeft kritiek opgeroepen van motorrijders die evenals elders in Bangkok er geen gebruik van mogen maken. Een groep motorrijders heeft opnieuw aan de bel getrokken het verbod dat ook geldt voor viaducten te schrappen.

Vierhonderd leden van de Plot Aek Chao Song Lo groep hebben gisteren aan de gemeentepolitie van de hoofdstad een petitie overhandigd met dat verzoek. Het verbod geldt voor 39 viaducten en 6 onderdoorgangen. Volgens adjunct-hoofd Panudeth van de Metropolitan Police Divison 2 geldt het verbod niet voor de nieuwe onderdoorgang.

Directeur Phanaphong van het academisch centrum voor verkeersveiligheid van de Road Safety Policy Foundation is een voorstander van het verbod voor onderdoorgangen, omdat motorrijders elke keer hun gezichtsvermogen moeten aanpassen wanneer ze de tunnel in en uit rijden. Bestuurders van grote voertuigen zouden hen ook over het hoofd kunnen zien, zegt hij. Automobilisten hebben ook de neiging het gaspedaal in te drukken als ze van een viaduct naar beneden gaan en dat levert eveneens de nodige risico’s op voor motorrijders.

Pheu Thai gooit zijn kont tegen de krib

5 november – Pheu Thai is weer eens lastig. De voormalige regeringspartij, in mei 2014 gewipt door het leger, weigert met de NCPO (junta) te praten over de opheffing van het verbod op politieke activiteiten, een verbod dat is ingesteld door premier Prayut op grond van artikel 44 van de interim-grondwet, het zogeheten dictators artikel.

PT vindt dat de Kiesraad de opheffing moet bespreken met de politieke partijen. Een gesprek met de NCPO is zinloos want die kan het verbod stante pede schrappen, zegt PT secretaris-generaal Phuntham.

Vooraanstaand PT-lid Chaturon wijst erop dat de Kiesraad verantwoordelijk is voor de verkiezingen. De NCPO dient de raad alle vrijheid en onafhankelijkheid te geven die ze nodig heeft.

Premier Prayut zei vorige maand dat de NCPO voorbereidingen treft voor een bijeenkomst met de politieke partijen over het verbod. Een bron in het Governement House lekt dat het verbod op 26 november wordt ingetrokken en hij herhaalt de al vaak genoemde verkiezingsdatum van 24 februari.  Parlementskandidaten dienen minimaal 90 dagen voor die datum lid te zijn van een politieke partij.

Adjunct-partijleider Ong-art (Democraten) vindt dat het verbod snel moet worden ingetrokken. ‘De atmosfeer van de Thaise politiek zal dan helderder zijn en het vertrouwen van de mensen neemt toe.’

Ander politiek nieuws. Vanmiddag maakt de Palang Pracharath partij haar trainingscursus bekend en donderdag wordt een PR-team geïntroduceerd. Zoals bekend wil PPP Prayut steunen wanneer hij na de verkiezingen zou terugkeren als premier.

Suthep Thaugsuban van de Action Coalition for Thailand was gisteren in Aranyaprathet (Sa Kaeo) om leden te werven. Het district is een bolwerk van Pheu Thai veteraan Sanoh Thienthong. (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2)

Kort nieuws maandag 5 november

– Engeland’s iconische voetballer, de legendarische nummer 7 van Manchester United [woordkeus BP] David Beckham, heeft gisteren een warm welkom gekregen in Bangkok. Hij was naar Thailand gekomen om de 80e verjaardag te vieren van AIA Thailand, de verzekeringsmaatschappij waarvan hij ambassadeur is.

Beckham, inmiddels voorzitter van de Inter Miami FC in de VS, gaf een korte voetbaltraining en hield een toespraak voor honderd jonge voetballertjes tijdens de AIA Football Clinic for Youth with Leading Coaches. In BP een interview met hem, zie Warm welcome for Beckham in Bangkok.

– Ik vind het altijd jammer dat ik foto’s geplaatst in een zogeheten fotobericht (foto met uitgebreid fotobijschrift) nooit kan overnemen want die worden niet geplaatst op de website. Dus moet u het vandaag zonder foto doen van een vloot van traditionele boten op de Chao Phraya die de historische route, 250 jaar geleden gevolgd door koning Taksin de Grote en zijn soldaten op weg naar Wat Ku in Nonthaburi, naspeelt. Daar verzamelde hij zijn troepen alvorens de oude hoofdstad Ayutthaya te heroveren op de Birmezen. Indrukwekkende foto, maar helaas niet beschikbaar.

– Op pagina 2 een achtergrondverhaal over de strijd tegen de internationale misdaad en in het bijzonder Thailand’s reputatie als veilige vluchthaven voor dit geboefte. De Crime Suppression Division (CSD) gaat de samenwerking met haar counterparts in het buitenland versterken om er paal en perk aan te stellen door het vormen van een opsporingsnetwerk.

CSD-hoofd Jirabhop zegt: ‘Internationale samenwerking is een van de meest effectieve middelen om de transnationale misdaad te bestrijden daar het voor de Thaise politie onmogelijk is dit op eigen houtje te doen.’ Geïnteresseerd? Lees Cops take new tack as crime goes global.

– De Dental Council dreigt haar verzet tegen de nieuwe Radiation and Nuclear Regulation Act te hervatten, want de NLA (National Legislative Assembly, het door de junta benoemde parlement) heeft nog steeds niet het wetsvoorstel behandeld sinds het vijf maanden is goedgekeurd door het kabinet.

Heb er al eerder over geschreven: de tandartsen verzetten zich tegen de eis van het aannemen van een radioloog om de röntgenmachines die door hen worden gebruikt, te bedienen. Niet nodig, zeggen ze, want de hoeveelheid straling is miniem.

Een groep van 41 NLA-leden is het met de tandartsen eens en heeft een amendement op de wet voorgesteld. Voorzitter Paisal van de Dental Council vreest dat het wetsvoorstel aangehouden blijft tot een nieuwe regering is gevormd. In dat geval zouden ze tot die tijd hun machines niet kunnen gebruiken.

– Laatste volgens mij overbodig bericht. De bevoegdheid om de verkiezingsdatum vast te stellen rust bij de Kiesraad en niet bij de regering, zoals de vorige grondwet voorschreef. Dit zegt woordvoerder Chartchai van de grondwetcommissie. De verandering is vastgelegd in de nieuwe grondwet van 2017. Zijn opmerking is een reactie op verwarring die is gerezen over wie verantwoordelijk is.


 

Minuut stilte voor de wedstrijd Manchester-City tegen Fullham in het Etihad stadion in Manchester.

Even een omissie goedmaken

4 november – Gisteren besteedde ik 1 regel aan de opening van de krant, maar vergat helemaal erop terug te komen. Bij dezen dus.

Het aantal buitenlanders met een verlopen visum is teruggelopen naar nul komma nul, dankzij een klopjacht die in oktober is begonnen. Dat zegt commissaris Surachate Hakparn, bijgenaamd Big Joke, hoofd van het Immigration Bureau. Maar veel waarnemers [?] vinden die bewering onwaarschijnlijk.

Niettemin zijn de cijfers indrukwekkend. In de operatie X-Ray Outlaw Foreigner zijn op 5.071 plaatsen 3.501 buitenlanders aangehouden, die hun verblijfsduur hadden overschreden. Ze hielden zich onder andere bezig met romance scams, creditcard fraude en drugssmokkel. Bij romance scams worden vrouwen online benaderd met mooie praatjes en geld afhandig gemaakt.

Surachate zegt: ‘Overstayers worden gedeporteerd en hun naam wordt op een zwarte lijst geplaatst, zodat ze niet kunnen terugkeren.’

De laatste klopjacht kende drie high-profile (opvallende) zaken. De politie arresteerde de Pakistaan Khalat Bari (52) die ervan verdacht wordt een terrorist uit India, ene Jagtar Singh Tara, onderdak te hebben verleend. Tara is een van de zes militanten, veroordeeld voor de moord op Punjab minister Beant Singh in 1995. Hij ontsnapte in 2004 samen met drie gedetineerden uit de gevangenis door een tunnel te graven.

Nadat hij zich enkele jaren in Pakistan verborgen had gehouden, vluchtte hij in oktober 2014 naar Thailand. In januari 2015 werd hij aangehouden en uitgewezen naar India. Eigenaar Bari van het huis in Chon Buri waar hij verbleef, werd eveneens aangehouden. Die werd later vrijgelaten op borgtocht en ontvluchtte Thailand.

De politie arresteerde Bari maandag, nadat ze getipt was dat hij was teruggekeerd naar Pattaya, zijn basis om contact te houden met terroristische netwerken in Pakistan, Afghanistan en Maleisië.

Hij wordt ervan verdacht verdachten van terrorisme valse reisdocumenten te verstrekken, accommodatie te regelen, vliegtuigtickets te kopen en geld naar het buitenland over te maken. Hij wordt door de politie van Pattaya verhoord.

De andere twee opvallende zaken betreffen een Duitser die in Duitsland werd gezocht voor drugshandel en een vrouw uit Ethiopië plus een Thai die buitenlandse vrouwen ronselden om als prostituee te werken. In het hotel waar ze werden aangehouden, trof de politie elf hoertjes aan. De dames uit Oezbekistan waren niet goedkoop: een wip kostte 3.800 baht, maar misschien leverden ze kwaliteit. Ze waren geen slachtoffer van mensenhandel, zegt het ministerie van Sociale Zaken.

Terug naar de verlopen visa. Surachate zegt dat er eind 2017 100.000 buitenlanders waren wier visum was verlopen.

De tweede omissie die ik wil goedmaken betreft Vichai. De sportbijlage besteedde gisteren vier (!) pagina’s aan zijn overlijden. Veel foto’s onder andere van de triomftocht die Leicester City FC in 2016 door Bangkok voerde, nadat de club tegen de verwachtingen in de Premier League had gewonnen. Om eens een cliché te gebruiken: je kon langs de gevolgde route over de hoofden lopen. Helaas is de foto niet beschikbaar.

Legerleider: Dienstplicht wordt niet afgeschaft

4 november – De nieuwe legerleider laat er geen twijfel over bestaan: de dienstplicht wordt niet afgeschaft, maar hij belooft wel dat dienstplichtigen worden behandeld als hun ‘jongste broertje’. Donderdag tot zaterdag vond de jaarlijkse loting plaats voor de dienstplicht. De man op de foto kan zijn geluk niet op want hij trok een zwarte kaart hetgeen betekent dat hij niet in dienst hoeft.

Apirat Kongsompong zegt dat de oproep om de dienstplicht af te schaffen alleen van een kleine groep mensen komt die soms gedreven worden door politieke motieven. ‘Ieder land heeft soldaten. Een land zonder soldaten is zwak. Waarom zien we soldaat worden niet als een baan?’

De meeste tegenstanders pleiten voor een vrijwilligersleger, zeker nu steeds meer jongeren zich vrijwillig aanmelden vanwege de verbeterde wedde en andere voorzieningen. Maar aantallen noemt het websitebericht niet. Ook niet van het aantal jongeren die dit jaar worden gerekruteerd voor de drie strijdmachtonderdelen.

Naar aanleiding van enkele incidenten waarbij rekruten om het leven kwamen, zegt Apirat dat straffen op de juiste wijze gegeven moeten worden en moeten passen bij de aanleiding. Hij wijst er ook op dat een nieuwe regeling van kracht is geworden die voorziet in goed voedsel (rats, kuch en bonen), hygiënisch sanitair, behoorlijke leefomstandigheden en adequate accommodatie. (Bron: website BP, 3 november)

Toerisme: Minister Weerasak streeft naar kwaliteit

4 november – Op het ministerie van Toerisme en Sport waait een nieuwe frisse wind. Jarenlang was de aandacht uitsluitend gericht op aantallen en kon elk jaar tevreden gemeld worden dat het toerisme weer was toegenomen. Maar met de nieuwe man aan het roer, Weerasak Kowsurat, is dat afgelopen. ‘Ik richt me niet op zowel aantallen als inkomsten. Ik wil het fundament van het toerisme veranderen en de gehele industrie verbeteren, zowel op macro als micro niveau.’

Simpel gezegd: geen kwantiteit, maar kwaliteit en daar ontbreekt het vaak aan in de sector. Thailand’s toeristische bestemmingen dienen zich te onderscheiden doordat ze kwaliteit bieden. Dat is de missie die Weerasak vanaf de eerste dag dat hij minister werd, nastreeft.

Vorig jaar steeg het aantal buitenlandse toeristen naar 35 miljoen. Ze waren goed voor 2 biljoen baht, ruwweg 20 procent van het bruto binnenlands product, dus vormden een belangrijke economische motor. Maar de minister benadrukt dat voor hem het toerisme niet langer een rol speelt als economische motor. In plaats daarvan dient het toerisme gebruikt te worden als een middel om de schrijnende inkomensongelijkheid tussen stedelingen en plattelanders te verkleinen.

Weerasak’s eerste daad was het ambtenarenapparaat te laten nadenken over de milieugevolgen van massatoerisme op de belangrijkste bestemmingen. De verantwoordelijke autoriteiten vroeg hij na te denken over de vraag hoe het milieu zou verbeteren wanneer ze in staat waren de hoeveelheid afval terug te dringen en bijvoorbeeld toeristen hun eigen flesje water te laten meenemen.

Weerasak opperde het idee het aantal bezoekers aan enkele populaire nationale parken te beperken of de parken een tijdje te sluiten zodat ze zich konden herstellen. Nog belangrijker was zijn voornemen een eind te maken aan illegale praktijken en foute bedrijven op een soft-power manier. Daarmee werd midden 2017 op Koh Phi Phi een begin gemaakt.

De minister en betrokken diensten vroegen bedrijven hun faciliteiten en dienstverlening te verbeteren. Openbare ruimtes, zoals wandelpaden en stranden werden schoon gemaakt en sommige lokale gangsters hadden het nakijken.

Weerasak: ‘Ik heb hen [betrokken bedrijven in de sector] bezocht en aangespoord naar drie dingen te luisteren: luister naar de natuur, luister naar de lokale bevolking en luister naar geld. Geld of zaken is het laatste om rekening mee te houden. Niemand is gevangen gezet; in tegendeel: ze zijn blij met mijn pogingen.’

Tot zover de belangrijkste punten uit het nogal lijvige profiel in BP van de nieuwe man. Het toerisme lijkt in goede handen bij hem, maar zoals altijd geldt: geen woorden maar daden. Voor het gehele artikel klik op Refining tourism’s essentials. (Bron: BP, 3 november)

Nieuws van de website 4 november

• Mooie bolide, vindt u niet? Maar rijden doet de wagen niet, want de importeur die de wagen het land heeft binnen gesmokkeld, heeft de motor onklaar gemaakt. Importeurs gebruiken die truc om een leuk financieel voordeeltje te behalen. Ze laten de wagen in beslag nemen door de douane en kopen hem op wanneer die door de douane wordt geveild.

Andere gegadigden doen geen bod, want hebben geen belangstelling voor een defecte wagen. Vervolgens worden de verwijderde onderdelen terug geplaatst en wordt de wagen tegen marktprijs verkocht. Slim systeem, winst verzekerd.

De douane wil nu aan die praktijk een eind maken. De wagens gaan niet meer geveild worden, maar worden vernietigd. Dat de douane geld misloopt, neemt ze blijkbaar voor lief.

Het Customs Department buigt zich ook over een verzoek van importeurs om de aftrekpost voor uitgaven te verhogen want die zijn de afgelopen jaren verminderd. Aftrekbare uitgaven worden door de douane in de benchmark price (referentieprijs) opgenomen bij het berekenen van de importheffing. De benchmark price is gebaseerd op de winkelprijs in het land van herkomst minus BTW en een bepaald percentage.

• Op de Ban Tanyong Dalor markt in Yaring (Pattani) zijn vrijdagavond twee rangervrijwilligers doodgeschoten. De rangers hadden tot taak de drukbezochte populaire vlooienmarkt te bewaken. Vier mannen op twee motorfietsen die zich voordeden als koper, namen hen op korte afstand onder vuur en gingen er met hun twee geweren vandoor.

• De provinciale bestuursrechtbank van Songkhla heeft bepaald dat de moslimleerlingen op de kindergarten van Wat Noppawongsaram in Pattani een hijab naar school mogen dragen zonder dat ze gestraft worden.

De toestemming geldt totdat de rechtbank een besluit heeft genomen over het verzoek van de ouders van twintig leerlingen die het verbod van de boeddhistische school op het dragen van de hoofddoek steunen. Zij staan erop dat hun kinderen volgens de traditie gekleed gaan. Ze zeggen gesteund te worden door de grondwet.

• De Courts of Justice spelen in op het Thailand 4.0 beleid met een nieuwe website die aankondigingen en de voortgang van zaken bevat, documenten, benoemingen van bewindvoerders, executeurs testamentair, registratie van kinderen of anderen, waarvan sommige zaken normaal een publicatie gedurende een bepaalde tijd in kranten vereisen.

De website heeft een zoekfunctie gebaseerd op Google zodat namen van partijen en nummers van rechtbankzaken snel gevonden kunnen worden. Om de privacy van partijen te beschermen worden gegevens automatisch na zes maanden gewist tenzij rechtbanken anders beslissen.

• Een brand in de Ao Kung baai in Thalang (Phuket) heeft een luxe catamaran zaterdagmiddag volledig verwoest. De negen passagiers kwamen er zonder kleerscheuren vanaf. Zij zijn door vissersboten terug naar de vaste wal gebracht. De brand brak uit tijdens een zware onweersbui, waarbij het jacht door de bliksem werd getroffen.

• Een Duitser (26) die in eigen land wordt gezocht voor drugshandel is maandag in Bangkok gearresteerd door de Immigratie politie. De man wordt ervan verdacht lid te zijn van een bende die verschillende soorten drugs online via het dark web te koop aanbiedt en betaling vraagt in cryptovaluta. Nadat zijn medeplichtigen in Duitsland waren gearresteerd, vluchtte de man in januari naar Thailand. Zijn visum verliep een maand later. (Zie verder het bericht Even een omissie goed maken)

• Tal van beroemdheden trokken zaterdag naar Wat Thep Sirintharawat in Bangkok voor de rituele wassing van Vichai Srivaddhanaprabha. Aanwezig waren onder anderen vice-premier Prawit, CP groepsvoorzitter Dhanin Chearavanont, Thailand’s rijkste man, de Thaise voetballegende Kiatisak Senamuang en Toon Bodyslam, bekend van zijn liefdadigheidsmarathon van Zuid- naar Noord-Thailand. Toon vertelde dat Vichai een donatie van 100 miljoen baht had gegeven.

Na de wassing begonnen boeddhistische monniken te reciteren, waarmee ze dagelijks tot vrijdag zullen doorgaan. Het lichaam wordt over 100 dagen gecremeerd, een gebruik waarvan ik toch eens moet uitzoeken wat de betekenis ervan is.

• Mooie drugsvangst afgelopen maandagnacht in Chiang Rai. Een team van militaire rangers, soldaten, manschappen van de Mekong Riverine Unit van de marine (foto) en lokale ambtenaren onderschepte op een weg langs de Mekong 14,6 miljoen methamphetamine tabletten die vervoerd werden met twee pickup trucks. De smokkelaars wisten dankzij de duisternis allemaal te ontkomen.

Nog een drugsvangst in Chiang Rai. Vrijdagnacht onderschepte de politie bij een hotel in tambon Thasud 900.000 speed pillen en 3 kilo crystal meth en arresteerde twee smokkelaars, nadat ze de smokkelroute door een bos had verkend waarover ze getipt was. Tijdens een kort vuurgevecht raakte één gewond.  De ander probeerde ook te vluchten, maar viel over prikkeldraad.

In Ayutthaya nam een team van soldaten, politie en ambtenaren van de Narcotics Control Board in een huis 12,5 miljoen aan contant geld in beslag alsmede 10 miljoen meth pillen en 100 kilo crystal meth.

Legercommandant Apirat heeft opdracht gegeven voor een verhevigde jacht op drugs vanaf volgende maand tot januari, daar verwacht wordt dat de smokkel toeneemt. De operatie, waarbij de 2e en 3e Legerkorpsen en de marine samenwerken, concentreert zich op de Mekong.

Leicester City fans ontrollen een gigantisch groot spandoek tijdens de eerste match zaterdag na Vichai’s dood tegen Cardiff City. De club won met 1-0 in een emotionele wedstrijd.

Wat biedt de krant vandaag?

4 november – Evenals gisteren domineert koning Vajiralongkorn vandaag de voorpagina van BP. De halve voorpagina boven de vouw wordt in beslag genomen door een foto waarop hij, gevolgd door de niet onaantrekkelijke prinses Bajrakityabna en dito prinses Sirivannavari [een van de twee is gesneuveld want de foto toont er maar één] naar de fotograaf kijkt en zijn hand opsteekt.

Ze zijn op weg naar Wat Suthat Thepwararam in Phra Nakhon (Bangkok) om er monniken in de nieuwe kleren te steken ter gelegenheid van het einde van de boeddhistische vastentijd.

Het is een zogeheten fotobericht (foto met uitgebreid bijschrift), dus niet geplaatst op de website. Verder op de voorpagina drie ankeilers, waarin alvast een tipje van de sluier wordt opgelicht van drie artikelen verderop in de krant en het B.Magazine.

Opening is een achtergrondverhaal over landbouwschulden. Het probleem is niet dat er te weinig financieringsbronnen zijn, maar dat er te veel gemakkelijke financieringsbronnen zijn.

Pagina 2 blikt in de Big Issue terug op een speech die ‘ex-Voldemort* ideoloog’ Somkid, de derde vice-premier bijgenaamd de economische tsaar van het kabinet, heeft gehouden tijdens een bijeenkomst van captains of industry. Hij voorspelde dat de nieuwe premier erg gaat lijken op de man die nu aan het roer staat. Het is niet te hopen, want er valt weinig lol te beleven aan die droogkloot [mijn woorden] Prayut.

Verder op de 2 de vaste rubrieken They said it, Milestones, Losers, Winners  en The week ahead. Drie quotes hebben te maken met de Rap Against Dictatorship, de hiphop song die zoveel stof heeft doen opwaaien, en de tegenrap Thailand 4.0 van de regering met een slaapverwekkende tekst. Prayut zei erover: ‘It’s good to hear a rap song with appropriate lyrics.’ De makers denken niet dat ze een grens hebben overschreden, zijn ook nog niet voor de rechter gesleept. Ik gok erop dat de zaak als een nachtkaars uitgaat.

Op pagina 3 en 4 vijf nieuwsitems, waarvan twee al genoemd in Nieuws van de website (dienstplicht en hijab) en de rubriek Newsbites met drie kortjes.

De zondagrubriek Urban Life beslaat de gehele pagina 5 met een achtergrondverhaal over het district Klong San in Bangkok, een wijk waarin wolkenkrabbers als paddenstoelen uit de grond schieten en die ontsloten gaat worden met een monorail. De krant kopt High-rise condos put forgotten neighbourhood back on the map.

* Voldemort, ook wel Heer Voldemort, Heer van het Duister, Jeweetwel en Hij-Die-Niet-Genoemd-Mag-Worden, is een personage uit de Harry Potter-serie van de Britse schrijfster J.K. Rowling. Hij is de ultieme vertegenwoordiger van het kwaad en wordt gezien als de aanvoerder van de Duistere Zijde. (Bron: Wikipedia)

Maar de boer hij ploegde voort*

4 november – Boeren die rijst verbouwen, zouden vermogend moeten zijn, want vorig jaar werd voor 174,5 miljard baht aan rijst verhandeld, wat 12,89 procent van alle landbouwgewassen is. Maar dat zijn ze niet. Ze hebben te maken met onzekerheden als het ongenadige weer, droogtes en overstromingen, fluctuerende prijzen en stijgende kosten, als gevolg waarvan ze onder schulden gebukt gaan. De regering heeft hulp verleend, maar die zet geen zoden aan de dijk.

Vorig jaar stegen de landbouwschulden van 2,4 biljoen baht naar 2,8 biljoen, aldus cijfers van het National Statistical Office (NSO). Van de 3,8 schuldenaren met overheidsleningen zijn 1 miljoen boeren, zegt het NSO.

In augustus verzamelden honderden boeren zich voor commerciële banken en de Bank for Agriculture and Agricultural Cooperatives en smeekten om hulp. De regering kwam hen tegemoet met schuldverlichting, maar de grote vraag is: hoe de schulden van boeren aan te pakken zodat ze voorgoed verdwijnen?

Tot zover mijn samenvatting van het openingsartikel van BP vandaag over de schuldenlast van boeren. In het artikel komt een van de demonstrerende boeren aan het woord en het bevat commentaren van deskundigen. Klik hier als u het hele artikel wil lezen. Maar verwacht geen antwoorden op die prikkelende vraag. (Zie verder de pagina Rijst 4)

* Regel uit De ballade van den boer, W.J.F. Werumeus Buning (1970).

Minister denkt na over aansluiting bij CPTPP

4 november – Minister Sontirat (Handel) denkt na, wat een verstandige houding is voor een bewindsman. Hij zegt dat door een team van het ministerie de voor- en nadelen worden bekeken van aansluiting bij de Comprehensive and Progressive Agreement for Trans-Pacific Partnership (CPTPP), die eind december van kracht wordt. Zes van de elf ledenlanden hebben die al geratificeerd.

Het CPTPP is een voortzetting van het Trans-Pacific Partnership nadat de VS zich eruit had teruggetrokken, want Trump moest niets hebben van het speeltje van Obama. Of de scherpe kantjes van het TPP er nu vanaf zijn, met name op het gebied van patenten, weet ik niet. Een goede analyse heb ik nog niet gelezen.

Het ministerieteam werkt bij zijn onderzoek samen met betrokken partijen en het houdt openbare forums om de mening van de bevolking te peilen. In augustus en september zijn al vijf forums gehouden die werden bijgewoond door 1.400 personen uit 40 provincies. Particuliere bedrijven spraken hun steun uit voor aansluiting, aldus Sontirat, maar boeren en enkele burgergroepen hebben geadviseerd uiterst voorzichtigheid te betrachten, want de overeenkomst kan negatieve gevolgen voor enkele sectoren hebben, waaronder de landbouwsector, en hun vermogen om in de markt te concurreren.

De CPTPP is een handelsovereekomst die een breed terrein bestrijkt, waaronder de goederenhandel, diensten, investeringen, kapitaalbewegingen, overheidsaanbestedingen, e-handel, intellectuele eigendomsrechten, concurrentiebeleid , werkgelegenheid en milieu.

De elf landen zijn Australië, Canada, Nieuw Zeeland, Chili, Peru, Mexico, Japan, Brunei, Maleisië, Singapore en Vietnam.

Leeszaal van de National Library of Thailand in Tha Wasukri.

Nationale Bibliotheek wordt digitale spil

4 november – Hoe waar de uitdrukking ‘Een foto zegt meer dan duizend woorden’ is, wordt overduidelijk geïllustreerd met bovenstaande foto. Hij toont de leeszaal van de National Library of Thailand in Tha Wasukri (district Dusit, Bangkok).

De 113 jaar oude bibliotheek wordt nog maar door tienduizend personen per maand bezocht. De bieb hoopt die trend te keren door de vorige maand geopende National Digital Library of D-library (van maandag tot vrijdag geopend van 7 tot 20.30 uur) en de lancering van applications op IOS en Android met een zoekmachine om de 2 miljoen lemma’s van de bibliotheek te raadplegen.

De D-library biedt via het internet toegang tot 10.000 e-boeken, WiFi is gratis zodat de bibliotheek ook gebruikt kan worden als werkruimte. Het smart library gebouw is uitgerust met speciale terminals die bezoekers in contact kunnen brengen met personeel voor het geval dat ze hulp nodig hebben.

De mediatheek, wat me een betere naam lijkt dan bibliotheek, is handig voor bezoekers, want die hoeven informatie niet meer handmatig op te zoeken. Ze kunnen via hun smartphone of tablet zoeken, reserveren wat ze nodig hebben en later ophalen. Het nieuwe systeem heeft ook voordelen voor de staf, want het vermindert routinewerk waardoor ze meer tijd hebben voor andere bezigheden.

Dat de D-library een schot in de roos is, blijkt wel uit het toegenomen bezoek, want dat is gestegen naar honderden bezoekers per dag. De feedback is excellent, zegt een van de bibliothecarissen.


 

Nieuws van de website 3 november

• Het stoffelijk overschot van Vichai Srivaddhaprabha is vrijdagmiddag met een privé jet op luchthaven Don Mueang gearriveerd. Familieleden vergezelden de lijkkist vanaf Leicester. De lichamen van zijn assistent en werkneemster Nusara Suknamai (foto) arriveren vandaag vanuit Londen per THAI-vlucht. Verder kwamen de piloot en een passagier om het leven bij de crash.

De rituele wassing van Vichai vindt vandaag om half zes plaats. De koning heeft heilig water en een achthoekige urn ter beschikking gesteld. Nusara wordt in een tempel in Pathum Thani gecremeerd. De uitvaartceremonie begint op de zevende dag na haar overlijden. Haar moeder moet haar verdriet nog verwerken. ‘Ze bracht altijd dingen voor de familie mee uit Engeland en voor mij goede snacks.’

• Zeven jaar nadat hij 41 vakantiegangers een vijfdaagse reis naar Zuid-Korea had aangesmeerd, is de 49-jarige touroperator Theeraphon, eigenaar van Club Horizon tours, aangehouden. Hij stak bijna een miljoen baht in eigen zak en zijn klanten die elk 24.000 baht hadden betaald, hadden het nakijken. De man werd vrijdag op het parkeerterrein van een condominium in Bang Kholaem (Bangkok) aangehouden.

In 2011 was tegen hem een arrestatiebevel uitgevaardigd door de provinciale rechtbank van Lop Buri. De gedupeerden waren plaatselijke zakenlui, voorzitters van TAO’s (gemeenteraden), lokale leiders en overheidsfunctionarissen. De man zegt dat hij de tickets had besteld via een reisagent, maar die had ze nooit geleverd. De politie gelooft er geen snars van want hij had een geschiedenis van fraude. Tegen hem liepen tien arrestatiebevelen.

• In het grootste deel van het land blijft het kwik zakken, maar Bangkok wordt warmer en er kunnen enkele regenbuien vallen. Ook in het Zuiden blijft het regenen.

Het Meteorological Department verwacht dat de temperatuur vanaf zaterdag 1 tot 4 graden zakt in de Central Region, het Noorden, Noordoosten en Oosten. In Bangkok stijgt de temperatuur met 3 graden en vanaf woensdag gaat het regenen. In de zuidelijke delen van het Zuiden wordt meer regen verwacht, in het weekend zelfs zware regenbuien.

Chiang Rai noteerde vrijdagochtend de laagste temperatuur van het Noorden, 17° C en Roi Et was in het Noordoosten de koudste plaats met 15,1° C. Zaterdag een week geleden begon het koude seizoen. Dat duurt tot midden februari.

• De eerstejaars studenten politicologie van de Chulalongkorn universiteit zijn in meerderheid een voorstander van het schrappen van de traditionele verkiezing van faculteitsvertegenwoordigers. Ze vinden het systeem een vorm van discriminatie omdat doorgaans uiterlijk een belangrijker rol speelt dan de kwaliteit van de kandidaten.

Het is ook een verspilling van geld, vindt derdejaars student Netiwit Chotiphatphaisal, die de zaak aan de orde heeft gesteld. Netiwit was al eerder in het nieuws omdat hij zich verzet tegen de militaire dienstplicht en prostratie (liggende houding bij begroeting van koninklijke hoogheden).

De drie verkiezingen zijn Dao (Star) voor vrouwelijke studenten, Duen (Moon) voor mannelijke studenten en Dao Tiam (Satellite) voor LGBT studenten. Op sommige faculteiten wordt ook een Din gekozen, de grappigste van de eerstejaars.

De studentenvereniging heeft de vraag doorgaan of schrappen in een referendum aan de eerstejaars voorgelegd. 260 brachten een stem uit van wie, aldus Netiwit, 54,6 procent voor schrappen was en 43,5 procent de traditie wilde behouden. De voorstanders zeggen dat de vertegenwoordigers tijdens activiteiten worden gevonden. Ze vinden dat het systeem wel verbeterd kan worden.

• Wereldgezondheidsorganisatie WHO heeft het antiretrovirale medicijn Efavirenz van de Government Pharmaceutical Organization gecertificeerd. De GPO gaat nu proberen het medicijn in het buitenland af te zetten.

Efavirenz is het eerste medicijn dat in Thailand is ontwikkeld en dat in Asean is goedgekeurd in het WHO Prequalification Programme. Het medicijn kan nu toegevoegd worden aan de prequalified lijst van de WHO. Internationale organisaties zoals het Global Fund en Unicef kunnen het bestellen voor gebruik in ontwikkelingslanden.

Evafirenz is een medicatie die na de diagnose als eerste wordt voorgeschreven aan met HIV geïnfecteerde mensen. De GPO heeft 16 jaar gewerkt aan de ontwikkeling. Het is aanzienlijk goedkoper dan het geïmporteerde prototype: 30 tabletten 600 mg Evafirenz kosten 180 baht tegen 1000 baht voor geïmporteerde producten. Dit jaar produceert de GPO 42 miljoen pillen.

• Dat zal wel ontslag op staande voet worden voor een 38-jarige werknemer van een groot transportbedrijf in Chiang Mai. Hij gebruikte de vrachtwagen van het bedrijf om drugs te smokkelen. In een undercover operatie is de man woensdagavond aangehouden toen hij 2000 methamphetamine pillen afleverde bij een klant, maar dat was een agent in burger waarmee een eind kwam aan zijn lucratieve bijverdienste. In zijn huis in San Sai (Chiang Mai) vond de politie 700.000 speedpillen.

De volgende dag liep een medeplichtige tegen de lamp toen hij in het huis drugs kwam ophalen. Tijdens hun verhoor hebben ze bekend gehuurd te zijn door een vrouw om drugs van Chiang Mai naar Sing Buri te smokkelen. De drugs werden verstopt in de vrachtwagen.

• Een werkneemster van het provinciaal grondbedrijf [kadaster?] in Trang en twee medeplichtigen zijn aangehouden op verdenking van het vervalsen van grondaktes voor 95 rai in Hua Hin met een waarde van 950 miljoen baht.

De vrouw is in haar kantoor aangehouden. Haar echtgenoot, lid van de TAO Koh Pia (Trang), in het ziekenhuis van Trang en de ander in zijn huis. Bij de arrestaties zijn enkele vervalste grondaktes gevonden.

De politie was in actie gekomen na een klacht van een slachtoffer. Volgens hem hadden ze grondaktes voor zijn land vervalst. Hij had daarvoor 307.000 baht betaald, niet wetend dat ze vervalst waren.

• Bij een inval vrijdagavond door een team van agenten, immigratie functionarissen en toeristenpolitie in een huis in Bang Lamung (Pattaya) zijn vier Zuid-Koreanen en een Thaise vrouw aangehouden. Ze worden ervan verdacht een sport goksite te hebben geëxploiteerd. In beslag genomen zijn computers, mobieltjes, apparatuur om geldtransfers vast te leggen, Zuid-Koreaanse bankrekeningen, een lijst van gokkers en andere spullen.

Ze hadden het huis op 27 augustus gehuurd na in Bangkok werkzaam te zijn geweest. Thailand waren ze zes maanden geleden illegaal binnen gekomen. Een Zuid-Koreaanse programmeur die in China woont, was ingeschakeld om de website te beheren en promoten. Die betaalden ze 90.000 baht per maand. Volgens de politie heeft de website een schade van 10 miljoen baht berokkend. Een van de Koreanen werd in zijn land gezocht voor het vervalsen van documenten.

Bangkok Art Biennale vermag me niet te boeien

3 november – De eerste Bangkok Art Biennale heeft bezit genomen van de hoofdstad. Op twintig plaatsen tonen zeventig binnenlandse en buitenlandse kunstenaars uit 33 landen hun inzendingen. Guru, het vrijdagmagazine van Bangkok Post, toont in zijn omslagartikel zeven installaties en één muurschildering, die – laat ik naar gelijk met een kritische noot beginnen – mij niet vermogen te boeien. Erger nog: ik vind het pretentieus gefröbel. Het zijn ideetjes maar waar is het vakmanschap?

Ik laat er drie zien, vandaag de eerste: Alien City. Voor het Bangkok Art and Culture Centre heeft Sornchai Phongsa een kooi van bamboe gebouwd, samen gebonden met rode touwen. In de kooi hangen aan de muren kleren van werkers met documenten over hun bestaan en tewerkstelling. De installatie symboliseert – zo schrijft Guru – de werkende klasse and their onnoticeable identities, as well as their unity against hardships.

De kunstenaar zegt: ‘Ik denk dat dit een heel interessante stelling is over hoe migranten werkers worden behandeld in Thailand. Ze lijken geen toegang te hebben tot dezelfde rechten als anderen en ze lezen ons de les over discriminatie daar ze uit een minderheids achtergrond komen. Ik denk dat het hele concept met de ID-nummers achter de uitrusting van de werkers een statement is over hun identiteit.’

Interessant? Misschien. Mooi? Dat mag u zelf bepalen, u weet mijn antwoord. (Bron: Guru, Bangkok Post, 2 november)

NACC ontvangt horloge documentatie

3 november – Koning Vajiralongkorn, doorgaans opvallend afwezig in de media, domineert vandaag de voorpagina met een vijfkoloms foto (op één kolom na paginabreed) van een koninklijke krathin merit-making ceremonie in Wat Bowonniwet Vihara. De nog steeds niet gekroonde monarch biedt monniken nieuwe pijen aan.

Wat er mis is met de pijen die ze nu dragen, weet ik niet. Misschien verkleurd in de was of heeft elke dag een eigen pij? Te nauw kunnen ze niet geworden, want het is een ruim vallend kledingstuk in drie delen. Dus ook als monniken uitdijen door het goede leven dat ze leiden, zal het nooit knellen. Maar misschien maak ik me nu schuldig aan blasfemie, dus ik houd verder mijn mond.

De voorpagina opent met een artikel over buitenlanders die illegaal in het land zijn omdat bijvoorbeeld hun visum is verlopen, maar belangrijker vind ik het voorpagina artikel over de Watchman oftewel vice-premier en minister van Defensie Prawit. De NACC heeft van buitenlandse horlogebedrijven documentatie ontvangen die een licht kan werpen op zijn verzameling van 25 horloges.

Prawit zei gisteren dat net gehoord te hebben van de onvermoeibare strijders tegen corruptie, maar verder wilde hij er alleen maar over zeggen dat een conclusie in de not too distant future valt te verwachten, hetgeen Thais is voor met sint-juttemis*. De hamvraag is: waarom ontbreken ze op zijn (voor kabinetsleden verplichte) vermogensverklaring?

In vogelvlucht de voorgeschiedenis. Het begon allemaal met een foto-shoot en de zon die in Prawit’s ogen scheen. Dat was op 4 december toen een foto werd gemaakt van het gewijzigde kabinet. Prawit werd verblind en hield zijn hand voor zijn ogen waardoor een horloge en een diamanten ring zichtbaar werden. Niet zomaar een klokje maar een platina Richard Mille RM 029 ter waarde van 2,5 miljoen baht. De muck-raking CSI-LA Facebook account spitte in foto-archieven en kwam op het spoor van 25 dure horloges. Hoe het verder ging, kunt u allemaal lezen op de pagina Corruptie 5.

* Wanneer men spreekt van ‘met’ of ‘op’ sint-juttemis bedoelt men gewoonlijk nooit, omdat deze heilige (foto) niet bestaat (en er daarom ook geen feestdag is met die naam). Met ‘wachten tot sint-juttemis’ wordt om diezelfde reden bedoeld: eindeloos wachten. (Bron: Wikipedia)

Kort nieuws zaterdag 3 november

– Vijftig manschappen van leger, politie en lokale bestuursorganen hebben gisteren een inval gedaan in een resort (vakantieverblijf) in Rattaphum (Songkhla) dat in [op, over?] een openbaar kanaal was opgetrokken. Ze waren gealarmeerd door een civiel netwerk genaamd Khuanru Community dat geklaagd had over de encroachment (binnendringing, vertaalt mijn woordenboek. Ik noem het kraken, in Nederland bekend van gebouwen)

Volgens het netwerk was het vakantieverblijf al 10 jaar in bedrijf. In september had het al bezoek gekregen van enkele diensten, die de eigenaar hadden gevraagd zich aan de wet te houden, maar er gebeurde niets. Er gebeurde wel iets bij de inval want personeel begon bouwsels te ontmantelen en er spullen uit te halen.

Het netwerk zegt dat de eigenaar geen toestemming had gevraagd van de TAO Khuanru (gemeentebestuur) en het provinciaal kantoor van het Marine Department. Gisteren werd op vier plaatsen illegale bebouwing op een oppervlakte van 135 vierkante meter aangetroffen.  Nog een vier gebouwen stonden op publiek land. De eigenaar zegt dat zijn negotie in bedrijf blijft. (Zie de pagina Krakers op overheidsland)

– De vrouw die de verduistering van gelden uit welzijnsfondsen heeft onthuld, toentertijd stagiaire bij het welzijnscentrum in Khon Kaen, heeft haar studie afgerond en is aangenomen bij het Office of Anti-Corruption in Public Sector Area 4. Toen ze zich op haar eerste werkdag meldde, kreeg ze een warm welkom van collega’s.

Haar onthulling was aanleiding voor een onderzoek bij andere welzijnscentra. Daar zijn ook de nodige onregelmatigheden ontdekt. In Khon Kaen ging het om het Protection Centre for the Destitute. Nog steeds worden getuigen gehoord, de zaak is voor 80 procent afgerond. De klokkenluidster en twee mede-studenten moesten destijds kwitanties vervalsen van betalingen, die nooit hadden plaatsgevonden. (Zie verder de pagina Corruptie 5)

– Nog een vermeend schandaal. Premier Prayut gaat een high-level panel aan het werk zetten om onderzoek te doen naar de bouw van een Oceanium en een maritiem researchcentrum in Songkhla. Vermoed wordt dat overheidspersoneel zich schuldig heeft gemaakt aan plichtsverzuim, wat een ernstig vergrijp is. Het panel krijgt vijf leden. Volgende week zijn de namen bekend en worden ze voorgelegd aan Prayut ter goedkeuring.

De vorming van het panel is een uitvloeisel van een onderzoek in januari waarbij gebleken is dat er corruptie in het spel was. De bouw die in 2001 is begonnen, had in 2011 klaar moeten zijn, maar de deadline is al enkele malen verschoven wegens financiële moeilijkheden van het ministerie. De vertraging en geruchten over corruptie waren voor ouders van studenten aan het Tinsulanonda Fisheries College aanleiding aan de bel te trekken. Begin oktober zijn al drie onderwijs ambtenaren overgeplaatst naar het Prime Minister’s Office.

Het bericht noemt ook een onderzoek naar de aanschaf van onderwijsmaterialen ad 279 miljoen baht voor 600 scholen in het Noordoosten. Volgende week wordt het onderzoek afgerond en gaat het onderzoeksrapport naar de minister van Onderwijs.

– De Rangsit universiteit verwacht te kunnen profiteren van de ontwikkelingen met betrekking tot het medisch gebruik van marihuana. Aan de universiteit wordt onderzoek gedaan naar het gebruik van cannabis extracten bij de behandeling van kanker.

Zoals bekend overweegt de FDA cannabis dat thans een categorie 5 drug is, over te hevelen naar categorie 2, waardoor het legaal is extracten te gebruiken. De universiteit is blij met de verandering, maar zal niet wachten totdat die wettelijk is vastgelegd.

‘Patiënten die voordeel hebben van marihuana kunnen niet wachten’, zegt decaan Thanapat van het College of Pharmacy van de universiteit. [Voorheen noemde ik het hoofd van een faculteit deken, maar dat is een andere functionaris]

Tot nu toe doet de universiteit met speciale toestemming laboratoriumproeven. De onderzoekers hebben ontdekt dat THC uit marihuana de groei van tumoren kan vertragen. De universiteit onderzoekt ook het gebruik van marihuana bij andere ziektes.


 

Nieuwe dienst met vast bedrag voor onbeperkt aantal taxiritten

2 november – De Professional Association of Public Taxi Motorists lanceert volgend jaar een nieuwe taxidienst waarbij de klanten tussen de 6.500 en 12.000 baht per maand betalen voor een onbeperkt aantal ritten in Bangkok.

Het plan is een reactie op het uitblijven van een beloofde tariefsverhoging. De deelnemende bestuurders dienen een training te volgen in dienstverlening, veiligheid en goede manieren. Ze krijgen 1.500 tot 2.000 baht voor een dienst van 12 uur. Daarbuiten mogen ze de taximeter gebruiken.

Het mes snijdt volgens voorzitter Worapol Kaemkhunthod van de vereniging aan twee kanten. Enerzijds hoeven forenzen geen privé chauffeur te huren en als ze hun eigen auto gebruiken een parkeerplaats te zoeken bij winkelcentra. Ook wordt het probleem opgelost van chauffeurs die ritten weigeren. Anderzijds hoeven taxichauffeurs niet eindeloos te wachten op de beloofde tariefsverhoging en zijn ze verzekerd van een vast inkomen.

Circa duizend taxi’s zijn van plan zich bij de nieuwe dienst aan te sluiten, de vereniging doet momenteel een proef met 2.500 forenzen die zich hebben ingeschreven via een Line application.

Vorige maand maakte het Land Transport Department bekend dat het toestemming aan de minister gaat vragen voor een tariefsverhoging van 8 procent, maar alleen voor taxi’s die geregistreerd zijn bij het Taxi OK programma. De desbetreffende chauffeurs dienen een extra test te doen op het gebied van veiligheid en service en hun wagens krijgen een extra technische controle.

Vrachtschip met containers Thaise exportgoederen verlaat de haven van Bangkok.

Bank of Thailand tempert optimisme over exportgroei

2 november – De Bank of Thailand (BoT) pours cold water* op de vooruitzichten dat de export dit jaar met  9 procent groeit. Twee oorzaken: de handelsruzie tussen de VS en China dempt de wereldvraag en de maand september stelde tegen de verwachtingen in teleur. Het wachten is nu op de oktobercijfers om duidelijkheid te scheppen.

De BoT heeft 9 procent groei voorspeld, maar de eerste negen maanden van dit jaar kwam de groei uit op 8,1 procent. Om de voorspelling te halen moet de export in het vierde kwartaal met 11,4 procent groeien wat als een gedurfde uitdaging wordt beschouwd, zegt Pornpen Sodsrichai, directeur economische analyse bij de BoT.

In september zakte de export met 5,5 procent op jaarbasis. Behalve aan het Amerikaans-Chinees conflict wordt de algemene vermindering toegeschreven aan de versnelde export van auto’s naar  Australië in voorgaande periodes en de tijdelijke verstoring van het goederentransport naar handelspartners, met name Japan, de Filipijnen en Hong Kong als gevolg van natuurrampen.

Andere factoren die van invloed zijn bij vergelijkingen met vorig jaar: de sterke stijging vorig jaar in exporten van mobieltjes door de introductie van nieuwe modellen en de versnelde export van zonnepanelen en wasmachines voordat de maatregelen van de VS van kracht werden.

Thailand’s export naar China kromp in september met 14,1 procent vergeleken met een jaar eerder. De groei van het toerisme, de belangrijkste groeimotor van Thailand, vertraagde van 8,4 en 15,5 procent groei in het tweede en derde kwartaal naar een teruggang van 1,9 procent in september door een afname van het aantal Chinese toeristen.

Door de tragere groei van aankomsten uit het buitenland en de exportkrimp groeide de economie in september trager dan in augustus. Positieve ontwikkelingen waren de binnenlandse vraag door zowel de particuliere bestedingen en investeringen als de publieke uitgaven.

* De uitdrukking kent geen Nederlands equivalent met water. Suggesties voor vertaling: torpedeert of tempert.

Saaie regeringsrap lauw ontvangen

2 november – Een beleefd en weinig enthousiast applausje was alles wat de door de regering gemaakte tegen-rap donderdag kreeg op een conferentie over start-ups in het Governement House met 500 deelnemers. Ook het aantal views op Facebook, 900 in de eerste tien uur na plaatsing met een like/dislike verhouding van 3:22, stelt niets voor vergeleken met de 22 miljoen views die Prathet Mu Kee (What My Country’s Got) heeft gescoord.

De meeste fans van rap en hip-hop vinden het regeringsantwoord ‘lame’ (slang voor saai, volgens mijn woordenboek). De schaarse reacties zijn eerder geamuseerd dan kritisch. Het is een melodische sampling van het volkslied en tekstregels als ‘There are many talented Thais, if we work together, we’d be stronger, stronger’ en ‘Gen M, Gen Z, Gen whatever, if you all agree, it’d be easier, easier’.

Maar premier Prayut is in zijn nopjes met de tegenrap, Thailand 4.0 geheten. Hij zei blij te zijn om een rap te horen met een fatsoenlijke tekst. ‘Enkele beats kunnen veranderd worden maar de betekenis van de woorden is goed.’

Enkele rappers waren woensdag op een seminar aan de Thammasat universiteit (foto). Ze werden er bejubeld. Dechatorn Bamrungmuang gaf als verklaring voor de snelle populariteit van de rap dat hip-hop over de hele wereld meer en meer populair wordt.

‘Toen de song uitkwam, waren er zowel negatieve ontvangsten als ondersteunende berichten voor ons. Daardoor wisten we dat we met onze muziek konden communiceren en dat de song geen grenzen overschrijdt.’ (Bron: website BP, 2 november)

Nieuws van de website 2 november

• Gefundenes Fressen voor internetters die eens lekker tekeer willen gaan tegen de politie. Niet de takelwagen die op de foto van rijbaan wisselt, is beboet maar de auto die op de takelwagen staat. De eigenaresse keek wel vreemd op toen ze een bekeuring bij de post aantrof. Ze zette de bon op internet, wat tot een stroom aan spottende reacties leidde.

De bekeuring van 500 baht was gegeven door een agent die camerabeelden bekijkt. De politie heeft de bekeuring ijlings teruggetrokken,. Het Facebook-bericht van de vrouw is trouwens ook verwijderd, maar door wie meldt het bericht niet. Misschien op verzoek van de politie die niet in haar hemd wil staan? Foutje bedankt, zou Rijk de Gooyer hebben gezegd.

• Alles wat fout kan gaan, zal fout gaan, de bekende wet van Murphy is weer eens bevestigd want de verkiezing van een partijleider bij de Democraten is gisteren in het honderd gelopen. Het elektronisch kiessysteem werkte niet omdat de IT staf die het geïnstalleerd had één ding was vergeten: De tijdzone te veranderen van Britse in Thaise tijd. Met schaamrood op de kaken hebben de twee verkiezingsfunctionarissen hun excuses gemaakt.

Op 9 november krijgen de partijleden een tweede kans hun voorkeur uit te spreken voor een van de drie kandidaten, waaronder de huidige partijleider Abhisit. De Democraten zijn de enige partij die het door de grondwetcommissie geïntroduceerde nieuwe systeem van primaries toepast, bekend van de Amerikaanse presidentsverkiezingen. (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2)

• Thailand krijgt een pluimpje van de Wereldbank, want het bedrijfsklimaat is verbeterd. In het laatste Ease of Doing Business (EODB) rapport schrijft de bank dit toe aan vier recente hervormingen die betrekking hebben op het midden- en kleinbedrijf.

Thailand verbeterde zijn score van 77,39 vorig jaar naar 78,45 dit jaar. Het land blijft behoren tot de 30 toplanden van de 190 landen op de EODB ranglijst. Het land is zelfs een plaatsje opgeschoven: van 26 naar 27.

‘Thailand blijft belang hechten aan verbetering van het bedrijfsklimaat voor particuliere ondernemingen’, zegt Mara Warwick, landendirecteur voor Thailand, Brunei, Maleisië en de Filipijnen. ‘Dat helpt Thaise mensen betere banen te krijgen die leiden tot betere leefomstandigheden.’ Warwick zegt dat de Wereldbank het land blijft steunen om de mondiale best practices toe te passen, met name op gebieden waar verbetering mogelijk is.

De hervormingen waar de bank op doelt, zijn:
1 Een bedrijf beginnen is goedkoper geworden omdat het registratietarief is gefixeerd.
2 Elektriciteit krijgen gaat gemakkelijker omdat de procedures nodig voor een nieuwe aansluiting gestroomlijnd zijn en de tarieven transparanter zijn gemaakt.
3 Ook het betalen van belastingen is gemakkelijker gemaakt door de introductie van een online platform waarop aangifte kan worden gedaan en de belasting kan worden berekend.
4 De grenshandel gaat sneller dankzij het E-Matching systeem voor elektronische vrachtcontrole, waardoor de wachttijd aan de grens is verminderd. (Meer in Kort Nieuws)

• De ouders van de verdachten van oplichting van een Finse zakenman hebben gisteren bij de Crime Suppression Division in Bangkok ontkend dat ze zich schuldig hebben gemaakt aan het witwassen van geld. Ze zeggen dat de 90 miljoen baht die door hun oudste zoon Prinya op hun bankrekening is gestort verdiensten waren van het familiebedrijf, een restaurant in Chon Buri dat ze al 50 jaar runnen.

Het geld komt niet uit de bitcoins ter waarde van 797 miljoen baht die de Fin heeft verloren. Bij het verhoor was ook acteur Jiratpisit, de tweede zoon van het echtpaar, aanwezig die eveneens verdacht wordt van het witwassen van geld.

De Finse zakenman Aarni Otava Saarima (21) deed in januari samen met zakenvrouw Sonnikan aangifte van de fraude. Hij had 797 miljoen baht in bitcoins overgemaakt aan Prinya en zijn verwanten om te investeren in drie bedrijven maar ze hielden zich niet aan de afspraak.

Foto: Jiratpisit (rechts) en zijn ouders bij de CSD in Bangkok.

• Corruptie of een misverstand? Srisuwan Janya, secretaris-generaal van de Thailand Constitution Protection Organization, wil de Rekenkamer vragen onderzoek te doen naar de aanschaf door het leger van twaalf AW139 en AW149 helikopters van het Italiaanse bedrijf AugustaWestland SpA. Hij zegt dat er veel meer voor is betaald dan voor het recente model, dat gebruikt is door Vichai Srivaddhanaprabha: 675 miljoen baht tegen 280 miljoen voor Vichai’s AW169.

Ook Veera Somkwamkid, secretaris-generaal van het People’s Anti-Corruption Network, heeft vragen over het prijsverschil. Bovendien, schrijft hij op Facebook, kan de helft niet gebruikt worden [geen details].

Legercommandant Apirat zegt dat Srisuwan abuis is. Het door het leger betaalde bedrag is inclusief simulators en accessoires geïnstalleerd voor trainingsdoeleinden. Legerwoordvoerder Winthai voegt daaraan toe dat de particuliere sector de kale prijs betaalt en onderhoud en reparaties uitbesteedt. Het leger koopt een totaal pakket, zegt hij. Als je het mij vraagt, zijn beide actievoerders iets te gretig om corruptie te vermoeden.

• Een THAI toestel dat onderweg was naar Zuid-Korea heeft een tussenlanding gemaakt in Hong Kong zodat een zieke passagier naar het ziekenhuis kon worden gebracht. De vlucht liep daardoor een vertraging van 2 uur op.

De man werd een uur na vertrek uit Bangkok onwel. Artsen en verpleegsters die aan boord waren, gaven hem kunstmatige reanimatie, maar zijn toestand verbeterde niet wat de captain deed besluiten een omweg via Hong Kong te maken. Een tweede passagier voelde zich ook niet lekker, maar zij knapte op en kon blijven zitten tot Seoul.

• De operatie X-Ray Outlaw Foreigners heeft donderdagochtend vroeg [woensdagnacht?] in Mae Sot (Tak) een vette oogst opgeleverd van buitenlanders die illegaal in het land werkten c.q. wier visum was verlopen. Teams van honderd personeelsleden van Immigration deden met assistentie van toeristenpolitie, soldaten, grenspatrouille politie, narcotica functionarissen en lokale ambtenaren op enkele plaatsen in het grensdistrict invallen en hielden 321 illegale migranten aan, de meesten uit Myanmar.

• Acht bekende anti-regeringsactievoerders zijn door het OM in staat van beschuldiging gesteld vanwege hun ‘illegale samenscholing’ in januari in Pathumwan bij winkelcentrum MBK. Daar protesteerden ze tegen uitstel van de verkiezingen en eisten dat die in november zouden worden gehouden.

Volgens de openbare aanklagers vielen ze de NCPO (junta) ook verbaal aan, wat enkelen kan komen te staan op een vervolging wegens opruiing, en ze waren van plan over de Ratchadamnoen Avenue te marcheren, een bij politieke rally’s veel gebruikte weg.

Een van hen die geen geld heeft om een borgsom te storten zei te hopen dat de rechtbank hen gratis borgtocht verleent. Ze zei niet de bedoeling te hebben om te vluchten, onrust te veroorzaken of met bewijsmateriaal te knoeien.

‘De beschuldigingen die tegen ons zijn ingebracht, hebben tot doel ons te muilkorven. Als deze praktijken doorgaan in de aanloop naar de verkiezingen, zal het moeilijk zijn te bedenken dat ze vrij zijn. Alles wat onze groep deed was de regering kritiseren over haar taakuitoefening.’

Prayut ziet Thailand als middelpunt voor starters

2 november – ‘De regering wil dat startups (beginnende bedrijven) de nieuwe economische strijders van het land worden.’ Dat is in een notendop wat Prayut gisteren tijdens een bijeenkomst met vijfhonderd starters in het Governement House hen als beleidsdoelstelling voorhield.

Het land moet voor starters een global hub (wereldomvattend middelpunt) worden door wettelijke verbeteringen en gemakkelijker toegang tot fondsen. Prayut sprak veel mooie woorden. Ik pik er enkele uitspraken uit:
– Thailand kan dienen als platform waar startups van over de hele wereld naar Azië komen.
– Thailand moet een land worden gebaseerd op startups, waar researchers en nieuwe zakenlieden innovatie stimuleren.
– De aanbestedingsprocedures van de regering moeten op een manier gedaan worden die startups steunt een rol te spelen in de ontwikkeling van het land.
– De overheid realiseert zich dat startups een rol spelen in het stimuleren van het bedrijfsleven en het aanpakken van diverse sociale problemen.
– Startups kunnen de plaats zijn waar de jonge generatie haar creativiteit kan gebruiken om hun bedrijven in de toekomst een spitspositie te geven.

Patai Padungtin, CEO en mede-oprichter van de Builkone Group, vindt dat Thailand de markt moet uitbreiden tot de CMLV-landen (Cambodja, Myanmar, Laos, Vietnam). ‘Ik heb vrienden uit China en de Silicon Valley, die naar Indonesië zijn getrokken daar het een bevolking heeft van 250 miljoen. Thailand en CLMV kunnen samen een markt vormen met hetzelfde aantal. Thailand dient gebruik te maken van zijn goede relaties met de buurlanden.’

Thailand bereidt zich thans voor op de tweede fase van startup ontwikkeling tussen 2019 en 2021. Verwacht wordt een groei van 5 procent van het GDP (gross domestic product*, bruto binnenlands product), een toename van het aantal banen met 50.000 en een toename van het aantal innovatieve startups met 1.000. Startups die geavanceerde technologie gebruiken en effectieve diensten verlenen, krijgen steun van de regering.

Investeerders hebben al zes miljard baht in Thaise startups gepompt en een Corporal Capital Venture fonds van 50 miljard baht is gevormd om financiële steun te verlenen.

* Het bruto binnenlands product is de totale geldwaarde van alle in een land geproduceerde finale goederen en diensten gedurende een bepaalde periode. Meestal wordt met dit begrip het bruto binnenlands product tegen marktprijzen bedoeld. (Bron: Wikipedia)

Koninklijke eer voor Vichai’s crematie

2 november – Voor de crematie van Vichai Srivaddhanaprabha stelt de koning heilig water ter beschikking en een achthoekige urn. Het lichaam van de voorzitter van de King Power Group en eigenaar van Leicester City FC, die vorige week zaterdag in een helikoptercrash om het leven kwam, wordt gecremeerd in Wat Debsirindrawas Ratchaworawiharn in Bangkok. Het wordt vandaag naar Thailand gebracht.

De rituele wassing vindt morgenmiddag plaats en vervolgens worden drie nachten Abhidhamma excerpten uit boeddhistisch geschriften gereciteerd. Stafleden van King Power hebben gisteren een paviljoen in de tempel in gereedheid gebracht en het Royal Household Bureau bracht de urn en ceremoniële paraplu’s.

Topics vandaag in BP: taxitarieven, EEC en overwerkte artsen

2 november – Wat biedt de krant vandaag nog meer aan nieuws? Ik noem de openingen. Op pagina 2 schrijft BP dat Ovec (Office of the Vocational Education Commission, de instantie die verantwoordelijk is voor het beroepsonderwijs) deze maand met de bekende Britse educatieve uitgever Pearson een memorandum of understanding afsluit over het gebruik van BTEC programma’s voor Thaise studenten om aan de vraag naar geschoolde werkers in de Eastern Economic Corridor (EEC) te voldoen. BTEC is een beroepscurriculum dat in de UK wordt gebruikt.

Pagina 3 opent met de controverse over de aanschaf van helikopers door het leger. Twee Thaise lastpakken hebben daarover aan de bel getrokken. Noemde ik al in Nieuws van de website, dus kan ik overslaan. Ook op de 3 twee berichten die eveneens al voorkomen in Nieuws uit Thailand: de indictment voor acht anti-regime actievoerders en de elektronische verkiezing van een nieuwe partijleider bij de Democraten die in het honderd is gelopen.

Pagina 4 opent met goed nieuws voor overwerkte artsen. De afgelopen dertig jaar is het aantal artsen verzesvoudigd. Thailand telde in 1983 10.000 artsen en dit jaar meer dan 60.000. De Medical Council verwacht dat binnen vijf jaar alle overheidsziekenhuizen op volle sterkte zijn, zodat artsen niet meer lange uren hoeven te werken.

In 2017 heeft de raad bepaald dat artsen niet onafgebroken langer dan 16 uur dienen te werken, vooral in de emergency rooms (eerste hulp afdeling). De raad adviseerde voor andere plaatsen een maximum van 40 uur per week. (Zie verder de pagina Gezondheidszorg 2)

Verder op de 4 een bericht over de taxitarieven. Taxibestuurders klagen vaak over hun lage daginkomen. Gemiddeld verdienen ze netto 400 baht per dag, wat iets hoger is dan het minimumdagloon in Bangkok van 325 baht. Minister Arkhom (Transport) heeft opdracht gegeven voor een studie naar een verhoging met 8 procent alvorens een besluit te nemen.

De nieuwe berekening, dinsdag bekend gemaakt door het Land Transport Department, is gebaseerd op een studie van het TDRI. De minister maakt een voorbehoud omdat de verhoging alleen wordt toegepast wanneer taxi’s vastzitten in het verkeer. Zie verder het openingsbericht van Nieuws uit Thailand van vandaag: Nieuwe dienst met vast bedrag voor onbeperkt aantal taxiritten.

Kort nieuws vrijdag 2 november

– Follow-up op de berichtgeving over marihuana. Vrijdag vergadert een FDA- commissie over de herclassificatie van cannabis, thans een narcoticum. Als dat het groene licht krijgt, mogen marihuana extracten gebruikt worden voor medische doeleinden.

Het Institute of Thai Traditional Medicine dringt er bij de regering op aan het gebruik van verschillende cannabis extracten toe te staan bij traditionele behandelingen van patiënten. Het instituut is bang dat kruidengeneeskunde buiten de boot valt. Het instituut heeft een brief naar de FDA gestuurd met het verzoek om een ruimere definitie van extracten. Het hoopt na de vergadering antwoord te krijgen.

FDA secretaris-generaal Tares zegt op de hoogte zijn van de zorgen van het instituut. De FDA bestudeert of andere extract formules het gebruik van blaadjes en bloemen vereisen, want dat is verboden. (Zie verder de pagina Gezondheidszorg 2)

– Het overlijden van een 16-jarig Rohingya meisje tijdens haar gevangenschap in november vorig jaar is te wijten aan een gebrek aan specifieke regels voor de detentie van kinderen van migranten. Dit zegt Angkhana Neelapajit, lid van de National Human Rights Commission. De detentie was in strijd met de mensenrechten.

Het meisje werd in 2015 in het Zuiden gescheiden van haar ouders en aangehouden op een immigratie controlepost. Later werd ze ziek en werd ze met acute maagpijn opgenomen in het ziekenhuis, waar ze tien dagen is behandeld aan een lage telling van bloedplaatjes. Vier dagen na ontslag uit het ziekenhuis ontwikkelde ze een extreme vermoeidheid. Ze werd weer opgenomen in het ziekenhuis, waar ze aan een hersenbloeding overleed.

Angkhana heeft geen kritiek op de medische behandeling, want die voldeed aan internationale normen, maar wel op haar detentie die het probleem leek te zijn. Op haar leeftijd had ze beschermd moeten worden op grond van de Child Protection Act van 2003.

– Thailand staat voor het derde achtereenvolgende jaar op de eerste plaats van Aseanlanden bij pogingen insolventie (gebrek aan kredietwaardigheid) op te lossen, constateert directeur-generaal Ruenvadee van het Legal Execution Department en dat stemt haar tot tevredenheid.

Ruenvadee baseert zich op het Wereldbank rapport Ease of Doing Business 2018 (zie Nieuws van de website en bijgaand kader) dat gisteren is vrijgegeven. Thailand’s score steeg van 75,64 naar 76,64.

Voordat Thailand naar de top door stootte, stond het land in Asean op de derde plaats. Op de wereldranglijst van 190 landen staat Thailand op de 24e plaats.

Ruenvadee schrijft de toppositie toe aan verbeteringen bij de teruggave van vermogen van schuldenaren dat door schuldeisers in beslag was genomen wanneer ze in gebrek bleven hun schulden af te lossen.

– Laatste bericht. Ministers zouden elk jaar vervangen moeten worden zodat frisse gezichten in het kabinet gebracht kunnen worden om de nationale hervormingen te helpen versnellen.

Dat stelde NLA-lid Saksit gisteren voor tijdens een bijeenkomst van de NLA (National Legislative Assembly, het door de junte benoemd noodparlement), gewijd aan een rapport over de vorderingen die bij de hervormingsplannen worden gemaakt.

Saksit denkt dat dit de effectiviteit van de nationale hervormingscommissie ten goede zal komen. In Europa is een dergelijk beleid toegepast [?]. Dat zou als model voor Thailand moeten dienen.

Minister Kobsak (PM’s Office) zei dat de hervormingspogingen van de regering bevredigende resultaten hebben opgeleverd. De komende twee maanden biedt het kabinet 100 wetsvoorstellen aan de NLA ter behandeling aan.


 

Thailand worstelt om Chinese toeristen terug te winnen

1 november – Thailand is uit de gratie bij Chinese toeristen sinds het tragische bootongeluk in juli in Phuket. In het derde kwartaal kwamen 230.00 minder Chinezen naar Thailand, vergeleken met dezelfde periode vorig jaar (8,8 procent op jaarbasis).

Japan, Zuid-Korea en Vietnam noteren daarentegen een stijging. In Japan arriveerde in juli 12,6 procent meer toeristen en in augustus 4,9 procent; Zuid-Korea herstelt zich van de politieke gevolgen tussen beide Korea’s met een toename van 45,9 procent in juli en 40,9 procent in augustus en Vietnam scoorde in het derde kwartaal een gemiddelde groei van 21,6 procent op jaarbasis.

Uit de cijfers blijkt dat Chinese toeristen Thailand niet mijden vanwege de zwakkere Chinese economie, want ze zijn reislustig en laten het geld rollen. De depreciatie van de yuan tegenover de baht helpt ook al niet want die betekent dat Thailand duurder is geworden voor Chinese vakantiegangers. In de eerste tien maanden van dit jaar is de yuan met 6 procent gedevalueerd en sinds 2015 met 20 procent.

In het derde kwartaal nam het totaal aankomsten van internationale toeristen wel toe met 3 procent alhoewel het Chinese toerisme met 9 procent kromp. Dat is te danken is aan de Independence Day van Maleisië op 31 augustus. De cijfers over oktober zijn nog niet gepubliceerd. Verwacht wordt dat Thailand profiteert van de Chinese Golden Week, maar de toename zal minder zijn dan gehoopt. Tijdens de Golden Week werd Thailand ingehaald door Japan.

De Association of Thai Travel Agents dringt er bij de overheid op aan serieuze actie te ondernemen om Chinese toeristen terug te winnen. (Bron: website BP, 31 oktober)

V.l.n.r Aiyawatt Srivaddhanaprabha, Leicester City speler Jamie Vardy en doelman Kasper Schmeichel.

Vichai’s zoon belooft zijn vaders missie voort te zetten

1 november – De jongste zoon van Vichai Srivaddhanaprabha (32), bijgenaamd Top, zegt dankbaar te zijn voor de stroom aan condoleances die gevolgd zijn op zijn vaders dood in een helikopter crash. ‘Ik ben buitengewoon trots dat ik zo’n bijzondere vader heb’, schrijft hij in een Instagram post, woensdag verspreid door het perskantoor van de King Power Group. ‘Ik ben geraakt door hoeveel mensen hem dicht aan hun hart hielden.’

Vichai was Thailand’s vijfde rijkste man. Hij verdiende miljarden met het King Power belastingvrije monopolie in Thailand, geld dat hij gebruikte om te investeren in hotels, paarden en waarmee hij Leicester City FC kocht.

Vichai laat een echtgenote en vier kinderen achter: twee zonen en twee dochters. Alle vijf zijn lid van de RvB van King Power. De jongste zoon gaat het bedrijf leiden, althans delen ervan. In de post schrijft hij: ‘Hij [Vichai] heeft me achtergelaten met een nalatenschap om voort te zetten. Ik zal alles doen wat ik kan om door te gaan met zijn grote visie en dromen.’ (Bron: AFP, website BP, 1 november)

Starlight is binnen
Claudia Sträter heeft feestelijk nieuws. Omdat ik er ooit iets kocht, sta ik op de verzendlijst en word ik per e-mail op de hoogte gehouden van de laatste aanwinsten. Deze maal meldt Claudia dat de party collectie Starlight binnen is. Ik zou het bijna betreuren dat ik geen vrouw ben, want de kleding is altijd stijlvol en elegant. In de Starlight collectie is zwart de hoofdkleur ‘en in de dessins zien we stippen, franjes, kleine ruitjes en glanzende studs’. De kabeltrui met metalen glinstering kost € 169,95, de rok met jacquardgeweven bloemdessin € 139,95.

 

Nieuws van de website 1 november

• Het kostte de brandweer woensdag kort voor zonsopgang ruim een uur om een brand onder controle te krijgen in een magazijn met autolakken van Siam Luck Trading Co in Bang Bo (Samut Prakan). Tien brandweerwagens met bemanning rukten uit om de brand te blussen.

Een werknemer vertelt dat hij en collega’s uit hun slaap werden gewekt doordat het alarm afging. Ze probeerden nog het vuur te bedwingen, maar dat lukte niet. Niemand raakte gewond maar de schade was aanzienlijk: 4 miljoen baht.

• Drie personen zijn gewond geraakt en vier voertuigen in brand gevlogen toen dinsdagavond op de afrit van een viaduct in Bang Kapi (Bangkok) een truck met oplegger tegen twaalf voertuigen botste. Acht wagens, waaronder een taxi en een personenbusje, werden beschadigd. De brandweer had slechts 15 minuten nodig om de brandende wagens te blussen.

De bestuurder van de truck heeft verklaard dat hij werd gesneden door een motorfietser waardoor hij moest remmen en de wagen begon te zwenken. Hij verloor de macht over het stuur en zijn truck botste tegen de taxi die vervolgens tegen de andere wagens klapte.

De politie heeft hem aangehouden voor een drugstest. Het viaduct werd afgesloten om de beschadigde wagens te verwijderen.

• Het gebruik van medische cannabis bij de behandeling van bepaalde ziektes is vanaf december toegestaan, maar wordt wel streng gecontroleerd. Dit heeft minister Prajin (Justitie) woensdag bekend gemaakt. Het gebruik van cannabis voor recreatieve doeleinden blijft verboden.

Thans wordt de laatste hand gelegd aan de regelgeving die betrekking heeft op de selectie van cannabis variëteiten, de verbouw, extractie, medische formules en vermindering van de mogelijke bijwerkingen. De cannabis wordt getest op dieren en mensen. Binnenlandse fabrikanten mogen marihuana producten produceren voor medisch gebruik. De prijs is concurrerend ten opzichte van geïmporteerde producten.

Niyom Termsrisuk, secretaris-generaal van de Narcotics Control Board, zegt dat de controle tot doel heeft misbruik en vervuiling van de cannabis met chemicaliën en pesticides te voorkomen. Hij zegt dat uit internationale rapporten blijkt dat het gebruik van cannabis-extracten zowel positieve als negatieve effecten heeft, maar ze kunnen helpen bij de behandeling van sommige ziektes.

De vraag naar medische cannabis neemt toe waardoor legale cannabis gemengd met illegale cannabis op de markt komt. De mix is schadelijk voor patiënten, waarschuwt Niyom.

• In de Golf van Thailand, 39 nautische mijl vanaf Koh Losin bij de kust van Songkhla heeft de marine maandag drie Vietnamese trawlers onderschept, die bezig waren de zeebodem uit te kammen op trepang (zeekomkommers). De boten zijn aan de ketting gelegd, de veertien bemanningsleden zijn gearresteerd. De schippers hebben verklaard dat ze uit Ca Mau en Kien Giang afkomstig waren. Ze waren naar de Thaise wateren gestuurd.

Het was de tweede keer dit begrotingsjaar dat Vietnamese trawlers in de territoriale wateren van Thailand werden betrapt. Vorig jaar onderschepte de marine 40 boten met 216 bemanningsleden. Het Thaise begrotingsjaar begint op 1 oktober.

• Het toeristeneiland Koh Samet zegt vanaf vandaag ‘nee’ tegen plastic tassen, maar het wordt niet rigoureus verboden. Nationaal park Khao Laemya en Koh Samet is het eerste park dat de strijd aanbindt tegen plastic, zij het met een halfzachte maatregel, volgens mij typisch voor veel maatregelen in Thailand.

Op de Facebook pagina van het park wordt bezoekers gevraagd hun eigen bakjes te gebruiken om hun maaltijden en snacks te vervoeren, wanneer ze op het eiland zijn.  Er zijn geen straffen voor wie het verzoek aan zijn laars lapt.

Koh Samet trekt dagelijks 1.500 bezoekers. Gemiddeld gebruiken ze acht plastic zakjes. De actie maakt deel uit van een project van de DNP, gericht op de vermindering van het gebruik van plastic en piepschuim voedselbakjes in alle 154 nationale parken.

• Het kabinet heeft tijdens zijn mobiele vergadering in Chiang Rai op voorstel van het ministerie van Handel besloten kokosnoten en kokosnootproducten toe te voegen aan de lijst van producten waarvoor een prijsmaatregel geldt. Doel is de ingezakte binnenlandse prijs op te krikken. Meer maatregelen zitten in de pijplijn.

Handelaren zullen dus voortaan voorafgaande toestemming moeten vragen als ze de prijs willen wijzigen. Ze moeten ook  de herkomst opgeven. Thailand importeerde in 2017 416.124 ton kokosnoten uit Indonesië, Vietnam, Myanmar en Maleisië.

Het ministerie van Handel heeft onlangs tien importeurs gewaarschuwd dat ze op de zwarte lijst worden gezet omdat ze geen helderheid konden verschaffen over hun importgegevens. Het ministerie vermoedt dat sommige hun geïmporteerde kokosnoten aan binnenlandse handelaren hebben verkocht. Bij het Foreign Trade Department zijn tachtig importeurs geregistreerd die kokosnoten importeren voor hun fabrieken.

• Minister Don Priwudminaikan (Buitenlandse Zaken) kan een zucht van verlichting slaken, want hij mag aanblijven als minister.

Dat heeft het Constitutionele Hof bepaald in een zaak die betrekking had op het aandelenbezit van zijn vrouw. Ze heeft haar pakket aandelen teruggebracht tot onder de wettelijk toegestane limiet en aandelen overgeheveld naar haar zoon.

Dat deed ze in april 2017, binnen de voorgeschreven termijn van 30 dagen na het van kracht worden van de nieuwe grondwet. De grondwet verbiedt bewindslieden en hun eega’s meer dan 5 procent aan aandelen in een bedrijf te hebben.

Na de uitspraak zei Don dat hij nu zijn handen weer vrij heeft om zich te concentreren op zijn werk. In tegenstelling tot vier collega-ministers wordt hij niet lid van een politieke partij. Na de verkiezingen zal hij geen politieke positie nastreven. Of hij aanblijft als minister tot het einde van de huidige regeringsperiode laat hij afhangen van zijn gezondheidstoestand.

• Blije gezichten bij de Britse zakenman Martin Sanders (58) en zijn Thaise vrouw Sumalee (44), want hun auto die een jaar geleden in Hua Hin werd gestolen, is weer terug. De wagen werd ontdekt tijdens een jacht van de politie Phatthalung in september op gestolen auto’s.

Een van de wagens was de Honda van het echtpaar, hetgeen bleek uit het chassis- en motornummer, niet uit de kentekenplaat want die was vervalst.  De dief was een 46-jarige inwoner van de provinciehoofdstad. Het echtpaar, eigenaar van een autoverhuurbedrijf, beloonde de provincie en politie met een bloemetje toen ze de wagen woensdag ophaalde.

• Het donorcentrum van het Thaise Rode Kruis in Bangkok zag er gisteren eng uit met spinnenwebben, -rag en op bloed beluste vleermuizen en het personeel was geschminkt en gekleed als heksen, geesten en monsters. Het Rode Kruis speelde daarmee in op Halloween. De macabere campagne had tot doel de aandacht te vestigen op de toenemende vraag naar donorbloed. Elk jaar is 8 tot 10 procent meer nodig.

• Vanaf vandaag mogen motorfietsers geen gebruik meer maken van de twee Bhumibol bruggen over de Chao Phraya en daar zijn ze niet gelukkig mee want de Bhumibol 1 en 2 bruggen vormen de kortste verbinding tussen Phra Pradaeng en Bangkok. Motorfietsers hebben daarom om een gescheiden motorfietspad gevraagd.

De maatregel is genomen omdat de brug gevaarlijk is met steile hellingen en omdat de wind er flink tekeer kan gaan, waardoor motorrijders risico lopen. In 2016 kwam een duopassagier om het leven toen de bestuurder van een motorfiets de macht over het stuur verloor. De vrouw werd door een auto overreden.

• Thai Airways International heeft een Memorandum of Understanding afgesloten met Black Tie Service Co, omschreven als een lifestyle one-stop service. Het bedrijf verleent exclusieve diensten aan bedrijven middels vervoer per limousine of busje naar en van luchthavens. Alle luchtvaartmaatschappijen kunnen van de dienst gebruik maken.

THAI hoopt door de samenwerking haar klanttevredenheid te vergroten. Via haar website of app kunnen hotelkamers geboekt worden en verzekeringen afgesloten. Black Tie Service heeft een wagenpark van twintig auto’s: tien in eigendom en tien van een ander bedrijf. Een trip kost 1.500 baht. Het bedrijf verwacht een dagomzet van 150.000 baht.

De wintertijd is begonnen

Zondag 28 oktober is de wintertijd ingegaan in Nederland. Dat betekent dat het tijdsverschil nu 6 uur bedraagt. Wanneer Nederland ontwaakt, laten we zeggen om 7 uur, is het in Thailand 13 uur. Wel iets om rekening mee te houden als u mij wil bellen, want ik word niet graag uit mijn slaap gehouden. Dus niet meer bellen na 17 uur, want dan lig ik op één oor.

In Thailand is de winter begonnen, maar ik merk er nog weinig van. Voorspeld worden temperaturen onder de 10 graden, zelfs tot 6 graden. December wordt de koudste maand. Een extra deken ligt al klaar, mijn winterjack heb ik afgestoft. Vanaf februari gaat het kwik weer omhoog. April is de warmste maand, dat wordt weer zweten.

Misschien ga ik dan het oud-Hollandse lied uit 1833 kwelen dat zegt: Die winter is vergangen, ik zie des meien schijn. Ik zie die bloemkens hangen. des is mijn hart verblijd. Zo ver aan genen dale, daar is ’t genoeglijk zijn. Daar zinget die nachtegale, also menig woudvogelkein.

Video-game verslaving schiet omhoog

1 november – Het aantal kinderen dat lijdt aan video-game verslaving is vorig jaar met 400 procent gestegen, meldt BP vandaag in haar openingsartikel. Het Department of Mental Health die dit percentage bekend heeft gemaakt, schrijft de toename toe aan de classificatie van video-games als zogeheten ‘e-sport’ en vraagt om strengere regels.

‘We zijn heel verbaasd door deze ongebruikelijke toename van kinderen die een psychiater raadplegen omdat ze verslaafd zijn aan video-games’, zei adviseur Yongyud van de dienst gisteren op een seminar. Volgens hem is de trend begonnen toen de Sport Authority of Thailand (SAT) in juli vorig jaar video games formeel classificeerde als sport.

Hij noemde enkele cijfers: In 2016 werden door het Child and Adolescent Mental Health Rajanagarindra Institute van het ministerie van Volksgezondheid 26 gevallen van verslaving geregistreerd en in 2017, het jaar waarin de SAT de games als sport erkende, sprong dat aantal omhoog naar 129. Dit jaar worden 146 kinderen behandeld aan video-game verslaving. Een behandeling neemt zes maanden in beslag en kost de overheid jaarlijks 50.000 tot 250.000 baht.

Over de classificatie van video-games als e-sport wordt in sportkringen fel gediscussieerd. Sommige internationale sportevenementen, zoals recent de Asean Games, nemen e-sport demonstraties op in hun programma. Landen als Japan en Zuid-Korea beschouwen de games nog niet als e-sport omdat ze zich zorgen maken over copyrights en de gewelddadige inhoud.

De afgelopen maand alleen al zijn door telecommunicatiebedrijven zestig e-sport evenementen georganiseerd [wedstrijden?] gericht op studenten. De helft vond plaats op scholen en Rajabhat universiteiten.

Volgens Newzoo, toonaangevend leverancier van games en e-sport analyses, stond Thailand in 2017 wereldwijd qua uitgaven op de twintigste plaats. 18,3 miljoen gebruikers waren goed voor een omzet van US$ 597 miljoen dollar (19,8 miljard baht). Het Department of Mental Health zegt dat Thailand 1 miljoen e-sport spelers telt, waarvan 200.000 gezondheids en carrière risico’s lopen, en 20.000 zwaar verslaafd zijn.

Maar Prasopchoke Chantaramongkol, commissielid van de Thailand E-Sports Federation, zegt dat die claim een poging is e-sports in diskrediet te brengen.

‘Games zijn niet de oorzaak van verslaving, maar dat is een gebrek aan discipline en zelfbeheersing. Zonder discipline kunnen kinderen verslaafd raken. […] Meer kinderen spelen e-sports omdat er geld mee te verdienen valt. Aan games verslaafden zijn geen e-sports atleten. Atleten spelen niet de hele tijd games. Ze hebben schema’s om te spelen en nemen rust om fit te blijven.’

Tot zover mijn samenvatting van BP’s opening; u weet nu genoeg. Wilt u het hele artikel lezen, klik op Video game addiction up by 400%. Maar hoed u, misschien raakt u ook verslaafd.

Regime verwerpt recreatief gebruik marihuana

1 november – Meestal excelleert premier Prayut in gemeenplaatsen, maar soms komt hij zowaar origineel uit de hoek. Zoals zijn reactie op pleidooien om marihuana te decriminaliseren zodat het vrijelijk aangewend kan worden voor recreatief gebruik (om te ontspannen).

Hij zei: ‘Het is nu niet de tijd om mensen toe te staan pot te roken en de hele dag te lachen.’ Ja, de premier heeft zijn ogen niet in zijn zak. Of zou hij zelf wel eens stiekem, bijvoorbeeld in zijn jonge jaren, een stickie hebben gerookt?

Prayut vindt dat het land zich op dit moment moet concentreren op het medisch gebruik van marihuana. ‘We worstelen nog steeds met drugsproblemen. Onderdrukking van drugs blijft de prioriteit van de regering.’

Zoals al gemeld is de Narcotics Act van 1979 momenteel in discussie bij het parlement. Een groep van 41 NLA-leden heeft voorgesteld de verbouw van marihuana en kratom ten behoeve van medisch gebruik toe te staan (zie het bericht van gisteren Marihuana voor ’t eind van het jaar legaal).

Het ministerie van Volksgezondheid heeft voorgesteld marihuana te reclassificeren als type 2 narcotica in plaats van type 5 drug, wat betekent dat marihuana extracten gebruikt kunnen worden voor medische doeleinden.

De FDA heeft minister Piyasol (Volksgezondheid) toestemming gevraagd voor een vergadering op 9 november van het Narcotics Control Committee over het voorstel de klassificering te wijzigen. FDA secretaris-generaal Tares zegt dat het voornemen van het ministerie in overeenstemming is met de wijzigingen van de Narcotics Act die in behandeling zijn bij de NLA.

Wanneer marihuana de type 2 status heeft verkregen, gaat het extract gebruikt worden bij de behandeling van vier aandoeningen: misselijkheid bij chemotherapie, medicijn-resistente epilepsie bij kinderen, multiple sclerose en ernstige pijnen.  Verder is het ministerie van plan de drug te gebruken bij Thaise traditionele behandelingen en bij patiënten met de ziekte van Parkinson, Alzheimer en dementie. Ten slotte wil het ministerie laboratorium studies laten doen naar de effectiviteit bij de behandeling van andere ziektes zoals kanker. Alleen de extracten gaan gebruikt worden, niet de blaadjes en bloemen van de plant.

Adviseur Sopon van het ministerie zegt dat het gehele traject streng wordt gecontroleerd: vanaf de verbouw van de plant tot het gebruik van de extracten voor medisch doeleinden. (Zie verder de pagina Gezondheidszorg 2)

Somkid: Volgende premier lijkt op Prayut

1 november – Crypische opmerking van vice-premier Somkid in zijn speech op de Forbes Global CEO Conference gisteren in Bangkok. Hij zei dat de volgende premier iemand zal zijn wiens gezicht lijkt op dat van premier Prayut Chan-o-cha. Letterlijk zei hij: ‘Maak je geen zorgen over inconsistentie [?], ik heb een voorgevoel dat het gezicht van de volgende premier op dat van de huidige zal lijken.’

Somkid vertelde de conferentie, die werd bijgewoond door captains of industry, dat Thailand afstevent op algemene verkiezingen, dus ‘er zullen zeker politieke aanvallen op de regering zijn’.

‘Eén aanval zal over economische vooruitzichten gaan. Hoewel de regering zegt dat de economie op een veelbelovend pad is, zal beweerd worden dat ongelijkheid dominant is geworden. Maar de ongelijkheid is het resultaat van het falen van beleidsmakers in de afgelopen tientallen jaren. Hun beleid heeft niet geleid tot een betere levensstandaard voor mensen in het land.’

Somkid, die zich in het kabinet bezighoudt met economische zaken, rekende voor dat Thailand momenteel 11 miljoen inwoners telt die minder dan 100.000 baht per jaar verdienen, waaronder 4 miljoen inwoners met minder dan 30.000 baht per jaar. Verder zijn er 20 miljoen mensen in de agrarische sector die niet de technologische ontwikkelingen kunnen bijhouden en waarde aan hun producten toevoegen. ‘Hoe kan ongelijkheid worden aangepakt als deze problemen niet worden opgelost?’

Kort nieuws donderdag 1 november

– De gemeente Bangkok (BMA) onderhandelt momenteel met exploitant Bangkok Mass Transit System Plc (BTSC) van de skytrain om het maximum tarief tot 2029 te beperken tot 65 baht als conditie een contract voor 30 jaar (2030-2059) te krijgen om het gehele netwerk te exploiteren nadat de concessie voor de originele route in dat jaar is afgelopen.

Een bron zegt te verwachten dat de gesprekken volgend jaar worden afgerond en dat de deal voor 2020 kan worden getekend. Na 2029 hangen tariefsverhogingen af van het aantal passagiers en de inflatie. De BTSC noemt de voorwaarde van de gemeente om het tarief niet te verhogen, acceptabel omdat het aantal passagiers toeneemt.

Het huidige skytrain netwerk bestaat uit twee lijnen: Mo Chit naar On Nut (Sukhumvit Line) en National Stadium naar Saphan Taksin (Silom Line).

De BTSC gaat twee verlengingen exploiteren en in onderhoud nemen, maar die zijn nog niet in bedrijf. De BMA wil twee andere verlengingen overnemen die worden aangelegd door de MRTA, exploitant van de ondergrondse metro.

– Het Network Against Strokes (beroertes) heeft samen met studenten van de medische school van de Kasetsart universiteit in Khon Kaen een videoclip gemaakt die gebaseerd is op de Rap Against Dictatorship en tot doel heeft de bevolking bewust te maken van beroertes en preventie.

Hoofd Somsak van het netwerk denkt dat de video van 1 minuut dankzij de pakkende melodie de aandacht van mensen kan trekken voor verlammingsverschijnsel bij een beroerte, zoals een hangend gezicht, zwakte in de armen en spraakmoeilijkheden.

Somsak zegt dat het aantal patiënten elk jaar toeneemt. Jaarlijks raken drie- tot vierduizend mensen verlamd, alhoewel de aandoening is te voorkomen, mits ze niet langer dan vier uur na een beroerte behandeld worden. Slechts 20 procent van de patiënten arriveert op tijd voor een behandeling. (Zie verder de pagina Gezondheidszorg 2)

– Een Amerikaanse burger en een Thai die in de VS woont, willen 38 artefacten die in hun bezit zijn en bewezen uit Thailand komen, teruggeven. Dat heeft minister Vira (Cultuur) gisteren bekend gemaakt na een vergadering van een commissie die is gevormd om missende artefacten op te sporen, die zich vermoedelijk in het buitenland bevinden. Het aanbod van het tweetal bestaat uit bronzen armbanden en vijfduizend jaar oud aardewerk. Sinds de commissie met haar werk begon zijn 705 artefacten teruggekeerd.

– Thailand heeft betere strategieën nodig om illegale drugs te bestrijden, want dat is een toenemend ernstig probleem in het land ondanks frequentere aanhoudingen, aldus experts. Op een workshop gisteren, gewijd aan voorbereidingen voor de anti-drugs campagne in 2019, zei vice-premier Prajit dat geen enkele provincie drugsvrij is. Alleen enkele zogeheten ‘witte’ gemeenschappen die een anti-drugs regeringsplan in de praktijk brengen, zijn drugsvrij.

Uit recent onderzoek is gebleken dat het drugsprobleem toeneemt. Thailand wordt beschouwd als productiegebied en doorvoer land. Zowel in het Noorden als in het Noordoosten worden drugs over de grens gesmokkeld, zei Pajit, en in het Zuiden worden ze via de Golf van Thailand naar het land gesmokkeld en via de Andaman zee naar Myanmar.

Het beruchtste gebied is de Golden Triangle , een bergachtig gebied van 950.000 vierkante kilometer, gedeeld door Thailand, Laos en Myanmar bij de rivier Mekong. De gouden driehoek is volgens Prajin de tweede grootste productiezone ter wereld.

– De International Air Transport Association (IATA) maakt zich zorgen over de conditie van de landingsbaan en taxiways op luchthaven Suvarnabhumi. Minister Arkhom (Transport) gaat beheerder Airports of Thailand (AoT) vragen de grondcondities snel te verbeteren.

AOT heeft 2,5 miljard baht uitgetrokken voor het vervangen van 700.000 vierkante meter asfalt door beton. Het beton moet een eind maken aan de ‘soft spots’ op taxiways, taxi lanes en aircraft stands.

AoT heeft haar onderhoudsschema aangepast, maar het werk vordert traag omdat alleen ’s nachts kan worden gewerkt.

– Het ministerie van Energie gaat de hoeveelheid ruwe palmolie in biodiesel vergroten van 6,6 naar 6,8 procent om de krimpende prijzen van palmolie tot staan te brengen. De huidige biodiesel B7 wordt gemengd met 6,6 à 6,7 procent methyl ester (ME). Oliehandelaren hebben van het ministerie de opdracht gekregen de ME onmiddellijk te verhogen. Het besluit kan het overaanbod van 62.000 ton ruwe olie per jaar absorberen.

– Laatste bericht. Het Department of Special Investigation (DSI, de Thaise FBI) gaat arrestatiebevelen aanvragen voor twee verdachten in het schandaal dat betrekking heeft op door de Krungthai Bank (KTB) verstrekte leningen. Gisteren kwamen ze niet opdagen bij de openbare aanklagers.

Een van de verdachten is de (vrouwelijke) secretaris van Thaksin’s ex-echtgenote Pojaman na Pombejra. Zij, haar echtgenoot en de vader van een voormalig Pheu Thai parlementslid worden ervan verdacht cheques uit de controversiële lening te hebben ontvangen.

De vader zegt dat hij naar Duitsland was afgereisd, hij heeft gevraagd om uitstel. Hij moet nu op 29 november komen. Ik laat verdere uitleg achterwege, over de zaak heb ik al vaak bericht.-

Reacties niet mogelijk