Zomaar een middagje

winkeltje

Gerrie Agterhuis kijkt om zich heen in een dorpswinkeltje in de Isaan. Een 10-jarig meisje dat voor haar alcoholische ouders zorgt, een tomboy met ingesnoerde borsten, kluizenaar Joe (ook nog eens christelijk) en de mooie kapster Wan. 

Zomaar een middagje

Op het terrasje van een winkeltje in een Thais dorpje

Ik ga regelmatig naar het winkeltje dat de vrouw van Peter Wynn, mijn Amerikaanse kennis, hier vlakbij bestiert. Onder het genot van een biertje zie je dan van alles langs komen en ook aanschuiven. Op een gegeven moment dacht ik: hier moet ik proberen een reportage van te maken, dus hierbij.

Het winkeltje stelt niet veel voor, want van zulke zaakjes zijn er veel te veel in het dorpje en de omzet is dermate laag, dat er eigenlijk geld bij moet. Peter en zijn vrouw gaan het dan ook niet meer lang volhouden, te meer ook omdat velen op de pof kopen en er soms geen geld is om de voorraad aan te vullen. Maar goed, daar gaan we het niet over hebben.

Mensen drinken (te) veel
In Thailand wordt jenever gemaakt van rijst; die is zeer goedkoop. De mensen verdienen niet veel, slechts 7,50 euro per dag, als er werk is, en ze willen toch drinken om hun ellende weg te spoelen. De kwaliteit van deze Thai whisky is niet goed en veroorzaakt leverkanker. Velen sterven hier dan ook aan.

De eerste die aanschoof was een vrouw met haar dochter, die snel voor 0,25 euro een slok kwam halen. Hierbij krijg je dan ook een kom met ijswater, misschien om de slechte smaak weg te spoelen. Heb het zelf één keer geprobeerd, maar nooit meer. 40% alcohol is toch te veel voor mij en laat het maar bij een biertje met 5%.

Er doen zich ook schrijnende gevallen voor, zoals een lief meisje dat wanneer ze langs komt op haar brommer, ze is tenslotte al 10, altijd voor de grap haar tong naar ons uitsteekt. Haar ouders zijn aan de drank en na schooltijd zorgt ze voor eten en dus voor haar ouders. Knap dat ze zo vrolijk in het leven staat.

En zo zijn er velen. De jongste broer van de eigenaresse van het winkeltje bijvoorbeeld. Is altijd dronken, kan amper fatsoenlijk lopen, maar rijdt wel op zijn brommer naar zijn onderkomen. Ze hebben er van alles aan geprobeerd, zelfs er een monnik van te maken, maar binnen 1 maand stond hij weer terug met een leeg glas.

Ze kunnen ook vervelend worden die mannen en zeker als je ze niet verstaat. Halen er dan de vrouw van Peter bij die dan uitleg geeft of op ons verzoek de persoon naar huis stuurt. Zo ook die ene, die ons wilde meenemen naar huis en dan zou hij verse kippensoep maken. Moest nog wel de kip slachten, dus hebben we er maar van af gezien.

tomboyTomboy
Een tomboy is een jongetje, maar in een meisjeslichaam. Aan de overkant van de straat woont zo’n type. Haren kort, borsten ingesnoerd, zoals vroeger de nonnen, wijd T-shirt en een beetje voorover lopend, om de borsten maar niet te laten zien. Ze heeft een vriendin die een beetje kleiner, maar ook wat dikker is.

In eerste instantie dacht ik: Zonde, zou haar best het heterogebeuren willen laten zien. Maar op een oude man zitten ze niet te wachten natuurlijk. De tomboy zorgt, als ze uit school is, voor haar neefje. Dit is een jongetje van een oudere zus die in Pattaya werkt. Overdag passen de ouders op het kind, hetgeen normaal is hier in Thailand.

Bijzondere mensen
Oude vrouw
Overal heb je bijzondere mensen, net zoals in Nederland, dus ook hier. Zoals deze vrouw bijvoorbeeld. Is nog nooit uit het dorp geweest en doet hier en daar wat hand- en spandiensten. Toen ze terugkwam van het rijstplanten in de modder (zie haar handen en voeten) kwam ze even langs het winkeltje om een paar flesjes M 150, oftewel de Thaise Red Bull. Doet verder geen mens kwaad.

Joe is een kluizenaar. Had vroeger een baan, was getrouwd en had een auto. Nu leeft hij alleen op het mooiste plekje in de buurt. Verkoopt zijn eigen geteelde groenten in het dorp en geeft bijna al zijn geld weg. Hij is christelijk en in het boek van de man met die gaten in zijn handen staat dat je vrijgevig moet zijn. En dat is hij dan ook. Heb hem wel eens wat kleding gegeven, probeerde de barmhartige Samaritaan uit te hangen.

Ook mooi volk komt langs
Wan, de kapster, een alleenstaande moeder van twee kinderen met een kleine kapsalon, komt ook regelmatig haar biertje halen. Is op zoek naar een blanke man die mee kan helpen in haar onderhoud te voorzien. Is 39 jaar en is aardig, maar ja, dat zijn ze allemaal in het begin. Als ze ziet dat ik op het terrasje zit, komt ze een gratis biertje halen.

Tot zo ver. Neem voortaan steeds mijn fototoestel mee, en als er zich nog bijzondere mensen aanmelden, leg ik ze vast op de gevoelige plaat en laat U hiervan mee genieten. (28 augustus 2015)

Kapster Wan en Gerrie

 • Geen Trackbacks
 • Reacties (2)
  • Leo Eggebeen
  • 28 augustus 2015 4:22pm

  Mij heb je nog nooit gefotografeerd!

  • Gerrie Q8
  • 29 augustus 2015 9:28am

  vind je dat gek Leo ?