Gerrie uut Q8 schrieft naar uus

 

Zuurkool

Gerrie uut Q8 schrieft naar uus, maandelijkse nieuwsbrief van Gerrie Agterhuis aan zijn achterban.

Een simpele ziel uit Zaandam
Regelmatig ga ik bij Jan Wander in Si Chumphu wat Nederlandse kost eten. Vorige week was het zuurkool met naar keus, spek of worst. Heb voor het eerste gekozen en het was nog lekker ook.

Jan had een paar dagen ervoor een man uit Zaandam teruggebracht naar het vliegveld in Bangkok. Deze man was drie maanden in Chum Phae geweest om een vriendin te zien die hij via internet had ontmoet. Was de man zwaar tegengevallen.

Kwam drie maanden niet van zijn appartement af, at enkel magnetron noodles en dat was het wel. Kon op het vliegveld zijn weg niet vinden en zijn vriendin had de hulp van Jan ingeroepen. Kostte hem meer dan een dag, maar een bedankje of een kopje koffie op het vliegveld, kon er niet af. Bedoelen wij dit met  ‘Hollanders’?

Als ik daar naar toe ga, naar Jan zijn restaurantje dan, dan neem ik meestal Peter mee. Is een Amerikaan van Duitse (!) origine (hij kende dus Sauerkraut) en dan gaan we daarna naar een barretje.

Nieuwe auto in de kreukels
Auto in de kreukels
Kanok start de auto, terwijl ze er zelf niet inzit, en hij in de eerste versnelling staat. Hierdoor rijdt de auto over een verhoogd terras, duikt 30 centimeter naar benden en wordt gestopt door een betonnen paal van de omheining. Anders was hij een meter naar beneden gekukeld. Gelukkig zat er niemand op het terras. Verzekering gaat de schade dekken, want een buurjongen (met rijbewijs) gaat de schuld op zich nemen.

Autonummer is lotnummer
Voor het ongeluk kregen we een nummerplaat voor de auto. Twee letters en dan 8091, voor Kanok de reden om een staatslot te gaan kopen met dit nummer. Weer een niet natuurlijk. Soms vragen de mensen advies aan een monnik die hun, tegen betaling, een nummer doorgeeft. Ook hier wordt er maar één rijker van en dat is de monnik. Ik laat ze maar doen, want monniken zijn heilig, dus daar mag je niets over zeggen hier.

Droogte maakt het duurder
Zeker als je, zoals wij, een grote tuin hebt. Planten, bomen en gras vragen om water. Hierdoor was de afrekening over juli 2,50 euro. Dit was het dubbele van wat wij normaal betalen. Heb de rekeningen mogen inzien van anderen. De meeste betalen slechts 0,12 euro. Deze mensen sproeien niet en laten hun tanks constant vol druppelen, want druppels worden niet gemeten. Elektrisch meer dan 50 euro, ook vanwege de hitte en de airco die in de slaapkamer bijna elke nacht draait.

Aa de buurjongenAa, de buurjongen, zwaar gewond
Twee brommers, met hoge snelheid frontaal op elkaar. Later blijkt uit sporen op het wegdek, dat beiden (uit tegenovergestelde richting) auto’s aan het inhalen waren. Natuurlijk geen helm, met als gevolg dat de zwaarst gewonde met een schedelbasisfractuur naar het ziekenhuis in Khon Kaen is afgevoerd en Aa, met een zware hersenschudding, en nog wat meer schade, naar het ziekenhuisje in Si Chumphu is gebracht.

Khun Chop, zijn vader en onze zzp’er is de volgende dag de brommer gaan zoeken. Heeft deze zwaar beschadigd gevonden op het politiebureau. Ben hem al twee keer gaan bezoeken.

Ook een andere buurvrouw ligt daar met een infectie aan haar scheenbeen, hetgeen waarschijnlijk gangreen is geworden.

Speciale Boeddha dag
Het was weer eens zover. Een speciale dag om de Boeddha te eren. Kanok twee nachten in een hutje bij de tempel geslapen. Op zich niet zo erg, maar de barretjes zijn dan ook drie dagen gesloten. Ik was vooraf gewaarschuwd, dus had mijn voorraad bier op peil gebracht.

I’m beautiful
Beauty
Pearl, je weet wel het meisje dat ik wel eens Engelse les heb gegeven, ging mee naar de BBQ en zat constant in een spiegeltje te kijken. Ik vroeg haar wat er aan de hand was en ze zei: ‘I’m beautiful.’ Toen ik haar vroeg wie haar dat vertelde, gaf ze als antwoord: ‘Millul.’ Moest er even over nadenken.

Tuinaanleg
Ook dit vraagt steeds meer tijd en geld. Eerst stenen gekocht van, volgens Kanok, 5 baht per stuk (0,12 euro) maar die bleken 8 baht per stuk te kosten (0,20 euro) Daar maakte ze toch een heisa over, maar het einde van het liedje was toch dat ik er 125 kocht voor 25 euro.

Hiervan wat paden aangelegd met kleine steentjes, die goedkoop gekocht werden. Volgens mij was het schraapsel van snelwegen die vervangen moesten worden. Ik met meter en waterpas beginnen, maar dat duurde te lang en Kanok begon ze gewoon achter elkaar, schots en scheef, neer te leggen. Uiteindelijk is het wel mooi aan het worden.

Peter en zijn vrouw King geven een feestje
Twee eigenlijk binnen één maand, al mag het eerste niet zo genoemd worden. Ook hun huis moest ingezegend worden. De laatste maanden waren er drie slangen binnen gekomen en dat was volgens haar een boodschap om de monniken te vragen het huis in te zegenen.

Met tien man en één novice (het moet een oneven aantal zijn) waren ze gekomen. En natuurlijk was er weer veel eten, drank en veel bezoekers.

Zijn vrouw King lust hem nogal, dus drie weken later weer een feestje. Kanok en ik zouden de helft van de kosten dragen. Was een gezellige boel en ben eigenlijk wel blij dat ik Peter ken en hij mij. Niet zo veel verveling!

Nou dat was het dan wel weer. Tot ……….. (30 augustus 2015)


 

Op de blote knieën

Gerrie uut Q8 schrieft naar uus, maandelijkse nieuwsbrief van Gerrie Agterhuis aan zijn achterban.

Het huis ingezegend
Voorheen kwamen een aantal mensen, een keer per jaar, met een paar klossen witte katoenen draad het huis omwikkelen. Daar moest je dan wel voor betalen. Nu moet je dat zelf doen, maar ook daar moet voor betaald worden. De draad staat in verbinding met de draad die over de straat richting tempel loopt. Daar wordt dan een dienst gehouden en elk huis is dan ingezegend.  Over een aantal jaren misschien draadloos?

Biologisch tuinieren
In Thailand zijn ze gek op chemische middelen, zoals bijvoorbeeld onkruidverdelgers. Mannen met een papieren mondkapje komen dan spuiten tegen onkruid, zo ook tussen het suikerriet om het gras te verdelgen.  Kanok stuurt een paar vrouwen met een kapper (geen coiffeur) het veld op om hetzelfde te doen. Het resultaat is duidelijk te zien. Kost wel iets meer, maar dan heb je ook wat.

Geen rijbewijs, so what?
Kanok rijdt hier in de buurt rond zonder rijbewijs. Daar kunnen ze niet mee zitten. Voordeel is dat de politie het dan ook niet kan afpakken.

Zendmast recht gezet
Een tijdje terug werd er op het dorp opgeroepen om geld te gaan brengen naar de tempel, want ze wilden daar een mast installeren met luidsprekers. De bevolking kon dan opgeroepen worden om naar de dienst te komen, of misschien wel om thuis te luisteren naar het gebrabbel van de monnik.  Heb zelf een hekel aan al die roeptoeters in het dorp, maar je ontkomt er niet aan. Ook aan het betalen niet. Fijntjes wordt er omgeroepen wie betaald heeft en ook nog eens hoeveel. Zo weet een ieder wie niet betaald heeft.

Ben 25 euro gaan brengen en mijn maat, monnik Pra Atchaan, kwam met een schrift waarin ik mijn naam moest schrijven. Nu kan ik niet veel in het Thaise schrift, maar wel mijn naam en die van Kanok. Hij maakte mij duidelijk dat ik onze naam in het ABC moest schrijven en het bedrag dat we gestort hebben.

Van het geld werd het staal gekocht voor de mast en werd ook onze ZZP’er betaald, die voor het laswerk zorgde. Na een volle week was de mast klaar en kon die recht gezet worden. Was zeer benieuwd hoe ze dat zouden doen, maar ook hier ‘vele handen maken licht werk’.  Eenmaal recht gezet werd de mast op een betonnen voet met stalen plaatjes vast gelast.

Aan dit rechtzetten ging een ceremonie vooraf geleid door de monnik.  Deze monnik neemt niets anders dan foto’s en wilde mij erbij, maar dan wel op mijn knieën naast hem. Met mijn handen op mijn bovenbenen demonstreerde hij. Dus daar zat ik. Op mijn blote knieën op scherpe stenen.

In spin, de bocht gaat in!
Mensen vragen me dikwijls wat het tijdverschil is tussen Thailand en Nederland. Geef altijd hetzelfde antwoord: Thailand loopt 5 uur voor, maar ook 50 jaar achter. Dat eerste is eenvoudig te bewijzen, maar dat andere soms iets moeilijker. Maar ik heb het bewijs. Tijdens een fietstochtje zag ik kinderen touwtje springen. Ben afgestapt en heb zelfs nog even meegedaan, niet alleen de kinderen maar ook enkele ouders die iets verder onder een afdakje zaten, vonden het geweldig. Een witte die touwtje springt. Was 50 jaar geleden dat ik kinderen dat bij ons heb zien doen. Genoeg bewijs?

Kanok’s nieuwe hobby
Weefgetouw
Rieten matten maken dus. Eerst riet gaan snijden, splitsen en drogen. Een klein gedeelte gaat in het warme water met daarin een kleurstof. Rood in dit geval, maar dat is duidelijk te zien. Het groene gedeelte is van het gedroogde riet. Er wordt een frame gemaakt en de schering wordt aangebracht, niet alleen aan het frame vastgemaakt, maar ook door een blok hout gevoerd. Een beetje moeilijk uit te leggen, maar neem dat nu maar gewoon van mij aan.

Het gedroogde riet wordt met een stuk bamboe door de schering gestoken (de inslag) en daarna aangedrukt door dat stuk hout. Gaat dus allemaal erg langzaam, maar het voordeel is dat ze de tijd hebben. Heb er ook nog aan meegeholpen; was namelijk de man die de inslag verzorgde. Na een half uurtje meer dan beu en verzon een uitvlucht (dorst) om me terug te trekken, hetgeen wonderwel slaagde.

Inzegening huis Nederlander
Hier achter de heuvels is een Nederlander een huis aan het bouwen. Ziet er mooi uit en heeft nog geen 30.000 euro  gekost. Een grote living, een grote slaapkamer en nog drie kleinere, keukentje van 2 x 2 meter en ook nog twee badkamertjes van dezelfde afmeting.

Moest dus ingezegend worden en daarbij waren negen monniken aanwezig. Na afloop van de ceremonie werd de jongste monnik gesommeerd (denk ik) om met een kalkachtige substantie iets op het raam te schilderen om de boze geesten weg te houden.

Ik kwam daar toevallig langs, stopte even en werd binnen geroepen om te eten en vooral te drinken. Er was volop LEO bier en ik kwam een paar uur later thuis dan gedacht. De Nederlander komt in december naar Thailand en dan hoop ik hem te treffen, want heb nog wat tips voor zijn huis, zoals een pomp voor de druk op het water binnen en een dakgoot.

peuters

Cadeautjes naar de peuters brengen
Ook hier in dit dorpje hebben ze een peuterschool. Zo’n stuk of dertig van die kleine gastjes worden daar bezig gehouden. Kanok had wat chips, cola en nog wat ongezond voer gekocht en of ik dat wilde gaan brengen en moest zeggen Haai deng deng. Of zoiets, hetgeen zou betekenen ‘Geef aan de kinderen’.

Eén juffrouw was in de klas met haar mobieltje aan het spelen, terwijl de peuters naar een Thaise Tom en Jerry zaten te kijken. Allemaal naar buiten, nog twee juffrouwen  erbij gehaald die achter de school waren en op de foto. A ja, die linkse was een mooie.

Rook tegen de muggen
Een keer per jaar komt er een man van de gemeente met een rookkanon muggen verdelgen. Geloof niet dat het werkt, maar het stinkt wel. Viel bijna zelf van mijn sies.

Tot de volgende …… Mocht je over iets meer willen weten, laat het dan maar horen. (28 juli 2015)


 

Huis Amerikaan

Gerrie uut Q8 schrieft naar uus, maandelijkse nieuwsbrief van Gerrie Agterhuis aan zijn achterban.

Amerikaan net om de hoek
Hij heet Peter en heeft een nieuw huis, maar nog niet laten inzegenen. Heeft wel al drie slangen in huis gehad en zijn vrouw dwingt hem nu de ceremonie te laten doen door drie of vijf monniken. Ben met hem naar een bar geweest in Chum Phae. Gezellige boel met veel witte mannen.

De eigenaar is een Nieuw Zeelander en hij kende Abel Tasman. Op zaterdagmiddag is het Duitsermiddag, dus ik denk maar op zondag te gaan. Met hem afgesproken dat we 11 juli voor een lang weekend naar Bangkok gaan. Ik had hem namelijk op zijn te lange broek gewezen.

Er is ook een Nederlander een huis aan het bouwen hier achter de heuvels. Hij zou binnenkort komen. Wordt druk met de blanke mannen hier, maar hopelijk ook gezelliger, al weet je dat nooit met ‘Ollanders’.

BBQ bij Phu Kradung
Drie personen, twee grote flessen bier en een fles water. Alles bij elkaar 19 euro en nog overschot voor één man. Op de terugweg een slang die de straat oversteekt. Paniek, want ik wilde dat kreng doodrijden, maar dat mocht niet. Good luck moet je zeggen, want mocht je ooit door een slang gebeten worden en overlijden, dan heb je meer kans om als een beter mens terug te komen. Meneer pastoor heeft ons vroeger veel wijs gemaakt, maar hier kunnen ze er ook wat van hoor.

Uitbreiding tempel
U weet als geen ander dat elk dorpje, of gehuchtje, in Thailand een eigen tempel heeft. Niet zo vreemd want ook ik Nederland had elk dorp zijn kerk, bijeengebracht door de hardwerkende arbeider. Vreemd dat de tempel in ons dorpje van 350 inwoners een kilometer buiten het dorp staat. De een zegt dat eigenlijk niemand graag een tempel naast zich heeft en de monniken rust willen, de ander weet niet waarom.

Hier is het echter zo: ze hebben namelijk het dorp verplaatst. Een dorp verplaatsen? Jawel! De overheid had jaren geleden beslist om in het bos, waar flink in gekapt was, weer stukken aan te planten. Weinig procedures gingen eraan vooraf, maar resulteerde wel in het feit dat iedereen moest verhuizen. De mensen kregen een stukje grond toegewezen van een kwart rai (20 x 20 meter) wat bahts en ze konden gaan bouwen met de planken, golfplaten en balken van hun oude huis.

Het is duidelijk te zien dat de bomen aangeplant zijn in de buurt van de tempel, want ze staan net zo als soldaten op appel, mooi in een rij. Wat ook opvalt in het dorp is dat de armeren nog steeds dat stukje van 20 x 20 meter hebben, maar de rijkeren hun grond flink hebben uitgebreid. Soms legaal en soms illegaal. Maar ja, daar let niemand op toch?

Gerrie aan het werk

Sinds die nieuwe monnik is gekomen (die ik eerst niet mocht, omdat ik hem niet mocht aanraken) Is er toch wel wat vernieuwd, zoals uitbreiding van de toiletten met stromend water. Er is elektriciteit aangelegd en nu zijn ze bezig een metalen toren te bouwen waarop een luidspreker moet komen om de gelovigen (en dat zijn ze allemaal op één na) op te roepen om naar de tempel te komen. Ik heb me van mijn goede kant laten zien en heb geholpen met het maken van beton voor de fundering.

De monnik die me nu met Gerrie aanspreekt en me zelfs een hand geeft heet Pla Atchaan of zoiets.

Echte liefde
Ze was stervende en zei tegen haar man dat ze na haar dood wilde rusten onderaan de heuvels, hier bij ons achter. Hij liet honderd dagen na haar crematie, zoals gebruikelijk, een tabernakel aanrukken en bouwde een overkapping voor het tabernakel met haar as. Maar hij ging nog verder.

Een paar maanden later bouwde hij op dezelfde plek een onderkomen voor hemzelf om dicht bij zijn vrouw te zijn. Is nu zelfs bezig om elektrisch aan te leggen. Hoezo welstandscommissie en aanvragen om af te mogen tappen? Ganzen bewaking zijn eigendom en die maken bij aankomst meer lawaai dan onze honden. Is dat nu echt houden van?

Mijn verjaardag
De 68ste alweer. Kwamen wat mensen en zelfs een paar die ik nog nooit gezien had. Die ene man wilde niet mee naar huis toen zijn vrouw hem kwam ophalen, totdat ze een halve fles Thaise whisky meenam. Toen liep hij als een jong hondje achter haar aan.

Boze geesten
Het is weer tijd om een rood T-shirt buiten te hangen. Dit om een geest om de tuin te leiden. Deze geest gaat namelijk alle huizen langs op zoek naar mannen. Een rood shirt houdt in: Doorlopen, hier zit geen man in huis. Kanok doet daar niet aan mee, dus mocht ik niet meer terugkomen dan ……..

Zo, dat was het voor de maand juni. (28 juni 2015)

  • Geen Trackbacks
  • Reacties (0)
  1. Nog geen reacties