Thais nieuws woensdag 24 januari

De berichten op deze pagina zijn doorgaans ontleend aan Bangkok Post en een enkele keer aan The Nation.
Op de pagina Dossiers geef ik een toelichting op begrippen, organisaties enzovoort die regelmatig in berichten voorkomen.
De paginaverwijzingen hebben betrekking op de pagina’s Round Up, evenals Dossiers te vinden op de Leeswijzer. Klik voor de leeswijzer hier.
Voor de betekenis van de gebruikte afkortingen, klik hier. Het handigst is deze pagina in een nieuw tabblad te openen, zodat je gemakkelijk kunt terugkeren naar het nieuwsoverzicht.

Voor het nieuws van begin januari zie de zwarte menubalk bovenaan de pagina onder het kopje Thailand. Ouder nieuws onder het kopje Buitenland.

 

Pridiyathorn: Dat heb ik niet zo gezegd

24 januari – Het is de standaardreactie van politici die vanwege een of andere uitspraak in de problemen zijn gekomen: dat heb ik niet gezegd of dat heb ik niet zo gezegd.

Voormalig vice-premier en minister van Financiën Pridiyathorn zegt nooit te hebben aangedrongen op Prawit’s vertrek; zijn opmerkingen zijn ‘door de media uit hun verband gerukt’. Hij heeft alleen maar gezegd dat hij wanneer hij in Prawit’s schoenen stond, zou overwegen af te treden. ‘Ik heb nooit gezegd dat Prawit moet aftreden.’ (Zie het bericht van gisteren: Voormalig vice-premier Pridiyathorn: Prawit moet aftreden)

Bangkok Post opent vandaag weer met de horloge affaire waarin vice-premier Prawit is verwikkeld, en de verkiezingen krijgen deze maal een lange eenkolommer op de voorpagina. Wie weet, opent de krant daar morgen weer mee, want de horloges en verkiezingen zijn de twee belangrijkste nieuwsonderwerpen op dit moment, gevolgd door Victoria’s Secret Massage, een mensenhandelzaak waarin de onderste steen bepaald nog niet boven is.

Dus weer Prawit, die zo las ik in een column gisteren, de bijnaam Generaal Rolex heeft gekregen. Premier Prayut noemt de affaire ‘een persoonlijke zaak’ en BP, het braafste jongetje van de [media]klas, neemt die kwalificatie over in de kop. De krant trekt er de halve voorpagina voor uit en zonder het nog gelezen te hebben, weet ik nu al: veel oud nieuws en overbodige citaten.

Prayut vindt het niet nodig tussenbeide te komen, want ‘er is een wet [over corruptie]’. ‘De zaak dient overgelaten te worden aan de anti-corruptiedienst. De NACC zal de vorderingen van haar onderzoek bekend maken, de bevolking dient geduld te hebben. Het zou wat anders zijn als het ging om de wanbesteding van overheidsgelden. […] Ik verdedig Prawit niet en probeer niets te verbergen en ik meet ook niet met twee maten.’

Van dat laatste wordt de premier beschuldigd omdat hij zijn favoriete artikel 44 niet inzet om Prawit te schorsen, iets wat hij bij soortgelijke gevallen wel doet. Maar die vergelijking gaat volgens Prayut mank: hij straft dan functionarissen op aanbeveling van de dienst waarbij ze werken. ‘Dat betekent niet dat ik het [art 44] bij iedereen kan gebruiken.’ (Zie voor alle voorgaande berichten de pagina Corruptie 5)

Sirawit Serithiwat op weg naar het parlement

Actievoerders eisen aftreden kabinet

24 januari – In het Nederlandse parlement zou het een interpellatie heten, een debat waarin een minister ter verantwoording wordt geroepen. Thailand kent het zogeheten no-confidence debate, een debatvorm bedoeld om een regering naar huis te sturen. En dat is precies waar een groep actievoerders onder leiding van Sirawit Serithiwat (op de foto op weg naar het parlement), aka Ja New, op uit is. De groep dreigt ‘drastische maatregelen’ te nemen om het parlement onder druk te zetten zo’n debat te voeren.

De groep die zich Start-up People noemt, deed dezelfde oproep al eens in december en geeft het parlement nu een week de tijd om in actie te komen. Leuk bedacht, aardig voor een bericht in de krant, maar kansloos want het parlement is benoemd door de junta en bestaat voor het grootste deel uit ja-knikkers. De parlementariërs, van wie velen uit het leger komen, zijn was in de handen van Prayut en zijn kornuiten.

De actievoerders willen dat het parlement het kabinet eens flink aan de tand voelt over economische kwesties en schendingen van mensenrechten en vrijheden. Het kabinet is er niet in geslaagd de economische problemen op te lossen en het misbruik van mensenrechten te bestrijden. Gisteren leverden de de beste stuurlui aan wal een petitie bij het parlement in na hun eisen voor dierentuin Dusit tegenover het parlement te hebben voorgelezen. NLA-secretaris Nat Phasuk nam de petitie in ontvangst.

Sirawit had ook nog commentaar op het mogelijk uitstel van de verkiezingen, omdat een parlementscommissie heeft geadviseerd de inwerkingtreding van de organieke wet op de verkiezingen met 90 dagen uit te stellen. Sirawit vermoedt dat de NCPO erachter zit, zodat ze langer aan de macht kan blijven, maar premier Prayut ontkent de NLA zo’n opdracht te hebben gegeven (zie het bericht van gisteren: En weer die verkiezingen, bah)

Toen Sirawit op het punt stond het parlementsgebouw binnen te gaan, dook politiek actievoerder Ekachai op met berichten uit de binnen- en buitenlandse media over Prawit’s horlogeverzameling. Ekachai was eerder in het nieuws omdat hij zijn horloge aan Prawit cadeau wilde doen. Bewakers leidden hem met zachte hand van het parlementsterrein af.

In een apart bericht op de voorpagina schat vice-premier Wissanu dat de verkiezingen hooguit een maand later dan gepland worden gehouden, dus in december in plaats van november. Donderdag besluit de NLA of ze het voorstel van de commissie voor uitstel van de inwerkingtreding van de organieke wet op de verkiezingen overneemt. Wissanu zegt dat nog niets keihard vaststaat: de verkiezingen kunnen nog steeds zoals gepland worden gehouden of bij uitstel hooguit een maand later. Voor uitstel dienen acceptabele redenen te worden gegeven.

Premier Prayut distantieerde zich gisteren van de zaak. Het is een zaak van de NLA en de grondwetcommissie (CDC), zei hij. Vice-premier Prawit zei gisteren ook dat de regering er niets mee te maken heeft. En zo probeert iedereen zijn straatje schoon te vegen, zegt uw redacteur. (Zie voor alle voorgaande berichten de pagina Verkiezingsnieuws 2)

Verder in BP

24 januari – En nu wilt u natuurlijk weten wat u nog meer aan belangwekkend nieuws kunt verwachten in de krant vandaag. Ik noem enkele onderwerpen die er qua omvang uit springen, maar of ze belangwekkend zijn mag u zelf beoordelen.

Pagina 2 opent met het bericht dat de dodelijke bomaanslag op de Pimolchai versmarkt van Yala de vredesgesprekken niet in gevaar brengt. Dat zegt NSC secretaris-generaal Wallop over de aanslag die het leven kostte aan drie personen en 34 bewoners verwondde. Hij meent dat de aanslag geen verband hield met de vredesgesprekken die Thailand en het zuidelijk verzet voeren. Waarmee dan wel moet nog worden vastgesteld door de autoriteiten.

Het onderzoek naar de daders zal niet gemakkelijk zijn, want de twee mannen die verantwoordelijk zijn voor de aanslag droegen helmen en mondkapjes, zo blijkt uit camerabeelden.

Vandaag horen Suthep Thaugsuban en vijftig anderen of ze in staat van beschuldiging worden gesteld voor de straatdemonstraties tegen de regering Yingluck in 2013 en 2014. De bewaking van het kantoor van de procureur-generaal is versterkt omdat een grote menigte van belangstellenden wordt verwacht. De rechtbank krijgt bewaking van honderd man, aldus de opening van pagina 3.

De verdachten, verenigd in het PDRC, worden beschuldigd van opruiing, illegale bijeenkomst en obstructie van de verkiezingen. Suthep en negen voormalige PDRC-leiders hebben hun advocaten opdracht gegeven aanvragen voor vrijstelling op borgtocht voor te bereiden.

Pagina 4 opent met een Special report over de arrestatie van Boonchai Bach, de leider van het beruchte syndicaat dat bekend staat als Hydra, een bende die zich in Zuidoost-Azië bezig houdt met de illegale handel in wildleven. De arrestatie heeft internationaal de nodige aandacht getrokken. Het heeft bijna 10 jaar geduurd om de zaak rond te breien.

Baan Sukhawadee

Kort nieuws woensdag 24 januari

– Sukhawadee House, een luxueuze mansion en toeristische attractie in Pattaya, blijkt te zijn gevestigd op grond van de overheid. Dat hebben het Marine Department, het provinciale landkantoor en enkele andere diensten gisteren bij een inspectie geconstateerd. Bewoners hadden geklaagd dat de eigenaar land onttrokken aan de zee had bebouwd. Het gaat om 11 rai waarmee het eigendom van 80 rai is uitgebreid. Daarop zijn gebouwen neergezet en is een tuin aangelegd. Uit zee herwonnen land wordt beschouwd als openbaar gebied.

De bewoners hebben ook geklaagd over de sluiting van een 150 meter lange openbare weg voor privégebruik en over op een strandweg geparkeerd staande shuttlebussen. De eigenaar gaat vervolgd worden voor overtreding van de Building Control Act. (Zie ook de pagina Krakers op overheidsland)

– De leiding van massagesalon annex bordeel Victoria’s Secret kan haar borst nat maken, want de politie heeft ontdekt dat ze illegaal grondwater gebruikte en dat is in Bangkok zonder vergunning streng verboden om inklinking te voorkomen. Naar aanleiding van de ontdekking heeft RTP adjunct-hoofdcommissaris Srivara opdracht gegeven alle 81 vergelijkbare salons te inspecteren op diefstal van grondwater. De inspecties zouden gisteren zijn afgerond.

Victoria’s Secret Massage in het district Bang Kapi werd twee weken geleden binnen gevallen, waarbij een kleine honderd buitenlandse vrouwen, van wie een aantal minderjarig, zijn aangehouden. Uit de gevonden boekhouding is gebleken is dat de massagesalon politieagenten en functionarissen omkocht om een oogje dicht te knijpen.

De vorige eigenaar van de salon, kreeg in 2003 toestemming voor het gebruik van grondwater, maar onduidelijk is of de vergunning nog geldig is. Het illegaal onttrekken van grondwater is in strijd met de Artesian Water Act van 1977. Overtredingen worden bestraft met maximaal zes maanden gevangenisstraf en/of een boete van 20.000 baht. (Zie voor alle voorgaande berichten de pagina Corruptie 5)

– Parkeren op de openbare weg gaat geld kosten. Het kabinet heeft gisteren besloten de lokale autoriteiten (tambons, gemeentes en Pattaya City) toe staan parkeergeld te vragen, behalve op sommige verboden plaatsen [waar niet geparkeerd mag worden]. Regeringswoordvoerder Sansern heeft dat gisteren bekend gemaakt. De parkeergelden en boetes vloeien in de kas van de autoriteiten voor het financieren van lokale ontwikkelingen.

– Vierhonderd verkopers op de bekende weekendmarkt Chatuchak vragen de gemeente Bangkok (BMA) het beheer van de markt weer over te nemen. De groep die alle 20.000 verkopers op de markt zegt te vertegenwoordigen, vraagt gouverneur Aswin van Bangkok haar petitie door te sturen naar premier Prayut.

Aanvankelijk werd de markt beheerd door de BMA, maar in 2012 namen de Spoorwegen (SRT), eigenaar van de grond, het beheer over. De groep is ontevreden over het beheer van de SRT. Ze moeten bijvoorbeeld de ophaal- en verwerkingkosten van afval ad 369 miljoen baht ophoesten onder een contract van drie jaar. De SRT heeft ook de huur verhoogd naar 2.700 baht per vierkante meter per maand. Op vergelijkbare plaatsen wordt slechts 1.100 tot 1.400 baht gerekend. Als gevolg daarvan zijn de lasten het hoogst in het land, zegt een vertegenwoordiger van de groep.

Gemiddeld betalen de verkopers 3.600 baht per acht handelsdagen per maand, zevenmaal meer dan ze onder het beheer van de BMA betaalden. Velen hebben inmiddels de markt verlaten.

– Het Bangkok Taxi Cooperative Network heeft kritiek op de regering omdat ze nalaat de legale status van ride-sharing taxidiensten zoals Grab en Uber te verduidelijken. De overigens niet nieuwe kritiek werd gisteren geuit tijdens een seminar van het TDRI, bijgewoond door vertegenwoordigers van beide illegale taxidiensten, publieke en particuliere taxidiensten en het Department of Land Transport.

Uber maakt gebruik van particuliere auto’s. De klanten, evenals bij Grab, bestellen een wagen via een app. Beide bestaan inmiddels drie jaar. Soms worden de bestuurders beboet.

Gegrilde zeepaardjes à 150 baht

Nieuws van de website in 1 regel

• Spoorbaan naar Cambodja klaar, maar loopt dood
• Gegrild zeepaardje op markt Pattaya à 150 baht mag niet
• 2017: Export neemt met 9,9 pct toe, de hoogste groei in zes jaar
• 500 bewoners houden vredesrally op zwaar beschadigde markt Yala
• Schoolhoofd beschuldigd van seks met leerling (14)
• Ziekenhuisdirecteur ‘per ongeluk’ dood geschoten door boswachter
• Familie overleden cadet loopt weg uit vergadering met legerpanel
• Verhoging minimumloon niet op agenda kabinetsvergadering
• Noordoosten: Grootste drugsvangst in jaren met een straatwaarde van 3 mld baht
• Experts: BKK moet toerisme- en hotelsector opvijzelen

Reacties niet mogelijk