Thais nieuws donderdag 25 januari

De berichten op deze pagina zijn doorgaans ontleend aan Bangkok Post en een enkele keer aan The Nation.
Op de pagina Dossiers geef ik een toelichting op begrippen, organisaties enzovoort die regelmatig in berichten voorkomen.
De paginaverwijzingen hebben betrekking op de pagina’s Round Up, evenals Dossiers te vinden op de Leeswijzer. Klik voor de leeswijzer hier.
Voor de betekenis van de gebruikte afkortingen, klik hier. Het handigst is deze pagina in een nieuw tabblad te openen, zodat je gemakkelijk kunt terugkeren naar het nieuwsoverzicht.

Voor het nieuws van begin januari zie de zwarte menubalk bovenaan de pagina onder het kopje Thailand. Ouder nieuws onder het kopje Buitenland.

 

Suthep op weg naar de ‘slachtbank’ (kantoor PG)

25 januari – Wat kan een foto toch onthullend zijn. Op de voorpagina staat een grote vierkoloms foto met Suthep Thaugsuban en acht kernleden van de PDRC, de voormalige protestbeweging uit 2013 en 2014 tegen de regering Yingluck. Ze zijn op weg naar het kantoor van de procureur-generaal (OAG) om te horen waarvan ze worden beschuldigd, namelijk insurrection (rebelle), terrorisme (alleen Suthep en een ander), illegale vergadering en obstructie van de verkiezingen (zie bijgaand kader Enemies of the State).

PDRC protestleider Suthep loopt voorop, hij heeft zijn lippen samengeknepen, zijn kin iets opgeheven en zijn colbertje is niet dicht geknoopt, zoals bij de anderen. Het hangt nonchalant los. Suthep lijkt te zeggen: wie doet me wat? [Op de foto in de krant is zijn opgeheven kin goed te zien]

De negen zijn in staat van beschuldiging gesteld voor hun rol tijdens Bangkok Shut Down, waarbij op verschillende plaatsen in de hoofdstad blokkades werden opgeworpen en regeringsgebouwen werden bezet. Ik kwam destijds zelf veel op het kruispunt Sukhumvit-Asok Montri met op Sukhumvit een lange rij iglotentjes en op Asok Montri een podium, groot beeldscherm, keuken, EHBO, parkeerterrein. Thai mogen slecht zijn in anticiperen en preventieve maatregelen, organiseren kunnen ze als de beste. Ik was onder de indruk van de organisatie.

Suthep c.s. pleitten in de Criminal Court waar ze naartoe werden gebracht na hun bezoek aan het OAG onschuldig. Alle verdachten werden vrijgelaten op een borgtocht van 600.000 baht onder de gebruikelijke voorwaarde dat ze het land niet verlaten zonder toestemming van de rechtbank. Suthep belooft de aanklacht tot het eind te bestrijden. ‘We zijn bereid onze onschuld te bewijzen en we vertrouwen sterk op de rechtsstaat. Als we verliezen, accepteren we dat. We hebben onze keus gemaakt.’ Maar wat is zo’n belofte waard, ook Yingluck zou tot het eind vechten, maar ze ontvluchtte tijdig het land.

De rechtbank was trouwens streng gisteren, ze gaf instructies om een soepel en ononderbroken proces te verzekeren. Verzoeken om uitstel omdat advocaten andere dringende bezigheden hebben of ziek zijn, worden niet gehonoreerd. Die verzoeken worden beschouwd als een poging het proces te vertragen wat consequenties kan hebben voor de borgtocht. Op 19 maart wordt begonnen met het horen van getuigen.

Het bezoek aan het OAG en de rechtbank trok maar weinig belangstelling. Dus veel hoefden de agenten niet te doen die waren opgetrommeld om het kantoor van het OAG en de rechtbank te bewaken.

Interessante man, die Suthep Thaugsuban. Vice-premier in het kabinet Abhisit (Democraten) en nadat de roodhemden het centrum van Bangkok hadden bezet, directeur van het Centre for the Resolution of the Emergency Situation (CRES), dat toezicht hield op handhaving van de noodtoestand.

Het CRES gaf het leger toestemming met scherp te schieten als het werd aangevallen. Maar of soldaten zich in alle gevallen aan die beperkende voorwaarde hebben gehouden is betwistbaar. In ieder geval vielen bij de roodhemdrellen negentig doden.

Nadat het leger in mei 2014 de macht had overgenomen, liet Suthep zich in zijn thuisprovincie inwijden tot monnik. Na een jaar hing hij zijn monnikspij aan de kapstok en richtte hij de Muan Maha Prachachon for Reforms Foundation op, een stichting die wordt gezien als opvolger van de PDRC.

Uitstel of geen uitstel verkiezingen: vandaag weten we ‘t

25 januari – Uitstel van de verkiezingen helpt de regering niet, die getroffen is door schandalen, schrijft BP adjunct-hoofdredacteur Soonruth op de opiniepagina van Bangkok Post. Vandaag beslist de NLA (door de junta benoemd parlement ) over het voorgestelde uitstel van de organieke wet op parlementsleden, waardoor de verkiezingen pas in februari 2019 kunnen worden gehouden.

Daarna duurt het nog drie tot zes maanden om parlementsleden te endosseren en een nieuwe regering te vormen. Dat betekent dat het regime langer aan de macht kan blijven, vermoedelijk tot de tweede helft van volgend jaar. Soonruth gokt erop dat de NLA het voorstel goedkeurt. Lees Poll delays won’t help a govt hit by scandal

Voormalig regeringspartij Pheu Thai heeft gisteren een verklaring uitgegeven, waarin ze bezwaar maakt tegen uitstel. In de verklaring worden betrokkenen opgeroepen te stoppen het land te schaden. Het regime dient de macht over te dragen aan de bevolking, zoals beloofd in de roadmap to democracy. PT vermoedt een complot van het regime on langer aan de macht blijven.

Massagesalon verdacht van illegaal gebruik grondwater

25 januari – Massagesalon Long Beach, die de vorm heeft van een love boat, is gisteren door de politie geïnspecteerd om te zien of ze illegaal grondwater gebruikt voor haar ‘soapy massages’. Bangkok telt honderden van die salons [lees: bordelen], die grote hoeveelheden water nodig hebben voor douches en baden.

Long Beach Massage is van dezelfde eigenaar als Victoria’s Secret Massage, de salon die betrokken zou zijn bij mensenhandel. Bij een inval op 12 januari werden een kleine honderd buitenlandse vrouwen aangetroffen, waaronder minderjarigen, en de politie stuitte op de boekhouding van steekpenningen in de vorm van gratis diensten voor politieagenten en functionarissen.

De afgelopen dagen hebben de autoriteiten in tachtig salons watermonsters genomen. Drie of vier bevatten verontreinigingen. Het watermonster in Long Beach wees op het gebruik van grondwater omdat het niveau aan verontreinigde stoffen enkele malen hoger was dan in leidingwater.

Onderzocht wordt waar het water precies onttrokken werd aan Moeder Aarde. Indien schuldig bevonden kan de exploitant worden bestraft met een gevangenisstraf van zes maanden en/of een boete van 20.000 baht wegens overtreding van de Artesian Water Act van 1977. Verder bleek de salon 74 kamers te bevatten, hoewel er volgens de registratie 52 kamers zouden moeten zijn.

Het Anti-Money Laundering Office heeft 100 miljoen baht aan vermogen van de eigenaren van Victoria’s Secret en enkele andere betrokken partijen in beslag genomen. Vermoed wordt dat een netwerk illegale buitenlandse vrouwen aan bordelen in de hoofdstad en elders leverde. De eigenaar van Victoria’s Massage en zijn vrouw zijn voortvluchtig. Volgens een ‘geïnformeerde’ bron hebben ze tijdig geld van hun bankrekeningen afgehaald. (Meer over Victoria’s Secret op de pagina Corruptie 5)

Op de foto watertanks in Long Beach met vermoedelijk grondwater. Nog eens wat anders dan een simpele huishoud boiler.

Pheu Thai: Prawit heeft de wet overtreden

25 januari – Het kan geen toeval zijn dat vandaag onderaan de voorpagina een grote advertentie staat van Rolex met een afbeelding van de Oyster Perpetual Cosmograph Daytona onder een bericht over vice-premier Prawit, die als bijnaam Generaal Rolex heeft. Het afgebeelde horloge is een van de 25 horloges die hij gedragen heeft. ’t Is een nogal grof horloge; mooi kan ik het niet eens vinden.

Of het waar is, zoals hij beweert, dat alle luxueuze klokjes waarmee hij is gesignaleerd, geleend waren van vrienden of dat ze zijn eigendom zijn, moet nog worden vastgesteld door de NACC, de anti-corruptie strijders die onderzoek doet.

Voormalig regeringspartij Pheu Thai vindt dat Prawit de wet heeft overtreden die gezagsdragers verbiedt cadeaus van meer dan 3.000 baht aan te nemen. De partij redeneert: dragen is een gift accepteren. NACC secretaris-generaal Worawit noemt de in de wet gebruikte term ‘receiving a benefit’ een kwestie van interpretatie. Normaal verwijst die naar het ontvangen van een ‘benefit’ (voordeel) met geldelijke waarde.

Als je het mij vraagt, is Pheu Thai spijkers op laag water aan het zoeken, maar als je je politieke tegenstander wilt vloeren, is alles toegestaan, zelfs de kromme redenering dat lenen gelijk staat aan ontvangen. (Zie voor alle voorgaande berichten de pagina Corruptie 5. De link zou weer moeten werken. Zie ‘Mededeling van de redactie’ op de startpagina)

EU dringt aan op verkiezingen dit jaar

25 januari – De Europese Unie dringt bij het regime aan op snelle terugkeer van de democratie en zijn belofte te respecteren dat in november verkiezingen worden gehouden. De verklaring van de EU is gisteren uitgegeven, een dag voordat het parlement vandaag besluit over het voorstel van een parlementscommissie de organieke wet op de verkiezingen drie maanden later dan gebruikelijk van kracht te laten worden. Daardoor zouden de verkiezingen verschuiven van november naar februari volgend jaar.

Volgens mij zit de EU een beetje in haar maag met het besluit van de ministers van Buitenlandse Zaken van de EU-landen van december vorig jaar om de betrekkingen met Thailand geleidelijk te herstellen, waardoor bijvoorbeeld de geschorste besprekingen over een vrijhandelsoveeenkomst hervat kunnen worden.

Dat besluit was gebaseerd op de belofte van Prayut dat de verkiezingen in november worden gehouden. Maar nu gooit de parlementscommissie roet in het eten door de organieke wet te amenderen, iets wat Prayut niet kan tegenhouden en waar hij zich niet mee wil bemoeien.

EU-ambassadeur voor Thailand Pirkka Tapiola heeft begrip voor het verschil tussen de wetgevende (parlement) en uitvoerende macht (kabinet c.q. Prayut). Dat zijn beide essentiële en onafhankelijke eenheden in een democratie, zegt hij. (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2)

Kort nieuws donderdag 25 januari

– De gemeentepolitie van Bangkok heeft een lijst gepubliceerd van de zestig meest gezochte auto- en motorfietsdieven. Voor tips is 1,4 miljoen baht uitgetrokken door de Thai General Insurance Association. In totaal zijn tegen zeshonderd personen arrestatiebevelen uitgevaardigd, de 60 betreffen de meest beruchte zaken. Elk jaar worden 2.000 auto’s en motorfietsen gestolen.

– 7.800 teams gaan in het hele land de meningen peilen over een reeks dringende kwesties, aangestuurd door een panel van 61 leden, genaamd ‘Steering commission for development under sustainable Thai niyom (Thai-ism) projects’. Dinsdag meldde het Prime Minister’s Office dat premier Prayut toestemming had verleend voor de vorming van het panel. Het idee voor de peiling is ontleend aan een Chinees model dat bij ontwikkelingsprojecten wordt gebruikt. Critici beginnen al weer te koeren. Ze zeggen dat de peiling politiek gemotiveerd is en neerkomt op canvassing (stemmen werven) voor het regime.

Elk tambonteam telt 7 tot 12 leden en bestaat uit lokale functionarissen, veiligheidspersoneel, academici en vrijwilligers, samengebracht onder de paraplu van het Tam Kwam Dee Duay Hua Jai project (Do good deeds by hearts). Het panel streeft naar verbetering van het levensonderhoud van de bevolking om de doelstellingen te realiseren die zijn vastgelegd in het 20-jaren strategieplan van de regering.

– Twintig personen hebben aangifte gedaan tegen een courtagemaatschappij en een van de leidinggevenden die hen overgehaald hadden een autoverzekering af te sluiten, maar die bleek later nep. De verzekeringen werden telefonisch verkocht. Het bedrijf had de slachtoffers een royaal aanbod gedaan [geen details] en hen toegestaan in termijnen te betalen zonder rente te rekenen. Over het bedrijf, dat niet over een vergunning beschikt,  is talloze malen geklaagd bij het Office of the Insurance Commission.

– Dertig werkzoekenden die op weg waren naar Zuid-Korea zijn dinsdagavond op luchthaven Suvarnabhumi tegengehouden. Ze waren van plan er illegaal werk te zoeken. Een andere groep van 36 personen uit Nakhon Ratchasima heeft aangifte gedaan tegen tussenpersonen aan wie ze 70.000 baht per persoon hadden betaald, maar die hen in de steek lieten.

– Gemeenteraadslid  Warin Detchaoren beschuldigt de gemeente Bangkok (BMA) weinig te doen aan de potentieel gevaarlijke niveaus aan fijn stof (PM 2,5) in de stad. Alhoewel de BMA maatregelen heeft genomen [geen details} en geld heeft ontvangen, lijken functionarissen hun baan niet serieus te nemen, zei Warin gisteren in een raadsvergadering. Verwacht wordt dat het niveau in maart verder stijgt, wanneer de zomer begint.

Warin vindt dat bronnen strenger gecontroleerd moeten worden, zoals bouwplaatsen, voertuigen die smerige uitlaatgassen uitstoten en het ongecontroleerd verbranden van afval. De gemeente heeft miljoenen baht uitgegeven aan de installatie van detectieapparatuur voor stof en herrie. De resultaten worden braaf gerapporteerd, maar verder gebeurt er niets, aldus Warin.

Adjunct-gouverneur Chakkaphan zegt dat de gemeente de afgelopen jaren ‘effectieve maatregelen’ heeft genomen. De stad heeft voor een bedrag van 24,5 miljoen baht een firma gehuurd die toezicht houdt. De 50 districtskantoren moeten regelmatig schoonmaakdagen organiseren.

– Dertig personen hebben bij de DSI aangifte gedaan over oplichting met investeringen in goud. Ze zeggen dat zij en anderen een verlies hebben geleden van 200 miljoen baht. De DSI bekijkt nog of de zaak als special case in behandeling wordt genomen. Wanneer het om een ‘gewone’ zaak gaat, mag de politie haar tanden erin zetten.

– De familie uit Zimbabwe, die maanden gestrand heeft gezeten op Suvarnabhumi, is maandag met hulp van de UNHCR vertrokken naar de Filipijnen. Of ze zich daar vestigen, is niet bekend. De UNHCR weigert commentaar. De familie van acht, inclusief vier kinderen, arriveerde in mei vanuit Kiev nadat Spanje hen de toegang had geweigerd.

– Follow-up op het bericht over de moord in Pichit op een Italiaanse man. Tegen de vermeende daders, een Fransman en zijn Thaise vrouw, zijn arrestatiebevelen uitgevaardigd. Na hem vermoord te hebben, verborgen ze zijn verminkte lichaam en staken het in brand. De stoffelijke resten werden vrijdag ontdekt bij een waterreservoir in een bos.

Het slachtoffer was de ex-vriend van de vrouw. Het echtpaar gebruikte zijn ATM kaart om geld op te nemen en vluchtte daarna naar Kamphaeng Phet en Tak, waar het het laatst is gesignaleerd. De politie vermoedt dat ze naar Laos willen vluchten.

– Volgende maand begint de inschrijving op de verlenging van de Purple metrolijn van Tao Poon naar Rat Burana. De aanleg van het tracé van 23,6 km kost 101 miljard baht. Het werk wordt in zes contracten verdeeld: vier voor het ondergrondse werk, een voor het verhoogde deel en een voor de rails. Naar verwachting begint de aanleg in 2019. Het ministerie van Financiën heeft voorgesteld voor 10 procent van de kosten een lening bij de Asian Development Bank af te sluiten. Voor de overige kosten wordt een beroep gedaan op binnenlandse bronnen.

– Een op de drie leerlingen in het middelbaar onderwijs en een op de vijf op lagere scholen zijn te zwaar. Dit hebben het Office of Private Education Commission en de Thai Health Promotion Foundation in een onderzoek vastgesteld. Onderzocht zijn 4.200 leerlingen in zeven scholen. Zestig procent van de kinderen heeft een hoge bloedsuikerspiegel wat ze vatbaar maakt voor diabetes.

Opec zegt dat de kinderen te weinig lichaamsbeweging krijgen. De helft van de ondervraagde kinderen zit 2 uur per dag voor een computer, laptop of tablet, speelt videospelletjes of kijkt tv. Minder dan een uur besteden ze gemiddeld aan een of andere vorm van fysieke activiteit.

– Ten slotte een follow-up op de zaak Panthongtae, die beschuldigd wordt van het witwassen van geld uit een controversiële lening bij de Krungthai Bank. Hij vraagt de DSI haar besluit te heroverwegen om tien getuigen à decharge niet te horen.

Nieuws van de website in 1 regel

• Pheu Thai wil dat Prawit afgezet wordt (impeachment procedure)
• 141 gokkers aangehouden bij inval in casino
• Thai-ism commissie gevormd voor verbetering levenskwaliteit armen
• 9 PDRC-leiders aangeklaagd voor rebellie (Bangkok Shut Down)
• Vice-premier Chatchai pissig over kritiek op falend anti-mensenhandel beleid

Reacties niet mogelijk